La mine în zonă e un magazinaș din ăla non-stop în care mai intru din când în când. Sau, mai bine zis, în care am intrat de fix trei ori până acum, motivul fiindcă că nu găsisem la megaimaj mizeriile alea pe care le fumez io. Iar non-stopul ăsta era, cum ar veni, următorul magazin din drumul meu spre casă.
Faza e că, după puțina mea minte, nu cred că se simte prea bine pe partea economică. De magazinaș zic, cred că prea lesne nu-i e, având în vedere că pe o rază de 150 de metri, mai găsești două megaimaj-uri (dintre care unul e tot non-stop) și o benzinărie care are și-un market destul de bine aprovizionat. Evident, tot non-stop și asta.
Cum s-ar zice, concurența e acerbă, trebuie să lupți sa supraviețuiești, mai ales când potențialii tăi clienți sunt rătăciții ca mine care n-au găsit ce le trebuie la megaimaj și le e lene să mai meargă până la celălalt.
Ei, după cum vă ziceam, am intrat de fix trei ori în magazinul ăsta. De fiecare dată din cele trei, dar absolut de fiecare dată, m-a spart atitudinea vânzătoarei, fraților. Era aceeași de fiecare dată, da.
Bănene, în toate cele trei dăți, femeia asta, vânzătoarea, a avut așa o atitudine de nici nu știu cum să v-o descriu. O combinație între regina Angliei, care a fost deranjată pe budă de intrarea inopinată a unui majordom, și superioritatea plină de aroganță a lui Marlon Brando, în Nașul. Rezultatul fiind o privire plină de scârbă.
Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți pe stradă, să nu fiți atenți pe unde călcați și să simțiți ceva moale sub picior? Iar când vă uitați pe ce-ați călcat, să vi se confirme cele mai rele temeri când vedeți moțul maro scoțând vesel capul de sub talpă? Mno, fix așa se uita și vânzătoarea, în timp ce pe gură îi ieșea un și mai plin de scârbă superioară:
– Mdea, ce-ț’ dau?
Iar când zic „scârbă superioară” cuvintele sunt prea sărace față de ce simțeai cu adevărat când o auzeai și, mai ales, o vedeai.
Pe scurt, după a treia experiență de genul, mi-am jurat că nu mai intru acolo nici dacă rămâne ultimul loc de pe lume de unde aș putea să-mi iau țigări. Mai bine mă las de fumat, dar acolo nu mai intru, să risc să mai trec încă o dată prin toate astea.
În schimb, mă gândeam la bietul om care are non-stopul ăsta și care, probabil, face și el tot ce poate. Încearcă să supraviețuiască, să țină deschis, să ia marfă la un preț cât mai bun ca sa poată ține marja de profit cât mai sus. Pe scurt, face și el ce știe mai bine ca să țină deschis, să aibă ce pune pe masă și el, dar și angajații lui.
N-am nicio îndoială că i-a fost mult mai bine până să se deschidă al doilea megaimaj (care e chiar vizavi și e deschis de câteva luni). Acum îi e mult mai greu, probabil că lună de lună înjură în gând marile corporații care omoară micile afaceri și-și face socotelile dacă închide sau nu.
Băi, da, nu contest că marile corporații omoară micile afaceri, dar, vedeți voi, până la marile corporații, te mai duc în faliment și oamenii pe care-i angajezi. Că nu degeaba poporul român, în marea lui înțelepciune, are vorba aia cu omul care sfințește locul. Fix așa e. Doar că în cazul de față, nimeni nu sfințește nimic.
Concluziile le trageți voi azi.
sursa foto: freepik.com
Probabil este o legătură între atitudinea ei și suma motivantă primită pentru acel loc de muncă.
Comentariu beton!31
Da, asta nu-i dă dreptul să fie zdreanță. Locul de muncă se poate schimba. 😉
Comentariu beton!126
nu functioneaza niciodata asa. daca ai acceptat un loc de munca inseamna ca esti ok cu salariul. ai libertatea de a schimba locul de munca, dar nu ai libertatea de a-ti bate joc de el. mentalitatea asta cu atata sunt platit atata fac este caracteristica noua, din pacate.
Comentariu beton!117
Cum zice si John, ce vină ai tu că nu are salariu motivant? Tu ai angajat-o acolo? Pe de altă parte, crezi că dacă îi dubleză salariul, i se va schimba atitudinea?
Comentariu beton!52
@baxter, băi, să știi c-am lucrat și eu în locuri unde aveam salariul mic. N-am avut niciodată vreo astfel de atitudine, față de nimeni. Am preferat să schimb locul de muncă.
Fii convins că cine e mârlan pe bani mărunți e mârlan și pe bani mulți.
Comentariu beton!155
Mă scuzați, legătura există, însă eu aș spune că relația de cauzalitate este un pic invers. Cu o atitudine mai bună, poate încasările ar fi mari, și eventual și salariul doamnei….
Comentariu beton!50
@JT esti bine, da? Ne-ai dat emotii 😉
@Oana S: da, totu’ bine. 🤪
Cuvântul probabil nu l-am folosit întâmplător.
Din păcate cred ca JT are dreptate, atitudinea asta e foarte des întâlnită la noi.
Oricât de nemultumit ai fi de salariu, de conditiile oferite de locul de muncă, orice motivație ai avea ca sa rămâi, totusi, in continuare acolo, nimic nu justifică atitudinea nepoliticoasa față de oameni. Exceptând lozinca „clientul nostru…bla-bla-bla”, in față are un om, un oaspete. Nu trebuie nici sa se ploconească, dar nici nesimtire sa nu afișeze.
P.S. Io o-njuram cu d’alea…deși știu pe de altă parte, ca oricât de multe idei ai avea cu „ce as face eu”, de obicei te paralizează, genul asta de oameni.
Comentariu beton!14
Nu iti convine, pleci, schimbi locul de munca si mergi intr-un domeniu care-ti place.
In vanzari, atitudinea e cheia, fara aceasta nu ai ce cauta acolo. Nu e de vina clientul ca tu nu ai dormit bine sau ca te-ai certat cu barbatul, el plateste pentru ceea ce ii vinzi, nu e obligat sa iti plateasca si pentru eventuale neajunsuri/frustrari.
@razvan caracteristică „nouă” cui, mai exact?
sau poate e propietara magazinului de ceva ani si faptu ca s-a deschis un al 2-lea mega , ii da scarba vietii sii e oparita in fiecare zi .
Bine, dar ce salariu să-i propună atunci? Că doar nu face cercetare nucleară?
La fel gindesc și eu. Și multe ore de lucru. Nu cred ca sunt 3 ture organizate – poate numai 2.
Pe testate, schimbarea salariului nu aduce schimbarea de atitudine, ci doar, eventual, actualizarea textului. Gen: ”Bă, da’ de ce să muncesc mai bine și mai corect, n-am nici măcar x salariul, dac-aș avea x, atunci da, aș munci”. După ce salariul a devenit x, și textul a devenit ”…dac-aș avea y…”. Ah, și nu vorbesc aici despre minumul pe economie, ci de un salariu peste medie.
Dacă zic că-i tipic românească atitudinea vânzătoarei îmi sare lumea-n cap că am beșini.
Comentariu beton!66
nu. deloc. atitudinea asta este si pe la supermarket-uri.
word! am scris mai jos de grecia, da’ pînă și bulgarii îs peste noi la atitudine
Nu mămică,și prin supermarketuri sunt unii de zici că le-ai luat mămăliga de pe foc.Am un ditamai lidl de unde vin înjurând 4/5 ,acolo îmi cheltui voucherul de masă și cel social,zici că de banii ăia mi se face copilul bine și îl scot la pețit mâine.
Comentariu beton!17
@costica: confirm. Si in restaurante, si in magazine, bulgarii sunt mai relaxati si mai atenti
Comentariu beton!12
@JT tura asta trebuie sa te contrazic.
Poate e legat de zona in care stau (sau poate nu) dar, in zona privata cel putin, in 8 din 10 cazuri am parte de vanzatori super ok pe unde merg eu: Kaufland (unde din ce stiu au printre cele mai mici salarii din domeniu), Lidl si MegaImage plus magazine si piete locale.
