Ideea acestui articol mi-a venit în secunda în care aruncam la gunoi niște alimente expirate. Urăsc să fac asta, dar n-am avut de ales, le-am găsit în frigider la întoarcerea acasă după o deplasare mai lungă în care a fost și Mara.
Nici copiii, nici femeia care avusese grijă de fete n-avuseseră chef să mănânce niște chestii, prin urmare au expirat.
Ei, fix în momentul în care le aruncam la gunoi m-am întrebat: „oare alții ce fac cu mâncarea sau alimentele care expiră, tot la gunoi le aruncă?”.
Așa că acum am nevoie de ajutorul vostru, pentru că am de gând să scriu un articol ceva mai complex pe subiectul „alimente expirate”.
Cu ce mă puteți ajuta? Să citiți până la final și să-mi ziceți cum faceți voi sau cum credeți voi că trebuie făcut.
După cum v-am zis și mai sus, uneori arunc alimente. Deși fac eforturi disperate, pentru că efectiv urăsc să arunc mâncare, mi se mai întâmplă să expire lucruri prin frigider, dar să expire în așa fel încât nu mai pot fi mâncate.
Probabil știți și voi că unele produse pot fi consumate și la câteva zile după data de expirare înscrisă pe ambalaj, dar nu vorbim despre acest caz. Personal, n-am absolut nicio problemă să consum alimente care teoretic au expirat de câteva zile. Am ochi și nas, prin urmare pot să-mi dau seama dacă ceva chiar s-a stricat sau nu.
Dar nu despre acest caz vorbim, că despre asta deja am discutat de mai multe ori pe aici. Eu mă refer la situațiile în care alimentele chiar nu mai pot fi consumate, prin urmare, le arunc la gunoi.
Credeți-mă, mă doare sufletul de fiecare dată când fac asta și nu pentru că aș fi zgârcit, nici pentru că „mvai, tu arunci mâncare și sunt copii in Africa care nu au ce mânca”, ci pentru simplu fapt că eu consider aruncatul alimentelor risipă pură.
De fiecare dată când mi se întâmplă, mă gândesc la unul și același lucru: unde se duc resturile astea de mâncare sau mâncarea expirată? Unde ajung ele într-un final? Pentru c-aș fi mult mai împăcat cu mine însumi dacă aș ști că se întâmplă ceva util cu ele, nu că ajung într-o groapă de gunoi de la marginea orașului.
Ce? Să nu-mi spuneți că voi credeți vestita minciună referitoare la selectarea gunoiului? De fapt, stai că poate la voi nu e o minciună și chiar funcționează lucrurile, dar știți cum se întâmplă la mine aici, pe Sectorul 1?
Vă spun eu cum se întâmplă. Teoretic, societatea de salubritate ar trebui sa colecteze resturile menajere sperat: fracție umedă și fracție uscată. Motiv pentru care ne-au dat și tomberoane de culori diferite: maro și verzi.
Dar în trista realitate înconjurătoare nu interesează pe nimeni ce culoare au tomberoanele, nici de vreo fracție umedă sau uscată. Vine mașina de gunoi și strânge tot, la grămadă, varsă tomberoanele în același compartiment, indiferent de culoarea lor.
Vedeți? De-aia zic că e o minciună. Să nu-mi spuneți mie că mai stă cineva la groapa de gunoi să caute prin resturile alea și să separe ostropelul meu de rumegușul vecinului de vizavi. Sper că nu sunteți atât de naivi să credeți că se întâmplă asta.
Sau bine, poate chiar mă înșel eu și se întâmplă. Poate chiar stă cineva de la societatea de salubrizare la groapa de gunoi să dezamestece ostropelul de rumeguș.
Mă iertați, dar în cazul ăsta aș vrea să văd și eu o dovadă în acest sens. Vreau să văd pe o filmare sau pe ceva de genul cum ajunge mașina de gunoi la groapă, cu toate resturile băgate la grămada, și începe cineva să separe resturile alimentare de cele de plastic, sau hârtie, sau ce mai aruncă omul la gunoi.
Promit să vă arăt și vouă dacă primesc vreo dovadă.
Până atunci, am renunțat total să mai selectez în vreun fel gunoiul, pentru că mi se pare pierdere de vreme. Și chiar este, atâta vreme cât nu-i văd nici pe cei de la salubritate că fac ceva în sensul ăsta.
Paranteză. Sunteți pe-aici o grămadă care trăiți în țari cu apă fierbinte, ia ziceți-mi cum ar reacționa ăia de la salubritate dacă v-ar găsi cu resturi alimentare amestecate cu hârtie sau metal sau orice altceva? Am închis paranteza.
De-aia zic că nu interesează pe nimeni, că dacă interesa mi-ar fi zis cei de la salubritate că nu-mi ridică gunoiul pentru că nu l-am selectat corespunzător. Și că dacă nu-l selectez nici data viitoare, o să iau amendă. Or așa ceva nu există la noi.
Dar toate astea nu înseamnă că nu-mi pare rău și nu mă doar sufletul de fiecare dată când sunt nevoit să arunc la gunoi alimente și mâncare expirată.
Motiv pentru care m-am hotărât să scriu un articol pe această temă, dar ca să-l scriu o să vă rog să-mi răspundeți la întrebarea din titlul: voi ce faceți cu mâncarea expirată?
O aruncați la gunoi ca mine sau reușiți să faceți altceva cu ea? Nu știu, poate faceți compost, poate hrăniți porci, poate o transformați în altceva, cert e că mă interesează foarte tare ce se întâmplă, unde ajunge.
Aceeași întrebare o am și pentru administratorii de cârciumi, restaurante, bistrouri, localuri, magazine, supermarket-uri și alte business-uri care vând și mâncare: voi ce faceți cu mâncarea expirată?
Vă întreb pentru că în cazul vostru am o bănuială că vorbim despre cantități mult mai mari decât în cazul cetățenilor obișnuiți. Repet, vorbim despre mâncare și alimente expirate care nu se mai pot consuma sub nicio formă.
Singura mea rugăminte este să-mi răspundeți extrem de sincer și unii si ceilalți. Dacă o aruncați, vreau să-mi ziceți c-o aruncați. Dacă o faceți compost, îmi ziceți asta. Dacă o urcați în dubă și o duceți pe câmp la marginea orașului, asta vreau să spuneți.
Hai c-ați înțeles, nu trebuie să insist. Vreau să știu exact pentru că tot ce spuneți voi folosi ca argumentație în articolul despre ce se întâmplă în România cu alimentele expirate.
P.S. Dacă subiectul de mai sus nu vă stârnește suficient de tare interesul, poate vi-l stârnesc dacă vă întreb ce faceți cu alimentele pe ale căror etichete scrie „a se consuma de preferință înainte de”?
Știți că cei mai mulți dintre noi le consideră expirate, prin urmare le aruncă. Doar că ele nu sunt expirate, marcajul „a se consuma de preferință înainte de” nu este același lucru cu „a se utiliza până la”. Primul se referă la calitatea alimentelor, al doilea la siguranța alimentară.
Pe scurt, dacă produsele au fost ținute conform cu instrucțiunile de depozitare, ele pot fi consumate și după data care apare la „a se consuma de preferință înainte de”. Cu astea vă întreb eu ce faceți, că despre cele expirate v-am întrebat mai sus.
sursa foto: freepik.com
Tot la gunoi ajung și de la mine. Nici mie nu-mi place treaba asta, dar pur și simplu nu știu ce să fac cu ele. Noi stăm la bloc, deci varianta cu porcii sau compostul nu se aplică.
Încerc să iau cantități mai mici, sau uneori mai congelez 1/2 porții dacă îmi dau seama în timp util.
Comentariu beton!18
Da, nu știu ce altă variantă ai dacă stai la bloc. Poate ne lămurește lumea.
Arunc și eu, că ce să faci cu mâncarea stricată la bloc?
Nasol și cu gunoiul strâns selectiv, uneori vin doar după hârtie, de exemplu, alteori totul e la grămadă, de nu știi ce să zici… Vorba ta, te și miri că nu facem implozie uneori…
Se mai întâmplă să fiu bolnav şi nu mai gătesc şi atunci în casă fiecare îşi găteşte aiurelile culinare pe gustul său. Sau cumpără fără să gândească că am cumpărat eu deja. Sau postesc sau mănâncă la cantină. Invariabil se adună prea mult timp şi trebuie aruncat. Suntem 4 adulți din care 2 fac Master la Uni, fiecare cu programul lui.
