Am rămas cu o uşoară nedumerire după mini-excursia asta şi voiam să vă zic şi vouă. Şi gata, termin, că v-am zăpăcit de cap cu ţara cantoanelor.
Am călătorit destul de mult în ultimii zece ani, dar majoritatea zborurilor au fost făcute cu companii low-cost. Iar când ai folosit „low” şi „cost” în aceeaşi sintagmă nu prea mai ai ce pretenţii să emiţi. Pentru mine drumurile cu aşa ceva seamănă cu a te deplasa folosind un autobuz pentru cursele pre-orăşeneşti („rată”, cum se zicea pe vremuri). Te-ai urcat în el şi te rogi să treacă timpul mai repede ca să ajungi unde ai treabă. Păi am mers la un moment dat cu un avion ryanair care avea scaunele turnate, direct din fabrică, în poziţia „spatarul drept”. Pe scurt, nu am absolut nicio pretenţie când mă urc într-o astfel de cursă, în afară de aceea de a ajunge cu bine la destinaţie.
Din punctul meu de vedere, nu tot aşa stau lucrurile atunci când iei bilete de la una dintre companiile aeriene consacrate. Te aştepţi la o experienţă îmbunătăţită. Dar, din păcate, în afara faptului că nu am mai mers cu bus-ul până la aeronavă, mie nu mi s-a părut nimic deosebit. Şi scriu acest text pentru că ambele zboruri de la drumul ăsta (de fapt, toate patru, am avut escală şi la dus şi la întors) au fost cu Austrian şi m-a pufnit râsul când stewardesele au „servit masa”. Sau „snack”, sau „gustare”, sau cum vreţi să-i spuneţi. Cert este că era o pungă cu biscuiţi „peştişori”, cea mai mică pe care ochiul meu a văzut-o vreodată. Nu cred că erau mai mult de zece înăuntru. I-aş fi numărat, dar mi-era jenă de ruşinea lor. Şi m-am întrebat de ce tu, ditamai compania aeriană, ai face asta?
Înţeleg ce înseamnă reducerile de costuri şi în multe cazuri pot fi de acord cu ele. Economia mondială merge aşa cum merge, companiile taie de pe unde pot, ca să economisească un ban şi să supraviețuiască. Dar când te scumpeşti la tărâţe şi te zgârceşti la grăunţe, asta nu mai pot pricepe şi pace. Pur şi simplu nu cred că punguţa aia mizerabilă cu „peştişori” asigură supraviețuirea celor de la Austrian. Sau sucul turnat din doză, în pahar, ca să dai poţi să dai din două cutii de cola la trei oameni. Nu cred că astea fac diferența, ci dimpotrivă, te sabotează la nivelul imaginii. Chiar nu poţi să le oferi clienţilor ceva care să nu-i ducă cu gândul la termenul de „meschin”?
Sunt absolut convins că, datorită rulajului imens, companiile aeriene obţin nişte preţuri de achiziție derizorii de la furnizori. Şi atunci? Chiar trebuie să le dăm fraierilor de la bord cele mai ieftine produse pe care le putem lua? Ah, ca să nu mai zic că la dus nu prea mai aveam baterie la telefon şi nici vreo carte nu-mi luasem cu mine, aşa că am fost nevoit să citesc din scoarţă în scoarţă revista de prezentare a companiei aeriene. Chiar pe prima pagină era un interviu cu CEO-ul care anunța, cu mândrie, că au achiziţionat 17 aeronave noi de la nu ştiu ce partener brazilian. Mie mi-a sunat cam prost să citesc cum se laudă că au bani de flotă nouă, în timp ce stewardesele se fâţâiau pe acolo servind sărăciile alea de „peştişori” şi cola la pahar.
Dar o prostia şi mai mare mi s-a părut că nici măcar nu vindeau de mâncare. La dus eram rupt de foame şi mi-aş fi cumpărat ceva indiferent de preţ. Probabil mai erau oameni de acolo în situaţia mea, care nu apucaseră să mănânce. Păi doar trei inşi dacă-şi luau sandvişuri de 5-10 euro bucata, deja se acopereau costurile cu toţi „peştişorii” serviţi în ziua aia pe toate zborurile lor din Europa. Exagerez, dar serios vorbind, când faci comandă de câteva sute de mii de bucăţi, punguţa aia cu zece biscuiţei nu are cum să coste mai mult de doi-trei eurocenţi. Faceţi voi calculele. Şi atunci, de ce nu poţi măcar să le vinzi oamenilor ceva? Pur şi simplu nu ma duce capul să pricep.
