Da, prieteni, mi-am petrecut o zi la Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova, imediat vă povestesc cum, de ce și cu ce scop am ajuns acolo.
Am mai spus pe-aici că eu nu onorez niciodată invitațiile la filme. Vreau să pot scrie fix ce cred despre filmele respective, treabă care nu prea se întâmplă atunci când te duci invitat de PR. E un pic de porc să le faci filmul praf când tu ai mers acolo cu invitație specială. De-aia prefer să merg să văd filmele ca orice om normal, la cinema pe banii mei.
Când văd în inbox email-uri cu subiectul „invitație la film” le șterg fără să le citesc. Nici măcar nu-mi explic ce m-a făcut să deschid email-ul în care eram invitat să văd filmul „Visul”. De fapt știu, erau menționate două filme și-am deschis să văd cum se pot viziona două filme în același timp.
Evident, nu erau în același timp, în schimb am rămas cu gura căscată când am citit unde se desfășura proiecția primului dintre cele două, și anume „Visul”. La Penitenciarul Rahova, prieteni. Sper că vă dați seama c-am confirmat prezența în secunda doi. De câte ori în viață ai ocazia să vezi un film în pușcărie? În plus, ce nu știam eu la ora aia era că vom vedea filmul printre deținuți, dar toate la timpul lor.
Am confirmat prezența, după care m-am pus să văd „Visul” dacă tot primisem link privat pentru vizionare de presă. N-aș fi făcut asta, dar eram mort de curiozitate ce-i cu filmul ăsta de mă invită să-l văd la Rahova. După ce l-am văzut, am înțeles exact.
Filmul este povestea unui actor care acceptă să facă voluntariat într-o închisoare, în cadrul unui proiect de teatru pentru deținuți. De altfel, sala în care urma să aibă loc proiecția este chiar Clubul Închisorii care apare și în film. Nu aveam cum să ratez așa ceva, trebuia să fiu de față.
Și uite-așa, în ziua de 5 decembrie, am ajuns la intrarea Penitenciarului de Maximă Siguranță Rahova. Eram 19 în total, printre noi fiind și patru dintre oamenii care participaseră direct la realizarea filmului. Regizorul Cătălin Saizescu și patru dintre actori: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nae Alexandru și Serghei Mizil.
Mă rog, Serghei Mizil e actor cum sunt eu tenor la Opera Română, dar una peste alta joacă în film, ba chiar e pe unul dintre rolurile principale. Nu dați cu pietre, n-am făcut eu distribuția. Și oricât de mult nu mi-ar plăcea Serghei Mizil, trebuie să recunosc că i-a ieșit de minune rolul lui Fane Măreț, un deținut analfabet care acceptă să joace rol de femeie în trupa penitenciarului doar pentru că spera să evadeze la final. De altfel, asta visau toți din trupă, de-aici vine și titlul filmului: Visul.
Revenind, ziceam c-am ajuns la poarta pușcăriei, după care a mai durat peste o oră să intrăm. Am trecut prin două controale de securitate extrem de drastice, controale unde ne-au fost reținute telefoanele, smartwatch-urile și în general tot ce era device inteligent. Pe scurt, am intrat în interior pe flow-ul pe care îl parcurge orice vizitator normal.
Să vă spun că te trec un pic fiorii când se închid în urma ta porțile alea care-ți taie orice legătură cu libertatea?
Dar nu numai porțile, toata experiența a fost pentru mine din altă lume, m-a fascinat și m-a impresionat extrem de tare să știu că mă aflu în locul ăla de unde nu prea se mai poate ieși, dar și să-i văd în jurul meu pe toți oamenii ăia aflați acolo să-și ispășească fapte care mai ușoare, care mai grave.
Primul impact pe care l-am avut cu Clubul a fost și primul care m-a lăsat cu gura căscată. Peste tot în clădirea unde se află Clubul sunt prezente lucrări de artă făcute de deținuți. Și când zic „peste tot” literalmente sunt peste tot. Pe pereți, pe mese, la ferestre, peste tot. Ne povestea directorul adjunct al închisorii că multe dintre ele sunt făcute de oameni care nu avuseseră nicio tangență cu vreun domeniu artistic până să intre în pușcărie. Treabă care a făcut să mi se pară si mai mișto toate lucrările alea.
Un colț întreg era cu brățări și alte obiecte, lucrate manual de deținuți. Am primit și eu o brățară (nu, nu m-au lăsat să plătesc și n-am înțeles de ce).
Uite, v-am făcut un montaj video (am avut cameramani autorizați cu noi) din care o să înțelegeți mult mai bine ce vă tot povestesc. Aveți incinta Clubului, cu lucrările artistice ale deținuților, aveți și colțul cu brățări.
La prânz am mâncat mâncare făcută acolo, în cantina penitenciarului, gătită de personalul care le gătea și deținuților, treabă care iar mi-a plăcut tare de tot. N-ar fi avut niciun farmec să ne aducă mâncare din exterior. N-aveți idee ce bună era pâinea coaptă în cuptoarele de acolo și ce salată de vinete bună le-a ieșit.
Nfine, trecem peste mâncare că nu despre asta era vorba, dar am ținut să vă zic despre pentru că pentru mine a făcut parte din experiență faptul c-am mâncat ceva gătit chiar acolo.
Al doilea lucru care m-a lăsat cu gura căscată a fost când am aflat că la proiecție vor asista deținuți. Băi, nu știu cum vi se pare vouă, dar pentru mine experiența de a vedea un film despre deținuți, printre ei, a fost mind-blowing.
De altfel, m-am felicitat în gând că văzusem deja filmul, pentru că știind deja despre ce e vorba, am putut să fiu mult mai atent la reacțiile oamenilor din jurul meu. Pentru mine ei au fost adevăratul barometru a tot ceea ce se petrece pe ecran.
Și-a fost foarte tare să-i văd că reacționează la cu totul alte lucruri decât cele la care reacționasem eu când am văzut filmul și la care ar reacționa în general oamenii obișnuiți care nu se duc la culcare într-o celulă de la Rahova.
Au râs, au aplaudat sau au comentat la toate secvențele din film care aveau legătură cu viața în pușcărie. M-a distrat foarte tare cum reacționau atunci când apărea Fundulea pe ecran. Ștefan Lupu, personajul Fundulea din film (poreclit așa nu după localitatea cu același nume, după cum probabil intuiți) reușește un rol de gay perfect, iar publicul reacționa pe măsură la toate replicile lui, jucate special cu tușe feminine foarte groase.
La primul „Bombonel” strigat din sală spre Fundulea, au izbucnit cu toții în râs, semn că nici în zilele noastre nu e recomandat să scapi pe jos săpunul la duș.
Ce vreau să spun, și-am remarcat cu toții asta, este că au avut reacții la scene care unui spectator obișnuit nu-i spuneau mare lucru. Doar că ei traduceau tot ce vedeau pe ecran, în viața lor de zi cu zi.
Uite, o să vă dau cel mai bun exemplu ca să înțelegeți ce încerc să explic. Există în film o scenă foarte puternică în care deținuții conștientizează că se apropie încă un Crăciun pe care-l vor face în pușcărie.
E cu adevărat tristă scena, are o tristețe care reușește să răzbată dincolo de ecran, s-o simți pe bune ca spectator.
Pentru că văzusem filmul și știam că urmează scena asta cu încărcătură mare, am putut să fiu atent cum reacționează la ea cei din sală.
Băi, vă jur, timp de câteva secunde cât a durat, am avut impresia că s-a oprit timpul în loc, nu li s-au mai auzit nici respirațiile. Nu știu să vă descriu senzația, dar am conștientizat din plin că oamenii ăia din sală trăiau cu adevărat faptul că se apropie încă un Crăciun pe care urmează să-l petreacă în pușcărie.
Pe mine m-a tulburat toată secvența asta, iar la final aveam să constat că nu fusesem singurul. Simțiseră și alții din grupul nostru cât de intens fusese momentul. Apropo, filmul s-a difuzat în tot penitenciarul, prin televiziunea cu circuit închis, cu doar câteva minute decalaj față de ora de începere din Club, tocmai ca să poată fi văzut de toți cei care-și doreau.
