Textul de mai jos este scris de Ștefan. Îmi pare rău că nu mi l-a trimis în perioada în care „cazul Bodnariu” era pe val, dar rămâne la fel de actual și acum.
……………………………………………………………………………………
Televizor nu mai am de mult. Mă uit la ştiri „onlain”. Sînt ceva mai liniştit, pentru că aleg singur ce să ma agaseze. În ultima vreme, nu puteai deschide o pagină fără să dai de „drama familiei Bodnariu”. Nu vă pun link. Dacă n-aţi auzit de ea, măcar în treacăt, trăiţi pe altă planetă. Înainte de asta, mă agresa vizual şi auditiv altă „dramă”. Cea a bietului traficant român condamnat la moarte in Malaezia.
Deşi total diferite, cele două ştiri măreţe au în comun modul de prezentare şi reacţiile absolut halucinante ale presei. Suferim şi ieşim în stradă de dragul bieţilor români năpăstuiţi de soartă. La urma-urmei, ce-au făcut aşa de grav? Nişte palme la curul copiilor? Cîteva kile de narcotice? Sînt nevinovaţi, săracii! Au avut şi alte probleme! Şi cred că au fost şi bolnavi cînd au fost mici!
Ca să înţelegem de unde ni se trage şi de ce o ducem aşa de bine, e nevoie de alte explicaţii. În ultimii ani (cel puţin de la revoluţia proletară încoace) am învăţat conştiincioşi că de la stat se fură şi că legile sînt pentru fraieri. După dictonul „dacă în padure cade un copac şi nu-l vede nimeni, mai face zgomot?” am învăţat că legea e lege doar dacă eşti prins. Nu zic, poate la fel gîndeau şi dacii care beau în fundul bordeiului, înjurîndu-l în şoaptă pe Burebista, dar n-avem dovezi să susţinem asta.
Puşi in faţa legii, căutam scuze. Şi nu doar pentru noi. Huidu, săracul, era lovit la cap. Nevasta lui Păunescu era soţia unui mare geniu. Vecinul de la 6 conduce beat mai bine decît treaz. Nu avea cum să producă el accidentul. În plus, drumurile sînt de vină!
Fata violată în Vaslui purta fustă scurtă şi ieşea la bere cu golanii, bietul traficant din Malaezia era din familie săracă şi ai lu’ Bodnariu se roagă în jurul mesei. E clar că se exagerează! Legile percepute la nivel colectiv sînt bazate doar pe circumstante atenuante şi prezentate ca atare, atunci cînd rating-ul o cere. Nu avem educaţia legii ca fundament al societăţii civilizate. Un fundament care în ţările cu apă caldă şi fără budă în fundul curţii a înlocuit de mult religia.
Prin 2004 călcam pentru prima dată în Austria. Trimis de o multinaţională abia intrată pe pămînt daco-getic. Am lucrat acolo cîteva luni, cu salariu, program, casă şi masă austriacă. Primele săptămîni au fost de coşmar. Era să calc toţi pietonii, care treceau fără griji şi fără să se asigure. Uram sincer fiecare limitare de viteză, de la 60 la 20km/h, în spatele căreia se afla un radar. Era să pic lat atunci cînd un austriac metalist, tatuat din cap pînă-n tălpi m-a lăsat să aştept o oră în club, deoarece după a doua bere, mai voia să bea încă una. Aşa că a plecat să-şi ducă maşina acasă, pentru că legea îi dădea dreptul să bea doar două beri la volan. Apoi s-a întors s-o bea și pe a treia.
Am povestit revoltat colegilor austrieci că m-a oprit poliţia. Am plecat noaptea după ţigări, la singurul loc deschis: benzinăria de pe autostradă. Eram singura maşină din orăşelul adormit cînd am vazut poliţia. Am frînat instinctiv, fară ca măcar să arunc ochii la kilometraj. Bineînţeles, m-au tras pe dreapta. M-au rugat, extrem de politicos, să deschid portbagajul. Cînd s-au lamurit că-s doar un străin speriat de bombe, mi-au explicat, la fel de politicos, că au considerat suspectă frîna mea la vederea echipajului. Şi-au cerut alte scuze şi m-au trimis în treaba mea cu un salut. Cum credeţi că au reacţionat colegii mei? Înjurături la adresa organului? Consolări că „aşa-s gaborii, cretini şi suspicioşi”. Nein! M-au întrebat miraţi de ce dracu am frînat. Că poliţia poate să te verifice dacă pari suspect.
Mai pe scurt, după vreo lună am constatat că eu sînt neanderthalianul. Că nu-s vreun CheGuevara modern, trăind neoprimat. Nici vreun spirit liber şi gînditor, care construieşte societatea în loc să i se supună. Eram doar un aborigen picat din pom, necivilizat şi, după standardele lor, cam nesimţit. Ei ştiau de la naştere şi din strabuni că legea e lege. Punct. Pentru toţi şi indiferent de situaţie. Interpretarea ei e apanajul avocaţilor, procurorilor şi judecătorilor. Ei, cetățeni, trebuie doar s-o respecte. Atît. Asta e treaba lor. Nu să caute scuze și justificări. Primăria nu e vinovată pentru că şi-au aruncat pe jos ambalajele din lipsă de coş, agentul Johann nu e vinovat că ai avut 120km/h în localitate, Gudrun nu e vinovată că avea fustă scurtă cînd lui Mark i s-a făcut de-un viol. Plecaţi în ţări străine, românaşii merg pe aceeaşi lege: cea a tocmelii. Legea lui „da’ ce-am făcut, şefu’? La Vasile nu te uiţi? Că ăla a făcut mai nasoale!”.
Revenind ciclic la cazul Bodnariu şi fără să dispun de dovezi concrete, eu spun că nici nu e nevoie de ele. Pe norvegieni nu-i interesează duritatea palmei tatălui, forţa de frecare pe bucile minorului, amplitudinea răcnetelor sau gradul de exasperare indus de copil părinţilor. Legea e să nu dai în plozi. Punct. Îţi convine, bine, nu-ți convine, stai la tine în ţară, unde poţi să-i croieşti cu cureaua şi să-i dai şi una-n bot nevestei, că ştie ea ce-a făcut. Că doar şi-aşa femeile sînt curve aşa că merită altoite preventiv.
Dacă era vorba despre vreo familie plecată în concediu, poate eram mai indulgent. E greu să-i ceri unui cîine vagabond să meargă în lesă. Dar vorbim de oameni nu doar trăiţi acolo, ci de o familie cu soţie norvegiancă şi parinţi norvegieni, care stau lîngă ei. Necunoaşterea legii nu e niciodată o scuză, dar în cazul ăsta nu e nici măcar plauzibilă. Văd un mîrlănism contagios infiltrat într-o societate care face aşa, pentru că „aşa are muşchiu‘ lui chef”. Un românism care se impune, căutînd susţinerea publicului din ţară. Apar vajnicii apărători ai ilustrului trecut „şi pe mine m-au bătut iar acum sînt manager de multinaţională, cu frica lui Dumnezeu!”, „io cînd eram mic, mă băteau cu cîrligul de rufe!” şi tot aşa.
Doar că toate astea nu sunt deloc relevante. Pe norvegian nu-l interesează copilăria ta. Şi nici a rudelor tale. La el legea e alta. Te priveşte ca pe un specimen intr-o eprubetă. E, poate, curios. Dar atît. Asta nu-l face să-şi schimbe părerile şi legile. Barnevernet (instituția pentru protecția minorului) a fost înfiinţat în 1992 în forma actuală. Indiferent de critici (căci au fost şi alea) a funcţionat pentru MAJORITATE. Şi asta nu înţeleg cei care dispută legea. Regulile sînt pentru toţi, nu doar pentru unii. Nu pentru cei mai buni, nu pentru cei mai proşti. Degeaba eşti Titi Aur şi poţi conduce în localitate cu 160. Degeaba eşti un zeu al alcoolului şi conduci perfect dupa doua litre de vodka. Degeaba tu îţi „disciplinezi” copiii cu o pălmuţă nevinovată. Nu toţi sînt ca tine, iar legea e uniformă. Trăim într-o civilizaţie, o societate care trebuie să alerge după cel mai slab, nu după cel mai puternic. Resursele sînt limitate, indiferent de ţară. Să stai să diseci in 14 orice neregulă, duce la anarhie. Soluţia simplă – nu te abate de la reguli.
