Cred c-am mai povestit pe-aici ce urmează să vă zic, dar n-are nicio importanță. Merită povestit iar și iar, pentru că oricum nu s-a schimbat absolut nimic între timp în această țară.
Pe la începutul anilor 2000, taică-meu a decis că vrea să candideze pentru postul de primar în satul lui natal. Și nu pentru că s-a trezit el într-o dimineață, s-a uitat în oglindă și și-a spus „cred că mi-ar sta bine primar”, ci pentru că satul ăla era viața lui. Blidari se numește, comuna Golești.
Acolo se născuse, acolo a stat până când a plecat la facultate, ăla era locul unde-i făcea cea mai mare plăcere să se afle. Când nu era la serviciu, cu siguranță îl găseai „la țară”. Probabil trei sferturi din viață și-a petrecut-o acolo.
Avea o bucată de pământ pe care o lucra din primăvară până târziu în iarnă și, când îl căutai, tata era mai mult la țară decât acasă.
Apropo, trebuie să fac o paranteză, că mi-am adus aminte acum când scriam. La țară, acolo, taică-meu cultiva aproape tot ce înseamnă legumă de larg consum: roșii, vinete, varză, fasole, morcovi, cartofi, tot, tot, tot.
Care legume se cărau la noi acasă, pe balcon sau în beci, în portbagajul Daciei 1300.
Mno, gluma preferată a lui taică-meu era de fiecare dată aceeași. Umplea coșurile sau gălețile punând intenționat deasupra cele mai mari și mai frumoase exemplare. De ce? Pentru că știa exact că va trece cu ele prin fața blocului, acolo unde, pe vremea aia, găseai o grămadă de vecini ieșiți la o bârfă.
Și savura să le vadă fețele ălora când trecea cu gălețile cu roșii de câte jumătate de kil bucata, cartofi cât capul meu sau păstăi mai lungi de un metru. Iar adevărul e că ăia chiar făceau niște fețe pentru care merita efortul. 😊
Mă rog, am închis paranteza, revenind. Ziceam că se hotărâse să candideze la postul de primar. Inginer de meserie, cu mult creier la purtător, știa foarte bine ce nu merge în satul ăla, dar mai ales ce s-ar putea face din postura de primar. Așa că, după ce s-a coit vreo câțiva ani, până la urmă s-a hotărât să candideze. Independent, desigur, pentru că ura visceral tot ce însemna partid politic din țara asta.
Și-a făcut platformă-program, a scris-o cu mânuța lui și s-a dus cu ea la dactilografiat. După care a tras-o la copiator în câteva sute de exemplare. Când totul a fost gata, a luat-o așa lejer, pe picioare, din poartă în poartă.
Intra, vorbea cu oamenii, le explica ce-ar vrea să facă și mai ales cum, iar la final le lăsa platforma-program. Îi era ușor să se înțeleagă cu ei, acolo se născuse, acolo muncise pământul în ultimii zeci de ani, îi știa pe toți și toți îl cunoșteau. Nu era ca și cum le bătea la poartă Gheorghe de pe stradă, ci unul de-ai lor.
Punctul forte din platformă era cel despre construcția unui pod peste albia râului, pod pe care ăia din sat îl așteptau de ani de zile ca pe sfintele moaște. Pentru că le-ar fi ușurat bine de tot viețile, podul ăla i-ar fi ajutat să nu mai ocolească niște mulți kilometri, în fiecare zi a vieții lor. Știu exact locul unde trebuia construit, pentru că trecusem și eu pe-acolo de atâtea ori.
Ei bine, taică-meu găsise surse de finanțare, avea promise fondurile pentru construcția podului, de-aia ăsta era punctul lui de rezistență în platforma program.
Își făcuse bine temele, o gândise perfect p-asta cu podul. Se vedea din reacțiile sătenilor atunci când le spunea ce are de gând: toți rămâneau cu gura căscată când auzeau că în sfârșit o să aibă podul pe care și-l doreau de o viață.
Poate ar mai trebui precizat că toate astea, inclusiv candidatura lui taică-meu, veneau în contextul în care în sat era primar, de niște foarte mulți ani, un pesedist care nu numai că nu făcuse nimic pentru oamenii ăia, dar nimeni nu-l scotea din „hoțul ăla de primar”, când venea vorba despre el.
Pe scurt, pe un fond de nemulțumire generală, a apărut tăică-meu cu podul și cu ce mai avea el de gând să facă pentru satul ăla care, repet, era viața lui. Este că vă sună ca și cum mai era doar o formalitate să câștige?
Vă înșelați amarnic, prieteni, dacă vă imaginați că l-au votat pe taică-meu. L-au ascultat, au simulat că se bucură că vine unul care vrea să facă treabă, după care, când a fost să aleagă, l-au ales tot pe „hoțul ăla de primar”. Pentru că de ce nu? Dacă tot îi fura de ani de zile, ar fost și păcat să întrerupă tradiția.
Îmi aduc aminte de toate cele de mai sus de fiecare dată când deschid televizorul pe un post de știri. Sau de fiecare dată când văd reportaje cu oameni care au ales să fugă departe, cât mai departe de România, pentru că și-au dat seama că aici efectiv nu se poate face nimic bun.
În țara asta n-ai nicio șansă chiar dacă vrei să faci ceva. Te înghite imediat malaxorul transpartinic extrem de bine pus la punct în ultimii 30 de ani, te mestecă și te scuipă afară ca pe o măsea stricată. Aici sunt doar ei pentru ei, și nimic altceva nu contează.
Ah, da, să nu uit, podul ăla nu s-a construit nici în ziua de azi.
sursa foto: freepik.com
Neata Mihai! Nu stiam ca am fost vecini si de bunici. Pe unde aveati voi casa? Noi am avut-o in fata benzinariei, de fapt ea e chiar pe un loc al nostru… in fine, aici ar fi multe de povestit.
