Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Mărturisesc că am vrut să sar ca un căprior neastâmpărat peste ediția asta, aveam un alibi solid, anunțasem că aș vrea să să public bimensual, din motive pe care le-am menționat într-una dintre editițiile trecute, deci aș fi scăpat de  eticheta aia, “warning, bulangiu neserios”. Cum este apocalipsa roșie, mai nou portocalie, mi-am spus în barba de dac viking, hai să trag una scurtă de la șold, pentru oamenii care dau cu ochii pe aici.

Nu mai pot cu boceala cu temperatura, efectiv îmi vine să vomit în gură. Îi înțeleg pe ăia care sunt nevoiți să înfrunte gradele astea, că așa se desfășoară munca lor sau dacă rezultatele unui an depind dacă este secetă sau nu, pe ăia chiar îi înțeleg și îi compătimesc, rezonez cu suferința lor.

Nu pot face asta când văd tot felul de pizdet de centru vechi, de ambele genuri, să ne înțelegem, care la adăpostul climei din mașină sau a aerului din casă, reglat la șaișpe grade, vomită dramatic tot felul de platitudini apocaliptice și se văită ca și cum existența lor chiar este afectată de ce este afară. Este foarte cald, știm toți asta dar dacă nu ești nevoit să dai cu cârca pe afară, taci draq, ești penibil.

Că tot vorbim de apocalipsă, răsfoiam cu celeritate vechiul testament și nu mi-a sărit în ochi vreun măcel făcut de tăticul la răgete, Satan. Poate mă înșel dar cel mai destoinic la mierlit pământeni este Tăticu’ din Ceruri. Dacă aveți vreunul dintre voi vreo listă de inventar cu cetățenii mierliți de Întunecatu’, nu ezitați să îl dați pe țeavă.

Sunt utilizator zilnic de tiktok, nu sunt un heavy user, așa că vă puteți abține cu morala, mă mai uit la ce materiale postează Vali, mai la o pisică și un câine, la un artist fără susținere care încearcă să răzbată fără să își amaneteze libertatea artistică la vreun label, mai la o tipă în yoga pants arată lumii cum lucrează gluteii, totul lejer, de vară.

Pe lângă tonele de mizerii care fac “Idiocracy” să fie un film care ar putea câștiga lejer, Ursu’ de Aur, găsești și adevărate bijuterii sau lecții de viață. Una dintre ele este povestea a doi tineri români, care au fost nevoiți să treacă împreună printr-o dramă. Unul dintre ei, el mai exact a fost lovit de Guillain–Barré Syndrome, o formă extrem de agresivă, cu o evoluție galopantă. Știu că sunt ceva medici pe aici care cred că sunt mai în măsură să explice cauza și evoluția bolii ăsteia.

Ce m-a făcut să mă înclin umil și să pun linkul ăsta? Nu lupta lui de-a lungul perioadei de recuperare, o demonstrație de voință absolut impresionantă, atitudinea fetei a fost cea care m-a lăsat fără cuvinte. Într-o lume plină de superficialitate, fata asta frumoasă este dovada că încă mai sunt șanse să sperăm că loialitatea și dragostea nu sunt doar cuvinte.

Or să mai fie la fiecare ediție linkuri de pe tiktok sau insta, dacă găsesc ceva care îmi activează admirația, furia sau scârba.

Să îi dăm drumul și la ceva muzică, nu foarte multă dar sper că de bună calitate.

➡️ Pe Dorothy Martin am mai avut-o pe aici, și țin minte că nu au fost nemulțumiri, ba dimpotrivă @JT a fost extrem de apreciativ, așa că nu îmi fac griji că de data asta lucrurile ar sta altfel. În MUD pe lângă prezența faină a lui Dorothy aveți și muzică bună, de vară, de sex sau de dat o bilă cu mantă. Band info.

➡️ Sunt mare fan al avangardiștilor elvețieni, așa că odată cu apariția noului lor single butonul de replay a avut zile grele. Hide in Shade mă face să îmi doresc un nou album Zeal & Ardor, cu nerăbdarea unui copil care numără zilele rămase până la venirea Crăciunului. Band info.

➡️ Unul dintre motivele pentru care ador Portugalia este acela că a dat lumii metalului extrem pe cei de la Gaerea. Este al doilea single, după cel apărut acum vreo două sau trei luni, World Ablaze, care este scos și el de pe al patrulea album la portughezilor, care stă să apară. Combinația de black, atmosferic și post-black este absolut fatală. Band info.

➡️ Pe cei de la Fever333 îi pun iarăși pe aici din trei motive, primul, îmi place mie, secundo, îi place și lui Kross, și al treilea, poate vă place și vouă. Melodia asta îmi dă un vibe de Prodigy, chestie foarte mișto. Band info.

