Articol scris de Iulia.
…
De fapt voiam să scriu cu totul altceva azi, dar m-am enervat un piculeț, așa că am schimbat subiectul în ultimul moment.
De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, nici măcar nu m-am enervat, m-am necăjit și m-am indignat.
Dar să vă spun de la ce m-am pornit. Am scris zilele trecute un text pe marele internet. Pe scurt, era vorba despre niște scene la care am asistat, scene în care niște adulți se purtau nepotrivit cu niște copii.
Iar la textul respectiv am primit următorul comentariu:
„Nu’s in măsură să dau sfaturi. V-aș întreba însă cum ati reacționa intr-o situație ipotetica. Nu ai cu cine să lași copilul. Prin urmare îl cari după tine intr-un magazin de bricolaj. În drum spre ce te interesează pe tine vede raftul cu baterii auto. Care baterii sunt la primul nivel. Urmează jumătatea de oră de explicații despre ce este, despre cum nu, nu cumpărăm pentru ca nu avem nevoie. Dar asta nu îi stinge nicicum dorința de a…face ceva. Pleci de acolo, ajungi la raionul cu spemii de chestii similare care iți rezolva ție problema. În secunda în care l-ai scapat din privire, fuge, cum altundeva, acolo unde a rămas cu dorința. Se aude un urlet prelung și când ajungi într-un suflet îl găsești cu o baterie peste deștele de la picioare. Cum gestionezi cu calm situația asta? Că părintele pe care l-am văzut eu n-a reușit iar eu tind să îi dau dreptate.”
Aici nu pot presupune decât una din două chestii: fie respectiva persoană nu are copii – caz în care mna, ce să zic, și eu eram tare-n teorii de parenting înainte să apară copilul și să-mi pună lumea cu susu-n jos, fie are și atunci mi-e milă de ei.
Ideea mea e următoarea: niciodată, în nici un caz și nici o circumstanță nu mi se pare ok să brutalizezi copilul. Nici fizic, nici verbal. Nici să îl gratulezi c-o palmă după ceafă sau peste dos ori peste bot, nici să urli la el ca descreieratul când face o nefăcută.
Cu atât mai puțin când nefăcuta respectivă duce la rănirea fizică a copilului.
Din punctul meu de vedere, în situația descrisă de respectivul comentariu, singurul vinovat este părintele, care nu a reușit să fie cu ochii pe copil ca pe butelie.
Și da, îmi permit să spun asta, pentru că, așa cum am și răspuns de altfel respectivei persoane la comentariu, în 95% din timp nici noi nu avem cu cine să lăsăm copilul.
Așa că l-am cărat și îl cărăm după noi peste tot pe unde avem treabă. Asta poate să însemne orice, de la megaimajul din sat la magazinul de animale, magazinul de bricolaj, cabinetul veterinar, piață, primărie sau oriunde altundeva mai avem de treabă.
Dar să iau pe rând aspectele redate mai sus: ajungi cu copilul în magazinul de bricolaj și te îndrepți spre rafturile cu ce te interesează pe tine. Pe drum, copilul vede ceva ce-l interesează pe el.
Ghinion, ce să zic… Că nu știu dacă știți, dar cât sunt mici – cam așa, între momentul în care reușesc să se deplaseze biped independent și… habar n-am, probabil după 7 ani, încolo (rog confirmare de la cineva care are copii mai mari decât mine), îi interesează cam orice.
Pot să vă dau exemplul concret al copilului din dotare, care e fascinat de absolut orice, de la cutii de vopsele la pistoalele pentru silicon la mănușile de lucru la cuie și șuruburi.
Cam cât durează un drum de la intrarea în magazin până la raftul cu ce avem nevoie? Dacă am noroc și raftul e suficient de aproape de intrare, maaaaaxim 15-20 de minute. Dacă am ghinion și e mai înspre fundul magazinului, poa să dureze și o oră.
Timp pe care nu îl petrecem deplasându-ne alene, admirând estetica și designul magazinului sau modul elegant în care sunt înșirate pe raft capacele de budă și bormașinile cu percuție.
Nu, în tot timpul ăsta, copilul turuie „de ce-uri” la foc automat, de uneori mă întreb când naiba mai are timp să și respire. Iar părintele care-l însoțește trebuie să dea explicații despre toate lucrurile care-l fascinează pe plod.
Dacă e cu tac-su, e mai simplu, că ăla face diferența între un șurub obișnuit ș-o negresă. Pentru mine, un șurub e un șurub și pace. Așa că explic și io cât pot și ce pot, încercând în același timp să mân odorul înspre zona în care sper să ajungem înainte ca eu să ies la pensie și el să-și sărbătorească majoratul (oricare eveniment ar surveni primul).
E ușor? O, sfinte Sisoe, nu! E greu ca toți dracii ăia răi. Suntem eu sau tac-su vreun monument de răbdare? Suntem mai zen decât niște călugări budiști care au fumat și niscai ceva și acu totul e calm și liniște pe lume? Aidecapumeu, nicidecum.
Îmi vine uneori ca, atunci când se oprește pentru a nouăsutepaișpea oară în cinșpe pași, ca să se uite la reclama la bocanci cu bombeu metalic, să mă pitesc după un raft și să-mi aprind o țigară. Sau să fug unde am treabă, bazându-mă pe faptul că o să-l găsească la un moment dat careva și o să mă aud strigată prin difuzoare să vin să-l recuperez de la biroul Informații. Da măcar între timp aș reuși să iau ce am nevoie.
Evident, nu fac nimic din toate astea. Strâng din dinți și încerc să rezolv ce am de rezolvat. Îmi mai sare uneori muștarul și mai ridic tonul la el? Evident, că nici nu-s călugăr budist și nici n-am mai fumat demult altceva decât tutun.
Dar să mă apuc să brutalizez copilul – fizic sau verbal – dacă face vreo nefăcută prin magazin (sau oriunde altundeva, for that matter), asta mi se pare absurd.
Îmi pare rău, probabil mulți o să considere că-s o ipocrită sau că mă cred superioară sau mai știu eu ce altceva. Aia e. Dar trebuie să repet ce am spus la început: mergi cu copilul undeva, oriunde, îl scapi din ochi și face o dudă? Îmi pare rău, dar e vina ta, adultule.
Ok, unii copii sunt mai năzdrăvani sau mai energici decât alții, dar se presupune că îți cunoști marfa, atunci când pleci cu ea de-acasă. Se presupune că știi dacă ai un exemplar tip bibelou, care unde-l pui acolo stă, sau un exemplar tip ardei jalapeno înfipt în dos, care nu stă locului nici dacă-l bați în cuie.
Se mai presupune și că știi cam care-s metehnele copilului în funcție de vârsta pe care o are – își pierde repede răbdarea sau poate e în faza de „de ce-uri” sau poate e în faza de dat cu curul de pământ pentru că sau sau sau…
Așa că pleci pregătit fizic și psihic și te adaptezi din mers. Ce credeți, că io-s vreo sfântă întruchipare a perfecțiunii părintești? Nici vorbă!
