Știu că n-ar trebui să scriu articolul ăsta și sunt pe deplin conștient de consecințe: imediat cum o să-i dau publish, o să vină frigul. Dar n-am ce să fac, că mă mănâncă degetele.
De ceva vreme încoace există un întreg trend al celor care nu cred în schimbările climaterice. Sau, mai rău, le iau la mișto. Bine, mă rog, pot să-i înțeleg, parțial, că și mie îmi e antipatică Greta, când o văd îmi vine să ard plastic în păduri sau să-mi cumpăr un diesel din ’98 cu turbina și injectoarele modificate.
Dar trecând peste antipatia peste Greta, nu pot sa nu remarc că toți ăștia care nu cred că clima e nițel altfel în ultimii ani sunt tot ăia care nu credeau că există covid și în general nu cred în nimic în afară de teorii ale conspirației imbecile.
Știți despre ce vorbesc, da? Bănuiesc că i-ați văzut și voi pe toți cei care se hăhăie când le spui că nu prea e normal să fie caniculă 45 de zile, la rând, sau câte au fost vara asta. Că de la un punct încolo, mi se acrise de caniculă până și mie care nu am nicio treabă cu căldura.
Și vin ăia care-ți explică superior că era caniculă și acum 20 sau 30 de ani, n-a apărut acum. Da, boșilor, era caniculă și acum 30 de ani, dar nu 45 de zile la rând.
Tot ei ridică din umeri dacă le spui că în ultimii cinci ani a nins în București (și nu numai) cât într-o singură zi din iernile de dinainte de anii ’90. În ultimii cinci ani la un loc, să ne înțelegem.
Nu pot să fiu ipocrit, cunoașteți părerea mea despre frig și, personal, n-aș avea nicio problemă dacă toamna asta s-ar prelungi până prin aprilie-mai. Hai, bine, poate nu cu temperaturi de 30 de grade toată perioada, pot să accept și 10-15 grade în lunile de iarnă. Noaptea! După care mă uit la copiii ăia doi din casă și-mi cam piere râsul.
Paranteză. Dacă nu înțelegi legătura dintre fetele mele și cele 29 de grade care sunt în București la sfârșit de octombrie, poate că ăsta nu e un articol pentru tine? Am închis paranteza.
Prieteni, peste fix o lună și o zi împlinesc 51 de ani. Vă spun cât se poate de sincer că eu nu-mi amintesc să mai fi trăit așa ceva: sfârșit de octombrie cu 30 de grade în București. Și nu vorbim despre o zi-două mai călduroase, vorbim despre măcar două săptămâni în care se putea face plajă.
Oricât m-aș căuta prin memorie, nu reușesc să-mi amintesc să mai fi ieșit din casă, aproape de începutul lui noiembrie, în pantaloni scurți și tricou. Ba mai mult, să mă plimb pe jos și să caut partea cu umbră pe tot traseul, că mi se pare prea cald.
Practic, s-a terminat vara de două luni, dar eu n-am ieșit vreodată din pantalonii scurți și tricou. Au fost doar vreo două dimineți în care am tras un hanorac pe mine, dar cam atât.
Repet, toate astea în condițiile în care de săptămâna viitoare e noiembrie, mai avem 59 de zile până la Crăciun.
Băi, nu știu, dar când eram copil, în perioada asta a anului mă trezeam dimineața și mă uitam pe geam să văd dacă în sfârșit a nins, în niciun caz nu mă duceam la dulap să verific dacă mai am tricouri cu mânecă scurtă curate.
Și vin ăștia care nu cred în nimic să-mi explice că era cald toamna și acum 30 de ani? Da, bosule, era, dar nu TOATĂ toamna. Prindeai câteva zile adunate, dacă le prindeai și p-alea, că toamna de obicei era cu multă ploaie, burniță și ceață. Era.
Să vă spun câtă lume a fost la mare weekend-ul trecut? La plajă, nu la aerosoli.
sursa foto: freepik.com
Eu fac 58 de Anul Nou și nici eu nu-mi amintesc să fi fost vreodată așa! Când eram la școala, ningea la începutul lui decembrie și se topea zăpada în martie! Acum e mai frig în aprilie decât în decembrie…
Comentariu beton!62
nuș’ cum să zic, da’ de prin septembrie, pe vremea mea, cînd plecai la cules (vie/porumb/etc) dimineața devreme, flaneluța și căciula erau un must have…
asta e, acum, ne-om obișnui și cu rachiu dă kiwi…
Comentariu beton!92
Vișinată de mango. 😁
Rakiwi, țuikiwi, pălinkiwi…
Comentariu beton!38
@costicamusulmanu, cam asa. Imi aduc si eu aminte cum ne inghetau mainile pe foarfece in diminetile de sept-oct cand ne duceau cu scoala/liceul la cules de struguri pe podgoriile patriei (ca Dobrogea, bre)!
Comentariu beton!11
Mie mi-a zis colegul de birou ca rusii au o masinarie de manipulat vremea. Dupa asa ceva, Greta devine chiar placuta…
Comentariu beton!45
Dadada, Ciocănitoarea îi spune 🤭 da’ au si americanii că așa susține prietena mea fizician (pe bune) și practic se bat ciocănitorile între ele, ține-mi Doamne mintea-ntreagă!
Comentariu beton!22
@Adriana: „ciocănitoarea” e(ra) porecla dată de radioamatori radarului OTH Duga. Din amintiri, bruia pe unde medii din cauza lungimii de undă necesare pentru a ajunge dincolo de orizont pentru detecția unor rachete lansate de americani. Acum, cică au mai pus în funcțiune altul, prin Siberia.
Alooo, ce-ai cu Greta , bre? Ea nu spune decât ceea ce multi cercetători au zis cam de multișor, da nimeni nu i-a băgat in seamă, pentru că nu au făcut valuri. Deh, daci sunt peste tot, iar industria fosilă are lobby-uri puternice și bine plătite in întreaga lume. Așa că valurile le-a făcut ea in schimb. Altfel , sunt de acord cu tot ce zici .
Partea nașpa a încălzirii va fi deșertificarea și furtunile, care vin încet, încet, dar sigur. Asa că o să mai vorbim de asta mulți ani înainte.
Comentariu beton!24
„Asa că o să mai vorbim de asta mulți ani înainte.”
E bun optimismul matinal. Și la nivel individual, și la nivel de specie.
Comentariu beton!11
@Seladon: lasă, bre, că fără industria aia fosilă, azi te-ai fi șters la cur cu frunze și ai fi mâncat ce-ai fi apucat. 😉
Comentariu beton!18
@Peredhil. Na, că am uitat de inundații! Vin și ele.
Având în vedere că majoritatea omenirii stă cu dejtele in cwr, nu văd de un’ să vină optimismul. Da mi l-aș dori mult
@JT. Parțial ai dreptate, da’ asta totuși nu mă face să mă închin la petrol, scuzaț. Dacă ar fi început dezvoltarea tehnologiilor bazate pe energie verde acum 30 ani am fi ajuns departe și pasionații de motoare le-ar fi păstrat liniștiți. Îi înțeleg pe împătimiți, crede-mă. Na, îmi place și mie să aud un motor care toarce liniștit. 😃😂
@Seladon, eu nu contest ce spune Greta, eu doar zic că e atât de antipatică încât îmi vine să-mi fac sobă în casă și s-o alimentez numai cu turbă umedă.
@Seladon, eu mă refeream la optimismul cu „mulți ani înainte” :P.
@Mihai
Vrei să spui că susținerea recentă din partea Gretei a cauzei palestiniene nu ți-a crescut, măcar un pic, simpatia pentru ea? Mie da, aș caza-o oricând într-o cameră cu sobă alimentată doar de bălegar eco.
@ MV. Are Aspergers, OCD și probabil și altele, deci n-are cum să fie altfel.
@Peredhil. Și pe mine mă enervează când se bagă în lucruri care nu le înțelege. Dar strict vorbind, tot ceea ce a spus despre încălzirea globală a fost corect. Ori articolul de azi despre asta este.
Mie-mi place așa! Mi-am dorit de plod o iarnă cu 30 °C. Acum o am și o iubesc. Mă doare fix la 11 metri-n față că-ntr-o mie de ani umanitatea n-o să mai existe. 😎
Comentariu beton!27
Da săniuș, patine, spălat cu zăpadă, cu capacul de budă pe derdeluș n-ai prins? Sau nu-ți plăceau?
@Jeannie: ba da, am prins. Mi-au plăcut, dar nu atât de mult ca vara, când stăteam la plajă sau mă bălăceam în apă toată ziua. Io ador vara, soarele, apa, nu frigu’ și zăpada.
