În timp ce scriam articolul de ieri, mi-a revenit în cap una dintre cele mai puternice amintiri din adolescență. Cred că prin clasa a opta eram. De fapt, nu cred, sigur eram în clasa a opta când am fost în excursie la Turnu-Severin. Oficial, scopul era să vedem Hidrocentrala de la Porțile de Fier.
Neoficial, toată lumea mergea la Turnu-Severin pentru un singur lucru: piața aia unde veneau sârbii. Hidrocentrala am văzut-o doar când am trecut cu autocarul pe lângă ea. Evident, nu s-a sinchisit nici dracu’ de ea, nici n-a oprit autocarul.
Mno, poate voi nu știți, dar pe vremea aialaltă, când pe-aici nu se mai găsea aproape nimic, la sârbi era așa ca un fel de rai. Aveau oamenii ăia de toate, de la nu știu câte programe de televiziune, la reviste și dulciuri, pe scurt, cam tot ce nu găseai la noi.
Iar faza tare este că la Turnu-Severin exista o piață specială pentru micul trafic de frontieră. Acolo aveau voie sârbii să vină sa vândă chestii. Prieteni, când am intrat acolo mi-au dat lacrimile de fericire. Sfinte Bărbos Suprem, n-aveți idee cum arăta locul ăla pentru cineva care nu mai ținea minte când mâncase ultima oară ceva dulce! Raiul, raiul pe Pământ.
Zeci de feluri de ciocolată, sute de tipuri de bomboane sau gumă de mestecat, plus o grămadă de alte bunătăți pe care la noi nu le vedeam nici măcar în poze. Am găsit la unul cremă de ciocolată în două culori, jumătate albă, jumătate maro. A vândut sârbul ăla tot ce avea în câteva minute. Cred că-i părea rău că n-are un tir întreg cu cremă d-aia. Eu, personal, nu mai văzusem așa ceva până atunci, cum dracului să nu-mi iau?
Îmi dăduse maică-mea o grămadă de bani la mine. Nu mai țin minte suma exactă, dar sigur-sigur am avut peste 1000 de lei. Toți numai ai mei. Mă rog, aproape toți, că la plecarea de la Vâlcea, mama mi-a zis că n-o interesează pe ce-i cheltui, cu condiția să-i aduc și ei două borcane de Vegeta. Atât, două borcane de Vegeta (da, da, încă era la borcan, la plic a apărut mult mai târziu).
Poate voi nu știți, dar pe vremea lui Ceaușescu Vegeta asta era un fel de Fata Morgana pentru toate gospodinele din România. Dacă nu aveai Vegeta în bucătărie nu existai. Evident, nici asta nu se găsea în comerț, făceai rost de ea numai pe sub mână. Cum era produsă în Iugoslavia, mama și-a făcut corect socoteala că voi găsi cu siguranță la piața unde veneau sârbii.
Să n-o mai lungesc: am cheltuit absolut toți banii, până la ultimul leuț, doar pe dulciuri. Toţi, toţi, toţi. Nu vă puteţi imagina ce-am putut să-mi cumpăr. Şi mai ales câte. Aveam o pungă imensă plină cu nici nu te duce mintea ce şi abia aşteptam să ajung acasă să le mănânc încet, să trag cât mai mult de ele. Păi ce-aveam acolo, dacă urma să le consum judicios, îmi ajungeau măcar două luni. Nu că eram fericit, dădeam pe-afară de atâta fericire, vă spun.
Partea nasoală este că, evident, am uitat complet de Vegeta. Și mi-am mai adus aminte doar în secunda în care, odată întors acasă, m-a întrebat maică-mea exact pe când mă făleam cu punga mea imensă plină ochi cu dulciuri:
– Vegeta mea unde e?
Fraților, mi-a picat fața. Uitasem complet de nenorocita aia de Vegeta. Și nu e ca și cum n-ar fi avut sârbii, aveau, o văzusem pe nu știu câte tarabe. Doar că în momentul în care am dat cu ochii de munții ăia de dulciuri, mi s-a șters complet din cap că am de luat și Vegeta. Nici măcar nu era așa scumpă, era 50 de lei un borcan din ăla mare de plastic.
Eram atât de uluit de întrebare, că nici măcar n-am avut puterea să mint că n-am găsit sau că mi-a confiscat-o miliția. Sau să zic ceva, orice, care să mă scoată din rahat.
Bătaie cred că n-am luat, dar nu sunt foarte sigur, n-aș băga mâna în foc. În schimb, am foarte limpede imprimată pe retină imaginea maică-mii ridicând punga mea plină ochi cu dulciuri și izbind-o de parchet. O dată, de două ori, de cinci ori, de zece ori. A dat cu punga de parchet până s-a făcut zob tot ce era în ea. Zob, zob, zob.
Dacă vă imaginați că acolo s-a terminat tot, sunteți niște dulci naivi. Am mâncat tot ce era în punga aia, așa bucăți cum erau. Ce se rupsese în fărâme mici am mâncat cu lingurița, ce se prelinsese de prin ambalaje, am lins. Nu conta că era sub formă de praf sau lichid, punga aia a fost consumată toată, până la ultimul micron de dulce.
De atunci n-am mai călcat la Turnu-Severin.
sursa foto: freepik.com
Cum să uiți, bre, dă Vegeta? CUM???🤔
🤣🤣🤣🤣🤣
Io ș-acum am în casă 3 kile de Vegeta.
Mâncarea fără Vegeta-i ca femeia fără țâțe.
Comentariu beton!79
Ejti ardelean, este scuzabil, smântână și vegeta. Pentru o otrăvire de calitate recomand Delikat.
Comentariu beton!72
Chiar 3 kile nu am, dar am și io un borcănoi d’ăla mare!
Femeia fără țâțe, nu-i tot om? 😀 La fel și mâncarea fără Vegeta, nu-i tot mâncare?😀😀😀
Comentariu beton!40
@Edelweiss, taman ce te-ai dat de gol că stai la nord de mec, moldovene! și la vaslui tot delikatu’ era la putere…🤣
Comentariu beton!26
Sunt bucureștean, născut în Militari, @domnuCostică, rezident fără voie, pă baza de mutat părinți cu serviciul, în Buzău. Astea cu moldovenii prind în capitala Moldovei, Brașov, nu la mine.
Comentariu beton!40
@Edelweiss: am și Delikat. Un kil. Adus din România. 😎
Monoglutamatul de sodiu dă gustul unic „umami” mâncării. 😉
Delikatu’ se pune cu țârâita-n mâncare, gen un vârf de cuțit, nu cu lingura.