Mai prind si cate o vanzatoare sictirita dar e exceptia, nu regula.
La piata si magazinele mici conteaza mult tratamentul pentru ca alternative sunt la tot pasul si atunci vor sa isi fidelizeze clientii. La piata de exemplu branza si untul le iau de la acelasi om de vreo 8 ani din cauza ca a fost super ok prima oara cand am cumparat de la el (si evident produsele imi plac): mi-a dat sa gust, a avut rabdare, a rotunjit in jos totalul, etc.
Ce ma dispera la supermarket-uri e viteza cu care scaneaza si ingramadesc produsele de nu apuc sa le pun in pungi dar asta e politica magazinelor, am inteles ca trebuie sa se incadreze la x produse scanate pe minut sau le penalizeaza.
La stat da, e jale, zici ca le intrerup partida anuala de sex cu Bred Pit! 🤣😂🤣😂
Comentariu beton!18
@whitewolf, unde exista cei care au viteza la scanat produsele? Eu ii intalnesc extrem de rar, spre deloc, iar asta ma scoate din pepeni. Se misca lent sau foarte lent, de multe ori cred ca imi fac mie in ciuda. 😬
Buna @JT! Nu te intreb cum esti intampinat la mini-market-ul din localitatea unde locuiesti acum. Nu te intreb cum esti primit cand intri la dentist.Nu te intreb cum cum te simti cand intri in primaria ,prefectura,politia din localitatea X.Nu te intreb cum te simti cand mergi la urgente aici.Nu te intreb cum e la cumparaturi,la bar,cofetarie,restaurant,farmacie sau daca trebuie sa faci o coloscopie.
Si stii exact de ce NU te intreb! Pentru ca aici esti intampinat politicos, eventual si cu un zambet,cu un buna dimineata,buna ziua,ti se spune multumesc cand pleci,la revedere! Pentru ca aici este clar ca restaurantul, farmacia, frizeria, magazinele nu functioneaza fara noi, clientii! Aici nu exista acest miserupism mizerabil, aceasta atitudine superioara de balon care pocneste de aroganta si prostie. Aici nu este promovata incultura, rautatea, invidia, egoismul, furtul intelectual. (ok,exista si aici destule uscaturi,dar nu sunt „promovate” ) Este foarte trist, dar de fiecare data cand merg in Romania,ma izbesc de chestia asta si ma doare rau.
La randul meu lucrez cu foarte multi oameni. De toate natiile. De fiecare data cand vorbesc la telefon cu clientii firmei , zambesc si vorbesc politicos,chiar daca imperfect . Si se simte si se vad rezultatele. E adevarat,poti avea si tu o zi proasta, dar interlocutorii tai nu trebuie sa se simta ofensati sau sa se teama sa te „deranjeze” .
Comentariu beton!17
@whitewolf: aici, nimeni nu se grăbește. Vânzătoarea așteaptă până pun toate produsele pe bandă, abia apoi începe scanarea lor. Și tot timpul zâmbesc și sunt bine dispuse.
@Ligia-Luminița S: locuiesc în Austria din 2017. Niciodată n-am pățit să nu fiu întâmpinat într-un mod politicos.
@JT, dar nici clienții din urma ta nu se grăbesc, nu înjura nimeni că te miști prea incet, iar dacă intrebi un angajat despre un produs te duce personal până la locul respectiv nu îți aruncă un „vedeți la raftul 17 sau dacă nu, la 20, la băcănie”, de parcă tu ai ști denumirea raioanelor in jargonul Oșan.
Să nu mai amintesc despre deschiderea unei noi case dacă sunt mai mult de 3 clienți.
@Alla: atat la Kaufland cat si la Lidl saluta si apoi cand incep scanarea sunt contra-cronometru la scanat viteza 😁si se ingramadesc produsele unele peste altele. Dupa ce termina cu produsele sunt din nou pe viteza normala, intreaba cum platesc, daca am card client, etc. dar in timpul scanarii doar la Mega Image sau Carefour se misca intr-un ritm normal/lent.
E drept ca de regula am cosul plin ca fac cumparaturi doar o data pe saptamana.
Cica e un KPI pentru casieri numarul de produse scanate pe minut.
@JT in general am parte de vanzatori politicosi, la supermarket poate pentru ca e politica marcii, insa si eu salut si folosesc pronumele de politete.
Sunt alte chestii care ma deranjeaza, smecherii de driblat clientii pe care le patesc uneori gen cantarit marfa cu hartie sau caserola cu tot, fructe sau legume mucegaite sau lovite, cantar nereglat, chestii de genul asta. In general le atrag atentia, unii isi cer scuze iar unii nu, de la ultimii nu mai cumpar!
Am patit si eu in Constanta, centrul Bucurestiului sau pe litoral destule. Sunt locuri unde isi permit pentru ca sunt multi clienti si putine alternative. Si pentru ca multi clienti nu vor sa spuna nimic.
@whitewolf: și eu sunt politicos cu toată lumea cu care interacționez, inclusiv vânzătoarele din magazin, pentru că mă respect pe mine ca om. Unde lumea îmi răspunde-n doi peri spun mulțumesc frumos ș-am plecat.
@JT exact asa mi se spune si mie, ca m-am facut fitoasa dupa ce m-am mutat in Spania, dar, din pacate, de fiecare data cand merg in Ro ma cam enervez. M-au dresat spaniolii sa ma salute cand intru in orice magazin, sa vorbeasca frumos, sa-mi dea exact cat, cum vreau ( iti feliaza, taie, toaca carnea, in orice cantitate si exact cat de gros, subtire vrei), sa ma salute la plecare si sa-mi zambeasca. Cand ajung in tara si intru intr-un magazin, salut din reflex eu dar, de cele mai multe ori nu mi se raspunde sau mi se raspunde mormait de genul de ce ma deranjezi, nebuno? In Spania se lucreaza in magazine pe salariul minim, undeva la 1000 de eur. La Madrid, in oras, o camera de inchiriat este undeva la 400-500 de eur/luna si o garsoniera pleaca de la 600-700 eur/luna. Spun asta ca nu cumva sa zica cineva ca astia din magazine de aici castiga mult si de asta saluta, nu, se numeste educatie care, in Romania, lipseste. Au trecut degeaba atatia ani, tot in mentalitatea de alimentara comunista( iti fac o favoare ca-ti vand) am ramas.
Mda. Cam așa am pățit și io când mi-am schimbat buletinul! Era o relicva comunistă acolo, știți voi, o scârbă de aia cu părul permanent, dar cu șuvițe, nu așa, la vreo 90 de kile și plină de aur pe ea. Băi frate, cât și-a mai dat ochii peste cap, m-a trimis direct „du-te și aranjează-te”, „nu zâmbi, că nu-ți fac poză pentru Facebook”, de parcă aveam pentru ce să zâmbesc! Până când mi-am ieșit din fire și i-am tras o împulăială de i-au trecut figurile! 😀
Comentariu beton!60
Una dintre cele mai plăcute suprize din viața mea a fost la schimbarea buletinului, acum vreun an. Cred c-am și scris despre asta.
@MV, plusez: am ramas mască de marele stil in care schimbi pașaportul la Plaza👌
Comentariu beton!12
@Oldjohn, da, și nu numai la Plaza. Doar că la pașapoarte s-a schimbat treaba în bine de foarte mulți ani, deja nu mai e o supriză. Și despre asta cred c-am scris.
Ce-i drept, eu mi l-am schimbat înainte de pandemie. Acum vreo 2 săptămâni a fost un coleg să-și schimbe buletinul și l-am avertizat că-i o nesuferită acolo, dar, la întoarcere, mi-a zis că el nu a văzut nici o scârbă, erau două tipe tinerele și un flăcău, tot așa mai tinerel și cică erau foarte amabili!
O fi ieșit baba aia arogantă la pensie, ce să zic?
Comentariu beton!22
@Vic: și dinozaurii mor. 🤭
Comentariu beton!26
@JT,
Într-o seara (prima …) vine dinozaurul la dinozaurita si făcând cu ochiul zice:
– Ei o facem?
Ea uitându-se la podea:
-…Mmm…nu!
A doua zi vine din nou dinozaurul la dinozaurita si uitindu-se cu subânteles zice:
– Ei, cum e ? Merge una mica?
