Mi‐am adus aminte ieri de o fază pe care am uitat să v-o povestesc.

Când am ajuns sus la Nordkapp, la The Globe Monument, era în jur de ora 18:00, iar la fața locului nu se afla foarte multă lume. Erau maximum 30-40 de oameni, spre deosebire de a doua oară când am ajuns, la apus, moment în care acolo părea manifestație publică.

Ei, dacă tot erau puțini oameni, lucrurile se desfășurau după un fel de regulă creată ad-hoc de cei care-și doreau să se fotografieze lângă The Globe.

Evident, toți își doreau să fie singuri în poză, și pe bună dreptate. Parcă arăta mai bine poza când erai singur, nu împreună cu alți 43 de inși care-și făceau și ei poză în același timp. Dacă tot nu eram foarte mulți acolo, pe loc s-a instaurat o regulă la mica înțelegere: urcai lângă The Globe și-ți făceai poza, în timp ce ceilalți așteptau, nu mai urca nimeni lângă tine.

După care te dădeai jos, urca altcineva să-și facă poza și tot așa. Dacă nu erai mulțumit de poza pe care ți-o făcuseși, așteptai să-ți mai vină rândul o dată. Simplu, elegant, eficient.

Asta este, de altfel, explicația pentru care și eu sunt singur în poză. Că m-ați întrebat mai mulți cum de nu mai era lume acolo. Lume era, doar că fiind puțini și civilizați, am reușit să ne înțelegem prin limbajul universal care poartă numele de bun-simț.

Ei bine, prieteni, tot acest flow de lucru (că nu știu cum să îi spun altfel) era spart și întrerupt de habarniști.

Ce? Nu știți ce sunt habarniștii, este? Habarniștii sunt oamenii ăia care pare că sunt căzuți în permanență de pe altă planetă, ăia care habar nu au ce se întâmplă în jurul lor. Ăia despre care te întrebi „oare cum au supraviețuit până la vârsta asta?”, pentru că par compleți rupți de realitate.

Ei erau singurii care efectiv nu observau că lumea de acolo își făcea fotografiile după o regulă, fie ea și adoptată ad-hoc.

Se urcau pe postamentul de ciment pe care era The Globe, își făceau fotografiile de care aveau nevoie, după care, în loc să elibereze spațiul, rămâneau acolo să se uite la ele. Eventual, dacă erau doi sau mai mulți, se și consultau pe subiectul „îți place cum a ieșit?”. Trebuia să le spună cineva să plece, ca să se poată urca următorul.

De-aia le și zic habarniști și nu nesimțiți. Pentru că se vedea din reacția lor, atunci când le atrăgea lumea atenția și le spunea c-ar fi bine să elibereze locul, că erau veniți cu pluta.

Căscau ochii mari a mirare sinceră și se vedea pe fețele lor că nu rămăseseră pe loc pentru că îi durea-n cur de restul oamenilor de pe acolo, ci pentru că ei nu sesizaseră că toți așteptăm să-și facă ceilalți pozele. Pur și simplu nu sesizau că postamentul rămâne gol cu un scop, nu-și puneau nicio clipă întrebarea „oare de ce nu mai urcă nimeni dintre ăștia să se pozeze?”.

Mă uitam la ei siderat și nu-mi venea să cred că oamenii ăștia există. Să știți că de fiecare dată când dau peste habarniști, mă întreb unul și același lucru: oare cum o fi să treci prin viață așa, ca gâsca prin apă? Să n-ai nicio treabă cu ce e în jurul tău? Să fii complet detașat și, mai ales, să nici nu te intereseze că ești paralel cu tot și toate?

Cum o fi să ajungi la 30, 40, 50 de ani și să fii incapabil să-ți dai seama că în jurul tău se întâmplă lucruri? Uneori mă încearcă chiar o ușoară invidie, să știți. Parcă mi-aș dori să fiu și eu complet detașat și habanist, că sigur-sigur aș trăi peste suta de ani.

sursa foto: freepik.com