Povestea e așa: de prin luna mai până prin septembrie, la noi în casă se mănâncă foarte des salată de roșii cu brânză, pentru că este mâncarea noastră preferată.
Bine, ce-i drept, eu mai asezonez și niște cartofi prăjiți la salată, dar astea sunt detalii, că nu despre asta voiam să vorbim acum.
Ideea e că eu cumpăr roșiile de la piață pentru că, nu-i așa, trebuie să încurajăm țăranul producător român, nu hipermarketurile cele veroase și ahtiate după profit. Și nu glumesc, tot ce se mănâncă la noi în casă, din mai până în septembrie, sunt roșii cumpărate din piață.
Și-acum vine nedumerirea mea cea mare. Undeva pe la jumătatea lui iulie am fost la piață și-am cumpărat 4 kg de roșii, două din alea galbene și două din alea normale, roșii.
Am mâncat ce-am mâncat din ele și, la un moment dat, au mai rămas vreo câteva pe care n-am apucat să le mâncăm pentru c-am plecat de acasă. Cert e că mai rămăseseră și d-alea galbene și d-alea roșii.
Când ne-am întors și-am văzut că arată de parcă le cumpărasem cu o zi înainte, nici n-am mai vrut să le mănânc. Le-am păstrat special să văd ce se întâmplă cu ele, se strică sau nu se strică?
Mai mult de atât, în afară de cele 12 zile în care am fost în Grecia, roșiile au stat la temperatura camerei, pentru că am citit eu, nu mai țin minte unde, că sunt mai gustoase roșiile ținute la temperatura camerei decât roșiile scoase reci de la frigider.
Deci, una peste alta: niște roșii care au fost ținute mai bine de o lună la temperatura camerei, plus încă două săptămâni la frigider, arată absolut impecabil.
Chestie care pe mine mă îngrozește, mai ales că, pe 14 august, am fost să-l vadă fetele pe bunic-su, adică pe tatăl Marei, ocazie cu care am cules și niște roșii de la el din grădină.
Roșii care, în trei săptămâni, s-au făcut de nemâncat. Arată groaznic, nu te-ai putea atinge de ele, deși au stat doar la frigider. Spre deosebire de celelalte care, după aproape două luni, arată de parcă au fost culese ieri.
Acestea fiind zise, întrebarea din titlu vine de la sine: ce bagă ăștia în roșii de rezistă cu lunile fără să se strice?
În condițiile astea, vă zic foarte sincer că eu nu mai am curaj să cumpăr roșii din piață.
P.S. Mai jos aveți un video în care vedeți cum arată roșiile despre care zic. Dacă vă uitați până la final o să vedeți c-am tăiat două, sperând că poate măcar pe interior s-au degradat. Nici pomeneală. 🙁
@mihai.v73Mi-e frică să mai mănânc așa ceva. 🤷♂️
Ca dovada ca si rosiile de la piata au devenit un mit. In afara cazului in care stii unde sunt crescute si de catre cine, ai mari sanse sa fie exact ca alea din supermarket. Si aia de la piata de multe ori cumpara tot de la angro. Oarecum sunt in domeniu si stiu ce zic.
Rosiile sunt mai gustoase daca sunt tinute la caldura minim 30 minute inainte de a fi servite, taiate in bucati si presarate cu sare. Nu stiu de ce, dar asta le amplifica gustul.
Mie imi aduce o doamna rosii de la ea din gradina si se strica in 3-4 zile. Asa trebuie sa fie.
Comentariu beton!52
Roșiile din piață sunt roșii de solar, care sunt tratate. Niciodată, da’ niciodată nu se compară cu cele de grădină. Bine, și cele de grădină pot fi tratate, dar gustul e diferit. Diferența este că cel care vinde și nu le ține pentru familia lui, le tratează. Mitul cu țăranul român (producator sau ce-o fi el), care dă legume bio pe piață nu mai e de vreo 25 de ani
Comentariu beton!64
Mult calciu și ce- o mai fi,dar nici la magazin nu- i mai bine.
Am avut aceeasi experiență cu roșii ,,bio” luate de la un magazin.
După două luni putea- i să le mănânci.
Deci,vrei ceva natural,î- ți produci sau ai o sursă de încredere.