În Germania se poate arunca în containere dedicate (galben pentru plastic şi metal, negru pentru gunoi menajer, albastru pentru hărtie, verde şi maro pentru vegetale şi ghivece flori, recipiente verzi pentru grăsimi lichide) Şi la populație şi de la agenții economici (magazine, restaurante etc) dar nu peste tot e posibilitatea prelucrării (nu preluare) selective şi atunci iau la grămadă bio cu gunoi menaje sau sticle de culori diferite. E mai simplu să bagi containerele să se învețe populația sa selecteze ce aruncă dar mai complicat se faci restul, ideea fiind aici că populația să se obişnuiască dlnainte, că dacă faci înainte depozitele (aici se şi selectează, chiar manual), reactoarele şi cuptoarele fix atunci te trezeşti că funcționează cu sincope din cauză ca nu sunt alimentate constant şi dpdv tehnic şi economic e naşpa rău. Aşa a evoluat în Germania, dar aici densitatea populației e împătrită față de România şi deci presiunea mai mare că să funccționeze. Şi e nevoie de o logistică fără cusur (pentru a asigura un program şi ritmicitate) şi construcții dedicate, care înseamnă suprafețe mari.
Magazinele de tip discount (Aldi, Lidl, Norma, Netto etc) au containere distincte pentru produsele de origine animală expirate, care sunt ridicate de anumite firne. Unele magazine pun dimineață la dispoziție localnicilor vegetalele expirate. Aici iarăşi e vorbă de disponibilitatea firmelor sau localnicilor.
Cu hârtie şi cartoanele mereu e hârâială pentru că chiar şi nemților le e lene să desfacă/rupă ambalajele ca să stea compacte în containerr şi aruncă cutiile intacte. Aşa că debordează şi tot pe jos rămân. La plastic e relativ simplu să vezi prin sac dacă e murdar de lactate şi atunci nu mai ridică. Toate astea plus sticlele sunt singurele 100% reciclabile. Gunoiul menajer invariabil e ars. Grăsimile liichide promit că le fac combustibil. De vegetale şi altele habar nu am dacă le compostează
Mi s-a mai întâmpkat să gătesc chestii bine trecute după data ‘de preferință înainte’ dar le congelez bine. Am un congelator în beci pe lângă ăla de la frigider.
Comentariu beton!13
La noi e simplu: avem găini și câine de curte care sunt mai mult decât dornici să se ocupe ei de problema.
Când stăteam la bloc colectam într-un vas pe care îl dădeam în fiecare dimineață unor vecini care aveau la marginea orașului o gospodărie unde țineau porci, câine etc.
Apropo de țările cu apă fierbinte, cu vreo 17 ani în urmă eram în trecere prin Milano și la insistența unei cliente ne-am oprit pe la ea intr-o scurtă vizită. Ne-a așteptat cu masa pusă, așa ca mi s-a părut de bun simț să o ajut după aceea să strângem tot. Am remarcat ca avea încă de atunci coșuri de gunoi pentru colectare diferențiată fracție umedă /uscata și era foarte atentă ce arunca și în ce coș. Mi-a spus ca sunt camere video montate în zona tomberoanelor din fața blocului și amenzile sunt foarte mari dacă greșești tomberonul și arunci aiurea. Ea însăși încasase o astfel de amendă din neatenție și de atunci s-a lecuit pe veci. Vorbim de Italia anului 2007.
Comentariu beton!33
În 2007 în România luai bătaie pe un subiect ca ăsta. 😀
Cu produsele care în niciun caz nu se mai pot consuma, nu avem ce face decât să le aruncăm. La bio (dacă le amestecăm cu altă categorie de deșeuri și se vede asta când se ridică de către salubritate – prin sacul transparent, sau curge ceva sau whatever) – tomberonul comun nu se ridică, se transmite informația asociației de locatari și se revine pentru ridicare la o dată ulterioară – în afara programului normal – pentru o taxă frumușică. Taxă care se deduce ulterior din cheltuielile comune de întreținere ale blocului, deci tot de la noi).
Dacă sunt din categoria “de preferință înainte de data X”, le consumăm normal, inclusiv vreo câteva zile după data respectivă.
Și pentru că văzusem subiectul abordat în alte locuri: când aruncăm produse la bio, o facem fără ambalaj, iar dacă e vorba de borcane, le spălăm înainte de-a le arunca la tomberoanele de sticle. Citeam niște opinii foarte ultragiate că ceeee, să stăm să spălăm borcane înainte de-a le arunca?! Păi, da. Se numește civilizație, ca să nu-i zic altcumva… 🙄
Comentariu beton!41
La fiică mea, UK/Wales, se spală paharele de iaurt, cutiile de lapte sau orice alt recipient care ajunge la gunoi, selectare separată iar dacă greșește se întâmplă la fel: nu se ridică, se notifică landlordul și se așteaptă selectarea adecvată sau urmează o amendă serioasă. Se iau amenzi și dacă nu se curăță iarba/plantele din curte dacă un binevoitor iți face reclamație 😁 adică nu poți să lași plantele să crească în voia lor.
Comentariu beton!28
@Adriana, da, orice recipient se spală înainte de a fi aruncat. Mi se pare incredibil că trebuie să menționăm asta 🙄. Dar sunt încredințată că aceia care le aruncă murdare își doresc aprig o țară ca afară.
Comentariu beton!25
zilele astea chiar am o lupta cu mine ref la spalatul recipientelor.
la noi e mare lipsa de apa, comune intregi au doar o ora-doua de apa pe zi, in cateva sate se duce apa cu cisternele, iar eu clatesc dozele de bere.
o fi bine?
Comentariu beton!33
@Adriana nemții sunt mai inventivi. Uneori dacă găsesc plastic murdărit de lactate le lasă acolo cu notoficare. A doua sau a treia oară nu mai ridică nimic de pe întreaga stradă – să vezi cum e să stea toți geană pe gunoiul fau.
Comentariu beton!21
@AleBlaga, știu de la fratele meu 😁 așa se întâmplă
Oh, da, spalat recipiente de iaurt înainte de a le pune in sacul galben sună ciudat, până sunt afara 30 de grade și mirosul e „divin” (am avut caz cu vecinul de apartament care a trebuit sa ducă sacul personal la colectare dupa ce a refuzat firma sa i-l ridice, si a plătit scumpuț), sau iti controlează președinta asociatiei de locatari gunoiul (era o babă plictisită) ca na, nu esti neamț get-beget, sigur ai sărit vreo regulă. Am înțeles-o după ce am văzut vecinul cu sacul mirosind.
Dar nerespectarea regulilor e sancționată în Germania prin amenzi, ca altfel nu ar spala nimeni nimic doar de amorul artei. Si funcționează! La fel și în Italia în concediu, dacă nu e in pungi speciale pe culori nu e ridicat.
Încerc să arunc cât mai puțin. Gătesc în casă și e mai ușor de gestionat. Se mai întâmplă să și arunc.
În Otopeni avem 3 tomberoane.
Cel galben -plastic și hârtie ridicat sâmbăta.
Cel albastru – cu resturi alimentare ridicat lunii și miercuri.
Cel verde- sticlă ridicat o dată pe lună.
Când ne-am mutat aici și nu am selectat bine (veneam după 17 ani de stat la bloc)
ne-au pus un abțibild cu necorespunzător. Și nu l-au ridicat. Am verificat și l-au luat data următoare.
Eu arunc ce expiră în tomberonul albastru.
Dacă mergem la grădina din Bragadiru le duc acolo unde am o groapă.
Pun în ea resturi vegetale și alimentare.
Comentariu beton!15
După cum ai spus, ceea ce este comestibil se consumă. Chiar aseară am băgat la cuptor o rotiță de brie expirat de o săptămână. Să tot fie.
Ce nu e comestibil merge la găinile vecinului iar ce nu e comestibil nici pentru găini, în grădină.
Comentariu beton!20
Eu stau la curte, și mâncarea stricată o fac compost. La expirate intai verific cu senzorii din dotare daca chiar e de aruncat sau nu. Pe la mini platforma de compost mai trec mâțele tomberoneze și aleg ce le place😁. Nu vreau sa arunc mâncarea la gunoi pentru ca la noi pe strada trece mașina o data pe săptămână, și dacă arunc chestii mirositoare la tomberon, intr-o săptămână pute de mori🤢
Comentariu beton!16
Si eu arunc tot ce e rest biodegradabil in gradina, in zona de compost. Ma simt bine cand alimentez compostul . La cateva luni, iau din straturile de mai jos, care sunt deja transformate in pamant si imprastii prin gradina
Nu știu alții cum sunt dar când mă gândesc la găluștele cu prune aruncate aseară îmi dau lacrimile.
Știu, știu, găluștele cu prune nu sunt mâncare/desert pentru mulți din voi, sunt verișori primari cu cozonacu’, ceva de nemâncat. 😀
De ce i-am aruncat ? Nu, nu erau vechi, erau făcuți la prânz. Pur și simplu i-a ratat doamna mea. Total. Erau necomestibili. Colac peste pupăză s-a jurat că nu mai face. Niciodată. E prea mult de muncă.
Pe azi mi-am făcut programare la psihiatru.
Altfel, nu prea arunc mâncare. Pâine, deși cumpăr rar și puțin, tot se învechește, cumpărături fac în cantități mici și îmi folosesc nasul cu succes, dar tot mai arunc câteodată. Da, arunc la pubelă. La pâine am conștiința încărcată cel mai tare.
