A existat o foarte lungă perioadă în care românii nu au mai vrut să aibă de-a face cu nimic din ce era produs în România. Mă refer aici la produsele alimentare, să știți, adică la mâncare.
După mulți ani de privațiuni în care procurarea unei simple ciocolate chinezești era o întreagă aventură, au urmat alți ani mulți în care magazinele au fost invadate de produse de import. Produse pe care noi le cumpăram în neștire pentru simplu motiv că până atunci ne fuseseră interzise.
Nici nu conta dacă erau mai bune sau dacă aveau o calitate mai ridicată decât produse asemănătoare fabricate în țară, pur și simplu nu ne interesa. Tot ce conta era că acum aveam acces la ele, prin urmare ne umpleam coșurile.
În ultimii ani, de când mă tot plimb prin Europa asta a noastră, am constatat că în țările prin care trec se încurajează consumul de produse locale. Mă rog, acolo unde înțeleg cât de cât limba țării respective, mi-am putut da seama de asta.
În Franța, Italia, Spania sau Portugalia am văzut și am auzit (ascult radio în mașină) nenumărate reclame care îndemnau consumatorii să cumpere produse locale, produse făcute în țările lor.
Treabă despre care aș putea să jur că e valabilă și-n țări precum Germania, Cehia sau Danemarca, de exemplu, dar cum nici germana mea, nici ceha, nici daneza nu sunt ce trebuie, o să iau de bun rezultatul studiilor. Studii care spun că în toate țările UE câștigă teren consumul de produse locale.
Trend care începe să fie vizibil și în România ultimilor ani, să știți. Nici n-a durat mult, n-au trecut decât mai bine de 30 de ani. 😊
Cert este că nu aveam nevoie de studii ca să-mi dau seama de acest trend, pentru că-l observ cu ochiul liber și la mine, dar și la cei din jurul meu. Oamenii cu care mă intersectez, dacă au de ales, vor alege aproape întotdeauna un produs made in România. Lucru care, vă zic cât se poate de sincer, mă bucură tare de tot.
Am făcut această introducere ca să va pot spune despre una dintre cele mai mișto inițiative, din domeniul alimentar, de pe întreg teritoriul carpato-danubiano-pontic: TripluRO (3RO).
Ce înseamnă TripluRO? Fix asta: produse cu ingredientul principal provenit din România, procesate și ambalate în țara noastră. Produsul alimentar, că despre el vorbim, trebuie să fie cultivat, crescut, extras (sau fabricat) în țară și să fie procesat și ambalat în România.
Unde se întâmplă toate astea? În rețeaua de magazine PENNY, acolo se întâmplă. Dacă nu le-ați văzut deja, cu siguranță o să observați pe rafturile PENNY o mulțime de produse marcate cu eticheta 3RO. Ei bine, toate aceste produse fac parte din campania „provenit, procesat și ambalat în România”.
Cred că nu mai e nevoie să explic de ce mi se pare una dintre cele mai mișto inițiative, dar o s-o fac.
Atunci când alegi de la raft un produs 3RO, alegi de fapt să susții producția în România. Alegi să încurajezi economia circulară, adică cea care va genera plus valoare pentru această țară.
Să ne înțelegem, nu vorbim despre idealizatele produse marketate ca fiind provenite de la țărani, din zona rustică, nu vorbim despre rețetele tradiționale ale tușii Aglaia, despre coșuri de răchită si bucate ca odinioară așternute pe ștergarul lucrat de mâinile bunicii.
Nu, prieteni, vorbim despre produsele specifice supermarket-urilor, produse pe care le cumpărăm cu toții, produsele care ajung în coșurile noastre de fiecare dată când le călcăm pragul. Carne, lapte, brânză, ouă, unt, pâine și derivatele lor. Pe scurt, produsele pe care le cumpărăm, cei mai mulți dintre noi, când mergem să ne aprovizionăm cu ce vom mânca săptămâna viitoare.
Astea sunt cele care contează, la nivel de economie, despre ele zic că provin de la noi.