Ea privind la vârful pantofului:
– Pai…mmm…nu!
A treia zi; vine dinozaurul la dinozaurita si zice cu nerăbdare:
– Pai cum ?… nimic, nimic?!
Ea şăgalnic:
– Nu,puisor…poate mâine!
Si asa mai departe…
„SI ASA AU DISPĂRUT DINOZAURII!”😉
Comentariu beton!34
@Vic 🤣🤣🤣🤣🤣 Eu am pățit când mi-am schimbat buletinul din cauza de adresă, că terminasem casa.
Fusesem conștiincioasa și cu o zi înainte m-am interesat ce acte trebuie să aduc , mi-am notat tot ce-am găsit scris pe afișele alea ale lor de informare, ba am mai și întrebat din nou persoana de la ghișeu, ca să fiu sigură . Am adunat toate documentele, făcute în dublu exemplar, îndosariate în două dosare cu șină ( că așa era cerința, să vii și cu două dosare), era cât pe ce să pun și opis!
Și ce să vezi, individa de la ghișeu ( alta) foarte acră, după ce mi-a smotocit dosarele și a amestecat toate hârtiile, mi le-a împins înapoi pe gaura ghișeului și a început să zică cu scârbă că lipsește autorizația de construire și actele terenului, că de unde știe ea că acea construcție a fost făcută legal!!!!
Băi nene, eu îi arătăm intabularea casei, care of course nu se poate face fără teren și celelalte documente, îi explicam că am adus toate documentele solicitate de ei înșiși, ea nu și nu!
Ei, eu nu sunt o persoană conflictuală, dar când am vazut-o p-aia ce importanță își dă așa, de-a dracului,mi s-a ridicat sângele la cap.
Cred că am întrat pe jumătate pe gaura ghișeului și i-am explicat cât se poate de răspicat că nu e obligația ei să verifice legalitatea construcției, asta o fac alte instituții abilitate, alea care mi-au eliberat documentele cu care am venit. Și dacă are de gând să poarte oamenii așa pe drumuri, numa’ de-a dracului, o să merg și eu să o reclam la șefi, să vedem ce spun.
Ce să vezi, șefu ‘ tocmai trecea pe acolo, s-a oprit să vadă ce se întâmplă, mi-a luat hârtiile și în 5 min. treaba era rezolvată.
Și să vedeți ce lapte și miere s-a făcut individa, cum nu știa ce să mai spună și ce să mai facă ca să dreagă busuiocul!
De oameni din ăștia dai din păcate peste tot. Se simt împărați că ești la mâna lor și se poartă de parcă îți fac favoruri!
Comentariu beton!77
@Valeria, să zică mersi că nu ai luat-o și de moț, dacă tot te-ai băgat pe gaura aia de la ghișeu! Deși ar fi meritat! 😂😂😂
@Tavi ..si asa o sa disparem toti!😅
@Tia, poate ca disparem, dar nu din cauza „migrenelor”. Tocma’ am trecut de 8 miliarde…
Mi-a crescut pulsul instantaneu de la 57 la 90 (am un garmin la mana) numa’ citind comentariul Valeriei 🙂
Tavi, mda, unii chiar au luat in serios ce a zis Doamne-Doamne: „cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul”! EL totusi, nu a zis sa facem asta pana dam pe dinafara.😅
Sunt mulți de ăștia care trebuiau ei să ajungă cosmonauți, dar n-au mai prins rata de Dorohoi ce ducea fix la rampa de lansare și, ce să vezi, au rămas să fie vandeuzi ca să le facă un pustiu de bine la toți săracii care vor să cumpere și ei una, alta.
Acum, între noi fie vorba, eu cred că angajații sunt asemeni patronilor (mare parte din ei).
Comentariu beton!58
pe mine mă rupe (deformație profesională, deh) „cu plăcere” ăla, ca răspuns la mulțumesc-ul meu; de aceea mi-am propus ca ori de cîte ori aud răspunsul corect, adică „eu vă mulțumesc”, să premiez vînzătorul cu o mică sumă (5, 10 lei, în funcție de cît cumpăr); se pare că finanțele familiei sunt cît se poate de în siguranță, în 10 ani fiind nevoit să-mi respect promisiunea de fix 3 ori!? ultima dată deși răspunsul a fost „ieu ve mulțu mesc”, că eram la tîrgu secuiesc…
PS în grecia e mai scump, că ăia știu să te facă să surîzi cînd scoți banii;
mdea, cu drag…
Comentariu beton!44
@costică, păi asta și vreau, să îmi facă plăcere să scot banii, nu să-mi vină să-i arunc in cap!😀
Comentariu beton!16
Eu mor cand aud “cu drag”-ul asta, mai ales cand ii scos mecanic pe gura, iar ochii deja pe telefon, peste cap, sau oriunde in alta parte decat spre persoana careia i se adreseaza. Dar tot mai bine asa dacat atitudinea “tu ce dracu’ vii sa ma deranjezi”.
Din fericire aici in Dania atitudinea fata de clienti este ireprosabila, nu numai in vanzari, dar chiar si la institutii, unde ti se explica de cate ori e necesar, pana cand esti lamurit in problema ta. La fel de politicosi sant si meseriasii care vin sa iti repare una-alta prin casa.
Ce concluzie crezi că vei avea?exact ca și a ta,eu gândesc ca un contabil,că ea precis era și patron și angajat,că îi pasă dacă mai ține magazinul mai puțin decât ție,că ești client .
Ai exemplul dat de mine mai jos cu propriul angajat!
Eu ma intorceam pe calcaie, 180 grade, din prima. Cred ca sunt excesiv de politicos cu strainii, dar si foarte intolerant/exigent, in revers.
Si ma mai ia gura pe dinainte, se intampla. Doar cu chelnerii sunt mielusel si fac ochi dulci non stop. Imi place mancarea fara muci, scuipati sau alte fluide.
Comentariu beton!31
Vizavi de blocul unde locuiesc este un magazinaș foarte bine aprovizionat, de fapt este o alee între noi, nu o stradă. Ei bine, aproape de fiecare dată când intru să cumpăr ceva, merg acasă, iar după îmi aduc aminte că trebuie să mai iau și altceva si mă întorc. Când își iau vacanța de doua săptămâni, în august, pentru mine e un chin. Magazinul este foarte bine aprovizionat, dar vânzători sunt chiar proprietarii (soț+soție) plus un angajat. Chiar le-am zis în glumă, atunci când mai intră în concediu și închid, o să-mi iau și eu că mă chinuiesc enorm
Am un Kaufland aproape, dar trebuie să merg vreo 200 de metri, și nu e pentru leneși:))))
Comentariu beton!20
La magazinul meu de la baza blocului e o tanti care a început să mă cunoască. Daca intru in magazin vorbind la telefon , ridic 2 degete și știe să îmi dea 2 ape minerale Borsec 😂, cam asta cumpăr mai mult de acolo…
Vânzătorii ăștia poate sunt cei care au ieșit din zona lor de confort și acum se străduiesc să îi „călească” și pe clienți.
Lăsând gluma la o parte, în mod evident sunt oameni care fac această muncă fără nici un fel de plăcere.
Comentariu beton!17
Tu crezi că omul cu magazinul nu știe ce vânzătoarea are? Că doar nu are 50 de angajați. Iar femeia aia este acră de felul ei, nu cred că un salariu mai bun ar schimba-o.
Comentariu beton!16
Am avut aceeași situație și pe lângă blocul nostru, dar cu două butice inghitite de un megaimaj plus încă un megașopengo care a murit înghițit de primul mega.
De vanzare se ocupa chiar patroana și o soră, atitudinea față de clienți nu era rea. A supraviețuit o perioadă pentru ca dădea „på caiet” beutura și țigări diverșilor zonei.
De fro 3 ani e un mare lacăt pă ușă.
Ceva mai in cap de stradă însă, supraviețuiește o acritură care vinde sifoane și alte nimicuri inghesuite pe trei rafturi anoste.
Nu numai că e acră, dar e atat de zgârcită incat nu îți vinde dacă nu ai 50 dă baniu ăla care veșnic îți lipseste. Am reușit o singura dată să iau ceva dulce copchilei, pă promisiunea fermă ca in 10 minuți sunt cu moneda in dinți bectudăstor.