Au fost cazuri în care trebuia neapărat să ajung în magazinul X să cumpăr lucrul Y și știam că nu am sub nici o formă timp să parcurg tot magazinul în ritmul pe care l-ar fi impus fi-miu în mod obișnuit. L-am îndesat frumușel în coșul de cumpărături și, țineți-vă bine: i-am dat telefonul să se uite la desene [audienței i se taie respirația zgomotos, indicând șoc și groază].
Au fost dăți în care l-au apucat bâzdâcii – ori că se plictisise, ori că avea chef să fie năzdrăvan. M-am pus frumușel la nivelul lui și i-am dat 2 opțiuni: ori se potolește, ori plecăm în clipa aia. Am rămas uneori cu cumpărăturile nefăcute sau cu treburile nerezolvate? Am. Am pocnit sau zdruncinat copilul? N-am.
Mâna sus ăia dintre voi care, atunci când erați mici și vă luați o trântă care se solda cu genunchi sau palme zdrelite, ori cu ciorăpeii sau pantalonașii cei noi rupți în genunchi, vă mai luați și niște capace de la părinți „că nu te uiți pe unde mergi/că n-ai stare/că [insert aici orice alt motiv care scotea adultul din pepeni] și ai stricat bunătate de pantaloni/ștrampăni”.
Eu recunosc, mi-am luat niscai joarde peste dos de la bunică-mea pe teme din astea. Și nu, nu e ăsta felul în care vreau să îmi cresc copilul. Nu am de gând să-l pocnesc sau să îl cert dacă merg cu el într-un magazin și-și dărâmă ceva pe picior și se rănește.
Pentru că nu e vina lui. E vina mea, că nu am reușit să fiu cu ochii pe el.
Și mai adaug aici o întrebare: dacă respectivul tătic descris în comentariul de mai sus ar fi fost cu nevasta în magazin, iar nevasta, încercând să ia ceva de pe un raft la care nu ajungea foarte bine, își scăpa o baterie de mașină peste picioare, oare ar fi luat-o și pe ea la șuturi? Oare ar fi strigat la ea sau i-ar fi ars una peste ceafă?
Ca să eviți situații de genul există: prezervativul, dacă cu ăla nu te simți protejat, îți pui două, trei, bani să ai, anticoncepționale, legat trompele, vasectomie, stat regulat în zidul de la lovituri libere, sejur prelungit la Cernobâl, sex doar oral sau anal, te faci gay, călugar ori ambele. Soluții sunt.
Cu mânuțele astea două, mă tot mângăi și nu mă ouă!
Comentariu beton!105
Dar ce liric si ce inspirat sunteti, domnule!
Comentariu beton!16
Unii pleaca de la ideea de a trata cauza nu efectul….😀
Comentariu beton!16
Iulia, nu te crezi superioară, te crezi “mai superioară” , da? :))
Altfel, total de acord cu cele scrise de tine, și noi la fel îl creștem pe cel mic. Bine, cel mic tocmai a intrat la liceu. Provocările se schimbă odată cu vârsta: când era mai mic avea și el o tonă de “deceuri”, acum începe să le știe el pe toate și îmi vine mie să bag niște deceuri:)
Oricum, am fost atenți la el și la nevoile lui când a fost mic și suntem și acum. Încercăm să fim cât mai aproape de el dar în același timp să-i dăm spațiu ca să nu se îndepărteze de noi. Până acum zic că ne-a ieșit dar știu că încă mai e mult până departe.
Comentariu beton!47
Mi se pare normal să se schimbe provocările odată cu vârsta – vorba aia: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari 😁
Dar cred că se poate găsi un echilibru și cree că, mai ales cât e mic, nu e nevoie să îl crești cu frică și bătaie sau orice altă formă de abuz.
Comentariu beton!13
Așa e. Eu i-am vorbit și explicat cu răbdare ca unui om mare încă de când învăța să meargă. Eu merg pe principiul că știu ei și înțeleg muuuult mai multe decât cred adulții că înțeleg. Pfoai, câte discuții am avut cu soacră-mea care vorbea cu el de parcă avea retard😡
Și întotdeauna i-am explicat de ce nu e bine să faci un lucru, gen “nu băga degetele in priză”
Urăsc să aud că-i spui copilului nu face aia, nu-i voie aia fără să-i spui de ce.
Comentariu beton!38
Oh, cat de bine cunosc situația!
Când era fi-meu mic, trebuia sa dau explicații detaliate pentru orice „de ce” se ivea pe cei 300 de metri de acasă pana in piață. Plus alte explicații detaliate la vreun cuvânt din explicația inițială.
Numai drumul dura spre o ora, așa.
Pe de alta parte, mai aveam o problema. Dinozaurii.
Avea o colecție de dinozauri din aia de cauciuc si, de fiecare data când ieșeam la cumpărături, scotea cate un dinozaur la plimbare. Si, cat timp parlamentam eu cu vreo vânzătoare, el dădea explicații complete si documentate despre dinozaurul zilei. Si nu se oprea pana nu se lămurea biata femeie de la A la Z. Sa mai spun si ca avea oarece problema cu sunetul R? Știți voi câți dinozauri NU au in nume R?
Comentariu beton!66
Achiesez la faza cu dinozaurii, doar că a mea are 6 ani și se strofoacă la grupul „cht”, mama lui de ichtiozaur! Sau archaeopteryxu’ lu’ pește prăjit! Dar exact așa trebuie explicat la oricine că dinozaurii au trăit acum mulți, mulți ani, a venit meteoritul și BUM! Acum nu mai sunt dinozauri… (insert very sad face). Și mie îmi plac dinozaurii, maaaaaaaamiiiiiiii. Cei carnivori nu atât de mult, dar cei plantivori sunt atât de drăguuuuuuuți!!! 😁😁😁
Comentariu beton!34
Ooo, cunosc! La noi se scot la plimbare figurine Lego Ninjago (lua-l-ar dracii pe ăla de le-a inventat 🥴). Și se relatează oricui are sau n-are chef să asculte despre ele. Și ce puteri au și care cu cine luptă și… și..
și.
Comentariu beton!31
(alta)Iulia stai să zic cum în seara premergătoare concediului s-a urcat soțul meu drag pe un scaun să dea jos trolerul de pe dulap și a aterizat direct într-o pesă de lego care s-a desprins de talpa lui cu tot cu o bucățică bună de cărniță, de a trebuit bietul om să stea tot concediul doar în papuci de apă 😂😁😁😁
Comentariu beton!23
Simona, io zic decât atâta: de când a descoperit fi-miu legourile, eu am ajuns la un nou nivel de creativitate în materie de înjurături 🤣
Comentariu beton!20
(altă)Iulia, te cred la marea artă! Dar toate se spun frumos, în gând, că ăștia mici jur că mai repede prind chestiile astea, decât ichtiozaur și archaeopteryx! 😂😂😂
Să avem cu toții un sfârșit de săptămână minunat!
