Articol scris de Iulia.

Aute-i, cum au dat ei clic repejor după ce-au văzut titlul, crezând că mă apuc să povestesc cine știe ce porcoșenii de prin budoarul personal!

Ntz, țeapă, dacă asta sperați, nu e cazul. Nu e cu porcoșenii, e cu copii. Mai exact, cu al nostru, că p-ăsta îl avem. Și cu modul în care s-a insinuat, treptat și pe nesimțitelea, în patul matrimonial.

Dar să începem cu începutul. Copchilul ăsta de l-am făcut io cu omul meu e un model mai dubios, așa. În sensul în care, în primii vreo 4 ani și ceva din viața lui n-a vrut să doarmă cu mă-sa și cu tac-su sau cu mă-sa ori cu tac-su nici mort.

Când era mic mititel și se trezea din 5 în 5 minute pentru că papa-caca-pipi, mi-aș fi dorit din tot suflețelul meu mic și negru să îl fac să doarmă plantându-l în pat între noi. Sau lângă noi. Sau peste noi. Sau oriunde pe aceeași suprafață de dormit cu noi.

Că, evident, asta ar fi simplificat destul de mult lucrurile din punct de vedere al aprovizionărilor nocturne cu hrană, a cărei sursă principală a constituit-o timp de niște luni bune în exclusivitate subsemnata.

Dar nu. Copchilul meu urla ca din gură de șarpe de fiecare afurisită de dată când încercam să îl culcăm oriunde altundeva decât în patul domniei sale. Vorbim aici de somnul de noapte. Ziua mai accepta să doarmă și în sistemul de purtare.

Că vorba aia, dacă tot o ții pe mă-ta trează toată noaptea, de ce n-ai profita de ea și pe timpul zilei, să te ție atârnat de persoana ei precum un sac cu mălai. Cărucior? Pfff, ce-i aia? Ah, gata, știu. Un dispozitiv similar patului părintesc, în care odată plantat copilul, acesta începe să urle pe diverse tonuri, care mai de care mai sfâșietoare.

Mă rog. Ziceam deci de somnul de noapte. Am încercat noi în fel și chip să convingem mica făptură urlătoare că nu, patul nostru nu are cărbuni încinși, lavă fierbinte, cuie unse cu șoricioaică sau piuneze înmuiate în cianură pe post de saltea.

Dar copilul, nu și nu. Cum atingea suprafața de dormit a patului nostru, cum începea să urle de-l auzeai de la două județe mai încolo. La un moment dat ni se făcuse și frică, să nu care cumva să vie naibilor Protecția copilului peste noi, urmare a reclamației vreunui vecin că chinuim biata odraslă…

E, n-a venit Protecția Copilului, în schimb a venit vârsta grădiniței. Care, așa cum am tot povestit în repetate rânduri – și după cum știe cam orice părinte trecut prin aceste vremuri de restriște – au venit la pachet cu nenumărate episoade de muci, febre, tuse și alte plăceri ale vieții în comunitate.

La unul dintre aceste episoade, pentru că nu mai dormisem ca oamenii de niște nopți bune și pentru că febra și mucii nu-i dădeau pace deloc bietului copchil, am decis să-l luăm cu noi în pat. Să ne fie mai la îndemână să-i suflăm mucii, să-i administrăm medicamentele și așa mai departe.

Mno, și cam aici s-a împuțit treaba. Pentru că, ce să vezi, fiul nostru a descoperit cu această ocazie că nu e rău deloc să dormi cu mă-ta și tac-tu. Că una e să dormi la tine în pat, împreună cu o șatră de plușuri, și alta e să dormi pe carne de om.

Pentru că, vedeți voi, degeaba-i dai un genunchi în nas unui Mickey de pluș, n-o să icnească niciodată la fel de amuzant cum o face tac-tu atunci când primește același tratament. În somn, firește, că altfel unde-ar mai fi distracția?

Așa că, încet, încet, odrasla s-a insinuat în patul nostru. Cu titlul de chiriaș provizoriu, desigur. După ce i-a trecut boleșnița în cauză, l-am mutat bineînțeles înapoi în camera și patul domniei sale. Și lucrurile păreau să fi reintrat în normal.