Comentariu beton!27
@Hârciogu, ahhh, că mi-a plouat în gură! Cum să nu fie mâncare/ desert găluștele cu prune? Până și telefonul știe asta, că mi-a dat sugestie “prune” după ce scrisesem “găluștele cu”. Pff, ce dor mi s-a făcut acuma de ele.
Comentariu beton!17
Eu pâine o transform în crutoane (o tai cuburi, le stropesc cu un pic de ulei de măsline și le dau câteva minute la cuptor) și le folosesc la salate, iaurturi sau supe creme
Comentariu beton!13
@Greta
Dă un semn când faci. Am reținut în ce țară viețuiești. Pornesc din timp. 😀
@Lorelai
Dacă nu ar fi lenea aș face crutoane că nu e mare scofală.
Ai aruncat szilvásgombóc? Ereticule. Sacrilegiu. Ofensă adusă zeităților.
Cum a reușit să strice așa minunăție 🙂
Cumpăr porții mici. Culmea e că tot mai rămâne și da, arunc la gunoi. Și da, selectez absolut tot, indiferent în ce mașină se pune și cum se pune, pentru că la centrele de gunoi știu (de la alții) că sunt oameni care triază. Vreau să îmi obișnuiesc creierul cu selectivitatea, indiferent ce. Eu ma simt bine selectând (mai ales oameni)!
Dacă scrie pe mâncare că e expirată…arunc. Doar să îmi fie tare foame și sa nu am nimic altceva. Frigiderul meu e de obicei, gol. Ajută la neîngrășat, ladies and domnilor!
Comentariu beton!15
Restaurantele teoretic au obligativitatea prin lege să aibă un contract cu o firmă autorizată care “neutralizează” deseuri organice. 99% fac contractul doar ca să aibă hârtia dar practic se aruncă la menajer. Aș fi curioasă firmele alea dacă au “neutralizat” vreodată ceva în toți anii de activitate lol
Fiind singura,imi este destul de usor sa-mi planific meniul . Ce nu mai vreau sa mananc,congelez. De aruncat efectiv,foarte rar.
Recunosc ca iau la pret redus,anumite produse pe care le-as putea utiliza in viitor,gen:unt,branza de vaci,iaurt sau alte produse. Le congelez imediat si cad le vine randul,le decongelez.
Painea,daca am,ca nu prea folosesc,o fac crutoane sau pesmet.
Anul asta am facut gem de caise doar cu fructe la pret redus,erau prea coapte…
Daca vrei,poti ! Macar intr-o mica masura.
Problema romanilor ,cred eu,este ca achizitionam ca inainte de potop. Muult,sa fie acolo, mai bine „arunc”decat sa nu ajunga !!
Comentariu beton!30
In general, nu ajung in situatia sa am alimente expirate care sa nu mai poata fi consumate. Adica de-alea care se imput, se strica – nu ajung pana acolo.
Dar daca mai pot fi consumate, dar nu mai am eu chef de ele, le dau animalelor. Stiu ca nu-i cea mai buna solutie, ca animalele de ce ar consuma… bla-bla. Dar avem grija de 5 caini care nu sunt ai nostri, s-au adunat fie pe la garaj, fie prin curtea de la serviciu si pe langa boabele lor, le aduc si mancare pe care nu o mai terminam noi. Si chiar le place f mult, fiindca e pe baza de carne.
De exemplu, azi dimineata am dat pisicilor de la bloc, juma de dorada facuta la gratar sambata. Se cam uscase, dar era buna, mirosea normal a peste. S-au bucurat f tare matzele.
Iar alimentelor expirate, dar ambalate, le dau urgent alta viata. Fac destul de des placinte cu branza dulce/sarata in care adaug resturile branzoase si vreun iaurt, fac gem pt consum imediat si dintr-o mana de cirese in care scap doua caise si-un mar ofilit, fac vreun quiche sau o pizza cu resturi de salam, costita, ceva branza, fel de fel de tocane din legumele care s-au ofilit pe care le pun langa o bucata de carne… F des am copt asta iarna ardei grasi rosii pe care ii iau de la pret redus – adica normal erau 20lei/kg, dar fiindca erau mai stafiditi erau 5-6lei/kg. Sunt o minune copti.
Daca stau bine si ma gandesc, eu arunc, dar doar cateodata, mancare vegetariana, fiindca n-o mananca nici cainii 🙂 o pun intr-o punga legata la gura si o dau la gunoi menajer.
Comentariu beton!17
Daca suntem la mama, mai dam si noi mancare veche la animale. In Belgia mai dam paine uscata la gainile vecinilor si chiar la pasarele. Resturi de mancare nu prea avem voie sa dam la pisici sau caini asa ca ne ferim sa aruncam in gradina.
Stau la bloc. Nu prea iau multe, sa fac stoc, dar daca vad ca nu razbesc sa le mananc si pot fi congelate le pun acolo. Daca au expirat demult si nu par a mai fi bune le arunc la gunoi. Cand e mai rece afara le pun intr-o pungă separata si le las pe tomberon. Mai vin unii de cauta prin ghena si le duc acasa si le dau la animale.
La gunoi, la gramada…aia cu expiratul sau a se consuma inainte de, se verifica inainte cu simturile din dotare.
Si eu mai arunc mancare. Dar daca e inca impachetata sau in borcane atunci separ sticla, cartonul sau plasticul si le pun in sacii care trebuie pentru ridicarea deseurilor. Aici au grija la ce selectam. Chiar ne refuza sacii sau tomberoanele. Daca e vorba de legume si fructe inca crude, atunci intra la compost in tomberonul din gradina. Suntem obligati sa avem propriul nostru tomberon pentru compost. La bauturi, bere in special, indiferent ca e expirata de ani de zile, intai gustam. La bere sunt obligati sa puna un termen de garantie dar berea nu se strica asa de repede. Orice producator de bere (cu cat e procentajul de alcool mai mare) iti spune ca berea poate rezista si 10 ani.
Medicamentele expirate se duc inapoi la farmacie.
Comentariu beton!11
Stau la bloc dar am niște prieteni care au o căsuță lângă București și au un container special pentru compost așa că diverse (rar și puține) ajung acolo, tot ce rezultă din procesul de fermentare ajunge în pământ pentru fertilizare, eu gătesc în vase pentru păpuși 😁 cât pentru două mese și doar după ce știm sigur ce avem chef să mâncăm și tot se întâmplă să rămână ceva care nu poate fi reconvertit în alt preparat. Acum pe nebunia asta de cuptor în care supraviețuim cu greu nu mai cumpărăm nici pâine și am trecut la lipii libaneze. Fratele meu trăiește în Germania și se procedează la fel cu strângerea selectivă a gunoiului, predarea sticlelor la magazinul de unde cumpără de obicei, cu lucrurile mari se întâmplă frumos cu telefon la firma de colectare și au zile si locuri anume unde se lasă obiectele, cele in stare bună se lasă cu bilet că sunt funcționale, în fine, chestii dificil de atins încă la noi.
Dacă sunt la țară dau mâncarea nasoală unor vecini care au porci. Sunt la oraș dau o fugă până la țară și dau mâncarea expirată aceluiași vecin. Porcii sunt frumoși cu spume, eu nu sunt nevoit să arunc mâncarea. Și vagi amici procedează cu mâncarea lor la fel. Nenea taie porcii și pasează la băieți un cotlet, o ceva. Everybody happy, happy.
Comentariu beton!25
În teorie (și în majoritatea cazurilor și în practica) mâncarea sau resturile de mâncare ramase la operatorii din alimentație publică nu se arunca la tomberon sub nici o forma. Este obligatoriu un contract cu o firma autorizata SNCU ( unități neutralizare subproduse de origine animala). În concret, resturile alimentare, îndeosebi de origine animala, se pastreaza într-o lada frigorifica pana la preluarea, transportul și neutralizarea lor prin incinerare de către firma autorizata. Bineînțeles ca sunt implicate niște costuri destul de mari, undeva la 1,5 lei plus TVA/ kg și vreo 5 lei plus TVA/km transportul. Iar contractul anual obligatoriu mai costă vreo 500 lei. La fel se procedează și cu uleiul uzat, în acest caz se preia de către firme autorizate, în baza unui contract, fiind strict interzisa deversarea la canalizare. Orice control DSV îți va cere aceste contracte și ultimele procese verbale de preluare. La fel și Garda de mediu te poate amenda în cazul în care gunoiul nu se sortează selectiv și sunt găsite deșeuri alimentare în tomberoanele pentru plastic, hârtie, sticla, etc. Efectiv vin și-ți desfac sacii de gunoi și îți verifica tomberoanele. Și, spre cinstea lor, aceste controale chiar au loc destul de des. Problema mare rămâne la consumatorii casnici care nu au la dispoziție acest tip de selecție a gunoiului decât în teorie. Și noi ăștia, casnicii, suntem cei mai mulți. Cea mai buna metoda contra risipei alimentare găsită de autorități a fost pana acum scumpirea alimentelor astfel încât să te doară sufletul când calculezi prețul total al mâncarii pe care o arunci:). Aia e. Mai avem mult pana departe…
Comentariu beton!15
Asa cum au spus multi pe aici (si ma bucura enorm) nu prea ajung sa am ceva necomestibil. Pur si simplu nu cumpar in exces sau experienta m-a invatat sa aproximez tot mai bine cat consumam.