In timp ce citeam ca tatal tau ar fi facut pod peste Samnic, ca avea si finantarea, am stiut la fix ca nu il va alege nimeni. Pt ca oamenii asa sint, rai, invidiosi; „ce sa vina inginerul ala sa ne fie noua primar?!!! I-auzi, vrea sa faca pod, pai ce, i-a dat cineva voie???!!”
Comentariu beton!31
N-am fost vecini de bunici, că n-am prins în viață niciun părinte de-ai lui taică-meu. Casa era sus, în sat, ajungeam rar de tot la ea, că era drumul greu. Jos, lângă Sâmnic, era doar bucata de pământ pe care o lucra taică-meu.
Imi pare rau ca nu i-ai cunoscut pe bunici. Desi… copilaria pe la Blidari nu era cea mai fericita: cu vacile la pascut, cules vreascuri, ajutat prin gospodarie, de-astea…
Doar la Craciun era frumos: mergeam la caminul cultural si era strins tot satul. Noi, copiii, primeam mere, covrigi, biscuiti… veneam acasa cu ditai sacul, ca mos gerilu :))
Comentariu beton!31
Da! Așa este! Și dacă ai o afacere mică, vin să vadă, așteaptă să deschizi(mic magazin alimentar),iar apoi merg tot la Lidl, Penny, în orașul vecin. Așa că își merită soarta. Uf! M-am enervat de dimineața!😡
Comentariu beton!29
Prima oara când deschid fix la 8, mi-o iau direct! Din diverse motive, eram „in depresie” exact din motivul asta și asteptam, cumva, sa ma scoți din ea și tu, Dorele?!
Comentariu beton!15
Uneori mă și mir că mai suntem aici…
Iar oameni care vor să facă ceva pentru binele celorlalți, al tuturor sunt din ce în ce mai puțini. Dar pentru că sunt optimistă, îmi place să cred că uneori e suficient numărul lor ☺️
Comentariu beton!12
Da’ știți care-i mentalitatea omului de la țară, și nu numai…?
Lasă-l pe ăsta care a furat, că poate s-a săturat, dacă vine altul trebuie să se pricopsească și ăla. Unul din motivele pentru care această țară nu evoluează, este și din cauza zonei rurale. Bine, și a EDUCAȚIEI. Ăsta e și scopul pentru care nu se alocă bani. Omul trebuie să se scalde în prostie, de ce să fie deștept și informat.
Comentariu beton!39
Mai se poate, ca sa zic asa, dar cu strans din dinti, asumat multa, si in ani multi, in ccare ajungi sa nu mai fii tu.
Si da, cu riscul ca orice gogorita spusa de psd sa bata orice evidenta, logica sau bun-simt.
hă hă hă, ce m-am mai rîs! Blidari, satu’ ăla lipit de Rm Vîlcea, pe drum European? ăla cu benzinărie și restaurante, ăla să-l scape partidu’ din mînă, zici? pe de altă parte, ca să-i răspund și Juliettei, lîngă benzinărie este un restaurant din vremuri imemoriale; de 20 de ani merg p’acolo și am încercat în vreo cîteva rînduri să mănînc; nu se poate; mă rog, io nu pot; și am mincat prin niște bombe bulgărești uitate de lume, prin niște păduri…
PS pe motiv că ta’su a fost fruntaș penelist, că-i om gospodar, că rahat cu mac, or venit și la bunicul patern, prin anii ’90, să-l pună primar; „ați ter’nat?” i-a întrebat el, „că tre’ să merg la vaci”…
Comentariu beton!33
Ei bine, dacă tot ești cunoscător al locului, fix patronul de la benzinăria cu restaurant a adus oameni la vot cu autocarele. Iar oamenii aduși erau bătrâni de la căminele din zonă. Ca să fie siguri ca iese cine trebuie.
aș fi putut să jur, că așa știam și io că funcționează;
da’ uite, să nu zică lumea că-s pricinos, aștept și io oameni care au mîncat/mănîncă la restaurantul ăla (nu hans, cel din deal, pe stînga spre pitești, da?) și cărora le place…
Comentariu beton!19
Pe langa mentalitatea oamenilor,banuiesc ca de vina a fost si „masinaria” bine unsa ,a partidului ! Pe eliminarea intrusilor probabil ca partidele au strategii eficiente.
Pacat ca nu sant mai multi ca tatal tau. Atunci poate s-ar mai schimba lucrurile.
Cat despre mentalitatea alegatorilor,mai ales la tara,ce sa mai vorbim…e varza !
Comentariu beton!20
greu sa te contrazic.
Deci sătenii au ales unul ca ei, dintre ei, pentru ei. Asta fu voința boborului. Csf, ncsf .
Numai că dacă se vaită acum de ceasul morții, că n-au pod, n-au una, n-au aia, poți să le dai un metaforic șut în cwr.
Oameni proști și vicleni, știm cum și pe cine votează.
Doresc shimbare, dar să nu se modifice nimic.
Satul ăla nu e o excepție, e chiar regula. 🥲
Comentariu beton!41
Omul isi plange de mila dar nu ar face nimic sa isi imbunatateasca traiul. E mai usor sa te plangi sau sa critici pe altul. De ce sa alegem niste politicieni /primari care ar putea face ceva? Si daca tot s-a ales unul bun, la al 2lea mandat alegem pe altul ca doar nu o sa stam iar nefurati, nu?
