[Ziua 16]
Am uitat să vă las aici concluzia după cele zece zile petrecute în Spania.
Există totuși două lucruri care mă scot din minți la țara asta. Două lucruri care, de fapt, sunt trei.
👉 Unu. Nimeni nu se grăbește. Toată lumea are doar două viteze: încet si foarte încet. Încerc să mă adaptez la ei, dar efectiv nu reușesc. Uneori îmi dau impresia că pentru ei timpul se scurge cu totul altfel decât pentru mine, că au o buclă temporală doar a lor. Serios, nu știu cum m-as descurca cu asta dacă aș trăi aici.
👉 Doi. Nimeni nu vorbește engleză. Numeri pe degetele de la o mână spaniolii dintr-un oraș care vorbesc engleză. Atenție! Nu mă refer la recepționeri de hoteluri și la alți oameni care prin natura jobului sunt obligați să mai știe și alte limbi. Zic de ceilalți oameni. Nimeni, nada, zero Inglés.
👉 Trei. Până la urmă pot să trec și peste faptul că nu vorbește nimeni engleză. Aia e, lasă că mă pot descurca și singur să zic în spaniolă lucrurile care contează. N-am nevoie decât de „por favor, dónde está el jamón ibérico?” și „disculpe, se puede comer?”.
Altceva mă termină pe mine, prieteni: duamne apără și păzește cât pot să vorbească oamenii ăștia. Bănene, nici noi nu suntem nație de tăcuți, dar ăștia vorbesc mai mult și ca italienii. Ceea ce nu e ușor, credeți-mă.
Fiți atenți aici. În cartierul din Pamplona unde am fost cazat, duminica nu e deschis niciun magazin, pentru că duminica nici iarba nu crește. Cu chiu cu vai, ascuns pe niște străduțe, am găsit un carrefour express. Ce nu știam eu, când am intrat voios, era că în cartier toată lumea se știe cu toată lumea. Eram cinci sau șase oameni, cu tot cu vânzătoare, și toți vorbeau între ei, li se auzeau vocile din toate colțurile magazinului.
Treabă care m-ar fi lăsat complet rece, că mi-am pus în coș ce-aveam nevoie, mai trebuia doar să plătesc și plecam, în urma mea n-aveau decât să vorbească până la Crăciun.
Ce nu luasem în calcul erau cele două doamne pensionare care stăteau în fața mea la coadă, la singura casă disponibilă. Care doamne vorbeau ceva foarte important cu vânzătoarea, cred, altfel nu înțeleg de ce discuția dura deja de zece minute și nu se vedea vreun semn că s-ar termina curând.
Nu interesa pe absolut nimeni că sunt și eu la coadă. Din când în când mai clătinam din cap și trăgeam câte un oftat prelung, dar fără vreun succes vizibil. Jur că dacă n-ar fi vorba de mine, m-aș fi amuzat teribil să asist la o astfel de scenă.
Ca să înțelegeți și mai clar despre ce vorbesc: am scris postarea asta la coadă, așteptând să termine de vorbit cele două doamne pensionare și vânzătoarea. Am terminat de scris și tot am mai așteptat vreo două minute.
În rest, rămâne cum am stabilit: Spania este superbă.
P.S. Poza n-are legătură cu articolul, dar e din Pamplona. M-am dus să mă așez pe iarba aia, că pur și simplu n-am putut să rezist.
greu tare pe acolo. greu de revenit.
Comentariu beton!40
Doamne,cat scandal s-ar fi facut la o faza din asta,in romanica !!
Nu te panica,pana te hotarasti unde te stabilesti,vine si batranetea cu alt ritm al …timpului.
Comentariu beton!53
Stiu. Eu am locuit 15 ani in Spania, mai precis in Malaga, Andalucia. Fata mea a venit la 6 ani in Romania. Noi aveam metehnele astea si aici ne-a fost greu sa ne adaptam.
E aiurea sa stai la coada cand esti grabit, dar e aiurea sa nu te intrebe vanzatoarea nici ce mai faci. La noi e foarte greu sa ai conversatii despre vreme, politica etc. cu oameni care sunt doar vecini, chelneri etc. Mie imi lipseste un pic asta. Locuiesc in Bucuresti.
O țară perfectă pentru soțul meu. Îi spun mereu: până ajungi tu, se termină războiul!
Pozele au fost superbe dar numărul unu mă îngrozește.
Nu pot funcționa încet și foarte încet.
Fază de film la supermarket. Mai ales daca era și un pic de foame.
Acolo nu se strigă: mai deschideți o casă!?
Doamne ferește, ce oameni!
Comentariu beton!29
Eu zic ca al meu sot merge ca ochiul mortului. De multe ori ii spun cand suntem la plimbare sa mearga mai repede ca pe mine ma doare spatele daca merg asa incet ca el.
Comentariu beton!17
😂😂😂😂😁😁
Spania ar fi perfecta pentru fiica-mea… ca ea are fix aceleasi viteze.
Am fost in vacanta si voi mai merge in vacanta in Spania.
Si incolteste si un gand de mutare … candva in viitor.
Comentariu beton!21
Exact asta i-am spus și eu soției:
– După ce unul din noi doi va muri, eu mă mut în Barcelona! 😁
Comentariu beton!30
Aaaa,n-ai văzut nimica,vino aici în Andalucía unde trăiesc eu de vre-o 17 ani și ai să te îmbolnăvești cu nervii, ăștia de aici sunt și mai înceți și vorbesc tare și mult de nu-i mai oprește nici potopul,este un monolog total și în același timp mănâncă din litere, adică vorbesc pocit,numai castelana nu vorbesc.
Ei și italienii sunt obositori rău pentru mine, când trăncănesc. Eeeee,eeee,eeee!
Comentariu beton!11
Veniți în Franța la ăștia de-abia scoți o vorbă ,bine sunt și excepții…etc 🙂
Vai, acolo e de mine. Când am vizitat cu colegii confrați ai Facultății de Litere Biblioteca Națională a României ei erau la vreo 10 metri în fața noastră, a celor de la Brașov și ne spuneau că ne mișcăm în reluare. Oricum și al meu spune că sunt bună de trimis după moarte, că vin încet. 🤣🤣🤣🤣🤣
De altfel frumoasă toată Spania, abia aștept să vizitez cândva, măcar o parte din toate frumusețile prezentate.
Comentariu beton!23
Sunt foarte suparat. Am zis la concurs ca nu stai mai mult de 9 zile.
Comentariu beton!14
Salut. Corect ce ai spus dar vino in Madrid sa vezi cum este. Acolo ritmul e mai accelerat puțin. Da. Acesta r răspunsul Tuturor spaniolilor Tranquila Senor. Prisa Prisa Tranquila. De dimineață ii vezi pe la cofetarii își iau desayuno și pe la 11 merienda și medio Dia de la ora 14 la 17. Eu am stat 4 ani in Fuenlabrada. Un salidi
Problema nu e la ei ca se misca incet, problema e la noi ca ne grabim prea tare. (Si) de asta ei traiesc pana la 100 de ani si noi nu. Sotia este din una din tarile latino-americane si are doua lucruri pe care nu poate sa le inteleaga la noi, romanii: de ce ne grabim tot timpul, de ce ne enervam foarte repede si de ce lumea merge incruntata pe strada. De fapt sunt trei lucruri.
Esti sanatos, ai bani destui cat sa traiesti decent? Incetineste putin si bucura-te de viata!
Incerc si eu,dar nu reusesc, este in gena noastra!
Scuze pentru diacritice!
Comentariu beton!130
„are doua lucruri pe care nu poate sa le inteleaga la noi, romanii: de ce ne grabim tot timpul, de ce ne enervam foarte repede si de ce lumea merge incruntata pe strada. ”
Viața e scurtă. Plus, unii chiar au pasul mare și merg repede că așa le place. Nu trebuie toți să aibă ritm de melc.
Asta cu enervatul sunt de acord. Nu merită multe lucruri să-ți toci nervii pe ele, dar ușor cu teoria, mai greu cu practica .
Cu încruntatul, mă amuz. Figura mea standard e serioasă/rece/neutră. Și prefer oricând așa ceva unui zâmbet de complezență sau unui râs forțat doar de dragul de a fi. Zâmbesc rar, aproape niciodată fără motiv și niciodată doar pentru alții. Știu că e un instrument de socializare, dar pentru mine socializarea în sine e ca o haină, o îmbrac când e necesar, o las acasă când nu am nevoie de ea. Am văzut și în pandemie că unii fac spume și se urcă pe pereți fără socializare. Mă bucur că nu mă număr printre ei.
Disclaimer: n-am înțeles prea bine de ce nordicii sunt considerați reci, aleg oricând stilul lor în defavoarea unei exuberanțe nu neapărat motivate.
Comentariu beton!14
Sunt de-acord cu tine.Cine nu a înțeles inca ca traitul la viteza maximă înseamnă apropierea mai alertă spre sfârșit…păcat. Cum cineva mai sus spunea , va veni o vreme când vei regreta graba aceasta fără sens.Dar nha fiecare simte diferit .Tocmai de aceea nu trebuie sa avem judecați. Fiecare decide cum vrea sa trăiască. Eu personal spun ca poate ei au înțeles ceva.Bravo lor.Spania este un paradis.