Comentariu beton!12
Comprtamentul copilului este indus prin puterea exemplului. Lectiile, fie teoretice, fie practice, nu rezolva nimic, de obicei, atunci cand sunt necesare e deja cam tarzior.
Nu prea sunt crezuta atunci cand spun ca nu am primit ABSOLUT nici o vorba nepotrivita de la parintii mei vreodata, in toata viata mea. Si ca, la randul meu, nu am putut sa o fac cu copilul meu. Fiecare repros pe care i l-am adus a fost urmat de scuze si de explicatii.
Sper din tot sufletul si sunt convinsa ca nu voi avea ocazia sa il aud jignindu-si partenera. Cat despre copiii lui, pe care si-i doreste, sunt convinsa ca vor avea cel mai bun tata din lume! Am luat-o cam in serios, asa de dimineata, dar subiectul nu imi lasa loc de glume!
Comentariu beton!34
Deși în general prefer să scriu prostii care să facă oamenii să râdă la cafeaua de sâmbătă dimineața, de data asta cumva nu am putut.
M-a iritat atât de tare comentariul ăla… Pentru că am realizat încă o dată cât de medievali am rămas în gândire și în atitudinea față de copiii noștri 😐
Comentariu beton!28
Chestiunea centrală e răbdarea, pe care o avem toți limitată. E inadmisibil să lovești sau să zbieri la un copil pentru că e curios, energic sau întreprinzător. Să îți versi frustrarea că nu ai fost destul de atent sau ai avut o zi grea. În fișa postului copilului nu există să stea cuminte până părintele își rezolvă treburile.
Dincolo de abuzurile fizice sau verbale asupra copiilor e o paletă întreagă de comportamente dăunătoare copiilor. Măcar bătaia și urlatul ar trebui evitate, nu?!
Comentariu beton!24
Exact! Din respectiva relatare mie asta mi-a rezultat: un copil face o boacănă pentru că e copil și pentru că a scăpat de sub supravegherea adultului și adultul se răzbună tot pe copil.
Cumva cred că am vrut să primesc o confirmare de la voi că nu-s eu nebună și că ceea ce am citit acolo e foarte greșit 😐
Comentariu beton!17
cred că e printre puținele tale articole „de sâmbătă” în registru serios și înțeleg motivul indignării tale. și, ca să-ți răspund la întrebare, da, cred că o snopea pe nevastă-sa, fără rețineri.
zilele trecute, într-un aeroport italian, o mămică româncă smucea fetița și-i adresa niște cuvinte… măi, de-a dreptul mizerabile. lăsase fetița la coada ceck-in-ului și, șoc, fetița părăsise coada. a mică n-avea mai mult de 6-7 ani. îi înotau ochii-n lacrimi și-și mușca buza, se vedea că „tratamentul” nu era ceva nou pt ea. măi, așa mi-a venit să-i trag un cap în gură idioatei, de nu mai spun!
și măcar de-ar fi fost o scenă singulară! îi recunosc pe români instantaneu, când văd copii abuzați.
chestia e că, în situații de-astea, nici nu prea știu cum să procedez. dacă mă amestec și-i apostrofez pe idioți, mă tem că se vor năpusti și mai rău asupra copiilor, când rămân între ei. dacă trec mai departe, mi se rupe sufletul de copiii ăia și adun așa furie neputincioasă-n mine, de nu mai sunt bună de nimic câteva zile.
n-am luat nicio palmă-n viața mea și cred că, unde dă mama, crește frustrarea. iar copilul ăla, cândva, din abuzat, va deveni abuzator.
Comentariu beton!60
Am citit, undevacandva, un proverb care zicea cam asa: vai de copilul caruia mama nu i-a cantat in leagan! Avea o formulare, parca, mai lirica, mi-a „spus” multe, dar nu l-am mai gasit nicaieri! Daca l-ar gasi si posta cineva ar fi frumos de tot!
Comentariu beton!13
@Mălina, înțeleg perfect sentimentul pentru că fix așa simt și eu: dacă nu intervii, te simți ca ultimul rahat pansat, dar dacă intervii și apoi repercusiunile asupra copilului sunt și mai grave?
Pentru că da, am văzut asta întâmplându-se, din păcate 😟
Scatoalce nu mi-am luat, dar câte o joardă peste cur de la bunică-mea, da. Și asta nu m-a făcut să vreau să îmi lovesc la rândul meu copilul, deci cred că transformarea în abuzator la maturitate e oarecum o loterie… Poate ține de noroc, de context, de firea fiecăruia, habar nu am.
Comentariu beton!14
soră-mea a avut copiii înaintea mea; dacă fata a fost modelul căruia trebuia să-i pui oglinda la buze, să vezi dacă mai respiră, băiatul…; apogeul năzdrăvăniilor a fost (d p m d v) în ziua cînd, pe la 4-5 ani, a făcut o „scară” din sertarele mobilei și s-a urcat pe ea pînă la tavan; i-am spus atunci că io copil mai obraznic n-am văzut;
au trecut anii, și s-a îndurat Bunuțu’ să ne trimită și nouă progenitură; știind că s’tem români, probabil, a păstrat pattern-ul; adică e frumoasă de pici (nu e meritul meu), deșteaptă rău, da’ cu o personalitate… că și un sfert dacă ar fi avut doar, tot n-ar fi fost mutălauca școlii; așa că, în spiritul dreptății, am sunat-o pe soră-mea și i-am cerut scuze; am retractat tot ce am zis despre nepot!
mă enervez? sigur! ridic vocea? uneori chiar prea tare; dar pe copila mea, cînd este întrebată dacă îi este frică de mine, o bușește un rîs…
Comentariu beton!53
Ahahahahaha, cunosc sentimentul ăla de superioritate ante-copil… „mvai, dragă, da ce obrăznicătură! Ce răzgâiat… Ce aia, ce aialaltă”, inclusiv cu dat ochii peste cap cu semnificația clară de „când o să am eu copii…”.
Și apoi buf, îți dă viața una peste bot fix cum zici matale 😂
Comentariu beton!26
a, nu, m-am exprimat puțin greșit; n-am suferit, nu sufăr și, sper, îmi doresc, să nu cunosc sentimentul de superioritate în viața asta; adevărul meu este unul singur și îl susțin no matter what; așa că nepotu’ tot obraznic era, doar că, în lumina noilor realități, nu mai prinde podiumul…🤪
Comentariu beton!26
Am văzut destui care fac din astea prin magazine și la fel mă gândeam și eu în sinea mea: „dacă face nevasta așa ceva o pocnește și pe ea?”
În rest, cum ai zis 153467823 întrebări, răbdare ioc și variațiuni pe aceeași temă.
Acum sunt mai mari și nu-mi mai ia 3 ore să cumpăr 2 chestii, de multe ori nici nu vor să mai intre în magazin.