Iar PENNY are deja o rețea de peste câteva sute de furnizori locali, al căror număr crește în fiecare an. Datorită acestor furnizori, în prezent, 100% din carnea proaspătă de vită, pui și porc vândută în magazinele PENNY îndeplinește condițiile pentru a face parte din proiectul 3RO.
Țineți minte asta: de fiecare dată când o să alegeți de la raft un produs inscripționat TripluRO, să știți că ați făcut un pic de bine României.
Avem un PENNY la fix 650 de metri de casă (serios, i-am măsurat), așa c-am considerat că nu e un efort prea mare să merg cu distinsa stăpână a sufletului meu și să aruncăm un ochi la raft, să vedem cum se prezintă situația. Ceea ce am și executat. Situația se prezintă fix cum vedeți mai jos.
Exact la fel am si eu un Penny peste drum de blocul in care locuiesc si da, am remarcat si noi 3RO. Mă bucur tare mult de această inițiativă, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui lanț german de magazine.
Comentariu beton!26
Eu mi-aș dori ca TOATE supermaketurile și hypermarketurile să facă ceva asemănător. Îți dai seama ce impact ar avea?
E un început! Poate va deveni cu adevărat un trend și se vor alinia toate supermarketurile la el!
Comentariu beton!11
Așa sper. Și sunt semne că așa se va întâmpla.
Mega Image are demult produsele Gusturi Românești care au o poveste asemănătoare, iar la fructe si legume le găsești pe cele achiziționate prin rețeaua locală.
Carrefour are un program asemănător, nu mai stiu exact cum se numește, dar cred ca e corect sa recunoaștem ca există acest proces in place.
In București, noi mergem sâmbăta la Agronomie pentru produse atent procesate in România. Exista târguri asemănătoare la Academia Militară si pe Bd. Unirii, doar cele pe care le stiu eu
Da, cumpar. Si in Belgia e politica asta si cumpar produse locale care sunt de obicei si mai ieftine decat celelalte produse. Daca ma aflu in România cumpar de regula produse românesti. Mi se pare de altfel normal sa cumpar produse locale.
Comentariu beton!17
Da, astă primăvară, în Belgia, am sesizat campanii extrem de agresive vizavi de produsele locale. Știu că m-am și gândit „da, domnule, așa se face”.
Și în Germania sunt mai ieftine produsele locale, mai ales cele din landul în care locuiești. O inițiativa super, a celor de la Penny. Când ajung în RO, o să cumpăr de la ei. Merită promovarea.
Am un Penny la 3 stații de autobuz de mine și merg în weekend când acolo, când peste drum la Lidl. O să mă uit de acum încolo la produsele 3Ro. Mi se pare o inițiativă tare faină!
Comentariu beton!18
Poate dai și feedback despre ce-ți iei. M-aș bucura.
Nu stiam de initiativa lor, de ani buni insa aleg daca am optiune produse românesti, sau made in ro si afara daca le gasesc, nu se pune problema in tara.
Comentariu beton!11
Și eu, să știi.
Buna inițiativa celor de la Penny cu 3RO. Trebuie urmărit cum se dezvoltă in timp.
Peste tot in lume se promovează produsele locale, însă trebuie să se conformeze standardelor de calitate și să aibă și un preț convenabil, având in vedere că atât transportul cât
și înmagazinarea se reduc la minim. Partea slabă a proiectelor de genul ăsta e că producătorii locali nu întotdeauna pot asigura livrarea mărfii în cantitățile dorite și la timp.
Eu le doresc mult succes celor cu marca 3RO. Le țin pumnii.🤞🏻🤞🏻🤞🏻
Comentariu beton!12
Având în vedere că vorbim despre ditamai lanțul, cu siguranță că produsele care ajung la raft sunt conform cu standardele de calitate.
