Îmi place fotbalul și orice aș face rămâne plăcerea mea vinovată. Ca orice stelist, urăsc din suflet Dinamo și tot ce ține de culorile alb și roșu. Dar asta se răsfrânge numai și numai asupra a ceea ce se întâmplă pe gazon, acolo unde se desfășoară jocul numit fotbal. În schimb, când se întâmplă nenorociri de genul celei de aseară, ura mea se transformă în consternare tristă.
Nu știu care au fost cauzele care au dus la decesul lui Ekeng, fotbalistul lui Dinamo. Dar ce mi se pare de domeniul incredibilului este că nimeni nu știe. Un băiat de 26 de ani, sportiv de performanță, zace fără puls pe un pat al Spitalului de Urgențe și toată lumea ridică din umeri la întrebarea „de ce-a murit?”. Iar asta se întâmplă în Liga I, adică nivelul cel mai de sus al fotbalului românesc. Voi vă dați seama, în condițiile astea, ce se întâmplă în diviziile inferioare? Ajung să cred că acolo supraviețiurea este doar o chestiune de noroc.
Suntem o societate bolnavă, fără lideri și aflată într-o continuă derivă de mai bine de un sfert de veac. Iar asta nu are cum să nu se reflecte peste tot, în toate domeniile, inclusiv într-un banal joc de fotbal. Joc care pentru suporteri este uneori o chestiune de viață și de moarte, dar care ieri, în seara zilei de 6 mai, pe un stadion din România anului 2016, a fost lăsat să devină doar un joc al morții. Iar noi, toți ceilalți, supraviețuim doar din întâmplare.
sursa foto
Așa este! Sunt rapidist, dar am rămas mut in dimineața asta când am văzut știrea… Am inteles bine că n-au avut defibrilator???! Sunt trist, iar ingrijorat nu mai spun, dacă și puștiul meu pățește ceva??? Iarăși ținem capul de afiș cât se poate de negativ!!! Odihnească-se-n pace!
@Iulian, aşa am înţeles şi eu că n-au avut. Incredibil!
Eu cred că se știe de ce a murit, doar că încă nu se spune public. Sau nu se va spune public niciodată și vor inventa altă cauză.
@zgomotoasa, eu cred că nu se ştie şi încă bâjbâie.
Arafat e de vină!!!!! Să mor eu de nu am văzut afirmația asta repetată până la obsesie de vreo 4 ore de când m-am trezit.
Cât despre tragedie, ar fi multe de comentat. Părerea mea e că cei de la Dinamo sunt direct vinovați de proasta gestionare a momentului, deoarece (cei care știu cum se organizează un eveniment au idee despre ce vorbesc) ar fi trebuit să asigure un echipaj medical de urgență de înaltă calificare, nu o amărâtă de ambulanță de la Puls care mai mult seamană cu un dric.
Aaaaa….și statul e de vină că le-au dat ălora autorizație de funcționare, nu clubul Dinamo că nu au cerut ambulanță cu medic, care ar fi costat mai mult.
Odihnească-se în pace! 🙁
@diabolic, când se întâmplă câte o chestie de genul ăsta, toată lumea are o parte de vină. Dar cei de la Dinamo cred că o au pe cea mai mică.
Frățică, ei au angajat echipajul ăla pt că ei au organizat meciul. Dacă era meciul la Viitorul, cei de acolo erau responsabili. Pt ca mai apoi să vorbim de proasta gestionare a momentului și de slaba pregătire a echipajului. Dar aici e treaba clubului să-i tragă de coaie pe cei de la Puls.
@diabolic, da, dar nu era de datoria lor să-i caute de defribilator.