Totusi, daca unele alimente nu ne mai inspira, fie reciclez asa cum iarasi sunt destui care o fac – placinte, ghiveciuri, pizza, etc, fie arunc, de obicei la compost (stau la curte). Daca e ceva de origine animala (oase mari, grasime, etc) le mai pun la tomberonul de gunoi menajer.
In rest, selectez aprig si, da, spal orice plastic/sticla inainte iar hartia nu o pun la sacul de reciclabile decat daca e curata (cutiile de pizza manjite cu mozarela si sos merg maruntite la compost).
Painea mi-e cel mai greu sa o arunc (uneori mucegaieste), mi-a ramas in cap de la mamaie o vorba ca painea e sfanta… asa ca o mai pun la pasarele
Nu arunc des, dar când arunc n-am niciun fel de mustrări de conștiință. Principala mea problemă cu risipa nu e acasă, ci la mâncatul in oraș, porțiile sunt peste tot incredibil de mari (nu, nu doar pentru că am 1.60 si siluetă de copil de 12 ani, chiar sunt imense) nu-mi amintesc să fi terminat vreodată vreo porție la restaurant. Ar fi foarte fain să facă și variante de porții mai mici. Ideea cu luatul la pachet este foarte neinspirata, nu te poti plimba prin oraș cu juma de șnițel in poșetă, mai ales pe căldură, mai ales in concediu.
La gunoi ajunge și la mine. Când stăteam la bloc incercam să fac selectiv și ei luau grămadă . Am renunțat…
Din martie ne-am mutat la casă la 5 km de Cluj-Napoca. Am zis că gata, facem frumos și civilizat. Am separat totul frumos și am stat cu cartonul și hârtia cam o lună și nu le-a luat nimeni. In zilele în care trebuiau să le ridice le scoteam la poartă și seara le băgam înapoi în curte. Păi plm, îmbracă-te dezbracă-te timp de o lună și a ajuns tot la menajer.
Pet-urile, sticlele și dozele, mai ales de când cu sgr, ajung unde trebuie, dar cartonul și hârtia merg la menajer din păcate (și resturile alimentare și ce mai expiră, dar din alea sunt foarte puține).
Cumpar mai des, volume mai putin. Daca e sa arunc, macar le selectez (plastic, hartie, bio etc).
Legat de ce se intampla daca se amesteca gunoaiele intre recipientele de selectare, avand in vedere ca totul se ridica separat, prima abatere este o notificare si nericare a recipientului, daca se repeta (4 ridicari) sunt tarifate ca si gunoi menajer (cel mai scump) – in conditiile in care hartia si bio sunt ridicate gratuit.
Stăm la bloc dar am avut norocul să cumpărăm un teren cu o casă bătrînească lîngă oraş unde am făcut vreo două lăzi pentru compost. Toate resturile alimentare, inclusiv cojile de ouă, merg la compost. Şi apoi în solar sau la copăcei….
Cu vecinii de palier la bloc am instalat două coşuri mari pentru metal cu plastic şi hîrtie pe care le golim prin rotaţie în tomberoanele dedicate instalate de primărie.
Nu ştiu dacă sînt mulţi în bloc care fac asta, mai ales că, aşa cum spuneai, nu sîntem siguri că ajung acolo unde trebuie. Dar am văzut destui vecini din cartier care o fac. Problema e că de cînd cu nebunia cu reciclarea recipientelor, sînt oameni care răstoarnă containerele cu plastic pentru peturile de 50 de bani, rămîn răsturnate şi arată într-un fel foarte rău. Sper să se rezolve şi asta într-o zi.
Noi facem toate astea pentru că ştim că aşa trebuie făcut şi poate vine şi la noi apa caldă într-o zi. La Bacău.
Comentariu beton!14
La gunoi. Sper să nu le vină ceva idei cu ținut compost la bloc, că asta ne-ar lipsi la etajul 4. Cea mai mare problemă o am cu lactatele albe. Nu le consum negatite, în forma din magazin nici moartă. Nici nu știu ce gust ar trebui să aibă unele, gen Iaurt simplu. Pe alea le arunc dacă am apucat să le deschid și nu îmi place culoarea sau a trecut prea mult de data de expirare.
Chestii neexpirate, dar pe care nu mai avem chef să le consumăm le ducem la gunoi când sunt cetățeni.
O fi bine, n-o fi bine? Nu știu
N-am ce să comentez, la mine n-are timp să se strice. Nu se există așa ceva. Iar când expiră o dau la pisici. Dar se-ntâmplă rar.
În afară de brânzeturi unde partea cu expirarea e mai strictă, restul le consum fără grijă. Am mâncat un salam de vară la doi ani de la data expirării (e adevărat că nu fusese scos din ambalajul original) chiftele de hamburger pe care le fac le consum și la săptămâni bune fără niciun fel de frică fiindcă sunt produse afumate în general. Băuturile (bere, spirtoase) le consum fără frică după ani. Cașcavalul afumat ține fără probleme ține șase luni. Medicamentele și ele țin cel puțin doi ani de la expirare. Bineînțeles că aici contribuie și cum au fost produsele manipulate pe toată durata depozitării și unde alternanțele cald/rece să fie cât mai mici. Lucrez la unul din cele mai mari depozite din România și am tot făcut teste la cerere așa că am învățat multe. Și nu contează prea mult partea de conservanți ci mai degrabă tratamentul termic suferit de produs în timpul fabricării dar depinde mult și cum se face ambalarea. Asta e părerea mea.
Comentariu beton!13
Buna.
Plastic&metal si hartie la noi se colecteaza separat (Craiova, cel putin la mine in cartier)
Plastic – Aici selectez din plin si duc cate 2 saci de plastic ( jur ca nu inteleg de unde atata plastic – nu am sticle de apa – am purificator).
Hartie – nah – ambalaje, cartoane de oua, cutii si cutiute si voi avea de facut curat dupa un copil care a intrat la liceu ….aici o sa am MULTA maculatura de decartat :))
Avem si pubela de sticle …dar aici ma doare inima sa arunc borcanele bune…drept urmare am umput beciul la mamaie, la moasa, la colegi…cine are nevoie de borcane apeleaza la mine. Inca am balconul plin de borcane. Vrea cineva?! 😀
Mancarea … chiar daca e expirata, dar ambalata, o testez si 98% din cazuri o mananc.
Ce pica in 1%, dar inca e „comestibil” ajunge la matzele tomberoneze; iar restul de 1% total necomestibil (aka uitat prin frigider si dezvoltat colonii de alieni pe ele) le arunc la menajer. Incerc sa nu gatesc mai mult decat putem manca.
Menajerul – e container ingropat, asa ca nu pute.
Hi hi hi! Eternele borcane 🙂 Sunt cel puțin 2 grupuri de donații pe facebook pentru zona Craiovei, din când în când mai cere lumea și borcane – eu am scăpat de vreo 7 plase (4 eu, 3 soacra), donate unei domnișoare care stă la țară, avea grădina plină de legume și prea puțin bani pentru borcane în care să le conserve.
În rest, plasticele și cutiuțele de la conservele pisicilor, plus hârtia / cartoanele în containerele dedicate. Menajer (coji de legume, sâmburi, cotoare, oase, rar de tot câteva linguri dintr-o mâncare prea veche sau 2-3 felii de pâine uitate și mucegăite) – la fel, containerul îngropat; cutiile de la carnea crudă și cutiile de lapte tot aici ajung. Cutiile de înghețată și de iaurt, spălate, rămân lângă tomberon, dispar în câteva minute, uneori le revăd sub formă de ghivece sau de castroane de apă pentru pisicile din cartier. La fel și puținele haine vechi, dar curate și nerupte (fie nu ne mai plac, fie am dospit și nu mai intrăm în ele). Ambalajele cu sgr se strâng frumușel vreo 2-3 luni (acum am 3 saci mari, vreo 140 de sticle de apă și de pepsi – am o debara mai mare) și se duc la aparat. La Auchan, cu card My Club, primești 0,60 lei pe sticlă, mai dau ei 0,10 în plus față de garanție.
Bai, asa ca punct important, fac tot posibilul sa nu arunc mancare. Se intampla foarte rar sa fac asta, si anume cand ii vizitez pe ai mei si ma trimit acasa cu o tona de mancare gatita. Da, am incercat, nu am cum sa ii conving sa nu-mi dea atata, fac circ. Si atunci ma chinui sa mananc tot, dar se intampla sa nu pot, uneori.