Dacă am de ales, cumpăr produse românești de fiecare dată. Iau și de la țară și din grădina mamei. Gătesc foarte mult în casă. Inclusiv pâinea. Nu știam de inițiativa Penny. Am și eu un magazin in apropiere. O să merg sa văd produsele 3Ro. Mulțumesc pentru informații.🤗
Comentariu beton!20
De fiecare dată când cineva îmi scrie „nu știam despre asta”, în urma vreunui articol de-ale mele, mi se mai umflă un pic pieptul de mândrie. 😀
@MV, l-am și distribuit pe Facebook.
Să afle cât mai mulți oameni.
Mulțumesc.
Chiar ieri am fost la penny. Am cumparat ciuperci, pepene, lapte, carne produse in romania
Comentariu beton!11
Perfect. Așa se face.
Mi se pare foarte mișto ideea. Nu e nimic anormal în a promova produsele locale, dar depinde cum o faci. Promovarea de către politicienii noștri îmi crește tensiunea, e naționalism. Sunt multe magazine ce au produse românești, și Mega are Gusturi Românești. Dintre toate magazinele, Mega Image e preferatul meu. E curat, organizat, gamă variată de produse. Lidl, Kaufland, Careffour și Auchan nu îmi mai plac demult, sunt aglomerate și murdare. Profi nu are nimic din ce am nevoie, prețuri mari la branduri no name, și, o perioadă, o abordare cam agresivă cu al card de client pentru puncte. Cum nu am Penny la mine în sat, nu îl frecventez, deși mi-ar plăcea, din când în când. Dar au fost listați și ei în Bringo, poate în timp, se vor mai îmbunătăți pe partea asta. Prima experiență nu a fost așa pozitivă, mai încerc.
Stai, ce? Ai comandat de la PENNY prin Bringo și n-a fost ok? Zi și ce n-a fost, că mă ocup eu să ajungă la cei de la PENNY.
Păi ce nu m-a încântat a fost că nu aveau cu ce să înlocuiască produsele ce nu le aveau pe stoc. Sau nu s-au gândit la asta, nu știu. Ce mi-ar fi plăcut ar fi fost să mă sune să mă întrebe dacă vreau înlocuire, dacă nu știau ce să facă, sau doar să îmi zică că nu avem produsele x,y pe stoc, nu avem cu ce să le înlocuim. Puteau să le înlocuiască direct, atâta vreme cât era acelasi gen de produs, nici nu era necesar să mă sune. Cei la Careffour înlocuiesc și confirmă și telefonic, chiar dacă și aplicația are funcționalitatea asta de informare. Cam atât, livrarea a fost rapidă, prețul livrării foarte bun. Mulțumesc 🙂
Bine ar fi ca inițiativa asta să fie în toate magazinele pentru că eu n-am Penny în zonă, da’ am un Kaufland și un Mega.
Mega are ceva de genul. Despre Kaufland nu cunosc.
@anel, toate au. Produsele românești au eticheta și denumire distinctă ( „Gusturi românești ” la Mega, „Cămară noastră” la Lidl, „Drag de România” la Carrefour, Kaufland are și el dar nu prea îl frecventez așa că nu mai știu ce denumire folosesc.
Oricum, de Penny nu știam, așa că o să mă duc cât de curând să văd ce și cum.
Intotdeauna cumpăr produsele românești, când am de ales!
Comentariu beton!14
Vedeți ca nu mereu „Gusturi romanesti” sau mărcile de genul au și carnea de proveniență din România… Citiți cu atenție eticheta…Eu am fost uimita când am văzut asta…
@dana, uite că n-am verificat de mult. Când au apărut, am verificat și totul era romanesc. Așa au fost și promovate.Nu mă așteptam să se schimbe ceva ! O să verific din nou!
La Kaufland e „Vreau din Romania”.
Unele sunt ok ( eu am mai luat carne tocata mixta porc-vita, carnati), tortelini, … altele nu au fost ok si am revenit la chestiile consacrate.
Depinde de gust si cum esti obisnuit.
I-au si de la Lidl cand ma nimeresc cu ce imi trebuie pe marca lor proprie „Camara nostra” (carne mai ales).
