Am văzut pe netflix o mini-serie, Vortex. Ceva franțuzesc, SF, destul de bine făcut, dar nu atât de bine făcut cât să te dea pe spate.

Ideea, în sine, e foarte tare, dar au făcut și ei ce-au putut cu punerea ei în practică. Una peste alta, dacă am rezistat la cele șase episoade înseamnă că ceva-ceva e de capul lui. Măcar că te face curios să vezi finalul, și tot te uiți.

Anyway, nu despre serial voiam să vorbim, ci despre ce mi-a trecut prin cap să vă întreb în timp ce mă uitam la el.

Fiți atenți aici. Presupunem că s-ar putea, cu ajutorul tehnologiei, să vorbiți cu cineva care nu mai este printre noi. Cineva la care ați ținut imens și-a plecat din această lume lăsând între voi lucruri nespuse pe care le-ați fi vrut spuse.

Poate o mamă, poate un tată, poate un fiu, poate o fiică, poate o soră, poate un frate, poate o iubită, poate un iubit, poate o soție, poate un soț. Ați prins ideea, cineva la care să fi ținut și care a dispărut pe neașteptate, deși ați mai fi avut atâtea să-i spuneți.

Ei bine, cu ajutorul unei perechi de ochelari VR și al unei tehnologii disruptive, ați putea sta, timp de câteva minute, față în față cu persoana care nu mai este.

Atenție! Ați fi față în față la propriu, nu vorbim despre holograme sau altceva de genul. Tehnologia respectivă vă duce înapoi în timp, într-un moment în care mai trăia, tocmai ca să puteți vorbi. Ulterior, viața și-ar urma cursul, ar pleca dintre noi, dar voi ați fi împăcați că i-ați spus ce aveați de spus.

Și-acum vine întrebarea: cui i-ați spune și ce? Pe cine ați alege? Ați avea timp să-i spuneți tot ce v-ați dori să știe, în cele câteva minute în care sunteți față în față?