Cele mai frecvente greșeli din limba română: episodul 2
Pentru mine acest cuvânt, „repercusiune”, reprezintă un prag peste care nu pot trece.
Indiferent cine ești și cât de inteligent te-am considerat, din secunda în care te-am auzit rostind „repercuRsiune” sau, mai rău, te văd că-l scrii, nu-ți mai acord niciun pic de respect. În ochii mei mai valorezi fix cât nisipul din litiera pisicilor în ziua în care-l schimb.
Cel mai amuzant a fost în pandemie, desigur, când 99,99% dintre epidemiologii de internet și specialiștii în ocultă și cincige n-aveau nicio problemă să scrie despre „repercuRsiunile vaxxinului”. Pentru că atunci când ești prost, n-ai făcut nimic dacă nu și semnalizezi.
Uite că azi vă las aici cea mai simplă regulă după care poți să știi pe loc care este varianta corectă, chiar dacă ești analfabet.
Cu plăcere!
Eu folosesc sinonimul „așa a vrut Dumnezeu”…
Comentariu beton!77
Așa ziceau și bunicii noștri când făceau copii la 14 ani. Repercusiuni de la f… :)))
Așa a vrut Dumnezeu, maică!
Nu stiam ! Multumesc Mihai.
O regula foarte simpla si usor de retinut👍
E la fel ca cea cu stalactitele si stalagmitele. Cand eram la scoala la orele de neerlandeza o colega a zis ca nu stie diferenta dintre ele. Profesoara i-a explicat ca stalactitele atarna si ca trebuie sa se gandeasca la „tieten” ( banuiesc ca nu e nevoie sa traduc😉) pentru a face diferenta.
Comentariu beton!29
Pai si stalagmitele?
stalagmitele sant celelalte 🙂
eu am folosit un truc vizual : am asociat litera „g” din stalagmite unui carlig care tine structura (cuvant sau imagine, cum vreti) ancorata la pamant. Intr-o secunda „vedeam” stalagmita pozitionata jos.
Stalactita era cealalta…
Cea mai bună explicație vine tot de la Vâlcea, de la profesoara mea de geografie din clasa a cincea. Alea care sunt cu „t” sunt deasupra și cele cu „m” dedesubt, că „t” e de la tata și „m” de la mama. Tata e mereu deasupra și mama dedesubt. Și uite-așa s-a făcut și educație sexuală avant la lettre. 💪
Pentru mine a mers după litere, c e înaintea lui g în alfabet.
@ Mihai: :))
si daca i-ai fi surprins in alta pozitie?
Mi-e tata mi-a spus ca, tata e sus, mama e jos 😆😈
E o interpretare facuta in functie de limba vorbita. 😁
La mine a fost foarte simplu cu stalactitele si stalagmitele. Asociere vizuala. În DEX ediția când eram eu copil, cuvântul “stalactită” era poziționat în partea de sus a paginii, de unde a rezultat în mintea mea ca stalactita e cea care creștea din tavanul peșterii. “Stalagmita” era in partea de jos a paginii, deci creste de jos in sus.
Simplu, nu?
Stalactita atârnă din ”tavanul” peșterii. Atât de simplu…
M e inaintea lui T la alfabet, deci stalagmita e prima, jos, iar stalactita e sus.
„repercusiune” a fost primul cuvant folosit la televiziunea nationala la un concurs cu premii destul de mari. Se prezenta cate o litera pe parcursul a mai multor emisiuni si la sfârșit trebuia trimis raspunsul in plic.
Pentru ca niciun coleg nu ghicise cuvantul, mi se parea ca am asa multe sanse de castig!!! Pana cand am vazut mormanul de scrisori care se stransese! Ce dezamagita am fost! Dar macar invatasem un cuvant.
Totusi, de departe, cea mai folositoare asociere a fost cea folosita pt a memora automat, fara sa ma gandesc prea mult, graficul cererii si al ofertei, in facultate.
Pe graficul X0Y, oferta porneste intotdeauna de la 0, adica O=0. Cererea e diagonala inversa si se intalnesc la echilibru. Poate mai foloseste cuiva 😆
Mulțumesc pentru tot;zic,nu dau cu parul,de ce, dacă nu știi varianta corectă, să nu folosești un sinonim,care în cazul acesta are destule.De ce o fi la modă să spui un cuvânt pe care nu-l stăpânești bine,doar ca să te dai deștept,dar nu știi cum ai luat bacalaureatul.
