Scriam zilele trecute despre cât de mult urăsc sa arunc mâncare sau alimente în general. Mi s-a umplut sufletul, ăla mic și negru, de bucurie când am văzut cât de mulți dintre voi sunteți pe aceeași lungime de undă, în sensul că nici voi nu suportați să aruncați mâncare.
De-aia sunt cu atât mai hotărât să scriu articolul pe care vi l-am promis, dedicat rețetelor mișto obținute din resturile de prin frigider.
Daaar, până atunci, vreau să vă spun că risipa alimentară a devenit de ceva vreme un subiect arzător pe masa Comisiei Europene. Și pe bună dreptate, atâta vreme cât în Uniunea Europeană se generează anual peste 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare.
Iar în România situația nu este deloc mai roz, să știți. Fiecare român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare în fiecare an. Să vă calculez ce înseamnă pe zi sau pe săptămână? Nu cred că e nevoie, știți și singuri să faceți o împărțire.
Dar cel mai trist este că toată mâncarea asta se aruncă, în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice. 🙁
Cam acestea ar fi motivele pentru care UE, prin intermediul Comisiei Europene, derulează tot felul de campanii de informare a populației în vederea reducerii waste food-ului.
Uite un exemplu. Voi știți care e diferența între „a se utiliza până la” și „a se consuma de preferință înainte de”?
Pe ambele le vedem înscrise pe etichetele și ambalajele diverselor alimente. Și, deși par a spune același lucru, nu prea e cazul.
„A se utiliza până la” se referă la siguranța alimentară, în timp ce „a se consuma de preferință înainte de” se referă la calitatea alimentelor. Imediat vă explic.
„A se utiliza până la” se referă la siguranța alimentară. În sensul că este o instrucțiune de utilizare a alimentelor până la o anumită dată, după care acestea nu mai pot fi consumate în siguranță și pot cauza probleme de sănătate. Această inscripționare apare pe produse proaspete, cu grad ridicat de perisabilitate, pește, carne, salate și lactate, care vă pot îmbolnăvi dacă sunt consumate după data limită inscripționată pe etichetă.
În timp ce „a se consuma de preferință înainte de” se referă la calitatea alimentelor. Atâta timp cât respectați instrucțiunile de depozitare, alimentele pot fi consumate în siguranță și după data indicată, însă este posibil să nu mai aibă același gust sau aceeași textură. După această dată, nu se garantează că alimentele vor fi la fel de proaspete, gustoase, crocante etc. ca înainte de aceasta, însă nu vă vor dăuna sănătății. Așadar, nu trebuie neapărat să le aruncați imediat!
Iar acum vine bomba: Comisia Europeană estimează că până la 10% dintre cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt asociate cu marcajul de datare de pe produsele alimentare.
Asta în traducere liberă înseamnă că oamenii nu fac diferența între „se utiliza până la” și „a se consuma de preferință înainte de”. Au văzut că s-a depășit data de la „a se consuma de preferință înainte de”? Au și aruncat produsele respective la gunoi ca fiind expirate. Aproape 9 tone de alimente se aruncă anual din cauza asta. NOUĂ TONE!!!
Iată de ce s-a ajuns la concluzia că trebuie atrasă atenția asupra celor două inscripționări și comunicat mult mai mult care e diferența între ele. Ceea ce tocmai am executat.
O să mă opresc aici, că deja simt că e prea multă informație pentru un singur articol. Dacă vă interesează tot ce ține de siguranța industriei alimentare din UE, vă las aici site-ul dedicat, pus la dispoziție de Comisia Europeană.
Iar dacă vreți să știți și mai multe, vă puteți duce direct pe site-ul EFSA – European Food Safety Authority. Informație avem suficientă, totul e să vrem s-o accesăm.
În plus, vedeți că există și hashtag-ul #EUChooseSafeFood. E prezent pe mai toate rețelele sociale și sub umbrela lui o să găsiți la fel de multă informație care vă va ajuta să mâncați mai sănătos, dar și să nu risipiți mâncarea.
Atât pentru azi. Simt că e una dintre zilele alea în care am dat și eu înapoi ceva către Uniunea Europeană.
Arunc cât de puțin se poate. Știam de indicațiile de utilizare de pe etichete și nu mă panichez când ceva a depășit data. Atâta timp cât ambalajul este întreg, nu miroase nu mișcă și nu scoate sunete, nu văd de ce nu s-ar consuma acel produs. Nașpa e când iei lactate în termen și constați că sunt stricate 😉.