…daa….sunt o mare carnivora!… 😉
întotdeauna, oriunde mă aflu în lume, caut produsele locale (și cu atît mai mult cînd sunt acasă); de ce? pentru că așa consider eu că îmi reduc amprenta de carbon; chiar nu văd rostul să cumpăr afine din Peru și fasole din Egipt, că astea cresc și la noi; a, că trebuie un avocado? ok;
n-o să uit pururi discuția dintr-un supermarket, pe Costa Blanca, unde hoardele de englezi cumpărau niște tomate perfecte; și tînărul de la raft, pe care l-am întrebat ce mă sfătuiește, mi-a pus în coș niște roșii mai mult verzi, de a început nevastă-mea să pregătească măturoiul cînd i le-am dus în apartament; jur că simt și acum gustul salatei ăleia; plus usturoiul din nu știu ce insulă… curcubeu pe cerul gurii!
Comentariu beton!32
Ma men. 💙
Nu mai cumpăr demult decât ocazional produse româneşti. Sunt şi scumpe gen 2,40 eur borcanul de zacuscă. În Germania se încurajează produsele locale dar nu se înghesuie nimeni. Prin local înțeleg regional, de ex. la magazinul Lidl, Edeka sau Netto de alături să fie legumele din Țara Usturoiului (Knoblauchsland) la vreo 4 km de ele. Sau de la crescătoriile locale de animale. Calitatea fiind relativ similară decide prețul, nu ştiu cum se face dar localele sunt mai scumpe. Trec zilnic cu bicicleta spre muncă pe lângă câmpurile şi serele ălea.
Comentariu beton!14
Habar nu aveam! Am un Penny relativ aproape de casă, chiar doua, dacă stau bine sa ma gândesc, s-a mai deschis unul de curând. Recunosc însă că, fiind multe magazine în zona Mega, Kaufland, Lidl, Profi, nu ajungeam decât foarte rar la el.
Pentru ca efortul de a ajunge la ei este minim raportat la câștig, chiar voi merge de acum încolo. Ar trebui însă mediatizata mai mult initiativa lor pentru ca este lăudabilă.
Să știi că am văzut și ceva reclamă pe tv pentru 3RO. Dar cine se mai uită pe tv? 😁
Așa cum am zis deja 3RO e o inițiativă foarte bună, iar eu sper să se bucure de succes mulți ani.
Pasul următor ar fi însă să cumperi cartofi cu o etichetă de genul: „acești cartofi sunt livrați de nea Caisă din Cucuieții de sus”. Simply the best!
În cazul meu, e foarte simplu. La un raport calitate-preț apropiat – da. În caz de disparitate semnificativă în favoarea produselor similare, de origine străină, nu.
Si nemții fac publicitate agresiva produselor locale.
Din păcate, produsele lor, locale sau nu, n-au niciun gust. Așa ca eu cumpăr din magazinele ucrainene unde mielul are gust de miel, porcul are gust de porc si unde găsesc borș, pate de ficat si alte produse cu care gătesc românește.
Comentariu beton!15
Hai, mă, nici vestiții lor cârnați?
curios. io am cumparat produse bune in germania. Lebar afumat cu gust de lebar.
Bine, eu carnea o luam de la un magazin de arabi, ca era mai ieftin decat Rewe
Insa. Carnatii lor is „vestiti” ca au gust de carnati germani. Daca vrei carnati cu gust de carnati romanesti, mergi la alea estice.
De vreo 6 ani de cand stau in Cracovia vad inscriptia produkt polski si cumpar numai produse locale ca nah traiesc aici, platesc aici taxe deci urmez calea.In primul rand sunt mult mai ieftine si sunt extrem de bune deci nu am motiv sa cumpar chestii de import.
Comentariu beton!13
Iată.
Apropo de produsele românești, locale, deși Mihai a precizat că nu despre brânza de vaci de la mamaie e vorba, vreau să vă împărtășesc o inițiativă locală, din Vrancea.
Mulți producători locali s-au afiliat unui grup promovat pe o pagina proprie pe internet, unde-si prezintă produsele și livrează la domiciliu, pe baza comenzilor făcute de clienți.
