Voi ați observat că în momentul în care avem bănuiala că s-au cam consumat bateriile din telecomanda televizorului, primul lucru pe care-l facem e să începem să apăsăm mai tare pe butoane?
Pentru că, nu-i așa, dacă apeși mai tare, bateriile se sperie „aoleu, ăsta nu știe de glumă” și se screm să mai scoată din interior niște rezerve nebănuite de curent continuu.
Iar dacă nu reușești să le impresionezi suficient de mult apăsând mai puternic, următoarea mișcare vine absolut logic, în deplină concordanță cu principiile fizicii: scoți căpăcelul de pe spatele telecomenzii și aplici una dintre cele două metode recomandate de oamenii de știință.
Te duci pe varianta recomandată de cercetătorii britanici care susțin că este suficient să rotești un pic bateriile în locașurile lor.
Dacă nici așa nu reușești s-o faci să meargă, mai ai la îndemână ceea ce oamenii de știință numesc „Marele Schimb Energetic”, principiu descoperit spre finalul secolului 20 de fizicienii de la Columbia University: freci bateriile în palme de câteva ori, după care le muți una în locul celeilalte.
Râdem și glumim, prieteni, dar în nouă cazuri din zece, după „Marele Schimb Energetic” telecomanda aia începe să meargă din nou. Și nu doar că merge așa cât să mai schimbi canalele de trei ori, uneori se întâmplă să meargă câte două-trei săptămâni, până când îți amintești să cumperi baterii noi.
Iar ăsta, prieteni, chiar este unul dintre marile mistere ale omenirii.
sursa foto: freepik.com
P-asta cu frecatu’ bateriilor în palmă n-o știam, ci o aplicam doar p-aia cu rotitu’.
Asta până m-am enervat și mi-am cumpărat un set nou (10 bucăți, nu 2, da?) de baterii. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!27
Pfff, retrograd și amator.
Offf. Și eu, tot așa. Am cumparat două cutii cu câte 20 de baterii pe mărimi și schimb blestematiile.
@B0$$: €12,99 un set de 12 baterii AAA Varta.
Am un sertar care-i plin numai de cabluri și baterii de toate felurile.
Prefer să cumpăr baterii, în loc de telecomenzi. 🤣🤣🤣🤣🤣
Daca le lasi in frigider peste noapte sunt ca noi a doua zi 😃
Comentariu beton!15
@John, le știi pe-alea, Elba parcă, cărora le dădeam limbi. Vezi, am rămas cu sechele, dăm limbi ș-acum:))))
Comentariu beton!11
@Anel: Elba, cum să nu.
Gizăs, ce vemuri.
Serios. Dar varianta a treia: scutura si izbeste putin telecomanda ce are? Ca functioneaza. Tot pe sistem spaima.
Comentariu beton!71
Nu, nu, nu, am renunțat la violență. 😀
Numai asa functioneaza, izbit cu telecomanda in masa pana sangereaza.
Comentariu beton!19
Ana, vezi ca aia era valabila la sot 😉
Ai uitat de metoda a treia: să ciocnești bateriile una de alta! 😀
Samsung a scos niște telecomenzi solare, se incarcă de la orice sursă de lumină, așa că va dispărea și această problemă în viitor. 😀
Comentariu beton!12
Până la cele solare, două din cele trei telecomenzi de la mine din casă se încarcă la priză. Tot Samsung, da. Faza e că nu înțeleg ce fel de acumulatori au. Am unul dintre televizoare de mai bine de doi ani și am fost nevoit să încarc o singură dată. Celălat de-abia a făcut un an, n-am apucat să încarc vreodată telecomanda aia.
Și mă tot întreb de ce la telecomenzi se poate, dar telefonul trebuie încărcat zilnic???
Simplu, în vreme ce telecomanda o folosești sporadic și cu durate de ordinul secundelor, telefonul consumă energie non-stop!
Comentariu beton!18
@Vic, am bănuit acest răspuns. Teoretic, ai dreptate. Prectic, tu știi ce fac io toată ziua? 😛
Hai să ghicesc, stai cu degetul pe o tastă a telecomenzii? 😋 Lăsând gluma la o parte, oricât de mult ai butona telecomanda, tot nu se compară cu consumul unui telefon, oricât de modest ar fi acesta (sunt telefoanele alea cu taste, de le încarci o dată pe săptămână, ceea ce nu e cazul la tine😀)!