🤣🤪🤣
@Vic: femeia fără țâțe-i scândură, nu om.
Mâncarea fără Vegeta sau Delikat n-are gust. Astea-s valabile doar din punctul meu de vedere, evident că fiecare face cum îl taie capu’. 😎
Comentariu beton!14
In acord total cu @JT, poate si prin prisma faptului ca sunt si eu ardelean :))
Mpare rău, ceea ce urmează să vă spun probabil o să vă dezamăgească și o să vă schimbe complet părerea despre mine, daaaaar… Eu urăsc cu patimă atât vegeta, cât și delikatul 🙈
Mă conduc singură spre ieșire.
Comentariu beton!153
@alta(Iulia), nu te judecam dupa papilele tale gustative, te putem judeca cel putin doar dupa articolul de sambata, insa nici acolo, daca cuiva nu ii place poate sari peste :))
Comentariu beton!18
@keepcalm, io credeam/speram c-o judeci după țâțe. 😁
Comentariu beton!37
@(alta)Iulia: nici nu știi cat ma bucur sa aflu ca nu sunt singura ciudata pe-aici. Nici mie nu-mi plac Vegeta si Delikatul. Pe lângă faptul ca mi se par chimie pura, nici nu înțeleg de ce orice mâncare as găti, trebuie sa aibă același gust; de Vegeta/Delikat.
Comentariu beton!44
Nu am nici cea mai vaga idee cum arata @Sfântule, asa ca ma rezum la ce ne scrie/spune aici :))
La cate condimente se gasesc acum e si pacat sa mai folosesti otravurile alea. La mine dureaza mai mult sa pun din toate borcanasele decat restul ingredientelor. De cand cu Covidul s-au facut studii care sa demonstreze ceea ce popoarele din Africa si Asia aplica de sute de ani, rolul condimentelor si alimentelor fermentate in cresterea imunitatii.
Comentariu beton!21
@(altă)Iulia & @Ruxandra: Delikatu’ și Vegeta se pun în supe&ciorbe precum trufele sau șofranu’, nu se pune ca țăranu’ cu găleata. 🤣🤣🤣🤣🤣
E o artă ș-asta. 🤪
@SAM: binențeles că punem și condimente. Am un dulap plin. Îmi ia 10 minute să le aliniez pe toate. 😎
Comentariu beton!17
@Ruxandra, na, că suntem mai multe :)))
@JT, ote, asta e o artă pe care nu mă strădui s-o stăpânesc 😁
Comentariu beton!14
@ (alta)Iulia); @Ruxandra ✌Și eu mă alătur! Nici eu nu vreau să aud de Vegeta și Delikat; puneam pe vremuri, când nu aveai iarna, primăvara, legume proaspete tot timpul. Am eu conservele mele (fără conservanți)😁
Comentariu beton!11
Moldova începe din Voluntari, așa că și Buzăul e tot pe-acolo:)))))
Comentariu beton!18
@Iulia, stai că vin și eu 😀 Mă alătur grupului ardelenilor care nu folosesc vegeta și alte prafuri, cuburi, mixuri. Le urăsc din suflet. Sunt convinsă că se folosesc în localuri, de aceea ciorbele mele nu vor avea gust niciodată gust ca la restaurant, dar îmi asum, le dau gust în alt mod. Prefer să-mi iau doza zilnică de e-uri, aditivi și potențiatori din alte surse pe care nu le pot evita, măcar mâncarea mea de casă să fie fără.
Comentariu beton!13
Fiind din Ardeal, inteleg ca esti mai mult fan Vegeta decat Delikat. Si noi avem ambele variante in cămară 😁 ardelenii casei folosesc Vegeta, iar eu Delikat. La mine in familie se folosea Delikat, cred ca de aici mi se trage.
Îmi amintesc de piață aia! Aveam 8 ani și ajunsesem în zona cu părinții, cu prilejul unei nunti la Orșova. Guma și Vegeta, exact cum spui.
Comentariu beton!11
Îmi amintesc limpede că prin 1987 am fost vreo jumate de an, săptămână de săptămână, în delegații la Moldova Nouă și Oravița! Exact cum zici, eram ca Alice în țara minunilor!
Spre deosebire de tine, eu îi cumparam la maică-mea Vegeta, aproape de fiecare dată când mergeam! 😀 O aveam la mână, eram ca un drug dealer! 😀
Comentariu beton!47
Dulciurile ti-au luat mintea, ai lasato pe maicata fara vegeta, tu iti dai seama ca pe ea asta o interesa probabil cel mai mult cand te intorci inapoi, vegeta, reactia ei a spus totul :))
Comentariu beton!12
@keepcalm: mie și acum îmi iau mintea! 😀 Fiică-mea primește de Crăciun, de la firmă, o plasă de dulciuri. În fiecare an i-am șterpelit din plasă 1-2 chestii, pe motiv că-s prostii, au e-uri etc.! 😀
Comentariu beton!30
@Vic, in vocabularul meu nu exista prea dulce, mananc zilnic dulce, insa cantitatile incerc sa le controlez, daca e sa fie prajitura e doar aia, daca e sa fie cioco sau ceva din acea gama raman acolo si cantitatea conteaza, singura prajitura care imi mai fura mintea uneori e cea cu miere de albina, insa rareori sar peste cantitate recomandata(daca exista cumva)
Comentariu beton!12
Fi-miu a facut la colind o punga mare de dulciuri, trage de ele si acum, le mai scoate, le mai insira, le rationalizeaza, zice ca vrea sa ii ajunga pana la urmatorul Craciun. Traiasca E-urile din ele, ca il vad maxim pe delayed gratification.
Comentariu beton!29
@Morrissey: ce părinte nașparliu ești. Cum să chinui copilu’-n halu’ ăla?
🤣🤪🤣
Bietul copil. :))))))))))))
Dacă ne mai întâlnim vreodată, o să-i spun. 😛
3 ani la rând au adunat copii mei o plasă cu vârf și îndesat de dulciuri la paradele de la carnavalul premergător postului Paștelui. Nu reușeau să le dovedească într-un an, până la următorul carnaval.
Țin minte că mi-a dat maica-mea 25 de lei să iau pâine, iar eu am luat semințe de toți banii. Aveam semințe și în cap…că îți sar din buzunare de la bătaie…
Comentariu beton!83
Da’ cât era la voi cornetul dă floare?
Cred că 50 de bani…sau un leu…nu mai rețin exact.