Câtă dreptate aveți😣
1. Eeeeee, te adaptezi tu dacă te muti acolo, am toată încrederea 😉
3. Nu doreai tu sa te muti într o localitate din Italia unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea? Ai grija ce îți dorești ca s ar putea sa se intample. Bine, nu e Italia, e Spania si nu e un sătuc, e un oraș mai mare, nu e cârciumă cu fructe de mare, e Carrefour. În rest e identic
Comentariu beton!29
Io cred ca te paste un burn-out sau o depresie daca nu te intorci in Spania. Stiu e greu rau de tot sa vezi oamenii asa calmi de parca s-a oprit timpul in loc, dar te obisnuiesti tu. Iar engleza sigur nu iti trebuie ca inveti tu spaniola 😀.
Comentariu beton!14
La rând la magazin,la farmacie, oriunde ,e groaznic, eu „mă umflu” și de multe ori mai țip la ei ; vamos, vamos que tengo prima…dar degeaba! Dar să știți că la muncă ,cu noi cu românii nu sunt atât de calmi,se schimbă treaba! Oricum, este un popor civilizat ,respectuos și frumos, eu nu mai plec de aici decât „dus”!!
Am fost anul trecut de 2 ori, în vara și de Crăciun. Și merg și vara asta 2 săptămâni. Spania este perfecta. Sincer, după prima vacanta, făceam calcule cu soțul meu, împreună și separat câți bani avem, ce vindem, copilul la ce școală îl dam…. Ne-a ținut vreo 2 luni treaba asta, a mai trecut dar gândul tot a rămas intr-un colțișor din creier și ne mai chinuie din când în când. I-am și spus soțului meu ca dacă are de gând sa părăsească lumea asta prea repede, eu vând tot și ma mut la Barcelona.
0
Comentariu beton!20
Citisem inițial…facem niște calcule, vindem copilul… 🤣. Am dat în marșarier sa mai citesc odata
Comentariu beton!31
Exact asta i-am spus si eu soției:
– Când unul din noi moare, eu mă mut în Barcelona!
și te-ai așezat așa, pe iarba aia? niciun semn cu „nu călcați iarba!”? n-a venit niciun polițist comunitar să te amendeze?
pfuai, ce oameni, domn’e! 🙄
da, da, e lămurită, Spania și spaniolii sunt super, mulțumiri pt toate pozele! 💜
Comentariu beton!26
Mai este ceva grozav acolo. Nimeni nu se îmbrâncește la coadă, stau la ceva distanță unii de alții. Iar la noi.. ce să zic.. L-am rugat odată pe un individ de vârsta a treia să stea măcar la doi pași în spatele meu la o casă la Carrefour și ce mi-au auzit urechile.. greu de reprodus. Și i-am vorbit frumos, calm, nu înțepat. Bine ca au apărut casele self-service și am scăpat de din ăștia. În Spania nu m-a sufocat niciunul, oricât de aglomerat ar fi, la magazine, în stația de bus, metrou sau la intrare la concerte unde, mna, mii de persoane intră. Cel puțin eu nu am întâlnit probleme din astea. E țara mea de suflet, abia aștept să plecăm cu totul, mai am puțin de așteptat.
Comentariu beton!22
Pietonii, eu numarandu-ma printre ei. Se arunca efectiv pe trecerea de pietoni, nu vad stanga-dreapta. Soferii, nu prea stiu de semnalizari 🙂
Si acum apropo de incet.
H 11-12, 3 saptamani de Spania si prind momentul cand dragonul cel mic a adormit in carucior. Stiind ca mai mult de 10 minute nu tine minunea, ma asez la prima terasa si cer o cafea, o apa si sa platesc imediat. Ospatarul, un domn cam la 40 si ceva ma priveste si aproape monosilabic imi da replica pe care in Romania nu sunt sanse sa o auzi „De ce te grabesti asa ? Eu am alergat toata ziua pe terasa si sunt obosita. Repeat comanda si vin cand pot” 😅
Cu toate acestea, oamenii sunt frumosi au un vine diferit.
0
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Exact așa m-am simțit io când m-am mutat în Austria. Aveam impresia că toți-s pe Diazepam, deși-s ardelean. Îmi închipui cum te-ai simțit tu. 🤭
Acum? M-am calmat și io, exact ca ei. Am devenit un ardelean și mai molcom. 🤣🤣🤣
N-aș mai putea trăi altfel, deci Spania-i perfectă pentru mine.
Comentariu beton!29
Jajaja…
0
@John Temple şi cum mine la fel la nemți. Nu înțelegeau de ce ignor pauzele, de ce-s hăbăuc cu munca. M-am potolit abia după ce din 8 am rămas 3.
Totuşi nu m-aş duce în Spania. De afară sigur că atrage dar după câțiva ani te saturi. Sigur, sunt şi excepțiile de rigoare.
Iarba e colosala !O privești mult,mult o mângâi, te așezi cu grija și relaxare în același timp,te descalți…Ai vrea sa fii văcută și să o paști…
In Spania nu am fost niciodata si nici nu ma tenteaza sa o vizitez. Nu prea simt o chemare pt a o vizita, nu stiu clar de ce.
Probabil pana la prima vizita. Dupa aceea s-ar putea sa mai vrei.
0
F rău, încearcă și nu vei regreta măcar în vizita ..
Anul acesta fac 25 de ani de Spania și cind am plecat aveam o casa în Sibiu….
Ajinsesi acasa bre? Ca sa stim si noi cita vacanta mai induram 🙃🥳
Spania e minunata. Mai putin pentru cei carora nu le place zgomotul- aici pun si palavrageala.
Mie imi place tare. Sotului mai putin. De asta merg acum cu prietene sau cu fie-mea 😄
Ah, o chestie pe care am remarcat-o eu: daca mergi la plaja in Spain intr-un satuc sau orasel, nu ai grija de haine si ce ai mai lasat pe plaja; cum toata lumea se cunoaste nu e nici un pericol sa dispara ceva. ❤
Comentariu beton!15
E frumoasa Spania insǎ are si pentru mine nişte pǎrți peste care, in aceastǎ etapǎ a vieții, imi e foarte greu sǎ trec:
1.Invǎțamantul de masa gimnazial şi liceal este mediocru, asta ca sǎ nu spun sub… in plus, nu ai unde sǎ faci in ditamai capitala invǎțǎmânt vocațional. Mai departe, nu au Conservator sau Scoala superioara de muzica. Stiu spanioli care vin in Romania pentru studii universitare in muzica.
Limbile strǎine le sunt.. strǎine. Au impresia cǎ toatǎ lumea trebuie sǎ ştie spaniolǎ aşa cum vǎd ei la tv cǎ vorbeşte Richard Gere.
2.Doamne fereşte sǎ aplici pentru NIE pe calea cea dreaptǎ in Madrid; la fel pentru permis; la fel pentru inscrierea la un centru medical la care eşti arondat dupǎ NIE. Când vrei sǎ rezolvi ceva ce implicǎ autoritǎți ale statului, viteza si lipsa de comunicare între instituții te lovesc grav.
3.Cǎldura insuportabilǎ, luni bune pe an la 50 de grade, lipsa vegetației in aceastǎ perioadǎ.
4.Legumele şi fructele cumpǎrate din market sau aprozare nu au niciun gust. Sunt crescute in solarii şi par cǎ nu au atins pǎmântul.
Ar mai fi, dar astea sunt cele care momentan ma fac sa aşez Romania pe o treaptǎ mai sus, deocamdatǎ.
Comentariu beton!34
1. Spania e pe locul 26 in testele PISA, Romania e pe locul 45. Nu au un Conservator, au vre-o 16. Limbile straine Spain – 54.3% of the population speaks more than one language. Romania – 35.8% of the population speaks more than one language.
2. Madrid e aglomerat. In restul tarii e ok. In Romania e mai complicat ca un imigrant sa isi faca actele de rezidenta.
3. In centrul Spaniei da. In munti si pe coasta e ok.
4. Legumele si fructele… Spania are irigatii care functioneaza inca de cca 2000 de ani. Canale de piatra acoperite. Vezi in desert cum cresc rosiile – ca sunt irigate prin sisteme subterane. Sunt printre cele mai bune fructe si legume din lume. Posibil ca cele mai ieftine mai ales in extrasezon, mai ales in aglomeratii urbane ca in capitala, sa fie mai accesibile variantele ieftine.
Tarile sunt complexe, de multe ori se compara o zona extrema dintr-o tara cu alta zona extrema din alta tara. In Baragan e cald, in Pirinei e frig. Spania are zone si zone la fel cum are si Romania. Fiecare are preferinte personale.
0
Comentariu beton!52
Frumos e, când faci nişte afirmaţii de genul…nu au Conservator de Muzică (Superior)…înainte să dai o fugă în Google, poate aşa nu mai risipiţi energie în van.
Să le luăm pe rând:
Invăţământul obligatoriu ( 10 ani) este bazat pe metoda „memorizării” ca şi în RO şi în alte tări europene ( mai puţin UK şi ţările nordice). Ca mamă a doi copii (17 si 14 ani) născuţi în Spania, vă pot spune că temele materiilor sunt peste capacitatea vârstelor copiilor şi din 3/4 se actualizează cu un grad mai mare de dificultate.