Preturile sunt mai mici chiar decât în piață, în plus îți aduc tot ce vrei la ușă!
Am cumpărat în ultimul timp ouă, păsări, brânză, legume, toate obținute în regim gospodăresc.
Piața noastră a fost de altfel invadată de precupeți care aduc marfa din prin cine știe ce depozite, cu proveniență neștiută, și o vând ca produs românesc!
Comentariu beton!15
Da, sună mișto ce spui, există un singur inconvenient. Verifică cineva dacă produsele alea corespund standardelor? Întreb pentru că, de exemplu, roșiile din piață, de la „țăran”, sunt pline de nitriți. Că nu-i verifică absolut nimeni.
Ai dreptate, dar în general cei care vând nu au cantități mari, oferă la vânzare ce obțin în gospodăria proprie.
Și când mă duceam în piață, mă uitam după țăranii care veneau cu câte un coș, două de roșii, castraveți și alte legume. Nu aveau loc la mesele din piață, că alea erau amanetate la precupeți! Sau bătrânele de la țară cu câteva pungi cu ouă. Le recunoșteai de la o poștă!
Până acum nu am avut surprize neplăcute, dar trebuie să recunosc că de când cu canicula am făcut o pauză de la comenzile astea.
Reiau când se răcește vremea!
Stiu si eu pagina (aparusera in pandemie, cam peste tot de altfel), mai comandam mamei cate ceva: legume, verdeata. Carne, oua, lactate- n-as avea curaj in veci! Ultima data am comandat cozonaci si era sotul acolo: cand a vazut cum, in sept 2020, ii lua livratorul cu mana goala dintr-o dubita am renuntat de tot.
In afara de lipsa controalelor si a faptului ca nu ai nicio garantie privind igiena si calitatea, mai am eu un pitic, sa isi declare lumea veniturile si sa plateasca impozit, chestie care in afacerile astea lipseste cu desavarsire.
Revenind la tema cumpar intotdeauna miere romaneasca, cartofi, ceapa si puiul cel fericit.
@Valeria, Mihai are dreptate. Nevastă-mea a cumpărat, după principiul enunțat de tine, ouăle pe care le avea o bunicuță in coș, precizandu-i ca le ia pentru un copil mic. Pe scurt, toate zece ouăle erau stricate.
@ Oldjohn, îmi pare rău! Dar eu sincer nu am pățit așa ceva. Ba, mai mult, am avut surpriza să mai găsesc câte un ou stricat printre cele cumpărate din supermarket! Și niciodată nu am găsit ouă stricate din cele cumpărate de la femeile din piață sau comandate pe platforma de care spuneam. Și cumpăr aproape numai așa de peste 30 de ani.
Apropo, în piață este un punct DSP care le aplică pe pungi o etichetă de control.
Și drept să spun, am și ochiul format, recunosc ouăle mai vechi imediat.
Spune-mi, te rog, cum recunosti ouale mai vechi sau stricate cand le cumperi din piata?
0
Îs curios ,lubenița aia a fost bună de ceva !!!? Io cumpăr doar ce constat pe propriile.mi papile gustative că are gust ! Oricum ,la legume și fructe ,siguranța că sunt 95 % de calitate și sănătoase o am doar pt cele din propria.mi gradină !
Eu fac piata in Obor, restul din Carrefour si Lidl.
Cumpar 90% produse romanesti, facute de firme romanesti (nu fabricate in Ro de olandezi 🤨).
Sigur, ce se poate, vorbim de produsele de baza, in rest nu cumpar branza Roquefort facuta de Delaco sau chestii din astea 😁
O idee foarte buna, cu siguranța se vor lua și alții după ei.🙂 Altfel, noi alegem cât putem de des produse din RO (inclusiv la haine). Când se poate (destul de rar) ne uitam și la producător, sa fie un bussiness românesc. Pe lângă “lanțul scurt” care e la moda acum, zic ca e mai bine pentru noi toți sa ne dam banii între noi decât altora.🙂
In Spania agriculturii si zootehniei multilateral dezvoltate e mai simplu. E foarte greu sa gasesti produse facute altundeva decat Spania. Deci cumperi local vrei-nu vrei. Excelenta calitatea dealtfel.
