Ieri dimineață am văzut la tv o duamnă expert în parenting (așa scria acoloșa jos pe ecran) care spunea foarte serios, pe un ton care sugera că urmează să ne comunice chestii vitale pentru viitorul omenirii, că trebuie să-ţi iubești copilul (no shit, Sherlock) și să-i arăți că-l iubești (vestea asta m-a terminat, nu mă așteptam la așa ceva). Vă zic, mi-am revenit cu greu din șoc, cine naiba s-ar fi gândit vreodată să-l iubească și să-i mai și arate asta?
În timp ce ne comunica descoperirile astea atât de noi, importante și neașteptate, pe duamna expert în parenting n-a impiedicat-o nimic să se pișe pe el de Acuzativ și să trântească un „copiii care-i crești”, urmat de o exprimare cel puțin bizară, tangentă limbii române, pe genul cocalar așea: „mai îi alergi, mai îi lași”. Plm, csf, n-ai csf.
După ce mi-am revenit din uimirea provocată de vestea că trebuie să-ți iubești copilul, în nemernicia mea am încercat să-mi pun și eu niște întrebari de bun-simț:
Cine te acreditează ca fiind expert în parenting?
Ăștia care te acreditează nu te testează „umpic” și pe partea de limbă română? Că totusi nu ești inginer agronom (deși nu văd de ce nu s-ar vorbi corect limba română și la muncile câmpului), ești una/unul care se ocupă de copii, în pula mea. Și să le vorbesc semi-agramat pot și singur, n-am nevoie de un „expert” pentru asta.
Chestia asta cu parentingul e pe grade sau cum? Treci prin diverse stadii ca s-ajungi expert? Și dacă da, cine te certifică. Sau e în funcție dă like-urile primite pă Facebook pentru chestiile profunde pe care le debitezi? Nu de alta, dar dacă e așa se explică multe.
De ce n-am văzut până acum niciun expert în parenting bărbat? Nu serios, de câte ori am scris pe blog despre subiecte legate de copii și parenting, majoritatea înjurăturilor erau de la femei. Hmm… foarte ciudat. Încep să-mi fac o idee preconcepută cum că simplul fapt că ai născut îți conferă un fel de statut de junior-expert în parenting, statut care evoluează pe măsură ce ăla micu’ nu mai face în pempărși și începe să se cace la oliță. Aureola de expert vine abia în ziua în care băiatul/fata mamei trage pentru prima oară singur apa. La wc. Abia atunci misiunea e completă și poți fi aureolat cu titlul de „expert” sau ceva.
Nu cumva parentingul ăsta a început să semene tot mai mult cu raw-veganismul militant, cu religia, cu „coaliția pentru familie” și cu toate celalte chestii unde „dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră”?
Pâna una-alta, mă întreb îngrijorat cum naiba o să mai putem să creștem „copiii care-i avem” fără un expert d-ăsta? Parcă văd că în curând se vor da amenzi drastice dacă nu aplici principiul de bază al parentingului modern: „mai îi alergi, mai îi lași„.
Am luat-o razna, frate, ne tâmpim pe zi ce trece. Mare lucru dacă în curând nu vom avea și experți în respirat. O să vină o tanti din asta „doxă de carte” să ne zică „inspiră – expiră”, că singuri nu vom mai fi în stare. Mă rog, de fapt o să ne spună: „mai îl inspiri, mai îl expiri”. Cum adică pe cine? Pe aerul care-l respirăm.
Plină lumea de experți și doctoranzi!
Da’ ai văzut ca-s unii, care-ți explica cam ce poziție să adopți și când te c*aci! 🙂
Comentariu beton!40
@Lidia, n-am văzut, dar cred că sunt, da.
Ba daaaa. Cică, dacă stai pe vine, te caci mai cu folos că exerciţi presiune pe colon şi-l ajuţi sî se goleascî. Pe când, dacî te caci pe o budî englezeasca…musai sa te scremi de-ţi ies ochii cât sarmaua de Sfânta Varvara
In rest…julaules articolul (mai pe ingliş: şer)
Comentariu beton!58
Faci tu mișto, dar să știi că așa e, te căci mai cu folos pe vine! 😉
Comentariu beton!19
Am auzit ca cica se dezbate si cam ce echipament trebuie folosit la stersul intre urechi. Se pare ca un cocean sanatos stimuleaza nervu’ ano-cerebralo-ocular.
Comentariu beton!13
Bun articolul. Si eu sunt satul de dudui de genul. E ca si cum apare un expert in lifestyle la tv iar in bara postului scrie: expertul ne recomanda sa bem apa. Setea va inceta!!!
Comentariu beton!43
@Radu, plată cu lămâie.
Te contrazic la un punct. E un blog misto facut de un tata, deci barbat :). Este fix pt parenting. http://www.taticool.ro.
Nu e un specialist, dar mie mi se pare foarte misto sa scrii corect, de bun simt, sa nu te dai expert, ci parinte cu experienta.
Revenind la ce scrii, nu cred ca avem nevoie de experti din astia sa crestem copiii. Dar traim vremuri ciudate si, participand la intalniri cu oameni de-astia, simtim nevoia de confirmare, ca si in alte cazuri. La unii e chiar socializare. Nu trebuie blamati nici expertii ca exista – pana la urma e optiunea noastra daca le cerem sfatul sau nu – , dar nici cei care apeleaza la ei. Azi sunt pacifista 🙂
Comentariu beton!23
@DOINA, și mă contrazici cu ce? Am zis experți. Părinți cool care scriu știu și eu.
@Mihai I see what you did there :)))
@Mihai, și e nasol, ha? 🙂
Oricat de cool s-ar crede unii tatici totul se termina pana vine ordasla si-ti tranteste un „nasolule”.:))
Comentariu beton!20
@upprann, sau zice că-i e rușine cu tine pe stradă. 😛
@Mihai, nu ştiu cum e. A mea doar râde şi gângureşte.
@upprann, știu. Mai ai un pic de așteptat. 😀
Alfie Kohn
Comentariu beton!16
Sunt si barbati experti in parenting. Alfie Kohn este unul dintre ei. Oricum bun articolul tău!
@Emilia, sunt convins că sunt și femei pricepute. Dar prea puține.
Taticool asta apare si la emisiunea cu pricina saptamanal. Faza e ca fii-sa aia e extrem de razgaiata si nu vad nimic cool in treaba asta. Ambii dau senzatia ca de la ei se coc ciresele 😉
ai dreptate pe partea de gramatica. pe cealalta, n-ai! trebuie explicat orice ueberdetaliat. am ajuns, la nivel de masa, atat de cretini, inca ma astept, in curand sa vad scris pe supozitoarele rectale: „se folosesc doar pentru rect=fund=popou=cur, nu se baga in gat, nas, urechi, nu se inghit!!!” PS acelasi soc: citit o reteta ieri, si ma minunam…pt o.portie trebuiau 100 ml de…, apoi clar, pt 4 trebuiau 400. nu 200, nu 325, eu am, deci, antrenamentul facut!!! astept procesele pt lavat scutecele absorbante si pentru uscat pisica in microunde
Comentariu beton!18
@picatura, n-am înțeles pe care parte nu am dreptate.
@picatura Sa stii ca pentru supozitoare chiar ar trebui instructiuni clare. Am auzit de cazuri in care se chinuiau sa inghita supozitorul cu apa..(si altele cu ovulele vaginale, si cu anticonceptionale orale pe care le-au luat barbatii, si cu cristalin artificial pentru operatia de cataracta pe care l-a luat un tãtãițã cu apã, ca pe pastile)…deci nu presupune ca toata lumea stie niste chestii care par de la sine intelese :))…”La unii oameni mai le explici, mai nu le explici”..
Comentariu beton!45
Ai dreptate….am nimerit o tanti un fata mea la farmacie careia i se parea nasol gustul de la ovulele vaginale??
Comentariu beton!18
De fapt, există nişte ovule care se pot lua ori pe gură, ori vaginal, oricât de stupid ar suna asta. Se cheamă Gyniel, caută-le pe Google să vezi.
Sau Arefam/Utrogestan. 😉
Bai, nu te mira.Am vazut cursuri de folosit cutitul…pentru cum sa taiem diverse lucruri…azi maine or aparea cursuri „Cum sa te caci dimineata-3 pasi simpli”…
Comentariu beton!23
@Batranu’, exista deja. Ceva cu ananas și apa cu lămâie…
@Batranu’, iar daca vrei intr-un pas simplu, ca atat mai apuci sa faci :)), e supozitorul cu glicerina.
Comentariu beton!17
@Batranu’, trei? OMG! Care o fi al treilea?
:))))) 1.iei cartea,ziaru,telefonu; 2.te pui pe buda;. 3.spor la treaba. P.S. :se poate amorții lejer daca „te intinzi”
Cu baterie, musai cu baterie :)))) si atunci claaaar te intinzi
Asta nu e de acum. Iti spun ca am copil mic. Sa vezi pe grupuri ce mame spalate pe creier sunt. Indoctrinate. Si daca nu iti cresti copilul cum spun ele, te injura ca ultimele tiganci.
Nimeni nu e acreditat in „parenting”.
E una de tine seminare cu unul..otilia mantelers. Ala e psiholog. Ea e fix cacat. Nu are studii in psihologie, in nimic.
Si au seminare ( toti oamenii astia experti) cu bilete de peste 100 de ron de persoana.
E mai rau ca veganismul.
Nu te pui cu hormonii femeii dupa nastere.
Comentariu beton!61
Cumnata-mea are copil.Au facut botez cu plicuri, io n-am mers, am trimis copilului diverse lucruri de care stiam ca va avea nevoie…dupa 2 ani ne vedem :
Je-Ce mai face nepotu’?
Ea-N-ai fost la botez…eu pentru copilul meu omor…
Je-Wtf?!?
Ma gandeam ca daca-i dau o flegma se prapadeste…
Hormonii…
Comentariu beton!37
Commentul asta se potriveste si la articolul de ieri de pe blog.
@Andreea, auzi, da’ hormonii ăia țin până face ăla mic optișpe ani sau cum?
Depinde, ca de-i baiat, da cu ..nasul de fete…si cum sa stie o straina, ce-i bun pt baiatul meu?!
Comentariu beton!12
De acord! Am băiat :)))
Tin cat alaptezi…si daca nu alaptezi pana la 3-4-5 jde mii de ani nu esti o mama buna, acording mamicilor de parc certificate de google in ale alaptarii…deci e un cerc vicios :))
Comentariu beton!19
@Laura, io zic că macar până la 14 ani trebuie sa-l alaptezi. Ca să fii sigură.