De asemenea, se intampla in trecut cand aveam masina si ma duceam cu foamea in gat la carfur si umpleam portbagajul. De cativa ani ma duc pe jos la mega, piatza sau ce am in apropiere si cumpar mancare pt 2-3 zile ca mai mult nu pot sa car.
Prin urmare pot sa zic ca nu mai arunc aproape deloc (well, se mai strica o leguma ceva, asta e).
Mai ales vara cand bag rosii cu branza aproape mereu ca sintem in tzara aleasa cu rosii dumnezeesti. N-arunc nimic! Acu, sint curios daca rosiile in exces fac rau la sanatate, da’ si daca fac, trece repede sezonu!
Totdeauna când apare problema ”ce facem cu resturile alimentare” mă gândesc la cum era pe vremuri, înainte… Da, oamenii nu trăiau în aceasta societate de consum încât să trebuiască sa arunce mâncare, produceau, găteau atât cat aveau nevoie. sau daca totuși rămânea cate ceva, fiecare avea cate un animal prin gospodărie si resturile erau reutilizate.
Acum, lumea e plina de oferte alimentare si toate ambalate comercial, cât mai frumos si atrăgător iar lumea cumpără mai mult decât ar avea nevoie. De aici si risipa alimentara si apariția deșeurilor, resturilor alimentare si, de ce nu,…. a obezității :))
Eu urăsc sa arunc ce nu se mănâncă din surplus sau plecare de acasă, dar mai ales pâinea. In consecință am noroc cu femeia care matură strada care are gospodărie pe lângă București si căreia îi dau pentru porci, găini sau câine resturile alimentare. Dar ce fac ceilalți? Copii mei, oameni moderni, cumpără peste necesități si nu de puține ori arunca mâncare ceea ce mă face sa ii admonestez, chiar cu ideea ca ”sunt atâția oameni care nu au ce manca si voi aruncați mâncare”. Dar ei stau la bloc si nici nu au pe lângă ei persoane cu gospodărie la țara. Soluția ar fi ca municipalitatea sa strângă cu adevărat separat ”fracția umeda” care poate deveni compost sau materie primă pentru obținerea gazului metan in spatii adecvate, special construite. Dar pentru asta trebuie mai ales sprijinul cetățenilor si responsabilitatea lor de a sorta si arunca corect deșeurile si resturile alimentare.
In anul 1992, într-o vizita la Viena am întrebat gazda ce e cu turnul înalt din plin oraș care părea un coș de fum. Mi s-a spus ca acolo se arde gunoiul menajer si se produce curent si apa calda pentru oraș. Nu mai știu daca mai este și acum, dar atunci se putea si se rezolvau mai multe probleme edilitare în același timp.
In orice caz, în toata lumea civilizata se duce o campanie serioasa pentru limitarea risipei alimentare. Ce bine ar fi sa facem si noi așa!
Din fericire, noi avem o vecina care se ocupa, printre altele, cu salvarea si predarea spre adoptie a cateilor culesi de pe strada. Dar la modul legal – fundatie, adapost pentru animale, etc, nu intru in amanunte. Deci resturile de mancare – alea care sunt OK pentru animale – merg la catei. Restul, cele care nu pot fi date animalelor, nu am solutie, noi le aruncam la fractia umeda.
Ca sa reducem cantitatea de deseuri, cea mai importanta regula mie mi se pare ca e mersul la cumparaturi CU LISTA si evitat cumparaturi in afara listei. La fel mersul la cumparaturi cu PLASE/SACOSE de acasa (in toate masinile familiei existe 4-5 plase de cumparaturi). Sau am infiintat sac de ambalaje din astea SGR separat, in camara.
Ca idee generala – noi incercam pe cat posibil sa reducem cantitatea de deseuri – de orice fel, nu numai mancare – dar acum, nah, nu exista o „reteta” de succes, fiecare si le stie pe ale lui.
Locuiesc intr-o comuna limitrofa Bucurestiului si la noi sunt tomberoane diferite: NEGRU (sau GRI) pentru fractie umeda/gunoi menajer si GALBEN pentru reciclabile/uscate. In contractul prin care am primit in custodie tomberonul galben avem obligatia de a preda (amestecat) tot ce NU este SGR dar care inseamna carton/hartie/plastic/metal/sticla puse la gramada in acel tomberon cu conditia sa fie curate si uscate. De colectat se colecteaza o data pe saptamana (sunt zile dedicate pe grupuri de strazi) si vin DOUA masini de gunoi separat – una verde (care acum vara pute de-ti muta nasul) pentru fractia umeda si una alba (care nu pute) pentru tomberoanele galbene/fractie uscata/reciclabile. Dat fiind ca primaria a facut efortul de a cumpara doua masini de gunoi cred/sper ca lasa deseurile separat si nu le descarca la gramada dar traim in RO si nimic din gama prostie/ticalosie omeneasca nu m-ar surprinde.
Bine, fiind zona rurala, la noi mai vine si o alta masina (1-2 ori/saptamana, depinde de anotimp) STRICT pentru resturi vegetale, zic strict pentru ca oamenii astia nu iau altceva decat iarba/crengi/plante uscate/etc.
Comentariu beton!12
Neața! Eu am foarte, foarte rar mâncare de aruncat dar dacă se întâmplă o arunc la pubelă, la secțiunea resturi de mâncare, în punga specială de hârtie.
Și cam așa face toată lumea pe aici.
Traiesc intr-o tara cu apa calda (Belgia). Colectam separat hartia, plasticul/badoagele, gunoiul menajer, gunoiul compostabil, plus ca avem posibilitatea de a duce gunoiul compostabil la compost de cartier. Deci mancarea merge la gunoiul compostabil, in caz de conserve golesti conserva, continutul merge la compostabil, badogul spalat la reciclare. Totul se arunca in saci tipizate, platite (modul in care platim transportul gunoiului) care sunt semi transparente si se colecteaza in diferite zile. Daca in sacul respectiv se afla ceve ce nu ar trebui, gunoerii lipesc pe el o o hartie, pe care scrie cum se colecteaza corect gunoiul. Poti sa-l alegi cu manutele tale si sa-l scoti data urmatoare. In plus, cum platesti pt sacii (care sunt destul de scumpi) platesti exact pt. cat gunoi produci.
Cand am ajuns in Olanda credeam ca astia sunt obsedati de reciclare na, tara civilizata, dar am constatat cu stupoare ca pe unii ii cam dor la basca de asta. Primariile iti pun la dispozitie tomberoanele necesare cam peste tot dar ramane oricum la latititudinea fiecaruia. Noi stam la casa si avem doua tomberoane unul pentru resturi menajere si unul pentru umid. Primaria le ridica odata pe saptamana alternativ. Nu stiu daca atunci cand se ridica tomberonul menajer e controlat sa vada daca arunci si ce nu trebuie in el pentru ca eu selectez si nimeni nu mi-a spus nimic. Plasticul, hartia, sticla si hainele vechi le arunc la tomberoanele special amenajate aproape de supermercatul unde imi fac cumparaturile.
In general vad lumea cu sacosele pline de hartie sau plastic in fata cosurilor de gunoi dar sunt si multi care nu fac diferentierea. In ce priveste mancarea expirata daca sunt lactate deja cu mucegai (deobicei laptele batut sau iaurtul mai sunt bune si dupa expirare si le manacam) le arunc la chiuveta si spal si recipentele pentru selectie, daca a ceva afumat si alea mai sunt bune un pic dupa expirare iar ouala daca au o zi sau doua le fierb. Nu fac oale cu mancare sau nu umplu frigiderul cu „de toate” ca sa am prea multe expirate iar chiar daca expira ceva solid (tip mezeluri sau pasta ramasa pe aragaz) le arunc la tomberonul verde in pungi biodegradabile impreuna cu resturile de la gatit si ierburile din gradina atunci cand am.
Ma straduiesc sa gatesc portii pentru 2 zile. A treia zi deja ma simt rau daca mai mananc, asa ca evit sa ramana, facand mai putina. Cand totusi ramane la apartament aveam multe pisici – tomberoneze – de hranit. In timp au disparut, asa ca aruncam. Pe mine ma dispera nu doar mancarea care se mai strica pentru ca o uita sotul in frigider ci – mai ales- resturile: cojile de orice fel, in special cele de pepene. Acestora, si nu numai, le-am venit de hac montand un tocator la chiuveta de la bucatarie.
La casa rar unele resturi ajung la pisici, pisicile casei de data asta, altele la gaini.
Colectarea se face separat- masina pentru resturi vegetale ( crengi, iarba taiata, plante etc) vine saptamanal este de fapt o remorca, respectiv colectare in zile diferite sacul galben cu reciclabile iar deseurile menajere saptamanal. Borcane, asa cum zicea cineva mai sus, nici eu nu ma hotarasc sa arunc- am podul plin.