Partea bună e că nu cumpăr în cantități care să ducă la neconsumarea și depășirea termenului inscripționat.
Comentariu beton!43
La fel procedez si eu, nu arunc nimic expirat pana nu verific daca mai poate fi consumat, nici nu fac stocuri sa raman cu ele pe cap… Urasc si eu sa arunc mancare si sa fac risipa de produse alimentare
Nu arunc mâncare. Gătim pentru 2 zile, deci nu apucă să se învechească și cumpăr relativ des cantități mici de alimente, astfel incât să nu apuc să mă plictisesc de ele. De expirat nici nu se pune problema, că nu apucă să expire, dacă iei câte puțin din fiecare!
Comentariu beton!19
Tocmai ce am mancat ieri ceva „expirat” 😉. Conservele sunt de obicei un bun exemplu „a se consuma de preferinra inainte de”.
Cand am vizitat in mai fabrica de bere din oras ni s-a explicat inca o data ca berea nu expira dupa 2 ani ci de multe ori devine chiar mai buna. Intradevar se poate schimba gustul dar cu siguranta nu se altereaza din cauza conservantilor naturali pe care ii are.
In orice caz, mancarea expirata o arunc abia daca este alterata. Intai o miros si chiar gust un pic atunci cand cred ca inca mai e buna si inainte de a o pune pe masa.
Comentariu beton!13
Una este sa cumperi ceva cu data de valabilitate depasita si alta este sa consumi ceva cu data de valabilitate depasita, de la tine din frigider sau camara.
Eu personal, mai intai incerc produsul respectiv, chiar daca are data depasita, si doar daca nu mai este bun, il arunc.
Da, stiam de diferența dintre cele 2. Cu toate astea foarte rar ajung în situația în care să arunc ceva. Frigiderul e mereu aerisit pentru că nu fac stocuri de mâncare pentru mai mult de câteva zile și văd mereu ce e prin frigider. Oricum cumpăr fix ce am nevoie și de obicei cumpăr produse care au termen de valabilitate mai lung. Dacă vreau ceva carne cumpăr produs cu termen de valabilitate mai lung, nu care urmează să expire în 2 zile. Dacă cumva văd că un produs urmează să expire îl bag la consum, iar daca este carne și știu că nu apuc, o congelez.
La Auchan-ul de lângă mine au făcut niște vitrine frigorifice separate cu afișe mari „Reducem Risipa”. Produsele mai au câteva zile din termenul de valabilitate și se vând cu discounturi mari. Love it!
Am grijă cu alimentele la care mă știu sensibilă (de ex. ouăle), să nu le las să prindă rădăcini.
Altfel, am mâncat brânzeturi uitate de vreo 2 luni prin frigider sau paste cu data de valabilitate mult depășită (peste un an). Câtă vreme nu miroase, are gust decent și nu mișcă, e ok. Ce rămâne și se poate strica intră la congelator pentru altă dată. (Să-i dea Ăl de sus sănătate celui care a inventat frigiderul/ congelatorul).
Comentariu beton!33
@Alexia, sa-i dea sanatate, dar trebuia sa nu-i puna si bec… 😁
Excelentă inițiativă. Făceam asta că sunt zgârcit și nu îmi place să risipesc nimic.
Lume, duminica asta lipsesc. Sunt naș. Unor tineri simpatici le-au tras clapa nașii și cum eu nu am putut să îi refuz, voi fi naș de fată. Până acum am nășit doar băieți.
I fkn love it.
Comentariu beton!96
@Edelweiss: să-ți trăiască fina.🥳🥳🥳
Bea ș-un salzer de zmeură-n cinstea noastră. 😎
Comentariu beton!15
Avelo bahtalo, @Edelweiss, ia să vezi cum te salvează fratili tău!
Dem Rădulescu, Mihai Vasilescu, Simion Bogdan-Mihai; ce au în comun oamenii ăștia? puoi, îs născuți la Vîlcea, au făcut cîte ceva în domeniul lor de activitate; pe ultimul l-am descoperit ieri, la Vorbitorincii și a fost FA BU LOS! ok, nu-i tarlaua lu’ @Satană, că omu’ îi (și) lăutar; dar mai este culegător de muzichii de tăt felu’, alea din ultima sută de ani; a, că uitam, mai e și scriitor, plus că are un doctorat în chestiile astea; așa că, dacă vreți să ascultați niște lăutărească autentică (fără cabluri), și nu doar, recomand cu căldură Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de mătase; plus niște explicații despre cum a fost, cine suntem și cum am ajuns aici;
repet, FABULOS, chiar pentru un neiubitor de lăutari…
PS bună karma are copchila! să fie fericită, sănătoasă și bogată și voi pe lîngă ea!