Frați mei, cred că a durat cu vreo zece min mai mult, că deh, strada lungă , copchil zglobiu.
Scorpia era in ușă și se uita in departare după mine , deși avea lume venită să umple sifoane. Nu vă pot descrie atmosfera de pe fața ei cand am lichidat marea datorie: fericire, amestecată cu acreala anterioară si un soi de dojană sunând a „să nu se mai repete”.
Încă supraviețuiește pentru că are exclusivitate pă peață: sifoanele cu apă dă puț. (personal cred ca3 bagă și apă din rețeaua stradală, dar dacă Oldjana era vrăjită de atestatul forajului ei, tusamebianegal).
Dap, omul sfințește locul. Și nu numai in buticăraie, se aplică și meseriașilor care îți calcă pragul, dat asta e o altă temă
Comentariu beton!24
Asta este efectul distrugerii educatiei din ultimii 30 de ani, inchiderea scolilor profesionale si admiterea la facultati foarte usor. Toata lumea vrea sa fie manager, sef. Nu mai gasesti executanti, oameni carora sa le placa sa aiba meserii „mici”. Uite-te la mai toate afacerile, gasesti foarte greu meseriasi, chelneri, vanzatori etc. Toata lumea se trece manager ( sef) pe cartea de vizita, chiar daca e singur in departament sau singurul angajat. Toti parintii indeamna copiii sa faca o facultate ca sa nu fie „muncitor”. Asta cumulat cu salariile extrem de mici.
Comentariu beton!20
De obicei,la asemenea atitudine,cam fac „stanga imprejur” plina de nervi ba mai si zic „ceva de dulce” !
Cam de multisor nu am prea gasit vanzatoare de gen.
Suspectez ca „acritura” este chiar patroana si sotul din dotare nu prea sta pe acasa . Iar daca sta,nu are timp/chef de acritura !
Comentariu beton!14
Ar mai putea fi varianta ca duamna să fie soția patronului, obligată de soț să stea după toți săracii și să-i servească.
Ori ea în timpul ăsta putea foarte bine să stea la o șuetă cu prietenele și să urmărească vreo telenovelă, ceva.
Așa aș traduce eu acreala și sictireala ei.
Nu e obligată de soț. Ei chiar îi place să fie mare patroană. Ce o încurcă sunt sărakii ăștia vicioși care ii calcă pragul. Nici măcar nu face profit că nu poate pune adaos comecial la tutun.
Ca orice roman stabilit pe alte meleaguri, simt si eu uneori, dorul de casa.
Atâta doar ca, de cate ori merg in România si intru in vreun magazin, îmi trece brusc.
Mi s-a întâmplat, nu o dată, sa intru in vreun magazin obscur, pustiu, unde vânzătoarea se bătea de musca. Sa nu crezi ca am văzut vreun semn ca se bucura de un client care ar vrea să cumpere ceva, care măcar mai tulbura monotonia singurătății. N-ai sa vezi! Se comporta de parca i-as cere un rinichi sau ceva. Pufnește plictisita, de draci ca am întrerupt vreo discuție telefonica sau vreun joc important de Solitaire.
Pur si simplu nu vrea sa-si miște cwrul de pe scaun, preferând sa spună ca nu are obiectul pe care îl vreau eu, decât sa se ridice si sa întindă mana sa-l ia de pe raft. Asta, in condițiile in care eu ii spun ca da, obiectul exista, ca-l vad eu.
Comentariu beton!28
Pe mine m-ar fi pierdut de client de prima oara! (Dar eu nu fumez, nu stiu ce face disperarea din om)
Chiar am o problemă cu atitudinea unor oameni care aruncă otravă, pur și simplu, fără ai tu vreo vină și mă întreb dacă îi face ceva fericiți sau mulțumiți pe lumea asta, nu cred. Cum sunt cam tembelă și am fitilul scurt câteodată, am avut curiozitatea sau lipsa de inspirație să întreb o făptură din asta ce-o nemulțumește 🤷 am aflat că așa este fața domniei sale și dacă nu-mi place să cumpăr din altă parte, ceea ce am și făcut, sau alt răspuns de 1000 de puncte: are și omu’zile proaste! băi nu, toate zilele proaste, nici mama terapiilor nu îi convinge să schițeze un zâmbet sau să spună o vorbă bună. Dar sunt și magazine în care intru de drag, oameni simpatici care sunt plătiți probabil ca toți cei din categoria asta, oameni care știu cam ce cumperi de obicei, eventual mărimea sau culorile preferate. În fine, oameni și oameni, de aceea prefer acolo unde există casele self scan și interacțiunea cu ciufuliții e zero, dar nu întotdeauna am noroc.
Comentariu beton!18
Te pomenești că doamna respectivă e de fapt și patroana ☺️🤪🙊 zic și eu, poate nu e 🙈
ca si administrator de afacere horeca pot sa zic ca atitudinea este esentiala. trebuie mare grija la ce oameni angajezi pentru ca pot sa iti strice nivelul de satisfactie al clientilor mai repede decat crezi. ma feresc si ma voi feri de oameni ca si doamna respectiva. locul oamenilor alora este in agricultura sau in fabrica, la banda, acolo unde nu au cu cine interactiona.
Comentariu beton!15
Eu una, când am fost în București, în afară de Mall, la toate magazinele mici unde am intrat am avut parte de o astfel de atitudine. Io când ajung la casă salut, mulțumesc, nici una nimic. Mi-au,, aruncat,, produsele și pace bună. Poate am avut io ghinion.
Magazinasul ala traieste intr-un singur mod: pe caiet!
D’aia nu te cunoastea vanzatoarea…
Am mari îndoieli că într-un oraș ca Bucureștiul, unde nimeni nu cunoaște pe nimeni, magazinele dau pe caiet. Hai, poate dacă ești la un parter de bloc și ajungi să-i cunoști p-ăia din bloc ca să ai încredere și să le dai. Dar nu e cazul magazinului despre care vorbesc.
Am si eu un non stop din asta langa casa mea. Bine aprovizionat, preturi decente, dar la fel ca tine, nu intru acolo decat daca nu au tigarile mele la mega, si asta tot din cauza uneia dintre vanzatoare. N-are atitudine de regina Angliei, insa e proasta de gura. Ultima oara cand am calcat pe acolo acum cateva luni, i-a zis unui client ca e urat. Nu am prins de la inceput faza, am dedus din conversatie. Bietul om ramasese siderat, dar si-a revenit, si foarte politicos i-a spus duamnei ca a facut un comentariu deplasat, ca el nu isi permite asa ceva nici cu oamenii pe care ii cunoaste, daramite cu un client random de pe strada. Aia tot tare in gura, ca „ce-am zis? Am facut si eu o observatie” si a tot continuat in legea ei, pana i s-a terminat omului de facut cafeaua de la aparat. Io nu stiu prea multe, in locului nu aveam atata rabdare sa ii explic aleia cum e cu bunul simt, o luam pe aia per plues instant. Si situatii ca asta am mai tot vazut acolo, dar asta e cea mai recenta. Patronul e un bunicut cu foarte mult bun simt, nu inteleg de ce o tine.
Comentariu beton!16
In anii 90, un vecin umbla disperat prin bloc, ca sa obțină aprobare pentru un magazin. Toate bune și frumoase, vecinii fericiți ca vor avea de unde sa cumpere diverse etc. Pana au început sa se uite la preturi. Ba, 50% peste singuru supermarket din zona (Billa). Omul ce facea? Nu se ducea în angro ca să ia produse la bax, se aproviziona tot din Billa. Pai sa avem pardon, pentru 10m de mers pe jos, iti urez faliment fericit. Ceea ce s-a și întâmplat. Sa nu mai zic ca m-am certat cu el ca am parcat in fata magazinului „ca ii iau fata”.
Genul ăsta de vânzători există și la Mega Image, si la magazinul din colț, dar și in magazinele mai “cu moț”. Cred că este un fel de adunătură a oamenilor plictisiți de viață și fară chef de ceva anume (zic doar de ăia “acri” pe care-i întâlnesc tot mai des în magazine și nu numai), care din lipsă de loc de muncă au ales să facă asta, dar dau senzația ca sunt forțați să stea acolo și se comportă de parcă le ești dator, iar ei îți fac un mare serviciu dacă te servesc.
