Știți că oamenii sunt tentați să rețină mai degrabă lucrurile nasoale decât pe cele bune, nu? Sau că sunt mai tentați să se plângă de ce li se întâmplă rău decât să laude ceva bun. Tot internetul e plin de oameni care se plâng de câte ceva, în timp ce postările despre lucrurile bune care li se întâmplă le numeri pe degete.
Uite de-aia azi o să vă provoc să scrieți despre ceva de bine, mai precis, despre când v-a ajutat ultima oară un necunoscut, indiferent în ce-a constat ajutorul ăla.
Eu o să vă las aici povestea pe care o spun aproape de fiecare dată când vine vorba despre ajutor nesolicitat și, mai ales, necondiționat, din partea unui necunoscut. E cam veche, ce-i drept, dar oricât am stat să mă gândesc, nu mi-a venit alta mai nouă în minte.
Nu mai rețin în ce an eram, dar având în vedere că încă mai aveam prima mea mașină, o Dacie 1100, probabil că vorbim despre anii ’94-’97 sau p-acolo. De altfel, de aici pleacă povestea de la prima mea mașină în care eram când mă duceam la un prieten.
Era o iarnă din aia tot fără zăpadă, ca acum, dar cu ger groaznic, în seara respectivă cred că erau vreo minus 15-20 de grade. Frig, nu glumă. M-am urcat în mașină și-am plecat spre unde aveam treabă. Bănene și cum mergeam io liniștit prin București, la un moment dat, la o frână, am auzit de undeva din dreapta față a mașinii un trosc puternic, după care s-a lăsat mașina pe partea dreaptă.
Am dat să plec de pe loc cu ea așa, dar când începea să se miște se auzea un hârșâit îngrozitor. Cu chiu cu vai am reușit s-o trag într-o parcare de pe dreapta, ca să n-o las în mijlocul drumului.
M-am dat jos. Se vedea cu ochiul liber că mașina era înclinată spre dreapta față. Partea bună era că aveam portbagajul plin de scule și unelte, ca orice posesor de Dacie. Partea mai nasoală era că habar nu aveam ce se întâmplase.
O brumă de mecanică mai știam io, toată învățată de nevoie. Când conduci o Dacie 1100, care împlinise rotunda vârstă de 30 de anișori, și ți se strică pompa de frână în mijlocul Bucureștiului, ce să vezi, ești nevoit să înveți să schimbi o pompă de frână cu mânuța ta. Sau când ți se rupe cablul de ambreiaj la ieșirea de pe autostradă, din nou, ești nevoit să înveți singur cum se schimbă un cablu de ambreiaj. Că bani de tractări și de service auto, de unde?
Revenind, ziceam că mașina era aplecată toată, iar eu n-aveam nicio idee din ce cauză. Dar, ca un vajnic urmaș al dacilor liberi, am pus mâna pe cric și coarbă să dau roata jos. Bănene, cât de frig era, iar eu nu eram pregătit pentru asta, n-aveam nici măcar niște mănuși la mine. Mi-au înghețat mâinile instantaneu pe fiarele alea.
Dar nu m-am lăsat (nici nu prea aveam de ales) și-am început să dau roata jos ca să încerc să văd ce s-o fi stricat pe acolo.
Ce nu știam încă, dar aveam să aflu foarte curând, era că în locul unde s a întâmplat povestea era și o stație de autobuz. Stație în care câteva minute mai încolo a oprit un autobuz pe care îl am și acum în minte. Era un Ikarus d-ăla galben, le mai țineți minte? Că era Bucureștiul plin de ele.
Unul d-ăla s-a oprit și-a început să coboare lumea. Faza e că printre toți oamenii care au coborât era și un cetățean care mă vede lucrând la mașină și vine întins la mine. Repet, direct din autobuz, da? N-aveam nicio treabă cu omul, nu știam cine e, era prima oară în viață când îl vedeam.
Se postează lângă mine și se uita la ce făceam eu p-acolo. Eu l-am ignorat cu grație, că nu-mi ardea de chibiți în mecanică auto, și mi-am văzut de treabă și de blestemat frigul ăla crâncen. Cu nou-venitul lângă mine, reușesc să scot roata. Moment în care îl aud: „ți s-a rupt pivotul”. Și mi-l arată pe cel care cedase.
Nu mai țin minte dacă era pivotul superior sau inferior, memoria mea greu încercată tinde spre cel inferior, dar nu m-aș baza pe ea, cert e că era un pivot rupt, se vedea cu ochiul liber. Din cosmos s-ar fi văzut.
M-a luat capul. Ce căcat fac eu în această situație? Vă dați seama că eu nu eram fabrică de subansamble auto, nu aveam seturi de pivoți în portbagaj. Deja mă gândeam cum o să las mașina acolo și cum, probabil, o s-o mai iau la pulivară, că nu era ca și cum pivoții de Dacie 1100 se găseau la orice colț de stradă, iar ăia de Dacie 1300 nu se potriveau.
Cu toate gândurile astea trecându-mi prin cap, îl aud pe omul meu că zice: „ia stai un pic”. Și brusc pleacă de lângă mine. Repet, vorbim despre un cetățean care tocmai coborâse dintr-un autobuz. Nu-l cunoșteam, nu nimic. Nici măcar n-am înțeles ce voia de la mine cu „ia stai un pic” ăla. Nfine, oricum plecase, eu eram disperat că nu-mi dădeam seama ce să fac, pe cine as putea să sun, de unde scot rahatul ăla de pivot?
Prieteni, n-au trecut cinșpe minute de la toate astea, că-l văd pe cetățeanul din autobuz întorcându-se. Ce credeți voi că avea în mână? Un pivot de Dacia 1100, asta avea. Mi-a spus simplu: „îl aveam de ani de zile prin casă, oricum nu aveam ce să fac cu el. Ia și vezi dacă merge”. Și-m mers, frate.
Acolo, în gerul ăla pătrunzător, cu mâinile aproape degerate, am scos pivotul rupt și-am pus pivotul adus de om de acasă. Să vă mai spun și că la un moment dat i s-a părut că mă mișc prea încet și m-a dat deoparte ca să facă el treaba mai cu spor?
La final, a cerut o cârpă să se șteargă pe mâini și-a plecat așa cum apăruse, brusc. Fără să vrea niciun ban, fără să vrea nimic de la mine. Uneori, când îmi aduc aminte de povestea asta (ca acum), mă întreb dacă o mai ține minte cum a ajutat el un tânăr rahitic, care conducea o Dacie 1100, într-o seară geroasă de iarnă bucureșteană. În Sebastian s-a întâmplat toată povestea.
Și mai am una cu un taximetrist care a oprit pe o ploaie torențială să scoată benzină de la el din rezervor ca să-mi dea mie. Eu fiind rămas pe bulevardul Mihai Bravu într-o glorioasă pana prostului. Nu, nu i-am făcut semn, s-a oprit singur. A văzut despre ce e vorba, a scos un furtun și-un bidon din portbagaj, după care s-a pus pe tras benzină din rezervor, în timp ce deasupra noastră era dezlănțuit potopul. În câteva minute eram plecat de-acolo. Nici omul ăsta n-a vrut niciun ban sau vreun ceva de la mine.
Și-acum să le aud pe ale voastre.
P.S. Scriu acest PS după ce-am citit primele comentarii ca să vă precizez că mă refer la orice fel de ajutor, nu musai în context de mers cu mașina. Că văd că toată lumea are doar povești de la volan.
sursa foto
Acum 2 ani
Comentariu beton!11
31.12.2021, era o seară cu o ploicică mocanească, urât și frig. Mă întorceam cu copiii de la o prietenă și am făcut pană. M-am chinuit singură până a oprit un tânăr care s-a oferit să umfle cauciucul cu pompa electrică, apoi a vrut să schimbe cu roata de rezervă dar cum Georgeta mea e o capră bătrână și încăpățânată, nu s-a lăsat descălțată. Am condus cătinel până la prima parcare și flăcăul, care era și cu iubita în mașină, ne-a dus până acasă. Nu eram în mijlocul pustiului și am fi ajuns acasă și cu un Uber sau ceva dar el a insistat.
Cred că a fost cel mai frumos gest!
Comentariu beton!66
Eu am rasouns la întrebare, dar văd că ar fi bine să și dau detalii.
Evident ca trebuie sa fie legat de masinăca mai toate cimebtariile care vor curge in urmatoarele ore.
Trebuia să urc la un client acasă și drumul era acoperit de 10cm zapadă nouă, peste un strat gros de gheață. Rampă cam 10 procente cu o curbă, cauciucuri cu ținte.
Am incercat de vreo trei ori și tot pierdeam demarajul.
A treia oara cand coboram cu spatele a alunecat pe gheață spre stanga unde era un taluz inalt. Am ramas intr-o poziție de cascadorii râsului că am coborât din mașină pe usa din dreapta ca să nu se rastoarne.
Eram la 20m de drumul principal si ma uitam ca broasca in țeavă cum să o scot la capăt.
La un moment dat, opreste o mașină si incepe ăla sa zica ceva pă limba lu’ Grieg. Eu: tămâie. O dăm pe engleză, care nu e o problemă in Norvegia.
Pe scurt, că nu vreau să fiu mai detaliat decât pivotul Vasilescului: amers omul acasă, a luat altă mașină și a venit de m-a tras de pe marginea râpei.
E de admirat intara asta de cwoae-reci unde fiecare e pă famelia și traba lui.
Comentariu beton!44
@OldJohn, vezi? De-aia n-o să mă mut io niciodată în Norvegia. 😀
Eram clasa a zecea și mă certasem urât cu bunicii. Am mers la ocazie, deoarece fiind duminică, n-or circulat autobuzele.
A trecut un Chrysler minivan (mașină de pocăiți) pe lângă mine, i-am înjurat și au oprit la 50 metri de mine. Mai aveau doar un loc liber în mașină. Așa am ajuns acasă de s-or mirat ai mei.
Nu știu dacă m-or auzit, dar n-a zis nimeni nimic legat de subiect. Io nici atât.
Comentariu beton!50
Stai așa că nu înțeleg. Era plină cu pocăiți sau pentru tine tot ce nu e BMW e mașină de pocăiți? :))))))))))))))
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Io numesc minivan-urile mașini de pocăiți (că fac mulți copii șamd), dar în Chrysleru’ cu pricina chiar au fost pocăiți. I-am recunoscut după îmbrăcăminte și felul semi-retardo-hiper-optimist de a vorbi, veșnic cu zâmbetu’ pe buze. 🤪
Comentariu beton!32
Bă, noi avem Sharan. Ne încadrăm la pocăiți? 😂
Comentariu beton!40
(alta) Iulia La voi nu se pune, ca aveti si prunc si caini! :))
Comentariu beton!15
@(altă)Iulia: de la 3 prunci-n sus. Câinii nu se pun la numărătoare, indiferent câți îs.
🤪🤣🤪
Comentariu beton!17
Poate cainii Iuliei sunt pocaiti 😀
Comentariu beton!40
@kilroy: evident că-s pocăiți, că doar s-or dat jos din arca lu’ Noe. Dar tot nu se pun la numărătoare. Musai să fie pui de om.
🤣🤪🤣
Comentariu beton!17
:))))))) de acu din pocăiți nu-i mai scot :)))))
Comentariu beton!39
Hai pe bune, si de atunci nu te-a mai ajutat nimeni? Ca la mine …pot sa zic de ieri, ca sa nu mai zic ca mereu mi se intampla. Ieri veneam de la piata, pe ploaie si aveam multe bagaje, plus copil care cazuse in noroi si nu nimeream cheile sa deschid masina si un tip… habar nu am de unde a rasarit, mi-a luat bagajele din maini, copilul, m-a ajutat cu toate cele si a disparut. Poate nu pare ceva wow, dar in momentul ala eu eram intr-o panica totala. Si.. mi se intampla des sa rasara careva sa ma ajute cu cate ceva. Cred ca am fata de printesa in ananghie sau ceva : )))))
Comentariu beton!72
N-am scris că nu m-a mai ajutat nimeni, am zis că n-am reușit să-mi aduc aminte.
It was Jesus! 🤣🤪🤣
Comentariu beton!13
E o diferență, tu ești femeie!
Pe noi bărbații mai rar ne ajută cate o zana bună 😭
Comentariu beton!47
@OldJohn: Tinker Bell sau Sfânta Vineri? 🤭
Comentariu beton!12
@OldJohn – posibil pt ca de cate ori am incercat sa ajut un barbat, a incercat sa imi multumeasca la o cafea… ceea ce nu vreau, antosociala fiind :)) Asa ca ma feresc sa ajut barbati :)))
Comentariu beton!17
@L, păi la ce voiai să te invite sărmanu’ crestin, la o sesiune de cărat sacoșe sau de schimbat roți?
Recunosc, chestia cu cafeaua e paraponisită, dar dacă îți recita „moartea căprioarei”?
Comentariu beton!20
La fel am patit si eu acu’ vreo 20 de ani. Ma intorceam de la Bucuresti si, cand mai aveam vreo 40 de kilometri pana la Pitesti mi s-a stricat masina, o Dacie papuc, ticsita cu substante periculoase (aveam acolo un butoi de acid azotic, unul de acid clorhidric, ceva azotat de amoniu, chestii din astea), deci era exclus sa o las in drum si sa plec. Am tot făcut cu mâna vreo oră și n-a oprit nimeni. La un moment dat chiar a oprit un echipaj de poliție care m-a întrebat ce de ce staționez, la care am explicat că am o defectiune la motor, dar mi-a zis ca următoarea dată când trec ei pe aici să nu ma mai gaseasca, că-mi dau amendă! După încă vreo oră, când deja renunțasem să mai fac cu mâna, a oprit o rapciuga de camion și soferul s-a oferit să mă tracteze până în Pitești (menționez că n-aveam nici cablu de remorcare sau ceva) Dar a avut el niște frânghii și m-a remorcat până în Pitești unde, la un semafor, oprise un alt camion în dreptul meu și soferul m-a întrebat daca am probleme cu masina și a zis „hai că te aștept la ieșirea din Pitești, e o parcare mare și vorbim acolo” M-a dus cel cu camionul până în parcare n-a vrut să-mi ia nimic deși am vrut să-i plătesc, pentru că efectiv ajunsesem la disperare pe marginea autostrazii. Celălalt chiar mă aștepta acolo și s-a oferit să mă tracteze el până la Deva, unde stăteam, ceea ce s-a si întâmplat. Am vrut să-i plătesc omului, îți dai seama că i-am marit considerabil consumul până la Deva, dar nici el n-a vrut să-mi ia niciun ban.