Asta timp de vreo 2-3 nopți. Că-n a patra m-am trezit pe la un 3-4 dimineața, așa, trasă delicat de mânecă de fi-miu, care „șoptea” (am pus ghilimele pentru cine nu știe că un copil de 5 știe să șoptească cam la fel cum știe o pisică să-și facă singură popcorn la ceaun): „Maaaaamiiiii, pot să vin la voi în pat?”

În primul moment m-am panicat, firește, crezând că a revenit molima. Așa că am luat iute copilul, l-am sucit pe toate părțile, l-am pipăit, l-am analizat, l-am interogat și am aflat că n-avea nici pe dracu, atâta doar că avea chef să nu doarmă singur.

Am zis hai, n-o fi foc dacă îl las și-n seara asta. Bine, sinceră să fiu, prea mult n-am gândit, că v-am zis, erau ore mici ale nopții și eram capie de somn, așa că aș fi fost dispusă cam la orice numai să mai apuc un pic de nani.

Acceptat așadar odor în pat, culcat la loc. Vorba vine, culcat – că după ce aprinsesem lumina, sucisem copilu pe toate părțile, luasem temperaturi și purtasem dialoguri interminabile tip „Ce-ai pățit? Te doare ceva?” și așa mai departe – numai un singur lucru îmi lipsea. Somnul.

Evident că am stat cu ochii-n tavan până s-a crăpat de ziuă, ascultând cum sforăie mulțumiți ceilalți 2 colegi de pat.

Noaptea următoare – aceeași dandana: ore mici ale nopții, copil apărut lângă mine, tras de mânecă, „Maaaaamiiiii, pot să vin la voi în pat?”

De data asta n-am mai stat la discuții cu el, doar am mârâit ceva printre dinți, mârâială pe care fiul a interpretat-o drept accept de cocoțare în pat. S-a cocoțat, s-a culcat, a adormit instant. Io – cu ochii-n tavan, cum altfel?

Seara următoare, prevăzătoare, mă apuc să-i fac instructajul:

– Dacă la noapte te trezești din nou și vrei să vii la noi în pat, poți să vii. Nu e nevoie să mă trezești, să mă întrebi dacă ai voie, poți să vii direct. Bine?

– Bine!

Sper că vă dați seama că instructajul meu a fost fix frecție la picior de masă din PAL. Că de trezit tot m-a trezit, de adormit tot n-am mai adormit la loc.

Așa că, năucă de somn, am decis împreună cu domnul soț să ne ușurăm viața în felul următor: punem copilul la culcare în camera lui, îl lăsăm să adoarmă, iar apoi, când mergem noi la culcare la rândul nostru, îl transbordăm de bună voie și nesiliți de nimeni de la el în pat la noi în pat. Măcar așa nu ne mai trezește în creierii nopții.

Zis și făcut. Am executat, lucrurile au părut să meargă bine o bucată – copilul dormea, noi dormeam, toată lumea fericită.

Până într-o altă noapte. Copilul era deja parcat între noi, așa că, exceptând vreun caz de boală, teoretic n-ar fi avut de ce să se și să ne trezească. Nimic mai greșit decât această naivă presupunere.

Căci în noaptea cu pricina, mă trezesc, din nou, trasă de mânecă:

– Maaaaaamiiiii!

– Ău? Ce-ai? Ai pățit ceva?

– Nu. Dar mă scapă pipi. Ce să fac?

– %$^**%$#^&*&^$##!@@

– Ceeeeee?

– Să te duci să faci pipi, evident!

Mulțumit de răspuns, pleacă, își face treaba, se întoarce. Se culcă, adoarme. Încerc și eu să adorm la loc. După o bucată bună de foială, ajung fix în punctul ăla în care știi că ești pe cale să ațipești, nu ești chiar adormit de tot, dar nici treaz 100% nu mai ești. Și cum savuram eu acest plăcut moment, din stânga mea se aude din nou un glăscior suav:

– Maaaaaamiiiii!