Ca peste tot, copilul care învaţă, învaţă oriunde.
Însă am să va spun că aici nu se dau flori, bomboane sau msi stiu eu ce atenţie profesorilor, copiii nu trebuie sa cumpere culegeri, nu prea se meditează copiii – doar excepţii.
In legătură cu studierea muzicii.
Pentru nivelul Profesional au 2 tipuri de Şcoli de Muzica (Conservatorio Profesional):
1) Ca cel românesc (şoala de muzica unde elevul studiază materiile comune in gimnaziu si cele care corespund muzicii).
2) Cel care are cursuri dimineaţa sau după amiaza la care pot accesa elevi cu varsta cuprinsa intre 8 – 55 ani.
Acest tip de Şcoala durează 10 ani din care primii 4 ani aparţin nivelului „Elementsl” iar urmatorii 6 ani nivelului „Profesional”. Se poata da un examen de nivel pt. cursul la care vrei să optezi.
Conservator Superior de Muzică cu un nivel foarte bun au în Valencia, Castellón, Barcelona, Madrid, Salamanca şi multe alte oraşe.
A, au o Şcoală Superioară de Canto (plan Bolonia) unică în Europa….
Apoi cineva spuse pe aici că în lista PISA sunt înaintea noastră…
Şi da, vorbesc mult…ei vorbesc mâncarea (mă refer la pauza de masă de 2 ore), dar ştiu să trăiască mai domol, ştiu să se bucure de viaţă.
P.D. În Madrid şi Barcelona ritmul de viaţă e mai frenetic decât în Pamplona.
0
Comentariu beton!14
Cu spaniola le poți da cumva dreptate. E a doua limbă a lumii conform numărului de vorbitori 🙂 Normal că li se pare că ar trebui să o știi 🙂
Iar tu MV ai fost doar in peninsula unde lucrurile se misca totusi intr-un ritm ok. In insule viteza se reduce mult iar conceptul de timp se dizolva in lumina aia aurie ca mierea de care ziceai (cand nu e calima ca altfel se dizolva in ceata alburie aferenta).
Stai sa vezi cand dupa ce ai condus in coloana cu alte 7-8-15 masini in urma unor biciclisti care merg cu 10kmph umar la umar povestindu-si betiile din ajun, scapi de ei dar ala din fruntea coloanei intalneste un amic pe sensul opus. Se opresc, discuta fara graba ce au de discutat si se despart amical dupa 1-2 minute cu coloana care intre timp s-a facut de 40-50 de turisme, autobuze, dube si camioane in spatele lor. Claxonul sau flashul nu exista aici, nici macar cand un viteaz automobilist se angajeaza pe banda a2a a autostrazii intr-o depasire cu 78kmph a altui Schumacher care ruleaza intr-o cursa a mortii pe banda 1 cu 77kmph iar depasirea dureaza…un veac.
O programare la pretty much orice dureaza intre 3 sapt si 3 luni. Cand te suna sa iti aminteasca de programarea de a2a zi, nici nu mai stii despre ce e vorba.
Dar altfel sunt simpatici astia in filmul lor ruland cu incetinitorul.
Si traiesc mai mult, mai sanatosi mai linistiti decat noi (care ne grabim mereu spre…nicaieri) sau restul europenilor.
Comentariu beton!16
Looool, fix de faza cu biciclistii vroiam si eu sa zic. In fiecare zi, aceiasi poveste. Cozi luuuungi de masini care se misca mai incet decat un melc fumat doar pentru ca in fata sunt 2 biciclisti care-si povestesc zilele. Dar… si trebuie accentuat asta, nu iese absolut nimeni din coloana, nu auzi un claxon, nu se agita nimeni. Cumva, face parte din „asa e viata”, nu are rost sa ne enervam. Dar mai rau decat biciclistii care povestesc sunt „cardurile” de cate minim 5 biciclisti de prin tari nordice care nu au vazut munte sau deal decat in poze si se cred viteji sa urce catre Teide doar pentru ca acasa pedaleaza toata ziua si ii vezi dupa 4-5km de urcare ca se opresc sa-si scuipe plamanii fix in mijlocul drumului.
A, si da, orice programare, minim 3 saptamani. Si nu pentru ca sunt supra solicitati. Pur si simplu se respecta. Am luat 5 clienti azi? E ok, ma duc la siesta, nu am nevoie de mai mult.
Si da, nici nu se pune problema sa ajunga cineva la ora convenita sau in sfertul academic. Ai o zi de nastere cu copii la ora 5? Sarbatoritul va ajunge dupa 5:30, ce atata graba?
Dar… toate astea sunt un fel de produs secundar la aceasta viata in liniste si relaxare. Si cel putin pe insule unde clima e aproape constanta tot anul, viata trece altfel. In primul an aici, era Decembrie si eu inca aveam impresia ca suntem prin Septembrie.
Locuim in Belgia.Cam de 12 ani,concediile,le facem in Spania.Am inceput de sus de la granita cu Franta(Rosas) si am ajuns pana la Cartagena,Murcia in sud.La varsta noastra nu ne mai permitem inca o mutare.Dar daca am fii cu 10 ani mai tineri,sigur am face miscarea.Credeti-ma ca merita.
Fiți amabilă,pot să vă-ntreb ce vârstă aveți de ați spus că de-ați fi fost cu 10 ani mai tineri?🙃 Noi avem 36 eu și 35 Ea,doi copii de 9 ani și 1 an,locuim de vre-o 10 ani în Germania dar nu ne prea regăsim nici după atâția ani…Cu stimă,Gabriel.
Eram într-un tur, plecând din Barcelona, unde am fost îmbrăcată de vară, am ajuns și la Madrid, unde ploua și era frig, ca naiba. După un periplu pe ici, pe colo, rupți de frig, am intrat într-un bar, cu gândul să bem ceva și să ne încălzim. Nu era chip să ne încălzim, deoarece ei stăteau, de vorbă (cu tonuri foarte ridicate), în picioare, inclusiv în ușă! Nu mai spun că în periplul, despre care am spus, stăteau de vorbă, peste tot, ocupând trotuarul, fără să aibă treabă că trebuia să treacă alți oameni. De atunci mi-am zis să nu mai comentez, niciodată, că românii sunt needucați, rupându-li-se de ce este în jur, că vorbesc tare și mult, că d-astea… Altfel, ador Spania.
0
Daniela, ca fiu adoptat de către Madrid si imprejurimi, pot sa iti spun ca barul și viata lui, sunt entitati aparte care sunt stat în stat, peste biserica católica si are regulile proprii, are viata lui, are….
La bar în Madrid nu se sta la mese. Se sta la bar, ori care pe unde găsește!
Cei care sunt în exterior sunt fumatorii. Evident ne grupam carece unde putem si încercat sa evitam a „incurca traficul”! Din nefericire nu întotdeauna este posibil.
Lumea știe si înțelege acest aspect aici.
Da! Este ciudat când vi din alta societate, din alt tip de „asta este normal”!
Insa când te adaptezi( si nu durează mult) dintr-o data lipsa scaunelor, ingramadeala de pe trotuare, vorbaria devin parte din tine.
Si cand pleci din lumea asta…. le simti lipsa!
0
Ar zice ardeleanul „No, la ce atâta grabă?”
Cred ca motivul lentorii spaniole este temperatura fierbinte, nu ai cum sa te misti rapid in arsita verii spaniole fara sa cazi lat de oboseala. De-aia sunt obligati si la o siesta de cateva ore peste zi. Probabil tot din motivul asta vorbesc si mult. Daca tot nu faci nimic, nu dai din maini, din picioare, macar sa nu stai pe muteste, macar sa dai din gura.🙂
Comentariu beton!12
Cam asta este diferenta intre o tara in care politicienii ii au in vedere si pe locuitori si una in care politicienii se straduiesc sa le faca viata cat mai grea si mai mizerabila locuitorilor si sa puna cat mai multe bariere in calea progresului si prosperitatii ca sa nu le afecteze lor interesele cum este intr-o anumita tara 🙂
Am locuit in mai multe tari vestice, inclusiv Spania, cel putin cateva luni. In fiecare m-am intalnit cu primarul localitatii respective printre oameni, la cafenea, la o bere, toata lumea il cunostea si il lua la per-tu. Distanta intre cetateni si muncitorii angajati de cetateni sa ii reprezinte (aka politicieni) e mare in Romania.
Diferenta e la cetateni/votanti. Politicienii nu inseamna nimic. Locuitorii isi fac viata mizerabila sau extraordinara, in Romania sau in alta tara.
No fix asa am pățit eu în Ungaria, nimeni,da nimeni nu dădea semne de stres ca-i 8 fără10 și la 7 începe ziua de lucru. Unii își vedeau de cumpărături ca calm alți își savurat cafeaua tacticos vorbind verzi și uscate.
Numai io ma stresam ca-i târziu și încă sunt pe drum și nu la locul de munca.
Pai frate,în R la 7 deja lucram de zor,nu se auzeau decât utilajele.
Stai să vezi când se întâlnesc 2 cu mașinile care circulă din sensuri opuse , se opresc dau geamul jos și se pun pe povestit.
