M-am săturat de câte meme-uri și miștouri am văzut după înfrângerea României în meciul cu Africa de Sud de la Cupa Mondială de Rugby.
Pentru că, nu-i așa, ne-au umilit și asta nu se face. Cum, mă, să iei bătaie cu 76 la zero? Măcar câteva puncte să fi înscris și noi. Mai bine să ne lăsăm dacă nu suntem în stare. Și altele de același gen.
Pentru toți dezamăgiții ăștia, o să las mai jos un text scris de un prieten care n-a vrut să-i dau numele. Prin urmare, o să-i respect dorința.
Încă ceva, ce-o să ciți mai jos se poate extrapola pentru majoritatea sporturilor de echipă din România. Nu de alta, dar am văzut o mulțime de dezamăgiți din ăștia și după ce-a pierdut naționala masculină de volei meciul din sferturi cu Franța. Suntem o nație de dezamăgiți, ce să mai.
…
Oh nu, naționala României la rugby, la naiba, nici la sportul ăsta nu suntem buni, e dezastru, praf și pulbere, cum se poate așa ceva. Rugby-ul românesc pe scurt: o singură divizie, 14 echipe, aproximativ zero sponsori. Echipele arată cam așa: Bârlad, Gura Humorului, Petroșani, Năvodari, Suceava, Galați. OK, și București, Cluj, Suceava, Constanța și Iași.
La divizia națională (mă rog, liga îi zice mai nou), se mai adaugă un campionat de juniori format, în general, din cluburi sportive școlare și secțiile de juniori de la echipele mari gen Steaua și Dinamo. Și cam asta e tot.
La echipele din Liga Națională joacă frecvent juniori împrumutați de la CSȘ-uri. Nu de azi, de ieri, ci de cel puțin 20 ani, când am intrat eu în presă și scriam și despre rubgy, mă duceam la meciuri cu 100 de oameni în tribune. Dintre cei care nu mergeau la liceu, foarte mulți erau jucători semiprofesioniști.
În sensul că, în funcție de sponsorii principali, ori lucrau part-time în vreo fabrică și veneau în restul timpului la antrenamente, ori erau angajați la Gardieni Publici și veneau la antrenamente în timpul programului sau în timpul liber. Cam asta era situația, cam asta cred că e în continuare.
Rugby-ul, oricât am da-o noi semi-elitist, că e sport nobil, că e mai complex ca fotbalul, că e nu-știu-cum (și nu neg că este), e un sport de contact. Nici un părinte sănătos la cap nu vrea să-și dea copilul la rugby, să ia pumni în gură și șuturi în cap. Asta îngustează serios „pepiniera”, ca să-i citez pe comentatorii sportivi (drept dovadă, Știința Baia Mare are nouă sau zece jucători de altă naționalitate – Tonga, Georgia, Scoția etc.).
E o diferență imensă între ce e pe stadioanele românești și ce vedeți la TV. E o diferență de la cer la pământ între cum se joacă în Liga Națională și cum se joacă, de exemplu, în liga a doua englezească (sunt patru în total, iar a patra e un fel de „județene” la noi, dar împărțită în trei regionale), unde performează echipa de la mine din târg (am fost la un meci acu’ vreo patru ani, frumos, elegant).
S-ar putea să mă-nșel, dar la CSȘ-uri, în echipele de rugby, ajung băieți care nu vin din cele mai favorizate medii. Sunt dispuși să joace aproape pe gratis pentru echipele „mari” pentru că scopul lor e să fie văzuți și să plece din țară, să joace mai ales în Franța. Dacă te uiți la lotul de la CM2023, aproape o treime joacă afară (9 din 33), toți nouă în Franța. Majoritatea celorlalți vin exclusiv de la Steaua (9), Dinamo (5), Baia Mare (5) și Timișoara (5).
Peste asta, se adaugă lipsa masivă a sponsorilor. Timișoara și Baia Mare sunt cazuri ceva mai speciale, că sunt mai bine finanțate, au mai mulți sponsori, mai o primărie, mai un consiliu județean, ca la orice reședință de județ care se respectă. Pentru Steaua și Dinamo deja știm. La celelalte, majoritatea sponsorilor sunt businessuri locale mici, eventual patronate de oameni care au jucat rugby în tinerețe. Ce finanțare din bilete să ai când în tribune sunt maximum o sută de oameni la meci și asta dacă nu plouă?
Acu’ 20 ani, era sărbătoare când se primeau crampoane noi sau un rând nou de tricouri și șorturi. Presupun că lucrurile s-au mai schimbat între timp, dar nu m-aș mira ca mulți jucători să fie în continuare neplătiți sau să primească ceva gen 200 lei de meci și-o masă caldă după.