E un trend in creștere, pare-se, că întâlnim si în alte domenii astfel de personaje, care te pătrund cu privirea tăioasă când le calci pragul, se “zburlesc” la tine dacă îți permiți sa-i deranjezi din visare, te tutuiesc nonșalant si te sfidează cu grație când le spui că ar fi mai drăguți dacă ar zâmbi câteodată.
E clar că nici nu le pasă dacă acea afacere se închide și ei rămân fără slujbă; in viziunea lor, fără niciun dubiu, de vină vor fi doar clienții “săraki” și patronii habarniști.
Cunosc și eu o duoamnă ca
asta, stă de cele mai multe ori în camera din spate, probabil că e pe FB, și când iese de acolo, la chemarea insistentă a clientului, are aerul că-i face o mare favoare, așa, pentru că are o inimă bună. Da, ea e chiar Nevasta Patronului și nu înțeleg în ruptul capului cum poate sa supraviețuiască afacerea asta. Bineînțeles, sărakul care pleacă fără să cumpere ceva, va primi o salvă de priviri ucigătoare, să nu mai pună vreodată piciorul p-acolo. I-ar da și una după ceafă, auzi ce obraznicie. 😆 Cred că bărbatul ei spală bani într-un fel sau altul, că eu niciodată n-am văzut mulți clienți acolo. Nici n-au cum să fie.
Eh, atitudinea asta o vezi și la marile magazine. Am avut câteva show-uri cu niște doamne de profil, le-a pus naiba să se răstească la nevastă pentru că erau ele supărate pe viață. Bad move, aș spune, m-am făcut eu mai simpatic de ceva vreme însă și chestia asta cu simpaticul are niște limite 🙂
Profi-ul mic de lângă mine se comportă cam la fel. Are noroc că în clipa asta este singurul din zonă și că țin deschis până la 11. Estimez, la cum se construiește, că norocul ăsta nu îi va mai ține prea mult de acum încolo.
Cred ca indiferent cum ar fi atitudinea celor care vand nu ai cum sa castigi in fata acestor lanturi de magazine. La mine in cartier era un mic magazin care supravietuise de pe vremea lui Ceausescu. Femeia cumparase spatiul in care a fost o alimentara si a incercat sa o tina deschisa. O cunostea tot cartierul si mai cumparam de la ea diverse, dar in mare nu putea sa faca fata stocurilor si diversitatii de produse din lanturile de magazine. Era ca o vecina pentru toti. Pe mine ma stia de mic si m-a vazut crescand, mi-a cunsocut si copiii carora le mai dadea cate o acadea sau ciocolatica din cand. Acum 1 an s-a inchis si am o parere de rau ca nu am putut sa o mai ajutam.
Comentariu beton!14
Magazinasul are UNICA menire de a te face sa te lași de fumat. La mine tot așa s a întâmplat să știi. Deci în anul 2014, după ce am fumat vreo 15 ani (poate mai mult un pic), am aflat că țigările pe care le fumam eu se găseau doar la niste magazine prea departe de mine, sau la unul foarte apropiat dar la care mișunau prea multe naționalități conlocuitoare de culoare alb închis. Și atunci am zis că eu nu umblu tot orașul după un pachet de mentolate și din momentul ăla n am mai cumpărat. Nu am mai simțit nevoia sa reiau. Am divagat un pic dar acum ai aflat menirea vânzătoarei supărate pe viata
Oamenii de acest fel nu si-au gasit scopul in viata, decat daca asta implica „sa-l facem pe Vasilescu sa se lase de fumat”.
Intradevar, omul sfinteste locul. Sunt 4 magazine la mama in zona. Un non-stop, un aprozar si 2 magazine cu mai de toate. Cartier marginas al unui orăşel de provincie. La aprozar te duci cu drag, cand e patronul de fata toti copiii care intra in magazin primesc banane. Omul mai discuta cu clientii. In primul magazin „universal” in drumul nostru tot patronul vinde si din cand in cand o fatuca. Oamenii au stiut sa isi faca clientela. Ba chiar patronul are poze cu copiii din cartier care acum au crescut mari. In al 2lea magazin universal sunt vanzatoare angajate. Nu dau pe afara de acreala dar nici de amabilitate. Si acum vine non-stopul. Bai frate, sunt matracucile alea de o acreala crunta. Zici ca le dau clientii lămâi sa manance. O singura data am intrat acolo si la plecare am avut grija sa le zic ca eu nu mai intru acolo. Ba mama a si avut probleme cu ele cand s-a gandit ea ca o sa scuteasca un drum pana in centru daca isi plateste telefonul la non-stop. Nu numai ca au gresit numarul de telefon, dar au refuzat sa o ajute pe mama sa isi recupereze banii. A trebuit sa se duca in centru sa-si plateasca factura corect si cei de la agentie sa storneze si sa corijeze greseala acriturilor. A pierdut atunci mai mult decat a castigat.
Comentariu beton!14
Foarte probabil ca magazinul să fie al vânzătoarei.
Eu știu că de obicei sunt angajați vanzători, dar dacă ai doar un mic butic, la ce să plătești salarii?
Și noi avem magazin și bar la sat și tot noi suntem și vânzători.
P.S. Nu avem atitudinea vânzătoarei. 🙃
Atitudinea asta eu o vad mai ales prin mall, mai ales daca intei la vreo firma cu ceva impresii de fițe. Recunosc că nu îs nici vreun model de frumusețe, și nici nu mă omoară des sa umblu spilcuit și aranjat, umblu destul de neglijent intolit, de obicei blugi și primul din alea trei tricouri pe care pun mana. Și cînd intru… Se uita cu o greata de parcă au rezolvat toate lămâile de pe pe lume, și întreabă de la distanta și obligatoriu doar din vârful buzelor daca te pot servi cu ceva. Și ma uit la ele, că am idee cat de bine câștigă , cam cat costa tentativele alea de toale de firma, și mă întreb de ce atât impresie artistica pe ele? Și mai ales la ce le ajuta?
Eu și fiul meu locuim în apropierea unui liceu. La parterul blocului, are o vecină un mic magazin. Când m-am mutat aici, mă întrebam cum de îi merge afacerea ținând cont că la cinci pași de noi, de jur- împrejur,se află o piață, două magazine Carrefour, două magazine Profi, vreo două benzinării și alte minimarketuri. Păi, pe lângă faptul că aproape toți elevii liceului de alături vin și cumpără de aici, doamna care deține magazinul și vinde,în același timp, este incredibil de amabilă! De cele câteva ori când am intrat să cumpăr ceva (ce am uitat să iau din Carrefour, de obicei), atât doamna cât și copiii dumneaei s-au purtat impecabil. Mai mult, când nu ne dăm seama ce vrea fiu-meu (este autist non-verbal și câteodată nu înțelegem ce își dorește de pe raft), îl cheamă în spatele tejghelei să își ia singur. Asta m-a uns pe suflet! Dacă nu ar avea prețurile alea mari, aș cumpăra numai de la dumneaei, serios.
Comentariu beton!24
O fi nevastă-sa! A lu’ omul ăla cu magazinul, dacă presupui că proprietarul afacerii este un „el”. Probabil că e sictirită, pentru că iubi a rămas la nivel de butic (cum li se spunea prin anii ’90, la magazinele „convenience”, care vindeau ace, brice și eugenii), iar lumea a evoluat. Ei au rămas la „ce-ți dau iubita, spuneți domnu'”, iar în cazul nostru „mdea, ce-ți dau”. Presupunerea aia universală, că fiind magazin mic, trebuie să vorbești cu clientul, cum vorbesc ăia pe la birtul din sat. Nu mă bucur că aștia mari ii îngroapă pe micii „buticari”, dar nu din considerente morale, ci pentru că dispare concurența. Dar când intri și dai de câte o matroană de-asta, concurența a dispărut din start.