0
Yeah, şi grecii la fel. În Corfu.
meaaaam, da’ ce-ți mai pute, după ce le-ai tocit saltelele și șoselele, le-ai secat cramele și le-ai mîncat fauna terestră și acvatică…
io mă așteptam la un articol gen: movier en espagna! comer caballo avena?
PS pentru postarea de pe febe în care ziceai că n-ai de gînd să stai mai mult di trii săptămîni acasă, îți zic de pe acum „da’ mai ^#}~\##<£!?!!!”
S-ar putea crede ca esti invidios! 😅🤣
chiar nu înțeleg condiționalul ăla; e poza mea în dicționar, la acest termen…
au! eu cu conditionalul ala am vrut sa nu te acuz pe sleau de sentimente negative fata de Mihai dar daca tu zici altfel, asa o fi. 😅
Tot mai bine decât în Germania sau Olanda . Unde e vremea de căcat și nimeni nu zâmbește decât așa de complezenta. Nu mai zic că ăștia is apucați cu munca nici pauza de cafea nu știu să facă sau de small talk și ice breakers nici nu s a auzit doamne ferește muncă și iar munca. Niște roboți cu fata umana plm.
Iar prin ședințe când vor sa zambeasca rânjesc că hienele.
Mută-te în Bavaria să vezi pauze ad-hoc de cafea şi maistrul nu zice nimic. Cât despre muncit ca apucații, pe mine scrie, nu pe ei.
Traiesc pe coasta Mediterana iberica de 18 ani si o data invatate metehnele locului/oamenilor, poti face totusi instructie cu ei. Nici eu nu pot trai in acest ritm de melc, venind din capitala noastra „rapida”, asa ca mi l-am impus aici pe al meu de prima data, dandu-le calxoane si flash-uri de ii satur, „le dau teroare” cum se zice in argou, zi de zi, cand dorm nesimtiti pe banda a doua sau se taraie parca in mars mortuar masinile dupa un grup nesimtit de biciclisti! Sunt insa si zile fara incidente cand parca am cale libera! La coada pe undeva daca patesti ca autorul, da, tot timpul trebuie vociferat daca dorm pe ei si se trezesc, nu e greu, doar tre’ scuturati un pic, asadar daca vrei te poti impune si scapi de lentoarea si ignoranta lor… Uneori mai si invata de la tine! In rest, o scurta caracterizare a spaniolului de coasta: e lent, galagios, jegos (ingalat, murdar), dezordonat, ignorant, rasist, greu de cap (pricepe greu si uita repede), are zero propensiune pentru orice limba straina, zero respect pentru bunuri (de exemplu 80% din masini sunt zgariate, ciobite, murdare in interior), nu prea au respect pentru orele de liniste (caini lasati in apartamente care latra fara orpire), in fine, insa e un loc bun de trait mai ales pentru cei care iubesc caldura mediteraneana, daca stii cum sa ii manevrezi si cum sa iti croiesti drum si sa-ti castigi respectul printre ei! Nu e asa greu! Uneori chiar ma mira cat de bine „percuteaza”! Era sa uit: „okupas” mai sunt o mare, mare problema aici! Adica vin unii, iti sparg usa in lipsa ta, intra in case si nu-i mai scoti cam 2 ani, legal vorbind! Mai mult, esti obligat sa le platesti utilitatile! Siderant! Dar sunt si lucruri bune pe care le iubesc, ceea ce nu gasesti in tara „ever”! La magazine toata lumea zambeste, nu exista lipsa de respect la lucratorii comerciali/vanzatori chiar daca sunt lenti! Politia e super flexibila: unde ai mai auzit tu in tara sa mergi fara centuri, sa nu ai ITV (ITP) la zi si sa le si tai calea „gaborilor” in alta poveste si de fiecare data sa pleci doar cu un indemn de bine? Niciodata in tara! Spaga aproape inexistenta, totul e colorat pe coasta, frumos, „ever green”, repet pentru iubitorii de caldura! Multe lucruri sunt mult mai flexibile decat in tara… Sunt multe lucruri bune aici dar si multe rele, invatamant zero (dar asta e politica sorosista implementata si in Romania dupa cum am observat), sistemul sanitar la stat super lent, dar important e sa te „mulezi pe situatie” si sa te impui spre a trai in ritmul tau si pe gustul tau! Mi-e greu acum cand vin in tara si dupa un timp mai lung vreau inapoi la liniste! Legat de longevitatea iberica, prefer sa traiesc mai putin dar ca argintul viu, decat 100 de ani ca ei, ajungand o leguma care sta pe banca la soare. Dupa 70 de ani e inevitabil sa nu inceapa problemele de sanatate… Acum fiecare cum vrea, cum vede lucrurile… Mai sus sunt doar perarile mele pe topic! Cam atat acum, ca plec sa imi duc sotia la munca cu masina si incep iar aventurile zilnice din trafic! Ma duc sa le aplic putina teroare! Ha ha ha! Numai bine! Salutari tuturor indiferent unde traiti!
Comentariu beton!14
Evident, trebuia sa avem si romanashu cu masina apendice la claxon, nu care cumva sa scapam pe undeva de ei. Si ii mai si face pe ceilalti care n-o fac nesimtiti si needucati. Numai in Romania te claxoneaza tot boul care s-a trezit la volan bah. Iti urez sincer sa iti bage cineva claxonul ala pe gat intr-o zi.
Bine ca a venit romanu sa ii invete ca valoarea in viata sta in masina fara o zgarietura si nu in ce faci cu ea, ca ei nu stiu saracii ca de aia iti iei masina, sa iei fata altora, nu ca prostu sa iti faci treaba cu ea si sa te doara in pix de cate zgarierturi are, ca-i o unealta nu maxima realizare in viata. Ca nush ce se faceau.
Si sa ii invete care-i treaba cu „respectu” in fata fraierilor, ca ei is varza, pana si politia e prietenoasa si nu apeleaza la metode de intimidare si aratat muschiu. Ce fraieri, pai sa vina in Romanica sa invete de la noi ce inseamna sa te impui in fata altuia, ca au de unde vedea, e de ajuns sa iesi pe strada ca te mananca marlania la tot pasul.
0
Comentariu beton!29
Mda, un exemplu de „cum sa nu”. Prima regula cand te muti sa traiesti in alta tara este sa te adaptezi la viata, ritmul, limba, obiceiurile, etc locale. O faci ca sa iti faci viata mai usoara, sa fii acceptat de catre localnici, sa „prinzi shoozul local”.
Pe de alta parte romanii nu au fost, nu sunt si nu vor fi prea curand in pozitia sa invete pe altii, mai ales prin Europa. Pur si simplu, suntem mult prea in urma Europei cultural, civilzational, educational, social ca sa ne permitem o astfel de aroganta. Sigur, exceptii exista intotdeauna si de o parte si de alta dar nu este ceea ce conteaza in discutie. Dar e bine si sanatos pentru tine sa nu te consideri fix TU exceptia aia.
Ce nu te-ai prins tu mai Alejandro este ca spaniolii sunt genul care iubesc drumul si ii preocupa mai putin destinatia. Asta inseamna ca munca e doar sursa de bani care le permit sa isi parcurga drumul vietii cum vor, bucurandu-se pe cat posibil de calatorie. Un spaniol va refuza intotdeauna un salariu mai mare daca asta vine cu un cost suplimentar asupra vietii personale. Sigur, exista profesionisti buni, pasionati de munca lor si seriosi si aici sa nu credem altceva. Destui! Dar nu munca e ceea ce defineste personalitatea unui spaniol.
Nici nu sunt prea competitivi (decat in sport!) si de aceea nici agresivi desi latini, desi solari (vezi grecii spre comparatie).
Ori in RO lipsa agresivitatii te transforma in victima perfecta in viata cotidiana. De aia romanii sunt cum sunt in general si mai cu seama in Bucuresti care e suma tuturor relelor, ca sa zic asa.
Desi in general castiga mai putin decat majoritatea bucurestenilor si au mai putine posesiuni materiale spaniolii traiesc infinit mai misto, mai impliniti si mai fericiti decat majoritatea acelor bucuresteni. Pentru ca in RO (si mai ales in Bucuresti) banii pot cumpara multe dar niciodata CALITATEA VIETII pentru ca … nu exista.
In rest vezi ca tailgating-ul si flashurile sunt interzise iar claxonul strict reglementat, de aia nu il auzi poate niciodata folosit. Daca ai ghinion de vreun GC la vedere sau camuflat pe strada, platesti pe nas. Cu agresivitatea in trafic nu exista indulgenta aici!
La fel cu biciclistii. Nici mie nu-mi plac, vin ca si tine dintr-o tara si o cultura inferioara unde bicicleta e o comedie de optiune in cel mai bun caz sau o alegere suicidala in cel mai rau si perspectiva mi-e alterata de asta, dar aici bicicleta are prioritate in fata oricarui mijloc de transport motorizat oriunde mai putin pe autostrada sau drum expres unde sunt interzise.
Din nou, poti sa-ti exersezi agresivitatea in trafic dar pe riscul si portofelul tau.
In rest, atata vreme cat o tii calm si sorosist, vei vedea partea buna a lucrurilor si te vei bucura de experienta traiului in Spania.
