Sunt fan filme românești. Asta e, nimeni nu-i perfect. Așa că alaltăieri seară am fost să văd „Pororoca”, un film românesc de mare angajament care respectă rețeta, devenită deja clasică: începe bine și se termină prost. A propos, îmi fac tricou cu numele ălora dintre voi care știu ce înseamnă „pororoca” fără să dea search pe google.
Pe scurt, pe foarte scurt, că n-are rost să vă plictisesc, despre ce e vorba. Un tată iese cu cei doi copii (fată și băiat, 5 și 7 ani) în parc, la locul de joacă pentru copii. Dăcât că la un moment dat omu’ are vreo cinșpe secunde în care nu e atent la ce fac plozii și fetița dispare în mod misterios. Moment în care mi-am spus satisfăcut: iată în sfârșit și un film românesc despre răpirile extraterestre. Dar, nu, aveam să-mi dau seama ulterior că nu călcase nici picior de extraterestru prin parcul ăla. Cel puțin nu în ziua aia.
Mno, revenind, aia mică dispare brusc, inexplicabil și ireversibil. Începe haosul căutărilor disperate. Căutări care or să dureze vreme de două ore și jumatate, boss. Timp suficient să-ți intre os pe os și să te întrebi cum naiba poți să faci să ieși la o țigară, fără să te țâțâie jumatatea de rând pe care urmează s-o ridici în picioare. Așa că nu mai ieși, stai și rabzi întrebându-te dacă să rămâi până se termină filmul sau să-ți iei inima în dinți și să pleci val-vârtej din sală.
Să nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu subiectul filmului, ba chiar cred că ideea e foarte tare. Cei care au copii vor înțelege perfect impactul emoțional al unei situații în care-ți dispare copilul de lângă tine și nu-l mai găsești orice-ai face. În schimb am ceva cu scenariștii și regizorii români care trăiesc într-o bulă a lor din care nu-i poate scoate nimeni. Este exact cazul domnului care, după ce c-a scris scenariul, a mai și regizat acest film.
Omu’ a vrut s-o dea pe situații și trăiri reale. Îl înțeleg perfect, empatizezi mai usor cu personajele când te poți pune în pielea lor. Dar, boss, am serioase îndoieli că în seara zilei în care fie-ta a dispărut, te-apuci de gătit festin pentru cină. Sau că-ți chemi prietenii la o bere să stați de vorbă despre cât de căcat e viața și ce nasulie ai pățit tu. Știți ce zic?
Dacă e să mă întrebi pe mine, în seara aia nu numai că nu stai să faci șnițeluț și copănele de puiuț cu salată (și ce salată, avea de toate în ea, numai la aia munceai o oră jumătate), dar dormi în plm în parcul ăla în care a dispărut fie-ta, în speranța că poate-poate se întâmplă ceva și apare. Sau mergi pe străzi. Sau lipești afișe cu poza ei. Sau doar alergi urlând. Sau orice altceva în afară de a sta la o cină cozy și-un pahar de bere. Iar dacă ți-e foame, mănânci pâine cu parizer sau ceva ce nu necesită o preparare mai lunga de treizeci de secunde. Părerea mea. Nu de alta, dar m-a umflat râsul în sală când am văzut munții ăia de mâncare, timp în care mă gândeam că eu în situația aia n-aș fi avut răbdare sau putere să tai nici măcar o roșie și-o felie de brânză.
Dacă e să mă întrebi pe mine, mama unui copil dispărut n-are cum să stea o săptămână întreagă în casă. Pentru că da, mă-sa fetiței nu s-a mișcat o săptămână din casă, frate. Pă motiv că era foarte supărată. Nici măcar n-a călcat în parcul ăla blestemat. O fi fost ea mai comodă sau ceva. Știi cum e, la ce să mai bat drumul până acolo? Dacă e să apară fie-mea, vine ea și singură acasă. Mă rog, până la urmă a ieșit femeia din casă. S-a dus la un film. Probabil apăruse ceva tare prin cinematografe și nu putea să rateze.
Nu-s idiot. Înțeleg că s-a dus la film în speranța că poate mai uită de durere, dar nu după ce tu nu te-ai mișcat o săptămână din casă, boss, și nu după ce în general n-ai făcut absolut nimic care să arate că îți cauți copilul. Dar poate-s io nebun și nu înțeleg cum stă treaba cu durerea unei mame, așa c-am să le întreb pe mamele de pe-aici. Doamnelor, voi cam ce-ați face în prima săptămână după ce copilul vostru a dispărut de-acasă? Dar în a doua?
Și nu în cele din urmă, dacă e să mă întrebi pe mine, aș fi consultat pe cineva din poliție înainte să scriu scenariul. Și-aș fi aflat cu stupoare ca pentru cazuri de dispariții de genul ăsta, poliția folosește câini de urmărire. Știți cum zic? Vine polițistul cu câinele în parc, i se dă să ia urma copilului și patrupedul te duce ață până la ultimul loc în care-i mai poate simți mirosul. Dăcât că dacă domnu’ scenarist-regizor ar fi avut curiozitatea să afle care-s procedurile poliției, acest film n-ar mai fi existat.
Nu stau să intru în amănunte, o să înțelegeți de ce zic asta dacă aveți curiozitatea să mergeți să-l vedeți. Cert este că nimic din construcția filmului n-ar mai fi stat în picioare dacă poliția aducea un câine de urmărire la locul faptei. Chestie care m-a enervat extrem de tare. Păi ori o ardem pe trăiri și situații reale, ori n-o mai ardem? Bine c-au putut s-aducă scafandrii să dragheze lacul (da, era și-un lac în parcul ăla), dar n-au putut aduce un câine care să le arate naibii că n-a călcat nici picior de fetiță dispărută pe malul lui.
Cam acesta din urmă ar fi și motivul pentru care m-am hotăt să scriu. De-aia vă ziceam la început că oamenii ăștia au o bulă a lor și n-ai cum să-i scoți din ea. După care se miră că filmul n-are încasări și-o dau p-aia cu spectatorul român care e incult și nu vrea filme de artă. Greșit, sunt convins că românii vor filme bune și știu să aprecieze un film bun, doar că nu le place când le scrâșnește arta printre dinți.
Altfel, toți actorii sunt ireproșabili, iar Bogdan Dumitrache, în rolul tatălui disperat, face un rol șmecher tare. L-am crezut de la început până la sfârșit. Nu fac mișto, chiar e bun de tot și nu e vina lui că domnului scenarist-regizor nu i-a dat prin cap să consulte un polițist specializat în dispariții sau măcar să dea un search pe google.
1. Deci nu-ți faci azi tricou cu “Oh, Vera”.
2. Nu vreau să mă gândesc prea mult la așa scenariu. Bănuiesc că aș plasa copilul rămas în grija familiei și aș căuta bezmetică pe străzi, aș hărțui polițiștii să caute cu mine etc.
În altă ordine de idei, când am pățit o nasoală acum niște ani, n-am mâncat și n-am băut vreo patru zile, doar am zăcut și am jelit. Dar nu aveam pe cine căuta atunci.
@Vera, iată.
P.S. Poate-mi fac totuși tricoul.
@Miai și, totuși, shakeu’ ăla de matcha… când? 😀
P.S. Mie-mi place noua poză. Este sexy și interesantă. Punct.
@Vera, awww. 😀
Poți să îți faci un tricou cu numele meu.
Am dat search pe bing.
Comentariu beton!27
@catalin, :))))))))
Nu stiu…poate sunt eu…dar romanii au o problema mareeee cand fac filme. De obicei nu sunt fan al filmelor romanesti dar am zis sa-i dau o sansa serialului „umbre” si m-am lovit de vechea problema a cinematografiei romanesti. Sunetul tati…sunetul… Cum puii mei sa ma uit la film romanesc cu subtitrare in engleza, ca nu intelegeam in aprox 10-15% ce spun actorii?
