An de an în perioada asta văd numai știri despre sutele de mii de oameni bucureșteni care iau cu asalt în weekenduri (sau cu ocazia sfintelor punți) vestitele stațiuni de pe Valea Prahovei, mândria turismului de sezon rece din România. Rezultatul? Cozi și aglomerație începând de la ieșirea din București până la ultima bucățică de pârtie.
De fiecare dată când văd imaginile cu coloanele de mașini și cozile alea infernale, dar de fiecare dată, mă întreb unul și același lucru: de ce? De ce ai face asta?
După puțina mea minte, turiștii care se duc pe Valea Prahovei sunt de două categorii.
Prima categorie: cei care merg pentru sporturi de iarnă. A doua categorie: cei care n-au nicio treabă cu sporturile de iarnă, dar vor să iasă din casă, să meargă la distracție și relaxare, cum ar veni.
Și-acum să luăm pe rând ambele categorii.
Ca să fiu corect, pe cei cu sporturile de iarnă pot să-i mai înțeleg cât de cât. Ai văzut zăpadă după multă vreme și te arde buza să pui clăparii în picioare. Nu mai contează nici c-o să faci peste șase ore până ajungi (evident, vorbesc despre cei care se duc cu mașinile), nu mai contează că după ce ajungi nu prea ai unde parca, nu mai contează nici c-o să stai la niște cozi infernale la telecabine și teleschiuri, tot ce vrei e s-apuci să faci măcar o coborâre.
Perfect, pot să înțeleg asta. Ce nu pot să înțeleg este de ce ai mai lua-o de la capăt și weekendul viitor. Dacă ești chiar atât de fiert pă sporturi de iarnă, ia-ți nene liber de la muncă și du-te într-o miercuri. De ce să te duci în weekenduri când știi clar peste ce-o să dai la fața locului?
Vă rog să nu mă frecați la cap cu „nu toți ne putem lua liber de la muncă”. Toți avem dreptul să ne luăm zile de concediu. Dacă chiar nu mai reziști fără să pui placa sau schiurile în picioare, faci frumos cerere de concediu și miercuri zburzi pe pârtiile alea care sunt mult mai libere în timpul săptămânii. Am un prieten care făcea și face asta. Fix miercurea (sau miercuri și joi) își lua liber pentru că era demonstrat empiric că sunt zilele cel mai puțin aglomerate.
Nfine, vorbim degeaba, stați să vedeți ce va fi weekendul viitor pe DN1 și ce cozi la pârtii.
Și-acum trecem la a doua categorie, la cei care nu au treabă cu sporturile de iarnă, dar se duc pe Valea Prahovei să „se relaxeze”. Nu zic, e posibil să am eu în cap niște noțiuni greșite despre ce-ar trebui să însemne relaxarea, altfel nu-mi explic.
Lasă c-ai stat în coloană, lasă că ți-a luat o oră să găsești un loc de parcare, lasă toate astea. Ai ajuns la Azuga, Predeal sau Bușteni, te-ai cazat, totul e minunat. Unde încep relaxarea și distracția? Ce poți să faci în stațiunile alea în condițiile în care, repet, n-ai nicio treabă cu sporturile de iarnă? Să te plimbi pe strada principală și să intri într-o cârciumă, după care iar să te plimbi pe aceeași stradă și iar să intri într-o cârciumă, iar seara bagi Netflix în cameră? Asta e relaxarea? Da’ ce te împiedică să te relaxezi identic și-n București?
Mă rog, asta dacă nu cumva punctează la capitolul relaxare timpii de așteptare de la restaurante sau cât de tare crește gradul de nesimțire al personalului care are legătură cu turismul în perioada asta. Poate distracția începe cu „am așteptat două ore jumătate după o ciorbă și-un șnițel, dar a meritat fiecare secundă”. Caz în care îmi fac mea culpa.
Să zicem că pot să-i înțeleg cât de cât p-ăia care se duc la Brașov sau la Sinaia. Brașovul e oraș mare și mișto, ai ce face. Nu prea ai pe unde parca, dar presupun că găsești până la urmă. La Sinaia mai vezi un Peleș, mai omori timpul cumva. Dar restul, toți cetățenii ăia care ajung la Breaza, Azuga, Predeal, Bușteni și ce stațiuni mai sunt pe-acolo, ăia pentru ce se duc?
Întreb cât se poate de serios, pentru că nu mă prind de unde vine fascinația asta a bucureștenilor pentru această adevărată Fata Morgana a României care este Valea Prahovei. Lumea se înghesuie acolo ca turmele de oi la transhumanță, treabă pe care mintea mea săracă nu reușește s-o înțeleagă. Dar poate mă luminează cineva de pe aici unde sunt distracția și relaxarea.
sursa foto
Nu m-aș duce. 🤭
Bine, io nu-nțeleg fascinația românului pentru mizeriile numite Azuga, Breaza, Bușteni și Poiana Brașov. 🤔
P.S. Yupeeee! Au revenit notificările. 💪😎👍
Comentariu beton!53
Confirm pozitiv. Am primit notificarea.
Vorbesc strict de Azuga.
-partii unde copiii pot să învețe să schieze
-monitori mai ieftini decât Sinaia, Predeal, Poiana
-cazare și mâncare mai ieftina
-mult mai puțin aglomerat decât în celelalte stațiuni
– schipas mai ieftin
Daca nu schiezi, nu vrei să înveți nici tu nici copiii tai, nu ai ce căuta acolo pentru că „satul” este mort din toate punctele de vedere
Comentariu beton!26
Nu numai ca nu m-aș duce, chiar nu mă duc. Bine, io-s și mai departe de Sinaia si Predeal, dar și să fiu aproape n-aș merge din cauză că urăsc din tot sufletul aglomerația.🤨
Comentariu beton!26
Același motiv pentru care unii se duc la moaște. Efectul de turma.
Comentariu beton!60
Lipsă de imaginație? 🤷O rutină fără logica? Dorință de victimizare în fața altora, după ce stau cu orele în trafic? Bifarea a ceva ce cred ei că îi face mai speciali?
PS Cei care se duc în mod autentic pentru sporturi de iarnă, iși organizează mai eficient deplasarea.
Comentariu beton!30
#Cristi, exact astea cred si eu ca sunt motivele principale. Lipsa de imaginatie, acel „asa face toata lumea” si placerea aia perversa si masochista de a te victimiza. Daca incepi si povestesti chestii de genul „ah a fost perfect, a mers totul snur, nu am prinzi cozi” nu te baga nimeni in seama. Daca te vaicaresti, pai numa’ ce se pune corul de bocitoare sa se tanguie cu tine
Comentariu beton!23
Yeeee, am primit notificare 👍Mă duc să citesc articolul 😀
nu sunt numai bucuresteni, mai sunt si de pe la noi.
Am o vagă senzație că de fapt ce contează e drumul până acolo și înapoi! De ce te-ai mai duce daca nu să te poți plânge după aia? Poate ai bulan și apari și la știri!
Comentariu beton!26
nevoia bolnavă de a te lăuda/plînge pe febe și de a fi văzut; as simple as that;
pare cumva că nivelul de civilizație din țărișoară vrea să atingă cerul? și nu, nu contează cîte clase ai; ba, mi se pare că stridența crește odată cu numărul școlilor prin care au fost…
SĂRAKILOR!
Comentariu beton!28
Simplu…pentru că pot și pentru că-s masochiști! Altfel nu știu să explic. Și pentru că lipsă de ceva materie cenușie.
Și pentru că „automobile”😂!
Trebuie dusă zâna să facă selfie/live pe ceva platformă de socializare ca să vadă lumea ce bine le merge.
Comentariu beton!41
Eu nu le am cu sporturile de iarna, dar cumnatul meu da.
Ia masina din fata casei, se duce la Gara de Nord , ia trenul , ajunge in Predeal la 8.30 si la ora 9.00 cand se deschid instalatiile e pe partie,
Face cate coborari poate, se duce la gara din Predeal , ia trenul, vine la Bucuresti si la ora 15.00 e acasa in pat si trage si un pui de somn.
Mie mi se pare ok asa.
Comentariu beton!143
Și mie. Mai ales dacă face asta în timpul săptămânii. Merge și în weekend, că scapă de stat în coloană, dar la cozi la instalații tot stă.
M-a ferit Dumnezeu dragutu de pasiunea asta. Eu fac puzzle din pasiune si dupa cateva ore tot bag un somnic, tot asa pe la 3-4pm.
Dar fiecare cu crucea lui.
Comentariu beton!41
Merge și cu mașina în timpul săptămânii. Pleci la 6 din București și indiferent ce alegi ești primul la telegondola. Te dai până la 13:00 apoi înapoi acasă. Sa nu fie vineri. Sezonul trecut eu am experimentat și plecarea sâmbătă dimineață 6:00 pt Sinaia. Ora 8:00 parcare Sinaia telegondola. Maxim 5 masini.Alegi locul de parcare. Te schimbi și urci la 2000. Schipas 4 ore. Ultima ora prinzi un pic de aglomerație. In rest super. După 12:00 incepe sa se aglomereze pe Valea Soarelui, după 13:00 e măcel. Parcarea in care dimineața erau 5 mașini, plina până la refuz și peste. Mașini parcate pe margine mult după ce se termina parcarea. Mașinile continua sa vina.Plec la ora 13:30 din Sinaia și la 16:00 sunt acasa
Comentariu beton!24
Si eu am boala ski-ului, imi place sa ma duc o zi la 1-2 saptamani.
Am fost chiar ieri (Luni) la Sinaia, plecat la 8 cu masina, ajuns la 9.45, la 10.30 coboram prima pe Drumul de Vara. Nu pot sa ma scol ca Mircea sa plec la 6 🙂
Insa parcarea culmea era deja plina, am prins printre ultimele locuri – deci trebuie sa vin macar cu 30 min mai devreme. Insa, daca tot ma duc, stau pana la 5 sa merite skipass-ul 🙂
Cel putin pt skiori/snowboarderi din Bucuresti, Sinaia ramane cea mai atractiva varianta de o zi la numai 120km.
@Mihai, fix la Sinaia se duce și prietenul despre care zic în articol.
Articolul il citesc mai tarziu, eu am intrat sa anunt ca am primit mail de notificare 😁
Noi ajungem in aceste statiuni fix in extrasezon, in timpul saptamanii, cand nu au copiii vacanta, orice, dar sa fie cat mai liber. Pt unii tocmai aglomeratia are farmec.