Frățică, eu văd așa problema: ca organizato, angajez pază, PSI și intevenție medicală de urgență. Stau de vorbă cu fiecare și văd planul tarifar. Clar, de la pază și pompieri nu am ce să scad, deci, scad de la ambulanță care îmi spun ce oferte au. Aici intervine vina clubului, au ales ce era mai ieftin, deci fără defibrilator, probabil.
daca ar fi sa cautam vinovati , este foarte usor . intrebare : vrem sa fim raspunzatori pentru ce facem fiecare in parte? sau ne place sa fim comentatori a tot ce se intampla in tara asta? e foarte simplu , putem fi carcotasi sau putem sa ne uitam in oglinda si dupa acea sa vorbim. Daca e sa gasim o vina este a clubului , sau a medicului clubului care a permis ca acest jucator sa joace . La un consult amanuntit sigur gaseau problema medicala care nu ar fi permis jucatorului sa mai continue activitatea sportiva. Insa interesele sunt prea mari si isi baga pula chiar daca vad ca acel jucator are o probleme medicala , in majoritatea cazurilor ,.au mai fost astfel de situatii si in alte competitii , si alte tari , jucatorul era atentionat de potentialul risc si mai apoi juca pe propria raspundere
@Dan, eu cred că n-au depistat nimic.
Vrei sa-ti spuna ca sunt prosti si ca nu au fost capabili sa-i acorde un minim de prim ajutor ?
Tu nu ai vazut ca se uitau la el ca pizda la cacat si nu stiau ce sa-i faca si salvarea parcata la marginea terenului ( salvare care avea vraci nu doctori ) a venit dupa 3 ( trei ) minute ?
@hagiufa, da, exact asta vreau să spună. La mine la job dacă mă întreabă de ce nu am făcut un task, trebuie să răspund, nu să dau vina pe vreme sau pe Marele Manitou.
Dricul ăla denumit ambulanță, avea asistentă, cel mai probabil, pt că, conform declarațiilor suporterilor, mai era doar o persoană în echipaj, ori protocolul de urgență spune că un echipaj cu medic conține ambulanțier(șoferul), asistent ( unul sau chiar doi) și medic traumatolog(da da, medic traumatolog), care costă destul de mult.
Și mă oftic când văd că sunt oameni care ridică in slăvi sistemul privat și mai plătesc și câte 70-80 de milioane pentru o naștere la privat…
Nu e roz nici acolo, chiar dacă ambalajul este mult mai bine prezentat. Cateva completari aici.
Asta este rezultatul pentru administratia de ceva ani incoace, de cand s-a dat drumul la medici. Acum avem asistenti cu post liceala facuta in parc, la cafea.
Sanatate noua!
@Marius, nu au cum să nu se cunoască 25 de ani în care nu s-a făcut nimic şi doar s-a furat.
Aoleo fratilor, nu toate problemele ni le datoram sistemului totusi … asa ne place sa cautam vinovati … http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/08/11/sudden.death.syndrome/index.html?eref=rss_latest
Si daca mai da-ti un search pe google o sa vedeti ca e o problema destul de larg raspandita… Tragic, da, dar nu se intampla numai la noi pentru ca nu avem ambulante. Nu ma prea pricep la fotbal dar in mod normal Dinamo ar fi trebuit sa aiba medic pe teren si defibrilator (noi avem unul in birou, pe care am si invatat sa il folosim, nu e rocket science).
@ara, well, rămâne să aflăm.
@Mihai, aici nu iti dau dreptate. E tragic ce s-a intamplat, dar nu s-a intamplat doar la noi. Cauza mortii se va face publica, dar e dificil sa dai un verdict rapid in cazul mortii unui sportiv tanar. De aia nu se grabesc medicii.
Noi ne amintim de Hildan, Vrabioru, Cristi Neamtu, dar….
Miklos Feher (Benfica), Antonio Puerta (Sevilla), Marc Vivien Foe (nationala Camerunului), Morosini (Livorno). Sa nu-l uitam pe Misa Klein. Mai era unul de la Motherwell dar i-am uitat numele. Aici sunt doar cativa dintr-o lista mult mai lunga de fotbalisti decedati pe teren. Fotbalisti de la echipe puternice din afara, din tari mai rasarite decat a noastra.