De altfel, la final când au început să aplaude și să chiuie toți, păreau sincer bucuroși, mi-am dat seama încă o dată ce inspirați au fost oamenii de PR cu ideea acestei proiecții.
O să vă mai las aici încă două lucruri care m-au spart pe mine. După aplauzele de la final, s-a ridicat unul dintre deținuți să spună că au și ei trupă de teatru la Rahova, trupă cu care au participat și-au luat premiu la Festivalul de Teatru pentru Deținuți „Descătușare prin cultură”. Iar la întrebarea dacă mai e cineva în sală din trupa de teatru s-au mai ridicat în picioare încă cinci deținuți.
Nu știu, poate sunt eu mai ușor de impresionat, dar mi s-a făcut pielea de găină când i-am văzut cât de mândri sunt de ei și de trupa lor de teatru, în timp ce toată sala îi aplauda.
A doua chestie care m-a spart a fost tot după proiecție. Vorbeam cu actrița, cu Georgiana Saizescu, care era convinsă c-au avut voie în sală doar deținuții cu pedepse minore și cei care sunt răsplătiți pentru bună-purtare.
Ok, am zis, pai hai să întrebăm dacă așa stau lucrurile. Și l-am întrebat chiar pe directorul adjunct al penitenciarului, care era cu noi acolo.
Nici pomeneală, fraților, în sală erau deținuți de toate faptele și încadrările. Dați un play videoului de mai sus, cel cu lucrările artistice ale deținuților. Îl vedeți voi pe băiatul ăla cu codiță și față blajină de la masa cu brățări? A executat deja 6 ani și mai are încă 8 de făcut. Erau în sala aia oameni care aveau de executat și peste 20 de ani de detenție grea, treabă care m-a făcut să apreciez și mai tare toată experiența.
Dar adevărata recompensă pentru echipa de producție a filmului a fost tot la final când s-a ridicat unul dintre deținuți (cred că era chiar Sandu Geamănu, google it dacă nu ați auzit despre) care le-a zis că i s-au părut foarte reale scenele din celule, că seamănă foarte tare cu viața lor reală de acolo. E o chestie să-ți valideze munca în acest fel chiar unul dintre cei de acolo.
Ce-i drept și mie mi se păruseră destul de reale și bine făcute scenele în care apar pușcăriași, dar e cu atât mai tare când ai și confirmarea unui om din interior. Bravo lor.
I-am întrebat pe cei din echipa filmului dacă au avut consilieri de la Rahova și mi-au zis că da, au lucrat cu doi oameni: o polițistă de la control vizitatori și cu directorul adjunct. Ei le-au corectat tot ce nu suna real și natural, de-aia o să aveți o experiență foarte aproape de realitate dacă vă duceți să vedeți filmul.
Ceea ce eu vă recomand să faceți din 12 decembrie, când „Visul” intră în cinematografe. Mergeți să-l vedeți, că e un film bun, povestea e și ea bună, actorii or să vă placă, iar acum mai aveți și de la mine toate informațiile de mai sus care vă vor face să-l vedeți cu alți ochi. Sper.
O să închei spunând că tot ce-am trăit pe 5 decembrie, la penitenciarul Rahova, a fost una dintre acele experiențe pentru care mă felicit că într-o zi de februarie a anului 2013, am hotărât să-mi fac blog.
Este fabulos că ajung să trăiesc lucruri de genul ăsta, lucruri la care altfel nu aș fi avut cum să am acces.
La final vă mai las un montaj video făcut chiar în Club, înainte și după proiecția filmului. Sper să-l apreciați la justa valoare.
Faină experiență!
Uite cum un simplu impuls (hai să vezi ce este cu mail-ul ăsta) îți poate da ceva memorabil.
Dadada
Asta experiență, fratele meu.
Să știi.
impresionantă experiența, mulțumiri că o împărtășești!
mă voi duce să văd filmul. întotdeauna am considerat că filmele nu arată realitatea din închisori, că se cosmetizează la greu. acum chiar m-ai făcut curioasă, să fie ăsta un film „altfel”? voi reveni cu impresii după vizionare.
Comentariu beton!35
Mă, e o comedie, să nu te aștepți să mergi la „Inside the World’s Toughest Prisons”.
Malina ,îți mai recomand un film de genul asta (recomandat de Mihai acum ceva vreme ) : AREST !
O experienta unica. Unde mai pui ca ai vazut si alta fata a detinutilor. Am remarcat cateva tablouri in filmulet care sunt extrem de bine realizate / pictate. Am apreciat intotdeauna talentul oamenilor, talent pe care eu de altfel nu il am.
P. S. Sa inteleg ca vietele au fost fara maioneza, nu? 😉
Confirm. 😀
Nu pot spune decât wow!
M-ai convins că trebuie să văd filmul 👏
Dacă-l vezi zici și aici cum a fost?
Nush de ce, dar iar mi s-au aburit ochelarii în metrou. Știu ca oamenii ăia nu sunt acolo pentru ca au învățat bine la școală, au mâncat tot din farfurie și au zis saru’ mana la vecinii… cred ca sunt eu intr-o stare mai sensibiloasa…. Mai făcut curioasă cu filmul asta în condițiile în care eu urăsc cu patima filmele românești…
Băi, da, exact. Și eu știam pentru ce sunt acolo, dar dincolo de orice sunt TOT oameni.
N-au cum sa-ti placa filmele romanesti daca esti agramata.
Si totusi, de ce nu-ti plac ? Ca nu trebuie sa citesti, ( te-as intelege, atunci) doar auzi.
Ar fi usor pentru tine, măh Crystiniko..
Experienta asta, cred ca a fost de o mie de ori mai tare decât aia cu drifturile ratate.
Drifturile sunt pistol cu apa!
P.S. Nu te-ai putut abține sa nu spui ceva despre mâncare. Clar, ai trecut in modul „dieta de Crăciun”.
Amin și duamne ajută, așa e.
Mihai, n-am ce zice. Asta e una din experiențele ălea care îți vor rămâne în cap câte zile or fi în față. În primul rând e foarte greu să intri în pușcărie fără să faci ceva care să te bage acolo. Al doilea, mă bucură să văd că oamenii cumva au o viață acolo diferită de cea a unui condamnat.
Bravo. Merci că ne-ai spus. Săptămâna viitoare sunt în cinema.
Cum te-au primit colegii de scaune ?
Câți din ei te-au recunoscut/ te citesc, dacă ai putut afla ?
Se reabilitează oamenii în închisoare ?
65% se întorc la închisoare în primele șase luni de la eliberare. 🙁
@Mihai Nici societatea nu îi ajută prea mult să își facă o viață departe de închisoare. În plus fostul anturaj e la pândă.
lucrez într-o pușcărie de circa 2 ani.
nu m-am crezut niciodată o prințesă într-un turn de fildeș, nepătată de mizeriile vieții, dar nu am realizat niciodată cât de mulți oameni sunt analfabeți sau semi-analfabeți. mult mai mulți decât mi-aș fi imaginat.
cam ce șansă să aibă ăștia?!
jur că de la 6 clase în sus sunt vizibile în scris, modul de exprimare, structura discursului și tot ce mai vreți voi.
nu, nu i-am încercat cu exercițiile din postul anterior. 🙂
Pe bune?!?!?!?!?! Nu- mi vine să cred!!!!! Se pare că ai uitat că îți era frică să intervii pe stradă când acea femeie a fost lovită în fața ta de tipa „bombardier”!!!! Poate nu-ți dai seama că acei oameni sunt pericole sociale care merită să fie închiși!!! Este absolut nedrept că au parte de asemenea beneficii (pâine de casă, căldură, trupe de teatru, vizionări de filme etc.) în timp ce copiii noștri nu mai primesc nici măcar afurisitul ăla de măr sau lapte la școală, iar pentru mâncarea celor de la grădinițe se cer bani părinților!!!! Nu mai zic….. li se pune la dispoziție materiale de lucru….alți bani cheltuiți pentru niște oameni pe care sunt sigură că nu ai vrea să-i ai ca vecini. Ți-e milă că petrec încă un Crăciun acolo??? Serios???? Dacă erai una din victimele lor mai simțeai la fel????? În ce lume trăiești???? În țara asta nu există cu adevarat reintegrare socială. Odată ajunși acolo ies mai răi decât au intrat.