Eu sunt nascut pe Valea Prahovei si tot nu ma duc. Si si cand eram mic, tehnic nu ma duceam, ca eram deja acolo 😁.
Distractie este ca se cumpara ceafa si mic de la kaufland, se face gratarul in curtea pensiunii, se bea, se asculta muzica cu boxa portabila, se bea, se mananca jumatate de gratar, se bea. Si apoi trezirea tarziu a doua zi, cafeluta, plecare la 12 toti odata si aia e.
Este o distractie sfanta si nu tine cont daca e iarna sau vara, este all-season.
Comentariu beton!66
Mă bucură notificarea din dimineața asta,nu mai văzusem e-mail la ora 8 de ceva zile și îmi lipsea ceva …și în legătură cu subiectul de azi :eu mai am și altă nedumerire. Păi orice învârtit de roată al mașinii personale implică bani,orice ieșire la munte cu atâta stat în trafic îți cheltuie întreținerea de la casă,oricare ar fi ea de mică. Și atunci de unde atâta bănet,dragilor , că prima știre e statul pe Valea Prahovei și nu mersul iar a doua e cu creșterea gradului de îndatorare a românului..explicați-mi voi aici,poate aveți mai multă carte decât mine.
Comentariu beton!20
Mie îmi plac doar pârtiile din Poiană, așa că acolo mă duc. Dar nu în weekend, nu în vacanța copiilor. Cele mai mișto zile pentru dat cu placa sunt marți-joi. M-aș fi dus învârtindu-mă dacă nu aveam treabă și nu era vacanța copiiilor.
Comentariu beton!13
Tu ai toate mijloacele și condițiile să mergi să te dai cu placa în locuri în care e o plăcere să te dai cu placa. Să mor dacă înțeleg de ce te-ai duce în Poiană, când poți merge oricând în Austria sau Italia sau unde vrei tu. Da, știu, e mai aproape, dar nu se compară, în condițiile în care Poiana are prețuri comparabile cu ce găsești afară.
Mihai, nu prea avem timp să plecăm în alte țări, plus că avem un apartament în Brașov. Ne este mai la îndemână să dăm o fugă în Poiană 2-3 zile atunci când putem.🤷🏻♀️
Ah, da, n-aveam informația cu apartamentul din Bv.
Eu simt că mă paște un AVC când îi aud pe intervievați: da, ie frumos, dar prea puțină lume, noo ne place când ie lume multă așa ne simptem bine! băi, mor când aud asta, mie mi-e dor să-mi urle liniștea, să nu văd mutră de mârlan până la linia orizontului, să nu găsesc gunoaie indiferent unde ajung, să stau pe o bucățică de plajă și să nu vină ditai grupu’ fix în ceafa mea chiar dacă plaja e goală. Așa se simt ei bine, asta înțeleg din viață: înghesuială și nepăsarea față de oricine și orice saaau lipsa minimei educații și decențe și spun asta pentru că în perioada pandemiei am auzit oameni, care nu depășeau granița cartierului în mod obișnuit, protestând că li se îngrădește libertatea de mișcare 😂 oameni care nu plecaseră în viața lor într-o vacanță sau un concediu. Fenomenul a început de vreo zece ani cel puțin și fenomenul de turmă sau (sado masochismul) crește exponențial. Le este atât de frică unora să nu fie catalogați drept săraki încât fac orice ca să aparțină unui grup, unui curent, disperați după validare, vizibilitate.
Comentariu beton!74
Nu înțeleg de ce ai merge acolo. Am fost ultima dată acum 4 ani și am zis never again! Acum meg în Harghita, sunt zone superbe și liniștite, pârtii bune la Ghimeș, Băile Harghita, Mădăraș etc.
Comentariu beton!28
așa, zi, strică-le și p’alea…
Comentariu beton!67
Și la Toplița este foarte frumos. Au pârtie, spațiu special de dat cu săniile (că nu toți vor cu schiurile), plus pista de bob (cea mai mișto din România).
Lumea e mai civilizată, obișnuită, fără fițe și mai puțină.
Comentariu beton!17
@Vio, am prins aglomerat și acolo, in uichend.
E chiar ultima partidă de schi din România, inainte de a emigra.
La Toplița nu am ajuns
Exact! Tot în Harghita Băi merg și eu, dar drumul până acolo e tot prin Valea Prahovei 🙄
Exact! Tot în Harghita Băi merg și eu, dar drumul până acolo e tot prin Valea Prahovei 🙄
Cred că toate motivele enumerate mai sus: să crezi că așa ești în rând cu lumea, să fii văzut, să te plângi, să faci selfie-uri etc.
Ps: Aseară am fost la teatru. În timpul spectacolului au sunat de trei ori telefoanele. Unul de două ori!
Trei tineri din spatele meu au comentat permanent, iar unul dintre ei repeta toate replicile haioase, și au fost multe, fiind o comedie. Nu le-am atras atenția că, după comportamente, riscam să întrerupem spectacolul. Nu știu ce căutau acolo. Probabil ca cei din aglomerația de pe Valea Prahovei. Greu cu bunul simț.
Comentariu beton!44
De acord cu cele de mai sus, cu o mentiune – Breaza NU e „statiune” pe Valea Prahovei. Adica, geografic e pe langa raul Prahova dar e doar un orasel cu ceva deal/padure jur-imprejur. E doar un loc unde e OK sa mergi 1-2-3 zile sa stai la aer curat/liniste sau sa te plimbi pe dealurile alea, eventual cu o bicicleta, ceva.
Am o casuta acolo si chiar este un loc de ODIHNA si atat, ma rog, pentru cine gusta genul de relaxare care implica sa stai cu o carte si o cafea/vin fiert in mana si sa asculti cum clipoceste raul si fosneste copacul.
Nu are partii sau alte atractii montane de gen Busteni/Azuga/etc si nici carciumi/cluburi sau alte kkt-uri, in zona e doar un club de golf.
Nu este nici pentru muntzomani si nici pentru paltonari, asta fiind primul motiv pentru care am decis sa imi iau o casuta acolo.
Mai mult, eu fac drumul asta de vreo 15 ani si NICIODATA nu am facut pe ruta Bucuresti-Breaza mai mult de O ORA (+/- 10 minute). Indiferent ca a fost Paste/Craciun, 1 Dec sau orice alta sarbatoare/punte.
Asta a fost al doilea motiv pentru care am luat in Breaza si nu mai departe pentru ca, incepand din zona Nistoresti (care este paralel cu Breaza, pe DN1) si Comarnic, incepe Valea Prahovei „aia buna” deci si cosmarul in trafic.
Comentariu beton!33
Am înțeles, e locul perfect pentru încins grătare, dar pentru asta trebuie să ai curte, deci trebuie să îți cumperi casă.
@Oldjohn – da si nu, „de gustibus non est disputandum”, daca gratar place omului, gratar isi poate face fara probleme.
Personal cred ca am facut acolo 3 gratare in ultmii 2 ani … hai ca poate exagerez, in pandemie am stat ceva mai mult pe acolo deci posibil sa fi fost mai multe.
Dar eu sunt un „ciudat”, nu-mi plac activitatile facute in „brigada” si chiar ma duc acolo doar ca sa-mi tiuie urechile de LINISTE 2-3 zile ca altfel nu-mi pot incarca bateriile. Pentru un individ care doarme de obicei 4-5 ore/noapte din cauze de stres cotidian, acolo reusesc sa dorm si >12 ore/zi.
Comentariu beton!16
Era o glumiță, cunoșteam, odinioară, fiecare colțișor al zonei, între gara Breaza și gara Nistoresti, toate dealurile și nucii. Am petrecut intre vârsta de 14-18 ani. Prin anii ’90 am fost la alunecările de teren, cand a fost declarată zonă calamitată pentru a obține ajutoare de la guvern,off topic.
Câte sâmbete am pierdut eu ca să ajung la pizzeria aia din Breaza. Da da…
Apoi câte sâmbete am pierdut ca să mă duc în Bușteni pentru o ciorbă de fasole în bol de pâine… da da.
Ce să mai… îmi place să mănânc! 😁.
Păi dacă e fiță… cum să nu meargă?
Ehei, Valea Prahovei nu e chiar pentru oricine. Nu se merge acolo pentru relaxare și distracție. Se merge ca să-ți pui la muncă ambiția, răbdarea, nervii. Eu, de aproape 40 de ani muncesc, ba chiar mă lupt cu sporturile de iarnă. Vreo treizeci și ceva am luptat cu ski-ul, cu frica de viteză, cu grija de a nu-mi rupe chestii. Acum fac același lucru, dar cu placa. Și da, mă duc și pe Valea Prahovei. Aglomerația, nesimțirea și ce se mai zice pe-aici mi-s cea mai mică problemă. Problema mea cea mai mare cu Valea Prahovei este că încă n-am ajuns la Jocurile Olimpice. Dar chair și-așa, tot merită să mergi pe Valea Prahovei. Ultima oară, în ședere pe loc fiind la veșnicul problematic Comarnic, pe waze s-a jucat fazan. A fost tare drăguț, chiar distractiv și relaxant. :-))
Comentariu beton!14
Și mai zic o chestie, pentru că mai sunt oameni care-mi tot recomandă Austria, Italia și alte locuri în care se pot face sporturi de iarnă în condiții mult mai civilizate. Într-unul dintre articolele de duminică, acela cu patriotism vs naționalism, s-a scris așa:
„În Jurnalul fericirii, Nicolae Steinhardt, o spune răspicat:
„Aventură nu-i să te urci pe un yacht supra-elegant și să faci înconjurul lumii; aventură (și romantism) este să-ți rodești viața care ți-a picat acolo unde te-ai născut din întâmplare și-n condițiile date.”
Mergând pe ideea că, pentru mulți, sporturile de iarnă=aventură, aventură nu-i să te duci la ski în Austria, Italia etc; aventură este să te bucuri de ski acolo unde te-ai născut din întâmplare și-n condițiile date. Apăi găsiți voi aventură mai dihai decât în condițiile date de Valea Prahovei, ha! Cei care merg pe Valea Prahovei sunt adevărați patrioți!
Comentariu beton!22
@Anduța: de unde putem deduce că Nicolae avea fobii legate de apă, femei și înconjuru’ lumii.
🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!13
Ei, „putem”. Da’ tu poți. 😛
Dacă tot o dăm, răspicat, in Jurnalul fericirii, de ce nu ajungem la Calistrat Hogaș?
