Scriam zilele trecute despre cât de mult urăsc sa arunc mâncare sau alimente în general. Mi s-a umplut sufletul, ăla mic și negru, de bucurie când am văzut cât de mulți dintre voi sunteți pe aceeași lungime de undă, în sensul că nici voi nu suportați să aruncați mâncare.

De-aia sunt cu atât mai hotărât să scriu articolul pe care vi l-am promis, dedicat rețetelor mișto obținute din resturile de prin frigider.

Daaar, până atunci, vreau să vă spun că risipa alimentară a devenit de ceva vreme un subiect arzător pe masa Comisiei Europene. Și pe bună dreptate, atâta vreme cât în Uniunea Europeană se generează anual peste 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare.

Iar în România situația nu este deloc mai roz, să știți. Fiecare român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare în fiecare an. Să vă calculez ce înseamnă pe zi sau pe săptămână? Nu cred că e nevoie, știți și singuri să faceți o împărțire.

Dar cel mai trist este că toată mâncarea asta se aruncă, în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice. 🙁

Cam acestea ar fi motivele pentru care UE, prin intermediul Comisiei Europene, derulează tot felul de campanii de informare a populației în vederea reducerii waste food-ului.

Uite un exemplu. Voi știți care e diferența între „a se utiliza până la” și „a se consuma de preferință înainte de”?

Pe ambele le vedem înscrise pe etichetele și ambalajele diverselor alimente. Și, deși par a spune același lucru, nu prea e cazul.

„A se utiliza până la” se referă la siguranța alimentară, în timp ce „a se consuma de preferință înainte de” se referă la calitatea alimentelor. Imediat vă explic.

„A se utiliza până la” se referă la siguranța alimentară. În sensul că este o instrucțiune de utilizare a alimentelor până la o anumită dată, după care acestea nu mai pot fi consumate în siguranță și pot cauza probleme de sănătate. Această inscripționare apare pe produse proaspete, cu grad ridicat de perisabilitate, pește, carne, salate și lactate, care vă pot îmbolnăvi dacă sunt consumate după data limită inscripționată pe etichetă.

În timp ce „a se consuma de preferință înainte de” se referă la calitatea alimentelor. Atâta timp cât respectați instrucțiunile de depozitare, alimentele pot fi consumate în siguranță și după data indicată, însă este posibil să nu mai aibă același gust sau aceeași textură. După această dată, nu se garantează că alimentele vor fi la fel de proaspete, gustoase, crocante etc. ca înainte de aceasta, însă nu vă vor dăuna sănătății. Așadar, nu trebuie neapărat să le aruncați imediat!

Iar acum vine bomba: Comisia Europeană estimează că până la 10% dintre cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt asociate cu marcajul de datare de pe produsele alimentare.

Asta în traducere liberă înseamnă că oamenii nu fac diferența între „se utiliza până la” și „a se consuma de preferință înainte de”. Au văzut că s-a depășit data de la „a se consuma de preferință înainte de”? Au și  aruncat produsele respective la gunoi ca fiind expirate. Aproape 9 tone de alimente se aruncă anual din cauza asta. NOUĂ TONE!!!

Iată de ce s-a ajuns la concluzia că trebuie atrasă atenția asupra celor două inscripționări și comunicat mult mai mult care e diferența între ele. Ceea ce tocmai am executat.

O să mă opresc aici, că deja simt că e prea multă informație pentru un singur articol. Dacă vă interesează tot ce ține de siguranța industriei alimentare din UE, vă las aici site-ul dedicat, pus la dispoziție de Comisia Europeană.

Iar dacă vreți să știți și mai multe, vă puteți duce direct pe site-ul EFSA – European Food Safety Authority. Informație avem suficientă, totul e să vrem s-o accesăm.

În plus, vedeți că există și hashtag-ul #EUChooseSafeFood. E prezent pe mai toate rețelele sociale și sub umbrela lui o să găsiți la fel de multă informație care vă va ajuta să mâncați mai sănătos, dar și să nu risipiți mâncarea.

Atât pentru azi. Simt că e una dintre zilele alea în care am dat și eu înapoi ceva către Uniunea Europeană.