Comentariu beton!17
E evident ca Andra s-a hispanizat de cand probabil sta in Spania si nu-si mai da seama de acest aspect vortexata de stupoarea mentala in care traiesc spaniolii. Nu-si da seama sau poate nu a stiut niciodata ca noi marea parte de romani, spre deosebire de ei stim sa apreciem bunurile luate pe bani castigati cu greu dupa ani de munca si nu luate in rate cum orice pulet de afara isi ia fara sa mai aprecieze ceva!!! Aici e diferenta intre cultura estica si occidentalii, noi cei care nu am avut si apreciem lucrurile, iar faptul ca omul in cauza Alejandro, dezapreciaza total ca altii care poate nu merita ce au facut rost usor si pe nimic, isi bat joc de aceste lucruri, nu e condamnabil draga mea, se vede de la o posta ca ai devenit una cu ei si nu ti-a pasat sau nu-ti mai pasa de nimic, dar probabil ca mai sunt si romani din astia… Ei, noi ceilalti suntem o parte de romani mandri ca suntem romani, carora ne pasa ca masinile noastre sa nu fie zgariaite, busite, sa fie curate, sa miroasa frumos si nu a fum de tigara, cu geamurile curate, fara praf de un deget pe bord si asa mai departe, ca vrem sa iesim curat imbracati din casa mirosind a parfum, nu jegosi si rupti cum am vazut si eu in tarile vestice din sud!!! Noua ne pasa ca si casele noastre sa fie curate, sa miroasa a nou ori a odorizat, sa avem totul luna. Asta insesamna sa fi om, sa fii curat, ordonat, aranjat, sa ai stil si nu un fel de animal care traieste cum apuca, sta ca o dejectie cu gunoi in casa, fara sa ii pese de nimic, care merge cu masina pe unde vrea si doarme pe el neavand respect pentru ceilalti care poate se grabesc si asa mai departe, e discutabil stimabila Andra. Si oricum acum cu planul de metisare al Europei nu o sa mai conteze prea mult sa te aliniezi cu noul loc unde traiesti. Nu inseamna ca daca astia traiesc acolo asa e un etalon, dar ce stii tu??? Ai sarit repede pe om!!! Pun pariu ca asa cum e el e mult peste tine din multe puncte de vedere!!! Sunt satula de astia ca voi care s-au strainizat si omogenizat cu letargicii la minte din vest!!! Aduceti-va aminte de unde ati plecat, ce viata grea am dus inainte de 90 ce ne-au invatat parintii nostri sa apreciem si cum tinem noi lucrurile!!! Nu lasati vestul sa ne stearga personalitatea!!! Si asa sunt la un pas de pierzanie…
DOMNUL TOM, SE PARE CA FACETI PARTE DINTRE CEI OBEDIENTI CARE S-AU DUS CU OITELE DUPA MARTIE 2020. VA CRED CA SUNTETI SOROSIST DACA GANDITI ASA. NOI ROMANII CEREBRALI IN PRIMUL RAND, AM REUSIT SA NE SALVAM DE LA PIERZANIE, VETI VEDEA ASTA IN CEVA ANI. SPUNETI CA SUNTEM IN URMA VESTULUI. CARE VEST, ALA CARE S-A ALINIAT LA INTEPARE CA OILE DUPA CE A INGHITIT PLANDEMIA SERVITA PE TAVA LA TELEVIZOR DE CATRE MASS MEDIA VANDUTA DIN TOATA EUROPA (LUMEA)? PAI DOAR PRIN FAPTUL CA NOI VOM SUPRAVIETUI LOR, NEFIIND OTRAVITI, IAR POPULATIILE VESTICE VOR CAM DISPAREA CONFORM PLANULUI CELOR CARE CONDUC LUMEA, NE PUNE INAINTE LOR CU MULT. DAR VETI VEDEA CA TIMPUL VA TRECE SI POATE, DACA MAI SUNTETI CU NOI PE AICI, VETI VEDEA CAT A CONTAT SA FIM ROMANI CARE AM GANDIT SI NU AM INGHITIT NEMESTECAT CE NI S-A DAT PE TAVA DIN 2020… I REST MY CASE! SEMNAT: UN ROMAN MANDRU CA ESTE MULT PESTE VEST!
Ce poate fi mai românesc decât un român scriind imbecilități cu CAPS LOCK. Toți cretinii semnalizează că sunt cretini, că poate nu e clar.
Buna Denisa, nu intru in polemica cu tine dar, probabil involuntar, ai surprins un aspect esental intr-o fraza din comentariul tau, aspect care ne va diferentia generatii de acum incolo pe „noi” de „ei”.
„…noi marea parte de romani, spre deosebire de ei stim sa apreciem bunurile luate pe bani castigati cu greu dupa ani de munca si nu luate in rate cum orice pulet de afara isi ia fara sa mai aprecieze ceva!!! Aici e diferenta intre cultura estica si occidentalii, noi cei care nu am avut si apreciem lucrurile…”
Fix aici e diferenta:
‘Noi’ apreciem lucrurile si facem din ele scopul principal in viata (si mai proiectam tara asta si asupra copiilor uneori), iar ‘ei’ fac scop principal din relatiile umane si experientele vietii, bunurile materiale fiind doar un aspect secundar, ‘material ajutator’
In rest doar timp, tabla sau bani, adica nimic esential pentru bucuria vietii.
Aici noi romanii avem de invatat de la astia.
Comentariu beton!21
Am văzut comentariul nou al domnului cu Caps Lock, și am știut din prima ce tip de discurs voi găsi, înainte de a-l citi. Nu m-am înșelat. Frumos, elegant, un pic defazat, răgetele cu „înțepatul” erau la modă cu vreo doi-trei ani în urmă, când nu erau acoperite de horcăielile ălora „neînțepați” care trăgeau bățul scurt și li se scurgea sufletul amestecat cu lichide mai lumești prin toate găurile pe patul de moarte.
În fine, eu m-am înțepat, de trei ori chiar, sunt sigur că voi da colțul în următorii, să zicem, 50 de ani. Aia e, atât s-a putut. Sunt generos, să știi, mânca-mi-ai cu mândrie coliva și sarmaua când va fi ca să fie.
Comentariu beton!14
@Alejandro, nu inteleg mentalitatea asta de a „forta” lucrurile sa fie ca tine. Mai sunt ceva indivizi care sunt de pe un continent care incepe cu A si cam aceleasi apucaturi dar la alea strambam din nas nu?
@Andra j’accuse! sau pe acolo…
@mandru ca…. uite d’aia am plecat.
Alejandro, ești motivul pentru care pe oriunde mă duc mă prezint ca fiind orice altceva însă nu român. Mă doare însă e mai sigur așa, nu vreau să fiu asimilat cu unul ca tine.
Comentariu beton!14
@adi
Toate continentele în afara Europei încep cu „A”… Dar sunt de acord, au niște apucături de speriat pinguinii, fac de rușine fracul.
„vin ca si tine dintr-o tara si o cultura inferioara”. Wow! E adevarat ca Romania nu arata ca afara, ca este o tara cu foarte mari probleme (cu chip frumos si nume de regina) dar asta nu o face sa fie inferioara altor tari. Istoria noastra nu este mai prejos decat a altora, cultural suntem la fel de bogati ca altii. Inteleg unele sentimente de dezamagire dar etichetarile negative nu spun adevarul. Mai degraba sunt o dovada de lipsa de intelegere a evenimentelor si a cauzelor problemelor si prin urmare sunt nule si neavenite.
..apropo de „cultura inferioara”, oamenii de pe aici, desi traiesc intr-o tara privita admirativ de altii, habar nu au de restul lumii. Tot ce stiu vine din prejudecati si stereotipuri. Zic asta dupa ce m-am lovit de asa ceva de sute de ori. Mi s-a povestit cum intr-un centru de copii refugiati, doi baietei de 7-8 ani, obisnuiau sa doarma imbratisati. Singurul gand pe care l-a avut intreg personalul a fost unul sexual!! Nu le-a trecut prin cap ca bietilor copii le lipseste familia si gesturile tandre, normale din familie. Pur si simplu au fost incapabili sa se gandeasca ca situatia e una tragica, ca copiii aia s-au trezit intr-o lume straina, departe de tot ce stiau si cunosteau ei si au gasit mangaierea intr-o imbratisare, in imbratisarea unui alt copil ce simtea acelasi lucru.
Tia, daca nu scoteai din context, intelegeai ca e perfect justificat ce zic.
Acolo ma refeream la cultura rutiera in particular in ce priveste biciclistii cultura care in RO e vai steaua ei iar biciclistii intr-un perpetuu pericol.
Dar si la cultura rutiera general valabila in RO unde dimensiunea carutei si caii putere conteaza mai mult decat legislatia rutiera, bunul simt si respectul fata de ceilalti.
In care timpul meu e mai valoros decat timpul tau.
In care daca de siguranta mea nu-mi pasa, apai pe-a ta sa fii sigur ca nici un pi*at cu bolta nu dau.
D-astea.
In rest faptul ca tu nu stii sau nu intelegi anumite chestii sau pur si simplu vezi altfel nu anuleaza opiniile altora despre chestiile respective. Si aici astia ne dau lectii…
Tom, am crezut ca generalizezi cu inferioritatea. Cat despre opinii daca te referi la istoria cu cei doi copii, au fost gresite si astfel s-au autoanulat.