Ştiu. Ştiu cum sună. Ştiu cum se inflamează revoluţionarii imediat. Ştiu cum mintea fuge la revoluţie şi ideea de tiranie. Dar în „libertatea” noastră avem oameni care şi acum jură că violatorii din Vaslui erau băieţi buni, seduşi (sărmanii) de o fată păcătoasă. Avem oameni care jură că minerii au plantat floricele şi au înfrînt drogaţii mituiţi de Raţiu. Avem o ţară în care de patru ori mai mulţi oameni trăiesc de zece ori mai prost decît în Norvegia.
Avem de toate. Avem orice. Păcat că nu funcţionează.
sursa foto
Absolut superb acest articol. Absolut superb !
Comentariu beton!39
Mă bucur că ți-a plăcut. Acum aștept și șuturile în derriere 🙂
Comentariu beton!13
nu cred ca o sa auzi foarte multe in contra,articolul e foarte bun.Si eu am locuit un an in Viena ( Erasmus) si imi parea ca eu sunt civilizata si respect legea dar cand am stat dincolo am vazut ca mai am de invatat….
Never say never 🙂 Și da, mie oamenii ăia mi s-au părut extratereștrii.
@Florin Ionita… si eu acum ce sa mai comentez ???? Am vrut sa spun fix acelasi lucru :)))))))
:))))
Dede Cati , nu cred că am ajuns să trăiesc clipa in care o femeie nu are ce comenta ! ?
E vorba de mentalitate, iar asta se schimba foarte greu sau poate chiar deloc.
Comentariu beton!11
Mentalitatea se schimbă voluntar sau cu forța. Întrebam un amic suedez cum de la ei nu se fură. Mi-a răspuns: ”vreun secol de pedeapsă capitală”. Nu spun să ne apucăm de ghilotinat hoți. Dar măcar să aplicăm legile pe care le avem, fără scuze.
Comentariu beton!43
perfect de acord cu tot ce spune
Mă bucur. Poate, totuși, se va schimba ceva, cîndva. Măcar prin bloggeri și cititorii lor 🙂
Foarte bun articol!Mi-a mers la suflet,pt ca asa gandesc si eu,fiind in permanent conflict cu cei care nu vor sa ințeleaga ca trebuie sa respecte legile!Ar fi ideal sa citeasca acest articol cat mai multe astfel de persoane, care au impresia ca sunt buricul,si,cel mai grav,considera a fi o virtute nerespectarea legii,oricare ar fi ea!!
Din păcate, mulţi citesc doar ce le convine. Singura speranţă e ca normalitatea să devină vizibilă şi inevitabilă, Nu ştiu dacă putem schimba România cu un share, dar poate încercăm.
Da, un articol de mare bun-simţ. Felicitări.
Mă bucur că-ți place 🙂 Și e trist că ne felicităm pentru (ce ar trebui să fie) normalitate.
Perfect adevarat. Bravo, Stefan! Am exact aceeasi parere despre cazul Bodnariu. Sunt din ce in ce mai putine natii in aceasta lume care se pisa pe lege asa cum o fac romanii. Am devenit experti in asta.?
Si nu prea putem da vina pe nici un popor care, de-a lungul istoriei, ne-a cotropit, ocupat, condus, corcit etc. Nu. Pur si simplu, eu cred ca e genetic sau bancul ala cu Dumnezeu, Sfantul Petru, tara minunata si cretinii care o locuiesc, e pe bune.
Ca fapt divers, eram intr-un microbuz in Turcia, pe o autostrada. Limitare de viteza drastica, desi nu se vedea nici un motiv pentru asta. Eu, ca un roman smecher ce sunt, intreb ghidul: „nu poate sa o calce putin? Nu vad nici un motiv pentru limitarea la 20 pe ora, autostrada e libera etc.”, ca la noi, asa. Ghidul mi-a zis: „nu, pentru ca daca il prinde politia, amenda o sa fie mai mare decat valoarea masinii in care ne aflam.” Poate o fi exagerat, poate nu, dar ne-am tarat vreo cativa kilometri pe o autostrada libera pentru ca soferului ii era frica de amenda. Retineti, frica! Nu ca ar fi fost vreun cetatean model, ca ar avea respectarea legii in sange sau alte alea. Nu. Doar frica. La noi, asa ceva nu exista. Avem puscariasii care o duc mai bine ca afara, avem amenzile ridicol de mici care nu ne lasa falimentari, avem „organele” care verifica respectarea legii pe sarite, avem legile care sunt atat de imbarligate si greoaie incat nimeni nu-si bate capul sa le cunoasca. Aaa, da, si avem asa-zisa opinie publica, care ii apara pe cei ce gresesc, pe cei ce sunt in neregula, pe agresori, exact cum a spus @Stefan mai sus. Eu as adauga si „cazul Bradet”, chiar daca multi nu sunt de acord.?
Comentariu beton!21
@Ionut – foarte adevărat. Dacă (încă) nu există conștientizare, frica păzeste bostănăria. Pentru ”cazul Brădet” vezi poate îi faci un guest post lui Mihai. Îi dăm niște zile mai libere 🙂
@Stefan, s-a scris destul despre Bradet, si pro, si contra. Oricum, eu si @Mihai avem pareri diferite despre subiect.?? Eu sunt convins ca firma e vinovata, nu de moartea bebelusilor, ci de faptul ca a avut e-coli in produse. Si e foarte bine ca s-a dat publicitatii treaba asta si nu s-a musamalizat ca in alte cazuri. Nu cred in treaba cu distrugerea unui brand romanesc de catre companiile mari straine. Pur si simplu, sunt in neregula si trebuie sa plateasca. De aceea mi se pare ridicola aceasta „revolutie” pro-Bradet. Sigur, banuiesc ca si nemtii au facut acelasi lucru cand Dacia a vrut sa le distruga Wolkswagen, brand-ul lor stramosesc, nu?? Aaa, stati asa, nimeni nu a vrut sa ii distruga, nimeni nu s-a apucat de petitii, revolutii etc. Au gresit si platesc. Simplu. Si d-aia nu suntem noi nemti. Pentru ca, in timp ce ei au acceptat realitatea, fara a crede tot felul de conspiratii mondiale, Romania e una din putinele tari unde vanzarile de masini nemtesti nu a scazut in urma scandalului. Asta fiindca pe noi ne doare in cot de nereguli, poluare, norme nerespectate, incorectitudine etc.
Cu brădetul sînt între. Nu merg pe conspirații dar nici n-am destule dovezi. Nici să-i apăr nici să-i acuz. Foarte bun exemplul cu VW.
Bravo! Exact. Iar în trafic nesimțiții iți taie calea și tot ei sunt cu gura mare, parchează pe locurile de handicapați și tot pe agent îl înjură că au primit amenda.
Și ce mi se pare grav e că marea majoritate a prietenilor și cunoscuților îi dau dreptate cînd se laudă cum i-a aruncat ”gaborului” amenda în față. Aș fi spus ”toți prietenii și cunoscuții” dar poate mai are și oameni ca voi în preajmă 🙂
@Stefan, felicitari sincere. Parca as fi scris eu articolul…doar ca eu cred ca eram putin mai dur. De altfel, am avut niste comment-uri destul de clare la un post al lui mihai, referitor la cazul romanului din Malaezia…nu revin, ca nu are rost.
Mi-a placut foarte mult stilul…clar, concis…sper sa mai vad si alte posturi..stii tu, profitam de bunatatea lui Mihai…:))
Stiu ca, cei de aici, de pe blog, in marea lor majoritate, te vor aproba…eu mi-as dori sa muuuulti, multi, nu doar cei de aici, sa inteleaga un lucru simplu: legile sunt facute (bune, rele, asa cum sunt), sa fie respectate…
In completare, vin cu o mica poveste, petrecuta zilele trecute….in mijlocul Juba, eram in masina…eu conduceam, in dreapta un coleg militar american…la un moment dat, vede doua gagici buuune de tot (si, la 40 de grade, imbricate foarte gros)…il vad ca intinde copita spre volan, sa apese claxonul….da, ati ghicit, l-a pocnit peste mana, ca mi-a fost jena sa ii dau peste gura….norocul meu a fost ca am apucat sa il pocnesc inainte de a face gafa…
M-am intors spre el si l-am intrebat senin, daca nu cumva e retardat sau pur si simplu idiot….foarte mirat, omul, cica a vrut sa faca o gluma….I-am bagat repede niste morti si niste rude, etc, incercand sa ii explic idiotului ca nu e la el in Texas, sa faca ce vrea…aici e alta tara, alte reguli…fie ca ni se par noua de cacat, fie ca nu, sunt ale lor si trebuie sa le respecti…ma rog, cred ca I-a trecut….
alta faza…suntem politisti in uniforma…nu, dragii mei, cand politistul local ti-a facut semn, ai oprit fara sa comentezi…eu am fost oprit o singura data, cand omul credea ca nu am centura…din pacate, nu o vazuse, deoarece bluza de uniforma era un albastru inchis….m-a oprit, a venit si mi-a spus de ce a facut-o, I-am explicat ce si cum, a inteles si m-a lasat in pace….