Bun, ca să închei, voiam să vă întreb dacă Austrian este o excepţie şi sunt ei mai calici sau aşa stau mai nou lucrurile la toate companiile aeriene, pentru zborurile considerate scurte? Din păcate eu nu am termen de comparaţie, pentru că ultimul zbor non-low-cost a fost cu Lufthansa, prin 2009, şi chiar nu mai ţin minte. Deci?
In toate revistele de prezentare exista un interviu cu CEO-ul.
@Redoo, da, dar nu în toate se laudă cu flota cea nouă în timp ce eu număr peştişori. :))))
Dar tot despre planuri ne vorbeste 🙂
@Redoo, apăi despre ce? Doar n-o să şi pun«ă mâna să facă? :)))
La Lufthansa dădeau plăcintă (cam 200-250 g) şi Innocent Smoothie sau carbogazoase dacă aşa voia omu/oama.
Dar să nu comparăm merele cu perele. :))
@skogentrollet, păi zici ce e diferenţă chiar aşa de mare între cele două companii?
Păi e ca vorba aia „omu’ se trage din maimuță iar trabantu’ din căruță… dar tot nu-s la fel”
@skogentrollet, deci se calicesc ăştia de la Austrian. 🙂
@Mihai, îs un soi de olteni ai popoarelor germane. ?
@skogentrollet, canadienii nemţilor. 😀
Iooooiiii innocent smoothie, ala verde, is the best!!!!!!!!
Deci… 🙂
@Sorin, deci? 🙂
Nu e Austrian exceptia.
Regula a devenit de ceva ani ca in cursele de sub ~2h sa nu existe nici o oferta de nimic.
Sau daca exista, e pe bani si puternic redusa – ex. nici un sandwich cald din lipsa de timp sa il incalzeasca si sa ai si timp sa il mananci.
Cursele scurte sunt fie un sandwich rece si obosit fie snacks-uri de care zici si tu.
Si explicatia e usor alta si nu e vorba de pretul produselor, e vorba de greutate. Ei salveaza kg bune carand pet-uri si snacks-uri mici in locul unei oferte cat de cat rezonabile; plus ca la zborurile scurte sunt relativ putini clientii care vor sa manance asa ca nu mai cara mancare.
@Dragos, sună logic ce zici, dar dacă fac o socoteală între cât ar cântări o pungă normală cu peştişori şi una din asta minusculă, îmi dă o diferenţă de maxim 25 de kilograme. 🙁
In mare parte este la fel. Eu am zburat cu „Aerul Albastru” (faceti voi traducerea) pana la Barcelona si nu au dat nimic „moca”. Vroiai ceva, o sunai pe tanti in fustita (foarte dragute de altfel, cei de la Malev – Ungaria – au niste doamne trecute de 55 de ani cu mustacioara) si iti aduceau tot ce vroia inimioara la preturi de avion. Tin minte ca un nene a dat pe o Fanta (galbena, nu roz) la doza mica 5 Euro. O bere era vreo 8 Euro. In fine, te arde buza, platesti! Parerea mea este ca din contra, odata cu scaderea pretului petrolului profiturile companiilor aeriene au crescut semnificativ. Eu cred ca acum ei profita de asta si fac investitii in logistica lasand deoparte nevoile clientilor.
@Georgian, am zis şi în text, de la „Aerul Albastru” nu am nicio preteţie, sunt low-cost.
Lasă Malevul, eu sunt siderat că până acum la nicio companie cu care am mers nu am dat şi eu de-o stewardesă din aia mişto ca în filme. Bă, da’ niciuna!
La Wizz sunt „bucati” si ei si ele. Toata lumea are cu ce-si clati ochii pe dum indiferent de preferinte 🙂
@Rox, înseamnă că am nimerit eu wizz-urile greșite. De fiecare dată. 🙂
Pungulita de-asta cu pestisori ia dat un vanzator nepotelului meu in Spania, dupa ce cumparasem un kil de carne de la el :)))) .