@Anduta, eu zic sa rămânem pe schiutile noastre, vremurile s-au schimbat, unii chiar au schimbat schiurile pentru o placă 😉
Ca să il contrazic pe popa Nicuinimadepiatra: ubi bene ibi patria (și pârtia)
OldJohn, apăi așa o să contrazic și eu „ubi bene ibi patria” cu „fă rai din ce ai.” Eu zic să glumim despre Valea Prahovei. Da, știu, VP e văzută drept un iad al distracției și relaxării. Dar dacă nici despre iad nu se poate glumi…
Tocmai, rai, din ce ai, dar să fie și mobil. Doar te sui in rai si te muți
Cine se trezește de dimineață, primește și darul mobilității. În 90% din cazurile de deplasare spre Valea Prahovei din București am folosit automobilul. Trezit frumos la 6 dimineața și p-aci ți-e drumul. Ce să vezi, mers întins. La întoarcere se poate face la fel. Suit, mutat. Rai? Rai.
În 10% din cazuri am mers cu trenul. Mă suiam, mă mutam. Rai? Rai.
Tiii, Valea Prahovei – un rai pe pământ!
OldJohn, de la „dar”ul tău a venit asta. Vorba aia: „dar din dar se face rai”!
😛
@nduța, dap, la mine e invers, am mers mai mult cu trenul către munte din varii motive. Când eram tânăr nu am avut masină😜. Apoi mergeam cu grupuri de copii și in afară de faptuk că nu am fi încăput toți, îmi oferea flexibilitatea de a coborâ in ce gară vreau fără să imi peste că trebuie recuperată mașina. Chiar și la schi mergeam cu trenul. Mai apoi a devenit mai ieftin să mergem 4 intr-o masină la schi, cu tot calvarul căutatul unui loc de parcare.
Ma bucur că reușești să mergi PE munte, eu acum locuiesc pe munte, mi-am luat in „dar”
Sa știi ca si eu ma întrebam.
Banene, din București la Sinaia sunt jdemii de trenuri pe zi. Oricât de scump ar fi biletul, tot nu bate prețul benzinei consumate înaintând cu 5 cm pe ora.
Ii mai înțeleg pe aia care vin de la Constanta ca, nah, aia fac juma´de zi cu trenul.
In plus, cum zicea @Monica mai sus: se plânge lumea ca facturi, ca preturi (pana si skipass-ul ala costa de parca ai cumpăra teleschiul ala), ca s-au scumpit toate, ca nu le ajung banii dar, in fiecare weekend consuma doua rezervoare de benzina ca sa se dea de doua ori pe pârtie. Iar vara, la fel. Se înghesuie toți pe autostrada aia pana la mare ca sa se plângă, pe urma, ca nu aveau loc pe plaja nici sa arunce o doza goala de bere.
Comentariu beton!14
Pentru 5 persoane e mai ieftin cu mașina, dacă nu stai in trafic
Nașul are casă la Sinaia. Eu veneam de la Brașov, dar o singură dată am mers cu trenul ca să ajung la el. Stă pe drumul spre Cota 1200 și nicodată nu am găsit convenabil transportul public acolo, așa că tot mașina.
„toți cetățenii ăia care ajung la Breaza, Azuga, Predeal, Bușteni și ce stațiuni mai sunt pe-acolo, ăia pentru ce se duc?”
Cum de ce se duc ?
Se cazeaza doar. Si pe urma se urca in masina si se duc spre Brasov, SInaia, ca e mai frumos.
Tu răzi, dar eu sunt convins că mulți dintre ei exact asta fac. De unde și haosul ăla dintre stațiuni.
Bună, eu cred că bucureştenilor le face placere să se plimbe doar cu maşina.
Ei nu prea sunt familiarizați cu mersul pe jos intre 2 stații STB / metrou. Sunt atât de obişnuiți cu statul la cozi în fiecare dimineața şi seara în maşini încât pentru ei e o relaxare să facă drumul spre munte în 8 ore .
Sau poate că se duc cu cei mici şi atunci îşi cară după ei toată casa.
Am cunoscut şi persoane care au renunțat să mai meargă la munte atunci când au avut doar opțiunea de mers cu trenul.
Comentariu beton!11
Nu generaliza, mulți bucureșteni cunosc mersul pe jos, unii chiar și aleargă,isr când aleargă mai fac o mica pauză ca să scrie câte un articol d-ăsta de ne ține pe noi ocupați
Comentariu beton!15
Pai am prieteni care merg pt copii sa aiba zapada din Timisoara catre Semenic sau Straja, e cam aceeasi idee. Ce ai facut coaie acolo 3 zile ? Pai am dat 2 ture in jurul cabanei si am baut non stop si am jucat carti ca ce era sa fac ? No thanks… pot sa beau si acasa.
Pe când era fi-miu student, prietenii lui au mers în Vama. Al meu, comod, a ales să stea în cămin la București și să se distreze acolo, că oricum era liber peste tot. Vin ăștia: în trei zile am mâncat o omletă și au băut la greu. Fi-miu: în București ați fi băut mai mult de banii ăștia!
Comentariu beton!19
Pe valea Prahovei, numai cu trenul, în ultima vreme. Din același motiv, tre’ să fii masochist să te duci cu turma. Ultima dată când am simțit nevoia de munte am învoit fetele de la școală (era într-o vineri), ne-am urcat în tren foarte devreme, iar la 9, 9.30 eram în Brașov. Nu era sezon de ski, abia ninsese puțin la final de noiembrie. Am luat autobuzul spre Poiană, până la un hotel. Le-am dat fetelor micul-dejun, apoi am mers la piscină, iar senzația aia să înoți în piscină și afară să vezi brazii acoperiți de zăpadă mi-a creat una dintre cele mai frumoase amintiri de anul trecut. Un masaj, o plimbare scurtă, Poiana era pustie și părea curată, autobuzul înapoi la Brașov. Masa de prânzo-seară, iar o plimbare, ura și la gară. Fără îmbulzeală, fără aglomerație, fără nervi. Trenul e gratis pentru elevi. Toată lumea fericită. N-a căzut cerul c-au lipsit o zi de la școală. Așa că data viitoare o să facem la fel, dar într-o miercuri, să rupem puțin săptămâna.
Pe mine încă mă surprinde când aud oameni din jurul meu că merg cu mașina și încă în zile cunoscute ca fiind aglomerate. Parcă toți au impresia că ei vor avea noroc și or să prindă liber😂
Comentariu beton!22
In coloana pe Valea Prahovei exersezi injuraturile pt saptamana urmatoare , chiar inveti unele noi ! E teambuilding pentru Bucuresteni !
Comentariu beton!20
Eu nu m-aș duce pe Valea Prahovei, că nu am nici pasiuni de schi, nici chef de relaxare în aglomerație.
În altă ordine de idei @Mihai Vasilescu, ce ați făcut dom’ne că nu mai intră mailuri? 😁 Circulăm aici pe rând? Care cu numere pare, care impare? La modul serios acum, m-am impacientat la 08.02 că nu era nimic în Inbox – după cum se știe, toată lumea vrea să ajungă înaintea lui JT 😂 Am cotrobăit mai bine și ajunsese e-mailul în Promotions (am Gmail). Musai am vrut să scriu ca să nu se creeze panică, șoc și groază 🙂
Și acum, toată lumea: Do you wanna build a snowman? ⛄
Deci mail-ul a venit. Îl muți în inbox, și-ai rezolvat problema.
Dada, am și executat, mulțumesc!
Mi-am adus aminte că mai pățisem o dată. Dar tot m-am speriat 🙂
Și cum goagălul acesta este deosebit dă dăștept (nu ca mulți dintre utilizatorii lui, printre care cu onor, mă număr și eu), va reține această opțiune, ca să nu mă mai spariu și data viitoare 🙂
Eu merg destul de des, recunosc, dar nu pentru sporturi de iarnă și nici pentru distracție, ci pentru drumeții. Din București plec devreme, pe la 5-5.30, la ora aia nu prea e nimeni pe drum, iar în jur de 7-8 sunt deja la punctul de plecare pe traseu. In funcție de durata traseului, fie mă întorc în aceeași zi, seara/noaptea, fie a doua zi devreme, tot așa pe la 6-7 plecarea și am toată ziua liberă apoi. In timpul săptămânii am mai mers vara, când pe unele trasee e aglomerat și în weekend, dar iarna nu prea e nimeni, doar liniște și natură, fericire maximă pentru sufletul meu.
Comentariu beton!14
Păi tu nu faci parte din subiectul articolului. Dar ești un soi de raritate.
Si eu muntomana aici! Daca am de plecat in drumetie, maxim intru pe autostrada spre Ploiesti sau Pitesti la 6-7. Si vin de la mare, adica, fac drumetia si ori ma intorc seara sau mai stau o noapte, iar spre casa, sa intru pe autostrada spre Cta in jur de 21-22. Liber tot! Sporturile de iarna nu ma pasioneaza dar ma bucur de natura.
Iar liberele mele le pastrez pentru concedii in afara, ca acolo nu prea merge o zi-doua.
nu am fost niciodată pe valea Prahovei
Perfect adevarat, eu sunt din Ploiesti si sincer cateodata imi e dor cum zici de Sinaia, sa ma duc sa ma plimb prin parcul de acolo, sa vad Pelesul si da, sa mananc la taverna Sarbului, dar nu am mai facut-o de ceva vreme, din cauza circulatiei nebune de pe Valea Prahovei. Am mai zis o data aici ceva de bucurestenii care vin gramada incoace, nu am nimic cu oamenii, toti vrem sa ne relaxam, si mi-am luat niste lopeti de la un domn de aici , ca vezi doamne am muri de foame noi in Prahova fara tranzitul bucurestenilor spre statiunile de munte. Aici e de discutat, nu e subiectul , dar sunt si mii de prahoveni care sambata de sambata se incoloneaza constiincios spre Valea Prahovei, asa ca nu putem arata cu degetul catre Bucuresti doar 🙂
In fine, mie imi place sa fac trasee pe munte chiar si iarna, ma simt reincarcata, acum mai e pericolul cu ursii, pericol foarte real.
Ultima oara am luat trenul si a fost perfect, si cum spuneam am mancat la Taverna, restul restaurantelor , sau marea lor majoritate sufera de ce spuneai, nesimtirea personalului creste proportional cu cererea si te trezesti si cu o mizerie de mancare…
Comentariu beton!11
Lumea merge la munte, la aer curat!! /s
Clar.
Curat aer curat, Coane Fănică!
