Dacă ajung în vreo instituție unde sunt obligat să interacționez cu un reprezentant birocrat al statului român, întotdeauna voi alege să fie de sex feminin.
Asta dacă exista posibilitatea de a alege, desigur. Dar dacă nu pot să aleg și „mergeți dumneavoastră la ghișeul trei” presupune ca ajung în fața unui bărbat, totul se termină încă dinainte de a începe. „Nu se poate” sau „veniți mâine” sunt singurele răspunsuri pe care le-am auzit în această viață de la un funcționar bărbat.
Dar nu același lucru se întâmplă dacă de partea cealaltă a ghișeului este o reprezentantă a sexului frumos. Serios vorbesc, toată viața m-au adorat funcționarii cu fustă și mamele tipelor cu care umblam, am fost, sunt și voi fi preferatul lor. În ceea ce privește mamele, nu mai e cazul, dar cu funcționarele farmecul meu încă e acolo, intact, să știți.
Când a murit taică-meu a trebuit să rezolv cu niște acte și hârțoage care adunate la un loc aveau înălțimea Jepilor Mici. Am început cu stângul, în sensul că în primul loc unde aveam de rezolvat chestii, am ajuns exact la ora de închidere a programului cu publicul.
Doar cine n-a avut niciodată de-a face cu funcționarii nu știe că ora de închidere e sfântă și trecută în calendar cu roșu. Poate să înceapă al treilea război mondial, tancurile rusești să fie în ușa instituției, că Doamna Funcționară Cu Permanent Mov o să le bată cu unghia proaspăt dată cu ojă în geamul ghișeului și-o să le țâțâie în nas:
– Păi? La ora asta se vine? Am închis, mai încercați mâine!
Nu și cu mine, prieteni, nu și cu mine. Am zâmbit de două ori cum știu io, Doamna Funcționară Cu Permanent Mov a clipit lung și-a oftat adânc, după care mi-a luat frumușel muntele de hârtii din mână și-a dispărut undeva în spate.
Patrușcinci de minute mai târziu toate ștampilele și semnăturile erau rezolvate ca la carte. 45 de minute după ce programul ei se terminase, da? Evident, în semn de profundă recunoștință, am vrut să-i dau niște șpagă.
S-a înnegrit la față de ziceai că am diagnosticat-o cu ceva boală în fază terminală. „Vai, se poate, a fost plăcerea mea”. Jur, am martori. Așa că i-am zâmbit ca Richard Gere înainte să albească și-am băgat senin banii înapoi în buzunar. Doar nu era s-o jignesc, pasiunea e pasiune, nu se poate murdări cu bancnote.
Când a plecat și mama dintre noi, a fost fix la fel dacă nu chiar mai rău, c-a trebuit să ajung în mai multe locuri și să dau ochii cu mai mulți funcționari. Scenariul s-a repetat identic peste tot: zâmbet serafic și Doamnele Funcționare Cu Permanent Mov se dădeau peste cap să mă ajute. Măcar de data asta n-am mai încercat să le dau șpagă, să nu le jignesc aiurea sentimentele pure.
Dar, pentru că trebuie să existe și un „dar”, ca orice Superman am și eu kryptonita mea. Într-un singur loc de pe planeta asta, farmecul meu inefabil dispare instant și trăiesc cu impresia că m-am transformat într-un broscoi râios pe care toată lumea vrea să-l strivească, nicidecum să-l sărute ca să se transforme în prinț: la Poșta Română.
Nu știu ce se întâmplă după ce treci pragul unui oficiul poștal, cert este că e ca și cum ai intra într-un univers paralel care face pipilică de sus pe ăla din Stranger Things.
Și nimic nu ajută. Am folosit cele mai libidinoase zâmbete și cele mai pline de promisiuni priviri, efectele au fost fix ca și cum m-aș apuca să împing autostrada soarelui cu umărul, s-o aduc mai aproape de casă. Nada, fraților, roboții ăia în corpuri de femei se uită la mine fix ca la un rahat de câine în care ai călcat din greșeală şi nu mai știi cum să-l ștergi mai repede de pe talpă.
