După ce am dus la bun sfârşit misiunea despre care vă povesteam ieri, mi-am zis să mă mai preumblu şi eu oleacă pe tărâmuri elveţiene, că nu se ştie când mai am ocazia să ajung pe-acolo.
Şi prima chestie despre care voiam să vă zic sunt preţurile. Băi, oameni buni, m-am mai plimbat şi eu prin Europa asta, am mai văzut locuri unde sar banii din buzunar aproape singuri, dar Geneva e mult peste orice am vizitat până acum. Au flăcăii ăia nişte preţuri, de zici că fiecare dintre ei stă cu tiparniţa de bani acasă. Pe bune, eu aşa îmi imaginez, dimineaţa înainte să plece la treabă orice elveţian respectabil, posesor de Porsche Cayenne (nu am văzut în viaţa mea atâtea la un loc, erau mai dese decât Duster-urile la noi) îşi calculează mental: „deci, azi trebuie să bag benzină, să mănânc, să ies la o cafea şi diseară merg la film, oare de cât am nevoie? Hai să tipăresc 1000 de franci. Nu, mai bine 1500 ca să fiu sigur”. Şi, pac, apasă pe „print”. Iar dacă prin oraş mai e cum mai e, pe aeroport te umflă râsul dacă vrei să cumperi ceva. Zici că-s preţurile de la noi, dinainte de denominare. Aia e, se cam simte că oamenii au strâns în ţărişoara lor un procent respectabil din averile lumii.
Ma uitam la puştani, la tineret în general. N-am prea văzut acolo trendul ăsta de hipstereală care mai circulă pe la noi. Nu de alta, dar la 8-10 euro o cană cu ceai, îl bei tu frumuşel acasă, nu te duci s-o arzi boem pe la localuri vintage. Iar ceaiul era cel mai ieftin produs. Prin urmare, cât m-am învârtit prin zonă, mi-au lipsit tare mult hipsterii, dacii liberi şi freelancerii care se redescoperă poetic. Era penurie mare de aşa ceva.
Treaba este că eu de obicei, când plec pe undeva, mă organizez minuţios. Mă uit din timp după obiectivele turistice, mă familiarizez cu locurile unde sunt plasate, ştiu la ce staţie de metrou sau autobuz trebuie să cobor, d-astea. Acu’ m-am trezit în Geneva, fără nimic pregătit şi mă simţeam de parcă rămăsesem în fundu’ gol. Ce naiba să fac, m-am apucat să caut pe net ce am de vizitat.
Buuuun, primul obiectiv major care apare pe absolut toate site-urile de profil este fântâna arteziană, Jet de l’eau, de pe lacul Leman. Care cică trebuie văzută după ce se înserează, când e şi iluminată. Perfect, am bifat şi mi-am făcut planul să mai pierd vremea prin oraş, dar cum se întunecă să mă duc să văd minunea. Din tot ce citisem, îmi era clar că nu aveam voie s-o ratez. Cea mai înaltă fântână arteziană din lume, 140 de metri de coloană de apă, localizată fix în mijlocul lacului, ce să mai, o feerie, abia aşteptam.
După ce s-a înnoptat bine de tot, am pornit într-acolo. Ajung la faţa locului şi mi se părea cam liniştită atmosfera. Poate n-am ajuns unde trebuie, îmi zic. Opresc un bătrânel. Nu ştiţi unde e fântâna minune? Ba da, zice, chiar aici, dar în seara asta nu e luminată. Merdre, me chescă se pas? Nu ştiu, monsieur, poate mâine, mă încurajează moşul. Aia e, lasă că vin mâine. A doua zi am fost mai şmecher. Am ajuns la fântână înainte să se întunece, măcar s-o văd cum arată. Numai că nu „arăta” nimic. Mă uit în stânga, mă uit în dreapta, apoi mă gândesc că deşi port ochelari nu aş avea cum să ratez o coloană de apă înaltă de 140 de metri. Deci ceva se întâmplă. Şi chiar atunci observ o tăblie pe care era trecut programul de funcţionare al măgăoaiei, pe toată durata anului. Frumos, elegant, pe luni, cu intervalele orare în care este luminată, treabă elveţiană. Cum să vă explic eu ca să înţelegeţi ce-a fost în sufletul meu? Băbăiatule, în tot 2016-le ăsta care abia a început, rahatul ăla de fântână era oprit pentru mentenanţă fix trei zile. Atât, trei, în rest funcţiona la turaţie maximă pe toată perioada anului. Ei bine, erau exact alea trei zile în care am stat eu acolo. Se închisese pe 28 ianuarie şi o reporneau pe 1 februarie. Păi să nu-ţi vină să iei la ştrumeleag toată naţia de wilhelmi teli? Cât ghinion să ai, frate, cât?