Da, așa este. Dacă nu ai oamenii potriviți, nu realizezi nimic. Dar și în magazinele mari găsești specimenele. Că nu mai au pe cine să angajeze. Sunt unele așa acre, că te uiți după borcanele cu gogoșari la oțet, să vezi dacă nu cumva l-au băut pe tot…
Am un caz similar. Un magazinas de cartier. Mic dar foarte bine si bogat/divers aprovizionat. Dar ma feresc ca de dracu’ sa intru in el datorita atitudinii vanzatoarei sefe careia ti se face rusine ca ai indraznit sa o deranjezi in 95% din situatii.
Dar mi-a trebuit ceva timp sa ma prind ca vanzatoarea e sotia badronului. Iar magazinasul supravietuieste ok, de cativa ani buni, in ciuda faptului ca s-au tot deschis supermarketuri in zona. Dar la distante de peste 1km. Fiind langa o piata agroalimentara, intr-o zona comerciala de tip vechi, are totusi vad la pensionari, navetisti cu mijloace de transport in comun si cei din zona relativ apropiata. Csfncsf. 🙂
Eu am prins o atitudine asta la o bijuterie fițoasă pe o stradă fițoasă dintr-un cartier fițos din fițosul Paris. Nu mi-a venit sa cred. Vedeam că își peirde rabdarea și se muta de pe un picior pe altul, că e singura brățară, că nu are alta, că sa nu pun mana că o murdăresc….. A venit și a doua vânzătoare, un pic mai tânără și a continuat ea, dar fara să zică nimic, fara să se scuze, însă a făcut tot ce a putut să palieze „incidentul”. Am luat totuși brățara respectivă, deși îmi venea să-i zic două. Eram doar noi trei in magazin, cred că toate am fost surprinse de întorsătură 😅. Pe urmă mi-am zis că poate nu era în apele ei, cine știe, se mai întâmplă. Doar oricum, te aștepți la alte servicii într-un butic din ăsta. Ce-i drept era nou deschis, aveau poate presiune…Toate astea că sa zic că se întâmplă și la case mai mari, dar că, drept urmare, never ever nu mai calc pe acolo.
In tara asta nu exista conceptul de customer service pentru ca oamenii in general pur si simplu nu sunt amabili. Mereu rad cand diversi declama cat de prietenosi sunt romanasii. Nu suntem fratilor, suntem un popor catranit si abrutizat iar asta se vede si in macro si in micro.
Oriunde in Romania unde se practica actul de a da bani in schimbul unor produse exista o mare posibilitate sa gasesti genul asta de oameni. Eu mi-am facut o regula sa nu intru niciodata a doua oara. Pana acum mi-am taiat de pe lista o farmacie, doua dugheni din astea care vand de toate, o patiserie si o cofetarie.
Comentariu beton!15
La o băcănie de tipul „afacere de familie” încercam să plătesc cu cardul dar nu reușea contactul. Domnișoara de la casă îmi spune sec: ” dacă nu ați mai mișca atâta cardul, poate ar merge”. Nu am putut sa reacționez iar băiatul meu m-a întrebat: mami, ai auzit ce ti-a zis?
Nu stiu daca multi gandesc ca mine, dar uneori cand aleg un magazin (sau un bar, un restaurant) in detrimentul altuia, atitudinea vanzatorului/barmanului/chelnerului e un factor important. Nu imi place cum sunt servit, nu mai merg. Alternative sunt si daca e vorba de 5 minute de mers in plus, aleg confortul meu mental decat timpul castigat.
Eram tanar, la primul serviciu si dupa primul salariu, am fost la non stopul de la colt. Acelasi tip de vanzatoare – sictir la maximum, privea clientul asa, pierduta si ridica un pic barbia (traducere – buna ziua, cu ce va servesc?). Apoi trantea produsele pe tejghea si iar barbia in sus sa vina altul la rand.
Probabil am avut onoarea sa fiu primul caruia i s-a adresat, eu pana atunci credeam ca e muta. Ma duc mandru cu primul set de bonuri de masa castigat in viata mea, cer ce voiam sa cumpar (alimente), admir miscarea barbiei care imi demonstra ca e vie doamna, apoi scot bonurile de masa sa platesc.
S-a dezlantuit jihadul.
„De ce nu spui ca vrei cu bonuri? Am apucat sa bat in casa, acum ce fac?” si tot ii turuia gura ca o moara stricata, probabil recupera ani si ani de tacere.
Pe vremea aia nu ca aveam mai mult bun simt, dar eram timid. Toate pana la un punct insa. I-am tras bonurile din mana, ca le tot agita si am plecat. Mi-a parut rau si m-am simtit frustrat ca nu i-am zis macar cateva injuraturi stramosesti.
Suntem siguri ca nu este chiar doamna vanzatoare patronul? Poate e nemultumita ea cu totul, din postura de patron, de afacere, de job, etc…. Doar intreb.
Păi și ăsta e un motiv să te porți de căcat cu oamenii care intră în magazinul tău? Faptul c-ar fi ea însăși patroana nu anulează niciun cuvânt din articolul meu. Ba dimpotrivă, e mai nasol.
@ElenaT: nu o obligă nimeni să țină magazinul deschis sau afacerea funcțională.
Eu le-am întrebat pe unele de ce se comportă așa nepoliticos cu clienții și se uitau la mine ca la robocop. nici un răspuns
Unde e? Ca să mă feresc. Nea Nelu de pe Triumfului a murit, la propriu, și magazinul e închis. Eu nu intru în șopingău’ de la colț, de două ori m-am certat cu ei, la interval de trei ani, în care n-am intrat, pentru că desfac bax-urile de bere de tip 5+1 și te obligă să plătești 6.
Nu e pe Triumfului, e mai jos, pe Jiului.
@Selvyn, da cu berea ce-a avut? Bai dar cât de sărac să fii? Ar merita sesizat producatorul de bere ce fac ăia cu promotia lor
Eu din cauza genului asta de atitudine preferam sa cumpar castraveti murati romanesti de la iranieni, peste drum de magazinul romanesc, oarecum nu in linia mea dreapta de mers acasa. Putin mai scumpi, dar oamenii aia imi zambeau tot timpul.
La magazinul romanesc, primeam exact atitudinea din articol. Ba chiar o data, am stat, am asteptat vreo 3 minute, nu era nimeni la casa, auzeam zgomote in spate de cutii mutate. Zic “buna ziua”. Ignorare. Mai zic o data. Iese o tanti ofuscata toata. “Da’ te grabesti tare?”
Am pus smantana la loc in frigider, am zis la revedere si am iesit. Si nici nu m-am mai intors
Comentariu beton!14
Produsele vin la pachet cu atitudinea. Ei vând „the whole experience”, daca ți-e dor de castraveți murați românești, ei adaugă și atitudinea românească, poate ți e dor și de ea…
Comentariu beton!15
@Liana,soune și in ce colț de lume, rogu-te! Ca să intregim imaginea de: ca romanu’ nu-i nicunu’…
Sa stii ca mai sunt si exceptii… din pacate magazinul meu romanesc preferat s-a inchis. 🙁 Doamna care il avea a inceput sa-mi aduca produse acasa in pandemie si a continuat pana anul trecut cand a inchis – cica oricum eram in drumul ei spre casa. Ii scriam ce vreau (vedeam pe pagina de fb cand primea marfa) si imi lasa la usa produsele cu bonul de casa si eu ii faceam transfer. probabil nu foarte „ortodox”, dar pe mine ma ajuta mult, desi nu era chiar asa de departe.
@OldJohn – undeva langa Wembley 🙂
@Binti – stiu ca sunt si ma caposesc sa le caut. Dar cand nu le gasesc, nici nu da patriotismul pe dinafara sa “le tin afacerea ca sunt de-ai mei”.
Si doamna de la magazinul românesc din orasul unde locuiesc e de treaba, incearca sa isi ascunda fata acra cand o are dar ca madamele de la magazinele belgiene inca nu a ajuns. Cu mine se poarta frumos pentru ca EU ma port frumos cu ea🤷♀️.
In schimb mai multa acreala am vazut la magazinul rusesc. Acolo nu calc decat daca nu am de ales.
Eu cred ca e patroana. Buticarii nu prea au angajați, ca le e frica de înșelăciune si oricum castiga cat sa nu moara de foame, nu au si pentru angajat.