Ce înseamnă să fii din Bărăgan… La noi era de la doi lei în sus, de-aia nu înțelegeam câte semințe să-ți fi luat de 25 de lei ăia… 🙂
și, uite-așa, treij de ani mai tîrziu, faimosul blogăr încă plătește pentru punga aia; pentru a cîta oară?
hai, la sală!
Comentariu beton!27
Nu ai idee cât de slab eram pe vremea aia. Puteai să te tai în omoplații mei. 🙂
așa am fost și io pînă pe la 5-6 ani, cînd am fost cu ai mei la Băile Felix, unde am descoperit combinația pîine-unt-miere de albine; din care am mîncat zilnic minim 4 porții, ale părinților și ale unei familii din Tecuci, colegi de masă; uneori mă mai chemau și vecinii, că am fost povestitor de mic și bufonii erau la mare căutare; de exemplu, pe la 2 ani jumate, mă plimba mama, la cerea publicului, prin birourile TESA ale fabricii unde era și grădiniță, să le spun doamnelor perle ca „în Scufița Roșie este vorba, în genere, despre lup” (e tot ce-mi aduc aminte din repertoriu).
Comentariu beton!22
Eu am fost schelet ambulant până la 22 de ani. Când m-am angajat la Pizza Hut. Am intrat acolo cu 67 de kile, am ieșit cu 76. Iar asta în condițiile în care făceam o medie de 20 de kilometri pe zi, pe jos. Da, da, m-am apucat și-am socotit câți kilometri făceam servind la mese.
Imi imaginez un copil, cu mulți bani, intr-un rai al dulciurilor. Care poate sa isi ia ce vrea. Cu dorința nealterata de kilograme sau ganduri de diabet😀. Bucurie pură!
Cum sa iți amintesti de vegeta vieții?
Si mama folosea si era jale cand se termina. E plina de sare si chimicale. Prefer legumele.
Comentariu beton!17
@Florina B: pot pune o tonă de legume-n mâncare, fără Vegeta sau Delikat, gustul e pustiu. 😎
Comentariu beton!19
@John Temple chestie de gust, eu sunt țărancă de Buzau, la noi era cu legume. Vegeta sau delikatul era pă boierie 😀
Piața aia a sârbilor era bucățica noastră de occident atunci. Chiar dacă n-aveam bani să ne luăm, măcar treceam și ne uitam la toate chestiile expuse acolo. Cred că Eurocrem se chemau cutiuțele cu ciocolată în două culori.
1000 de lei erau bani mulți, mi se pare că maică-mea avea 2500 de lei salariul atunci, chiar o grămadă de bani ai avut.
Comentariu beton!22
Nu pot să bag mâna în foc, dar e foarte posibil să mai fi avut la mine încă vreo câteva sute de lei. Banii mei, strânși de mine. 🙂
Da, imi aduc aminte de Eurocrem si de reclama de la televizor 🙂
Eurocrem sau Cipiripi, ambele delicioase!
La sârbi n-am fost să văd, dar în Austria se găsește Eurocrem în mai multe locuri. Am luat o dată, dezamăgire totală, cred că (mi-)au mai evoluat gusturile din copilărie până acum.
Crema aia jumate alba, jumare maro se numea Eurocrem și era foarte buna, preferata noastră. Cat despre Vegeta, ea exista si la pungă. Știu ce spun sunt mai in vârstă ca tine cu 8 ani am locuit o perioadă într-un sat foarte aproape de granița cu Yugoslavia, unde multi cetățeni aveau permis de trecere. Asta insemna ca pot sta 24 de ore în Yugoslavia. Mulți aveau și rude peste granița, teoretic ăsta era scopul permisului, doar ca toți îl foloseau pentru „micul trafic” de produse.
Comentariu beton!18
1983 – 1985 Piata „Ocico” din Timisoara. Pe vremea aia faceam cel putin doua- trei drumuri pe an pe acolo (prietena svaboaica). Ma intorceam in Brasov cu de toate, ceasuri electronice, Vegeta, tigari, dulciuri, pe care le vindeam in Brasov la un pret mai bun. Asa imi scoteam cheltuiala cu drumul, si imi ramaneau si mie diverse chestii. Tin minte cum am dat pe doua perechi de Puma 2200 lei, de maica-mea a zis ca sunt nebun. Eh, ce amintiri.
Comentariu beton!15
Piata aia din Timisoara era celebra in multe zone ale Romaniei, si da, cam gaseai de toate acolo in materie de imbracaminte, incaltaminte, dulciuri etc.
Am 45 de anișori și sunt născut la Severin. Ne-am mutat în alt oraș când aveam 4-5 ani. Am o singură amintire cu piața sârbilor. Erau foarte multe dulciuri, exact cum spui tu, dar îmi amintesc doar de guma Balthazar. Și foarte mulți pești de acvariu. Am păstrat amintirea pentru că eram profund impresionat de culorile vii ale produselor și ale peștilor.
Uite că de pești nu-mi amintesc. Dar nu mi-am amintit eu de Vegeta…
@Mihai, noroc că nu ți-a dat maică-ta sarcină să cumperi și vreo 4 peștișori!😀😀😀
Deci, boala asta cu dulciurile o aveai de mic! Și încă nu ți-a trecut. Dar încerci să te tratezi.
Păi dacă o ai, o ai dintotdeauna.
Notează-ți:Vegeta, produsă de firma Podravka, din Croația! Să nu uiți! Are un bucătar pe ea👌
Comentariu beton!15
Eu să-mi notez? Știu și orașul unde se prodice: Koprivnica. Au jucat fetele de la Oltchim cu cele de la Podravka Koprivnica de m-am plictisit. Doar că vezi tu, pe vremea aia Croația, ca țară, nu exista. Vegeta era produsă în Republica Socialistă Federativă Iugoslvia. 😉
Ah, de fapt tu ziceai ce-ar fi trebuit să zică maică-mea. :))))))))))
Iexistau bre, republicile iugoslave. Ca parte a statului federal Jugoslavia. Ce tot dezinformezi cititorii tineri si inocenti? 🙂
@kilroy, sigur că existau, cum existau și republicile sovietice. Doar că pe ambalaje scria tot „made in RSFI” sau „made in CCCP”. 😉
Ohooo… am fost și la Severin și la Timișoara de mai multe ori, la Ocico. Era raiul. Prima pereche de blugi Levis, cred că era 1300-1400 perechea, o avere la vremea aia, plus adidași Puma, cam 1000-1200, tricouri Lacoste, plus dulciurile de rigoare, gumă, vegeta, țigări, băuturi, etc. Vegeta se folosea atunci, toate femeile se chinuiau să facă rost. Acum îmi vine rău doar când mă gândesc! Dar astea erau vremurile.