Ca sa va mai dau un exemplu…aici sunt mii de boda-boda, motocicelte adica..circula astia in draci pe ele, fara permis, fara cunostiinte minime de trafic….in cazul unui accident, lumea se aduna si ii bate pe amandoi…na, cultura locala..nu te joci cu ea…Juba e singurul loc din lume unde conduc cu ochii in oglinda retrovizoare si in cele laterale, tot timpul
Comentariu beton!11
Mulțumiri la fel de sincere 🙂 M-am abținut să nu fiu mai dur.
Tare aia cu soldatul american :))
Mi-ai adus aminte de o intâmplare din Talil , Iraq, 2007.
Eram staționați lânga un post de poliție local. Stăteam de vorbă cu un fost locotenent in armata lui Sadam . Obiceiuri locale , schimburi de impresii …povești.
Omul ne spune că ne poate face rost de absolut orice dorim. Bineințeles colegului meu , un pic retardat , ii trece prin cap să intrebe de femei. Cu câteva secunde inainte , fostul locotenent , ne povestise de familia lui. Și reușește să intrebe , in cea mai proastă engleză posibilă , dacă femeile de acolo sug pula.Omul , care la fel nu vorbea și ințelegea limba engleză foarte bine , iși scoate pistolul și i-l pune la tâmplă imbecilului meu de coleg.Acesta ințelesese că nevasta lui suge pula. Mi-a inghețat inima , la propriu. Din fericire am reușit să ii explic omului cum stătea situația .
Concluzia : când ești prost nu semnaliza!
Au, mamă! Ar fi trebuit să știe lecția asta și din București :))
Am scăpat un NU aiurea. Mihai , mă ajuți? Please !
@Florin, rezolvat. 😉
Foarte bine punctat articolul.
Expresia „Caine surd la vanatoare” imi vine in cap cand citesc toate comentariile lasate de oameni la articolele mai sus mentionate.
Ca si tine nu urmaresc stirile, dar tot imi ajung la urechi tot felul de stiri si cum se revolteaza poporul roman fara ca macar o clipa sa spuna ce ai spus si tu: legea este lege. Punct. Aceeasi pentru TOTI. Punct!
Hai la mai multi ca noi, poate in vreo 10 ani ne mai desteptam si noi! Invatati-va copiii sa fie corecti si nu prin a le spune ci prin a le demonstra cum sa fie. Nu ii mai luati de mana sa traversati strada cu ei printre masini prin locuri nepermise. Nu ii mai tineti in masina fara centura. Nu te mai da rotund ca ai mers cu 160 pe autostrada si l-ai facut pe fraierul ala cu BMV. Nu o mai lua pe linia de tramvai ca sa fentezi coloana pt aia care stau in ea sunt niste fatalai. Lista poate sa continue.
Comentariu beton!16
Ești optimistă cu cei zece ani dar putem spera. Mai mult decît atît, putem încerca să schimbam ceva.
Speranta moare ultima, nu? Poate sunt eu prea optimista 🙂
Așa e 🙂 Important e să nu moară și să nu ne complacem.
@stefan, minunat! Exact asa e! M-am simtit asemeni tie cand am ajuns in Germania.
@ana, exemplele tale sunt perfecte, noi, astia care citim pe aici, facem toate lucrurile astea. Problema e cum sa le impunem la nivelul intregii societati. Cum il educi pe interlopul care a batut-o pe fata aia? Cum educi jandarmul de langa el? Cum ii educi pe cei ce il apara pe un idiot ce isi bate copiii? Cum educi copiii acestora sa inteleaga cat de fundamental gresit se comporta parintii lor? In secolul asta nu mai merge cu pedeapsa capitala. Care e solutia? Legile ati vazut cum sunt facute. In dulcele si permisivul stil românesc. Parca mai mult sa ii protejeze decat sa ii sanctioneze pe infractori.
Îi „educi” cu forţa pe toţi cei ce altfel nu pricep. Spuneam şi mai jos că doar oamenii pot schimba legile şi mentalitatea. Sîntem puţini şi mici dar creştem.
@Stefan, pana sa schimba mentalitatea colectiva, ce implicit va duce la schimbarea legilor, mai dureaza.
Avem răbdare. Avem şi energia necesară 🙂
Cum a mers postul asta…l-am savurat. Eu mereu imi iau injuraturi cand spun ca ne meritam soarta. Am ajuns sa fim blamati si priviti ca niste ciudati daca nu furam, daca nu aruncam ambalaje pe jos, daca respectam legea. Nu reusim sa intelegem ca schimbarea incepe cu noi. Toti comentam ca vrem o tara ca afara dar foarte putini intelegem ce inseamna asta. Vrem sa traim ca in Norvegia dar nu suntem dispusi sa le respectam si legile. Vrem doar salariul de acolo. Vad persoane in jur ce isi plang de mila ca nu au x, y, z dar nu le vad facand nimic pentru a iesi din mizeria in care se afla. Vrem sa faca altii pentru noi, sa iasa altii in strada, sa tipe altii nemultumirile noastre. In continuare cred ca avem tara pe care o meritam, cel putin majoritatea dintre noi. Si ca pana nu ajungem sa spalam trotuarele cu periuta de dinti ca am indraznit sa aruncam mucul de tigara pe jos nu o sa ne miscam curul pana la cosul de gunoi aflat la 100m.
Comentariu beton!12
Îmi place cum gîndești. Sper să fie tot mai mulți pe lungimea asta de undă.
Un articol excelent, poate prea scurt pentru realitatea prezentata! Mi-ar placea sa explici la fel si cazul romanului condamnat in Malaezia, in acelasi stil. Pentru ca nu ma enerveaza, ma crizeaza de-a dreptul prostia unora care ii iau apararea ca, vezi-Doamne!, saracul nu stia ce avea in bagaje! Hai nu zau! Adica daca vine unul in aeroport si iti zice sa ii duci nu-stiu-ce-geanta in …Malaezia, si te si plateste pentru asta, chiar suficient, te duci, asa, in orb! Apoi, nu mai pomenesc de meleagurile autohtone unde politicienii sunt miruiti inainte de votul privind arestarea in Parlament! Ce ti-e si cu credinta asta! Apare mereu unde nu te astepti! Si apoi, cum dracu’ de se intampla ca suntem o tara atat de evlavioasa incat construim sute de biserici si o ditamai catedrala, inutila de altfel, dar se moare pe capete in spitale? Sau Dumnezeu vine doar in biserici, in spitale nu-i place cum miroase! Suntem un popor de ipocriti care, odata prins cu ocaua mica, dam vina pe orice, de la drumuri la starea vremii, uitand ca de fapt aia care o comitem suntem noi, ca indivizi!!!
Comentariu beton!12
Sînt multe de spus și despre cazul ăla. Poate… cine știe? Baza e aceeași: ne revoltăm că alții au legi drastice și le și aplică. Despre miruirile din parlament și patriarhul care stă în guvern la loc de cinste, într-o țară care, teoretic, există separație între stat și biserică aș scrie numai sub Xanax.
Comentariu beton!11
Ai pus punctul pe „i” și sare pe rană pentru cei care fac legea. Gen, bruta aia de Palesica.
În ceea ce privește respectarea legilor, cum să facem să fie corect atâta vreme cât nu există conștiință individuală, darămite colectivă?
Românul se vinde pe o găleata de plastic, o cinzeacă de poșircă și un litru de ulei.
Un pas ar fi prin blog-uri ca cel de față. Și prin oamenii (cîți or fi ei) care nu se vînd nici pe bani, darămite pe găleți. Și dacă (încă) nu putem schimba fizic, măcar putem să nu mai încurajăm/aprobăm/scuzăm asemenea atitudini.