Comentariu beton!27
Oo, să trăiască Nașu și fina 💞💞
Have fun!
Un’ te duci tu Edelweiss? Cui ne lași tu pradă, lu’ Tzontzo TNT? :))
Trecând de asta, felicitări tuturor și distracție plăcută acolo 🙂
Atata vreme cat nu e carne, mezel sau oua, nu prea tin cont de data de expirare. Desigur, mai intai miros/gust dar de obicei nu am avut nicio problema sa mananc ceva expirat.
Recunosc ca inainte risipeam o groaza de mancare si aruncam la gunoi pentru ca luam foarte multe, gateam mult si evident ca ne plictiseam dupa 2 3 zile de aceeasi mancare. Dar acum m-am invatat sa cumpar mai putin, gatesc eventual o ciorba care sa ne tina cateva zile pentru ca na, zeama trebuie si cum noi suntem ciorbari toti iar in rest daca trebuie sa fac un felul 2, incropesc ceva cu ce am prin frigider/debara si am constatat ca imi este mult mai usor asa.
Cum am mai spus, am experiență cât se consuma și cumpăr cât trebuie, gătesc cât se mănâncă, reciclez tot ce se poate, congelez tot ce e surplus și se poate congela!
Rar, f.f. rar mi se întâmplă să arunc câte ceva de mâncare. Să zic de 2-3 ori pe an??? Oricum, dacă se întâmplă sunt cantități infime.
Pâinea se mănâncă până la ultima cojiță, mi-a întrat în sânge de când eram copil și bunica îmi zicea că e mare păcat să arunci pâine, ptr. că „bobița de grâu are chipul lui Doamne-Doamne” pe ea!😊
Oricum, dacă ceva trebuie corectat în lumea asta, în primul rând, este asigurarea de hrană și apă pentru toți locuitorii planetei. Nu se poate ca unii să se îmbuibe și să risipească, iar alții să moară de foame!
Comentariu beton!16
Best Before se traduce prin – „a se utiliza până la” sau „a se consuma de preferință înainte de” ? Il gasesc tradus pe majoritatea produselor prin data expirare/valabilitate si ramane tot la aprecierea mea daca respectivul produs mai este comestibil sau nu.
@MihaelaS: best before = a se consuma de preferință înainte de. 😎
Facem ca la prietenii din tarile cu apa calda care se dau foarte „green” : 8 masline intr-o caserola de plastic (nu e gluma) ori 4 biscuiti in tavita de plastic, apoi punga de plastic, apoi cutie de carton.
Comentariu beton!12
Da, și asta se numește că protejăm mediul si resursele, nu-i așa!!??🤨
Eu traiesc intr-o tara cu apa calda dar 8 masline intr-o caserola si 4 biscuiti intr-o tavuta nu am vazut pana acum.
Ce ma deranjeaza in schimb sunt produsele bio livrate /impachetate in plastic.
@AdinaE: produsele „bio” sunt alea normale, doar că au eticheta „bio” pe ele. Aceleași chestii vândute mai scump.
@AdinaE: mergi la Rewe in Germania sa vezi cele 8 masline. Recunosc ca uneori sunt 9. Si altele: 80g sunca la tavite de plastic imense, tot felul de sucuri cu „vitamine” in recipiente din plastic foarte gros. Dar da, au micsorat dopul, recuperare plastic 0.02%.
Risipa mare peste tot, pare totul asa de suprafata, „sa ne prefacem ca suntem verzi”
Dacă am produse care expira în 1-2 zile și nu am posibilitatea să le consum imediat, le bag la congelator. Merge consumat și după două luni, nu-i nicio problemă. Am făcut asta
Comentariu beton!11
Am făcut mămăligă acum două seri cu „mălai superior” românesc cumpărat de la Kaufland nici nu mai țin minte când 🤷♂️, că data expirării pe pungă-i 26.08.2020.
