Deși dacă e să-mi privești fizicul de balerin silfid n-ai zice așa ceva, să știți că există și mâncăruri pe care nu le pot băga în organism decât dacă e să ne lovească foametea la nivel planetar.
Sunt convins că aveți și voi, așa că mă gândeam să le punem azi pe masă.
Pește. Nu mănânc aproape niciodată pește și chestii făcute cu pește. Nu mă omor nici după gust, dar nici după faptul că trebuie să stau să aleg oasele alea. Ca să nu mai spun că și după ce le-am scos, mă pot trezi că a rămas unul pe care nu l-am observat și care mi se va înfige grațios pe undeva prin gură sau prin gât.
Bunică-meu, tatăl maică-mii, a mers 40 de kilometri cu trenul, până la fiu-său cel mare care era doctor, pentru un os de pește rămas în gât. Deci nu, mulțumesc, pește mai răruț spre deloc.
Supe. Nu mă omor nici după ciorbe, rar de tot mănânc așa ceva, dar supe niciodată. Cred că eram copil, la Vâlcea, când am mâncat ultima dată supă.
Dovleac. Urăsc visceral gustul de dovleac. Nu pot mânca nimic făcut cu dovleac, indiferent că vorbim despre mâncăruri sau „dulciuri”. Nu suport nici măcar mirosul, dacă-mi pui sun nas o tavă cu dovleac copt, mai mult ca sigur o să vomit sau o să leșin.
Cât despre prăjiturile sau orice alt dulce cu dovleac? Doamne apără si păzește, le consider o insultă la adresa bucătăriei de pretutindeni. Cine și de ce ar mânca așa ceva, n-am să înțeleg niciodată.
Ca să fie clar, vorbim despre dovlecii ăia are arată ca niște pepeni mari și galbeni. Nicidecum nu vorbim despre dovlecei sau zucchini. Pot mânca niște cantități impresionante de crispy fried zucchini cu usturoi sau cu tzatziki. Sau cu ambele.
Ardei umpluți. Deși aș putea să mănânc munți de sarmale sau de roșii umplute, când vine vorba despre ardei umpluți nici pomeneală. Urăsc gustul pe care-l capătă umplutura de la ardei, mă strâmb până și acum când scriu despre.
Totuși, pentru că foame, am mâncat de câteva ori în aceasta viață. Evident, doar umplutura, fără ardei, Mă cutremur tot când văd oamenii mâncând și ardeiul, mi se pare atât de crunt ce fac, că de multe ori întorc privirea, sunt prea sensibil să duc așa ceva.
Fix pe același palier se află și dovleceii umpluți, în ceea ce mă privește.
Maioneză. Da, știu că Regina Maionezei o să dezaprobe zgomotos, dar nu-mi place maioneza, nu mănânc aproape nimic ce conține maioneză. Zic „aproape” pentru că mănânc salată de boeuf, dar trebuie să fie extrem de bine reglate din maioneză, nu voi mânca niciodată salate din alea care sunt înecate în maioneză. Grrr, mi se face greață doar când mă gândesc.
Ba chiar, aroganța supremă, nici măcar la shaorma nu vreau maioneză. Da, știu c-o să ard în iad pentru asta.
Ficăței. Da, da, acei ficăței pe care românii îi fac prăjiți sau fierți. N-am să înțeleg vreodată ce-ar putea să-ți placă la ei, sunt fazi și înecăcioși, îți trebuie o tonă de murături ca să poți mânca cinci ficăței amărâți.
Dar, pentru că viața e nedreaptă, am fost pus de câteva ori în situația să n-am de ales și sa trebuiască să mănânc ficăței. De fiecare dată i-am rugat pe cei care-i preparau să mi-i facă uleioși, cât mai uleioși cu putință, ăsta fiind singurul mod în care am putut totuși să-i mănânc. Evident, multă acreală lângă.
Piept de pui. Mi se strânge carnea pe mine doar când îmi imaginez c-aș mânca piept de pui. Am mâncat atât de mult când am slăbit 50 de kilograme, încât sunt în pericol să fac icter mecanic dacă mai pun așa ceva în gură.
Iar marea problemă e că am abilitatea să simt pieptul de pui în orice preparat la care a fost folosit. Ah, ba nu, mai există o problemă: nu pot nici piept de la alte zburătoare. Indiferent că vorbim despre curcan, rață, gâscă, struț sau bibilică, nu mă pot atinge de așa ceva.
Lămâia. În afară de limonadă, pentru mine nu există vreun mod de a întrebuința lămâia în bucătărie. Nu suport salată acrită cu lămâie în loc de oțet, nu suport ciorbe sau borș acrit cu lămâie, în general nu suport lămâia pe și în nimic.
Iar prăjiturile, înghețata sau orice alt dulce, pe bază de lămâie, ar trebui încadrate corespunzător în Codul Penal și pedepsite drastic conform legii.
Cozonacul. Despre cozonac, această anomalie culinară care nu e nici prăjitură, nici pâine, nici dulce, nici sărat, e doar un produs submediocru de patiserie, am scris deja de prea multe ori.
Prin urmare, rămâne cum am stabilit, nu înțeleg de ce cineva ar mânca de bună voie cozonac și derivatele lui: chec, pandișpan, panettone, pască sau babka.
Gata, cam astea sunt toate la mine.
Acum, desigur, abia aștept să mă minunez citind mâncărurile pe care le urâți voi. N-am nicio îndoială că multe vor fi dintre cele pe care eu le-aș mânca și trezit din somn la 4:00 dimineața.
1. Fructe de mare. Când mă gândesc că chestiile alea au mișcat odată (și nu de mult), mațele mele încep să facă gimnastică.
2. Răcitură. Mă uit cum saltă alea în farfurie și iarăși o iau pe arătură.
3. Ciorbă de burtă. Nici tăiat și făcut bucăți.
Comentariu beton!26
Păi și ceafa de porc a mișcat înainte să ajungă la tine în farfurie.
Nici eu in copilarie nu puteam Manca racituri, spuneam ca e apa care tremura.
@MV: da, dar ceafa de porc nu e pește. Și nici eu nu suport peștele. Cu excepția icrelor. Am un prieten care le face de-ți vine să dai cu căciula după câini de bune ce-s.
Nu-mi plac fructele de mare, ardeii umpluți și nici peștele.
Mie-mi place supa de pui precum și ciorba.
Supa-cremă de dovleac e una din preferatele mele.
N-am probleme cu maioneza, dacă nu-i grețos de multă.
Ce-aveți, bă, cu fructele de mare?
@MV: sunt grețoase.
Exact ca poțoalele alea din ciorba de burtă.
Comentariu beton!32
John, pls define poțoale. M-am stricat de râs citind cuvântul…
Comentariu beton!14
@Herr H: poțoalele-s chestiile alea din ciorba de burtă de put de-ți mută nasu’.
🤮🤮🤮
Comentariu beton!21
@JT: nu pute ciorba de burta daca e facuta ok (parere personala).
Si mie mi se intorcea stomacul pe dos cand o gatea mama acasa acum vreo 20 si ceva de ani.
Astazi o fac eu, si dupa niste ore de zacut in otet si bicarbonat, apoi data in clocot separat si clatita burta e ok; abia dupa tratamentul asta ajunge baza pentru mancare.
@MV: eu personal urasc carnea de pui (mai putin aripioare la gratar, sau ceva crispy), efectiv mi se face greata si risc sa vars; ciorba/supa de pui e tortura pt mine. Iar ardeii umpluti ies decenti daca inainte de e fi pusi in oala la fiert se prajesc/coc in tigaie (adica sa ia gust de ardei copt minunea, altfel e amar daca e fiert direct, asa mi se pare mie)
@AISa: io am gustat toate variantele, da’ nasu’ fin nu mă lasă să mănânc așa ceva, că vărs instant.
Exact așa pățesc și cu carnea de miel/ied. Pute și n-o pot mânca. 🤷♂️
@JT, dacă put, înseamnă că burta n-a fost curățată și spălată bine!
Dacă e făcută cum trebuie, nu mai put.
Culmea, mie îmi plac majoritatea mâncărurilor care nu îți plac ție! Eu nu suport ciupercile, fructele de mare și mâncărurile verzi ( dragavei, urzici, spanac). Și urăsc visceral ciorba de burtă! Dar îmi place ciorba rădăuțeană! La mulți ani la toate Mariile și toți Marianii! Eu am două acasă!
Comentariu beton!25
Fructele de mare. Îmi place peștele, dar de creveți, languste, scoici, homari, caracatițe, sepii și ce-o mai fi în neamul lor să nu aud. Am mâncat de câteva ori (cu niște ocazii de-alea când nu dădea bine prețiozitatea din categoria “vai, dar eu nu mănânc cutare”), însă nu mi-a făcut nicio plăcere.
Erau bine făcute și cei din jur le savurau, pe când eu nu știam cum să le manevrez mai bine ca să nu fie nevoie să mănânc prea mult 😀.
Am experimentat și o Paella (pe-asta din proprie inițiativă, c-am zis hai dom’le…). Vorba lui Virgil Ierunca, soțul Monicăi Lovinescu, a fost manjabilă. Ca experiență, ok. Dar cu siguranță n-aș mai comanda a doua oară.
Edit: până am scris eu au mai apărut comentarii și văd că suntem mai mulți 😀 Hai să înființăm Clubul celor care nu mănâncă fructe de mare 🤣
Comentariu beton!47
Măcar puteți să le trimiteți pe toate la mine?
@Mihai, absolut. Schimb fructe de mare cu pește și ficăței 😀
Comentariu beton!20
Mă înscriu în club! Deși mănânc pește de toate felurile, m-am chinuit de câteva ori prin paella să ascund un crevete prin orez sau ce o fi fost ăla:). No way, dom’le! Și p-aci pe la litoralul nost’ toată lumea bagă fructe de mare. În rest mănânc orice. Am stat 5 ani la cămin în facultate.. am mâncat la pâine cu muștar încât atunci când apărea vreo colegă cu ardei umpluți de la mama ei mi se păreau mirifici, deși nu aș fi mâncat în mod normal.
Comentariu beton!18
@MV: schimb câte fructe de mare vrei tu pe niște mici de la Ciotoianu…
Schimb fructe de mare cu placinta dovleac si ciorba de burta. Ah, da… si cu niste lamaie dintr-o tava cu peste la cuptor.
Comentariu beton!12
@Mihai, din fructele pe care le primești, împarți și cu alții, nu? 😁
Ăăă…
Mihai, există două variante de răspuns la întrebarea mea: da și bineînțeles.
Deci care dintre ele este?
@Lucian M: există și a treia variantă, da-s prea Herr ca să o scriu aici.
La multi ani fetelor !
Greu cu meniurile pentru tine ! Din tot ce ai enumerat,nu mananc ardeiul de la ardei umplut.
Nu mananc pestele din ciorba,dovleceii gatiti mai moi,salata aia cu patrunjel muuult si cam atat pentru moment .
Cam multe nu vă plac! 😄 În afară de smântână în ciorbă, mănânc orice.
Sau cum ar zice Oscar Wilde: „Rezist la orice, în afară de tentații”.