Când erau mici și făceau tantrumuri prin diverse locuri cu multă lume în jur, că ce rost are un meltdown dacă nu te știe juma de cartier sau tot supermarketul, mi se fâlfâia lejer de privirile celor din jur. Oi fi fost nasoală rău, denaturată și insensibilă dar dacă am zis că NU putem lua/merge/face whatever și dacă nici după explicații rezonabile nu se potolește situația, păi rămâne cum am stabilit: tu fă-ți treaba vocală și eu termin ce am început sau doar mă uit la tine până te potolești. În niciun caz nu am urlat sau pocnit copiii ca s-au lovit (chiar dacă făcuseră ceva ce nu trebuia).
Poate că adulții ăștia, stăpâni de copii, ar trebui să aibă un îngeraș pe umăr care să le trosnească una după cap în momentul în care acționează asupra plodului din dotare.
Comentariu beton!22
Ce mi-a plăcut asta cu „adulții ăștia stăpâni de copii” EXACT asta se cred ăia, nu părinți sau bunici, ci stăpâni. Și e atât de trist și mă înfurie atât de tare 😔
Eu am reușit să am copii mai la bătrânețe așa și am avut timp de crescut nepoții așa cum mi-aș fi dorit să îmi cresc puradeii personali: cu drag și răbdare, cu explicat și demonstrat chestii și plimbat și experimentat cât cuprinde, mi s-a rupt sufletul când am văzut că îi tratează părinții după ce i-au luat de la noi și mi s-a explicat doct că nu știu eu ce știe/simte un părinte, doh! Am reușit să am și eu copii și să îi cresc și educ normal așa ca nordicii 😁 de stilul ăla aparent lejer de a trata problemele și să nu crezi că a fost simplu pentru că am rămas singură când ei erau mici dar tot nu mi-am vărsat frustrările asupra lor. S-a trecut prin faza dinozauri, arheologie, antropologie, Hanna Montana, Pikachu și cine mai știe ce și care că am băiat și fată și nu a existat bătaie, circ, țipete, pedepse imbecile sau umilitoare. Se poate să îi creștem bine cu ceva consum nervos adevărat dar să ne și educăm/autoeducăm pe tot parcursul vieții. Am primit un compliment de excepție de la un pici: mamă ce update ți-ai făcut 😂😂😂, și asta pentru că aveam limbaj comun pe un subiect preferat de el. E simplu sau așa mi se pare mie pentru că am un grad serios de infantilitate reziduală 😁 asta m-a salvat de n-am ajuns la balamuc în diverse etape ale vieții. Copiii sunt terapie pentru mine. Când este posibil intervin, din păcate este greu să evaluezi impactul asupra reacției ulterioare a aparținătorului iar protecția copilului este o glumă sinistră.
Comentariu beton!48
Ce tare ești! 🤗
Exact, sunt multe chestii pe care nu i le-ai face unui adult dar nu ai nicio problema sa i le faci copilului. Noi suntem la autodiversificare (na, mai cu mot) și întotdeauna ma întreb: mie mi-ar conveni dacă mi-ar șterge cineva “masa de lucru” când “lucrez”? Nu. Așa ca nu fac. Sunt la entry level ce-i drept, in supermarket atragem numai priviri de babe și vaiiiiii vaiiiii vaiiii.
Comentariu beton!12
Aoleeeeeu, ești nebună, o să omori copilul, o să se înece, aoleu, cum să nu începi cu măr ras și biscuițel diversificarea? 🤦♀️
Nu te trezești și nu te duci la culcare cu textele astea? 🥴
Ce e cel mai nasol la vârsta asta (sau așa mi s-a părut mie) sunt sfaturile nesolicitate. Bănene, parcă în momentul în care văd un bebe, intră dracii ăia răi în toți, de devin instant experți în bebelușeală, băgându-ți pe gât opiniile lor, care mai de care mai cretine 🙄
Dacă treci cu bine de faza asta, o să fie tot mai ușor, așa că îți țin pumnii 🤞
Comentariu beton!17
Ah, ba bineînțeles ca da. Avantaj eu ca nu mai locuiesc in Ro și toate rudele ne văd prea rar sa își dea prea mult cu părerea. Varamea care a început cu clasicul pireut tot și-o ia in freza: cum lasă copilul doua secunde cu cineva ba ii bagă mâna in bere, vin, sampanie, ba ii dau gogoși, merdenele și ce mai apuca. Înainte sa rămân însărcinată ma gândeam ce fain o sa fie cand o sa ma pot înțelege cu copchilul, sa ii explic chestii sa tralala… acum parca mi-e deja dor de bebeluseala, unde sa fiu calma și lângă el e tot ce contează… of!
P.S. Cunosc destule cazuri în care medicii nu au atenționat persoane cu probleme de sănătate evidente că nu ar trebui să procreeze și sper că nu dezlănțui cine știe ce dezbateri pe tema asta.
Te referi la probleme de natură cocofifi la căpuț, presupun?
Da, în mod expres oamenii aceia trebuie atenționați că bor aduce pe lume suflete chinuite fie fin cauza bagajului genetic fie sau coroborat cu tratamentul celor care procreează. Și spun asta pentru că respectivii nu pot purta de grijă/crește/educa un copil tarat și ajunge în grija statului milostiv, vezi persoanele cu dizabilități din centre 🥺
Mda, trist. Extrem de trist 😔
Eu vreau să zic altceva. Bateria aia de mașină are vreo tonă, că am avut onoarea de a căra una prin toată Budapesta când ne-o lăsat mașina baltă. Adică vrea să zică comentatorul că lui nenea părintele i-a păsat de orice altceva în afară de integritatea piciorului odraslei din dotare?
Revenind la subiect, uneori ai timp de 3 ore de explicații, alteori nu. Duci copilul în brațe, coș, ce-o fi. Îți iei șurubul și pleci, nu îți creezi singur singurel o situație de genul.
Comentariu beton!12
Fix aia am înțeles și eu, că asta m-a scos din pepeni – omul ăla, în loc să își facă griji că poate i-a rupt sărăcia aia picioarele copilului, cel mai probabil a urlat la el sau, mai rău, l-o fi căpăcit.
Înseamnă că nu-s eu dilie și nu am înțeles greșit.
N-am avut probleme de astea cu fetele din dotare. Au fost cuminti in magazine, locuri publice, cozi. Cateodata mi-as fi dorit sa faca o „criza” sa ma lase lumea in fata, dar n-am avut noroc… Faza cu „de ce …?” a avut-o doar cea mica si doar intr-o singura locatie: cand treceam pe langa Hanul Ancutei, incepea ploaia de intrebari: „Cum arata Ancuta? Avea parul lung? Era blonda sau bruneta? Avea sanii mari? Avea copii? Dar sot? Avea pisici? Ce le facea de mancare la drumeti? Si desert? Cat plateau?” Vreo 2 ani a durat fascinatia pentru Ancuta.
Comentariu beton!43
Vai, ce am râs de fascinația pentru Ancuța 🤣🤣🤣 Genial!