Dacă eu ca brașovean am oroare de urcat în Poiană în weekend, nu din cauza drumului, ci din cauza aglomerației de pe pârtii și de la instalațiile de transport pe cablu, îmi închipui că oroarea ar fi la cote de superlativ, dacă ar trebui să fac același lucru venind din București. Cu ani în urmă, înainte de modernizarea instalațiilor de transport pe cablu din Poiana Brașov, se făceau cozi mari la telecabine, dar odată ajuns pe pârtie puteai respira în voie. Apoi au construit gondola și telescaunele, iar puhoiul s-a revărsat pe pârtii, în ciuda extinderii domeniului schiabil. Iar în ultimii ani, mai ales din pandemie încoace, e aglomerație peste tot, atât la instalațiile de transport pe cablu, cât și pe pârtii.
Așa că ni s-a cam acrit de atâta aglomerație și ne-am luat schiuri de tură. Vrem mișcare? Avem din plin. Dimineața, când pornesc ei instalațiile la ora 9, noi suntem deja sus la cabană. Din 2-3 urcări pe schiuri ne facem plinul de mișcare. Am fost în câteva rânduri și sâmbăta seara și am constatat că pe Drumul Roșu, pârtia principală, cea mai ușoară, e promenadă. Licurici după licurici. Urcă foarte mulți oameni la frontală, pe schiuri sau pe jos. La început comentau administratorii pârtiilor, dar am văzut că s-au adaptat la situație.
În ultimii ani, pentru copii am mers pe pârtiile din județul Harghita, doar pentru a scăpa de nebunia din Poiană. Pârtii mai scurte, dar stres incomparabil mai mic. Se mirau gazdele când le spuneam că venim din Brașov să schiem la ei.
Austria? Am fost, experiență de top. Totuși, fără câteva mii de euro nu scapi. Anul ăsta au crescut prețurile la cazare și la austrieci. Pentru brașoveni, dacă nu ai de plătit transport, cazare, masă, oricum ai da-o, costurile sunt mult mai mici. Dar, cum ziceam mai sus, Poiana a devenit nefrecventabilă în weekend. Anul acesta probabil va fi și mai aglomerat, pentru că oamenii sunt neschiați, cu un început de sezon ratat complet din cauza temperaturilor.
Comentariu beton!18
@Adi: au crescut prețurile-n Austria pentru că muiștii de la EVN (compania de electricitate) au decis creșterea prețului la energie cu 94% din 1 noiembrie 2022.
Da’ o fo’ drăguți 🤬 că mi-o trimis notificarea prin poștă, nu pe mail, deși facturile le plătesc prin debit bancar.
E clar. Am bănuit și noi că ăsta e motivul. S-a uitat soția prin noiembrie după cazări și s-a cam speriat. Plus că era incertitudinea cu furnizarea de energie, citeam prin presă că nemții făceau scenarii de întrerupere a alimentării. Ziceam în glumă să mergem după noi cu un portbagaj de lemne, să aibă ce băga gazda în centrală.
@Adi: da, imbecila aia de la apărare tot face valuri cu „blackout”u’ curului. 🤬
Deocamdată, Germania și Elveția s-au potolit cu tema asta.
@Adi : pentru o experienta de top iti/va ofer cazare intr-o vineri, în Bucuresti( Bragadiru), pentru a putea pleca pe la ora 9 sambata și a va putea bucura de tot traseul numit VP.
pe mine mă amuză disperarea asta a bucureșteanului de ghetou (adică ăla care vede pe geamul casei doar alt perete cu geamuri), dar îl înțeleg, totuși!
ceea ce nu înțeleg este ne-adaptarea ofertei la cererea imensă, adică drumuri, parcări, transport alternativ modern, teleferice noi. probabil, atât din punctul de vedere al statului, cât și din punctul de vedere al investitorului privat, „merge ș-așa”, an de an, ca și la mare. problema e că un sector economic important este, astfel, puțin sau deloc fiscalizat și astfel avem cercul vicios suprem: nu face turism de secol 21 pentru că nu avem bani, nu avem bani și astfel nu putem face turism de secol 21. și asta se întâmplă cu niște oameni care au medie a veniturilor raportat la puterea de cumpărare cu peste 50% mai mare decât media la nivel ue.
Dar știi că la o distanță aproape identică se poate merge la Veliko Târnovo, de exemplu? Care arată mai misto decât toată Valea Prahovei.
am ajuns eu de la iași la veliko tîrnovo! numai că acolo nu te vede nimeni!
Comentariu beton!13
bre, tre’a să mă suni, că io-s acolo aproape săptămînal; și dup’aia ne vedeam și la Ieșî…
Da, da, dă un telefon, vin și eu de la Sofia și îți facem poze pentru instagram și ce-o mai fi 🙂
Comentariu beton!11
Norocul meu că avem teren în vârf de deal, cu puțini vecini. Improvizăm o pârtie pe drum și facem niște copii fericiți. Dăcă vrem extreme, mutăm pârtia în pădure.🤭
PS: nu a intrat mailul în dimineața asta 😐
A intrat sigur. Caută-l în spam sau în promoții.
E la Promiție azi. Superofertă!
Bine că a intrat, totuși.☺️
Am fost în 2021 de 1 dec. Am urcat la Babele cu intenția de a merge mai departe pe Omu, dar nu ne-a ieșit că era ceață deasă și nu prea vedeai tu nici un om. Ce faună și floră am văzut pe acolo, atât turiști cât și localnici….Pe de o parte foame de bani, fiecare turist era un portofel uriaș care aștepta să fie golit, pe de altă parte fițele și ”țărănismul” la loc de cinste. Sus la Babele era un fain specimen de mascul cu blană de nuș ce animal, pantaloni cu mult loc pt pampers și gene puse. M-am îndrăgostit instant și doar prietenii mei care m-au ținut cu forța să nu-l cer de „soție” l-au salvat de sentimentele mele. Ăsta este doar un exemplu. Mai am multe. Pe scurt: de atunci, în fiecare an, NU mă duc acolo, nici măcar în apropiere nu mă duc. Rămân la Apusenii noștri provinciali unde beau o bere cu 3 lei la cârciuma din sat și o ciorbă pe la o cabană sau ce o fi și schiez când pot, în afară. Deci confirm ce zici doar că cu foarte multe cuvinte. :)))
Comentariu beton!17
De fiecare dată mă gândesc la oamenii care locuiesc în zonele alea și care nu sunt proprietari de vile/pensiuni de închiriat (ăștia se bucură când e bară la bară ca știu ca au ocupat). Revenind: locuitorii simpli din acele zone ce fac in momentele de glorie ale maeștrilor de stat in coloana? Înjură de toate cele, nu? Dacă au nevoie să ajungă undeva, e cineva în spital, a suferit un accident ce fac? (Am presupus că nu sunt masochiști să plece la Ploiești/Brașov la mall când știu ce îi așteaptă).
Să mai facă doml’e un munte și la București! Dar nu de deșeuri! Nimic nu se face în țara asta!
Urăsc pescarii ! Da, mulțumesc asemenea ! MV știe de ce!
Am uitat să mai zic ceva. Odată cu creșterea numărului de oameni de pe pârtii, a crescut și gradul de inconștiență (și de nesimțire). Am văzut multe cazuri de oameni care se dau cu placa sau schiază la viteze peste nivelul lor de competență. Am văzut eu însumi multe accidente, cu copii sau alți schiori începători luați pe sus de teribiliști. Și copiii mei au fost luați pe sus în câteva rânduri. Și nu toate ciocnirile se termină doar cu sperieturi.
La acestea se adaugă și riscurile pentru care sunt responsabili nimeni alții decât instructorii de schi cu grupuri de copii. Instructorul în față, copiii ca rățuștele după ei, într-un S care ocupă toată lățimea pârtiei în zonele înguste. Dacă ești avansat, te descurci și poți să te strecori pe lângă ei. Dar mulți nu se descurcă. Mai adaugi și dâmburile care se formează după câteva ore de frământat zăpada și ai rețeta sigură pentru situații potențial periculoase.
Comentariu beton!12
Dacă n-or auzit încă de Schumacher, o să afle. 😬
@Adi,casca de protecție e obligatorie în România de pârtie?
In Norvegia nu am văzut decât 2 scoțieni fără. Doar o tură, că apoi i-au trimis la închirieri.
Pentru teribiliști și alți fristaileri de-ăștia sunt pârtii amenajate cu hopuri și săritori, dar nu te bagi dacă nu te țin balamalele. Școli de schi cu rățuște – partie separată, dar in România sunt tovarășii cu administratorul pârtiei, ba poate chiar el are și școala de schi. Stăpâni pe plantație, nu vine nimeni să-i povestească lui de seifti ruls, că doar el s-a născut cu schiurile in picioare (model premergator lu’ Combi-R)
Măcar atât! În general lumea are cască. Nu cred că e obligatorie.
Un motiv este ca mulți bucureșteni și-au luat, din toată sărăcia, câte o casuta sau un apartament în diverse zone d-astea mirifice de pe Valea Prahovei. Eu cunosc 5 familii, relativ apropiate, care au făcut asta. Ce nu înțeleg eu, este de ce nu pleaca de vineri seara și de ce se grăbesc sa ajungă duminica la 18.00 acasă?! I-am întrebat și am primit răspunsul mirobolant: asa putem!
Eu cu ai mei, dacă mergem în we, la 5.30 suntem pe drum si ajungem fix când trebuie în diverse locuri ( Brașov, Râșnov, Poiana Mărului, Zărnești, Cheile Rasnoavei-vara) și ne întoarcem în aceeași zi, sau duminica, dar pe Cheia.
Deci tu ai impresia că toate cozile și coloanele sunt de la bucureștenii care și-au cumprat căsuțe pe Valea Prahovei? Am răs. :))))))))))))))
🤣🤣🤣
Locuiesc în Brașov de când m-am născut. Niciodată, dar niciodată nu mă duc în Poiana Brașov iarna. Noi ne dăm doar cu sania și slavă Domnului, în jurul Brașovului sunt nșpe mii de derdelușuri mai mari sau mici unde zbârnâie sania, sau colacul, sau nylonul, fărașul, etc…
Dacă cercopitecul de grătar nu ar sparge sticle peste tot, sania, punga și alte tigăi ar fi distractive, dar am văzut o bucă șiroind de la un fund de sticlă. Nu, mersi, nu vreau ca Fritz la plastician
Eu ma duc in timpul saptamanii, cu fi’miu, la schi. Da, il invoiesc de la scoala si chiar spun care e motivul, nu kkturi ca e bolnav. Nu mai mult de 3 ori pe sezon. Plecam dimineata spre Predeal, la 9 suntem acolo, bagam minim 15 coborari ca sa se justifice ski pass-ul de o zi. De mancat, pauze pe sus, sandwich-uri din rucsac( prin pandemie mai rar cu carciumile), dulciuri. Pe la 6 suntem acasa, rupti dar fericiti.