Mult calciu și ce- o mai fi,dar nici la magazin nu- i mai bine.
Am avut aceeasi experiență cu roșii ,,bio” luate de la un magazin.
După două luni putea- i să le mănânci.
Deci,vrei ceva natural,î- ți produci sau ai o sursă de încredere.
Care video? 🤔
Io cumpăr „roșii de grădină” de la Penny. În 3-4 zile se fac terci (de-aia nu iau mai mult de 4-5 roșii odată), dacă nu le mănânc, io fiind consumator cronic de roșii cu telemea.
Comentariu beton!11
Scuze, uitasem să-l pun, dă un refresh că acum e video.
Acum am văzut. Cred că le stropesc cu benzoat de sodiu, care-i conservant. Cred.
Eu am cumpărat roșii de grădină de la Carrefour. Două dintre ele au rămas nemâncate și după 2 zile le-am aruncat, se stricaseră.
Nu mai e nici piata ce a fost odata.
Daca vrei legume din gradina cel mai bine mergi in weekend in comunele de pe langa Bucuresti.
De exemplu la Domnesti e targ la podul spre Teghes in fiecare sambata dimineata, cam intre 06.00 si 11.00.
Inca gasesti rosii si alte legume de gradina, branza si lactate direct de la producator, carne proaspata, oua de tara.
Pietele din oras sunt cucerite deja de comercianti care isi aduc marfa din Pucheni sau din angroul de fructe si legume.
Succes si pofta buna.
Comentariu beton!15
Avem video? N-avem video.
Scuze, uitasem să-l pun, dă un refresh că acum e video.
E bio. Calitate extra.
Pe mine mai mult mă deranjează că nu prea mai găsesc pepeni buni, doar greu de tot.
Comentariu beton!12
Acum e video.
Am tinut un mar,in bucatarie,cam cinci-sase luni. Nici nu s-a stafidit. L-am aruncat de plictiseala. Asa si rosiile! Nu cunosc tratamentul,dar in general, nu au gust si sant verzi si cotoroase la mijloc. Poate ce iei tu din piata,sunt bune la gust macar! Eu una am renuntat la produse de pe piata:bani aruncati!
Comentariu beton!14
Eu am facut ieri un strudel din mere de anul trecut (cumparate pe la inceputul anului). Erau un pic cam stafidite si nu le mai manca nimeni 🫣. De altfel perfect gustoase si fara o para pe ele.
Adina, de ce ar avea un măr o pară pe el?
Comentariu beton!13
*pată
* pata nu para. Autocorectul modifica constant mai ales cand e setat in alta limba🤷♀️.
Sunt de țară, mă ocup cultivarea roșiei pt.consumul pers. Dacă nu stropești roșiile cu chimicale nu faci nimic.Chestia cu bio e mare vrăjeală
Nanocipuri
Comentariu beton!15
Avem video? N-avem video.
Ce ma enervează!!! Cică am mai spus asta o dată. Nu-i adevărat!
Ba da, ai mai zis o dată. Dă refresh și-o să vezi.
Îți mai răspund și eu o dată: scuze, uitasem să-l pun, dă un refresh, că acum e video.
Comentariul inițial se tot încărca, nu se posta, dar îmi zicea ca s-a postat. Pe asta am încercat sa-l șterg, dar vad ca a rămas.
Roșiile care „nu se strică” nu sunt neapărat îmbibate cu chimicale din sol, ci sunt rezultatul unei combinații de soiuri hibride rezistente + recoltare timpurie + eventuale tratamente antifungice + depozitare controlată.
Soiurile hibride moderne au pulpă mai densă și mai puțină apă liberă → deci mai greu de atacat de bacterii și mucegaiuri, gust fad, lipsa acelei acidități pe care unii dintre noi o căutăm.
În unele cazuri, roșiile sunt spălate sau stropite cu substanțe care le încetinesc degradarea (inclusiv soluții de clor sau substanțe antifungice).
Cumpărăm roșii frumoase, dar fără gust 🤦
Comentariu beton!37
Eu am uitat o ciocolată la muncă la bucătarie şi după 5 minute, nu mai era! Deci se poate şi mai grav! Roşii nu aduce nimeni, că ar rezista…
Comentariu beton!124
Conservant in rosii, pepenii sunt stropiti cu apa cu zahar, merele sunt cerate. Astea sunt doar cateva exemple si cat de reale si verificate.