O vreme am luat-o personal. Am crezut că mi-am pierdut puterile miraculoase, că sunt din nou un muritor de rând. Când știam că am de ajuns la Poștă, practic intram în semi-depresie. Degeaba exersam de-acasă clipitul cu tentă sexuală și zâmbetul degrabă promițător de plăceri interzise. Rezultatele erau nule.
După care, într-o zi am avut revelația divină. Mi-am dat seama că nu e vina mea, am înțeles în sfârșit că femeile alea de la oficiile poștale nu mai au emoții și trăiri, că sunt ca niște bucăți de stâncă rătăcite într-o lume atemporală.
Nu le impresionează nimic, n-ar reacționa în niciun fel nici dacă în Oficiul lor Poștal ar sta la coadă Brad Pitt și Bradley Cooper, în timp ce în spatele lor Tom Hardy bate nerăbdător din picior.
Doamna Dirigintă s-ar uita la ei cu o față plictisită, apoi în timp ce-și șterge cu dosul palmei resturile de merdenea de la colțul gurii, ar urla spre Brad Pitt, că el e primul la coadă:
– Domnule, ce nu înțelegeți? Pentru mandate poștale, am spus că trebuie la ghișeul trei!
sursa foto: freepik.com
Ai și avut noroc. Nu că n-ai avea tu farmecele tale, dar ai avut și noroc! Băi, eu acum câțiva ani, când mi-am schimbat buletinul, am dat peste o hoașcă, da, cu permanent mov 😀, de mi-a venit să o dau cu capul de birou. N-am înțeles de ce dracu îți trebuie certificat de naștere în copie și original, din moment ce e al nu stiu câtelea buletin pe care îl schimb. În fine, am ajuns la poză, băi cât m-a putut enerva „bărbia mai sus, nu atât de sus, nu zâmbiți, asta nu-i poză de facebook, nu vă încruntați, capul ușor spre dreapta, nu atât de mult etc”. Mai avea puțin și îi săream la gât! 😀
Comentariu beton!67
Ah, ce experiență plăcută și rapidă am avut la schimbat buletinul. 😀
Prin septembrie și-a schimbat colegul meu buletinul și, avertizat fiind de mine, s-a dus cu niște așteptări destul de scazute acolo. Spre surprinderea lui (și a mea), a durat 8 minute de când a intrat pe ușă, până a iesit! Și nu mai era hoașca aia acolo, erau 3 tipe tinere. Poate totuși nu-i vorbă goală „omul sfințește locul”!
Comentariu beton!39
„ nu zâmbiți, asta nu-i poză de facebook,”
La mine a fost exact invers. „Zâmbiți, măcar un pic ”. „Zâmbesc”. Bineînțeles că am apărut în poză zâmbind. Pe interior, ca de obicei. Dar în rest procedura a mers foarte repede și fără probleme.
Comentariu beton!20
La schimbat buletinul am avut și eu noroc, am prins o doamnă tânără, machiată, parfumată, cu o fustă mini, care probabil a fost fermecată de părul meu grizonant și zâmbetul până la urechi. „Puteți să veniți și cu o zi înainte de data de pe bilet, poate e gata. Dar să nu veniți cumva după, că avem program scurt, vin sărbătorile și știți cum e…”
Comentariu beton!13
La schimbatul buletinului asta este legea. Poti sa faci orice iti trece prin minte, tot cu originalul deupa certificat trebuie sa mergi. Am trecut prin asta. Legea este cretina pana peste panoul de baschet 😉
în apărarea doamnelor, după ce ai ascultat niște ani de zile matriceala cu ace, nu cred că te mai impresionează nimic; sau nu (prea) mai ai neuroni…?
Comentariu beton!25
Trăiesc cu convingerea că sunetul de matriceală se moștenește cumva, că mulți nu l-au prins, dar se poartă de parcă.
n-am prea interacționat cu doamnele de la poștă, ultima întâlnire a fost acum niște mii de ani… în liceu 😃
mă bucură nespus să aflu că nimic nu s-a schimbat, că doamnele transmit, din generație-n generație, sictirul și lehamitea.
chiar n-am o explicație pt asta!
altfel, relaționez bine și cu funcționarele și cu funcționarii. să fie ceva greșit la mine?!