Imi pare rau Stefan dar nu cred ca asa sta treaba. Pe aici ne adunam cei de acelasi fel. Legea daca nu este impusa cu forta nu se intampla nimic. Omul este tot un animal cu singura diferenta ca are darul vorbirii. Am umblat ceva si prin alte tari si nu sunt mai civilizati neaparat (in constiinta lor, filozofic vorbind). Doar le este reala frica de amenzi / penalitati / etc. Si ma refer la marea masa a populatiei (statistic vorbind). Exista si un mic procent de oameni real civilizati in felul lor de a fi, dar astia sunt o minoritate.
Stă aşa şi nu stă aşa. Depinde şi ce înţelegem prin ideea de „civilizaţie”. Ca exemplu, niciodată nu mi-a dat prin cap să fur ceva. Nu de frica legii ci pentru că nu pot să concep asta. O fi genetică, o fi educaţie. La fel cum nu sparg geamuri sau nu scuip pe jos. Sînt ţări în care cei mai mulţi gindesc la fel. Şi nici nu le trece prin cap să ia ceva ce nu le aparţine. Ce-i drept, înclin să cred că la nivelul ăsta s-a ajuns tocmai printr-o stricteţe seculară, care la noi cam lipseşte.
Ștefan, am văzut că aștepți șuturi în derriere! Bun! Îți dau io unu’ de nu te vezi. Atât de bine centrat și concentrat încât să-ți sară ideile din cap fix în mentalitatea colectivă.
Foarte bine elaborat, foarte bun și exemplul personal. Am pățit și eu, ca un homo erectus ce sunt, după ce m-am rugat 20 de minute de un bodyguard din UK să mă lase să intru în club cu buletinul (n-aveam pașaport, iar pe buletin nu scrie „Date of Birth”), să îmi aprind o țigară în primele 5 minute de când am intrat. Toată lumea se uita la mine ca la muzeu: „Ia uitați, așa ceva a existat o dată!”. Am avut noroc, nu m-a văzut gagiu’ ăla mare de la intrare.
Acum intră legea asta și la noi. Am contestat-o din anumite puncte de vedere, am lăudat-o din altele. Dar o voi respecta o dată cu ceilalți, pentru că nu-s eu vreun deosebit și nu-s cu nimic mai presus față de alții. Îmi convine sau nu, după convingerile mele mai mult sau mai puțin subiective, o respect.
Comentariu beton!11
Fain șut! :))) Cu legea asta nici eu n-am fost de acord. Dar, ca și tine, o voi respecta.
Ca notă de subsol: să încerci să schimbi o lege e una, să o încalci e cu totul altceva. Din păcate, mulți amestecă noțiunile.
Cred că, am mai scris pe undeva, dar, de ce nu sunteți de acord?
Eu sunt fumătoare, dar la mine în casă când am invitați cer voie să fumez în prezența lor. Cei care-mi spun verde în față că îi deranjează fumul, nu am nicio problemă în a ieși pe balcon, etc. Cu ani în urmă și aici, în Spania se fuma în incinta localurilor, nu prea s-au dat fumătorii cu curu` de pământ când s-a interzis.
De altfel, eu chiar văd un avantaj (pe lângă faptul că amicii mei nefumători nu-mi mai fac capul calendar și nu-ți mai miros hainele atât de crunt), eu fumez mai puțin când ies la petreceri. Nu mai „sudez” una de la alta, e iarnă, frig și parcă mă văd și penibilă bâțâind de pe un picior pe altul în stradă.
@lectorarumana – sînt multe de zis. Foarte multe. Bautura e legală doar în anumite locuri. Nu bei pe stadion, nu bei pe stradă. Dar în locurile special amenajate (baruri, restaurante, etc.) poți să bei. Țigările sînt legale dar încet-încet n-ai unde să mai fumezi. Eu aș fi înasprit (și aplicat) legea care prevede spații separate și special amenajate pentru fumat. Nu vrei să investești ca patron? Foarte bine. Renunți la clienții fumători. Dar e o alegere liberă și dictată de piață. Și eu am stat de nenumărate ori la nefumători, cînd grupul în care eram o cerea. Dar a fost alegerea mea/a noastră. Acum singura variantă e să stai afară, separat de ceilalți, cu un produs vîndut legal, cumpărat legal și pentru care mai și plătești niște accize enorme.
Ca fumator inrait nu imi convine legea, dar o sa o respect. Insa mai vreau ceva: ca aceasta lege sa fie respectata de toti, iar cei care sunt responsabili cu verificarea respectarii ei sa isi faca treaba. Nu vreau sa vad asa-zisele „exceptii”, ca ala e patronul, ca alalalt e politist, senator, persoana importanta sau altele d-astea romanesti.
Stiti ca pe Arena Nationala nu se fumeaza. Poti fuma doar pe inelul exterior. Pentru un microbist fumator ca mine, care sudeaza un pachet de tigari in timpul unui meci, stadionul ala e crima si pedeapsa. Dar, niciodata nu am fumat in interior si nici nu am vazut pe cineva facand acest lucru, cu o singura exceptie. Era un amical al Romaniei, cateva „cefe late” stateau pe randul din fata mea. Unul din „bazati” si-a aprins o tigara. I-am facut semn pandarului de la BGS, ala a dat din umeri cu o expresie de genul „ce vrei sa ii fac”? Mi-am facut curaj si i-am spus zdrahonului ca in interior nu se fumeaza si il rog sa stinga tigarea sau sa mearga pe exterior. Ma asteptam sa ma injure sau chiar sa mi-o iau, dar replica lui m-a lasat masca: „Fraticule, n-am stiut. E prima oara cand vin aici. Mutul ala (si a aratat spre BGS) de ce nu zice nimic?” Si a stins frumos tigara. Deci, se poate. Dar, de ce a trebuit sa ii zic eu si nu cel responsabil cu asta? Ma tem ca va fi la fel si cu barurile si restaurantele: cetatenii isi vor scoate ochii pe chestia cu respectatul legii, iar cei responsabili vor avea o mare durere in cot.
Comentariu beton!11
E vorba de un drept constituțional. Consum un produs care e legal și care generează la bugetul de stat peste 2 miliarde de euro/an. Asta înseamnă cam 9 miliarde de lei. Bugetul sănătății pe 2016 e de 7,77 miliarde lei. Înțelegi unde bat? România, față de alte state, are foarte mare nevoie de acești bani 🙂
Vream să am spațiu de fumător, poate dedicat doar fumatului. Nu stiu, ma ridic de la masa, imi iau paharul și intru undeva să fumez. Punct! Altfel mi se pare că sunt discriminat pe baza alegerilor mele în materie de ce consum (cele legale).
Singura parte bună, din punctul meu de vedere, e următoarea: Pe termen lung, cei care vor crește în societatea asta vor fi mai puțin încurajați să fumeze. Poate ne va ajuta copiii, poate ne va ajuta nepoții. Dar pentru prezent, nu o pot considera justă (mai ales luând în considerare faptul că exista o lege proastă pe care nu s-a sesizat nimeni să o aplice – cea cu separarea spațiilor).
Perfect de acord!
Nu mai fumez de peste unsprezece ani însă sunt de acord cu tine,este într-un fel discriminare.
Comentarii critice? Trebuie sa fii batut in cap sau idiot sa nu pricepi si sa incerci sa aduci argumente contra. Ai punctat perfect pe deprinderi ce noua ne lipsesc. Bravo!
Da… cred că cei la care mă refeream nu citesc aici 🙂 Merci!
Exact! Și nici n-o vor face prea curând….
Păcat. Sincer. „Minds are like parachutes – they only function when open”.
Bună scrierea, rezonez cu totul.
Dar, azi, sunt urâciosul de serviciu. Nu am înțeles, nu înțeleg și nu o să înțeleg niciodată chestia cu: ” nu am tv, mă informez doar de pe net,
pt că tv-ul e otrăvit!”. Pe bune? Mai multă otravă și manipulare e „pă net” decât la tv. Dacă ai ceva de spus, spune și fără specificația ” nu am tv de câțiva ani”, de parcă ai vrea să arăți superioritate. Ca și expresia aia ineptă: „sunt mamă și……” , și ce relevanță are și asta dacă tu ești mamă și dai cu aspiratorul, să zicem, de parcă aia care nu e mamă e mai proastă.