Comentariu beton!66
Să zici merci c-ai scăpat de amenda aia. Fmm…
Au fost de treaba, nu?
Intr o lume ideală polițiștii ar fi trebuit să fie primii care să caute o soluție??? Măcar teoretică, nu sa te tracteze cu mașina cu girofar
Comentariu beton!25
Eu m-as fi bucurat si sa ma fi lasat dracului in pace, ca si-asa eram destul de catranit. Dar cum nu traim intr-o lume ideala, au oprit doar pt a mai turna niste gaz pe foc! Bine, au compensat din plin soferii care m-au ajutat dupa aceea!
Comentariu beton!18
Cred că majoritatea care am avut/condus Dacii avem povești cu oameni de bine care ne-au scos din necaz la un moment dat. Solidaritatea celor în nevoie, eheee, ce vremuri (da, sună colțos).
Și experiența mea, chiar dacă o să vi se pară trasă de păr: Dacia Papuc, ’96 sau ’98, mașină de editură, cărat cărți prin țară, rupt ax din față (!) în Covasna, pe la 23.00. Pustiu beznă și fără cunoștințe de limbă nativă. Bulan mare că eram într-un sat, nu între ele. Ieșit om din curte, scos căruța cu calul pentru luat papucul, băgat în curte la el, băgat „la mine la el în casă”, sunat la Mureș la ACR, ăia au zis că vin dimineață, „ținut el în casă la mine”, dimineață plecat cu platforma. Totul în foarte puține cuvinte comune 🙁 Nu e așa că e vrăjeală?
În 2011 am fost ajutat cu o sumă de bani să-mi iau casă, bani pe care i-am returnat în 2 ani fără nicio dobândă
Comentariu beton!39
Zi-mi că banii ți i-a dat un necunoscut, fără să-i ceri, și-mi fac tricou cu tine. :)))))
Nu, este un prieten din Craiova, prieten pe care l-am mai menționat într-unul din articolele trecute. Bine, se poate spune ca este prieten nu necunoscut, da’ sunt foarte puțini care oferă bani pe termen lung. Să știți că suma nu era de neglijat pe-atunci și nici acum. Pot să și spun, este vorba de 6000 de euro.
Comentariu beton!21
Eram mic. Foarte mic. Și pricăjit și de vârstă. Pe vremea când se săpau fundațiile pentru Casa Poporului, pe locul nostru de joacă, din vechiul Arsenal (FMM Ceaușescule). Pe vremea când făceai diaree de la corcodușe verzi, nu de la puii rotisați de la Kaufland. Pe vremea când îți dădea tac’to mare zece lei să cumperi pâine și să vii cu restul înapoi, dar tu ești puțin cu deficit de atenție și te oprești in parc. Când îți bagi banii la ciorap, iar ei ajung sub talpă, apoi începi să plângi cu muci, pentru că nu-i mai găsești, iar tataie era cam iute la mânie. Și atunci apare un nene, care te întreabă ce ai pățit, apoi îți dă el zece lei, să te oprești din plâns și să-ți ștergi minereurile de la nas. Chestia e că acasă i-am găsit și pe ceilalți. Am venit cu tataie de mână, înapoi în parcul de lângă casă, pe Uranus, dar n-am mai găsit inimosul respectiv. Mă simțeam vinovat. Cam asta. Au mai fost alte persoane care m-au ajutat în viață, dar poveștile respective sunt mult mai complexe și nici nu erau total necunoscuți. Am „paid it forward”, când am avut ocazia, alte dați am fost egoist sau dezinteresat. Aici îmi pare rău pentru că, poate, n-am dat mai departe cât bine am primit. Dar am ajuns deja în alte bălării. Aidi pa!
Comentariu beton!64
Mie mi-a platit socrul meu creditul la masina in decembrie 2022 (27000 lei). Cado!
Comentariu beton!18
@jeni: socru-i necunoscut? 🤣🤪🤣
Că despre necunoscuți vorbim. 😎
John, nu-i necunoscut, despre necunoscuti am scris ceva mai inainte.
@MV,când e vorba de bani, toți sunt necunoscuți 😜
Comentariu beton!30
@JT,așa e, este vorba de necunoscuți, da’ chiar nu-mi aduc aminte. Mă rog, sunt unele lucruri mărunte pe care le-am citit pe-aici, dar nu le mai menționez și eu. La căratul bagajelor nu mă încadrez că n-a fost cazul, în schimb am cărat…😄
Vă spun un banc cu bani împrumutați. Poate nu e locul lui aici, dar nu mă pot abține. Sunt mereu cu câte un banc la purtător.
Ștrulă îl întreabă pe Bulă de ce e supărat.
I-am împrumutat lui Ițic 5000 de euro să își facă o operație estetică.
Și nu ți-i dă înapoi?
Nu, că nu-l mai recunosc.
Comentariu beton!52
Tu îți dai seama care erau șansele ca un trecător să aibă acasă , în apropiere, fix piesa de care aveai tu nevoie? Una la vreo zece milioane, aș zice. Ultima oară când m-a ajutat un străin cred că a fost prin 2008, m-am răsturnat noaptea cu mașina într-un șanț și cineva din trafic a văzut și a sunat la 112 și m-a ajutat să ies din mașină, a stat cu mine până au venit polițiștii. Și a avut și o vorbă de încurajare pentru mine . În rest nu prea am fost ajutată fără un preț. Dar mie îmi place să ajut, acum vreo doi ani le-am dat o canistră de benzină unor băieți mai tuciurii cu BMW-ul aferent care rămăseseră în pana prostului pe marginea drumului la mine în comună.
Comentariu beton!30
Bineînțeles că-mi dau seama. Plus că putea să aibă acasă încă o Dacie 1100, din piese, dar s-a oprit pe frigul ăla.
Păi și-ai pățit ceva în șanțul ăla sau a fost doar sperietură?
@Geo: nu prea. Taică-meu când o avut Dacie, purta cu el încă juma’ de masină-n portbagaj, în caz că…
Comentariu beton!17
@JT, da, dar nu cred că taică-tău ducea după el piese pentru o mașină care ieșise din fabricație de 30 de ani. 😀
@MV: nu, dar cum îi plăcea mecanica-n draci, te rezolva pe loc.
Îți monta și tubină și compresor pe mașină. Olcit Turbo RS ți-o făcea.
🤣🤪🤣
Comentariu beton!22
@M.V. Minune, dar nu. Nici măcar o vânătaie. Și era un Logan , a fost daună totală.
@J.T. Atunci tatăl tău era acel caz din zece milioane 😀.
Comentariu beton!17
@JT, păcat că nu l-am cunoscut pe tatăl tău când încă mai aveam Oltcitul. Prima mea mașină. Mai tânără decât mine cu vreo 5 ani.
1996, era nevasta cu copilul la mare.
Plec din Bucuresti la Mamaia, ii iau si plec inapoi spre casa. Dacia 1300.
Fac pana, pun rezerva si continui drumul. Cu cca 70 km inainte de Bucuresti fac iar pana. Rezerva canci, ca o folosisem deja.
Scot roata, o rezem de bara spate, si stau. Dupa 10 min opreste un tip cu o Dacie si-mi da roata de rezerva. Vreau sa-i dau buletinul garantie, sau bani, ceva, nimic nu a vrut. M-a intrebat unde o sa fac pana, i-am zis ca pe Fundeni, pe dreapta cum intri din Pantelimon, e o vulcanizare non-stop si a zis, ok, lasa-mi roata acolo
Comentariu beton!66
1. La ieșire din Constanța, spre Eforie, tușește mașina (era un Renault Rapid) și nu mai vrea neam să pornească. O trec la volan pe viitoarea soție, iar eu cu prietenul ce ne însoțea începem să împingem spre casă, că eram șmecheri de foame, nu aveam un chior în buzunare. Imagine rarisimă, doi scheletici care împreună dacă atingeau 120 de kile în echipament de iarnă ud, împing o troacă la volanul căreia ședea netulburat o domnișoară cu ochelari de soare și capul înfășurat intr-o eșarfă și.
Ajungem cu chiu cu vai aproape de podul de la Agigea, unde în fața noastră a oprit un cetățean binevoitor, care nu își credea urechilor la auzul a ce făptuim. Avea șufă, ne-a dus acasă.
2. După o zi de muncă lungă precum o, ei bine, o zi de muncă, brainstormimg la o cârciumă, pe lângă gara Constanța. Ședință puternică, până s-au dus draq autobuze, trenuri și ce altceva mai circula spre Eforie sat. Nu că ar fi contat, oricum băusem toți banii. Așa că, am pus cap compas Eforie, și perpedes apostolorum. Ei, până la ieșirea din oraș, în crucea nopții, mai este cumva, mai un bloc, mai o lumină, mai un câne, ceva repere cum ar veni. Dar să te ții la ieșirea din civilizație! Moment în care, în capul meu tulbure răsare un gând, care s-a dovedit a fi o rugăciune împlinită: „măi, dar cum ar fi să oprească un creștin să își facă o pomană de un suflet prost?”
Nu apuc sa fac 20 de metri, că în alveola de pe marginea șoselei unde tocmai urma să ajung, oprește un TIR, al cărui șofer, ușor uimit și amuzat, mă întreabă ce e în capul meu de bântui la ora aia pe șoselele patriei, și unde merg. „Tărâțe am în cap, și merg la Eforie”
„Urcă, dar te las la intrare în oraș, că o iau pe la RO-RO, merg în Agigea Sud”. Miez de pâine, ce mai!
Ei, aici devine mishteau: omul, luându-se cu vorba, a ratat să mă lase la șosea, așa că mă lasă pe podul care traversează șoseaua, și care duce spre Agigea, „vezi că este o scară, te duce jos, la șosea”
„Știu boss, mulțumesc, să îți dea PreaȘeful sănătate!” Băi, deschid ușa și cobor ca din Logan, sens în care m-am întins cât sunt de lung pe asfalt, pe spate, admirând stelele! În strigăte omul meu se ivește pe ușa pe care o părăsisem în stil free fall, îngrozit că de pe pod am picat direct pe șoseaua de dedesubt! S-a liniștit, cumva, cred, când m-a văzut întins lângă TIR.
Mi-ar plăcea să îl aud povestind asta!
Inutil să precizez că am ajuns acasă limpede cristal la cap, nu?
Comentariu beton!132
Nu țin minte sa ma fii ajutat cineva cu ceva pana acum fără sa cer, la modul sa vina asa din neant sa ma ajute. Daaaaar, cu o săptămână înainte de Crăciun, m am dus la un hipermarket sa iau câteva ceva sa fac ceva de mâncare și la raionul de pui era un moșulet, undeva pe la vreo 80 și ceva de ani, care m a întrebat dacă am văzut aripi de pui și de la alte firme fata de ce avea el în mana. I am arătat ce am mai văzut prin frigider, mi a explicat la unele ca nu sunt bune ca se duce culoarea la fiert (bănuiesc ca toată lumea știe vestitul pui galben care e de fapt dat cu turmeric) și asa s a băgat în vorba cu mine. Mi a explicat într o ora toată viata lui, cum a câștigat în 1980 și ceva toamna un televizor la loz în plic, cum fiiul lui lucrează sau lucra, nu mai țin minte exact, la pregătit scene pentru concerte, cum se ducea cu el prin Eforie Sud și câte și mai câte, ca să mi zică într un final ca e singur de hat ani pentru ca i a murit soția și ca nu prea are cu cine sa vorbească, și l am lăsat sa mi povestească tot ce a putut și și a adus aminte. Țin sa menționez ca cumpărăturile mele durau maxim 20 de minute cu tot cu stat la coada, dar având răbdare sa l ascult, am stat în respectivul magazin 1h și 20 min. Știu ca am făcut o fapta buna ascultându l pentru ca atunci când a plecat, a plecat cu un zâmbet larg pe fata și cumva mai plin de viata, la început era cam posomorât. Nu i răspundeam prea mult, mai ziceam câte un „da” sau mai dădeam din cap ca să vadă că totuși îl ascult și nu m am pierdut în gândurile mele. M a și ajutat puțin zicându mi câteva rețete și ceva secrete de prin bucătărie pe care le a descoperit dea lungul timpului, ce i drept a fost foarte simpatic. Știu ca întrebarea era alta, dar făcând eu un bine m am simțit și eu mai vesela și mai plina de viata. Și nu, nu am stat sa l ascult pentru ca era aproape de Crăciun și „de Crăciun fii mai bun 🙄”, (pot sa zic ca oarecum e ceva defect profesional și nu prea) ci pentru ca nu este prima persoana necunoscuta căreia ii ascult oful sau povestea de viata asa de nicăieri. Probabil cineva, cândva m a ajutat cu ceva, dar în momentul asta chiar nu mi aduc aminte.