Comentariu beton!16
@Radule, mie „umbre” mi se pare foarte bine făcut. Se simte că s-au băgat bani mulţi.
Da Mihai, serialul e foarte tare. De la dezvoltarea personajelor…pana la cadre, actiune si coloana sonora totul e ffff bine. Pacat doar ca se filmeaza atat de rar…
si cum se termina filmul, o gasesc pe fetitsa? hai nu ma mai fierbe 🙂
Pororoca este un fenomen pe Amazon, cand apa curge invers din cauza mareei, cred.
Nu am căutat.
Comentariu beton!19
@GabiI, azi dau comanda de tricou.
Mişu, ce onoare, dar se datorează obiceiului de a ţine minte lucruri care de obicei nu folosesc la nimic. 🙂
Comentariu beton!30
Si eu stiam, fara sa caut pe net.
Dar asteptam sa comenteze Dragnea primul, eventual cu poze de pe terasa vilei
Comentariu beton!12
Nu am văzut filmul, dar din ce povesteşti tu, regizorul ăla nu are copii. punct.
Comentariu beton!23
@GabiI,
Ok, n-ai copii. Dar nici creier?!
Comentariu beton!25
1. Din partea mea poți purta liniștit cămăși colorate.
2. Mi-am pierdut copilul. Trăirile sunt inimaginabile, cuvintele sunt mici de tot. L-am găsit repede. Puștiul deștept s-a dus acasă la bunica, eram foarte aproape de oaza clătitelor.
3. Aseară am văzut Dispărutele, un film pe aceeași temă. Nu neapărat magistral dar descrie foarte bine de ce ești în stare când îți dispare copilul.
4. Nu îmi plac filmele românești, astea noi. Nu știu să explic. Le lipsește ceva. La sunet, la imagine, la acțiune. În schimb mă uit cu plăcere la cele vechi, gen Nea Mărin miliardar, Cuibul de viespi, Ardelenii, seria B.D.
Comentariu beton!17
@Mona, nu m-am prins la aia cu cămășile colorate.
Adică a căutat pe google.
Comentariu beton!18
Habar nu am ce este pororoca și am presupus că nu prea îți plac tricourile. Colorate a venit automat, că nu ești genul scorțos.
Nea Vasile – cred ca „aia cu camasile colorate” se refera la articolul de ieri al @didina la unul dintre comentariile doamnei.
PS: Ceea ce este misto la olandezi cand te duci sa vezi un film la cinema, este faptul ca la jumatatea filmului se pune o pauza de 15 min in care fumezi si faci refill.
Comentariu beton!12
Mi-am pierdut si eu fata o data la mare. Ne pregateam sa plecam acasa si strangeam cortul, cand ne-am dat seama ca nu e langa noi. Avea in jur de 3 ani. Am luat-o la fuga care incotro, eu catre poarta, sotul catre plaja. Am intrebat pe toata lumea daca a vazut o fetita. Doua doamne ne-au aratat ca s-a dus catre singurul „restaurant” din camping.
Toata chestia asta n-a durat mai mult de 5-10 minute, dar m-a marcat intr-atat, incat chiar si dupa 6 ani imi aduc aminte cu exactitate tot ce s-a intamplat.
Nu-mi plac filmele romanesti. Nu din cauza scenariului, ci pentru ca niciodata nu inteleg ce se vorbeste in film. Nu inteleg cum naiba nimeni nu isi da seama ca au sunetul prost. Muzica in fundal se aude tare, actorii putin spre deloc. E tare frustrant cand mereu trebuie sa intreb ce-a zis unul si altul.
Ps: am scris comentariul, acum ma apuc sa caut ce inseamna cuvantul ala pe care nu pot sa-l pronunt corect
Comentariu beton!30
Și nu ne-ai spus: au găsit copilul sau nu? Că nu vreau să risc, din cauza curiozității, să văd filmul.
@Mihaela, hai, mă, chiar să zic și finalul? Poate vrea cineva să-l vadă totuși.
Bun. Cum s-a terminat? Prost-prost, dar cum?
@Eleno, poate vrea totuși cineva să-l vadă. Una peste alta, filmul nu e rău. Actorii fac mega treabă.
@Mihai, dă-mi voie să mă îndoiesc.
@Mihai, te rog spune-mi mie în privat dacă au găsit copilul. Pls, eu nu am cum să văd filmul curând și acum toată ziua mă gândesc doar la copii pierduți 🙁 Paranoia, știu, eu mi-am pierdut o dată copilul în casă. uitasem că îl pusesem în pătuț, când m-am trezit dimineața el nu mai era lângă mine. Așa panică ce m-a cuprins atunci …
Comentariu beton!22
plm…e prima oara cand nu reusesc sa-ti citesc textul pana la cap. merg la o cafea si revin…poate,poate
Gata, am baut cafeaua, am citit. Deci, s-o incep academic:
cinematografia romaneasca post decembrista e de mare kacat. In afara de filmele ce l-au avut pe Maestrul Dinica in distributie, Terminus Paradis, de o scena buna in Nunta muta si cateva in O vara de neuitat, e jale…Regizori romani se bat in piep cu ursii de aur ca au facut filme de arta dar romanul nu vrea asta. Fa bai nene niste filme de actiune…au facut aia de la Protv serialul ala cu Banica si politistul Capral, au facut cei de la HBO Umbre si au prins…ai la subiecte in romania de n-ai aer…politisti pedofili,clanuri tiganesti, copii ce ajung golani ca i-au lasat parintii acasa cand au plecat la capsuni. PLM, noi facem cazul tanacu…
Comentariu beton!18
@Redoo, pe mine nu mă deranjează nici filmele de artă. Dăcât să aibă grijă cum o dozează. Pe ea, pe artă.
Neața! Arați tare bine in noua foto de la profil, draga Mihai!
Eram însărcinată cu al treilea copil! Pe cel mijlociu care avea atunci 8 ani l-am lăsat sa se joace la un amic. La ora la care am convenit cu el m-am dus sa il iau acasă. Numai ca el nu Era acolo. S-a dus cu amicul lui la locul lor secret. O întreb pe mama copilului unde trebuia sa fie al meu unde e locul acela. Ea, foarte calma, îmi spune ca nu știe dar sigur se întorc ei înainte sa se intunece. M-am albit instantaneu. Noi locuim intr-o zona faina cu pădure, rau aproape! E idilic ziua, dar cAnd vine seara….!
Am trăit o jumătate de ora de coșmar pana i-am găsit! Al meu om era la lucru! La ora 6 seara, cu burta la gura, prin pădure urlând ca nebuna! Un sentiment indescriptibil de neputinta si durerere!
Comentariu beton!29
@Ardeleanca imi imaginez prin ce clipe ai trecut… Dar sunt curioasa: ai mai lasat copilul la joaca la acel prieten?
@Timmy da, l-am lasat! Am discutat si cu Mama lui ce si cum si am făcut noi reguli! Băieții își construiseră o baraca din crengi .. chestii de copii! Nu vreau sa ii cresc sub un bol de sticla. Si eu am făcut multe prostii la vârsta mea!
Oricum urmează juniorul sa îmi dea o tura de emoții, prevăd deja. Are numai doi ani dar vai ce o sa ma aștepte! ?
Comentariu beton!12
@Ardeleanca, deci zici că nu te-ai fi dus să vezi un film în oraș? Măcar așa ca să mai uiți că s-a pierdut copilul.