Doamna îmbietoare, e fix stăpâna locului! Eu asa zic
Un pic off topic, dar tot referitor la comportarea față de client într-un Carrefour de cartier din Istanbul: am intrat cu soția să cumpărăm un anumit tip de ceai; pe raft mai era o singură cutie, desfăcută, pe care am luat-o pentru a întreba la casă dacă mai au cumva prin depozit. Numai că, după momentul întrebării, mi s-au cam terminat ”cunoștințele” de turcă, mai ales că doamna ne-a întrebat ceva, din păcate destul de repede din punctul de vedere al traducerii și procesării informației. Întrebare la care, evident, am răspuns greșit. Ei, după asta a început o mică operațiune de alergat prin magazin și depozit, eu credeam că pentru a căuta produsul respectiv. Doar că nu, după vreo 5 minute (timp în care s-a adunat ceva lume la casă, comparativ cu momentul intrării noastre când nu era nimeni), am înțeles întrebarea inițială în momentul când una din doamne s-a apropiat de noi cu bani în mână, să ne returneze contravaloarea cutiei de ceai. Am reușit să-i explic (și să-mi cer scuze pentru deranj) că era cutia de pe raft, nu o cumpărasem noi și o găsisem incompletă, doar am fi dorit să cumpărăm mai mult, dacă aveau. Din păcate, nu. Dacă eram într-un magazin de familie ca cel din postare, mai mult ca sigur că ar fi comandat produsul respectiv și ne-ar fi sunat când ajungea (trăit și asta). O astfel de atitudine este foarte greu de întâlnit la noi, poate că există, dar rar.
S-au mai schimbat lucrurile, dar mai avem multe de învățat, și noi, clienții, și vânzătorii/proprietarii. Comerțul la acest nivel este greu și nu se bazează doar pe matematică, ci pe relații umane.
Comentariu beton!11
Politetea este obligatorie in job-ul oricarui angajat a carui munca presupune un contact de orice fel cu oamenii.
Cred ca doamnele si donsoarele vanzatoare de la noi sunt cel putin prost educate. Sunt ostile, obraznice, se poarta de parca esti in magazin ca sa le deranjezi, vorba lui Mihai sau sa furi ceva. Nu mai zic de cele care lucreaza in buticuri cu haine de firma! Te privesc suspicios, te scaneaza sa vada daca corespunzi toalelor din magazinul lor si fizic si la portofel. Pe mine ma distreaza sa intru cateodata in astfel de buticuri in treling (vorba Iuliei!😅), cu ochelari negri si cu o caciula, basca, pe cap, numai sa le vad reactia. Uneori cumpar ceva si asta le face sa devina zambarete si vorbarete, alteori ies fara nimic si privirea lor imi spune: „saracio”.😅
Așa am pățit și eu intr un Sephora, fusesem la alimentara și am intrat sa vad daca aveau un anumit parfumel (Narciso Rodriguez, moartea mea). Eram ca vai de lume, in blugi, geaca si cu sacoșa de plastic in mana, probabil aduceam a boschetar. S a ținut o vânzătoare după mine, creca sa nu fur testerele 😂. De atunci am grija sa nu mai intru daca nu am țoalele alea bune de mers la mall 🤪
Oricât de lezați v-ați simți de faptul că se stă cu ochii pe voi prin magazine, nu vreți să știți câte surprize neplăcute sunt! Persoane despre care ai jura că sunt cele mai corecte, sunt văzute pe camerele de supraveghere cum dosesc diverse produse. Ți-e și rușine de rușinea lor, când te vezi silit să-i pui să scoată ce au furat.
Comentariu beton!12
@Mojo, parca vad scena de la Sephora cu tine si vanzatoarea!😅 Ai vazut cum se prezinta britanicii in pub-urile lor? In pijamale, in pantaloni de casa, cizme de cauciuc si cu doi-trei catelusi dupa ei.
O sa ma uit si eu dupa parfumul Narciso R.
@Ana G. Stiu ca si printre noi, clientii, dai de extreme. Unele ca cele pomenite de tine, alte extreme sunt alea in care o tanti de 75 de ani tine de vorba o vanzatoare timp de 45 de minute in raionul cu oje, rujuri etc.😅 Am vazut cu ochii mei.
Stiu si ca vanzatorul nu e psiholog sa stie care fura si care nu (ca se practica), prin urmare inteleg de ce ne urmareste si priveste insistent dar totusi, atitudinea insolenta nu e scuzabila.
Tia, narciso poudree e preferatul meu. Și celelalte sunt faine. Și nici măcar nu mă dau cu testere in magazin😂, daca mă interesează ceva, miros capacul
@Ana G, greu și de partea cealaltă a tejghelei, dar discuția se referă, cred la atitudinea flegmatică a unor vânzători, nu la monitorizare.
Nu voi fi niciodată de acord cu atitudinea de client a unei foste iubite de-ale mele care zicea: vânzătorul trebuie să fie cu zambetul pe buze chiar dacă il faci să întoarcă tot magazinul, iar la sfârșit să îți mulțumească, chiar dacă nu ai cumpărat nimic. Asta imi zicea prin ’93. N-a mai durat mult relatia noastră.
Ce nu-mi place mie, întrebarea inevitabilă a vânzătoarelor:
– Spuneți!
Eu le răspund cu o inocență bebelușiană:
Ce să vă spun, am avut o copilărie nefericită, ai mei mă bumbăceau de am crescut de 2 metri (unde dai crește, vorba străbunilor noștri), dacă am noroc nici anul ăsta nu divorțez, nu am câștigat vreodată la loto sau la alte concursuri cu premii, cam atât pot să vă spun. Dacă m-ați fi întrebat ce doresc, cu siguranță vă spuneam ce vreau să cumpăr.
Comentariu beton!20
@Andrei Auuu, asta e emotionant dar totusi, tu dai din casa tot, tot, la o simpla somatie? Sper si eu sa nu divortezi niciodata ca daca se intampla, o sa te ia o doamna, domnisoara vanzatoare de suflet!😅 Si atunci chiar va trebui sa spui mereu totul despre tine.
@Tia, la faza cu „luat de suflet”, mi-a dat sucul pe nas si tre’ sa ies din „zona de confort”.
In piata, la hala de branzeturi, dupa ce am testat produsele pe la toate tarabele, cumparam eu de mai multa vreme dint-un singur loc, marfa buna, pe gustul meu. Vanzatoarea superamabila, daca n-avea urechi, zambea de jur imprejur si imi dadea sa „gust” de nu mai mancam acasa, discount la pret, ce mai „branza lui dumnezeu”, nu ma mai lasa sa plec. Azi asa , alta data tot asa, pana mi-a soptit la ureche, ca ma invita sa-i vad colectia de timbre(vacute). Acu’ nu c’as fi io vreun gingas sau nepretuitor de frumos, dar m-am speriat de in trei secunde m-am carabanit de nici Usain Bolt nu ma ajungea. Bine am facut, ca altfel n-avea cine sa mai scrie acu’ aici. Balabusta aia ma halea din doua imbucaturi. Cre’ ca batea asa pe la 150 de kg daca nu mai bine. Radu Pietreanu, de la 5′ 20″ o descrie perfect…
https://www.youtube.com/watch?v=XVQ-kFDhcW0
Tavi, lasa ca si tu ai fost de vina, ai fost insistent! Acum de unde mai cumperi branza asa buna? Poate te razgandesti si tu cand te-o razbi foamea, daca nu cumva e prea tarziu. Ca amatori de branza buna sunt mai multi si si amatori de doamne durdulii.😅
Apreciez intentia de umor dar eu nu-l gust pe Pietreanu ca eu nu rad niciodata de nimeni cum arata. Oamenii arata cum pot.🙂
Sau mai sunt alea care…sar pe tine, după câteva secunde ce ai intrat în magazin(mai ales la cele de încălțăminte, mi se întâmplă..) și te întreabă:”cu ce să vă ajut ?” Nici nu respir bine, că se și înființează lângă mine…
@Tia, asa-i, am tacut insistent. 🤣 Am schimbat locul de unde cumpar. Intentia nu era de rade de ea, ci de mine. Si fie vorba intre noi, ca nu ne aude nimeni, n-am nimic impotriva celor durdulii. Dar de la durdulie la dinozaur, e cale lunga. In legatura cu „oamenii arata cum pot”: eu cred ca exceptand pe cei 10-15% dintre supraponderali, care chiar au probleme medicale, ceilalti arata cum vor, in functie de gradul de lene si nesimtire.🙃
Tavi, hmm, mai exista tulburarile de alimentatie, printre care bulimia si anorexia. Niste povesti triste de tot, atat de triste incat mai bine nu mai vorbim despre ele.