Comentariu beton!93
Acum 4 ani eram in spital la Campina, intr-un fals travaliu. Am stat internata cateva zile, ca urma sa nasc si trebuia sa fiu sub supraveghere medicala. Imi parea rau ca trebuie sa stau degeaba acolo, stiind ca ceilalti 2 copii voiau sa stea langa mama lor, dar ce era sa fac? Si, dupa cum se stie, am intrat in travaliu exact dupa ce a pleacat acasa medicul care mi-a urmarit toata sarcina. Mare noroc am avut cu dna doctor care era de garda. E adevarat ca a contat mesajul dat de doctorul meu, dnei care era de garda, dar OMUL tot OM ramane. Dupa 2 nasteri naturale toata lumea zicea ca o sa nasc foarte usor, dar iata ca o problema aparuta (copilului i-a scazut pulsul foarte mult si riscam sa se nasca mort) a facut-o pe dna doctor sa ma bage de urgenta in sala de operatie. Si pentru ca urgenta e urgenta l-a sunat si pe medicul care era de garda la chirurgie, care o facut-o cu ou si cu otet ca trebuia sa ma trimita cu salvarea la Ploiesti. Degeaba ea ii spunea ca nu aveam timp sa ajung pana la Ploiesti, el o tinea una si buna. Intre timp m-au bagat in operatie, am nascut un flacau caruia initial i-au dat nota 3 pentru ca nu respira, iar eu am sangerat extrem de mult, deci chiar a fost nevoie de medicul chirurg. Ulterior au crescut nota, ca si-a revenit. Unde mai pui ca nu aveau incubatoare si nici medic neonatolog ca era weekend si au hotarat sa-mi trimita copilul la Ploiesti, ca li s-a parut si ca are inima modificata. Am avut nevoie de transfuzie de sange, dar eu sunt o fire optimista si mi-am revenit foarte bine. Ba chiar plecam la toaleta singura, cu drena dupa mine, trebuia sa fiu bine pentru cei 3 copii. Dna doctor cu care am nascut, o femeie de nota 10, nici nu a vrut sa auda de bani. Eu nu dau bani la doctor, dar ei chiar am vrut sa ii dau (la cateva zile dupa), merita. Nu a vrut sa ii ia. Cand a venit sotul meu sa ma vada l-am rugat sa ia o cutie de bomboane si flori si langa bomboane am pus din nou plicul. A venit ziua in care m-am dus la ea sa imi scoata firele si m-am dus pe picioarele mele, nu cu caruciorul cum faceau toate pacientele. S-a inchinat cand m-a vazut si a zis ca o asa vointa ea nu a vazut. Dupa operatiunea de extragere a firelor mi-a spus ca ma conduce pana la lift, si cand ne-am luat la revedere mi-a dat plicul insotit de o scrisoare. In salon, cand am deschis scrisoarea am izbucnit in plans. L-am sunat pe sotul meu si s-a speriat crezand ca s-a intamplat ceva. L-am linistit, i-am spus ca am intalnit un om minunat. Vladut (nou nascutul) a plecat la Ploiesti iar eu am sunat acolo sa vad ce face. Mi s-a raspuns: Copilul e bine, are nevoie de mama sa ii dea sa manance, ca mananca de rupe. Acum e bine are 4 ani si aproape 2 luni, vorbeste de la 1 an si jumatate perfect (mai trebuie lucrat la litera r), este perfect sanatos si zici ca are o traista cu glume la el. E adevarat ca are si de la cine invata (are o sora de 14 ani si un frate de12). Cu dna doctor ne-am mai vazut, intre timp a fost binecuvantata cu 2 gemeni (mai avea un copil) si sper sa fi ramas aceeasi persoana minunata.
Comentariu beton!134
Eram mic. Foarte mic. Și pricăjit și de vârstă. Pe vremea când se săpau fundațiile pentru Casa Poporului, pe locul nostru de joacă, din vechiul Arsenal (FMM Ceaușescule). Pe vremea când făceai diaree de la corcodușe verzi, nu de la puii rotisați de la Kaufland. Pe vremea când îți dădea tac’to mare zece lei să cumperi pâine și să vii cu restul înapoi, dar tu ești puțin cu deficit de atenție și te oprești in parc. Când îți bagi banii la ciorap, iar ei ajung sub talpă, apoi începi să plângi cu muci, pentru că nu-i mai găsești, iar tataie era cam iute la mânie. Și atunci apare un nene, care te întreabă ce ai pățit, apoi îți dă el zece lei, să te oprești din plâns și să-ți ștergi minereurile de la nas. Chestia e că acasă i-am găsit și pe ceilalți. Am venit cu tataie de mână, înapoi în parcul de lângă casă, pe Uranus, dar n-am mai găsit inimosul respectiv. Mă simțeam vinovat. Cam asta. Au mai fost alte persoane care m-au ajutat în viață, dar poveștile respective sunt mult mai complexe și nici nu erau total necunoscuți. Am „paid it forward”, când am avut ocazia, alte dați am fost egoist sau dezinteresat. Aici îmi pare rău pentru că, poate, n-am dat mai departe cât bine am primit. Dar am ajuns deja în alte bălării. Aidi pa!
Comentariu beton!19
„Am „paid it forward”, când am avut ocazia, alte dați am fost egoist sau dezinteresat. Aici îmi pare rău pentru că, poate, n-am dat mai departe cât bine am primit.”
Nu mi-a ajuns Like-ul, am zis să pun și un comentariu la asta. Respect și apreciere. Așa ar trebui să gândim toți, cât și când putem.
Nu îmi amintesc să mă fi ajutat cineva cu ceva vreodată. Poate nici nu am fost pusă în situații, nu știu. O singură dată, poate, deși nu e baș ajutor. Eram pe stradă și aveam breteaua de la sutien cumva întoarsă. O doamnă a pus mâna pe ea să o îndrepte, justificându-se că și fiica ei pățește la fel și nu își dă seama
Comentariu beton!15
băi, nu-mi aduc aminte nimic, deși sigur mi s-au întîmplat și mie chestii micuțe; io mai degrabă îs omu’ cu pivotu’, da’ nu ca să mă laud scriu aici; după cum bine știț, în majoritatea timpului cît învîrt covrigu’ dubiței pe panglicile de asfalt dupe minunatul tărîm mioritic, radioul stă pe România Cultural (wink-wink); iar ieri am auzit una de mi-a stat mintea-n loc (nu știu dacă a repornit): cică persoanele care se concentrează pe ajutorarea celorlalți (uitînd de multe ori de propria persoană) au de fapt niște tare din copilărie, cînd, în familie sau societate, au trăit situații tensionate în mod repetat și de aici nevoia de a preveni/rezolva conflicte; dimpotrivă, în societățile dezvoltate, stabile dpdv mai ales economic și social, individualismul este la putere;
iar dacă ne gîndim cum am reacționat, ca popor, la necazul refugiaților ucraineni, pare că așa stau lucrurile;
Comentariu beton!46
Cum ziceam mai sus.
Poate ca e in ADN-ul nostru, ca nație, o mostenire din strabuni (imi place sa cred asta), cand oamenii ajutau neconditionat si pe oricine, oricand, decat vreo trauma din copilarie?!
cum ziceam, pivot n-am avut da’ la cum arăta fabia aia de șifonată, e ultima lui grijă; am avut însă niște lemne să pună peste șanț, s-o scoată cu tractorul…
In 2021 eram in Norwegia si trebuia sa schimb 2 autobuze ca sa ajung intr-o localitate. Nu aveam cash la mine pentru ca plateam cu cardul. In primul autobuz imi spune soferul ca nu se poate plati cu cardul, doar cash. Pana la urma plecam si am zis ca la oprire voi cauta un bancomat sa scot bani si sa platesc. Ajuns acolo imi zice ca daca nu am card la o banca norvegiana nu pot scoate bani. Imi zice sa descarc o aplicatie si sa platesc biletul acolo. Am descarcat aplicatia dar nu functiona partea cu plata. Se oferta sa plateasca el biletul si sa mi-l trimita pe messenger. Nici la el nu a functionat. Atunci imi zice ca va vorbi el cu soferul urmatorului autobuz pe care trebuia sa il iau sa ma duca la destinatie fara bilet pentru ca nu functioneaza aplicatia, si s-a rezolvat.
Comentariu beton!44
Este că te-a speriat atitudinea „dacă nu funcționează… e gratis”? O vei mai întâlni!
Comentariu beton!17
In Copenhaga in metroul spre aeroport uitasem ca trebuia un bilet mai scump decat cel obisnuit de oras. Am intrat in vorba cu o tanara, mi-a zis ca ea are abonament care-i expira si in caz de control imi acopera ea din calatoriile care-i ramasesera.
Comentariu beton!23
Nu știu dacă sunt tentată să rețin mai degrabă lucurile nasoale decât pe cele bune, dar sunt tentată uneori să nu apreciez cum se cuvine ajutorul primit. De exemplu, alaltăieri, am făcut o greșeală în trafic, chiar în fața unei mașini de poliție. E o greșeală pe care o fac uneori, intenționat, dar cu mare atenție, fără să încurc traficul și, mai ales, fără să pun pe nimeni în pericol. Mă rog, exceptând faptul că alți șoferi văd ce fac și ar putea fi influențați negativ, să greșească și ei la fel. În fine, polițiștii au aprins girofarurile, eu am tras pe dreapta, vine unul dintre polițiști, un necunoscut, și-mi spune că o să fiu „30 de zile pieton”. Îmi scapă un „dar nu se poate să primesc un avertisment?”. „Sau 60 de zile…”. „Da, mai bine să tac.” Ia actele, merge la mașina de poliție, revine și-mi spune că „astăzi o să primiți doar avertisment”. De asemenea, am aflat că aparțin de „secția noastră de poliție.” Am răsuflat ușurată, am mulțumit frumos și am promis că nu o să mai fac. Și pe cuvânt că nu o să mai fac, aș muri de rușine să mă reîntâlnesc cu acei polițiști și să le pară oamenilor rău că m-au ajutat să nu-mi pierd permisul pentru 30 de zile. Mai mult, m-au ajutat să fiu un șofer mult mai disciplinat decât eram. Adică nu doar 99% disciplinat, ci 100%. Da, știu, uneori mai am tendința și să exagerez.
Comentariu beton!41
Am o vorbă pe care au ajuns prietenii să o citeze:
Venia nuovo pecata ciet(că la Vasilescu mai stie lume și latină, mai citim almanahe etc „iertarea cheamă noi păcate” cum ar veni.
E din „capcana mercenarilor”, pentru cunoscători.
Vei vedea că vei face la fel. Dacă ai fi luat 1000 euro amendă, a doua oară te mai gândeai
OldJohn, oare nu e „Venia nova peccata ciet”?
Pățit și eu. Neacordare de prioritate la trecere de pietoni. 4 benzi paralele, eu pe ultima bandă, fără alte mașini pe celelalte benzi, pietonul abia pusese piciorul pe carosabil, aveam tot timpul din lume să trec în siguranță. Tot așa, girofar după mine. „Domnu’ polițist, știți, nu am putut opri că puneam în pericol traficul”. Polițistul se uită la mine și râde: „Alo, domnu’, erați singur. Nu era nicio mașină în spate. Să vă trimit și la oftalmolog?” Mi-am cerut frumos scuze. „Da, așa este. Promit că nu mai fac.” Mi-a dat actele înapoi, însoțite de avertisment, nici măcar scris, doar verbal: „Domnu’, chiar așa, să nu mai faceți”. Și nu am mai făcut. 9 ani de atunci. Trecere de pietoni? Opresc regulamentar, frecvent îmi aduc aminte de faza asta. Mai sunt câteodată situații comice în care eu mă opresc la trecere, pietonul îmi face semn prietenește să trec. Ne invităm reciproc. Într-un final pietonul ridică mâna în semn de scuze că a trebuit să opresc pentru el și trece.
Comentariu beton!11
@ Anduța, așa e, dar cand îmbătrânești mai scapa cate o litera. Sunt bucuros că nu tre sa gugălesc după expresie
Să-ți aduci aminte de mine cand vei recidiva. 😘
Comentariu beton!12
OldJohn, nu-i nevoie să invoci vreo scuză pentru greșeala ta. Nu-s poliția limbii latine. Dar dacă aș fi și aș putea să te pedepsesc pentru această greșeală, clar nu ți-aș da amendă, ci doar avertisment. Când o să mai păcătuiești pe latinește, să-ți aduci și tu aminte de mine. :-))
Comentariu beton!17
Aveam vreo 6-7 ani. Mergeam cu mama la mare. Tata urma sa vina peste cateva zile, ca nu reusise sa-si ia concediu odata cu mama. Eram, amandoua, in tren, intre Constanta si nu stiu care Eforie. In Eforia aia, aveam o cazare din aia intr-o camera din apartamentul cuiva. In tren, in fata noastra, un cuplu la 50+, constanteni care mergeau la ceva tratament, la…Eforie.
Din vorba-n vorba (eu sunt, de cand ma stiu, tare vorbareata si, in plus, pe nepotica lor o chema tot Ruxandra), ne spun oamenii ca, daca nu merge treaba cu cazarea din Eforie, sa le dam un telefon ca au ei o camera libera. Ok. Politete de oameni intalniti in tren si pe care stii ca n-o sa-i mai vezi niciodata.
Ajungem in Eforie, ne astepta gazda la gara, ne-a dus acasa si am inceput sa ne instalam.
Dupa vreo ora, ajunge si gazdoiul, beat-ranga, pus pe scandal. Evident ca, in secunda doi, maica-mea a reimpachetat bagajele si duse am fost.
Bun. Si acum, ce facem? Stateam in drum, inca speriate putin cand hotaraste mama sa-i sune pe „prietenii” din tren.
Ii sunam, ne spun exact la ce ora avem tren spre Constanta, ne asteapta omu´ la gara, ne duce acasa si ne cazeaza intr-o camaruta cocheta, intr-o casa frumoasa, cu curte si pomi, la 5 minute de plaja.
In urmatorii 5-6 ani, in fiecare vara, camaruta noastra ne astepta.
Necunoscuti intalniti in tren, da?
Comentariu beton!97
Am și eu poveste cu necunoscută întâlnită în tren. Aveam vreo 20 de ani și, împreună cu prietenul meu, actual soț, plecasem în vacanță, „ca la 20 de ani, fără griji și fără bani”. Prima oprire era Sighișoara, unde aveam de gând să căutăm un camping, să punem cortul. În tren, intrăm în vorbă cu o doamnă mai în vârstă care, nici una, nici două, ne zice că putem să stăm la ea, că e singură, are loc destul și nu vrea nici un ban. Ne ducem, ne instalăm, doamna ne spune că ea a doua zi pleacă devreme, dar noi să stăm cât vrem, iar când plecăm să încuiem ușa și să-i lăsăm cheia în cutia de scrisori, ceea ce am și executat.
De unde a avut femeia aia curaj să aducă doi tineri necunoscuți, să doarmă cu ei în casă și pe urmă sa-i lase singuri în casă și să plece, nu știu! Probabil aveam mutre simpatice :))
Comentariu beton!49
Nu imi aduc aminte sa ma fi ajutat un necunoscut cu ceva fara ai cere ajutorul, cel putin nu cu ceva semnificativ.