Acum aștept eu șuturile în dos 😀
P.S…..Să fiți iubite doamnelor și domnișoarelor, chiar dacă sunteți mame sau nu! :*
Comentariu beton!12
Nu am TV nu pentru că e otrăvit ci pentru că m-am certat cu provider-ul acum 6 ani, pe motive de adaptor ne-HD :))) Poveste lungă, poate trebuia să specific. Pe net mă informez și de la posturile TV clasice. Doar că pot să sar peste știrile cu pițipoance, modă sau prețul mărțișoarelor. Ca să fii informat, citești surse diferite (inclusiv alea care voit sau nu dezinformează).
Mea culpa. Poate trebuia să detaliez.
Merci de șut!
P.S. – specificația respectivă era ca să evidențieze frecvența enormă cu care apărea respectiva știre, în toate mediile, nu ca să mă dau mare că n-am TV :))))
@Ștefan, în cazul ăsta, acceptă-mi, te rog, scuzele. Sincer, sunt sătul de cei care fac bravadă din chestia că nu au tv și se informează exclusiv „dă pă net”, mai ales că au și replica: „am scos tv-ul să nu-i mai văd pe ăia”, de parcă nu s-a inventat telecomanda :)))))))
Nu doar tu :))) Și ar fi trebuit să-mi dau seama cum sună, că expresia aia e peste tot. Așa că nu-i nevoie de scuze.
Noroc!
Degeaba tînjim pe bloguri după normalitate. Cît timp autorităţile, cele care trebuie să aplice legea, sunt praf şi, de multe ori, primele care o încalcă, totul e suflare în vînt. Şi mulţi vom sfîrşi „obosiţi” de-atîta respectat legea, văzînd cum vecinul o duce mult mai bine stînd convenabil şi relaxat cu picioarele întrînsa.
Bine măcar că din punct de vedere teoretic, ca naţie, suntem pregătiţi. Avem zicala cu „Unde-i lege, nu-i tocmeală”. Deşi pare că e doar o chestie de import care la noi nu prinde. Că doar dacii au fost mereu liberi şi urau constrîngerile.
Ai dreptate. Dar autoritățile alea sînt alese tot de concetățenii noștri. Nu-s venite de pe Marte. Fără să mai spun că legea se poate respecta și fără să fie mereu impusă. Nu știu ce putem schimba sau cît de repede. Dar putem lucra la mentalitate. Și la exemplu.
@Stefan, Să fim serioşi! Doar nu crezi că chestia cu alegerile e altceva decît praf în ochi. Doar o senzaţie că chiar decizi ceva. Votăm listele cu candidaţi propuşi politic de alţii. Nişte nume despre care poate n-am auzit în viaţa noastră. Sau dacă am auzit, să trăim momente de genul cînd a trebuit să alegem între Iliescu şi Vadim Tudor.
Te rog să nu-mi mai aminteşti de Iliescu-Vadim. Chiar te implor! :))
Dacă toată lumea tace, dacă nu ne găsim o voce, dacă sîntem prea comozi să facem ceva, exact la stadiul ăsta vom rămîne.
@krantz, avem si „Hotul neprins, negustor cinstit”.?
Despre articol, jos palaria Stefan !!!! Dar.. pentru ca exista un dar,in toate tarile civilizate in care cetatenii au inteles ce, si cum, in prima faza de aplicare a unei legi, au avut si ei refractarii lor. Si care au reactionat negativ la inceput, dupa care usor,usor s-au adaptat. Pe mine ma deranjaeaza insa, ca aici la noi ne fac, si ne impun legile niste incapabili,cu 8 sau 10 clase.Legi care dupa ce ca sunt votate haotic,si care lasa loc de coteala, imi dau senzatia ca sunt valabile doar pentru „cetatenii de rand”,nu si pentru ‘”alesii poporului”.Pai nu avem noi faimoasa vorba ca pestele de la cap se-mpute ???.Acum ca o chestie, ai impresia ca generatia asta mica{ fara vreo jignire } ,care vine din spate va fi generatia care sa respecte sau sa schimbe ceva in tara ???
Posibil să mă înșel, dar cred că faimoasa expresie am împrumutat-o de la prietenii otomani (balık baştan kokar) :))) Noua generație nu știu dacă poate schimba ceva singură. Dar măcar nu regreta C.A.P.-urile.
Felicitari! Pertinent articol.
Consider ca la noi baza legislativa e buba. Citeam recent un articol trimis de un coleg in care un ajutor de serif din State (roman, cu un salariu de 7000$/luna by the way) spunea:”la fiecare amendă dată stabilim și o dată de tribunal. Dacă acuzatul nu plătește amenda și nu contestă, tribunalul emite mandat de arestare pentru că și-a bătut joc de sistem. Ești arestat și stai după gratii până când plătești. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri”.
De altfel, și amenzile sunt usturătoare – 500 de dolari pentru aruncarea chiștocului pe jos.”
Eeee, ia sa dea marlanului care arunca pe geamul de la apartament sau a Mertanului, hartii, cotoare de mar, cei care te depasesc cu viteza (peste cea legal admisa)cu muzica data la maxim si te claxoneaza ca”indraznesti” sa mergi normal si ce conteaza ca mai ai si un copil in spate, o amenda de vreo 2000 lei la prima abatere si sa creasca de la urmatoarea proportional. Ia sa faca puscarie pe viata cel care a omorat 3 oameni si care de fapt a luat cu suspendare ca vorba ta, e vedeta. Ia sa le confiste averile tuturor celor care au furat si sunt lasati initial in arest la domiciliu si apoi cel mult in control judiciar si apoi defileaza la marea sfidare cu incaltaminte de 3000 euro. Ia sa intre la puscarie barbatul care loveste o femeie cand de fapt la noi ia cel mult munca in folosul comunitatii..
Na, ca m-am enervat.
Putem sa schimbam ceva? Dar nu in zece ani..
Foarte corect. Nu m-a caracterizat niciodată optimismul dar legile se schimbă cu oameni care vor schimbarea. Şi încep să văd tot mai mulţi.
Mi-am adus aminte de o faza…la un curs, un professor (culmea, de drept), era revoltat ca de ce este el obligat de politie sa circule cu 50 de km/h in localitate….ca el are masina buna si ca franele lui sunt bune si ca el este miezul din dodoasca, etc….Ce sa ii explicit cercopitecului ca limita de viteza este impusa de legiuitor, nu de politie, ce sa ii explicit idiotului ca ORICE AUTOVEHICOL din lumea asta, la viteza de 50 km/h, pentru a frana, are nevoie de MINIM 11 (da, e correct, unsprezece) metri…(va rog sa ma corectati daca am gresit cumva)…si, ma refer, aici, la distanta efectiva de franare…adica, din momentul in care ai luat decizia de a frana si pana la momentul la care masina a oprit efectiv….am incercat sa ii spun toate astea..rezultatul? a facut spume la gura, suparat ca nu are argumente…ghinion
MUUUULTi din noi au auzit argumente de genul asta…frae, am beeemveu, sau mertan si opresc cand vrea muschiu meu, ca adica, de ce sa nu merg in localitate cu 80,100????
Spuneti drept daca ati auzit in jurul vostru destui melteni cu tampenii de genul asta…
Ca tot veni vorba de viteza, o faza tareeeee de tot
eram la o masa cu niste prieteni, vreo 4 baieti si cred ca vreo 7-8 fete, nu mai retin…amicul meu, fost coleg de liceu, devenise pilot de vanatoare, intre timp….
Unul de la masa urla cat il tineau bojocii, incercand sa se dea mare…ca el merge cu motorul cu 250 km/h, ca merge cu masina cu peste 200, ca doar asa simte adrenalina adevarata, etc…povestea privind tinta la amicul meu, care tacea mucalit…dupa ceva timp, obosit si frustrat ca nu primea atentia cuvenita, se uita crunt la amicul meu. asta hotaraste sa iasa din mutenie, si baga ceva de genul..citez din memorie:
„eu nu simt adrenalina decat de la 3 Mach incolo, cand urc la plafon, al 5000 de metri si, dup ce fac doua looping-uri, revin spre pamant in vrie…”
Eu am iteles ce vroia sa spuna, dar, banuiesc si fetele au realizat ceva ca, brusc, toate perechile de ochi migdalati, caprui, verzi, albastri, erau pe el…ai dreacu piloti, iau tot…:))
Da… melteni din ăia chiar sînt pretutindeni. Care nu merg prea repede ci zboară prea jos 🙂
Problemele apar atunci cand legile sunt proaste. Cazul norvegian e de zece ori mai complicat decat pare. A compara o lege de circulatie, aplicabila pt toata lumea si acceptata ca e utila asa cum e ea, cu o lege care permite unei institutii sa intre cu bocancii in viata PRIVATA a familiei, mi se pare absurd.
