De fiecare dată când spun că „Miorița” ar trebui interzisă în școli pentru că este o mizerie care promovează lașitatea și românescul „csf, n-ai csf”, se găsește cel puțin câte un erudit care să-mi transimită că sunt un imbecil care nu pricepe mesajul adânc și profund al acestei neasemuite balade populare. Bă, să vezi ce, îl înțeleg, doar că mi se rupe pula de fatalitate și de puterea absolută a destinului. Din punctul meu de vedere, astea-s argumente pentru incapabili, resemnați și lași. Punct.
De ce vă zic toate astea? Păi după textul de ieri mi s-au au adus justificări de genul: „Ce dacă nu m-am dus la vot? E dreptul meu, democratic, sa pot alege dacă o fac sau nu”. Da, boss, ai dreptate, e dreptul tău, profund democratic. Numai că, să vezi ce chestie, fix alegerea asta o avea de făcut și tăntălaul ăla de cioban din „Miorița”: să pună mâna să facă ceva sau să aștepte să-l căsăpească ăilalți doi. Dar mândrul nostru baci, posesor de destin implacabil, nu numai că n-a făcut nimic, dar a stat ca idiotul să-și plângă de milă, împreună cu oaia aia cu clanța mare, în timp ce aștepta să-și ia ciomagul promis în moalele capului. Fatalitate mioritică, csf, ncsf.
Well, din punctul meu de vedere, exact același lucru s-a întâmplat duminică asta cu cei care n-au votat pentru că „n-au avut chef” și pentru că „de ce să mă mai obosesc, și-așa nu se schimbă nimic”. Au stat și-au așteptat liniștiți să vină ăilalți doi ciobani să le ia oile și să le fută câte un par în creștetul capului. Iar când le-ai mai și atras atenția, au ridicat fatalist din umeri: csf, ncsf.
Și cu asta am terminat subiectul „politică” și-mi propun să nu mai aduc vorba prea curând despre el. Asta dacă n-o mierlește nen-tu Ilici, desigur.
P.S. Mi-e extrem de lene să caut, dar sunt tare curios dacă alte popoare mai studiază „opere” de genul „Miorița” și „Meșterul Manole„, cele două mizerii absolute ale folclorului acestei nații. Pun pariu că, dacă mai există pe undeva ceva asemănător, tot în Balcani se petrece acțiunea. Am așa o bănuială că dacă aveau și nemții „Miorița” lor, pe cioban îl chema „Hans” și era de origine din Bavaria de Jos, ăia doi care voiau să mi ți-l căsăpească se mai tăvăleau în chinuri și-acum.
Nu ştiu cum stă treaba la nemți, dar americanii au avut o lege care spunea că nu poți să tragi dacă nu eşti cu spatele la zid. Adică nu mai aveai ce să faci şi unde să te retragi. Asta până când Curtea Supremă a SUA a decis că americanul nu se retrage şi dacă este în pericol trebuie să atace. ca să zic aşa, tot ca în Miorița dar pe invers
Comentariu beton!12
@Xenopol, ce-aș mai putea să spun?
Legat de politica si alte alea, avand in vedere ca suntem o tara cu tendinte de îmbătrânire, chiar daca ar fi iesit la vot toti cei care ar fi votat cu cine era cazul sa voteze, tot cine a iesit ar fi iesit. Eu, din păcate, nu am putut vota. Si multi sunt in situatia mea. Totusi, sunt de acord cu tine in ceea ce priveste baladele ăstea două. Poate ca in cativa ani, la alegerile urmatoare, gasim alte balade care sa ne defineasca si reusim sa schimbam ceva. Acum trebuie sa valorificam ce avem deocamdata.
@iol, sunt mulți care n-au putut vota. Eu mă refer la ăia care au ALES să nu voteze.
In balcani poate doar la bulgari…la sarbi, cu siguranta ciobanul avea alta abordare, inclusiv cu ceilalti doi ciobani, oile lor si mamele cu braie de lana.
@Redoo, fix pe sârbi mă gândeam și eu să-i exclud când am zis „Balcani”.
Mihai, nu numai noi avem asta cu resemnarea, mai sunt şi alţii: soarta, fatum, anake, da’ noi am ridicat-o la cel mai înalt rang. Şi ce poţi să aştepţi de la un popor care a creat Mioriţa?- asta e esenţa gândirii noastre. 😛
@GabiI, păi aia zic și io.
Am citit si eu balada sus-numita si am constatat ca era vorba de doi bulangii ce au format un sindicat al crimei, in vederea obtinerii unor foloase materiale si morale necuvenite (au vrut sa ii umfle averea si viata naparstocii aia ciudosi) precum si despre un cioban lenes si resemnat si o oaie turnatoare. Dragii mei, oare ciobanul fuma ceva extract de ceai de secara de o auzea pe oaie vorbind ?!? Zic si eu, nu arunc cu branza-n nimeni…….
Comentariu beton!29
@Alex, păi ăla nu e fluier, e bong. 😉
Noi astia mai purii stim Miorita, daca intrebi un tinerel, te intreba la ce apartamnet sta Miorita.
In alta dezordine de idei, nu e totul pierdut.
Alei mici a mea, zece ani, de apropae opt locuieste in afara Ro, i-am spus ca la un mom dat o sa aplic pentru cetatenie si ca automat au si ele( ea si sor-sa).
Si asta a mea zice: dar eu nu vreau sa fiu nemtoiaca, eu vreau sa raman romanca, ca romanca sunt, chiar daca locuiesc in alta tara.