In schimb m-a ajutat cineva cand am ajuns pe aceste meleaguri, o persoana pe care o cunoscusem cu cateva zile mai devreme, si care s-a oferit sa ne cumpere cu cardul lui de credit fara dobanda, mobila pt prima casa in care ne-am mutat (casa lui). A facut un drum de 260 de km cu noi sa ne alegem mobila, a platit totul si a fost de acord sa ii returnam banii lunar timp de doi ani.
La randul meu am facut ceva similar anul trecut cu o familie de romani nou venita pe aici, si carora le-am imprumutat o suma destul de mare de bani fara dobanda, si fara a le da un termen exact pt returnarea banilor. Ei nu mi-au cerut, eu m-am oferit auzind ca sunt la anaghie cu banii pt a plati gradinita celui mic.
Comentariu beton!39
Pe vremuri făceam foarte des drumul spre Tulcea, cu socrii și Dacia 1300. Nu exista să nu ia pe cineva de pe marginea drumului, în special copii sau bătrâni. Ne înghesuiam de stăteam ca sardelele, dar nu crâcneam, știam că nu trece mai departe dacă cineva de pe marginea drumului întoarce măcar privirea spre mașină.
În 2019 ne întorceam de la Suceava, eu cu soțul. La un moment dat se oprește mașina, noroc că aproape de un popas. În timp ce soțul se uita să vadă cam ce ar putea avea, am intrat în restaurant și îl întreb pe băiatul de la bar dacă poate să îmi dea un număr de telefon de la un service sau al unui mecanic. Era de Rusalii, totul era închis. Un domn care servea masa și a auzit conversația, ne-a spus că vine el să vadă despre ce este vorba, doar să termine de mâncat. Ce era să facem, am așteptat. Și omul a venit, s-a uitat, a plecat la mașina lui, a venit cu un gentoi de scule, ne-a rezolvat problema, dar a durat vreo oră. Nici nu a vrut să audă de plată. Era mecanic. Se mai întâmplă și minuni.
Aseară eram la supermarket și puneam în coș multe mărunțele după ce le scana casiera. Un domn care stătea aproape de ieșire vine cu o cutie la noi (erau mai multe pe pervazul lângă care era) și ne îndeamnă să le punem, să le transportăm mai ușor până la mașină. Că fiică-mea nu ia niciodată pungile cu ea în magazin, are un fix al ei. Chiar mi s-a părut un gest frumos.
Comentariu beton!26
@Ilenutza: să mor de nu mi-o pușcat o venă de draci la faza „fiică-mea nu ia niciodată pungile cu ea în magazin, are un fix al ei”.
Înnebunesc când aud faze d-astea. 🤬
100 flotări!
100 genuflexiuni!
1000 metri alergare! VITEZĂ!!!
P.S. Scuzați, Generalu’ OCD o ajuns la tastatură. Credeam că-i ocupat cu altele. 🤭
Comentariu beton!18
Jonh Temple @, am renunțat să mă mai enervez, zice că la portbagaj le așază pe căprării, în sacoșe. Și ea are chestii de OCD. Că de altfel, este enervant de ordonată. Cât privește flotarile, le fac eu, dar doar câteva, 3-4, că pe ea o doare la bască. 😁
Comentariu beton!15
București, 2009 (cred). Undeva prin fe-martie. Frig afară, dar soare și frumos. Plec la birou cu motocicleta.
Spre sfârșitul zilei se cam înnorase, dar nimic nu prevestea încă ninsoarea care urma să înceapă și care nu fusese prognozată de nimeni, nicăieri. Că nush dacă știți, dar când circuli cu motorul, prognoza meteo e cel mai bun prieten al tău.
Plec eu așadar de la birou (zona Alba Iulia) spre casă (bd. Timișoara). Băi, și pe la Academia Militară începe să ningă. Da nu oricum, așa, cu ură, tare și viscolit. Pana mea, i-am dat înainte, cu gândul să apuc măcar să urc dealul, că anvelope de iarnă pentru moto n-aveam…
Mi-am zis în cap că, în cel mai rău caz, măcar să trec de Răzoare și dacă e nasoală rău treaba, o las acolo, pe un trotuar, pe undeva și mă întorc după ea când se îmbunează vremea.
E, da dacă am apucat să urc dealul și am reușit chiar să ajung cu bine la Răzoare, m-a pocnit curajul și am zis că o iau încetinel-încetinel și ajung până acasă. Adică undeva puțin după Plaza, pe partea opusă.
Zis, făcut, am ajuns practic în fața blocului, dar pe sens opus. Ca să ajung la bloc trebuia să fac o întoarcere în U peste liniile de tramvai. Care, bineînțeles, înghețaseră bocnă și peste care, bineînțeles, m-am împrăștiat cu toată grația.
N-am pățit nimic, nici eu, nici motocicleta, dar era un bai: ca să îmi pot continua drumul, trebuia să o ridic. În mod normal reușeam să fac asta singură, pentru că era destul de ușurică. Numai că în situația aia, plasticul carenei plus ghețușul de pe șine a creat un efect de sanie… Așa că oricât m-am opintit eu și m-am strofocat, nu reușeam decât să o împing tot mai încolo și mai încolo, p-o parte. Măcar nu venea tramvaiul…
Cred că m-am opintit vreun sfert de ceas, timp în care au trecut pe lângă mine cel puțin 6537 de mașini, dintre care unele mai și încetineau, să vadă spectacolul mai de-aproape.
Un singur tip a fost atât de drăguț încât a oprit lângă mine, m-a întrebat dacă sunt ok, dacă m-am lovit și apoi cum să mă ajute.
După ce mi-a ridicat motocicleta, m-a întrebat dacă nu vreau să mă ajute să o parchez pe marginea drumului și să mă ducă cu mașina acasă.
I-am mulțumit din suflet, i-am arătat cu degetul blocul unde stau, literalmente la 50 de metri de locul respectiv și i-am zis că sunt ok.
A insistat totuși să vină cu mine, să se asigure că ajung cu bine și nu mă mai împrăștii încă o dată, așa că a urcat în mașină, s-a pus în spatele meu cu avariile și m-a condus până la scara blocului. M-a urmărit să vadă că am parcat cu bine și s-a făcut nevăzut.
Dacă nu era el, dracu știe cât mai stăteam ca proasta pe șinele de tramvai. Probabil până ar fi venit primul tramvai și n-ar fi putut să treacă…
Comentariu beton!69
Auzi, asta se întâmpla înainte sau după ce-ai început războaiele cu grasa interioară?
Înainte, înainte. Avea motocicleta 160 de kile și io 100 :)) De ce?
Comentariu beton!11
A, nu, fără vreun motiv anume. :)))))))))
Îți imaginezi în cap cum eram eu o bilă mică, rotundă și îndesată, încercând nădușită să trag de sărăcia aia răsturnată în mijlocul drumului și râzi cu sughițuri, este? :))))
Comentariu beton!27
@Iulia, să tragi??? Nu, boss, să ÎMPINGI. :)))))
Băi, tehnic vorbind, încercam să o salt, nu să o împing. Cam cum face fata asta de pe la secunda 0:35:
https://youtu.be/-V-kw2zUkSI
Bine, la mine proporțiile erau umpic invers – adică io eram cam cât motocicleta ei și motocicleta ei cam cât mine. Nfine, detalii tehnice :))))
Ce mă întristează pe mine cel mai tare este că nu-mi aduc aminte de ceva bun venit din partea cuiva total necunoscut, deși sunt ferm convinsă că mi s-au întâmplat, fie ele și chestii mărunte. Și uite cum îngoș eu statistica aia de ziceai la început că suntem mai înclinați să ne aducem aminte nasoalele…
Dar ia să fiu eu optimistă și să zic că de acum încolo mi-oi nota pe undeva 🙂
Comentariu beton!17
@MV,
Este doar o senzatie sau de cand nu mai sunt manute rosii se scrie mai mult pe aici ?
Comentariu beton!18
O să aflăm mâine. 😀
@Daniel: nu-i deloc senzație. Chiar comentează mai multă lume ca-nainte.
💪😎👍
Comentariu beton!12
Pe mine m-a pus nevasta să scot notificările, asta dupa ce mi-a raspuns la intrebarea din articolul de față.
Pot să scriu și răspunsul ei?
@OldJohn: scrie, cum să nu. Este loc și pentru OldJane. 🤣🤪🤣
Ce se întâmplă mâine???? Reapar mânuțele roșii? Și eu am observat că s-au înmulțit comentariile de când au dispărut.
Anul trecut prin vara am plecat cu cumnata-mea la un cimplex nou in partea opusa a orasului. Eram cu bicicletele la o intersectie si ne tot intrebam pe unde trebuia sa o luam pentru ca tocmai se daduse in folosinta o pista de biciclete care ducea fix la complexul cu pricina. Un barbat tot cu bicicleta s-a oprit fara sa il intrebam si ne-a arata drumul. Pentru noi a fost un gest frumos. Omul putea sa treaca pe langa noi si sa nu zica nimic si noi am fi ales cu siguranta drumul vechi care era destul de periculos.
Si domnul sot a patit-o si el tot cu bicicleta (speed bike). I s-a spart o roata, dar atat de rau incat a trebuit sa sune la service. Poate va intrebati e e atat de greu sa schimbi o roata de bicicleta? Al meu sot e priceput la chestii din astea si are kitul de reparat cu el tot timpul. Numai ca acum se strambase si ceva la roata si nu avea cum sa repare de unul singur fara uneltele necesare. Cei de la service i-au zis ca vin cam intr-o ora si cum se uita el ce ar putea sa faca in timpul asta, a venit un barbat care locuia prin apropiere, l-a intrebat care e priblema, a plecat a venit cu sculele necesare si au reparat roata impreuna. Si evident fara bani…
Mai am si alte intamplari di astea dar astea ahu fost cele mai recente.
Comentariu beton!17
Și eu am avut parte de asemenea povești, însă am fost eu de cealaltă parte, cea care a acordat ajutorul. La vremea aceea nu mi s-a părut un efort prea mare, dar îmi închipui că de dincolo, de la cel ajutat, s-a simțit ca mâna providenței.
Eram într-o duminică pe coclauri la o alergare, prin păduri pe lângă Sighișoara, singur cuc, când la un moment dat mă întâlnesc cu doi tineri, un el și o ea, transpirați, împingând cu greu un ATV. Cei doi mă opresc și mă întreabă dacă știu unde ne aflam. Știam prea bine, eram într-o pădure, la mijloc de codru des, undeva la vreo 7 km de cel mai apropiat sat.
Mi-au povestit că erau la bunici, s-au urcat pe un ATV împrumutat de la un vecin și au plecat la plimbare prin pădure fără să știe traseele și nu doar că s-au rătăcit, dar au rămas și în pana prostului, fără combustibil, departe de civilizație. Semnal la tefonul mobil nu era, ca să poată cere ajutor, așa că mergeau pe potecă împingând de ATV cu gândul că vor ieși undeva, cândva, la vreun drum. Când le-am povestit că dacă ar fi continuat pe poteca aceea, ar fi intrat mai adânc în pădure, le-a căzut fața.
M-am gândit cum aș putea să-i ajut. În ultimă instanță, puteam alerga până în sat și să mă întorc mai târziu la ei cu o sticlă de benzină. Dar asta avea să dureze. Mi-am adus aminte însă că pe o vale din apropiere se afla o stână. Așa că le-am propus să îi scot la stână. Am trecut eu alături de tânăr la împins ATV-ul, dacă tot eram la mișcare, și după vreo oră de hăis și cea împingând de coarnele taurului, am ajuns cu ei la stână, iar ciobanul a fost de acord să le dea câțiva litri de benzină. La plecare băiatul se scotocea prin buzunare după bani, să mă răsplătească, i-am zis nici să nu se gândească, l-am salutat, i-am urat succes și mi-am văzut de alergarea mea.
Dar povestea nu se termină aici. Săptămâna următoare am dat o fugă până la piață. Pe când mă învârteam eu pe la tarabe, mă aud strigat, mă întorc și de după un cântar îl văd chiar pe tânărul meu, alături de o bătrânică care vindea roșii. Pentru cine nu știe, la Sighișoara în piață vin sâmbăta de pe sate țărani cu marfă locală din grădinile lor. Ce s-o mai lungim! Nu m-a lăsat să plec fără să îmi umple o sacoșă cu roșii, știți voi de care, de-alea mari, ca de la bunici. Coincidență? Karma? Oricum o fi, se cheamă că am plecat acasă cu o sacoșă plină cu câteva kile de karma dulce și zemoasă.
Comentariu beton!75
Deci la piata in Sighisoara se gaseste karma?
Comentariu beton!25
Asta a fost karma vegană, așa, ca de la mama ei, dar eu mă bucur și când o găsesc la karmangerie.
Comentariu beton!18
18-20 ani, grup de vreo 8 tineri, nu mai aveam bani în buzunar ,eram la limita de avarie, dar pe atunci o conserva/zi și multa voie buna, erau suficiente. Țneam morțiș sa ne deplasam cu rucsacii în spinare, din pct A , în pct B,undeva spre un munte. Mergeam de.a lungul căii ferate,într-un soare orbitor. Am auzit suieratul locomotivei, și la mișto (mai bine spus , fără speranța, dar cu dorinta), am făcut semnul de ia-mă nene. Spre stupoarea noastră, mecanicul a oprit locomotiva ( nu avea vagoane atașate).Știu ca a fost stupoare, apoi chiuituri de bucurie și sunetul bocancilor in timp ce ne precipitam spre noul mijloc de transport. Ne-a îngrămădit jumătate în partea din fața a locomotivei, cealaltă jumătate în partea din spate. Nu vreți sa știți cât de încântați am fost. A oprit locomotiva înainte de a ajunge în gară, și am coborât cu toții într-o pădurice,sa nu fim vazuti. Ne-a scutit de vreo 20 km de mers pe jos, ca na, pe atunci nu aveai multe legături sau variante de tran.Nu a vrut bani. Undeva in anul 1992.
Comentariu beton!69
Ceva similar am pățit și eu. Cam tot prin anii aceia.