Plus produse local-local de la aprozar si piata.
Eu am vrut tocmai ca sa mai incurajez productia romaneasca de alimente si mi-am luat o sana si un chefir dar nu mai stiu exact marca. Erau intarite pe interior de trebuia sa storc sticla aproape ca pe cârpă :)))). M-am lamurit de ”calitatea” romaneasca.
@zedicus: Napolact!
În România am cumpărat produsele lactate exclusiv de la ei și n-am fost niciodată dezamăgit.
De ceva vreme caut produsele romanesti pe la toti furnizorii.
Eu le verific „timbrul”/ stampila ovala. Pe produsele alimentare: este un certificat obtinut pentru a putea vinde in Uniunea Europeana si pentru fiecare produs cuprinde codul de tara si un numar. Cand aveti dubii la un lant de magazine acel cod poate spune cel putin unde este ambalat produsul.
De 3 ori RO suna si mai bine pentru ca ii scoate pe unii din joc care importa produsele si numai le ambaleaza aici local.
Cumpăr de la Penny prin Glovo, fiindcă mi-e departe de casă,și tot produse de „Hanul boieresc” și „Suportero”.Și mă costă și mai puțin decât dacă le-aș căuta eu, fiindcă platforma pare destul de actualizată cu raftul Penny.Merită recomandarea .
Daaaa… cumpăr de mult produse Penny românești, iar de când a apărut 3RO, chiar m-am bucurat că produsele pe care le cumpăram deja, fac parte din campania asta de promovare a produselor românești. Cumpărăm produse românești și de la alte lanțuri de magazine, care sunt verificate, vorba ta. M-am îngrozit când am văzut că leușteanul era stropit de sute de ori mai mult! Doamne, ce mâncăm?
Fix la fel e si in Austria. Chiar ne intrebam anul trecut de ce nu se intampla ceva asemanator si in Romania. Foarte tare:)
Foarte tare inițiativa! Criteriul pe baza căruia aleg prod alimentare este calitatea. Evident că produsele din ingrediente locale vor fi mereu mai proaspete, deci au potențialul de a fi mai bune calitativ. Voi testa produsele și dacă se vor dovedi a fi asa cum îmi doresc, voi fi o clienta fidela!
Mișto treaba!
Multumim de info!
Mulțumim de informație. Toate magazinele sunt obligate să aibă un anumit procent de produse locale, mai ales la zona de aprozar. Frumoasă inițiativă, dar toate celelalte magazine o aveau deja și e oricum o obligație la care trebuie să se conformeze. Noi cumpărăm și produse locale, dar nu le căutăm neaparat. Mai degrabă la piață. La Penny am mers foarte rar, și nu în București, dacă eram plecați pe undeva și opream pentru mici cheltuieli. In București avem un Penny aproape, dar nu a făcut click pentru noi, ne-am prea obișnuit cu Mega și mai ales Lidl (unde, pe lângă unele produse din Cămara Lidl sau alte chestii uzuale cu care ne-am obișnuit, ne ducem mai ales când au oferte de pe afară, Săptămâna asiatică, franțuzească, italiană, grecească etc), dar și Carrefour. Rareori altceva, mai ales pe anumite produse/oferte (de ex Kaufland, Profi, Cora). Mă bucur că ești pe optimism cu România, eu nu prea sunt. Dar da, dacă m-aș stabili vreodată în altă țară aș face asta cu totul, învățat limba, consumat produse locale, gătit rețete locale, citit despre cultura, civilizația și istoria noilor locuri. Aș mai căuta de mâncare și ceva din ale zone, firește, dar aș da-o pe patriotism local, din ăla pe care nu-l mai simt în România, nu mai am încredere. Nu aș căuta în alte țări magazine românești (poate doar pentru borș, că-i place soțului).
in suedia se lauda astia de pe la fast foods cu „carne din suedia”. Si in magazine au steag mare pe produsele interne.
in fond e ceva normal. E local. Pastrezi banii acolo. Ideea e sa fie si calitatea calitate.