In teorie articolul perfect. In practica articolul omite partea importanta: in Norvegia nu doar romanii contesta legitimitatea acelei institutii care nu raspunde in fata nimanui. Nu toti sunt romani, nu toti isi „altoiesc” odraslele, dar toti contesta acea pseudo-autoritate care face abuzuri peste abuzuri.
Viaţa privată nu protejează violenţa, aşa cum nu protejează nici violul conjugal sau incestul. Nu are nimeni drept de viaţă şi de moarte la el în familie, deşi la noi se mai poartă dictonul „eu te-am făcut, eu te omor!”.
„… dar toti contesta acea pseudo-autoritate care face abuzuri peste abuzuri.” Nu cred că există vreo ţară, lege sau instituţie fără contestatari. Cu toate acestea, permite-mi să pun la îndoială acel „toţi”din enunţul tău.
Apreciez părerea ta. Orice nouă faţetă contează şi. în cel mai rău caz, we agree to disagree.
Si in Romania ia ghici cine contesta ANAF-ul, si justitia. Aia care isi vad de treaba lor? mai ghiceste. Cazul norvegian complicat sau nu noi nu avem de unde sa stim cum e pentru ca nu a dat nici un oficial explicatii detaliate, e in derulare. Tot ce stim e ca niste pocaiti deruleaza o propaganda in defavoarea autoritatilor si in favoarea familiei.
Bine zis.
Eu sunt mai filozof de felul meu si imi place sa vad lucrurile plenar, deci am trei intrebari care m-ar ajuta sa-ti inteleg perfect punctele de vedere:
1. Sesizez sarcasmul in treaba cu minerii, dar vreau sa te intreb daca realizezi ca oamenii aia instalati in strada de saptamani intregi voiau sa schimbe un sistem de cacat, eludand, incalcand in timpul asta cateva zeci de legi probabil. Ce parere are autorul despre asta?
2. La revolutie, cateva sute de mii de oameni au incalcat vreo 80% dintre legile existente atunci. Ce parere are autorul despre asta?
1. Vorbim de un protest paşnic, reprimat în sînge, al cărui autor se află încă în libertate. Protestul e şi legal şi democratic.
2. Vorbim de un regim dictatorial, impus, nu ales.
Cînd majoritatea e cea care suferă (şi e cazul ambelor exemple menţionate), e cazul să ne amintim că: „People shouldn’t be afraid of their government. Governments should be afraid of their people.”
Repet: in ambele cazuri s-au incalcat legi. Multe! Astea sunt faptele, nu e nimic de polemizat aici.
Putem, in schimb, deduce ca atunci cand masa simte ca niste legi sunt strambe sau absurde, cand niste legi genereaza minus, in loc de plus, actiunea naturala a fost, este si va fi sa le incalce, ocoleasca, eludeze, schimbe.
Mi-a placut scrierea ta si sunt de acord cu ea, pana la un punct. Intamplatorul punctul asta e chiar punctul pus de tine dupa „Legea e lege”. Pentru ca trebuie sa fim realisti: In nicio situatie reala de pe glob nu exista „Legea e lege. Punct!” ci mai degraba „Legea e lege; Punct si virgula”.
Iar faptul ca dai citatul ala celebru despre guverne, oameni si frica, imi spune ca si tu esti in aceeasi barca logica si naturala. O persoana care ar avea gandire de cyborg, care ar avea un soft cu instructiuni clare, finite si de neincalcat, printre care si asta cu „Legea e lege. Punct.” nu ar da niciodata citatul ala. Banuiesc ca ti-a placut „V for Vendetta”, asa cum mi-a placut si mie, deci o samanta de revolutionar, de incalcator de legi strambe (dar legi!), finalmente, de Om, se afla si in tine.
Doresc sa subliniez inca o data, ca sunt de acord cu ce ai avut de spus in cazul Norvegia si despre romanii aruncatori de hartii pe jos sau cei care incalca toate legile rutiere si dupa aia se tiganesc cu politistul. Ca sa fie clar!
Then we agree to agree 🙂
Spun a mia oara: daca omenirea ar fi stat cu capul intre urechi pt ca „legea e lege. Punct.”, acum am fi scris asta peperetii unei pesteri. Nu, legea trebuie urmarita si sanctionata pentru a tine pas cu evolutia gandirii omenirii. D’aia nu mai avem sclavi acum, d’aia nu mai sunt arsi pe rug ateii, pt ca unii au zis la un noment dat „fuck you and your stupid law”. Sa respectam legea, dar sa nu fim prosti si ignoranti lasand-o sa-si faca de cap altii cu ea.
Sancţionată – da. Amendată – da. Îmbunătăţită continuu – da. Încălcată… nu.
Ștefan, total de acord. Revoluția și libertatea n-au nimic de-a face cu respectarea regulilor. Respecți regulile pentru că așa e rațional și logic, ca să poți trăi civilizat fără să deranjezi pe alții. Cînd regulile devin dogme, sunt absurde și îngrădesc libertatea, intrăm în altă zonă – totalitarism, fanatism …chestii din astea. Nu e cazul aici.Te referi aici la reguli într-o societate cît de cît normală unde, dacă nu-ți convine, n-ai decît să pleci în altă parte. Dar, ce să-i faci, la noi am schimbat un set de reguli absurde (pe care, culmea, cam trebuia să le respectăm) cu o relaxare vecină cu nesimțirea. Corupție și lipsa educației – nu sunt scuze, sunt cauze. Mai grav e că vrem să le impunem și altora promiscuitatea noastră.
Exact! Se poate extrapola la nesfîrşit ce lege e dreaptă sau nu ori dacă ne convine sau nu. Cum bine ai observat, nu asta voiam să subliniez.
Sînt tare curios cum ar reacţiona românii dacă vreun refugiat se căsătoreşte cu o româncă şi apoi o bate cu pietre că şi-a arătat părul în public. Îi mai apărăm dreptul la viaţa privată şi la obiceiurile proprii?
Mulţumesc încă o dată pentru comentariu! 🙂
Îmi cer scuze dar nu mi-ai plăcut. „Legile nescrise” pe care le eunuţi tu ţin de Evul mediu. Nici nu credeam că mai trăieşte cineva într-o pătură socială civilizată după legile gen: de la stat furi…etc Sau bate-ţi nevasta că ştie ea de ce. Credeam că valabilitatea lor a încetat acum 100 de ani. În fine, tu ştii unde trăieşti. Ceea ce vreau să spun este că greşelile Barnevernet nu sunt legate de acţiunile lor. Sunt de acord, copiii trebuie protejaţi de părinţi bătăuşi, vulgari, abuzivi, violenţi. Problema Barnevernet e la modul cum îşi pun în aplicare legile. Copiii sunt practic răpiţi. În câteva ore de la denunţ, ei sunt luaţi cu forţa, aproape dezbrăcaţi, urlând, părinţii luaţi prin surprindere, îmbrânciţi. Doi la mână: copiii sunt despărţiţi de fraţii lor, împrăştiaţi în toată ţara fără ca unii să ştie de alţii vreodată ever. Trei la mână: pot fi regăsiţi câţiva ani mai târziu daţi spre adopţi cuplurilor homosexuale care nu pot avea copiii lor. Convenabil, nu ? Într-o Europă în care minoritarii au mult mai multe drepturi decât ceilalţi şi în care va deveni curând obligatoriu să declari că eşti şi tu altfel decât hetero…. Într-o ţară normală se face o anchetă socială, sunt urmăriţi părinţii zilnic, vecinii sau colegii de muncă sunt chestionaţi. Copiii sunt întrebaţi…Rudele sunt întrebate dacă doresc să adopte micuţii, împreună nu separat. Pe scurt: ce face Barnevernet se numeşte răpire. Asta e ceea ce nu ai sesizat tu.
Unu la mînă: adopţii homosexuale? Răpiri? Dovezi?