@B0$$: dacă ar produce baterii care țin ani de zile, ar închide fabrica după un an.
@JT, fix la fel cred și eu. De-aia le fac și încapsulate să nu poți sa schimbi doar acumulatorul, cum făceam pe vremuri la Nokia. Păi unul dintre principalele motive pentru care îmi schimb telefonul este că începe să mă țină bateria din ce în ce mai puțin.
Noi avem telecomanda Samsung care se incarca pe energie solara. Super inventie. Dar celelalte telecomenzi sunt pe baterii si din cand in cand le mai rotim si noi. Ba mai dam si una cu telecomanda in mână ca sa usi revina😁
@MV: B0$$, am Samsung Galaxy Note8 din 2017 și nu mă interesează cât ține bateria. Întotdeauna am cu mine un powerbank de 20000mAh. 😎
Acasă și-n mașină țin telefonul la-ncărcat până ajunge bateria la 95-97%. Și-l pun din nou la-ncărcat când bateria-i la 45%.
Am cabluri de 4m în dormitor și sufragerie numa’ pentru telefon. 🤪
@JT, știu ce zici, dar tu nu te plimbi cât mă plimb eu. Băi, e neplăcut tare să mergi cu powerbank-ul ăla după tine, eventual conectat la telefon, că, na, s-a descărcat. Uneori, sunt nevoit să mă plimb cu rucsacul în spate, deși n-aș avea niciun chef, doar pentru că în el am powerbank-ul. 🙁
Cât de simplu ar fi fost să am un acumulator de rezervă în buzunar?
e o conspiratie a BigPhone care nu fac ei baterii sa te tina o saptamana. Ca se stie ca Ifon castiga bani la numarul de incarcari
Nu este ca si cand asta a fost o non problema pe care nu prea s-au chinuit sa o rezolve. Si, care o sa se rezolve datorita nevoii aparute peste noapte: masini electrice.
@animaloo, cum să fie o non-problemă? Păi fără non-problema asta, aș mai fi avut și acum telefonul din 2015. Eram foarte mulțumit de Samsungul ăla, făceam cu el FIX aceleași lucruri pe care le fac și cu ăsta de azi. Câte telefoane am schimbat din 2015 până azi, doar pentru că mă ucideau cu autonomia? Patru, boss, patru telefoane.
Mai există telefoane care să suporte carduri de date microsd? 🤔
Că-n telefonu’ ăsta am unul de-un TB (953.4 GB, de fapt) și mi-ar fi mult mai ușor tranziția la un telefon nou.
Apple are bateria externă magnetică MagSafe. Da, știu ca voi aveți Samsung. Dar numa zic. E super ok să ai o baterie externă de rezervă și e mult mai comod de folosit decât powerbank.
Chiar ma gandeam de ce nu sunt facute solare precum calculatoarele de birou. Bine ca a rezolvat Samsung.
Eu am alta dilema: de ce la hoteluri, pensiuni etc nu verifica si bateriile din telecomanda? Mai mereu mi se intampla sa ma rog de ei sa-mi dea baterii noi sau ajung sa-mi cumpar singura.
Sincer, cu mai bine de 20 ani în urmă făceam bani cu apăsatul ăsta mai tare. Ce de folii de la pachete de țigări mai lipeam pe cauciucurile/grafitul alea tocite de pe spatele butoanelor! Acum s-a deșteptat(ieftinit) lumea, cumpără telecomandă nouă-universală…
Da bineînțeles că așa fac și eu 🙂. Și mai e aia când arăți câtă neîncredere ai in membrii familiei: unde e telecomanda? te ai așezat pe ea? Nu! Ridică te sa vad 🤦
Comentariu beton!21
Încrederea se manifestă și în momentul când ai renunțat la reanimarea bateriilor și vrei sa le schimbi. Urmează : cine a ascuns bateriile de schimb, sigur aveam, nimic nu e la loc în casa asta. ..
Si turtite un pic cu ciocanul mai merg cateva zile. Cred ca de frica.