Mi-e dor si mie de mers prin pietele noastre, mi-e dor de oamenii ei, de culori, de arome. Nb.
Am mai spus pe aici cu ce mă ocup. În cazul acestui articol, eu sunt pe partea blamată. Dar ia spuneți voi, cum e când aproximativ 80% dintre clienți vorbesc la telefon de parcă ar fi, fiecare, în camera lui, majoritatea pe apel video, trebuie să aud multe detalii nelalocul lor, trebuie să aștept să-și încheie clientul convorbirea ca să achite cu telefonul, eu mă chinui să țin punga cu o mână, să scanez și să îndes în pungă cu cealaltă mână, iar clientul se hlizește scriind mesaje sau cu ochii pe Tik-tok, fără ca măcar să apuce punga aia de-o parte, ca să mă pot mișca mai repede? Și asta de cel puțin o sută cincizeci de ori în decursul programului unei zile. Iar eu zâmbesc, mai și glumesc, le urez o zi bună. Chiar dacă uneori îmi vine să-i strâng de gât și să-i bat cu telefoanele în cap.
@Ana G Tu esti o lady si ce bine ar fi sa fim mai multe ca tine ca apucaturile obraznice nu caracterizeaza o ocupatie anume, le gasesti la toata lumea, cu mic cu mare.
Iti cer sincer scuze. 🌷
Eu nu stiu de ce lumea pe aici o tot tine cu „o fi nevasta patronului”; eu zic ca e posibil sa fie amanta lui 🤣😅🤪, si explic imediat de unde ideea asta.
Acum vreo 2 saptamani aflu de la cumnat ca un magazin (maricel) de langa casa lui s-a inchis definitiv. Stiam magazinul de vreo 15 ani, era cam singurul prin zona (fiind „la tara”, adica la vreo 20km de oras), avea marfa ok si variata, mai mereu vreo masina oprita pentru cumparat ceva. S-a inchis pentru ca nu mai venea nimeni sa se angajeze ca vanzatoare acolo; cele cu vechime si-au dat demisia dupa multi ani de munca si cele nou-venite plecau si ele rapid. Si motivul e de tot rasul: nenea patronul si-a angajat amanta la magazin, aia facea pe sefa/era sefa peste restul angajatelor (n-am inteles exact cum statea treaba) si uite asa pe rand au plecat oamenii..
@AISa, teoretic e posibil si scenariul tau, dar eu ma indoiesc.
Acriturile alea n-au fete de amante. Mai degraba sunt neveste, carora le-au dat barbatii ocupatie, ca sa poate merge ei la amante, iar stafiditelor le ies frustrarile pe nas, ca nu pot pleca de la serviciu…
Bună ziua !
Da’….”duamne”de la Spitalul de Copii, care să vă recomande să schimbați numele copilului, ați întâlnit ?
Că pentru ea era greu să înțeleagă de ce pe mine mă cheamă CERASELA-GEORGETA, iar pe fie-mea o cheamă CERASELA-ELENA ?
Și că eu sunt născută în loc.Pancia, jud.Vranciu, ați pomenit să vă scrie taman la…medicul de la Medicina Muncii ?
@Cerasela Leocă, 🤣🤣🤣 inca un pic si-ti zicea sa schimbi copilu’… 😂😂😂
N-avea cum, că era și Omu’ cu mine și mai avea puțin și o mânca pe”duamna”, de vie !
Citind comentariile de mai sus, am ajuns la concluzia ca in Africa e chiar bine, in sensul ca oamenii sunt amabili si n-ai sa auzi raspunsuri negative, indiferent ce si unde intrebi. Mai jos, doua exemple, puse sub forma unor mici spectacole de teatru (ca tot ne-a invatat Mihai diferenta dintre piesa si spectacol):
Spectacol 1
Client bar: Aveti Pina Colada?
Barman: Da, dar nu avem rom!
SFARSIT
Spectacol 2
Client hotel: Imi puteti spune parola de internet?
Receptioner: Da, dar nu avem conexiune.
SFARSIT
In ambele situatii aproape ca am auzit jingle-ul acela de „ramas cu gura cascata” care se auzea la finalul glumelor scremute din programele de Revelion ante 1989 (nu mai mentionez televiziunea, ca era doar una).
Vara trecuta m-a apucat sa intru intr-o librarie, voiam sa-i cumpar fiica-mii o carte. Carturesti, intr-un mall, deci nu chiar cea mai mica librarie din oras. M-am invartit pe la rafturi, n-am gasit cartea, dupa un sfert de ora de genuflexiuni si alte flexiuni m-am dus la o domnisoara angajata sa ma ajute. Care domnisoara era ocupata cu aranjatul unor cani pe un raft, m-a trimis sa-l caut pe colegu’ la tejgheaua de la intrare. Nu l-am gasit pe colegu’ asa ca m-am intors la ea. Deci ce pufnituri si dat ochii peste cap mi-a tras, nici mie nu-mi ies asa intens! A venit totusi sa caute cartea, n-a gasit-o la raft, eu am insistat ca pe site-ul lor scrie ca e disponibila si inca in mai multe exemplare, in final ne-a salvat tot colegu’, a gasit-o in depozit. Mi-am cerut scuze ca am deranjat-o de la activitatea importanta de aranjat canile pe raft, a mai dat o tura ochii peste cap :)))) cred ca m-am lecuit de intrat in librarii (da, stiu, nasol ca generalizez), Amazon si Libris imi rezolva destul de binisor nevoile de lectura.
La polul opus: minimarket de cartier, pe o straduta intre blocuri, de toate pentru toti in 10 m². Am plecat de 8 ani, cand ajung vara in tara mai cumpar cate ceva de acolo. Doamna care vinde inca stie numele fiica-mii si ma intreaba ce mai face. Probabil si de asta rezista de atatia ani.
Parerea mea daca tot iti pasa de proprietar si de mica lui afacere, ai putea sa ceri sa vorbesti cu el si sa.i spui situatia. Zic si eu
Efectiv vă urăsc pe toți ăștia care vorbiți doar ca să vă aflați în treabă. Vă urăsc visceral, credința mea fiind că sunteți unul dintre motivele pentru care țara asta este unde e.
Cand vanzatoarele fac asa ma opresc, le privesc in ochi si zic: – Domnita, sunteti frumoasa cand zambiti!
Cel mai mare soc al meu cand am iesit din tara prima data a fost atitudinea vanzatoarelor. Nu ca e mai curat pe strazi, nu ca sunt mai putine masini, nu ca benzi de biciclete peste tot etc. Nu, frate, vanzatoarea aia care nu doar ca s-a uitat la mine, dar mi-a si zambit si a fost politicoasa, aia mi-a dat un mare mindfuck. Efectiv nu intelegeam care e treaba, de ce se poarta asa. Apoi am mai dat de inca una asa, apoi inca una, apoi inca una… Au trecut cativa ani de atunci si inca ma gandesc la asta de fiecare data cand dau de scarbe la noi prin magazine.
Vanzatoarea de la magazinul din coltul blocului meu este exceziv de amabila.
Zilnic intru sa-mi cumpar exclusiv paine si ceva de baut
Zilele trecute eram cu mama pe afara si am intrat sa iau o paine
Vanzatoarea foarte amabila imi zice:
Doamna am adus vin din ala care va place dumneavoastra si avem si Tuborg la oferta(de fata cu mama care nu a pus in viata ei gura pe alcool si habar nu avea ca fetita ei mai pileste)
Imi venea sa o strang de gat
Nu va spun ce scandal am avut cu mama, gen:Tu bei mult din moment ce vanzatoarea stie ce-ti place
Parca nici asa vanzatoare nu-ti doresti
@Daniela Pană,
Mama ta știe că fumezi? 😇😇😇