– %$^**%$#^&*&^$##!@@

– Ceeeeee?

– Ce este, Eric? (nush dacă v-am zis, dacă nu v-am zis, vă spun acu – Eric e fi-miu)

– Mi-e sete! Pot să beau apă?

– Da, normal că poți să bei apă!

– Bine!

Se dă jos din pat, își ia sticla, începe să gâlgâie.

– Maaaaaamiiiii!

– %$^**%$#^&*&^$##!@@

– Ceeeeee?

– Ce mai e acum, Eric?

– Poți să îmi spui tu câtă apă să beau, ca să nu mă mai scape pipi în noaptea asta?

– %$^**%$#^&*&^$##!@@

– Cââââât?

– Trei înghițituri, mamă. Trei înghițituri!

Ziua următoare, îl ia tac-su la instructaj:

– Eric, fii atent: diseară o să te culci la tine în pat, ca un băiat mare. Iar dacă cumva, peste noapte, te trezești și vrei să vii la noi în pat, poți să faci lucrul ăsta fără să ne trezești pe nici unul dintre noi, da? De asemenea, dacă îți vine să faci pipi, dacă ți-e sete, dacă vrei să-ți sufli nasul sau dacă se întâmplă orice alt lucru pentru care nu ai nevoie de ajutor de la mami sau tati, te descurci fără să ne mai trezești, bine?

– Bine!

Reușim astfel să petrecem câteva nopți pașnice. După care, într-o seară, după ce îndeplinim cu succes toate procedurile aferente nanificării copilului, stingem lumina și mai trebuia numai să mai stau eu cu el câteva minute. Că așa e înțelegerea – mai stau câteva minute cu el după stingere. De obicei își ia somn cam în 5-10 minute. Dacă nu adoarme cât stau cu el, îl las să-și vadă de treabă și mă duc și eu în treaba mea, că știu că oricum în maaaxim 20 de minute doarme.

În seara cu pricina însă, mă trezesc în fața următorului dialog:

– Maaaaaami!

– Da, Eric?

– Poate în seara asta, după ce adorm, mă luați la voi, în pătuțul mare…

– …..

– Ce zici?

– …..

– Maaaaaami, zi ceva!

– Bine, uite, o să vorbesc cu tata și vedem. Dar cu condiția să te culci acum extra-mega rapid, că e deja destul de târziu!

– Bine, mă culc acum, dar discuți cu tata, da?

– Bine. Acum culcă-te!

Se culcă copilul, plec din cameră de la el râzând pe înfundate și mă duc să-i raportez omului solicitarea lu fi-su. Râdem amândoi, după care decidem că hai, fie, hai să-l luăm și-n seara asta, că n-o fi foc.

E, și de la „n-o fi foc”, acu nu mai scăpăm de el, că face ce face și seara, după ce dăm stingerea, mă ia cu „Azi crezi că ai putea discuta cu tati, să mă luați la voi?”

Ceea ce, în esență, dacă e să fiu absolut sinceră, nu mă deranjează crunt. Adică mna, în afară de ocazionalele coate în stomac, genunchi în coaste sau palme peste față pe care ni le aplică fără intenție, dar cu o precizie demnă de-o cauză mai bună, nu mă deranjează să dorm cu mica arătare.

Mai puțin acu vreo câteva nopți, când am crezut c-o să-l spânzur de lampă. Că să vedeți. În ultimele săptămâni, din motive pe care nu stau să le detaliez acum, câinelui Freduț i s-a permis, pentru o perioadă limitată de timp, accesul la etaj.

Evident, la un moment dat pe parcursul nopții, cățelul Freduț ni s-a alăturat în pat, la picioarele mele, mai exact. Că vorba aia, unde dorm 3 suflete, mai încape ș-al patrulea. Și cum dormeam noi cu toții în liniște și armonie…

– Maaaaaamiiiii!

– Ce este, Eric?

– Maaami, Freduț s-a dat jos din pat!!!

– %$^**%$#^&*&^$##!@@