Dacă s-ar inventa mașina timpului și-aș avea dreptul să fac doar două călătorii cu ea, mi-aș rezerva una dintre ele să mă duc în viitor, peste vreo 50-60 de ani, să văd ce s-a ales din săracă noastră limbă română.

Dincolo de orice glumă, de foarte multe ori mă gândesc că suntem ultima generație care mai trage cu dinții de o limbă română cât de cât corectă, după noi se va alege praful, „decâții” și lipsiții de Acuzativ vor schimba complet normele ei de utilizare.

Dar până atunci, uite că mai fac eu câte o încercare din asta, sortită din start eșecului, să mai îndrept cât de cât lucrurile. Astăzi povestim despre oamenii care vorbesc folosind sintagma „ca și”.

Prieteni, oamenii care vorbesc cu „ca și” sunt cel mai rău soi de analfabeți: analfabeții ipocriți și parveniți.

Măcar ceilalți, analfabeții obișnuiți sau ăia funcțional, atât pot ei, dar ăștia care spun chestii de genul „lucrez ca și specialist” sunt crânceni, în analfabetismul lor, pentru că folosesc „ca și” absolut gratuit, doar pentru că pare mai distins, mai elegant.

Ei bine, nu este. „Lucrez ca specialist” este varianta corectă și care, ce să vezi, sună mai bine și mai curat.

Iar marea problemă este că în ultima vreme suferim de un fel de epidemie de „ca și”, din zece oameni pe care-i auzi vorbind liber, opt nu vor avea nicio problemă să spună ceva de genul: „l-au propus ca și candidat”.

O să-mi spuneți că în acest caz „ca și” evită cacofonia. Nu evită nimic, e la fel de rău precum în cazul celor care rostesc, la fel de distins: „l-au propus ca virgulă candidat”. Mor câte puțin de fiecare dată când le aud, ambele enunțuri sunt la fel de stupide. Vrei să eviți cacofonia? „L-au propus pe post de candidat” și-ai scăpat.

Pe scurt, că dacă mă lungesc nu mai citește nici dracu’: oameni buni, nu mai folosiți „ca și” doar pentru că vi se pare vouă că e mai elegant. NU ESTE!

Nu mai folosiți „ca și” doar pentru că vi se pare vouă că evitați o cacofonie. Nu evitați nimic, în schimb o să lăsați impresia că sunteți analfabeți. Ceea ce poate fi perfect adevărat.

Înlocuiți-l pe „ca și” cu expresii simple, la îndemâna oricui, precum: „în calitate de” sau „pe post de”. Sau, acolo unde nu e cazul, nu-l mai înlocuiți cu nimic.

„I-am vorbit ca profesor” sună mai bine decât „i-am vorbit ca și profesor”.

„Ca fel principal am avut limbă de prepeliță în aspic” sună mai bine decât „ca și fel principal am avut limbă de prepeliță în aspic”.

„L-am rugat în calitate de coleg” sună mai bine decât „l-am rugat ca și coleg”.

„Lucrează pe post de colaborator” sună mai bine decât „lucrează ca și colaborator”

Hai că e simplu, se poate, trebuie doar să vreți.

Există totuși niște situații în care folosirea lui „ca și” este cât se poate de corectă. Nu voiam să le mai pomenesc, ca să nu complic lucrurile, dar sunt nevoit s-o fac. N-am nicio îndoială că vor apărea cei care vor căuta excepțiile doar ca să-mi demonstreze că nu e ca mine.

Așadar, situația cel mai des întâlnită în care „ca și” se poate folosi corect este aceea când îl poți înlocui cu „la fel ca”, sau „în același mod ca”, sau „precum și”:

Câinii, ca și pisicile, pot să viseze.

Câinii, ca și pisicile, au nevoie de iubire.

Câinii, ca și pisicile, ne-au fost mereu alături.

Mai există niște construcții în care se poate folosi corect „ca și” („un plan bine făcut este ca și realizat” sau „este prezent ca și cum n-ar fi”), dar deja e prea mult. N-are rost să intrăm în detalii care nu-și au rostul, scopul meu e să înțeleagă cât mai multă lume că de cele mai multe ori „ca și” este folosit total eronat.

P.S. Am de gând să fac o serie de videouri cu cele mai frecvente greșeli din limba română. Videouri scurte, de maximum 90 de secunde, care vor arata exact ca ăsta de mai jos (ba chiar următoarele două vor fi mult mai scurte, în jurul a 30 de secunde). Cum vi se pare ideea? Lăsați și voi un feedback, ziceți două-trei vorbe, ca să știu la ce să mă aștept.