Uite că mă lovesc de o problemă pe care n-o văzusem venind în niciun fel.
Am ajuns în Catania, până aici totul bine. Sunt 18 grade la ăștia, e frumos, la tot pasul cârciumi cu mâncare bună. Fix ce mi-a recomandat medicul de familie înainte să mă urc în avion.
Altundeva e problema, prieteni: e prima oară când ies din țară, de când m-am lăsat de fumat. Și tot prima oară când, după mai bine de două luni, mă chinuie gândul că mi-aș aprinde o țigară.
Pentru că în capul meu plăcerea de a călători era strict legată de plăcerea de a-mi aprinde o țigară. Nici măcar nu-mi imaginam c-aș putea să ies din țară și să nu fumez. Treabă care m-a lovit azi din plin.
Nu, evident că nu mi-am aprins și nu-mi voi aprinde nicio țigară, dar este încă un prilej să constat cât de parșiv este fumatul. Mi-a trecut de multă vreme sevrajul datorat lipsei de nicotină, ai fi zis că nu mai e niciun pericol.
Ai fi zis… între timp, efectiv mă uit cu ură și invidie la toți ăștia care trec pe lângă mine cu țigările aprinse în mâini.
P.S. Da, știu că poza n-are nicio legătură cu fumatul, dar ziceți voi că nu e prea mișto ca să nu v-o fi lăsat aici.
„[…] plăcerea de a călători era strict legată de plăcerea de a-mi aprinde o țigară” – e un pattern din care o să ieși mai curând decât crezi. Sistemul de repere stabilite anterior a reactivat nevoia de a fuma, dar creierul o să se prindă relativ rapid că NU mai e cazul, „călătorie” nu mai e egal cu „a fuma”.
Țin pumnii să reziști! 🙂
Comentariu beton!11
Zici tu @Alexia ? Căci eu sunt „în luna a 2-a” și de aceea nu plec niciunde. Căci mă consider vulnerabil. 🙃
Comentariu beton!17
E vorba de carari sapate in creier, le schimbi cu altele si incet incet se astupa.
La fel e si la alcool.
Pur si simplu pe cararea asta n-a mai fost de mult si inca nu s-a estompat, dar se face acum una noua, trece.
Comentariu beton!12
Să vezi cu ce invidie și ură se uita un fumător când aude ca ai reușit să te lași.
Am 9 ani de când m-am lăsat și te înțeleg perfect.
Comentariu beton!24
ba nu! io chiar le doresc tuturor foștilor fumători să rămînă așa, mi-aș plua-n iarba dracului!
Comentariu beton!12
nu înțeleg poza; signorina are gambe groase… neeeeh; sau poate rochia ți-a adus aminte de eșarfa ta fucsia?
Comentariu beton!11
Să mori tu…??!!
Protestez vehement! Ba chiar insist sa vina si signorina, sa studiez problema de la origine, adica, de unde se imbina 😉
chiar cu riscul de a muri, rămîn la opinia mea; da’, @Kilroy, succes!
aș putea să emit niște păreri referitor la sandale, da’ mă semnez dăkît: mic, gras, urît și cu început de chelie
;)))
Asta pentru că ai creierul in mod de asociere a diverselor placeri cu fumatul. Asocieri greșite evident.
Gen :
cum intra cafeaua cu o țigară
Cum intra o țigară după o masă bogată etc.
Cum intra țigară când ai un punct de belvedere ( cazul meu)
Eu am scăpat de.toate dar ia minim 1.5 ani după ultima țigară.
O să treacă treptat.
La mine mai era o problema când mai ciuguleam niste beri îmi scădea imunitatea la fumat de tigari ;))
Tine-te tare. Iesitul din tara e mai mult decat o tigara. Ia o gelato🍦🍧, un cannoli. Nu ma indoiesc ca gasesti tu un inlocuitor pentru chestiile alea care ard asa usor.
Io vreau să spun doar că tocurile-cui ale femeii din poză sunt nepotrivite pentru pavajul ăla cu piatra cubică! Cred că de aia s-a și pus in fund pe stâlpul ăla de beton!😀
Comentariu beton!28
Pfff, a trebuit să dau scroll până sus la poză să văd pavajul și tocurile. Da ai văzut și ce trepte strâmbe au ăia pe acolo?
Comentariu beton!11
@Shoric, daaaa, nu știu cum îi mai suportă pământul cu așa lucrări! 😀
Sa vina Negoita cu paveleee !
Eu alta solutie nu vad !