Adevarul este ca vorbim despre o meserie ca oricare alta, care implica chiar mai multe riscuri fiindca se bazeaza pe mult efort fizic. Iar corpul omenesc poate ceda cand te astepti mai putin. Daca e sa vorbim despre sportivi morti sau raniti grav, chiar fara a pune la socoteala sporturile cu motor, cred ca sportul de performanta e la fel de periculos si necrutator ca o interventie armata (m-am ferit sa zic „razboi”).
Deci, nu, nu tara noastra, nu ambulanta faea defibrilator, nu conditiile de antrenament, nu, nu toate astea sunt de vina pentru asemenea tragedii. Se intampla, e un risc, ca in orice alt job. Ne marcheaza si ne indigneaza fiindca se intampla aici, aproape de noi si ochii in lacrimi ai lui Danciulescu si ai pustilor de la Viitorul ne socheaza mai mult decat hohotele de plans a celor de la Benfica sau Sevilla. Dar, repet, nu e societatea noastra de vina. S-a intamplat o tragedie. Nu e nici prima, nici ultima. Pacat!
Comentariu beton!13
@man, sper că îţi dai seama că ştiu că nu s-a întâmplat doar la noi. Dar mai caută tu o ţară cu atâţia fotbalişti morţi pe teren.
@Mihai, o sa googalesc mai tarziu ca sunt chiar curios. Dar a devenit deja un obicei de a da vina pe sistem pentru absolut orice. Ne spalam pe maini de orice vina si gata. Am citit comentariile de pana acum: ca ambulanta, ca defibrilatorul, ca asistenta, ca Dinamo, ca Viitorul, ca primul-ajutor, ca vor ascunde cauzele etc. Bai, chiar asa? Pe bune?Oameni buni, se intampla, face parte din viata. In unele cazuri se termina fericit, in altele se termina nefericit (vezi Mihaita Nesu), iar in altele de-a dreptul tragic. E un accident de munca ca oricare altul. Putem da vina pe sistemul de sanatate din tara asta pentru o mie de lucruri, dar nu pentru asta.
@Ionut, da, da, chiar te rog să cauti un pic.
@Mihai, s-a intamplat si prin alte parti, chiar mai des, dar nu despre statistica e vorba. Stii ce e mai tragic? Nu stim sa acordam primul ajutor. Am tot vazut imaginile aseara si m-am speriat. Nici unul din cei care erau pe teren nu au schitat vreun gest de ajutor. Nu au stiut cum sa reactioneze. Bai, majoritatea oamenilor habar n-au ce trebuie sa faca daca vad un om cazut pe strada, in afara de a suna la 112. Sau in caz de accident, inec etc. Suntem jalnici. Umplem ghiozdanele si mintile copiilor cu tampenii, si ii invatam orice mai putin sa fie oameni.
Un pic off-topic: la firma sotiei au chemat un PSI-ist sau doctor, nu retin exact (contra cost, banuiesc) si, timp de doua zile le-a facut instructaj de prim-ajutor. Si nu, nu e vorba de protectia muncii aia obligatorie care se face si nu prea. Nu. A venit cu un manechin, le-a arata tot felul de tehnici care se pot aplica in cazul in care cineva pateste ceva, le-a explicat cum e cu masajul cardiac, cand este bine sa-l faci si cand nu, in functie de simptome, de ce Heimlich-ul nu este asa de simplu cum vedem in filme, ba chiar e o manevra destul de complicata, de ce este o tampenie uriasa sa-i dai palme unui om lesinat (ii poti cauza leziuni cerebrale) si multe altele. Cati cunosc treburile astea? Ne miram de reactiile aiurea ale celor din sistem, dar nici noi, din afara lui nu suntem in stare de nimic. Nu e treaba noastra, nu avem pregatirea necesara, nu suntem platiti pentru asta? Eu cred ca ar cam trebui sa fie, ar cam trebui sa ne preocupe pentru ca, in baza statului, murim cu zile. Suntem romani, suntem concetateni, suntem conationali, dar nu ne pricepem sa fim oameni. N-am fost invatati.
