Cred că dacă n-ar fi fost recenta tentativă de ninsoare, n-aș fi observat că patru din cei șapte copaci, de pe lângă casa unde stau, sunt verzi. Mă rog, unul e pom, nu copac, dar astea sunt deja detalii aproape științifice.
Ziceam c-a nins, după care, în jumătatea aia de oră în care totul era alb în jur, nu maro, am observat covor de frunze aproape verzi căzute pe zăpadă. Ăla a fost momentul în care m-am uitat și la copacii din care căzuseră.
Și-am avut surpriza să observ că mai bine de jumătate dintre ei au frunzele încă verzi. Suntem la mijloc de decembrie, nu la început de septembrie, știe cineva de ce sunt copacii verzi în plină iarnă?
Nu de alta, dar când eram eu copil nu mai vedeai nicio frunză în copaci încă de prin octombrie. Am limpede în minte imaginea crengilor goale cu mult înainte să ningă pentru prima oară. N-am văzut în viața mea frunze căzute pe zăpadă, frunzele erau întotdeauna sub zăpadă.
E foarte posibil să existe o explicație logică și științifică, dar eu n-o intuiesc și mi-e lene s-o caut, așa că aștept să-mi explice cineva de pe aici care se pricepe. E normal să fie copacii verzi iarna?
P.S. Ca să fie și mai clar ce zic, uite un video de la fața locului. Dar cred că nu era musai nevoie de el, sunt convins dacă vă uitați pe fereastră la voi de acasă, o să constatați fix același lucru.
Da’ și tufa aia de pe gard e verde crud! O explicație ar fi ca temperaturile astea de decembrie nu existau în copilăria noastră, nu? 🤔 Începea să ningă la începutul lui decembrie și se topea zăpada în martie!
Comentariu beton!29
Ba de multe ori începea sa ningă din noiembrie și în aprilie sa mai fie zapada.
Sau după w săptămâni de vreme calda în martie, sa mai vina un val de ninsori.
Pe balconul meu a înflorit din nou gura-leului,acum în decembrie!
Schimbări climatice!
Eu încă am trandafiri înfloriți.
Și eu… Și mai am și o anemona pe cale să se deschidă bobocul…
si la mine la fel, zona vrancea
Nu am un raspuns stiintific nici foarte clar, poate doar o intuitie.. Vremea. La noi copacii au inmugurit. Peste cateva zile infloresc magnoliile :))) E de ras, daca nu ar fi de plans. E prea cald..
N-a dat bruma. In cele mai multe zile temperaturile minime au fost peste zero grade. Si altii au probleme similare https://phys.org/news/2023-11-winter-isnt-climate-greek-olive.html.
Comentariu beton!17
Incalzirea globala, monşer. Alta explicatie nu e. Nu mai avem de mult 4 anotimpuri. Nici macar nu stiu cum sa le mai numesc 🤷♀️
Comentariu beton!23
Tot 4 sunt. Doar că anotimpurile noastre sunt, termic, cum erau cele mediteraneene în urmă cu 30-40 de ani. Iar acum acolo e și mai cald. (Parca ieri au fost 29 in Spania, nu? )
Poate ptr ca a fost cald pana tarziu. Eu am incetat sa folosesc aerul conditionat, pe rece, clar, da, la 1 noiembrie.
Si eu ma uitam azi in gradina ca am gazonul inca verde si multi pomi din zona sunt inca verzi…si ma gandeam la acelasi lucru 🙂
Din start fac o corecţie, dacă îmi permiţi! Care iarnă??? A rămas doar ca un cavânt în DEX! Pe de altă parte, mama natură este mult mai deşteaptă decât noi şi se adaptează! A se lua în considerare temperatura, umiditatea şi apropierea de case/blocuri! În general copacii care sunt în apropierea blocurilor/caselor îşi păstrază mai mult timp frunzele verzi…o fi ceva şi cu curenţii de aer cald…În concluzie, s-ar putea să se îndeplinească visul unora de a serba Crăciunul în ţinută de plajă! Nu cred că ti-am răspuns la întrebare, dar mie nu îmi este dor de iarna AIA!!! Prefer această „l’automne roumaine”…păi ce numai Joe Dassin să aibă „l’été indien”?!