Ori era același conducător de locomotiva care făcea fapte bune, ori eram în același grup 😁
Comentariu beton!12
Si pe mine tot cu masina :)))). Am ramas blocata cu masina intr-o fundatura aglomerata, deja ma pierdusem si nu mai stiam ce trebuie sa fac, cand m-a ajutat cineva sa ies. Adica efectiv s-a suit la volan si mi-a scos masina de acolo, pentru ca a realizat ca ma pierdusem si nu mai stiam nici cum ma cheama…
Dar, cea mai importanta poveste e cea pe care am mai spus-o, cum intr-o seara tarzie de iarna cu -15 grade, cineva, o doamna, l-a intrebat pe baiatul meu daca il poate ajuta cu ceva. Mie nu imi pornea masina, el ma astepta sa vin sa il iau. Atunci mi s-a restabilit increderea in lume. Pacat ca n-am sa stiu niciodata cine e. As fi vrut sa-i multumesc.
Comentariu beton!26
Cred ca era prin iarna 2003 , intr-o dimineata cobor din autobuz in Floreasca si o iau printre bloculetele alea de 4 etaje ca sa ajung la ore si cum mergeam eu asa repejor prin frig ca deja era tarziu, cu coada ochiului vad in fata unei scari de bloc o haita de caini maidanezi …care instant au inceput sa ma latre si sa vina spre mine eu deja am inceput sa fug dar era cam greu intr-o fusta lunga cu lanturi ( pt ca perioada rock) si adidasi ( pt ca saracie) prin zapada si imi dau seama ca nu am nici o sansa sa ma indepartez destul , decid sa ma opresc cum am vazut eu la tv, daca stai si nu reprezinti o amenintare te lasa cainii in pace – un kkt , m-au incercuit si unul din ei m-a muscat de picior in spate , speriata ridic fusta deasupra genuchilor si am inceput sa alerg ca disperata cu 6-7 caini dupa mine … cateva momente mai tarziu aud urlete/fluieraturi de la cativa muncitori care erau la o constructie care au reusit cumva sa opreasca animalele …a urmat perioada de anti-rabic la Colentina , dar si acum tremur cand imi aduc aminte de clipele alea de groaza , mai ales ca pe acolo era semi-pustiu ff rar ma intalneam cu cate o persoana , cel mult un coleg de liceu si cat noroc am avut sa ma vada oamenii respectivi si nu numai asta , sa ma ajute …altfel nu stiu ce deznodamant ar fi avut dimineata aia .
Comentariu beton!38
In 97 am decis cu 2 colege sa facem revelionul la camin. Pe 31 dimineata, zapada proaspat cazuta, pustiu pe strada, vreo 4-5 caini se lanseaza latrand in viteza spre mine. Eu oricum ma misc greu, aveam si bagaje, ma si vedeam mancata. Norocul meu ca a trecut o masina, a claxonat soferul suficient cat sa puna pe fuga cainii, sa pot ajunge la camin, vreo 10 m mai aveam.
Comentariu beton!17
Nu m- a ajutat niciodata un necunoscut .Mi-as fi amintit cu siguranta ,pentru ca de fiecare data cand ajut necunoscuti ma gandesc ca eu nu am avut norocul asta .
Comentariu beton!15
Eu am întâlnit un caz invers, o persoană care nu a vrut să fie ajutată de un necunoscut. Îmi parcasem mașina în fața blocului și văd trecând prin față o băbuță încovoiată sub greutatea unei sacoșe de cumpărături. Cobor din mașină, o întreb dacă are nevoie de ajutor. Nu, nu, zice băbuța și dă să plece grăbită. Mă uit după ea. O văd că după câțiva pași pune sacoșa jos și se oprește. Nu mai putea. Mă duc la ea și îmi ofer din nou ajutorul. Avea o privire speriată. Îi zic să nu se teamă, femeia pare că înțelege, mă lasă să îi car sacoșa. Mergem așa, încet, vreo 50 de metri, povestim puțin, mai mult eu decât ea. Apoi îmi cere să-i dau sacoșa, îmi zice că deja a ajuns, că e aproape, că e fiica ei acasă, că o așteaptă în fața blocului. Nu a vrut sub nicio formă să o mai ajut. Mi-am dat seama că îi era frică să nu aflu unde stă, să intru peste ea în casă, să o jefuiesc, așa că nu am mai insistat. Am urmărit-o cu privirea până a dispărut încet printre blocuri, oprindu-se la fiecare 10 metri. Mi s-a părut trist.
Comentariu beton!33
@Adi, și eu am avut o experiență cu o doamnă în vârstă care nu mi-a acceptat ajutorul. Eram într-un magazin, doamna se deplasa cu un cadru și se pregătea să își pună cumpărăturile în sacoșă. M-am oferit să o ajut și mi-a spus „Nu, mulțumesc, trebuie să ne descurcăm singuri.”
Comentariu beton!12
Cu vreo 14 ani in urmă, până sa aflu cu adevărat care imi sunt problemele de sănătate obisnuiam sa leșin destul de des!
Mi s-a intamplat lucrul acesta intr-o dimineața in timp ce asteptam trenul. Intr-un via-vai de persoane,un domn s-a oprit, m-a ajutat sa ma asez si m-a intrebat daca poate suna pe cineva pentru mine. Si a facut asta si îi mulțumesc! Am ajuns la urgențe, cu soțul lângă mine si o tâmplă care imi sângerăra in urma căzăturii. O singură persoană, care astepta trenul la fel ca mine si care l-a luat pe urmatorul doar ca sa ma ajute!
Comentariu beton!34
Acum cateva saptamani, intr-un piano-bar, o fata tanara si frumoasa (care era la masa de langa, cu partenerul si inca un cuplu) a venit la mine, s-a prezentat, si mi-a zis „Te urmaresc de ceva vreme si vreau sa iti spun ca esti nemaipomenita. Se vede pe chipul tau ca te bucuri sincer de muzica si de oamenii din jur. Sa nu te schimbi niciodata. Si daca nu ti-ai gasit inca „iubirea vietii”, sper sa o gasesti, pentru ca meriti”. Am ramas masca. Nu cred ca mai e nevoie sa zic cum m-am simtit. N-o sa uit cuvintele astea niciodata.
Comentariu beton!42
M-a ajutat un nene pe trenul bucuresti-brasov, a coborat dupa telefonul meu care mi cazuse cand stationa trenul si el saracu a ramas si cu telefonul in mana si pe jos ca trenul a plecat si eu am ramas inmarmurita. Erau colegi de ai lui in tren si l au sunat si i-am luat datele iar cand am revenit in bucuresti ne am intalnit sa mi l dea🙂
Comentariu beton!27
De-aici și vorba aia că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. :)))))))))))
„Tot internetul e plin de oameni care se plâng de câte ceva, în timp ce postările despre lucrurile bune care li se întâmplă le numeri pe degete.”
There you go…cum zice americanul 🙂
Motivul pentru care nu ma mai uit pe internet sau la stiri de aproape un an. Cu mici exceptii, blogul tau fiind una dintre ele 🙂
Comentariu beton!12
Eu am mai povestit patania cu masina de spalat. Pe scurt tehnicianul care trebuia numai sa o monteze, a dat jos uscatorul, a aruncat masina veche, a montat-o pe cea noua, a urcat uscatorul, si pe deasupra a si maturat. Eu si sotul meu sintem pensionari, n-am fi reusit singuri.
Comentariu beton!30
2018, vacantuca de 1 mai, eu pe troti cu fii-mea intre Dristor si Salajan (in drum spre o anume farmacie ca ne trebuia nu stiu ce). La un mom dat ne-am oprit sa bem apa si mi-am lasat telefonul acolo, pe banca. L-a gasit „un domn in varsta” (omul bun nr 1) si l-a dus la farmacia veterinara de la parterul blocului de acolo. La farmacie, dna farmacista (omul bun nr 2) a butonat telefonul, a gasit numarul salvat ca „sotzul” si l-a sunat: domnu’, domnu’, veniti sa recuperati telefonul sotiei.
Pe farmacista am cunoscut-o, ca am mers sa-i multumesc din suflet, cu un buchet de flori. Pe domnul in varsta nu, nici farmacista nu-l cunostea, a adus telefonul, a rugat-o sa se ocupe ea ca el nu se pricepe, si dus a fost.
Vara lui 2022, prin Bulgaria, venind dispre Albania, ni se rupe (si aici probabil vorbesc prostii, dar ideea e importanta) un manson de la furtunul de alimentare cu apa a cutiei care raceste motorul (repet, probabil e o duda ce zic, dar ideea era ca masina se incingea f tare si nu puteam continua spre casa). Duminica, toate alea inchise. Gasim un bar unde intram sa bem un suc si ne vaitam intre noi (eram 3 masini, deci oameni multi). Barmanul ne aude, intelege vag si-l cheama pe Nea Cutare, un batran care are un cimitir de masini. Care el nu vorbea ro/eng, noi pauza bulgara. A cerut sa vada masina, s-a ingropat in motor vreo 5 minute, dupa care ne-a luat cu el in curtea alaturata unde avea cimitirul de rable. Cauta vreun sfert de ora, face semn ca nu, il ia pe unul dintre noi de mana (cel ce parea mai mecanica-oriented) se urca in masina si pleaca. Se intoarce dupa juma de ora cu prietenul nostru murdar pana la nas, ca-l pusese sa scobeasca intr-o rabla din alt cimitir pana a gasit mansonul cu pricina. S-a ocupat tot el sa-l monteze si ne-a urat drum bun si sanatate. Cu greu, cu foarte greu i-am indesat niste zeci de euro in buzunar.
Comentariu beton!45
Cu muuult timp in urma, dupa o vizita la niste prieteni dintr-un oras de provincie din vestul tarii, in trenul de intoarcere am fost foarte elegant deposedata de portmoneu, cu tot ce se afla in el, respectiv bani si acte. Schema era foarte simpla, hotii te filau din gara, urcau pe langa tine in tren, isi faceau treaba dupa care sareau pe alta usa inapoi pe peron exact cand pornea trenul, ca tu sa ramai ca proasta in tren sa nu mai poti face nimic. Nu mai stiu exact cum s-a derulat toata treba dupa aceaa, cu nasu, cu politie, etc, stiu doar ca in tren am intalnit un tanar Fat Frumos care lucra in ceva structuri gen politie, secu, si care mi-a dat o bancnota foarte mare ( ceva gen 500 lei acum) ca nu avea omul marunt, ca sa pot ajunge acasa, ca mai aveam de schimbat niste mijloace de transport. Culmea ca l-am sunat de cateva ori dar din diverse motive nu am mai reusit sa ne vedem sa ii inapoiez banii.
Comentariu beton!26
Noiembrie 2022. Bateria bătrânului Passat începe sa dea semne de ducă. După o pornire la cabluri, ajuns la munca, iar pornire la cabluri și plecat de la munca, mă duc eu, moț, la un service să mi verifice încărcarea la baterie. Las mașina în hală, mă duc în birou, ca eram printre cunoștințe. Hi hi hi, ha ha ha, nu mi dă prin minte sa le spun băieților din hală sa trântească mai tare capota…Plec de acolo, mi au spus ca bateria trebuie obligatoriu schimbata, io… Batman. Las’ ca poate mai duce. După 2 zile, iau copilu’ din dotare sa l las în stația de Bus și eu sa mi vad de drum pana la munca. (precizare: locuiesc în Cta, muncesc la Cernavodă). Buuun, las copilu’ la stație, trec de sensul de ieșire din oraș spre Agigea, intru în depășire după sens, după ce ma asigur f f f bine, ca ploua și torențial, fac cca. 100m șiiiii BUUUUM, capota peste parbriz! Eram pe banda a doua, da? Pun frână, de era sa ma fac afiș pe parbriz, mă uit ca proasta în spate, sa nu fi avut mașina, în față sa vad ce dracu s a întâmplat. Opresc mașina, pun avariile, mă dau jos. Capota nu prinsese cârligul, de când fusesem în service, și s a gândit ca poate e nevoie de o mai buna ventilație p acolo. Io, în uniformă, (politie, da?), ploaie torențială, parbrizul doar puțin fisurat, încercam sa apăs capota sa se prindă cât de cât în cârlig… Sanchi, era ca valurile marii, nici nu mai ajungea în gaură… Claxoane, îndesari prin frigider cred… 10 min n a oprit nici p_lea. Io dădeam disperata din mâini. Oprește până la urmă un tip, pe banda 1, deci traficul oarecum se cam înghesuise, încearcă și el sa o apese, sa intre, nimic. Ma duc la portbagaj, sa caut ceva s o prindem. Ce găsește minunata de mine? Un umeraș! Scoatem cârligul, prindem de capota, hai sa apasam sa între și pe bord… Pl, mai trb vreo 4 5 cm! Omu, mai rațional, zice: D-na, mutat-o mașina în spate la a mea. Mut mașina, între timp, omu găsește o sufa de vreo 10 m. Hai s o prindem cu asta, legăm și vedem ce iese. Da’ cu ce tăiem 10m de sufa? Hai c am găsit și cutter. Io apăsam pe capota, omu strângea chinga. Cred ca mi ajunsese ploaia și n…izmene. Ii mulțumesc, pleacă, fără sa vrea nimic. Ma urc și eu în porumbarul meu, sun la muncă, sa le spun ca n ajung la 8.00 și o iau catinel spre autostrada. Ca doar nu era s o iau pe drumul vechi. Și uite asa, cu 60 la oră, cu avariile puse, am ajuns la Cernavodă. Sa i dea bunuțul sănătate Omului!
Comentariu beton!26
In general oamenii ignora cu gratie cand un necunoscut are nevoie de ajutor. Chiar ceva usor, fara efort, nu mai vorbesc de cazurile in care trebuie timp, munca.
Si sunt destui care gasesc nimerit sa faca bascalie, eventual.
Cred ca si eu am fost ajutat. Nu imi amintesc acum cazuri de ajutor de la oameni total necunoscuti, dar doua cazuri de cvasinecunoscuti.
Cu mult timp in urma aveam nevoie de stick de net de la RDS. Tehnologia Wi-Fi era inca SF, ca si smartphone-urile, iar eu aveam nevoie mare de acel stick. Dar asteptam deja de 6 luni iar RDS „nu avea stoc”. Discutam la tigara cu un coleg si vine alt om din firma, cu care nici nu ma salutam, spune ca a auzit conversatia si ma poate ajuta, ca a lucrat la RDS si poate vorbi pentru mine.
A doua zi imi spune ca pot merge la sediul RDS sa iau stickul. Si asa a fost.