Esti o mamica perfecta pentru copilul tau chiar daca nu il alaptezi deloc. Faptul ca alaptatul la cerere pana la autointarcare e cel mai bun pentru copilul tau, nu o zice google sau un forum, ci medici si Organizatia Mondiala a Sanatatii si studii. Daca nu o faci pentru ca nu vrei, chiar daca stii aceste date, e minunat si perfect.
Comentariu beton!16
Altele te invata cum sa alaptezi in public. Evident, dupa ce pui de-o petitie pe tema asta (nu ca ar fi interzis acum, dar e cool sa mai creezi o miscare…entropia lumii nebune trebuie alimentata).
Eu astept cu interes miscarea ” Orgasmul liber in public”. E la fel de natural sa si alaptatul. Ancestral chiar…
http://adevarul.ro/life-style/parinti/marea-atasare-bucuresti-2016-zeci-romance-imbracate-port-traditional-si-au-alaptat-copiii-sincron-timp-minut-foto-1_57a6f3d35ab6550cb88b6d85/index.html
Se dezbate încă. Ce zici?19
Draga Maya, am o mare banuiala ca inca nu ai copii. daca ai avea ai stii de ce aceasta miscare e importanta. Si de altfel nici nu ma astept sa intelegi si nici nu te judec. Dar adu-ti aminte de ce ai scris aici cand o sa fii gravida cu primul copil.
Comentariu beton!25
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.13
@Luisa, atâta ură. Pe bune? Pe mine nu mă oripilează. Am văzut de vreo două ori și nu mi s-a părut nimic în neregulă. Plm, îi e foame copilului, plănge, ce sa facă? Să aștepte să ajungă acasă?
Draga Dora, Ratiunea nu tine cont de numarul de copii pe care ii avem, dimpotriva, cam apune sub efectul unor hormoni imediat dupa nastere (adica atunci, in perioada alaptarii). Faptul ca alaptatul in sine este normal si important este un truism, dar sustinerea lui prina stfel de manifestari nu are nici o logica. Alaptatul este un fenomen natural, instinctiv. si nu orice fenomen trebuie exhibitionat.
Comentariu beton!23
OMG 😐
„Carti!”
Acuma no, ideea e ca eu am incercat sa le inteleg. Fac si ele unul, maxim doi copii, si alta menire in viata n-au. Si atunci…tre sa-si gaseasca ceva de hobby si cu care sa se dea mari. Si Doamne fereste! sa nu faci ca ele ca ai pus-o. Eu am fost acuzata si ca ce urat imi imbrac copilul, ca si o alta mama a primit cadou „o bluza d-asta” si a aruncat-o, ca nu era de nivelul copilului ei :))))))
Basinoasa aia apare pe post pentru ca se cere. Asa ca sa nu ne mai vaitam daca pentru faptul ca ai ochii umezi trebuie sa bagi medicamente pe git. Antibiotice chiar. Pentru ca genele tale lipsesc cu desavirsire sau iti creeaza frustrari baga un bonilas. Asa si cu parenting-ul. Copilul este frustrat. Inseamna ca esti un parinte denaturat. Nu il iubesti sau nu-i arati ca-l iubesti. Nevasta este nesatisfacuta, baga un s line sistems sau alt medicament. Se va ajunge sa tratam basinile cu antibiotice. Nu este vina lor. Este a noastra, pentru ca ne este lene sa gandim si sa facem. Iau un xanax ca este mai rapid decit sa merg intr-un parc sa ma plimb si sa ma linistesc. Poate parea off topic, dar asta este ” realitatea ” in care traim. Frustrarile copilariei noastre se vad pe copiii nostri.
Comentariu beton!30
@Georgwes, io m-am prins că se cere. Da’ nu poți în plm să alegi una care vorbește corect? Sau nu ai de unde?
Vasilescule, tu ai vazut problema cea mai mica. Analfabetismul si ” agramaticalitatile ” ca sa-l citez pe manelistul Costi Ionita ( chiar, ce-o mai face, ca mi-e dor de el ? ). Punctul comun este intr-adevar, lipsa de cultura.
@Georgwes, păi am văzut și io ce mi-au dat la tv.
Nu era dentist la Constanța parcă?
Pai nu prea ai.
Fraza cu tampitu’ o spun de ani… ma bucur sa vad ca a mai ajuns cineva la aceeasi concluzie.
Referitor la parenting, ma abtin!
@Cristina, nu e de glumă. Chiar ajungem sa ne tâmpim.
Odata ce nu mai deschizi televizorul decat pe HBO si pe Nat Geo, cum fac eu de cativa ani incoace, toate devin mai frumoase. Si aia, de vreo 2-3 ori pe an…
Comentariu beton!32
@Mihai, dacă făceam așa, de ce mai râdeai tu acum?
Aş comenta și eu, da’ știu că oamenii fără copii n-au voie să comenteze pe subiectul ăsta. Revin peste câțiva ani.
Comentariu beton!38
@Miss Alina, te contrazic. Ai voie! Nu inseamna ca daca sunt mama cineva m-a calificat in a creste un copil. Fac atat de multe greseli, ca ma rog cateodata sa ajunga fiu-miu om mare intreg la cap.
Comentariu beton!36
@Miss Alina, dacă măcar exersezi procedeul, ai voie. 😛
Sunt de acord. Eu aud mereu : habar nu ai, ca doar nu esti mama. Nu sunt mama dar sunt profesor…si parenting-ul modern face ravagii. „Multumita” sau mai degraba din cauza unor lelite care nu au altceva de făcut decât sa dea sfaturi toti parintii sunt moderni si educa modern (adica deloc). Imi e si frica de ce va fi pe viitor. Puneti bani la saltea. Copiii astia educați după carti moderne nu vor fi in stare sa ne dea pensie.
Comentariu beton!15
Eu cred ca majoritatea astora de se ocupa cu „parentingul p*ulii”, au copii care tipa, urla se trantesc pe jos si pe care ii doare fix in cur de aceste apucaturi ale plozilor.. Pentru ca nu-i asa copilul trebuie sa fie lasat sa se exprime liber prin toti decibelii. Sa creasca liberi, precum gainile alea nestresate, bio, care cica fac galbenusul mai portocaliu.
Comentariu beton!42
@Cati, problema nu e că urlă copilul, ca toți urlă, ci cât de imbecil ești tu ca părinte.
A, si ghici ce? Se mai lauda apoi si ca ai lor copii is mai ceva ca plantele, desi nu sunt educati (ca doar tre sa creasca liberi, nu???) ei cica au rabdare la 3 ani sa stea 3 ore pe acelasi scaun si sa deseneze floricele. Mnoooooo eu asta n-o cred!!! Ca nu are cum, nu e in ADN-u copilului. Adica si lasat liber ca pasarea cerului, ca doar n-ai voie sa-i sa-i zici ceva (doar el e pur si perfect), si cuminte de iti vine sa te inchini in fata lui. Poa’ sa ma taie ca eu asta n-o cred si pace!
Uite de aia nu mă uit eu la tv ?
@Lolo, foarte rău, uite ce educativ e.
Oh, Gosh, mai sunt si consilierii in alaptare…. Alta specie de experti.
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Anna, nu m-am lovit de ei. 🙂
Ghinionul tau ca ai fost intarcat…
@Redoo, da, da, mult prea devreme. 🙂
Ăștia-s chiar utili. Mă rog, în general sînt femei…
Desi un lucru cat se poate de natural, alaptarea poate fi complicata si nu de putine ori chiar foarte ..dureroasa. Eu una deabia la al doilea copil am inteles ca da, chiar pot sa hranesc un copil pana la 6 luni fara nici un supliment. Si da, mi-au fost foarte de folos sfaturile si povestile altor mame si ale asa zisilor consilieri in alaptare. Pe de alta parte partea trista este ca alptarea e de multe ori departe de a fi incurajata. Asa ca, da, consilierea in alaptare nu e o prostie!
Comentariu beton!36
Da’ ce mai zici de expertele in parenting din parcuri? Alea care se aseaza langa groapa cu nisip sau langa balansoare si toaca toti copii de acolo? ‘ Nu-i frumos aia’ ‘ Nu face ailalta’ ‘ Da-i si lui jucarica’
Sau mai rau cretinele care se trezesc sa faca observatii de genul ‘ Vaaai dar ce urat esti cand plangi’ Pe bune? Urata esti tu cu ma-ta!
Eu una nu suport sa -i faca vre-una observatie copilului meu!
Daca eu il las sa isi puna praf in cap ce treaba are ea?
Sau babele din parc! Alea imi plac cel mai mult!
De curand ma jucam sotron cu niste copii… Si ele mai ca nu m-au facut nesimtita… Ca sar sotron in parc ditai femeia..
Comentariu beton!43
@Miki, bine ți-au făcut. :))))))
+100
Să încerci să mergi desculță-n parc. Pe mine m-a pus fii-mea ieri și e cool 🙂
Nu am curaj.
Cine stie in ce * bucurie * de caine pot sa calc.
Evident sunt cateii adusi de babele care stau pe bancile din parcul de copii… Adica alea care au gura mare ca de ce alearga astia micii ca vai, sperie catelul.
Io m-am luat in dintzi cu una pe plaja la bulgari…s-a luat de mine ca de ce vorbeam asa de mult cu fi-mea, ca s-a plictisit ea ascultand…wtf ?! Era fi-mea de fata ca o pizduiam..asa, am trimis-o scurt sa-si vada de cei doi baieti ai ei…
Astea sigur nu sunt experte in parenting.
Da’ si mai nasoale is alea care nu te lasa sa pui niste reguli de bun simt copilului tau, nu cumva sa strigi la el sau sa-i zici Nu. Nuuuu, Doamne si fereste!!! Ca imediat iti zic ca copilul (am facut intentionat cacofonia) lor o sa ramana sechelizat pe viata daca te aud pe tine educandu-l pe al tau!!! Dar in acelasi timp, se asteapta ca toti ceilalti copii sa fie educati, sa imparta jucarii si sa se joace exemplar, fara nici un pic de educatie sau reguli. No….mie imi da cu virgula!
bă, învață-n pula mea să treci peste greșelile gramaticale ale oamenilor și să vezi dincolo de ele, că poate înveți ceva, dracu’. Nu mai fi arogant și grammar nazi că nu evoluezi deloc. Da, e un lucru nou să spui copilului că-l iubești, la români. Eu am crescut fără să aud un „te iubesc” de la ai mei. E un lucru nou și să nu-ți bați copilu-n plm.