😂😂😂 genial! Îmi și închipui câte variante de răspuns i-ați dat 🤭
Când am.facut copilul, mi-am.promis ca niciodată nu îl voi umili în public sau acasă, pentru ca nici ai mei nu au facut-o! Slava Domnului, exista milioane de oameni străini care te pot umili, dar nu părinții.
Așadar, pana acum am reușit doar o performanta urâtă de câteva palmute tremurate și alea peste fundulet ( cred ca îmi ajung degetele de la o mână sa le număr), urmate apoi de autoreprosuri imense, lacrimi și iertare .
Am mers și noi peste tot cu el cand s-a putut, am.ratat petreceri sau ieșiri când nu s-a putut, totul fără tristeți din partea noastră pentru ca noi pe el l-am vrut și îl vrem mereu cu noi.
O singură dată l-am bruscat pe fi-miu, avea în jur de 2 ani plus/minus ceva, era iarnă și s-a smuls de lângă mine și a pușcat direct în stradă.
Nu s-a întâmplat nimic, pentru că norocul a fost că a pușcat pe o străduță mică, nu foarte intens circulată și eram și fix în zona trecerii de pietoni.
Dar fiind iarnă și potențial alunecuș pe jos, mi-a stat ceasul când mi-am imaginat toate posibilele scenarii negative care s-ar fi putut întâmpla.
Așa că l-am prins de braț și l-am zguduit, spunându-i printre dinți să nu mai facă niciodată vreodată așa ceva.
Mai e nevoie să spun că apoi, pe drumul spre casă, am plâns de mi-au sărit capacele și apoi mi-am cerut scuze și i-am tot dat explicații zile în șir? 😟
Al meu are 2 ani și 10 luni. Este argintul viu, încă nu reușesc sa îl tin lângă mine. Adora sa meargă la magazin, sa se uite la rafturi și sa pună și el câte ceva în cos. Pe care îl și manevrează. Si nu știu cum face, dar mereu se îndreaptă cu caruciorul numai spre rafturile cu sticle, nu spre cele cu pufuleți. O clipa de neatenție și intra in ele. Si a cui ar fi vina dacă s-ar intampla asta? A MEA!
În parc aleargă de la un loc de joaca la altul cu o viteza amețitoare, în curând ma va depăși la viteza. Si exemplele pot continua, nu avem genul de copil pe care poți sa il iei liniștit peste tot. Si atunci facem planul cât putem de bine: mergem numai în 3 la magazin și în parc, alegem restaurante care nu au usa fix în strada, în cazul în care țâșnește, etc. Și dacă nu avem de ales și are usa fix în strada soc și groaza, si eu ii dau telefonul, sub privirile critice. Face multe boroboate, avem parul vâlvoi, iar seara după ce adoarme suntem (eu și tatăl lui) cu bateria pe minus, niște zombie cu ochii în tavan care nici nu mai pot sa vorbească. Doar ne taram la dus și spre pat.
Dar aceste boroboate pe care le face sunt extrem de amuzante și adorabile. Radem cu lacrimi în fiecare zi, iar eu mereu mi-am dorit un astfel de copil, nu unul care sa stea unde îl pui. Cum as putea sa îl bruschez sau sa urlu la el când face ceva greșit, când el habar nu are momentan ce e greșit sau nu?
Nu am fost nici eu crescuta asa, nu îl cresc nici pe el asa. Fac tot ce pot sa il învăț și îmi asum când nu iese ceva asa cum i-ar ieși unui adult. Pentru ca aici este marea greșeală, lipsa de empatie și așteptarea ca trebuie sa se poarte ca tine în societate. Ori el habar nu are ce e cu el și ce cauta aici…depinde de tine ca părinte sa ii arati și sa il înveți.
Da, m-am enervat citind articolul, si eu asist la multe de când am devenit mama…
Comentariu beton!16
Exact! Există ATÂTEA soluții pe care le poți aplica, astfel încât să nu ajungi în situații aiurea când pleci cu copilul pe undeva.
Și da, așteptările multora sunt atât de nerealiste! 🤦♀️
Eu in strainatate nu am vazut copii care sa alerge aiurea, sa se impiedice, impinga, incat sa ai grija sa nu se loveasca de genunchii tai cand esti in mall, sau pe strada. Normal ca erau familii cu copii mici, dar aia nu fugeau aiurea, ci mergeau de mana cu parintii sau daca nu de mana, atunci langa ei. Explicatia simpla ar fi ca parintii acelor copii nu sunt daci idioti
@zedicus,mai sapă! Sunt și in străinătate copii urlători, care se imping, se bat, îi molestează pe cei mai mici. Chiar ieri un amic a fost chemat la școală că pe fiică-sa o mușcase alt copil. Am văzut sticluță de parfum scump spartă de copil în magazin și nimeni nu s-a dat de ceasul morții. A fost trecută la scăzăminte.
Scuze, te-am dezamăgit!
Niciodata nu ai voie sa ridici mana la un copil sau sa il abuzezi verbal, indiferent de motiv…. Copilul e copil, noi suntem adultii…. am si eu o fetita , acum e mai liniste are deja 9 ani…
dar orice a fost. cand am simtit ca o i-au razna , am plecat de langa ea… pur si simplu, pentru cateva minute, sau pentru o tigara… m-am calmat! Nu ai voie sa iti ranesti copilul in nici un fel!!! Cum ai spus si tu .., ca parinte iti cunosti copilul cel mai bine, sti cum sa pleci la drum, egal unde, cumparaturi, doctor, samd… trebuie sa te pregatesti pentru orice ! si sa ramai calm! o palma sau o tipatura nu a rezolvat niciodata nimic !
Mda, perfect de acord cu tine, dar aparent mulți sunt în continuare de părere că o palmă sau un urlet rezolvă problema 😔
😂 hai că mi-am amintit ce făceam când ajungeam aproape de limită, le spuneam că ies să dau o tură de bloc(să ies cinci minute în jurul blocului) sau o tură de cartier, eh, dacă spuneam „cartier” era clar că e groasă și se potoleau instant 🤭 îmi ieșea mereu câte o prostie pe gură și se termina cu râs general, se detensiona situația și ne vedeam de treabă cu calm. Hai că mă duc la Selgros să cumpăr varză murată și carne că vrea fiemea să îi trimit sarmale 🫣 și dacă nu mai sunt 45°C execut.
Comentariu beton!12
Articolul asta e reclama la Durex, corect?
Comentariu beton!14
Cine se gandeste la durex e deja next level, cine ar trebui sa il foloseasca, nu (se) gandeste.
Comentariu beton!16
Exaaaaact!
Eu sunt eRăul copiilor mei.
Un Balaur.