Imi pare foarte rau ca nici macar nu m-am gandit sa-i multumesc (ne vedeam rar). Dupa vreo 2 saptamani la birou ma intreaba daca s-a rezolvat. I-am multumit, cu capul in pamant. Stickul ala nu era moft, aveam nevoie mare de el. Nu a vrut sa primeasca nici macar o cafea.
––
Un caz recent, tot cvasinecunoscut. Aveam un serviciu groaznic, care trebuia schimbat urgent. Am fost acceptat la un interviu pentru o firma buna, dar nu stiam ce trebuie pregatit pentru interviul tehnic. Job descris foarte generic, recrutorul tamaie pe partea asta.
In firma lucra o fosta colega de munca, fuseseram doar noi doi pe aceeasi echipa, cot la cot, 2 ani, si consideram ca aveam o relatie de prietenie, nu doar colegi. Am rugat-o sa se intereseze in ce consta interviul. Nu ma asteptam si nu voiam sa primesc testul (nici pe departe), ci doar sa stiu pe ce sa ma axez. Mi-a raspuns greu, ca nu stie, ca ea are alta activitate, ca nu are pe cine sa intrebe. Am rugat-o sa vorbeasca, daca se cunoaste, cu oameni din echipa pentru care era interviul. „Nu a putut”.
In aceeasi firma lucra alt om de la un fost serviciu, cu care nu cred ca schimbasem mai mult de 2 saluturi. L-am contactat, cu rusine, intrebandu-l daca stie in ce consta interviul, dupa ce i-am amintit cine sunt (si-a amintit vag). In jumatate de ora mi-a dat documentatia asa cum trebuie. Am luat interviul.
O prietena (pe care o consideram buna prietena) „n-a putut”. Desi se cunostea cu cei care mi-au devenit colegi de echipa si desi documentatia era usor de gasit direct (cum am aflat). Un cvasinecunoscut a putut.
––––-
Cel mai fain exemplu e aici. Am citit dupa ce povestea s-a incheiat fericit. Da, stiu, multi vor spune ca a ajuns acolo din vina lui. Mai interesant mi se pare insa cum au reactionat unii oameni si cum s-au mobilizat.
https://forum.softpedia.com/topic/1221412-mancare-gratis-bucuresti/
Comentariu beton!16
Știi că m-am enervat citind al doilea exemplu, nu? Fmm.
Nu e caz singular ce ai pățit, la fel am remarcat și eu că mai degrabă te ajuta un cvasinecunoscut decât un prieten. Nu am înțeles mecanismul din capul lor… In schimb eu continui sa ii ajut, poate se prind până la urma că e un fel de a le bate obrazul
Comentariu beton!14
@Mihai – da-ti seama cum m-am enervat eu. O consideram persoana apropiata. Aveam nevoie de o simpla informatie, nu-i lua mai mult de 10 minute. Nu ajutor, nu documentatie de invatat, in niciun caz pile. Mi-a zis doar ceva in scarba (care era total inutil).
Cand ne-am vazut la birou, era toata numai un zambet.
@Mojo, asa-i. Am mai vazut si patit personal si cu alte ocazii. Oameni care, la suprafata, sunt prieteni/amici dar cand e vorba de a oferi un ajutor MINOR se fac ca ploua. Desi nu ar avea nimic de pierdut.
Eu personal ii ignor si raman doar parteneri de conversatie la tigara, daca ne intalnim intamplator. Si atunci vorbim despre fotbal si vreme.
Hmmm, am o poveste, nu e deloc recenta, dimpotrivă, au trecut suficienți ani cât sa fi trecut psihic peste momentul respectiv. Ne întorceam din vacanta din Bulgaria, cu fiul nostru de 4 ani. Mai aveam cam 90 km pana la granița, într-o zona cam pustie, când vedem cum iese un firișor de fum de sub capota. Jur ca asa arăta, ca un firisor, nimic mai mult! Tragem rapid pe dreapta, soțul meu se înarmează cu extinctorul și incepe sa pulverizeze conturul capotei, după care ridica ușor capota. În acel moment a izbucnit o ditamai valvataia. Am apucat să-l extrag pe fiul nostru, desculț, căci atipise un pic, trolerul lui, geanta cu actele și ne-am depărtat de mașină. A durat 2 secunde sa ia foc cu totul. Ne uitam pur și simplu cum arde, fără nicio posibilitate de a face ceva. Sunat pompieri, între timp s-au mai adunat ceva masini. Pana au sosit pompierii masina noastră era scrum. În fine, ce voiam sa zic. Ne-au îndrumat sa mergem sa dam declarații în localitatea imediat următoare, nu mai știu cum se numea. Nu aveam cu ce merge, evident. În acel moment, din coloana care aștepta a ieșit un minivan de Ucraina, cu 2 părinți și o fetita, care nu vorbeau decât o boaba infimă de engleza, dar s-au făcut înțeleși: va ducem noi unde aveți nevoie. Nu numai ca ne-au dus, dar au și așteptat pana am făcut rost de translator, am dat declarații, am primit permisiunea sa plecam. A durat vreo 4 ore pana am rezolvat cu toate formalitățile, timp în care au stat după noi și ne-au dus apoi până la Giurgiu, unde ne-a așteptat un prieten. Nu au acceptat absolut nicio compensație din partea noastra, financiara sau de alta natura. Am vrut sa le dam bani , sa le facem plinul, am vrut să-i dau fetitei lui cerceii pe care ii purtam atunci, dar sub nicio forma nu au primit nimic. Au trecut 10 ani de atunci și încă ma impresionează profund povestea asta.
P. S. Bănuiesc ca la genul asta de ajutor te-ai referit, Mihai, nu? Ca altfel pot să-ți spun ca eram la coada la supermarket, la casa, eu fiind a 3-a persoana și având în mână fix o caserola de zmeura și 2 iaurturi. În fața mea un tip cu același număr de produse. S-a uitat la mine zâmbind și m-a poftit în fata lui. Se pune?
Comentariu beton!50
Normal că se pune.
N-a fost ultima dată când cineva necunoscut m-a ajutat, dar pentru mine aia e definiția. Eram studentă și veneam de la bunici din vacanță. Trenul nevea de la Galați. eu urcam la Adjud și stația de destinație era Timișoara – 13 ore în trebul ăla, la sfârșitul anilor ’90, in ianuarie. Cred că erau -25 grade afară, și cam tot atâtea erau și în tren. Îmi amintesc că m-am culcat, în frigul ăla. Aveam un singur vecin de compartiment, un băiat cam de vârsta mea. M-am trezit după vreo două ore, îmi era ciudat de cald…Omul își dăduse jos puloverul de lână (unul din ăla, lână adevărată, împletită manual…mama lui de pulover!) și mă învelise pe mine. Mi-a zis că aș fi degerat altfel. Nu știu cine era, a coborât la Toplița, însă de atunci mă tot gândesc câți dintre noi și-ar da haina jos, la -20 de garde, ca să- protejeze pe altcineva complet necunoscut.
Comentariu beton!65
1. Tânăr și prost, am luat credit să cumpăr un teren, ca să-l vând mai scump, că erau imobiliarele pe val. M-au prostit cu PUZ-ul: mall, grădiniță, școală nouă, parc, și-am luat teren la dracu-n praznic. L-am luat cu 12E/mp și apoi a venit criza și prețurile erau de 3-4E/mp. Rata era tot 200E/lună. Ai mei aveau un mic business care prospera, au plătit ei ratele, cu anticipație, într-un an de zile era deja lichidat. Nici acum nu am reușit să vând terenul ăla măcar la 10E/mp.
2. Vechiul meu Logan, fără ABS, ploaie de vară, gume de iarnă. Mergeam și cam tare, să prind verdele. Ăla din fața mea pune frână să oprească la roșu, eu văd prea târziu, frânez, poc! Cobor, mă uit: bara mea înfiptă în cârligul lui, numărul meu varză, la el bara crăpată. Coboară și el, se uită, zice „Păi ce făcuși, bre?” Zic „Am văzut prea târziu că puseși frână. Îmi pare rău…” Zice el „Păi să-ți pară. Bara costă 200 de euro”. Mi-a picat fața. Era și sfârșit de lună, aveam rate, cheltuieli, nu mai lipsea decât gaura asta, așa că-i răspund: „Am asigurare, mergem la poliție” la care el râde și zice „Bara era deja ruptă, bre, tot unul ca tine fuse. Mergi liniștit că îmi dădu ăla asigurarea, acu’ mergeam la service să o facă”.
3. Am rămas în pana prostului și veneam de la benzinărie cu un PET de 5 litri plin. Realizez că nu am pâlnie să torn în rezervor. Rabla mea bloca prima bandă, toți mă claxonau. Vine o dubă de jandarmerie, oprește în spatele meu cu girofarurile pornite. Un jandarm coboară din spate și mă întreabă de ce am oprit acolo. Îi arăt bidonul cu benzină, îi zic că am rămas în pană dar n-am cu ce să torn în rezervor. Se duce la dubă, scoate o sticlă de Cola de jumate, varsă conținutul la canal, o taie cu un briceag și face o pâlnie, zice „Ține-o tu la rezervor că torn eu”. I-am mulțumit, am vrut să-i dau bani să-și ia altă Cola, nu a vrut sub nicio formă, au stat în spatele meu cu girofarurile până am pornit și m-am pus în mișcare.
Comentariu beton!38
Chiar aseară, la urgente. Soțul meu parca mașina, eu am luat-o inainte cu fi-miu care abia se ținea pe picioare. Recepționerul m-a crezut cind i-am spus ca e negativ la Covid si Influentza, teste făcute cu o seara inainte, însă aplicatia care arată asta pentru fi-miu e pe telefon la ta-su, care e sponsorul. Mi l-a bagat in triaj, fără sa ma pună sa mai aștept pina vine ta-su, care a aparut dupa citeva minute pe motiv de parcare plină. Asta se întîmpla aseară in Abu Dhabi. Un necunoscut ne-a ajutat necondiționat.
Comentariu beton!26
Acum câțiva ani eram pe șoseaua de centură care continuă autostrada E75 a Atenei, care vine de la Thesaloniki, unde traficul era bară la bară din cauza unor lucrări. Mi s-a încins Dacia de scotea aburi, așa că am ieșit pe undeva prin cartierul Nea Filadelfia, pe niște străduțe mici si case liniștite. Am oprit lângă un pomișor care se prefăcea că dădea umbră si am ridicat capota să se risipească vaporii iar eu stăteam sub pomișor si fumam rezemat de gardul din fier forjat al casei de lângă. La un moment dat din casa iese o femeie care se îndreaptă spre mine și-mi întinde o tavă pe care era un pahar cu apă rece. L-am luat si am băut apa i-am zis mersi si femeia a plecat fără un cuvânt.
Comentariu beton!37
Okay, eu sunt femeie dar bărbatul care m-a ajutat o data necondiționat, nu era nici el vreun Jean Valjean. Era un asiatic juma’ de buletin cam ca mine, eram in Viena cu doua geamantane mai mari decât noi doi la un loc, trebuia sa le târâi pe strada sa ajung la gara sa iau trenul spre Romanica. Eram f tânăra și cam dezinformată pe atunci, preconizasem traseul mai scurt, prin 2001 când se întâmpla toată treaba asta, Dl Google nu era încă la putere. Cert este ca prietenul meu asiatic când m-a vazut chinuita așa, s-a oferit sa ma ajute. In momentul când a vrut sa ridice geamantanul in mâna, s-a înclinat puternic in partea stânga. Îmi venea sa rad in hohote, m-am abținut cu greu ca sa nu ii rănesc egoul și sa îmi pierd ajutorul. Au fost N persoane care m-au ajutat de-a lungul vieții mele zbuciumate, dar el mi-a rămas in minte pt determinarea pe care a avut-o. Nu s-a lăsat pana nu mi-a adus bagajul la peron cred. Cu regret cu siguranța pt neinspirația de a ma ajuta dar complet dezinteresat, și-a văzut de trenul lui după ce și-a încheiat minunatul gest de ajutor.
Comentariu beton!27
Ce să fac, tot o automobilistică îmi amintesc 😀
Toamna lui 2017, mergeam la plimbare cu maşina cu taică-meu în nişte comune din jurul Piteştiului. Era vremea nucilor. Cu ochii după nuci a dat cu spatele până într-un şanț. Toată partea dreaptă spate stătea înclinată în şanț. Nu aveam cum să ne descurcăm singuri chiar dacă treceam eu la volan şi el împingea din spate. Aşa că ne-am pus în mijlocul drumului (foarte rar circulat) şi am aşteptat să treacă cineva. După vreo 20 de minute a trecut o dubiță cu 3 indivizi, care au oprit şi apoi au împins la maşină în timp ce taică-meu opera la volan. Nu au vrut să accepte nimic.
Comentariu beton!18
Ultima oara m-a ajutat o doamna la pensie.
Eram pieton in Bucuresti, pe la aviatorilor, mergeam spre casa. Un om al strazii, aflat sub influenta a ceva si cu siguranta cu probleme psihice, a inceput sa se ia de mine, rau.
Nu ma mai lasa, numai porcarii tipa dupa mine, ce o sa-mi faca el, era si tanar si in putere si ma urmarea.
O doamna in varsta m-a vazut disperata la trecera de pietoni si a venit si m-a luat de brat, a zis sa mergem impreuna. Ea era si cu sotul ei care ii tot zicea sa nu se bage, dar ea nu a vrut. A mers impreuna cu mine inca 500 metri, in pas alert, pana a renuntat boul ala sa ma hartuiasca.
Comentariu beton!40
Tata, îl ducea pe fratele meu în București (din Braila) , la cămin. Pe dum , pe la jumătatea distantei vede în băiat pe marginea drumului, dar avea mașina plina de bagaje, asa ca a mers mai departe.
La întoarcere (câteva ore trecusera) băiatul era tot acolo. Tata a făcut cale întoarsă, l a dus si pe băiatul asta la cămin, l a ajutat sa se instaleze, l a prezentat fratelui meu (ca era anul I și nu stia pe nimeni).
Asta e povestea care îmi vine în cap de fiecare data când vine vorba de ajutat necunoscuți.