Comentariu beton!48
@Red, well, păi de vede din plin pe tine că ai tăi au fost idioți. Nasol! Cretinule, aia lucrează cu copii, da? Nu pot să trec peste greșelile gramaticale, exact la fel cum n-a putut să treacă mă-ta peste faptul că erai idiot și să-ți spună un „te iubesc”. Ai prins-o?
nț, nț, nț…. treci direct la atac la persoană să mă faci cretin și pe părinții mei idioți. E posibil. Dar atacul la persoană nu este un argument. Da, lucrează cu copii, da, e util să știe lucruri banale de gramatică, la fel cum unii nu știu mai mult ca perfectu’ și tre’ s-o întrebe pe mă-sa dacă e adevărat cum au fost ei corectați ;). Dar… cum ziceam, învață-n plm să treci peste asta și să vezi „ză mesăgi”. Pup.
Comentariu beton!25
@Red, cretinule, recitește-ți comentariul. M-ai înjurat direct si eu trec la atac la persoană? Păi uite atac la peroană: sugeți pula si tu și mă-ta aia care nu ți-a zis și arătat ca te iubește! Capisci? Idiotu pulii mele. El vine să mă injure la mine acasă și eu „trec direct la atac la persoană”.
:)))))))))))) nu te-am înjurat, pisi. Am remarcat doar că ești arogant și grammar nazi. Trebuie să-ți asumi și comentariile care nu sunt în convergență cu ale tale, dacă vrei să ai public inteligent. Dacă vrei doar yesmeni, go ahead. Otherwise… grow some balls. Ia cum îți plesnește vâna la gât de supărare. Calmează-te, scutură-ți argumentele și revino când ai ceva constructiv de adus la polemică.
Comentariu beton!30
@Red, ah, deci o cretină, nu un cretin. Mai bine. Deci „bă, învață-n pula mea” nu e înjurătură, mă mângâiai pe cap, nu? Hai, sugi pula! Am pierdut destul timp cu tine.
„sugi pula” e semn de afecțiune, mă. Bagă și tu d-alea cu pedeapsă, gen.. să fuți un impotent sau „să n-ai cafea dimineața” ori „să n-ai noroc în dragoste”.
„în plm” nu e înjurătură. E doar o exprimare mai contondentă, deloc direcționată către tine. N-ai prieteni care vorbesc așa cu tine? o iei personal?
Comentariu beton!25
@Red, da, da, m-ai înțeles perfect. În semn de afecțiune ți-am și zis.
O, ba da, am prieteni care vorbesc așa. Doar că tu nu ești unul dintre ei, deci mai subtire cu „în pula mea” la mine acasă.
Încetează cu „la mine în casă”. „Casa ta” are pereți de sticlă în mijlocul orașului. Dacă-ți balansezi pula la ferestre nu poți pretinde ca trecătorii să nu facă la fel. Vezi tu, este o reciprocitate aici. Dacă tu ești la costum și îi inviți politicos să discute cu tine, ia să văd… ce reacție crezi că vei obține? Ești băiat deștept, doar. Arogant, cu fitilul scurt, grammar nazi, dar deștept. Fără sarcasm zic.
Comentariu beton!37
@Red, pentru că, desigur, dacă am casă cu pereți de sticlă înseamnă că poți să-mi faci ce vrei. Ce căcat de explicație e asta? Dacă-s peretii de sticlă nu mai sunt la mine acasă? Ne tragem de brăcinari pentru că vezi tu din stradă ce fac? Serios?
:)))) îți fac ce vreau eu? 😀 seriously? ai pereți de sticlă, dar îi ai. Oricând poți trage perdelele să mă blochezi. Nu ești „my bitch”. Controlul îl ai tot tu. Poți ori să mă blochezi, ori să n-o mai bălăngăni la ferestre, ori să ne-o bălăngănim amândoi având o discuție constructivă, cu argumente valide. Ia să văd pe care o alegi.
Comentariu beton!29
până una, alta, tu nu faci decât s-o bălăngăni mai vânjos, văd :D, pe când eu râd la geam de tine
Comentariu beton!17
@Red, ce uiți tu este că râzi la geam pentru că-ți permit eu.
nu uit, doar ce am amintit asta în comentariul anterior, duuuh! :))))
Comentariu beton!30
Neiubit, neinteles, dar scrii corect. Tot a fost buna la ceva mamica ta. Nu cred ca ai fi incantat ca fiul tau (chiar si ipotetic) sa aiba o educatoare „experta in parenting”, dar sa-ti vina acasa cu destu-n nas facand bilute (ca parentingu’ bun zice sa-l iubesti oricum si sa-i lauzi initiativele, chiar si pe cele cretine), zicand: „teteooo, copiii aia care i-am batut ieri nu ierea vinovati!” Totul porneste de la autosuficienta si de la modelul „las’ ca-i bine si asa, nu stresa copilu’, ce daca scrie cu un i in loc de doi, intelege lumea ce vrea sa zica”. Si chiar si asa, eu iti respect opinia, dar puteai gasi si tu o maniera un picut mai civilizata sa-ti sustii punctul de vedere. Treci peste faptul ca mamica nu ti-a zis ca te iubeste cand erai mic, si concentreaza-te pe faptul ca s-ar putea ca nici acum, cand esti mare sa nu auzi prea des vorbele astea, pentru ca sincer, chiar daca te-as iubi, mi-ar fi frica sa ti-o spun, la cata agresivitate ai in tine. Poate nu-ti place cum zambesc si-mi tragi si vreo palma…
Se dezbate încă. Ce zici?18
Cristiana, am dat un răspuns agresiv la un articol agresiv. Remarcă exprimarea lui Mihai, te rog. Tonul articolului. Maniera mea a fost oglinda manierei lui Mihai. Pot să mă dau jos din copac, figurativ vorbind, evident, și să discut cu argumentele pe masă și zâmbetul pe buze.
Acum revenind la dilema ta – dacă ar veni fii-miu acasă vorbind greșit. Nu ar fi mare problemă. I-aș spune că educatoarea nu le știe pe toate, cum nu le știu nici eu și nici el însuși. Și întotdeauna l-am educat să-și verifice informația din mai multe surse. Precum l-am educat și să vadă mesajul din spatele vorbelor. Știi, mâncarea, deși câteodată nu este apetisantă, ține de foame și este foarte gustoasă. Alteori e la fel cum arată – un căcat. Dar ca să-ți dai seama de diferență trebuie să treci peste aparență.
P.S. – mama mea vorbește și scrie cu foarte multe greșeli gramaticale, dar nu am agresat-o niciodată în vreun fel corectând-o. Întotdeauna cu vorba bună, calm și zâmbet. Și se redresează. Se corectează la vârsta ei.
Comentariu beton!52
@Red, serios? E nou la români să spună copiilor că îi iubesc?! Eu am auzit asta la părinții mei, iar copiii mei au unul 39 iar celălalt 30 de ani şi au auzit întotdeauna că îi iubesc, aud şi acum.
tu nu ai stat pe scara mea, Ana :). Pe scara mea nu se spunea „te iubesc” copiilor decât când ei dormeau.
Comentariu beton!38
Da, e nou. Nu numai către copii. În familie, în general. Ce atâtea vorbe. Se subînțelege doar!
Iar la mine în „neam”, pe linie maternă copiii-s totul. Pentru ei este totul. Bătaia a lipsit însă (deși în cazul meu, tata avea oareșce porniri, „anihilate” de mama). Cu ceva excepții, desigur (gen bunica și o soră bătute cu biciul c-au furat 4 știuleți de porumb de pe marginea drumului, de poftă. „Ce vină are omul că are acolo terenul? Nu pui mâna pe ce nu-i al tău!”), da’ na…
Comentariu beton!13
Cand am vazut prima oara „Idiocracy” mi-am spus ca e un film okish… acum realizez ca Mike Judge e mai tare ca Nostradamus, predictiile lui se intampla acum! :))
Comentariu beton!12
@rsha, exact!!!
Aparitia acestor pseudoprofesii sau ocupatii liberale este determinata de snobismul semianalfabetor functionali proaspat imbogatiti ai eternei tranzitii ai Romaniei si
marketingului care ne invadeaza vietile daca privim tv-ul sau frecventam mall-urile. Caci despre aceste concepte noi, cred ca Liiceanu sau Plesu ori un alt om de carte nu vorbeste decat periorativ.
Comentariu beton!12
Stop joc. Sunt expert în parenting, acum câteva zile eram în parc cu fetița, ascultam muzică rock, kreator mai exact, a venit o duduie cu spume la gură, m-am şi speriat gândeam ca are vreun atac ceva, de ce las fata sa asculte asa ceva?? Eu am ridicat din umeri, nu sunt chiar atât de deştept dar totuşi, fricos şi timid întreb de ce nu??!!! Raspunsul: O să crească influențată de forțele întunericului. Atunci am avut o revelație, am trimis-o pe madam direct la mă-sa în pi#zdă, asta îmi dă dreptul să mă declar expert în parenting.
Comentariu beton!51
Vina e a celor care au invitat-o la TV. 🙂 Dar nu mă mir, cele mai multe posturi tv promovează nonvalorile şi scandalul.
Comentariu beton!11
Chestia asta cu „parentingul” e asa ceva nou şi cool. Pai ai mei n-au avut experti pe langa ei, nici carti de parenting nu au citit, nici experienta in crescut copii nu aveau. Si nu stiu cum naiba au reusit fara sfaturile expertilor sa scoata din mine un om ok (as zice chiar misto, dar na..sunt modesta). Nu tipam prin magazine, nu aveam figuri sa cred ca totul mi se cuvine si ca sunt buricul pamantului. Si nu m-au batut niciodata, nici macar o palma. De unde or fi stiut ei ca trebuie sa iti iubesti copilul?
In alta ordine de idei, parintii moderni vor sa revolutioneze gaura de la covrig si sa isi creasca copiii dupa cum scrie la carte. Partea nasoala e ca nu inteleg ca daca sunt tampiti o sa isi creasca copiii tot niste tampiti, cu toate parentingurile din lume..
Comentariu beton!28
Toata lumea este „trainer”, „coach”, „expert”… Cu cat se folosesc cuvinte mai „cool”, cu atat pulimea pune botu’ mai bine!
Comentariu beton!26
Acuma, faza cu parenttingu este dureroasă rău de tot. Deci dacă pînă acuma mai puteai să-ţ creşti plodu dupe cum te tăia mintea, amu so ajuns la o adevărată industrie de dat sfaturi, o industrie în care se cîştigă o droaie de bani, pentru că sînt implicaţi experţi în parentting, consilieri pentru concilieri patrimoniale si matrimoniale, ajutori de băgători de samă de experţi de parentting, producători de diverse spoturi publicitare, broşurici şi pliante şi alte măgării.