În rest, toate bune şi frumoase, m-am plimbat am făcut poze, m-am minunat (ca de fiecare dată când merg într-o ţară civilizată) cum de este posibil să ai un transport în comun atât de bine pus la punct, chestii de român sătul de haos, aglomeraţie şi „merge şi aşa”.
Mai voiam să vă spun că într-una din seri am ajuns într-un pub unde era un concert tribut U2. Băi, oameni buni, nu ştiu dacă Bono şi ai lui vor veni vreodată în România, dar dacă s-ar găsi un impresar şmecher să-i aducă aici pe băieţii ăştia pe care i-am văzut eu, ar face treabă bună de tot. Evident, nu pe stadion, ci într-un local de genul Berăria H. Vă dau cuvântul meu că la câteva piese am avut impresia că e vocea lui Bono. Cel puţin la „with or without you” mi s-a ridicat părul pe mâini. Uite, despre ei este vorba (a propos, le facem o surpriză şi le dăm câte un like? Cred că o să le pice faţa când vor vedea câţi fani au în România). So, dacă se gândeşte cineva să-i aducă, aştept invitaţie, pentru pentru idee.
Aşa, ca fapt divers, vă mai povestesc că am urcat în turnul Catedralei Saint Pierre, cea mai înaltă locaţie din Geneva. De sus priveliştea este absolut demenţială. Atât doar că se ajunge în vârf pe nişte scări aflate pe un culoar extrem de îngust, pe lângă care Strada Sforii din Braşov e bulevard. Eu abia încăpeam pe acolo, mă strângea la umeri, deci este prohibitivă pentru băieţii cu ceafă lată sau pentru mâncătorii de shaorma. Nu de alta, dar costă cinci franci intrarea, să nu cheltuie banii aiurea.
Ah, da, să nu uit. De la recepția hotelului mi-au dat un voucher valabil, pe toată perioada şederii şi pentru toate mijloacele de transport in comun. Cică-i obligă legea sa facă asta. Şi n-a fost rău absolut deloc să mă plimb moca peste tot, în condiţiile în care o singură călătorie m-ar fi costat trei euro. Chestia asta este de reţinut dacă aveţi de gând să ajungeţi prin zonă.
Din păcate a venit şi ziua plecării. Aveam zbor din două bucăţi, cu escală la Viena, şi doar o oră între avioane. Perfect îmi zic, timp căcălău, pot să stau şi la un cico. Well, n-am luat în considerare ca urma să decolăm cu un sfert de oră întârziere. Cam care erau şansele să întârzie un membru al echipajului? Da, exact, unul dintre stewarzi s-a trezit un picuţ mai târziu. Bine că n-a fost pilotul secund, vă zic. Îmi şi imaginam cum îl sună comandantul aeronavei:
-Mon vieux, pe unde eşti? Că trebuie să decolăm spre Viena.
-Olalala, azi? Putain, puteam să jur că e mâine. Mai ţine-o un pic turată, că vin şi eu imediat.
Râdem-glumim, dar a început să mă mânânce pielea la gândul că am doar 45 de minute între zboruri. Care, până am ajuns, s-au făcut doar 35. Cred că era lentă pe viraje aeronava sau ceva. Cert este că nu vreţi să ştiţi ce gonetă am băgat pe culoarele aeroportului din Viena. Şi am ajuns la marele fix, exact când se termina îmbarcarea. Altfel, cred că scriam articolul ăsta din terminalul de plecări. Până la urmă se pare ca găinaţul de struţ pe care l-am cărat jumătate de Geneva pe spate şi-a făcut treaba.
Mno, cam asta a fost. Foarte mişto, de altfel. Mai vreeeeeau! 🙂
Catedrala avea aviz ISU ?? Că la scările alea inguste , de care zici , nu prea era ok ?
Comentariu beton!16
@Florin, băej nebun? Acum îmi dau seama că ăia erau în totală ilegalitate. Puteam să fac circ. Îi băgam la puşcărie pe toţi.
Dacă ai ratat fântâna de la Geneva, nu-i bai. Mergi frumuşel la Lugoj. E o fântână arteziană pe Timiş. E drept câ e mai mică şi urâtă, dar ce contează:e pe apă şi e arteziană, nu? Te anunţ eu când funcţionează.