Păi am prins vremuri grele înainte de ’89, când mâncam tot ce se găsea, iar acu’ să fac mofturi. Nu, nu iert nimic:)))
Comentariu beton!49
Mie nu-mi place orezul. Îl tolerez în sarmale și ardei umpluți, dar, în rest, nu. A, sub forma de orez cu prune îl urăsc din ficati, prefer sa mor de foame decât sa mănânc așa ceva. Nu mănânc mâncăruri în care se combina gusturile dulce și sarat, de ex sarmale cu stafide. Am încercat o data, never again.
Comentariu beton!11
Mie îmi place mult orezul. Acum mai mulți ani, când locuiam cu mama, doar noi două, 4 zile la rând am gătit orez. În următoarea mama s-a dus la firma unde era contabilă, firmă care avea și o bucătăreasă care gătea pentru angajați. Când a venit acasă, am întrebat-o ce a mâncat. OREZ! Nu mai știu cu ce, nu are importanță prea mare, dar ne mai amuzăm când ne amintim.
Comentariu beton!20
Aveam des in copilarie meniu pe baza de stevie, sau dragavei cum i se mai zice in anumite zone. Ciorba sau “mancarica”. Nasol.
Ciorbele se acreau cu “boambe”, corcoduse verzi si necoapte.
Mancarurile pe baza de dovlecei, ghiveciul calugaresc, mancarea de castraveti sau de gutui, ceva oribil. Na, vremuri dificile, carnea era greu de gasit.
Pe de alta parte, cand vedeai un gras te inchinai cu doua maini.
Dovlecei am reusit sa mananc la greci, felii subtiri, trase la tigaie si tavalite prin tzatziki.
Gasca, rata, iepurele nu ma coafeaza de nicio culoare.
Comentariu beton!12
Fructe de mare și pește, de fapt orice viețuitoare acvatică = a se scuti.
Nutrețuri, așijderea. Acum vreo 15 ani am făcut un AV. Doctorul care m-a servisat mi-a explicat că o dietă formată din 80% carne și 20% dulciuri nu e chiar cea mai potrivită, după care s-a apucat să îmi recite un întreg atlas botanic. Reacția mea a fost ” trebuie să dau și lapte, dacă tot sînt ous la furajat?” Doctorul s-a lăsat păgubaș c-a văzut că n-are cu cine.
Dați-mi fructe de pădure: de la iepure la urs, prestez cu elan muncitoresc la toate. Și fructe de coteț, rîmători, rumegători, copane și aripioare de zburătoare.
Cozonacul e o abominație. Checul și pandișpanul soacră-mii… daună totală, cu glazura dublă din mere coapte trase-n zahăr cu scorțișoară și frișcă de casă. Personal confecționez niște clătite cu căpșuni sau afine plus nutela aferentă și inghețată de cafea peste de mare angajament. Iar ciorba mea de burtă se încheagă ca răciturile, nu am pomenit vreun invitat să nu ceară și a doua porție.
Comentariu beton!20
ce, te-ai activat de la Rățoi din Las Fierbinți: „eu mănînc orice, oricînd, oriunde…”? tablă! aia nu mănînc! tablă și cuie…
Comentariu beton!31
Nununu, m-am activat de la ceva articol, de săptămânile trecute, al Stăpânei Maionezei.
nu există mâncăruri pe care să le detest. Doar am preferate, dar pot să mănânc fătă probleme orice. Și nici n-am probleme cu greutatea, mănânc cu mare plăcere orice, dar puțin, mă satur repede. Doar șarpe, creier de maimuță și viermi/gândaci n-am încercat până acum. Dar șarpe vreau să încerc
Comentariu beton!11
Ah, mințeam, am uitat că nu mănânc midii defel. Doar dacă mor de foame și nu mai este nimic altceva
@Vlads
La fel și eu, mănânc orice, am preferințe, dar nu exclud nimic din start.
Că idee, am mâncat odată carne de șarpe, fără să știu inițial ce mi s-a servit. După ce am terminat mi s-a pus întrebarea ” știi ce ai mâncat?”
Arăta că un fileu de pește, dar carnea era cam fadă și uscată, era și mult sos în farfurie.
Nu, nu am leșinat, nu am vomitat, nu mi s-a făcut rău. Dacă aș mai avea ocazia, aș mai mânca, să văd dacă nu mi se schimbă impresia inițială.
Nu mananc:
– peste ( exceptia sunt hamsiile , dar si astea rar)
– fructele de mare
– ghiveci de legume
– spanac ( doar baby spanac)
Bai baieti, voua nu v-a fost foame foame, d’aia in care te uiti la cartofii cruzi si musti din ei ca din mar. Ciorba de burta ? Pute, da, dar e buna, piept de pui ? Ketchup si mustar si merge orice cind te gidila foamea . Sa vedeti cum e mincarea de prune uscate sau de gutui… Traim prea bine si cu prea multe optiuni, nu zic ca ar trebui sa mincam orice merge, zboara sau se tiraste, dar parca prea multe figuri si fițe. Si ca sa raspund si la intrebare, nu exista mincare, din ce am incercat pina acum, care sa nu imi placa. Si nu vorbesc de extreme gen surstromming sau alte putreziciuni.
Comentariu beton!11
Fructe de mare, supe/ciorbe, pepene galben.
Mie nu imi plac ardeii deloc, iar mirosul de ficatei ma face sa vomit. Nu imi place sa mananc organe. Cand aud „creier pane” mai ca imi vine sa devin vegana.
Cu excepția pieptului de pui toate, dar toate celelalte enumerate de tine le ador.
Nu îmi place ciorba de burtă, sarmale și aproape orice e cu varză.
Nu înțeleg ce are lumea pe aici cu fructele de mare, dar… mai multe pentru mine. As mânca toate crustaceele existente daca nu ar fi un obicei culinar destul de costisitor:). Aprob toata lista ta, mai puțin lămâia pe care as mânca-o cu orice. Inclusiv cu șnițel si cartofi prăjiți:). Adaug eu albușul de ou în forma originală… dacă e invizibil în omletă merge, orice formă de brânză cu zahăr: plăcintă, cheesecake si de astea. Brânza nu s-a inventat pentru a fi dulce:). Și deserturile celebre din copilărie: orez cu lapte, griș cu lapte… Yuck! Nici nu mai pot vedea așa ceva….
Sint specia aia rara care nu are nici o mincare anume care sa nu-mi placa. Sigur, nu-mi place mincarea prost gatita, orice mincare prost gatita, nu una anume.
In afara de asta experimentez cu drag unde pot orice mincare noua. Am mincat picioare de broasca (asta-i banal pentru cine merge des in Franta), melci, broasca testoasa, sarpe, oua de alea negre fermentate chinezesti, brinza de aia cu viermi Casu Matzu (viermii ii dai deoparte), am baut de mai multe ori mescalito mexican (un fel de Tequila cu un vierme in pahar) si alte citeva zeci de dracovenii.
Exista in schimb mincaruri care imi plac foarte mult, si anume orice fel de mincare care e cum era acasa in copilaria mea, e o chestie de nostalgie dupa copilarie probabil.
Comentariu beton!17
N-am probleme d-astea. Dacă mă pui să aleg, da, am mâncăruri preferate, dar nu am unele pe care să nu le halesc deloc. Mă refer la astea din bucătăria balcanică, nu la cine știe ce altele.
Pentru ficăței (de vită) du-te până la Edirne, că nu e departe de voi. După ce guști acolo, mai vedem.
Și mai am un meniu bun: rinichi de oaie la grătar. Problema este că n-am găsit pe meleagurile patriei pe cineva care să știe să-i facă.
AI DE VIAȚA MEA! Ficățeii din Edirne sunt direct din rai! Tot orașul e specializat pe așa ceva, felii subțirele de ficăței de vită, se topesc în gură. Cu mujdei neapărat. Oriunde mănânci acolo sunt de vis. Doar în Edirne am găsit ficățeii de vită atât de buni, or mai fi și prin alte locuri din Turcia, dar n-am găsit eu. Doamne, mi s-a făcut rău fizic de poftă! Și nu am habar să-i gătesc așa
Comentariu beton!11
Fructele de mare, ciorba de burtă, broccoli și spanac, orice fel de organe, dulciurile prea ” dulci ” Da , există așa ceva
Nu mănânc: ciorbă de burtă și nici de pește. Melci, broaște și fructe de mare.
Nici greieri prăjiți.
Nu suport gustul de grăsime de porc în gură, mă face să vomit. Excepție kaiserul. Nu îmi place pielița de la pui, decât extra crispy. Nu suport ciorba de burta, iar răcitura și orice e sub formă de aspic sau jeleu îmi dau senzația că mi se strânge pielea pe mine
In schimb, fructe de mare și pește, mănânc orice, de la conserve de șprot până la rechin
Cristi, nu a fost nevoie să mai scriu eu un comentariu, m-ai descris perfect. Nu am să înțeleg niciodată cum poate lumea să mănânce ceafă de porc sau stake-uri de vită cu două degete de grăsime vizibilă. Răcituri mănânc doar din piept de cocos sau găină, după ce curăț bine scârboșenia aia de pe ea.
aruncati ce-i mai bun 😀
Comentariu beton!11
Pește. Fructe de mare. Tot ce trăiește sub apa. Melci. Niciodată – mi-e rău de la ele.
Fructe de mare! Am senzația aia tâmpită ca se uita mâncarea la mine, deci, NU!
Spanac. Mi se face rău numai la mirosul ala de spanac pus la fiert. Când avea fiu-meu vreo 11-12 ani, l-am învățat sa-si gătească singur spanacul, ca lui ii plăcea. Eu plecam in capătul celalalt al casei si închideam toate ușile posibile.
Mazăre. Am mâncat, in studenție, la cantina din Puskin, mazăre cat pentru 10 vieți. Așa ca, pas.
Îmi place pestele ca, nah, născută pe malul Dunării. Prefer somnul ca are trei oase si-un os, mai mari decât alea de pui.
La ardeii umpluți, îmi place mai mult ardeiul decât umplutura.
Dintre măruntaie, mănânc doar rinichi de porc si fudulii de berbec. Alea sunt nec plus ultra. Bine, mănânc si drob de miel. Mănânc, cu delicii, orice behăie.
Cred că vă bat pe toți: fructe de mare, peste foarte rar, maioneză, ardei, ardei umpluți, roșii(doar în mâncare accept), vinete, dovlecei, ciorbă de burtă și ciorbe de orice fel (supa e acceptabilă), mărar, leuștean și pătrunjel.
Plăcinta de dovleac e preferata mea, cozonac fac de două ori pe an,ca să mâncăm cald
Burta din ciorba de burta. Ciorba imi place, e buna acrita si cu smantana, dar pe burta aia nu pot sa pun gura.
Spanacul iar nu imi place, cand eram mica ma minteau ai mei ca e altceva ca sa il mananc.
Ardei umpluti fac, dar nu pot manca ardeiul, il arunc.
Albusul de ou iar nu imi place. Nu are niciun dumnezeu, nu inteleg cum poate exista omleta din albusuri de ou.
Deserturile cu tone de zahar de numai pe ala il simti.
Fructele de mare imi plac, dar la ce preturi au, imi vine greu sa cumpar si sa dau atatia bani, chiar daca sunt in concediu. Sa consum zilnic ar costa mai mult decat concediul in sine :)) Crevetii sunt preferatii mei.