Comentariu beton!19
@JT, n-auzi că și mie-mi place? Da’ nu pot să nu mă găndesc și la copii. Ce kkt de vreme și vremuri vor prinde?
@MV: vremuri cu mers la ștrand. Asta e. Se adaptează și ei. 🤷♂️
@John Temple Și eu sunt fană plajă, mare, piscină dar așa o săptămână două de zăpadă ca lumea, de aia de o înjură toți șoferii ar fi fain pentru copii. Cu câteva zile la munte cu prietenii, vin fiert, bogracs și oameni de zăpadă.
@Jeannie: bogracs iarna??? Ferească Dumniezo și măicuța lui. Nici dacă-i făcut-n ceaun de aur și-i fiert la flacăra dragonului lu’ Daenerys Targaryen. Nici măcar atunci. 😎
Și uite-așa toți ne-ardelenii caută bogracs pe goagle 😅
Comentariu beton!26
Vezi? Asta e problema, zicem ca peste 1000 de ani dar pana si schimbarile astea mici ne afecteaza imediat. Toamna uscata si calda. Iarna uscata si calda. Se duc draq toate culturile. Daca e 1 an e ok, avem rezerve. Daca sunt 2-3 consecutivi, mancam viermi nu paine. Uitati-va pe statistici cum e Dunarea de la an la an.
@Radu: așa ne trebuie dacă-n 2023 ne bazăm pe ploaie să ude culturile. Mie mi-ar plezni obrazu’ de rușine să fiu fermier și să n-am un sistem de irigații pus la punct.
Asta cu 1000 de ani e foarte optimistă, ajunge sa fie câteva ani la rand, fără grâu, cartofi, furaje (poate și seceta mare, ca se poartă l) și ne văd plătind de 10 ori mai mult pe orice. Și asta în următorii 10-15 ani, nu peste 100 sau 1000.
Încălzirea globală nu există. Dacă există, nu e vina omului, sunt variații naturale. Dacă, totuși, e un pic vina omului, nu contează, pentru că în niciun caz nu putem influența ceva la scară planetară ( o notă de paradox, dar trecem peste). Dacă totuși putem influența ceva, nu are rost, oricum, pentru că în afara lumii occidentale celorlalți li se rupe major de subiect.
Cred că am acoperit o bună parte a opiniilor experților născuți, iar nu făcuți, pe acest subiect.
Comentariu beton!40
Da, ai zis tot.
ia, lăsați filosofeala, luați de vă distrați (cred că are 30 de ani clipul):
https://www.google.com/url?q=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D7W33HRc1A6c&sa=U&sqi=2&ved=2ahUKEwi5qI_jhpOCAxU3gf0HHSPvAgYQz40FegQIDBAI&usg=AOvVaw3CbkiOSTmGjsDR6Ynph_yB
In plus, nu are sens sa faci tu ceva, ca uite cat polueaza un cargobot! 😉
Amin!
Meanwhile, in Auchan aseara am ramas blocat in usa de la intrare cand am vazut spiritul Craciunului navalind peste mine…
Comentariu beton!37
Și eu la fel acum vreo două săptămâni la Pepco 🙁
La Dedeman au brazi.
În jumbo au din august. :)))
De toamna lunga imi amintesc insa de vara sa se intinda pana in perioada asta a anului nu imi amintesc, chiar si aici la mine peste a ajuns sa fie maxime de 34-35 de grade.
Luna septembrie anul asta a ajuns ca o iunie inversa, in sensul ca din tot mai cald la caldut.
Se și fac multe grătare…
Planeta asta a văzut multe de-a lungul vieții ei. Ultimii 100 de ani…aproape că sunt irelevanți, raportați la 4,5 miliarde estimate. Aproape, se pare! S-au înmulțit potârnichile și produc orice. Cu siguranță ne aducem și noi aportul la pus paie pe foc! Soluția? O altă planetă, desigur. Pe asta ne-am cam kkt. M-a uimit totuși marea ei putere de regenerare, vezi pandemia, când s-au mai oprit cuptoarele.
Trăim puțin ca să pricepem prea mult. Nu opriți planeta!
Comentariu beton!19
@Ananas: dacă primii 1500 miliardari ai planetei și-ar uni 10% din averi ar putea transforma planeta asta-n paradis ecologic, da-i doare-n epididim. 🤷♂️
Comentariu beton!22
@JT, da, e nevoie și de susținere financiară, dar mai mult cred că de educație și promovare a unei conduite ecologice. Fiecare dintre noi își poate aduce aportul la reducerea de emisii, în principiu. De la individul care mai arde gazul de pomană până la marile companii desenatoare de nori negri.
@Ananas: perfect de acord cu tine. Pe ce-o dat Musk $44 miliarde? Pe-un căcat.
Ce zici, cu ăia $44 miliarde putea construi o stație de colectare și prelucrare a gunoaielor din ocean? Io cred că da. Ce face, în schimb, oligofrenu’? Își cumpără un căcat doar ca să se laude cât de imbecil e. 🤷♂️
De scelerații’ Bezos, Gates, Buffet, Oprah nu mai are rost să pomenim.
Comentariu beton!21
„doar ca să se laude cât de imbecil e”
Nu, ca să facă din el bici și să încerce să tragă sforile în politică. Are bani de n-are ce face cu ei și dorește putere, admirație, adulație chiar. E subtil ca văcarul satului, dar suficient pentru fanii săi. Cu cetățenia potrivită, ar fi fost un candidat cu șanse reale la Casa Albă.
@Peredhil: dacă s-ar fi apucat de curățat planeta ar fi avut miliarde de fani, nu doar ăia câțiva oligofreni care i-ar face o muie gratis. Și de acolo ar fi putut merge mai departe.
Acum are doar o jucărie stricată, iar el are impresia că-i nou-nouță și va ține o veșnicie.
Comentariu beton!11
Mie,la 67 de ani,mi-e dor de iernile cand facea bunica o potecuta prin nameti,de nu mi se vedea nici motul la caciula !
Clima s-a schimbat,grav,ca e cald peste normalul de temperatura . Dar mi se pare mai periculoasa seceta prelungita ! Preferam jungla,nu desert .
Ieri nepoata mea isi facea lista pentru Mosul…!
Comentariu beton!22
Eu sunt mai tânără și nici eu nu îmi amintesc ca după 16 octombrie să fie mai mult de 14°C.
În schimb, am alte trei amintiri.
1. În ianuarie 2016 vacanță de iarnă nu a avut 3 săptămâni, ci 4 din cauza zăpezii.
2. În decembrie 2017 am plecat cu autobuzul la liceu la 07:00 pe viscol. Aproape de Piața Iancului până în intersecție se depusese atât de multă zăpadă încât autobuzul a rămas acolo și eu am înotat prin ea (nici trotuarul nu era curățat) încă trei stații până liceu pe Pache Protopopescu.
3. În 2015 au fost 16°C de Crăciun în nordul județului Suceava (acolo a locuit bunicul matern). De Revelion au fost -32°C.
Se face tot mai cald în fiecare an. E posibil să avem temperaturi mari și la începutul lui noiembrie. Miercurea viitoare sunt anunțate 23°C într-o perioadă în care acum 10-15 ani ar fi nins.
Comentariu beton!22
Uneori îmi amintesc așa ca prin vis de temperaturi cu -18, -23, -28 de grade și cum aveam mereu șireturile de la bocanci si parul înghețate si ma gândesc dacă nu cumva aberez sau dacă chiar au fost vreodată aceste temperaturi 😂 pentru ca raportat la ultimii ani pare ca aceste temperaturi au fost pe plaiurile noastre doar in Epoca de Piatra…
Mulțumesc de (re)confirmare! Încă nu aberez 😂
Esti cu ceva ani mai mica decat mine, ca eu am terminat liceul in 2015.
Am aceleasi amintiri cum coboram din autobuz si o luam pe bulevardul Unirii care este pavat cu piatra. Era o gheata, valeleleu de cate cazaturi am tras acolo. Bocna era prin ianuarie, mergeam ca pinguinii si cadeam ca popicele.
In 2015 mi-am luat si carnetul, 3 ani iarna nu am mers cu masina, mi-era frica pe zapada dupa ce ramasesem intepenita intr-o parcare pe la Vitan si pana nu au venit niste baieti cu lopeti, nu am iesit de acolo. A nins in cele 6 ore cat am fost la munca de abia am recunoscut masina in parcare.
Deci da, nu acum 50 de ani, nici macar 10. Nu mai port apreschiuri iarna sa nu imi rup picioarele, si nici macar racleta in masina nu mai am.