Acum 10 ani când a murit un prieten cu care eram la mare, l-am căutat și zi și noapte vreo 3 zile și 3 nopți. N-am putut să mănânc. Ne-am oprit din căutări când cei de la Paza de coastă ne-au asigurat că nu e nici o șansă să-l găsim și că ne vor anunța ei dacă îl găsesc. Nu l-au mai găsit. Dar nu mai ești om în momentele alea. Nu-ți trebuie nimic și supraviețuiești doar cu speranța că poate afli ceva, poate primești vreo veste. De orice fel.Te doboară oboseala, dar rămâi cu ochii deschiși să nu cumva să ratezi vreun detaliu….Devii un fel de zombie și momentele alea rămân în tine scrijelite pentru totdeauna. Era un prieten tare drag. Pentru copilul meu nu știu ce aș face.
PS-Nu știam ce înseamnă pororoca, dar mă bucur că am aflat.
Comentariu beton!25
@Anouk, hai că presimt un val de excursii ale românilor pe Amazon. 😀
@mihai vasilescu eu ador sa merg la cinema! Filme românești mai greu de vizionat in Germania, dar in general in place la cinema.
Este ca la blogheri,unii stiu fix pwla da’ in bula lor tristă de trepanați siniștri,adevărul este doar al lor.Alții nu dau drumu’ la dârlogi si nu sfârșesc mozolind prepuțu’.Mai sunt ăia documentați beton,da’ ăia o dau in fraze cu care pot să te întoarcă.Filmu’ românesc este din prima categorie:fix pwla cu medalie si coronita.Astia nu-s in stare să tragă o linie dreaptă,trebuie sa o inoade,să bage pe ta-su abuzator,pe ma-sa betiva,pe verișoara anorexica,pe catelu vecinului care tot filmu se holbează pe geam dar de fapt este sfâșiat de trăiri.Fix pwla tot.
Comentariu beton!29
@edelweiss, amin!
Edelweiss,mare adevar ai spus!Astia fac filme fix pentru bula lor de tristi si au impresia ca lumea trebuie sa-i inteleaga .Exact cum a spus Plesu,prostul are intotdeauna dreptate si daca ai timp iti si explica de ce.Iar daca nu pricepi esti un idiot .
Comentariu beton!12
@edelweiss, ai uitat sa zici de ciorba, in filmele romanesti se mananca la un moment dat o ciorba.
Io nu vreau sa-mi amintesc de cate ori l-am pierdut pe al meu, unele situatii sunt cosmaruri de noapte si-acum.
@moatza,
Și nelipsitul nene în maiou.
Chiar așa, @Mihai, în filmul ăsta n-apare niciun tip în maiou?
Pps: Am dat search: mai degrabă aș merge să vad fenomenul pororoca decât filmul.
Nu am mai vazut film romanesc demult, as incerca insa sa vad doar ca au o problema cu sunetul, parerea mea. Probabil de aceea aduc astia din casele de productie regizori din strainatate, DOP din strainatate, au alta scoala sau experienta pt ca dpdv al tehnic folosesc aceleasi aparate.
@Eliza, da, am văzut că din ce în ce mai mult se lucrează cu sunetiști de afară.
Mihai, pana si food design de afara si pisicile whiskas sunt aduse din Olanda, parca ?. Ma rog, unele impuse de client dar oricum ideea este ca se vede diferenta. Poate ca ar tb ca scoala romaneasca pe partea asta de regie/ sunet sa dea un refresh.
Sunetistii aia or fi scoliti la scoala de nunti si cumetrii.Ca acolo trebuie sa-ti bubuie muzica in stomac cat de tare pe toata durata.
Comentariu beton!13
@marius, si sa aiba ecou-ou-ou, se stie!
Prororoca se întâlnește pe Amazon în februarie-mai parcă și înseamnă curgerea inversă a fluviului, de la vărsare spre izvoare.
Nu-mi pot imagina ce înseamnă să-ți pierzi copilul, Doamne ferește pe toată lumea. Eu m-am pierdut de 2 ori în gară în aglomerație… Aveam vreo 5-6 ani și m-am dus la ‘ doamna care strigă cu goarna’ , care l-a chemat pe taică-miu să mă ia.
Mă uit la filmele românești…unele mă înspăimântă cum a fost ‘ 4 luni 3 săptămâni…’ sau ‘ După dealuri..’ altele mă binedispun ‘Nuntă cu dar’ ‘ Amintiri din epoca de aur’ ‘ Nuntă mută’…
La cinema nu-mi plac minunatele de comentarii ale vecinilor, foșnetul ambalajelor și soneria telefoanelor. Cred că n-am fost la un singur film, unul singur să nu-i sune vre-unuia telefonul. Inevitabil cu vre-un ritm oriental.
În afară de ‘ Costel’ din seria BD si ‘ Calu’ ‘ din Pistruiatul…ce alți câini polițiști/ deștepți mai sunt prin filmele românești?
~ Lăbuş din Toate pânzele sus.
Mie îmi place să merg la cinema. La noi în oraş sunt cam goale sălile. Am nimerit mai mereu linişte şi comportament ok al celor câţiva aciuaţi pe scaune. Cu timpul stau mai prost.
,Bubico,dar lucra sub acoperire.Să nu fie deconspirat și-a înscenat moartea.
Comentariu beton!13
@Miki, șefa, vezi că e „pororoca”. Ai pus un R în plus. 😛
@ Mihai
Greșeala mea, scuze.
Degete groase 🙂
Sa dispara copchilu’ si sa fac bairam cu salata? Pai eu ma pis pe mine cand ,,dispare” la cate o petrecere si trebuie sa se intoarca in mijlocul noptii (vorbesc de copil de frodoujdeani dar si de o lume nebuna, nebuna, nebuna) . Am trait spaima disparitiei unui copil pentru 5 minute, acu vreo 25 de ani, la mare…am simtit ca albesc instant).
Comentariu beton!14
@MAS, aia ziceam și io.
Bine, bine, si cum se termina filmul? Ca m-ai lasat asa….neterminata. 🙂
Nu pot sa ma gandesc ce as face daca ar disparea fetita mea. Nu pot. Mintea mea nu poate. Sper sa nici nu fie nevoita vreodata.
@Raluca, mă gândesc că poate o vrea să-l vadă cineva. De-aia n-am zis și finalul.
zi-l c-un warning mare la inceput 🙂
Hai că m-ai făcut curioasă… ce legătură să aibă un parc din Bucureşti tocmai cu Amazonul (nu, nu ştiam ce înseamnă, am căutat).
Doar dacă titlul nu este o parabolă ceva, sau e vorba de vreun SF. Deşi, nici aşa nu ar merge; deduc că nu e mare zbucium prin film, poate doar în castronul cu salată s-o fi nimerit vreun ingredient nărăvaş care să se pună de-a curmezişul în vreun gâtlej de la ospăţul acela nefiresc din prag de seară.
Şi zici că ţine 2 ore jumate? Eu nu mai fumez, dar poate să mă ia somnul şi să cad de pe scaun. Grea decizie.
@Solnadi, e parabolă, da. Fix la Amazon se referă.
@Mihai,
Am înţeles. Cu alte cuvinte, sentimentele celor implicaţi (mă refer la adulţi, la părinţi adică) s-au inversat ca şi apele Amazonului. Tot ce au construit s-a destrămat, iar găsirea/sau nu a fetiţei nu mai poate schimba nimic în această privinţă.
De fapt chiar cred că va fi găsită în final, tocmai ca să se amplifice degringolada relaţiilor care îi uneau cândva pe acei oameni într-o familie.
1. Tricou cu ,,decat film romanesc”
2.Din X filme vazute ,90% au fost ramanesti( fan declarat Sergiu N si Comisarul Moldovan,dar nu-mi place ,,Pistruiatu”)
3.Clar nu ma uit la Pororoca,dau cafeaua ,nu mai pierd timpu’ 🙂
4.Faceti(recomandati) top 5 filme vazute?