@Ionut, da, man, pentru că în şcoli se fac ore de religie, în loc să fie de prim-ajutor. Şi uite că dacă te laşi pe mâna lu’ ăl de sus, se termină prost.
Ionuț -trebuiau indeplinite cateva condiții: una era ca ambulanța să aibă defibrilator!!! Este un caz ( au spus și la știri) in care au defibrilat un jucător pe teren 80 de minute și a scăpat!!! Deci, despre ce vorbim???
@Iulian, pe Feher au incercat sa-l resusciteze timp de aproape 2 ore si nu au reusit. Greu de crezut ca aia de la Benfica erau la fel de amatori ca ai nostri. As pune pariu ca aveau defibrilator. Nu zic ca cei responsabili nu au nici o vina. Am subliniat doar ca s-a intamplat si prin alte parti, ca sportul de performanta nu e un job foarte simplu, exista riscuri si ca mi se pare un pic cam mult sa dai vina pe sistem si societate pentru asemenea tragedii. Da, putem da vina pe sistem pentru mizeria din spitale, amatorism, nepricepere, coruptie, putem spune ca s-ar fi putut proceda mai bine si, poate, fotbalistul ar fi fost salvat. Sau nu. Dar fotbalul, sportul in general, se intersecteaza cu moartea cateodata. Cu sau fara defibrilator. Asta e. Da, stiu, e trist.
In lumea muritorilor de rand se intampla cam asa:te duci frumusel sa-ti faci o cezariana cu epidurala de acasa.Iti „sting lumina” pe masa de operatie ptr ca nu-ti prinde anestezia locala si te trezesti ca tampita plangand,pipaindu-ti burta si intreband „unde mi-e copilul?unde mi-e copilul?”pentru ca nimeni nu te-a anuntat ca iti face anestezie generala si habar nu ai ce ti s-a intamplat.Continui sa te intrebi si sa plangi si nimeni nu te baga in seama,pui mana pe telefon si iti intrebi sotul:iubitu’,unde e copilul?.Iar el iti raspunde extatic ca a vazut fetita si ca e frumoasa ca tine.Sanatate,frate,eu nu am vazut-o si nici vreo asistenta nu ma baga in seama in reanimare!Totul continua apoteotic cu mersul a doua zi(A doua zi),sa-mi vad copilul si o gasesc intr-o chiuveta cu rugina unde o asistenta ii facea „toaleta”.Inutil sa spun ca m-am incordat,am uitat de cezariana,mi-am luat copilul,am semnat si am plecat acasa in aceeasi zi urmarita de indemnul suparat al medicului ginecolog „aveti grija sa eliminati lohiile”….si-n ziua de azi imi ma intreb cum as fi putut sa le elimin prin puterea mintii!!!Am uitat sa mentionez ca toata distractia m-a costat la un spital de stat ca si la particular,numai ca am venit cu medicamentele de acasa.Am continuat sa ma „distrez” patru ani mai tarziu la „Parhon” cu o tiroidectomie totala unde ne-au cazat in acelasi salon cu o persoana bolnava de hepatita c,operata si ea si plina de sange,cu drenul curgand,etc.Am aflat de la dna de la bucatarie de problema pentru ca ne-a sfatuit sa ne ferim cum putem de dna respectiva pentru ca avem cu toatele opertatii proaspete.La fel de inutil este sa precizez ca asistentele ne curatau si pansau pe toate cu aceeasi pereche de manusi pe maini si ne-au confirmat diagnosticul dnei cand am intrebat cu toatele.Punctul culminant a fost la o luna ,cand am mers sa-mi iau rezultatul anatomopatologic(ce scosesera din