Da, trist moment. La bloc aruncam. Dupa mutarea la casa, mai dam la catel sau pisica si am inceput sa ne interesam de variante pt compost. A gasit sotia pe net niste galeti speciale.
Și pe mine mă doare sufletul să arunc mâncarea dar, dacă e chiar stricată, nu am ce să fac decât , să o arunc la gunoi. Altă soluție nu am găsit și eu locuiesc la casă dar, nu poți să pui salam sau carne gătită la compost, așa cred! Referitor la selectaria gunoiului, în Timișoara, sunt oameni de la firma de salubritate ,care vin și verifică ,în tomberoane, dacă este selectat gunoiul, dacă nu, lipesc un stiker pe tomberon prin care, te anunță că, la următoarea neregulă îți reziliază contractul și nu îți mai ridică gunoiul. De ridicat, vin mașini diferite dar, ce se intâmplă mai departe cu el, nu știu.
Stam la bloc deci da, ceea ce nu se mai poate manca deloc-deloc se arunca. Cu 2 exceptii:
– ulei, untura, grasime, in general, se colecteaza separat si o trimit la bunica, pentru sapun de casa.
– fructe, suc de fructe – le colectez in bidoane de 5 l si le trimit bunicului, pentru tuica (ups, o fi ok sa scriu asta? 🙂 ).
Pe cand traia strabunica la tara mai adunam painea uscata si o trimiteam pt gaini, acum nu mai avem motiv :(.
In rest totul merge la gunoi.
Chiar ma gandeam zilele astea cum ar fi sa colectam-compostam la nivel de bloc/scara de bloc, pentru spatiul verde din jurul blocului. Care ar putea fi asa fain daca ar fi ingrijit mai mult. Hehe….visuri…
La mine la tzaranoaia se colecteaza selectiv. Cand au inceput, colectau inclusiv deseurile astea “compostabile”, acum se aduna la gramada si am ramas cu “reciclabile” si “restul”.
Aruncam foarte rar mancare (gunoi, ca nu avem alta solutie), ne-am obisnuit sa cumparam cam cat avem nevoie si sa gatim la fiecare masa. Vecini cu porci/gaini sa ii fericim cu vegetalele mai vestede nu avem iar cainele mananca mancarea lui, nu resturile noastre
Daca nu sunt sctricate le pun intr-o punga in frigider si le dau la o casa la cineva care are 3 caini intr-o curte.
Trăind la oraș, în România, porcii pe care îi știu nu mănâncă mâncare expirată. Așa că se duce la gunoi.
Locuind singur (majoritatea timpului), și având sechele pe tema asta din copilărie, detest aruncatul mâncării. Așa că-mi planific – nu la sânge, dar suficient de precis- ce am de gând să mănânc în următoarea săptămână și fac cumpărăturile orientându-mă după asta. Fructele și anumite legume ceva mai des, restul săptămânal sau la două săptămâni (că nici să mă plimb pănă la și prin hipermarketuri nu-i un hobby de-al meu). În general luni-vineri sau luni- sâmbătă meniu fix (rotind 2-3 opțiuni pe fiecare slot), duminică (și sâmbătă, când am timp) încerc să gătesc ceva nou. Rar se întâmplă să ajung să arunc la gunoi ceva ce ar fi putut fi consumat dacă nu se strica.
Comentariu beton!11
Eu pâinea o las să se usuce. Mâncarea ce rămâne și nu o mai consumăm o congelez și o duc la mami și le dă la păsări/ animăluțe după caz.
În ceea ce privește gunoiul, la Craiova sunt 4 tomberoane ( negru, maro, galben și albastru- stăm la casă). Se ridică în zile separate. Există tabel cu datele de ridicare. Chiar se respectă.
La Timișoara (la bloc) există doar negru și galblen( hârtia și plasticul se colectează împreună), de asemenea se ridică în zile separate. De foarte multe ori administratorul lipește afișe să se respecte selectarea astfel nu se mai ridică gunoiul.
Pentru sticle și haine sunt tomberoane special amenajate în diferite locuri din oraș.
Indiferent de cât de bine încerc să mă organizez, ajung invariabil ca din când în când să mai arunc câte ceva de mâncare. Arunc la gunoi.
Mă gândesc să mă mobilizez să fac compost.Tocmai mă uitam ieri la un aparat casnic pentru așa ceva.
Tot ce este reciclabil colectez separat și avem nu doar pubelă separată pentru reciclabile, dar și serviciu de colectare separată care ridică gunoiul reciclabil în zile diferite față de gunoiul menajer. Paradoxal, asta se întâmplă în sectorul 5.
De când locuiesc singură arunc foarte puține alimente. Am învățat cam ce cantitate consum. Am ceva rezerve în congelator pentru musafiri inoportuni, pardon, inopinați.
Ceea ce totuși expiră arunc fără mari mustrări de conștiință. Nu știu cum se colectează fiindcă această acțiune are loc noaptea.
Mai am un gând bun pentru doamnele (sau domnii) din bloc care depun alimentele pe capacul tomberoanelor „să ciugulească și porumbeii, saracii”. Acele tomberoane devin de neatins. Fiindcă săracii porumbei (și vrăbii și ciori ) au stomacul deranjat de alimentele indigeste.
Ce bine ca ai scris despre asta!
Eu in pandemie am facut chiar o serie pe blog https://www.codenoir-style.com/2020/03/leftovers-challenge-10-retete-culinare/
Unde am invitat de la chefi, la bloggeri, vecini sau jurnalisti sa share-uiasca retele lor de leftovers, nu mai puteam sa vad atata mancare ambalata aruncata aiurea si am o mare problema cu food waste.
Ce fac eu:
– le mananc. Am invatat in Franta ca data de validitate este gandita sa te faca sa cumperi mai mult sub pretext de « expira » si nu are intotdeauna legatura cu valabilitatea reala a produsului si asta deja vad ca deschide alte perspective. Asta dincolo de mirosit sau vazut cum arata un produs expirat.
– pregatesc noi mancaruri din ele. Iese alivanca grozava cu branzeturi « expirate » sau quiche-uri cu legume care nu mai sunt fresh. Si e un bun pretext de chemat prieteni la un pahar.
– intreb vecinii, mai ales cand plec undeva, daca le vor. Am trecut de faza « cum sa iau eu asa ceva, da’ ce n-am bani sa cumpar proaspat? » si sa ne gandim doar la food waste. Un iaurt sau compot pentru un copil sau un pensionar pot fi surprize foarte bine venite. Si utile.
– avem la bloc o statie de compost de la inceputul anului, care are succes in tot cartierul. Iar compostul e folosit la gradinarit, caci avem actiuni de jardinaj urban in cartier facute cu vecinii. Daca vrei, ne auzim in privat, am facut statia de compost cu o asociatie specializata.
Solutii exista si destule, totul e sa fie deschidere si vointa. Si rabdare, ca la orice obicei nou, totul cere timp. Si nu e deloc greu ☺️
Am vazut mai demult un reportaj despre cum se aleg deseurile de pe banda de reciclare, dar nu il gasesc, asa ca am gasit asta: https://m.youtube.com/watch?v=cHDg1L7j6cw&t=58s&pp=ygUjQ2VudHJ1IHJlY2ljbGFyZSBzZWxlY3RhcmUgcmVwb3J0YWo%3D
Arunc la gunoi, mai mult decât îmi propun.
La mine soluția pare să fie să nu mai fac cumpărături săptămânale, ci la două zile și să cumpăr fix ce gătesc. Dar cumva tot ajung să arunc, și pentru că niciodată nu reușesc să apreciez fix cât mâncăm, ori ce îmi propusesem să ajungă două zile se mănâncă într-o zi, ori nu se mănâncă deloc.
Mă întreb câți dintre noi suntem conștienți de impactul pe care îl are aruncarea alimentelor expirate asupra mediului. Este frustrant să vezi cum alimentele, care ar fi putut fi utilizate sau donate, ajung la gunoi. Oare există soluții mai eficiente pentru a reduce risipa alimentară? Putem învăța să planificăm mai bine cumpărăturile și mesele, sau să găsim metode creative de a folosi alimentele înainte să expire? Risipa alimentară nu doar că afectează buzunarul, dar are și un impact ecologic semnificativ. Ce putem face pentru a schimba această situație?
La fel procedez si eu, tot la gunoi. Mai vazusem si asta: https://www.instagram.com/aluziva/reel/C8MTbreg7pQ/
De când nu mai am animale mâncarea ajunge la gunoi,din păcate.
Nu prea sunt de acord cu spălarea anumitor recipiente de reciclat.
Plasticul se topește la aprox120 grade deci nu se pot distruge elementele organice din recipiente.
Sticla(minim 1550),aluminiu(aprox 660).
Se distruge orice urma de materie organica în procesul de reciclare.