Mergem in Ro o data, de doua ori pe an,nu mai pling dupa Ro si totusi in peptul lu a mica bate o inima de Stefan cel Mare.
Speranta moare ultima, baieti.
@Mizdis, știu și tinereii, că sunt obligați s-o studieze la școală.
I feel you bro. Fix la fel.
well, e uuuumpic cam pe invers logica ta (aia cu promovatul în școli), dar la Miorița m-am gândit și eu văzând cum au decurs alegerile.
@Sabina, cum adică e un pic pe invers logica mea?
@Mihai, interzicerea Mioriței în școli ar fi fix-pix. nu promovează nimic. dar NI-MIC. e capodoperă tocmai pentru că surprinde atât de bine esența poporului român.
nu te lua pe tine ca etalon. sunt convinsă că și pe vremea lu Miorița asta ar mai fi fost ciobani care să lupte cu ăia 2. totuși, 60% dintre ei au ales resemnarea, dintr-un motiv sau altul. și nu pentru că studiaseră ceva înainte 😉
Știi ce-i culmea? Ăștia de țin hangul Mioriței sunt și cei care se dau peste cap cu latinitatea noastră. Miorița e EXACT opusul spiritului învingător latin.
De altfel, circulând peste tot prin Balcani, e limpede că e de slavi adusă porcăria neaseMUITĂ. La gunoi cu ea.
Patrioților de mucava, http://www.rumaniamilitary.ro/cum-era-vazut-ostasul-roman-in-razboiul-de-independenta-si-razboaiele-mondiale
Vi se pare că Miorița corespunde respectivilor din link?
@Comisaru’ Moldovan, fatalitate, man. 🙁
Bravo boss, Miorita a fost publicata in 1850 ca sa dea in cap curajosului ostas roman care avea sa se nasca incepand cu 1877.
Deci boss, ce va place voua numai o parte a istoriei … cand Lapusneanu, pentru a se salva pe sine, sacrifica un nevinovat …
– Ce vreti ma?
– Capul lui Motoc
„Dar, milostive doamne, nu-i asculta pre niste prosti, pre niste mojici”
„Proşti, dar mulţi” – răspunse Lăpuşneanu cu sânge rece.
Aici sa va concentrati, boieri mari, eforturile. Nu in Miorita.
Alexandru Lăpușneanu e mult mai relevant pentru politica actuala, decat este Miorita.
Dar na, revin, schimburi Panini, la scoala …
Theo, ești deștept de puți prin ecran. Era vorba de spirit și conștiință NU de ordinea apariției evenimentelor.
Miorița, stimabile, e MULT mai veche de 1850 însă abia atunci a fost publicată din păcate.
Lăpușneanu e într-adevar explicația multor perioade și metehne dar și portretizarea multor conducători și ar trebui studiat intens.
Mă gândeam la o chestie. Aromânii ce consumă în materie de folclor de sunt atât de patrioți și dedicați, uniți nu mai zic? Chiar e o vorbă care zice că cei mai români dintre români sunt aromânii.Ar fi de învățat multe de la ei.
Nu știu cine considera o capodoperă mizeria aia. Vine o ciufută care a văzut @#$@ numai în reviste și se uda toată ca e nemaipomenit de frumos așa un căcat uriaș și i-a mai și obligat pe unii nevinovați sa repete aiuriți „da, e o capodopera”. Eu cred ca fac eforturi prea mari sa mă stăpânesc, ca numai ce am citit „Miorita” și mi-a venit să arunc o babă pe geam. Pizda ma-sii, mai spunea una ieri ca-i este jignita familia retardata care a votat PSD. Ceva așa de greu sa-i spună ma-soi sau bunica-și ca e o vacă încălțată, dacă a ajuns la vârsta asta so atâta minte a avut, încât să voteze așa ceva. Un popă ar mai lipsi să văd azi, și pot sa mă duc singura la balamuc.
@Marisa, cum adică nu știi? Tu n-ai studiat-o la școală?
@Mihai, printre toți ăia care spun ca-i o capodoperă, nu exista nimeni care sa și creadă asta. E un fel de „crede și nu cerceta”. Ei bine, eu n-am avut deloc chef sa pretind ca mi se pare o capodoperă și să sucesc toate căcaturile alea de pretinse analize în așa fel încât să le dau satisfacție tuturor nebunilor care o găsesc acolo aur. După ce citești o porcarie de-asta dai in demență, vorbești numai în versuri doua săptămâni, fără să vrei. Și mă seacă de mor felul în care lumea citește poeziile. Orice ai citi cu intonația aia de tâmpit pare poezie.
@alex
Ma, cre’ ca nu-l stii pe Mihai. Eu da. Tot ce scrie el chiar crede. Bun, rau , uatevar… Si daca se prinde ca e ceva in neregula cu ce sustine o sa fie primul care o sa zica: „Cand esti prost, esti prost…” referindu-se la propria persoana.
Toti o luam pe aratura cateodata 😀
Cred că Miorița este înțeleasă complet greșit. Sîntem învățați la școală că exprimă sufletul poetic, resemnarea în fața morții, blablauri de-astea. Dacă aplic alte materii în interpretarea Mioriței, mie îmi rezultă așa:
Avem doi romăni care se uită cu invidie la cel de-al treilea că are oi mai multe și mai cornute, deci dați-i la cap și luați-i oile. Nu știu cum au ajuns toți profesorii de română să constate că noi am fi urmașii celui decedat, eu nu deduc de nicăieri că ar fi fost însurat și ar fi avut copii, toate cuvintele lui sînt către măicuța bătrînă cu brîul de lînă. Eu deduc că sîntem urmașii bacilor ungurean și vrîncean și că aplicăm cu succes ce ne-au învățat aceștia. Și dacă mă uit la ce se întîmplă în România de la Miorița încoace, sînt sigur că interpretarea mea este mult mai aproape de adevăr decît ce se predă la școală.