gat) si o asistenta mi-a pus dosarul in brate si mi-a comunicat grabita:de acum apartineti de cancerosi,la parter,la medicina nucleara.Ha?!cum adica?!am ramas sa ma intreb ca tampita privind cum se indeparteaza.Am luat dosarul,m-am dus pe o banca in parc si am accesat netul ca sa aflu ca am cancer.Faza morbid-hilara a fost cand mi-am sunat omul de pe banca din parc si i-am comunicat,iar el a inceput sa tipe la mine:nu se poate!du-te si ia monstrele de la ei si mergem la alt laborator!!!Ma si imaginam :va rog sa-mi dati tiroida la pachet ptr ca vreau sa fie reexaminata!!!?.Chirurgul care m-a operat a avut grija sa-i comunice sotului ca totul este in ordine cand a iesit din sala,dar am vazut ce a scris pe fisa in aceeasi zi:tumoare tiroidiana maligana.Deci totul era in ordine…la fel ca si paratiroidele lezate in operatie si cazutul din picioare desi luam tone de calciu?.Noroc cu brancardierul care ia spus unei prietene ca intarzii sa ies din operatie ptr ca pierd foarte mult sange si nu pot inchide….altfel nu as fi stiut de ce mi s-a facut rau brusc a doua zi si sa solicit perfuzii.Acesta este minunatul nostru sistem sanitar:dai sau nu spaga…tot risti sa mori!Depinde de cum iti este norocul si cat de lunga iti este ata.Salvarile vin dupa ore de asteptare daca ai peste 60 de ani,ca deh…ti s-a cam dus termenul de garantie si oricum ai sa crapi curand.Doctorii te trateaza ca pe un obiect ,nu considera necesar sa vorbeasca,sa-ti explice ceva si tu te duci ca mielul la taiere si te rogi „da-i,Doamne,sa-mi rezolv problema si sa nu ajung acasa cu alte 7 boli luate din spital!”.Cat despre fotbalist,Dumnezeu sa-l odihneasca,degeaba il indesi intr-o ambulanta goala si fara medic….puteau la fel de bine sa-l duca la spital cu o masina oarecare.Medicii de la Floreasca au spus ca a ajuns la ei fara sa i se fi facut resuscitare.Oare medicul echipei sa nu stiut nici minimum de tehnica de resuscitare?!Omul avea doar 26 de ani,pentru Dumnezeu!Se intampla in Romania si se intampla deja de prea mult timp!
Comentariu beton!11
@Andreea, inteleg că fără defibrilator, degeaba.
Cam degeaba,Mihai!Nu resuscitezi omul cu un algocamin,cateva pansamente si un dezinfectant…si ala diluat!Si nu pot sa ma abtin,zau,dar de aseara imi tot vine in minte imaginea ambulantelor americane….frate,ai te si opereaza inauntru daca se incordeaza o lecuta!Unde,Doamne iarta-ma,se duc toti banii pe cate ii dam lunar la sanatate o viata intreaga?!Ca sigur la noi nu ajung….noi trebuie sa mergem la doctor cu banutii stransi din leafa impozitata la greu de stat.Sanatate nu,asigurari sociale vai si amar,invatamant oha….chiar sunt curioasa ce fac cu banii nostri in timp ce noi murim cu zile!
@Andreea, well, stim cu totii unde.
Mihai, eu sunt petrolist din nastere. Eram prea mic cand Tabarcea a cazut mort pe teren, tot la 26 de ani. Era in 1963.
Apoi a urmat Vrabioru, Haldan si toti ceilalti. A fost o perioada de liniste, daca poti spune asa. Si a venit seara de 6 mai 2016. Dupa miezul noptii am reusit sa postez ceva, eram mai socat decat am putut crede.