Si mancarurile de astea exotice, viermi si mai stiu eu ce. Nu as pune gura pe ele nici daca m-ai plati. Si la fructe de mare, daca nu am auzit de pestii aia, nu mananc.
La noi in tara nu dezoseaza pestele ospatarul, dar pe alte meleaguri am vazut ca fac asta. Os cu os.
Sigur mai am si altele ce le consider scarboase, dar momentan, nu mai am nimic in minte.
Rucola. Mi se face rau numai cand o pun pe limba. Asa ca o scot si aleg din orice mancare.
Rucola e păpădie 🤣, nici eu nu pot să mănânc așa ceva!
Eu mananc aproape orice, sa fie gustos. Exclus gandaci si tot ce seamana cu ei, cu aripi sau fără. DAR, dintre mancarurile noastre, branza cu mămăligă si smântână, in aceeași farfurie, o arunc pe geam daca nu sunt leșinata de foame. Ca separat mananc produsele. Aici intra si bulzul.
Cînd mămăliga e înecată în brînză și smîntînă, atunci lunecă mai bine pe gît, mmm…
1.Peștele este una din mâncărurile mele preferate:- pește in saramură ( daca este și crap de vreo 2-3 kg… mănânc de rup) ; – șalău ( mai ales cel de Dunăre, doamne, bunătate rară);- știucă
2. La mine nu există o masa pe zi fara ciorbă/supă. Cea de burtă acrită cu lămâie e preferata mea.
3. Dovleacul copt cu puțin zahăr pe deasupra sau plăcintă cu același dovleac îmi plac f mult( dovleacul plăcintar, nu oricare)
4. Ardeiul umplut nu îmi place.
5. Pieptul de pui depinde cum este gătit.
6. Cozonacul îmi place, dar cel umplut cu multă crema de cacao, rahat și nucă, toate la un loc obligatoriu.
Nu îmi place fiertura de mațe, indiferent de animalul sacrificat.
Nu suport bamele, nu aș pune gura pe ele nici bătută. Nu pot să mă ating de orice are margarină în compoziție. O simt pe cerul gurii și mi se strânge stomacul. Sarmale mănânc doar o dată pe an, iar baclavale doar dacă îmi scade glicemia spre zero😁
Ah, să nu uit de ceai, dacă intră la alimente😁 Am traume de când făceam sport și la micul dejun ne dădeau ceai cu pâine și margarină.
Dovleac – deloc și niciodată, sub nicio formă. Orez – extrem de rar și doar dacă alta versiune nu există (s-a întâmplat vara asta și rezultatul a fost o salată interesantă). Scoici – nici mama Franței nu mă poate convinge să le mănânc. Ghiveci, tocănițe de orice fel, fasole verde – poate pentru că în copilărie le mâncam vrând – nevrând, că altfel… Mâncare chinezească – extrem de rar, din motive de orez și sosuri menționate anterior. În rest…iubesc fructele de mare, un cozonac cu multă nucă și ardeii umpluți, cu niște smântână pe ei 🤭
singurul lucru care il urasc si care imi provoaca greata si cand ma gandesc e ciulamaua… nu pot sa inteleg cu poate sa manance cineva semi-zeama aia bleahhhhh
In afara faptului că acum alimentația mea se bazează doar pe orez, paste, pește, carne slabă, mărar, pătrunjel, salată verde și brânzeturi răruț și deja am probleme cu rețetele 😂 pot să spun că uram cu fiecare fibră:
Ciorba de burta, mâncarea de măsline cu limbă, mâncarea cu grăsime multă 🤢 ciorba de pește, mâncarea de bame îmi dădea impresia că mestec o creatură păroasă ( că se găseau mai mult bame uriașe care erau teioase și foarte păroase sau așa le percepeam în copilărie) și orice gătit prost, frate mirosul ăla de reziduuri practic nu de mâncare cu gust este oribil. Am uitat să spun că am probleme îngrozitoare cu mirosurile, cred că în altă viață am fost câine de urmă, și detest asta
🥺 Brrr, caltaboșul iar este o chestie de nemirosit și nemâncat.
Cred că am mai uitat vreun aliment pentru că am fost un copil dificil 🤭 greu de dresat alimentar, de la măsline cu limbă am făcut o urticarie/alergie de a zis medicul de atunci că am vărsat de vânt 😂 abia după episodul ăla nasol nu m-au mai obligat ai mei să mănânc orice le tuna lor.
Căpșuni, zmeură, fragi, mure, afine, coacăze și care or mai fi din neamul lor, mănânc doar crude. Eventual dulceață.
Dar dulciuri cu creme/umpluturi pe bază de, nu.
Am câteva vegetale pe care nu pot să le înțeleg, nici gătite, nici în stare ”natur”.
Deci nu le înghit: bame, anghinare și avocado.
În rest mănânc orice, unele de plăcere, altele ca să supraviețuiesc. Adică nu putem mânca Saint-Jaques în fiecare zi… 😂😂😂
Ah, frate, ce-am uitat de anghinare. Nici eu nu suport.
Cu anghinarea aș fi fost de acord, dar când am ajuns în Spania mi-am dat seama că nu știam să o gătesc nici eu, nici, în general, nimeni din România. Aici a ajuns de la stadiul de nemâncabilă la cel de legumă decentă spre bună.
Stai, frate, ca ficateii se pot gati si decent, cu unt, legume, ardei iiute. Pai ce facem aici? Ardem ficatul si gata? Nope. Despre maioneza, exista leac, se amesteca cu iaurt gras sau smintina, schimba gust, textura si se poate folosi – NU baltit. Peste? Inteleg carasul cel degraba prezentator de oase, dar ton? Fructele de mare pe care le tot blameaza lumea pe aici m-au adus la concluzia ca intr-o viata anterioara oi fi fost foca, prea imi plac. Cozonacul este foarte greu de facut si are menirea de a se usca si umple de furnici. La Pasti. Cam asta face el, el nu e o mincare, e un simbol. Mentionez pe aceasta cale ca nici a cumpara cozonac nu e satisfacator pt ca nu miroase in casa a cozonac, care miros e singurul beneficiu la acest dulce. Personal, mirosul de lamiie imi place teribil, dulciurile cu lamiie (lemon curd ala- mmm…) au un parfum’placut. La ardei umpluti EVIDENT dai jos ardeiul, ce vorba e asta? Ardeii umpluti sint o scurtatura, scutesc timpul de pregatit frunza pentru sarmale (ca de invelit merge repede, dar pina pregatesti frunza poti imbatrini). Gustul sarmalelor insa, pardon, nu prea e imitabil.
Nu imi plac mincarurile care implica otet. In afara ciorbei de burta, care e oricum un caz aparte.
Ah. Ca sa dau lovitura de gratie: cunoastem, domnule Vasilescu, desigur, ca in Belgia se maninca faimosii lor cartofi prajiti in seu de vaca (nu in ulei, ce e aia??) cu MAIONEZA? Pe strada?? La bilciuri?? Sa fie bunastare la ficat si sa rotunjim colesterolul. Cind ii vad pe strada cu cornete de hirtie pline cu cartofi peste care balteste maioneza, ma umplu de fericire.
Ciorba de burtă, ciulama, urzici, grăsimea de porc, jumări, organe, piele de pui, melci, stridii, scrumbie, dovleac în orice formă, plăcintă de varza, papanaș, sparanghel iar la băutură nu suport braga. Cam astea ar fi😵💫.
Nu pot sa pun gura pe pipote si tacamuri de pui gatite oricum, puiul si pielea de pui fiarta, zgarciurile de pui. Ficateii de pui ii fac in tigaie cu o lingura de mustar, nu ies deloc inecaciosi, iar in Delta as fi mancat peste de 3 ori pe zi.
Categoric nu la orice pasăre. Eventual pui, dar daca am de ales, aleg altceva. Nu gâscă, nu rață, nu curcan.
Pește da, oricât și oricum. Aveam o problemă cu ciorba de pește dar m-a convins un patron de pensiune neamț, întors în țară. Pensiune în munți, peștele din Dunăre, bucatareasa din Tulcea. Minunată! (Ciorba, bucatareasa era sferică)
Dovleac big no, excepție dovlecei umpluți.
Ardeii umpluți nu. Soțului meu îi plăceau, așa că mai găteam uneori, dar strecuram și niște ardei fără ardei – un fel de perișoare gigant, pentru mine.
Aș mânca oricând salate, de cartofi, de paste, bulgărești sau orice nație. Cu sau fără ouă, șuncă și fără maioneză sau cu maioneză puțină.
1. Ardei umpluți / Dovlecei umpluti
2. Lapte de pasăre
3. Crema de zahar ars
4. Dovleac
Sunt foarte putine alimente/mancaruri pe care nu le mananc nici daca mi se lipeste stomacul de spate. Pe primul loc, varza de Bruxelles. Numai cand ma gandesc mi se apleaca ! Pe locul 2, coaja de citrice in prajituri, o detest.
… daca imi mai aduc aminte de altele, revin
Probabil m-aș da înapoi de la viermi sau broască țestoasă (sau alte ciudățenii asiatice)😅 In rest, mănânc de toate. Cea mai mare plăcere, in copilărie, era să sparg căpățâna de pui din ciorbă și să mănânc creierul și ochii. Nu mai zic de gheare…
Grea viață! Mie chiar mi-e poftă de niște ardei umpluți( mi-e lene să fac și mama este pe alt continent). Fără ciorbă viața nu are sens 😂, dressingul cu lămâie este obligatoriu, soțul meu nu suportă oțetul(îi vine să vomite dacă simte mirosul). Ce nu suport: guliile, ridichea albă/neagră, sfecla roșie, urzicile, bamele yuck( singurele bame comestibile sunt într-un fel de mâncare pakistanez, practic sunt fâșii subțiri date prin condimente și o făină specială și deep fried), ciorba de burtă niciodată, caltaboș și tobă( cine a inventat aceste oribile chestii…), nu creveți, homari, langustine( am mâncat, nu-mi plac), nu suport coriandrul(ceva oribil). Nu mănânc organe( inimă, rinichi, pipote), ficat de pui sau rață/gâscă ocazional, depinde cum sunt preparate. Nu-mi place caviarul, icrele roșii, în general daca nu e salată de icre de știucă, nu există. Nu mă omor după crema de zahăr ars, imi place numai partea de zahăr ars, partea cu ou nu 😂.
Nu suport nici măcar numele :)):
-prune cu orez
-mancare de gutui
-gutui pane și în general combinația de sosuri, gemuri din fructe cu carne/cartofi
În rest, nu pot zice ca detest realmente ceva, doar ca mănânc rar anumite mâncăruri sau ca unele chestii îmi plac gătite doar intr-un anumit fel. De exemplu: sunt fan cimbru dar niciodată în sarmale.