Comentariu beton!14
😂😂😂😂😂
Într-adevăr, dacă aveai Vegeta, erai ninja în bucătărie. Ce pilaf ieșea cu Vegeta. Inclusiv culoarea, așa, o tentă verzuie. După Vegeta îmi aduc aminte de cuburile de supă. Cu ele am început de unul singur aventura în ale bucătăriei. În primul an de studenție găteam „supă”: un cub de supă dizolvat într-o cană de apă fierbinte, tot acest elixir servit cu pâine. În anul doi am trecut la următorul nivel, în sensul că înmuiam și tăiței în „supă”. În anul trei am descoperit că morcovii au și alt rol decât să ți se înfigă în fund înainte de examene, așa că îi adăugam la supa mea primordială. În anul patru aveam deja centura neagră de ninja în artele marțiale ale cubului. Vorba ceea, la orișice mâncare, Maggie este foarte bun. Lovitura sub centură am primit-o după facultate, când am aflat că există viață și dincolo de cub. Frunzuliță de verdeață, a-nceput o nouă viață. Dar prima iubire din bucătărie nu se uită niciodată.
Comentariu beton!76
Am grohăit nițel la aia cu morcovii. :)))))))))))))))))
Eu locuiam in Iasi si stiu doar din auzite de raiul din ex-Yugoslavia. Dar am avut socul vietii mele in 1985 in Chisinau. La vremea aia magazinele la noi erau absolut goale si totul pe cartela, dupa cum stim cu totii. Cel putin in Iasi era jale totala, prin Ardeal auzeam ca ar fi ceva-ceva mai bine. Ei, pe drum spre Caucaz, cu masina 🥴, cu exul si babacii lui, am oprit la un gen de alimentara in Chisinau, unde efectiv mi-a venit sa ma tavalesc pe jos si sa urlu de ciuda si ura (aia pe care o tii in tine si n-o strigi la conferintele PCR-ului). Erau galantarele pline ochi cu salamuri si branzeturi, iar la raionul de dulciuri/cofetarie erau cel putin 10 feluri de prajituri! Stiu ca moldovenii se plangeau ca n-au nici de unele, dar atunci mie imi venea sa-i tarasc pe toti de par la Iasi, sa vada ce-nseamna nici de unele. In tot restul Rusiei pana la destinatie tot abundenta am vazut. Am stat si o saptamana in Tadjikistan atunci, deci tot in Rusia sovietica foarte comunista, unde am vazut pentru prima oara un bazar oriental, cu toate minunile de care nu mai vazusem de o mie de ani, sau nu stiam ca exista. Mi-am dorit sa raman acolo pe vecie. Mamaaa, ce-l urasem eu pe Ceasca pana atunci, dar cat l-am urat de atunci…simt ca imi creste tensiunea si acum, cand imi amintesc 🥲
P.S. Mamei nu-i placea Vegeta.
Comentariu beton!43
Știi ce cred io? Că depinde mult de perioadă și de zona în care te duceai în URSS. Au fost ai mei într-o croazieră prin statele baltice, prin 84-86, și spuneau că e aceeași sărăcie lucie ca la noi.
Da, dar in Rusia au ramas la nivelul ala. Am fost in 1999 dincolo de Moscova si intr-un orasel am avut deja-vu intr-un magazin, semana cu ce se vindea la tara la cooperativa, inclusiv gumarii. Noi avansasem serios, chiar si inainte de intrarea in UE.
Cred că ai mai povestit asta cândva că mi-e cunoscută întâmplarea, zi sincer, ne testezi ori ceva? Nu că n-ar fi amuzantă povestea, departe de mine gândul!
Am trăit și eu ceva similar, să zicem,
când aveam 16-17 ani prietenele mele m-au târât până la solarul din Eforie unde veneau turistele poloneze să vândă sprayuri, parfumuri, creme, dresuri, chiloți, sutiene, gablonțuri și alte chestii „de gagici” pe care înainte, când era atââât de bine, nu le găseai neam.
Pentru cine nu știe, solarul implică de obicei nudism, nămol, chestii din astea. Noi probabil nu știam așa că am fost destul de șocate când am aflat că dezbrăcarea era obligatorie. Nu veniserăm pregătite, fără costum de baie adică, fiindcă în mintea noastră eram acolo să cumpărăm, nu la plajă.
Câteva dintre noi am rămas în chiloți, chestie care nu s-a dovedit foarte isteață după cum se va vedea. N-am cumpărat decât niște cercei (plastic pastel, anii ’80, baby!), ori că n-aveam suficienți bani, ori că eram selective, cu atâția navigatori în cartier nu era ca și cum nu mai văzuserăm produse străine, ori că nu reușeam să răzbim prin marea de femei care se îmbulzeau în jurul vânzătoarelor ca bivolii la apă și mai aveau pe ele și nămolul aferent cu care ne-am mânjit peste tot, inclusiv amărâții ăia de chiloți…
Plus toate corpurile alea transpirate, lipite piele pe piele, e o senzație foarte ciudată să simți țâțele unei cucoane străine lipite de spatele tău în timp ce analizezi oferta…cert e că am plecat destul de dezamăgită. Dar la final tot eu am fost mai câștigată că mulți dintre cerceii ăia aveau nichel în sistemele de prindere (anii ’80, again) și unele prietene s-au dovedit a fi alergice așa că au ajuns tot la mine. Dacă știam, mă scuteam de-o traumă…lol, n-am mai fost la nămol niciodată, nici măcar la recomandarea medicului, e peste puterile mele!
Comentariu beton!27
E foarte posibil s-o mai fi zis, dar, crede-mă, nu mai țin minte.
Ciocolata era Kraš. Țin minte că fratele mamei locuia la Drobeta și mereu făcea stocuri pentru toți copiii din familie. Tot de la el am avut și toate minunățiile de pe insula Ada Kaleh. Mama a ținut papiotele de ață și acele într-o cutie metalică rotundă care avea pe capac imaginea insulei. Băi, ce amintiri! Îmi dau lacrimile.
Comentariu beton!17
Aia în două culori era Eurocrem.
Nu ziceam de cea în două culori, de asta nu-mi amintesc.
Tre să vă povestesc odată povestea cu bunicu-meu și geamantanul de dulciuri. Dada, am scris bine, geamantan 😁
Comentariu beton!19
Păi, numai mâine nu-i poimâine. Știi cum zic?