@ionuthd, poate fac eu asta cu top 5 recomandări filme.
@Vasiliunlinkextremderelevant,te rog io,nu.
@edelweiss, bine, boss, nu fac. 🙂
@ Mihai da’ de ce să nu faci?
Dacă nu te lasă Edelweiss măcar fă un top cu 5 cărți…sunt în pană de idei și-s dependentă de citit.
@Miki,
Dacă n-ai citit încă, iată câțiva scriitori ale căror cărți sunt excelente, toate: Isabel Allende, Khaled Hosseini, Carlos Ruiz Zafon, Mitch Albom, Eric-Emmanuel Schmitt.
Sau ia de la Mihai adresa mea de mail și vorbim în amănunt despre 🙂
Vasili,la filme,carti,masini,haleală,munte,mare este ca la femei.Cea mai bună este aia care vrea să se infuzeze cu tine si de care să nu fugi ca aia din evu’ mediu,a doua zi ca de ciumă.Si la doamne aceeași chestie.
@Laura
De Allende am citit ‘Ines a sufletului meu’ ‘Paula’ ‘ Pădurea pigmeilor’ și ‘ Eva Luna’ dacă nu mă înșel. Mi le-a împrumutat șefu’ in pachet. Greu de zis că sunt de aceeași autoare.
De Hosseini ‘ Splendida cetate a celor o mie de sori’ m-a bulversat câteva zile.
O să mă uit și la ceilalți.
Mulțumesc de sugestii
@Miki, poți încerca și Kate Morton și Ismail Kadare.
Eu nu prea mă uit la filme românești. Motivele sunt multe, de la jocul „forțat” al actorilor până la sunet sau imagine. Nu mai vorbesc de subiect. Sincer, sunt fan SF, fantasy, chestii d-astea, nu prea mă atrag subiectele uzuale, lucrurile și întâmplările de care mă lovesc mai mereu. Nici măcar filmele „reale” de afară nu prea mă atrag, decât dacă subiectul este deosebit și filmul excepțional. Sigur, ce se prezintă, de obicei, în filmele românești impresionează p-afară, poveștile sunt captivante pentru cei de acolo, care ne dau o grămadă de premii, dar nu pentru mine, care trăiesc în țara unde viața bate filmul grav de tot, unde, dacă stai o zi întreagă într-o piață de cartier, poți face un film care să ia lejer două globuri de aur, trei urși berlinezi și un Oscar la desert. Eu visez să văd un SF românesc, un Matrix autohton, un Greu de ucis făcut pe model Ferentari, dar cu efecte speciale deosebite, un Lord of the Rings cu specific dâmbovițean, dar d-alea făcute cap-coadă românește, nu pe sistemul coproducție „actorii lor și caii noștri”.
În privința chestiei cu pierdutul copiilor, băi, nene, mă îngrozește acest gând. Stau cu ochii pe ei ca pe butelie. Mie mi-a dispărut din raza vizuală cel mare acu’ vreun an și ceva, într-un loc de joacă din Orășelul Copiilor. Am întors capul o secundă, iar el s-a băgat într-o căsuță d-aia, și-a găsit ceva de vorbit cu alți pici și n-a mai ieșit. Nu prea pot să explic panica care m-a cuprins. De fapt, era groază de-a dreptul. Cele mai sumbre scenarii mi-au trecut prin minte instant. Ce aș face dacă ar dispărea? Hmm…păi, cred că mi-ar exploda telefonul în mână de la atâta sunat la poliție, pompieri, salvare, vama, prieteni care lucrează sau au legătură cu aceste instituții și cu altele, interlopi cunoscuți, prieteni de interlopi, toți „băieții de cartier” pe care îi cunosc sau i-am cunoscut vreodată, toate rudele, toți cunoscuții care au sau ar putea avea vreo influență asupra a…ceva. Practic, aș alerta și aș cere orice fel de ajutor de la oricine și orice poate face asta. Și probabil că aș bântui pe străzi, prin orașe, gări, locuri cunoscute ca fiind rău-famate, fără să-mi pese de somn și mâncare. Până când? Până aș pica lat.
Comentariu beton!20
@Ionut, copilul din film a dispărut fix la locul ăla de joacă de lângă Orășelul Copiilor. 😀
Minunat! Nu îi mai duc acolo până la vârsta majoratului!??
Știi ce e și mai mișto? Că îți dai seama de gravitate abia când ajungi părinte. De câte ori am bătut străzile cartierului fără să știe ai mei unde sunt, de câte ori am fost lăsat la vreo coadă de tata, care se așeza la alta, și am plecat voios de acolo fără să-i zic, de câte ori am ieșit „până afară” și m-am trezit pe vreun stadion sau prin vreo piață, fără să anunț, și astea cu mult înainte de vârsta buletinului….Și mă miram „ce-au, frate, de se crizează atât? Ce-am făcut? Că doar sunt mare, mă descurc, ce mi se poate întâmpla?” Nu mi-a trecut niciodată prin cap să-i întreb pe ai mei de ce nu s-au dus și ei la cinema dacă au văzut că eu am dispărut. Ce ți-e și cu lumea asta modernă!?
Comentariu beton!16
@Ionut Jesus, been there. Parc aglomerat, aia mare imbracata in roz… M-am intors cu spatele s-o pun pe Pice in leagan, cand ma intorc, ciuciu copil mare. Se bagase intre niste fetite, era practic sub ochii mei, la vreo 10 m mai incolo, dar nu o mai recunosteam, vedeam un milion de fetite in roz si a mea nu. Am ramas impietrita, o cautam frenetic cu privirea si mana pe leaganul cu aia mica si mintea imi urla: n-o vad pe Iris, n-o vad pe Iris. Abia dupa cateva rasuflari adanci o vad jucandu-se. N-am fost buna de nimic restul zilei.
Nu zic in ce stres am stat primele ocazii cand am mers singura cu ele la parcuri mari. Am grija sa le imbrac/incalt fistichiu si privirea imi e mereu pe ele. Nu ma intereseaza ca sunt considerata panicoasa/isterica etc. Am doi copii si-mi cam plac, scopul e sa-i tin! 😛
Comentariu beton!16
Interviu cu regizorul: „Povestea scenariului are legătură cu un moment din viața mea. Inevitabil, cred că orice regizor care își scrie poveștile pune o parte din ce a trăit el în fiecare film pe care îl face. Mi s-a părut ca asta e o poveste puternică, de care majoritatea se teme. Nu ne place să privim, să aflăm lucruri de genul acesta. Când spun nu ne place, să fiu bine înțeles: nu ne face plăcere pentru că momentele de felul ăsta sunt dureroase, sunt foarte neplăcute. Îmi închipui că multă lume încearcă să treacă prin viață aflând despre cât mai puține astfel de momente neplăcute.”
Cu alte cuvinte el a stat la masa cu altii cand a pierdut pe cineva drag.
@Ana P., păi, na, ce era să mai facă? De pierdut oricum se pierduse.
‘ El a stat la masă cu alții când a pierdut pe cineva drag’
Sună a pomană.
De aia nu-mi plac înmormântările și obiceiurile de după ‘ că așa se face’
Lasă omu’ în durerea lui!
Acum, fara misto,cred ca stiu de ce nu apare cainele politist! Din cate am vazut romanii urasc cainii( nu inteleg de ce, dar na), de fapt cam toate animalele! Probabil regizorul nu a vrut sa supere romanasul!??
@Claudia, cum să urască românii câinii? Ești în eroare. De acasă până la metrou ocolsesc cel puțin 5 rahați de câine.