Stiu ca nu e sanatos pentru planeta, dar jur ca nu sufar. Credeam ca trebuie sa ma mut din tara pentru o vreme calda, dar incep sa ma simt bine si la Bucuresti.
Chiar in weekend vorbeam cu mama ca pe vremuri cand eram copil, nu am prins niciodata temperaturi asa ridicate in octombre. Imi amintesc ca pe 15 septembrie mai trageam cate o soseta pana la genunchi si sarafanul de la uniforma (asta ca ne doream sa fim altfel in prima zi de scoala). Dar era deja racoare.
In Belgia nu a mai nins in partea flamanda de ceva ani. A mai fulguit pici pe colea, dar nu pot zice ca a fost zapada. Am avut anul asta de 8 martie cativa fulgi de am trimis poze prin familie cu mesajul „vine, vine primavara” 😀.
In rest ce sa mai zic, Greta asa antipatica cum e ea, are dreptate. Si toate cunostintele mele care nu cred in covid, nu cred nici in incalzirea globala si sunt prieteni declarati ai lui Putin.
Comentariu beton!11
Mie-mi place. As prefera sa fia asa pana in mai, desi sunt constient ca nu se poate – dar macar sa nu scada sub 0 grade noaptea.
Si pentru ca multi isi spun varsta in comentarii: 51 de ani impliniti in aprilie. 🙂
Cum e romanu’ nu e nimeni in lumea asta 🙂
Cand am fost prima data in Tenerife, acum mulți ani, la recepția hotelului la care stăteam lucrau doi romani. Din vorba in vorba ii întreb daca le place acolo, ca stăteau deja de câțiva ani. Și ce credeți ca mi-a zis unul dintre ei? Nu prea îmi place, ca aici tot anul e cam aceeași vreme, nu ninge, nu prea ploua, nu e ger de Crăciun. Pai zic, lasă ca ieri am fost pe Teide și spre vârf se mai vedeau ceva urme de zăpadă/gheata, du-te intr-o excursie daca îți e așa dor. La care el îmi zice, pai ce eu merg sa vad cum e sa fie frig, nu știu deja din tara? M-am blocat, jur ca îmi venea sa rad și sa plâng in același timp…
Comentariu beton!26
În copilărie, primele ninsori erau la începutul lui noiembrie, chiar în ultimele zile din octombrie. În ultimii ani nu țin minte să fi nins până în decembrie, dacă a nins.
Discutam cu un proprietar de pensiune din Maramureș, în jur de 60 de ani omu, și zicea că sezonul de schi e acum cam două luni față de cinci luni acum 20-25 de ani.
Acum fix 32 de ani, la botezul fiicei mele, a nins, deci a trebuit rapid un update al trusoului. Acum 50 de ani, la începutul lui martie a nins atât de mult încât autobuzele nu mai circulau în Militari. Dar tot pe atunci, de 1 ianuarie am făcut plajă la Cheia.
51 împliniți…anul trecut 🙁
Eu îmi aduc aminte de ierni când ieșeam în spatele blocului și făceam labirinturi în zăpadă cu ea până la brâu. Ok, eram copil da tot avea 60 cm. Sau când s-au pus băieții mai mari de au făcut un bulgăre de ajungea până la etajul 1.
Ninge și acum la greu dar prin martie aprilie. S-o fi sucit pământul ăsta plat de s-au mutat anotimpurile.
Comentariu beton!13
Cand ma gandesc cat imi vine factura la gaze in lunile de iarna, incalzirea globala nu poate decat sa ma bucure.
Comentariu beton!22
iaca, nu-s singuru’ chitros…
Comentariu beton!17
De vreo 3 săptămâni locuiesc în sud (mama s-a operat de cataractă si trebuiesă am grijă…mă rog…detalii), iar zilele trecute am cumpărat lemne de foc pentru iarnă. Acu’ nu știu ce să fac să le vând sau să le țin pentru anul viitor?:)))
Ei, hai, lasă c-o să le folosești de anul ăsta.
Sănătate mamei tale!
Mulțumesc! Dar eu am fost pe 16 la București și mi-am lăsat tricourile acolo, crezând că atunci când o să mă întorc n-o să mai fie de nevoie de ele. Zile trecute am fost până la Craiova, iar singurul în pulover eram eu, și mai aveam și-o vestă de fâș pe mână.😄 Bine, mai am eu pe-aici niște vechituri(tricouri), da’ totuși…
Terminați fraților, Pământul e plat ca o pizza si încălzirea globală e de la uriașul care ne coace. Să vezi când va începe să ne mănânce.
Comentariu beton!15
@andu YY: atunci să-i urăm „poftă bună” și să ne rugăm să nu-i stăm-n gât, că nu-l văd bine. 🤣🤣🤣
poate nu-ți mai amintești tu, dar au mai fost ani cu temperaturi ridicate, chiar și în noiembrie:
* 1990 +23 C
* 2001 +27 C
* 2004 +20 C
* 2010 +24 C pe 29 noiembrie (12 zile consecutive cu maxime peste 20 grd C, nopți cu +18/+19 C )
* 2018 +25/+26 C , +12C la Omu
* 2019 +25/+26 C ziua, +15/+17 C noaptea la Sibiu, Brașov
* 2021 +25 C Brașov, +29 C Călărași
în 1926, noiembrie a fost luna recordurilor absolute: +30 la Călărași, Botoșani, Iași, București și +27 C la Brașov. 10 zile cu temperaturi peste 25 grd C.
și-n 1926, 1927, 1945, 1963, 1969 au fost mai multe zile în noiembrie cu temperaturi peste +25 C.
în România, anomaliile termice măsurate sunt așa:
între 1880-1920, încălzirea a fost de cca 1 grd C.
între 1920-1940 a fost o răcire de 0.5 grd C.
între 1940-1960 o încălzire cu 0.5 grd C.
între 1960-1980 lipsesc anomaliile de temperatură.
anii 1980-2020 , rata anomaliilor termice e de 0.5 grd C.
știu că mulți vor reacționa negativ la ce spun, însă așa stau lucrurile. indiferent că înțelegem sau nu, că acceptăm sau nu, climatologia este o știință, care înseamnă mult mai mult ca niște temperaturi. noi ne raportăm la temperaturile pe care le reținem pe durata vieții noastre.
dar vremea, în anumite perioade de timp, nu reprezintă clima!
ca să aveți o idee despre ce vorbesc, există câteva organizații care se ocupă cu bazele de temperatură: NASA GISS, NOAA-NCEI, Berkeley Earth Project, Hadley Center Climatic Research Unit. organizațiile astea au procedee prin care calculează și monitorizează trendurile de temperatură & climatice.
conform datelor NASA GISS, creșterea concentrației de CO² , împreună cu celelalte gaze cu efect de seră, arată că oamenii contribuie cu 1,4% din fluxul natural de energie.
concluzia climatologilor: contribuțiile umane nete actuale la afectarea stării termice a planetei se situează între 1,1 și 3,3%. restul influențelor este non-antropogenic.
Comentariu beton!180
Ia la tata, că văd că ești cu cifre, cu astea (aici ai și sursa):
Cazul Bistrița, 4 grade
În 1978, unul dintre cei mai reci ani, media temperaturii a fost de +7,1 C. În 2022, media a fost de 10,1 C și nici măcar nu a fost cel mai cald an din istorie în orașul transilvan (acela a fost 2018, cu +11,1 C).
Număr de zile cu maxime de peste +30 C în 1978: zero
Număr de zile cu maxima de peste 30 C în 2022: 33
Număr de zile în care minima a fost sub 0 grade în 1978: peste 140
Număr de zile în care minima a fost sub 0 grade în 2022: 118
Numărul de nopți în care minimele nu au coborât sub 18 grade în 1978: 0
Numărul de nopți în care minimele nu au coborât sub 18 grade în 2022: 6
Cazul Constanța – 4,2 grade
Una dintre cele mai mari medii anuale de temperatură măsurată în România a fost de +14,3 C la Constanța, în 2019. Nimic nu putea fi mai diferit în 1973, când media anuală a fost de numai 10,1 C.