Rosiile pe care le cumpar de la Spar sau de la piata tin maxim 2 – 3 saptamani, asta in functie de soi.
Eu nu cumpar din piata pentru ca… nu am nicio incredere in cei de acolo. Niciuna!
Prefer sa iau din magazin (nu turcia) ca am speranta ca totusi mai sunt verificate din cand in cad.
Dar, in situatia ta, depinde de soi.
Am niste rosii de la soacra-mea din gradina. Nestropite! Au 3 saptamani de cand stau pe blat si, daca nu au fost lovite, nu au nicio problema.
Comentariu beton!16
Poveste auzită de mine:
Un apicultor stătea cu albinele pe un câmp undeva in sudul țării, lângă un teren mare cultivat cu roșii. S-a împrietenit cu proprietarul terenului, mai făceau un troc, mai discutau, etc.
Și într-o zi legumicultorul i-a zis: mâine ma duc cu roșiile la piață, sunt numai bune.
Apicultorul: cum sa fie bune, că sunt verzi toate!
Legumicultorul: măi Marine măi, ce știi tu… Pe seară, a venit cu soția si copilul. Fiecare avea la el câte o sticlă cu o substanță galben aurie cu culoare intensă. Au înțepat în codiță fiecare roșie cu substanță cu o seringă.
A doua zi dimineață toate roșiile aveau culoarea roșie!
Dacă cine a povestit minte, mint și eu.
Comentariu beton!14
Câte roșii avea de „vopsit” de a fost suficient să facă treaba doar 3 oameni pe seară? Cate roșii pe minut poți înțepa exact in locul corect cu atenție sa nu greșești și apoi sa împingi substanța cu plonjorul seringii in cantitatea corectă? E ceva sa facă cosmetizarea și apoi culesul! Apoi, la piață se merge devreme să întinzi taraba sa fii gata la 7-8 când vine clientul. A dormit și el vreun pic in noaptea aia? Apicultorul nu avea nimic mai bun de făcut decât sa il spioneze pe ala cu seringa? Cum s-a nimerit in zonă chiar cand a venit ala? Cat de aproape de procesul de cosmetizare era ca să poată vedea culoare substanței dar si locul unde rosia era înțepată. Iar astea se întâmplau pe înserat cand vizibilitatea e redusă, dar el vedea! Apoi, apicultorul odihnit a mai aruncat un ochi și dimineața la roșii și a observat ca roșiile nu mai erau verzi erau roșii. Dar avand in vedere că legumicultorului a plecat foarte de dimineață să ajungă devreme sa își întindă taraba, apicultorul a fost foarte punctual să vină in inspecție foarte foarte devreme înainte de plecarea legumicultorului la piață!
Normal ca țăranii nu au ei cele mai înalte calități morale și baga chimicale la greu sa aiba profit cat mai mare!
Aia trebuie sa știe toată lumea.
Dar povestea ta! Povestea ta parca e inventată de un copil de clasa a 4 a pentru alți copii de 10 ani care stau cu gura căscată la povești înflorite.
Comentariu beton!23
Sunt solutii de stropit care inrosesc. Si se folosesc la greu.
asa e, mi-a confirmat o colega.
ma-sa are gradina pe la Tecuci si ne-a zis ca se fac din astea nefacute primavara devreme, ca sa iasa pe piata cat mai repede, sa prinda preturile mai mari.
eu am o gradina de placere, in aer liber, doar pt noi, si nu le dam decat apa. in primul rand, nu am pus soi de-asta tare, care e productiv si lucios. asa ca nu s-a facut mai nimic!
iar ce s-a facut, daca le-ati gasi pe taraba sau la supermarket, nu le-ati cumpara: patate, crapate, atacate de fel de fel de insecte, cu gauri in ele, neuniforme…
da, vreau sa le fac de ras!
oamenii astia, care scot la vanzare, din asta traiesc. daca nu le-ar trata, nu ar avea nicio productie de legume. asa ca, ingroziti-va! mancam chimicale cu polonicul.
Comentariu beton!13
Cred ca achizitia din piata e loterie, am inteles ca multi folosesc diverse produse chimice dupa cum ii taie capul. Pana la urma, ar trebui sa fie sigure cele din supermarket, pornind de la ideea de controlul calitatii.