Ai și tu dreptatea ta 😁
Ai zis geamantan și supă la plic, Iulia? 😁 Mămămicămă, io puteam fi luată pe sus la frontieră pentru trafic, de câte ori am venit din Beijing, Bangkok sau Singapore cu trollerul de cabină plin cu supe la plic.😂
Ai voie cu supe la plic în cabină? 🤔
Notat pentru următoarea dată când oi mai zbura 🤣
Sarbii sau polonezii nu mai stiu care veneau si la Techirghiol la namol. Mama mergea acolo sa faca shoping de produse cosmetice si lua pentru tot anul.
Cum le pot povesti eu copiilor mei ca noi eram atat de desculti si ca nu aveam mai nimic, in conditiile in care ei de cand s-au nascut au tot ce isi doresc? Le mai spun din cand in cand despre lipsurile noastre de cand eram mici si ii doare fix in husa de la tableta. Dupa o prelegere de 5-10 minute ma intreaba senini : Tati ne mai poti da timp pe tableta? pfffffff
Comentariu beton!21
Polonezii veneau.
Se vrea veselă, poate, însă îmi pare atât de tristă relatarea ta 🥹
Atât de mult ne-au abrutizat vremurile alea. Acum zâmbesc dar tot strâmb.
În spatele școlii, într-o sâmbata, veniseră țigăncile cu ciungă, nu orice ciungă ci aia lame cu aromă de banane. Era raiul meu, era gustul sublim pentru mine!
Am terminat orele, am ajuns acasă, în bucătărie îmi lăsase mama bilet și bani “ia banii și mergi să iei pâine, să mâncăm după ce vin de la muncă”. Am luat banii, n-am luat pâine, am luat ciungă. Bătaie nu am luat (nici nu erau adepții ei) însă știu așa: a luat guma, a ascuns-o și mi-a zis ca de-abia luni voi mânca, că acum nu mai are ce și cu ce.
Și la ani distanță și acum mama povestește cu lacrimi în ochi despre cât de rău s-a simțit, despre neputința de a fi fost și altfel copilăria mea. Un rahat de dulce, un caca-maca de ciungă poate crea drame în timp.
Așa că înțeleg drama de-a trăit-o și mama ta cu vegeta vietii!
Comentariu beton!40
Postarea asta și comentariile mă întristează mult. După ce am citit ce a scris Mihai, întrebarea care mi-a venit spontan a fost „dar noi de ce nu aveam tot ce aveau sârbii?” și mi-am dat seama că e întrebarea pusă de copilul din mine, care nici după 30 și de ani nu a reușit să treacă peste acele lipsuri…și ne mai întrebăm de unde ni se trage nevoia asta absurda de a agonisi și ce nu ne trebuie, doar la gândul că poate într-o zi ne va trebui😔. Unii dintre noi ne-am mai autoeducat, am încercat să trecem peste, dar sunt momente în care eu descopăr cum „am apucături” de sărăntoacă (nici nu știu dacă e cuvântul corect!). Le conștientizez și mă abțin ( zic eu), dar instinctiv pleacă gândul în direcția aia: gratis sau ieftin, deci iau ce mi se dă chiar dacă nu am nevoie. Și „mai grav” că familia mea nu era muritoare de foame (sandvișurie cu salam le dădeam copiilor țigani de pe stradă sau la câini, ca să nu vadă maică-mea că nu mâncasem la școală). Dar auzind în stânga și în dreapta doar de sărăcie și agoniseală, nu cred că mai făceam diferența între ce e util și ce nu. Aveam o vară îndepărtată care locuia la Drobeta și a venit în vizită la noi, la Brașov, aducându-ne niște gumă în forma de țigarete…eram prin clasa întâi, cred. La cină, ce să facem cu gumă mestecată, eu mi-o lipesc în frunte, sora-mea și-o întinde că un colier la gât 😉…asta ca să arăt ce inventivi erau copiii să țină un „bun prețios „, cum era guma de mestecat. 😓 Și-a luat maică-mea un ruj de la poloneze, avea un miros incredibil!! Eu vegeta nu folosesc, dar cumpăr pentru o prietenă ce stă în Elveția, când merg la Brașov.
Comentariu beton!20
@Madlenec, „ne-au abrutizat vremurile alea”???
Poate ca ai folosit termenul gresit sau poate ca in bula in care ai trait tu, astea au fost efectele saraciei si atunci imi pare rau pentru tine. 😥 Unde am copilarit eu, saracia vremurilor de atunci a avut cu totul alte efecte. Sa facem gasti, sa impartim felia de paine cu untura, (la noi era cu mustar si castraveti murati, daca erau…) sa ne dam si ciunga molfaita de la unul la altul🤣 si da, sa ne dorim mai mult. Pana in clasa a VII a am mers la patinoar cu patine de imprumut de la prieteni. In vacanta de vara „m-am angajat” la un depozit de materiale de constructii, caram saci de ciment de 50kg in brate, din depozit la mijlocele de transport. Primeam 1leu/sac dar caram cate doi la un sac, pana mi sa dus pielea de pe antebrate si sa infectat de la transpiratie si praful de ciment. (cicatricile le am si acu’ 🙂 ) Atunci, am inceput sa-i car singur pe umar si leul nu-l mai imparteam… Am strans 800 de lei si mi-am cumparat patine de viteza second hand. In iarna urmatoare, stateam si eu la rand cu ceilalti prieteni, sa ma dau cu patinele… In vara urmatoare, am repetat lucrurile, dar pentru bicicleta.😉
Mai am zeci de exemple. Eu cred ca pe noi, (pe cei din bula mea) saracia vremurilor, ne-a facut mai buni.
Abrutizat zici… daca nu foloseai pluralul, (vad ca ai si 8 like-uri) nu comentam, mi-e doar mila de voi.
Abrutizat, abrutizată adjectiv
1. (Care a devenit) insensibil, care și-a pierdut însușirile morale, specific umane.
Sinonime: animalizat, brutal, dezumanizat, insensibil, îndobitocit
Pe scurt, am folosit pluralul pentru a caracteriza starea generală a țării în anii ’80, nearătând cu degetul pe cineva specific, anume, pe mine, pe tine, pe părinții sau bunicii nostri.
Pe foarte scurt, termenul folosit este mai ințelept și înlocuiește sinonimul “indobitocit”.
Nu este cazul sa ne arăți milă.
Comentariu beton!23
@Madlenec, asa maica, baga mare!