Numărul de zile cu maxime de peste 30 C în 1973: 13
Numărul de zile cu maxime de peste 30 C în 2019: 21
Numărul de zile cu minime sub 0 grade în 1973: Peste 100
Numărul de zile cu minime sub 0 grade în 2019: 33
Numărul de nopți tropicale în 1973: 3
Numărul de nopți tropicale în 2019: 49
Numărul de zile cu strat de zăpadă în 1973: 12
Numărul de zile cu strat de zăpadă în 2019: 4
București, imensa diferență de 3,5 C
1980: Medie +9,8 C
2022: Medie +13,4 C
Numărul de zile cu maxime de peste 30 C în 1980: 20
Numărul de zile cu maxime de peste 30 C în 2022: 78
Numărul de zile cu minime sub -10 grade în 1980:
Numărul de zile cu minime sub -10 grade în 2022:
Numărul de nopți tropicale în 1980: 3
Numărul de nopți tropicale în 2022: 14
Numărul de zile cu strat de zăpadă în 1980: 79
Numărul de zile cu strat de zăpadă în 2022: 4
Cazul Brașov, 3 grade între 1997 și 2019
1997: +6,9 C
2019: +9,9 C
Număr de zile cu maxime de peste +30 C în 1997: 2
Număr de zile cu maxima de peste 30 C în 2019: 15
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 1997: 15
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 2019: 10
Număr de zile cu strat de zăpadă în 1997: 83
Număr de zile cu strat de zăpadă în 2019: 38
Cazul Iași, modificările aduse de cele 3 grade
1978: 8,7 C
2022: 11,6 C
Număr de zile cu maxime de peste +30 C în 1978: 4
Număr de zile cu maxima de peste 30 C în 2022: 44
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 1978: 25
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 2022: 1
Timișoara – Cât de mult contează 3,2 grade
1980: +9,6 C
2018: +12,8 C
Număr de zile cu maxime de peste +30 C în 1980: 17
Număr de zile cu maxima de peste 30 C în 2018: 59
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 1980: 13
Număr de zile în care minima a fost sub -10 grade în 2018: 2
pe bune? 🙂 și, da, chiar lucrez cu cifre. da, chiar am habar de meteorologie și geografie.
dacă te supără informațiile mele și faptul că nu sunt adepta apocalipsei după Greta, poți să-mi spui și elegant. înțeleg și tac.
Comentariu beton!62
Cum adică „pe bune”? Și nu înțeleg ce te-a deranjat la faptul că ți-am lăsat și eu niște cifre?
Sau trebuie să iau de bun ce-ai zis tu fără să mai comentez?
Ca să nu mai zic că eu, de bine de rău, ți-am lăsat și sursa. Tu mi-ai dat doar niște cifre pe care le susține ce?
Mihai, n-am fost, nu sunt și nu voi fi vreodată nesimțită. sunt la tine „acasă” și bunul simț nu-mi permite să vin aici și să te enervez.
înțeleg, din articol, că ești îngrijorat de viitorul fetelor, în contextul încălzirii climatice.
am încercat să aduc un pic de liniște, furnizând niște date și informații la care am acces. informații care arată că lucrurile nu stau chiar atât de sumbru. și că, de-a lungul vieții planetei, episoadele de încălzire climatică țin infim de noi, oamenii. și stră-stră-nepoții noștri vor purta aceste discuții. mai sunt sute de ani buni până la următoarea glaciațiune.
dar, dacă lucrul ăsta te deranjează, spune-mi frumos: „Mălina, tu să taci când vorbesc de apocalipsa climatică” și eu tac. că scopul meu nu e să enervez oamenii. cu atât mai mult pe tine, care ești gazdă.
Comentariu beton!159
@Mălina, dacă mă deranja, ai fi știut, crede-mă. 😀
Am zis că merită să-ți răspund la cifre cu cifre. Mai ales că nu cred în cele lăsate de tine, cred în cele lăsate de mine. 😉
am înțeles, mulțumesc! 🙂
corect, uite că las câteva dintre sursele mele de informare pt cele afirmate, care pot fi găsite și pe net. cu scuzele de rigoare că nu le-am atașat direct:
https://data.giss.nasa.gov/modelforce/ghgases/Fig1A.ext.txt
https://www.drroyspencer.com/2021/02/urban-heat-island-effects-on-u-s-temperature-trends-1973-2020-ushcn-vs-hourly-weather-stations/
De Laat, A. T. J., and A. N. Maurellis, A. N., Evidence for influence of anthropogenic surface processes on lower tropospheric and surface temperature trends, International Journal of Climatology, vol. 25, p. 897 – 913
McKitrick, R., and Michaels, P. J., Quantifying the influence of anthropogenic surface processes and inhomogeneities on gridded global climate data, Journal of Geophysical Research, vol. 112, article D24
Platformele TuTiempo, Infoclimat.fr și WeatherOnline
Anuarul Statistic al României, capitolul Geografie, Meteorologie și Mediu înconjurător
ANM – Caracterizări climatice lunare pentru 2021-2023 și caracterizările pentru perioada 1921-2020
https://www.heat.gov/
https://www.contributors.ro/author/constantin-cranganu/
Comentariu beton!50
@Malina, foarte ciudat că tu susții că datele NASA arată că încălzirea globală se datoreste activității umane doar în proporție de 1-3%. Nu e corect.
Mai de mult, am pus pe blog aici linkuri de la NASA +alte universități din SUA cu concluzii care contraziceau afirmația ta. Linkurile mele erau chiar de pe siturile instituțiilor respective, Nu ai reacționat atunci.
Un studiu de acum câțiva ani a arătat că 93% lucrători din comunitățile științifice susțin că încălzirea globală se datorează activității umane, 3% zic invers. Deci poți să selectezi date din tabăra care îți convine dacă așa vrei. Numai că proporția spune totul.
Dacă tot ai făcut o alegere, ar fi bine sa prezinți datele corect.
primul lucru de pe siteul NASA
” the vast majority of actively publishing climate scientists – 97 percent – agree that humans are causing global warming and climate change”
dar da. e fix cum zice malina
„concluzia climatologilor: contribuțiile umane nete actuale la afectarea stării termice a planetei se situează între 1,1 și 3,3%. restul influențelor este non-antropogenic.”
Comentariu beton!19
@Mihai Faptul că cineva a ales niște date și cifre aleatorii pentru a confirma o ”teorie” nu se numește statistică. Ceea ce a citat Mălina constituie observație științifică și statistică adevărată. Am o vârstă, am trăit și am fost prin mai multe locuri. Dacă la noi e secetă în Franța sau Germania sunt inundații. Dacă la noi e cald acum, probabil că la antipozi încă nu e primăvară adevărată. Pământul ăsta care ne suportă e un sistem relativ închis, se cam aplică legile termodinamicii. Sunt sigur că fetele tale vor avea o viață frumoasă chiar dacă planeta va fi un pic mai caldă.
Comentariu beton!84
@Tudor, am râs cu sughițuri. Deci cum, statistica e fără cifre sau doar cu cifrele care îți convin ție? Celelate cifre nu sunt stistică pentru că ai tu o vârstă și ai fost prin mai multe locuri. Tare asta. :)))))))))))))))))))))))
Auzi, cum facem, că și eu am o vârstă și-am fost prin destule locuri?
Fără supărare, însa ceea ce susții nu are nicio legatură cu sursele pe care le menționezi în primul comentariu. Voit sau nu, însă așa se înfăptuiesc manipulările: cităm câteva site-uri respectabile și ulterior învăluim cu propria teorie. Un simplu grafic care “plotează” anomaliile de temperatură conform celor patru organizații pe care le enumeri – NASA GISS, NOAA, Berkeley și Hadley – arată fără echivoc trend-ul de încălzire accentuat in ultimii ani. Iar dacă într-adevăr lucrezi cu cifre ar trebui să știi că ceea ce contează este trend-ul, și nu unele observații disparate.
Sursa aici: https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/. În plus, există un consens științific vast cu privire la contribuția umană după cum a menționat și mai sus @Seladon, de asemenea informație prezentă pe site-urile pe care le citezi.
@Seladon, fără supărare, nu voi polemiza cu tine pe subiect. m-am oprit și atunci, dar nu ți-am mai explicat de ce. uite, acum îți zic și motivul.
mi-ai dat impresia (posibil falsă, dar e impresia mea), că nu accepți alte argumente și nici nu te interesează altceva, decât să fii împotrivă.
și îți mai spun și ce m-a făcut să am părerea asta:
te citez – „In plus ceea ceafirmi tu – doar 1C încălzire e incorect, măsurătorile infirmă.”