Astazi , deja sunt convins : sportul numit fotbal nu mai este de mult un joc.
Prea multi, prea tineri!
@Frederic, şi cel mai nasol este că toţi cei care se pricep zic că ar fi putut supravietui. 🙁
Si cei care nu se pricep zic mult mai multe 😀
Pacat. Nu auzisem stirea, acum am vazut si decalaratii si video cu momentul tragediei. Ma intreb oare cum a fost posibil ca de le minutul 69 pana la min.72-73, sa nu-i fi facut nimeni masaj cardiac ??? Doctorul echipei spune ca i s-ar fi facut, dar pe inregistrare se vede clar ca nu. Pacat de tineretea lui.
Trăim în România și asta ne omoară.
Sunt anti-fotbal la greu… Dar cand aud de asa ceva ma apuca asa… un fel de incrancenare si-mi vine sa pun mana pe par. Vorba unui coleg mai mucalit:” Ce vrei ba… intr-o tara in care nu merge nimic, cum dracu sa mearga fotbalul!?” Pe zi ce trece ma conving ca nu mai avem scapare.
@valny, păi da, moartea şi fotbalul nu au ce căuta împreună.
In principiu, moartea si varstele fragede nu au ce cauta impreuna. Dar la noi, tot ce e mai rau, e posibil.
@valny, 🙁
E o problemă cu sportivii! Ei sunt supuși mult mai mult decît noi stresului provocat de efortul fizic, de dorința de a se autodepăși! Cîte o dată unii cedează, cum s-ar zice în popor, i sesparge inima în piept și poate nu doar la figurat. Să ne amintim că mulți au „pățit-o”, băieți tineri și în vînă!
@gheo, ok. Acum am să te rog să-mi explici de ce la noi sunt cele mai multe cazuri.
Pentru ca viata nu mai are prioritate. Pentru ca au prioritate banii, interesele, pilele, ambititia si non-valoarea.
@Carmina, capitalism, de.
Mihai și eu cred că se știe. Sau ma rog se bănuiește până ies rapoartele de la IML. Întrebarea mea este – și întâmplător am văzut faza – ce pregătire are medicul echipei? 3 minute până a apărut salvarea nu a făcut nicio manevră de resuscitare. L-au întors pe o parte, probabil să nu-și înghită limba, și stăteau buluc asupra lui. La cel mai banal curs de prim ajutor înveți că în stop ții bolnavul în masaj cardiac și respirație gură la gură până apare defibrilatorul. Și restul lumii stă la distanță sa lase aer. Și dacă salvarea aia n-are, chemi alta care are și tu tot faci masaj cardiac. Nu îl urci în salvare și te uiți la el până la spital.
Mai ales dacă știi că ai băgat în ei tot felul de substanțe… Și că dacă e în stop, și medic fiind ar trebui să te cam prinzi, primul minut e crucial. După primul minut șansele de supraviețuire se duc rapid spre zero.
crezi că va răspunde cineva de acolo la întrebarea asta?
@LillysBoutique, dacă e aşa, nu, nu va răspunde.
Buna Mihai,
E tragic ce s-a intamplat!
In general raportul de la IML nu vine atat de repede. In cazul in care nu se gaseste nicio cauza evidenta, poate dura saptamani. La cursul lor de morti subite (al celor de la IML) au aratat cazul unui fotbalist, cred ca tot de la Dinamo (nu mai stiu exact) unde a fost nevoie de o colaborare cu un spital din Elvetia. Au trimis probe si au descoperit o miocardita de cauza virala, virus C hepatic, foarte foarte rar intalnita.
@Andreea, 🙁
Supravietuim doar din intamplare dar platim contributii la stat pentru sanatate asa cum nu se plateste in toate statele europene iar banii se ” dilueza” pe drum! Poate D.N.A. va obtine si raspunsurile pe care societatea le asteapta!
@Mediator Penal, poate… mai avem de așteptat.