Iar cand mai plecam la Predeal, sanchi in vacanta, plecam lunea si ma intorceam vinerea. Nu am prins niciodata weekend la munte.
Vara, cand avem seminar de ortopedie pe jepi-cruce-releu-omu’-piatra arsa etc- plecare sambata la 5, ajuns, parcat, alergat, retur masina, schimbat si caramba acasa. Fugim ca dracu’ de tamaie!😂
Iar daca vrem sa schiem sa ne saturam, plecam afara. Unde costa mult mai mult(aia cu la aia e mai ieftin e frectie), iti iese coloana prin ceafa de la condus, dar mergi.
De fiecare dată când se dau știrile cu aglomerația de pe Valea Prahovei, stăm și ne uitam unul la altul ( eu și jumătatea mea) și pur si simplu nu înțelegem în ruptul capului ce-i mână pe oamenii aia ” în luptă „! Și ni se ridică tensiunea de fiecare dată când, întrebați de reporteri, se arată f.revoltati că stau de nu știu câte ore in trafic și autoritățile nu fac nimic! Păi măi nene, ai trăit intr-o bulă până atunci și te trezești brusc că ietete ce aglomerație este? Chiar nu știi că asta e situația pe acolo, când an de an și sezon de sezon, ăsta-i subiectul zilei??
Eu m-am născut și mi-am petrecut copilăria și tinerețea în Ploiești, deci implicit cunosc din plin Valea Prahovei. Drumeții prin toate stațiunile și vara și iarna, revelioane și multe amintiri de neuitat, fără aglomerație. Și dacă îmi aduc eu bine aminte, prin anii 2000 încă era bine. După aia, s-a rupt filmul. N-am mai călcat pe acolo.
Ce frumos era odată 😊
Adevărat, prin anii ’90 inca era binișor, deși nu aveam mașină, vedeam la trecerile de pietoni.
Din 2005 m-am făcut bucureștean de cavernă și am cam lăsat muntele. Motivele au fost financiare, dar acum am munte destul ca să recuperez
Să știi că la prima categorie există si varianta de vară, ca pe munte se mai face și altceva decât dat pe zapadă.
In anii ’90, jumatea lui’ 00, cand s-a născut primul copil (si prima mașină) mergeam la munte, pe Valea Prahovei, in fiecare weekend.
Ideea era să plecăm cu un tren inaintea bucureștenilor și să prindem prima cabină din Sinaia spre1400, respectiv 2000. Dacă era un an cu bărbos milos si îngăduitor să lase zapadă pe Karp, că acolo nu se amenajează pârtia mecanic, faceam coborâri lungi de 45′ apoi 3 ore la coadă de la 1400 la 2000. In cele mai fericite zile puteam face 6 coborâri din care ultima până jos la Cazino.
Dacă nu era zăpadă decât în Valea Dorului, in 5′ rezolvai coborârea si apoi coadă de jumavde oră cel puțin, că astea sunt vastele domenii schiabile 😬 și toată lumea vrea pă ele. M-am referit la Sinaia in memoria celor care au stat la coadă săptămâna trecută. Evident că mergeam și la Azuga, Predeal sau Poiană, după cum era zăpadă.
Vara e o altă poveste, mergeam la ture de o zi (rar stăteam cu cortul peste noapte) câteodată la cățărat.
Ca să fac trecerea la cea de-a doua categorie de migranți de uichend, va spun că niciunul dintre colegii mei de muncă nu înțelegea ce 👿 căutam eu acolo, evrisingăluic și de unde am atâția bani. Pentru ei munte însemna Valea Cerbului cu boxa la maxim, gratarele sfârâinde și băutură pusă la rece in râu.
Nu înțelegeau ca poți cu 25 de lei să dai la naș, să mănânci și să bei și o bere in gară la Bușteni, după o zi de alergătură in care veneai obosit ca un câine.
In afară de Valea cerbului, majoritatea celor care îngroașă coada si apoi parcările pe VP, o ard la gratare prin pensiuni.
Ca să îți relatez si despre Norvegia, să știi ca e și aici instinct de turmă de uichend, paregzamplu sâmbătă s-a stat foarte mult la coadă, deși instalatia e prevăzută cu scaun de 6 locuri. Dar noi mergem seara, in timpul săptămânii, că e până la 21.00 și din coborâre te oprești direct in turnichetul de taxare fără nicio coadă.
Aceeași coadă e la inceput de uichend sau sezon de vacanțe pe autostradă, pentru ca toată lumea execută transhumanta bărcilor și/sau familionului către cabana personală. O feerie, dar trebuie să te adaptezi la metehnele fiecăruia
PS: dacă nu ați înțeles descrierile și toponimia, comentariul nu vă era adresat. E pentru cei care au suferit incercand sa ajungă pe muntele drag
Comentariu beton!12
Mie îmi place Sinaia, acolo merg să mă odihnesc și să mă relaxez, să nu fac nimic. Fac o oră jumătate cu trenul (cu rezervare din timp). Există o pensiune (probabil sunt mai multe :D) de unde pot vedea orașul de sus. E un peisaj tare frumos, indiferent de anotimp.
Comentariu beton!12
Și eu, în rarele ocazii când mă duc în week-end, mă duc la Sinaia sau la Brașov. Acestea îmi plac cel mai mult. Uneori, excursie la Râșnov (sau tabără de o săptămână). Nu am treabă cu sporturi nici de iarnă, nici de vară. E munte, e aer curat, e frumos. Cred că mi-ar plăcea și la Breaza, am fost în copilărie și mi-a plăcut. Dacă sunt pensiuni pe acolo, m-aș duce, dar nu un week-end, ci câteva zile.
Dacă este sejur de o săptămână, liber, nu tabără organizată (mi s-a întâmplat de 2-3 ori) atunci mergeam în fiecare zi să vizităm o altă stațiune, și așa era frumos.
Nu mă duc în fiecare an la munte, să fie clar. Nici la mare sau la Dunăre, deși le prefer. Dar când am ocazia de o excursie, nu zic nu.
Cu autoturism, doar dacă ne ia cineva care are și vrea să îi însoțim. Cu trenul dacă mergem în grup mic sau cu autocarul de excursioniști (taberiști dacă e vorba de Râșnov) dacă transportul este organizat pentru grup. (Sau când mergeam la cursuri la Sinaia sau Brașov, eram tot cu autocarul).
Mi-a plăcut mult că se organizau acolo cursurile pe fonduri europene, că în timpul liber te puteai bucura de priveliște, de plimbare). Am făcut curs și la Timiș (nu mai știu dacă de sus sau de jos, știu că mă hlizeam de numele restaurantului de la răscruce, La Cotu Donului… 😛 că mai ajungeam uneori până acolo, în plimbare, în pauza de prânz).
Si pe mine ma fascineaza fenomenul asta, mai ales ca exista o alternativa. Te costa trenul 40 lei dus intors si intr-o ora jumate ai ajuns la munte. Nu mai merge nici scuza cu CFR-ul jegos, acum exista trenuri private ingrijite, cu toalete mai spatioase, cu sapun, hartie igienica, automate de snacks, aer conditionat/caldura. Efectiv nu inteleg de ce ar alege cineva sa stea 6 ore pe drum cu masina.
edit: din greseala am dat reply in loc sa comentez singura 😁
Dacă aș ști să schiez, m-aș duce ca săracii prin Austria/Franța. Da’ nu știu, așa că stau acasă și aștept să se mai încălzească câteva grade, ca să scot bicla. Am câteva trasee de mtb la câțiva km de casă…
Comentariu beton!12
Nu greșești cu categoriile. Mai adaug eu una: cei care vor să-și calmeze nervii de la corporație.
În weekend, ai câteva alegeri: stai acasă, mergi la mall, mergi la bar sau (dacă există posibilitatea) mergi la cei bătrâni dacă stau la țară.
Dacă stai acasă, rămâi să te odihnești. În rest, calculator (dacă nu există lehamitea) sau televizor (iarăși, lehamitea ecranului care te arde la ochi și pe creier).
Dacă mergi la mall, fie faci plimbări printre alți oameni și nu prea ai chef de ambiența de mall, ori îți vei cumpăra ceva.
Dacă mergi la bar, nu poți să conduci mașina și nu ai habar cum ajung acasă.
Dacă e cu mersul la cei bătrâni, sunt trei categorii: cei care nu vor să se ducă, cei care nu au le cine să se mai ducă și cei care se duc fiindcă se simt obligați/vor să ajute/vor să facă ceva când și ei conștientizează că, poate, se vor retrage (dacă!) tot acolo unde o să-i înmormânteze pe ai lor.
Motivul pentru care nu cred (și nici nu știu, speculez) că vor să se ducă în timpul săptămânii, e din cauză că vor să chefuiască și localurile nu fac aprovizionare ca lumea, proaspătă, decât numai în weekend când se adună multă lume.
Absolut!
Pe litoral, toate sunt închise și probabil senzația că n-ai ce face.
În rest, cred că mai e cazul de sex și amantlâcuri.
Nu râde, de ce sex?
Revenind cu statul acasă, dacă te apuci de treabă cu ea sau el, câte șanse de jenă (din partea ei sau din partea lui) să conștientizeze că aud vecinii? Bașca, se jenează vecinii mai rău dacă sunt cu progenituri. Petiții, admonstrare, apropo-uri de la administratorul blocului sau vecinii fac apropo-uri cu zgomotele. Dacă se simt mai încurajați, îl mai bagă și pe Garcea pe fir, ca pe urmă să te bârfească în secție, împreună cu prietenii lor interlopi. Sau celebra atenționare că între orele X și Y, locatarii blocului vor să fie liniște.
Dacă nu ai la țară sau nu se merită, aceiași dilemă.
În hoteluri nu se merită fiindcă toată lumea a reținut cazurile de politicieni cum sunt filmați/filați. Poate nici nu vrei să dai bani doar pentru o acțiune de juma’ de zi.
E și asta.
Mda… va fi prăpăd, iarăși.
🤣🤣🤣🤣🤣
Se emoționează vecinii dacă se face sex?
Mutat io proaspăt în garsoniera austriacă-n 2017, la câteva zile se mută perete-n perete cu mine, un cuplu’ de tineri austrieci.
Zilnic, de la ora 19 la 19.05 gemea aia de parcă turna filme porno (poate asta făcea?🤭).