Te bucură un film văzut in Rahova?!?!? Pe bune?!??!?! Mai bine te-ai interesa câți din cei care se bucură de aceste beneficii s-au reintegrat în societate și apoi să vii la noi cu prostiile astea!!!!
Comentariu beton!53
@ECV, ți-am lăsat comentariul doar ca să-ți pot spune că nu știu de ce, dar mă asteptam ca primul comentariu de hate să fie de la o femeie. Că ești și semi-analfabetă deja s-ar putea să fie explicația.
Eu n-am scris nicăieri că mi-e milă, ci că a fost un moment extrem de intens, dar ca să înțelegi asta trebuie să te ducă capul. Nu e cazul la tine.
Da, știu exact procentul celor care se reîntorc la pușcărie în primele șase luni după eliberare: 65%. Dar vezi tu, restul de 35% nu se întorc. Restul de 35% sunt cei cu lucrările alea minunante de pe pereți, sunt cei cu trupa de teatru, sunt cei care au dreptul la o reintegrare normală în societate. Și dincolo de orice, toți sunt oameni și au dreptul să fie tratați ca fiind oameni.
Mi-e silă și de tine și de comentariul tău.
@MV: statu’ român își bate penisu’ de poporu’ român de aproape 34 ani (peste 14 zile) și ea, micuța eceve, s-o trezit revoluționată tomna azi.
Să moară Iliescu dacă mai înțeleg oamenii de azi. 🤷♂️
P.S. Azi e sărbătoare (Concepția Imaculată, zi liberă pentru bugetari) și vecina mea o decis să-nceapă ziua cu pian și vocalize. 🤣
Comentariu beton!16
Nu știam că niște biete semne de punctuație înșiruite pot deveni atât de obositoare. Mă rog, fiecare e liber să-și exprime opinia, câtă vreme nu și-o strigă strident în urechile noastre. Eu nu am citit nicăieri mila lui Mihai. Însă am văzut un film citind articolul, o bucată de viață reală. Probabil că și ”Visul” e de văzut.
Comentariu beton!18
@JT, tu-ți dai seama cam ce șanse de reintegrare în societate ai dacă ai fost la pușcărie? Mai precis, ce șanse îți lasă cei din jur. Dacă duamna asta e total revoltată că deținuții au avut voie să vadă un film, în loc să fie ținuți în frig și biciuiți din oră în oră, cam ce șanse reale ai când te prezinți la un interviu și ai cazier? Nada! Zero. Nu ai idee câtă silă mi-a provocat comentariul ăsta imbecil.
@ECV, treaba cu reabilitatea e mai grea decât văd că poți tu pătrunde, de aceea nu mă voi chinui să argumentez nimic. Parcă am citit unul din discursurile alea născocite de propaganda rusă despre ajutorul dat ucrainenilor. Ca să îți fac ziua mai frumoasă îți spun că în minunata Norvegie toată gradinița se plătește, nu numai mâncarea. Și nu puțin. Hai, pa!
Comentariu beton!17
Am discutat asta vara cu un politist la o bere si imi spunea ca in toata cariera lui in care a trebuit folosita forta fizica cei mai periculosi au fost si raman boschetarii, oamenii strazii.”Stai la 2m minim de ei, ignora-i elegant, nu-i jigni pt ca au cutite si nu se feresc sa le foloseasca”. De ce ? Pt ca nu au ce pierde si vor recurge de multe ori la violenta gratuita ca sa intre la puscarie. De ce ? Pt ca la puscarie au tot ce le trebuie si o viata incomparabil mai buna ca si afara. Stiu ca exista o apasare psihica ce vine cu incarcerarea, ca le lipsesc multe de afara dar nu ma mira genul asta de reactii. 🙂
Comentariu beton!21
Ah, încă ceva. Cel puțin doi oameni care comentează pe acest blog au făcut pușcărie. Unul dintre ei chiar scrie săptămânal aici. Dacă era după duamna @ECV, ambii ar fi trebuit omorâți cu pietre. Fmm, ce m-am enervat.
Da, am făcut 9 luni, înainte de 2000 și am avut interdicție în Schengen până în 2007.
Și uite, fă, chiar și așa am ajuns un domn.
Comentariu beton!104
@ECV, eu nu mai traiesc de vreo 15 ani in România. Dar pot sa spun ca conditiile din inchisoare ale multor tari din UE sunt peste media celor din România. Mancarea la gradinita si la scoala o platesc si eu copilului. E un paradox al societatii in care traim. Cunosc cazuri (mediatizate) in care oamenii au ajuns la inchisoare doar dintr-o greseala, moment de neatentie sau pur si simplu un moment de violenta. Un om a intrat la inchisoare doar pentru ca intr-un moment de colera, i-a tras unuia un pumn in tampla. El face parte din cei 35%. Victima a murit pe loc. Un accident nenorocit, 2 familii distruse.
Sunt criminali care vorba aia, ar trebui tinuti doar pe apa si coji de paine. Nu sunt de acord cu pedepsele usoare pe care le primesc unii detinuti, dar indiferent de ce au facut raman oameni.
Si in articolul de azi eu nu am simtit ca e vorba de crimnali, ci de oameni (puscariasi) care incearca sa isi reabiliteze cumva viata. E o alta fata a oamenilor din inchisori.
Comentariu beton!29
@MV: da, știu. Am avut un fost coleg de liceu care a făcut pușcărie și dup-aia a părăsit România, deoarece nu s-a mai putut integra. Acum e undeva prin Europa.
Pentru cei o treime care revin la o viață normală, merită să se facă eforturile de a le oferi posibilitatea de a se califica sau alfabetiza sau a se exprima cultural. Ei sunt condamnați pe un număr de ani. Nu pe viață, cei mai mulți. Doar biserica de condamnă la o veșnicie in iad pentru păcate punctuale. ( Nu pomenim purgatoriul că ăla nu-i ortodox.
Comentariu beton!12
Sărutmâna, tanti ECV, sunt un pericol social. Sau am fost, cel puțin, acum imediat 20 de ani, de fapt dacă mă gândesc bine, Crăciunul 2003 a fost unul petrecut în grija și cazarea statului.
Uite, textul tău a deranjat și zgâriat, dar eu nu vin cu oprobiul și mânia proletară, ci poate cu niște mici explicații.
Da, sunt cei care societatea i-a pierdut iremediabil. Motivele le putem discuta până la capătul universului dar rezultatul o să fie la fel: exceptând o schimbare drastică de orizont și posibilități, viața lor o să fie un etern circuit de condamnare/executare/comisie/liberare și reluăm procesul. Aceștia sunt cei 65%, în vasta lor majoritate condamnări pentru furt calificat, tâlharie. Clienții fideli. Cu asta au crescut încă din adolescență, asta au învățat la bighidii, în mediul acesta se întorc la liberare.
Reabilitare în penitenciar este o poveste. De ce? Nu ai resurse. Practic ce ai acolo este un imens depozit de oameni care sunt închiși claie grămadă cu propriile lor gânduri puse la macerat – crede-mă, nu e un amestec din care să iasă ceva bun. De aceea este ieșitul la muncă (orice fel), ieșitul la Club un premiu atât de mare. Te lasă măcar pentru câteva ore, să vezi și altceva decât colegii de cameră. Te face să te simți aproape uman. Dar înapoi la reabilitare – asta o face fiecare individual.
Din textul tău urlă frustrarea și probabil ai avut experiențe care să îți justifice asta – sau cel puțin sper, pentru că altfel ți-aș recomanda o vizită la terapeut. Ce să îți zic ce ți-ar putea schimba perspectiva? Că nu sunt toți la fel? Că tratamentul inuman intreține acest ciclu? Că degeaba îți dorești ca să le fie mai greu, că ție tot nu o să îți fie mai ușor? Plm, mă simt dezarmat, că reflexul îmi e să reacționez la ura ta cu ură, dar nu prea meriți efortul 🙂
Comentariu beton!72
@Atti: baaaah, ce tare e asta: „Că degeaba îți dorești ca să le fie mai greu, că ție tot nu o să îți fie mai ușor?”