Dragă Iulia
Ce nu i-am luat când erau mici in magazine de genul ăsta cu baterii auto,dar nu îi iau nici acum că s-au mărit.Cel mare are 21 ,are autism sever,deci e de păzit permanent,mai ales la d-astea,fata mare 15 sănătoasă tun,n-am avut probleme cu ea in mod deosebit,iar ultima mi-a mâncat capul de câtă sămânță de neliniște zace în ea;am dus-o la neuropsihiatrie copii , să facă ceva,n-avea stare exact ca și copilul căruia i-am plăcut raftul cu baterii.Deci,nu pleci cu ei de acasă mai ales la materiale de construcții; când am avut nevoie am căutat servicii on-line cu livrare acasă,am dat 10-100 de lei în plus ,dar să nu fac eforturi inutile .Dar să menționăm că locuiesc în România,la Ploiești, dacă stăteam undeva la țară sau în zone unde nu vine curierul,discutam altfel.Oricum ar fi,la de-astea un adult stă acasă iar celălalt caută în oraș singur ce e nevoie.
Comentariu beton!11
Monica, e bine ca ai gasit solutia asta. Si eu prefer de cele mai multe ori sa comand online, am noroc ca multe se pot comanda. Asa ca mai ies la magazin pentru mancare si cam atat.
Fie-mea are acum 9 ani, de vreo 2 nu mai sta in carutul de cumparaturi (ca tare OK era). Am obisnuit-o sa vina dupa fundul meu inca de mica , de calatorit a calatorit de la 3 luni, efectiv nu are nicio problema.
A facut o data niste draci ca nu-i iau nus’ ce rahat si, asa cum zise si Iulia, am anuntat-o ca plecam din magazin fara sa cumparam. Si asa am facut. Niciodata nu mi-a mai facut nasoale, ca stie ce se poate intampla. Nici macar draci nu am avut, am plecat calma si asta este.
S-a mai discutat cândva aici despre situațiile când pățeam ceva când eram singuri/afară și ne era teamă să mergem/spunem acasă pentru că era posibil să mâncăm bătaie.
Nu cred că am zis atunci, dar nu-mi amintesc să fi avut vreodată teama asta. Nu am fost bruscată/lovită când m-am rănit din vina mea.
Certată poate, explicații cât cuprinde cu siguranță, dar totul după ce buba era verificată, îngrijită, lacrimile zvântate și inima (toate) liniștită.
Nu am copii, practic intens sportul aruncatului cu părerea, dar sper că în situația prezentată prima mea grijă ar fi fost să verific dacă picioarele copilului mai sunt întregi sau e nevoie sa chem salvarea.
E foarte posibil ca la un moment dat să apară și o exclamație plină de năduf „ți-am explicat de 633642 ce poți păți, uite ce pățești dacă nu mă asculți”, dar, știindu-mă cum reacționez la stress, nu mă pot imagina ca prima mea reacție când îmi văd copilul urlând cu o baterie de mașină căzută pe picior, ar fi să-l lovesc, să-l bruschez și să urlu la el.
Comentariu beton!14
Și dacă se lovește la locul de joacă,prima dată vezi cât e rănit, zgâriat,orice ,restul de teoria chibritului poți să o faci acasă.
Comentariu beton!13
Cât mi-aș mai dori să mă întrebe fiu-meu ceva! La 14 ani il plictisesc.
Coroborat cu articolul „Habarniștii”
In altă ordine de idei, dupe cum se știe, aici copilul aparține statului, la tine e doar in ingrijire. Nu dezvolt.
Dar nu i-am văzut să se streseze dacă cel mic țipă, se dă cu fesele de Terra sau umblă prin marele nămol.
Nici cu ochii pe el ca pe butelie nu i-am văzut.
În schimb am văzut mai peste tot afișat numărul de telefon de la Protecția copilului in cazul in care freun puradel vrea să iti dea de lucru și să stârnească o anchetă socială la tine acasă.
Comentariu beton!17
Eu nu am copchii și nici nu sunt pe vre-o lista , in schimb am o teorie rezultata din observarea și studierea părinților din jurul meu. Cei ce au avut înainte de copil un catel sau o pisica , un animaluț crescut cu dragoste , educat și îngrijit gestionează mult mai ușor și as putea spune chiar mai frumos toate “ problemele” normale pe care le au ca și părinți de omuleț . Probabil de aici vine superioritatea aceea pe care eu o văd mai mult ca pe o experiența și un alt mod de a vedea toate curiozitățile și posibilitatea infinita și imprimanta de a face tampenii
Cât mi-aș mai dori să mă întrebe fiu-meu ceva! La 14 ani il plictisesc.
Coroborat cu articolul „Habarniștii”
In altă ordine de idei, dupe cum se știe, aici copilul aparține statului, la tine e doar in ingrijire. Nu dezvolt.
Dar nu i-am văzut să se streseze dacă cel mic țipă, se dă cu fesele de Terra sau umblă prin marele nămol.
Nici cu ochii pe el ca pe butelie nu i-am văzut.
În schimb am văzut mai peste tot afișat numărul de telefon de la Protecția copilului in cazul in care freun puradel vrea să iti dea de lucru și să stârnească o anchetă socială la tine acasă.
PS: Am niste vecini care tin câinele in cușcă in sufragerie. Poate fi o soluție
Eu am patit-o cu juniorul cand s-a ranit rau de tot. Si eram langa el. Amandoua la locul de joaca.
1. Avea vreo 4 ani si se juca cu un baiat de la el din clasa la locul de joaca. Langa, dalele de pe trotoar erau scoase pentru ca se lucra. Eu le atrag atentia sa lase dalele care le starnise interesul (dale de 50/50 si cateva kg in greutate). Le-au lasat si incep sa se joace cu pamantul de langa. Eu ma intorc sa pun niste ambalaje la cosul de gunoi, 2 m mai incolo. Cand ma intorc 10 secunde mai tarziu carau deja o dală. Le strig sa lase dala. Nu termin ca celui de al doilea baiat ii scapa dala pe gamba lui fii-miu. Urmarea? Toata pielea de la genunchi in jos si pana la glezna era rasa 🫣. Atunci am reactionat cam urat. Le-am zis de vreo 2 ori ca ii atentionasem sa nu se joace cu dalele. Apoi l-am luat pe junior in casa sa il curat si sa il bandajez. Nu l-am mai certat dar i-am explicat de ce e bine sa asculte de sfatul parintilor.
2. Eram doar eu cu el la locul de joaca si vrea sa se suie pe un fel de poarta de metal. Eu la jumatate de metru de el, il incurajam ca poate sa stea agatat (la 1,5 m inaltime, cred). Timp in care vine taica-su de la serviciu calare pe bicicleta. Ii fac cu mana, el saluta si juniorului ii aluneca mana de pe bara si cade in fund sprijinit de mana. Urmarea? 4 ore la urgente ca si-a rupt un os de la inchieietura mainii. Mi-a fost asa de mila de el atunci. Si a doua zi am plecat in vacanta. Evident ca a avut parte de tratament preferential😀. Avea pe atunci vreo 5 ani.
Oare sunt vinovata aici sau a fost doar un accident? Eu tind sa cred ca in amandoua cazurile a fost doar un accident.