Doi la mînă: cîţi cunoscuţi aveţi, care au chiriaşi fără contract, firme cu impozitele „la oha” sau angajaţi plătit la negru? Nu comentez, nu polemizez. Doar că se cheamă furt de la stat.
De trăit trăiesc în mîndra Românie a secolului XXI.
@Dumitru, spune-mi ca toate chestiile astea despre Barnevernet nu le-ai aflat din presa sau tv. Zi-mi ca esti la curent cu acest caz din alte surse, ca, poate, traiesti in Norvegia sau ai cunostinte care au fost implicate in asa ceva, si nu redai aici doar can-can-uri de tip Romania Tv. Banuiesc, de asemenea, ca stii cum se fac anchetele astea intr-o tara normala, nu in Romania, unde nu prea se fac.?
Ce o fi asa de greu de priceput? Daca traiesti intr-o tara unde nu ai voie sa porti caciula, nu porti, ‘tu-i mama ei de caciula. Sau te duci undeva unde ai voie s-o porti. De ce nu ai voie sa o porti, cum ar fi daca ai purta-o, hai sa ii facem sa ne lase sa purtam caciula…..asta e alta discutie. Daca Barnevernet functioneaza de atata timp acolo si norvegienii nu au pus mana pe furci si topoare ca sa ii opreasca sau sa determine guvernul sa-i desfiinteze, cine, plm, sunt sotii Bodnariu si cine, plm, suntem noi, locuitorii unei tari semi-bananiere, sa facem asta?
Şi numai pentru faza cu căciula meriţi o bere :)))
propaganda pocaita dupa cum spuneam mai sus, care nu e facuta cu cap sa ajute pe cei in nevoie, ci sa isi scape pocaitii indiferent de abuzul pe care l-au facut. Va reamintesc ca un mare actor si-a violat fata in copilarie, Klaus Kinsky, se face cunoscuta povestea prin fiica lui care a marturisit tarziu, ca sa arate lumii intregi ca tatal ei avea demonii lui. Uite d-aia trebuie protejati cei mici de animalele care traiesc in familiile lor.
@de lege si de aplicarea ei
Acum cativa ani(cam 7),eram pe B-dul Ion Mihalache,mergand spre Piata Victoriei,trecusem de Spitalul Filantropia.Mergeam pe jos.Acolo este o statie de tramvai(in mod sigur toti bucurestenii o stiu,este pusa extrem de urat,in plus,tramvaiul nu mai circula pe acolo.dar semnul de ocolire prin dreapta inca exista).
Trece marele SUV in viteza,ocolind statia prin stanga,si forteaza si semaforul de a trecut pe rosu.Un politist il opreste pe dreapta.Coboara din SUV soferul,om normal,aprox 50 ani,se duce la politist si ii da direct un dos de palma.Tare.Direct!!!Am crezut ca nu vad bine.Pe urma ii zice politistului”ma tu sti cine sunt eu?cum iti permiti sa ma opresti?”.Se suie in masina si pleaca.
Am ramas interzis,la cativa metri distanta,pe trotuar.
Deci ce vorbim de aplicarea legii,cand marea majoritate a oamenilor se cred zmei?Cand vedem in media cum diversi oameni scapa efectiv de pedepse doar pentru ca au functii sau sunt persoane publice(gen huidu,placinta,si multi altii)
Scuze daca e postul prea lung
Trist dar adevărat. De vorbit, vorbim pentru cei ce vor să asculte şi vor altceva.
da, e trist şi n-am speranţa că voi prinde o Românică civilizată. aici toţi vor sa devină „şmecheri”, să „aibe respect”, dar nu respect pentru ceilalţi, ci doar pentru ei. binenţeles că este important ca legea să fie aplicată, dar dacă privim la personalul care trebuie să pună în practică prevederile legale… nu ştiu dacă să râdem sau să plângem… îmi aduc aminte de o întâmplare de acum ceva ani. lângă casa unde locuiesc a răsărit un „butic”. bere, seminţe… cocalari. într-o zi, cum şedeau „băjeţii” la o berică şi „neşte agricole”, văd că apare un echipaj de poliţie. gândesc eu, ca omul deranjat de nesimţirea celor care vociferau în acelaşi timp în care scuipau cojile de seminţe pe caldarâmul din faţa casei mele, că o să le aplice câte o amendă ca să-i sature… dar de unde?! cei doi oameni ai străzi intră în vorbă cu grupul respectiv, ba mai mult, primesc şi ei câte un pumn de seminţe şi încep, vârtos, să purceadă la înnegrit asfaltul… concluzia: ca să ne „facem bine” este necesar un import de poliţişti nemţi sau austrieci! sau poate că aia, ajunşi la noi în zonă, s-ar da după cum bate… vântul?! a se vedea cazul „Schweighofer Holzindustrie”. tind să cred că gemacus are un pic dreptate
Foarte adevărat! Din nefericire, lipsa de civilizaţie e mult mai molipsitoare decît existenţa ei. Personal, aş importa japonezi. Doar că nu-mi trece prin cap de ce ar vrea să vină şi, mai ales, cum să-i conving să rămînă.
„japoneji”, da! de-ăia cu tot cu sabie de samurai… „samănă” cu chestia aia din suedia – un secol de decapitări… şi ne-om face bine!
Nu ştiu cît o să ţină. Mi-e teamă că-şi vor face seppuku 🙂
Românismul… a zis bine. Ma consider o persoana care a umblat destul de mult prin lume si pot sa spun ca relele si erorile „tehnice” se intampla si pe la case mai mari. In general, pentru a avea o parere cat de cat realistă despre anumite ţari, trebuie sa trăiesti macar o perioada in…ele. ok. Legea este lege insa exista erori puternice si in legislatia lor.
In general cam are dreptate. Ca si naţie suntem mai moţaţi asa si ne lipseste modestia. E posibil sa le fim usor superiori insa ei au ceva extrem de important si de bun: reguli. Reguli, curătenie si disciplina. Am zis mereu ca degeaba esti destept daca nu ai reguli, daca nu esti curat in casa si in societate si daca nu esti disciplinat. O anumita ţara care m-a găzduit mult timp m-a facut sa realizez ca eu sunt ok si ca din pacate tara in care m-am nascut a fost si este infectă.
Inteligenta romaneasca nu este suficienta daca nu este insotita de civilizatie si modestie. Doar luându-le pe rând vom putea ajunge si la lege si la respectarea ei dar mai ales la crearea unei …legi corecte.
Avem sute de legi incorecte, inutile si care se schimba peste noapte.
Iar acum, mai mult ca niciodata, am inteles ca Romania este o tara fara perspective caci o tara fara reguli si disciplina este o tara fara viitor.
Imi pare rau dar asta simt.
Frumos spus. Cu cît o vor conștientiza mai mulți cu atît mai repede putem face pașii în altă direcție.
Din pacate nu am timp sa citesc comentariile, sunt convinsa ca se va trezi cu Gica-Contra, dar altminteri… Toata stima, tot respectul pentru aceasta postare! Ai pus punctul pe „i”, chiar daca prea putini vor intelege ce inseamna asta, indiferent ca este vorba de cazul familiei norvegiene, sau a traficantului din Norvegia!
Sa fiu sincera, nu mi-ar displacea sa mai citesc postari ce-ti apartin!
Știi care-i culmea? După cîte am văzut și citit prin alte părți, mă așteptam și eu la Gică-Contra. Și nu unul ci o claie. Și, cu minuscule excepții ce țin mai mult de vederi diferite, nu-s. Ori sînteți voi, cititorii lui Mihai, mult mai deschiși, ori multă lume nu-și exprima gîndurile. Sînt aproape convins de ambele teorii.
Mulțumesc pentru comentariu și, cu aprobarea lui Mihai și ceva inspirație, poate vor mai veni și alte articole.
Mai oameni buni…nu ca sunt eu omul model…conduc din 2002 si am fix 2 amenzi, una in primul an sarisem dubla din spatele unei rabe care ma tinea de 35 km cu 20km/h…am fost oprit – explicat de ce si am scapat cu amenda pt centura…;seconda tot dubla dar in oras, aveam toba rupta la un diesel de 2.5 (urla cu draci), am facut peste linii si vad politistul – am oprit de bunavoie caci nu a mai apucat sa imi faca semnul regulamentar…la fel, vorbit politicos, i-am explicat de ce am sarit dubla si nu am intrat prin cartier de blocuri la 8 dimineata…la fel, amenda pt centura, omu’ abia putea scrie de ras, oprire voluntara cred ca numai eu sunt in stare sa fac…de atunci pa amenzi (ultima era prin 2008).Stiu sa merg si tare si incet…dar prefer sa respect legea nu de frica amenzii, ci de frica sa nu nenorocesc naibii pe careva (ma dau cu masini de teren nu cu Tico), am reusit sa nu intarzii nici la serviciu, nici altundeva…ce sa mai zic, respect legea si imi place asa (ma mai cert cu unii altii si pietoni si soferi dar asta e, unii nu se asigura altii merg tare).Legat de Botnariu &co. a zis Stefan exact ce gandesc si eu.