Cine se plânge că naționala României de rugby, vai, a încasat nu știu câte puncte, 1. ori nu știe sistemul de punctaj din rugby, ori 2. nu înțelege că e o performanță în sine să te califici la CM cu un așa campionat dezastruos, la fel de sărac ca o divizie județeană de fotbal și cu atât de puține surse de jucători noi. Însăși calificarea e o mare performanță.
Păi nu așa ne-a dezamăgit Simona Halep si David Popovici și atâția alții? Ce mai contează încă o dezamăgire?
Ai comprimat într-o propoziție esența „Suntem o nație de dezamăgiți, ce să mai”.
Dezamăgiții de canapea sunt cei care n-au nici cea mai mică idee ce eforturi presupune și să te califici la o competiție mare.
Comentariu beton!68
Băi, la Popovici a fost de noaptea minții ce-am citit după ce-a ieșit pe locul patru.
La asta mă refeream și eu! Dezgustator de dezamăgiți sunt unii!
Comentariu beton!23
Intrasem să zic fix ce-a scris Vic.
Păi câți i-au târnoșit pe Simona și David după ce AU ÎNDRĂZNIT să nu câștige? Ce mizerii s-au scris după finala aia de tristă amintire de la RG 2017 (vorba lui Mircea Meșter, finala care nu s-a jucat 😀 ), câți iecsperți n-au scuipat pe Simona că ”nu are mentalitate de învingător”, câți n-au sforăit că David ”s-a consumat”?
Așa mentalitate de învingător pe munca altora ce are poporul ăsta, n-ai văzut așa ceva… 🙄
Comentariu beton!44
Nu stiam ca a indraznit asta …
Mda, in condițiile astea e chiar bine că s-au calificat.
Dacă nu investești într-o ramură sportivă, care va să zică n-ai ce rezultate să obții.
Valabil pentru toate ramurile.
Îmi pare rău pentru sportivii noștri care trag targa pe uscat fără nici un ajutor.
Ar trebui totuși spus cu voce tare, poate surzii vor auzi ceva și vor face măcar umpic. Tot e mai bine decât nimic!
Poate se vor îndura unii să-i sponsorizeze….
Despre liga națională de rugby și despre cât de bună este ea: Bucovina Suceava – Steaua 0-102 (da!!!) sau Municipal Galați – Steaua 6-70. Nu că este de mirare că am ajuns la mondiale având un asemenea campionat, aș spune că este o minune…
Comentariu beton!22
Edit – comentariul ăsta nu e-n locul potrivit.
@Vic, Popovici nu ne-a dezamăgit, Halep da. Cel puțin din ce am citit în ultimele zile, da, a mințit. Adică cum să omiți să spui tocmai suplimentul ce conținea substanța respectivă. Păi pe mine când mă ia stomacul fug repede pe closet, iar acolo mă gândesc ce am mâncat de m-a luat „viitura”. N-ai cum să uiți, bine, dacă e așa…
Comentariu beton!16
@Anel, nu mă refeream la ultimele evenimente, ci la dezamăgirea pe care o producea Halep când îndrăznea să piardă vreun meci!
Comentariu beton!12
@Anel, dacă suplimentul ăla a fost ”alibi”-ul ei, cum spun unii oameni (fiindcă per se, conținea o cantitate absolut infimă de roxadustat și se menționează o a doua sursă), păi asta era prima chestie pe care ar fi trâmbițat-o, și nu doar o dată ci în mod repetat.
Eu nu mă simt deloc dezamăgită de Simona. O mulțime de oameni din lumea tenisului au declarat că au în continuare încredere în ea că nu s-a dopat voluntar (lume între care unii precum Mats Wilander, care multă vreme i-a fost un fel de Nemesis, dar iată, e obiectiv, sau Boris Becker), dar pe români i-a dezamăgit…. 🙄
Comentariu beton!22
@Greta, și eu cred că a fost involuntar, doar că trebuia să spună și poate primea mai puțin. De-asta sunt dezamăgit, că a vrut să protejeze echipa lui Mouratouglu, pentru că sunt convins că balaurul este el.
@Vic, a, da, pentru că neavând sportivi care să mai participe la nivel înalt, orice eșec al celor puțini produce o dezamagire. Problema este că o jigneau, de parcă ar fi împărțit profitul cu ea.
Voi încă credeți că Halep lua medicamentația ca un într-un fel de glory hole al suplimentelor. Oare ce mi-o mai turna pe gât.
Adică Martalogu, uite, Simona, o vrabiuță pe pervaz și zbang, o capsulă contaminată în jeleu.
Frumos ar fi să se dea drumu la dopping. Să nu se mai chinuie cu cicluri și să stea după calendarul competițional. Vrei campionat de natty? Nu cred că vrei. Că ăia au o viteză în minus. Ca la legumele bio. Mai strâmbe, cresc încet.