@Mi’ai: poti adita comm lui Atti, cu un 2003 – banuiesc ca asta este anul?
@papi, am editat, dar poate e 2013. Poate ne zice @Atti.
@Papi / @Vasilescu: yepp, 2003. Ce am scris? Oricum, voi da vina pe autocorrect 🙂
–
Pfui, scrisei 2023. Merg să sacrific o cafea pentru a scăpa de bad omen.
@Atti, scriseseși 2023.
@ECV Eu de multe ori mi-am pus problema următoare. Soția conduce, dar nu este foarte experimentată. Vor mai trece niște ani până capătă experiență, așa că îmi fac de multe ori griji pentru ea, știind ce junglă este în trafic. Într-o zi face o nefăcută din neatenție, un accident de circulație în care moare un om. Să zicem că nu ajunge în pușcărie, ci primește pedeapsă cu suspendare. Dar în anii aceia de suspendare, are ghinionul să fie implicată într-o altercație pe stradă. Este agresată de un om beat pe stradă, se apără, îl împinge, ăla cade, se lovește la cap de asfalt și moare. Pedeapsa cu suspendare probabil va fi comutată în pedeapsă cu executare.
E soția mea un pericol pentru societate, merită să fie abuzată și dezumanizată? Este o diferență între pedeapsă și tortură, de exemplu, să ții deținuții în frig, așa cum îți dorești. Dacă vei ajunge să vizitezi un lagăr nazist, poate vei înțelege diferența. Recomand Dachau, este chiar lângă München. Cu un city break se rezolvă rapid. Dachau nu a fost lagăr de exterminare, ci lagăr de muncă și de pedeapsă.
Nu știu dacă ai citit Mizerabilii. Dacă nu ai citit, nu e târziu nici acum. Sau măcar uită-te la una din multele ecranizări. Merge chiar și musicalul din 2012, cu Hugh Jackman. Și mai am o recomandare: filmul Închisoarea îngerilor. Toate conțin teme bune pentru reflecție.
Comentariu beton!18
@ECV Eu imi castig painea la puscarie de ceva ani, asa ca-mi permit sa-ti raspund. Oamenii care ajung acolo( si tu esti in pericol s-o patesti daca n-ai belit ochii bine la un semafor) ispasesc o pedeapsa numita ” privare de libertate”. ATAT! Penitenciarele n-au rol de tortura, gulagurile si lagarele de concentrare sunt din fericire istorie. Incearca sa predai cheile pentru cateva zile si altcineva sa hotarasca pentru tine cand dormi, cand mananci, cand vb. la telefon si cand iesi din camera. Poti sa ai conditii de hotel de 5 stele, tot esti ingradit. Cine ai vrea sa se mute la acelasi etaj cu tine, un fost detinut care a fost tratat uman sau unul haituit ca un animal salbatic? Unii detinuti afla pt. prima data in penitenciar ca exista umanitate. In loc sa lupti ca detinutii sa fie tratati mai rau decat paturile sociale defavorizate, mai bine ai lupta ca cei defavorizati sa fie tratati mai bine. Asa ridici nivelul!
Comentariu beton!50
O experienta unica, nu multi ajung sa intre intr o puscarie ca intr un muzeu!
A raspuns, 65% dintre ei se reintorc acolo in primele sase luni.
Dar nu despre asta e vorba.
Am fost si eu la Rahova, acum vreo 20 de ani, sa particip la o licitatie pentru aprovizionarea penitenciarului cu produse alimentare.
A fost sinistru, exact cum zice Mihai, mai ales momentul cand s-au inchis usile in spatele meu.
Am avut noroc, nu am castigat si nu m-am mai intors acolo.
Interesant, cred ca am sa ma duc sa vad filmul.
Tocmai am văzut un filmuleț legat de pușcarii ( acum nu îmi amintesc unde!). Era o închisoare undeva prin Italia , loc unde deținuții erau tratati corect , se plimbau liber aproape peste tot ,în funcție de comportament aveau diferite beneficii ( inclusiv sa stea singuri în celulă ,sa o decoreze vor). Erau deținuți inclusiv din mafia italiana ,indivizi condamnați pe viață ! Ce mi.a rămas în minte e că ,datorita stilului de abordare (al administratorilor închisorii ),un procent f.mic se reîntorceau , și cheltuiala statului/ deținut era de 46000 € / an . O sa caut filmulețul și o sa.l postez aici
Comentariu beton!12
Te rog să-l postezi la cometariul duamnei analfabete funcțional de mai sus. ECV, pe numele ei.
Citind articolul tau, parca am fost si eu acolo. Multumim ca ne povestesti chestii din astea misto.
O să te dezamăgesc un pic, dar am dubii că ce ai mâncat acolo e hrana lor de zi cu zi. Poate în ziua aia au mâncat şi ei omeneşte. În rest, interesantă experienţă.
@Ligia, atenție! N-am scris nicăieri că ce-am mâncat era hrana lor de fiecare zi, pentru că știu exact că nu era. Am și întrebat acolo, ca să fiu sigur. Am scris că a fost gătită acolo, în cantina pentineciarului, de aceiași oameni care le gătesc și deținuților. Pentru c-ar fi putut să ne aducă catering, așa cum le-au adus celor din echipa de filmare când lucrau la film.
P.S. Mi-aș fi dorit să mănânc fix ce aveau și ei la masă in ziua aia, am și zis-o acolo cu voce tare. Nu s-a putut. 🤷♂️
@Ligia Iți povestesc din experiență că nu se chinuie nimeni să schimbe planul meniu pentru @MV și o mână de jurnaliști. Nici mesele festive nu beneficiază de prea mari modificări pentru că trebuie introduse niște calorii in plus și alea trebuie justificate. Se știe că gătitul pentru multe persoane dă un altfel de gust mâncării. Mda, faza cu vinetele e mai fancy, dar nah, poate la MJ au alte norme de hrană
@Oldjohn, nu trebuia să ștergi comentariul, lasă-l aici că în principiu e cum zici tu. Acum au schimbat meniul pentru că nu eram doar niște jurnaliști, eram cu o buna parte din echipa care lucrase la Visul, iar filmul ăsta, se vedea cu ochiul liber, e prilej de mândrie pentru conducerea închisorii și proiectul lor de suflet. Se simțea pe ei că vor sa ne facă să ne simțitm bine peste tot pe und eajungeam.
@MV,ok, bine că l-ai restaurat!
Eu, dacă eram in echipa de comandă, nu m-aș fi chinuit să fac nimic mai special. Am mâncat, în viața mea, din aceeași oală și la aceeași linie de autoservire cu președinți de stat.
Frumoasă experiență. Produsele handmade sunt migăloase, au talent cei care le fac. Și picturile. Gentuță din reviste și eu am făcut, foarte greu a fost. Abia am reușit să o fac să se îmbine, fiindcă e fără cusături. Doar prin îmbinare. Și nu am reușit să o fac ca lumea, s-a desfăcut. Lumea comentează că deținuții stau în confort în închisori pe banii noștri. Dar uită un lucru, nu au libertate.