Pai vezi?Urasti cainii.Daca i-ai iubi nu ai ocoli rahatii:))
Comentariu beton!29
Am o cunoștință măritată cu un polițist care a lucrat mult timp (nu mai știu dacă și în prezent) cu câini de urmărire. Povestea că l-au chemat și la găini furate și tot felul de mărunțișuri. Cred că dacă suni la 112 pt un copil dispărut fac transferul direct la „departamentul cu câini”.
Cât despre filme românești, sunet și alte alea, cred că singurul film românesc cu sunet ok a fost „usturoi” al Groparului. 🙂
Nu-s mamă, dar cred că într-o săptămână aș ajunge ori la spital cu isterie și alte alea, ori la pușcărie să nu mai pistonez Poliția mai des decât clipesc.
@Ady, așa mă gândeam și io. După care am căutat pe net ca să mă conving.
An de gratie 1990, vara. Dupa lupte seculare termin si eu facultatea de tehnologie chimica. Si deci trebuie sa fac bagajele si sa plec. De la Iasi la Suceava. Copilul nr 2 cu mine, avea tlei ani. In acea zi si sotul nr 1 cu noi sa ne ajute la mutat. Camin T16. Imi zic sa trag o fuga la facultate- cei ce au studiat prin Iasi cam stiu unde e- sa intreb o laboranta ce substanta ar fi buna ca sa dezinfectez un frigider de gandaci ca sa-l pot lua cu mine. Iau copil nr 2 cu mine si intamplarea face sa o intalnesc pe laboranta fix in fata facultatii si deci o intreb. Cat sa fi durat intrebarea respectiva? Copilul fuge de langa mine si urca in tramvaiul din statia Tudor . Asa imi spune un domn cand ingrozita descopar ca nu e langa mine. O femeie inteligenta ar fi oprit o masina dar eu nu sunt inteligenta. In asa momente nu poti fi inteligent. Asa ca am inceput sa alerg dupa tramvai . sa-l prind deci in Bucsinescu. Normal ca nu l-am prins. Cum te simti? Simti ca ai murit. Nici macar. Nu stiu cum te simti, nu sunt cuvinte. M-am intors in T16 si i-am spus tatalui copilului. Uitandu-ma acum in trecut sunt uimita cat de calm a putut fi. Ne-am pornit sa-l cautam. Am urcat in tramvai directia Copou dar inainte de asta am mers la politie si am anuntat. Am tot cautat in Copou dar niciun copil. Ne-am intors in Tudor si asteptam sa se deschida un post de radio la care sa dam un anunt, poate ca studentii au vazut un baietel asa si asa. Apoi am fost la politie. Da, a fost gasit un copil dar era fetita. Cum au trecut orele alea? 6-7-8 ore? Eram ingrozita dar paradoxal un ceva imi zicea sa nu ma pierd total cu firea. Practic speranta era politia. La urmatorul drum la ei : copilul nu era fetita ci baietel si cred ca e al dvs. Avea un sortulet colorat si o palariuta cocheta iar omul care-l gasise plangand in Copou a declarat ca-i fetita. Doar cand a trebuit sa-l puna sa faca pipi …Au trecut foarte multi ani de atunci dar nu am uitat nimic. Am luat un buchet de flori si am batut la usa. Ne-a deschis un domn si ne -a dus la copilul nr 2 care fericit , relaxat cu niste casti pe urechi asculta muzica.
Din intamplarea aia poate ca nu mi-am revenit complet nici azi. Atat este socul de puternic.
The end.
Comentariu beton!27
@GMT, n-aveai tu bani de film pe vremea aia. Altfel sigur te înfundai într-un cinematograf.
Mihai, tocmai ca pe vremea aia aveam bani de film, de teatru, de concert simfonic, de cumparat carti, discuri, de mers la cofetarie…
Acum ca mi-ai deschis cutia cu 1990 vara…imi aduc aminte ca nici nu am mancat in ziua aia , nici dupa ce l-am gasit o zi doua nu am putut manca. A fost un pur miracol . I se puteau intampla atatea , s-ar fi putut intampla sa nu-l gasesc niciodata si as fi ramas neom. Doar pentru cateva secunde de neatentie . Mentionez ca era indragostit de mijloacele de transport. Ma urcam cu el in tram, in troleu, in autobuz si trebuia sa ne plimbam o ora cel putin. Faceam ture prin Iasi.
Ce vreau sa mai spun? Fiecare are modul sau de a suporta un soc, o trauma. Nu m-as repezi sa judec pe cine nu iese din casa, pe cine mananca…Suntem DIVERSI foarte.
Comentariu beton!17
@GMT, hai, mă, las-o p-asta cu diversitatea că io nu la ce mânâncă m-am referit. Ci la faptul că nu-ți dispare copilul și tu o arzi câteva ore pe la bucătărie pregătind cina. Hai să fim serioș, oricât de diverși am fi, asta e o aberație.
Nici un parinte nu vrea sa traiasca ce ai trait tu atunci, Stiu traseul descris de tine, te-am urmarit cu mintea fugind prin Tudor, T16, Copou, oooo Doamne…Dar sa nu-si dea seama cei din Politie ce au in custodie? Am pus doar intrebarea, de fapt nu e uimire e confirmare de incompententa a unora …sa presupunem doar ca acel copil trebuia verificat, sa nu fi fost abuzat, sa….In fine, e bine ca s-a terminat cu bine, fricile tale probabil exista si vor exista mereu, chiar si cand copilul va creste…
MAS, stii ca facultatea de tehnologie chimica e prima din lantul respectiv iar statia e aproape. Eu cat am vorbit pe scurt cu laboranta si copilul a si disparut. Am intrebat in jur, da cineva vazuse un copil urcand in tramvai . Ii atrasese atentia pentru ca din Tudor urca studenti mai degraba. La politie omul care l-a gasit in Copou a zis ca-i fetita pentru ca arata ca o fetita , eu il purtam foarte colorat si cochet. Daca l-ar fi gasit o femeie…sigur ar fi vazut mai bine. L-a luat acasa , i-a dat sa manance iar copilul a vrut la pipi, atunci a vazut ca era baietel, s-a dus din nou la politie sa dea noul anunt.. Nu politia l-a cautat . Acum are 30 de ani copilul. 🙂 A fost o trauma mare, una dintre multele si marile mele traume…Eu vad aici in Italia multe povesti adevarate cu copii disparuti si negasiti niciodata. Parintii raman suspendati, marcati, distrusi. Si cred ca se poate intampla oricarui parinte sa piarda un copil, nu e nimeni scutit.
Mihai, poate ca in timp ce pregatea cina isi aseza gandurile, frica. Trebuie sa ai prezenta de spirit in caz de tragedii, trebuie sa te linistesti ca sa poti actiona. Se stie ca facutul mancarii e terapie…:)…Zic si eu. Fiecare actioneaza si reactioneaza in felul lui. Mie numai gandul la mancare nu-mi era , s-o mananc daramite s-o fac . Nu am vazut filmul dar am sa-l vad. Sunt curioasa sa inteleg mai multe…Trebuie intrat in povestea de viata a parintilor, a casniciei lor, trebuie intrat in sufletul omului ca sa-l intelegi. Altfel nu-l poti intelege.
Pot sa spun cum au recationat ai nostrii cand eu si jumatatea mea cea buna am plecat de acasa. Parintii ne-au cautat in toata Valcea pana s-a intunecat si apoi au sunat la Politie. Intamplarea face ca noi eram deja acolo. Ne gasise o batrana si ne deturnase din calatoaria noastra spre Timisoara.
Comentariu beton!11
@Geamana, stai așa că nu m-am prins. Ai copilărit împreună cu bărbată-tu?
