Am crescut într-o casă în care banii se țineau la comun și multă vreme am fost convins că așa se face. Dacă ai mei țineau banii la comun înseamnă că așa e bine, așa trebuie. Nu mi-am pus semne de întrebare nici măcar în ziua în care, absolut întâmplător, mama a găsit în buzunarul hainei lui taică-meu un teanc de 8000 de lei.

Eram de față, chiar i-a găsit întâmplător, maică-mea era o doamnă, nu-l căuta prin buzunare. Cert e că i-a găsit, așa că urma să fie interesant când ajungea tata acasă și urma să spună ce-i cu ei. Mai ales că 8000 de lei erau vreo două salarii bune pe vremea aia.

A venit acasă, l-a luat mama la trei păzește că ce e cu banii ăia, dar taică-meu a ieșit superb din încercuire: „sunt banii pentru mașină. Dacă am nevoie să schimb o planetară să nu trebuiască să-ți cer ție”. Fix așa a zis, mi-a rămas planetara aia în cap. Deși au continuat să-și țină banii la „comun”, ăla ar fi trebuit să fie un semn că poate nu e chiar cea mai bună idee.

Dar n-a fost, prin urmare, cea mai mare parte a vieții mele, am ținut banii la comun cu partenerele de viață. Vorbesc despre relațiile lungi, desigur, nu c-o agățam pe una în club și dimineața puneam banii la comun.

C-o fi fost bine, c-o fi fost rău, nu știu. Cert este că în modul ăsta am învățat pe propria-mi piele că la un moment dat, banii ținuți la comun ajung să genereze frustrări. Indiferent cât de bună e relația și cât de bine se înțeleg cei doi, n-au cum să nu apară momente de genul: „chiar trebuia să dai atâția bani pe un playstation” sau „de când costă atât o pereche de pantofi?”.

Să ne înțelegem, vorbesc despre familii normale, cu venituri normale, acolo unde o cheltuială de genul playstation sau pantofi scumpi se simte în buget.

Dar tot învățul are și un dezvăț, nu? Pentru că trăiesc cu convingerea că doar prostul este consecvent, până la urmă am ajuns la vârsta si în relația în care am schimbat complet paradigma: nu mai vreau să-mi țin banii la comun. Niciunul dintre noi doi nu vrea asta. Și ce să vezi, cinci ani mai târziu, n-am avut niciodată nici cea mai mică discuție pe tema banilor cheltuiți.

Da, știu, asta nu e atitudine de familiști. Nu poți, domnule, să dai înainte când fiecare trage pentru el. Ce viitor comun e ăla?

Uite, o să vă demonstrez eu că se poate să „dai înainte” și dacă nu pui banii la comun.

Desigur, înainte de toate suntem o familie, prin urmare trebuit să găsim o formulă care să includă și „banii noștri”. N-am zis niciun moment că nu trebuie să existe și bani puși la comun, doar că nu toți.

Așa c-am găsit ceea ce eu consider a fi metoda ideală: am deschis un cont comun care are atașate două carduri. Ăsta e contul familiei, cont pe care îl alimentăm amândoi lunar, iar banii se cheltuiesc pentru orice nevoie legată de casă, copii, familie. Există și un alt cont, separat, pentru economii. Și cam asta ar fi tot ce înseamnă „banii noștri”, în rest, fiecare face fix ce vrea cu banii lui.

Prieteni, în anno domini 2024, nu pot să înțeleg de ce ai mai pune banii la comun. Pur și simplu nu înțeleg de ce ar fi în pericol viitorul financiar al cuplului dacă cei doi au fiecare banii lui. Dacă amândoi trag la aceeași căruță nu este absolut nimic în pericol, noi facem cuplul, nu cuplul ne face pe noi.

În capul meu, catalogările de felul ăsta sunt din aceeași serie cu zicerile alea bătrânești: „bărbatul trebuie să aducă mai mulți bani în casă decât femeia”. Serios? Și dacă femeia e atât de bună în ceea ce face încât ajunge CEO pe la vreo multinațională sau are un business care-i aduce bani mulți, trebuie neapărat să divorțezi, este? Că altfel nu ești bărbat în casă. Mda, a sunat secolul 19 și și-a cerut zicătorile înapoi.

En fin, hai că m-am lungit mult. Voiam să zic că fiecare face cum îl taie capul, cum vrea și cum simte, dar eu am ajuns în acea etapă a vieții în care am nevoie și de banii mei, nu doar de banii noștri.

Faptul că sunt într-o relație nu mă reduce pe mine ca persoană, ca individ, la zero. Am și eu nevoie de bucuriile și plăcerile mele pe care mi se pare normal să mi le acopăr din banii mei, nu din banii noștri.

Că n-are Mara nicio vină că mi s-a pus mie pata să merg la Campionatul European, de exemplu, sau în cel mai sudic punct la Europei. Și mi s-ar părea foarte aiurea să iau banii din bugetul comun (și nu puțini) ca să-i cheltuiesc pe niște excursii ce-or să-mi aducă plăcere doar mie.

Greșesc?

Sunt extrem de curios cum stau lucrurile la voi. Banii la comun sau?

sursa foto: freepik.com