acum mi-ai dat de gândit… cine știe ce „semnale” tâmpite transmit, de mă plac și ajută toți 🫣 😅
Comentariu beton!77
Da, s-ar putea sa fie la tine vina. 😛
Am fost săptămână trecută la poștă. Trebuia să trimit in Germania o scrisoare cu confirmare de primire. Erau acre doamnele, dar le dau circumstanțe atenuante. Trei domni in fața mea încercai sa deconteze facturi pentru lemne de foc. Subvenționate. I-a explicat fiecaruia ce acte și ce copii sunt necesare. Următorul se uita peste umărul primului și când ajunge la rând „tot așa îmi trebuie și mie? Mai spuneți o dată să rețin” La al treilea credeam că i se ridică permanentul doamnei că moțul lui Woody. Dar mi-a zâmbit dulce când a auzit că nu vreau decât să trimit o epistolă
Comentariu beton!49
și probabil le-a mai explicat același lucru acelorași oameni și în lunile anterioare, de câte ori au plătit electricitatea și ce se mai poate plăti cu alea. plus că scrie pe toți pereții.
din interacțiunile mele cu poșta, ca martor, eu personal le acord circumstanțe atenuante. 🙂
La noi la poștă e frumos, au integrame.
Comentariu beton!32
😂😂😂
Au si niste cutii cu bomboane la vanzare. Par a fi de pe vremea cand era Ciorbea prim ministru 🙂
La mine e pe invers. Am noroc daca la ghiseu se afla un barbat. Vorbesc de cei din România, ca in afara nu conteaza ce persoana se afla la ghiseu.
Imi amintesc pe vremuri cand inca nu se mutase juma de Românie in afara, a trebuit sa imi fac buletinul. Doamnq de la politie a fost asa de acra pana a auzit ca sunt casatorita cu un belgian si locuiesc in Belgia. Si dintr-o data a devenit mieroasa si m-a intrebat cum se comporta functionarii de la ghiseele de din afara. „E altfel acolo, nu-i asa doamna?” Imi zice ea.🙄
Comentariu beton!27
Ghinionul face să vând și să cumpăr mult în al meu hobby. Transportul, pentru că e ceva mai ieftin se face cu Poșta Română. La început am avut cu toate funcționare acest tip de reacție de rahat. Dar, după vreo 2 ani am devenit cunoscut prin frecvență. Si lucrurile s-au schimbat în bine.
Lucrurile sunt atât de înaintate încât dacă e coadă la ghișeul de predare-ridicare de colete și la alt ghișeul de lângă doamna cu ochelari cât fundu’ la borcan mă observă în rând se ridică și preia și ea mușterii. Când ajung eu față în față cu ea avem așa un schimb de priviri, zâmbete. E o chimie așa între noi. Întrețin chestia asta căci e în avantajul meu. Scap repede de interacțiunea cu instituția asta mastodont fosilizată.
Comentariu beton!32
B0$$, nu ești singurul. Are frate-miu un lipici la babe, ceva de speriat. Cum îl văd, cum le pornește iar ciclu, nu contează că ovarele-s stafidite. 🤷♂️
🤭
Comentariu beton!45
Băăă, funcționarele nu sunt toate babe. :))))))))
@MV: a, nu? 🤭
Astea tinere nu știu ce lipici au la fel, că n-am avut norocu’ până acum să observ asta-n „sălbăticie”. 🤣🤣🤣
Cu mine reacționează toate de parc-aș fi un extraterestru: neutru, ca ozeneu’ (un ozene, două ozeneuri). 🤣🤣🤣🤣🤣
@JT, apropo de ozeneu’ tău 😃
eram săptămâna trecută într-o agenție bancară. în fața mea, la ghișeu, doi domni, la vreo 45 de ani. erau împreună și sporovăiau liniștiți pe tema ozn-urilor și a reptilienilor care conduc lumea.
funcționara tasta și se mai uita la ei pe sub sprâncene.