Absolut nime’ din bloc nu le-o avut baiu’.
Io aveam senzația că fac sex cu mine-n pat.
Mi-o fo’ ciudă că nu m-or invitat și pe mine. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!12
Eu am văzut in Slovacia că se uita una cu copchil mic cam cu ură la mine, da’ n-am înțeles dacă era cu aplauze sau cu fluierături 🤔
Hai sa iti zic de ce vreau sa ma duc la munte: pentru ca (pana acum 2 zile) in Bucuresti nu mai ninsese de 2 ierni iar copilul ajunsese sa se uite la televizor si sa se opreasca hipnotizat cand vedea stiri sau imagini cu zapada. Ba chiam ma intreba daca ea a vazut vreodata zapada 😳. De ce nu ma duc sa vad zapada la Ialomita, ca a nins si acolo? Pt ca, asa cum era si in copilaria mea, copilul se bucura sa se dea cu sania / skiurile/ punga de plastic impreuna cu alte fiinte umane, preferabil de varsta apropiata. Nu, copilul nu vrea sa vada zapada doar ca sa o admire romantic fara sa o atinga.
De ce nu ma duc miercuri? Din motive de scoala. Ca daca lipsesti o zi de la scoala, chiar si intr-a IV-a, 2 zile scrii sa recuperezi, asta daca ai noroc de colegi misto care sa iti dea temele corect. Sunt perfect de acord cu ce spui tu si acum m-am tinut tare si am refuzat sa stau duminica 6 ore in masina, asa ca astept cuminte saptamana aia de vacanta din februarie cand nu pot secat sa SPER ca va fi zapada…. si da, in saptamana aia ma duc pe la jumatatea saptamanii.
Am mers eu pe 23 ianuarie, cu 4 copii dupa mine, din fix aceleasi motive. Imi venea sa si rad de cat de echipati erau (fii-mea avea si ochelarii de ski la ea), sa se bucure de zapada aia de 5 cm.
Trenul, care face 2 ore pana la munte, face minuni!
Dacă faci vreo statistică, susțin si eu ideea că de proști și de fițe ( despre cei non schi)
Ce intrebare mai e și asta? Adică s-a murit la revoluție și vii tu să ne iei la întrebări?! Vrem aer curat din perla Carpaților, locul regilor, vrem albul pur al zăpezii. Și ce dacă facem 7-8 ore până pe pârtie, facem noi, nu faci tu. Te rog să-ți revizuiești atitudinea, e libertatea noastră să facem ce vrem.
PS practic sporturile de iarnă doar cănd adorm pe vreo plajă și am un coșmar
Comentariu beton!15
Am impresia @marius că tu practici altfel de sporturi albe 🤔
Nici eu nu ma duc/nu m-as duce. Dar are mandrul turneu de fotbal la Brasov week asta si acolo avem nevoie de masina 🤦🏼♀️. Trebuie sa plec vineri – bine, mi-am luat liber si plec la prima ora dimineata. Dar…..tot duminica seara trebuie sa ma intorc 😢 Cand e vorba de mers la schi, mergem doar pe timpul saptamanii, dar cu turneul @$$%^%#%% ce fac?!?!
Printre cei care se duc pentru sporturile de iarnă am văzut o subspecie care m-a lăsat cu gura căscată. Eu n-aș fi crezut că există, dacă n-o vedeam cu proprii ochi.
So, mergem noi la munte, iarna (nu mai știu dacă pe Valea Prahovei), în ideea că ne jucăm în zăpadă și ne dăm cu sania pe pârtie. În grupul cu care am urcat la cabană erau câțiva cu schiurile după ei. Plină de respect, m-am tras într-o parte, să aibă oamenii loc… chiar comentam cu prietena mea, uite domle, asta da activitate, așa se face mișcare iarna, toată stima.
Ajungem la cabană, intrăm, cerem câte-o cafea. Văd cu coada ochiului cum băieții de mai devreme își lasă schiurile după ușă și comandă un rând de bere. Mă rog, nu comentez, urcușul a fost greu, chiar dacă l-a făcut telecabina. Bem cafeaua rapid și ieșim la zăpadă, uitând de „schiori”. Alergat, bulgărit, dat cu placa pe pârtie, făcut om de zăpadă. Îi văd la un moment dat pe „schiori”, dar fără schiuri. Or fi ieșit să verifice pârtia, îmi zic, și iar uit de ei. Trec vreo 3 ore și ceva. Intrăm, că ni se face foame. „Schiorii” erau tot la masă, la al țâșpelea rând de beri. Schiurile așteptau triste după ușă. Deja se întunecase, deci schiatul se amâna. Dar poate prima zi a fost de încurajare, cu ieșit maxim 10 minute afară și multe beri pentru moral :)))
Se schiază și pe nocturnă 💪
Precis erau de-ai locului pentru care activitatea cea mai importantă a impus prioritatea
Stai ca asta-i mizilic. De pe vremea când copilul nostru era in clasa a 9 a, mare rocker fiind, mergeam cu el la Rașnov la Rockstad. Pentru necunoscători, este un fest internațional de rock. El la fest, noi la cabană, o bere, o plimbare, ca bătrânii. Asta până când a crescut, și-a făcut trupa lui si participă la fest, nu mai avem treabă. Asta a fost o paranteză. An de an am încercat să vizităm Valea Prahovei. N-ai sa vezi. Aglomerație, blocaje, nervi. Am făcut si o statistică. Din 10 mașini din trafic, 9 aveau numere de București. Am uitat să menționez că suntem din Ardeal. Deci nu am văzut Predealu de când am fost cu părinții in clasa a 3 a. Acum 50 de ani.
@Stela: cu Austria și Elveția la doi pași, tu te stresezi pentru Predeal? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Pai, eu m-as duce la munte ca imi place muntele, imi place Predealul dărăpănat, imi place Sinaia ca acolo ma duceau ai mei, cand eram mica si, chiar daca nu schiau, făceau ceva de nu ne plictiseam, m-as duce sa mananc ciorba si sa beau vin fiert, ca in Bucuresti nu intra…
Noi la schi, mergem in strainezia, de 8-9 ani, dar as merge si la noi in weekend si, din pacate, nu ma duc ☹️
Problema nu sunt oamenii care se înghesuie, ca se înghesuie si vara la mare, dar acolo poti sa ajungi, ca ai autostrada. Problema sunt cacatii care nu fac o sosea pana la muntele ala de cacat, de 33 de ani. Bloody hell!
@K: nu-ș cum îi la Auchanu’ vost dă București, da’-n Argheal face Auchanu’ o mâncare dă-ți bați muierea dă plăcere. Ciorbă, sarmale, supă, desert, ce să mai, ca la nuntă. Și tu meri la Predeal. 🤣🤣🤣
A! Si am vrut sa spun cum stau femeile acasa in weekend: in bucatarie! Ca sa mancam omlete, clatite sau whatever de dimineata, ca sa mancam la pranz, ca o gustarica, ca o fripturică…. E mega-distractie pe weekend!
Iti vine sa fugi in orice stațiune, chiar daca stai in masina 15 ore, numai sa nu trebuiasca sa gătești de 4 ori pe zi
@K: da’ o dispărut serviciile de livrare la domiciliu a mâncării comandate pe net? 🤔
Să mergi la munte ca să scapi de gătit, p-asta n-o mai auzisem. Da’ nu ieși mai ieftin și mai elegant dacă te duci la un restaurant?
@MV: pesemne drumu’ pân’ la restaurant durează mai mult. 🤣🤣🤣
Normal, pentru că la gratare + bere nu vă pricepeți!
De prosti, sau ca ii freaca nevasta la cap? ”A nins, nu mergem si noi la munte?”
Sau poate vor un langos cu 20 lei? (la Sf. Gheorghe, la mama lor e 8 lei, bravo celor din Poiana care il dau cu 20 lei, super afacere!)
Oricum, eu am rezolvat problema cu aglomeratia in Poiana. Merg pe jos. Am fost acum doua saptamani, pe jos, din Piata Sfatului pana pe Varful Postavaru si inapoi pana in Poiana.
28 km, mi-am luat portia de drumetie pe tot anul.
Sau, fiind din Brasov, merg la Harghita Bai, Sugas Bai, Covasna, Sf. Gheorghe. Nu e aglomeratie, mancare buna, bere buna si ieftina.
P.S. pentru cei care chiar isi doresc sau nu scapa de nevasta, a fost pusa in functiune linia 100, Gara Brasov- Telegondola Poiana Brasov.
https://ratbv.ro/afisaje/100-intors.html
P.S2. Ai uitat sa intrebi : ”De ce te-ai duce la Castelul Bran? Iarna? Mai mult de odata in viata?”
Mie NU imi place dar ma duc. Târâș, cu mârâituri, dar mă duc.
Mai jos motivele:
– Cu rare exceptii se merge la munte in gașcă. Cel putin 2 din gașcă aleg Sinaia/ Predeal. Nu contează că tot ei se plâng de drumul infernal, aglomeratie, ” bizoni de trafic” etc.
Unul e din Bucuresti, deci il inteleg, nu stie altceva.
– Se inchiriază toată pensiunea, deci clar grătar, sfintele ciuperci pe grătar, mai nou ” scrijele” . Si tone de vase de spălat.
– Cel putin o ” doamnă” din grup e cu susul in jos, stă botoasă ” pe camera” si coboară doar la masă.
– Se mănâncă măcar o dată in oraș, după discutii prealabile peste limita suportabilității despre ” unde să mergem” . De parcă ai de ales dintre cel putin 20 de locatii.
– Cel putin unul se plange de ” bă da’ ce dracu ‘ e asa scump”? De obicei tot ăla din Bucuresti, care de altfel e plin de fițe si mereu are câte o idee de afaceri cu care o să dea lovitura.
– Sunt cel putin 8 copii prezenti in gașcă. Vârste intre 1 an si 14 ani. Urlete, alergături pe scări, „hai cu mâncarea că îi e foame lu’ asta micu'”. Dacă ies afară că de ce ies, că răcesc copiii dacă ii tin in casă că de ce ii țin că aleargă. Mămiki.
– Dacă se pleacă la plimbare pe munte, vara se discută tot așa, minim 20 minute ” pe unde sa o luăm” si pleacă in final doar familiile cu copiii mari si ” băieții”. Unii.
Ăia pe care îi lasă nevestele.