Ador la orice ora:
-FRUCTE DE MARE
-peste de orice fel dar FARA OASE
-dulciuri pe baza de fructe și creme de branza/vanilie
Sunteti ciudati. O mare parte din voi. Vehementa cu care va exprimati vis a vis de anumite mancaruri e cel putin deplasata. Cum dracu sa urasti o mancare??? Poate sa nu-ti placa mirosul, cum arata sau chiar gustul dar pina la ura e cale lunga. In general nu maninc peste din magazin dar in Delta se bat turcii la gura mea daca e mujdei in zona. Nu imi plac amestecurile de dulce si sarat in mancare. ( se poarta acum dar nu sunt fan) . Imi da o stare de greata maioneza facuta in casa cu prea mult ulei ( amintiri din copilarie cand salata de boeuf a mamei avea un strat gros de un deget de maioneza galben uleioasa). Nu ma omor dupa curry si mancarurile in care se foloseste excesiv. Nu am mancaruri pe care le urasc. In general gust din orice mancare ( chiar daca unele arata a boratura de caine) dar la mine testul suprem este mirosul. Daca mirosul nu-mi place , chiar daca gust, nu voi manca aceea mancare. Ghiciti ce branza nu-mi place?
Comentariu beton!13
Ceva brânză de oaie sau capră? Am întâlnit mulți oameni care spun că ar avea un miros anume. Eu am crescut cu produse lactate de capră (pe care o pășteam personal), deci nu îmi miroase a nimic special.
Și eu mănânc orice. Nu neapărat cu plăcere, dar nu aș muri de foame în aproape nicio împrejurare; zic „aproape” pentru că cu carnea de om m-aș descurca. Mă gândeam la Societatea zăpezii, acolo muream de foame clar.
Nu-mi plac: maioneza, ciorba de burta, ardei umpluti cu carne, tot ce este cu carne de oaie, berbec, miel, capra, ied, organe, branza de capra, avocado, mancarurile si dulciurile prost facute.
Nu există niciun ingredient pe care să nu-l mânânc deloc în vreun fel sau altul, dar sunt câteva combinații pe care le detest:
– Menta în deserturi. Zici că mananci prăjitură cu pastă de dinți. After 8 & similare mi se par niște abominații.
– fructe plus ciocolată, mai ales citrice sau de pădure.
– urăsc frunzele de coriandru, dar ador aroma semintelor măcinate sau chiar zdrobite de mine în mojar.
– dovleacul portocaliu în strudel, doamne ce detest gustul ăla. Dar îl ador copt sau supa-cremă din el copt, nu-mi explic nici eu cum se poate, dar banuiesc ca are legătură cu condimentatea.
– țelina crudă cum se mai pune în salate.
– hreanul, crema de hrean (dar îl tolerez cu sfeclă dacă e musai, iar în muraturi e obligatoriu).
• morcov, țelină, păstârnac, hrean
• ouă
• dovleac
• pui, rață, gâscă, curcan, fazan sau orice altă pasăre
• maioneză
• spanac, ștevie, urzici
• roșii umplute sau crude
• pește marinar
• pătrunjel, mărar, ceapă verde
• frișcă
• pere, mango
• lapte (am coșmaruri cu caimacul), smântână
• răcituri
• ciorbă de pește
Cam astea ar fi în mare.
M-ai strigat? 😁
Păi să vedem.
Peste – doar dacă prin „pește” se înțelege ton din conservă (care probabil n-a văzut tonul nici în poze, dar mna 🤷♀️), file de ton la grătar sau păstrăv, că ăla n-are decât coloana și m-a învățat bunicul cum să o elimin cu totul dintr-o mișcare.
Dar în general, dacă am de ales între pește și altceva, probabil aleg altceva.
Icrele în schimb e veața mea 🤤 dar nu pot să văd caviarul. Am avut ocazia să gust de câteva ori, de fiecare dată 🤢
Zeamă halesc de orice fel, mai puțin de pește. Din păcate, la noi în casă unii nu suportă nici un fel de supă sau ciorbă pe bază de orătanie, așa că opțiunile mele sunt limitate 😐 că numa pentru mine nu mă apuc să fac.
Dovleacul îl tolerez, dar nu e pasiunea mea. Uneori mi se mai face poftă de dovleac copt cu zahăr. Dar prin uneori se va înțelege o dată la câțiva ani.
Ardei umpluți – evident că se mănâncă numai umplutura, doh! 🙄 Idem la dovlecei sau orice altă variațiune.
Maioneza – nu cred că mai e nevoie de explicații 😂
Dar în ciuda a ceea ce s-ar putea crede, nici mie nu îmi place să fie multă. Ci bună (cum zicea cineva mai sus – musai dreasă cu nițică smântână sau iaurt). Și cam cu orice 😂
Ficăței – meh. Îi gătesc ocazional că îi plac Domnului Maioneză, musai prăjiți bine și cu sos de usturoi alături și marinați în prealabil în iaurt cu usturoi.
Ficatul de vițel la grătar iar e bun, dar trebuie să fie făcut cum trebe.
Piept de pui – place. Dar și la ăsta sunt cam singura din casă, așa că mai răruț 😐
Lămâie – decât la salată de ton, icre, în maioneză și limonadă. Alt scop nu îi văd pe lume.
Cozonac – meh. Biata bunică-mea probabil o să se facă tirbușon în pământ după ce o să scriu asta, dar nu mi-au plăcut niciodată cozonacii ei 🙈
Am în schimb niște prieteni care fac de 2 ori pe an un cozonac cu nucă și Nutella. Și când zic cu Nutella zic că se pune măcar un borcan per bucată. Și nu știu nici cum fac aluatul, da jur că și ăla e bun.
Însă mai mult de 2 ori pe an, neah.
Panettone îmi place (de cumpărat), e chimic 100%, da cumva așa aromat cum e, merge la cafea. Tot așa, 1 dată pe an, hai, cel mult de 2 ori. Și nu musai în fiecare an.
Urăsc cu pasiune măslinele, nu pot nici să mănânc ceva ce a atins măsline.
De asemenea, în afară de porc și vacă, nu suport alte dihănii cu 4 picioare. Nu oaie, capră, pisică sau alte alea.
Rucola e păpădie glorificată pentru hipsteri, însă leudra e veața 😁
În plus, îmi mai place chestii dubioase precum quinoa, chia, tapioca, cuș cuș. La goji însă zic pas 🤭
Mănânc de bună voie conopidă sau broccoli în orice formă.
Ciorbă de burtă n-am gustat până bine după 30 de ani, când m-a convins dl. Maioneză să încerc și de atunci îmi place și o și gătesc când am timp.
Ciorba „falsă” de burtă (aia cu ciuperci sau cu ce drac s-o face) e o abominație și ar trebui interzisă prin lege.
Hm. Aute, dacă stau și mă gândesc bine, nici nu-s așa pretențioasă la mâncăruri cum aveam impresia despre mine 😂
Comentariu beton!26
La 30+ am gustat prima oară ciorba de burtă. Știu s-o și gătesc. Mulți ani a fost favorita mea. Până am descoperit supa cremă de ardei copți cu branză feta. Un deliciu.
Daaaaa pentru supa cremă de ardei copți 🤤🤤🤤
Plus sosul de ardei copți – eu fac de obicei cotlet sau mușchiuleț de 🐷 cu sos din ăsta, dar merge cam cu orice carne sau chiar cu paste. Mmmmm 😍
Era bun un articol separat, sâmbătă.
Da ce crezi că fac io acu, în loc să muncesc? 🤣
Mie nu îmi plac creveții, dar alte fructe de mare mănânc. Ce urăsc de îmi vine să vomit numai când mă gândesc? Poate nici nu ați auzit de așa ceva. Când trăia bunica maternă, făcea uneori supă de chimen. O mai mare scârboșenie nu am gustat. În rest gătea foarte bine. Dar supa asta era, pentru mine, de nemâncat. Fierbea chimen cu legume, cred, strecura totul, lăsa zeama chioară și o servea cu crutoane făcute de ea, mici bucățele de pâine prăjite în foarte puțin ulei. Da, crutoanele erau comestibile. Dar să mănânci pâine înmuiată în apa aia era ceva peste puterile mele.
P. S. În rest nu fac nazuri. Ba nu! Am uitat. Nu beau cafea, nu îi suport nici mirosul. Sunt o mare amatoare de înghețată, dar înghețată de cafea, NU! Am gustat, să nu mor proastă, dar nu îmi place.
Parca este articol scris de nepotul meu 😉 Bine, ca adolescent eram si eu mofturos, dar a venit stagiul militar si mi s-a imbunatatit mult lista alimentelor acceptate 🙂
Am râs la „silfid”, dar pe urmă m-am minunat câte lucruri delicioase (pentru mine) nu-ți plac.
Aş fi cel mai fericit om din lume dacă m-ar lăsa cineva pe o insulă unde n-aş mânca decât peşte şi fructe de mare – plus lămâie şi toate fructele exotice (mai puțin kaki – numele le cinsteşte gustul).
Mai sunt câteva „fructe” după care mă dau în vânt: carnea de porc mai grasă, friptă, de obicei, dar şi gătită. Spanacul, urzicile, fasolea şi mazărea uscată, mă rog…
Teoretic, mănânc de toate. Am căpătat la maturitate gustul pentru ardeii umpluți – nici acum nu mă omor.
Practic, nu mă împac cu dulce + sărat, nici cu fonfleurile gen quinoa, hrişcă, varză kale, mangold etc…
Nu mă împac deloc cu rozmarinul şi nici cu coriandrul.
Am uitat totuși ceva. Scriam mai sus că îmi place orezul. Dar niciodată, NICIODATĂ varianta dulce. Orez în lapte? Câh!
Aveam emoții ca nu găseam cozonacul pe listă, când colo, era ultimul! 😁
Urăsc din răsputeri pipotele, indiferent cum ar fi gătite.
Prăjiturile cu cremă și/sau frișcă.De fapt orice prăjitură la care cantitatea de cremă e mai înaltă decât blatul.
P.S. Să faci și un articol despre mâncărurile pe care le iubim!
Sunt trei feluri de mancare pe care nu le suport: ciorba de burta, piftia si ciulamaua.
In rest, nu am nicio problema cu toate mancarurile pe care nu le suporta stapanul blogului (saptamana asta am mancat ardei umpluti si sunt „maestru” la gatit ficatei).
Imi plac si fructele de mare.
Dupa tonele de cartofi prajiti pe care le-am mancat in copilarie si adolescenta (anii 1980 si primii ani dupa revolutie) din cauza saraciei, nu fac multe mofturi la mancare.
P.S. Imi plac foarte mult sparanghelul si anghinarea!
Sparanghelul mai am putin si il mananc si cu ciorba, dupa cum ma tachineaza nevasta-mea 🙂
😂😂😂 9 din 9!!! Tot ce ai menționat în articol iubesc să mănânc. Cu două mențiuni notabile: aș putea mânca numai pește, atât de tare îmi place, iar dulcele meu preferat este placinta cu dovleac, dar neapărat cu foaie de casă
La mine lista e scurta. Nu mănânc melci, căpșuni și coriandru frunze. În rest, dacă e bine făcută, orice mâncare e un deliciu pentru mine. Și nu, nu sunt rotunjoara, am 1,72 m și 60 de kg.
Poze sau nu credem. 🤭
Nu știu ce s-a întâmplat: au început sa îți placă papanașii sau ai uitat de existența lor pe pământ?
Păi n-am intrat și la capitolul dulciuri, că nu mai terminam de scris.