Comentariu beton!14
@gabi, ăştia sunt prietenii adevăraţi, care nu te lasă la greu. Mulţumesc frumos, eşti de treabă. :))))
Şi unde mai pui că găseşti şi hipsteri.
@gabi, din belşug. Aseară am stat la o bere şi la masa de lângă noi erau trei hipsteriţe care cred că confundaseră localul. :))))
Mi-ai adus aminte de un banc cu elvetieni: Cum recunosti un elvetian sarac? Isi conduce singur Mercedesul 😛
@Dana, chestia e că mie a început să nu-mi mai semene a banc. 😉
Misto de tot. N-am fost la Geneva . Inseamna ca tre’sa-mi iau parizeru’ si berea din tara.
@zazania, musai. Le pui la fundul genţii ca să nu se observe. 😉
Ce poa’ sa fie mai misto decat sa te plimbi pe banii altora si-ntr-un loc de-asta exclusivist! Tot imi fac planuri s-ajung in Geneva, da’ cand ma gandesc la 25 euroi o pizza amarata… La filarmonica din sat canta o violonista romanca si sunt destui romani prin zona.
@moatza, da, am dat şi eu de-un grup. Vorbeau în spatele meu: „unde ţi-ai lăsat maşina, coaie?”. Am grăbit pasul. :))))
Ai dat-o bine pe asta cu „Merdre, me chescă se pas?”. M-a facut sa rad bine de tot.
@Mada, sunt un inspirat. :))))))
Mno, fantana zici? Gasesti si aici o asa minunatie dupa ce trece Dorel cu un baros pe la vreo conducta ce trebuie reparata.
@Malina, dacă mă gândesc bine, ai dreptate. Acum vreo doi ani am avut o lagună la bloc pe lângă care Veneţia era o baltă nenorocită.
totul frumos, n-am ce zice, dar ma tot macina un gand, domne cat l-a costat pe ala de i-ai dus obiectul muncii? adicatelea cat a platit TNT-ului in total pentru asa o aroganta?
@bogdan, păi ai întrebat două lucruri diferite. Pe cel care a făcut comanda nu l-a costat nimic în plus. Că n-a specificat omul „da’ mie trebuie să-mi livreze obligatoriu un blogger din România”. Costurile suplimentare, cu deplasarea mea, au fost treaba TNT-ului. Dar am eu aşa o bănuială că au buget de marketing alocat pentru şmecherii de genul ăsta. Zic şi eu, că aşa mi s-ar părea logic.
ok, atunci sa ma exprim corect 🙂 cat l-a costat pe domnul biznisman? care e tariful TNT pentru un colet trimis ultra ASAP sa zic asa 🙂
@bogdan, păi eu am livrat pentru TNT, dar nu lucrez la ei. Ar fi culmea să le stiu tarifele. Să ne spună ei dacă vor. Sau cred că putem afla de la ei de pe site cât costă livrare „courier on board”.
Decât că mi-a plăcut ?Sigur că aș putea să nu spun, da’ mă forțează karma…Și cine sunt eu să mă opun ?!!!??
@Corina, în Elveţia sau textul meu? 🙂
Știu că ai înțeles…nu mă păcălești tu pe mine ??
@Corina, pfuuu… eu exact asta încercam, să te păcălesc. Măcar o dată. :))))
Păi ?!!? Ce rost avea să zic că îmi place Elveția?!!?? Ce om să fii să nu-ți placă o țară neutră?!!? (Dacă nici gluma asta nu-i bună, o iau pe calea credinței ?)
@Corina, te rog, n-o lua pe calea credinţei, s-a dovedit că nu aduce nimic bun. 😀
Frățică, cum tu nu prea le ai cu tata lu’ tâmplar, când ai intrat în catedrala aia, nu s-au cutremurat zidurile? Io așa am impresia de fiecare dată când sunt obligat să intru în asemenea locații. Când am urcat treptele turlei bisericii evanghelice din Sibiu, mamăăă ce se mai zguduiau cu mine, că mândra mea de pe atunci( moldoveanca creincioasă 😛 ), a refuzat să urce până în clopotniță 😀
@diabolic, păi dacă s-ar fi cutremurat, ar fi însemnat că există. Deci n-aveau cum. 😉
Și io când ziceam mândrei că sunt scările nasoale, nu mă credea :)))))
@diabolic, da’ nu-i mai zice. 😀
Doar de mocangeala ai avut parte in mini-vacanta asta :)))) .Voucher de transport moca, 70 de euroi pentru cartela de net moca. Da tu n-ai mancat nimic pe-acolo ???