Comentariu beton!16
Si mazare cu asfalt
Salut. Nu vreau sa fiu responsabilul cu proasta dispozitie dar doresc sa va dau exemplul personal privitor la consecintele obiceiurilor „nesanatoase” ca fumat, alcool, grasimi si dulciuri. Recent am fost supus la o operatie de montare stenturi pe arterele coronariene (3 la numar) care erau blocate 90% si eram la un pas de infarct. Am avut noroc deoarece am ajuns cam in ultimul moment. Cum a decurs astfel incat sa ajung la stent: dureri in piept neregulate, mers la cardiolog, analizele unor markeri de inima bune, ekg bun, dureri in continuare, facut angio ct (nu il faceti pentru ca nu e concludent) cu rezultat obstructie moderata si calcifieri, dureri in continuare, test de efort cu monitorizare ekg si aici a fost un rezultat prost pentru mine, coronarografie care a dat verdictul adevarat: trei artere blocate 90%, recomandarea primara a doctorului: bypass dar situatia s-a agravat si doctorul nu a mai stat dupa bypass asa ca a pus trei stenturi, in continuare tratament si fara grasimi saturate sau alimente care le contin. Am avut noroc cu acele dureri pentru cu ca altii mor fara nici un semnal prealabil. In aceeasi perioada 2 persoane apropiate au ajuns la stent iar doctorul Horia Cioflan (53 de ani ) a murit la el in cabinet. Factori de risc pentru boli de inima si producere de infarct: barbat, fumator/fost fumator, diabet, dieta nesanatoasa. Recomandarea mea dupa 50 de ani la barbati: o coronarografie la 2 ani preventiv. Toata distractia s-a desfasurat la Monza (mai putin angio ct) si m-a costat 7000 euro. Am preferat Monza pentru ca soacra mea a facut operatie de schimbare de valva (8000 euro) si este foarte bine. Cu casa de sanatate s-a decontat ceva dar nu mult. Stenturile erau mai de calitate si acestea nu se deconteaza. Cele decontabile (partial si alea) nu se pretau la ce aveam eu. Asta este. Sanatate multa va doresc.
Comentariu beton!35
Salut. La ce medic ai făcut investigațiile? Mulțumesc!
La doamna dr. cardiolog Roxana Ionascu pentru evaluare si tratament. La domnul dr. Calin Iulian montare stenturi. Ambii au fost foarte buni si s-au purtat super. E destul de scump la Monza dar se poarta foarte bine cu pacientii.
@Sorin, dap. Am aflat și eu acum de curând că în spitalele de stat se folosesc materiale cele mai ieftine și care sunt de o calitate îndoielnică.
Da. Asa e. Ce se deconteaza de catre casa este de calitate proasta. La spitalele de stat/particulare daca dai peste un doctor bun si corect te intreaba daca poti scoate bani din buzunar pentru materialele corespunzatoare. Eu nu merg in general la un anumit spital ci merg in functie de doctor. Am deja o serie de nume pe diferite specializari care sunt in diverse locuri la privat sau la stat. In cazul acesta a fost si soacra mea la docorul Calin, spitalul este foarte bun si nici nu mai aveam timp de cautat. Au conditii corespunzatoare, foarte mult personal si monitorizare permanenta cu niste aparate speciale care se monteaza pe pacient si transmit prin wifi la un sistem de monitorizare. Va sfatuiesc sa va feriti de Sanador. O ruda a avut ghinionul sa moara cu zile la ei si familia a platit si 20000 de euro. Inainte de operatie a fost anuntat ca nu e o chestie dificila si bine ca a venit din timp. Dupa ce a murit familia a fost anuntata ca a fost un caz la un milion. Doctorul (pe care nu il nominalizez) e o „celebritate” (mai mult negativ) l-a operat si apoi nu a mai dat pe la el o saptamana (avea treba cu mesterii la o vila) iar personalul medical de acolo nu il baga in seama. Cand s-a inrautatit treaba a venit doctorul si a refacut operatia dar prea tarziu.
@Sorin: nu generaliza cu Sanador.
De obicei nu generalizez dar:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/c-t-popescu-a-povestit-experienta-pe-care-a-avut-o-la-sanador-1020604
https://www.hoinarpedouaroti.ro/2013/01/de-ce-am-renuntat-la-serviciile.html
https://www.capital.ro/revoltator-perchezitii-la-sanador-cum.html
https://www.youtube.com/watch?v=7bAVA-tlF6Q
https://www.profm.ro/stiri/bine-de-stiut/reactia-clinicii-sanador-in-cazul-andreei-balan-dupa-ce-cantareata-a-suferit-un-stop-cardio-respirator-89112
https://citymaps.ro/spital/bucuresti/clinica-sanador-victoriei-corp/
Nu cred ca sunt chiar toti tampiti. Personal dupa cum s-au comportat cu acea ruda daramam spitalul pe ei si la ce cunostinte si relatii aveau puteau sa faca asta. Dar nu am putut sa ma bag. A fost o chestie sensibila.