@Seladon, articolul selectat atunci de @MV, fix cu informația asta începea! că temperatura globală a crescut cu un grad față de acum 150 de ani! 😁 asta mi-a arătat că tu nici măcar n-ai citit articolul selectat de Mihai, aveai doar dorința de-a mă contrazice.
așa că, te rog să mă scuzi pt franchețe, consider că o discuție pe subiect ar fi o pierdere de timp pt amândoi 🙂
rămân valabile și afirmațiile mele de atunci, cele de azi sunt în completarea lor. cine vrea să înțeleagă, bine. cine nu vrea, rămâne fiecare cu părerea lui 🙂
p.s. valabil și pt ceilalți, nu am energie și timp și nici nu e treaba mea să lămuresc oamenii. ca să nu mai zic, mai ajungem pe-aici și la certuri și îmi displac conflictele 🙂cine este interesat, își alege cu grijă sursele de informare. zi frumoasă!
Comentariu beton!136
@Mihai Statistica conține TOATE cifrele, nu cele culese pentu a susține o teorie. Citește cuvintele cu înțelesul lor, de exemplu cuvântul aleator… :)))
Comentariu beton!27
@Tudor, exact aia zic și eu. Dar tu ai luat de bune doar cifrele care ți-au convenit ție. Mai citește comentariile de pe aici, poate te lămurești.
Citez din Malina: „nu are rost sa va arat de ce am mancat putin rahat cu textu meu”.
@Malina. Eu sunt de acord cu 97% din comunitatea științifică, adică cu cei ce spun că încălzirea globală este reală și se datorează activităților umane. Impresiile tale despre mine nu mă interesează, iar creșterea temperaturii este de peste 1C la nivel global, din păcate!
Exact asta am spus și data trecută, pe deasupra am pus destule linkuri la vremea respectivă. Nu ai comentat conținutul lor! Dar acum comentezi persoana mea. Întradevăr la modul cum argumentezi tu nu are rost nici o discuție! 😂😃😂😃
@AnaGeorgia. Mersi, după cât îmi amintesc este chiar una din sursele citate de mine data trecută.
@animaloo, în rubrica lui @MV, „Ce mi-a plăcut (săptămâna 366)”, la articolul 1., @MV a venit cu o completare. am considerat că ideea lui e foarte bună și-o aplic! 🤷♀️
Comentariu beton!92
foarte bine faci.
Daca ai invata si sa nu minti ar fi ideal. Sau, daca chiar crezi aia, sa mai citesti putin sa iti schimbi parerea sau macar sa vii cu ceva argument real, ar fi de asemenea ideal
pt @animaloo și ceilalți ca tine, care aveți ca argumente principale agresivitatea verbală, jignirile sau calomniile: dacă Mihai are bunăvoință să publice, vă las „epopeea climatică”, pt lămurire, odată pt totdeauna.
oameni buni, hai să nu mai îngurgităm și să nu mai emitem opiniile unor pseudo-experți sau experți înregimentați politic!
din păcate, constat că mulți:
-habar n-aveți ce-i aia climă!
-habar n-aveți istorie!
sunt o grămadă de informații pe care le puteți accesa și sintetiza și să le treceți prin filtrul minții voastre!
învățați să gândiți singuri!
nu vă mai repeziți, ca acum 3-400 de ani, să ardeți pe rug oamenii care au opinii și nu repetă, ca papagalii, ce spune televizorul sau FB!
îmi voi pierde timpul? poate. dar măcar o mână de oameni sper că va înțelege ce spun.
da, în ultimii 150 de ani avem o încălzire globală. și? ce-i cu asta? și cu mult înainte de apariția umanității, clima globală a fost mult mai caldă ca în prezent. există dovezi.
și chiar mai aproape de noi, acum 1000 de ani, emisfera nordică era caldă și uscată. în Perioada Medievală Caldă, cam în anul 1000, vikingii au colonizat Islanda și Groenlanda. ce făceau acolo? agricultură și păstorit, că era plin de pășuni bogate! și cultivau vița de vie, Vitis arctica! că era o climă continentală.
@animaloo, parcă ziceai că trăiești într-o țară nordică… ia și citește istoria locurilor în care ești! sau și cărțile nordicilor mint, ca și mine?!
Gunnbjorn, Eric cel Roșu, Thorvald au înființat, dincolo de Angmagssalik, Țara Verde. cu asezări în care existau sute de ferme, două mănăstiri și 12 biserici. mii de suflete, la 73 grd N și chiar mai departe, la Golful Melville. GROENLANDA, da? în anii 900, 1000, 1100, 1200 – agricultură, pășuni, mii de oameni!
vreți dovezi? fără număr! scrisori papale, sinoade, Oglinda Regelui, sute de clădiri excavate în zilele noastre, catedrala din Gardar, cimitirul din Brattahlid.
în Anglia? erau veri calde și uscate și primăveri reci. creștea vița de vie, Vitis britanica și Vitis irlandica.
în Franța? creșteau citrice, măslini, vitis sezannensis.
dovezi? oho, doar căutați și citiți!
în România? păi, în România au venit mongolii. „marea invazie mongolă”, 200.000 de mongoli au atacat Europa, trecând prin Moldova, Transilvania, Muntenia. la 31 martie 1241 au distrus Brașovul. la 11 aprilie 1241 au distrus Sibiul. Au distrus Sebeșul, Alba Iulia, Dej, Cluj, Arad, Oradea. s-au dus mai departe, spre Ungaria și Polonia.
măi, nu mi-a trecut prin cap până azi, dar acum găsesc și partea bună a invaziei mongole! 😅 există dovezi scrise din vremea aia, în care se spune clar că mongolii au prădat prima recoltă de cereale la dus și apoi pe-a doua, la întors. au adus „marea foamete”. ceea ce ne spune că, în Europa de est, primitivii de la 1241, făceau două recolte pe an. ce să vezi, aveam clima ca în Egiptul de azi!
și vin anii 1400-1500. vreo două sute de ani au loc inundații și secete mari. temperatura începe să scadă. așezarea groenlandeză dispare. că iernile devin lungi și severe, verile sunt scurte și umede. și timp de 300 de ani se instalează Mica Glaciațiune, când temperatura medie globală scade și scade, ghețarii alpini avansează și cresc în dimensiuni.
și vine anul 1816. valurile de frig au adus zăpadă în iunie. înghețuri năpraznice în iulie și august. anul 1816 = anul fără vară. urmat de o iarnă și mai rece.
după care, ușor-ușor, temperatura medie globală începe să crească. din 1850 până în 1890 crește cu 0.5 C. din 1900 până în 1940 crește cu încă 0.5 C. următorii 25 de ani se răcește.
în fine, ajunge cât v-am povestit!
acum, ia, spune-mi, @animaloo, mint când afirm că modificările climatice n-au multă treabă cu noi, oamenii?
puneți cap la cap informațiile reale și gândiți singuri! ce emisii de CO² au produs vikingii lui Eric cel Roșu sau europenii anilor 1500, de-a luat-o razna clima? a, nu-mi spuneți, creșteau animale, care trăgeau vânturi și de-acolo modificările climatice!😂
mă puteți înjura, acuza, alunga, ce vreți voi! dovezile rămân, istoria n-am scris-o eu și clima își vede de ciclurile ei, oricât ne-am agita și ne-am imagina noi că suntem miezul din dodoașcă! (dacă-i vine vreunui conducător nebun să pornească un război atomic, atunci da, noi dăm naiba și clima, și viața, poate și planeta… ăsta-i pericolul real, nu că nu mă duc eu la piață cu mașina electrică!)
s-auzim de bine!
Comentariu beton!146
@Malina, tu nu iei in considerare Influenta activitatilor umane. Nu ne mai deplasam cu trasura de la A la B si suntem pe drum zile sau chiar saptamani, ci cu avionul, si calatoria dureaza doar cateva ore, asta ca sa dau doar un exemplu.
Malina. La agresivitate verbală, jigniri și calomnii ești în topul topurilor, n-am văzut sa te întreacă cineva. Dar știi sa acuzi pe alții.
Ai incercat sa îneci discuția asta cu o mulțime de date și cu o verbozitate ieșită din comun. Istoriile și legendele enumerate de tine nu pot să șteargă sau anuleze. concluziile trase de 97% din specialiștii în domeniu. Citezi o serie de surse pe care de fapt nu le-ai citit cu atenție. Ai atribuit concluziile tale unor instituții specializate – de ex. NASA- care afirmă exact contrariul celor spuse de tine. Oamenii ăștia au studii și se ocupă cu cercetarea de ani de zile , pe asta se bazează, eu cred că sunt în măsură mai mult ca tine să se pronunțe in legătură cu clima. E trist că așa înțelegi sa participi la discuția asta, dar atâta poți tu! 😂🤣😂
@malina. Vezi tu, ai o problema. Crezi ca vorbesti la vreun birt de sat unde „a zis nasa” este indeajuns. „malina stie cu clima si a zis ca si nasa a zis asta, deci normal ca are dreptate, asa e”.