@dede cati, ba da, dar asta oricum făceam. Am scris şi eu despre ce mi s-a părut ieşit din normal.
moca-ngrasaaaa!
invidia, da!
@moatza, ambele îngraşă, da. Doar persoanele sunt diferite. :))))
Băbăiatule cred că găinațul ăla a fost plata pentru toată excursia. Mă rog, cu excepția fântânii dar in fine, nu le poți avea pe toate nu? Ce să zic … frumos!
PS: Am diacritice după cum observi, da? 😉 fenchiu sou maci.
@LillysBoutique, şi le folosesti cum te-am învăţat eu?
Ezact!!!
@LillysBoutique, şi? Nu e mai uşor aşa?
E perfect!
@LillysBoutique, perfectament. :))))
@MIhai …bine ca n-ai fost nevoit sa scoti credit de la banca sa iei un pranz decent pe-acolo :)))))
@nagaq, dar am cochetat cu gândul ăsta. :)))
Cercetatorii elvetieni au descoperit ca ciocolata imbunatateste starea de spirit …
– Ei, probabil, nu au incercat tuica noastra!
@Adina, bag de seamă că-s mai tari ca ăia britanici. 🙂
– De ce nu se ascultă manele în Elveţia?
– Pentru că n-au duşmani.
@Adina, da’ de-un arăbete cu geamurile coborâte, ascultând la maxim muzică de-a lor, tot am dat. 🙂
1 – ce-i cu scaunul ala de la final? te poti cocota pe el? la resedinta mea de judet avem 2 pe care te poti urca
2 – aia cu escala scurta al Viena am patit-o la intoarcere din Croatia, la fel plecati cu intarziere (btw – ei, croatii, au o serie de cuvinte numai pentru „lene, relax & Co”) dar colega mea a avut tot asa cursa contra cronometru ca sa-si prinda legatura, eu aveam cu legatura la 3 ore si confirm ca au niste canapele foarte confortabile prin aeroport si wifi excelent 🙂
3 – fantana ta imi aduce de italieni care aveau afisat mare pe site-ul de cai ferate ca greva este un lucru normal in cultura italiana si o cursa bologna-milano m-ar fi ajuns 47 de euro, asa ca am zis ca mai repede si mai ieftin zbor de acasa cu un low cost
4 – super tare aia cu voucherul de transport; la ei trebuie sa apesi pe buton cand vrei sa anunti intentia de a cobori la statia urmatoare? ca stiu eu pe cineva care s-a plimbat juma’ de oras pana s-a prins (da’ nu spunem cine, persoana importanta 😉 )
p.s. – te inteleg cu organizarea de obiective de vizitat in vacante, am plecat si cu dosar dupa mine uneori; da-s om normal, jur pe rosu :)))
@Diana,
1 – dacă tu te poţi cocoţa pe ăla, atunci ai nişte puteri cu care nu aş vrea să am de-a face. Fă comparaţie cu tipa care trece pe lângă. E un monument din Place de Nations, „broken chair”. Nu prea se vede, dar nu are piciorul stânga faţă întreg. 😉
4 – dacă nu apeşi nu se deschide uşa. Ba, mai mult, dacă nu apasă nimeni şi nici nu sunt oameni în staţie, nici măcar nu opreşte.
– am vazut furnica de tanti de aia ma intrebam, dar tot as vrea sa ma pot cocota acolo 🙂
– aia cu apasatul pe buton, cunosc, facut tur de centru de oras in nestiinta de reguli :))
@Diana, tu ai făcut turul de oraş? :)))))
Scari inguste si in spirala sa vezi la Domul din Kholn… Pana sus treci lejer de 20 de minute… Iar fantana… Hmmmm cica la Braila e una super … Da’ merge doar vara :)) fa o rezervare
In Brăila, fântâna e super tare. Și , da , funcționează doar vara . Din păcate.
@Miki, îmi pare rău, dar am văzut deja fântâna din Brăila. Nu aveam cum să ratez un aşa obiectiv turistic. Dar mai vin o dată să mi-o arăti tu. Fântâna. 😛
Bă nene, la faza cu orarul fântânii mi-am adus aminte de vorba bătrânească: ”Când te temi de pioneze, dai de cuie și-n pizdă!” În rest…probabil ești obosit că mie mi s-a părut cam pe fugă scrisă povestea de azi. PREA SCURTĂ!!!
@VictorR, prea scurtă?! Tu vrei să mă vezi mort, este? 😀
NU! Vreau să te văd în carne și oase (mdeah, în ultimii ani mai mult oase), să bem o bere, să te aud vorbind (că de văzut citind… 🙂 ) dar ieri volumul de informație a fost …HUUUGE în comparat cu ce-ai pleoscăit azi!