Comentariu beton!16
Mda, cu prostia nu te pui. Că te coboară la nivelul ei și te bate cu experiența. 🤷♂️
Comentariu beton!41
nu mă miră, cunosc ceva similar azi. când ai zice că oamenii s-au mai deșteptat.
doi tineri, soț și soție, absolvenți de ASE și apoi de Agronomie amândoi, decid să se mute la țară, în satul bunicilor. în zona Olteniei. au cumpărat teren agricol. mult. vorbim de sute de hectare. au făcut și o asociație. și o moară. și o brutărie. le merge bine.
la alegerile trecute, el s-a gândit că, pt sat, lucrurile stau prost. primar când la PSD, când mutat la USR și PNL, traseist politic și nici măcar localnic.
și vine tânărul inginer și le spune oamenilor că vrea, știe și poate să bage canalizare, gaze, să aducă profesori calificați la școală, medic în sat…
evident că l-au (re)votat pe traseist, că… doar n-o să-l pună ei pe „al lu’ Valer, ca să se îmbogățească și de la primărie”!
asta în condițiile în care omul ăsta e cel care-i împrumută lună de lună, când rămân fără bani. sau îi duce la spital cu mașina lui, când au nevoie. sau care le rezolvă problemele curente, când nu se pricep.
concluzia mea? nu, nu partidele fac ceva în alegerea primarilor, la țară. pur și simplu, oamenii sunt proști și-ai dracu’. și își merită soarta
Comentariu beton!122
leo șevrî dio vuaza, nespa?
Comentariu beton!11
@costică, știi ce-mi pare tragic? că ei sunt „caprele vecinilor”, se omoară unii pe alții și toți omoară satul.
Comentariu beton!34
Că la oraș unde oamenii sunt deștepți și (puneți voi inversul de la ai dracu’, că habar n-am) primarul se alege întotdeauna pe criterii de merit și de program.
Și la oraș, unde oamenii sunt deștepți și non „ai dracu'” se votează programe?
Costica, un premiu de la mine pentru transcrierea fonetica! Astea-s exercitii anti-dementa, nu?
Comentariu beton!17
@Elvira, strict părerea mea! la oraș se mai votează omul, mai au influență partidele. mai votează din interes personal, mai o angajare, mai o relație, mai un contract… dar la sat e o prostie fără margini, dublată de o răutate de neînțeles.
Comentariu beton!26
Pfff…Dna.Malina,sa nu-i i trimiți in p.m?!scuzaț’limbajul
Comentariu beton!16
@Irinoush: eu am citit de 3 ori până să înțeleg caprele 😂😂😂
Indiferent de ceea ce ne rezervă viitorul acestei țări, educația rămâne mereu la loc de cinste. Chiar dacă nu toată lumea pare să o susțină, asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la ea. Mi-am adus aminte de micuțul meu de 5 ani și nu pot să nu mă gândesc la cum aș putea să îi ofer o educație solidă, care să îi deschidă porțile către un viitor strălucit. Așa că am început prin a-i aduce cărți pline de povești și ilustrații de pe https://www.universenciclopedic.ro/. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, suntem hotărâți să facem tot posibilul pentru ca visurile lui să prindă viață!
Am impresia ca alegătorii din România se împart in doua categorii:
Aia care votează conștiincios, de fiecare data, din inerție. Si ii votează tot pe aia care ii mint si ii fura.
Aia care nu votează deloc pentru ca „n-au pe cine sa voteze”
Mai țineți minte când a trebuit sa alegem intre Iliescu si Vadim? Sau intre neamț si Veorica? Pai, ce dracu´ sa alegi?
Complet off topic: ma poate lumina si pe mine cineva într-o problema? Bate capul Ciolacu de vreo luna cu alea 200 000 de posturi VACANTE care se desființează si astfel aduc nu știu ce economie la buget. Io nu pricep. Daca sunt vacante, nu plătești pe nimeni pe ele. Atunci, de unde economia lu´ peste?
@Ruxandra, ba plătești 🙂 pt posturile alea vacante sunt prevăzuți niște bani.
Comentariu beton!25
Și presupun că la rectificarea bugetară sumele prevăzute în plus merg ” unde trebuie” ..
Comentariu beton!14
Pt posturile vacante din schema se da „spor de conducere” celor care ar trebui sa-i aiba in subordine pe ce ne-angajati…noaptea mintii… si in plus se aloca si sume pentru cheltuieli administrative in functie de numarul de posturi alocate, fie ca sunt ocupate sau nu…
Banii de pe posturile vacante se folosesc la final de an pentru premierea cui trebuie.
Greșeala mare e a celor care gândesc ” E satul meu”.
Pe dracu’, fraiere, e satul LOR.
Au trecut 33 de ani degeaba peste satele astea încremenite in trecut. Absolut degeaba.
Mai vorbim peste 33 de ani, să fim noi sănătoși atunci și Bazil să tot scrie pe blog.
Comentariu beton!22
Hahaha, vise, neica, Basil o sa fie la pensie, ascuns prin Grecia, asa il vad io in globul de cristal 🙂
@Anca, ai scris greșit Spania. 😛
He, he, he, păi Prințul râmnicean, pardon bucureștean, o să scrie din Grecia/Spania, nu-i bai! 😂🤣😂 S-a mai văzut.😜😜
Foarte probabil că podul ăla nici atunci n-o sa fie ridicat.
Comentariu beton!14
Din păcate, dacă tatăl tău ar fi fost ales, cei din consiliul local, ăia pe „politic”, i-ar fi pus bețe în roate, s-ar fi împotrivit la orice, că doar de dragul „consătenilor” erau acolo. Tatăl tău s-ar fi consumat 4 ani, dezamăgit că nu poate face nimic și satul i-ar fi reproșat că nici el nu a făcut nimic. Deși consilierii ăia sunt tot din sat. Cunosc și eu un caz unde fondurile găsite de un primar care voia să facă, au fost deturnate de la „centru”, de la „județ” și nu a reușit ce–și propusese să facă (să asfalteze).