Nu zic ca nu sunt si doctori buni acolo si ca nu au aparatura dar pana despici firul in 4 poti sa mori. Doctorul de care am pomenit (personal nu ma duceam la el nici daca ma platea nu sa ii dau bani) lucreaza si la stat. Si personalul de suport nu e ok. La Monza doctorii lucreaza numai acolo. Un coleg de camera (eram 2 colegi de suferinta in camera) a avut o problema noaptea si au venit 4 persoane sa il asiste. Doctorii aferenti pacientilor veneau nonstop la bolnavi. Au rabdare si cu tampiti: un tip facea scandal ca nu ii este scos pansamentul la scurt timp dupa coronografie ( se tine o zi altfel poti sa sangerezi) si a doua zi cand au venit sa il scoata nu a mai vrut. Eu am asistat pe viu la operatia mea si am simtit cand doctorul a pus stenturile si le-am vazut pe ecran. Este o situatie de 1 si 0 ca la computere: mori sau traiesti (eram foarte rau cu dureri foarte mari si dupa stentare m-am simtit bine si acum iau doar 3 tipuri de pastile pe zi si tin regim). Sunt pe net persoane care critica spitalul monza si ca alternativa poate fi si clinica Angiomedica (soacra mea a primit un stent acolo) si am auzit ca si la Fundeni, targu mures etc. Dar am vazut multa aglomeratie la Monza ceea ce la preturile pe care le au inseamna ceva. Eu nu fac reclama si daca gaseam ceva in alta parte si mai ieftin poate ma duceam. Problema e ca la problemele cu inima (sau AVC) timpul e de multe ori vital si acest doctor a avut disponibilitatea sa puna stent cand indicatia medicala este ca se face bypass la ce aveam eu. Si stent de 4 (2 mi-au pus) nu cred ca aveau cei de la un spital de stat chiar si cu bani. Oricum indiferent unde se face la barbati peste 50 se indica o coronarografie si regim cat mai fara grasimi, dulciuri si alcool. Eu aveam colesterolul in domeniul sigur mai mic de 150 si glicemia in zona buna pentru ca tineam regim destul de bine. Dar doctorul a zis ca diabetul accelereaza depunerea de aterom. S-a chinuit saracul doctor ca erau calcifiate (simteam in piept cand se straduia sa le aplatizeze). Asa ca am scos complet grasimile si carnea grasa.
Păi și când erai în aeroport, în avion, la restaurante, la hotel, in alte locuri de interes public nu te uitai cu un zâmbet malefic la ăia care chiar fumau și nu aveau cum și unde? Pe mine doar senzația asta mă face să mă simt deja alt om față de în urmă cu 15 ani, când m-am lăsat.
Chiar si pentru a nu da satisfacție celor care gândesc „nu poate, eram sigur ca nu poate…ce, eu nu am vrut???” și tot merită efortul de a nu recidiva…
0
Te ții tare, da? 💪💪💪
Se zice ca in spatele oricarui trigger (ce poate fi o persoana, un lucru, un loc anume) se afla o nevoie neindeplinita sau faptul ca nu esti vindecat. Oricum ar fi, tu nu te da batut. Vacanta trece, fumatul e posibil sa nu treaca asa usor.
Da, frumoasa poza si interesanta. Roscata in roz parca e picata din nori in decorul cu cladiri clasice si culori sobre.
Da-i timpului … timp. Asa am facut si eu. In loc de tigare, ceva de baut, dar mie mi-a iesit prost o radiografie la plamani, pana la urma nimic grav, dar am zis… ok si daca era cancer pulmonar? Si chestia asta ma bantuie de atunci, asa ca asta e cea mai puternica motivatie. Pt mine functioneaza, dar nu am fost heavy smoker.
Trebuie sa scoti fumatul din cap. Stiu ca e greu dar daca tot o sa tanjesti dupa tigara si o sa te tot gandesti la asta o sa „cazi” inapoi. De fumat nu te lasi, de fumat te abtii, e foarte greu mai ales daca ai fumat multi ani. O vad si pe maica-mea la 68 s-a reapucat dupa o pauza.
Eu am lasat țigările din suprasaturatie (efectiv, corpul a zis „atat”) . Am si acum foitele si tutunul cu mine. Nu plec fără. Dar nu mai fumez. Daca nu le-as avea, sigur m-as duce sa cumpăr un pachet de țigări. Nu degeaba-i zice „iarba dracului”
ce mergea o tigara la un espresso din ala bun 😀