Ceea ce incerc eu sa-ti transmit este ca daca tu simti ca te-ai „animalizat, brutal, dezumanizat, insensibil, îndobitocit”… pentru mine NU este valabil si am mari indoieli ca tu aveai informatii pentru a „caracteriza starea generală a țării în anii ’80”
Vorbeste in numele tau, sau a celor apropiati tie, sau fa in asa fel incat prin tacerea mea, sa nu ma simt complice la aberatiile tale. Eu nu vorbesc in numele tau, n-o fa nici tu in numele meu. Remember regula libertatii de exprimare…
ok taică, ok, în regulă, fie așa ca tine!
@tavi, ai mare dreptate! Nu mă simt nicicum insensibila, nici nu „mi-am pierdut însușirile morale, specific umane!” Ferească Bărbosul, cum poți să jignești generații întregi cu atâta nonșalanță! Am fost niște trogloditi, ce mai!
Primul pas în a găsi rezolvarea unei probleme e să conștientizezi că ai o problemă. Dacă ne mințim că a fost bine, că ne-a făcut mai puternici, din astea, putem să trecem și la următorul nivel și să susținem că „era bine, dom’le toată lumea avea bloc și servici!”
Am murit cu linsu’ și mâncatul cu lingurița 😁
Da, era Vegeta la putere odată! M-am oprit sa o folosesc de foarte mult timp.
Săracul de tine 🤣 Cred că preferai bătaia in cazul asta. Şi mama mai avea momente din astea când ne-ar fi facut praf doar uitându-se la noi. Aşa o ruşine simțeam, că mai bine ne altoia una pe spinare.
La noi delikatul era la putere dar imi amintesc si de borcanele de vegeta. Cred ca facea mama rost si ea de ce putea si cand putea.
Eu aș zice să facem un club aici, @(alta)iulia și @Ruxandra. Și eu urăsc cu patimă tot ce înseamnă Vegeta și Delikat. În schimb mănânc cu maximă plăcere din când în când supe din alea la plic. Știu ce conțin, dar aia e.
M-am blocat la 1000 lei pentru dulciuri înainte de 1989. Sacoșa aia trebuie să fie fost Raiul Dulciurilor calitativ și cantitativ. 🙂 Și mama ta să o distrugă așa…
Aoleu, cum naiba! Supele la plic e pasiunea mea. Cancer la plic le mai zice bărbatu-meu :))))
Nu abuzez de ele, dar uneori mi se face poftă și mă destrăbălez cu câte una d-aia, rolton sau cum naiba îi zice. Acu, dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că pliculețul ăla de-l pui peste tăieței fix vegeta sau delikat e. Da nici că-mi pasă. Curcubeu pe ceru gurii 😂
Comentariu beton!13
@(altă)Iulia: aș mânca ramen cu tona, dacă n-ar veni cu carbohidrații aferenți. Așa, unu-două plicuri pe lună.
@JT, la săraciile alea cred că cea mai mică problemă-s carbohidrații 🤣
Dar mna, ca orice chestie bună, dar rea, mai răruț e mai drăguț.
Acea piata a sarbilor exista si acum, ce-i drept are o alte denumire, dar noi toti zicem la fel: ne vedem la Piata Sarbilor sau la Fosta Piata a Sarbilor 😀 acum sunt si fructe si legume, si multe tarabe cu tot felul de lucruri, mai gasesti si cate ceva care nu se gaseste in restul pietelor. Si ma bucur mult cand aud la Timisoara ca ei veneau la noi la Severin fix pt acea piata.
Tare prost obicei am căpătat noi cu Vegeta vieții. Nu mai e mâncare azi fără ea, Delikat, Secretul Gustului și ce o mai fi. Chimicale la plic.
0
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Da’ câte kile de Vegeta/Delikat mănănci zilnic? 🤔
Eu am avut o matusa care locuia in Jugoslavia. Si imi trimitea tricouri si blugi. Si dulciuri.
De la ea am avut cea mai frumoasa umbrela rosie din lume. Mica, de copii. Si acum mi o amintesc 😊. Si o pereche de cizme albastre cu stelute albe, nici nu respiram cand ma incalta buni cu ele 😊
Comentariu beton!15
Vasilescule, multumeste-i Barbosului Suprem ca n-ai locuit in Timisoara.😂
Nu se mai taia nimeni in omoplatii tai.
In perioada de care povestesti eram la liceu, drumul spre casa il faceam pe jos, cu un prieten, si zilnic treceam printr-o piata de genul. Pusesem pe picioare si o mica afacere cu respectivul prieten, economiile comune le-am transformat in capital, am gasit dealer si piata de desfacere (tanti Silvia, mama colegului lucra la contabilitate la o ditai fabrica 😂), asa ca noi eram cu achizitiile, la capatul pietii el o lua la dreapta, spre casa, cu stocul de marfa, eu spre stanga iar a doua zi aveam sedinta de analiza, ce s-a dat, ce se mai cere, care sunt preturile. Profitul il haleam, fondul de rulment il reinvesteam.🤣
Cunostiintele dobandite am incercat sa le aplic si dupa ’89, dar am constatat cu surprindere ca profitul nu-l mai haleam eu, ci statul. 🤣
Comentariu beton!17
Stai că nu mă prind, ăia din fabrică nu puteau să-și cumpere și singuri?
Pai eram afaceristi seriosi, ne foloseam de specificitatile pietei. 😁
In primul rand, ei erau in fabrica, n-aveau timp sa haladuiasca prin piete. 😂
In al doilea rand, noi treceam pe acolo in momentele de maxim aflux, cand ajungeau majoritatea masinilor si autocarelor sarbesti, puteai sa alegi si sa negociezi.
In al treilea rand, aveam adaus comercial rezonabil. 😂
Si, in al patrulea rand, cred ca eram, fara sa stim, niste precursori ai serviciilor moderne de comert stil Deliveroo sau Glovo cu livrare, ma rog, nu la domiciliu ci la locul de munca. 🤣
Comentariu beton!23
E foarte greu de inteles, pentru cei care nu cunosc (la vegeta ma refer), de ce o folosim. In vestul țării, am mâncat vegeta, de când ne-am născut. Fără ea, mâncarea nu are nici un gust. Indiferent în ce colț de lume, fără vegeta nu pleci!😀😀😀
Comentariu beton!11
AMEN, sista’!
🤣🤪🤣🤪🤣
Aveam rude la Arad și am avut Vegeta în casă de când mă știu. Dar nu folosesc acum, nu o suport. Nu înțeleg de ce ai veni cu praful ăla când ai la discreție carne, legume etc. pentru un gust bun.