Comentariu beton!34
@Horia, eu as zice ca poporul roman e reprezentat de toti trei ciobanii. Difera doar procentele. ? Oricum, un mare like de la mine pentru interpretarea ta.
De acord cu tine, apropo de textele care se predau in scoala. Cam tot ce se preda are legatura cu csf si ncsf, soarta, norocul, asa trebuie, ce zice lumea, nu face asa ca nu e bine fa asa cum zic eu, nu te apuca sa descoperi roata si altele
Mi s-a luat de toti astia care nu au avut chef sa voteze si cand tocmai in acest moment!!! De ce sa gandeasca idiotii pentru mai mult de 4 ani, in perspectiva?! In mm lor de cretini ca sunt oglinda astora de conduc de 27 de ani. 27 DE ANI tampitilor din viata noastra si a voastra. Am ce am si cu astia de au votat ca boii, toti penalii si toate scursurile. Asa cum toate guvernele de pana acum au facut planuri pe termen scurt cel mult mediu asa si cretinii voteaza (NU voteaza) pentru trairea momentului. Lasa coane ca in 4 ani vom avea autostrazi, vom avea spitale la standarde inalte, vor veni strainii sa se opereze la noi, va dudui iar economia ca pe vremea labarului motocicleanu, trai pe vatrai. Miorita zici?! Un cretin a mancat iarba impreuna cu oaia bleaga si a trait momentul, l-a durut in pwla ca nu o sa mai existe peste cateva ore. De ce sa actioneze?! mai bine traiesc clipa si asa nu mai pot face nimic, mai vorbesc cu oaia, mai trag un fum – ce viata misto am.
Nicio legatura nu are Miorita cu „a pune mana sa faci ceva”.
E ok sa tot rastalmacim si sa reinterpretam, insa cand e vorba de esenta neamului romanesc, dati-mi voie sa nu imi permit sa ma joc cu vorbele.
Doar atat am vrut sa spun: Miorita e trasnfigurarea poetica a esentei credintei neamului romanesc, si anume ca exista viata dupa moarte (inclusiv dacii credeau asta), iar oita (miorita) e doar un mesager al mortii, iar romanasul nostru se pregateste pentru moarte, pentru ca in viata aceasta NUMAI de moarte suntem siguri. Iar tot ritualul ala e un ritual al trecerii inspre nefiinta, ritual redat si de alti autori (cel mai drag imi e Eliade)…
Iar daca ajungem sa ne batem joc si de esentele poporului roman, atunci cu adevarat suntem pierduti!
pentru documentare: http://www.autorii.com/scriitori/vasile-alecsandri/atitudinea-ciobanului-in-fata-mortii.php
@kla, când ai spus că asta e esența neamului românesc, ai spus tot.
oare cine e autorul referatului acela despre Miorita (de pe autorii.com)? nu de alta, dar imagineaza foarte bine ideea călinesciană de „a bate câmpii cu grație”. e un comentariu copiat din vreo carte pentru bac?
Dar de ce trebuie să se pregătească pentru moarte românașul respectiv? Chiar dacă credea că există viață după moarte, de ce trebuia să accepte să moară în acel moment și omorât, culmea, de către”tovarășii” lui? Mie îmi sună a fatalism și a credință oarbă și blegoasă în predestinare.
Ăăă, dacă zici că există viață după moarte, ritualul nu are cum să fie de ”trecere înspre neființă”….ci de trecere spre o altă viață. M-ați omorât cu ”trecerea în neființă”, nu e corect să spună așa unii care se consideră creștini și care cred că după moarte urmează reînvierea sufletului…neființă spune un ateu ca Iliescu.
N-am înțeles, n-avem voie să nu fim de acord cu interpretarea oficială sau cu cea de pe http://www.autorii.com? E libertate de gândire sau nu?
Draga Corina, „nefiinta” se refera la fiinta ca existenta materiala, nu spirituala. Dar na, din nou, daca ati facut schimburi de Panini la scoala …
Fiinta = Tot ceea ce are viață (și se mișcă) (DEX nenica, DEX)
Trecerea in nefiinta nu are legatura cu viata de apoi, ci cu terminarea vietii in trup.
In crestinism, exista viata vesnica, dar nu in aceeasi „fiinta”.
„Romanasul” respectiv nu accepta sa moara in acel moment, ci pentru el moartea reprezenta o intoarcere in Univers, aspect mult mai frumos si mai nobil decat cauza decesului. Dar na, notiuni prea viata e greu.
Bravo. Bravo. De multe ori bravo.
Moartea putea sa vina de la ceilalti doi ciobani, de la cancer, sau in accident de masina. Nuanta era pe credinta in viata de apoi, nu pe cauza mortii.
Dar n-ai ce sa ceri de la unii care dau Like pe FB si cred ca au facut revolutie. De la cei care schimbau Panini la scoala, in loc sa aprofundeze istoria si cultura. De la cei care adora tot ce vine din vest, doar pentru ca Ceausescu a fost un idiot. Una, nu o implica pe cealalta. Dar trebuie intelepciune, inteligenta, curaj – sa intelegi chestiile astea.
corect!