Comentariu beton!11
Am fost și eu acolo , cu mulți ani în urmă. Aveam un client trimis în judecată pentru… si pe toată durata procesului s-a aflat sub măsura arestului preventiv. Tipul foarte tânăr, student la acel moment, complice la o infracțiune cu limite mari de pedeapsă, pe care a comis-o de prost ce a fost. În fine, m-am dus sa-l vizitez, să-i ridic moralul înainte de sărbători. O întreaga aventură. M-am dus cu taxiul și i-am spus taximetristului să mă aștepte, că ies în 30 minute. De intrat am intrat foarte repede (sunasem în prealabil să anunț ca vizitez un client), am predat telefonul (din acela model vechi, pe care a trebuit să-l dezmembrez, carcasa, bateria și cartela fiind depozitate în 3 casete diferite). Nu știu în ce zonă ai avut acces, Mihai, însă trebuie să-ți spun că vizitatorii, indiferent de calitatea acestora, după ce trec de controlul de securitate parcurg cu coridor foarte lung până spre „vorbitor”. Nu m-a însoțit nimeni, doar mi s-a spus să parcurg acel coridor. Mi s-a părut interminabil, nu se auzeau decât tocurile mele pe pardoseala rece. Din când în când ajungeam la un grilaj care bloca trecerea, dar care se deschidea automat, cu un beeep lung, când mă opream în dreptul lui. În fine, am ajuns la capăt, intrat în altă încăpere, unde o voce dintr-un difuzor mi-a indicat direcția spre cabina în care ma aștepta clientul. Din aceea ca în filme, cu geam separator și receptoare la care vorbeam fiecare pe partea lui. Cum spuneam, plănuisem o vizită de 30 minute de vorbit cu clientul. Ceea ce am și executat, dupa care m-am pregătit de plecare, convinsă că voi parcurge drumul în sens invers fel de ușor și rapid. Da’ de unde! S-a dovedit că a fost ușor de intrat, dar mult mai greu de ieșit din penitenciar. Ironic, nu?! Grilajele acelea care se deschideau automat și aproape instantaneu la intrare, la ieșire se deschideau o dată la 2 ore!!! Ies, într-un final, convinsă că nu mai găsesc nici urmă de taximetrist – mai ales că nemaiavând telefonul asupra mea nici nu putusem să-l anunț că vizita se prelungește. Când colo, omul mă aștepta cuminte și zâmbitor. „M-am gândit eu că nu vă rețin acolo și cumva o să ieșiți astăzi”!
Apropo de reacția ta, Mihai, la un comment postat mai sus, confirm că pentru mulți care ajung în mediul penitenciar este o experiență atât de cruntă, încât îi marchează pe viață și toată conduita lor ulterioară (impecabilă din punct de vedere penal) denotă că le-a fost suficient cu vârf și îndesat și că au tras toate învățămintele posibile. Clientul meu a primit o pedeapsa cu suspendare sub supraveghere, astfel că nu a petrecut în penitenciar decât câteva luni, până s-a pronunțat hotărârea. Dar toată experiența prin care a trecut l-a marcat profund. Au trecut ani de atunci, omul și-a terminat studiile, s-a reabilitat între timp, are o cariera frumoasă și o familie minunată.
Nu exagerez când spun că a trecut prin coșmarul vieții lui, dar a reușit să se ridice din negura aceea și să aibă un viitor luminos.
Nu toți reușesc asta, mulți sunt irecuperabili și imposibil de reintegrat social, cumva intră într-un cerc vicios și chiar și după ce se eliberează cad foarte ușor în aceleași tentații penale, comit același tip de infracțiuni, astfel ca foarte rapid se întorc în mediul penitenciar. Dar sunt și ceilalți, oameni care ajung sa comită infracțiuni printr-un concurs nefericit de circumstanțe – cum zic eu „ceasul tău, pisica neagră” – care nu îi caracterizează. Aceștia reușesc să se recupereze și sa meargă mai departe.
Scuze pentru commentul asta lung cât o zi de post!
Comentariu beton!99
Iar eu îți mulțumesc pentru commentul ăsta lung cât o zi de post.
Mulțumim, Pierrine. De citit comentariul tău fix cât trebuie de lung.
La modul acesta de exprimare , jur ca ai putea sa scrii o carte de succes.Am citit exact cu aceiasi emotie cu care am citit ce a spus Mihai in post.
@Motanul Galanton, mulțumesc mult! It means a lot!
Interesanta experienta, o sa merg sa vad si eu filmul! Am ramas cu adevarat impresionata de tablouri si de masa aceea pe care erau expuse bratari si portofele din hartie ( am facut si eu intr-o perioada, nici nu va imaginati cata munca e la ele, multe gesturi repetitive si atentie mare la cusut). Toata munca asta „manuala” te ajuta mult sa nu o iei razna mai ales intr-un loc cum este penitenciarul.
Multumim Mihai, nu as fi banuit niciodata ce se intampla BEHIND CLOSE DOORS.
Am citit cu piele de găină. Trebuie să fi fost o experiență memorabilă. Ți-a trebuit curaj să mergi acolo. Ai redat foarte fain, in text, curiozitatea și uimirea. Le-am simțit. Voi merge să văd filmul. Cum am fost de fiecare dată când ai recomandat. Mă bucur că ai putut vedea filmul înainte și apoi să ne redai, nouă, impresii ca după un întreg experiment social. Danke!
Wow, ce experiență, aventură, zi-i cum vrei, dar e unică! 😃
Băi, da, chiar e unică. Și chiar mă simt privilegiat c-am avut parte de ea.
Foarte fain articolul si foarte tare experienta. Multumesc, Mihai!
@Pierrine, m-ai scutit pe mine de ma scrie multe cuvinte.
Am lucrat cu pușcăriași, după ispășirea pedepsei, aveam la bloc destui vecini, tinerei, care aveau abonament la Rahova, deci știu multe despre viața de după.
Oricum, cel mai tare m-a marcat transformarea unui fost șef de-ai mei care a executat doi ani pentru șpagă. Am întâlnit omul ăla după, la o înmormântare, unde erau mulți subordonați. Nu mai era aroganto-mistocarul de pe vremuri, nu mai vorbea mult și tare pentru că nu mai erau cățeluși prin jur care să-i soarbă vorbele. Lovitura de măciucă i-a dat-o unul, care fusese cu multe trepte ierarhice sub el, cu o replică de genul „tu să taci, că și din cauza ta cimitirul ăsta a ajuns o paragină! „. Dacă ar fi existat o gauză de viezure, acolo s-ar fi pitit fostul șef, dar nu a putut decât înghiți și deveni mai negru decât asfaltul pe care statea. Nu e ușor să te tutuiască cineva după ce ai fost domnit peste 50 de ani.
Și mă uit la mulți: Bombonel, Becali, Dragnea, Udrea, unii dintre ei educați, nu mai au același discurs după…
Pușcăria e o experiență unică! Cine nu crede, poate incerca😜
Bun articol, @MV!
Comentariu beton!26
O experiență unică.
Va trebui să aștept să pot viziona pe net filmul, urbea mea nu are cinematograf🙁
Cand am citit articolul tau, mi-am adus aminte de videoclipul de la Metallica-St Anger. Mai ales de intro, cand sunt avertizati ca intra fix pe riscul lor.
Ce experienta frumoasa si cat de frumos ai povestit-o. Respect! Nu degeaba esti unde esti dupa 10ani+ cu blogul
Interesantă experiență și mă bucur că ai împărtășit-o cu noi!
Cunosc tot felul de povești (am crescut într-un cartier nu foarte select), iar în scară aveam 2 vecini care în ultimii 20 de ani nu s-au întâlnit niciodată la banca din fața blocului ci doar in pușcărie! Ieșea unul,intră celălalt! Împreună au executat peste 40 de ani de închisoare și au sentințe de 100 de ani( pentru unele fapte,9 luni se socotește un an) . Deși și-au pierdut tinerețe in pușcărie,sunt oameni ok,care au reușit să se integreze în societate. Dar poveștile lor sunt parca desprinse din filme…
Foarte tare experiența, citisem ieri și la Seba pe fb. Chiar ceva deosebit. O să văd filmul cu alți ochi și nici nu aș fi auzit de el probabil dacă nu citeam experiențele voastre cu vizionarea din închisoare.
Arestat 03.12.1997, pus in libertate pe la sfarsitul lui noiembrie 2000. Prima angajare a fost in februarie 2002, cam greu, aveam 8 clase. Timpul a trecut, am facut liceul la seral, m-am casatorit in aprilie 2002.
Psihic te distruge experienta, doar un exemplu: chistoc de 1,5 metri te injura si te spurca si nu poti o palma sa-i dai la 1.90 m. ai tai, adaugi luni sau chiar ani la pedeapsa. Nu mi-am revenit nici in ziua de azi, am devenit coleric, nu suport colectivul, prefer sa muncesc dublu dar sa fiu singur.
Totul pentru ca prietena de atunci purta lantisor de la anteriorul si, refuzand sa-l dea jos, i l-am luat cu forta si l-am aruncat la gunoi. A fost talharie, 5 ani cu executare.
