Țineți minte de la mine, cel care v-am fost baci până la adânci bătrâneți: niciodată nu împrumutați bani prietenilor, niciodată nu luați împrumut de la prieteni.

Știți vorba aia „doar în România dacă ceri înapoi banii pe care i-ai împrumutat cuiva, trebuie să începi să te justifici de ce ai nevoie de ei”? Ei bine, fix așa e, mai ales când împrumuți prieteni sau de la prieteni.

Nu cred c-a existat dată când am cerut banii înapoi să nu trebuiască să justific de ce am nevoie de ei. Dar partea și mai nasoală este că atunci când aveam eu de dat bani înapoi, evident, întrebam: „da’ la ce-ți trebuie?”. De-aia nu trebuie sa iei de la prieteni, pentru că, iată, prietenii își permit să pună întrebări din astea.

Doamne, cât de jenat și prost te simți când trebuie să explici de ce ai nevoie de banii tăi. Doar pentru senzația asta, că nu te mai poți uita în ochii prietenului tăi, și n-ar trebui să împrumuți niciodată.

Dar cea mai nasoală parte la împrumuturile între prieteni e asta: mi-i dai înapoi când poți. Nu există metodă mai sigură de a pune cruce unei sume de bani decât s-o împrumuți pe sistemul „mi-i dai înapoi când ai” sau „când poți”. Din momentul în care ai terminat de rostit cuvintele, ai șanse mai mari să vezi banii ăia înapoi dacă deschizi fereastra și-i arunci afară.

Dacă e să vă întreb, sunt convins c-o sa descopăr că sunteți o grămadă care aveți de primit bani împrumutați pe sistemul „mi-i dai când ai”, dar habar nu aveți când și dacă o să-i mai primiți. Și tot o grămadă sunteți din tabăra cealaltă, care trebuie să înapoiați banii, dar încă nu-i aveți și nici nu preconizați să-i aveți într-un viitor foarte apropiat. Doar vi s-a zis clar „mi-i dai înapoi când ai” și tu nu-i ai, dăăă.

Ia, că chiar sunt curios cum stăm, sunteți mai mulți care aveți de primit sau care aveți de dat? Mă rog, asta în ideea că cei care au de dat sunt dispuși sa recunoască asta. 😛

Uite, sunt curios de o chestie. Trăiesc cu impresia că în alte țări oamenii nu-și prea împrumută bani între ei, indiferent cât de prieteni sunt. Habar nu am dacă e adevărat sau nu, că nu mi-a trecut prin cap s-o discut vreodată cu vreun străin sau cu cineva care locuiește în altă țară.

Impresia mea se bazează doar pe ce-am mai văzut prin filme și seriale. Mereu când vine vorba de împrumutat bani se schimbă aerul în camera respectivă. Atenție! Mă refer la sume care trec de trei cifre. E corectă impresia mea? Îi întreb, desigur, pe colegii care au ales să-și ducă zilele în afara spațului carpato-danubiano-pontic.

Ah, și mai trăiesc cu o bănuială vizavi de străini: nu se supără nimeni dacă primește un refuz. Te-a rugat un prieten să-i împrumuți niște bani, tu i-ai zis că nu poți să-i dai, discuția s-a terminat acolo fără să poarte nimeni pică nimănui. E corectă și bănuiala asta?

Întreb pentru că eu cunosc concetățeni de-ai noștri care nu și-au mai vorbit niciodată în urma unui astfel de refuz. Pe sistemul „ce căcănar, n-a vrut să-mi dea 2000 de euro când aveam nevoie și știam sigur că-i are”, oamenii și-au stricat relațiile definitiv, nu și-au mai vorbit niciodată.

De-aia sunt extrem de curios cum se întâmplă lucrurile prin țări unde apa caldă chiar e caldă.