Comentariu beton!16
Pai tocmai,ca nu stii ca nu-l stii!
Comentariu beton!14
ca daca ar sti ca nu-l stie, nu s-ar mai preface ca-l stie, ca sa stie si altii ca nu stie :))
@Monica, când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți… la fel și când ești prost…
Eu mă tot întreb de unde apar variantele greșite ale cuvintelor. Nu de alta, dar după ce le aud, trebuie să stau să mă gândesc când folosesc cuvintele, care din cele două este forma corectă.
Comentariu beton!17
De la proști și de la analfabeți. Cum sunt foarte mulți, majoritari, cuvintele respective capătă tracțiune.
sau, ca mine, îl înveți greșit încă din copilărie: înfinge!
să-mi spuneți, vă rog, la ce oră pot să-mi fac autocritica în fața colectivului, mulțumesc!
Comentariu beton!23
Hmm… am o bănuială că nu zici și „înfinpt”, nu?
@Camelia, să învățați cum se zice „malsprasi”(malpraxis) de la Ciolacu, da?:)))
Comentariu beton!16
@costica: doua mătănii cu fața la Meca și te iartă Mihai. Dar la Meca aia adevărată, deși cred că ar funcționa la fel și clubul de striptease pe care l-am văzut acum câteva zile și se numea la fel… Până la urmă tot despre virgine e vorba.
Acum aștept să-l bubuie adepții religiei păcii pentru erezie…
@Mihai, felicitări! Știi tu de ce.
Eu cred că apar pentru că unii analfabeți nu numai că nu le înțeleg, dar nu le pot nici pronunța. Și le trag înspre o pronunție pe care o pot aborda. Am pățit deseori cu elevii la școală.
@Caludiu, cred că era CUBUL, nu clubul 😂
Foarte bine și simplu explicat. Ne mai corectăm și noi greșelile. 😁
Mi-e asa dor uneori de emisiunile alea mici cu Pruteanu… Erau niste bijuterii
Comentariu beton!36
Eu zic sa-i impuscati pe toti care fac greseli. Pac! Next!
In felul asta creati o lume a dreptilor, a celor buni, a celor care nu intineaza sfinta limba romana. Faceti o perioada de tranzitie in care cei carora nu le convine pot sa emigreze, le dati intii o sansa si daca nu vor…
Comentariu beton!25
Întâi se scrie cu un singur i. Iar marea problemă e că n-o poți pune pe seama autocorrectului, că nici ăla nu scrie singur cuvinte care nu există.
Plm, când vrei sa te dai glumeț și deștept, pe subiecte care țin de limba română, ar trebui să ai un minimum de bun-simț și să te asiguri c-ai scris corect. 🤷♂️
Pe bune? Din toată discuția de zilele trecute cu asta ai rămas? 🤦
Nu trebuie nimeni împușcat sau arătat cu degetul, dar o corectare nu strică nimănui! Nici Mihai nu e agresiv în abordare decât dacă cineva persistă în greșeală.
Eu am crescut cu 3 limbi: maghiara, româna și germana. Clasele 1-12 și facultatea le-am făcut în lb română, germana o vorbesc acasă (am studiat la școală ca lb străină), maghiara cu rudele și colegii/pacienții din Tg Mureș.
Dintre toate cel mai prost stau cu maghiara, fiindcă am învățat-o „după ureche”, scriu cu greșeli, nu pun accentele cum trebuie, etc.
La germană am luat premiu la olimpiada națională și tot fac greșeli. Accept să fiu corectată fără să-mi dau ochii peste cap și merg înainte.
În română (pe care o folosesc cel mai des în viața de zi cu zi) nu cred că fac greșeli, dar dacă s-ar întâmpla și sunt corectată, aia este, am învățat ceva.
Mi se pare de absolut bun simț să știi să comunici în limba maternă corect, că nu e rocket science, ce pisici!