Credinta in viata de apoi e una dintre trasaturile esentiale ale poporului!
Eu fiind moldoveanca am o relatie si mai speciala cu ” Miorita”. 🙂 Acuma serios…Dau timpul inapoi si am mult de dat ca sa aflu cum am invatat eu Miorita, cum mi-a fost predata, ce mi-a intrat in cap respectiv in suflet. Tin minte asa: duiosie , ingrijorarea pentru maicuta cu braul de lana, resemnare filozofica in fata destinului, nonviolenta. Chiar ca nu vad nimic rau. Sa dam la o parte Miorita, sa o excludem cu gandul din scoli si din mintea tinerei generatii! Tot ramane ” fereasca Dzeu de mai rau!” ori „rau cu rau dar mai rau fara rau” si tot felul de ziceri in legatura cu binele si raul. Caci facem ce facem si ne invartim asimptotic in jurul binelui si al raului, nu? Ne multumim cu putin , sarutam mana care ne da un blid de mancare. Acolo unde nu ne pricepem, si nu ne pricepem in multe, il rugam pe Dumnezeu sa faca in locul nostru. Poate ca nu Miorita e punctul nevralgic ci credinta noastra in Dumnezeu. Si poate ca , totusi, Dumnezeu ne va salva. Va fi o mare surpriza pentru atei…:)…
Doamna, desi bateti cimpii, as zice ca aveti cel mai pertinent comentariu.
am vorbit cu dl. autor aseara si nu vrea sa inteleaga – ca mai toti cititorii lui – ca nimeni nu stie ce s-a intamplat in Miorita dupa conversatia oita-cioban. Si eu am radacini de prin Moldova ( adica cam stiu cum e cu cacofoniile si etc, da’ va garantez la toti: omu’ are paru’ la-demana. iIl doare-n cur de ce zic intelectualii ca a zis, dar cind vine vorba de proprietatea lui iese cu scandal).
O sa semnez, din nou, cu „Domnul UTC”. Data trecuta cand am semnat asa s-au gasit niste isteti sa ne puna pe felie 🙂
Mihaita, ti-ai facut site de dating? 🙂
Multumesc frumos, domnule UTC, cand mi se spune ca bat campii ma simt un pic fericita, este mare onoare si mare compliment este pentru o doamna din trecutul comunist- pe care fie vorba intre noi, l-am iubit. In sensul ca nu am putut iubi ce a fost dupa, asa ca din doua rele , aleg comunismul. Visez la o lume comunista, inteligent comunista, sa ne intelegem, cu drepturi frumoase pentru toata lumea, fiecare sa aiba ce manca, imbraca , incalta, studia, munci intr o casa . Esecul de ieri are legatura cu milioanele de romani plecati, sunt sigura, mai putin cu Miorita. Mi-am propus sa pun mana si sa recitesc Miorita, poate ca o voi vedea cu alti ochi. Cineva ne-a cuplat pentru ca eu sunt doamna si dvs domn…comunisti amandoi. Dar confirm ca nu ne cunoastem si ca nu ne vom cunoaste niciodata dar sa nu spui niciodata „niciodata”!
hmm, pai ce pula calului ti-a placut in comunism? acu pe bune….
@Doamna GMT – fără niciun pic de malițiozitate – pot să vă întreb de ce anume ați iubit comunismul? Vă mărturisesc că mă pasionează studiul Holocaustului, al comunismului – fenomenul Pitești îndeosebi, etc. Chiar aș fi curioasă de răspunsul dvs. Mulțumesc.
Eu inteleg perfect ca multi arunca cu rosii in mine cand spun ca am iubit comunismul. Poate ca de fapt m-am iubit pe mine in acea perioada, imi placea de mine cum eram, imi placeau si altii cum erau…Mentionez ca am stat la cozi , ca nu stiam cum se desfacea o banana si ca traiul meu material era cu adevarat foarte modest. Cultura imi placea! Accesul la cultura si educatie! Scoala era scoala, teatrul era teatru, cartea era carte. Nu aveam eu timp ca sa particip la tot ce institutiile culturale organizau: intalniri cu scriitorii, cu oamenii de stiinta, serate muzicale- muzica clasica! Citeam de rupeam, invatam de-mi crapa capul, gandeam pana la istovire, citeam , invatam si gandeam. In timp ce stateam ore ore la randuri la oua, carne, butelii eu cu mintea mea mergeam in toate lumile posibile. Libertatea este capacitatea omului de a se plimba nestingherit cu mintea.Daca nu ai cultura, degeaba te plimbi, un’ sa te plimbi si de ce? Cata vreme o oranduire politica iti ofera stabilitate in minimul existential, casa si munca, esti liber! A cazut comunismul si eu, ca mai toata generatia mea am dus o din ce in ce mai greu, aveam zile libere de sarbatori dar eu nu ajungeam cu salariul la a doua zi de Craciun. Magazinele erau pline cu de toate dar au fost ani in care pur si simplu nu tineam frigiderul in priza. Pentru ce sa-l tin? Care e diferenta intre magazinul gol din comunism cand aveai bani si magazinul plin de dupa cand nu aveai bani? Arunca cu rosii in mine cine a trait bine dupa , eu am trait din ce in ce mai greu pana am plecat. Am fost romanca ce ar fi ras in hohote daca cineva i-ar fi spus ca va pleca. Atat de mult am iubit Romania, iubire inutila desigur.