Am citit ca in piata din Sibiu, este o doamna care are nu stiu ce aparat care indica faptul ca nu s-au folosit pesticide. nu stiu detalii, dar ar putea fi o solutie sa ne cumparam asa ceva pentru mers la piata.
Cred ca achizitia din piata e loterie, am inteles ca multi folosesc diverse produse chimice dupa cum ii taie capul. Pana la urma, ar trebui sa fie sigure cele din supermarket, pornind de la ideea de controlul calitatii.
Am citit ca in piata din Sibiu, este o doamna care are nu stiu ce aparat care indica faptul ca nu s-au folosit pesticide. nu stiu detalii, dar ar putea fi o solutie sa ne cumparam asa ceva pentru mers la piata.
Cred ca de la supermarket sunt mai ok decat alea de la piata :)) Eu nu cumpar de la piata fiindca dau mai mult pe aceleasi rosii ce le gasesc la supermarket. Rareori sunt producatori, si nu am nicio garantie ca sunt verificati cumva nici aia. Marketul macar are ceva reguli.
Eu iau rosii de la serele super, sunt extraordinar de bune la gust si se mai si inmoaie si strica daca stau mai mult cu ele pe acasa. Sunt in cutie, gramaj standard, rosii cherry, mai mici, mai mari, sortimente diferite. In zona mea gasesc la mega, profi, auchan. Presupun ca se gasesc si in alte colturi ale tarii, nu doar in zona de vest. Astea de marime standard nu mai iau demult, nu imi plac, nu au gust.
Am pățit asa cu niște mere de Grecia,arătau asa de bine la taraba,o parte verde intens și o parte aurie.Era prin 2002,80.000 kg,dar era vineri,zi de leafa și am luat 2 mere sa-i duc mamei la spital și ceva mai deosebit pe lângă cele zilnice.
A stat mama 2 săptămâni jumate în spital,merele trona grațios pe noptiera neatinse la fel de frumoase ca în ziua în care le-am cumpărat.Erau atât de tari ca nici cu cuțitul nu le-am tăiat ușor,de mușchi rămâneai fără dinți.
Gust ioc, parca era hartie cerata amestecata cu praf de creta.
Difera soiul, de aceea tin mai mult.
Oricum nici eu nu am incredere sa iau din piata,
Stiu din mai multe surse directe din mediul rural cum se stropesc legumele: cu otrava de sobolani deoarece insecticidele nu mai fac fata, se toarna chimicale cu sacul direct in canalele de irigatii…
Deci prefer rosiile din market, vreo 2 luni pe an gasesti rosii romanesti f gustoase in Carrefour si cam o luna in Lidl.
Comentariu beton!12
Sunt soiuri modificate genetic pt a rezista mult timp, asta insemnand timpul necesar transportului de la producator pana la magazin/vanzator si timpul de depozitare la raft. Am urmarit un documentar pe Moconomy fix pe acest subiect.
https://youtu.be/8uwn7ioUHTk?si=kndGlAnsrDltpPkl
Inca un documentar „cald”, de astazi, de la Moconomy. Despre rosii.
https://youtu.be/VXny8mgocRI?si=ksv574euHwmDAxmv
Eu sint un mare fan al rosiilor in timpul sezonului. Practic iau din piata cele mai bune rosii pe care le gasesc, si mananc cat pot de mult si de des pana se termina sezonul si incep sa piarda din gust. Acum, pot sa ma laud un pic ca stiu sa aleg rosii gustoase (90-95% succes). Astea bune nici vorba sa tina doua luni, sint destul de moi si au coaja subtire. Se duc intr-o saptamana, doua daca ai noroc. La fel de important, nu prea tin la transport, si asta le grabeste sfarsitul. Mi s-a intamplat sa le lovesc un pic la transport si sa se inmoaie in 2 zile.
Daca zici ca te-au tinut doua luni, ai nimerit vreun hibrid asemanator cu alea straine pe care le gasesti iarna. Alea sint destul de tari si au coaja mai groasa, si practic tin foarte mult daca nu au coaja crapata etc. Si, cel mai important, tin la transport ca se exporta la greu. Si astea pot fi destul de bune daca s-au copt suficient in conditii bune.
