Băi, aș vrea să-mi explice și mie cineva, ca la proști, care e faza cu referendumul lui Nicușor Dan.

Și nu fac mișto, întreb cât se poate de serios, pentru că nu mă prind cum ar putea funcționa.

Probabil că deja știți că odată cu turul 1 la alegerile prezidențiale, locuitorii din București vor găsi la centrele de votare și trei buletine separate pe care sunt întrebările referendumului. Adică astea:

1) Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

2) Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

3) Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Despre întrebarea 3 nu discutăm, că acolo mi-e clar tot.

Ce nu înțeleg este ce speră Nicușor Dan cu primele două întrebări. Că dacă referendumul va trece, la Primăria Capitalei vor intra impozitele cetățenilor din toate sectoarele? Și că doar Primăria Generală va da autorizații de construcție în București? Cum s-ar putea întâmpla astea două, că nu mă duce capul să pricep?

Ok, să zicem că referendumul trece fluierând, cetățenii capitalei votează în majoritate covârșitoare „da” la cele trei întrebări, cum se vor întâmpla lucrurile în continuare?

Știți că dacă rezultatele unui referendum nu sunt introduse într-un cadru legislativ n-au nicio valoare, da? Poate îmi joacă feste memoria, dar nu cumva a mai trecut en fanfare un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari la 300?

Nu s-a întâmplat vreodată, deși sunt 15 ani de atunci. Acum, în 2024, Parlamentul României numără 466 de parlamentari. De ce? Păi pentru că proiectul de lege, rezultat în urmă referendumului, n-a trecut niciodată de Parlament. Doar nu erau idioți să-si taie cu mâna lor creanga de sub picioare.

Acum revenim la referendumul lui Nicușor despre care presupunem că va trece glorios. Ce anume îl face pe primarul general să creadă că se vor și întâmpla lucrurile stipulate în întrebări?

În cinci din cele șase sectoare ale capitalei, noii primari aleși sunt de la PSD-PNL, adică de la coaliția aflată la guvernare. Oare Nicușor crede că ăștia vor lăsa vreodată să treacă un proiect de lege care să le ia banii și puterea din pix primarilor de la sectoare? De ce ar face așa ceva? Ca să-și taie una dintre conductele prin care sug bani? Doamne apără și păzește, niciodată!

Sau credeți că se bazează pe faptul că după alegerile parlamentare coaliția PSD-PNL nu va mai fi majoritară în Parlament, deci are șanse să treacă un proiect de lege care să aplice rezultatele referendumului?

Îmi pare rău s-o spun, dar eu cred că și asta e tot naivitate. Niciodată nu va trece de Parlament o astfel de lege care să lase aproape toată capitala în mâinile unui singur om.

Singura șansă să se întâmple așa ceva ar fi dacă s-ar desființa primăriile de sectoare, ca în lumea civilizată, și să rămânem doar cu primăria generală. Altfel, nu va sta nimeni să facă legi care să ia din puterile și banii primarilor de sectoare.

Și știți ceva, nici măcar n-ar fi corect să schimbi regulile în timpul jocului. Pe primarii de la sectoare i-au votat niște mulți oameni, unii au fost aleși cu 60% sau 70%, ceea ce înseamnă enorm. Băi, nu știu, dar în momentul în care au fost votați, nimic nu lăsa de înțeles că li se vor lua din puteri, că poate nici nu mai ieșea lumea la vot.

Uite cel mai bun exemplu. 73% dintre cetățenii cu drept de vot ai sectorului 6 și-au manifestat prin vot dorința ca sectorul lor să fie gospodărit de Ciucu. Poate nu vă dați seama, dar 73% este un procent imens, bazat pe faptul că oamenii din sectorul 6 au încredere că Ciucu va face ce le-a promis. Păi cum ar mai putea să facă dacă vine referendumul lui Nicușor și îi ia din bani și din drepturi? Îl mai votau pe Ciucu 73% dacă știau că-l votează degeaba? Puteți extrapola exemplul la toate celelalte sectoare.

Vedeți? De-aia zic că nu prea e corect să schimbi regulile în timpul jocului și să le iei primarilor de sectoare ceva ce și-au câștigat prin vot și să-i lași să-și ducă mandatele până la capăt având toate drepturile și puterile pe care le aveau în ziua in care i-a votat lumea. Altfel e cam de porc, nu?

Desigur, puteți să-mi spuneți ca odată trecut referendumul, rezultatele lui se pot pune în practică oricând, peste alți patru ani, sau 8, sau 12. Iar eu să vă răspund că noi, românii, avem memoria peștelui de acvariu. Peste patru ani n-o să-și mai aducă aproape nimeni aminte de referendumul ăsta. Peste 8 sau 12 nici atât. Fix cum s-a întâmplat și cu ăla pentru cei 300 de parlamentari.

Greșesc? Vedeți voi altfel lucrurile? Că dacă da, chiar mă interesează cum le vedeți.

Altfel, videoul de mai jos e foarte tare, doar că nu-mi lămurește absolut nimic din tot ce-am scris mai sus.