Trăiam cu impresia ca doar bărbații se chinuie groaznic la nunți, în timp ce femeile se bucură de eveniment de parcă toate ar fi mirese. Uite că mă contrazice Miss Alina care are niscaiva impresii proaspete de la o nuntă.

………………………………………………………………………..

Am fost în weekend la nuntă. După săptămani de blocat în rochii prin cabine de probă și de comandat-primit-sterpezit-trimis-înapoi rochii de pe net, până la urmă m-am imbrăcat într-o rochie din… șifonier. Zeul Rochiilor Lungi de Seară s-a milostivit de mine și mi-a arătat o rochie uitată în fundul șifonierului, cu eticheta pe ea. (Notă pentru soț: am nevoie de un șifonier mai mare, ca să nu se mai ascundă hainele de mine)

Frumos la nuntă. Cred. Dăcât că io nu pricep niște lucruri în legătură cu aceste evenimente festive. Care sunteți mai umblați, poate vă milostiviți și de mine să mă luminați la cap. Mulțumesc anticipat (și vă rog să remarcați că azi nu mă plâng, numa’ întreb). Așadar:

1. În legătură cu mezanplasu’:

De ce se învelește balustrada de pe scara blocului în tulle prins cu fundițe din loc în loc? E așa, să se simtă și ea elegantă? Să se dea mare la balustradele de la blocul de alături: „fatăăă, io am avut nuntă în weekend. Am avut 127 de metri de tulle și fundițe rooooz și moooov”?

De ce au scaunele fuste? (Da, se cheamă fix „fuste”) Ca să confuzăm scăunelele masculine să devină ghei când vor fi scaune mari? Mai punem de o coaliție de 3 meleoane de semnături?

2. În legătură cu procedura:

De ce se înfig chestii în piept? Adică ai această rochie scumpă de mătase, după care ai umblat bezmetică două luni? Super! Să îi facem repede o gaură cu un bold! (Iată încă un motiv pt care femeile nu pot purta aceeași rochie la două nunți, da?)

De ce fac oamenii nuntă în toiu’ verii, la patrujdoo de grade? Adică, nah, e un vis să ți se încolăcească 35 de metri circulari de tulle printre picioare și la 25 de grade, dar vrei musai să ți se și lipească? Sau îți place să vezi bărbati în cămăsi asudate lipite de pieptul păros?

De ce poșetele de ocazie sunt atât de mici? Aici suspectez io ceva: au fost inventate de primul bărbat care a trebuit să țină poșeta soției mai mult de zece minute și și-a dislocat umărul. Și-atunci a urzit un plan de răzbunare pentru toată rasa masculină: facem o posetă mică-mică, în care încap doar un ruj și-un creion de ochi. Na d-aici, fi-v-ar ale naibii popornițele alea grele. Altă explicație plauzibilă nu găsesc, da’ tot nu pricep cum de totuși le-au prostit pe femei? Adică să pleci de acasă așa, fără să ai la tine minimum necesar? (O agendă, 3 pixuri de culori diferite, cheile de la birou și de la mămica, o cheie franceză și un borcan de aracet)?

3. În legătură cu tradițiile străbune:

De ce tre’ să rupem o turtă peste cocu’ miresei? S-a trezit o fecioară, în vremuri de mult apuse, zicând „bă, io nu mă simt împlinită după 2 ore și 200 de euro de coafor dacă n-am niște firmituri cu nucă de cocos în creștet”? (pentru că, nu-i așa, toată lumea știe că în tradiția străbună turta miresei era presărată cu nucă de cocos)

Care e faza cu babele și puștoaicele ascunse după diferite uși când vine ginerică după mireasă? E ultima lui șansa să decidă dacă nu vrea, totuși, să devină pedofil sau gerontofil?

Sau care-i treaba cu alaiul și gătitul miresei? Pe bune acum, dacă aș vrea să mă vadă niște mulți oameni la nudu’ gol, io aș alege ceva mai interesant decât niște doamne în etate care să-și dea cu părerea despre cum îmi stă elasticul de la chiloți. But, again, that’s just me.

4. În legătură cu ospătarii și meniul de eveniment:

De ce îmi oferă toți ospătarii apă la nunți? „Un whisky pentru domnul sau un vin? Pentru doamna o apa plată?”. Oare par deshidratată?

De ce fac ospătarii ochii mari când cer bere? E necuviincios pentru o duamnă să fie văzută cu alcool în mană? Sau berea e doar pentru bărbați? (Dacă da, sa le spună cineva și celor care au făcut reclama aia la bere pentru femei)

De ce la toate nunțile se servește șalău meunier? E un fel de tradiție din moși strămoși? E vreo chestie religioasă? („Și Dumnezeu a zis ca bărbatul și femeia vor face nuntă creștinească și se vor veseli cu șalău dat prin ou bătut”)

Deci, care mă luminați? Dau un whisky pentru domni și o apă plată pentru doamne.

mihai_vasilescu_nunta

sursa foto