– Iarna e balamuc. Cine are sanie, cine inchiriază sanie, ” Bă da’ de ce v-ați cărat cu ea, găsim acolo să inchiriem” , ” Da’ hai să plecăm că am luat pt 2 ore numai” ” Bă da’ esti panaramă, de ce n-ai zis că luam si eu sania de acasă, ia uite, miorlăie asta mica acuma”.
Distractia maximă la băieți si la copiii mari e ” ceolofanul” sacii ăia groși de nylon, sau fărașul/ lopățica/ ce-o fi aia”
– La săniuș se bea vin fiert si se mârâie ” da’ ce plm a pus mă in el” ” Bă da’ du-te dracu’ nu mai comenta, ce, ai venit să faci economie?” Iar fetele si copiii ” o ciocolată caldă” .
Nu, nu au acasă.
– Se mai mănâncă o dată din grătarul rămas de seara, se fac doar vreo 4 pungi mari de cartofi prajiti. La 2-3 tigăi deodată.
– Cei mai câștigați sunt in general bărbații, că ei stau la grătar, la băute, la ciubăr si apoi la rummy .
– Duminica dimineața se pleacă. O bucată de drum conduc femeile. Unele.
– Următoarele zile se schimbă impresii pe grup, se pun poze, se dau tag-uri, like-uri si comentarii.
P.s.
La ultima iesire am stat 70% in cameră. Am citit 2 cărți. Si am fost una dintre botoase.
Copchilul e mare, a stat cu bărbatii, n-am avut stres. Doar un picior luxat joi seara, si vineri se pleca la munte.
Comentariu beton!29
Mirific. 🤣🤣🤣🤣🤣
Vai de capul meu! Dar nu mă duc eu să sparg stocul la Cărturești? Și să văd 15 filme pe weekend? Și chiar nu s-o găsi un loc unde să nu aud și să nu văd 100 de munțomani care corespund descrierilor? Sunt aproape sigură că se găsesc…
Hai ca te lămuresc eu, dacă nu știi se numește Bucale, sector 7. Din cartierul meu cunosc vreo 20 care au case la munte. Or fi vreo 200. Când mergi acolo, musai sa ți mai vina ceva preteni. vreo 2 mașini
Plus bugetarii… ce zici? Ai uitat de ăștia. Acolo e treaba, ca n au treabă. Se odihnesc luni, la muncă. Eeee?!
Mulțumesc. Rămâneam naibii nelămurit.
Hai ca te lămuresc eu, dacă nu știi se numește Bucale, sector 7. Din cartierul meu cunosc vreo 20 care au case la munte. Or fi vreo 200. Când mergi acolo, musai sa ți mai vina ceva preteni. vreo 2 mașini
Plus bugetarii… ce zici? Ai uitat de ăștia. Acolo e treaba, ca n au treabă. Se odihnesc luni, la muncă. Eeee?! Cum sa nu dai timpul de munca pe cel de odihna? … sa-ți iei liber marți, auzi!! Pe unde trăiești?
Mai e o categorie: conferinte/congrese. Ai nostri le pun ori la Bucuresti, ori la Sinaia/Poiana, ca e „centrul tarii” si „se ajunge usor de oriunde”. Se ajunge pe naiba! Ultima oara pentru Sinaia tot prin Bucuresti am trecut, prefer avionul, ca trenul iti mananca zilele, si finantele mai nou.
Dacă ăia care fac coloanele alea și cozile infernale de la pârtii sunt veniți la conferințe, io îmi tai plua.
@Mihai
La ultima „sedinta” care s-a tinut culmea, in Poiana, a venit fiecare om cu masina. Maxim 2 de pe zona in aceeasi masina. 300 si ceva de oameni. Au fost masini lasate si in parcarea de la intrarea in Poiana.
Am fost săptămâna trecută in week-end-ul cu puntea copiilor (23-24). Când nu era zăpadă mai nicăieri și am fost doar să căutăm zăpadă, să ne bucurăm de ea, la mama ei, măcar o zi (mers prin zăpadă și derdeluș, atât). Am stat în Predeal, am plecat duminică pe 22 și a fost liber. Dar a plouat torențial. Așa că ziua a fost ratată, am jucat remi la pensiune, am mâncat unde ne place nouă în Predeal (Ceaunul de munte – mâncare bună, servire rapidă, neaglomerat). Luni era soare și senin așa că am pornit în căutarea zăpezii. Bine că nu ne-am dus la Sinaia că am fi prins cozile de schiori spre cotă. Am fost la Dichiu pe Transbucegi. Da, a fost plin de mașini, dirija poliția pe acolo. Dar era zăpadă, am stat niște ore, ne-am făcut damblaua și gata. Marți am fost la Castelul Cantacuzino în Brașov, voia copilul să vadă unde s-a filmat Wednesday și am profitat că voiam demult să vizităm. Prețuri mari, dar ghid foarte profesionist, am aflat multe lucruri interesante (era și o expoziție Goya – Dali), iar apoi am fost prin Brașov și apoi am crezut că ne duce waze pe Cheia. Dar ne-a dus tot pe Valea Prahovei unde am prins un pic de coadă, dar nu cine știe ce, am făcut 3 ore jumate în total până acasă (în sudul Bucureștiului), deci ok. Nu mergem des pe Valea Parhovei. Am mai fost recent în octombrie la Sinaia, am urcat la cota 2000 și am drumețit un pic la înălțime. Dar da, sunt mulți care se duc doar să facă grătar la pensiune (erau și unde ne-am cazat noi, bine că am nimerit unii liniștiți).
Cred ca motivul e destul de evident. A fost prima zapada din iarna asta la munte. Asta a atras atat sportivii amatori, cat si alti amatori de distractii in zapada inclusiv petrecareti, grataragii, pozeri de instagram si familii cu copii. E fix problema lor cat sunt dispusi sa stea pe DN. DAr devine si problema mea daca vreau sa imi vizitez familia la Brasov sau cabana la Moeciu sau pe Vale Doftanei. Imi place ideea cu Breaza unde e superb sa stai sa te relaxezi. Zona de cabane noi din varful dealului e mirifica in spatele satului vechi. Si nu sunt multe pensiuni asa ca sunt preponderent proprietari. E frumos si la Pestera, in varful muntelui sunt casute de vacanta mici si un peisaj superb.
Acuma inteleg ca nu toti au proprietati asa ca se multumesc cu zonele mai aglomerate de turisti si pensiuni.
Din pacate, aglomeratia nu se va rezolva cu o autostrada.Infrastructura trebuie sa fie peste tot, si impreuna cu ea un oaresce grad de civilizatie. Deci mai avem un pic pana le rezolvam.
Anul trecut am prins niste zapezi si friguri in Martie in zona Bran si a fost superb mai putin cand am coborat la castel unde erau noxe de la masini mai multe decat in mijlocul Bucurestiului.
Io nu ii inteleg pe cei care merg la munte pt aer curat dar stau cu motorul pornit prin parcari creand aer irespirabil pentru cei in jur.
Eu cu familia (sotie, doi copii) mergem ca sa facem trasee pe munte. Ultima oara am fost in wk prelungit, 21-24 ianuarie. Zapada putina, am putut urca. Asta cu urcatul pe munte ar fi o activitate pe care nu ai pus-o in articol
Am fost si in Austria si in Bulgaria la ski de mai multe ori, dar nu pe un singur weekend ci minim o saptamana, si pe vremuri cand nu aveam atatea „obligatii”. Acum daca as reface in formula extinsa ar fi alte costuri :D, indiferent ca as merge cu avionul sau masina. Si nici nu ar avea rabdare familia sa stea in masina atatea ore. Sau la coada la telecabina la noi :D. Astept sa devina partiile trasee de ciclism montan sa poata fi vizitate in tot timpul anului si sa incepem un nou sport in familie. Ca skiatul e ca dinozaurii, pe cale de disparitie in Romania. Nu o mai duce mult datorita schimbarilor climatice…
Eu sunt departe de zona menționată așa că nu pot fi obiectiva, și mă bag ca musca în lapte pe altă temă. În căutare de crema de față antirid, tot citesc comentarii și mă minunez că unele spun că după folosirea cremei, au o piele mai luminoasă.M-am dus în baie, am deschis luminile,m-am clătit, luminați-mă voi, cum este să simți că fața ta e luminoasa după folosirea unei creme? E tot atât de luminoasă precum relaxarea ăstora care stau în trafic către Poiana Bv. Tot asa vor dispărea si ridurile mele. Rog Mihai, un articol pe aceasta temă extrem de ,,must have” a populatiei.
0
Mulți bucureșteni aleg să se mute la țară și să stea zilnic 3 – 4 ore în mașină spre școală sau serviciu. Cîteva ieșiri pe an pe Valea Prahovei sînt bagatelă. Stai tot 3 – 4 ore, dar ajungi la munte.
Lumea merge pe Valea Prahovei, plus spre Brașov și Bran, pentru că aia e zona „cea mai turistică” de munte aproape de București. Dacă nici acolo nu ai ce face, nu văd unde altundeva ai. Asta e oferta de turism intern la momentul ăsta. Acolo sînt cele mai multe spații de cazare, cabane, cîrciumi, pîrtii, telecabine, cele mai accesibile trasee, ai și muzee, piscine, bowling. Nu prea văd ce lipsește.
Nu e ca și cum e vreun fenomen tipic bucureștean, nici românesc. Orice șosea care duce spre zone turistice, oriunde, e aglomerată în weekenduri și vacanțe. Majoritatea oamenilor atunci pot ieși din oraș, la aer. Faptul că faci un anume timp pe drum e parte din preț. Pînă la urmă ai de ales. Stai X ore în mașină, mai oprești la o cafea, dar vezi muntele, iei aer, faci un șpriț. Pentru unii, X acceptabil e mai mic, pentru alții e mai mare. Și nu merg în fiecare weekend aceiași oameni, unii probabil își permit 2 – 3 weekenduri pe an.
Adaug și eu constatarea personală, la cele spuse de unii mai sus, că de cînd cu pandemia și cu „lucratul de acasă”, pîrtiile sînt pline și în cursul săptămînii. Din păcate. Am încercat în ultimii ani niște zile de miercuri sau joi în Sinaia sau Poiană, era aglomerație aproape ca în vacanțele școlare. Schiai bine pînă pe la 11, maxim 12.
Am trecut în niște ierni și prin situația în care nu aveam altcîndva cînd să merg la schi decît în weekend. Și mergeam, aia era. Să vezi ce mișto era acu 20 de ani, la Sinaia. Știam că stau 2 – 3 ore la coadă pînă să ajung la cota 2000, dar altă ocazie de schiat nu aveam. Și stăteam. Așa că mereu îi înțeleg pe cei pe care îi văd așteptînd la cozi interminabile.