Înseamnă că n-ați încercat pește marinat in sos de scorțișoară. Aparent, e un deliciu culinar in Malmo. N-am gustat niciodată ceva mai dubios.
Yuuuuuck
nu zic de restu, ca is mai mult „opinii”, dar la partea de „ficatei” practic ai scris „nu imi plac ficateii facuti prost”.
Ah, cel mai bun prieten al meu a devenit vegetarian (d-ala de manca peste si lactate) dupa o cura de salata de varza si piept de pui. Mai ales daca nu stii sa faci pieptu de pui, care in 95% din cazuri are gust de carton condimentant.
in zona de „ce nu mananc” is chestii de nisa, gen mancarea de castraveti murati, care nu ma incanta. Sau ghiveciul de legume. Sau, daca vrei sa imi zici sa nu manc ii zici „mancare de bebelusi” moment in care imi vine sa borasc 😀
Dar. Ca idee de „eu nu mananc niciodata”.
o fosta gajica. „eu nu manc urzici”. Eu vesel, m-am dus, am cumparat urzici, bucuros fiind ca de data asta o sa bag la urzici in mine pana incep sa fac ca ratele. Ei bine, dupa ce am facut, a gustat si ea…Asa ca am mancat jumatate de portie
soacra-mea ca ea nu mananca creveti. Are incredere in mine asa ca a gustat o data niste paste facute de mine, cu creveti. De atunci, mereu cand vine pe la mine vrea creveti
nevasta-mea ca ea nu mananca ciorba de burta. ca a tot incercat, ca har ca mar…Am facut ciorba de burta. Evident, acum trebuie sa fac pentru doi
nu e numa de gustu mancarii si de cat de bine e facuta. este si despre marketing
Comentariu beton!12
Am o listă lungă cu ce nu mănânc și aș prefera să mor de foame decât să mănânc așa ceva.
Nu mananc fructe de mare, ciorba de burtă sau orice fel de ciorbă ce conține smântână.
Mâncare de dragavei, spanac, urzici, ciuperci sau măsline- nu mulțumesc.
Nu mănânc carne de vită, miel, ied, iepure etc. Doar pui și porc.
Caltaboș sau tobă…bleah.
Iaurt, smântână. Doar sub formă de sosuri cu usturoi sau diverse combinații. Chiar și în anumite mâncăruri cum ar fi pastele. Astea doar de când a apărut piticul cel mare am început să le tolerez. În starea lor pură…niciodată.
Maioneza de casă…groaznic
Cred că mai sunt dar nu îmi vin acum în minte.
Cum spune soțul, mai bine spui ce mananci că termini lista mai repede :-)))
Bai nu stiu ce aveti mai railor cu fructele de mare. Inteleg ca mai e unul, alta, care nu apreciaza, dar chiar la majoritatea sa vad ca nu si nu? 🙂
Anyway, dupa atatea comentarii nu m-as mai fi obosit sa scriu caci a fost acoperit cam totul, dar cum n-am vazut mentionata cea mai oribila mancare pentru mine, am zis hai, sa contribui si eu 😀
Asadar, am 3 mancaruri pe care le urasc cel mai mult pe lumea asta, in ordine:
1. Plachie de peste (cea mai oribila!) – imi activeaza gag reflex-ul doar cand ma gandesc, amintiri din copilarie 🙁
2. Orice fel de mancare care contine alune – am mai luat din greseala diverse chinezesti care aveau alune in ele, vai doamne! Alunele se mananca doar prajite si sarate, alaturi de o bere rece!
3. Pilaf – bai deci iubesc orezul in orice forma, dar NU pilaf.
Acestea fiind zise, stiu ca au mai fost si altii inaintea mea care au spus asta dar hai sa nu fim egoisti, trimiteti si la mine din fructele alea de mare 😀
Fiindcă am fost ocupată cu Sf Maria,îți urez de bine și la fel Marei și Mariei .
Dintre cele enumerate,sunt de acord cu dovleacul pe care îl ai la NU.Mănânc semințe de dovleac cu mare stimă,dar dovleac nu ,de când eram copil;ne făcea mamaie o plăcintă, fără foi ,dar avea dovleac fiert, mălai, zahăr,nuci , posibil și praf de copt ,era ca o mămăligă portocalie la cuptor.Si in rest ,tot de atunci,bame,care îmi accentuează senzația de muci de copil mic.N-am mâncat anghinare ,nu știu cum e ,dar am încercat fructul dragonului…. câh 😆.In rest le suport bine aproape pe toate din lista ta.
În ton cu tiza @ElenaF și eu am o listă scurtă:
– mâncarea de bame- a făcut mama de vreo două ori, a aruncat-o de fiecare dată și slavă cerului apoi a renunțat
– mâncare de castraveți cu măsline- nu pot uita că m-a hrănit cândva o doamnă-rudă cu așa ceva. Din fericire, a fost singura dată în viață când am fost nevoită să o gust, căci nu era supărăcioasă și a observat repede că nu îmi place
– maioneză- cu maioneza sunt fix și la fel cu autorul
Combinatia de castraveti acrii cu masline este total gresita. Ambele mancaruri,separate,sant ok(nu pentru toti!),dar daca sant bine gatite sant chiar bune !
De,gusturile nu se discuta…
Băi m-ai nimerit cu ardeii umpluți, oribili. Ca și tine mă strâmb doar când scriu. Prăjiturile cu lămâie, limetă sau portocală să fie interzise și scoase din cărțile de bucate. Mâncarea de conopidă și de fasole păstăi nu sunt pt mine. Cam atât la prima strigare.
PS Apropo de înaripate, steak ul de struț mediu pregătit e minunat.
Bai mofturosilor, mie imi plac toate mancarurile, sunt buna prietena cu mancarea, noroc ca genetic nu sunt programata pentru grasime 🙂 Dar recunosc, nu ma omor nici eu dupa cozonac, pateu de ficat din comert ( care de fapt sunt chimicale ) si mezelurile facute din carne dezosata mecanic si care contin tot felul de nenorociri. Altfel as manca cu placere o felie de parizer sau salam Victoria din vremea copilariei… In rest daca e facut acasa, curat, cu ingrediente proaspete nu sunt mofturoasa, fructele de mare sunt superbe daca sunt facute cum trebuie, si sa imi ziceti mie ca nu va place la mare sau in Delta pestele prajit cu mujdei si mamaliga, sau icrele de stiuca…
Ador fructele de mare! Mănânc și pește, cât mai fără oase.
Urăsc ardeiul în mâncare, fiert adică, în ciorbe, mâncăruri, ardeiul umplut. Il scot de unde se poate, îl mai pun de gust, dar îl scot apoi din farurie. La ardei umplut mănânc umplutura. Insă mănânc ardeiul proaspăt sau copt.
Cea mai dezgustătoare mâncare e ghiveciul, și din cauză de ardei, dar nu numai.
Nu-mi plac ciorbele, dar mai mănânc din când în când, mai ales când le fac eu. Insă îmi plac supele, mai ales alea cremă.
a, nici ciorbă de burtă nu pot duce, dar e perfectă aia rădăuțeană
Foarte mișto textul ăla bolduit și roșu de la linkul cu povestea celor 50 de kile pierdute. De la ce surplus corporal a fost inserat în articol? Dacă taci, sunt peste 100 kile iar dacă începi cu de la mult prea multe, clar, ai sărit de 110.
Nu pun gura pe lapte si albus de ou (omleta e ok, ca nu se simte albusul). Asta fiindca m-au obligat sa le mananc cand eram mica. Si de aici variatiile gen lapte cu orez, cu paste, cu cacao, cu orice. Inclus in retete unde nu i se simte gustul nu ma deranjeaza.
Tot pe lista de NU e ciorba de burta. Nici cu organele nu ma omor, dar mananc un drob, niste ficatei, o tocanita de pipote.
Fructe de mare (ca tot s-a dezbatut) un mare DA. Si peste.
Si vreau sa iau apararea maionezei, maioneza e buna, sa fie clar (vad ca Iulia nu e pe aici sau n-am observat eu).
Tot pe lista de NU este si chia. Sunt dispusa sa gust orice, dar cand vad balosenia aia…..hm…mai bine nu.
Ete, cum să lipsesc io când e vorba de maioneză? 🤭
Vezi c-am lăsat mai sus ditamai povestea. Dar după ce vei citi, e posibil să îți schimbi părerea despre mine, că mie îmi place chia 🙈
Mie îmi place să mănânc orice, inclusiv căcat.
Felicitări.
Și? E bun?
Bai, mie mi s-a întâmplat o data sa-mi fie foame și totuși sa nu pot manca. M-am dus la spital, intr-o vineri dimineață. Mancasem joi pe la ora 16, dimineața nu mănânc, m-au internat fără drept de apel, și am intrat „în portie” la masa de seară. Eram ametita de foame, și mi s-a servit orez cu morcov, nesărat. A fost prima data în viata mea când mi-a fost foame rău, și totuși orezul ăla NU se ducea pe gât ..doua linguri am luat din el, cu greu, și am dat cu apă. Multa apă. A doua zi dimineata am mâncat și pâinea vecinilor de masa, cu ceai 😅
îmi place tot ce nu-ți place ție mai sus mai puțin maioneză după care nu mă omor dar nici n-o urăsc de moarte.
nu-mi place ciulamaua și în general texturile de terci și de culoare albă.
nu mă omor după urzici, leurdă și alte terciuri verzi, în afară de spanac pe care îl prefer mai crud sau al dente.
urăsc Bulz-ul. sau cel puțin ăla cu de toate care de fapt e multă mămăligă și puțin din restul ingredientelor care ar trebui să fie top ( calitate și cantitate).
și nu-mi plac ruladele alea sărate, făcute din clătite sau foietaj, umplute cu creme dubioase de brânze și alte bazaconii care îți fură ochiul dar gustul e ceva fad.
si nu pot mânca la mac, burger king, kfc sau alte lanțuri de genul sau indian, asta mi se întâmplă de câțiva ani încoace când orice tentativă de masă luată în aceste locuri s-a soldat cu deranjamente mari la stomac.
în rest mănânc orice si imi place sa încerc tot timpul chestii noi
Păi, nu mănânc lapte (brânză, iaurt, cașcaval, mă rog, lactate, cu plăcere; laptele in sine, no way). Și acum am o perioadă în care sunt complet anti-pui. Dar așa, total. Nu a fost așa dintotdeauna, poate trece, poate nu. Nu îmi fac griji, pentru că, in rest, mănânc orice. Așa că nu voi muri de foame, asta e clar. Am preferințe și eu, ca orice om, dar as zice că variază destul de mult, în funcție de sezon, stare de spirit, chef, etc. Totuși, precizez că nu am incercat creier de maimuță, carne de câine/pisică/șarpe, insecte, sau alte chestiuni exotice. Nici fructe sau legume nu le-am incercat chiar pe toate (nu cred că există cineva care sa fi incercat chiar toate minunile din toate bucătăriile tradiționale). Una peste alta, pentru România/Europa, cred că sunt destul de ușor de mulțumit/întreținut.