Nu stiu de penny. Nu imi placea magazinu. Dar cateva produse de la mega, de la gusturi romanesti, chiar erau bune. daca 3Ro astea is bune: felicitari si spor
Si in Danemarca se promoveaza produsele locale, in special carnea (bine, ei sant ultra nationalisti oricum), dar calitatea in general nu ma da pe spate. Cumpar cat mai mult ecologic, desi un pui eco local, de la o ferma de un miliard de pui, e la fel de palid si gelatinos ca unul ne-eco. Deci nu mananc pui, decat cand gasesc de la o ferma din creierul muntilor undeva in Franta, care nu-s eco, dar alearga pe afara si au muschi adevarati. La fel porcul, nu prea are gust, dar mai iau vara pentru gratar. Carne in general de la ferme mici. Ouale de la o microferma aproape de mine, unde nu-s mai mult de 200 de gaini, pe care le vad zburdand pe afara. In rest, lactate, fructe, legume, mai mult de la supermarketuri, ca aici nu exista piata libera. Doar in sezon mai sant mici tarabe/standuri pe la porti, cu cartofi noi, capsuni, mere, ce mai produce omul in exces. Banii se pun intr-un borcan, sau se plateste cu telefonul (mobilpay). Na, incredere in semenii tai. Anul asta a fost o campanie agresiva de promovare a produselor locale, cu posteruri mari in fata magazinelor, cu poza si adresa fermierilor. In oras este si un magazin romanesc, unde produsele sant extrem de scumpe, dar cumpar uneori Borsec, bere, vin, glucoza 😁, branza de vaci, mici, asa mai mult de nostalgie.
dap. carnea de suedia e superioara aleia de danemarca
@CorneliaA, am renunțat la magazinele românești de când au început să se toarne reciproc la poliție. Aceleași prețuri foarte mari.
@animaloo, am cumpărat carne din Sverige și nu prea m-a convins gustul când am pus-o pe grătar. Norvegienii au întrebat instant despre proveniență.
„am cumpărat carne din Sverige” – din suedia ai cumparat-o sau era din suedia?
Bai, am facut porc de aici si e ce trebuie. Si ai in vedere ca io stiu cu porcii ca am tot avut la tara
Sună bine, voi căuta produsele.
(Poate ar fi o idee să facă pe site o categorie separată, să poți selecta imediat toate produsele TripluRO. Deocamdată e scris doar că le poți descoperi în pliant (https://files.rewe.co.at/PennyIntLeaflet/RO/Pliant_National_KW20_2023), unde însă tot disparat apar, trebuie să te uiți bine pe fiecare pagină după eticheta TripluRO (să ‘descoperi’, cum spun ei).)
Sunt total de acord cu asta.
Ma bucur foarte mult ca se organizeaza chestii de genul asta! E foarte important, dupa parerea mea. Si noi incercam cat de mult putem sa cumparam local, nu numai produse frantuzesti, dar chiar si produse de la noi din regiune/departament. Avem aproape de casa posibilitatea de a merge direct la producator, la „cules”. Pentru titirezul nostru de 3 ani e super distractiv, iar pentru noi diferenta de pret e colosala. Ca idee, am fost sa culegem coacaze, zmeura, si afine si ne-am scos extra bine la pret. In supermarket, zmeura costa in jur de 15-17 €/kg. Noi am cumparat/cules cu 4 €. La restul produselor diferenta e cam la fel. Bine, culesul poate fi o problema pentru majoritatea, care evident ca nu vrea sa stea sa culeaga fructe si legume dupa o zi de munca. Dar noi incercam sa imbinam utilul cu placutul in weekend. In rest, incercam sa cumparam produse din zona. Mai ieftin, si chiar mai bun. 🙂
E şi prin zona din Germania unde locuiesc (Franken) obiceiul ăsta de a culege personal la producătorii locali, dar e mult mai scump ca la magazin şi deloc mai de calitate. Doar într-o zonă mai îndepărtatā am găsit livezi uriaşe de cireşi unde merită cu adevărat dar acolo nu e de cules. Din loc în loc plantau cireşi pentru toată lumea să vadă ce e dincolo de gard, aşa copaci grei de rod de se încovoiau ca sălciile n-am mai văzut.