Comentariu beton!11
@Edelweiss, eu am zis de la-nceput că, din afară, nu avem cum ști ce s-a întâmplat acolo cu adevărat, dar e reconfortant să vezi oameni siguri pe sine și plini de certitudini.
Greta, la nivelul ăla nu există nu știam, am păpat din greșeală. Bine, sunt excepții în cazul care ești român.
Eu consider că Halep a avut ghinion. Și nu sunt dezamăgit absolut deloc. Nici măcar că a fost prinsă. A avut o carieră fenomenală.
Doppingul nu te face campion, dimpotrivă, că să obții full efect trebuie să mărești volumul, intensitatea antrenamentului, crești calitatea alimentației dar și a tot ce presupune refacere. Beyond the limit.
@Edel, am zis duminică că nu mă cert cu tine, da’ pare că sînjele meu de la strămoșii rromales nu vrea; Halep, (nu știu de ce, că oricum stă cu curu pe 38 mil doar din tenis?), a zis „cine-i guru? mouratoglu? ok, hai la el”; franco-grecu’ (ce nații de cinstiți) i-a zis: „fatăh, așa se face peste tot! vezi sirina…?”
FMM ei de viață, aia a luat stero și ce plm o mai fi luat, că-i e frică lu’ Arnold, cu Stallone alături, să-i zică „vezi că m-ai călcat pe picior…” și nu pățește nimic, iar machidoanca (voi aveți idee ce înseamnă să ți se zbată țîțele în halu’ ăla? io da, că aproape le-am avut!) e acaru’ Păun…
să-mi bag p.la în ele de foruri cu justiția lor cu tot!
PS skuze la doamnele! o palincă; și o bere; de fo’ trii ori…
Comentariu beton!27
Eu tot nu înțeleg de ce tot te încăpățânezi să o faci pe țiganu. Ar fi culmea să mă cert despre ceva care ține de Halep. Sau despre oricea. Mă doare la bascuță. L-am făcut pe oltean să sară cu prazu la articolul anterior. Chicotesc satisfăcut. Normal că mi-a plăcut actu artistic, dar na, bățu aci, gardu acolo.
boss, vezi că mîne-s la buzău! da’ nu poci sta de tine, că tre să recuperez soacra de la vaslui…
s’tamîna viitoare, cîn’ trec de la bulgari, viu c-o palincă de MM…? șit, am uitat, tu bagi rapitză…; da’ tot mi-ar plăcea să te-ntîlnesc…
Dacă sunt prin zonă nu văd de ce nu. Pt mine un tedi.
Unul dintre amicii mei tineri este jucător, acum se recuperează după o operație de menisc, la CS Politehnica Iași și primește un salariu de 2500 de lei. Noi jucăm tenis de masă împreună. Și o facem bine. A jucat și titular în primele 15 numere dar și în alea dintre 16 și 22. Deci 2500 de lei. Sunt foarte puțini jucători care în țară joacă pe ceva mii de euro.
Și noi vrem performanță. Aham.
Comentariu beton!32
Pai e cam bine 2500 ron fata de alte echipe…spor
Baiatul meu face antrenament la fotbal pe terenul din Iasi unde se antreneaza si baietii, si fetele de la rugby. Asa ca uneori am ocazia sa mai asist la unele antrenamente.
Nu stiu la meciuri cum o fi, dar la antrenamente fiecare vine cu ce are. Mingi? Cred ca sunt vreo 4 de toate. Alte echipamente de antrenament nu am vazut. Terenul? Arata cat de cat decent, e un nene acolo care il uda si il tunde si mai trazeaza periodic liniile. Tribunele? Am vazut si mai rau.
Din cate inteleg, e un nene care tine totul pe banii lui.
Da’ cine a zis ca națională de rugby s-a calificat la CM? Nu, nu s-a calificat. A profitat de o eroare birocratică a spaniolilor și a ajuns la acest campionat.
Desigur, Namibia și Tonga sunt tari foarte bogate, acolo sigur ploua cu sponsori foarte bogați.
România s-a calificat la toate edițiile Cupei Mondiale de Rugby, cu excepția ediției din 2019.
In România sunt aproximativ 10.000 jucători legitimați la o populație de 19 milioane locuitori.
In Tonga sunt aproximativ 7.000 jucători legitimați la o populație de nici 110.000 locuitori.
@Ovidiu, nu-ți bate capul. Pentru ăștia ca georgel e scris articolul.
10000 de jucatori in Romania? Poate cu Old boys si cei ce fac in curtea scolii rugby tag…nici macar…daca mai sunt 2500 de jucatori activi in momentul de fata-copii,juniori si seniori
Și toate cele din articolul citat cu ,, Ministerul Sportului „nedesființat….de acum….sau,cine știe…
Baiatul meu a jucat, ma rog, a mers la antrenamente un an de zile. Asta pentru ca si tatal meu a jucat rugby la Rapid, acum 60 de ani si mi-a indus “microbul” cu noblețea si fair-play-ul.