Ptr că e cel mai la îndemână!
Noi, bucureșteni cu copii fiind, mergeam cu plăcere la Sinaia sau Brașov.
La Sinaia ne plac 2 hoteluri, în care ne simțim ca-n vacanță: Internațional și Ioana.
În Brașov este, ptr noi, cea mai faină varietate de cazare și restaurante. Avem și prieteni care locuiesc acolo, chiar dacă nu ne vedem mereu și cu ei.
Piticul mare la schi/ placă, iar cel mic la săniuș. Noi suntem 2 grași leneși. Ne place să-i vedem încântați și atât.
Mergeam cu mașina, da. Ptr că eu car mereu ptr pitic. Cât a fost mai mare cel mare și singurul copil, am mers cu trenul. Altfel e nasol în cazul nostru.
Am încercat și Gura Humorului și Piatra Neamț, ambele de câteva ori. Greu de tot cu cazarea, restaurantele sau distracția…
Am încercat și Baia Mare…
Și nici nu sunt locații de Weekend.
Acum am rezolvat. Mergem în Granada 😅
Eu ma intreb cum de nu isi pune nimeni intrebarea care-i legatura intre lipsa autostrazii si politica. Daca de 30 de ani nu s-a facut o nenorocita de autostrada care ajunga la Brasov pe Valea Prahovei, normal ar fi ca oamenii sa voteze altfel.
Doar ca romanul s-a obisnuit cu „las’ ca merge si asa” sa pierdem 7-8 ore pe un drum care ar trebui facut in maxim 2 ore.
Deci tu trăiești cu convingerea că pe noi nu ne-a dus capul la legătura dintre autostradă și politică. Absolut superb. Mai zi-ne. Simt că putem învăța multe de la tine.
Sefu, am votat tot ce crezi tu ca ar suscita schimbarea de la USR la Plus, Reper si independenti. Pana si pe Nicusor. Acuma zii tu ce am gresit? singurii cu care nu am votat in ultimii 30 de ani au fost extremistii si PSDul (aici includ si UDMR care e PSD aripa 3 la gaina sau roata 5 la trabant). Deci?
ca o gluma mai mult, crezi că un drum mai facil catre statiuni ar rezolva aglomerația de la punctul final sau ar accentua-o? 🙂
O fi fain. .. nu știu. Da am mers de doua ori pe drumul foamei , și de la Brașov la Sinaia am făcut vreo ora jumate și returul in 6; zic pas, nu vad pentru ce as sta ore in trafic, că ideea mea de distracție nu e dumnezeitul în coloana.
1. Astă-vară în concediu, eu și soțul meu am vrut să mergem pe Cheile Zănoagei. Am fost obligați să mergem pe Valea Prahovei. Am ”binecuvântat” până ne-au durut gurile. Am jurat că nu vom mai trece pe acolo în vecii vecilor. Măcar traseul de pe cheile Zănoagei ne-a mai îndulcit viața (recomand traseul amatorilor), că Valea Prahovei ne-a ”rupt” în fericire.
2. Am o colegă care este înnebunită după stațiunea Sinaia. Nu are nici o treabă cu sporturile de iarnă și nici cu drumețiile, doar cu plimbările pe bulevardul principal și o anumită cârciumă – dar numai aia! Beneficiază de niște reduceri (nu intrăm în detalii 😛 ) și ori de cate ori poate, fuguța la Sinaia. Vară, iarnă, nu contează. Și nu contează câte ore pierde în trafic, pardon, coloană. TREBUIE să ajungă la Sinaia, și doar la Sinaia. (Soțul distinsei nu are voie decât să care bagajele și pe ăla micu. Nu care-cumva să comenteze ceva, căăăă……)
Eu credeam că poate beneficia de reduceri doar în Sinaia, dar se pare ca are reduceri în toată țara. Când am aflat asta, am întrebat de ce nu merge și în alte locuri, sunt atâtea locuri minunate în țărișoara asta mică, mie Sinaia (de fapt toată Valea Prahovei) mi se pare prea aglomerată. A fost atât de oripilată si deranjată că îmi permit să îi sugerez așa ceva și a răspuns sec: Numai acolo e cârciuma aia.
Și tot acolo se duce, face excepție vara, o săptămână, când merge la mare.
Csf, n-ai csf, atat s-a putut!
Pentru mine muntele este inexistent, am jucat fotbal si tenis cu piciorul, plaja este viata mea, la munte ma duc sa caut locatii de filmare. Ne mai ducem la Bran si inchiriem o cabana 2 zile unde bagam gratar si bem tot, in rest cum spuneam mai sus, e degeaba!
Eu cred ca romanii sunt masochisti, altfel nu mi dau seama de ce ar face asta weekend de weekend in aglomeratia aia sinistra!
Pe Valea Prahovei e nașpa că nu sunt stațiuni cu băi termale&nămol. Păi ia să fi văzut guvernanții mii de pensionari bucureșteni revoltați în fiecare uichend:
– Da mai deschideți domle o bandă. Păi ce e cu nesimțirea asta?
Exaaaaact. :)))))))))))
Astia din a doua categorie sunt cei pe care ii vezi pe partie in adidași/tocuri. Trebuie musai sa puncteze momentul…e plin de ei pe toate pârtiile
Zi-o si p-aia cu vara in weekend la Mam’ mare.
Sunt foarte multe persoane care au case de vacanta pe Valea Prahovei. Și mai e și faptul că sunt zone unde nu prea ai cum ajunge decât pe DN1.
la un momentdat, un guvern a decis sa ajute turismul romanesc prin introducerea tichetelor de vacanta la bugetari. chestia asta a facut un rau imens turismului romanesc pentru ca a permis tuturor jepcarilor sa supravietuiasca. am un prieten care a fost la munte la ultima punte, cat a stat la coada sa isi plateasca hotelul, 80% au platit cu cardul de tichete. inclusiv el, ca nevasta-sa lucreaza la stat si pierdea tichetele daca nu le cheltuia.
deci cam aici e treaba cu aglomeratia. sunt si cativa nebuni care se duc la munte pe banii lor, dar in mare parte se duc pe pomana electorala data de un guvern. si problema e ca aceste tichete mentin niste preturi nesimtite in turism si niste conditii mizere. oamenii asta nu vad acele tichete pe post de bani, asa ca nu ii intereseaza preturile prea mult.
acum intrebarea e, de ce plm plm subventionez eu aceasta industrie de rahat? daca te uiti la incasarile din turism, sunt de tot rasul. fenteaza astia tot ce se poate fenta.
Eu as defini totul printr-un singur cuvant: snobism! Iar de aici putem discuta mult.
De acord cu autorul. Care ar fi variantele pentru o iesire la munte peste weekend?
Nu îmi plac sporturile de iarna. Am asistat de doua ori la rupere de oase, odată un schior a evitat altul și s-au mulat pe un stilou, la baza pirtiei. Alta data doi pe sanie au intrat într-un gard, rupt tibii. Mă urmărește și acum zgomotul ăla de vreasc rupt pe care-l scoate un os rupt. Așa că nu-mi pasă de sporturi. Ca să văd, admir, fotografiez „peisage” de iarna nu spun nu, dar fără aglomerație. Valea Prahovei e un dezastru turistic. Toată România merge acolo la anumite date și nu există capacitate pentru mai mult de ~20k mașini simultan adunate în toate stațiunile. Se pare că românii trebuie să experimenteze „the hard way” ceea ce alte nații nu au experimentat. Adică să fii o nație la aproximativ a doua generație ce-și poate cumpăra mașină și să nu ai drumuri și locuri de făcut turism.
Înțeleg că nu poate fi altfel. Adică nu poți impune prin lege sau masuri de taxare ca o anumită pătură emergentă a populației să nu aibă acces la autoturism personal. Pentru că de aici vine problema, oricum ai intoarce-o pe oricite părți: mașina este accesibilă și celor ce nu au venit să-i facă plinul de carburant.
Iar de aici încolo incep problemele. Lipsa educației este legată de sărăcie, sărăcia de lipsa educatiei. Astea două îngemănate duc la încălcarea legii într-o veselie. Mașina personală schimbă un pic persoana in plan psihologic. In principiu aduce ceva pozitiv, dă individului optimism și chef de viață. Creează un cadru de percepție și manifestare a libertății de miscare și exprimare.
Totul frumos in principiu. America s-a dezvoltat după WW2 datorita mașinii și libertății de miscare a individului în căutarea visului american.
In Romania, în cuvinte simple, ii da prostului convingerea că e „king of the world” ca Jack Downson in Titanic la prova. Și cînd prostul sărac face asta, omoară oameni. Bine, incepe cu pișcat un semafor roșu, o neacordare de prioritate, apoi parcat pe linia de tramvai, mers pe sens invers, culminînd cu mers cu 250km/h și pe sens invers pe autostrada. Prostul cu bani e zmeul zmeilor, da flasuri agresive la aspirație pe autostrada, pentru că îi e ingrădită libertatea lui de a merge cu 250km/h unde vrea el pe banii lui.
Am un văr la țară, sărac, dar zmeu. Cîștiga minimul pe economie și la negru. Are tot timpul o coajă de mașină, mereu alta, spre 20 ani vechime. A mers vreo 6 luni cu prima coajă fără permis, doar prin sat. Cînd ajung pe la părinți și văd o mașină în sat cu motor turat și scirtiit de cauciucuri ii fac semn și-l salut, e văru’. Negreșit. A avut pina acum câteva accidente, in general el singur, ieșit în decor din cauza frinelor proaste și stilului nervos de condus. Ba chiar ultima dată cînd l-am salutat mi-a cerut mașina să „de-a și el o tură cu un 4×4”.
In urmă cu vreo 10 ani îmi amintesc că în Romania erau 6000 morți pe șosele in accidente rutiere în fiecare an. Era o statistică pe ultimii 10 ani ce începea cu „in ultimii 10 ani un oraș de mărimea Alexandriei, Teleorman, a murit in accidente rutiere”. Ei bine, in cinci ani (2012-2017) a coborit la sub 3000 și în încă cinci ani la sub 2000 (cică ar fi acum 1700). Adică de la 300 morți la milion, am ajuns la 85. Încă e mult, grecii sunt la 55, bulgarii sub noi. Cum? Amenzi drastice, anulat permis, ridicat pe multe luni. După ce sta prostul pieton juma de an, exista o șansă să se cumintească. Exista. Mda, am pornit de la Valea Prahovei si am ajuns la accidente.