Estem accesorii, scuze – gadgeturi pentru parentting, începînd cu prezervative vulcanizabile, din fibră de carbon, apoi instrumente pentru măsurat bărbăţia (lungimea, lăţimea şi grosimea), ghedgeturi pentru măsurat acceleraţia şi factoru de penetrare, de asemenea contor pentru număru de mişcări de dute-vino, aşa cum are pedometrele (zgărzile celea de la picior, care măsoară număru de paşi).
Dacă ar fi să mă opresc la experţi, aceştia se auto-numesc asa deci cu acest titlu pompos tocma pentru ca să atragă faimă şi glorie pentru a avea „material de studiu”, atît anatomic dar şi psihologic, sfaturile lor fiind „esenţiale” pentru creearea viitorilor urmaşi ai planetei.
Oare ce ne-am face fără de experţi, am ajunge ca şi faza cu dispariţia dinozaurilor, că nici atuncea no fo experţi şi uite ce-or păţît…
Ori epoca feisbucistică care tocma o fo inaugurată, o venit cu un nou principiu: deci nu mai este necesar să iubeşti copilu, ci numai „…să-i arăţi că-l iubeşti”, adică egzact ca şi cum i-ai da Laik. Se pare că este suficient dupe părerile experţilor. Iar Laik se poate da şi de la distanţă, nici măcar nu trebe să-l vezi pe colil ce năzdrăvănii o mai făcut.
Oare chiar aşa de tembeli sînt cei mai mulţi care chiar cred în prostiile astea de parentting ? Chiar trebe să căutăm pe Goagle să vedem ce îndrumări să dăm copiilor ? Ce povestioare şi ce minciunele să le mai spunem ?! Chiar aşa de debili mintali am ajuns încît să solicităm sfatu „experţilor” ?! Nu de altceva, dar dacă aşa ceva o să oferiţi copilului, atunci nu vă miraţi de ce o să va arate dejtu (!!!), pentru că asta meritaţi…
Comentariu beton!17
Noi am vaut una la fel de grava la Gradina Zoo de la Targu-Mures acum 10 zile: in tarcul ierbivorelor 2 bizoni americani (da, da d-aia „buffalo”; daca vreti zimbri, mergeti la Acris, la noi, la Brasov 🙂 ). Ba, si zice un ala micu`: „Uite mama, bivolul!” La care ma-sa (Nefasta-mea 😛 invatatoare, sa moara cu zile acolo pe loc!): „Da mami, bivolul!” desi la 2 m in fata ochisorilor ei de bivolita tampita scria negru pe galben ca-i bizon, cu caractere de-o schioapa, de le vedea si miopul din mine! Norocul copilului a fost ca matusa – presupunem noi, ca erau in grup si apropiati ca varsta – i-a citit copilului ce scria pe placa. Asadar, aia ca vorbea liber…hmmm, merge si nu merge, dar asta cu placa-n fata sa-si invete copilul tampenii, pe bani, ca adultii platesc 15 lei la intrare, iar copiii 3… Nasol, zic io!
Comentariu beton!15
Sunt o gramada de femei care platesc sa asiste la conferinte de acest tip. Mai este o cucoana, care zicea lumd ca a enervat-o copilul si ii venea sa il bage intr-o groapa si sa toarne ciment sau beton peste el. Si ca daca ar avea o mitraliera, ar mitralia pe toti cei ce i-au murdarit imaginea altei „printese”. Si madam asta cu mitraliera castiga bani din chestia asta cu parentingul. La faza cu aratatul ca iti iubesti pruncu, nu te ride, am cazuri concrete in care parintii spun ca nu ii arata copilului ca il iubesc ca si-o ia in cap. Si alte cazuri concrete in care parintii nu isi lasa copiii la desene tip” Frozen”, ” Alba ca zapada” etc ca cica contin mesaje porno/ masonice/ etc. Si alti tati care isi acuza sotiile ca isi pupa prea mult copiii si ai mici si-o iau a doua oara in cap. Xanax-ul ar trebui sa fie la liber.
Comentariu beton!20
„Expert in parenting” e una din cele mai mari tampenii pe care am auzit-o. Cum, dracu’, sa fii expert in asa ceva cand fiecare copil (om) e unic?
Singurii experti sunt parintii, si sunt experti doar in cazul copiilor lor. Atat. Si chiar si atunci e destul de complicat. Cand ai doi copii (cazul meu), diferenta de doar 3 ani intre ei, crescuti aproximativ in aceleasi conditii si folosind aceleasi principii, si care, in situatii identice se comporta total diferit, e imposibil sa accepti ca exista cineva care ar putea trasa niste reguli de crestere pentru toti copiii din tara sau lume. E absurd.
Cat despre gramatica…….Noi ne-am lovit de treaba asta in perioada in care cautam bone. Gaseam doar tantici pentru care exprimarea intr-o limba romana cat de cat corecta reprezenta o dificultate destul de mare (asta, pe langa alte probleme pe care le aveau). Cum sa iti lasi copilul (care abia invata sa vorbeasca) timp de 6 sau 8 ore pe zi pe mana uneia care iti da senzatia ca nu a terminat mai mult de 4 clase, si alea destul de greu? N-oi fi eu „doctor” in limba romana, nu scriu cu diacritice (asta ca sa-l enervez pe @Mihai), dar cand aud „suzetele unde este” mi se zbarleste pielea pe maini.☺ Si apoi, macar de ar invata sa vorbeasca gresit de la mine, gratis, nu de la cineva caruia ii dau bani, direct sau indirect (aici intra nu numai bone, ci si profesori, invatatori, educatori etc.).Mi se pare inacceptabil ca o persoana care lucreaza cu copiii sa nu stie sa vorbeasca corect. Apropos de lucrul cu copiii, care e treaba cu „mai ii alergi, mai ii lasi”? Ce, sunt cai inhamati la caruta?
Comentariu beton!38
Ionut, poti sa-l lasi, te asigur si pe „mana”‘ unei „agramate”. Generatia anilor ’70 a crescut la tara, pana la 7 ani sau in vacante, cu bunici agramate, si adesea analfabete. Si este generatia care stie sa scrie perfect. Si sa vorbeasca. Ingrijirea unui copil nu poate inlocui educatia lui, care se definitiveaza in scoala. Esti prea rigid in conceptii, ai senzatia ca toti profesorii universitari de azi au avut musai bunici crescute la Sorbona?
Comentariu beton!19
@MAYA, gresesti intr-o privinta: educatia nu se mai definitiveaza in scoala. Asta e diferenta. Motivele nu le enumar aici, le stim toti. Si, de aceea, cei 7 (sau, ma rog, 6 ani de acasa) au devenit mult mai importanti decat erau pentru generatia anilor ’70 sau ’80. Inclusiv in materie de limbaj. Nu se mai corecteaza in scoala, nu mai este timp, cum a pornit, asa merge mai departe. In primul rand, copiii din ziua de azi se dezvolta mult mai repede intelectual, au acces la mult mai multe informatii, asimilleaza mult mai mult inca de la o varsta frageda, si, de aceea, au nevoie de indrumare si atentie mult mai mare decat in cazul nostru. Iar cei care fac asta in primii ani de viata (parinti, bunici sau bona, sau chiar educatori si invatatori) trebuie sa fie cu toate „upgrade-urile” la zi pentru a face fata.
„Agramata” o sa-l ingrijeasca, e adevarat. Dar limitele ei o impiedica sa-i dea copilului mai mult decat strictul necesar. Nu poti sa te multumesti, din partea unei bone, doar cu plimbarea regulamentara in parc, jucatul in nisip, mancarica si somn, atunci cand copilul are nevoie de mult mai mult. Nu poti sa ii spui copilului la nesfarsit „Punguta cu doi bani” si sa ii canti „Ciobanas cu 3 sute de oi” cand el iti enumera toate sutele de trenuri din „Thomas the engine”, iti canta la 3 ani in engleza tema din „Frozen” si stie sa foloseasca gadget-uri de care bonei ii este frica sa se apropie. Am evoluat atat de rapid in ultimii 26 de ani, incat treaba asta cu „pe vremea mea”, buncii si parintii nostri care faceau si dregeau, e ridicola.
Si, nu, nu cred ca toti profesorii universitari au avut bunici crescute la Sorbona. Dar, tare mi-e teama ca, in momentul de fata, asta devine un „must”. Altfel, ma indoiesc ca vom mai avea profesori universitari in viitor, la nivelul celor actuali.
Si inca ceva: sunt multi care se plang de copiii din ziua de azi. Pai, astia sunt copiii celor din generatiile ’70, ’80, aia crescuti de „agramate” si „analfabete”. Cum au fost crescuti, asa au crescut si ei mai departe. Ti se pare acel model de crestere un succes? Mie, nu prea. Cu exceptiile de rigoare, bineinteles.
Comentariu beton!24
Bunica mea era analfabeta. Parintii mei intelectuali, mama invatatoare chiar…Si intre mine si bunica, decalajul la fel de mare. Tableta de azi era cartea de atunci, pe care ea nu stia nici cum s-o aseze in mana (invers, eventual, nestiind literele). Nici rachetele de badminton nu le intelegea. Copiii asimileaza prin simpla lor dorinta de cunoastere, prin expunere la medie, apoi exista parinti care ii indruma in timpul lor liber apoi scoala…atat cat mai e.
E aberent sa crezi ca sansa unui copil cu adevarat inteligent consta in gradul de cultura al boneiSau oricum, mi se pare la fel de reductionist sa crezi ca reusita in viata a unui copil sau intreg destinul sau este influentat de alaptarea la san sau cu lapte praf.
Sunt multe lebede negre sau albe in vietile noastre. Mult mai puternice decat gramatica bonei sau obsesiile parintilor. Dar snobismu e mare, argumentat de decalajul generatiilor, dintotdeauna existent, descris si mai sus.
Comentariu beton!20
@MAYA, tocmai ce am zis ca a compara ce se intampla in ultimii ani cu ce se intampla in copilaria noastra si chiar a parintilor nostri nu-si are rostul. Tu particularizezi, dand exemplu cazul tau, care se incadreaza la exceptiile de care spuneam. (apropos, si bunica mea a fost analfabeta, iar mama tot invatatoare 🙂 ).
Ce incerc eu sa explic este ca, in ziua de azi, luand in considerare toate variabilele (lipsa de timp a parintilor, progresul tehnologic, situatia de tot rasul din invatamant, viteza cu care totul se schimba si se transforma), orice persoana care se afla in preajma copilului inca de la varste fragede capata o importanta mult mai mare in educatia lui decat se intampla in trecut. Deci, da, din punctul meu de vedere, gradul de cultura al bonei sau tanticii sau mamaiei sau bunicii care are grija de el conteaza.