Te-o afectat filmu’.Geamana.Adica doi copii.Identici si la fel de obicei.Mai sunt si exceptii.Da’ unu-i rau ,unu-i bun.A noastra ii a’ rea.Jumatatea rea.:))
Are o soră GEAMANA, dăăăăăăăă
Comentariu beton!12
Am copilarit cu sora mea geamana. Cea mai frumoasa si desteapta fata. 🙂
Comentariu beton!11
@Geamana, m-am prins, dar prea târziu. 😛
Ce vroiai, boss? Să facă decât o ciorbă?
Comentariu beton!11
Si eu vreau sa stiu ce s-a intamplat! Nu sunt in tara si nu am cum sa vad filmul si acum am ramas curioasa ? please, please, please. Ce s-a intamplat cu fetita?
A crescut mare,o cheama Vasilica si e prim ministru!
Comentariu beton!32
A fost găsită de pesediști și crescută special pentru acest moment istoric – să fie primi-ministru.
Comentariu beton!12
@Irina, n-o să ne spună Mihai finalul. Că, citez: poate vrea cineva să-l vadă.
P.S. Mihai, dă, frate, finalul. Nu întelegi că toți am văzut filmul prin ochii tăi?!
Comentariu beton!17
Și nu cred că cineva de aici se duce să vadă finalul la un film prost. Crapă, moare, dar așteaptă să-l zică cineva 🙂
Comentariu beton!14
Mi s-a întâmplat ceva de genul ăsta într-un concediu. Eram într-un camping cu casuțe. Câteva secunde am scăpat copilul din ochi și a disparut. L-am găsit repede, în mai puțin de două minute. Cuvintele nu pot descrie starea prin care am trecut, și eu și soția. Disperare un cuvânt prea mic. După șase ani de la întâmplare, când mă gândesc la ce s-a întâmplat, ma trec fiorii.
Comentariu beton!11
@Mihai, dacă mă gândesc bine, în alea două minte ai fi avut timp să trântești niște ouă ochiuri. Cu brânză telemea.
Și niște bacon pe langa ouă. :))
Junior a dispărut o singură dată,că pierdut e mult spus.Avea vreo cinci ani ,Eram în concediu în Croația(dacă ai copil, e obligatoriu pat separat)Spre dimineață a căzut din patul lui și de lene și de somnoros s-a băgat sub patul nostru să doarmă,Spun spre dimineață,că pe la 6 am ieșit eu afară pe terasă și când m-am băgat înapoi în pat nu am mai încuiat ușa de la intrare.După ce am răscolit și trezit toată vila unde eram cazați,l-am găsit la noi în apartament întins în pat,uitându-se la desene animate.,,Am auzit că m-ați strigat,dar mi-a fost lene să răspund”Eu am ieșit afară să fumez o țigară,a rămas mă-sa cu el .S-au auzit niște zgomote gen buf,trosc,pleosc însoțite de ceva urlete,,au nu mai da,promit să nu mai fac”și ,îți rup curul,drac împielițat ce ești”Bonus:în prima zi când am ajuns,a deschis cușca și dat drumul la toți păunii sau ce dracu de păsări exotice avea proprietarul acolo.
Comentariu beton!33
Ceva de genu asta am facut si eu cu sora. Am plecat de la camin iarna , in pijamale. Am trecut de educatoare, bucatarese si portar. Educatoarea a vazut ca nu mai eram , dar hainele erau in cuier. A venit educatoarea la usa la mama si cand a aflat ca nu a venit nimeni sa ne ia de la camin , aia a inlemnit si mama s-a albit. Dar la fel, ne-a gasit o batrana si ne-a dus la Politie. Si politistul care ne-a inapoiat avea aro albastru si caine lup. Cel mai frumos politist vazut de mine in cei 5 ani de viata.
Mereu le faceam surprize parintilor, mai ales mamei. Acum se amuza de intamplari, dar atunci era terorizata.
Comentariu beton!11
@Paco mă ierti, dar am râs cu sughițuri. Junior :))))))))))))))))))
Si mă-sa ” buf,trosc,pleosc” =)))))
Am trăit experienta de a nu-mi găsi copilul la grădiniță, erau hainele de iarna in dulap iar el nu. Doamna îi scotea din clasa la ora fixă ( program scurt) iar eu am întârziat. După primele secunde de panică intensă am plecat pe drumul spre casă( la 10 min pe jos) iar pe la jumatate l-am văzut mergând agale doar în cămașa albă. El foarte ferm…dar stiu sa ajung acasă. Mie imi era frica de alți oameni ca eu stiam ca el se descurcă.
Tot atunci am stabilit un set de reguli, în caz că, bine că nu a mai fost cazul.
Am făcut și eu o regulă cu copiii. De mici, i-am bătut la cap ca, dacă se pierd în aglomerație de exemplu, să rămână exact în locul unde ne-au văzut ultima oară și să nu se miște de acolo sub nicio formă până nu venim noi după ei.
Le-am explicat că dacă și ei ne caută pe noi și noi pe ei, riscăm să ne învârtim în cerc și să ne pierdem și mai rău.
Asta era teoria de niște ani dar nu a fost cazul să fie verificată, până când…
vara trecută, Mamaia, lume ca la balamuc, noi 4 pe trotinete . Tragem dreapta la un chioșc bazat că suntem toți grupați, mă uit prin vitrină și, când întorc capul cîteva secunde mai târziu, văd băiatul în mijlocul fluxului de oameni, oprit calm și așteptând cu privirea înainte. Ce o face acolo, nu știu, îl strig, vine zâmbind și îmi spune că ne pierduse și s-a oprit cum l-am învățat.
Practic, altfel în câteva clipe s-ar fi topit în mulțimea aia imensă.
Nu știu dacă o fi cea mai bună metodă, uite că la mine a funcționat. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat alternativa.
Oricât ai sta cu ochii pe ei ca pe butelie, accidente se pot întâmpla.
Comentariu beton!18
Și toanta aia de educatoare nu s-a gândit să se uite un pic la el până vine cineva să-l ia? Sau măcar să-l lase să aștepte undeva înăuntru nu să iasă afară iarna în cămașă?
Comportamentul părinților e ”pororoca”. Ta-su dă petreceri cu haleală și mă-sa stă în casă în loc să caute pe-afară. Invers decât cursul normal 🙂
P.S. Speculez. Nici nu-mi bat capul, filmele românești sunt tocătoare de nervi (în opinia mea).
Comentariu beton!17
@Laura G.,
Ce am scris eu mai sus cred că este ceea ce s-a dorit, iar ce ai scris tu aici este ceea ce a ieşit . 😀
@Solandi,
Da 🙂 La diferență de 1 minut. Eu am vazut ce-ai postat după ce am dat send 🙂
1. Nu m-as duce oricum la un film cu un titlul care nu-mi spune nimic.
2.Asta e film de arta domnu’ Mihai, nu trebuie sa intelegi matale de ce ma-sa nu a iesit din casa o saptamina iar tacsu era Chef
3.FILM romanesc in care actorii se cred la teatru…
4.Film romanesc….
adib@, scuza-ma da’ nu m-am putut abtine, merit dislik-uri, dar tata lumea asteapta sa vina primaria sa le scoata masinile din nameti, sau zapada din fata portii. Asta sunt…aia care in copilarie a fost in practica agricola sau la maturat frunzele din curtea scolii si am supravietuit . Nu-s prea desteapta da’ in rest…
Off topic, scuze, nu m-am putut abtine: Rog prințesele masculine care stau cu telefoanele în mână, pozează zăpada de pe străzi și se plâng pe aici că domnu` primar nu ne deszăpezește orașul, să pună mâna pe o lopată și să ia atitudine.
Prin forța exemplului evoluăm, nu plângându-ne continuu ca niște fetițe cu blugi mulați și bărbi îngrijite. (un cetatean din urbea mea ? )
Comentariu beton!14
@MAS, le sare oja de pe unghii. Plus că la oboseală e știut deja că părul crește mai repede. Și epilatul costă. Și doare.
