Fetele noastre citesc doar obligate. Punct. Nu există altă variantă, cel puțin la ora asta, prin care să le determinăm să citească. Avem instaurată regula pentru citit o oră în fiecare zi și aia e, trebuie respectată.

Desigur, n-am vrut să ajungem aici, dar nu s-a putut altfel. Am încercat toate metodele și toate felurile de cărți posibile. Am încercat cu cărțile care mi-au plăcut mie la vârsta lor. Nimic. Am încercat cu cărți care sunt la modă printre copii acum. Cărți cu vampiri, cărți cu zombie, cărți cu heripotări, cărți cu pisici războinice, cărți cu nu știu ce jurnale ala puștilor. Nimic.

Ba chiar, mi-am luat și țeapă de vreo două ori. Am mers în librărie și le-am pus să-și aleagă ce vor ele. Nu mă interesa cât costă, nu mă interesau autorii, nu mă interesa nimic în afară de a le vedea că-și aleg ceva de citit.

În ambele dăți am plecat fericit, cu un munte de cărți de-acolo. Dar fericirea a ținut puțin, foarte puțin: nu s-a atins nimeni de ele niciodată. Totul e degeaba, dacă nu le pui să citească în fiecare zi, n-or să citească niciodată.

Uite, ca să înțelegeți și mai exact despre ce vorbesc. Vă ziceam mai sus că sunt obligate să citească o oră în fiecare zi, da? Ce credeți că fac copiii? Își pun alarma la telefoane să le sune după fix o oră, asta fac. Ca să nu cumva, Doamne apără și păzește, să citească trei minute în plus peste ora aia.

Da, da, fix așa stau lucrurile, n-are rost să vă mint. De fapt, nu, stau mai rău de atât. Să presupunem că citeau și tocmai ajunseseră la un punct tensionat al acțiunii, ceva de genul „și-atunci săgeata s-a înfipt adânc în pieptul…”, iar în moment ăla sună alarma care le anunță c-au trecut cele 60 de minute.

Credeți că mai interesează pe cineva unde căcat s-a oprit săgeata aia? Vă înșelați amarnic, au închis cărțile și cu asta basta. N-are nimeni vreo curiozitate să afle al cui naiba era pieptul ăla.

O singură dată am trăit cu speranța reală c-am izbândit, c-am reușit să văd că măcar una dintre ele citește pentru că asta își dorește să facă. A ținut minunea doar preț de-o carte, după care nu s-a mai repetat vreodată.

De ce? N-aș putea să vă spun. Mintea mea nu reușește să înțeleagă de ce. Dacă ai găsit o carte care chiar ți-a plăcut, de ce n-ai mai vrea să încerci și altele, până găsești și alta care o să-ți placă la fel de mult?

De-aia vin și vă întreb ca pe frații mei: voi cum v-ați făcut copiii să citească de plăcere?

Îi întreb mai ales pe cei aflați în aceeași situație. La început copiii nu voiau să audă de cărți, după care s-a întâmplat ceva și-au descoperit că cititul nu e chiar așa nasol cum li se păruse. „Ceva-ul” ăla mă interesează pe mine.

Nu vreau sfaturi de la oameni care or să înceapă să mi explice: „mvai, dar pe vremea mea se citea nu glumă. Eu am citit de rupeam bibliotecile în două”. E ok, toți am citit pe vremea aia, pentru că nu aveai ce altceva să faci ca să-ți umpli timpul.

Și eu am citit două vagoane de cărți în copilărie și adolescență, dar vă spun foarte sincer că dacă aș fi avut la îndemână toate astea care există în zilele noastre, probabil nu mă mai atingeam de vreo carte. Nu de alta dar nici nu sunt genul pe care-l dă hărnicia afară din casă.

Nu vreau nici sfaturi de genul „nu le mai obligați sa citească, lăsați-le să descopere singure plăcerea cititului”. Înțeleg ce ziceți, dar cum să descoperi singur plăcerea cititului dacă tu nu vrei nici măcar să te apropii de o carte? E ca și cum ai vrea să descoperi dacă-ți plac fructele de mare, fără să guști fructe de mare.

Nu vreau nici sfaturi de la părinții de copii geniali. Pur și simplu nu mă interesează să veniți să-mi explicați afectat că „ăla mic al meu citește de la 2 ani în trei limbi de circulație internațională. Acum, că s-a mai mărit, tocmai a terminat „Idiotul” lui Dostoievski, în original. Iar când e pe budă, dimineața, citește Kant ca să se relaxeze”. Bravo, vă felicit pentru copiii voștri geniali, dar nu am nevoie de sfaturile voastre.

Vreau sfaturi de la părinți normali cu copii normali. Copii pe care i-au ajutat, într-un fel sau altul, să descopere cât de mișto e cititul.

P.S. Azi avem și varianta video. V-o recomand, că e un pic mai pe larg.