Comentariu beton!13
Nu am obiceiul sa comentez pe bloguri dar cumva treaba cu ” parentingul” ma atinge direct. De ce? Fiindca cred ca si eu sunt adepta de ” parenting modern”. As vrea sa cred ca il si aplic, dar stiu ca nu-mi iese mereu. Ce vad eu in jur e faptul ca multi nu inteleg nimic, dar absolut nimic, din parenting. Ba chiar, probabil la umbra unor frustrari, fac misto la greu de cei ce ” cresc copiii din carti”. Eu incerc sa explic putin ce este adevaratul parenting modern, dar mai ales ce nu este. Parentingul modern e ceva ce unii parinti de-ai nostri au aplicat instinctiv, ceva ce unii dintre noi aplicam fara sa fie nevoie de cursuri. Din pacate, procentul este mult prea mic. Eu si acum raman inmarmurita cand aud declaratii ale unor oameni aparent ok, realizati, care spun cum erau loviti cu capul de pereti, incuiati in baie cu orele, jigniti, injurati de catre parinti. Inca imi amintesc bataile cu furtunul de la masina de spalat sau cureaua sau batatorul de covoare aplicate prietenilor mei din copilarie. Vad in jurul meu parinti ce declara ca lumea lor e copilul, ca in secunda urmatoare sa strige ” daca nu incetezi sa faci asta iti trag una de-ti mut gura la ceafa”. Copilul inceteaza iar parintele se uita cu aer de superioritate la toti bietii parinti ce incearca si cu vorba buna. Cata iubire reiese din exprimarea de mai sus sa spuna altii, eu sincer nu m-as simti iubita in situatia aia.
Asadar, parentingul modern are la baza respectul fata de copil si iubirea neconditionata. Il respecti ca persoana independenta, cu emotii, trairi, dorinte. Tii cont de ele, asta nu inseamna ca le indeplinesti ( la dorinte ma refer) fara discernamant, dar arati ca esti acolo, ca vezi si auzi si iei in calcul si acea varianta. Il iubesti neconditionat, asta inseamna ca nu il inchizi in camera lui daca are o criza de furie, nu ii cumperi ceva ce isi doreste enorm doar daca face liniste cat te uiti tu la film/ meci/ orice, nu ii faci bucati jucaria preferata fiindca a refuzat sa isi spele farfuria. Ce nu este parentingul modern: libertate totala. De fapt, limitele sunt o alta piatra de temelie. Lipsa limitelor e considerata, in acest parenting, echivalentul unui abuz. Copiii au nevoie de limite, de reguli, toate fiind ferme, explicate cu blandete. Chiar daca urla si da din picioare, ii spui calm ca nu se poate si nu se poate ramane. Ei au nevoie sa le trasam perimetrul in care se pot desfasura, sigur ca in interior exista o libertate mai mare dar liniile nu se incalca.
Cineva zicea si de Otilia Mantelers. Eu am o parere buna despre ea, din cate stiu a facut si psihologie si cursuri de supraspecializare in Olanda, pare ca stie ce vorbeste ( zic eu, care am niste zeci de ani de medicina plus niste ani de psihologie in spate, deci foarte bine nu ma pricep). Pana la urma, treaba cu parentingul e cumva simpla: avand in vedere ca noi crestem oameni, nu copii, trebuie sa fim atenti ce dam societatii. Poate pustiul ala de 2 ani e adorabil cum sta el lipit de scaun cu orele si nu scoate un sunet, dar cum va fi peste 20 de ani? Ca unii inteleg total aiurea parentingul asta e o mare problema, dar vad ca multi nici nu se obosesc sa se informeze cum e de fapt. Imi pare rau daca m-am bagat si eu aiurea in discutie, stiu ca era vorba in special de capacitatea de a te exprima corect atunci cand te numesti ” formator” si stai in fata unor sute de oameni ce mai si platesc sa te auda dar am ajuns cumva la o saturatie cand aud de” auzi si pe astia cu parentingul lor”.
Comentariu beton!70
Andrada, comentariul tău mi se pare cel mai de bun simț pe care l-am citit la acest articol. Inclusiv articolul în sine. Și aș fi crezut asta și dacă ar fi fost scris în cea mai execrabilă limbă română măcelărită. Esența transpare. Jos pălăria. Mi’ăiță, iaca așa se face ;).
Comentariu beton!27
Cam asta aș fi vrut și eu să comentez.
Da, avem nevoie de persoane care gândesc la rece, obiectiv, din afară, cum să…
Partea proastă e că la televizor n-ai cum s-o corectezi. Dacă vorbește în fața unor oameni, e durere să vii cu corecția de rigoare. În primul rând își uită toate ideile, în al doilea rând se naște o polemică generală de mai mare dragul. Vă propun să încercați dacă veți avea neșansa să asistați la o chestie de acest fel. 🙂
Cum o fi sa ai părinți de-ăștia? Eu am crescut cu ciomăgeli, urlete inumane, tată alcoolic, mamă semianalfabetă isterică, bigota, violentă și cu mania persecutiei, dar care reușea să pună mâncare pe masă. Din care taică-meu lua carnea și noi, plozii, ce rămânea. După care își adaugă niste apa în alcoolul triplu rafinat, aprindea un Carpati si începea sa ne fută creierii. Intelectual. Geniu omul, fost olimpic internațional. Stătea pana termina băutura sau adormea. Cu lumânare sau candelă, că banii nu ajungeau niciodată să fie dați pe așa o prostie ca factura de curent. Maica-mea citea din Biblie și plângea. Noi, plozii ne făceam lecțiile și rupeam ușa la joacă. Eram speriați de absolut tot: întuneric, lup, morți, gesturi bruște, fantome. Eram agresivi, păduchiosi, cu răni groaznice. Hainele și încălțămintea erau de pe la alții și nu prea erau masurile noastre. De fapt și celalti copiii erau agresivi, dar nu ca noi. Azi ne-ar fi închis pe undeva. Dar cumva s-a intamplat că am fost foarte buni învățătură. Atât de buni încât învățătorii și profesorii ne-au devenit al doilea set de părinți. Veneau acasă și au reusit sa-i potolească pe ai noștri. Proprii părinți ne priveau cu neîncredere. Nimic din oamenii care suntem azi nu ar lăsa pe cineva să bănuiască ce fel de copilărie am avut. Nu știu dacă mai avem sechele, cea mai urâtă a fost tendința să facem stocuri de mâncare. Copiii noștri sunt echilibrați și fericiți și au cei mai blânzi și iubitori părinți. Aparent, chiar naivi.
Comentariu beton!96
@Aw, s-a strâns carnea pe mine. 🙁
Orice tuta semianalfabeta care a fatat, se transforma pe loc in expert in puit. Parenting, ca au o problema cu limba romana si le pute !
Proaspat auto-intitulate, se apuca de scris bloguri si cati si apoi sa tina conferinte ( unele mai prind si cate o invitatie la tv ), unde predau stupizenii altot tute care se uita in gura lor.
Citesc pe blogurile lor si rad singur de halul in care abereaza : numai emotii si simtiri, ratiune ioc ( de unde nu-i, nici ‘Mnezo nu cere ). Se masturbeaza emotional pe bloguri, in comun cu citioarele lor.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Papagal flausat, chestia e că eu cunosc vreo trei gagici care scriu chiar mișto pe subiectul ăsta. Dar ce folos, traficul e în altă parte.
Din pacate, traim intr-o lume in care prea multi parinti inlocuiesc afectiunea cu bona/telefonul/tableta/hainutele de firma etc; din pacate, prea multi parinti nu stiu sa isi manifeste afectiunea; din pacate, prea multi parinti cred ca daca in familia lor de origine s-a trait fara afectiune si ei au ajuns asa cum sunt astazi, pot trai si copiii lor. Nu cred ca avem nevoie de un expert in parenting si nici nu stiu care sunt conditiile pe care ar trebui sa le intruneasca o persoana ca sa capete aceasta titulatura pompoasa, insa stiu ca multi parinti au nevoie sa li se aminteasca uneori despre nevoile pe care le aveau ei cand erau copii. In conditiile in care cei mai multi dintre parintii pe care ii cunosc considera ca „ai grija ce faci” este o incurajare, nu ma mira ca a ajuns cineva la concluzia ca avem nevoie de un astfel de expert.
@denisa, exact ce zic și eu. Să fii pe fază când apar expertii in respirat.
Cu siguranţă nu vocabularul incomplet al doamnei te-a afectat aşa de tare de ai scris un întreg articol pe tema unui subiect ce pare că nu a fost studiat îndeaproape.
Este o reacţie emoţională, primitivă şi personală acest articol 🙂 Matur ar fi însemnat să raționezi înainte să acţionezi, să studiezi înainte să acuzi şi să experimentezi înainte să judeci.
Nimic personal cu tine. Doar că nici tu nu pari departe de ceea ce critici prin ceea ce ai scris.
La naiba. Am irosit minute prețioase să scriu asta 🙂
@Gabi, să știi că eram efectiv mirat. Chiar mă întrebam când o sa apară prima psiholoagă (puteam să jur că o sa fie femeie) care o să-mi facă o mică analiză emoțională. Mulțumesc! Acum mă simt împlinit.
Da asa e, ne-am tampit tot mai mult. Din pacate vor aparea tot mai multi idioti care se dau specialisti din diferite domenii. Seamana cu ce vezi pe la englezi, americani. de exemplu pe eticheta unei paturi: a nu se usca in cuptor sau pe ambalajul unei pizza congelate: nu o bagati cu cartonul in cuptor. Asa si copilul il faci cu instructiuni de folosire: sa-l iubiti, sa-i si arati ca neah poate esti idiot si apari pe la tv ca expert in parenting. Partea nasoala e ca se inmultesc astia, expertii p… i mele mai rau ca iepurii.
@Marius, da, frate, exact.
O intrebare am si eu, pentru cine e mai in tema: se castiga bine din chestiile astea? Nu de alta, dar parca m-as baga si eu, dar nu stiu cum se procedeaza. ??Se da concurs? Cati pe loc? Unde ma inscriu?
@Ionut, stai la coadă. Eu sunt primul care vrea sa facă bani din asta. 🙂
@Mihai, am vaga senzatie ca trec in fata ta la coada.? Detalii mai multe….in privat sau la o bere.?
@Ionut, aaa… îmi iei fața? 🙁
Sa stii ca am vazut un expert in parenting barbat la o emisiune, pe ceva program Digi. Am cascat ochii si am citit de vreo trei ori, era expert in parenting, si mai era si foarte tanar, parea sa aiba treizeci si un pic de ani. 🙂
@Lola, săracu’… mai trăiește oare?