și-odată o auzim pe funcționară strigând:
– ‘tu-ți ozeneu’ mă-tii, că am scris de 3 ori OZN în loc de BRD!
mi-a făcut ziua 😅
Comentariu beton!159
@Mălina, am râs de s-au uitat colegii la mine! 🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!32
@Mălina: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!22
De obicei „acrituri” la ghiseu. Dar ieri am avut o mare surpriza ! Fiind cu treburi in alt sector,zic sa rezolv si cu posta (plata cu card energie-nu merge aplicatia !). Din cauza de sciatica,ma sprijin in baston. Intru la posta,doi barbati inaintea mea,ma asez pe un scaun. Dupa nici cinci minute,ma striga unica doamna de la ghiseu : haideti doamna cu bastonul,ca domnii mai pot astepta ! Nimeni nu a indraznit sa o contrazica pe doamna,dar mi-a fost cam jena…! Deci cumva mai exista si empatie ?
Comentariu beton!37
Când intru într-un oficiu poștal se activează ninja în mine, piticul mujahedin pornește jihadul, îmi aduc aminte înjurăturile auzite când aveam trei ani. Așa a fost și la sat la mine, când m-am mutat acolo, acu’ vreun sfert de secol, m-am luat de gât cu o funcționară, am intrat în ei ca vulpea în găini. Când mai ajungeam pe acolo, „Hait, a venit nebunu’!”
Acum suntem buni prieteni, iar funcționara cu pricina este diriginte, așa că totul merge uns.
Deh, am îmbătrânit împreună.
Comentariu beton!29
E chiar romantic, ce să mai. Nuvela romantico-economică „(Alt)Silviu, poștășița și satul”. 🤭
Comentariu beton!20
ani de zile am interacționat cu dumnealor, fie din postura de (și) responsabil cu marketingu’ la minunata agenție de turism (trimiteam de 2 ori pe an scrisorile – da, așa de bătrîn sunt, aproape ca tine- de informare, alea cu un colț tăiat), fie din postura de soț iubitor de flauăr and boscheți adictid umăn, care TREBUIA să trimită/primească la/de la toate pocrecile și palilulele, numitele plante; și cum altfel atingi localități uitate de lume și necunoscute civilizației altfel decît prin intermediul faimoasei instituții?
am mai povestit pe aici faza, da’ o reiau pentru cei mai tineri;
său, intră nevasta în oficiul poștal; și stă, și stă; vreo 30-40 de minute; mai intrau oameni, da’ de ieșit nu ieșea nimeni; taman cînd mă gîndeam să merg să verific, apare; rîzînd! ai min, uadăfac!? ieși rîzînd din oficiul poștal…? și începe să povestească: un tip, student străin aflat în ceva schimb de experiență, își trimisese bagajul mare, din Cluj, la Iași, unde trebuia să mai stea ceva săptămîni; era asistat în demersul său de o colegă româncă; și începe un dialog pe care nici măcar Urmuz mu l-ar fi putut inventa:
– buletinu’!
– n-are buletin, zice fata
– fără buletin nu se poate! da’ tu ce te bagi? am vorbit cu el!
– e străin, nu vorbește românește; are pașaport…
și urmează un dialog halucinant, principalele aspecte dezbătute fiind:
1. ce caută ăsta în țara noastră?
2. de ce nu și-a cărat valiza pe tren?
3. nu se poate ca expeditorul și destinatarul să fie aceeași persoană; de ce nu a rugat pe altcineva să-i trimită valiza?
etc
punctul culminant a fost atins însă cînd doamna, butonînd compiuteru’ și avînd în cealantă mînă pașaportul omului, întreabă:
– cum te cheamă?
-…. (priviri)
– (urlînd) C UM TE CHE A MĂĂĂ!!!
– doamnă, e străin, nu surd…
moment în care cele vreo 15 persoane din oficiu au izbucnit într-un rîs homeric
Comentariu beton!112
Luna trecuta, in Iași fiind, a trebuit sa-mi depun dosarul pentru pensionare.
Învățasem pe de rost toate documentele de care aveam nevoie.
Am făcut copiile după ele ca, nah, nu știu daca funcționează chestia cu copiile făcute de funcționari, la fata locului.
Am nimerit o funcționara amabila care s-a uitat cu atenție peste toate hârțoagele din dosar, nu mi-a mai cerut nimic gen consimțământul părinților sau adeverință de eliberare a adeverinței.
Când ziceam ca, gata, totul e in regula, vine dusul rece: trebuie un document din care sa reiasă CAND mi-am schimbat numele.