Este un sport frumos, bărbătesc si consider ca este o onoare sa iei bataie de la campioana mondiala. Sigur, puteau sa nu ia chiar la 0…
Nu exista comparatie intre eleganta cu care joaca baietii aia din cele 6 echipe si haosul nostru.
Eu ma bucur ca s-au calificat si ca am avut un motiv in plus sa ne uitam la Campionatul Mondial.
Comentariu beton!28
Au pierdut la 0 si pentru ca au vrut sa joace deschis, sa dea un eseu. Au avut sanse in prima repriza sa dea la bete, au ales tusa si atac pentru eseu si aplauzele publicului. Un joc curajos, au incercat, insa nu le-a iesit. Am vazut insa alte echipe precum Anglia si Japonia care nu stau pe ganduri si puncteaza rapid de 3 puncte. e adevarat ca sunt meciuri stranse, insa si pt noi era mai ok cu 3 sau 6 puncte pe tabela
Hai să vă pove situația de la echipa din Timișoara căci pe asta o știu îndeaproape.
Stadionul pe care joacă are niște facilități de toată jena (mai bine zis nu le are). Încălzirea vestiarului se face cu o sobă pe lemne, lemne ce provin de la o firmă unde patronul este fost rugbyst și are afinitate pentru acest sport. În anul de grație 2023 nu are încălzire centrală într-un municipiu reședință de județ. Și nu orice județ. Aici o bag pe aia cu „Banatul e fruntea” care a rămas doar un text lipsit de conținut. Doar nostalgicii mai zornăie chestia asta total lipsită de sens.
La fiecare alegeri aleșii locali se înghesuie și se bat cu cărămida în piept că fac stadionul : ba că îl repară, ba că vor face unul nou. Rezultatul ? De 10 – 15 ani situația băltește.
Cu toate astea aici în oraș achipa de rugby e cea mai galonată echipă cu multiple titluri naționale. Toate astea datorită unor sponsori inimoși, patroni locali cu dragoste de rugby și nostalgii din tinerețea lor sportivă, jucători bine aleși care au confirmat. Rezultate au fost totuși, până acum vreo 2 ani când lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă.
Nici viața extrasportivă a jucătorilor nu e de pus în ramă.
Și mai e o treabă pe care am văzut-o și în alte sporturi (handbal fete de exemplu). Jucătorii migrează de la un club la altul unde simt miros de bani (citește salarii mai bune). Asta nici nu e o chestiune rea, e normal, atât doar că nu putem vorbi de continuitate în rezultate sportive la un club.
Și aș putea continua dar poate plictisesc.
Comentariu beton!26
E trist tot ce se intâmplă in rugby-ul românesc. Sunt dintr-un cartier care respira parțial și rugby, dintr-un oraș mic de unde au apărut mulți jucători: Pașcani.
Am văzut ce înseamnă antrenamentele fără condiții sau cum echipa de a luat campionatul național la fete a primit mai puține resurse decât un club de fotbal care doar exista fără nicio performanță.
Comentariu beton!14
Boss, eu știi de ce sunt dezamăgit? De faptul că niciun post tv nu a transmis finala CE la tenis de masă. De fapt, știe cineva ca fetele noastre au câștigat locul 2?
La rugby cunosc oarecum situația (adică o știu pe cea de acum 20 de ani, și nu cred că s-a schimbat în bine). Tocmai de aceea, nu sunt dezamăgit, deși sunt și alte echipe mici care totuși s-au prezentat ceva mai bine. Mai avem de.jucat cu Scoția și Tonga, care sunt ceva mai abordabile. Adevărul e că Irlanda și Africa de Sud sunt din altă galaxie.
Comentariu beton!15
Nu există asta cu „niciun post tv”. Singurul post care putea transmite acel meciul fetelor din finală era TVR. Adică postul public, acolo unde finanțarea este făcută din banii noștri. Restul televiziunilor sunt entități private, societăți comerciale care trebuie să producă profit. Or acel meci n-ar fi adus profit. Atât de simplu.
Boss, așa e, nu aduce profit…spre deosebire de rugby, care aduce sponsorizări uriașe și audiențe fluviu…sau meciurile de baschet sau handbal din campionatul intern. Sau, chiar, așa cum ai spus, TVR…de fapt, a fost primul post pe care am căutat, sperând că măcar când au văzut că fetele au ajuns în finală au decis să achiziționeze drepturile de transmisie. Nu ar fi fost prima dată când făceau asta, numai că de data asta nu au făcut-o. Ce sa zic, asta e soarta noastră, să fim dezamăgiți de echipe care ajung la cupa mondială sau joacă o finală europeană, de sportivi care doboară recorduri sau ajung numărul 1 in lume, dar sa le găsim scuze celor care sunt eliminați în cupele europene încă din meciurile preliminare.
