Pentru că sunt un tip deosebit de romantic, din când în când mă plimb prin parcurile Bucureștiului ca să admir cum cresc florile și să ascult cum îmi trece vântul prin păr în timp ce pașii mă poartă, cu picioarele goale, prin iarba plină de brumă și amintiri ale trecutei veri. Apoi mă sprijin de tulpina câte unui copac și-i șoptesc să-mi acopere inima cu ceva. Mbine, de cele mai multe ori sfârșesc scos cu forța de paznici sau gardieni publici, da’ asta nu mai contează.
Trecând peste introducerea peste plină de sensibilitate, voiam să vă spun că sâmbătă, când încă mai erau două raze de soare și frigul nu te făcea să îngheți ca un rahat de bichon maltez într-o dimineață geroasă de februarie, am intrat „umpic” în parcul de la Izvor. Abia ce-mi trecuse vântul prin păr de câteva ori, când, din greșeală, am ridicat ochii din telefon. Accidental, nici nu știu cum s-a întâmplat una ca asta, probabil îmi bătea soarele în ecran sau ceva. Moment în care am văzut un banner, mare, prins între doi copaci cărora tocmai voiam să le șoptesc chestia cu acoperitul inimii. Fix ăsta:
Prima dată am crezut că n-am citit bine. Am lăsat naibii telefonul și m-am concentrat. Nu, nu, citisem foarte corect. Drept urmare, singurul meu neuron a început să se agite brusc. Bă, ce mama dracului e asta? Sunt într-un parc și ăstia pun avertisment „cad frunzele”? Da’ ce plm ar putea să cadă într-un parc? Boeinguri 747? Bucăți de stâncă? Pinguini? Guverne? Ce dracului cade într-un parc, dacă nu frunze?! Și chiar dacă se „prăvălesc” frunze din copaci, pe cine mama naibii interesează? A rănit pe cineva vreodată vreo frunză? Pe scurt, eram absolut bulversat.
Apoi am observat că bannerul are un qr code mic într-un colț. Cum să vă explic eu vouă ca să înțelegeți? Niciodată, dar absolut niciodată, nu am fost tentat să folosesc aplicația „barcode scanner” pentru a accesa vreun qr code. Pentru ce? Ca să regăsesc aceleași informații? Nu, mulțumesc. Ei bine, de data asta am încercat din răsputeri, dar mi-era imposibil, pentru că bannerul era prea sus și codul mult prea mic. La un moment dat am fost tentat să sun la Administrația Parcurilor ca să-i rog să-mi trimită pe cineva cu o scară. Dar mi-am adus aminte că e sâmbată. Ce să mai, când am plecat de sub banner, eram aproape frustrat de nervi că nu înțeleg ce-i cu „Atenție, cad frunzele” ăsta.
Eiii, dar ce să vedeți, cincisute de metri mai încolo, fix la înălțimea ochilor mei, evident tot pe un trunchi de copac, trona același anunț bulversant. Evident că m-am înfipt direct cu scannerul în el, fiind absolut convins că nu se va întâmpla nimic. Well, s-a întâmplat. Asta:
Atenție, cad frunzele!
Ideea instalării unei astfel de atenționări în spațiul urban mi-a fost inspirată, pe de o parte, de numeroasele ghidaje și atenționări care populează spațiile urbane, cu un pretins rol de protejare a confortului și siguranței pietonilor dar care, de obicei, în orașele noastre au un rol mai curând cinic decât unul practic: fie citești atenționarea că sunt căderi de țurțuri în timp ce te trezești îngropat până la jumătatea gleznei într-o baltă semi-înghețată de la incidența trotuarului cu șoseaua, fie ești atenționat grijuliu că se lucrează pe schelă, iar tu riști să te accidentezi într-o groapă proaspăt săpată și nesemnalizată corespunzător, pentru zi și noapte. Pe de altă parte, am găsit o motivație pentru această intervenție în ceea ce mi se pare a fi o absență tot mai mare a oamenilor în timp ce sunt prezenți fizic în spațiul urban: observ zilnic că marea majoritate a pietonilor circulă prin oraș, pe străzi și prin parcuri, absorbiți de telefonul mobil, și prin urmare cu un răgaz tot mai mic pentru contemplare. Din aceste două argumente am asamblat intervenția cu textul ”Atenție, cad frunzele!”, ca pe o semnalizare a unui fapt banal a cărui poetică se bazează pe enunțarea unui adevăr incontestabil și a cărui receptare necesită un scurt moment de lectură, care introduce un bruiaj în peisajul comunicării de mesaje din spațiul urban, deopotrivă ironic și contemplativ. (Miklós Onucsan)
Miklós Onucsan, nu știu cine ești, până sâmbată nu auzisem de existența ta, dar dă-mi voie să-mi scot pălăria imaginară și să te felicit. Cred că ai avut o idee genială care ar trebui extinsă la nivel național, poate așa reușim să ne mai scoatem și noi capetele din fund! Chapeau!