Dar trecand la oile noastre. I-am explicat de fiecare data copilului de ce. Si pe oriunde l-am luat am incercat sa il tin ocupat. Doar in magazinele cu haine pentru copii il mai lasam la locul joaca sa butoneze si eu cativa metrii mai incolo ii alegeam haine, dar tot cu ochii pe el.
Am remarcat la o ruda ca le spunea copiilor tot timpul: ca asa zic eu sau asa vreau eu. Atunci mi-am dat seama de ce copiii ii raspund asa de urat, fix pe aceeasi moneda.
Eheei, dragii babei, ia de vă închipuiți în ce film am jucat eu cu doo bucăți băieți, diferența de vârstă fiind de un an și noo luni. Prietenii le spuneau frații dinamită.😁 Energici, curioși, dar nu cretinoizi. Adică nu au făcut crize de isterii cu tăvăli și zbierăte. De ce? Pentru că am făcut eforturi supraomenești să le explic, să comunic cu ei la nivelul lor de pricepere. Niciodată nu i-am bruscat, niciodată nu le-am vorbit urât. Ce am mai făcut? De fiecare dată când am greșit, le-am recunoscut asta și i-am rugat să mă ierte. Și acum fac asta. Ei au fost tot timpul consultați în deciziile pe care urma să le luăm, gen unde mergem în vacanță, ce mașină să ne luăm, etc. Mama nu era de acord cu asta. Pe principiul copiii nu trebuie amestecați în problemele adulților sau în deciziile lor. Însă eu nu am luat-o în seamă, am făcut cum am crezut de cuviință. Le-am spus tot timpul de ce bani dispunem, ce ne permitem, ce urmăm să facem. Au fost vacanțe în care le-am explicat că ăștia sunt banii și avem două opțiuni: stăm doar o săptămână și ne facem cam toate poftele, sau stăm două săptămâni și nu ieșim din bugetul zilnic. Mâncăm la rulotă ce gătesc, cumpărăm strictul necesar. S-a votat a doua variantă. Și acum ne consultăm toți patru în ceea ce privește deciziile pe care le luăm, mai ales la firmă. Mă consult cu ei și în privința asociației civice. Băi, îmi dau niște sfaturi atât de clare și la obiect, că mă lasă praf. Sunt atât de obiectivi, atât de pragmatici încât uneori am impresia că ei sunt adulții mai adulți decât noi.
Comentariu beton!26
@AdinaL, cu mare emoție îmi amintesc când copiii mei mi-au dat soluții când eu nu mai vedeam rezolvare încât o s-o spun toată viața, sunt copleșită și fericită că îmi sunt copii, sprijin și prieteni, între ai mei diferența este de 1 an și cinci luni 😁 și sunt geniali. Acum știți și voi că se spune că în educația/manifestările copiilor se vede educația părinților și nu cea de vizită ci cea de acasă de zi cu zi unde nu au spaima că îi vede lumea și se manifestă în plenitudinea grobianismului/sadismului și violențelor fizice sau verbale. Și mai este ceva, copiii iubiți sunt frumoși, calzi, senini, vii.
Comentariu beton!11
Bieții copii din situațiile acestea 😥
Eu nu am, dar sunt absolut împotriva acestor abordări violente. Copilul se manifestă cum poate și el la nivelul respectiv de dezvoltare, adultul nu are nicio scuză!
Comentariu beton!11
Iar apropos de copilărie, nu am avut parte de corecții fizice (decât vreo 2 pălmuțe la gluteuși de la bunică-mea când era să fug în stradă). Când eram prin clasa a treia, venind acasă împreună cu o colegă m-am împiedicat (da, ăsta a fost talentul meu dintotdeauna 😁) și mi-am rupt ștrampii în genunchi+ rașchetat genunchiul respectiv. Am rămas interzisă când colega s-a oferit să mă însoțească acasă și să-mi țină partea ca să nu iau bătaie 😥
În schimb mi s-a făcut teoria chibritului la fiecare chestie până mi-a intrat în căpățână. Taică-meu și acum o face „deschide ușa la mașină cu mâna stângă că așa vezi mai ușor în oglindă dacă vine ceva” 😛
Comentariu beton!13
Cand am vazut titlul articolului si eram pornit pe scris un comentariu acid am vazut ca l-a scris (alta) Iulia, apoi l-am citit si, fiind de acord cu tot ce s-a spus, nu mai am ce spune (in afara de „rasuflatul asta” de comentariu). Totusi, am sa raspund la ultima intrebare pentru ca am vazut o chestie de genul doar ca nu cazuse o baterie de masina ci o punga de orez care s-a spart si imprastiat peste tot. Nenea sot i-a dat una peste fata sotiei incat acesteia a inceput sa-i curga sange din nas si-a urlat la ea ca ea o s-o plateasca din banii ei – badaran de prima clasa.
Oricum, sunt de parere ca pentru comportamentul neadecvat al unui copil mai mic sau mai mare nu e de vina el ci chiar parintele, adultul, care trebuia sa-l invete cum e comportatul in societate.
Comentariu beton!12
Hello
Vroiam să nu comentez azi, dar mi-am amintit la un moment dat că, oricât am citi, autoeduca și autocontrola la nivel teoretic, practic, în momente de criză „iese mama pe gură”. Sau tata, sau bunica, sau mătușa sau învățătoarea, tot satul, iese cineva strigând ” ți-am spus de o mie de ori…. ”
Am trăit-o în toate pozițiile și este greu de tot să te simți bine când ca adult și părinte ai fost depășit de situație și ai dat mai departe ce ai primit. Sunt multe sentimente cu care adulții se confruntă. Vinovăția și furia sunt doar un fel de glazură, așa. Da, este greu, dar încercăm să fim părinți mai buni decât au fost alții cu noi când eram copii.
Mai concret, deși au fost și momente limită, de oboseală de tot, am fost o mamă norocoasă. Copila era liniștită la cumpărături de la 3 ani. Mi-o amintesc cu un baton de brânză cu ciocolată în mânuță așteptând să ajungem cu coșul de cumpărături la casă și să îl plătim. Pe urmă putea să îl mănânce.
Cu de ce-uri nu m-a zăpăcit. Întreba, răspundeam, se gândea, următoarea întrebare era legată de subiect. Aveam discuții mature de la grădiniță.
Bine, am stat foarte mult cu ea și am și vorbit foarte mult. Știam ce știe, cum gândește. Comunicarea este până la urmă cheia ca să îți cunoști copilul.
Plus, trebuie să știe că ceea ce face are consecințe – bateria de mașină nu este jucărie, este grea, poți să te lovești etc.
Răbdare vă doresc și îmi doresc!
Nu toți oamenii sunt capabili să fie părinți. Un copil e o responsabilitate de lungă durată (minim 18 ani), iar adulții care îl concep ar trebui să se gândească bine cum ar arată viața lor cu unul pentru a vedea dacă într-adevăr și-l doresc și sunt apți să îl transforme într-un adult funcțional.