Atat ca aici esti pe internet si ai parte de unii prosti, ca mine, care au tendinta sa verifice spusele.
Tu, cu degetele matale ai scris: „concluzia climatologilor: contribuțiile umane nete actuale la afectarea stării termice a planetei se situează între 1,1 și 3,3%. restul influențelor este non-antropogenic.” Dupa care ai dat sursa pe un baiat care a lucrat si la NASA. Care nu zice exact ce zici tu, zice doar ca climatologi au luat in brate „e datorata oamenilor”.
Insa, cand intri pe site la nasa la clima…sa vezi surpriza dracu: cica 97% zic ca daca arunci milioane de tone de CO2 in aer…influentezi clima. Stiu, surprinzator, daca schimbi in mod fortat un sistem, sistemu ala se schimba.
„dar, au fost cicluri de cald/frig”. Wow. Cum ziceam, vorbesti la TzaranPubul din sat, unde ii explici lu nea Vasile. Ca noi nu stiam ca clima e ciclica. Noroc cu voi astia iluminatii. Cum ziceam, pe langa minciuna mai si uiti amanunte. Ca deh, nu ajunge minciuna simpla, tre sa mai si omiti lucruri.
Si unul dintre lucrurile pe care le-ai omis este ca da: exista cicluri, atat ca ciclurile alea nu se petrec asa, de azi pe maine.
Mai ramane sa bagi prostii d-alea cu „in timp de UE, china si india se pisa pe noi”. Nu de alta, dar argumentu asta l-ai uitat.
Ii multumesc Malinei pentru referinta la articolele Domnului Constantin Cranganu. Foarte misto si profi articolele !!! Mi-ai facut viata mai buna ! Fac cinste cand vrei tu !!!
Pfiuuu, cand aud ca vremea era la fel „pe vremuri”, nu imi vine in cap mai mult decat ca toata copilaria mea, in Vatra Dornei, aveai 2-3 zile pe vara cu temperaturi de 24 de grade si aia era canicula. Mamaia mea punea im pamant doar cartofi, verdeata, morcovi, bob si fasole si aia o mancam doar pastai ca nu apuca sa se coaca sa culegem fasole pentru iarna. Sandalele erau aproape inutile. Cand incepea scoala, florile erau aproape brumate si ne infofoleam. Pe vremea asta, tataia iesea sa dea zapada de pe ulita ca sa putem merge la scoala. Si asta nu acum 100 de ani :))). Acum, la 46 de ani vad in gradinile din oras cum se coc rosiile si castravetii si iarna pe partii vine prin februarie incolo iar turistii se bucura de zapada doar daca scade temperatura cat sa poata fi bagate tunurile de zapada.
Și acum stau prin casă sau pe afară în tricou și pantaloni subțiri, fără șosete, fiindcă mor de cald.
Crezi, nu crezi, se simte. Nu înțeleg cum să li pară ăstora vreme normală pentru toamnă. Iar verile, groaznic. Toamna, iarna e cald, nu tu ger, zăpadă, nimic. Nu trebuie să fii de inteligență superioară să simți.
Acum ceva ani (10-15) au fost câteva zile de iarna cu nămeți. Entuziasmată fiica mea (pe atunci fetiță) striga „mama, ai mai văzut așa ceva?”. Așa era în fiecare ani când eram eu mică. Atunci am devenit brusc conștientă de schimbarea vremii.
Greta este cat se poate de antipatică că și regizorii discursurilor ei. Să te plimbi cu barca (mă rog, iacht de lux) peste ocean și să vezi in asta o soluție pentru transport de cărbune și minereuri și cafea și banane (alea nu cresc in Suedia) . Ok, „ai tras un semnal de alarmă” , lasă pe alții să caute soluții, nu le cere oamenilor să mănânce cozonac.
Mie imi place ninsoarea de Craciun si de Anul Nou. Atat! In ultima vreme ninge in februarie sau martie si urasc zapada. Numai cand ma gandesc ce trafic infernal o sa fie si ca ia Primariile „pe nepregatite” ma apuca groaza.
Incalzire globala este sigur, dar de ce noi europenii suntem asa presati sa luam masuri contra ei, iar pe restul lumii ii doare la basca? Ma obliga pe mine sa schimb un bec, sau sa-mi iau masina eco, pe cand astia cu bani multi polueaza cu avioane si rachete cat poluez eu in 10 -30 ani.
Tocmai îmi amintea aseară FB că în 25 octombrie 2014 ningea tare frumos în București, și anul ăsta am cumpărat anvelope all season nu am mai păstrat modelul iarnă/vară pentru că nu mi se mai par utile, știu că experții îmi vor sări în cap dar așa am crezut eu potrivit tocmai pentru că nu am mai văzut mai mult de 3 cm de zăpadă în ultimii ani. Eu sunt fan frig/rece nu caniculă, îmi place și ploaia și ninsoarea și mai particip la împăduriri și alte acțiuni de protejare a naturii, inundațiile sunt efect al defrișării masive, deșertificarea tot pe acolo, săptămâna asta am văzut mandarine din Croația 😱 pe bune, din climă temperat-continentală am ajuns la mediteraneană. Când aud tute care nu știu ce înseamnă climă temperată adică aia cu patru anotimpuri în Dacia strămoșească 😁 îmi dă ecran albastru. Dacii ăia verzi nu mai țin minte iernile care îi speriau pe invadatori 🤬 și mai taie 1 miliard de copaci ca să își construiască o căsuță bio
@Adriana: articolul e din 2019, dar zice că atunci planeta noastră era mai verde decât acum 24 ani. 😉
https://www.countryliving.com/uk/news/a26510440/nasa-green-planet/
@JT, mă uit doar la Dolj, Olt, Mehedinți unde arată terenurile ca un veritabil deșert daaaar chiar lângă sunt terenuri verzi și culturi așa cum trebuie și asta pentru că proprietarii celorlalte terenuri au sisteme de irigații, ceilalți doar stau și jelesc că nu primesc ajutoare de la stat. Aceeași chestie în Dobrogea: fermieri care au sisteme de irigații și fermieri care nu, cel puțin la noi diferența o fac oamenii care știu ce si cum să procedeze cu fondurile și cei care funcționează după principiul „să ni se dea”
@Adriana: cu alte cuvinte, ține de oameni. Ăia cu cap fac lucrurile așa cum trebuie, iar drojdierii-s crâșmă plângându-se de ploaie. 🤷♂️
Dacă Arabia Saudită poate face culturi-n deșert, atunci poate și românu’ să-și muncească tarlaua, iar dacă nu, atunci să-i fie confiscată și dată omului harnic.
Si eu ma uit la fiimea si cand vad ca imi cere un fes dimineata in drum spre scoala (din bloc pana la masina), parca ma bucur mai mult de aceasta primavara
Eu îs mai tânără oleacă (36 peste 3 săptămâni) și nu îmi amintesc ever să fi fost 30 de grade în octombrie.
Ai mei (73 fiecare) nu își amintesc nici ei de asemenea temperaturi extreme. Îmi povesteau că foarte rar au prins veri cu O ZI de 40 de grade, în schimb ierni multe cu -30 și munți de zăpadă. Zăpadă care ținea până în mai. Dar noooo, nu există încălzire globală..
@ametist: La Mulți Ani!!! 🥳🥳🥳🥳🥳
Peste 3 săptămâni. 🤪
@ametist, la mulți aaaani! Da, era gerul ăla de ți se lipeau nările 😁 și zăpadă în care ne făceam cazemate, și sunt bucureșteancă nu emigrată din Alaska.
La multi ani, Ame!
Si tutulor!
Parca astept sa ma trezesc din visul cu atatia cincizecisti! Sau cvincvagenari?
Oribil, oricum,scz!
Mulțumesc pentru urări ❤️
Toate cele bune și vouă și tuturor care citesc aici!
Ametist sa traiesti sa infloresti si La multi ani!💐
Ce harnici sinteti dis-de-dimi!!!
Aici un fost 30° incontinuu pina acum vreo saptamina. Azi ploua, in sfirsit. Totul e pirlit. Ieri am venit din Pirinei. Si acolo era totul pirlit. Vegetatia sufera peste tot. Ploua cite 3 stropi noaptea.
Sper sa avem ploaie macar 2 zile legate.
Pe timp de vara au fost sate aprovizionate cu apa din camion, li se distribuiau cite 10l/pers pe sapt. Daca le trebuiau mai multi, cumparau la supermarket. Apele subterane au scazut si ele si multe izvoare au secatuit.
Sint, in sud, localitati in care pompierii luau apa din piscinile oamenilor pt a stinge incendiile.
