Mă uitam la două știri despre niște cetățeni care s-au luat la bătaie în trafic și mă gândeam că vreau de multă vreme să las aici un mini-ghid care să-ți spună ce ai de făcut dacă ai ghinionul să fii protagonistul unui astfel de incident.

Înainte de ghidul propriu-zis, aveți nevoie de un pic de context care să vă facă să înțelegeți de ce, odată ieșit în traficul auto din țara asta, ești expus unor pericole mult mai mari decât în orice țară civilizată din Europa.

Nu uitați că în țara asta vorbim despre o infrastructură rutieră aproape de zero, ceea ce duce la mult stres, mulți nervi și o civilizație auto doar un pic mai sus de nivelul „junglă”. Din aceste motive, aproape tot ce se întâmplă în trafic are darul să pună la încercare nervii șoferilor, ceea ce contribuie foarte mult la senzația că în traficul din România ești în permanență ca pe o plită încinsă.

Nu spun toate astea pentru a-i scuza pe cei care se poartă ca niște primitivi în trafic, le spun doar ca să înțelegeți mai bine cât de riscant este să te iei la ceartă cu niște co-participanți la trafic ai căror nervi sunt deja întinși la maximum, deci pot ceda foarte ușor. De-aia puteți avea surpriza să vedeți cum cedează nervos până și oameni care altfel ar fi fost echilibrați și stăpâni pe ei.

În condițiile în care traficul de la noi poate să pună cu nervii pe butuci oameni cât de cât stabili psihic, vă dați seama cam în ce hal acționează asupra unui cocalar agresiv dispus să coboare din mașină și să împartă generos dreptate cu pumnii?

Acestea fiind zise, iată ce trebuie să faceți dacă aveți neșansa să fiți protagonistul unui scandal în trafic:

👉 Cu scandal sau fără, nu plecați niciodată de pe loc fără să aveți portierele blocate, să nu se poată deschide din exterior.

👉 Dacă ai observat că ești ținta atacurilor cuiva din trafic (înjurături, comportament intimidant-agresiv), nu-i răspunde în niciun fel. Încetinește sau chiar trage pe dreapta, acolo unde traficul îți permite, și lasă-l să se ducă. Nu deschide portiera, nu deschide geamul, iar dacă vrei să oprești încearcă s-o faci într-un loc în care să existe cât mai mulți oameni, să nu fiți doar tu și agresorul.

👉 Dacă n-ai cum nici să încetinești, nici să tragi pe dreapta, iar atacurile și comportamentul agresiv nu încetează, dimpotrivă, observi că ăla te urmărește prin trafic, îndreaptă-te către cea mai apropiată secție de poliție. Ai telefon inteligent, folosește-l să-ți arate traseul către cea mai apropiată secție.

Sau, dacă observi un echipaj de poliție, du-te direct către el. Dacă mai ești cu cineva în mașină, roagă-l să filmeze absolut tot sau filmează tu, dacă ai cum.

Da, știu, orgoliul îți spune ca fuga e rușinoasă. O fi, dar știi ce nu este rușinos deloc? Să ajungi întreg unde ai treabă. Rușinea trece până a doua zi.

👉 Agresorul a continuat să te urmărească, s-a ajuns în punctul în care sunteți amândoi opriți în trafic (la un semafor, de exemplu) și vezi că ăla coboară cu intenția să vină spre mașina ta. Mai verifică o dată să ai ușile blocate. Dacă ai vreun geam deschis, închide-l. Sub nicio formă nu ieși din mașină, oricât ai crede tu că prezența ta în exterior ar duce la încheierea conflictului. Nu, n-ar duce.

Scoate telefonul și sună la 112. În timp ce suni la 112, filmează tot ce poți. Majoritatea smartphone-urilor de pe piață îți permit să faci ambele acțiuni în același timp.

👉 Știu că așa, văzută în filme sau pe la televizor, bătaia pare o chestie șmecheră, uneori chiar foarte cool. Se schimbă lovituri cum schimbă filozofii alegații, iar la final cei doi își dau mâna, ca niște gentlemani, și pleacă fiecare în treaba lui.