La mine sunt relativ putine lucruri si foarte specifice. Sfecla rosie, capsuni (da, stiu), ardei copt (il ador in alte feluri, dar nu copt). Nu ma omor dupa combinatia de dulce cu sarat. Ciorba de loboda si o forma absolut abominabila de piure de cartofi al fratilor olandezi numit ‘stammpot’.
Cel putin o data voi incerca aproape orice. Insa am cateva pe care le urasc visceral. Atat de rau incat imi vine sa plang.
– caltabos, rinichi si in general orice organe, cu exceptia ficatului de pui. Tata gateste asa ceva si iti jur ca daca se intampla sa fiu acasa si sa il apuce vreo pofta de aceste abominatii, plec de acasa la plimbare numai sa nu simt mirosul. Daca sunt pe masa, ma ridic de la masa si mananc dupa.
– orez cu prune: nu inteleg? E desert? E mancare? Ce e si de ce exista?
– pasca si de fapt orice prajitura cu branza dulce si stafide. Zicea cineva mai sus ca branza trebuie sa fie sarata. Stafidele ar trebui sa fie scoase in ilegalitate.
In rest, ar mai fi unele care nu imi plac, insa pe timp de foamete le-as manca resemnata.
1. Racitura. Nu îmi place cum arata, cum miroase… Nu!
2. Ciorba de burta
3.Ficăței
4. Caltaboș, drob și mai tot ce se mănâncă tradițional de Crăciun și Paște
Observ că majoritatea au căpătat aversiuni la mâncări sau oareşce ingrediente din alte cauze decât genetice 😎. Adică de la diete, regim studențesc, lipsuri etc. Eu multă vreme nu am putut suporta napolitanele (primisem cadou când eram bolnav de meningită şi mirosul s-a asociat cu suferința), mărarul şi chimenul. În copilărie nu suportam multe, care acum sunt un deliciu pentru mine (măslinele, ciorba de burtă) iar deliciile din copilărie au devenit aversiuni (urda, dovleacul, halvaua, laptele). O singură dată, prima oară, mi-a plăcut dovleacul la cuptor, în prezent pap doar dovlecel de Hokkaido ca supă cremă – are aspect şi gust ca de morcov. În orice alt fel am încercat dovleacul Hokkaido să-l prepar nu mi-a plăcut deloc.
Peşte de orice fel (poate mai puțin somnul dar poate nu a fost bine gătit), nu am probleme cu oasele, nici nu m-am înecat (îmi pot provoca singur reflexul de vomă şi fără să bag degetele în gură) şi nici n-am probleme să le înghit. Acum mă trezesc că mă înec cu panificație. Fructe de mare exclusiv gătite, nici vorbă crude. Melci şi gângănii nu ştiu.
Sunt carnasier convins, nu carnivor. Am înfulecat orice carne fără mofturi inclusiv organele. Nu zic că am probat totul, mai vedem. O mențiune la carnea de oaie: românii nici nu ştiu s-o gătească dar nici nu cresc rase comestibile de oi.
Din regnul vegetal orice mai puțin abominațiia broccoli (kk verde de extraterestru verde). Multă vreme am cumpănit daca să cumpăr de la Edeka Jackfruit/durian dar la cât era fructul şi prețul pe kg e greu, cică e un surströmming vegetal şi de aia nu merge vândut pe felii.
Jackfruit este o minunatie, o minunatie de gust, textura, aroma.
Durianul este si el f bun daca poti trece peste miros.
Eu le-am mancat exclusiv la mama lor, in Asia, in Zanzibar, etc. Daca nu sunt coapte cum trebuie si proaspat culese este posibil ca gustul, aroma si textura sa nu fie deloc ce trebuie.
In general asa se intampla cu fructele exotice exportate la mii de km distanta de locul unde cresc.
E valabil pt fructe mai banale gen papaya, dragonfruit, maracuya, etc si ma gandesc, cu atat mai mult pt jackfruit sau durian.
Dar ambele fructe sunt dumnezeiesc de bune.
dap, și eu credeam că se va discuta despre mâncăruri în sine, nu despre mâncăruri gătite prost. Că, așa, am putea spune că nu ne place nimic, c-am mâncat gătit prost. Dar de ce comentez eu aici, la tine, este pt remarca „În copilărie nu suportam multe, care acum sunt un deliciu pentru mine”. Cât de adevărat! Love this! Fiica mea își amintește și acum că i-am spus asta, nu mă credea atunci, a văzut cât este de adevărat. Pe atunci mânca doar supă cu tăiței, ciorbă de fasole cu salată de ceapă roșie, șnițel și cartofi prăjiți. Punct. Acum papă orice, mai puțin fructe de mare și slănină ( dar măcar le-a încercat). P.S. Apropo de ardeii umpluți, de la fiică-mea am învățat să-i fac cu ardei capia, nu ardei drași. Altă
NU mare, absolut, doar pt lapte dulce si miere de albine. Lapte am mai baut, cand eram mica, dar la miere am vomitat de fiecare data. Nu-i suport nici dulceata excesiva, nici consistenta, nici mirosul.
Apoi e categoria „as putea, dar mai bine nu” in care intra si la mine dovleacul, apoi orezul fir cu fir – nu-l inteleg, ma simt ca o gaina care ciuguleste, dar imi plac pilaful auriu romanesc, cat si risotto-ul italienesc, borsul de peste – exceptie storceagul, care e alta mancare de peste, alta liga – mancarea de fasole si/sau fasole verde. Fasolea batuta, da! fasolea verde, ca atare, doar trasa la tigaie, pastaia intreaga si fara ate – da!
Nu-mi plac spre deloc grisul si aluaturile umede, y compris clatitele, pastele, galustele, gombotii – astia chiar ca-s bleah!
Nu rahatului turcesc, untului de arahide si chiar si arahidelor – gretoase rau!
Iar cireasa de pe tort, mancarea preferata, ciorba de ardei umpluti. Da, cu zeama multa, cu ardei cu tot cu coaja. Amendament: ardeii sa fie doar rosii.
Esența de vanilie este pentru mine cauzatoare de boala nasoala. Am fost obligata odată de împrejurări sa mănânc o prajitura cu esenta de vanilie si am zacut la pat 3 zile cu varsaturi si febra provocate de scarba cu care am mancat acea prajitura. Suport zaharul vanilat, dar esenta de vanilie sau păstăile de vanilie sunt deal breaker pentru mine.
Spanac gatit. Cu un ou prajit deasupra e tot ce poate fi mai vomitiv, si olfactiv si vizual. Se califica aici si irzicile si stevia si loboda si toate celelate ierburi din gastronomia de post. baby spanac in ceva salata e ok. Cartofi prajiti cu ou prajit deasupra: de ce ai strica bunatate de cp trantind peste ei o balta de galbenus cleios? nici cu branza rasa. Cp trebuie sa fie pur, crocant. Crumble si biscutii aia de zici ca-s nisip. beac! galustile cu prune-no no no.
Curry. Preparatul culinar sau condimentul. Mă rog, condimentul sunt de fapt vreo 30 de condimente, dar printre ele este unul care dă gustul specific de ciorapi de plastic purtați în gumari. Cam tot ce e Indian pute a nenorocirea aia de condiment. Da, știu, tărâmul mirodeniilor, o feerie de gusturi blablabla…lăsați, nu e momentul. Nu prăjim o ceapă în șaizeci de feluri de condimente și ne lăudăm cu experiența avută, că n-am pierdut niciun pariu cu miza asta. Barbeque sauce. Oribil. Șofran. Afganii îl puneau în ceai. O fi el scump, dar zici că mănânci (sau bei), piulițe. Pot să-l tolerez unde e in cantități foarte mici. Foarte foarte mici. Varza dulce (proaspătă), făcută varză călită. Vai, dar e sezonul! Bleah! Urzici. Penale rău. Mănânc spanac cu lingura, dar urzici doar dacă mor de foame și n-am altceva. Am zis Curry? Am zis. O tocană împuțită, cu un condiment care nu sunt sigur că e destinat consumului uman. Au africanii o mămăligă albă. Un rahat. Nici pe aia nu o halesc. Mai fac ei niște nenorociri, dar nu le știu numele. Totuși, bucătăria indiană e cum e și Gangele: împuțită. Am mai auzit de balut, filipinez. Un ou cu puiul înăuntru. Parcă și cu un început de putrefacție. Habar n-am cum poate fi ăsta fel de mâncare, dar sigur n-am să-l încerc niciodată. Am râs mult cu o filipineză care nu se simțea ofensată de insensibilitatea mea la specialitățile lor culinare. Indienii se mai urzică, dar cum eu nu calc in restaurante indiene, nu sunt in pericol. Nu pot să mănânc prăjituri cu multe creme și glazuri colorate pe ele. Cred că e destul că păcătuiesc cu zahărul in sine, deci nu mai e nevoie și de vopsele. Nu-mi place mielul (cotlet, shank etc), cu sos de mentă sau cu sosuri care seamănă a dulceață, cum ar fi sos de merișoare. Eu am rămas mai din topor, cu usturoi proaspăt sau de care o fi. Să-mi fie cu iertare de la prețioșii care de când au auzit de amuse bouche, nici măcar nu mai pronunță usturoi și muștar. Ziceai de maioneză. Îmi place, dar nu chiar în toate alea. Ca să pomenim și de ce ne place, îmi place piftia clasică de porc. De curcan să mănânce ăia care mănâncă șofran ca experiență culturală. Salata de boeuf e de boeuf nu de poulet. Aia e salată de poulet. Salata de boeuf fără boeuf e doar salată. Cred că A la Rousse, deși nu sunt sigur. Nu mă ating de dulciuri fără zahăr, vândute de bărbați cu coc și palizi. Nu spun că gogoșile sunt mai sănătoase, spun că prăjiturile nu trebuie să aibă gust de nisip. Mănânc cozonac foarte rar și e ok așa. Dacă se poate, cu un vin dulce, licoros. Papanașii pot să-i mănânc, dar n-am înțeles niciodată de ce atât extaz pe seama lor. Era să uit de sushimi. Bleah. Am halit niște scoici la viața mea, dar nu mă omor. Melci parcă n-aș încerca. Am văzut la nu știu ce bucătar de pe net niște paste. Doar cu ulei, usturoi și busuioc parcă. De ce? Mănânc paste aproape goale? Peștele îmi place dintotdeauna, dar cu oasele nu prea mă împac. Mai fără oase merge, dar nu-l ocolesc din cauza gustului, ci pentru că nu vreau să stau o oră la oase și zece minute cu indulgență la mâncat. Nu-mi place salamul săsesc. Ce-au făcut pentru vânzări cu reclama aia, față de banalitatea salamului in sine, a fost uimitor. Aa… N-aș merge niciodată în restaurante în care să experimentez pământ ca gustare și să miros nu știu ce abur rezultat din condensarea desertului. Nu mă uit nici la concursuri cu bucătari isterici, fie Ramsey sau Scărlătescu. Get over yourself, cum ar zice italianul. E doar haleală, nu ești în spațiu și ai uitat să tragi oblonul după tine, nici nu ai cusut pacientul cu foarfeca înăuntru și ficatul afară.
dap, și eu credeam că se va discuta despre mâncăruri în sine, nu despre mâncăruri gătite prost, sau despre condimente, asezonare etc. Că, așa, cerul este limita, Apropo, de la porumbul ăla alb din Africa și ouăle au gălbenușul alb, dar sunt foarte bune acele ouă de la găini hrănite cu porumb, nu ca la noi. Și mămăliga e f bună, chiar dacă nu e galbenă
Ce bine ca suntem diferiti😁😁
@MV am incercat la arabeti niste ficatei de pasare (ca ala de porc e prea mare si nu ma rupe) in sos de rodie picant cu niste zeama de lamaie proaspat stoarsa de -mi curg balele 🤤🤤.