Comentariu beton!14
A transmis Antena Play tenisul de masă. Au încercat să obțină abonați așa cum au incercat și cu campionatele de înot.
România și-a luat omor de la numărul 1 mondial (Irlanda!) și de la numărul 2!
Nu există comparație între rugby și petro-fotbal! (Asta se va schimba repede că Anglia acceptă ulei)
Este exclusiv o problemă de resurse (nu neapărat bani) și pasiune investită în joc!
RWC are echipe cu buget mai mic decât al lu’ Dinamo! Fiji, Tonga, țări pe care puțini le găsesc pe hartă și care joacă mai mult decât decent!
România chiar are echipă! Are ce arăta! Nu au fost deloc martori, mi-a plăcut că nu au cedat! Poate nu cu Scoția, dar cu Tonga e meci cu șanse, ambele echipe sunt foarte puternice și dispuse la joc deschis!
Eu mă uit și la meciul cu Scoția! Sunt echipă de 6 Nations, dar sunt deschiși la joc fără să fie cinici în a executa, cum e Irlanda. Mă aștept să fie meci de văzut!
Cine comentează chiar nu are nici o idee! Dar datul cu părerea e boala românească cea mai gravă! Știm tot, mai bine ca oricine!
Datul cu părerea a fost ce am urât cel mult!
Comentariu beton!19
Acum câțiva ani mă uitam cum arată handbalul în Franța. Și-am început de la numarul de jucători legitimați, adică plătitori de taxe către federașie. Aprox 7000 în România. 200 de mii în Franța. Am căzut de pe scaun. Sistemul de formare e finanțat de statul francez, grupele de cadeți au câte 50 de jucători care se rotesc. La fel e și la rugby. În Noua Zeelandă, rugby-ul se învață de la 3 ani. E o cultură care respiră sportul ăsta, și e finanțat în consecință. Edelweiss are dreptate, și tu la fel: de ce te-ai apuca să faci performanță în sportul ăsta, când suportul e zero? E f ușor să facem mișto. Pe oasele lor și pe lipsa de strategie a statului român. Performanțele actuale (canotaj, mai ales) vin pentru că Lipă se bate cu dinții pentru federașia aia. Doar că nu așa ar trebui să fie. Hai că m-am pornit…:(
Comentariu beton!22
Mi-am comandat replica tricoului de joc al naționalei! M-am bucurat tare mult vineri, când l-am primit. L-am purtat cu mândrie la meci💪💪
🏉
Comentariu beton!12
Eu nu sunt pasionata sa urmaresc nici un sport, campionate, sau meciuri in care „joaca Romania” 🙂 am pe strada niste vecini noi din Africa de sud pentru care rugby e cel mai important sport. Ne-au invitatie duminica sa mergem la ei sa vedem meciul împreună. Deși habar nu am de situatia din rugbi-ul romanesc m-am mirat când mi-au zis ca joaca in CM..am preferat sa o iau pe fiica-mea și sa mergem la Eindhoven sa o ascultam pe prințesa urbana citind în românește. S-a dus soțul (olandez) la vecini sa susțină România. La farsit și el s-a mirat ca au ajuns în CM 🙂
Prin urmare ceea ce ne-ai spus este că elitismul tău nu te lasă să te cobori până la nivelul la care ai de-a face cu plebea iubitoare de sport și că na, te-ai dus să vezi o altă elitistă, adică acea elitistă care după 2 săptămâni de Olanda ne spunea că pe acolo nu sunt infracțiuni. Citește în română, măcar atât, e deja intelectuală ca tine. Subiectul nu suntem siguri că-l pricepe, da’ citește în română.
Nimic din comentariul tău nu este despre subiect, totul este despre tine și despre cum te ștergi tu la spate cu hârtie cu șapte straturi.