A fost acu’, recent, inca da, probabil. 🙂 Ba cred ca si topeste ceva inimi! 😀
@Lola, aaa… era și expert în parenting și heartbreaker. 🙂
Nu-l stii tu…Gaspar Gyorgy 😀
@DH, ăăă… nu. Ar trebui? 🙂
Lola : Pai s-a prins si el ca sunt o gramada de tute care au fatat si habar nu au ce sa faca cu plozii, cum sa ii educe, asa ca le serveste fix ce vor ele sa auda, multa-multa gargara emotionala ce nu are nici in clin si nici in maneca cu educatia.
Daca le vorbesti rational si le expui regulile dupa care se face educatia plozilor, le-ai pierdut defintiv, ca tutele nu gandesc, iar efortul de a-si educa plozii e mult prea mare pentru ele.
Asadar … gargara emotionala cat cuprinde si sub pretextul parentingului modern, le indemnam sa-si lase plozii de izbeliste, sa creasca precum animalele domestice pe la sate. Lipsa completa a educatiei si a disciplinei este ” parentingul modern” si in strainatate deja se vad efectele dezastruoase asupra snowflakes generation. In cateva generatii si in Romania …
Da, cadem dintr-o extrema in cealalta, din pacate.
Citind comentariile de aici ma intreb daca ne mai facem vreodata bine, noi romanii. Atat de multa agresivitate combinata cu mandria de a fi prost, incult si nesimtit. Romanul s-a nascut priceput la toate, asadar are pareri despre toate desi habar nu are cu ce se mananca.
Desi probabil comentariile mele nu sunt pentru cei ce citesc pe aici, totusi as aduce cateva completari la ce am scris mai sus. Imi cer scuze ca incerc sa nu jignesc si sa aduc argumente.
Asadar, parintii parentingului, ca sa zic asa, sunt barbati. Cel putin majoritatea cunoscuti de mine. Cineva a dat mai sus exemple, eu ii aduc in discutie pe Lawrence Cohen, Alfie Kohn, Michael Thompson. Cine are curiozitatea va cauta ce e cu ei, ce studii au( daca au) si de fapt, cu ce se ocupa acest ” parenting”. Clar nu te invata cum sa stergi copilul la fund, daca sa ii pui caciula cand „trage curentul” sau cate grade sa aiba apa din cadita. Parentigul a aparut dupa ce lumea a realizat ca nu e de ajuns sa hranesti si sa imbraci copilul pentru a-l face om. Parentingul a aparut dupa ce lumea a realizat ca sanatatea psihica si emotionala e cel putin la fel de importanta ca cea fizica. Ca degeaba ii dai tu mancare bio si il imbraci de firma, daca la 18 ani ia niste pistoale si impusca scurt niste zeci de copii intr-o scoala. Sau daca se arunca de pe bloc la 12 ani. Sau daca-ti vine fiica batuta de sot fiindca asa a vazut el acasa ca se impun regulile. Notiunile de parenting sunt ceva ce pot aplica nu doar parintii ci si bunicii, educatorii, profesorii.
Acum, stiu ca exista femei ce au nascut si brusc si-au descoperit menirea. Au citit 2-3 carti, au priceput ce au putut( dupa ce au trecut prin zecile de filtre personale) si s-au apucat sa impartaseasca si altora. Aceste persoane pot fi chiar periculoase in toata inocenta lor. Aceleasi mamici de obicei devin experte si in nutritie, medicina, practic orice. Fac bloguri, dau sfaturi si sute de alte mame le iau drept exemplu. Dar nu aceastea sunt expertii un parenting.
Comentariu beton!38
@Andrada, eu exact la cele descrise de tine în ultima parte a comentariului mă refeream.
Stiu, reactiile mele au fost generate de comentarii nu de articol. In afara de numele expertilor de sex masculin, nu am avut ce comenta referitor la articol. Habar nu am nici cine e doamna intitulata expert in acea emisiune, deci pareri nu pot avea. Cu mamele-experte am o problema, dar e si vina celor ce se uita ” in gura lor”. Tocmai de asta poate am tinut sa precizez ce inseamna expert in parenting cu adevarat. Nu de alta, dar oamenii astia chiar ajuta.
Apropos, eu am o problema cu afirmatiile lui Kohn, Multe mi se par ideale, dar inaplicabile. Dar asta e alta discutie…:)
Andrada mi-am face o deosebita placere sa ne cunoastem. Sincer!
Partea „buna” e ca si la altii e la fel : http://sarahkallies.com/the-inkwell/2016/5/29/bgpi5orgbccncvahrbxp3x2ywoac48
In calitate ( 😀 ) de inginer am sa o iau metodic;
La ce se refera chestia asta cu ‘expert in parenting’?
La a sti sa-ti cresti copiii sau la a sti ce ar trebui sa stie/faca parintii pentru a-si creste copiii?
Cine stabilieste criteriile de succes pentru activitatea de crestere a copiilor? Cine evalueaza acest succes? Cine evalueaza rezultatele muncii expertilor in parenting? Cand, inainte sau dupa ce s-au maturizat copiii ce au simtit pe pielea lor efectele muncii expertilor?
Eu, in calitate ( 🙂 ) de matematician, imi pun o alta intrebare.Daca tu, ca parinte, hotarat sa inveti si sa aplici minunatii citite pe bloguri, carti, etc. dai de cateva pareri opuse. Cam ce ar trebui sa aplici? 🙂
Nu exista expert in parenting din simplul motiv ca fiecare generatie de copii difera de cele anterioare. Poti fi expert pentru generatia din care fac parte copiii tai, dar asta nu-ti ofera nici un drept sa te autodenumesti expert pentru toate generatiile. Poti ramane bun cunoscator, dar nu expert.
ne agitam sa crestem copii conform cu parenting si draci
de crescut copii cu bun-simt si respect pentru propia persoana si cei din jur mai stie cineva?
dupa 2 copii crescuti dupa metoda mamei – ne iubim ne iubim dar hai sa si dovedim putin respect si bun-simt – ma c-c in el de parenting
sunt o mama rea sa stii nu am citit nici macar o carte de parenting iar la articolele de gen dau skip
nu am rabdarea si nervii necesari pentru balariile astea
Tot citesc aici pareri ale unor oameni care au avut norocul sa fie iubiti de parintii lor si in plus sa aibe parinti suficient de … nici nu stu cum sa zic, din punctul meu de vedere – normali – care sa le si arate si comunice lucrul asta. Nu inteleg insa de ce acesti oameni presupun ca asa au fost toti parintii si li se pare exagerata si fara sens aparitia „expertilor” care sa indrume in cresterea copiilor. Si eu, spre marele meu noroc am avut parte de parinti normali, care mi-au spus „te iubesc”… dar am avut prieteni, vecini etc care nu au fost la fel de norocosi …poate unii nu numai ca n-au auzit „te iubesc”, dar ce le-au auzit urechile este departe de ceea ce oamenii vizati de comentariul meu presupun ca este un dat atunci cand esti parinte…Uitati-va in jurul vostru in parc, pe strada, in magazin si incercati sa observati cati parinti se comporta ca parintii vostri care v-au iubit si v-au aratat-o. Mie una mi se pare ca sunt destul de putini, suficient de putini incat sa ne gandim ca este necesar un „expert” care sa-i ajute si sa-i indrume pe cei mai putin dotati cu insticte de parinte. Cred ca este posibil sa influentam in bine felul in care evolueaza societatea noastra, daca vom fi mai atenti la felul in care ne crestem copiii.
E adevarat ca nu prea sunt nici eu adepta teoriilor in domeniul parentingului, nu cred ca exista retete, desi unele idei generale si reguli se aplica tuturor. Cred insa ca rolul expertului este acela de a analiza cazurile individuale si de a incerca sa gaseasca solutiile optime.
Daca inca nu e clar: nu sunt de acord cu ideea articolului cum ca n-am avea nevoie de indrumare in cresterea copiilor.
Sunt insa intru totul de acord cu ideea ca acesti experti trebuie sa aibe studii de specialitate si in plus, da, sa vorbesca corect limba in care comunica.
Si as mai avea o idee de comunicat, acum ca tot am scris atat: ar fi mult mai bine daca cu totii, inainte sa punem la zid pe cineva, inainte sa-i judecam pe altii, ne-am lua ceva mai mult timp de gandire si ne-am uita mai intai in ograda noastra.
Așa sunt unii, dau sfaturi pe înțelesul ascultătorului. Dacă s-ar exprima ei corect oare ar pricepe cei ce vorbesc folosind aceleași formulări? Și cred că se observă ce priză au exprimările astea eronate. Succesurile mă-sii de treabă! Cine dracu i-a trecut clasa?
Cât despre tema în discuție…e bine că au apărut tot felul de învățători. La cum se învață pe la noi ….intră pe o ureche și iese pe cealaltă. Important este doar programul. Să se deruleze, adică.
Trecând peste aspectul gramatical (în scris e ceva mai simplu, dar mă surprind greșind verbal) care cred că e o problemă mai largă (TV, școli, instituții, companii „serioase”), ideea în sine nu cred că e deloc aiurea.
Te uiți probabil pe stilul „siloz” (cred că tot tu ne-ai făcut o recomandare de post despre principiul ăsta, dar observat la „cultură civică/ politică”, să zic așa).
Dac-ar fi ca tine (adică normal, evident, „goes with the job”), n-ar mai fi fenomenul copiilor abandonați, cred io… Aia cu „Ți-am trimis ciocolată. Ce nu-ți convine că am dispărut de 20j de ani?!”
Eu cred că e bine să se spună…
Ce curioasa sunt despre cine era vorba, nu e voie sa se spuna? 🙂 Nu am TV.
Eu citesc mult despre cresterea copiilor, dar aleg cartile psihologilor de renume. Majoritatea de aici ati spus ca este ceva inutil, ca e ceva care se face si gata, asemeni defecatului.
Asa e, nu ai nevoie sa studiezi neaparat. Daca vrei sa iti cresti copilul cat mai bine posibil, sa il ajuti sa atinga potentialul maxim, imi pare rau, ai nevoie de „carti!”.
As vrea sa explic aici de ce, dar nu ma pricep asa bine ca si psihologii, sunt atat de multe aspecte.
Daca ne luam dupa cum am fost noi crescuti si ce am vazut ca fac altii pe strada (de acolo ni se formeaza ideile de „parenting”) atunci putem crede in continuare ca e in regula sa iti bati copilul, de exemplu. Pe langa raul facut psihic, este ilegal!
Carti, carti, carti!
Daca noi ii crestem bine, schimbam efectiv viitorul lumii. Conteaza sa ii ajuti sa se dezvolte optim, sa nu ii traumatizezi cu violenta verbala si fizica.