Comentariu beton!38
Terminasem liceul si eram la bunica la tara. Din cauza unei tentative de suicid a mamei, care s-a petrecut exact in perioada Bac-ului. Nu aveam unde sa ma duc, despre facultate nici nu s-a mai pus problema, efectiv atunci mi-am vazut viata spulberata, un sentiment greu de descris la aceea varsta. A sunat telefonul fix, o fosta vecina de bloc care se mutase de mult si aflase de situatia mamei, mi-a cerut sa ajung urgent in oras, sa ma vad cu cineva care sa ma duca la o firma care aveau nevoie de cineva pentru facturare. Bunica saraca, a fost in vecini sa imprumute bani pentru ca eu sa pot lua autobuzul pana in oras. In statia de autobuz a oprit o masina, era o ruda indeprtata a bunicii, care m-a dus acasa gratuit. Am ajuns acasa am facut un dus si m-am urcat intr-un taxi(banii ramasi de la autobuz). Fiind practic un copil tremuram de emotie, pentru ca era unica mea sansa sa ies din situatia horror in care ma aflam. Taximetristul a vazut ca se intampla ceva cu mine, mi-a vorbit foarte frumos, m-a incurajat si m-a linistit( chiar mi-a dat o tigara). Am ajuns la o Doamna pe care nu o cunosteam( prietena vecinei) care a mers cu mine la firma respectiva. Si asa am reusit sa ma angajez. Practic toti oamenii m-au ajutat in aceeasi zi. Oameni buni exista!
Comentariu beton!65
Un ajutor nesemnificativ care ne-a făcut să economisim 5 lei!!!! Dar se încadrează la ajutor de la un necunoscut. Eram la Cluj, chiar în această toamnă, în autobuz, ne pregăteam să compostăm biletele și o doamnă ne-a spus să nu le compostăm pentru că în weekend transportul e gratuit.
Comentariu beton!31
Ieri tata a scapat portofelul pe jos intr-un centru comercial. Veneam de la spital si am oprit sa cumparam niste mancare pentru ca e mai greu sa se duca singur. Un tip ne-a vazut si ne-a adus portofelul.
Daca citeste aici as vrea sa ii mai multumesc inca o data.
Comentariu beton!36
În 2018 eram pe Transalpina, cu corturile. În urma unei improvizații făcută cu scopul de a încărca mai multe telefoane odată…a murit alternatorul. Mai pornește mașina dacă poți! Niște oameni pe care atunci i-am văzut pentru prima oară, care la rândul lor erau veniți cu cortul, s-au oferit să meargă cu al meu până la Petroșani, unde au sunat (era week-end) niște cunoștințe și ne-a rezolvat problema. Adică o cunoștință a venit cu platforma și ne-a luat de pe Transalpina, iar cealaltă, un tip care avea service auto, a venit special la muncă în ziua lui liberă și ne-a reparat mașina. Ne-a costat, evident, reparația și tractarea. Dar oamenii ăia care ne-au ajutat nu au vrut nimic. Nici nu mai știam cum să le mulțumim! Și acum, când ne aducem aminte, ne rugăm să fie sănătoși. Niște necunoscuți, care nu au stat pe gânduri și au ajutat
Comentariu beton!22
Nu am avut întâmplări așa spectaculoase, dar au fost multe, in care am ajutat, și multe in care am fost ajutată. De ex: o bătrânică pe care o știam că locuiește în zona s a nimerit la supermarket odată cu mine. Ne am conversat un pic pe la raionul de lamai, eu am luat o pungă de lamai, ea le a pus la loc că erau cam scumpe. Afara la ieșire în fața magazinului i am dat un „kit” pentru un ceai: plicuri de ceai, lamai, biscuiți. Nu după mult timp a încetat să mai apară prin zona, mă gândesc că a plecat dintre noi. Și alta: la bancomat in fata mea fusese un nene care a verificat probabil soldul și a plecat vorbind la telefon, uitând cardul in bancomat. Când am ajuns la rand, citesc pe ecran daca doresc alta tranzacție. Scot cardul și alerg după om câteva zeci de metri, că nici ma auzea că strigam la el, fiind tot în convorbirea telefonică. Il ajung intr un final și îi dau cardul. Omul se uită la mine in greață, îmi smulge cardul din mână și îmi întoarce kurul. 😂
Comentariu beton!25
Am găsit un portofel burdușit în toaleta de femei la un restaurant. Acte, bani, etc. L-am dus la chelneri și ei au identificat doamna, și i-au arătat ca eu l-am găsit. Crezi ca a binevoit sa vina la mine macar sau sa spună mulțumesc? Dar data viitoare tot asa fac, nu pot sa păstrez ce nu e al meu.
La petrecerea de Crăciun a firmei am găsit o sticla termoizolanta cu brandul pe ea, nou-nouta, tot în toaleta de doamne. Cine s-a dus la recepție sa o depună? Sper ca cine a uitat-o a și întrebat de ea pe peste tot.
Comentariu beton!17
Mi-am adus aminte alta. Taică-meu rămăsese cu bani puțini pe card şi nu verificase câți exact mai are. Alt card nu avea la el, nici cash şi la benzinărie nu avea suficient pentru a plăti. Un tip absolut necunoscut care stătea la coadă în spatele lui a plătit suma respectivă. Nu a vrut să primească banii înapoi ulterior.
Comentariu beton!19
Eu am scăzut vreo două măsuri la haine si vând vesel pe net ce nu mi se potrivește, pe un site specializat de second hand intre persoane fizice. Acum căutam alt palton că na, dacă e nevoie, e nevoie. Și găsesc unul perfect la noua măsură, ca preț, ca și calitate, cumpăr, platesc și mă bucur.
Ei și nu vine paltonul meu cel nou însoțit de un plic de bani, fix ce plătise eu pe el, plus o ciocolata. Mi se potriveste perfect, e 100% cașmir, nu miroase, nu e rupt, nimic de zis.
Doamna care mi l-a vândut a spus că la împachetat a găsit o urmă de molie pe palton (trebuia cautata cu mare atenție, dar e una într-adevar), si atât s-a scuzat de treaba asta, si a zis că nu poate păstra banii.
Comentariu beton!32
Pățit și eu acu vreo 2 zile ceva de genul – am luat de la o tipă de pe un grup din ăsta un pulover, i l-am plătit în cont și seara pe la 11 mi-a scris, cerându-și scuze cu cerul și pământul, că a observat că i-a făcut o găurică miiiiiiică de tot când a tăiat eticheta. A vrut să îmi trimită banii înapoi, dar i-am spus că nu e cazul, chiar e o chestie minoră și am apreciat sinceritatea.
Comentariu beton!17
Am plecat in concediu in Turcia cu masina. Mai aveam cam 100 de km pana sa ajungem in statiunea respectiva. La un moment dat, trecand printr-o localitate, am observat ca ne depaseste o masina cu numar de Turcia pe banda 1 care ne tot facea semne sa tragem pe dreapta. Prima data ne-am gandit ca l-am incurcat pe om, si nu i-am dat prioritate pe banda 2. Dar si dupa ce am intrat pe banda 1, a tot insistat, asa ca am oprit. A oprit si el langa noi si a venit sa ne arate ca se sparsese ceva la roata din spate, si pierdeam lichid.
Tipul, mecanic la un service Mercedes cum ne-a spus ulterior, s-a oferit sa ne ajute, a demontat roata impreuna cu sotul meu, s-a intors din drum la serviciul unde lucra(cam 6 km), a adus o piesa noua, in ambalaj, cu bonul de casa, si ne-a montat-o pe loc. A cerut exact cat era pe bon, si s-a bucurat tare mult cand sotul meu i-a lasat in plus. Si cat ne-au multumit pentru banii aia, si el si nevasta-sa!
Noi am ramas muti de mirare si admiratie, ca cineva s-a oprit in drum pentru niste straini. Sotul meu este si el mecanic la baza si chiar se pricepe. Mi-a zis ca se putea intampla ceva rau de tot, mai ales la viteza cu care merge de obicei.
Comentariu beton!30
In Romania, nu tin minte sa ne fi ajutat vreun necunoscut dar prin alte tari am intalnit multi localnici binevoitori care ne-au ajutat sa gasim locatia cautata. Probabil figurile noastre de rataciti pe strazi inspirau mila si oamenii chiar ne insoteau pana acolo. 1. In 2006 in Barcelona un domn mai in varsta ne-a insotit de unde eram pana in Barceloneta. Pe drum am aflat multe lucruri despre viata de acolo gen preturi la case, joburi, Catalunya nu este Spania, s.a. 2. In martie 2018, dupa anularea unui zbor Pisa-Bucuresti, Wizzair ne-a cazat pentru 2 nopti la un hotel fainut dar la marginea unei localitati aflate cam la 20km de Bologna. Am zis sa profitam ca am ajuns in zona si sa vizitam si Bologna. De la receptie ne-au zis ca cel mai simplu ajungem cu trenul gara aflandu-se cam la 3km de hotel si ca trebuie sa mergem pe jos pana acolo. Cu simtul nostru de orientare impecabil am facut undeva la stanga inloc de dreapta si ne-am trezit la marginea orasului. Intr-o statie de autobuz un domn ne intreba ce cautam, noi „gara, nene”, el „la 3-4 km in directia cealalta dar puteti sa luati autobuzul de peste drum pana la gara” In statie constatam ca autobuzul respectiv merge la Bologna deci nu mai aveam nevoie sa mai mergem la gara. Asteptand autobuzul au mai venit 2 persoane in statie. Omul nostru traverseaza strada si le zice „domnii vor sa ajunga la gara sa le aratati unde sa coboare”, noi „pai nu mai avem nevoie ca mergem cu autobuzul”. Brava, bucurie mare pe om ca ne-a rezolvat problema. 3. In 2018 la Greenwich dupa ce am vizitat toate cele am vrut sa ne intoarcem cu DLR-ul, auzeam trenul dar nu reuseam sa gasim statia. Am intrebat pe unul pe altul fara succes pana cand un domn ne zice „haideti ca va duc eu pana acolo pentru ca statia este in interiorul mall-ului si nu se vede din strada”. Ne-a condus pana acolo apoi s-a intors in directia de unde veniseram pentru ca el mergea in alta directie. 4. Londra (unde mergem mai des, copiii din dotare locuind acolo) tot in 2018, cautam sa ajungem la Covent Garden folosind Google Maps. Pe vremea aia internetul in centrul Londrei se bloca des din cauza traficului mare iar Google Maps zicea „mergeti spre est 50m si cotiti la stanga..”.”Nu vezi, tampitule, ca e innorat si nu se vede soarele iar pe copacii din jur nu este muschi, de unde sa stim noi care este estul?” Dupa ce ne-am invartit de vreo 2 ori pe aceleasi strazi, un domn usor amuzat ne intreaba „are you lost?” „Yes, sir”. Si ne-a dus omul pana am vazut Covent Garden in fata. De atunci nu mai avem nevoie de ajutor in gasirea unor obiective in Londra. Ori s-a desteptat Google Maps ori noi, ramane de vazut. Bineinteles ca le-am multumit tuturor din suflet pentru ajutor.
Comentariu beton!18
Era undeva in anul de gratie 1996 sau pe acolo. Eu si viitorul meu cumnat ne apucam sa fim mecanici de trabant ca de dacia ne saturasem, asa ca intr-o sambata dis de dimineata coboram in parcare si ne apucam sa demontam cutia de vitezei a sus amintitei masini. Daca imi amintesc corect, nu mai statea intr-o viteza, si trebuia demontata cutia ca sa punem o bila cu arc la o furca. In teorie, suna usor si dura maxim 2 ore. Ideeea era sa o facem si sa plecam din Bucuresti. Practica insa, ne-a demonstrat ca teoria e doar teorie. So, am dat jos motorul cu tot cu cutie, am desfacut cutia, am pus arcul cu biluta si …..acolo am ramas, ca nu mai stiam sa punem toate alea la locurile lor. Ne-am sucit, ne-am invartit, ne-am dat cu capetele de pamant, au mai venit niscaiva vecini, dar degeaba. Daca era o dacie, sigur rezolvam problema instant, dar fiind vorba de trabant, nu oricine se pricepea. Deja incepea sa se lase seara si noi eram in acelasi punct cu pardalnica de cutie de viteze si ne pregateam sa renuntam, cand la coltul strazii apare un trabant albastru. Ajunge omul in dreptul nostru, ne vede, opreste si se da jos. Cand i-am spus despre ce este vorba, a inceput sa rada, cica treaba e simpla si rapida. In jumatate de ora, totul era pus la loc si masina era functionala. Omul s-a urcat in masina si a plecat la treaba lui, fara sa accepte nici un ban sau altceva. Datorita lui am putut pleca unde aveam treaba, cu doar „cateva” ore intarziere.
Comentariu beton!24
Nu-i mare lucru, dar foarte recenta. Am o varsta si kg in plus, deci am hotarat sa fac ceva sport care sa nu-mi solicite prea mult incheieturile. Am mers la piscina. In apa, desi nu sunt inotatoare de performanta, m-am miscat foarte bine, ca de, m-a ajutat forta lui Arhimede. Dar a venit momentul sa ies din apa. Am urcat pe scara verticala si cand am iesit di apa,ce sa vezi, am ramas in pozitia ciuci caci genunchii mei au refuzat sa ridice fuselajul la verticala. Trecea un baiat pe langa mine, si-a dat seama ca ma aflu in dificultate si a intins mana sa am de ce ma sprijini.
Asta mi-a venit prima data in minte, dar au fost multe maini intinse de-a lungul vietii.
Comentariu beton!30
Astă-vară, într-o parcare subterană din Suceava, aproape de miezul nopții.
Trebuia să plătesc 8 lei și 50 de bani ca să pot pleca cu mașina din parcare. Aveam cash exact 8 lei, iar sistemul de plată cu cardul ori nu funcționa, ori nu accepta niciunul dintre cardurile pe care le aveam la mine. A trebui să cerșesc, la propriu, 50 de bani de la un grup de tineri care erau în zonă. Spre norocul meu (că nici ei nu umblau cu cash), au găsit o monedă rătăcită prin mașină, pe care mi-au dat-o.
Iar cu necunoscuți mai cunoscuți, alaltăieri seară l-am rugat pe șeful meu de tură (neamț) să mă ducă acasă (un ocol de câțiva km pentru el), după ce eu am reușit performanța de a pierde accesul la mașina proprie. Am insistat să-i plătesc efortul. A acceptat ieri doar o porție de cartofi prăjiți de la restaurantul firmei.