Paranteza: când am divorțat de primul soț, am păstrat numele din timpul căsătoriei. Când m-am recăsătorit, am rămas cu același nume, ca nu mai aveam timp sa schimb toate actele, in România; se termina concediul. Gata paranteza.
Încă nu ma prind de ce am avut nevoie de un duplicat după vechiul certificat de căsătorie in condițiile in care, pe diploma de licență si pe foaia matricola din facultate apăreau ambele nume, ca sa nu mai vorbesc de CNP-ul identic pe certificatul de naștere si pe buletin.
Marele meu noroc a fost ca si prima căsătorie a fost încheiată tot in Iași. Nici nu vreau sa ma gândesc la aventura obținerii unui duplicat de la Cuca Măcăii sau ceva.
Comentariu beton!15
Mă gândeam la asta: “Serios vorbesc, toată viața m-au adorat funcționarii cu fustă și mamele tipelor cu care umblam, am fost, sunt și voi fi preferatul lor.”
E posibil să fie pentru că ai fost mai apropiat ca vârstă de mame decât de fiice? 😉
Comentariu beton!19
OP7, Valea Cascadelor, Autogara Militari, S6. Am fost plăcut impresionat că matriceala a fost înlocuite de laserjet, dar celebrele registre, NU. In continuare se dau limbi la registrele alea mozolite de vreme ca ceaslovul lui Creangă de prins muște.
Și mai e ștampila, aia de metal, care pecetluiește tranzactia ta cu instituția. Când o auzi cazand pe ghișeu iti spui… „s-a isprăvit!”
Comentariu beton!19
Stai liniștit, la poștă nu are nimeni farmece. Pentru asta, Doamnele cu Permanent Mov trebuie să fie din zilele noastre, ori ele sunt din alt secol. Zic și io. Dar ca să nu fiu ipocrit, am avut baftă o singură dată, când duamna dirigintă s-a dat peste cap să-mi recupereze un pachet. M-am mirat, că eu n-am prea avut baftă pe la niciun ghișeu cu Doamne cu Permanent Mov și Scurt, aș adăuga eu. Permanentul scurt era la mare trend în era în care aceste doamne sunt înghețate. Nu realizau că arătau ca și cum s-ar fi pi$at in priză, dar asta e altă poveste.
Nu vrei să știi ce salarii au angajații de la Poșta Română. Nu știu de ce mai stau acolo, cred că sunt prinși într-o buclă din care nu există altă ieșire decât pensia sau moartea…
Comentariu beton!24
Eu cred că e un virus ceva pentru că şi in Franța este la fel la poştă, nu vrei să ai nevoie de ei.🤔
Italia, cam la fel. Dar exista o aplicație (in care îți prinzi urechile) prin care poți face programare, ca altfel intri într o încăpere ticsite de lume și nu știi când mai ieși de acolo. Fun fact: usa de întrare la posta e ca la NASA. Deschizi o usa, o închizi, intri intr un spatiu de 1mx1m, se aude un fel de sunet de zici ca videaza si scoate aerul, după aia deschizi alta usa si ajungi în sala cu ghiseele
@Mojo: în camera aia de 1×1 vă scanează și vă fură ADNu’ ca să vă cloneze. 🤣🤣🤣🤣🤣
.John, măcar de m ar clona, as lua clona la serviciu sa o pun la treaba, și după amiaza o pun sa facă mâncare. Phaiii ce viata bună as avea. Unde tre sa ma duc sa dau ADN?
@Mojo, chiar a fost cândva un film pe temă, cu Michael Keaton. Clonele erau din ce în ce mai tălâmbe. spre retardate.