Depinde de fiecare parinte ce sursa isi alege, „experti de parenting” de la TV sau altceva, mai grav mi se pare sa nu isi aleaga nici o sursa, sau sa spuna ca nu este un domeniu care merita studiat, cresterea copiilor.
E si un barbat : Alfie Khon
E un tip ff misto care scrie frumos despre experienta de părinte. Nu e expert in parenting, dar am învăța de la el. TAC-SU blog…
@Andy, parcă-l știu.
Pe la orfelinate tot experți sunt angajați ?
Fain articol , coane !
@Dragos, NUMAI experţi. Scuze, DĂCAT experți.
Pai e cam asa: nu poti fi expert in parenting decat daca esti „mamica”. Eventual cu un singur copil facut la 40 de ani si lasat cu bona de la varsta de 6 luni. Ca mamicile „e” cu cariera, alea alea. Daca esti barbat si n-ai nici copii, te-ai lins pe bot. Poti sa fii instruit la Sorbona, sa ai 3 mastere si 2 doctorate in educatie, esti zero in ochii unei mamici care isi adora odrasla si nu-i da sa manance decat quinoa si frunze de telina. A, inca ceva: expertiza in parenting nu e data de vreo educatie formala sau informala ci de cat de multe cuvinte goale poti sa invarti si cate notiuni pe jumatate asimilate poti debita pe minut. Hai cu parentingu neamuleee 🙂
Si ce daca au acaparat tv-ul cu experti in parenting? Lasa ca vin peste noi si in scoli. Daaaaaa…. am gasit in ghiozdanul feciorasului pliant si invitatie la o intalnire cu un expert in parenting. Nu imi aduc aminte cum o chema pe doamna in cauza, dar am retinut ca a insirat o gramada de abilitati de-ale dumneaei dobandite in cativa ani.. diplome.. merite si laude. Nici mai mult nici mai putin de 20 lei accesul la intalnire, reducere 10% la cartile scrise de doamna si, tot contra cost ti se face profilul psihologic ca parinte.
WTF????!!!!
Ii multumesc lui Dumnezeu ca imi cresc copilul asa cum simt eu, nu dupa regulile acestor „experti” in parenting! In acest fel, copilul meu la varsta de patru ani si sapte luni vorbeste corect din punct de vedere gramatical, spre deosebire de aceasta „duamna” expert! Desi eu mi-am crescut si educat singura copilul, sunt de parere ca exista barbati ce pot creste si educa un copil mult mai bine decat aceasta „duamna”
Am multi prieteni care au copii mici si au ajuns sa EXECUTE ordinul copilului… plang imediat, cum nu le convine ceva, arunca, trantesc, etc. Asta e „parentingul” modern. Pai cand punea taica mana pe curelusa lui speciala, uitam instant ce e ala plans. Daca ridica tonul la mine, nu mai aveam nici o problema. Nu exista ” hai” si eu sa zic ca nu vreau sau sa ma tavalesc pe jos sa plang, ca daca se intampla, auzeam sintagma… „plangi fara motiv!? Pai stai sa iti dau motiv de plans!?”. Acum, daca sta omul la masa si zice copilul ca vrea acasa, parintele deja se imbraca… asta e directia si vor iesi niste copii care in momentul cand vor fi „izbiti de viata”, vor da fuga la mamica si la taticul.
hmmm, am intrat sa vad ce mi-a raspuns Mihai la comentariul de ieri ( in care il judecam) …Surpriza! Nici un raspuns, pentru ca a fost mai simplu sa il stearga pur si simplu!
Serios Mihai?
sec 21 = moartea expertilor. Si nu numai in privinta cresterii copiilor – in orice alt domeniu!! Business, psihologie, nutritie, sport … you name it, peste tot este plin de impostori autointitulati „experti”, „guru”, „coach” (de „love coach” ai auzit?! :D). In epoca in care orice baiat care iti arata cum sa ridici greutatile la sala poate face (aka plati) un „curs de nutritie” si puuuuuf! devine expert si da sfaturi ce sa mananci si cum, asta cu copiii este parfum de flori.
Practic daca vrei sa faci o caruta de bani nu te complica sa faci studii grele – ia 14 citate motivationale de pe net, le mai amesteci cu ce ai mai citit din 10 bloguri (nu conteaza ce ai inteles, conteaza sursa) si esti pregatit sa tii o conferinta pe ce tema vrei.
Din pacate oamenii in general vor solutii facile livrate de altcineva, nu sa gandeasca cu mintea lor. Si cele mai la indemana solutii sunt alea care nu zic nimic dar folosesc cuvinte sforaitoare (gen parenting).
Bine spus. Iar moartea expertilor cred ca e data, in parte, de accesul prea facil la informatie. Acum, pentru ca pot cauta orice pe Google oricand, toti au impresia ca le stiu pe toate. S-au facut studii pe tema asta, oamenii stiu din ce in ce mai putine lucruri pt ca, ele fiind disponibile usor, nu mai simt nevoia sa le asimileze. Adica devin din ce in ce mai prosti/needucati, altfel spus.
1. E plină țara asta de crescători de copii model, care se tot laudă cât de bine îşi educă ei copiii, dar nu ştiu scrie… ceea ce îmi pune mari întrebări despre veridicitatea cunoştintelor lor în orice domeniu.
2. Ia caută-l pe taticool. Avem un părerolog în parenting bărbat ( el are şi o afacere cu produse pt copii) deci măcar face bani frumoşi din asta.
3. Ai dreptate, majoritatea sunt femei, eu am o bănuiala serioasă că în perioada sarcinii le-a murit creierul, dar ştiința nu a putut demonstra asta încă. Scriu pe grupuri mândre de ele ca alaptează până la majorat, altele îşi imunizează copiii prin împărtaşanie, altele le dau să mănânce tot felul de ciudățenii, că e clar că noi restul doar prin mila planetei suntem aici.
Foarte bun articolul si bine punctat!!!
Am vrut sa scriu asta-vara despre ceva de genul acesta,pe pagina mea de FB,dar…m-am calmat ,dandu-mi seama ca am destule de astea prin lista,care merg la astfel de workshopuri.
Am vrut sa scriu despre cum am fost la ziua unui copil,unde inevitabil te vezi si cu ceilalti parinti,ai altor copii.Si uite asa ma prinde valul langa o mamica si-o bona ce isi explicau cu patos ce buna e „duamna” Urania!!Eu : „cine-i tanti asta?Aia de prezinta horoscopul?”….Ele: vaiiiii,cum n-ati auzit de ea?E expert in parentig???Eu,in gand,ce naiba ???(sau wtf?),nu ca n-as fi auzit termenul,dar totusi….expert zic,bai du-te de-aici…si ce te invata??
La care s-au apucat sa-mi explice ce buna e tanti,ce chestii faine te invata : ca vezi,de cate ori ii zici pe zi copilului tau „NU” ai voie sa faci aia,etc…si alte aberatii de genul.Eu ma tin tare si le zic: pai tre sa vina o tantita sa-mi zica daca-si trage copilul tv-ul peste el.sa-i zic ….stai?(si in timp ce-l trage eu sa ma gandesc ca mi-a zis Uranica,sa nu zic „nu”,sa pun altfel problema???!!!)…
Le zic respectivelor ca eu prefer sa citesc o carte,decat sa pierd o ora la tantita uranita la workshop,dar ele consternate: aaaa,pai noi n-avem timp de citit!!
Bine bre,dar de ascultat aberatiile unei tantici,ai timp.
In fine,nu ma contrazic cu ele ,ca-s experte ce sa-i faci?!Dupa care in cadrul discutiei,ne povestea mamica(nu bona),cum fiica-sii de 3 ani,tocmai in acea zi,tocmai la o zi dupa ce fusese la workshopul atotstiutor,i-a tras o palma zdravana la fun,ca varsase laptele pe pat??!!!
Da bine bre,am vrut sa-i zic,dar n-aveai cu cine : asa te invatase tanti cu nume de astroloaga???
Articol interesant! Ai dreptate in legatura cu titulatura de „expert”, totusi te rog sa nu jignim inginerii agronomi…sunt oameni cu studii superioare si nu se ocupa cu „muncile campului”, ci cu optimizarea unor metode pe care le va pune muncitorul in aplicatie. Nu cred ca aceste persoane sunt agramate…sper. Adevarul este ca am vazut agramati si printre profesorii de limba si literatura romana…ce sa mai vbm de alte profesii.
In rest ai absoluta dreptate. Felicitari pt articol!
Importan este ca expertul sa te consilieze bine – nu ma interesează gramatica lui. Aleg un chirurg dupa rezultate, chiar daca vorbeste sau scrie agramat. Unul care-mi vorbeste corect, dar care a contribuit la o alee in cimitir , nu mă interesează. Asta cu parentingul este o nevoie indusa…pentru a face unii bani.
La USAMVB nu se vorbeste agramat…Urmareste-mi postarile….
In alta ordine de idei, mai da-i in plm cu parenting-ul lor!!! Si pe mine mama m-a crescut dupa carti de parenting…..
Așteptam argumente mai tehnice cu pro și contra, dar înțeleg unde vrei sa ajungi. Asta este nevoia disperata de a descoperi teorii futuristice și fiecare cu ce poate, unde poate.
Alfie Kohn – daca vrei barbat. Are si umor…
Foarte pertinent articolul sunt in asentimentul dumitale?pe aceasi nota sunt si expertii in „detox” toata lumea te invata cum sa mananci,cum sa traiesti sanatos si sa te „cureti”eficient de tot ce ai inghitit in urma cu juma’ de ora(organismul nostru construit si adaptat perfect care ticaie cu precizie elvetiana e dintr-o data incapabil la nivel celular de cea mai simplista capacitare de epurare.PS: concluzie expertii in „detox” nu transpira si nu merg la buda). ?Da,partea cu expertii femei in parenting la fel de interesanta…eu sunt mama la randul meu si am constatat ca marea majoritate a mamelor nu ca stiu domne’ sunt ultra,mega specializate in tot ce inseamna copil da’ niciuna nu alapteaza ca nu are lapte. Barbatii nici nu se pot implica(aceia care poate chiar si-ar dori) pentru ca lucrurile sunt extrem de complicate,abia fac ele fata ca si experti☺
Experţii în parenting au apărut, cu siguranţă, din acelaşi univers din care au venit şi consultanţii în lactaţie/alăptare.