Spălarea consuma resursa importanta de apa,curent sau gaz pt încălzire,detergent care poluează apele
Am venit mai târziu:am 3 copii,in general cumpărăm mâncare și pentru congelator,deci ce e acolo sigur e mâncat peste o săptămână,2,3. Brânzeturile, mezelurile, ouăle ajung de obicei plăcinte,pateuri,orice se poate face cu ele.Că aruncăm doar coaja dar consumăm restul ,asta nu e risipă.Iar din fotografie,par și conserve, dacă apucă să îmbătrânească la noi,are sora porc și cățel de curte la țară, mănâncă de nu alege nimic.La gunoi nu ajunge mai nimic din mâncarea noastră, că nu gătim industrial,oala de 3 l de obicei.
noi avem si gunoi si compost. La gunoi arunc nisipu de la pisici.
la compot: orice urma de mancare. Stiindu-i pe suedeji sunt sigur ca treaba aia ajuns la compost. Nu de alta, dar se obtine si gaz din el
Astia nu-s germani/austrieci. Aici se presupune ca faci tu ce trebuie, asa ca nu prea se verifica. Sau nu stiu eu
Eu selectez gunoiul, am pubela pentru menajer, pubela pentru borcane, pubela pentru plastic (spal tot ce insemana plastic) si cos pentru hartie. Resturile vegetale merg la compostiera, resturile alimentare la pubela de menajer. Stau la casa, spatiul imi perminte sa fac asta si masinile care ridica gunoiul respecta ordinea si ridica separat tipurile de deseuri.
La capitolul mancare expirata situtia este asa: iaurturile se consuma si dupa termenul afisat, pana la 1-2 saptamani, eu le consum, imi asum, la fel si branzeturile; ouala se consuma regulat si nu prea apuca sa expire (daca se apropie termenul de expirare se transforma in ceva copturi); carnea nu se consuma daca este expirata, indiferent de circumstante; legumele se duc la compost; ciocolata se duce la congelator; semipreparatele se consuma pe testate :))
Cel mai arucat produs de la noi din casa in orice anotimp este painea, si, de cand a dat caldura, pepenele (nu avem noroc la cumparat).
Din miezul de pepene mixat cu alte fructe și cu iaurt iese o minune de smoothie. Eu am la congelator bucățele de fructe congelate ( căpșune, banane etc. ) special pentru băutura asta. Căpșunele erau cam amărâte astă-primăvară, pe care nu le mâncam, așa că le-am tăiat și le-am congelat pentru zile fierbinți.
Am aruncat din greseala o punga de plastic cu cateva felii de paine veche in tomberonul de recycling si nu l au golit. Mi au lasat si un sticker pe tomberon pe care au scris resturi de mancare in recycling. Nu in Romania.
Cele expirate cu adevărat le arunc la gunoi. Porci sau alte animale nu am.
Alimentele pe care scrie „a se consuma de preferință până la” le mănânc fără probleme și după ce trece data respectivă.
Legat de depozitare selectivă, fracția umedă și cea uscată sunt aruncate la un loc. Numai obiectele de plastic/hârtie/metal sunt ridicate separat. Sector 2.
Eu scanez frigiderul cam o data pe săptămână și hotărăsc ce mâncăruri fac în funcție de ingredientele pe care le am. Numai ca mai dau în extrema cealaltă. Adica: am un iaurt. Fac o placinta. Îmi rămâne o lingura de brânză. Fac o mămăligă cu branza și tochitura. Îmi rămâne de aici un carnacior. Fac o varza călită. Am ajuns sa fac un fel de mâncare din cauza ca mi a rămas o jumătate de legătura de mărar 🤣. Bine, mai și arunc câte ceva… Pâine mai des ca nu prea mâncam decât foarte proaspata. Culmea, inghetata nu rămâne niciodata sa expire 😉
Aici e simplu de tot: în fiecare vineri trece mașina care colectează gunoiul menajer, o dată la două săptămâni se face și triere selectivă.
Gunoiul menajer e considerat ceea ce nu se triază, iar de triat se triază cam tot.
Pubela verde, cea cu gunoi menajer, are și cip 🙂 Îmi imaginez ce scenarita declanșez acum în rândul publicului care știe el că oculta ne face și ne drege 😀
Avem dreptul la 19 pubele cu gunoi menajer pe an, conform abonamentului. Ce depășește 19 costa, și costă mult.
De unde și necesitatea compostului.
La compost nu ajung chiar toate resturile alimentare, dau lista cui e interesat.
În teorie compostarea e obligatorie, in practica mai așteptăm umpique să se organizeze Ouatu’. Sper ca până la sfârșitul anului să existe un compostor la un număr de case. Eu am o grădină micuță și n am ce face cu atâta compost, dar mă pregătesc să investesc intr un compostor bokasi, ca lombricompostorul îmi repugna 🙂
Trierea selectiva e f simpla: tot ce e ambalaj ( carton, plastic, metal) ajunge la pubela galbena.
Acum, partea distractivă: pubelele individuale se scot seara pe marginea drumeagului, cu mânerul spre exterior și capacul perfect închis. Care nu se conformează o ncurca: trece camionul și nici nu se uită spre o pubelă neconformă 🙂 Ori e ordine și disciplină, ori nu e 🙂
Sticlele sunt triate aparte în niște mari containere plasate prin urbe. În alte containere se depun textilele.
Am în garaj o cutie cu faianță și niște cutii de carton pe care le voi duce la nu-stiu-cum-ii-zice-locului-aluia-in-română, tot acolo duc și o saltea (e f bună, da’ n am cui s o dau). Iarba tunsă tot la groapa cu furnici ajunge.
Fiecare gospodărie are o legitimație cu care are acces acolo. Abonamentul e obligatoriu, anual.
Cine aruncă chestii anapoda plătește amenda și e f bine așa.
Eu nu prea arunc mâncare, dacă îmi rămâne pâine o dau cuiva care are găini. F rar mi se ntampla sa expire ceva, și atunci ajunge la gunoiul menajer.
Am cunoscut o persoană care folosea litiera compostabila, alegea producțiile literare ale pisicilor din dotare și le arunca la gunoi, iar litiera ateriza în compostor. Avea niște trandafiri de vis 🙂
Eu amestec zaț de cafea cu coji de banană și hrănesc plantele, văd ca le merge f bine.
Să nu uit: dacă sparg o farfurie o împachetez de nu se vede, nu arunc cioburile direct. Cutiile de conserve le strivesc înainte să le pun în pubela galbenă. Nu spăl ambalajele din plastic, metal etc, mi se pare aberant.
La mine in Polonia avem tomberoane pe culori galben plastic si metal, albastru hartie, negru menajer resturi de mancare etc, verde sticle si unul maro pt bio care merge la facut compost. Toti facem separare pentru ca vin in zile diferite cu masini diferite sa ia gunoiul si daca la plastic e hartie sau vice versa nu iau gunoiul pur si simplu.Asa este de cand stau aici nu as putea spune exact de cand e implementat dar stiu ca de 7 ani eu selectez gunoiul.M -am obisnuit repede si nu ma deranjeaza sa o fac am 4 cosuri mai mici diferite, copiii s-au obisnuit si ei deci face parte din normal.Mancarea care expira in functie de ce este exact daca stiu ca plec perioada mai lunga fie o arunc in lada frigorifica sau congelatorul frigiderului. Lactatele le arunc cu siguranța, legumele le congelez, conservele daca sunt expirate le arunc. Nu prea mai arunc de vreo 5-6 ani ca am invatat sa cumpar responsabil.Concediile si calatoriile le planuiesc cu mult timp inainte si cu 1 sapt inainte sa plecam nu cumpar decat cat consumam daca raman oua, cartofi, fructe chestii care se periseaza repede le dau fie vecinei, lu Pani de curatenie sau prietenilor care locuiesc aproape. Nimeni nu se supara le iau si le consuma ca aia e. Conserve nu prea stochez ca nu prea mancam asa ca e simplu rar arunc.
Mi se mai intampla sa fac prea multa mancare gatita care nu ajunge sa fie mancata din varii motive (ca iesim inopinat in oras si mancam acolo sau ca nu mai pot sa mananc aceeasi ciorba a 4-a zi la rand). Asa ca ori sesizez pericolul din timp si actionez, adica congelez ceva din oala aia de sarmale de cum o fac sau intreb pe cineva din familia extinsa daca vrea din felul ala, sau pierd din vedere si atunci da, arunc mancare gatita la gunoi. Mai exact: strecor ciorba, zeama merge la wc si legumele/carnea le storc in mana si le arunc la gunoi, sa nu lase zeama pe acolo. Oribil proces, stiu – asa ma simt si eu cand fac asta.
De cumparat, nu cumpar in exces aproape niciodata, deci nu imi expira alimentele in casa. Dar si asta inseamna mult frecus pe la magazine, ceea ce per total e cam pierdere de timp, dar e in regula, macar nu imi expira iaurtul, painea, carnea, etc.