Comentariu beton!26
Ah, nu-l cunoști pe taică-meu. Între să facă podul, cu riscul să facă și pușcărie, sau să nu facă nimic, ar fi ales întotdeauna prima variantă. De-aia l-au trecut pe linie moartă și în Oltchim după ce ani de zile a fost inginerul șef al secției considerată cea mai importantă în combinat. Când n-au mai suportat să-l audă spunându-le adevărul în față, l-au transferat la dispecerat. pe de altă parte, sunt convins că mișcarea asta i-a prelungit viața cu niște ani, c-a scăpat de orice stres.
@Siami, cunosc si eu un caz in care primarița vrea sa faca si consilierii din opozitie in pun bete in roata. Ba ca aia, ba ca ailalta si uite asa s-a prelungit refacerea bulevardului din centru aproape 4 ani. Ca vorba aia orice apel, orice recurs costa timp. Macar bulevardul e acum gata. Eu sper sa iasa tot ea si la următoarele alegeri. Pacat ca nu o pot vota si eu.
Comentariu beton!15
@Mihai, da, păcat ca tatăl tău nu a fost lăsat să încerce, însă cum spuneai, stresul prelungit al unei asemenea poziții și lupta continuă să incerce să facă ce și-a propus i-ar fi mâncat sănătatea. Din ce ai povestit, acum e clar de unde ai moștenit abilitatea de a spune mereu ce gândești și de a fi fidel convingerilor tale. Tatăl tău făcea parte dintre acei „colțoși” incomozi oricărei conduceri, care chiar vor binele, dar în țărișoara noastră nici nu sunt destui, nici nu sunt bine văzuți. Și la privat acest fel de oameni sunt văzuți ca niște „cârcotași” incomozi.
@AdinaE, povestea ta seamănă cu ce se întâmplă la Câmpulung Muscel, cu bulevardul Pardon. Păcat că doamna primar nu va fi lăsată să continue, va fi băgată în față la parlamentare.
Comentariu beton!16
Tot ce știu concret e că la nivel de majoritate de consiliu județean și preș de consiliu județean (nu știu pe București cum se împarte cașul), acolo se învârt banii, cum se alocă, cui i se alocă, cât i se alocă și așa mai departe. Ai
sovietulconsiliul județean, primarii aferenți sunt asigurați.Nu ai consiliul, degeaba.
Inclusiv municipiile sunt subordonate, apropo de egalitate în sărăcie.
Eu am mai încercat să le spun unuia sau altuia că, dacă e vorba de bani (de alocarea lor) pentru proiecte, neapărat trebuie câștigat pe consiliu județean. Neapărat.
Degeaba votezi alt partid sau chiar și independent, în comuna Arbuștilor de Vale (nici nu știu dacă există și, dacă există, e coincidență), dacă majoritatea consiliului județean e format taman de celălalt partid. Nu îl contrazic pe Mihai în legătură cu tatăl său, că ar fi riscat și închisoarea, numai să se facă podul în satul său, dar tot ar fi trebuit să dea nas în nas cu președintele consiliul județean.
Că de fiecare dată când câștigă un independent sau partid de opoziție într-un sătuc sau orășel (repet, chiar și municipiu), imediat am văzut mesaje de genul: „suntem dispuși să cooperăm cu oricine”. Deci, farsă: nu mai contează atât de mult comunele, orășelele, cât contează consiliul județean, acolo unde se învârt banii. Abia pe locul doi urmează comunele, orășelele, municipiile.
Și când mai auziți oameni că pe locale votează într-un fel, pe județ în alt fel, iar parlamentare cu totul alt fel – ăștia sunt proștii incurabili care vor să saboteze doar de dragul să aibă imediat după pe ce să se lamenteze că „nu merge nimic”. Că dacă ar vota consistent, pe linie, nu ar mai avea de ce să se vaite, ca și cum e un sport cacogenic.
@Siami, da, e vorba de Câmpulung Muscel. O sa fie o tragedie daca nu
va mai candida tot ea la primarie 😒
@Eddy, păguboasă atitudine; nu zic, sunt importanți banii de la buget, dar mai important este ce poți face singur; iar aici, ca edil ai două opțiuni: fonduri europene (vezi Ciugud) și atragere de investitori privați care locuri de muncă, salarii, impozite etc => sustenabilitate; da’ cum să-i ducă mintea?
@costică
Înseamnă că rămâne cum am scris eu: controlul consiliului județean >>>>>>>>> restul.
Consiliul județean = numero 1
Povestea o colega că se chinuie să înțeleaga, și întreabă pe toată lumea că poate greșeste ea și nu vede unde.
Pe scurt, promoveaza serviciile unei clinici, in contract cu Casa deci gratuite pt pacienți.
Merge la medici și le spune, ‘Uitați, facem asta și asta, etc.’ Răspunsul lor? ‘ Vaaai ce bine că ați deschis aproape, ca să nu mai trimit la București, Iași, Cluj.’
Ce se întâmplă în realitate?
Trimit pacienții la Iași, București, Cluj. Deși au fix aceleași servicii in oraș.
Comentariu beton!19
probabil ca medici respectivi isi iau ceva comision de la clinicile din Iasi, Bucuresti sau Cluj?
@Danpoe
Da dar etic vorbind, și având in vedere jurământul depus și empatia pentru pacient care ar trebui sa primeze, nu ar trebui sa îndemne oamenii sa meargă unde le e mai ușor și unde au și gratuități, mai ales punând in balanța și situația majorității oamenilor care au nevoie de servicii medicale? Doar zic..