Astea mergea pe vremuri, la astea alcaline nu mai ține povestea. Pe vremuri mergeau și încălzite pe calorifer sau la aragaz. 😀
Ciudat este cât de mult țin bateriile din telecomandă față de alte obiecte cu baterii asemănătoare de prin casă, care sunt și mai puțin folosite.
Ai uitat și de bătutul telecomenzii cu palma, cam așa cum pocneam televizoarele de tip „Diamant” peste carcasă să stabilizăm imaginea 😄
Și că facem manevrele astea cu telecomanda chiar dacă avem baterii în casă de schimb. Sperăm să prelungim puțin viața celor din telecomandă 😂
Chiar e un mister! Daca aplici fix aceleasi metode la bateriile de la ceasul de perete nu se intampla nimic, maxim se misca 1 min si gata.
Comentariu beton!13
Exaaaaaaaaaact.
@CarmenA: ceasul de perete a funcționat fix 24 ore. Apoi s-a oprit. Am schimbat bateriile și degeaba. Am aruncat ceasul de perete la gunoi.
Mi-am luat două chinezării de pe amazon numite HTC-1 care-mi arată ora, temperatura și umiditatea-n cameră la €9/bucată. Merg cu o baterie AAA. Deocamdată funcționează fără bube de 3 luni.
Cea mai eficientă este metoda turtirii bateriilor pe margina mesei sau lovite cu un obiect dur. Aceasta metodă a fost inventată de către cercetătorii de CERN (Caracal Energy Research and Nanotechnology) și aplicată pentru prima oară pe bateriile ELBA dintr-o lanternă chinezească cu bec cu lupă.
Comentariu beton!29
Mai e și aia când pocnești telecomanda în palmă! Să vezi ce se sperie bateriile!!!
Da, știu, sunt o brută!
…dar sa vezi fază. Cand cumperi baterii noi si telecomanda tot prost merge. Si tot trebuie sa apesi pe butoane de simti ca treci cu degetul prin telecomanda. Iar unii, mai mesteri ai casei, cu veche si inegalabila experienta, arunca telecomanda la gunoi si isi cumpara alta. Altii, mai nepriceputi, o desfac bucati si cu un pic de alcool sau spirt, curata un pic contactele de mizeria si sebumul insinuat in ani de zile. Sii… reusesc miracolul reinvierii. 😛
Comentariu beton!14
Asta-i solutia bosorogilor old school. La asemenea probleme, astia mai tineri cumpara telecomenzi noi
Sunt unii care schimbă TV-ul când nu mai merge telecomanda.
@alphas Da. Asa e. Aceiasi tineri care schimba beemveurile ca pe sosete, dar plang in pumni cand au de schimbat o piesa, pun benzina cu pipeta in rezervor si schimba chirii fara sa plateasca datoriile. Ca au spart banii la pacanele, la club cu dedicatii de manele șii…pe telecomenzi noi. 😛
Exista si varianta 3: strângi cu aparentul bateriile, sau calea scurta – le muști cu dinții.
Tot citesc la comentarii și abia acum am dat de unul care stie varianta cu mușcatul😏
Prostii, o lovesti de 2-3 ori de coapse si e ca noua 😁
Bateriile țin mai mult dacă telecomanda este înfășurată într-o pungă de sandviș. Acesta este un lucru bine ascuns de oculta vânzătorilor de baterii și telecomenzi, chiar mă astept ca acest comentariu să nu fie publicat. /s
Comentariu beton!24
Articolul mi-a aparut in Google News (parca vroiai sa stii cand iti apar articolele acolo?
Wow! Serios? 😀
Si mie mi-a aparut, mai demult!
La telecomandă ca la telecomandă, dar eu am ajuns savant al interfonului. Având în dotarea apartamentului un interfon ajuns la vârsta senectuții, am băgat de seamă că s-a ramolit: nu mai „mergeau butoanele” și era și nițel surd, că nu suna decât pe volumul dat la maxim. Așa că, după mai multe sesiuni de studii empirice inspirate din cercetarea lui Alexander Graham Bell, cu soția pe post de asistent de savant, în fața blocului, cu telefonul mobil în mână, am descoperit că interfonul e ca bărbatul senior. Dacă îl gâdili scurt la butoane, nu se întâmplă nimic, dar dacă te joci lung și apăsat, răspunsul nu întârzie să apară.