As dori ca specialista @ECV sa spuna un verdict, m-am reintegrat in societate oare sau la mine a murit speranta la intrare?
Comentariu beton!59
@șloimii, mulțumesc pentru acest comentariu. 💖
@Şloimi, cum explicam si mai sus. Un moment nefericit, o clipa de neatentie, de suparare care schimba totul. O pedeapsa pentru care eu personal consider ca ai stat mult prea mult in inchisoare. Iar unii oameni ii judeca pe ceilalti fara sa stie intreaga poveste. Cum se zice: ii baga pe toti in aceeasi oala.
Sa stii ca povestea ta m-a emotionat foarte tare.
Serus Șloimii: chiștocul acela de 1.5m te-a citit instant, ăsta vrea comisie și liberare, nu rapoarte și scandal.
În rest, idem la urmări – coleric și evit colectivul dacă e după alegerea mea. Dar s-a îmbunătățit drastic capacitatea de evaluare a oamenilor, în general din păcate, nu în favoarea lor 🙂
Heh. Reintegrare. Asta o facem noi, individual, la hotel am fost doar la depozitare.
Comentariu beton!16
@şloimii Hm. Eu n-am ajuns după asemenea gratii, dar tot am petrecut o noapte în arest, ăla de la intrarea în sediul poliției din Braşov. Avusesem tâmpita inspirație (retrospectiv privind) să mă cățăr pe o clădire folosindu-mă de banda paratrăsnetului.
O singură noapte, după gratii şi pe prici de beton şi de atunci de fiecare dată mă încearcă tot asemenea sentimente când dau de chiştoace (mai mari sau mai mici) care se cred îndreptățiți sa zică ceva. Am palma grea şi sunt inflamabil, tot aşa prefer să lucrez extra (sau mai greu, minuțios) decât împreună cu alții.
Foarte interesantă experiență ! Interesant și cum se pot descoperi noi talente când iei „o pauză” de la viața obișnuită. Uitându-mă la primul filmuleț, mi-am amintit că am și eu un clutch, chiar mai frumos decât cele din colecția expusă acolo, primit de la un tip care a lucrat în Penitenciarul Rahova, semn că se muncește încă serios la ele :)) Pe mine mă emoționează întotdeauna poveștile despre cei care ajung la închisoare si nu ma refer la cei care fac găinării sau care fac din asta o „meserie”, mă refer la cei care ajung acolo total neasteptat, dintr-o greșeală care le schimbă total viața, și lor și apropiaților. Abia aștept „Visul” !
Am avut şi am aceleaşi sentimente pe care le-ai trăit tu cînd am văzut prima oară şi ori de cîte ori revăd Închisoarea îngerilor şi Culoarul morţii, care pentru mine sînt iconice. Se vede că te-a marcat experienţa şi pentru că ai postat abia după trei zile impresiile.
Asta cu duamna ECV care are pretenţia să asigure statul tuturor copiilor hrana gratuit e o inepţie. Asta o face pentru cei în plasament familial, cum ar veni, de la orfelinat.
Nu că n-ar fi bună pentru unii dintre copiii acestei ţări dar nu pentru toţi e mană cerească. Comparaţiile astea nu se fac.
Interesantă experiență,mi s-a făcut părul creț instantaneu de la începutul textului.O singură dată am intrat la penitenciar,pentru un plic de la financiar,sunt vreo 20 de ani poate de atunci,era pe vremea corespondenței in plic ,cu confirmare de primire într-o condică.Si așa am avut emoții,biroul era lângă poartă,darmite unde ai fost tu . Felicitări pentru experiență!Și am citit parțial și comentariul lui ECV,dar are dreptate pe bucățele,nu în totalitate.Nu deținem nici unul adevărul absolut și mai ales, să ridice piatra cine n-a greșit niciodată,in nici o direcție.
Sunt puțin invidios.
Nu, nu-mi fac blog. 😁
Nu aveam intenția de a vă povesti o întâmplare trăită. Dar m-am enervat rău la comentariul duduii eceve. Pe la începutul anului, la spălătoria auto unde mergeam destul de des, am cunoscut doi oameni. Primul, mai în vârstă, era o enciclopedie ambulantă, o poezie de om. Al doilea, un tip mărunțel, era numai un zâmbet de câte ori mă vedea. Într-o zi, mi-a mărturisit că este tare bucuros de câte ori îmi spală mașina. Că își aduce aminte de vremurile când avea un Dodge RAM. Long story short, omul făcuse pușcărie 10 ani, se reabilitase, își creștea singur copilul, după ce fosta i-l pusese în brațe imediat după eliberare. I-am făcut o propunere de angajare, a acceptat. Numai că ne-a rugat să fie colaborare între firma noastră și cea a noii iubite, că are poprire pe conturi. Zis și făcut. Dat mașină, dat laptop, tot ce-i trebuia. După 2 luni a început să lipsească, să găsească tot felul de motive. Mașina la el, laptopul la el. Noi vedeam pe unde se tot duce, că sistem GPS. În primă fază, i-am blocat cardul de combustibil. Apoi a bușit mașina din cauza lui. Nu a avut încotro și a adus-o la birou. A spus că suportă cheltuielile cu reparațiile, să i le reținem din banii cuveniți. Numai că, nu a mai apărut de niciun fel. A dispărut cu laptop cu tot, nu mai răspundea la telefon. Prinde orbul, scoate-i ochii. La început m-am revoltat, că facerea de bine-i futere de mamă, dar mai apoi m-am gândit că nu aș vrea să fiu în pielea lui, că a acționat așa doar din instinctul de supraviețuire. Spun asta, pentru că am făcut legătura cu momentul în care-mi povestise de ce copil bun la mate are, că laptopul îl ajută mult să lucreze on line cu colegii.
Comentariu beton!11
Sincer, când ați povestit cum au reacționat deținuții la faza cu Crăciunul, m-a cam apucat bocitul. Deși sunt conștientă că nu sunt la pușcărie voluntari ci ispășeșc pedepse pentru anumite fapte, mai grave sau mai puțin grave. M-a impresionat și colțul artistic. În special acel portret de femeie din dreapta pererelui. Cu adevărat o experiență interesantă.
Penitenciarele românești, chiar dacă nu sunt la nivelul celor din Danemarca sau Norvegia, de exemplu, au progresat mult în ultimii ani. Muncesc de peste 17 ani într-unul din penitenciarele patriei, de-asta îndrăznesc să vin cu unele judecăți de valoare. Mai sunt multe de făcut? Fără îndoială! Îți mulțumesc, Mihai, că ai adus în prim plan problematica asta! De multe ori am vrut să-ți scriu pentru a-ți propune unele teme legate de penitenciar, dar, nu știu exact acum de ce, nu am făcut-o. Mă bucur acum de acest articol. Sunt convins că pot apărea, cu argumente obiective sau subiective, păreri diferite, însă acei oameni, deținuții, vor ieși, mai devreme sau mai târziu, în comunitate. Este în interesul nostru, al tuturor, să iasă cu cât mai multe dintre nevoile psihologice, sociale, educaționale compensate. Pe de altă parte, sunt de acord că sunt multe alte categorii sociale care au nevoie de sprijin cu prioritate. e
Comentariu beton!16
Eu îți mulțumesc 💙
Bună, 109 🙂 Referitor la progres, absolut corect. De fapt am văzut asta pe propria piele, cât de masiv s-a schimbat Gherla în timpul pedepsei mele – de la camere de 100+ persoane la cele de 30, cu baie și apă caldă (cu mențiunea că o bună parte din colegi trebuiau învățați cu ele, eh, cultura buzii în capătul curții, așa-i?).
Întrebarea mea de fapt e alta: s-a schimbat ceva la abordarea ideii de reabilitare? Realizez că este o sarcină monumentală de a ajunge la om într-un mod cât de cât semnificativ, în condițiile în care ai mii de persoane, unul și unul loviți la aripă fizic și psihic, dar tot cred că e singura metodă prin care se poate evita recidiva aproape imediată. Simpla lor depozitare rezolvă fix nimic.
Apropo. 17 ani de muncă în sistemul penitenciar. Pedeapsă mare 🙂 Cum reziști?
O sa fie o postare mai lungă. Citiți încet.