Mămăliga făcută o ținut o zi c-am băgat în noi ca sparții. 🤣🤣🤣
„Să nu faci multă iubi, ca să nu ne îngrășăm, da?” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!29
Eu am avut o punga de griş vreo 5 ani de zile. A fost buna pana la ultima lingura de griş folosita🤷♀️
@AdinaE: încă am o cutie intactă de pesmet expirată de câțiva ani buni. 🤭
Cunoaștem.. griș, pesmet expirate de ceva timp. Câtă vreme nu au intrat musafiri nepoftiți în ele-good to eat!
În urmă cu mulți ani, am avut norocul să găzduiesc până la ultima picătură 1.2 tone de bere „expirata”. Nu vreți să știți cum arată un apartament de 48mp in care se află peste o sută de baxuri de bere 😂 – sau poate vreți :))))
Comentariu beton!21
La oua se face de fiecare data testul cu spart si mirosit. Am mancat si oua care trecusera cu o luna de data de pe ambalaj, cat timp stau in frigider. La iaurturi sunt foarte atent, daca s-a umflat ambalajul, pot sa fie in termen, la revedere. Anyway, urasc sa arunc mancarea, ma mai ajuta la combaterea risipei cele patru pisici din curte 🙂
Comentariu beton!16
La oua ma ghidez dupa principiul ca, daca a trecut data de pe ambalaj, nu se mai consuma crude sau gen oua fierte cu galbenusul moale.
La ouă aplic testul scufundării în apă. Dacă se duc la fund sunt ok, dacă plutesc ajung la gunoi.
In principiu, alimentele uscate (fasole, linte, orez, zahar, paste fainoase etc.) pastrate in conditii corespunzatoare tin infinit. La fel mierea. Si ciocolata (am avut doua calupuri de ciocolata bruta din Ecuador, din care am mancat cativa ani). Cafeaua eventual isi pierde ceva din aroma, dar se pastreaza excelent, ambalata bine, in congelator. Conservele in doze, daca nu sant umflate, sant ok mult peste data marcata.
Comentariu beton!11
Mai raman 2-3 sarmale pe la Paşte, sau, poate rar câte o porţie de ciorbă, dar bietul căţel bătrân abia aşteaptă să îi fac o laturică cu ceva cald. În rest, cumpărăm puţin tocmai ca să nu aruncăm.
Eu nu prea mănânc ciorbă şi de aceea dacă nu se mănâncă în 2 zile, vreo 2 săptămâni al meu e tăiat de la porţie, că doar nu am făcut mâncarea să o aruncăm, dar asta se întâmplă cam odată la 4 luni. La carne, la fel, pun în congelator ce nu consum imediat, am şi acum carne şi slană de la porcul de la Crăciun.
Stând la ţară, am avantajul că am legume şi fructe proaspete, salată îmi culeg câtă am nevoie, o căpşună, un măr, roşii, ardei, castraveşi, astfel reduc şi cheltuielile cu coşul zilnic (bine, nu pun la socoteală timpul şi efortul depus pentru produsele din gospodărie).
Oricum cu cele 5 pisici şi doi câini , de multe ori nu ne ajunge nouă mâncarea. :))))
Comentariu beton!13
Multumim de explicatii. Foarte utile!
Si eu urasc sa arunc mancare. La restaurant, de multe ori ma chinui sa termin din farfurie doar ca sa nu se arunce. La hoteluri, cand e bufet la micul dejun, la fel. Iau cate putin, ca sa fiu sigura ca nu o sa ramana in farfurie.
Am observat de multe ori la hoteluri familii cu copii – se aseaza la o masa si parintii umplu masa cu 5-6 farfurii pline cu de toate ca sa isi ia copiii ce vor. La final pleaca si jumatate din ce au luat ramane pe masa. Mi se pare crima. De multe ori m-am gandit ca hotelurile ar trebui sa aiba scris la micul dejun „Va rugam nu luati mai mult decat puteti manca”, sau ceva de genul asta. Dar probabli s-ar simti jigniti clientii … Nu mai vorbesc de „all inclusive” – de multi ani nu mai calc pe acolo, ca mi se rupe inima cand vad atata risipa.
Total de acord cu tine. Imi place faptul ca in multe restaurante poti sa comanzi o jumatate de portie, daca nu esti sigur ca vei putea manca o portie intreaga. Citeam de curand ca, in unele restaurante „all you can eat”, clientii trebuie sa plateasca daca le ramane mancare pe farfurie.
Comentariu beton!12
Dacă arunci pâinea undeva în lume cineva moare de foame zicea bunica. Și nu aruncam. Adunam firimiturile pentru vrăbiuțe.