Frumos, frumos, îmi trecuse prin cap până să citesc explicațiile, că ăsta ar fi motivul.
Și nu-i adevărat? Nu prea ne mai uităm la nimic din jurul nostru!! ?…ar cam trebui să ne mai lovească și o frunză picată, să mai privim și spre cer…cred că devin romantică, deja. ?
@Lidia, recunosc, mie nu mi-a trecut.
Spre ce anume doar traversai prin parc, cu romantismul in buzunar? ;)vezi?Daca nu am profitat de vara, sa ne dam o intalnire saptamanala, intr-un parc, noi astia, alaiul tau de sustinatori, mai schimbam si noi o vorba cu voce, nu numai un cuvintel virtual….mai dadeam si noi un exemplu de „ce misto e sa relationezi cu oameni reali”, conform indemnului stimatului domn Miklos… 🙂 Nici un sanius n-ar fi rau…ce zici?
@Crisa, săniuș în București? N-ai unde. 🙁
Tineretului-parc…eu merg in fiecare an! 😉
@crisa, pe panta aia n-apuc nici să simt că m-am urcat pe sanie. 🙁
Frumoasă idee. Să mai scoatem nasul din telefon şi să privim în jur.
@GabiI, e chiar mai mult de atât.
Ce tareeee… Stii, mi-am adus aminte ca am mers cu o amica cateva sute de km cu masina. Eu conduceam, ea in dreapta mea. Am tot vorbit pe drum, cum fac fetele, mai o barfa, mai o atentie, pana am luat putina distanta de Bucuresti si am dat de forme de relief si peisaje de iti statea mintea. Eu cu gura cascata nu prea mai ascultam ce zicea tovarasa mea de drum. I-am spus si ei sa se uite in jur, daca vrea sa oprim. Nu era disperata sa faca asta. La finalul celor 500 km dus-intors, femeia asta nu a vazut nimic, dar nimic din frumusetea din jur. Doar telefon si vorbit. Dar si cand vorbea nu vedea nimic din jur. Sa v-o descriu nitel, doar nitel: RUPTA de orice inseamna realitate, prezent.
@DOINA, și tot mai mult suntem tentați să facem la fel.
Azi chiar am râs bine imaginându-mi figura ta curioasă și plină de nervi că nu află răspunsul așezat prea sus. Cât despre idee, faină și ironică de asemenea. 🙂
@9, ar fi trebuit să mă vezi sărin spre banner cu telefonul în mână. :))))
Domnul Oncusan traieste in Oradea, il mai vad pe patine cu rotile. 🙂
@9, dacă-l mai vezi, salută-l din partea noastră.
white men can’t jump 😀
@Dan, aici ai dreptate. Dar să știi că nici Michael Jordan n-ar fi ajuns la qr-code-ul ala.
@9, ma bucur ca ai ras. Ieri te-am banuit de o seriozitate maxima. De lipsa umorului. Se pare ca-l ai. Doar ca ieri ti-a lipsit.
Oamenii sunt diferiti si tocmai de aceea au moduri diferite de a vedea lucrurile. In plus, traim lucrurile in mod unic, fiecare dintre noi, in functie de starea pe care o avem in acel moment.
Noi am adunat castane… Si cateva ghinde… Bine, recunosc… La indemnul juniorului…
Cine mai stie sa faca ursulet din castane si ghinde? Sau… Cand ati facut ultima oara asa ceva?