Comentariu beton!15
@MAS – platesc impozit la primarie FIX si pentru dezapezirea orasului :)). Faptul ca ei sunt NESIMTITI si au transferat acest lucru (din punctul meu imoral / ilegal) asociatilor de locatari / propietarilor de impbile / firmelor este altceva…
In tarile cu apa calda , primaria se ocupa de aceste lucruri (Amsterdam / Tillburg, etc).
Zi frumoasa!
N-ai să vezi.
În primul rând că nu au lopată și nici nu știu de unde se poate cumpăra.
Am auzt întrebarea asta De unde v-ați luat lopată? de la toți cei pe care am avut prostia de a-i ajuta să iasă din zăpadă, că sufăr ocazional de amabilitate.
Ce crezi… nici anul următor nu aveau.
@adib, cred că MAS se referă mai degrabă la parcarea din fața blocului. Până în strada principală trebuie să ieși din casă mai întâi.
La mine la bloc ies la fiecare ninsoare să fac potecă, îmi trebuie mie și alor mei în primul rând, dar în 10 ani de când fac asta, nu a venit nimeni să mă ajute, stau toți cuminți să termin eu treaba.
Comentariu beton!15
‘seara buna, fara zapada, in sfarsit!
Despre zapada si masculii care asteapta sa mut eu masina de pe locul curatat de mine si apoi parcheaza pe locul lasat gol si negru, numa’ de bine in forma continuata le urez!
Atunci cand gasesc locul ocupat se nimereste sa scot patrupedul la plimbare, devine amuzant sa-i vad cum se strecoara sa-si recupereze masina incat sa nu-i simta vicleanul coproprietar al masinii mele, doar un marait langa glezna sau „pe la spate” ma razbuna suficient.
Locul este exact langa bloc, niciodata nu ai avea de ce sa parchezi acolo daca nu-l cureti tu, totusi. Zic si eu.
@adib, nu cred că MAS se referă la străzile principale ci la parcarea din fața blocului.
Buna,
Cred ca am vazut 2 filme romanesti din generatia noua. Si mie mi se par false dialogurile, trairile, nu stiu… Mi se par fortate.
Cumva filmele din trecut, alea cu nea marin, cu BD, cu moromete, baltagul, etc, aveau un farmec aparte. Actorii mai naturali, dialogurile pareau normale, discutii firesti, si scheciurile erau bune.
Nu stiu despre arta, despre ce se poarta azi in film, dar cred ca spectatorul simte imediat dialogurile fortate.
Si sunt foarte triste toate filmele noi romanesti, triste rau de tot. O comedie am vazut aia cu biletul la loto si jumatate din timp ma uitam la cat de trist arata tara in care jucau actorii.
Fara sa aiba legatura cu subiectul, vreau concediu, mi-a ajuns cu munca.
Comentariu beton!12
@Kittygreeneyesbitch, exact! Am zis mai sus, exact asta este și senzația mea: nimic natural, totul fals și forțat. Asta în contrast cu peisajul din jur. În loc să folosească decor și efecte și să se chinuie să scoată ceva natural din actorii ăia (așa cum face Hollywood-ul), la noi e fix invers. Cum dracu’ să redai așa de fidel gunoiul de pe străzi, tencuiala căzută sau peștele de pe televizor, dar să nu fii în stare să înveți un actor să înjure ca un om normal, înjurătura fiind cea mai simplă formă de comunicare a românilor? A urmărit cineva cum înjură actorii români în filmele actuale? Sau cum se ceartă? Pe mine mă fascinează fenomenul. Parcă ar fi extratereștri care au nimerit p-aici din întâmplare și nu cunosc limbajul. Și da, ai dreptate cu BD și nea Marin și restul: erau mai ce trebuie, ca să zic așa.
Comentariu beton!11
@ Ionut
Adica dupa tine si astia sunt mai spre adevar decat cineastii romani ?
https://www.youtube.com/watch?v=kEt0fV4Foeg
P.S. Amintesc doar in treacat c-am sarit toti de cur in sus, ca mvaai cat rasism, motiv pentru care a fost si banata.
Cineva mai avizat în ale cinematografiei, zicea într-un articol (sau blog, nu mai știu) că avem actori foarte buni care, din păcate, fac școală de teatru. Școala de film are cu totul alte tehnici la care noi suntem (veșnic) deficitari. Începând cu sonorizarea și terminând cu jalea subiectului.
Nu știu dacă asta e explicația, dar e clar că orice panaramă de film american e mai plăcut de vizionat – și mai natural jucat – decât filmul românesc.
@Laura G. – si eu am auzit acelasi lucru despre diferenta de joc actoricesc film versus teatru.
Avem actori bun de teatru, nu zic nu. Dar poate nu e doar vina actorilor, poate si a scenaristilor a directorilor…habar n-am. Chestia e ca te cam crispezi cand auzi dialoguri intr-un film romanesc.
@Faiantaru – scuze, dar care-i legatura cu filmul romanesc? Ca nu pricep. Mi se pare o script scris prost de la inceput.
@Laura și @Kittygreeneyesbitch, nu e vina actorilor. Ei joacă ce li se dă. Și în filmul ăsta actorii sunt impecabili, după cum am zis. E vina scenariștilor care nu sunt în stare să scrie texte care să sune REAL și a regizorilor. Și a bulei în care sunt captivi și unde ei se cred geniali pentru că toată lumea le suflă în cur. Atâta doar că atunci când le ajung filmele în cinematografe, în săli bate vântul și genialitatea le dispare ca prin farmec. Și, credeți-mă, ȘTIU EXTREM DE BINE CE VORBESC, sunt foarte familiarizat cu lumea asta.
@ Kittygreeneyesbitch
Ionut remarcase ca actorii nostrii injura atipic pentru niste romani. Prea fals ! Eu nu ma uit la filme romanesti, in schimb stiu prea bine cum injura romanul. Traieste plenar injuratura, cu toata fiinta sa, parand ca doar atunci adevarata lui personalitate rabufneste la viata. Cum insa ne sta in caracter sa fim si profund ipocriti, atunci cand altii ne maimutaresc felul specific, sarim sa acuzam ca ne confunda cu tiganii. Nu s-a dorit o replica la comentariul tau, n-are nici o legatura cu filmul romanesc, cum bine ai remarcat, ci doar o adaugire neinsemnata la cel al lui.
@Faianțaru, aia e reclamă, e altceva.
Apropos de reclame, mie unele reclame cu actori români mi se par mult mai mișto și mai „de-acolo” decât filmele românești. Naiba știe, regizorii și scenariștii noștri or fi buni doar pe scurt-metraje, nu țin la drum întins.
P.S. Eu n-am sărit în sus, că sunt cam rasist.?
@ Vasilescu – cum sa fie in bula si sa li se sufle in cur daca nu fac performanta? Eu lucrez in corporatie, nu ai performanta, nu te incalzeste nimeni din suflat. Nu aduci profit, ca pana la urma arta arta…dar branza si banii is importanti la catastif. In domeniul asta de filme, se poarta altfel?
Eu i-as atinge un pic la arta. Dar eu lucrez cu cifre si bani :))))
@ Ionut
O, da, si mie mi se pare la fel, reclamele romanesti au cel putin un talc final, multe chiar unul misto, pe cand filmele romanesti nu te conduc spre niciunul. „Aferim” a lui Jude (film pe care nu m-am grabit sa-l vad, nici ca ma voi cobori vreodata intr-atata !) a necesitat completarile lui verbale ulterioare ca sa intelegi despre ce e vorba. Ca a fost menit sa ne recunoastem trecutul ignobil, noi pasamite inversunandu-ne sa-l negam. Haaai nu ma innebuni de tot ! Cum lumea insa staruia pe mai departe neincrezatoare, i-a mai fost necesar si un conflict mediatic artificial, precum ca-i haituit asiduu de verzi fanatici, legionari etc. (?!?!?!) Nici asta nu prea sta in picioare, presupunand chiar ca acestia ar exista, daca tot te lauzi ca ti-ai propus ceva pe atat de revolutionar, atunci nu-ti asumi si riscurile implicite ? Unde mai ti-e curajul ?