Aici nu mai e cu semnul intrebarii, incalzirea globala. E doar intrebarea : cum ne vom adapta?! Am fost obisnuiti sa ne lafaim in bai, dusuri, irigatii … ei bine, s-a terminat …
@Anca: asta cu „apele subterane au secătuit” m-a făcut să mă tăvălesc pe jos de râs timp de 5 minute.
Bine, Franța trebuie să pompeze banii ăia-n țiganii ce vin din Africa și Orientul Mijlociu, în loc să-și tehnologizeze satele, iar Spania pune preț pe țăranu’ de la munte cât pune austriacu’ pe apă, adică zero, că doar el bea numa’ bere.
Nu există nicăieri pe planetă ca un foraj de adâncime pentru apă să fie sec. Nicăieri. 😉
@JT, reciteste ce am scris, nu o lua pe scurtatura.
Si comentariul asta cu Franta si tiganii din Africa e complet deplasat. Ura si rasismul, calitati de netagaduit, nu ma prind. Ti le las cu cea mai mare placere.
@Anca: da, scuzele mele, ai scris „au scăzut și ele” ceea ce nu mă face să mă opresc din râs. Te-ai legat repede de rasismu’ lu’ pește în loc să vezi esența, da’-ți traduc: Franța, în loc să pompeze banii-n imigranți ar fi trebuit să foreze la mare adâncime (până dădeau de apă, nu de căcat) și să asigure satelor respective o sursă de apă potabilă corespunzătoare, nu să facă vânzare firmelor de îmbuteliat apă. 😎
Sper că acum m-am făcut înțeles.
Și da, sunt al dracu’ de rasist atunci când banii colectați din taxele mele se duc pentru hrănirea și ocrotirea unor împuțiți analfabeți care n-au nici o dorință de integrare-n societatea europeană. 😉
Mna… inseamna ca nu-s „dusa cu pluta”, cand spun ca totusi, temperatura de aici (Finlanda) inseamna normalitate. Acum avem 3 grade, noaptea scade pana pe la -3-4 . Saptamana asta am avut si primii fulgi de zapada(putin timizi) dar a fost intr-adevar senzatia de „miroase a Craciun, sarmale, mere coapte si vin fiert”.
Oare de ce nu se adaptează și magazinele la această realitate? Scot frigiderele de înghețată la bucată din septembrie, că așa zice în calendar că e toamnă și toamna nu mai vor oamenii înghețată chiar dacă sunt 30 de grade și în octombrie. La fel magazinele de haine, deja Crăciun și geci groase de iarnă. Pentru cele max 2 săptămâni de ger care vor urma sau cele câteva zile la munte la zăpada aduc tone de geci groase anual și mai și schimbă „colecțiile”… De ce să ne pregătim de Crăciun din octombrie? Mai ales când unii oameni încă se mai duc la mare la plajă, doar așa ca să furăm startul și mai mult în fiecare an?
Sau dovlecii. Îmi plac enorm, la cuptor/supă cremă, etc..dar nu la 30 de grade!
Ca sa nu mai vorbim ca acus începe cu colindele pe la radio/tv. Deja ma enervez numai cât ma gândesc ca tre sa ascult 2 luni de colinde. Susțin frigiderele de inghetata! Mai ales la lidl…
De două săptămâni rulează filme cu și despre Crăciun 🫣 și eu cotrobăi după înghețată prin congelator 😁
Sa nu vezi ca se schimba clima pe tot globul inseamna sa ai orbul gainilor. Ar trebui sa facem si noi ce putem macar sa incetinim procesul. Fiecare pe felia lui 😁 (e o reclama haioasa la Tazz cu replica asta).
La noi in Dobrogea iarna trecuta am vazut zapada de vreo 2-3 ori si aia in strat subtire care s-a topit repede. Nici nu m-am obosit sa scot ghetele de iarna. Vara si toamna asta pana acum a plouat extrem de putin. Este o seceta cumplita care dureaza de ceva ani deja. Saptamana trecuta o verisoara care se ocupa de lucrat pamantul familiei se plangea ca este asa de tare pamantul ca nu se poate ara (cu utilaj agricol nu cu carul cu boi). Stim cu totii, mereu Dobrogea a fost arida, seceta mai mereu etc. dar vorba lui MV niciodata atat de mult timp. Cum ziceam si in alte comentarii, inloc sa ne razboim intre noi ca idiotii mai bine ne-am ocupa sa salvam planeta asta. Dar nu ai cu cine, bai, nu ai cu cine. 😒
@MirelaV: am mai spus-o pe blog de vreo 5 ori, da’ o repet: planeta asta are un ciclu pe care-l urmează cu sfințenie, fie că place umanității, fie că nu. Vrei să oprești acest ciclu? Perfect! Va trebui să reduci mișcările de rotație-n jurul axei planetare și cea-n jurul Soarelui, bașca să-ndrepți unghiul de înclinare al planetei de la 23,5° la 0°. Atunci ai avea o primăvară continuă pe-ntreaga planetă cu temperaturi între 18 și 23°C.
Pân-ajungem la nivelul ăla al dezvoltării tehnologice suntem la mila planetei. 🤷♂️
io ce mă bucur e că încă pot folosi încălțările de vară la mașină pentru că alea de iarnă s-au tocit sezonul trecut și încă nu mi-am luat un set nou de gume pentru iarna asta :)))
Io sper sa merg cu alea de iarna si iarna asta. Nu de alta dar nu le-am mai dat jos de pe masina pe alea de iarna de vreo trei ani si s-o facutara o tara slick-uri. Mas o meno… Nici ca am circulat cu masina personala aproape deloc si de aia nici nu le-am mai schimbat. Tot sper sa mi se spele si mie chakrele ca lu’ Vasilescu si sa schimbam batranica:)
terminati ma cu incalzirea voastra globala. Aici is 3 grade si mi-e frig la coae!
Comentariu beton!11
Împletește și tu maică o caciulita o manusita ceva pentru ele
face baiatu casutza din lemn, ca toma mi-am luat masina noua de facut scandal si murdarie
Cauză și efect. Confortul vieții pe care dorim să o ducem, lăcomia unora, consumerismul excesiv, logistica din spatele dorințelor noastre etc, ne costă. Momentan, se pare că majoritatea celor din specia noastră sunt dispuși să plătească sau nu îi interesează.
Din păcate, o să dureze mult până o să se ajungă la un echilibru și asta o să se întâmple nu prin lătrăturile unora precum Greta, ci prin educație. Atunci când prin educație o să învățăm ponderarea, empatia, responsabilitatea etc, o să începem să avem o șansă. Iar atunci când educația o să scoată mai mulți ingineri, chimiști, fizicieni și alți specialiști, vor începe să apară soluții tehnice. Până una alta, educația scoate copii care își doresc să fie influenceri pe diverse platforme, pentru a-i convinge pe alții să CUMPERE CEVA 🤷. Necazul este că educația este cu muncă, perseverență, dorință, coerciție, sacrificii, cere răbdare etc, adică lucruri de care se fuge cât se poate.
Ca specie am evoluat prin inovație,iar inovațiile au fost generate de oameni pregătiți și educați.
Dacă nu facem ceva în direcția asta, ne merităm soarta.
PS Recomand https://evz.ro/banca-mondiala-raport-romania.html
@Cristi: ceri prea mult de la o societate (ș-aici mă refer la-ntreaga umanitate) care n-o evoluat mai departe de „mâna la gură, mâna la cur”. 🤷♂️
@John Temple, știu că perspectiva mea utopică nu prea merge în lumea asta distopică. Este trist poate, dar extinția/disconfortul noastru ca specie nu înseamnă nimic la scară cosmică, ci doar ne amărește pe noi sau pe cei care or să vină după noi. O să trebuiască să ne adaptăm cumva, sau dispărem.
Nu prea cred că o să ne schimbăm în mod voluntar, decât poate atunci când proporția covârșitoare a oamenilor o să sufere constant,când o să fim mai puțini, când accesul la apă și alimente o să fie permanent dificil etc.
@Cristi: civilizațiile au pierit, iar umanitatea a luat-o de la zero de n ori pe planetă, nu suntem nici la prima și nici la ultima dispariție de pe planetă. Să nu uităm că planeta asta are „doar” 4 miliarde ani, timp în care cel puțin 10 mii de civilizații s-au născut și s-au stins fără să știe una de existența celeilalte.
Am citit acum o luna un articol foarte bun pe aceasta tema, autorul explica si partea de percepție si interpretare asupra fenomenului, un lucru care oferă si un răspuns climato-scepticismului.