Așa pățeam și eu, până în urmă cu ceva ani. Până am decis că îmi trebuie o „marcă”, ceva anume, care să mă reprezinte și să le facă să mă țină minte. Așa că de fiecare dată când intram, nici nu mă uitam câte persoane sunt înăuntru, strigam tare – bună ziua doamnelor. Și domnul, că dirigintele e bărbat, cocoș de gospodărie. După care urma, tot tare – la ce ghișeu trebuie să ajung azi? Pentru cei ce nu mă cunosc, am o voce care, dacă strigă, schimbă noțiunile de oprit timpul în loc. Și, prima dată, chiar așa a și fost, blocaj total câteva secunde, chiar dacă, pe vremea aia, se dădeau pensiile si se plătea abonament la tvr la coada aia. A mai fost nevoie de doar 2 colete și totul a intrat în normal. Prin geamurile alea mari de sticlă vedeau când dau să intru și mă luau din ușă – bună ziua dl O, mergeți la ghișeul 3, vă rugăm. Spre norocul lor, datorită curierilor, am mers din ce în ce mai puțin, până spre deloc, dar țin să precizez că s-au modernizat, un pic. Folosesc mai mult calculatorul și imprimanta și mai puțin, cred, formularele alea ce trebuiau completate față/verso și nu-ți ieșea decât din a treia încercare.
Eu nu vreau sa va stric fengșuiul vouă, cei care puteți merge sa va schimbați actele așa… când vreți voi. Dar încercați să schimbați buletinul într-un consulat (aici Stuttgart)… fără cuvinte.
Apropo, parcă promisesei un articol pe tema asta..
Hă? Pe ce temă?
Aşa e partenerul meu, unde merge, toate doamnele il ajuta si ii zambesc frumos.
Eu il trimit mereu peste tot unde e de interactionat cu Doamne cu Permanent şi Ojă Proaspăt Făcută.
El zice ca sunt neruşinată si il exploatez 😁😁.
Comentariu beton!14
Fix asa cu Posta Romana, am patit-o nu mai departe de ieri.
Primesc un petic din ala de hartie ca am de luat un plic. Boooon, ma inarmez cu rabdare si merg la oficiul postal. Primul ghiseu, liber, o „stanca” din asta mov in cap se uita cu scarba la mine „… eu am iesit din tura, mergeti le ghiseul 2 …”, ea stand LA BIROU si facand … lucruri, ce-or face ele acolo. Merg la ghiseul doi, acolo coada, balamuc. 25 de minute mai tarziu imi vine randul. Dau fituica, dau buletinul, soc si groaza … „… ahhh, pai stati la coada gresita, iesiti din oficiu, faceti dreapta dupa cladire si mergeti la intrarea din spate, la mesagerie, ca de acolo trebuie sa ridicati …”. Sah, mat! Ce sa mai intreb unde scrie pe peticul ala la ce ghiseu ar trebui sa ma prezint, trebuie sa ghicesc in cafeaua de dimineata la ce ghiseu sa stau la coada ca oricum, teoretic, la toate ghiseele se poate face orice operatiune ca asa scrie deasupra, mi-am inghitit injuraturile, hai la ghiseul de „mesagerie” care-o fi diferenta intre ele.
Inca vreo 15-20 min. mai tarziu primesc plicul, dupa ce am semnat pe o gramada de hartii/catastife/PV-uri ca am primit plicul, si imi vad de ale mele.
Cele mai urate 50-60 minute din ziua de ieri si, foarte probabil, din saptamana asta. Si da, senzatia e ca vorbesti cu un perete sau cu un ghiveci cu flori … uscate!
Comentariu beton!12
Eu m-am intersectat cu Tom Hardy într-un magazin…chinezesc. E adevărat că magazinul era în Costa Adeje, nu chiar la Pucheni, dar ținuta de englez în vacanță nu l-ar fi făcut să arate nelalocul lui nici pe plaiuri mioritice. Fie el și Poșta Română locul ăla. :)) Fetelor de la casă nu le-a păsat însă de borsetă și șlapi și au oftat în cor când a ieșit din magazin.
Exista un secret!
PIXURI
Du-te cu 3-4 pixuri și fa-le cadou.
Rețeta merge și la anaf și la primărie și mai ales la posta.