Comentariu beton!11
Vă mulțumesc mult. Nu aruncă nimeni cu roșii. Voiam doar să înțeleg punctul dvs de vedere.
Pana una alta suntem aici ca sa comentam un esec. Sunt 2016-1989 ani de suferinte napraznice, de milioane de romani plecati, fiecare cu sufletul, cu dorul, cu sfasierea lui, de milioane de romani ramasi la fel de suferinzi. Parerea mea e ca suntem in aceeasi barca , inca nu am hotarat ca urasc Romania chit ca m-a alungat. Sa ne ridicam zic, independent de Miorita ori de alegeri si sa facem ceva! Ca sa dam sens celor ce au iubit Romania. Sa le continuam visul .
O lume inteligent comunistă și cu drepturi frumoase pentru toată lumea nu poate exista, în primul rând din motive care țin de ideologia comunistă în esența ei.
Poate ați uitat, dar comunismul se întemeia pe lupta de clasă, adică unii primeau, alții nu, că erau considerați dușmani ai poporului. Mă rog, cei considerați mai periculoși erau băgați la închisoare, trimiși la canal sau împușcați pur și simplu. Pe scurt, o ideologie întemeiată pe ură și învrăjbire, crimă și minciună nu mai zic.
Poate nu știți, dar lenin zicea să fie luată puterea și să fie instaurat comunismul cu orice preț…
Dacă ziceți că vă place comunismul, atunci îmi pare rău, dar l-ați trăit degeaba, că n-ați învățat nimic.
@Doamna GMT – Fara comentarii. Dvs vorbiti de notiuni mult prea inalte ca cei dedati materialismului sa le inteleaga. Sa se termine bananele in fata ta, al 5-lea an la rand, dupa 6 ore de stat la coada, iar mintea ta sa poata zburda prin Mark Twain si Jules Vernes – oh, nu e dat multora sa experimenteze.
Mihai Vasilescu – un pseudo intelectual frustrat care scrie articole semi clickbait pentru a atrage un public la fel de pseudo intelectual ca el care iau foarte in serios articolele pe care nici Vasilescu nu le ia in serios in totalitate.
@Alex, bineeeee, boss! Pot să te ating?
Daca te face sa te simti mai bine, ok.
@Alex, cum naiba, e tot ce visez, boss.
nu il baga in seama pe alex, e doar un bou.
of, mai @Alex, publicul IAU in serios? zau asa, macar pseudo d’asta de ai fi fost si tu, sa faci de-un acord cum trebuie…
Boss, chiar daca ar scoate Miorita din programa scolara tot nu ai avea nimic de castigat pentru ca la tv e plin de Miorite cu doua picioare care se afiseaza la Capatos sau la Maruta in emisiune, promovand in continuare prostia si indobitocirea ciobanilor.Atata timp cat exista astfel de emisiuni nu ne ramane decat sa…mulgem oaia…
Eu cred ca e bine sa ne uitam un pic si pe niste cifre, cu toate ca rezultatele votului sunt un pic … dureroase.
Am facut niste statistici asa in super graba … conform datelor de INS (Institutul National de Statistica) si a celor de la BEC (Biroul Electoral Central), au participat la vot cam:
2.7 din 8.1 milioane de oameni (33%) cu varsta pana in 44 de ani
4.4 din 9.3 milioane de oameni (47%) cu varsta de peste 44 de ani
Presupunand ca mai ieseau la vot 14% din categoria celor pana in 44 de ani, ca sa „egalizeze” voturile generatiei „pro-PSD”. Insemna prezenta a 1.1 milioane de „tineri” in plus.
PSD, cu cele 46% din totalul de 7.2 milioane de voturi, a avut deci in jur de 3.3 milioane de votanti.
Presupunand ca votau 1.1 milioane de „tineri” si atentie, NICI UNUL NU VOTA CU PSD, cele 3.3 milioane din noua prezenta de 8.3 milioane ar fi reprezentat oricum 40%.
Aproximativ, „raportul de forte” la populatia cu drept de vot arata cam asa
18-34 ani: 5 milioane
35 – 44 ani: 3.6 milioane
45+: 9.3 milioane
Aici e problema. Cum eu nu sunt convins ca cei din categoria 35 – 44 sunt total anti PSD (ma astept la o oarecare egalitate, din mai multe motive), inseamna ca 5 milioane de copii mai putin experimentati inca trebuie sa faca fata unui numar aproape dublu de votanti de stanga/comunisti extrem de decisi.
Daca se bate prea mult apa in piua pe „absenteism” nu se vor identifica si alti factori de risc care sa ajute la viitoarele alegeri.
My 2 cents.
Tot legat de prezența la vot pe categorii de vârstă, uitați aici (http://www.subiectiv.ro/social/post-democratia) un articol interesant:
Extras:
Mi-a picat fisa azi-noapte, tot scrollând feed-ul de Facebook şi citind tot soiul de opinii despre nemernicii de tineri care n-au ieşit să salveze ţărişoara. Şi mi-am dat seama că şi în alegerile de anul ăsta, din SUA, situaţia a fost similară. Doar aproximativ 16-17% dintre tinerii cu vârste între 18-29 ani au votat în turul dintre Clinton şi Trump.
Explicaţia nu e foarte greu de găsit. Tineretul vrea să fie lăsat în pace şi să-şi vadă de treaba lui. Nu e vorba că n-ar fi interesat de politică, e sătul de politicieni. Eftimie explică ceva mai colorat că nici un tânăr n-are vreun motiv serios să voteze aceeaşi clasă politică, fiind conştient că prea curând nu se schimbă mare lucru, mai ales când are oricând opţiunea de a pleca în altă parte.