Eu nu am copii, deci nici sfaturi. Singura mea experiență cu un copil este cu nepotul meu (fiul verișoarei mele) de 2 ani și 9 luni. Am stat singură cu el, am fost la mare, la supermarket și la restaurante cu el, cu sora și cu părinții lui. Când nu primește uneori ce își dorește, se pune pe jos și începe să plângă. Noi stăm lângă el și așteptăm să termine fără să-l certăm sau să-l bruscăm. După ce plouă, iese afară și sare prin bălți în curtea din fața casei. De ce i-ar refuza cineva ceva atât de distractiv? Hainele se spală și copilul e fericit. Are voie la televizor, dar se plictisește după 20 de minute, iar telefonul îl aruncă pe jos.
Face multe pozne, însă inofensive (știe că nu are voie să mănânce ceva ce nu e mâncare sau să bea altceva înafară de apă plată din sticla lui, nu are acces la obiecte ascuțite, pe stradă trebuie să fie ținut de mână). Acum 2 zile erau doar el și sora lui acasă, iar ea s-a dus la baie. În cele cinci minute a golit un tub de fond de ten din noptieră pe patul părinților. Pătura a rămas cu urme după spălare. Când verișorii mei au ajuns acasă, prima dată au râs (erau desene sub formă de inimioare) și apoi i-au explicat că nu are voie să ia ceva din geanta cu cosmetice. Sora lui (13 ani) l-a scos afară la joacă că să nu mai producă și alte pagube.
Se mai enervează și ei, dar nu țipă la el și îi explică unde a greșit. Au spus în primăvară, când se juca cu oalele pe podeaua din bucătărie, că viața lor ar fi plictisitoare fără nepotul meu acum.
Eu am fost crescuta cu bataia si n-am inteles niciodata de ce imi luam bataie dupa ce cadeam sau cadeau chestii peste mine. Adica nu m-a batut soarta destul? Mi-am luat deja „bataia” de la cutia aia, de ce imi mai iau bataie si de la parinte?
In orice caz, chiar si acum, daca am o problema de sanatate nu o discut in familie, evit cu totul. Am inceput sa merg singura la medic de foarte mica.
Da, da, asta am invatat din bataia post ranire – faptul ca ranile si bolile mele sunt ceva de ascuns fata de familie.
Comentariu beton!13
⅜Of!
Îți trimit o îmbrățișare virtuală!
Am 57 de ani dar părinții mei m-au crescut și educat fără bătaie. Mama învățătoare, tata lăcătuș mecanic.
Fără bătaie dar morală și explicații cât cuprinde!
Pentru asta le mulțumesc!
Nu erau în trend cred cu parentingul lor.
Cu riscul de a face pipi direct contra vântului care aderă prin comentarii, mi se pare mie sau cam puneți la egal o palmă peste fund cu abuzul unui copil? Să fie chiar așa binară situația?
Poți abuza și cu vorbă fină, nu e nevoie de țipete. Și cu o mângâiere, când poate una peste fund e mai potrivit. Și lipsa de limite clar definite de consecințe imediate e tot un abuz.
Voi vă cam limitați strict la o situație binară: eu nu aș țipa, striga, bate, etc etc etc. Poate nu e chiar așa simplu.
Ok, pot să înțeleg aspectul, dar palma peste fund i-o dai când îl vezi că începe să tragă de bateria aia după ce i-ai explicat de enșpe ori că e grea și se poate răni.
Nu cred că realizezi ceva cu palma peste fund dacă i-o dai în timp ce urlă din toți plămânii cu o baterie de mașină pe picior.
Pe aici, prin tari straine, se considera ca in locul unei educatii proaste (ca exista si asa ceva, adica exista parinti ce nu sunt capabili sa-si educe copiii decat prost!), mai bine deloc, adica lasi copilul sa decida, sa faca alegeri. Nu’s ce sa zic! Copiii sunt foarte inteligenti dar nu inseamna ca au si discernamant, pentru asta se cere experienta de viata. Totusi zic ca nici ca la noi (autoritate, bataie, stiu ca nu toti fac asta dar destui!!) insa nici ca la ei, adica lasi copilul sa treaca strada sa invete singur ca e periculos daca nu este atent!
Ideea mea e ca cel mai de pret lucru pe care poti sa-l daruiesti unui copil, ca parinte, este dragoste! Neconditionata! Fara sfarsit si fara inceput si protectie si ingrijire si sa-l inveti sa fie OM. Si sa-l pui pe primul loc in viata ta si el sa stie asta. In fine, consider, de fapt stiu ca asa este, ca toate „derapajele” unui copilas nu sunt din vina lui ci din vina parintilor. Asa ca agresivii ar trebui sa-si aplice singuri cateva perechi de palme de fiecare data cand copilasii lor fac boacane.
Dragoste necondiționată? Definește, te rog. Ca principiu, nu sunt compatibil cu orice chestie care se cere necondiționat. E un fel de bullshit pe care îl repetăm în societate că așa-i frumos, dar nu credem în ea.
Nu ti pare normal sa simti asta, dragostea neconditionata, adica sa poti sa mori pentru copilul tau sau sa traiesti daca asta se cere? Daca fata de fiinta ce este carne din carnea ta si sange din sangele tau nu poti sa simti asta atunci fata de cine?
Eu cred ca dragostea neconditionata este o expresie abuzata prin folosirea ei aiurea (adica in situatii in care doi straini se intalnesc si cred ca se iubesc de mama focului si mai cred ca o sa fie asa mereu!) dar niciodata nu este aiurea in legatura cu copiii tai.
P.S. Am fost un pic cinica cand am spus ca intre doi straini ce se intalnesc nu exista dragoste neconditionata! Chiar eu am intalnit o astfel de pereche ce si-a facut un juramant al iubirii si.. al mortii. Si-au promis ca daca unul din ei o sa ajunga neajutorat, celalalt sa-l ajute sa treaca dincolo, fara suferinta. Si chiar au facut ce si-au promis doar ca lucrurile au luat o intorsatura neasteptata care parca spunea ca noi nu avem drept de viata si de moarte unul asupra celuilalt.
Sa stii ca nu vorbesc din povesti cu Romeo si Julia.🙂
Mai eu ce sa zic copilul cel mare a fost nazdracan pana la Dumnezeu de ma scotta din fire, starea mea mentala nu era cea buna ca eram inca cu tatal lor si am dacut niste greseli pe care nu mi li iert. Insa am inteles ca nu e ok cum sunt si cum l-am nascut pe al doilea am remediat situatia si am defenit dintr-o data calma si normala ca sa zic asa.Am momente cand imi vine sa ii strang de gat pe amandoi dar vorba ta strang din dinti si merg mai departe. De stat cu gura pe ei stau non stop la modul sa isi faca patul, sa isi faca ordine, sã, sã etc pana le intră in cap si fac ce trebuie dar fiind mai mari e simplu le zic de doua ori sa faca si nu fac le iau gadgeturile si se executa instant.