Am și eu o experiență d-asta, dar cumpărat de la Lidl în 2020: 5 verze să facem sarmale la tuci la țară, tradițional. Ne-a rămas una doi ani fără nici o urmă de degradare. Doi ani! La un moment dat mă gândeam să o țin pentru nepoți…
Comentariu beton!24
Eu aș fi ținut-o. 😁
Eu colectez gunoiul selectiv: metalul la
metal, sticlele la sticla si rosiile la plastic.
Comentariu beton!78
Soiuri hibride create să reziste. Rar se găsesc soiuri autentice, care cresc din semințe recoltate din exemplarele special selecționate.
Roșiile bune au altă formă, mărime, se simt altfel la pipăit (nu au coaja tare, groasă, ca de pepene). Când sunt expuse la tarabă se pot observa diferențele.
Majoritatea oamenilor se repede la cele arătoase ocolindu-le exact pe cele care sunt bune.
Sunt multe amănunte de explicat.
D.asta mă disperă pe mine sintagma : cumpărați produse românești / cumpărați de la tăranul român ! Nicio o leguma (in special ) no să mai aibă gustul de altadat’ ,in primul rand pt că s din semințe hibride (rezistente la toate alea) . Mihai, singurele produse in care poți să ai încredere că știi ce mănânci ,sunt cele crescute de tine (sau de oameni în care ai încredere). In rest …sper sa ni se adapteze stomacele și organismul la ce băgăm în noi !
Comentariu beton!11
Bă, m-ați ucis cu soiurile hibride făcute să reziste. Ce nu înțelegeți voi e că hibridele astea sunt făcute să reiziste în condiții climaterice diverse și destul de dificile, nu să arate roșiile impecabil la două luni DUPĂ CE LE-AI CULES.
Ai zis bine : sunt făcute să REZISTE ! In plus , peste ,se mai injecteaza ,pulverizează o grămadă de chestii d.ale „bune” ! Am ajuns sa ne bucuram când găsim legume / fructe care au cat de cat GUST !
Exact cum spui.
Am cunoștințe la țară. Cultivă hibrizi care sa reziste, pentru piață, si alte soiuri pentru consum propriu. Cele care sunt pentru ei, sunt zemoase, cărnoase, bune pt salate sau pt bulion sau pt suc. Fără coaja aia de pepene și cu lichid incolor care scaldă semințele.
As adauga ca rezistenta in timp si la transport dupa culegere e cea mai importanta pt legumele exportate. Gandeste-te ca se aduc cu vaporul, dureaza mult… stau destul de mult in depozite pana ajung la magazin, unde iarasi stau destul. Dupa care le iei tu, si mai rezista saptamani sau luni.
Se folosesc o groaza de tehnici, de la conditii de pastrare, la chimicale, doze de radiatii, etc. Dar tot tre sa faci soiuri rezistente cu coaja groasa etc.
Mama a cumpărat anul asta răsaduri de roșii de la niște producători, în nordul Moldovei. N-a avut atâtea roșii din gradina ei de când se știe. Numai ca nu poate face suc din ele, sunt prea tari și nu au zeamă. În alți ani, roșiile din rasadurile ei se stricau în maxim 3 zile, pt ca nu le stropește cu nimic
Mbada. Daca faci soiuri cu putina zeama si multa fibra, cum a mai comentat cineva aici, ca nu poate sa faca bulion din ele, da, rezista si dupa culegere.
La mama în grădină nu prea s-au făcut roșii anul ăsta. Și a rugat un amic (care vinde roșii în piață din producția proprie) să îi aducă și ei câteva kilograme contra cost. Și acesta i-a zis că roșiile pe care le vinde în piață nu le dă la prieteni. O să îi aducă peste o săptămână din alt loc.
Deci eu cumpăr din supermarket legume. Și ocolesc piața.
Pe mine m-a speriat acum vreo trei ani o discuție despre conservele fabricate din nu se știe ce legume/aditivi ca să fie profilul cât mai mare, explicația pentru faptul că nu cumpără legumele direct de la producători a fost că asta implică alte consumuri și costuri și mai bine folosesc diverși aditivi că lumea nu cumpără scump. În consecință producătorii folosesc aditivi ca legumele să se păstreze cât mai mult ca să nu rămână pe câmp neculese și fabricanții de conserve chiar le fabrică ca pe orice bun de consum. Chiar mi-au predat niște lecții de business și economie de m-au lăsat cu gura căscată, sigur că toți trebuie să trăim să nu ajungem în faliment dar ceva etică e necesară.