Acum da, știm, majoritatea in orice meserie ar face orice pentru bani, nu ne mai mira nimic. 😊
@Miki, enteresu’ și numai enteresu’; pe vremuri (ehe) vindeam bilete de avion; agenția a deschis un birou la Bacău; cumpărau de la mine vîrstnicii cu copii afară și „oamenii de afaceri care nu depun bilanț” (wink-wink); toate marile firme din oraș trimiteau șoferi la bucurești, deși eu le făceam super-oferte; doar că ofertele mele nu includeau (am aflat ulterior) și livrat de pachete cu mîncare copiilor de diverși directori/contabile/șefi de birouri, studenți în capitală…
Deci, nu prea merge zicala cu peştele care se-mpute de la cap. Cam aceștia sunt alegătorii, e foarte greu de schimbat ceva. Partidele știu să vorbească pe limba lor, cu promisiuni, demonizarea adversarilor, tot tacâmul.
uite un exemplu de cum oamenii se saboteaza singuri. un var de-al fostei neveste de la tara a inceput sa ia pamant in arenda. si-a cumparat utilaje, etc. loc propice pentru agricultura, dar sate cu populatie imbatranita si multe pamanturi nelucrate. teoretic nu ar fi trebuit sa fie probleme pentru ca era foarte mult teren nelucrat. dar au fost. daca il iei pe al aluia nu ti-l dau pe al meu. invidie, ura, comentarii, toate de la niste persoane in varsat care oricum nu lucrau acel teren asa ca daca primeau ceva pe el ar fi trebuit sa fie multumiti. dar in loc sa se bucure au inceputs sa se ape unii pe altii. omul a renuntat si s-a angajat. asa functioneaza la noi lucrurile fara ca macar elementul politic sa fie implicat. daca mai implici si ceva partide, dezastrul este si mai mare.
Comentariu beton!24
Ultima frază o așteptam! Speram (măcar 5%) să fi făcut cineva podul ăla.
N-avem șanse! Foarte rar mai auzi de ceva minuni. Și azi mașinăria de partid e tare de tot!
Nu, nu! Omul si prostia lui sint majoritare. Nu partidul, ca daca ai ceva in bibilica te doare la basca de partid.
Sa terminam cu victimizarile si sa vedem lucrurile asa cum sint!!!
Am fost eu si mai curios. Google maps/earth arata doua poduri in Blidari/Valcea. Au trecut totusi niste ani. Nu stiu daca sa ma bucur. Poate ca oamenii aia nu le meritau, daca sunt facute din fonduri europene=banii altora. Dar bine pentru ei ca sunt. No fi la zi povestea lui Mihai si poate/probabil daca era ales tatal sau aveau pod cu 10-15 ani mai devreme si multe altele, ca si toata tara de altfel, daca alegea altfel,… dar si la alegerile trecute s-a dovedit si la alegerile viitoare se va dovedi ca…nu ne invatam minte. 🙁
În Crevedia, în urma recensământului, sunt 8811 locuitori. Cu 4000 mai mulți decât la ultimul. Ăștia sunt nou mutați și care au încă buletin de București sau Buftea. Cum am și eu. Toți sunt nemulțumiți, toți dau din taste pe grupul comunei. Câți credeți că-și vor face măcar viză de flotant? Că trebuie să mergi la 30km de comună, acolo unde este birou de evidența populației, că trebuie să-ți iei liber de la serviciu ca să faci asta. Complicat, nu? Și uite așa, vor vota tot ăia care au votat și până acum. Vor vota un cioban, fiul al satului, care fură dar mai și face. Și nu, el nu are nicio vină că au explodat cisternele alea, nu are nicio vină că a accesat 0 fonduri europene, că școala din Dârza nu are wc decât în fundul curții, că el își face treburile pe la firma lui cu utilajele și oamenii primăriei. Au urlat toate ziarele, toate teveurile când cu explozia. Și? Nimeni nimic. Până la anul se vor uita toate.
S-a schimbat mentalitatea românului de când domnul Vasilescu a candidat la primărie? Nope. Suntem fix la fel ca la începutul anilor 2000, ca să nu zic 1996.
Să vă mai spun că un grup de oameni încercăm să schimbăm mentalitatea noilor veniți? A celor care au joburi bune în București, copii la școală tot acolo, mașini noi, și care-și fac concediile prin străinătate? Băbăieți, cu ei e cel mai greu. Acolo să vedeți indiferență, orgolii, aroganță. Nu se va schimba nimic, Crevedia va fi în continuare comuna dormitor.
Comentariu beton!22
L-au votat pe hotul de primar pt ca multi depind de ajutorul de stat, unii au rude angajate prin primarie, o fi nas pe la mai multi, ii lasa sa-si faca ce vor pe la case, merg pe drumuri in zona fara carnet sau fara asigurari, mai fura lemne, mai etc. Ajunge sa le zica la cateva betii ca daca el pierde o sa se schimbe multe si gata, cotul este clar. Podul care sigur ar fi fost o epopee vs ce e in mana nu-i minciuna nu avea cum sa castige. 🙂
Comentariu beton!15
Da, exact așa e mentalitatea la țară, am văzut pe unde mai avem rude, pe unde am mai trecut. Toți se complac în diverse manevre, să le iasă și lor ceva.
Plus că apreciază toate acele cadouri din campaniile electorale, găleți, pixuri 🙁
Cam așa. Iar dacă în unele momente se mai vedea luminița, acu’ nu se mai vede nici tunelul.
Comentariu beton!14
Există vreo explicație pentru chestia asta? M-am săturat de lamentări sau clișee, aș vrea să existe concluzii mai pretențioase.