1. Eu l-am trecut pe Șloimii pe listă scurtă de Prieteni. Și asta în condițiile în care nu ne-am întâlnit vreodată, deși ne știm de mulți ani. La începutul interacțiunii noastre, pe când eram proaspăt băgători în seamă, am avut nevoie de oarece ajutor. El a fost singurul care a oferit ajutor, total dezinteresat de vreo recompensă. Și în ziua de azi mă bucur de ajutorul oferit de el atunci. Și de fiecare dată îi mulțumesc în gând. Acum știe. Bazil e de vină.
2. Puștan proaspăt absolvent de liceu, m-am angajat pe șantier. Mulți colegi erau foști pușcăriași. Cele mai bune relații cu ei le-am avut. Au avut grijă de mine, să nu mă stric în mediul acela. Mă protejau. Nu de la muncă, ci de la activități care ar fi putut să-mi dăuneze fizic și social.
Comentariu beton!21
salutare.din pacate una din experrientele mele nashpa din viata,a fost detentia timp de 3,5 ani in sistemul penitenciar din Ro,condamnat fiind pentru evaziune fiscala….ai dreptate ,partial daar..am avut ocazia sa vad cateva penitenciare si oameni de acolo ( am stat aprox un an in aceeasi sectie si aprox 4 luni in camera cu cel mai mare criminal al Ro -5 crime -Deva,anii” 93- „94- care avea executat la data aia-2016 -22 ani ,si care intre timp e liber), Rahova e penit. vitrina a sistemului(straini,expati,returnati…in restul penitenciarelor lucrurille stau cu totul altfel….sunt curios,abia astept sa vad filmul
Excelent articol! Mi s-a făcut pielea de găină…
@Atti
Da, majoritatea demersurilor cu specific de reintegrare socială se fac, pe cât posibil, în colaborare cu comunitatea. Din fericire, exemplul prezentat de Mihai nu e singular. Există deschidere înspre parteneriate cu exteriorul (ONG-uri, instituții publice, firme care vor deținuți la muncă).
Referitor la celălalt aspect, cred că undeva pe la 7-8 ani am avut un prag, un supraplin; acumulând experiență de viață și profesională am reușit cumva să merg mai departe fără a-mi altera valorile, principiile. Am avut șansa de a merge în vizite de studiu ale sistemelor penitenciare din Danemarca și Norvegia. Pe lângă faptul ca au fost adevărate lecții de viață, profesional m-au ajutat să înțeleg unde și cum ar trebui să mergem.
@ 109, apropo de Norvegia,
penitenciarul de la mine din zonă a dat faliment din lipsă de participanți 😜 și a devenit centru pentru refugiați, fără să fie nevoie de prea mari adaptări.
Am citit articolul….nu toate comentariile;
În anii 93-94-95, intram periodic intr- un penitenciar. Intram la 9 , ieșeam la 16. …. serviciul.
– când intram, deja vroiam sa ies. Era o atmosfera încărcată. O simțeai.
– vedeai ( în interior) totul gri, gratii pe holuri( început, mijloc și final de hol), doar lumini artificiale( pe holuri). Și numeroase „viziere”( locuri de spionat în camere). La fel, la uși.
– nu am întrat în camere, erau camere comune.
– mâncarea, în acei ani, căci am vazut-o, era ceva de nedescris. Și culoarea și ingredientele erau mistice.
– am avut prieteni care au stat ocazional pe acolo. În alte locuri. Ei sunt tot oameni, sunt ca noi, care au făcut o nefacuta. Și au fost prinși, și condamnați. Nu sunt mai puțin oameni ca noi.
Te salută tot un director adjunct de la un penitenciar (altul decât Rahova). Am fost de mai multe ori la Penitenciarul Rahova, dar nu pe secții, doar la birouri.
E puțin impresionant pentru cineva care nu lucrează în sistem și care intră pentru prima dată într-un penitenciar. Înainte să mă angajez, am intrat pentru prima dată într-un penitenciar să las niște cherestea la o fabrică de mobilă aflată în interior. Aveam impresia că toți deținuții vor să-mi sară la gât, așa cum văzusem prin filme.
Felicitări pentru articol și felicitări colegilor de la Rahova!
Mă bucură tare și comentariul tău. Mulțumesc.
Chiar – pe „vremea mea” conducerea încă era militarizată, comandant, etc. Acum s-a trecut la structură civilă?
Și o curiozitate: în continuare sunt așa diferențe majore în cultura internă și stilul de management (nu îmi vine o expresie echivalentă în română, cu scuzele de rigoare) între penitenciarele din diferite regiuni ale țării?
păi ai fost ori la IL Caragiale, ori la Poarta Albă, cu cheresteaua, așa e? glumesc, astea le știam eu; la Caragiale nu mai este secție, iar dincolo n-am idee dacă au mai făcut;
prima oară am fost la Iași, să iau deținuți la muncă; deși eram însoțit…mda; a fost o experiență; au lucrat la noi vreo 10-15 zile și nu a fost nici o problemă cu ei; le dădeam extra cafele și țigări și le-a părut rău cînd au terminat; a fost chiar o fază mișto, că era un bătrîn dintr-un clan celebru de „suedeji”, pipiriu vai mama lui; p’ăsta îl puneam să stea pe un scaun, în biroul meu sau afară, că era muncă grea și-mi era frică să nu se rănească; la început i-a fost frică să nu-l mai iau, da’ l-am liniștit; la vreo lună, io prin curtea service-ului, nevastă-mea în birou la mine, lucra la computer; și apar vreo 5 suedeji și suedeze:
– săru’ mîna! dom’ director? pă unde ie?
long story short, erau copiii/soția, veniseră să „săru’ mîna dom’ director! ăț avut grijî di tata/bărbatu’ -că vorbeau toți odată-, dacî vo datî avieț nevoie di ceva…”; asta era prin ’99 și, nu, n-am avut;
prin 2002 am fost la Poarta Albă; voiau să facă o secție de debitat lemn, aveau un utilaj antediluvian (vreun șmen, că nu funcționase vreodată); curtea închisorii am străbătut-o însoțit de un gardian, în uralele și „urările” deținuților agățați de zăbrele;
– ce să facem? e spectacol pentru ei, mai ies din rutină…
în hala aia sinistră, din beton, în mijlocul unei bălți imense, trona gaterul, lîngă care așteptau un director și un alt gardian care păzea un deținut (fusese ceva dulgher); utilajul m-am lămurit repede că era o epavă, dar a fost și acolo o fază; în timp ce vorbeam cu directorul, încercînd să înțeleg cît de serioase erau intențiile conducerii de a face secția aia, deținutul a observat cum aruncam priviri repetate către un cablu de mare putere, cu fire dezizolate, aflat lîngă balta în care aproape stăteam; și a înțeles imediat ce-mi trecea prin cap:
– nici o grijă, aici nu e electricitate…
PS ăia care ziceți „fac și io 3 ani pentru 2 mil de coco”, dacă ați avea parte de o avanpremieră…
PPS pe Saizești i-am auzit săptămîna trecută, la RR Cultural; filmul era pe listă, da’ merci pentru articol
Pentru Atti – nu mai suntem militarizați de mult timp. Suntem polițiști de penitenciare. Nu mai există comandanți, sunt directori. Sunt diferențe foarte mari între penitenciare. Acum fiecare este specializat pe regimuri de detenție, deci sunt diferite. Organigrama de personal este aproape identică, dar în funcție de regim sunt diferențe mari.
Pentru Costică – nu am fost la Poarta Albă, iar cafeaua și țigările reprezintă moneda de schimb între deținuți.
Pentru câteva milioane de coco, cred că și eu aș face pușcărie 😂. Glumesc, nu aș face, deși pot spune că fac pușcărie minim 8 ore pe zi și nu am primit nici un coco în plus față de salariu 😂. Ca o mică glumă, am un prieten foarte bun care îmi spune că sunt nebun că am dat atâtea concursuri (de intrare în sistemul penitenciar și de avansare în carieră) ca să intru la pușcărie, când sunt atâția care sunt arestați pentru asta.
nu știu de ce, dar eu aleg să mă leg de cea mai inocentă propoziție: nu te-au lăsat să plătești brățara aia pt că pușcăria, ca instituție, nu este firmă care are ca obiect de activitate vânzarea de chestii. intrau în bucluc dacă îți primeau banii.
de asemenea, nu este posibil să fie primit banii pt deținut. nu garantez, dar nu cred că un deținut poate primi bani de la oricine. iar vânzarea- cu deținutul vânzător- ar putea fi de asemenea complicată și extrem de interpretabilă.