P.S. Stefane la cum scrii cred ca e timpul sa te apuci de un blog…al tau.Bafta…:)))
La fel și la mine. M-a marcat o întîmplare a unui unchi care, pe cînd avea vreo 40 de ani, s-a dat de 3 ori peste cap cu Skoda, din cauza vitezei. Avea 4 persoane în mașină, toate rude. Au trăit toți. S-au ales doar cu spaimă și cucuie.
Tatăl lui, care n-a ridicat niciodată glasul la el (mîna nici atît) i-a croit două palme la aflarea evenimentului și i-a urlat ”dacă ești cretin, mergi în pădure și sinucide-te, nu-i lua și pe alții după tine!”. Am fost și voi rămîne un șofer precaut. Nu vreau să scurtez viața altuia.
Mulțumesc de aprecieri!
P.S. – cine știe. Poate voi face și pasul ăsta.
Nu doar sofer …pun pariu ca te asiguri la trecere…pe tema asta ma tot cert cu multi, inclusiv sotia…asigurate futule mama lor de 10 secunde…degeaba ai prioritate si stai inca z-ani in scaun cu rotile si un sofer baga puscarie…2 familii bulilte pentru 10 secunde…si reversul…calca frana aiai ca nu se rupe…semnalizeaza ca nu doare…etc…
Corect și corect. Și, cel puțin în București, semnalizarea e SF.
La mulți ani pentru toate femeile! Azi e 8 martie, la mulți ani!
Nu am citit articolul, e prea lung. Nici comentariile, prea multe.
Măcar ai fost gentleman 🙂
mie mi se pare că a picat ca musca-n… lapte. ca să fiu gentelemen. şi ceva îmi zice că ăsta ar fi unul din ăia „contra”… 🙂
Ce să-i facem, omul voia să se pună bine cu personalul feminin. N-are timp de lectură :))
Bro, dar de când a devenit așa o problemă să urezi la mulți ani femeilor de ziua și anume femeilor? Sau tu nu vrei să le urezi la mulți ani?
Păi știi tu, prietene, ce simbolizează ziua asta? Ce reprezintă ziua asta pentru femei? Dreptul la vot, dreptul la educație, dreptul la egalitatea în șanse, dreptul la a fi integrată în societate, în diverse organizații de masă, drepturi pentru care a luptat însăși tovarășa Ana Pauker?
Eu, Mihai și femeile avem o relație specială, așa că am venit la el pe blog să urez la mulți ani femeilor, și imaginează-ți stupoarea mea când nu am găsit postarea de ziua femeii! Dar nu m-am dat bătut! M-am repezit la cea mai recentă postare, indiferent despre ce era ea, și am scris urările aici!
Acum există și o postare de 8 martie, probabil o să mă duc să scriu și acolo, așa cred.
In urma cu cativa ani m-am intersectat cu un conational mai multe zile la rand lucrand temporar in aceiasi companie. Dupa ce ne-am cunoscut mai bine mi-a facut o oferta: un telefon mobil de ultima generatie la un pret foarte atractiv. De asemeni daca doream imi punea la dispozitie si articole de imbracaminte noi, de buna calitate, la pret convenabil. Erau dupa cum afirma, de la un prieten al lui. I-am raspuns ca nu ma intereseaza oferta dintr-un singur motiv: sunt furate. „Si, care-i problema?” Problema e ca daca as cumpara as fi complice si in afara de asta detest aceasta practica. A ramas foarte contrariat declarandu-mi ca nu ma intelege deloc. Si avea dreptate, el nu avea cum sa ma inteleaga pe mine, in schimb eu il intelegeam perfect pe el. Era de-al nostru. Nu se adaptase.
Istorioara asta a ta ar trebui lipită pe stîlpi, ca exemplu. Din nefericire, ar înțelege-o prea puțini.
Respect!
Am urmarit comentariile astea toata ziua si (fara nicio legatura cu articolul) trebuie sa scriu a mia oara axioma asta: Daca scrii cu puncte de suspensie (…<- adica astea, in caz ca nu intelegi) excesiv si fara rost si daca pui "si" dupa "ca" ferindu-te de o cacofonie oricum inexistenta (ex: ca si natie) esti foarte prost sau profund analfabet.
Si trebuie sa intelegi ca lumea buna se prinde de treaba asta, oricat de mult ai vrea sa maschezi asta cu intentii bune sau volum de cuvinte.
Pentru noi este doar o stire, dar multi romani au inceput sa plece de acolo de frica atitudinii naziste pe care o au aia fata de oameni!
Și vin în țară să divorțeze, nu? 🙂
Nația noastră nu prea are cum să se adapteze „în bloc” la respectarea legilor. E simplu, pentru că am fost educați altfel. Pe principiul „regulile sunt făcute pentru a fi încălcate”. Este o axiomă a poporului român. Alte nații nu s-au născut educate. I-a educat sistemul, legea și aplicarea ei.
În Singapore de exemplu nu se mănâncă pe stradă, în metrou în tramvai sau ce mai au ei pe acolo. De ce? Pentru că dacă mănânci pe stradă, faci mizerie și dacă faci mizerie plătești amendă (mare) și mai și faci curat pe străzi niște zile. Ce crezi că singaporezul nu ar mânca și el pe stradă??? Hai să fim serioși. Și ei au foame. Dar o înhibă când dau cu pasu’ pe trotuar.
În țările nordice nu ți se cXXă câinele pe stradă că dacă se cXXă și nu aduni plătești amendă si devine mai ieftin să cumperi pungi și să aduni după cățel (atenție, am cățel deci nu pot fi acuzată că am o problemă cu stăpânii de animale). Sau nu exista sa ai deții un câine considerat a fi din rasă periculoasa și să nu îl declari. Sau să îl lași liber pe unde vrei și cum vrei. La noi aud asta zilnic de la niște oameni cu pretenții. Câinele nu e dresat, e liber, sare (să se joace e drept) la oricine, sare la orice chestie care mișcă (gen lesă, sfoară, fermoare, etc) iar stăpânii nu vor să il declare și nici să îl țină în lesă nu vor. De ce? Iote d’aia.
Așa și cu cazul amintit. Frate ăia nu știau că acolo copilu’ are niște drepturi? Mult diferite de România. Iar patriotul român mai bine se uită colea în bătătură la copii abuzați și bătuți aici și apoi la cei de acolo.
Ce să zic, noi înțelegem democrația prin „fiecare face cam ce vrea, și fuck the system!”
Degeaba suntem deștepți dacă nu suntem organizați și disciplinați, și nici măcar atunci când intrăm în alte sisteme nu ne adaptăm.
Ca doar o palmă nu a omorât pe nimeni, nu?
Bine zis. Și chiar nu pricep cît de greu o fi să nu-ți croiești copilul, mai ales cînd e și împotriva legii.
Nu știu cîți mă cred, dar eu n-am luat în viața mea o palmă de la ai mei. Și i-am respectat și iubit enorm. Și n-am ajuns nici vre-un boschetar drogat.
O fi, dar nici să scrii corect nu ai învățat. Poate cu o palmă în plus ai fi ajuns să scrii „vreun” corect, fără cratimă.
Viteza e de vină 🙂 Bine că ai găsit o greşeală, că altfel nu ştiu ce mă făceam.
Între timp ți-am citit și articolul. Mi-a plăcut, deși nu sunt de acord în totalitate. Ideile tale nu se aplică la noi din motive de lipsă de profesionalism. Dacă tu ca cetățean trebuie doar să respecți legea, interpretarea ei este meseria avocaților, atunci ar trebui ca tot niște juriști să și dea legile, nu niște tinichigii care au primit mai multe voturi. Câtă vreme „meseria mea este auto” dă legi, mă simt liber să le ignor. De-asta merge totul prost în țara asta.