Felicitări, ce să zic…
Comentariu beton!28
Mna, mai domnu’ Bogdan, sa imi fie cu iertare daca v-am ofensat. N-am insinuat ca cei care sunt iunbitori de sport sunt plebe si eu sunt pe orice treapta mai inalta decat ei. Pur si simplu eu personal am alte preocupari si pasiuni in timpul liber. Si cu toate astea, mi s-a parut asa o chestie ca m-am intersectat cu subiectul acestui articol duminica – de aici si comentariul meu. Unde, ca sa fiu si pe subiect, mi-am expus parerea mea ( si a altora) despre rugby-ul romanesc. Am zis sa scriu si eu un comentariu dumnului Vasilescu ca il urmaresc cu drag de mult si merita sa vada ca e citit. Cat despre Ioana, numai de bine, o urmaresc si pe ea cu drag, personal nu tin minte sa fi zis vrodata ca in Olanda nu sunt infractiuni. In opinia mea descrie Olanda intotdeauna cu bune si cu rele. Iar pt ce a facut si face aici pentru comunitatea de romani, tot respectul. Isi ia din timpul dansei sa vina prin toata tara – sa citeasca in romaneste copiilor de aici, sa-i adune la un loc, sa ii ajute sa socializeze in romaneste – copii care, majoritatea, au deficiente in departamentul de limba romana. Subiectul, te asigur ca il pricepe, pt ca sunt carti scrise de ea. Deci cred totusi ca mesajul meu atinge subiectul – chiar daca nu e comparabil cu cel al unui cunoscator in ale rugby-ului. Si apropo, prefer totusi hartia cu maximum 3 straturi daca asta ati dedus (eronat) din tot comentariul meu..
Și cu toate performanțele din alte sporturi, tot fotbalul e pe primul loc în țara asta. Și cu cei mai mulți bani, și cele mai “bune” rezultate.
Fac parte dintr-o mana de oameni care am venit la Bordeaux sa vedem echipa României jucând. Ce am văzut aici a fost ca toată ziua de ieri, inclusiv dupa meci, sud africanii recunoșteau tricourile și ne salutau pe stradă. Uneori însoțit de un „respect”. Pentru ca și ei sunt conștienți de diferența de valoare. Ei ne respectă. Noi nu.
Comentariu beton!29
Cand David Popovici a obtinut locul 4, in ziare si la televiziuni aparea asa…. D. P. a ratat podiumul, D. P. doar locul 4, D. P. mare dezamagire… Cum, cum poate fi baiatul asta o dezamagire? Cum poti incepe asa un articol sau o rubrica de sport??
Despre baietii de la volei am aflat de la radio, meciurile nu s-au transmis, fetele au ajuns in finala la tenis de masa si TVR nu s-a sinchisit…
Sotul si fiul meu vor merge la cateva meciuri de la campionatul de rugby iar unul dintre meciurile pe care le vor vedea este Romania – Scotia. Rezultatul este previzibil dar s-au pregatit cu steagul Romaniei sa-i sustina pe ai nostri.
O mai fi vreo natie pe lumea asta care sa improaste cu noroi in proprii oameni, mai mult ca noi?
Comentariu beton!20
Dau acelasi comenrariu pe care l-am pus la Cismariu:
Intrebare: asta era la Campionatul mondial, nu? ca la fotbal nu am mai auzit demult aceste 2 cuvinte. Apoi Romania este tara numarul cat la rugby in lume, parca in primii 20 (19 mai exact)? ca la fotbal parca eram locul 48.
Dar la fotbal daca batem Feroe e sarbatoare, daca facem egal cu Israel e hai ca merge si asa, iar cu Elvetia: Doamne ajuta!
Am facut arte martiale de la 20 la 30 de ani. Cand mi-am permis, ca inainte nu aveam bani nici sa trec strada. Ne antrenam in sali de festivitati prin scoli, cea mai misto a fost una cu parchetul absolut distrus. Iar noi ne antrenam desculti. Asa rani pe talpi cum am facut atunci niciodata nu am mai experimentat. Acum clubul la care m-am antrenat s-a mai dezmortit un pic, a dat in ultimii 20 de ani o groaza de campioni europeni si mondiali, au inceput sponsorii sa apara (asta pe langa parintii care sunt sponsory by default). S-a apucat si municipalitatea sa se mai implice (Timisoara), dar numai dupa ce ani la rand colegii mei rupeau totul la concursurile internationale.
Fata s-a apucat de tenis acum 5 ani si mergeam la un club din oras. Sunt putine, mereu e problema ca nu ai unde sa te antrenezi (mai ales iarna cand faci frigul in „balon”). Sunt o mana de copii super talentati si parinti care baga bani cat pot sa scoata ceva din ei. Odata ce se pune problema de super-performanta, trebuie sa te muti in Bucuresti, altfel e extrem de greu.
Stam acum undeva la sat, dar in comunitate avem 4 terenuri de tenis la care am access nelimitat si gratuit. Pot juca pe terenurile liceului, pe ideea ca terenurile de la scoli sunt libere la folosit, atat timp cat nu sunt orele de sport. Nu se inchid cu cheia, pentru ca sunt ale comunitatii si „traiesc” din taxele noastre.
Clubul la care joaca fiica-mea are cateva SUTE de copii care se antreneaza, de la 4-5 ani, pana la cei care se lupta la Wimbledon Juniors. Mai sunt inca 3 cluburi foarte puternice in stat, New York-ul are chiar si mai multe. Numai la NTC (Flushing Meadows) se antreneaza 2000 de sportivi. DOUA MII!