Ești alt om. Am ajuns ca tanti sa îmi trimita mesaj când îmi sosește un colet.
si la doctori cica merge. daca bagi si o agenda mai fistichie ii ai la degetul mic…
La sfarsitul lui septembrie sotul meu si-a depus dosarul de pensionare din prima incercare (meritul meu pt ca l-am pregatit asa cum trebuie). Dupa cateva zile suna o duduita de la Casa Judeteana de Pensii si ii spune ca in cartea de munca lipseste stampila ITM pentru anii 1993-1995 si ca trebuie sa aduca o adeverinta de la ITM ca sa ii prinda si anii aceia. ITM Cta in aceeasi cladire cu Casa de Pensii, biroul unde avea treaba fiind efectiv deasupra biroului de la Casa de Pensii! A mers, a facut cerere pt adeverinta si s-a intors peste o saptamana sa ridice adeverinta si sa o plateasca la casierie. Duduia de la pensii a sunat din nou si i-a spus ca ea pleaca o saptamana in concediu dar ca a lasat vorba la colege sa ii primeasca adeverinta si ca in jur de 9 nov o sa fie gata decizia. Si chiar asa s-a intamplat!! Colegele stiau, i-au luat adeverinta, au bagat-o in dosar si ieri a venit prin posta decizia facuta cu data de 6 nov (restul de zile posta romana). Incredibil! Duduia de la pensii, jos palaria!! Cu putina bunavointa se poate! Ca se putea sa coboare adeverinta un etaj fara ca el sa faca doua drumuri este alta poveste. 😀
Am o relație relativ bună cu funcționarii/ele de la diverse ghișee atunci când nu pot rezolva on-line, chiar mișto este relația cu funcționarele de la Poșta română oficiul pentru colete extracomunitare, chiar ieri am expediat un colet și cu toată aglomerația tipele și-au păstrat umorul dar poate faptul că ne vedem relativ frecvent contează, nu știu exact.
Puneți și o poză, să am și eu o explicație pentru magie! Dacă semănați cu soțul meu, pot să înțeleg. Pe el îl trimit să rezolve toate problemele birocratice fără rezolvare 😄. La Poștă încă nu l-am verificat, că n-a fost cazul…da’ vă țin la curent.
Poate doamnelor funcționare le plac bărbații mai „pufoși „.
secretul la posta romana daca vrei sa trimiti colet este sa faci tu awb ul. asa m-a invatat o functionara, pe primul l-am gresit ca nu stiam termenii aia specifici gen factaj, dar l-a corectat ea dupa ce a scanat codul qr
trimit de câteva ori pe an colete părinților. d-alea cu predare la domiciliu. (mult mai ieftin decât la orice curier). nu am nici cea mai mică problemă.
chiar rămân datele în sistem, doar confirmă că sunt același destinatar și expeditor, mă întreabă dacă e cu ramburs și merge brici.
și coletul chiar îl primește mama/tata la poartă, sună poștașul la telefonul indicat pe colet.
am primit și eu așa.
Și pe mine mă ajută, în general funcționarele/funcționarii, probabil inspir milă🥺. Săptămâna trecută trebuia să trimit o scrisoare cu confirmare de primire, eram la un oficiu poștal în Germanica, de trei ori ma întors înapoi, nu ii plăcea cum era scris destinatarul. I-am arătat adresa pe telf , a spus că nu e plătit să se uite pe handy. Nu știu foarte bine germana dar, merg pregătită , cu hârtiuțe ,pentru orice întrebare și răspuns. Nu mi s-a mai întâmpla să nu mă descurc. Cred că merg toți la aceeași școală, indiferent de țară.
@Vasilescule, eu mai știu de o criptonită de-a ta: mufele de la CEC 😀
Ah, da, dar acolo poate că era o excepție. 😁
nu vă supărați, vă rog, că mă bag și eu, dar da, subsemnata, când vrea să rezolve ceva pe la ghișee, primării, de-astea, îl trimite pe soț. Nu știu exact cum face (și suntem de fro 30 de ani împreună), dar reușește. Până și la croitorie e mai popular ca mine: dacă eu aș obține doar o privire superioară și un: sper că nu vă trebuie prea repede, la el zbârnâie mașinile de cusut: veniți mai pe seară și le luați! 🙂
pfffffffffffff, și la croitorie? eu numa’ acolo am probleme. 🙂
Vreau poză cu zâmbetul tău, să văd și io unde greșesc.
Confirm cu doamnele de la Posta. Uneori ma ambitionam si incercam tot soiul de ocheade, vorba lui Mihai, alea nimic, parca erau de gheata. Mai aveam nitel si scoteam limba precum solistul chitaristul de la Kiss, eventual imi lingeam si sprancenele cu ea 😉
Ma iubeste femeile
Si e moarte dupe mine,
………..