Lasand gluma la o parte este foarte interesant sa citesc preferintele culinare ale unora de aici plus ca vin si cu explicatiile de rigoare. Desi am si eu cateva chestii pe care nu le accepta corpul meu consider ca sunt majoritatea alimentelor au un rostul lor. Si stiu ca este subiectiva treaba dar na.
La mine primul lucru pe care il detest sunt prajelile. Rar mai bag un snitel ca stau in tara schnitzelului. Nu ma dau in vant dupa caimac, cand eram mic aveam un sentiment ca urmeaza sa vomit doar cand simteam ca incepe sa fiarba laptele.
Fructe de mare mananc dar doar daca sunt nevoit. Cand vad ca baga o caracatita vie in apa fiarta sa o opareasca e ca si cum mi-as baga pisoiul in apa fiarta. Nfine. Nu orea ma dau in vant dupa mancare proasta in general. Daca e gatita bine si aromele sunt ce trebuie aia e. Vezi bucatarie mediteraneana, orientala si asiatica.
Atat.
treaba cu caracatița băgată vie la fiert e o cruzime oribilă, nu se face așa ceva și eu ador caracatița, o gătesc și eu. Nu știu unde ați văzut așa ceva, dar vă cred, sunt doar excepții de oameni bolnavi. Mi-a amintit de minunatul documentar de pe Netflix, My Octopus Teacher, cât de neașteptat de inteligente sunt aceste ființe
Mie mi place de noi, aici, la MV pe blog, ca suntem asa de diferiti, cu gusturi fel de fel, cu antipatii si simpatii culinare atat de variate 🙂
Nu vand nimic, am venit doar sa ma laud: rare sunt chestiile care sa nu mi placa 🙂
Bame, coriandru, de astea: beurk la puterea un milion. Si acum zambesc, mi am amintit de Exarhu spunand: „pentru o tocanita de bame reusita marg cu tine in tufis” :))) Splendoarea varietatii umane 🙂
Nu sunt chiar cea mai buna prietena a carnii de vita, daca n am de ales ma sacrific, in rest: aproape orice. Pe unde ajung macar gust, incerc, imi spun ca trebuie sa vad cum e 🙂
Fructele de mare sunt atat de variate si exista un miliard de retete. Melcii – un vis, dar sa fie cu o persillade bine facuta, cu unt de calitate (ahhh, imi ploua in gura 🙂 ). Tellinele din Camargue, cu sos de smantana, cred ca as manca dimineata, la pranz si seara. Sorici si jumari as manca si de pe jos 🙂 Ardei gras, dovlecei: ca pe mere, cruzi, sa se auda crantanind, la fel si cotoare de brocoli sau varza 🙂
Fructe, de toate felurile, de preferinta crude. Lamaia, o minune in sorbet! Cel mai cel din lume: sorbetul cu lamaie si busuioc…
Ma duc sa dau o geana prin congelator 🙂
Cu exceptia cheptului de pui ( pe care-l consider prea fad ) si a lamaii dupa care nu prea ma dau in vant, mananc cu mare drag cam orice e insirat mai sus. :))
De fapt, nu sunt defel mofturos, ci mancacios, gurmand si mancau all in one.
Si bucatar, bien-shnur !
Un singur lucru imi displace, da’ daca-i musai, il mananc si pe acela, fara prea mare placere, mai in sila, asa – mancarea de gulii.
In rest…
Racitura, acesta chestie ar trebuii să fie în vitrina unui muzeu pentru crime împotriva umanității
Bon.
La modul serios, hai si cu o poveste – :)))
Here we go:
…..
In aprilie 94, eram prin Germania.
Eram student bursier, in ultimul an de facultate. Fiind in practica la un institut, aveam pe langa profesorul coordonator care ne insotise, un profesor de la acel institut, neamt sadea, sef de lucrare.
Asta, nemtzalaul, era un bonom, asa, la vreo unul virgula doua chintale si cam unu nouaj’ cinci inaltime. Nibelung adevarat, ce sa mai … un fel de Helmuth Kohl combinat cu Klaus Johannis, asa, pe stil teuton …
In fine.
Si intr-o zi ne intreaba asta ( nu mai stiu cum dreq il chema, hai sa-i zicem Horst ! ), asa … ne intreaba Horst pe mine si pe colegul Peter, venit si el cu bursa, daca nu vrem sa facem un ban in plus, seara.
Ca ne si omeneste, dupa …
Prima oara am intrat la banuieli. ” Bai, oare ce-o vrea asta ?! „… Am crezut ca ne cheama dreq sa ne prostituam sau altele, dubioase, ca era cam abscons. Dar, hai sa ne riscam, zic – suntem doi ! – vedem noi acolo ce ne asteapta. Ca foamea de marci era mare, doh ! …
Si ne cheama asta intr-o dupa amiaza, acas’ la el, in Moosach ( o suburbie a Munchenului, spre Dachau ), mai pe la 4.
Cand am ajuns acolo am vazut ce ne astepta: el spargea beton cu pickhammerul, noi trebuia sa incarcam cu carca si sa ducem roabele cu beton afara, la container. Am muncit eu si cu bietul Peter, vreo doua ceasuri, pana pe la sase, cand nu mai puteam de spate. De la roaba mi se lungisera mainile ca la gibon, de nu mai trebuia sa ma aplec, sa ma scarpin la talpa.
Dupa numai doua ore, eram ca si paralizati de oboseala.: ” Vezi, bah, @Stafida, ti-a trebuit capetalism, in plm !” – tuna Peter catre mine …
Eu, ce sa zic ?! Taceam si inghiteam, ca io’ venisem cu ideea. Nici mie nu-mi era usor, ca ma simteam rupt, da’ ma gandeam cu lacomie la banii pe care ii primeam dupa vreo trei ore de munca.
Dupa ce calvarul s-a sfarsit, pe la sapte, ne zice Horst: ” Gata. Am terminat. Primiti fiecare o suta de marci, luati o bere din lada si … la masa ! ”
Afacerea era buna – o suta de marci pentru trei ore de hamalit – noua ni se parea o adevarata avere – salariul alor mei pe vreo juma’ de luna. Ne-am repezit amandoi la lada cu bere si am topit in cinci minute vreo doua sticle fiecare, de sete si pofta.
Cand eram noi mai murdari si ofiliti, apare-n poarta fiica lui Horst ( o mandra frumoasa, la vreo 19 ani ), intr-un Mercedes decapotabil, impreuna cu prietenul ei, crestat: ” Au fost in excursie, in Sicilia ! ” – ni-i prezinta ta-su’, mandru …
– Mda …
Noi eram plini de praf, cu moloz si-n cur. Purtam niste salopete mari, largi, de capatat si-mi imaginez ca aratam ceva intre boschetari si clovni.
– Incantat de-a dreptul – spun ! – si noi suntem in … „concediu” – ‘aica-n timpul liber !…
Astia doi se uita la noi si ne-au privit cam cu aceeasi placere si interes cum ne uitam noi cand ne urca un carcaiac pe perete. Uatever.
Dupa care se face ora mesei. Pe cat de masiv si jovial era Horst, pe atat de mignona si suava era nevasta-sa. Cam ceva pe model Carmen Johannis.
Si ne cheama-n casa, sa luam masa. Va dati seama – noi aveam in noi o foame de aia, de detinuti politici – ma si gandeam cu ce bunatati ma vor omeni, timp in care, mai rad o bere, asa, just for fun, ca sa fie foamea-foame !
Si-mi vine haleala. Pe o tava, o friptura cu sos, la cuptor. Bunutza, nu zic nu. Acceptabila.
Dar, frate –
Alaturi – ?! – niste gogoloaie suspecte, mari, cat un pumn, maron-cenusii, de consistenta dubioasa. Il vad pe Horst ca-si pune gospodareste, in blid, vreo trei „Knodel”, din alea.
… si, de foame, ma pune dracu’ sa iau o gura zdravana si sa musc cu pofta.
Va jur ! – nu stiu ce-o fi fost in alea, nu stiu cum au fost facute – nici nu vreau sa stiu, insa in viata mea nu am gustat ceva mai scarbos ! Aveau gust de mortaciune si o consistenta gelatinoasa, de parca inghiteai muci lipiciosi si mai multe nu !…
Fiecare gura a fost un chin ! Nu se puteau manca. Erau oribile, nu proaste – ci absolut indigerabile dpm de vedere. Dimpreuna cu sosul, erau de groaza lumii ! Parca sosul le potenta si mai mult scarbosenia, incat dupa fiecare gura, eram nevoit sa iau cu bere. Si mestecam … si mestecam … si rumegam si nu-mi venea sa inghit defel, caci se ducea-n jos precum albusul de ou mucilaginos, da’ cu gust de pisica moarta. Cred ca eram galben la fatza si ma gandeam ca dau naibii in icter de scarba, insa nu-mi permiteam sa fac nazuri, nici sa refuz, nuh ?
– Ist das gut ? – ma intreba, cu interes, doamna gazda ?
– Zuper !!! – ii ziceam eu – … ( sa-ti traiasca laturile, ca nush’ cum l-ai crescut pe barbata’ tu atat de mare cu borala asta !…)
…….
Da’ la sfarsit, nu mai puteam – am simtit ca imi vine sa borasc. Am mestecat ce-am mestecat ultima gura, insa nu putem nicicum sa o inghit. Daca o inghiteam, deversam ca la Portile de Fer !
Cautam din ochi, cu disperare, vreun ghiveci de flori, vreun recipient, ceva la indemana in care sa le depun, pe ascuns, minunatia, ca imi era jena sa le spun franc ce se intampla.
In sfarsit – izbavitor – mi-a venit o idee salvatoare.
M-am scuzat si am mintit ca ma taie pisharea.
– Ah ! – Zu viel Bier, ja ?! … :))) – intreaba, jovial, gazda…
– Zu viel, zu viel !!! … Da’ da-te mai repede la o parte ! …
N-am borat, da’ am scuipat totul in WC, am tras apa si am stat cateva minute, sa-mi revin din greata.
Am crezut ca doar eu sunt defect – numai mie nu-mi place.
Pentru ca gurmandul de barba-su’ manca cu pofta de-i curgea sosul pe la coltul gurii ! Si grohaia de placere ca mistretul in rut !
Insa ma uit la Peter, rosu ca racul si cu falcile umflate ca la harciog, cum mesteca si rumega ca o cornuta si nu se-ndeamna sa inghita. Ma priveste disperat, cu ochii iesiti din orbite si parca ma implora sa-l ajut. Aham ! Nu-s singur in osanda !
” Stiu, stiu, frate ! Te inteleg si te simt ! … Spune-i si tu ca ai baut prea mult si du-te, izbavitor, la buda !