Legume destul de bune am cumpărat din Carrefour de la raioanele marcate „produs în România” sau „gusturi românești” sau „drag de România” cât a fost fiică mea în vacanță aici am primit ceva legume de la un coleg care are o grădină lângă București și chiar au fost bune, și-a făcut pofta copilul.
Acum cativa ani am cumparat din piata, de la o babuta, niste ardei grasi. Din motive necunoscute, nu i-a mancat nimeni si au ramas prin frigider pana cand am hotarat sa fac curat in tavita de legume. Bah baiatule, ardeii aia erau acolo la fel de fresh ca in prima zi desi trecusera aproape 2 luni de cand ii luasem. Niste morcovi, o telina si o sfecla rosie erau stricate si mucegaite, dar aia erau noi nouti. De atunci nu mai cumpar din piata, mai ales de la babute.
Cu o galetusa de rosii cherry am patit la fel: cumparate la sfarsit de iunie, le-am gasit neschimbate dupa ce au stat pe blatul bucatariei de la casa mamei- iar acolo e cald, nu gluma.
In camara am gasit- la fel de mandru- un bostan de la Halloween-ul trecut.
Habar n-am ce pun in ele – probabil sunt teste de tinerete fara batranete :).
din fericire, la noi, la Ieșî, mai vin niște legumicultori semi-cinstiți de la Tg. Frumos; cu doi dintre ei am creat o oarece legătură, în ani, iar acum eu/soția spunem ce vrem și ei ne dau din ce ladă știu…
despre roșiile matale, dom’ Mishu, să zici merci că n-ai lăsat vreun radio deschis, că-ți recitau știrile din ultimele 12 zile! sau îți săreau la gît, că la ce știri au fost…
da’ io am venit să zic de altceva: sat Grădinari, mai jos de Drăgășani! acu’ mult timp în urmă, pe vremea cînd aveam bani să mîncăm chiar în fiecare zi, făceam conserve pentru iarnă; și în doi ani consecutivi m-am oprit în menționatul sat, la aceeași elderly lady, cu intenția de a achiziționa kapia și gogoșari pentru zacuscă, respectiv vinete pentru congelat: „mamaie, am o fetiță cam gingașă, bla, bla, bla…”
– are mamaia, da’ tre’ să le culegi singur, că nu le am culese!
și mă bagă în curte, în grădină (tăt frumos, tras la linie tot) și ajungem taman în spate de tot, la un gard de spini/mărăcini; deschide o portiță și mă bagă în RAI (după miros): iaca, de aici culegi, că aici nu pun decît bălegar și stopesc cu urzică! îi pentru copchiii mei de la oraș…
după aia am început drumurile în Bulgaria și mai luam/iau de pe acolo legume!
Comentariu beton!12
Am vrut sa fac si eu un intaritor de rosii pe baza de zeama de urzica. Am cules din fundul gradinii, le-am pus in galeata cu apa de ploaie, am mestecat acolo – la inceput cu inima usoara, apoi cu nasul din ce in ce mai strâmb, ca puteaaaa de numa’ – si dupa vreo 2 saptamâni am rasturnat toata apa aia peste rasaduri. Ei, punctul culminant al actiunii a fost ca mi-au murit toate rasadurile! Am aflat mai târziu, prea târziu, ca solutia aia trebe diluata, nu se pune asa intreaga. Deh, daca n-am fost niciodata buna la chimie!
La subiect: eu am o problema cu merele. Cred ca au pierit soiurile bune odata cu comunistii. Si inca d-aia tot au mai ramas, dar mere cu gust, ba.
Eu am roșii cultivate de mine in grădină, bio, nu le stropesc cu nimic, nu le pun îngrășăminte, nimic.