@dede cati, aha, păi poate l-au angajat ăştia de la Austrian pe vânzătotul ăla. 😀
Si Lufthansa se zgarcesc si dau un pateu cu branza sau un sandvis cu cascaval sau pui, la zborurile de pana in doua ore. Air Berlin sunt si mai zgrarciti de atat, la ei am vazut cele mai mici croisanturi din lume, in schimb au mancare de vanzare.. Qatar dau tot niste pontonele de rontait in punguta. Emirates sunt mai darnici si au mai multe variante. Unites au cele mai batrane stewardese din lume. Toate abia incapeau pe culoare. ca au Singapur Sling la liber :). Si pe mine ma enerveaza rau moda asta sa se serveasca bauturile din sticle de 1 litru. Am inteles ca nu stiu ce companie americana, atunci cand a venit criza, a scos din meniul pasagerilor o maslina si a facut economie de cateva milioane de dolari. Astia aplica reteta si vor sa ne serveasca in curand numai samburii de la masline.
Comentariu beton!12
@Ana R., nici pomeneală să fie din sticlă de plastic. Erau de la doză.
Air Berlin cred că sunt low-cost, nu?
@Mihai, parca Air Berlin e sora saraca pentru Lufthansa. Am vazut ca a disparut o parte din comentariu legata de Singapur Airlines. Am scris ca ei sunt cei mai tari in topul meu, pentru ca au Singapur Sling la liber si un meniu foarte variat.
Si aia serveau trei persoane dintr-o doza?
@Ana R., nu, trei persoane din două doze. Dacă dădeau una de om, la aterizare declarau direct faliment. Sau ceva.
@Mihai, exact :).
Zbor de cel putin 3 ori pe an, dus-intors, pe intern (Oradea sau Satu-Mare) cu Tarom. Meniu: sandwich cu sunca sau cascaval (mic, ce-i drept, si neincalzit, probabil din lipsa de timp – cursa de 1 ora si 25 minute), prajitura casei sau o punga mica de alune, sucuri la alegere, ceai sau cafea.
Pe extern, am zburat ultima oara acu’ 2 ani in Grecia, nu cu low-cost, si am primit sandwichuri d-alea triunghiulare (cum gasesti la Mega ?) si inca o chestie gen briosa, sucuri etc. La cerere dadeau si bere sau un pahar de vin. S-or mai fi schimbat lucrurile, daca zici ca…pestisori. Sper sa aflu in vara asta.??
@Ionut, zi şi compania cu care ai zburat în Grecia. Sau era charter?
@Mihai, daca nu ma inseala memoria, cred ca am zburat cu Aegean.
@Ionut, aha, e bine de ştiut.
Oricum, din punct de vedere al conditiilor, Tarom e ok in comparatie cu multe altele. Si pilotii sunt buni. Imi zicea cineva care a lucrat sau a colaborat cu Turkish Airlines ca au un mare dezavantaj: piloti slab pregatiti, comparativ cu ai nostri. Ori eu, care sunt ingrozit de zbor (nu radeti, mi-e frica de mor!?), consider decisiv amanuntul cu pilotii. Mai ales cand zbor cu ATR-urile, un fel de „rate” zburatoare.??
@Ionut, nu ştiu care e treaba asta cu piloţii. Eu nu am avut vreun incident vreodată până acum. Oi fi dat numai peste piloţi buni? 🙂
@Mihai, nu stiu ca nu-s specialist. O avea legatura cu decolarea, aterizarea, manevre in timpul turbulentelor, habar n-am. Ca exemplu, sotia a zburat saptamana trecuta cu KLM si mi-a zis ca, la coborarea si aterizarea pe Otopeni, nea pilotu’ a avut o abordare mai…abrupta. Multora li s-a facut rau, inclusiv ei, si ea zboara destul de des, fara a avea asemenea probleme. E drept ca am experimentat si cu Taromul o aterizare mai ciudata luna trecuta, tot pe Otopeni. Am dat cu fruntea in scaunul din fata si mi-am amintit de mersul in remorca tractorului pe drumuri de tara.? Dar, na, cu ATR-ul nu poti avea pretentii. Asta o fi treaba cu pilotii buni si aia mai putin buni, zic si eu.
@Ionut, da, da, e posibil. Eu zic merci că totul a mers şnur până acum. 🙂
Sigur Aegean a fost! 🙂
Aegean inca da sandvisuri (nu triunghiulare, ce-i drept) si un cornulet cu ciocolata. Si bautura. Si bomboane inainte de decolare. 🙂 Cursa de o ora jumate.