Pe vremea comuniștilor cumpărăm cate ceva și îndepărtăm 2-3 etichete cu termene tot mai îndepărtate până ajungeam la „dată imprimata pe ambalaj”.
Acum gătesc doar pentru mine. Destul de trist dar ușor de gestionat cantitatea.
Unele alimente sunt perisabile: fructe și legume. Deci se aruncă dacă s-au stricat. La fel, coji de cartofi, morcovi, frunzele veștede de salată.
Conservele expirate au aceiași soartă, nu cred că e bine să riscăm ceva.
Nu mi se pare că cele de mai sus se încadrează la capitolul ” risipă”.
Zahar, sare, ceai, cafea, cacao, biscuiți, mălai, făină etc pot fi folosite și după termenul de pe ambalaj, e ok.
Unii fac din țânțar armăsar, doar că să ne salveze din probleme care nu există.
Nu este vorba de a consuma produse alterate sau legume si fructe stricate ci despre faptul ca „oamenii nu fac diferența între „se utiliza până la” și „a se consuma de preferință înainte de”. Au văzut că s-a depășit data de la „a se consuma de preferință înainte de”? Au și aruncat produsele respective la gunoi ca fiind expirate. Aproape 9 tone de alimente se aruncă anual din cauza asta. NOUĂ TONE!!!”
@Libelula. Nu cunosc oameni care procedează așa cum spui tu, nici măcar nu am auzit de ei!
Poate cei cu pensii speciale, însă eu nu am acces la cercurile lor.
Nu știu cum s-a făcut studiul ăsta, dar reiese că în medie o familie de două persoane aruncă zilnic 400 g. alimente care se pot consuma. Not in my world, sorry.
Probabil că eu și ai mei ne plasăm în cercuri de săraki bine chibzuiți sau poate sondajul e făcut pe genunchi….
@Seladon: cuvintele magice sunt „in medie”, adica unii nu arunca deloc, altii arunca chiar si mai mult de 400g. Faptul ca nu cunoastem asemenea cazuri, nu inseamna ca nu exista.
@Libelula. Știu prea bine, la viața mea am făcut și o droaie de calcule statistice. Depinde de ce valori inițiale introduci in formulă. 🤓 Și în realitate, nu in teorie, mai depinde și de cine calculează, deși n-ar trebui să fie deloc așa.😃
@Seladon: vrei sa spui ca sunt interese ascunse la mijloc si ca de fapt risipa de alimente nu este o problema reala?
@Libelula. Cred că risipa de alimente e o problemă care merită studiată, e clar, s-ar putea să se descopere mai mulți factori care contribuie la ea. Mie personal mi se pare cam subțire concluzia asta că numai consumatorii finali sunt de vină. Părerea mea. Aș vrea să vad cum s-a făcut sondajul, că să mă conving că e ok.
Cine aruncă alimente comestibile își face și găuri in buzunar, nu e nevoie de studii speciale să îți dai seama de asta. O zi bună!
Eu ma angajez de aproape 6 ani in Germania la o asociatie numita Foodsharing. Noi salvam (retten) Alimente care ar ajunge la gunoi, organizat, in intelegere cu magazinul respektiv, la ore stabilite. Alimente expirate, din toate domeniile.
Neexpirate, dar cu ambalajul defect, foarte multe. Le primim gratis si le dam mai departe gratis. De exemplu laptele H- nu cel proaspat, ci cel care nu trebuie tinut la rece, este si la 6 luni dupa termen perfect. Am avut odata 600 de litri. Iaurtul sau brinza dulce in cutii, saptamini bune. Chiar si ouale, bineinteles nu pentru maioneza sau Tiramisu etc.
Daca ambalajul este umflat, clar nu se mai consuma. In fiecare iarna, multe citrice, sute de kg. In pungi unde doar un Frucht este stricat. Sau piine de la brutarii seara, ce nu se vinde, noi salvam. Salam, brinza, carne, dulciuri, cafea,
effektiv tot ce se gaseste in magazin.
Dupa statistica as fi salvat numai eu in aproape 1500 de actiuni, ceva peste 35 de Tone. In regiunea mea sintem peste 1000 de salvatori. Pe toate Germania cam 140.000 de oameni.
Si in Austria este Organisatia.
Comentariu beton!26
Grozav, bravo vouă!! Și ce faceți cu ele?
@Libelula. Nu cunosc oameni care procedează așa cum spui tu, nici măcar nu am auzit de ei!