Un psiholog, un psihiatru, oricine, să scrie sau să prezinte o maculatură, chiar pe șervet sau hârtie igienică din aia gri, să concluzioneze un diagnostic: de ce? De ce, de ce, de ce, de ce?
De ce „hoțul ăla de primar” și ei tot să-l voteze în continuare? De ce „hoț” dacă tot au continuat să-l voteze? De ce să simtă nevoia să mintă, să nu recunoască faptul că tot pe ăla, hoțul, îl votează? De ce minciuna, de ce omisiunea, chiar în fața lui în timp ce i-au promis că-l votează?
Eu cred că aș fi înnebunit puțin fiindcă eu chiar nu suport, am boală la limita patologicului pe așa ceva, pe minciună, să minți omul în fața lui – probabil că mulți i-au și zâmbit, sociopatia lor cred că m-ar fi deranjat și mai mult de atât.
Nimeni de aici nu va putea să recreeze cum s-a simțit tatăl tău, după ce „hoțul” de care se văitau toți, tot ei l-au votat. „Cum dracului, mă!?!” ar fi fost reacția mea inițială dar e foarte puțin spus, din moment ce nu am trăit viața dumnealui, al tatălui tău, în perioada aceea și după.
Măcar să se fi luat de ei așa, ca reproș, ori de câte ori mai dădea ochii cu vreun „consătean” de-al lui. Așa, să-i ia la (știi tu unde) în convorbiri, și să fi mai reproșat câte una sau altele, de exemplu: „Păcat, bă Nelule/mă Eleno, că nu m-ați ales primar, podul ăla nici acum nu e” – așa, să-i irite, să-i învinuiască, să le reamintească de ce mincinoși sunt, să le îndoaie cu șurubul în rană trădarea lor împotriva sa, să le reamintească constant ce gunoaie umane au fost și sunt consătenii săi.
Și dacă nu aveau să-l voteze, bă da’ de ce să-l mintă că-l votează, știi? În față, un „eu nu te votez că nu mă interesează podul”, și ar fi fost ceva normal.
Acum înțeleg, în trecut, de ce și cu ce patos ai scris că totul ar trebui ras și construit de la zero. Nu doar că n-ai cu cine dar nu înțelegi nebunia, inconsistența lor de a fi cum sunt & se manifestă.
„Stat mafiot”.
Comentariu beton!12
Era un banc:
În Iad, la un moment dat, vine un inspector în vizită.
La cazanul cu nemți păzesc doi draci.
La cazanul cu americani, face pază un singur drac.
La cazanul cu români nu-i niciun drac.
– Care-i logica, întreaba inspectorul.
– Păi, la cazanul cu nemți sunt doi draci pentru că sunt mulți care vor să iasa afara, așa că trebuie doi draci să-i bage înauntru.
– La cazanul cu americani e doar un drac pentru că-s puțini care vor să iasă.
– Păi bine, dar la cazanul cu români de ce nu-i nimeni?
– Acolo nu-i nevoie. Cum vrea un român să se ridice, îl trag ceilalți în jos…
Comentariu beton!12
păi Brîncuși de ce crezi c-a făcut coloana infinitului? cum te ridici puțin, cum te strînge cineva de gît! la infinit…
Comentariu beton!13
@Eddy dar exista literatura stiintifica, a aparut dupa WW2. Un prim exemplu, americanii au vrut sa inteleaga care e faza cu sudul Italiei (ca era relevant si pentru ei). E relevant si pentru noi:
asta e cartea, exista si variante la liber: https://www.goodreads.com/en/book/show/699150
pe scurt saracia construieste relatii sociale foarte stabile in timp care ajuta in perioade grele (foamete, razboi) dar care blocheaza orice dezvoltare.
@alexnicolaie. Si da și nu. E clar că sărăcia favorizează dezvoltarea rețelelor sociale puternice. Însă multe popoare au fost sărace, mă gândesc la Irlanda, unde un milion de oameni au murit literalmente de foame, și totuși nu se vede o mentalitate retrogradă , cu tendințe autodistructive, și o lipsă de empatie ca la noi. In plus au fost ținuți în sărăcie și de britanici. Ba chiar s-au dezvoltat destul de bine in cadrul UE, s-au furat ceva fonduri, dar nu la scala din RO. Irlanda e numai un exemplu din mai multe țări care s-au luptat din greu cu sărăcia.
@Seladon ai dat un exemplu genial legat de Irlanda. E un exemplu de solutie : moartea in masa (razboi) si/sau emigratia (interna sau externa). Asta a rupt legaturile sociale in Irlanda. Asta a dus la progres si bunastare.
Aici e provocarea, bunastarea vine si cu o indepartare de familie/traditii, etc. Urmata de „raceala civilizatiei”, apoi cautarea radacinilor si traditii idilice, sanitizate – cam cum au tarile bogate. Casa de la tara a bunicilor dar cu sauna si piscina.
@alexnicolae. Teoriile au și ele limitele lor, de aia e bine sa știi când le folosești sau nu. Altfel argumentația ți se transformă în gargară. Repet: Multe țări/ zone au fost foarte sărace și totuși au reușit să evolueze pozitiv, nu au rămas încremenite in timp, cu mentalități retrograde, primitive. Asta pe de-o parte. In ceea ce priveste desfacerea structurilor sociale după catastrofe/emigrație masivă vedem că si din RO și din Sicilia/sudul Italiei s-a emigrat masiv fără ca mentalitatea și structurile vechi să se schimbe în mod esențial.
Așa că e cazul să folosim alte teorii!! Eu doar asta am vrut să-ți spun 😃 😂 🤣
Pe scurt:
ortodoxismul superstitios si retrograd, complicitate si complianta, absenta coeziunii si responsabilitatii sociale. Boli vechi. Comunismul a adancit unele. Postcomunismul nu a schimbat mare lucru.