Idiocratia .
hei mihai, nu o cunosc pe „duamna” in cauza dar experți in ale parenting-ului exista. exista niște workshopuri și cursuri oferite de universități/colegii in domeniul psihologia copilului/educație/dezvoltare. și in general „duamnele” sunt interesate de acest subiect și tot „duamnele” tind sa lucreze in domeniu. acum, ca stau și ma gândesc, nu am auzit pe nici un băiețel spunând ca ar vrea sa se facă educator când o sa crească mare. ?
si ca sa țin cu ursul- nu, nu cred ca se cere folosirea corecta a limbii romane. sanatate!
Hai sa nu mai punem totul intr-o singura oala.Stim f bine ca in Romania, realitatile privind cresterea si educarea copiilor sunt crunte.Faceti o simpla plimbare in parc, mall ..oriunde vreti voi si veti identifica o groaza de situatii in care micutii sunt mustrati, luati de mot ca sa nu zic chiar loviti, pusi in inferioritate sau etichetati in diferite feluri.Ne miram ca avem copii lipstiti de stima de sine, fara curiozitati si plini de inhibitii.Parinti suntem cu totii dar daca unii aloca mult mai mult timp pentru a citi si se documenta pe acest domeniu, da!e ok sa ma invete si pe mine spre ex.Eu am capacitatea de a filtra informatia.Comentariile cu referire mame, hormoni, alaptare sunt pur si simplu deplasate.
Avem cea mai mica rata de alaptare a pruncilor ca medie europeana !De ce ?
In schimb suntem cu rata cea mai ridicata la cezariene!De ce?
Cauza e lipsa informarii corecte a mamelor, bai oamenilor!Hai sa fim open mind si sa acceptam ca atunci cand vom fi mai informati chiar si pe domeniul parenting, adultii de peste ani poate vor iesi altfel in lume!Cu capul sus adica!
Btw, nici la capitolul respiratie corecta nu stam chiar bine..
Domnule Mihai Vasilescu, ma intreb daca aveti copii..
Va inteleg frustrarea (intr-o oarecare măsura). O trăiam si eu (nu atat de vehement) cand nu eram posesoare de „bestie” de doi ani jumate.
Cand se întâmpla astfel de crize, nu este neaparat parintele de vina. Trebuie văzută vârsta copilului (banuiesc ca in jur de 3 ani, dupa limbaj), gradul de oboseala sau de plictis, gradul de stres si nervozitate al părintelui si gradul de înfometare al copilului.
De-abia apoi intervine abilitatea părintelui de a gestiona aceste „crize”. Literatura este multa despre aceste subiecte, dar nu stiu câți au timp s-o citească. Daca doriți, va pot face o trecere prin diversele curente de parenting, poate asa veți deveni mai înțelegător.
De asemenea, sunt fan al ocazionalelor spurcaciuni in limbaj, dar in scris, tind sa discrediteze autorul. Iar cand se folosesc in articole despre copii…
Spor la scris si mai multa înțelegere pentru semeni va doresc!
@Ioana Bota, tu ai văzut la ce articol ai comentat? Despre ce crize vorbești? Gizăs, ești atât de proastă. Cel mai periculos tip de proastă. Aia care crede că dacă a fătat e expertă în creșterea copiilor.
Ah, da, am copii. Așa că dă-i drumul de-aici.
Sa nasti nu e un simplu fapt, trust me !
@Sorina, așa e, n-a mai făcut nimeni asta. Nici măcar ăia care fac câte zece copii.
Corect erea pa aerul care-l respiram noi pa el, da „plm” n-ai cu cine…. (bun!)
@Gog, așa e, mea culpa. 🙂
Dadaddadadadaddada Sunt intru totul de acord cu tine. Mie mi se pare ca parintii pierd mai mult timp sa se uite in “gura” expertilor in crescut copiii, decat in ochii propriilor copii. As vrea, intr-o zi, sa uite tot ce au citit sau au auzit ca trebuie sa faca, si, sa faca pur si simplu ce simt ca au nevoie copiii lor. Ma bucur ca nu sunt singura care nu e ok cu acest “curent”.
@Mirela, da, da, nu mai putem crește copii fără măcar 3-4 volume despre parenting citite.
Coalitia pentru biserica propune drept alternativa sanatoasa apa Plata cu tamaie. Face bine, are gust Si tine departe dracii! Recomandat Si babelor Si tuturor expertilor in tot felul de chestii englezite ca Sa dea bine! Ca bine Va fi daca le urmezi sfaturile, la Sfantu’ Asteapta! Hai Amin!
Articolul tau ma face sa cred ca esti un parinte cel putin decent, caruia i se pare normal sa-ti iubesti copilul. Dar nu tuturor li se pare, si pt aceia, este nevoie de experti in psihologia si dezvoltarea copilului. Nu stiu cat de experta era tipa de care spui tu, dar da-mi voie sa-ti spun cat de „experti”au fost parintii mei. Tata nu m-a iubit deloc si nici macar nu se apropia de mine (la 11 luni plangeam cand il vedeam pt ca nu stiam ce cauta un strain la mine in camera); iar mama, desi m-a iubit, nu cred ca se numeste „a arata ca iti iubesti copilul”, crizele in care ea urla ca ea este doctor cu facultate, iar eu o pizdulita de 14 ani, un nimic, si mai am de invatat multe pana ajung ca ea. Exemplele sunt doar ilustrative, nu se opresc nici de cum aici. Ambii parintii au studii superioare de sa le iasa pe nas (deci nu sunt oameni din capatu dealului, care nu stiu sa citeasca). La fel ca mine, sau mai rau, au fost si sunt milioane de copii. Iar acei copii au nevoie de experti care sa le indrume parintii sau chiar sa ii apere de ei. Ma bucur ca, copii tai nu par a avea nevoie ☺
Dacă aş fi în Marea Britanie, as zice un sănătos „I could not agree more”. Aşa, aflându-mă acasă şi străduindu-mă să folosesc limba noastra neaoşă, nu pot decât să zic: „Aferim!”, „Bravos!” Felicitări pentru opiniile de bun simț care mai scutură un pic aura unor habarniste semidocte, care, cu aerul că au posesia adevărului absolut, ne sufocă fără preget cu teoria „concepției imaculate”, ca şi cum stirpea bărbătească nu ar avea decât un rol decorativ. Mult succes în misiunea de părinte şi spor la scris. Cu prețuire,
Şi ca să nu uit: „expertul” aceea are, oare, copii? Nu m-ar surprinde să descoperim că se înscrie cu brio în lungul şir al celor care, din ce în ce mai numeroşi în ultima vreme, consiliază în domeniul familiei/relațiilor si ei sunt necăsătoriți, dau sfaturi de diete vegetariene/vegane, iar ei consumă de toate etc. etc. etc… Că tare-aş mai fi curios!…
Concluzie: nu eşti părinte bun dacă te uiţi la televizor! Serios vorbind, dacă te interesează parentingul, informaţiile serioase se iau din cărţi. Nici măcar de pe bloguri, mă scuzaţi.
@Roxana, Gizăs fucking craist! Atât de proastă…
Pt mine maximul a fost reclama unui curs platit pt parinti „cum sa iti pregatesti copilul pt scoala”… pai ce-ar fi fost sa il iei de mana si sa il duci in magazin sa ii iei uiforma, caiete etc. Cred ca „expertii” exista pt ca ii cauta „nepriceputii”.
Stii ca exista somnolog? Pentru ca expertii in parenting au declarat ca ala micu’ trebuie sa doarma ca la carte, s-a inventat profesia de somnolog care are rolul de a ajuta mamele sa isi convinga bebeii de cateva luni/zile/saptamani sa doarma organizat.
Frumos este ca nici una dintre mamele care au apelat la somnolog nu au observat vreo diferenta.
Unde voiam sa ajung cu asta….in ziua de azi, pentru a creste un copil poti apela la o adevarata armata de experti, priceputi in chestii din ce in ce mai ridicole si inutile.
Well, nu știam. Ceea ce confirmă la fix ce-am scris în text.
Tare!!!! 😁
Sa-ti fie RUSINE pentru modul de exprimare si felul in care intelegi (si chiar crezi ca poti!), sa-ti exprimi o idee!!! Pe un blog, un spatiu public!! Sa-ti fie rusine pentru frazele tale „…să se pișe pe el de Acuzativ”, sau „…ești una/unul care se ocupă de copii, în pula mea.”
Cine esti tu, baietas infatuat, sa comentezi astfel de lucruri si inca la modul asta depravat, teribilist si de 2 parale??? crezi ca ai avut umor?!?
Chiar daca incerci tu acolo, sa exprimi o idee (ca, in zilele noastre multi destepti se arata, fara a fi validati sau certificati, etc.), felul in care o faci, e mizerabil si te declaseaza irevocabil!
Asta TE ROADE pe tine, mai semidoctule, cine ii acrediteaza pe oamenii care vorbesc despre parenting (psihologi, terapeuti, educatori, sau simpli oameni poate cu experiente inestimabile sau doar foarte buni parinti, sau – posibil, ca sunt si de-astia! – impostori)?
Crezi ca ti-ai gasit subiectul de atacat, ca sa-ti scrii fituica ta de blogulet, asa-i?! Si nu vezi ca esti intr-o zona care te depaseste si daca ai bun simt iti vezi de treaba, si scrii despre altceva, de exemplu masini second, salvarea balenelor, sau importanta balegarului in agricultura (sau in gura „unora”)?
– Pe TINE cine te certifica, mai, ca esti un blogger bun sau unul PROST? Cand scrii articole pe o platforma publica, sau iei cuvantul in conferinte sau emisiuni TV, nu trebuie sa vii cu diplome stampilate pe care sa le fatai in fata camerei, conteaza autoritatea pe care ti-o creezi in timp, cunostintele pe care le etalezi, munca determinata pe care o desfasori in culise ani si ani de zile, astea te valideaza!!! si, poate, in primul rand, modul de EXPRIMARE! Care, la tine, e de cea mai joasa speta. Punct.
(Sa vedem daca o sa lasi postarea asta, ca sa-ti asumi toate raspunsurile cu barbatie, sau incerci s-o scoti. Daca o scoti, am sa te public eu in alte 10 platforme, cu „maretul” tau articol citat si raspunsul de mai sus).
Superb articolul. Am ras cu lacrimi. In sfarsit o persoana cu scaun la cap, care nu pune botul la „iubeste-ti copilul” sau la „sa nu ridici un pic tonul (saracutul puisor) ca il frustrezi si il ranesti emotional”.
L-am ascultat candva pe un domn, tata a cinci copii, sfatuind parintii sa isi creasca propriii copii cum pot si cum vad si sa mai lase la o parte parentingul predat de toate „expertele” divortate cu un copil, pentru ca nu au nimic de castigat. Eu una i-am dat dreptate. O zi buna!