In schimb actorii romani mi-au lasat o foarte buna impresie. Iures mi s-a parut sarea si piperul in „The Peacemaker” si „Hart’s War”, Dragos Bucur isi are parte lui in „The Way Back” s.a.m.d. Si in general aceeasi impresie despre o gramada de actori europeni in filme hollywoodiene (e.g. Christoph Waltz !)
@Ionuț
În ‘ Asfalt Tango’ înjură una la sfârșit din siflet, din toate celulele corpului ei.
N-am văzut niciodată așa ceva :))
PS. Ma uit la filme romanesti , pe net desigur. Si mai mereu gasesc cate ceva care sa-mi placa. Posibil sa-mi placa doar pentru ca pur si simplu sunt romanesti.
Singura dezamagire mai profunda am avut-o cu ” Un Craciun altfel”. Nu este o capodopera, e bunisor asa, lejer. Din pacate am vazut la scurt timp dupa, ” Il peggior Natale della mia vita ” . Ei bine sau ei rau, filmul romanesc il copie pe cel italian. Urat.
Am patit-o in 2000. Nu aveam mobil pe atunci.
Copilul nu a venit de la scoala. Eu la munca la distanta mare de casa. Am cazut in genunchi cand m-au sunat. Nu puteam sa ma ridic. Am inceput sa ma rog la Dumnezeu.
Toata familia a cautat pe strazi.
Din fericire copilul era cu invatatoare la policlinica (i se facuse rau in clasa)
Cumplite momente.
Sărumîna boiarule
Cel mai filn bun dîntre toate perl….pelr……ăăă…..filmele, ramane „Șatra ” mâncațaș
Șî pă locu trei Lanțul amintirilor
Pot să las și ieu o adresă pentru afaceri, că merge prost în Olkland pupaț-aș tălpili ?
cumpă[email protected]. și zăce la sută la pont, cupru aluminu fontă , ce numai folosește omu pin casă, să-ți dea Dumnezou țîganilor sănătate
„Te given mişto”
Comentariu beton!16
@Corcodel, și pe doi care e?
O să mă mai uit la filme românești când o să dispară aroma de colivă din ele. N-am o problemă cu filmele de artă, dar la astea românești am senzația că stau într-un cavou mucegăit.
Comentariu beton!12
Wow, ce vânt bate pe la tine @didina! Nu ai vreo formula magica sa il potolesc? Trebuie sa merg cu ferry in UK si cred ca sunt valuri mari!
@Gigi, normal că am: nuieșidincasăpânănutrecefurtuna. 🙂
??
Didino,la fix ai zis-o.Si mie mi se par sumbre majoritatea filmelor romanesti de dupa revolutie,numai necazuri si injuraturi cat cuprinde,nu stiu,o atmosfera apasatoare,nu te destinzi la ele.
@Marius M, eu mă uit la drame, ultima pe care am vazut-o și care mi-a plăcut enorm a fost Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Dar e departe de filmele românești recente.
Cand eram copil eram mai timid si imi placea foarte mult jocul ala de-a v-ati ascunselea, dar pe mine nu ma cauta nimeni, niciodata. O data m-am ascuns la vedere dupa un stalp. Nimic, parca eram invizibil. Dupa ce toti copii au fost gasiti si au plecat in casele lor, am ramas acolo pana a cazut intunericul cu un murmur trist pe buze: Hei, baieti, sunt aici….
Cu ultimele puteri, m-am catarat pe acel stalp si am privit pe geamurile blocului cum oamenii sorbeau tacticosi o ciorba in timp ce copii lor haleau mandarine.
Nu am stat mult timp catarat pe stalp pentru ca se intunecase afara si a venit mama : Bai, tu-ti crucea ma-tii de copil, treci in casa si culca-te ca maine tre` sa te trezesti la 4 sa stai la rand la lapte.
Plm, nu stiu, dar cred ca stiu si io sa scriu scenarii de filme romanesti.
Comentariu beton!22
@Shoric, și ce mai știi. Ești de premiu la Berlin, ce să mai.
@Mihai, io am multe scenarii din astea in cap, da` nu am noroc de regizori buni. 🙂
@Shoric, ceva noroc trebuia să avem și noi ceilalți. 😛
off topic @didina in Olanda „mai bate si vantul nu numai ca si ploua din cand in cand” ….mai glumim si noi
uite….inimaginabil…..baiatul meu cel mare a fost astazi invitat cu programare (fara coada) la fiscul olandez deoarece urmeaza sa aiba venituri si trebuiau sa il i-a in evidenta…..la plecare de acolo a primit de la ei cadou o cutie cu un cozonac…nu…nu aberez si nici nu am febra…..daca vreti poze cu cozonacul ….rezolvam.
@sorine, ar fi culmea să nu bată vântul în țara morilor de vânt. 🙂
Micile cadouri sunt ceva obișnuit pe-aici. Când ne-am mutat, primăria ne-a dat bilete de intrare la muzee. Cred că nu erau gata cozonacii.
Normal ca stiam de fenomen fiind pasionat de geografie.In concluzie pot sa nu ma duc la film.
M-a amuzat articolul.
cel mai tare review!
Al meu flăcău cel mic, pe când era în clasa a treia, în loc să stea să aștepte persoana care trebuia să-l ia de la școală și să-l ducă la afterschool, a plecat de capul lui cu autobuzul dar a ajuns la destinație, femeia după ce-l căutase mai bine de 1 oră la școală l-a găsit așteptând-o pe pragul casei. Doar că eu nu am știut nimic până seara, când totul se calmase, respectiva îl sunase pe bărbatu-meu, probabil s-a gândit că eu fac infarct…
Vara trecută pe plajă la Saturn, un cuplu a pierdut un copil de 2 ani, pur și simplu s-au trezit că nu mai era pe șezlong. Au alergat disperați ca zănatecii pe plajă amândoi, au sărit alții să caute și ei, ce să zic, și mie mi se urcase stomacul în gât. După vreo 15-20 minute le-a adus cineva copilul, se dusese să se plimbe pe plajă doar un pic mai încolo. Biata femeie l-a culcat lângă ea pe șezlong să se liniștească amândoi și stătea cu ochii pe el ca pe butelie…
Searchu’ pe gugal dupa finalul la filmu’ asta m-a adus aci.Domnu’ zice-ti finalul si va dau si eu bonus:povestea mea. Copil de 5 ani,Varna targ.Noi vorbeam cu bulgaroaica de la taraba dupa niste „amintiri”(!).pustiu a plecat pt ca am ignorat cererea lui de a-i lua una bucata masina. Cand am vazut ca nu-i , am dat ocol targului eu pe o parte,al meu sot pe cealalta. Cand ne-am intalnit si nu aveam niciunu’ copilu…vorba sotului: sa se caste o groapa si sa intru in ea….restu’…e poveste.l-am gasit in 10 minute ca asa a vrut Maica Domnului.Nu am scos o vorba drumul catre Ro,am plans de m-am umflat, nu mi-a trebuit nimica.Nu am fost om o saptamana, numai la gandul…si doar il aveam langa mine…
Mi-a plăcut comentariul. Traind afara din România ma intereseaza filmele rominesti mai recent. Cred ca am gasit in acest articol tot ce am nevoie sa stiu despre acest film.Pe deasupra am fost si amuzata de stilul in care autorul descrie filmul si propriile-i simtaminte.