@VictorR, păi ia-le şi tu la pachet, că doar s-au întâmplat la acelaşi drum. 🙂
@VictorR ..de acord cu tine :))) .Sa scrie ca prea a chiulit de la apel . Auzi tu sa ne bem cafeaua fara el …ntz,ntz,ntz.
Așa e… Și-a cam facut de cap…. ??
Și in germania unde am fost eu la fel, o căruță de Porsche.. BMW?? Ce sunt alea?? Cred că am văzut unul sau două.. În schimb am văzut vre-o 5 LOGAN-uri in parcare la Conrad… Mă uitam ca la ultimul tip de Veyron ??
Prețurile?? 5€ un marlboro roșu lung (asta fumam atunci…) Cam dublu si un pic față de cât era la noi atunci un pachet. La mancare erau super ok… Cel putin asa mi s-a părut atunci.. (nu mă refer la restaurante..) Taxiul ? 45€ cca 120km… La noi cu taxiul 10km erau 45€(echivalent) ?. Ce a fost super tare si haios a fost că a trebuit sa intre in peco să alimenteze că „nu se astepta la un drum așa lung” ? . Astea se întâmplau prin 2008…
Am rămas super încântat de magazine.. Nu conta daca era supermarket sau magazin mic gen „de cartier”.. Nu exista să intrii în vreunul să nu iți spună „bine ați venit” sau ” la revedere, mai poftiți pe la noi”… Restul la cumpărături?? Nu exista „nu am sa va dau x bani, luați o gumă” , primeai si un singur cent daca atat era restul….
Acu’, revenind in Romania ?, legat de scări, sunt sătul de urcat … Am o cameră video mobila la care trebuie sa ajung lunar pentru mentenanta pe cea mai înaltă cladire din port.. Are „doar” 420 trepte.. ? ei… Imaginează-ti că într-o zi a trebuit sa le urc de 3 ori ?.
Fusesem la mentenanța, dupa care la jumătate de oră ne sună că nu mai au semnal… Urcă iar la ea.. Crăpase ups-ul… Coboară, du-te ia altul și urcă din nou sa il pui pe cel nou… ?
@Bâzdâcu: ai dat 45 euro pentru 10 km la noi? Ai inchiriat vreun elicopter, ceva? 🙂
Nuuuuuu! Era o metafora… Ca preturi… ? era mic euro atunci…
@Bâzdâcu, Germania e parfum.
Am observat… ? Din ce povesteai… Comparativ cu Elvetia, nu cu Romania, nu? ???
@Bâzdâcu, cu ambele. 🙂
In 2012 am zburat din Zurich la Bucuresti cu escala la Viena, cred ca diferenta era de 45 minute care evident ca s-au facut 25 minute pana am ajuns in Viena (au anuntat cu vreo 10 minute inainte de decolare poarta de imbarcare in Zurich si deh…nu s-a respectat orarul).
Eu de obicei sunt ultima care intra in avion (control pasapoarte si check in- pur si simplu nu imi place sa imi dau coate cu toti mosulicii si babele si nici sa stau in picioare la rand) – ei tura asta eram prima care iesea val vartej din avion si cred ca Szabo si Sparlea erau mici copii pe langa mine in seara aia (bine ma ajuta si inaltimea, am piciorusele lungi cat o zi de post si din 3 pasi am dat 10 m).
Ajung la controlul pasapoartelor si binevoieste un „nene” de acolo sa ma anunte (cred ca mi-a citit disperarea de pe fata si injuratura mai mult in gand: misca-te frate mai repede ca pierd avionul) ca de fapt zborul pentru Bucuresti a fost amanat peste 3 ore. Cat am putut sa injur in 60 de secunde nu cred ca am injurat in viata mea.
@alice, pe mine m-ai pierdut la „picioruşele lungi”. 😀
Se pare că a fost fain, cred şi eu că mai vrei, cine n-ar vrea? 😀
@Din Cartea Evei, mâine aş pleca din nou. 😀
Te cred. 😀
Bine te-am găsit!
De 3 ori am trecut prin Geneva, fulger, cu masina, fix pe lânga lac, in perioade diferite ale anului, de 3 ori jetul de apa al fântânii era pornit. Mno, e faina priveliștea, dar e doar un jet.. Bine ca nu ești cârcotaș ca mine care s-a ales doar cu o nedumerire: doar atat? Ma asteptam la ceva mai…. elvețian ;).