Concursuri sunt in fiecare saptamana (cate 4-5 cel putin), la toate varstele. Atat timp cat esti inscris in USTA sau UTR, te inscrii online, platesti 40-60 de dolari si te prezinti la concurs.
Ca tot aminteam de baloane, in ultimele 2 saptamani in Timisoara s-a antrenat copilul in balon. A plans de frig, erau 10 grade si umiditate mare. La clubul ei de acum copiii de la Green Ball se antreneaza afara primavara/vara si in balon cand e frig. In balon este cald si bine, aproape nicio diferenta fata de salile de tenis din club.
Nu poti astepta performanta, cand tu, statul, nu faci nimic. Cand inchizi portile terenurilor de sport, cand nu exista un sistem care sa impinga talentele si sa faca performanta atractiva. Tenismenii buni, chiar daca nu ajung in WTA sau ATP, primesc burse la unele dintre cele mai bune facultati din tara. La fel si pe alte sporturi. Pot face o poala de bani ca antrenori certificati, au la dispozitie toate conditiile necesare.
Toate echipele de copii din sat (soccer, fotbal, softball, lacrosse, ce-o mai fi) sunt perfect echipate, au la dispozitie terenuri impecabile, stiu ca pot avea un viitor si prin sport. Nu bonuri de masa si 200 de lei.
Sportivii de performanta ai Romaniei au reusit sa iasa din mizerie in CIUDA Statului roman, nu datorita lui.
Comentariu beton!26
Nu prea urmăresc meciuri de rugby din cauză de soț care e setat pe fotbal, mai exact pe fcsb. Echipă pe care eu n-o suport din cauza ciobanului despre care cred că a făcut și face cel mai mare rău fotbalului nostru. Nu mă pricep nici cum se punctează la rugby, dar știu că nu e ca la fotbal, din 1 în 1. Din cultura mea generală am știut că ne-am calificat la toate CM de rugby și că am fost descalificați într-un an din cauza unui sportiv naturalizat. Deci, dacă am reușit să ne calificăm e clar că am bătut și noi destule echipe. Cât despre cine joacă fotbal și cine rugby. Nu pot să spun decât că unii fotbaliști sunt pur și simplu niște mironosițe. Respiră adversarul lângă ei și cad secerați.
Comentariu beton!13
Cu întârziere, sunt de acord cu ce se spune în articol. Apropo, sunt și unul care s-au uitat la ambele meciuri și n-am fost deloc supărat pentru înfrângeri, ba chiar nici pentru scor. Pentru că, deși rezultatul îmi era clar de la început – și cred că le era clar și jucătorilor – au luptat. Atât cât au putut! Fara să recurgă la antijoc sau mijloace nesportive. Au respectat spiritul acestui sport. Și asta mie îmi ajunge.
Nu mă amăgesc. Nu cred că vom câștiga vreun meci în grupa asta. Asta e situația! Nu-i nimic! O să mă uit la cat de multe meciuri pot. E rugby!
Comentariu beton!11
Acest comentariu nu are legătură direct cu subiectul.
Discutam ieri cu mama unuia din colegii de clasă al fiului meu cel mare.
Băiatul face handbal și fata ei karate.
Deoarece toate școlile din sectorul 3 sunt într-o oarecare formă de reabilitare, în acest an nicio pregătire sportivă nu se poate face în sălile de sport din sector.
Așa că au fost scoși în curtea școlilor, acolo unde facilitățile esterioare permit.
Alții s-au mutat prin parcuri sau prin alte sectoare.
Cei cu handbalul s-au mutat în sectorul 6. Față de noi, la celălalt capăt al orașului.
Parțial aveți dreptate, dar vă zic una singură: Uruguay are o singură echipă profesionistă.
Si ne am calificat pentru ca a fost descalificata Spania, nu calificare directa.
Rugbiștii noștri joaca în liga a doua și a treia în Franța, deci ce competitivitate?
Mai avem cu Scoția și Tonga și venim acasă sa ne vedem de treaba noastră.
Aici e acum România. Nici mai bine, nici mai rău. Ca și la Handbal, fotbal, baschet sau polo.
Autorul ar fi trebuit să știe că, de fapt, nici nu ne-am calificat ci am înlocuit calificata Spania (exclusă pentru folosirea neregulamentară a unui jucător).
Bai, stiu ca veti da cu noroi in mine, dar eu multi ani nici nu am stiut ca avem echipe de rugby in Romania. Am facut niste ochi mari cand am aflat ca socra-miu a jucat rugby in tinerete si ca era chiar bun. Daca vrem sa avem rezultate bune, ar trebui promovat mai mult in scoli, ca sa s e inscrie cine are talent la asa ceva (talent nedescoperit inca). Si sa lase portile scolilor deschise ca sa faca sport copii si dupa ore, nu doar cei care merg la vreun club si platesc taxe.