➡️ Dacă muzica suedezilor de la Dream Evil este un heavy cu momente bune de power, o linie melodică soft și ușor de digerat, videoclipul este unul super ciudat și făcut cu banii găsiți sub vreun preș. Band info.

➡️ Au livrat muzică din 2006 până în 2013 sub numele de Deathless, din 2013 s-au rebrănduit și au mai pus un Legacy lângă Deathless, stilul a rămas în schimb același. Absolution este o piesă ascultabilă și destul de lipicioasă la urechi. Band info.

➡️ Entheos sunt unii dintre jucătorii moderni de top pe scena metalului extrem. Cu o Chaney Crabb într-o formă de zile mari, cu o tehnică vocală deosebit de competentă, americanii reușeșc să adune sub același acoperiș, progresiv, deathcore și elemente de metalcore. Band info.

➡️ Când ești din 1995 în lumea metalului și faci festivaluri și în 2024 înseamnă că de-a lungul anilor ăștia ai făcut ceva bine. Nothing New Under the Sun este scos de pe albumul lor de anul trecut, How It Ends, unul de la decent în sus. Band info.

➡️ Din cartierele dubioase ale Berlinului a luat naștere o nouă trupă de thrash, una care abordează teme care m-au făcut de-a lungul vremii să iubesc genul ăsta, teme sociale care dor. Lambs To The Slaughter este despre revoltă, vot, represiune, ură. Ca să nu uit, nu ratați albumul lor de debut, apărut anul trecut, unul excelent, de școală veche executat cu mult nerv și inspirație, Anthem of the Lost. Band info.

🟢 Pentru o viață mai ușoară și ascultare lină, Playlistul de la Lista lui Edelweiss – colțu cu metale #105

🔵 Verikalpa – Tuomio (Folk Metal/Melodic Death Metal) -8,5/10

Ăsta a fost cel mai rulat album pe săptămâna asta, nu neapărat cel mai bun dar în mod sigur cel mai aproape de inimă. Chestia este că albumul a apărut prin aprilie, țin minte că în perioada aia au scos o melodie să îl promoveze și care mi-a plăcut. Urmarea a fost că atunci când a apărut albumul, l-am pus într-un playlist cu albume de ascultat, cu intenția clară să fac asta. Și am uitat de el ca și de altele din folderul ăla, noroc că am răsfoit prin săptămâna asta și numele mi-a tras de niște clopoței. Ca să stați linistiți în folderul ăla sunt în siguranță încă 43 de albume, de anul ăsta toate și ascultate niciunul. Band info.

🔵 Black Lava – The Savage Winds of Wisdom (Blackened Death Metal, Sludge, Progressive, Doom, Black n Roll)-9,5/10

Unsheathing Nightmares a fost 1st contact cu noul material al australienilor, unul care a avut efectul unui pumn în plex. De ce nu am pus bijuteria asta pe primul loc, pentru că este clar peste materialul de pe prima poziție? Pur și simplu că australienii au nevoie ca muzica lor să aibă parte de teren profund iar eu săptămâna asta am jucat competent țurca pe tărâmul superficialității. În timp ce scriu astea două, trei rânduri, am dat un play albumului și instantaneu am căzut pe gânduri de câtă muzică este pe el. Bijuterie vă spun, bijuterie. Band info.

🔵 Aeons – The Ghosts of What We Knew (Metalcore/Death Metal/Progresiv)-9,8/10

Înainte să vorbim despre album, un mic și uriaș detaliu,  trupa asta vine din Isle of Man, un petec de pământ cu populație de 84.000 de oameni, și aduc lumii muzica asta, de calitatea asta. Bijuteria asta apărut acum aproape două luni și are doar 3k vizualizări, ceva nu este în regulă cu lumea asta. Este un album de degustat, în doze mici și dese, pe el este muzică de umplut minim două inimi. Nu ratați. Band info.

🔵 Seth – La France des Maudits (Black Metal) -9.2/10

Fete și băeți este foarte posibil să ne aflăm în fața celui mai bun album de black metal al anului. Nu știu dacă până la sfârșitul anului o să piardă vreo lungime, în momentul ăsta este ogarul aflat în frunte. Este blackul pe care doar francezii pot să îl facă, vicios, romantic, păgân, erotic. Și un album francez de top nu putea fi cântat în limba lui Shakespeare, ar fi fost blasfemie, muzica de pe el trebuia încoronată în limba lui Funes, vă așteptați la un exemplu mai cult, sunt sigur. Fenomenal album. Band info.

Atât pentru astăzi, dacă am pedală este foarte posibil să vin și duminica viitoare cu ceva, până atunci al vostru Edel vă urează zile line, să aveți grijă de voi ca să aveți grijă de toți ai voștri.