Acest tip de comportament – în fapt, scăderea masivă a prezenţei la vot în rândul acestei categorii de vârstă – nu e o noutate. În graficul cu prezenţa americanilor la vot, din 1984 şi până acum, procentajul nu depăşea foarte des 20%, dar era relativ stabil. Anul acesta, s-a dus în jos mai mult decât de obicei.
––
Prin urmare, se întâmplă și la case mai mari
asa cum bine spunea cineva duminica – nu e un drept e o obligatie mersul la vot- doar ca suntem prea tampiti sa intelegem asta
Miorita si altele in genul oricum sunt idiotenii – ca si rahatul ala cu „capul plecat sabia nu il taie ”
pe bune????
in loc de creatiile astea „superbe” literare de ce nu se baga balade cu haiduci?
intr-adevar trist e ca nu ai cu cine – acum toti ne dam loviti pe fb ca eu am votat si restul sunt de vina – atunci de ce nu a fost prezenta de 100% la urne ??
tac si ma opresc – incep sa caut date despre Canada si Australia desi nu ma trage ata sa plec inca
Ca mersul la vot e o datorie, inteleg.
Dar eu in spatele acestei afirmatii, de cele mai multe ori, vad defapt fraza „daca mergea lumea la vot, nu castiga PSD”. Cu nuanta asta nu sunt de acord.
In Romania sunt 1.2 milioane de bugetari (26% din forta de munca) si 5.3 milioane de pensionari. Din start PSD are aici 6.5 milioane de alegatori din totalul de 18! PSD are 36% din voturi asigurate ! Pentru ca programele PSD se axeaza pe aceste 2 categorii, pe cand programele de reforma propuse de orice alta forta politica decenta, pro-economie, inseamna reducerea pomenii catre zero si educatia populatiei catre munca, legalitate, plata taxelor.
Nu fratii mei alb caucazieni. Romanii n-au iesit la vot pentru ca o duc bine. Nu pentru ca o duc rau. La 22 de ani eram la coada la vot, la 22 seara, pentru ca mancam paste fierte si nu imi permiteam sa merg la schi la Predeal, desi eram student dintr-o familie de intelectuali.
Acum orice romanas din categoria 18-34 de ani „se descurca”, si se descurca bine. Sunt toti la schi, o ard pe mobile de ultima generatie, o ard pe FB si Instagram, au pachete de net. Pentru fiecare roman care n-a fost la vot, bag ambele maini si ambele picioare in foc ca este un altul care undeva trage din greu. Poate o ruda afara, care ii trimite bani sa o arda zen. Poate un parinte care a facut sacrificii.
Oamenii astia n-au fost la vot pentru ca defapt nu vor sa schimbe nimic. Au folderele in PC pline de poze cu concedii afara, haine isi iau numai de la Outlet din Austria, termina facultati pe banda rulanta, fac naveta intre multinationala care arata ca afara, merg cu masina care arata ca afara si ajung la clubul sau apartamentul lor care arata ca afara. Ca atare, li se rupe lor daca ii conduce Dragnea sau Dan Nistor. La cat au dat pe la scoala cand si-au obtinut super diplomele de la SNSPA, nici nu stiu ce e aia „matematician, fată. Ce-o mai fi si aia?”
Asa ca Miorita n-are nici o treaba cu asta.
Comentariu beton!15
Excelent, Theo! Adevarul gol golut. Fara nicio legatura cu Miorita. Imi permit sa pun pe pag mea fb ca sa citeasca si altii din natiune… Ca autor pun Theo si basta. 🙂
Eu cand am zis acelasi lucru pe pagina mea de FB, acu ceva ani, mi-a sarit lumea in cap ca io o ard in alte tari si o duc bine, de aia imi permit sa vorbesc. Uite ca macar tu spui acelasi lucru
Capul plecat, sabia nu taie – e o varianta a unui proverb mult mai vechi: decat un leu mort, mai bine un caine in viata.
Sunt situatii in viata cand proverbul asta se aplica. Fie ca vreti voi, fie ca nu vreti.
De-a lungul istoriei, au fost taiate multe capete semetze. Nu toate, insa, au reprezentat ceva pentru istorie. Pentru umanitate.
Capul plecat, sabia nu taie – este o axioma, nu o simpla alegorie viata moarte. Diferenta sta in altceva: pentru ce anume iti castigi acea viata in plus?
Concepte grele. Daca nu faceti fatza, imi lipsesc stickerele Panini 234 si 347 de la Euro 2016.
Nație de moluște. Cred că maxim 10% dintre românii rămași în țară vor progres, justiție, vest. Prostii d’astea. Restul sunt sărăciți și îndobitociți, indolenți, proști care nu stiu pe ce lume trăiesc (taica Ilici și tanti Andronescu și-au facut datoria în a perpetua electoratul comunist după dispariția fizica a bătrânilor votatori de pesedei) și nu în ultimul rând, chiar în primul, hoți șpăgari (dătătorul de spaga e mult mai nociv ca primitorul). Ne place să ne descurcam cu o atenție mică. Asta ne oferă comuniștii, asta alegem. Țara fără niciun viitor, fapt clarificat categoric de aceste alegeri.
Corect bro. Voila. Asta e. Si cu prezenta de 100%, rezultatele sunt aceleasi.