Comentariu beton!44
Dragul meu, nu am scris intii cu doi de i, ci cu i din i, nu mai poti invata calu batrin sa scrie cu i din a, si nici diacritice romanesti nu am ca nu ma apuc sa reconfigurez unixul pentru fiecare postare in limba romana. Nu sint nici pe Windows, nici pe Mac. Cind am plecat din Romania se scria cu i din i, i din a a aparut la multi ani dupa plecarea mea 🙂
Daca nu ne-am grabi sa-i judecam pe ceilalti dupa aparente superficiale ar fi o lume mai buna 🙂
Comentariu beton!51
Ametist, nu am nimic impotriva stradaniei de a folosi corect o limba, am insa o problema cind cineva care greseste e automat facut prost sau analafabet.
Comentariu beton!40
Dacă și a vorbi și scrie corect într-o limbă sunt “aparențe superficiale” atunci nu prea are cum să fie o lume mai bună. Plus scuzele cu plecatul și sistemul de operare, care sunt cam penibile.
anukoi, nu erau scuze, nu am pentru ce sa ma scuz 🙂
@dede, nu erau scuze, erau justificări. Adică FIX același lucru. De altfel, noi, românii, oriune ne-am afla suntem cei mai buni la găsit justificări. Pentru ORICE.
@Dede, am plecat din tara de 17 ani, lucrez in germana si engleza. Nu ai cum sa uiti limba romana daca ai stiut-o bine vreodata. Povestea asta sa i-o spui tu cui doresti, dar nu unora care chiar stiu despre ce e vorba. Si nu se pune problema de nicio „intinare”, poti sa-ti pastrezi si ironiile astea (cam de Obor, as adauga…).
@Dede M-am exprimat greșit, așa e, însă ideea rămâne.
Erau explicatii, nici scuze, nici justificari. Asta cu romanii e o chestie pe care nici macar eu n-o stiu, habar n-am ce sint si nici nu cred ca conteaza. Sint etnic german, limba mea materna e germana, am invatat romana la 14 ani si am plecat la 19, dar acolo sint nascut si iubesc locul ala. E incredibil dar in anul 3 de liceu am cistigat olimpiada pe judet la limba romana 🙂
Sune-mi tu ce sint 🙂 ca pe mine ma doare in cur dupa ureche ce sint (expresie ardeleneasca)
Stati ma relexati, nu ca nu-mi place cum va enervati si cum va sare tandara din orice, dar nu va face bine la tensiune 🙂
Comentariu beton!35
“ am cistigat olimpiada pe judet la limba romana” sigur. Și eu pe aia internațională de matematică, după care m-am trezit.
@anukoi, păi au fost trei participanți. Și eu am ieșit pe locul trei la un concurs de înot, Vâlcea. Am diploma acasă. Tot trei participanți am fost. 🤷♂️
Ok 🙂
Eu va las sa va porcaiti in continuare reciproc pentru tot ce considerati la ceilalti ca e o greseala si dupa aia sa va mirati colectiv in grupulete de ce ceilalati sint rai si agresivi in comportament. E minunat ca voi sinteti mai buni.
Felicitari, sinteti pe calea cea mai buna sa schimbati societatea voastra intr-un loc mai bun 🙂
Comentariu beton!22
Hai c-ai luat-o razna complet. Vii și îmi ții morală despre cum ar trebui înțeleși și bieții analfabeți, că sunt și ei oameni. Da, boss, sunt, dar m-am săturat să mi se spună că și proștii sunt oameni și cum ar trebui să fiu eu empatic cu ei. Nu, n-ar trebui, a fost alegerea lor și fie și analfabeți și proști. Hai sictir!
@Dede: Unixu’ nu știe caracterele românești-n 2024? Sau încă folosești varianta din 1969? 🤔
Sau pentru un căcat de Alt+Shift trebuie să compilezi kernelu’? 🤣🤣🤣
” sa-i impuscati pe toti care fac greseli. …. le dati intii o sansa si daca nu vor…”
pe toti CEI care
Ti-am dat prima sansa.
Foarte simplu și eficient! Mi-ai citit gândurile, înainte să mă uit la video mă gândeam „sigur o să zică de c u r”.😁
Bineînțeles că explicația „prinde” doar în cazul în care gândești cu extremitatea corespunzătoare..
Bun așa, toarșu lingvist! Multe succesuri!
Problema e că dacă le folosește greșit suficient de multă lume devin ,,corecte,,. Țineți minte acum niște ani că se utiliza expertiza in loc de experiență… Au greșit atât de mulți, mai ales politicieni că acum e acceptat că expertiză e sinonim cu experiență. Și nu e.