Așa că acum operăm interfonul în sistem Morse. Când sună cineva la ușă, apăsăm întâi lung, apoi facem o scurtă pauză, apoi iar apăsăm lung, totul de trei ori. Un fel de SOS reinterpretat. Musai de trei ori, altfel nu merge. Al naibii număr trei, dacă până și în știință s-a strecurat numărul ăsta cosmogonic! Bine că nu funcționează pe sistem de 7 sau 12 repetiții, că altfel am primi avizare de lipsă la domiciliu de la toți curierii, dacă am sta să frecăm interfonul de 7 sau 12 ori.
Comentariu beton!21
Dar metoda barbară, adică aruncatul telecomenzii in perete, ați încercat. Cam asta se întâmpla la ceva timp după achiziția unui nou televizor și drept urmare avem telecomenzi prinse cu elastic, de la bani, nu de la chiloți.🤪
Mai merge și strânsul între dinți (nu recomand) sau fortatul lor cu un cleste sau cu ușa. Ideea era sa le strângi cu ceva.
Nu mult cât să plesnească, doar un pic…cat sa pornească:)).
N-am idee de ce, dar funcționează.
O făceam în copilarie când bateriile chiar erau puține și scumpe. Și o văzusem la ai mei, pot sa zic ca era din tata în fiica :))).
@natalia,explicația e simplă:mai strange electronii ăia rămași cu ușa, și îi face să iasă afară 😂😂😂
Saptamani? Luni intregi. Am tras asa un an de zile de bateriile de la o telecomanda.
Încă un exemplu că dacă vrei cu adevărat POȚI. 😀
Sunt de data asta intr,un acord total cu tine. Dar prima varianta, poate gresesc daca n.am citit comentariile anterioare e sa te apropii suficient de mult de tv ca sa se intample ceva, apoi urmeaza foitul bateriilor pe pozitie, muscatul, si pe locul ultim bagate in congelator 5 min…si da, chiar se intampla minuni…chestia cu dat mai aproape telecomanda chiar functioneaza in 100% din cazuri la cea a masinii….
Pe vremea studenției aveam un calculator Casio cu afisaj pe tuburi luminiscente (sau diode luminiscente) care consuma in draci. Când rămâneam fara power in baterii, le scoteam și le băteam cu muchia unui cuțit de bucătărie pe toată lungimea. Se cam deformau dar mai funcționau o zi-doua.
Apasatul mai tare pe butoane chiar functioneaza pentru ca, in acest caz, contactul intre zona conductoare a butonului si cablajul imprimat creste si astfel rezistenta interna a conexiunii scade permitand microcontrolerului telecomenzii sa detecteze apasarea chiar si in cazul unei tensiuni mai mici a bateriei.
Contactati-ma si pentru alte explicatii ale lumii inconjuratoare si sfaturi de viata!
Comentariu beton!18
Tu furi curent!😅😅😅
@ Hans
Da, așa e cu apăsarea cum zici tu. Plus frecatul in locaș mai degajează puțin oxidarea de pe clemele ”plus” și ”minus” care se formează microscopic in timp.
Cu frecatul si rotitul iar mai dă un impuls bateriei vechi să o mai ducă un timp iar este adevărat pentru că în timpul funcționarii s-a depus pe anod ( un electrod de obicei din grafit in centrul bateriei) s-a depus un strat microscopic de bule de gaz care împiedică trecerea curentului . Agitând bateria se mai degajează ”mizeria” de pe anod si de aia mai merge un timp.
Cu încălzitul iar e adevărat că-i dă un impuls bateriei, prin faptul că crește agitația termică a substanței din electrolit care generează fluxul de sarcini negative. Și iar mai merge o perioadă.
Pe voi nu va enervează „chestiile” care au nevoie de 3 baterii odată? Mai ales jucării made in China. Cumperi 4, rămâne una care nu este de același tip cu ce vrea mouse ul. Alt set de 4 – altă baterie rămasă orfană într-un sertar ( nu același sertar, ar fi frumos). Mai știți bateriile pătrate de 4,5 V ?