Nu mai știu când a fost, știu doar că era pe vremea când iubeam să fiu jurnalist. Am fost la Rahova la debutul programului de terapie prin teatru. Consultând siviu’ meu aș spune că era probabil prin 1999/2000. Nu-mi dau seama dacă acel lucru stă la baza filmului ăsta sau nu, dar știu despre ce este vorba. Nu reușesc să-mi dau seama dacă în acea vreme eram la Agerpres/Rompres sau la Capitala (ziarul mai mic al Jurnalului Național), dar înclin să cred că este vorba despre a doua opțiune, cu Marinescu redactor-șef și Capatos redactor-șef adjunct 🙂
Mă distrează acum să-i văd pe ăștia „noi” descoperind lucrurile pentru care eu munceam să le fac cunoscute. Chestie care mă face să nu regret vreo clipă că m-am lăsat de presă. Nu aveam pentru cine să o fac și asta încă de atunci. Iar dacă mai făceam presă și-n ziua de azi, ei, atunci la modul serios citeai despre mine că m-am sinucis, atât de tare ar fi apăsat generațiile astea de incapabili și suficienți peste mine.
Dar să revenim la terapia prin teatru.
Bine că a început să conteze la vreo 20/30 de ani de când trebuia să conteze.
Brucan dixit.
#unițisalvăm. Sau ceva :))
La baza filmului stă povestea unui regizor prieten cu Saizescu, regizorul filmului, care a fost să facă voluntariat la penitenciarul din Slobozia (parcă). Tot teatru a făcut. De-aici a plecat ideea filmului.
Altfel, festivalul de teatru pentru deținuți Descătușarea prin cultură” a avut prima ediție în 2009.
Well, chiar am să caut să văd când am scris despre așa ceva 🙂
Ar fi tare să găsești, m-ai făcut curios.
Hola
Am citit articolul lui Mihai aseară, foarte târziu și prea târziu ca să scriu ceva coerent. Mi-am promis să revin. Între timp, s-a întâmplat viața, tot obosită sunt, dar răspund.
Contribuția mea aici este scurtă, cu o dată și cu un nume.
Data este 2000-2001. Pe atunci eu, absolventă de asistență socială, lucram cu Uniterul, în programul Casa Artiștilor (probabil mai supraviețuiește, greu de spus). Aveam un birou undeva sus, la teatrul Țăndărică, de intram prin lateral și urcam niște interminabile scări până la spațiul care ne era alocat.
Până acum pare fără legătură cu subiectul, dar acum vine și numele promis, cu explicații suplimentare și lămuritoare (sper): Mihaela Săsarman.
Ea era șefa mea și, în același timp derula și alte proiecte – teatrul în școli (cu copii) și terapia prin teatru, cu deținuții de la Rahova.
Îi recunosc meritul de a fi muncit mult la proiectul de la penitenciar. Inclusiv a fost prin Anglia la ceva stagiu de formare. Unele detalii despre proiect, de departe, au ajuns până la mine, dar nefiind direct implicată nu știu să vă povestesc mai mult.
La o căutare Google, o găsiți pe d-na Mihaela Săsarman relaționată cu Asociația Transcena. Nu am ținut legătura și nici la Casa Artiștilor nu am lucrat prea mult. Cu mintea de atunci mi se părea destul de instabil proiectul și ONG-ul de pe la noi și de pretutindeni. Problemele le văd în zona finanțării. Deși au rolul de a compensa diverse carențe, ONG-urile nu produc propriu zis bani, dar au mare nevoie de ei.
Sper să vă fie util.
În altă ordine de idei, felicitări pentru articol, Mihai.
Mi-am amintit de vizita de câteva ore la penitenciar. Eram prin anul doi de facultate când am făcut un curs chiar cu directorul de atunci al închisorii. Remarcabil omul.
Senzația din zona de trecere, camera aia izolată complet, lumina artificială, vecinătatea cu claustrofobia ne-a ridicat părul pe ceafă la toți. Dar cum eram o gașcă de studenți, am trecut momentul râzând ca iezii.
Salut, sunt angajat al penitenciarului Rahova. Ceea ce ai văzut sunt chestiile mai frumoase să zic așa din penitenciar, altele sunt lucrurile mai importante în acest sistem despre care nimeni nu vorbește și sunt alea mai urate, partea mai întunecată dacă pot spune așa.
Nu știu dacă ai observat, dar după ce ai trecut de punctul 1 de control, cel de la intrarea în unitate, în partea stânga este un gard înalt de beton pictat. Acele picturi sunt realizate tot de un deținut, care astăzi nu mai este printre noi.
Și uite cum din curiozitate am deschis articolul tău care tot din curiozitate va duce la vizionarea filmului. 😊
0
Te felicit pentru că ai împărtășit această experiență. Într-adevăr percepția despre ce se întâmplă în spatele ușilor penitenciarelor este de multe ori eronată. Lucrez într-un penitenciar, ca profesoară, de peste 10 ani și pot confirma că există foarte multe tipologii de elevi, la fel ca în școala „de afară”. Sunt oameni care au fost judecați o dată. Nu mai este cazul să o facem și noi. Au unii niște povești de viață, că dacă i-ar auzi doamna @MCV nu ar mai fi atât de supărată!
PS când am intrat prima oara și s-au închis ușile în spatele meu, am avut același sentiment pe care l-ai descris.
ma face sa ma gandesc la „Un triomphe” …
https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/teatru-si-film/succes-de-public-comedia-europeana-a-anului-are-premiera-in-cinematografele-din-romania-id30473.html
„… Serghei Mizil e actor cum sunt eu tenor la Opera …”
Facea teatru si in liceu, intra peste altii in ore, era groaznic.
Mă bucur pentru impactul avut în legătură cu interiorul unui penitenciar poate ar fi bine dacă mai mulți oameni ar putea vedea ce înseamnă un loc de detenție, ar fi indicat că tinerii, elevii și studenții să poată avea o astfel de experiență., pentru a conștientiza viața de după gratii și a face totul pentru a nu ajunge în postura de deținut.
Scenariulo e foarte asemanator cu un film francez – exact asta se intampla si acolo, un regizor face o trupa de teatru in inchisoare, etc…. Nu mia tin minte filmul (o s aincerc sa-mi aduc aminte) dar sigur nu-i ceva nou! Pacat!
MI-am adus aminte de numele filmuilui francez. In engleza ii spunea „The Big Hit” iar puscariasii incercau sa puna in scena „Asteptandu’l pe Godot”. Deci nu foarte original scenariul…
Am fost si eu la Rahova odata. Nu sa vad film nici sa vizitez pe cineva. Am fost in amintirea fiului meu pe care il pierdusem in acel an să duc pomana tinerilor de vîrsta lui (32 de ani), pomana care altfel ar fi fost data unor oamnei mai putin nacajiti (rude, prieteni de familie) si am considerat ca nu se facea. Fiul meu murise la Londra, absolvent de masterat in informatică, rapus de cancer.
A fost foarte greu sa primim aprobarea sa ducem mancare detinutilor. Verifcari peste verificari, doar anumite produse, dar a meritat. In toate pomenirile facute, impacarea si multumirea cea mai mare atunci le-am simțit. Nu am sa uit figurile celor care asteptau la rand privindu-ne pe mine si pe fiica mea cu reala tristețe (li se spusese ca e pomenire pentru fiul meu) și pe care ii priveam cu drag si durere.
Si as vrea si eu sa adaug pentru ECV ca a gresi e omeneste, a persevara e diabolic iar pana la proba contrarie, acesti oameni au gresit (cei mai multi) prima oara…. Si sa citeasca Mizerabilii, carte care parca a disparut din minimul de carti pe care trebuie sa le citeasca cineva….