Aceași explicație le-am oferit-o și eu copiilor când erau prin clasa a 7-8. Și de atunci n-au mai greșit. Cât despre a respecta sau nu regulile de scriere, îl citez pe profesorul de mecanică de la facultate „Dura lex sed lex, uuuunde-i lege nu-i tocmeală”. Așa, întotdeauna ambele variante și cu uu lungit. Era ardelean.
Pai si sondajul ala e scos de Buble din Curs sau din cur?
Cre’că ambele. :))))
Si eu tot asa sunt. Cand vad ca cineva nu stie cate IP-uri sunt intr-un subnet cu /24 sau mai rau scrie 10.206.242.17/24 nu mai valoreaza nimic pentru mine.
Greselile legate de limba romana nu prea ma intereseaza pentru ca e o limba grea, cu multe cazuri particulare, vorbita de foarte putini oameni.
Mai puțini decât cei care vorbesc limba lui R2D2? 🙂
Și, apropo, sunt 254 de IP-uri utilizabile. Că ultimul e pentru broadcast. Si pot să-ți traduc răspunsul și în binar, dar nu mă lasă Mihai sa urc mp3-uri. :p
Asa, claudiu, zi-i si tu!
@irinoush: sunt plecat din țară de atât de mulți ani, încât do multe ori ma întreb dacă mai sunt român sau nu. Chiar și așa, încerc sa vorbesc românește. Corect. Pentru că mi se pare de bun simț. A fost prima limbă pe care am învățat-o și mi se aprende prost gust sa o uit. Apoi am învățat engleză și spaniolă. Și încerc să le vorbesc cât se poate de corect. Iar motivul e logic. Cel puțin pentru mine. Folosesc cele 3 limbi în mod curent. Vorbind cu nativi. Mi se pare cel puțin bizar sa nu încerc.
Ca ati adus in discutie limba romana vorbita de politicieni, nu stiu cati dintre voi ati urmarit discursul primului ministru Ciolacu tinut de acesta sambata trecuta la Romexpo. Stiu, nu aveati de ce dar eu m-am uitat mai mult de cateva minute si am remarcat ca distinsul domn pronunta „trebie” in loc de trebuie. Si citea de pe o foaie unde sigur cuvantul era corect scris. Dar cand te obisnuiesti( iti intra in reflex?) cu pronuntia gresita a unui cuvant pai asa vei spune mereu. Cine stie cum si cand, sa ajungi sa te autocorectezi in timp?!
Daca varianta in engleza nu are R, nici aia in romana nu trebuie sa aiba. :))
I-aaauzi
Dacă ești bombardier dedicat, spectator de Insula Iubirii, politician de succes, te doare în reperCURsiuni de forma corectă.
Să nu îți mai lași părul să îți intre ca la sălbateci în ochi, că vrem și noi să te vedem.
Inițiativă excelentă.Asta voiam să spun dar m-am luat cu altele.
Era un banc…
– Ioane, cum se zice, funicular sau furnicular?
– La ce?
Comentariu beton!14
@Bazil, corect e pe dos. 😁
„R(e) /(per) cur si(și) un e”
„R(e) /(per) cu si(și) un e” este incomplet/fără sens.
QED
:mândrunevoiemare:
😁😁😁😁 A se trata ca atare.
Foarte tare! Mulțumesc!
Mulțam! Eu aștept capitolul cu “decât”…. Care pentru mine este testul suprem. Dacă zici “am decât”, “sunt decât”… La mine e gata. 😋 Mai pot ierta confuzia “care/pe care” într-un anumit context….Chiar și “din cauză/datorită” (cu greu). Dar “decât” în construcții pozitive….pentru mine este dovadă de analfabetism maxim. Pentru că zgârie rău…
PS Știu că nu există această problemă aici. Doar îmi zic și eu oful.
Limba e în continua mișcare, e posibil ca la un moment dat decât sa devina sinonim cu doar, pana la urma și doar si-a schimbat înțelesul, singura amintire a sensului inițial fiind în formula fără doar și poate. În definitiv cuvintele au sensul pe care-l atribuie uzul general, nu cel personal.
Am si eu unul.. „Delicvent”
intinerariu 😜