Turkish, acum 2-3 ani, dadeau salata cu somon si o prajitura extrem de buna. Cursa de 45 de minute.
@tummalaulu, hai că aţi reuşit să-mi faceţi poftă. 🙂
Tarom este considerată una dintre companiile aeriene ce oferă cele mai bune servicii la bord.
Aegean airlines oferă servicii foarte bune și ei. Pentru că nu au putut oferi condițiile incluse în prețul biletului pentru un zbor Atena – Larnaca mi-au oferit un bilet gratuit spre orice destinație vreau.
Airfrance nu mai au aceleași condiții ca înainte. Cu excepția business class.
Air Malta au stewardese mai în vârstă și mai plinuțe. Dar foarte drăguțe.
Turkish airlines au ca steward bărbați. Dar din ăia după care salvezi !!! ? și femeile stewardese sunt frumoase. ?
@Elly, well, se pare ca nu voi zbura niciodată în Malta. :))))
De ce ? Au și stewardese tinere ! Și apoi au numai avioane noi. Știi tu din alea cu ecrane care coboară din tavan și vezi filme. Hi hi hi ?
@Elly, păi abia ai zis că sunt în vârstă şi plinuţe. 😀
Nu toate! Mai gasesti si cate una trasa prin inel… cam 1% ! ha ha ha!
Apropo, de obicei maltezele sunt plinute si cam uratele. si se-mbraca mai…cum sa zic? tocuri din alea de 20 cm, decolteu adanc si spate gol eventual , fusta mini din aia pana sub fund! (mai sunt si cateva exceptii) . Iar barbatii maltezi nici ei nu prea sunt feti-frumosi. Mai cu chelie si burta!!! Cam asta pot spune dupa o saptamana si ceva de stat pe acolo. Totusi oamenii de acolo sunt foarte de treaba. Chiar pastrez legatura cu cativa dintre ei. 😉
@Elly, vrei să mă faci chiar să nu calc pe acolo. 🙂
Ete na!
Nu uita ca Malta e o tara foarte bogata in cultura. Putem remarca foarte bine influentele italienesti, frantuzesti, englezesti si cele arabe. De asemenea acolo sunt niste peisaje superbe. Sa nu uitam si de Blue Lagoon!!!
Iar distractia e la ea acasa!!! totul e foarte ieftin, inclusiv taxi-ul!!! Voilà voilà! 🙂
Aaaa… Ordinul Templierilor iti spune ceva?
@Elly, pfff, vorbeam despre femei şi am ajuns la cultură. 🙂
Tarom are mâncare bună, Turkish la fel, cu Blue comanzi menu direct pe site când cumperi biletul de avion, era vreo 10 E . Dacă zbori cu Alitalia, mai bine nu pomenesc de ăștia.
@D. uite nu ştiam asta cu blueair şi comanda de pe site. Bun. Merci!
Cred ca au dat de niste bani astia de la Tarom ca mai nou au marit sandwichul: ori sunca si cascaval cu salata si unt ori ton cu rosie si salata. Plus aluna sau prajitura casei. Eu una nu sunt deranjata ca dau bautura de la pet, si asa imi iau doar apa sau suc de rosii. Dar tare mi-as dori sa schimbe stewardezele alea obosite si trecute de 50 de ani. Nu de alta, dar arata ca niste mumii la cat machiaj isi pun pe fata ca sa para si ele mai tinere.
@Ana, pfff… cat fight? :))))
Din cate stiu (experienta proprie) la zboruri scurte de pana in 2 ore (nu vorbim despre low cost), dau un mini-sandvis (mai mult sau mai putin apetisant, depinde de noroc)… pestisori nu am avut „norocul” sa primesc. Cola din doza insa nu am primit la pahar niciodata, doar din sticla de 2 l :))). Am mai avut niste experiente cu niste cutiute de suc cu pai gen Trompi (daca mai stiti genul) pe Thai Airlines.
@Dana, un mini-sandviş parcă sună totuşi altfel. Deşi nici aşa nu e ok.
Lufthansa dadea acum cateva luni placintele de la timisoara la munchen si sandwiches (bune,nu am ce zice) de la munchen la rotterdam. Iti dadeau si optiunea vegan sau non vegan 🙂 De baut ai pe alese: cafea,sucuri,vin,bere…
@Ana, da’ văd că de Lufthanasa zice mai multă lume de bine.
@Mihai…zi mersi ca nu v-au dat acadele cu …cola :))))))