Personal consider ca inainte sa lansam pareri despre lucruri pe care nu le cunoastem trebuie sa cautam informatia, ca sa nu judecam aiurea o situatie pentru ca o judecata gresita poate avea consecinte tragice.
Draga domnule Tom, nici mie nu-mi plac polemicile, insa probabil ca diferenta intre generatiile noastre (ma refer la noi doi in speta), reflecta discrepanta intre cum vede fiecare dintre noi viata si totodata perceptia avuta asupra a ei. La noi, cei din tara (deoarece deduc ca traiti in Spania), asa e, asa vedem lucrurile, asa simtim, respectiv dupa ce muncesti o viata sa iei ce altii in Vest iau pe nimic, fara sa aprecieze, nu ai cum sa nu tii la lucrurile acelea. Indiferent care sunt! Ori, poate asa suntem noi cei dintr-un anume grup genetic care pune pret mai mare pe nimicurile acestea, cum le consideri dumneata. Noi avem o totusi varsta, suntem din capitala, da, unde e cu totul alta mentalitate (nu ma laud cu asta si nu e buna in majoritatea ei, recunosc), dar am prins vremurile pe acest pamant inca de la sfarsitul anilor 60! Nu am trait usor in anii 80! Au fost ani grei! Am crescut greu! Imi amintesc din perioada mai recenta, cum in 2003 s-a dat drumul la noi in Bucuresti cumpararii in rate la orice (acel credit doar cu buletinul), iar in acel moment diferenta intre noi cei care am tras cu greu sa aiba ceva si cei care dintr-o data au putut avea orice, s-a dus… Nu-ti pica bine dupa ani grei de munca so sacrificii… Poate nu e drept! Poate nu ma intelegi stimate domn! Poate dumneata le-ai avut mai usor. Dar asa a fost progresul si politica de consumerism dorita… Probabil ca dumneata draga domn, esti mult mai tanar si vezi lucrurile diferit, insa noi astia mai in etate niciodata nu vom putea trai in ignoranta si nepasare, in jeg, in incultura, fara stil si stima de sine, ca de, avem si noi facultati (nu cele platite de supa 1990), poate suntem si noi titrati, uneori poate chiar sefi de promotie, in vremurile in care se facea carte in tara, nu ce este acum peste tot… Cat de importante iti par tie relatiile inter-uname pe care le apreciezi la vestici ori la hispanici, eu am vazut si am simtit cu totul altceva si le consider superficiale, de fatada, uneori puerile, chiar daca poate sunt sincere, dar iti garantez ca majoritatea acelora are un IQ sub medie (acordul se face cu majoritatea. la singular, pentru cei ce nu stiu). Iar legat de bicilcisti, am inteles ca trebuie sa le respecti „pozitia” pe sosea si e normal, insa asta nu le da dreptul acestora de a sta cu nesimtitire pozitionati cate 3-4 in rand in loc sa mearga in sir indian, spre a se putea fluidiza traficul si asa stagnat de prezenta lor acolo. De asemenea, nu pot intelege cum atunci cand nu vine nici o masina din sens opus, doar pentru ca este linie continua, spaniolii (si nu numai), in acest caz nu pot depasi biciclistii trecand doar cu jumatate de metru, un metru, pe contra-sens… E lipsit de logica! Asta e peste puterea me de a intelege… O flexibilitate trebuie totusi sa existe. De asemena, legat de ce zice initiatorul postarii, de a sta cu nesimtire si a dormi pe banda a doua avand aceeasi viteza ca cei de pe prima banda, da dovada doar de nesimtire, ignoranta, nepasare pentru ceilalti participanti la trafic care poate se grabesc, iar atunci ma intreb, cine e mai civilizat, cei care il incurca pe ceilalti, sau cei care isi cer dreptul de a trece mai departe, folosid unul din cele doua mijloace de semnalizare, sonor sau luminos? Ei, cum e? De ce nesimtitii au dreptul sa zaca pe banda a doua, iar unul ca Alejandro care se grabeste sa-si duca sotia la munca ca sa roboteasca poate pentru straini, nu are dreptul sa ii atentioneze ca nu e civilizat ce fac, fiind considerat „romanash” de nimic de catre una ca duduia Andra? Ei, nu e chiar asa Tom draga, traieste-ti viata, dar nu-l deranja pe cel de langa, iar aici conteaza cine a deranjat pe cine primul – cel care doarme pe banda a doua incurcand pe cei mai grabiti, sau unul ca „romanashu” nostru, care claxoneaza sa-si faca loc pe un drept pe care il are deja, banda a doua (sau a treia pe autostrada) fiind benzi care trebuie lasate libere? Si sunt multe alte aspecte care ar trebui punctate si analizate obiectiv pe ambele parti, cum e si treaba cu, coada la casa din magazine de care ne spune autorul articolului, care nici aceea nu e etica plus multe altele. De ce as fi eu obligata ca si clienta sa stau dupa unii care isi povestesc viata la casa super-marketului? Vrei sa vorbesti, mergi te rog la cafea, in vizita, oriunde in alt loc de relaxare, dar nu ii deranja pe altii care poate au si alte treburi. Respecta si fi civilizat! Asa considr eu ca e etic si civilizat, oriunde in lume! Si multe si multe alte aspecte! Vad ca ii tineti in brate pe spanioli in majoritatea comentariilor intalnite pe aici, dar despre aspectul cu cei care ocupa casele, despre care ne zice Alejandro si care pare extrem de grav, nu zice nimeni nimic, iar asta mi se pare cel mai important ca incredibil in legile hispanice!!! Ei draga domnule Tom, se pare ca stiti care e mersul prin Spania, despre aceste aspect nu ne puteti spune nimic, sau si cu aceasta sunteti de acord? Adica eu ca femeie, daca as trai acolo cu familia, muncim o viata in tara, sau acolo, hotaram sa ne luam casa in Spania, iar cand suntem plecati in vacanta in Romania vin unii si ne sparg usa cazandu-se acolo si folosindu-ne bunurile, iar prin lege eu nu-i pot da afara? Pai cum vine asta? Mai mult sunt amendata de politie daca nu le mai platesc curentul si apa? Cum e draga domnule Tom, e Spania asa grozava cu oamenii si unele legi de acolo?
Draga Denisa, la cei 55 de ani ai mei vad viata simplu:
Bucura-te de experiente si de relatiile cu oamenii din jur ca la finalul aventurii asteia numita viata doar cu astea ramai.
Nici cu case, nici cu masini, nici cu conturi pline sau alte daraveri. Daca le-ai facut, perfect, dar priveste dincolo de ele.
In ce priveste raportarea la cei printre care traim, englezii au o vorba, probabil exista ceva similar in multe culturi: Live and let live!
Omul care sta de vorba cu casierul apreciaza mai mult minutul ala de conversatie cu persoana din fata lui care poate ii este familiara, decat eficienta tranzactiei propriu zise. Daca te grabesti poate ar trebui sa amani achizitia in momentul acela si sa gasesti alta solutie, mai rapida. Omul ala stie ca daca ar fi vreodata in situatia sa astepte ca cineva in fata lui sa termine o conversatie cu casierul, o va face natural, pentru ca e normalitatea in care traieste.
La fel, regele soselelor alejandro stie ca se circula asa de obicei? Ok, poate pleca cu 5-10min mai repede si toata lumea ajunge linistita, la timp si vesela unde are de ajuns. Fara nervi, drame, spume, andrenalina inutile.
Vedeti ca asta e conduita obisnuita a oamenilor acolo si ca sunteti printre putinii care se simt deranjati?
Inseamna ca problema sunteti voi si inadaptarea voastra nu cei care traiesc acolo si procedeaza asa de cand se stiu. La asta trebuie sa lucrati, nu la a-i schimba pe ceilalti pentru ca asta e doar o prostie. Care ma duce direct la punctul urmator.
Am vazut referiri la inteligenta si curatenie, cum ca romanii ar avea un ascendent asupra spaniolilor sau, de ce nu, a vesticilor in general la acest capitol.
Inteligent romanul este, peste medie, confirm. La nivel individual, in chestiuni pragmatice, inteligenta se manifesta clar.
Din pacate acest inestimabil capital de inteligenta este perfect inutil cand vine vorba de dezvoltarea natiei si a societatii, pornind de la cele mai ordinare exemple cum ar fi alegerile pentru siguranta personala, convietuirea si implicarea in comunitate, pana la investitii, educatie, proiecte strategice, etc.
Cumva, cumva, realitatea din jur reuseste sa contrazica in fiecare secunda afirmatia ca am fi printre cei mai inteligenti din Europa. Om fi, dar e evident ca nu ne-a folosit la nimic.
Iar curatenia, nu as pomeni-o de jena. Statisticile spun ca suntem printre natiile cele mai certate cu sapunul, pasta de dinti si apa din Europa. Asta e un fapt.