Stiu ca incep sa sun repetitiv, dar daca vreti „BINE” mergeti unde e bine, acolo in tara aia de cacat nu o sa fie bine nici intr-o mie de ani, nivelul de prostie si degradare e prea mare ca o mana de oameni sa rezolve ceva. Vreti sa rezolvati ceva, rezolvati pentru voi nu mai incercati pentru toata natia, nu merita efortul.
Cu un singur lucru nu sunt de acord: ca ai terminat cu subiectul „politica”.
Stiu ca iti displace sa scrii despre politica dar, man, presimt ca in urmatorii patru ani o sa ai la subiecte garla din politica, fara a avea legatura cu politica (daca ma intelegi). Presimt ca ne vom tavali pe jos de ras.
Despre „Miorita” vroiam sa zic ceva dar am uitat. Ah, da…..Am o intrebare: tristul ala de cioban moldovean inca mai locuia cu ma-sa? La varsta lui? Fiindca nu mi-aduc aminte sa ii fi zis oii sa o anunte si pe nevasta-sa/amanta/girlfrienda. Ok, am inteles, avea oi mai multe, mandre si cornute, dar inca o ardea hipstereste la varsta la care altii au familie, copii, rata la casa? (ca doar nu era vreun adolescent care tocmai mostenise averea de la ta-su). Cam ca aia pe care ii doare undeva de vot fiindca oricum ii intretin parintii si le finanteaza iesitul in cluburi? Da, serios vorbind, cei care nu stiu ce e aia responsabilitate au stat duminica acasa. Orice fel de responsabilitate.
Si inca o intrebare: e clar ca ciobanul moldovean nu a iesit la vot. Dar maicuta batrana cu braul de lana cu cine a votat? Ca de ailalti doi stim cu cine.
@Ionut, păi, na, normal că locuia cu maică-sa, că doar avea sub 35 de ani. Și părerea mea este că oaia ținea loc și de amantă/nevastă/prietenă. 😉
Daca tot ai intrebat de asemanari din balcani.
Da, exista la unguri balada „Kömüves Kelemen balladája” adica Balada mesterului zidar Kelemen care este aproape 100% identica cu balada mesterului Manole doar ca actiunea se desfasoara la construirea cetatii Devei.
In rest ramin doar intrebari. Vom avea din nou UDMR la guvernare? Ca tare mult (n)au facut in trecut pentru Romania si maghiarii de aici. Doar au guvernat banii spre buzunarele lor.
Sa mor eu daca va inteleg. Balada e sublima. Rar mai gasesti asa literatura in anul 2016.
Ce sa stiti voi de alegorie. Raspunsul baciului la gandul ca ceilalti doi ar vrea sa il omoare e sublim. E nobil. E divin. Nu e resemnare, necunoscatorilor. Dar in lumea pur materiala in care am ajuns sa traim, e lesne de inteles de ce balada nu mai are nici un sens. Cum naiba adica sa nu vanda ala rapid toate oile si sa o stearga in Centrul Vechi la o shaorma cu de toate, macar sa se mai distreze un pic inainte sa moara, moarte dupa care, evident, nu mai urmeaza nimic, nu-i asa … (macar acolo sa scapam de PSD, gen)
Se vede bai ca voi la scoala va ocupati mai mult cu schimbul de Panini …
„Cercetătorii de până acum s-au lăsat fascinați în primul rând de comportamentul ciobanului amenințat cu uciderea; ei au căutat răspunsuri la întrebarea dacă felul în care reacționează păstorul în fața morții iminente reprezintă o dovadă de optimism sau pesimism? Dacă poporul român e un spirit resemnat sau unul luptător?”.Această istorie a interpretărilor, cu evidente conotații filosofice, e marcată de câteva puseuri acuzatoare urmate de fiecare dată de replici justificative. După Al Doilea Război Mondial, aceste excese își pierd din intensitate, remarcându-se, în schimb, o amplă ofensivă a concepției nonfataliste – George Călinescu, Constantin Brăiloiu, Adrian Fochi și Mircea Eliade fiind repere solide ale acestui curent.”
Mircea Eliade reia subiectul cu mai multă meticulozitate, pe un ton mai conciliant, dar nu mai puțin ferm: „Cât privește acceptarea morții, doar dintr-o perspectivă raționalistă poate fi considerată ca o probă de pasivitate sau de resemnare. În universul valorilor folclorice, atitudinea păstorului exprimă o decizie existențială mai profundă: «nu te poți apăra împotriva destinului cum nu te aperi împotriva dușmanului»; nu poți decât să impui o nouă semnificație consecințelor ineluctabile ale unui destin gata să se împlinească. Nu este vorba de un «fatalism», pentru că un fatalist nici măcar nu se crede capabil de a schimba semnificația a ceea ce i-a fost predestinat”
Deci: Mircea Eliade vs Mihai Vasilescu. I rest my case. Csf, n-ai csf.
Asta daca 10% din cititorii de astazi mai stiu definitia unor cuvinte precum „ineluctabil”.
@Theo, ofofof, ce naiba o să mă fac că nu-s de acord cu Eliade? Pfff… nu cred că o să supraviețuiesc. Serios. Simt că viața mea s-a scurs degeaba.
„Simt că viața mea s-a scurs degeaba.”
Off of of mai @Mihai, nu-mi mai ramane decat sa o bag pe aia cu „gura pacatosului adevar graieste” 😀 La peste 150 de ani de la publicarea baladei, inca se dezbate fatalismul mioritic. No, Doamne ajuta sa se dezbata si articolele tale in 2176.