Inainte se facea sport „pe maidan”, dar cu atatea masini nu mai ai loc nici sa mergi pe jos.
Corect ce ai spus in acest text mai putin partea in care „ne am calificat”. Nu ne am calificat sportiv, am luat locul Spaniei pentru o incalcare de regulament. Deci nationala de rugby nu s a calificat pe merit.
Foarte bine rezumat „fenomenul” rugby in RO.
Mai mult, la fel e si in alte sporturi la fel de frumoase si la fel de NE-mediatizate la noi. Vezi HOCKEY pe gheata.
Sau, ca sa privim problema din alt unghi, la fotbal, unde se cheltuie/platesc niste zeci de milioane de EURO, lumea se uita la un sport care de niste ani buni nu a fost in stare sa dea o echipa nationala care sa mearga la un turneu final de CM/CE. Asta in timp de rugby-ul, unde bani zero, public rar-spre inexistent, a dat o echipa care joaca la Turneul final al CM … dar avem comentarii/pareri, fi-mi-ar scarba!
Ce nu intelegem noi e ca Romania a jucat cu o echipa (RSA) care in sportul asta e la ani-lumina distanta de noi. La fel ca si Australia sau Noua Zeelanda … vezi un meci din Turneul celor 6 Natiuni si te-ai lamurit despre ce e vorba.
Puii mei, e ca si cum ar veni un S Ogier sa se dea in Campionatul nostru de raliuri … pai normal ca ar castiga si mergand cu spatele!
Atunci când vom avea și noi 50-70.000 de oameni pe stadion la meciuri de rugby așa cum vin in Irlanda și Africa de Sud vom fi indreptatiti da facem comparații, in rest probleme sunt multe dar acolo unde exista interes se mai găsesc și soluții
Problema e nu că am pierdut cu nr. 1 și nr. 2 mondiali. Problema e că rugbyul românesc e în declin continuu. Cînd eram mic, România era cea mai tare din Europa cu excepția celor din Turneul celor 5 națiuni. O victorie asupra Italiei sau URSS (să zicem, precursoarea actualei Georgii) sau ibericilor era un rezultat banal. Între timp, toate acestea au trecut înaintea noastră, ba unele la mare distanță. Iar cînd joacă cu cei mari, aceste echipe pierd la scor strîns, nu la diferențe astronomice.
Și cel mai rău lucru e că viitorul arată rău. De 30 de ani tot auzim scuza că „băieții noștri au pierdut, dar au cîștigat experiență pentru viitoarea ediție”. Ei bine, de 30 de ani nu am văzut ca experiența cîștigată să se transmită mai departe, iar o participare la viitoarea ediție se arată din ce în ce mai problematică.
Rugbyul (și celelalte sporturi de echipă) sînt o oglindă a culturii sportive în România și, în general, a întregii societăți.
P.S. Ca un exemplu de cum arată cultura sportivă de acum, uitați-vă la Gazeta Sporturilor. Sînt atîtea evenimente sportive în lume care merită discutate, dar de două zile afișul este ținut de penalty-ul acordat FCSB-ului în meciul cu Farul. Adică o fază oarecare într-un campionat de valoare zero. Toată jena.
Imi dau si eu cu parerea – cam tarziu, dar abia acum am apucat sa citesc articolul.
Da, ne-am calificat „administrativ”, dar tot asa am fost si descalificati acum 4 ani. Urmaresc rugby de vreo 10 ani si, din pacate, echipa Romaniei nu face progrese. 😔 In 2015 am fost la Londra, la meciul Irlanda-Romania, scor 44-10. A fost un meci frumos si oarecum echilibrat… acum nu mai e cazul. Problema e ca rugby nu e fotbal, adica nu marchezi un eseu cu noroc, foarte rar apar surprize.
O sa pierdem si cu Scotia (sper totusi ca la un scor mai mic) si posibil si cu Tonga, desi inca mai sper intr-o minune (vom fi pe stadion la ambele meciuri).
In alta ordine de idei, afirmatia „ce parinte zdravan la cap si-ar da copilul la rugby” poate ca se aplica in Romania, ca eu l-am dat de acum doi ani. In Luxemburg sunt doar 5 cluburi de rugby la copii (fata de aproape 70 la fotbal). Piticul meu a fost doi ani la U8 si acum a inceput U10 – la clubul lui sunt cam 35-40 de copii inscrisi la categoria lui de varsta. Antrenorii sunt toti voluntari, iar atmosfera e minunata si incearca sa-i faca pe copii sa inteleaga rugby-ul si sa le placa. In cazul piticului meu au reusit. 😊