In fine, am scapat la mustata fara icter. Insa – jur – n-am mancat niciodata ceva mai indigest. In viata mea !
Am iesit de la Horst scarbiti si inca flamanzi. La coltul strazii, un turc mucalit si mustacios ne zambeste de sub mustata si ne face cu ochiul; ” Hei ! … Pssst !… :)) ”
Si cu vreo trei marci, am halit un Doner mirific, cu de toate, de ne curgeau sosurile pe barbie, de pofta !…
Dupa o saptamana – sambata – ziua despartirii. In ultima zi, ne luam ramas bun de la Horst si ne intreaba – „veniti diseara la noi, la cina ?”
Ii zic eu lu’ Peter – ” – breh – hai sa mergem – astia-s nemti bogati, cu fitze si pretentii. Nu mananca de doua ori acelasi lucru la o masa – nu se face la shtaifu’ lor !
N-are cum sa ne serveasca tot cu porcaria aia. Sigur vor avea alt meniu !…”
Si sambata, dupa ce bem la masa ceva vin in cupe de sarbatoare, observ cum buna lui sotie vine de dupa usa cu o tava noua si aburinda de … KNODEL !!!…
Welcome to the jungle !
Comentariu beton!16
Leberknödel, fac si supa cu putregaiul ala, bleax.
Greu de crezut, dar aia era mincarea favorita a lui Hitler. No kidding!
Eu cu martipanul am probleme. Si cu muraturile in otet. Imi plac cele in saramura. Nici dupa ciorba de burta nu ma omor. In rest, mananc cu pofta cam orice.
Carnea de oaie/miel. Ciorba de burta. As prefera să mor de inaniție, decât să le mănânc.
Citind comentariile mi se confirmă din nou cît de valabil e acel ” de gustibus non est disputandum „.
Ce unii urăsc, alții adoră, și invers. Sîntem diferiți, și e normal,și bine.
O fi poate și genetic, dar mai ales vine din toate experiențele prin care am trecut.
Și „obișnuința e a doua natură”.
Personal mănînc cam tot ce e obișnuit, tradițional la noi.
Nu îmi place mîncarea grasă, unsă, fie că în exces e grăsimea animală sau uleiul.
Nu îmi place maioneza, fără să o detest, mănînc salata de boeuf, vinete cu maioneză, ouă umplute, dar solicit maioneza la minim și o dau deoparte pe cît posibil.
Îmi plac mîncărurile picante, iuți, acrișoare, aromate cu verdețuri și condimente.
NU: melci, caracatiță, broaște, șerpi, gîndaci, pisici, cîini, șobolani și alte prostii asiatice/exotice, brrr, mai bine pîine goală.
Din ce ai pomenit:
pește: nu cu multe oase sau miros pregnant, da batoane din file, pește cu mujdei
supe și ciorbe: da, zilnic, dar să nu fie unse
dovleac: doar copt, cel cu miez portocaliu, zis la noi ludău (de vreo 2 ori/an, toamna)
ardei umpluți: ok, să nu fie f mult sos
maioneză: am zis
ficăței: ok dacă sînt reușiți, oricum de la o vîrstă îmi fac arsuri la stomac, deși la gust merg
piept de pui: da, my favourite, la grătar cu cartofi pai aș mînca zilnic
lămîie: da, da, da, ceapă și usturoi idem
cozonac: da, de cîte ori se face în familie se mănîncă pe rupte, imediat ce e scos din cuptor
nu se face pe cît de des am vrea, că e muncă cu el, deci mai cumpărăm de la brutărie
Produsele de patiserie sînt favoritele mele (nu prăjiturile cu creme), și în general toate aluaturile: pizza, plăcinte, clătite, gogoși, etc.
My absolut favourite: brînzoicile ( poale-n brîu) cu brînză și stafide înmuiate în rom, aș mînca să crap…
Și încă ceva: nu sîntem nici măcar noi înșine constanți, uneori vreau doar o salată de crudități cu ulei de măsline, alteori îmi crapă buza după o friptură suculentă cu un pahar de vin roșu lîngă.
Varietatea e cheia, și să îți poți satisface pofta de la un moment dat.
Presupunînd că ai un fel favorit, dacă l-ai mînca doar pe ăla în mod repetat, ți s-ar acri de să nu-l mai vezi.
Mîncarea e bună la omul sănătos și flămînd, dacă ești bolnav nu-ți mai tihnește nimic, dacă ești sătul, iarăși faci nazuri și găsești tot felul de deficiențe.
Lista mea e lungă rău așa că as doar cele mai bune vomitive: anghinare și varza de Bruxelles. Și amu, când mă gândesc la ele, mă ia cu rău de la lingurică.
ba, da. inca nu am reusit sa mananc varza de bruxelles sa imi placa.
Extraordinar! Cu peștele mă împac (să nu aibă oase și să nu fie păstrăv), în rest toate cele enumerate sunt și pe lista mea de nesuferite. O alternativă la ardei umplut: carne tocată amestecată cu ardei roșu dulce, cu morcov, ceapă și ou, modelata în niște chiftele ceva mai mari și fierte în suc de roșii. Sau în loc de ardei, gogoșari umpluți. Au gust mult mai bun.
Nu mananc peste de niciun fel cu exceptia tonului din conserva sau a unor sashimiuri bine facute.
Mananc insa orice fel de icre sau fructe de mare, midii, etc.
„Nicio masa fara ciorba/supa” este un mod de viata de la care incerc sa nu ma abat.
Maruntaiele de pui sunt un deliciu.
Bamele sunt deasemenea un deliciu, fie ca mancare cu carne de vita, fie ca fel vegetarian ca in bucataria indiana, pakistaneza sau iraniana pe care le ador.
Mazarea e buna, fasolea e dumnezeiasca, conopida este extraordinara ca mancare cu carne sau ca salata cu maioneza.
Smantana e de baza la anumite ciorbe si la sarmalele in foi de varza, ardei sau dovlecei umpluti. Hainuta de la ardei sau dovlecei umpluti o savurez cate putin la fiecare imbucatura de umplutura, da un balans acidic extraordinar gustului.
Iaurtul in schimb e nelipsit de la sarmalele in foi de vita.
Maioneza trebuie sa fie consistenta si suficienta, atat in salata de beuf cat si in salata de vinete.
Miel sau oaie sunt excelente atata vreme cat sunt gatite cum trebuie. Nimeni nu ii intrece pe musulmani la mestesugul de a gati aceasta carne, nimeni!
Cozonacul este excelent daca e bine facut si are mult cacao. Iar cu o cana de lapte cu cacao sau cafea, poate fi cel mai misto mic dejun cu putinta.
Branza (uscata, sarata) cu dulceata (parfumata), o placere vinovata de cand eram copil. Ca si mancarea de gutui cu care, practic, am crescut. Acum combinatiile dulce sarat, acru dulce, dulce iute, etc imi plac la nebunie iar coriandrul nu trebuie sa lipseasca dintr-o multime de feluri chiar si romanesti inlocuind uneori cu succes banalul patrunjel prin ciorbe.
Inafara de peste nu am mancaruri pe care sa le urasc, poate unele pe care le prefer mai putin daca am optiuni: mancarea de spanac (desi daca-i pui 2 oua peste…), urzicile, nu ma omor deloc, dulciurile glazurate, cu crema, cu blaturi, sa nu le vad, mamaliga nu o prefer niciodata painii, ciulamaua este ori minunata ori detestabila depinde de cum e gatita, sangerete nu prea mananc, rareori e facut cum trebuie, dar piftiile din orice carne si mai ales de porc sunt un dar de la dumniezo’. La fel branzurile, mai ales cele maturate sau imbogatite cu mucegai nobil.
Un ceva ce nu-mi place este painea cu aspect de cernoziom, textura de pluta si gust de scoarta de copac care am vazut ca se poarta azi ca farafastac de sanatate, silueta si alte mwui hipsteristice.
Ardeii umpluti!!!
Din acelasi motiv.
Nu suport mancarea de urzici, ciorba de burta, orice cu dovleac (dulce sau sarat…), mancarea de gutui, idem pasca sau orice placinta cu branza dulce si stafide…
Am gusturi comune cu Vasilescu, mai puțin la „ardei umpluți”, probabil că el se referă la ardeiul gras, verde, de pe tarabă, ăla pe care-l umplea și bunică-mea, ăla cu coajă amăruie, care dă o notă de amăreală tristă și obosită umpluturii, o mâncare pe care o preferă depresivii, ca să-și dovedească faptul că viața nu merită trăită.
Eu fac cei mai buni ardei umpluți de pe planetă (așa zice Coabitantul), cu ardeii ăia roșii, cărnoși, zemoși, nesănătoși, probabil tratați chimic, din supermarket.
În rest, sunt uluită câtora dintre voi nu le plac fructele de mare! Probabil că de-aia sunt așa de scumpe, că nu există rulaj și sunt perisabile.
Ce nu-mi place: mâncare nesărată și necondimentată, BAME, mazăre, urzici, ghiveci, dovleac, piftie, slana aia căreia ardelenii îi zic șuncă, creier, avocado, broccoli, dovlecei, conopidă. Și pește cu oase.
De la ardeii umpluti, eu scot doar coaja (si cand zic coaja, ma refer la pielita aia subtire de deasupra ardeiului), dar uneori, daca e ramas ardeiul mai crocant, pot sa o mananc si pe aia.
Nu imi plac chestiile incecate in maioneza, daca e asa, putina, pot sa mananc.
Tot din motive de maioneza, nu am mancat icre foarte mult timp, acum le mananc\ daca sunt acre si sarate si mai pun si masline langa ele.
Si nu imi plac mancarurile sarate si dulci (exista o limita a duclcelui in mancare de care nu pot sa trec), daca sunt acre si iuti, mai creste putin limita asta, dar nu merge niciodata spre infinit: anumite mancaruri chinezesti dulci, mancarea de gutui.
Ficatul ca sa nu fie o chestie inecacioasa si greu de mancat (nici mie nu-mi place ficatul ala inecacios), se gateste in sange si o sa vezi cum din chestie inecacioasa, se transforma in chestie gustoasa si cremoasa. Similar, pieptul, nu se gateste foarte bine, ci doar cat sa nu curga sange din el cand il tai, sa zicem medium in limbaj de carne de vita.
Nu suport sub nicio formă ciorba de burtă, am încercat de trei ori în viață și de fiecare dată mi s-a întors stomacul pe dos
Raci – am mâncat de curând și… a se scuti… m-am mozolit tot și n-am reușit să simt vreun gust aparte
Nici cu cozonacul nu mă omor, dar checul (cu cremă pe dinăuntru, umplut cu vișine sau fără nimic), mâncat cu iaurt, ca pe vremea lui ceașcă, e o delicatesă
În rest, mănânc de toate din cele ce apar în articol, dacă nu sunt la regim strict pentru eliminarea kilogramelor, în special ficăței sub formă de mâncărică cu multă ceapă sau pane, pește la grătar sau la cuptor, cu mujdei, mămăligă sau saramură ori plachie.
Ciorbă rădăuțeană … mmmmm! chiar din Bucovina sau storceag lipovenesc de sturion servit în deltă… yummie!
Mai sunt, dar sunt la dietă și deja bălesc, dacă mai continuu…