Revolutia anticomunista ’89 a fost probabil catalizata dinafara iar de facto pornita/realizata de o mana de oameni. De nebuni frumosi. Restul au fost beneficiari. Beneficiari fara coloana vertebrala, jiogodii interesate numai de ciolane si de prins putere in haita , tot pentru ciolan si pentru puii personali etc. Majoritatea romanilor au fost compliciii sistemului comunist.
„Ei ne fac ca ne platesc noi ne facem ca muncim …si toti furam.” Mentalitatea iobagului supus boierului, plus mentalitatea parvenitului, la cei „ajunsi”.
„Eu sa am ce baga in gura si calesca/bmv la poarta. Restul sa crape da-i dreak’ de nespalati, Doamne iarta-ma si pazeste” [insert cruci si pupat de moaste].
Și eu sunt tot din Vâlcea de fel, dintr un municipiu, nici nu contează care pentru ca sunt convinsă ca aproape peste tot e la fel. Fac parte dintr un grup al orașului unde se aduc la cunoștința cetățenilor diverse, de la obiecte pierdute, pana la probleme la nivel municipal.
Exista un singur om politic, consilier, care aduce in fata toate problemele din oraș.. oraș al cărui primar evident PSDist, de nu știu câte mandate încoace.
Nesimtirea omului a ajuns la niște cote de neimaginat, gândiți va ca anul trecut au pus minori sa facă dezinsecție in blocuri, au făcut o cu apa chioara, au licitații câștigate pe digitalizare de zeci de mii de euro dar serviciile nu sunt prestate niciodată pentru ca nu exista dovezi, se taie toți pomii din oraș, podul peste Olt a fost închis pentru ca s a surpat de la betoniere care circula ilegal pe el, oamenii ocoleau câteva zeci de km zilnic din cauza asta, și câte și mai câte..
Ma minunez de fiecare data când se mai postează câte ceva pe grupul acela, dar totodata votanții primarului nu primesc amenzi de parcare, au dosare penale clasate, primesc ajutoare sociale și locuințe pe baza a multor documente false și lista continua.. din cauza asta nu m ar mira sa ia și următoarele mandate. Și atunci, ce ne mai rămâne noua care suntem o mana de oameni, sa facem, contra lor care sunt mituiți, spălați pe creier, dar de n ori mai mulți?
@Diana
Trebuie luat analitic.
În prim(!) plan, banii se stabilesc la nivel de consiliu județean. De acolo se „învârte” totul.
Câștigi consiliul județean, ai access la resurse. De acolo pleacă cheița pentru interesele locale, provincialiste, comunale și chiar municipale (tot subordonate nominal, să fim clari de asta).
Nu ai consiliul județean, degeaba – poți împânzi tot județul cu partidul A, dacă partidul B a câștigat consiliul județean (robinetul cu bani), taman filtrul unde se stabilesc banii/bugetele, partidul A nu va face nimic.
În plan secundar, municipiul urmează. Municipiul, ca restul comunelor și orășelelor, este subordonat financiar consiliului județean. Singurul avantaj pe care îl are municipiul unui județ este statutul de „reședință” al UAT-ului (unitate administrativă teritorială = județ; ca să clarificăm limbajul de lemn comunist, încă rămas).
În plan terțiar, satele, comunele, orășelele mici și medii.
Încă o dată…
Importanța alegerilor pentru interesele/proiectele provincialiste: consiliul județean >>> municipiul județean >>> sate, comune, orășele mici/medii.
Nu ai consiliul județean, nu ai banii.
Dacă nu ai banii, degeaba ai municipiul (conform cu exemplul dvs, primarul își permite „pentru că poate”, cum e expresia; oricum nu contează fiindcă nu are consiliu județean).
Dacă nu ai banii, degeaba ai satele, comunele, orășelele.
Dacă greșesc și nu înțeleg real cum se învârt banii, pornind de la consiliul județean, atunci să mă corecteze cine știe pe bune, dar, eu așa știu: cine are consiliul județean, are puterea reală pentru interesele locale/județene.
Nu ai consiliul județean, degeaba vorbești de primari și consilieri în municipiu și restul teritoriului, ca și când ai vorbi degeaba singur.
Nu știu cum e cu Bucureștiul dar îmi închipui că primăria generală e cloșca care decide pentru restul sectoarelor.
Pentru ca justitie, pensii speciale etc. Am avut intentia de a candida in Bucuresti, independent, la sectorul in care locuiesc de 40 de ani. Nu vreti sa stiti ce faceau baietii din partide si cum se amenintau cu diverse. Aripile dure ale partidelor la putere erau interlopi. Cunoscuti! Si atunci de ce ne miram ca justitia e oarba si schizofrenica, sau ca politia e incompetenta si impotenta? De dreptul la aparare nici nu mai pomenesc, ala e doar pentru alesi. Adica tot ei! Si atunci?
@Eddy
Sa lăsam bugetele deoparte, vorbeam fix despre cetățenii care sunt nevoiți sa trăiască in același rahat pt ca majoritatea lor sunt oameni ușor de “convins” sa nu spun altfel. Majoritatea e fericita pt “beneficiile” primite pt vot, restul, o mana de oameni care nu mai suporta bătaia de joc, nu au cum sa schimbe ceva ca sunt prea putini comparativ cu cei menționați anterior…
@StM
Pai tot ei intre ei se apara, e o mafie întreaga, la ce ne am aștepta.. dacă aveam impresia ca găsim undeva pe cineva sa apere cetățeanul de rând, simplu, sincer și determinat sa aducă un plus valoare și nu mafiotul care decarteaza diverse, sau dacă mai speram la așa ceva, suntem nebuni.