Comentariu beton!19
B0$$, la mine-i iarba verde, cu toată o stat o săptămână sub un strat de 30-50 cm zăpadă timp de-o săptămână. Copacii-s majoritatea cu frunzele verzi pe ei.
E de la Schengen
Nu a fost o brumă serioasă până acum, probabil de asta.
Comentariu beton!18
Asta discutam azi cu niște colegi. Mărul din curtea de la țară încă are frunze, am văzut asta pe cameră. Anul trecut, pe 1 decembrie, nu mai avea nicio frunză.
A ascultat-o toamna pe Margareta Pâslaru.
Comentariu beton!84
😁😁😁😁😁
Oculta ……
Acu’ 2 săptămâni erau 26 de grade, boss. Crezi că s-au uitat copacii în calendar să știe că ar trebui să nu mai fie verzi și cu frunze? Nu știu, săracii, ei sunt cu soarele, fotosinteza…din astea.
Comentariu beton!24
Cum era reclama aia cu „Hai, hai! Gata cu fotosinteza!”
Comentariu beton!14
Un copac cand simte ca vine iarna isi retrage clorofila din frunze si le arunca, se pare ca nu simte inca ca a venit iarna!
😂😂😂😂👍👍👍
Iarna nu mai e iarna, sau ar spune specialisti si greta ca e vorba de incalzirea globala, un lucru e cert, mergeam la scoala iarna prin zapada pana la genunchi, faceam tunele prin zapada atata de mare era uneori, aici vorbesc de anii ‘70
App de titlul articolului anterior, poate ca sarbatorile erau mai frumoase pentru cei mici fiindca era zapada, ei erau cei care sarbatoreau, adultii erau cu munca si construirea comunismului, sarbatorile de iarna au un alta culoare, insemnatate cand afara e zapada de jumate de metru, zic si eu, cand eram copil asteptam cu nerabdare sarbatorile de iarna, pregatiri de colind, stea, viflaim etc. Aveau in farmec aparte.
Se adapteaza natura. La mine la munte (cam 400 de metri altitudine, dar cica este munte), nu mai vezi nicio frunza in copaci. Dar am avut deja cateva runde de inghet, chiar daca zapada se incapataneaza sa vina. Nu pot zice ca-i simt lipsa, ca oricum in curand vor incepe sesiunile de viscol, plus ca ninge pana in aprilie.
științific, din cauza cantității crescute de dioxid de azot din aer. supraalimentarea cu azot duce la creșterea masei verzi, azotul este esențial pt verdele intens al frunzei.
verifică dacă baza pețiolului s-a întărit. atunci nutrienții nu mai sunt furnizați frunzelor, adică procesul vegetativ s-a încheiat. și n-ai de ce să-ți faci griji.
e posibil ca pomul să intre-n „hibernare” și frunzele să rămână până-n primăvară, fără să mai fie hrănite, din cauza concentrației crescute de azot.
Comentariu beton!36
Pe la noi începe sezonu în care avem câteodată toate cele toate 4 anotimpuri într-o zi care ține până prin aprilie-mai. E frumi.
De-acum începe? Credeam că după februarie încolo.
Dap. Partea cea mai nașpa este că avem azi -10 grade C și în două trei zile crește la + 6-7. Sunt diferențe foarte mari în timp foarte scurt care nu sunt ok. Habarnam cum afectează asta copacii dar pe mine m-a dat peste cap și nu mai pot.