Dom’ne toate ma cere, toate ma vrea,
Zice ca le place destinctia mea,
Eu nu stiu ce-i aia, dar daca-or vrea
Le-o dau pa toata, ce sa fac eu cu ea?😅
Din aceleasi motive pentru care domnii clienti aleg functionarele, eu aleg functionarii desi aici esti tratat destul de politicos de ambele dar si de toate sexele!
Sotul meu se duce cu o fata de copil batut de soarta… ii fac tanticile functionare dosarul, copii, tot ce trebuie, mai ca nu-l trimit cu prajiturele acasa 🙂
Și ce tarif zici că ai pe oră, că-ți prevăd un viitor de miliardar ::))
Stiti cum era la scoala cand te ridica profu’ in picioare sa te asculte si se uita cu privirea aia de ” azi iti pun intrebari pana-ti iese de-un 4″? Asa ma simt eu in fata functionarilor din Romania. Pentru ca eu, muritoare nenorocita care n-are altceva de facut decat sa le deranjeze, trebuie sa stau in picioare in fata lor in timp ce ele isi sprijinesc fesierii de un scaun moale. M-am rugat 3 saptamani de starea civila sa-mi transcrie certificatul de casatorie din Germania, mi-am luat cearta ca am adus mai multe acte( de altfel iti cer si certificatul de pionier el unchiului de-al treilea) decat erau necesare si la sfarsit mi s-a spus sa pun acatiste, ca „inainte dura 6 luni”. 6 cucoane cu freza de nasa mare intr-un birou caldut pe scaune si 6 bovine in picioare in fata lor, venite sa-si inscrie mortii si nascutii.
Dar cine se plange de birocratia din Romania, n-a luat contact cu cea din Germania. Astia macar au scaune pentru public, in rest practica aceleasi ineptii ca functionarii nostri.
Ahahahahaha!
Maica-mea e în crize de nervi, de câte ori ajunge la Posta, se cearta cu ele cu urlete si după aia mă suna pe mine sa mă informeze ca nu a reușit sa facă nimic din ce trebuia 😀
Eu cred ca se montează dinainte sa ajungă în oficiu 😀
Mie îmi mergea bine cu funcționarele, când eram mai tânără si mai bleaga. Acum sunt mai înșurubată, dar nici nu prea mai am treaba cu ele.
Sefu’, sincer, inteleg ce simti, nu e usor sa fii irezistibil, si eu patesc mereu.
Anii 2000, undeva in nordul Belgiei, mi se fura mapa in tren, cu cardul de sedere belgian in el (de care aveam nevoie in dupa-amiaza aia sa semnez un internship cu facultatea unde aveam bursa).
Ajung la biroul primariei unde trebuia sa imi scot un duplicat, doar ca doamna (o flamanda de 2m cu un zambet oficios) imi zice – se poate, e gata in 3 saptamani.
Nu stiu exact ce privire am facut sau ce am zis atunci, cert e ca dupa ce i-am explicat ca nu plec de acolo fara act, a pornit imprimanta, a luat copia, a intrat la biroul sefului si in 30 de secunde a iesit cu copia semnata si stampilata.
Fast fwd fro 15 ani, de data asta in capitala aceleiasi tari.
Nu stiu ce facusem dimineata aia, ori batusem covoare, ori dusesem gunoiul, dar am intarziat la programarea de la primarie, tot pentru prelungirea documentului de sedere. Sari in masina, vopseste 4 semafoare, parcheaza pe un semi loc cu risc de ridicare, in fine, ajung, imi aramjez parul, haina, STOP! Nu luasem cu mine nici macar un act, toate erau acasa frumos aranjate in tipla de doamna mea, langa telefon si portofel.
Dar, din nou,datorita sarmului meu irezistibil (sau poate din mila) am primit viza de flotant pe carnet.
Ajuns apoi acasa, am asteptat, normal, sa isi termine nevasta energia cu care imi arata disperata hartiile uitate, telefonul pe care nu catadicsisem sa il iau, nici macar permisul , si ca uite asa imi bat joc de timpul meu…etc, etc. Cand i-am aratat viza, a mai zis doar: Of, esti fara scapare. Stiu, nu pot scapa de fax-appeal-ul meu 🙂