Oameni buni, viața nu e ca-n filme, iar în trista realitate înconjurătoare, bătaia doare. Și nu numai că doare ca dracu’, dar de cele mai multe ori lasă urme pentru care trebuie să ajungi la spital. De ce ți-ai dori asta?

Lăsați la o parte orice orgoliu și orice ego umflat. Nu răspundeți la nicio provocare, ignorați-le. Da, știu, va trebui să luptați împotriva vestitei: „ce, coaie, mă face ăsta pe mine?”.

Poate vă face, poate nu, dar de ce-ai vrea să afli asta într-un mod care poate duce la fracturi, contuzii sau dinți lipsă?

👉 Ai ignorat tot ce-am scris mai sus, ai ieșit din mașină, ai fost mai bun, tu ești cel care a rămas în picioare. Agresorul ajunge la spital. Ești dispus să plătești prețul?

Pentru c-o să constați cu amărăciune că satisfacția de a-l vedea p-ăla la pământ nu merită deranjul juridic și legislativ de după. Iar dacă ai ghinionul să-l omori sau să rămână cu vreo problemă pe viață, o să blestemi clipa când ai deschis portiera. De ce? De ce ai vrea toate astea?

👉 Cumpărați-vă camere de bord și porniți-le de fiecare dată când plecați undeva cu mașina. Cu sau fără cameră de bord, filmați cu telefoanele orice incident din trafic, orice șicană, orice tentativă de intimidare sau agresiune. Simpla acțiune de a filma descurajează, de multe ori, agresorul. N-o spun eu, o spun psihologii.

👉 O mențiune specială pentru femei. Am constatat cu mare surprindere că, de foarte multe ori, femeile n-au nicio problemă să răspundă agresiunilor din trafic sau să fie chiar ele cele care le inițiază. Și nu mă refer la ceartă cu alte șoferițe, ci cu bărbați. N-am păr pe cap (mă rog, nu MAI am) de câte ori am văzut femei care n-au avut nici cea mai mică problemă să facă scandal, să iasă din mașini, să se expună.

Niciodată nu le-am putut înțelege, nu pricep pe ce se bazează. Pe faptul că bărbații nu ar face niciodată rău unei femei? Serios, în țara care e primul loc în UE în ceea ce privește violența domestică? Adică ăla n-are nicio problemă s-o cârpească pe nevastă-sa, dar îi e jenă să-ți dea ție un dos de palmă în trafic? Da, așa e, bărbații n-ar face rău femeilor, în general ăsta e un calcul corect. Problema este că e suficient să fie greșit o singură dată.

Doamnelor și domnișoarelor, ca pe copiii mei vă sfătuiesc: NICIODATĂ nu ieșiți din mașină. Mergeți DOAR cu ușile blocate. Vă înjură sau încearcă să vă intimideze? Privirea înainte și ignorați-l, nu-i răspundeți în NICIUN fel, nu deschideți nici măcar geamul. La primul semn că lucrurile pot degenera în ceva rău, începeți să sunați. Sunați soțul, iubitul, fratele sau tatăl, sunați la poliție, sunați la oricine vă poate ajuta. Foarte important: faceți în așa fel încât agresorul să vadă că sunați. Filmați-l!!!

Gata. O să vă mai spun doar atât: nu uitați că traficul auto nu este o competiție. Nu ai de dovedit nimic nimănui atunci când ești la volan. Singurul tău scop, din momentul in care ai pornit de pe loc, este să ajungi din punctul A în punctul B. Nu răspunde la provocări și nu provoca. Ajută-i, pe cât poți, pe ceilalți participanți la trafic. Iar cel mai important: adu-ți aminte toate astea în momentele în care te enervezi la volan, și-ți vor crește foarte tare șansele să ajungi întreg acasă.

Dacă aveți apropiați sau membri ai familiei care acum se pregătesc să ia în piept traficul auto din țara asta, dați-le să citească articolul ăsta.