Poate cei cu pensii speciale, însă eu nu am acces la cercurile lor.
Nu știu cum s-a făcut studiul ăsta, dar reiese că în medie o familie de două persoane aruncă zilnic 400 g. alimente care se pot consuma. Not in my world, sorry.
Probabil că eu și ai mei suntem în cercuri de săraki bine chibzuiți sau poate sondajul e făcut pe genunchi….
https://utopia.de/greenpeace-test-mindesthaltbarkeitsdatum-118836/
Greenpeace a facut un Experiment. Este pe germana, dar se poate baga la tradus. Extrem de interessant.
In articol este si un video pe YouTube.
https://utopia.de/greenpeace-test-mindesthaltbarkeitsdatum-118836/
Articol de la Greenpeace, este si un video pe YouTube, cu analize dupa cit timp nu mai este un aliment consumabil. Este in germana dar se lasa precis tradus.
Valeria, le impartim la cei care au nevoie, nu sintem in concurenta cu organisatia Tafel care se ocupa de cei saraci, noi venim dupa ei si luam ce nu vor ei. Noi nu vindem, principal este sa fie consumat.
Um comentar este dublu, scuze.
Am mâncat iaurt „nature” la o lună după data expirării și avea același gust, textură față de unul care a ieșit din fabrică. Cumpăr legume și le tai mărunt și le pun crude in congelator (morcovi, păstârnac, țelină, praz) in pungi mici. Congelez mâncăruri gătite in cutii mici. Când sunt promoții la jambon, pateu, brânzeturi mai uscate gen șvaițer tot așa le porționez și le pun la congelator. Verdețuri proaspete, flori de tei, frunze de menta le pun la uscat. Acum câțiva ani am investit Intr un frigider- congelator bun care nu trebuie dezghețat și care are aer ventilat. Am observat că nu mai mucegăiește nici o conserva desfăcută nici un borcan de smântână deci chiar nu mai am ce arunca. Conservele de orice fel sunt bune ani in șir daca nu este capacul bombat.
Interesant este că la extremiștii religiei eco sau la eco-radicali, habotnicii eco sau cum vreți să le spuneți, e destul de puțină gălăgie pe un subiect ca ăsta. Subiect care chiar contează. Corporațiile care sponsorizează eco-mania, nu agreează educația economiei de alimente sau sunt eu paranoic și neinformat, iar Greta a făcut gălăgie și pe subiectul ăsta, dar n-am fost eu atent? Că na, dacă eu te sponsorizez ca să-mi spăl păcatele, dar tu înveți lumea să cumpere mai puțin de la mine, posibil să avem un conflict de interese. Deci să luptăm doar in bătăliile alese de cei care ne plătesc. Mă rog, cum ziceam, e foarte posibil să mă înșel.
Eu as fi foarte curios de cat arunca supermarketurile.
Nu am fost niciodata genul care sa consume prea multe semipreparate etc, dar de vreun an asa, aproape tot ce consum e gatit in casa, pentru ca multe produse cumparate contin cantitati obscene de zaharuri, uleiuri, sare, conservanti si calorii. Acuma, daca ne gandim si la sanatate, chiar si ce pare neprocesat (alimentele de baza) are in compozitie pesticide, hormoni, coloranti, conservanti.
Si uiteasa am ajuns de la 58 de kg la 48.
Idei…
– banane coapte si maronii – tocate si bagate la congelator – servesc ca baza pt inghetata de fructe, de cacao, de alune. fara alt adaos de zahar
– fructe coapte zemoase si putin stricate – aruncata partea stricata si tocate – la congelator pt inghetata, sau facut tarta cu ele, cu cat sunt mai dulci cu atat necesita mai putin zahar
– legume uitate prin frigider – indepartate partile stricate si facut supa crema de legume
– apa de la robinet filtrata
– ce pare sa se strice si nu e timp/ chef de preparat ceva, se poate congela cateva zile/ luni
– in general, fara stocuri de alimente perisabile
Stătea sarea aia in munți milioane de ani, dar pe raft expira in doi ani!!!
Cred că-i ca-n construcții când fiecare participant mai pune o grosime in plus la armătură sa fie sigur.
Așa și la termenele de expirare. Mai scade o lună două să fim siguri că nu se intoxică careva.
un fost coleg de apartament a aruncat 1 kil de parmezan, d-ala bun, venit din italia, pentru ca „se uscase”