@Miki, cred că nici n-am știut vreodată.
@Miki, cand ramaneti in pana de idei, nu ezita sa ma contactezi. La noi e o adevarata fabrica de crafturi. As putea sa fac un blog cu 10-15 postari pe zi, de la quilling la modelaj si de la diverse lucraturi in fetru la castane si ghinde asamblate in diverse formule :))))
Sorry , Miki ! Am vrut să dau un big like la vorbele tale și am apăsat greșit . Și nu știu să rectific !
Frumos!
@VictorR, da, man, da.
Faină ideea domnului Miklós Onucsan – recunosc, n-am auzit de el până să-ți citesc postarea.
Lucrez cu copii, mi-e imposibil să ratez vreun anotimp, frunză ori altă mirare inocentă de-a lor, dar la ursuleț din castane și ghinde cum spunea cineva mai sus, nu m-am gândit 🙂
@lotusull, pe mine m-a spart ideea. Numai prin faptul că m-a făcut să scanez și tot e tare.
Ah, mă speriasem că avertismentul e pentru „blogărițele di feișăn”, cărora, Doamne ferește, le-ar fi putut nimeri vreo frunză prin părul intens coafat iar nuanța acesteia nu s-ar fi potrivit cu ținuta lor. Dar din fericire, natura și spațiile verzi încă nu ne deranjează atât de mult.
Această idee mă bucură mult. E un fel de avertisment parcă, bucurați-vă de natură, cât încă mai există. 🙂
@MIRABELA, dacă citești ce-a scris omul, e chiar mai mult de atât.
Mult mai mult. 😉
„..absență tot mai mare a oamenilor în timp ce sunt prezenți fizic în spațiul urban…”. Priceless.
Tot ce a scris este frumos. Omul asta vede dincolo de tot. E bun si are idei bune.
@Elena, și mai are și dreptate. 🙂
Genial. Ma duc si eu sa vad cum cad frunzele 🙂
@Oana, please do.
Oare câți ”romantici” nu trec în fiecare zi prin parc gândind (mecancolic) ”Ai dracu’ ăștia nu mai mătură și ei frunzele”
@Xenopol, da, da, „ce mizerie e în parcul ăsta, domnule”. 🙂
esti bolovan
@kuku, tot ce se poate. Da’ matale cum ești dacă accesezi blogul unui bolovan? Știi cum e, spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești.
Aaaaa, ce idee drăguță! Eu am pufnit în râs când am văzut afișul, m-a înveselit, dar nu am observat codul. Eram în viteză.
Foarte frumos si clar ar merita sa fie raspandit acest mesaj. Nici eu nu am auzit pana azi despre acest domn, Cat despre tine, deja mi te imaginez cum te enerva treaba cu ce se ascunde sub acel cod si nu aveai liniste pana nu rezolvai problema. :))) rad pt ca sunt la fel.
@Marius, mega-idee, man.
@Mihai dap
Vinerea trecuta a postat un coleg vreo doua poze cu banner-ul respectiv. Noi l-am banuit ca a „photoshopat” vreun banner de campanie, el n-a stiut sa ne zica ce e cu frunzele alea, asa ca am lasat-o moarta. Uite ca acum am aflat. Multumesc pentru explicatie!
@Ionut, înseamnă că vara trecută eram mai aerian decât acum. Că nu l-am văzut. 🙂
Nici eu nu am auzit de domnul in cauza, dar tot repectul pentru el!
@Cristina, și acum ai auzit de el.
Mi-am dat seama cît de orb si indiferent sunt atunci cand un coleg chinez a plecat acasa si l-am intrebat ce i-a placut cel mai mult in Romania. Raspunsul lui „Cerul albastru” m-a intrigat. Pina atunci am fost orb si deoadata am realizat ce frumos e cerul albastru. Totodata m-am si intristat la urmatoarea vizita in China cand am cautat cerul albastru si nu l-am vazut din cauza poluarii.
La fel am, avut niste colegi Tunisieni care se minunau cat de verde si inflorit e la noi totul. De atunci ma uit cu alti ochi la un camp verde, la o floare si incerc sa le savurez frumusetea in fiecare clipa.