Ei bine, rezistă in frigider și ele mai mult de o luna. Presupun că așa sunt roșiile,rezistente 🤷🏼
Rosiile (si nu numai) din comert sunt cu siguranta stropite/scaldate/injectate etc. cu tot felul de rahaturi, culese de verzi si “coapte” artificial. Dar sunt si soiuri modificate genetic, sau ce dracu’ le-or face, care tin o suta de ani si care, evident, n-au nici un gust. Eu am in gradina un solar mic, in care cultiv rosii, castraveti si ardei, care afara nu cresc in clima de aici. Cumpar rasaduri bio si folosesc ingrasamant organic, din sursa sigura. Anul asta unul din soiurile de rosii e de plastic, coaja tare si nici un gust, pe cand celelalte trei sunt dulci, zemoase, cum erau la bunica in gradina. In afara sezonului mai cumpar, cand gasesc, niste rosii grozav de bune de la un singur supermarket, care nu stiu de unde le procura, dar sunt cum trebuie sa fie, cu exceptia culorii: grena, maro, oranj, galben. Si nu tin mai mult de 3-4 zile. Altfel astept pana la sezonul urmator.
Dragă MV,
Onest să fiu, nu mă așteptam din partea ta la atâta naivitate, om bâtrân, cu păru’ nins, (aproape) leat cu mine!
Datele problemei stau așa: eu am roșii de la soacră mea din grădină, mai întâi din solar și apoi din grădină vreo 3 luni pe an. Ulterior, exclusiv roșii bio de la Carrefour (doar pe ăsta îl am eu în orășelul în care am avut ghinionul să mă nasc și să-mi târăsc anosta existență, dar tu poți pune orice alt supermarket care are ceva standarde).
Ideea e așa: eu am o nenorocită de alergie la conservanți,stimulenți, pesticide plm, așa că tester mai bun nu să iegzâstă. O pățesc la legume, fructe sau chiar la vinul românesc de stat plin de sulfiți. Că nu știu cum se face că și vinurile spaniole și italiene au sulfiți, dar să dea dracii dacă îi simt.
Dar, revenind la idee, în contact cu aceste substanțe, mă roșesc, mă înăbuș, fac ca draq și simt că mor. În urma mai multor experiențe de acest gen, am ajuns la concluzia că de fapt supermarketurile, prin standardele impuse furnizorilor, mai controlează cât de cât nivelul acestor substanțe, control pe care în piață nu are cine să-l facă.
Așa că sfatul meu prietenesc este să renunți la naivitatea aia cu încurajarea producției autohtone, că țăranul ăla român a cărui imagine idilică o venerezi tu, nu e nici pe departe ce pare, nu are nici un scrupul să te otrăvrească lent. Banu’ să iasă!
Legumicultura românească nu se poate dezvolta prin vânzarea în piață de către țărani cu kilu’. Altele sunt pârghiile, că de aia suntem în sec XXI.
Ca argumente la teoria mea, îți adresez două întrebări:
1. Câți dintre cei care vând prin piețele din România crezi că au certificat de producător și cât crezi că e de greu să obții un astfel de certificat?
2. Știai ( nu știai că n-aveai cum, dar dă mai bine exprimarea) că lângă urbea mea natală este un sat vestit în solarii unde adesea se găseac băbuțe cu broboadă care ies la drum cu legume din grădină? Emoționant, nu? Îți vine să cumperi doar ca să le faci un bine, este? Ei bine, cu ani în urmă când am vizitat o asemenea familie, am aflat că aveau 4 solarii: trei pentru vânzare și unul al lor, separat, cu legume curate. Joac-o p’asta!
Comentariu beton!22
În București iau roșii din supermarket, cherry/prunișoare, crescute în România. În general rezistă cam 2 săptămâni la temperatura camerei, iar când încep să se scofâlcească le pun la paste/ghiveci.
În Pitești ai mei mai cumpără roșii din piață, cunosc câțiva producători care vin din satele dimprejur.
Roșiile din video nu aș avea curajul să le mănânc nici eu.
Eu am aflat următoarele trăgând de limbă un producător de roșii. Știu că este producător, pentru că an de an vine în piață doar cu roșii, de primăvara până toamna. Roșiile care apar primele pe piață, în mai, și pe care le găsim până la final de iunie sunt roșii crescute în solar. Este soiul acela țuguiat, care sunt moi atunci când sunt coapte și au gust bun. Începând din iulie, pe piață apar celelalte soiuri, cultivate în câmp (ei le numesc roșii de grădină). Acestea sunt mult mai rezistente la intemperii și dăunători, dar nici gust nu mai au. Toamna găsim din nou pe tarabe roșii cultivate în solar, este vorba de tura a doua de solar. Le găsim până în noiembrie, până când se face rece și nu se mai coc nici în solar. Acestea sunt din nou gustoase.