N-am avut parte de piața de lângă sârbi, eu fiind din Ploiești!
Ne ducem și noi vara, la mare, la nudiști și cumpăram de acolo tot ce se putea. Mi-aduc aminte în special de cafeaua Alvorada. Ce bună era, era cafea boabe și când o râșneam mirosea tot blocul!
Prin 1987 am fost într-o excursie în URSS, deja era Garbaciov președinte. Am văzut Kiev, Leningrad, Moscova. Erau pline magazinele cu de toate, în condițiile în care la noi era jalea de pe lume, ultimii ani ’80 au fost cu adevărat crânceni.
Băi frate, stăteam cu gura căscată când intram în magazinele alimentare, tot felul de preparate, patiserie, cofetărie. Și să vezi bijuterii din aur….ne lua amețeala!
Ca să facem rost de bani ( nu aveai voie să schimbi decât o sumă infimă), am luat din țară lenjerii intime din bumbac, sticle de coniac, cârlige de pescuit, o geacă bărbătească și nu mai știu ce alte lucruri care auzisem că se caută. Am vândut tot, mai puțin geaca pe care mi-a fost frică să o dau, că m-a speriat cineva că o să mă întrebe rușii la vamă de ea😆😆
Am cumpărat niscaiva lucruri de pe acolo, în special bijuterii. Nu vă spun ce frică mi-a fost la vamă, să mă c..c pe mine, că n-aveai voie să scoți aur. Da am scăpat cu bine, alții nu prea, că i-au dat jos din tren cu tot cu valize și i-au puricat și le-au luat tot! Nu vă spun ce fețe aveau rușii ăia de ne verificau, ziceai că acuși ne împușcă 🙂🙃
Pijamalele se mai vindeau bine în URSS. 🙂
@Mihai, da, chiar, de pijamale uitasem. De fapt mergea f.bine tot ce era din bumbac!
Ah, și țigările, am făcut rost de niște cartușe de BT😄
Cred că aveam 7-8 ani cînd m-a trimis tata la magazin sa ii cumpăr țigări. Știu sigur că mi-a dat 5 lei (moldovenești) pentru două pachete de țigări „Astra” care costau 2 lei și ceva și de rest să îmi iau bomboane, se vindeau la suta de grame un fel de caramele cu dulceață și diferite arome cam 10 bănuți costa una. Cred că de suma rămasă îmi ieșeau doua – trei bomboane lucru care nu mă avantaja pe mine. Am cumpărat cele mai ieftine țigări și acum le țin minte după nume „Leana” și am venit acasă cu buzunarele pline de bomboane. După asta nu țin minte sa mai fi cumpărat vreodată țigări.
Comentariu beton!14
Să știi c-am dat search pe google după țigările Leana, să văd și io cum arată. 😀
Știu că pachetul avea culoarea galbena dar am reținut numele pentru că mama e Elena, bine la noi se mai zice și Ileana și de acolo și asocierea cu Leana.
Dadada, galben e. 😁
Pe mine m-au trimis ai mei sa cumpăr țigări, nu-mi amintesc preturile și nici suma primită doar că mu-am luat dulciuri de restul rămas iar mama m-a certat că am cheltuit toți banii iar răspunsul meu a fost ca dulciurile mele au costat mult mai puțin decât un pachet de țigări iar lor le-am luat 2. Nu mai țin minte ce s-a întâmplat ulterior🤣
Nu as fi putut sa fac asta copilului meu niciodată. M-as fi bucurat de bucuria lui ca in sfârșit are dulciuri după pofta inimii. Dar nah, așa au știut părinții noștri sa ne crească.
La voi era bine cu sârbii aproape, dulciuri, condimente, alea-alea. Dar, la noi, pe malul Dunării, Brăila-Galați, ce să ne luăm de la moldo-ucraineni? Numai icre negre și morun afumat? Cine naiba să mănânce așa ceva?
Păi nu ai fi meritat tu sa primești numa’ cozonac vechi de trei zile si magiun de prune când îți mai ardea de dulce?
Vegeta, daaaaaaaaaaa, era la mare cinste. Cum ai putut s-o uiti?! In plus, mama ta a fost o doamna, eu cred ca trebuia confiscata complet punga aia. Si scos din ea…cu mare strictete. Dar peste vreo 2-3 saptamani. Aia pedeapsa. Ca sa simti ce reprezenta Vegeta, in realitate, suma tuturor emotiilor culinare ale unei intregi dinastii.
Cat despre piata de bunatati de la Drobeta inteleg ca era ca piata de bunatati de la Eforie sau de pe la mare, unde veneau polonezii. Eu pe aia o stiam. Cum naiba mi-a scapat mie din vizor piata de la Drobeta?!??! CUM???
Dar ma rog, m-am recompensat cu ce aparea la mare de la polonezi si chiar de pe la nemtii aia estici (gen madam Merkel in tinerete). Eram fana ursuletii aia gumilastici (pe care acum nu i-as mai atinge nici cu privirea) sau caramelele de fructe Maoam. Nu exista ceva mai bun. Iar eu eram altfel fiarta pe ciocolata, dar pana la ursuleti si Maoam.
@Valia: ursuleții Haribo ar fi o excelentă sursă de colagen dacă n-ar avea tona de zahăr în ei.
Păi bine măi JT se poate,noi astea fără țâțe de ce nu am fi bune🤔🤔oricum poate mi se trage de la lipsa vegetei(de țâțe zic) că mama avea ceva cubulețe care nici in ziua de azi nu pot nici să le miros. Oricum sunt fan delikat daaaar chiar dacă am 67 kg deficitul nu sa remediat( de țâțe zic)😜🤣🤣🤣
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Măcar cât să-ncapă-ntr-o cupă de șampanie (una, nu ambele) ș-atunci merge. 🤪
Vasilescule, dna mama ta a fost o mare Doamna la faza asta. Rasfatatule 🙂
Pai noi luam batai cu cureaua de stia tot blocul… cea mai cea a fost cind a disparut un pachet de Kent, il daduse frate-meu la schimb pe timbre… inca nu fumam atunci.
Am fost in 1987 la piața aceea, eu fiind din Moldova.
Am cumpărat dulciuri, gume de mestecat, Vegeta și … un radiocasetofon japonez.
Polonezii treceau cu mașinile pe E 85 în apropiere de orășelul meu, mergeam cu bicicleta, cumpăram țigari Kent, dulciuri, Inka ( „cafea”din cereale), și multe altele. La țigări aveam desfacere asigurată, abonați.