Si eu am remarcat, nu fara plecere, ca inca mai sunt frunze in copaci si, unele, chiar destul de verzi nu ingalbenite. Explicatia mea este aceea ca a fost o toamna lunga si mai ales cu temperaturi mai mari ca de obicei. Frunzele cad atunci cand temperatura scade sub zero grade noaptea si ingheta roua de pe frunze, se depune bruma care le arde si astfel cad. Toamna aceasta nefiind nopti cu bruma, nu au cazut frunzele anul acesta. Ca dovada, sa incercati sa vedeti copacii care au sansa sa fie protejati de cladiri sau mai ”dositi” sa vedeti ca au mai multe frunze si sunt mai verzi decat cei expusi sau in zone mai reci.
Dacă vremea va continua asa pe aceste plaiuri, vom deveni o tara cu clima mediteraneeana in curand…
Sunt confuzi bietii copaci, de-aia sunt inca verzi, nu-si dau seama ca a venit iarna pentru ca nu-i destul de frig si apa nu a inghetat ca sa nu mai poata bea.
Cred ca si poluarea ii ajuta sa ramana verzi pe vremea asta, dioxidul de carbon, apa si temperatura blanda sunt un yummy, yummy pentru ei.
O sa fie trist daca vine iarna grea dintr-odata. Se pot usca dar eu stiu ca vegetatia se adapteaza si cred ca nu o sa pateasca nimic. In perioda de inghet (de acum cateva mii sau zeci de mii de ani?) au rezistat.
Când eram copil, in urma cu peste 40 de ani, bruma din septembrie. Dimineața. Uneori din primele zile din septembrie. Iar în octombrie erau multe dimineți cu îngheț ușor. Semnalul pentru copaci era clar. O dimineață rece nu ajunge. Mai multe dau semnalul. Iar acum… 😉
@Radu: ș-or luat BMW și nu mai știut să dea semnal, te pomeni? 🤣🤣🤣🤣🤣
Adevăru-i că nu toți conducătorii de BMW știu să dea semnal, atunci ce să ne așteptăm de la niște dimineți sfioase? 🤭
@John Am râs.
Asa cum organismul tau reactioneaza cand primeste semnale de la o domnisoara sau de la un domnisor (tu stii) si incepe sa produca anumiti hormoni care te baga intr-o anumita stare, la fel si plantele, in functie de specie, cand primesc semnale (hă hă hă) incep sa produca fitohormoni. In cazul discutat, diferite auxine. Un proces biologic ceva mai complex, care in final lasa copacul fara frunze si il baga in hibernare. Autoprotectie. Cand semnalele date de natura sunt contradictorii si neconsecvente, bietii copaci intra intr-o „ceață” biologica, la fel ca si tine cand ba vrea, ba nu se lasă, iar rezultatul e ceea ce vedem. Indivizi… ăăă copaci confuzi.
Nu sunt biolog, dar sunt capabil sa caut, sa citesc si sa inteleg. Spre deosebire de 50% dintre noi, voi, ei, ele. 😛
Scârț!
N.am citit comentariile ,dar din ce am observat ,explicația ar fi că a fost cald până târziu (noiembrie).
La începutul lui octombrie a înflorit din nou cireşul de mai al vecinului. Şi nu prea sîntem în sudul ţării. Despre ce vorbim?
Natura se adaptează și urmează algoritmi ca și noi.
https://youtu.be/FLN8TMEtg8o?si=uEF_mxf30bJfGi5i
Clipul ăsta m-a făcut să-mi dau seama cât de ignorantă am fost până acum.
L-am urmărit cu nepoții, fiindcă nu e foarte lung, care la rândul lor au fost uimiți cât de „inteligenți” sunt copacii.
Vand zmeura de luna decembrie.
Zmeura inca mai face fructe, ceea ce nu cred ca e normal la aceasta data, dar pe de alta parte copiii sunt multumiti ca au smoothie cu zmeura.
In curand poate apar si dinozaurii si atunci sa vezi cozi la macelariile din Obor pentru Piept de T-Rex.
Ba de multe ori începea sa ningă din noiembrie și în aprilie sa mai fie zapada.
Sau după w săptămâni de vreme calda în martie, sa mai vina un val de ninsori.