Referitor la degradarea lor, cele din primăvară și din toamnă (de solar) se strică relativ repede, după ce vii cu ele acasă. Aceasta este o constatare empirică. Cele de vară, cultivate în câmp, rezistă foarte bine acasă. Eu le numesc mingi de tenis. De tratamente beneficiază și cele de solar și cele din câmp, deci diferența cred că este de la soiuri.
În consecință, primăvara și toamna cumpărăm roșii din piață, de la producătorii din sudul țării sau de la intermediari (au aceeași marfă la vânzare, prețurile sunt aceleași sau chiar mai mici la intermediari). Și aici e o șmecherie. Nu cumpărăm primăvara decât atunci când încep să se stabilizeze prețurile. De ce? Pentru că primele care apar pe piață sunt grăbite și tratate excesiv, tocmai pentru ca producătorii să poată profita de prețurile mari. Vara ne descurcăm din alte surse. Ocazional cumpărăm de la țărani care mai cultivă soiurile vechi. Și ei le tratează (chiar și bunica stropea cu piatră vânătă), roșiile sunt mult mai scumpe, dar cel puțin sunt gustoase. De câțiva ani am început să experimentăm și să cultivăm noi câteva fire de roșii chery pe un petec de pământ, fără niciun tratament, doar ca să avem cu ce trece vara. Toamna revenim la țărani și la roșiile din solar. Iar iarna nu mai cumpărăm roșii.
De anul trecut ne-am apucat de crescut roșii, ca amatorii, pe terenul unui prieten. Din 12 răsaduri anul trecut ne-am săturat de roșii și am dat la toată lumea – vecini, prieteni.
Anul ăsta am incercat diverse soiuri, dar n-am mai avut norocul începătorului. Valul de căldură din iunie a ars plantele, pur și simplu, pline fiind ele de rod. S-au înroșit unele brusc, deși erau tari ca piatra, iar interiorul era verde, de parcă erau roșii turcești de solar, nu crescute în Spania.
Ce a reușit să mai crească a fost atacat de musca neagră, în ciuda soiului cu coaja groasă, obținut în laborator, firește. Unele au rezistat și 3 săptămâni până le-am mâncat noi. Dealtfel au fost gustoase, nestropite.
Ce pot să îți spun precis este că există un soi de roșii care, deși culese, rezistă câteva luni – tomaquet en rama îi spun catalanii. E chiar mișto să culegi în decembrie o roșie din asta de pe tulpină, ca din funia împletită de ceapă de la noi, și să dai cu ea pe felia de pâine prăjită frecată cu usturoi, cu o picătură de ulei de măsline. Să trăiești, să nu mai mori!
Nu vreau sa te dezamagesc dar, rosiile alea de piata nu-s rosii „taranesti” ci-s d’alea „bune”, de supermarket produse la gramada. Din pacate, nu stiu ce baga in ele dar, sigur-sigur baga ceva
Oricum sunt mai bune că cele din supermarket.Trebuie să mai și alegi.Sunt producători și. Producători.Cele din magazine rezistă și 4 luni sunt mult mai nocive.
Eu am patit-o mai rau, cand locuiam la bloc, aveam obiceiul foarte prost sa cumpar rosii de la Lidl pe perioada iernii.
Intr-un an am gasit in aprilie sub masa din bucatarie o rosie cazuta de prin decembrie.
Soc si groaza, era ca atunci cand am cumparat-o, perfecta, in conditiile in care in bucatarie aveam o medie de 28 de grade.
De atunci mananc rosii de la rude sau prieteni cand e perioada lor.
Cat despre soiuri hibride si alte mituri despre rosiile care nestropite se strica, tata, avea alta metoda, planta in etape si daca se imbalnaveau cele din etapa 1 le arunca pe toate, lasa etapa 2 si planta etapa 3 si tot asa. A avut rosii de am mancat toti si nu a tratat nicio leguma niciodata.