Eu am descoperit destul de tarziu Vegeta si Delikat, nu imi aduc aminte sa fi vazut in casa, sunt convinsa ca bunica si mama nu foloseau nimic de genul asta, legumele din gradina erau baza. Cred ca nu aveau acces la ea, nu stiu, o s-o intreb pe mama.
Imi aduc aminte ca mergeam la “obor” (asa se numea piata aia mare), in fiecare sambata sau duminica, ca veneau rusii cu tot felul de nebunii si eram fascinata de ce vedeam pe acolo. Am fost cea mai fericita cand am reusit sa imi strang bani si mi-am cumparat un ondulator de par, la ala visam eu, nu la dulciuri sau alte cele. De Vegeta nici nu aveam habar. 😁
La noi la Tulcea veneau bulgarii si aduceau borcane de visine si de castraveciori. Foarte bune, acum imi fac conserve singura dar nu nimeresc gustul bulgaresc. Piata rusilor era plina de suruburi , table si alte ustensile, nu aduceau păpița dar acolo am vazut caciuli de blana cu urechi, unele facute din pisici, iepuri, alte oratanii, unele salbatice, nurci, bizami( aveau poze pe interior). Guma de mestecat, rujuri si carpete, covoare persane, blugi, raiati se procurau de la oceanisti, aka marinari romani care aduceau de toate din voiaj.
Dar nu erau vremuri bune, trebuia sa ti procuri de undeva ceva doar cu pile si relatii. Eram abrutizati, la coada ne calcam, ne impingeam, ne strecuram sa fim in fata sa prindem ceva. Se aseza lumea la coada dupa zvonuri, mergeai prin oras si unde vedeai coada te asezai . Odata a venit bunica mea cu dresuri acasa, ea cautand papiote, eu m am asezat la o coada crezand ca se dau portocale si am cumparat oase garf, nu mai vazusem asa ceva, dar a incropit maica mea ceva, mi a si multumit ca am luat orice se dadea, eu plangandu ma ca mi am pierdut timpul si nu am gasit nici o portocala. Taica miu s a asezat la o coada ptr baterii dar a gasit si a cumparat musamale , un fel de fete de masa, din plastic, erau tin minte, albe cu vaporase colorate. Toata lumea se impingea la coada si cumpara orice , numai sa nu vina cu mana goala. Apoi urmau trocurile cu vecinii, noi aveam dresuri si musamale voi aveti o cutie de ananas si 4 banane. Depinde de fiecare vecin , ce avea prin casa si ce prioritati avea. Te simteai umilit sa ajungi sa fac trocuri ptr ca ala a prins coada la compotul de ananas si eu la musamale si nu as avea nevoie de musamale dar poate iese de un troc si mananci si ceva bun. Oribile vremuri.
1000 de lei era un salar. Esti sigur de suma aia?
Nu știu, dar poate faptul că scrii „salar” ar putea să aibă o contribuție la ce salariu aveai? Ai mei câștigau un pic mai mult de 1000 de lei, dar niciunul dintre ei nu scria „salar”. Poate e o legătură?
Da, sunt foarte sigur. Am avut mult mai mult de 1000 de lei, am uitat că luasem și economiile mele la mine.
In 1990 aveam freo 13 ani. Deci fara salar.
Insa 1000 de lei era cam mult pentru un copil de 14 ani. In august 89 in Timisoara am vazut pe unul cum si-a pierdut viata pentru 800 de lei. Si ala era un fost puscarias la vreo 100 de kile nu un copil
Ce vremuri triste, eu numesc perioada aceea copilăria fără ciocolată. Pot să număr pe degetele de la o singură mână de câte ori am mâncat ciocolată în copilărie.
Din fericire, la vârsta adultă am aflat că nu îmi plac dulciurile, că altfel nu mă vedeam bine. Imi iau revanșa cu altele, deseori cumpăr mai mult decât am nevoie, îi cumpăr și fetiței care umbla cu ciorapii rupți, care punea apă în cerneală să-i ajungă mai mult…
Citind povestea ta, mi-am adus aminte de o reacție similară a mamei mele 🤣. După ce ne-am mutat la oraș, la fel ca multe alte familii venite de la țară, am închiriat de la primărie o bucățică de pământ la marginea orașului, unde cultivam diverse legume și verdețuri, plus că niște ani am crescut și găini. Într-o zi, mă trimite maica-mea să îi aduc din curte ceva ceapă, să tai o găină și să culeg și ceva pătrunjel. Pentru că știa că nu sunt sigur cum arată pătrunjelul (aveam cam zece ani), mi-a spus cât a putut de exact, locul lui în curte. Mă duc, tai găina, iau ceapa și plin de încredere, rup și frunzele verzi din locul pe care mi l-a indicat. Ajung acasă fericit că mi-am îndeplinit misiunea și că am luat gâtul unei găini (le-am urât tot timpul pentru că îngrijirea lor a fost sarcina mea de când am împlinit cinci ani), dar când a văzut maica-mea cu ce frunze am venit, măi nene, a început să îmi dea cu ele în cap, cu o furie pe care nu am văzut-o la ea nici o dată! Am rămas blocat și râsul care m-a pufnit a enervat-o și mai mult. Mi-a dat în cap cu frunzele alea de sfeclă furajeră până nu a mai rămas nimic din ele! M-a porcăit și făcut de râs la toată lumea, câteva săptămâni după aceea. 🤣🤣.
PS Nu spun nimic despre dulciuri, pentru că am crescut la malul marii și erau dulciuri destul de la îndemână. Mulți aveam în jur navigatori care aduceau de la blugi și lego, până la săpun Fa și Toblerone 🤷.
Perfect adevărat! Găseai multe lucruri de care unii nici nu auziseră…
Cu Vegeta, țigări, Vek sau Vikend, sau blugi deschideai orice ușă aveai nevoie! Când spuneai că ești din Turnu Severin oricine știa că nu ai venit cu mâna goală și e rost de ceva învârteală profitabilă. Era valută forte cam ca benzina…
ah. parentingu romanesc 😀
Da pita cu untura și vegeta/ delicat ați gustat? Și nu orice ,,vegeta”, ci de aia de la ,,ruși”.
Și au și niște dulciuri…extramegasuperdulci de-ți trebuie o fântână de apă să scapi de gustul dulce.Sau măcar o cisternă.
Practice, aici s-a ascuns cuibul celor care au stat cu emblema Maggi in geam, sperand ca le sune sune cineva la usa cu premii!