Aaa, dar ce masini curate avem! 😄
Daca nu bagai prostia cu „sorosista”a spalatilor pe creier inventata la kremlin si propagata de idiotii utili worldwide chiar era un comment frumos…
0
Niste faze care ma distreazǎ tare la ei:
-se vand apartamente cu tot cu locatari, respectiv persoane in vârstǎ care au nevoie de cineva sǎ se ocupe de ei şi casa lor. Dau o reducere, noii proprietari au grijǎ de ei pânǎ mor si toatǎ lumea e la final mulțumitǎ
-le place sǎ se aşeze la coadǎ: se opreşte trenul in câmp la 100 km de orice localitate cǎ s-a rupt linia electricǎ, ei coboara şi, fǎrǎ nicio informație primitǎ, nu fac scandal dar fac o coadǎ unde, evident, vorbesc despre orice;
Sau, dacǎ e afiş cǎ autobuzul nu mai opreşte in acea stație, nu citesc. In schimb se aşeazǎ la o frumoasǎ coadǎ.
Suntem pensionari și ne-am mutat de 6 luni în Spania. De tot! Citind articolul mi-am dat seama că de când sunt aici nu m-am enervat niciodată.
0
Comentariu beton!22
Să fiți sănătoși, să vă bucurați mulți ani de viață fără nori, la propriu și la figurat!
@MV super vacanță!
Eu aștept cu interes și păreri despre Austral.
P S. Care ați lăsat ușa din spate deschisă de a intrat nenea ăla să urle la noi?
Au, s-a mutat frigul de afară pe blog 😬
N-am fost decât de vreo 5 ori în Spania, dar nu m-a șocat ritmul lent. Probabil pentru că ăsta este și ritmul meu în vacanță și în plus am beneficiat de vreo 19 ani de antrenament intensiv în Moldova, nimic nu mai poate părea prea lent după asta 😁
Cu engleza, ultima tură în Valencia am reușit să mă înțeleg în engleză inclusiv cu persoane care vindeau bilete la metrou. Sigur, nu o engleză cursivă și impecabilă gramatical, dar ei au înțeles ce întrebam eu și au reușit să-mi explice. Jos pălăria pentru efortul lor.
Dar gălăgia, oh, da, aici sunt de acord. Încă îmi răsună în urechi turuiala de o noapte întreaga a unui grup de spanioli, într-un autocar pe ruta Granada – Barcelona, acum vreo 20 de ani. Între timp mi-am mai dezvoltat mecanisme de ignorat gălăgia, dar zumzăiala din Spania și Italia este de neînvins 🙂
Bun domnule Tom, constat cu mare surprindere ca sunteti un pic mai tanar decat mine. Nu credeam dupa abordare si mentalitate, dar am sa imi permit sa va tutuiesc, din moment ce dumneata ti-ai arogat dreptul de a tutui o femeie fara sa ai cunostinta de etatea acesteia. Da, puteam sa-ti fiu fiica ca varsta, sotie, sau poate chiar mama, dar asta nu-ti da dreptul pana nu cunosti persoana, so o abordezi la pertu, corect? E o chestie de educatie elementara pe care uite, unii din romanii din tara si din blamata capitala, inca o au. Poate suntem putini ramasi cei de moda veche, dar uite ca inca nu am pierit. Asta asa ca vorbiti de educatie si insinuati carenta acesteia in micul grup care nu e de acord cu viata si mentalitatea hispanica ori vestica!
Ne bucuram de experientele si interactiunile cu putinii oameni care sunt un fel de „rara avis” ca si prieteni adevarati, oameni dintr-o bucata, cerebrali, cu, care empatizam si rezonam 100% si asa mai departe, nu va faceti griji. „Calitate, nu cantitate” e deviza noastra ca familie sa stiti! Totodata, cum ar fi fost sa muncesc o viata intreaga si sa nu am casa mea, doar a mea (fara grija de a plati chiria, sau de a fi o persoana nomada), casa pe care sa o tin curata, corecta si in care sa ma simt asa cum imi este si caracterul? Cum sa nu am ceva al meu, ceva ce sa pot las urmasilor. Vad ca nu va ganditi asa, sunt curios, de unde sunteti de loc din tara si de cati ani stati printre straini? Eu stiu ca romanul e gospodar, muncitor, ordonat, strange bani, isi ia casa lui, masina lui, are grija de familie si urmasi, nu? Eu asa stiu romanul. Sa fie un mit, sau doar ceva propriu cartierului unde am crescut in capitala? La cum te percep eu aici, din viziunile, opiniile si afirmatiile tale, nu ma duce cu gandul ca ai fi roman get beget sa stii! Poate unora le plac si masinile, te-ai gandit? Poate avem pasiuni multiple, e posibil, nu? Poate suntem tributari unui mod de viata pe care nu-l vrem schimbat, nu? Poate ne place sa fim proprietari! Poate avem valori care pentru altii nu inseamna mai nimic… Poate credem intr-un mod de viata care atesta ca munca aduce beneficiile pe care ti le doresti, poate ceva palpabil, nu efemer. Pai daca nu trageam din greu dand meditatii la finalul decadei anilor 80, cum as fi avut bani sa pot avea in anii grei din comunism un aparat foto pricopsit cum se zicea, sau camera video, cu care sa pot imortaliza toate amintirile evenimentelor familiei mele? Ce faceam, le tineam doar minte? Zici ca lucrurile materiale nu au valoare? Uite ca au si de fapt amintirile lasate de acestea, am dat un exepmplu acum, sunt cele palpabile. Cum e sa revezi aniversarea parintilor care nu mai sunt printre noi, sa revezi zilele de nastere a copiilor tai acum dupa atata amar de ani? Ai idee? Poate nu… Nu doar sa ti se para ca iti aduci aminte… Ce fericire imensa e sa vezi exact cum a fost totul atunci! Pentru familia mea este o implinire enorma ca avem casa noastra, curata si cat mai perfecta, o mandrie, oglinda noastra ca oameni, niste masini cat mai in randul lumii ingrijite si da ne plac masinile si da, curate, cum bine zici la finalul expunerii tale, ca ne-am putut si ne putem permite cateva concedii pe an in care sa vedem tara si restul lumii cu care suntem de acord ca ideologie sau nu, ori unde ne-am vedea sa traim sau nu. Copiii de asemenea au avut educatie intelectuala si viitorul asigurat, bineinteles cu conditia sa nu il ia „for granted” ca tot vad ca iti place limba din regat si de peste ocean. In fine, nu ne potrivim deloc ca mentalitate desi suntem apropiati ca varsta, dar stai asa, am eu impresia sau dicotnul globalist „in 2030 nu vei aveai nimic si vei fi fericit” prezentat in 2017 de un grup de scelerati iti surade? Ei, eu nu voi fi niciodata de acord cu asa ceva. Ah, vrei sa imi fac tranzactia mai rapida la magazin si sa il ignor pe nesimtitul din fata care sta de vorba cu casierul sau casiera, in timp ce in spate asteapta alti prosti dupa el, asa-i? Bravo mon cher! Bine gandit… Sa stai tu dupa el daca accepti asa ceva. Dar stai linistit ca de aceea ne fac globalistii acum case self-pay, poate o sa mearga mai repede si fara nesimtiti. Despre solutia asta cred ca insinuezi probabil… Fereasca-ne sa ajungem la asa ceva, insa nici sa stau pasiva la coada asteptand sa-si povesteasca unu’ ultimele isparavi nu voi accepta! Niciodata!
Nici sa plece omul cu 10-15 minute mai devreme de acasa nu sunt de acord! Nu e vorba de asta! Pleaca daca vrea el doar. Asadar el e de vina ca niste nesimtiti ignoranti nu au respect pentru ceilalti participanti la trafic, dar cred ca tu nu prea stii care sunt normele rutiere. Tot ce este in afara de prima banda se utilizeaza pentru depasire „only” apoi reintri pe prima banda, nu sa te uite sfintii acolo! Nesimtirea despre care am vorbit in mesajul anterior si arogarea dreptului sa „a-si lua unii strada” si a dormi efectiv pe ea, iar nu face parte din gandirea mea! E o nesimtire, o proasta crestere, indiferenta, ignoranta si atat! Probabil ca pentru tine masina e ca si in cazul Andrei, doar un mijloc de a ajunge undeva si nu ceva drag, parte din noi. Ei altii sunt altfel, au pasiuni. Ne place sa ne „chitibusim” masinile, sa le curatam si sa le „bibilim”, ca si pe celelalte lucruri ale noastre. Pun pariu, „no ofense”, ca esti un om cu foarte putine pasiuni, hobby-uri, poate nu ai deloc, poate da… Ei, noi am crescut altfel, parintii mei erau colectionari si mi-au insuflat pasiunea, pe langa ce s-a trasmis genetic.
Eu cred ca diferentele noastre cognitive vin de la faptul ca provenim din medii total diferite din Romania. Chiar sunt curioasa de unde esti de loc draga „Tom” si daca ai pasiuni sau hobby-uri.