Am eu o cunostinta care a candidat primar. La fel, exit-poll-ul 😂 il scotea primar direct. La numaratoare a avut fix 3 voturi, el avand sotie si 2 copii cu majori, aveau drept de vot si au fost toti sa voteze in acelasi timp. Oare a fost frauda? 😂
Comentariu beton!11
Salut. In unele zone se poate. Sotia mea este dintr-un sat in Vrancea. Dupa obiceiul locului toate satele alea sunt cu PSD. La sotie in sat a venit acum 8 ani unul cu afiliere PNL. In cazul lui nu conta pentru ca nu apartenenta asta politica il valoriza ci faptul ca este gospodar. Daca inainte de el satul arata jalnic (pe vremea pesedistului care fusese securist si politist) acum este super. A tras apa, a introdus iluminat, a asfaltat tot (si ce mai mica ulita), a facut santurile, renovat scoala, e pe cale sa bage gaze etc. Toate pe fonduri europene. Idiotul de dinainte a furat banii pentru contructia unui pod si in acte figureaza ca exista dar de fapt nu exista. A ajuns la DNA dar intre timp a murit. Sunt zone multe in Bucuresti care nu arata ca satul acela. Tot asa cu fonduri euroopene s-a facut ceva foarte tare la Alba Iulia. Dar locurile astea nu sunt multe pentru ca sunt multi analfabeti functionali. In schimb la Focsani e jale. Orasul arata mai rau decat acum 24 de ani de cand am cunoscut-o pe sotie. Ghici cine a fost multa vreme arhitect sef al orasului? Sora lui Angel Talvar (priceputul de la MAPN). Aceasta individa a facut hidrotehnica la Iasi acum 30 de ani. Zero pregatire pentru gestionarea unui oras. Tocmai buna ca arhitect sef. Ca si frate-sau la MAPN.
Comentariu beton!19
Astea sunt excepții, sunt locuri unde oamenii pun accent pe alte valori decât pe o sticla de ulei, niște acte false pt diverse beneficii, niște funcții pe cine știe unde, șamd.
Acolo sunt oameni cu buna creștere, cu “frica de Dumnezeu” cum spune poporul.
Păcat ca doar in câteva locuri au rămas majoritari, in rest majoritari au ajuns șpăgarii, pilele, mafioții, manipulatorii, mincinoșii, și lista poate continua.
Am mai citit povestea asta in trecut dar mi-a făcut plăcere sa o recitesc – cel putin partea cu gălețile cosmetizate in ciuda vecinilor de la bloc. Partea cu fățărnicia, nu mi-a facut plăcere din cauză ca evident un om gospodar a fost aburit cu minciuni. Probabil sado-maso a fost inventat pe meleagurile noastre. Cum poți sa alegi mereu si intenționat conducătorii greșiți?! Totuși, ma bucur ca am recitit-o.
btw, mereu pun bife sa fiu notificat prin email.
nu primesc emailuri niciodată.
any advice?
@alex, am întâmpinat și eu priblema asta cand incercam cu adresa de gmail.
Am resuscitat adresa de yahoo și e perfect 🤔
Din păcate este lesne de înțeles, iar explicația pe care o voi scrie, cel mai probabil nu va fi pe placul multor cititori.
Avand în vedere nivelul de educație de la sate și cât de ușor sunt de manipulat, era de așteptat ca tatăl tău sa nu aibă nici o șansă, din câteva motive:
1. Vectorii de opinie din sat: preotul, poștașul, învățătorii, carciumarul, etc. Care indiferent cât de mult timp a petrecut tatăl tău sa explice, ei au combătut în secunda 2.
2. Mașinăria de vot: Pe lângă Primarul propriu-zis sunt și consilieri locali(care de cele mai multe ori fac parte din categoria de la punctul 1), și care în ziua votului se mobilizează și își scot familiile, prietenii și vecinii pentru a vota pe cine trebuie. De ce crezi ca cei de la PSD au un nr de x voturi la fiecare scrutin de alegeri?
Astea îmi dau clar de înțeles ca este foarte greu sa câștigi alegerile ca independent, singura șansă fiind sa iti faci o echipa care sa te susțină și pe cât posibil sa facă parte din categoria nr 1.
Mai departe sa nu uitam ca de obicei primarii din comunele sărace câștiga ușor alegerile amenințând categoriile sociale vulnerabile ca le va tăia pensia, ajutorul social, iar ei nefiind educați, ajung sa creadă ca este posibil, și de teama, votează tot primarul respectiv.
Problema in tara asta e faptul că că o parte din nație suferă de sindromul Stockholm.. Și sunt multi, maria ta. Prosti, dar multi.
Eu va multumesc pentru exemplele edificatoare. Asa inteleg si eu de ce Romania e unde e, la 33 de ani de la Revolutie. Brucan a fost optimist cind a zis ca e nevoie de 25 de ani ca sa stergem mentalitatea comunista…. desi atunci cind a spus asta ma gindeam ca e pesimist si ca in 10 ani vom avea un nivel de viata similar occidentului… vise, taica, vise…
In 96 s-a modificat legislatia electorala astfel incat sa se blocheze aparitia unor partide concurente (sau independente).
Acum ceva timp mă bătea și pe mine același gând, să candidez, exact din aceleași motive. Sunt în aceeași situație, întors la locul de baștină după mulți ani și trăind zi de zi cu noroiul până la gât, fără canalizare, într-o comună situată la 2 km de un oraș cu peste 300000 de locuitori. Am renunțat dar încă am remușcări, ma gândesc că poate as fi putut schimba ceva.
Au ceea ce merita, adică ioc pod. Sa ocolească 😁