Eu n-am zis ca trebuie sa ne aliniem cu pozitia lui Eliade. Jules Michelet n-a fost de acord cu el, dar na, a facut-o mai cu stil. Sa faci o paralela intre atitudinea fata de moarte si atitudinea fata de vot, da, iata, asta l-ar face gelos si pe marele istoric francez.
Ma doare cand vad ca se loveste (gratuit) in putinele chestii autentice pe care le mai avem. Chestii care tin de daci, vorba aia, de trecutul nostru, de istoria noastra. Ca tot am vazut ca mai nou iti place mult de straini si mai putin de fraierii nostri, pe vizitele si like-urile carora iti faci un trai din publicitate mascata, daca aveau „strainii” Miorita, ti-o vindeau bestseller pe amazon.de si faceau o avere din ea.
Eh na, nu am chef sa intru in polemici cu tine, in primul rand pentru ca in contextul dat, sunt simpatice multe din articolele tale, si in al doilea rand pentru ca am observat din alte articole si comentarii ca tu esti un pic asa ca in reclama la Adidas: first never follows! Gen.
Eliade vs. Vasilescu? hai să fim serioși. în primul rând este interpretarea lui Eliade vs. intrrpretarea lui Vasilescu. insist pe termenul de interpretare, pentru că este esențial. receptarea unei opere (de orice natură) este una intimă, subiectivă.
iar în cazul de față nici măcar nu știu ce să zic referitor la interpretarea lui Vasilescu. pare destul de mult influențată de un prof de română care impunea comentarii „clasice”.
în rest, nu există bătălii când vine vorba de interpretare a scriiturii. e vorba numai de modalitatea de a o interioriza.
Ce ține de daci, Miorița? Din câte îmi aduc eu aminte de la istorie, dacii nu prea erau resemnați și fataliști, că doar s-au bătut cu Imperiul roman de nu știu câte ori și nu s-au dat bătuți până în ultimul moment, nici măcar după ce Dacia a fost cucerită, dacii liberi nu li s-au supus. Asta cu toate că le era clar că ăia erau mai mulți și că în final tot îi vor cuceri.
Cred că interpretăm noi aiurea multe din ce mai știm despre daci.
Sunt o mare admiratoare a lui Eliade, dar cred că am voie ca uneori să nu fiu de acord cu el, dacă într-adevăr asta este ceea ce spune Eliade despre Miorița.
@Theo, poate mă înșel și am interpretat eu greșit tonul tău, dar aroganța nu ajută cu nimic atunci când vrei în mod autentic să-l faci pe celălalt să înțeleagă. I-am citit o parte din opere și am o slăbiciune pentru Eliade. Cu toate acestea nu sunt la acel nivel încât să-mi permit să-l discut. Probabil n-am depășit stadiul admirației. Doar că încerc să nu cad în capcana apelului la autoritate și-n această discuție, Eliade e o autoritate. Dar da, chiar și autoritățile se pot însela. Îmi permit însă să mă îndoiesc, cred că aceasta e o atitudine sănătoasă – îndoiala duce la curiozitate și apoi la cercetare/ studiu. „Nu te poți apăra împotriva destinului” – asta din start limiteaza cadrul discuției. Dacă există un destin și treaba noastră e să-l resemnificăm, faptele oricum vor rămâne fapte – adică ciobanul va muri, doar că interpretarea subiectivă va fi diferită. Cumva credințele astea ale noastre, oricît de raționale sau iraționale ar fi, ne determină atitudinea și sensul ce-l dăm evenimentelor de viață. Dar dacă nu există destin? Dacă nu mai avem raportarea la o instanță să-i zicem divină și suntem la mâna întâmplării, atunci cum găsim sensul/ semnificația?
Nu e Eliade versus Vasilescu. La modul ideal, punctele de vedere diferite nu sunt versus, iar polemicile sunt cordiale. Desigur, atunci când avem în gând dorința de a comunica cu celălalt și nu de a-i impune un adevăr personal ca fiind universal.
In primul rand, nu exista discutie si argumente, nu atunci cand afirmatia este:
„“Miorița” ar trebui interzisă în școli pentru că este o mizerie”.
Deci hai sa nu luam o asemenea afirmatie la rang de polemici cordiale.
In rest, nu sunt atat de dornic sa discut despre ce mesaj imi transmite mie aceasta balada. Pana la urma, fiecare text pe care il citim este ca o oglinda pusa in fata noastra.
Mihai sufera foarte tare ca nu are un Hans care ii ucide pe ceilalti doi ciobani, la gandul ca ceilalti doi il pot ucide pe el. Stai putin Mihai, iti spun eu: nu stiu daca au nemtii pe Hans, dar iti spun sigur ca pana una alta il au pe Hitler. Heil, mon cher.
Deși nu dorești să discuți mesajul ce ți-l transmite balada, ai făcut-o, probabil succint/ parțial/ voalat în comentariul de mai sus. E în regulă, îți pot respecta dorința în sensul în care nu voi insista asupra detaliilor.
Ba da, ar fi existat argumente. Miorița nu ar trebui interzisă în școli pentru că(…) și nu e o mizerie deoarece( …) Ar fi fost simplu.
Da, fiecare text, fiecare replică, fiecare om, etc pot funcționa ca niște oglinzi.
Miorița o fi doar a noastră, dar Manole nu e.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Building_of_Skadar
Nu câștigi nimic cu interzicera Mioriței. La urma urmei noi am creat-o pe ea, nu ea pe noi…
Prostia unora ca tine e blestemul nostru național