O să fiu extrem de direct. Pentru mine, personal, articolul ăsta ar fi trebuit să aibă un singur titlu: spune-mi că ești un nesimțit nespălat, fără să-mi spui că ești un nesimțit nespălat. Dar pentru că toate astea trebuiau să poate un nume, i-au zis: mișcarea „fără spălare”.

Mă rog, asta dacă The Guradian nu bate câmpii și chiar există o mișcare ai cărei membri s-au hotărât s-o lase mai ușor cu spălatul hainelor. Nu, nu, contest că există oamenii la care face referire articolul, n-am nicio îndoială că fix asta fac, doar cu existența mișcării am oareșce dubii. Știți, dacă strângi mai mulți nespălați la un loc, asta nu înseamnă neapărat că există o mișcare.

Sper să citiți articolul pentru că este unul dintre puținele care reușește să-ți transmită și senzații olfactive. Nu, nu glumesc, când am citit partea cu IT-istul care stă o săptămână cu aceiași chiloți, am simțit aproape la propriu mirosul chiloților ălora după 7 zile de vară toridă în București.

La fel s-a întâmplat și la partea cu „în loc de spălat, un spray frumos mirositor”. În timp ce citești, simți la propriu mirosul puternic, imposibil de confundat, de spray d-ăla bunu’ aplicat peste haine care n-au văzut apă și detergent în ultimele luni.

Bine, ca să fiu foarte sincer, dacă te urci într-un mijloc de transport în comun din România, oricare ar fi el, o să-ți dai seama câți adepți are mișcarea pe teritoriile locuite de vajnicii urmași ai dacilor liberi. Practic, noi am pus bazele acestei mișcări cu mult timp înainte ca ea să existe.

După care am și dus-o la nivelul următor. Când au ajuns românii la concluzia că asta cu nespălatul hainelor e doar pentru fătălăi, au găsit imediat soluția să ducă mișcarea pe noi culmi: ia, gata, că nu ne mai spălăm nici noi. Că dacă la haine nespălate vii și cu un fond lejer de transpirație și jeg, succesul n-are cum să se lase așteptat.

Credeți că degeaba suntem pe ultimul loc în UE la consumul de săpun și pastă de dinți?

Nu, prieteni, nu e că nu ne spălăm, noi de fapt suntem militanți pentru mișcarea fără spălare. Iar dacă asta înseamnă să mirosim a transpirație stătută în autobuz, apăi este doar un statement, o declarație de apartenență la mișcare.

Acum, că începutul a fost făcut, aștept cu mare interes o serie de articole care să ne explice limpede că râgâitul în restaurant și bășitul în lift sunt doar semne ale mișcării pentru un colon sănătos. Sau ceva.

Aideplm, ce vremuri ne așteaptă.