La mine ciorba merge și 6-7 zile, că fac o oală mare, vreo 7 l pt 2 guri. 😂
Când aud oameni că o aruncă după 3-4 zile sunt 😳. Cred că am stomacul tare, altfel nu-mi explic.
E drept că fac mai mult de legume și nu se strică așa ca aia cu carne. Dacă miroase un pic „a frigider” o dau în clocot, să moară bacteriile.
Gabi, da, aia doar de legume tine o saptamana. Dar sora mea, eu de aia sunt usor supraponderala, ca nu pot sa mananc acelasi fel de mancare mai multe zile, am gargauni in cap.
Daca ne lasa Mihai, imi zici si mie cum faci ciorba de legume ca sa nu fie chioara, sa aiba gust? Sper ca nu pui vegeta.
Cum stam noi in capotele inflorate si pangarim blogul domnului cu retele de gospodine.
O zi buna la cafeluta :-))))))))
foarte simplu. Le pun la compost. Avem o pubela maro pe care o scot o data pe saptamana in fata casei. orasul face compost pe care uneori il pune la dispozitia noastra.
Am uitat de ambalaje. Le clatesc si le pun la reciclat. Orasul le culege si pe alea.
Dacă miroase și arată bine, eu le consum. Am mâncat zilele trecute o brânză Făgăraș de la Lidl care avea vreo 10 zile peste termen, la fel cu iaurturile, ouăle, sunt încă bune după termen dacă folosind simțurile nu detectez nimic suspect.
Ca să previn asta iau puține chestii și verific des termenul la cele neperisabile (făină, paste, noodles, mălai, orez, de care poți să mai uiți), care îmi place să le am în casă.
Uneori mănânc slănină cu avocado, doar să nu se strice… avocado zic.
Cred că organizarea meniului pe zile ne-ar ajuta să prevenim risipa, dar nu pot fi așa organizată mereu, uneori îmi iese.
Mâncare gătită nu prea arunc, pentru că o fac eu, eu cumpăr, eu stau de ea și simt că mi-aș da singură un șut în gură dacă aș și arunca banii, timpul și energia investite.
În sectorul 6 stau și duc recilabilele (non SGR) la un container dedicat: plastic, carton, sticlă, aluminiu, deșeuri periculoase (spray-uri, becuri, baterii, medicamente), cam o stație de tramvai, că nu sunt gata ghenele îngropate de la bloc.
Mai scap o pungă, un ghemotoc de hârtie în gunoiul menajer, dar grosul îl duc. Am deja rutină, la maximum 2-3 zile merg cu sacoșele spre reciclat și-mi fac și pașii.
Franța.
Gătesc puțin și m-am obișnuit să adaptez cantitatea, mă ajută la asta si Cookeo si airfryerul (în timpul săptămânii mâncăm de prânz la serviciu respectiv la școală) așa încât pericolul de a rămâne mâncare gătită care să se strice este extrem de mic. Maxim de 1-2 ori pe an.
În ceea ce privește alimentele cu dată limită, nu am probleme să le mănânc atâta timp cât nu și-au schimbat aspectul, mirosul și gustul. Bine, nici nu le las cu lunile în frigider așteptând să fie mâncate. Nu am pățit niciodată nimic dar regula de bază este aspect-miros-gust și unde se poate adaug și niște procesare termică.
Peste câteva luni o să avem compost în curte, dar nici în ăla nu se poate arunca orice.
Dacă nu se pot recupera și chiar trebuie aruncate, se duc la gunoiul menajer dar le scot din ambalajele care se pot recicla.
Cel mai tare mă deranjează să arunc pâinea, dar avem un vecin cu un iepure și îi dau lui, am grijă să o țin în pungă de hârtie, nu de plastic, și așa doar se usucă, nu face mucegai. Sau mai fac crutoane, iarna.
Voilà 🙂
La Arad se colectează, în zona de case, separat. Tomberon galben pentru tot ce înseamnă material plastic și metal; saci mari albaștrii pentru deșeuri din hârtie și carton; tomberon maro pentru deșeuri biodegradabile și tomberonul negru pentru deșeuri reziduale (gunoi menajer). Pentru ambalajele din sticlă sunt amplasate în cartiere containere verzi.
Salutare! Solutii ar fi daca ar exista putina bunavointa si o administratie locala responsabila. Oamenii astia https://genesisbiopartner.ro/reciclare au deja 2 punte de lucru functionale si al treilea in constructie. Din pacate nu pot colecta decat din depozite mari din cate stiu…
ce e expirat de 1-2 zile si inca e comestibil ajunge la cateii maidanezi.. restul la gunoi csf
De vreo două zile îmi rulează pe FB o aplicație cu produse alimentare oferite la reducere de diverse magazine/restaurante munch.eco.ro, chestia asta există de mulți ani în țările cu apă caldă, e bine de știut.
Fac ciorba pentru o saptamana, mancare pentru cateva zile (de la 1 la 5zile, in functie de pofte). Daca mai ramane mai mananca si cainele cate ceva. Uleiul uzat il depozitez in bidoane si il duc la Carrefour, sau benzinaria Mol. Painea uscata o duc mamei mele care o duce surorii ei care are gaini. Plasticul, metalul, hartia sticla, toate se recicleaza (paharele de la iaurt, smantana, toate le spal inainte). Mai nou folosesc cu spor si sistemul Returo. Se mai intampla sa expire produsele alimentare, gustam, daca sunt bune le consumam, daca painea a inverzit, atunci imi calc pe suflet si o arunc.
Pâinea nu e bună pentru păsări, fac diaree, mai bine o arunci la gunoi. Nici eu nu știam, am aflat când au tot apărut anunțuri să nu mai dăm pâine rațelor din parcuri.
„Dar în trista realitate înconjurătoare nu interesează pe nimeni ce culoare au tomberoanele, nici de vreo fracție umedă sau uscată. Vine mașina de gunoi și strânge tot, la grămadă, varsă tomberoanele în același compartiment, indiferent de culoarea lor.” Departe de mine gândul ca aș putea fi cârcotaș dar… In sector 1, exemplu concret/vazut/trăit , nu din povesti, gunoiul fracție uscata se ridica doar în anumite zile, mașina de gunoi colectand numai și numai fracție uscata. Exista ( pe bune, se poate verifica) stație de sortare aferenta ( doar pentru fracție uscata, sa ne înțelegem) în sectorul 1. Deci cumva, atâta teoretic cât și practic, fractia uscata chiar se reciclează fără sa se amestece cu fracție umeda în mașina care colectează gunoiul.
Repet – nu sunt fan al niciunei administrației, locale, de sector, municipiu, etc. Habar nu am cum este în alte sectoare, cel puțin în sector 1 asta am văzut, asta spun. Gândeam ( esc) fix ca tine – ca totul este ( era) la mișto.
Exista speranța…
Mâncare cu mai puțin de 30 de viermi e mancabila și doar mofturoșii zic ca ar fi expirată! JK
Ce ai aruncat? Daca e vorba de mancare gatita, pune-o in pungi si s-ar putea sa ajunga la porci. In zona tomberoanelor noastre e un tomberon „particular” si acolo depozitam mancarea care se arunca. Aceasta e colectata in fiecare dimineata de un vecin care o duce in sat, la porci.
In alte parti, din pacate, probabil se face o romaneasca si se arunca la gramada.
Magazinul Zero Waste de la Buzesti colecteaza deseuri organice pentru compost, eu acolo le duc.
Daca ai o gradina zoologica in preajma intreaba acolo ce ar primi – eu duc carne de cateva zile sau branzeturi si le-au primit de fiecare data.
Compost doar din resturi vegetale se poate face si la bloc in galeti speciale.
Aruncam si noi multa mancare pt ca viata e imprevizibila. incercam sa eliminam asta prin cantitati mici, mancare compostabila pe cat posibil si gestiune mai stricta a datelor de expirare prin simplificare: 3 culori- stickere si planificare pe zile de la bagare in frigider: rosu in primele 3 zile, galben urmatoarele , verde ultimele zile – facem mereu cumparaturi sambata si dedicam cateva minute in plus la distribuirea merindelor prin casa. cand ajungem sa aruncam un sticker rosu tinem minte ca nu e ceva ce ne repezim sa consumam si nu mai cumparam pur si simplu…
Legat de lanturile mari de magazine in Elvetia si in Germania exista o aplicatie „Too good to go“ unde spre sfasitul zilei dar nu numai, vand la preturi foarte mici legume, fructe ce le raman.
E o modalitate interesanta de a reduce risipa si de a ajuta si oamenii cu venituri reduse. Nu primesc gunoaie in pachetele respective, nu sunt stricate , mai tin 2-3 zile. Nu stiu care sunt criteriile pt ce pun in pachete si nici nu poti alege ce vrei tu .. dar deschide si optiuni interesante de a incerca retete noi/ lucruri noi
„Iti zic Sinziana si Stefan” , s-a dat? :))