In esența, e vorba de tendința mintii umane de a gândi in procese liniare, pe când evoluția sistemelor climatice nu e guvernata de aceste reguli.
Făcea o analogie foarte reușita cu un titirez.
In momentul când un titirez primește un impuls initial, începe sa se învârtă. Sistemul e aparent stabil, pentru un observator exterior care n-a văzut in viată lui un titirez, poate fi asimilat cu un perpetuum mobile.
Apoi apare un scurt dezechilibru in mișcare, cauzata de un factor care la prima vedere scapa observației, o neregularitate minuscula a suprafeței, un slab curent de aer, un fir de praf. Dar sistemul revine la o stare apropiata de cea inițiala. Autorul numea asta momentul „Oups!”
Dupa un timp, neregularitățile in mișcarea titirezului devin tot mai frecvente si mai ample, momentul „Wow!”
Iar dupa inca puțin timp, titirezul se dezechilibrează complet si dupa o serie de mișcări haotice, rămâne nemișcat, culcat pe o parte, momentul „Ooooo…”
Problema e ca timpul scurs intre momentul „Oups!” si „Ooooo…” e cu mult, mult mai scurt decât cel dintre momentul initial si momentul „Oups!”. ceea ce noua, oamenilor, ne e greu sa concepem.
Deci avem un sistem stabil initial si un sistem stabil final. Dar extrem de diferite. Si starea finala a sistemului nu prea e compatibila cu existenta umana.
Predicțiile autorului erau…hm, proaste.
Da, vom avea din nou ierni adevărate, daca le duceți dorul. Chiar prea adevărate, -30, -40 de grade iarna, fără zăpadă, trecere brusca de la iarna la vara, veri caniculare pina la +45 grade cu furtuni puternice…
Propunea si soluții care sa ne permită sa câștigam un pic de timp…nu prea cred ca vor fi adoptate, implicau metode de inginerie climatica care rezolva o problema creând alte zece in loc, plus inerția societății, plus teoriile complotiste care ar înflorii când avioanele chiar ar dispersa ceva in atmosfera si ar lasa dare….😂
Se pare ca am cam dat-o in bara cu sa lăsăm in urma o lume mai buna.
Comentariu beton!12
Foarte interesant, Nemo. M-ar interesa sa il citesc, crezi ca poti gasi un link catre el? Multumesc anticipat.
Articolul la care ma refer e un interviu cu un meteorolog in limba maghiara, nu știu daca te ajuta, cu google translate iese o harababura, dar las linkul:
https://24.hu/tudomany/2023/08/29/amoc-leallas-meteorologus-interju-klimavaltozas-molnar-laszlo/
Studiul la care face trimitere e acesta:
https://www.nature.com/articles/s41467-023-39810-w
Si un articol in engleza, poate te ajuta mai mult:
https://www.nytimes.com/2023/07/25/climate/atlantic-ocean-tipping-point.html
Am lăsat câteva linkuri…s-au pierdut in meandrele moderării. 😁
Au reaparut…😂
@Nemo, multumesc mult pt linkuri. Nu m-am lamurit despre clima, normal 🙂 e prea complicat nestapinind nici engleza nici maghiara la nivel academic :))
Multumesc insa pentru bunavointa ta 😉
@Nemo. Multumesc pentru un comentariu relevant si foarte interesant + linkuri.
Altceva. Am văzut că se va incerca înmagazinarea de CO2 in subteran. Urmăresc proiectul ăsta, deși nu știu dacă poate avea un efect considerabil.
Dar cum se zice, incercarea moarte n-are.
O cunoștință a vrut sa se ducă la mare week-end ul trecut. Nu s a dus ca nu a găsit cazare libera 🤯. Mie personal îmi convine vremea asta, la noi cam 20 gr ziua și 10 gr dimineața, însă nu prea e normal pentru zona noastră… partea buna: vremea asta îmi amintește de cum ma plimbam eu anul trecut de revelion la Roma și Napoli. La tricou sau maxim bluza de trening
Si eu vreau zapadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Si nu sunt copil. Bine, eu vreau si frig. Da, stiu, sunt o ciudata. Vreau anotimpurile inapoi!
De copil am observat ca iernile sunt tot mai calde si verile tot mai caniculare dar parca in ultima vreme incalzirea se accelereaza. La Revolutie tin minte ca a fost cald gen 18-19 grade si tin minte ca am auzit un popa ca D-zeu ne-a trimis caldura asta ca sa ne ajute. Dar dupa aceea tot mai cald si mai cald. La cativa ani mai ningea uneori calumea dar de 3-4 ani abia mai vad cativa fulgi. Si noi o sa ne ducem spre locuri pline de verdeata in 20-30 de ani daca avem noroc dar ce va fi dupa noi nu se stie.
Bai e simplu.
De când e pilosu asta primar nu a mai nins la bucale. Pe de altă parte la fraierii cu primari useristi a nins deja și ninge an de an. Așa le trebuie dacă și-au luat primar schior.
Noi ne-am luat matematician. Le are cu calculele.
Ce n-aș vrea sa fiu proprietar la firmele alea de deszăpezire din contractele cu București…..
Când îi povestesc copilului cum se dădea zăpada cu Wola de pe trotuar, zice că fac mișto de el.
Ce să vorbim de acum 40 de ani, nici acum nouă ani nu era așa cald toamna (poză din 2 octombrie 2014)
https://imgur.com/a/fCwHrOI
Pe mine mă deranjează că în ultimii ani, pe la noi, avem toate cele 4 anotimpuri într-o zi sau diferențe de 10-15 grade în 2-3 zile.
Imi cer scuze dacă s-a mai spus, dar nu am avut timp sa citesc toate comentariile. Eu am aflat ieri de ce este atat de cald. Mi-a spus o doamna care aranja niste marfa intr-un mare magazin. Si nu este glumă, doamna părea ca este foarte informată si a tinut sa nu ma lase habarnist in legatura cu acest subiect, cum probabil păream. Asadar, citez: „Au umblat ăștia si la vreme! „🤔
Știm toți cine sunt „ăștia”, prin urmare sper că vă este clar si că se va inchide definitiv subiectul…
La Nordkapp ninge
🤭
Salut, am crescut in anii ‘90 in București și îmi amintesc cum ne jucam in zăpada cu săptămâna atunci când ningea, in ultimii ani mai mult de 3-4 zile nu am văzut sa țină zăpada, și mie îmi este mila de acești copii care vor creste intr-un semi-desert
Normal ca s-a schimbat clima. Cine nu observa inseamna ca-l doare la perpules si cam atat. Unii zic ca e clima ciclica altii ca e incalzire globala, ideea e ca se vede, se simte in tot ceea ce intreprindem: in agricultura ca se strica copacii si arbustii de cap si infloresc iarna, culturi stricate, faptul ca racim mai des si virusii sufera mutatii din cauza incalzirii, nu stii cum sa te imbraci (eu cel putin am haine in portbagaj, unde iau si scot cand mi-e fric/cald in cursul zilei dupa caz)… de iarna asta care a fost nici nu mai zic ca ai mei fac ski si ma rugam in fiecare sapt sa aiba zapada sus pe partie (ca in oras era ioc) sezonul acestas. cu chiu cu vai au avut.
Nu pot sa zic ca mi-e dor de nametii din copilarie insa chiar nu concep iarna fara zapada. Problema e ca acuma iarna vine pe la sf de ian-feb. Eu propun sa mutam atunci Craciunul :))
În privința dacilor, exista trei direcții de discurs sau abordare a subiectului: 1. Direcția celor care se informează corect, prin lectura și gândire logica și e pun subiectul fără bazaconii. Datorita acestora au apărut alte două facțiuni și anume :2. Direcția exaltatilor, care emit aberații de genul „trebuie sa ne întoarcem la cultul lui Zamolxe” sau tara trebuie sa se numească Geția etc, care duc în derizoriu fără sa vrea, adică inconștienți de ignoranța lor, și 3. Dacofobii, care din diverse motive, fie ca ii plătește vreo entitate interesata de ștergerea oricărei brute de istorie românească, fie ca sunt deranjați că unii gândesc și găsesc argumente solide , pe care ei le refuza doar pentru că nu le-au auzit la școală, fie ca sunt deranjați de exaltatii de la punctul 2 și reacționează instinctiv respingând însă tot, fără sa se documenteze, si-au propus sa lupte pe viata și pe moarte cu cei de la punctul 1. Chiar dacă au în ADN genom de dac, și cu atât mai mult dacă nu îl au.
Mno, ai idee dacă erau și atunci 25 de grade de Crăciun? Ca noi despre asta vorbeam.