@Elvira: exact e aceea am sertarul „cabluri și baterii”. Acolo nu se supără nimeni c-ajunge desperecheat. 😎
Am încercat și sportul ăsta cu „frecatul” bateriilor. Nu zic nu. A mers! Dar a mers până am uitat să imi iau baterii noi și am rămas într-o vineri seară cu telecomanda moartă, în mână. De atunci, am un sertar plin cu baterii de tot neamul: 2A+, 3A+, AG2, AG3, AG4, de 1,5V, de 9V, plusD, MN11, MN21. Așa, oricând se scurge viața din bateriile telecomenzilor, ceasurilor de perete, odorizantelor de cameră, cântare, aparatură, jucării, etc, sertarul din hol este Mecca bateriilor.
Eu am doar o telecomandă. Inteligentă! Mă anunță că bateriile sunt pe terminate. La început am încercat cu aproape toate metodele menționate de voi. Nu merge. Așa că schimb bateriile direct când primesc mesajul. Cumpar pachete de 50 de baterii. Să știu că nu rămân fără.
si cu soc termic merge. iarna le pui 15 min pe calorifer, vara le bagi in congelator!
Încălzirea pe calorifer! A scris deja Mihai.
În vremurile când ultimul răcnet în materie de gadget era Brick Game (o, tempora) foloseam baterii 777.
Cine nu știe ce-s alea e un om fericit.
Tishiba? Era pentru pături sociale superioare.
Chiar dacă dezactivam sunetul gadgetului, venea curând vremea când imaginea era din ce în ce mai fadă.
Soba electrică de teracotă era soluția ideală! (bună mai era iarna, când mă îmbrăcam cu mare spor după ce stăteau hainele 30 de secunde pe ea).
Cam 3 minute pe sobă și bateriile mergeau brici.
Pana într-o zi când s-a auzit un fsssss și s-a scurs acidul sau ce o fi și am avut interzis la această metodă de reîncărcare.
Boss, dar nu e niciun mister. Dacă le rotești, se încarcă cu un pic de energie electromagnetică de la mâinile noastre, suficient cât să mai funcționeze la câteva apăsări. Dacă le freci în mâini se încarcă ceva mai mult. Pe termen lung e o tâmpenie, evident, dar „până mâine” funcționează. La fel ca o brichetă frecată între mâini. 2-3 țigări îți mai aprinde, dar nu mai multe
Câteva zile de relax la Sulina. Mergem pe recomandare, ne cazăm la o pensiune tare frumușică. Gazdele foarte ok, curățenie, mâncare bună. Noi eram setați pe plimbat cu barca, pescuit, niscaiva plajă.
Dar Gizăs a avut alte planuri, o fi încurcat programările că ne-a dat vreo 2 zile ploioase…dar ploaie tată, nu glumă.
Ok… hai ca stăm la cazare..mai butonăm puțin tv-ul. TELECOMANDA. Mda… foliată, înfoliată, exfoliată, lipită, sigilată toate cele. Reușesc să îmi dau seama care e butonul de on /off și apăs. Nada! Apăs din nou..cu mai mult curaj… Niente! Apăs mai tare, cu putere. Apăs și pe alte câteva butoane. NIMIC!!!
Cum mama ciorilor să dau toate foliile alea jos, leucoplastul și ce mai era pe-acolo? Am crezut că s-or fi epuizat bateriile.
Mă duc la gazdă, îi aduc la cunoștință problema și zbang! mă lovește teoria conspiraționistă: aaaaa… păi nu are baterii! E de la alt televizor, oricum. Aia bună v-o dăm noi, dacă vă trebuie și dacă o cereți..și dacă lăsați garanție sau un buletin ceva. Am avut oaspeți care au luat la plecare ba telecomanda, ba câte un cablu și de atunci ….
Toate ca toate, dar am primit o telecomandă tot exfoliată-înfoliată-țiplă-leucoplast. Dar măcar avea baterii..
De aia majoritatea supermaketurilor au baterii la rafturile alea de la case. Când aștepți să meargă banda cu produsele tale mai belești ochii pe rafturile alea, vezi baterii și-ți aduci aminte că nu-ți merg telecomenzile. Cam așa e și cu prezervativele, îți aduc aminte că nu ai mai făcut sex de mult.
Să mai zică cineva că corporațiile capitaliste nu au grijă de noi 🙂
Chiar că e un mare mister. Am renunțat de ceva vreme la frecări și schimbări între ele. Am acumulatori și îi tot încarc.