Fetele mele sunt plecate în Grecia și mă gândeam să dau mâine o fugă până la ele, dar efectiv nu știu ce informații să-mi iau și de unde.

Mă refer, desigur, la faptul c-au început lucrările la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse, iar informațiile care ajung la mine sunt extrem de contradictorii.

Văd postări de la oameni care susțin sus și tare că n-au așteptat mai mult de 30 de minute, după care intru pe trafic online și văd timp de așteptare care variază de la 120 la 200 de minute. Mă iertați, dar parcă n-aș vrea să risc și să mă trezesc așteptând 3-4 ore ca să trec peste nenorocitul ăla de pod.

Prin urmare, nu pot decât să apelez la voi. Ați trecut prin vama Giurgiu – Ruse zilele astea? Cum a fost? Se așteaptă mult la pod? Care e adevărul?

Pe de altă parte, vă dați seama că sunt tentat și să aleg alte rute, dar habar nu am spre care să mă duc. Pentru că în țara asta lipsa de informații este o boală cronică.

Cel mai tare m-ar tenta să trec pe la Calafat – Vidin, dar mi-e teamă să nu fie și aici extrem de aglomerat.

Cam ăsta ar fi cel mai tentat punct de trecere terestru, nu m-aș duce spre Vama Veche c-ar însemna să-mi lungesc extrem de tare traseul.

Dacă am fi o țară normală, cea mai rapidă și bună alternativă ar fi trecerea cu bacul pe la oricare dintre punctele Zimnicea, Turnu Măgurele, Călărași sau Bechet. Da, dacă eram o țară sănătoasă la cap, direct la bac m-aș fi dus. Sau măcar aș fi avut de unde să mă informez dacă e cazul să fac asta sau nu.

Dar la noi riști să ajung la punctul de trecere cu bacul și să constați că sunt sute de mașini și tiruri care așteaptă. Moment în care ți-ai cam mutut norocul, ai șanse foarte mari să aștepți câteva ore.  Nu știu cum arată bacurile din celelalte puncte de trecere, eu am mers acum vreo doi ani cu ăla de la Zimnicea. Să vă mai spun că arăta de parcă ar fi prins debarcarea din Normandia? Vechi, mic și amărât, dacă e coadă de sute de mașini și tiruri, cu bacul de la Zimnicea te prinde vara viitoare așteptând să treci.

Am mari îndoieli ca doar ăia de la Zimnicea au fost ghinioniști să aibă parte de un bac atât de vechi, iar la celelalte puncte de trecere sunt ferry-uri din alea ca-n Grecia în care intră spre suta de mașini, dacă nu și mai multe. Dimpotrivă, sunt mult mai tentat să cred că peste tot bacurile sunt mici și vech.

Prin urmare, convingerea mea e că dacă te hotărăști să treci cu bacul în Bulgaria, în condiții de lucrări pe pod la Giurgiu-Ruse, trebuie să fii mamăl și tatăl norocului. Or eu parcă n-aș vrea să testez cum stau cu chakrele zilele astea.

Ah, dacă veniți voi să-mi explicați că nu e atât de rău cum mă aștept, desigur că n-am nici cea mai mică problemă să mă răzgândesc și să mă duc la bac.

Bun, ca să concluzionez, dacă ați trecut în Bulgaria de când au început lucrările pe Podul Prieteniei, poate va milostiviți să-mi ziceți și mie pe unde ați ieșit, cât a durat, din astea. Ca să știu ce am de făcut mâine: plec sau rămân acasă și-am terminat bâlciul.