Pe langa 3RO, Penny are cele mai bune preturi din zona si slabiciunea mea… Radioul Penny 🥺
Cred ca te-a inspirat Messi sa mergi cu familia la cumparaturi.
Cel mai local: legume si fructe din gradina, le congelam si pt iarna (2 lazi frigorifice mari), carne si lapte de la productori de prin vecini, supermarket cat mai putin! 😉
Deși mare parte din hrană e asigurată din gradina proprie iar carnea o primim de la părinți ce cumpăr prefer să știu că-i produs romanesc dar dacă sunt în grabă iau ce prind. M-as bucura sa prindă campania asta deși am îndoieli, consătenii mei preferă să cumpere lapte din supermarket în loc să ia de la vecini….sper sa fie caz izolat!
Delicatesele românești pe care aș vrea să le găsesc aici sunt brânza de capră și micii de porc de la Comtim . Magazinele românești vizitate au doar produse „Elit” iar alea nu-mi plac deloc. 🤮 Iar de brânză, nici poveste.
@JT
Aici am dat de brânză de capră, locală , dar ceva de genul telemea nu se produce
@OldJohn: acum v-o doi ani la Billa au avut brânză telemea daneză în cutie rotundă metalică și capac de plastic. A fost foarte bună. Păcat că nu mai aduc. 😥
@OldJohn uitā-te şi tu după brânză de oaie, trebuie să fie pe lângă soiurile de Feta grecească. N-o să fie ca telemeaua noastră dar se apropie. Aia a nemților, Schafkäse, e mai fadă şi uscată.
Poate o să ghineşti şi brânză turcească de oaie, în ambalajul menționat de JT. Gustul cam ca la nemți. Cutii cilindrice lungi de 800 sau 1000 gr cu capac de plastic.
@AleBlaga, cu turcii rezolvăm necesarul de brânză. Eu spuneam că ei nu se produce autohton, că subiectul era produs românesc, nfine… local
Din când in când mi se face dor de gustul de acasa, proustiană treaba, n am ce face. Magazin fizic – pauza 🙁 Și ma apuc sa comand produse românești pe câte un magazin on line. Așa se face ca pe 27 Iunie am făcut o comanda. Ei, cum ați văzut voi coletul, așa l am văzut și eu… Și doar nu va Imaginați ca mi ar fi dat careva banii înapoi, nici pomeneala! Evident, am făcut reclamații peste reclamații, in van 🙁
Și uite așa îmi piere orice urma de pofta de tot ce i românesc 🙁
Nu prea urmăresc posturi tv, deci am aflat de la tine.
2 magazine Penny în tîrgul unde locuiesc, voi trece să văd despre ce produse este vorba.
Nu e prima oară când aflu ceva de pe blogul tău.
Așa că mulțumesc!
💙
Poate zici cum se prezenta situația la PENNY-ul unde te duci. Sunt curios.
Nu se vede nici o bere în coșul de cumpărături. Industria asta nu o sprijinim?
Da. În principiu susțin. În realitate am întâlnit cazuri foarte concrete de producători impostori care urmăresc profitul cu orice preț. Merg până acolo unde îți pun viața în pericol, chiar nu dau doi bani pe asta. Când aud că bulgarii și turcii fac legume proaste față de români, aproape că îmi vine să nu mai cumpăr nimic cu etichetă ro. Trebuie să fim selectivi și obiectivi. Nu certifică neapărat un produs ro ca fiind de calitate mai bună. Susțin produsele ro de calitate certificată, gen magiun de Topoloveni. Nu am încredere în roșia românească de solar.