Vorbesti ca noi romanii suntem imputiti! Da, poate prin alte locuri, nu stiu, in tara, dar eu am vazut cu ochii mei mormane de jeg in masinile spaniolilor, masini care ce sunt, sunt cartea lor de vizita cand ies din casa, oglinda caracterului lor nu? Unu’ avea la propriu o scumiera de casa lipita pe bord si plina de chistoace! Am facut poze, nu m-am putut abtine! Mi s-a parut strigator la cer, „the epitomy of decadence”! I-am vazut si jegos imbracati, rupti, murdari de vopsea, vaselina, multe, in fine, ceea ce la noi in capitala pe strada vezi mai rar, dar am vazut si persoane in etate foarte elegante ceea in tara nu vezi, corect, iar de casele lor nu mai zic. Pai eu nu am vazut case in tara care zac in asa jeg cum am vazut in Spania, imi pare rau Tom draga! Si oameni indolenti si indiferenti la acel jeg! In fine… Dezbatem degeaba inca niste luni de acum incolo si tot nu ma vei putea convinge de axioma prezentata de tine… Nu tine la mine…
Dar poate ai datoria morala totusi fata de cititori ori de cei ce vor mai reveni pe aici sa deschizi un subiect pe care constat ca il vezi invizibil: ce crezi tu despre cei care iti ocupa casa „los okupas” si despre legislatie spaniola pe acest subiect! Stiu bine cazurile pentru ca am prieteni in Spania, am fost pe acolo in concedii (cat si in multe din zonele de Sud ale Europei), asadar stiu cu ce „se mananca” aceasta elucubratie acceptata la nivel national, ceea ce e INADMISIBIL! Nu am mai auzit de asa ceva!
Nu stiu daca voi mai reveni cu alt mesaj, e clar cu cine vorbesc si fara vreo suparare cunosc genetica felului tau de a fi si nu are nici un rost sa-mi pierd timpul si energia pe aici, oricum nimic in mentalitatea ta ori a mea nu se va schimba! Suntem diametral diferiti, probabil fac parte dintr-o minoritate stricta ca si caracter si fel de a fi crescuta 100% corect, in maniera perfectioniste, care nu va accepta indiferent de unde ar trai, sa ii fie schimbata viziunea, ca asa e acolo, ca asa sunt cele ale locurilor! Nimic nu e peren sau imuabil, nimic nu e un etalon, asadar oricand poti schimba ceva undeva atata timp cat nu e corect etic si moral… Cam atat, deja e prea mult pentru mine. Nici nu ar fi trebuit sa il sustin pe Alejandro, care oricum cred ca e peste multi spanioli ori romani de pe acolo si ii merge bine, facandu-si si traindu-si viata exact in spiritul corect in care a fost crescut, dandu-le peste bot „amibelor” de acolo. Am scris doar din dorinta de a sprijini pe cineva (scandalizata de afirmatiile colocviale ale Andrei – dar ce stie ea, cunosc foarte bine genul), a sprijini cum ziceam un roman, care vad ca se indentifica in mare parte cu noi astia putini si neintelesi de voi, astia care v-ati „occidentalizat”! Nu aveti nici o scuza si v-ati pierdut spiritul de a fi romani adevarati, care gandesc nu vegeteaza, de a trai corect, in nici un caz nu cum s-a deprins prin Vest, ca de, asa s-a deprins pe acolo… Hasta la vista!
Corecteaza materialul daca mai poti ! Ti-a scapat undeva in exprimare dovada ca esti barbat nu femeie :))
Vă asigur că spaniolii știu ce este graba, mult mai bine ca românii dar la muncă. Când e vorba de muncă, nu e loc de „înțelepciune” proverbială românească gen”hooo că nu dau tătarii”(chiar dau), „grăbește-te încet” sau alte vorbe de duh care să justifice lâncezeala.Când e vorba de muncă, nu au timp de taclale, dealtfel ei nici nu vorbesc la muncă și cuvântul de ordine este „prisa”. „Prisa”, în traducere grabă, este cuvântul de ordine în munca lor zilnică, mă și mir că mulți dintre comentatori nu au sesizat acest aspect. „Prisa” este ceva ce ține de cultura lor, graba s-a născut odată cu „reconquista” când îți însușeai atât pământ, cât puteai cuceri de la marocanii pe care îi puneai pe fugă, cât mai repede cât mai mult pământ. În gălăgiosul lor comportament, mult mai nuanțat ca în vorbăria românească, înjurătura fără perdea este la ordinea zilei și la fel face parte din cultura lor dar niciodată nu este la persoana a doua singular sau plural ci numai la persoana a treia ceva neutru însă la fel de colorat și de strașnic. Și nu este totul armonios în societate, au și ei neajunsurile lor de condamnat, nu doar la noi sunt lucruri neplăcute, de exemplu invidia spaniolă este proverbială, nu are comparație cel puțin în Europa, de la ea a pornit atât inchiziția cât și războiul civil, chiar și acum oamenii dialogând, rar se privesc în ochi tocmai pentru a evita crearea de neplăceri și atitudini ostile care din priviri pleacă. Asta nu împiedică nimic din manifestările de exuberanță și bună dispoziție de care s-a vorbit suficient aici. Odată integrat dacă vorbești cu ei aceste aspecte, ei își vor recunoaște aceste neajunsuri, plus un rasism și o slabă predispoziție pentru cultură sau efort intelectual. Deci nu totul este roz la ei și răul s-a adunat numai la noi. Că au știut să fructifice în decursul istoriei fazele care îi favorizau asa cum știu să o facă și azi, e o altă discuție dar cu toate acestea au un acut complex de inferioritate față de englezi, pe care chiar îi urăsc, față de francezi pe care greu de tot îi suportă sau față de nemți și nordici.
Părerea mea e că a trăi intr-o societate mai lentă e un avantaj. Această lentitudine e legată de lipsa stresului iar aceasta este un lucru formidabil pentru sănătatea noastră.
Cand stai la coada si nu te enervezi că cei din fața ta vorbesc, ci din contră, mai participi si tu la discuție, ca autoinvitat, asta iti adauga ani la viață.
De dapt dupa japonezi , spaniolii sunt cei mai longevivi oameni de le planeta. Probabil ca lipsa stresului, sociabilitatea lor, siesta si alimentația sunt de vină.
Păi, haide să devenim și noi o nație mai lentă !
Cum o fi oare, ar fi cumva posibil ? 🤔
In câți 30 de ani ?
Probabil la sate sau in provincie in Spania!!!Eu locuiesc in Madrid de 27 de ani si e agitatie ,nici o treaba cu lentitudinea iar cu engleza…..generatiile noi de copii da, stiu, pentr-ca 90% din scoli sunt bilingue dar asta se va vedea în cativa ani.Banuiesc ca nici francezii nu stiu engleza🤣
Espera hombre… que pasa contigo ? Por que tanta priza ? 🤣 Poate nu ai observat, dar in magazine de astea, sunt scaune langa tejghele. Pentru asta sunt, sa astepti o babă pâna alege trei bucatele in 2 ore. Si apoi vrea sa vada si in acte originea mărfii…Ai dreptate aici, eu dupa 7 ani, incep sa injur cu voce tare, românește, așa… privind in sus… 🤣🤣🤣
0
Tu nu mai fumezi, deci nu știu dacă ai observat și asta… Au dat ceva lege recent, vor să aibă o generație de nefumători până în 2030 sau 2040, prin urmare nu mai pun scrumiere pe mese la terase. Tot se fumează, dar ospătarii ne-au zis că putem sa aruncăm chiștoacele pe jos. Mai că te lași de fumat doar de rușine că faci gestul ăsta 😅
Știam asta din turele trecute în Spania. Dar să știi că depinde de terasă. La cele la care am stat eu, nu te lăsau să fumezi la o distanță mai mică de cqtiva metri de terasă.
Domul Vasilescu a declanșat un adevărat „uragan” de comentarii despre ce si cum este in Spania.
Eu, nu am ajuns acolo, in schimb am acumulat multe informații de la românii stabiliți pe acolo sau turiști frecvenți.
Nu cu vorbe multe … cu toate testele Pisa sau evaluări ale cunoștințelor de limbi străine, care s-ar situa peste nivelul României, eu consider spaniolii o națiune leneșă, puțin educată, fără preocupări majore, in afară de a petrece cât mai mult timp liber si cât mai ieftin.
Doar turismul i-a salvat de la situația de a ajunge cu un PIB minor in Europa !
Si asta nu datorită lor, direct, ci milioanelor de turiști care varsă bani in economie. Si pentru asta nici măcar nu sunt recunoscători !
In schimb, valurile de „căpșunari” români si estici, imigranții de multe neamuri folosiți la muncile de jos, au mai adus și alți bani de profit.
Ați auzit de mulți români cu educație superioară și specializări in medicină, inginerie sau IT să fie angajați în funcții bine plătite? Nada !
Posturile bune sunt doar pentru ei !
Si un pic de istorie … Spania, țara maurilor, evreilor, regilor, reginelor, conchistadorilor – care au ucis si furat enorm in toată America centrală si de sud, inchiziția cea mai cruntă,
comuniști, fasciști, război civil, dictatura lui Franco si acum o frumoasă monarhie cu un guvern socialist.
Cam multe evenimente istorice, dar se pare ca acum spaniolul de rand e foarte liniștit, nu prea îi pasă de nimic si viața e frumoasă pentru pensionari si toți angajații de la stat-bugetari.
Străinii, tot străini vor rămâne pentru ei !
o tara perfecta pentru trait
Iarba verde …de peste hotare !
Recomand sa mergeti in Andaluzia sau Extrema Dura, unde veți găsi muultă iarbă verde !