De obicei, însă, eu sunt ăla care oprește să-i întrebe pe cei în aparentă dificultate dacă e totul în regulă sau nevoie de ajutor.
Comentariu beton!24
Acum mulți ani pe când eram în București, m-a atacat o haită de câini seara în drumul dinspre birou spre parcare. Era pustiu (în afara orașului, unitate militară), mi-am văzut moartea cu ochii, nu aveam telefon mobil și eram prea departe să mă audă cineva țipând. Dintr-odată a apărut un nene pe o bicicletă, a gonit câinii și a dispărut.
Așa memorabile faze nu s-au mai întâmplat, dar mici da. De exemplu înainte de startul unui maraton unde alergam cu băiețelul o porțiune pt copii, un nene mi-a atras atenția să mă feresc de o anumită zonă unde se împiedică și cad copiii (erau niște stâlpișori pe care nu-i vedeai în grabă).
Ajutorul pe care l-am oferit eu unei persoane necunoscute a fost în vară, în gară, o fetiță dintr-un grup de petrecere și-a scăpat acadeaua pe jos și tot încerca să o șteargă. Aveam o sticlă cu apă, i-am oferit-o, a spălat acadeaua, a fost un moment priceless, cum îi luceau ochii micuței și ce ușurată era mama grupului că scăpase de bocet :)))
Comentariu beton!14
Acum cativa ani trebuia sa dau un examen ce nu se repeta nici macar daca aveai motive serioase de absenta. Asteptand autobuzul, descopar cu stupoare ca nu aveam portofelul cu mine. Inca nu era modelul sa poti plati cu telefonul.
In statie eram eu si inca o tipa ce vorbea la telefon. Romaneste. Imi iau inima in dinti si rusinata, ii spun necazul si cand vine autobuzul, imi plateste biletul. Ajung la examen si il si iau.
La un autostop, dupa ce zic pas la cativa dubiosi, :))))) opreste direct un nene de etnie roma si ma ia. La destinatie cobor si vreau sa-i platesc. Omul refuza, eu multumesc si mergem fiecare in treaba lui.
In adolescenta era sa fiu violata. Am tipat si nu auzea nimeni. Dintr-o data individul ce ma agresa, a cazut la pamant ca mort fara sa-l ating si am reusit sa fug. Atunci si acolo si mereu, a fost Dumnezeu.
Cineva drag mie mi-a zis asa, legat de ajutorul dat altora: „daca cel pe care l-ai ajutat, nu te ajuta inapoi, fi sigura ca vei fi rasplatita de viata si de altii, in altfel.” S-a aratat ca e foarte adevarat.
Azi o sa incerc sa ma gandesc la toti cei care m-au ajutat fara ceara nimic pentru asta. Sa le multumesc macar in gand.
P.S. Mai sper si ca realizam ca „dacii liberi” nu-s chiar asa rai cum s-ar putea crede, uneori. :))))))
Comentariu beton!19
Si eu așa credeam pe vremuri. Credeam că faptele bune nu rămân nerăsplătite, la fel cum nici faptele rele. Când eram student am găsit în fața facultății o sumă frumușică de bani. Cum nu mă dădeau banii afară din casă, am ascultat de sfatul lui Patraulea https://www.youtube.com/watch?v=NwRem6EiAWI&ab_channel=stessiro și am fost fericit. Până nu am mai fost, pentru că la scurt timp am pierdut o carte de la bibliotecă și a trebuit să o plătesc. Am pus-o pe seama sorții, bine faci, bine găsești respectiv, în cazul meu, rău faci, rău pățești.
Am povestit mai sus cazul cu tinerii găsiți în pădure și karma cu roșiile. E cumva reconfortant să vezi lucrurile așa, dar în adâncul meu eu înțeleg că totul este o coincidență. Nu stă nimeni (nicio entitate divină) să răsplătească binele, așa cum nu stă nici să pedepsească răul. Ne agățăm poate de asemenea povești, pentru că sunt frumoase. Dar oamenii nu sunt marionete pe care le controlează vreo divinitate (indiferent cum ai denumi-o, indiferent de cât de frumoasă pare teoria cu Dumnezeu care lucrează prin oameni). Sunt printre noi atâția nemernici care nu pățesc pe măsura răutăților făcute. Așa cum sunt oameni care fac bine și sunt luați uneori de fraieri. Vorbim aici doar de plată și răsplată în viața noastră, nu de viața de apoi, că intrăm altfel pe tărâmul credinței, iar acolo așteptările sunt și mai utopice.
Am citit odată un articol care explica că toate situațiile astea providențiale sunt explicabile prin teoria probabilității. Avem tendința de a acorda o importanță mare, nespus de mare, unei situații în care primești ajutor inexplicabil. Pare intervenția providenței. Doar că nu. Norocul și ghinionul sunt doar probabilități. Ce putem face este să înmulțim noi aceste situații în care acordăm ajutor necunoscuților. Aici e adevărata umanitate. Știind că nu există o răsplată în viitorul apropiat. Iar dacă vine, e doar coincidență.
Comentariu beton!19
@Adi Of, dnii Jean, Dem si Puiu cred ca acolo, unde s-au dus, il fac sa rada pe Doamne Doamne. :)))))))
Adi, in ce ma priveste, nu ma astept sa fiu rasplatita de Dumnezeu sau de oameni daca mai reusesc sa fac si eu cate ceva bun pe lumea asta. Nu asta presupune credinta in Dumnezeu. Credinta este ceva „mult mai inalt”. In ce am spus mai sus, la altceva m-am gandit.
Teoria probabilitatilor nu ma convinge. Incerc sa completez mai tarziu. 🙂
Adi, haioasa intamplarea cu banii. Eu visez, in secret, sa gasesc un geamantan cu bani, nu un simplu portofel si as fi si eu un Patraulea II. 🙂
Mai departe, teoria probabilitatilor nu poate fi nici ea dovedita (poate matematic dar existential nu prea) si imi pare chiar inspirata de invataturile religioase. Luand explicatia ta, care e foarte faina si pe intelesul meu de tufa de Venetia cand vine vorba de a pricepe tot felul de argumente matematice, fizice, cosmologice etc 😅, eu tot la invatatura crestina ajung, faci bine, astepti bine, faci rau, astepti rau.
Legat de ideea ca nu suntem marionete, sigur ca nu suntem, daca ar fi asa, Dumnezeu ar interveni in viata noastra cu nuiaua dar ne-a lasat libertate deplina sa facem ce vrem si de-aia cei care distrug vieti si destine nu-si iau iau pedeapsa imediat sau in viata asta. El ne-a lasat pe noi sa intervenim si in cazul astora, ne-a dat puterea de a-i apara pe cei slabi de cei puternici prin leci dar legile Lui nu sunt toate facute sa le pricepem si probabil, nici nu suntem in stare. Ma opresc aici sa nu se creada ca fac prozelitism.
Viata fara Dumnezeu e…pustiu. 🙂 Pentru mine.
Adi, au, am dat cu bata-n balta la final. Vroiam sa inchei apoteotic si sa zic ceva de genu’ ca „legea nu e pentru toti”. Jenant, mai ales ca nu e prima oara cand ies din „decor”.
Aflu ca esti din Sighisoara, orasul meu de suflet, pe care nu ma mai satur sa-l colind cand ajung prin zona.
Până să apuc să citesc comentariile și să vă povestesc vreun episod relevant pe tema dată, permiteți-mi să comentez la preambulul postării. Adică la remarca aia că oamenii mai mult se plâng pe net, decât să se laude. Bine, eu v-am citat trunchiat, tocmai ca să-mi servească la ceea ce urmează să vă spun:
Mie
mi se pare că pe net majoritatea postacilor vor să arate lumii ce fericiți, ce ajunși, ce realizați sunt ei. N-ar spune nici picați cu ceară cât ii mănâncă complexele, invidia și neputința. Am un exemplu apropiat, de „doamnă”, care – neștiind cum să strige „lume, lume! fiică-mea nu e pielea p…, și-a luat cu credit un apartament de două camere, Iu-huu, în buricul Colentinei…” – a postat o poză cu ea însăși, ducând la gură o ceașcă de cafea… (măi să fie! taman atunci pozarul a imortalizat-o 😂) – cu textul: ” Cea mai bună cafea, în apartamentul fiicei mele,… etc”😂
Dar am bătut suficient câmpii off-topic și ar trebui să bag și eu un exemplu minunat de ajutor dezinteresat primit de mine… Dar oricât mi-aș cotrobăi în sertarul cu amintiri, nu găsesc nimic notabil! Și să știți că nu sunt vreo acritură care să nu apreciez sau să nu văd binele, sau să mi se pară că mi s-ar cuveni… nu! Dar, în afară de câțiva oameni drăguți care mi-au cedat locul la vreo „coadă” (și asta ă-hăă, demult, când arătam și eu cumva 😄!) – nimic, nimic, secetă în partea asta de planetă! Dar nu-mi pierd speranța, primul lucru minunat care mi se întâmplă îl voi anunța cu bucurie pe pagina dumneavoastră!
Poate doamna respectiva e doar mindra de realizările fetei, poate nu are oameni apropiați cu care sa împartă bucuria asta si a scris in online.
Noi suntem ajutați de vreo 3 ani să strângem formularele 230, pentru terapia fetiței, de prietenii și colegii pe care îi au alte două prietene minunate de-ale mele. Acei colegi și prieteni ne sunt total necunoscuți, dar au avut atâta bunătate în suflet, încât să completeze acele formulare! Nu pot decât să le trimit câte un gând frumos fiecăruia și să le spun că ajutorul oferit chiar are efect!
La rândul meu, încerc să ajut când pot pe cei care au nevoie. Nu o să mă opresc decât la o mică întâmplare din octombrie, când, în timp ce vizitam Castelul Corvinilor, doi turiști străini, dorind să plătească parcarea de lângă castel, nu au reușit pentru că nu aveau cash. Dezamăgiți, au vrut să plece, dar m-am oferit să le plătesc eu și totul s-a rezolvat. Tare m-am bucurat de bucuria lor!
Comentariu beton!26
începător cu motocicleta. undeva pe lângă sala palatului, am făcut stânga după o mașină parcată, și imediat în fața mea, o duduie s-a panicat din naiba știe ce motiv, a frânat brusc și am frânat și eu și mai brusc ca să nu intru în ea. am picat și am atins mașina pe lângă care făcusem stânga, de față cu doi polițiști de la locală. cum eram eu destul de panicat de ce s-a întâmplat, mă trezesc cu câțiva oameni care erau prin jur că vin la mine, îmi ridică motorul de jos și îl pun pe cric, vine și unul din polițiști să mă întrebe dacă sunt bine, în timp ce se uită la mașină și concluzionează că era julită de dinainte (ce-i drept, avea pe ea o julitură care sigur nu avea cum să fie de la mine, că era mult prea întinsă, și masca eventualele alte zgârieturi). am rămas profund impresionat de oamenii care au sărit să mă ajute și să se asigure că sunt bine.
Comentariu beton!21
Data viitoare intreaba-ne cand am ajutat ultima oara un necunoscut, poate asa ne gandim mai des sa intindem o mana si sa ajutam.
Comentariu beton!24
Foarte adevarat. Amintindu-ne de cei care ne-au ajutat, cunoscuti si necunoscuti, invatam sa fim mai buni, mai atenti la cei care trec pe langa noi si sunt in dificultate si au nevoie de ajutorul nostru. Cea mai mare parte din ajutor nu ne costa nimic, nu se da din buzunar ci din inima, din omenie pur si simplu.
Comentariu beton!11
Am apucat să parcurg „pe diagonală” comentariile. Îmi pare rău că mă grăbii să dau „send” unui text în care nu v-am spus nimic demn de luat în considerație. Dar, văzând eu că nu e vorba neapărat de niște exemple de bine zdrobitor, din categoria „donat de organe”, și că ne putem evidenția și pe noi înșine, revin și vă spun că semne de bunăvoință și altruism am lansat și eu în jur 😄 Că donez lunar bani diverselor cauze (construit spitale, fundația „Mihai Neșu”, UNICEF, Ukraina – inclusiv ajutor pentru românii din Ukraina,… etc) – se pune? Că am câțiva bătrâni singuri cărora le mai dau bani de medicamente și mâncare – se pune?… În fine, nu voiam să mă autotămâiez atât, dar cam așa a ieșit 😂
Comentariu beton!17
io-s ca-n bancurile de la Radio Erevan: a ajutat, dar nu pe mine.
sau: nu m-a ajutat, m-a incurcat!
ieri ploua destul de bine pe strada mea, totusi nu chiar torential, incat sa nu ma duc cu niste reciclate la ghena speciala, aflata la 50m, in linie dreapta.
pentru un drum atat de scurt si-n conditii atat de bune, nu am luat umbrela, nici gluga n-aveam, si doar incaltata cu niste pantofi cam decoltati.
pe trotuar, in fata mea, tocmai se opintea o masina sa urce. din parcare, sa urce pe trotuar printr-un loc cu bordura, nicicum propriu a fi folosit in scopul intentionat. masina fusese trasa la scara sa preia o duduie, am inteles ulterior.
ma dau deoparte, sa treaca masina pe trotuarul deveni carosabil de vreme rea, calc in balta, simt cum ma ud la talpi, aia e!
reciclez, mandria in mine cat China, cand ma intorc, pe aleea care duce fix catre intrarea de la Profi, tre sa ma feresc putin, ca tocmai parca o masina.
exact aia care facuse traseul pe trotuar, cu duduia luata din fata blocului si dusa la cumparaturi, fix in usa magazinului, pentru ca ploaie.
nici macar nu m-am suparat, dar nu stiu de ce, m-a intristat faza asta, la atata marlanie, eu nu credeam ca se-ajunge!
dar i-a facut un bine, nu?
Comentariu beton!23
Dupa ce a cumparat Mital steel Combinatul Siderurgic Galati, am aflat ca voi fi disponibilizata, in situatia in care aveam fata la ASE si baiatul in primul an de liceu, la informatica…Trebuia sa fac ceva sau sa le spun copiilor ca nu ii mai pot tine la scoala! Cu o geanta cu cateva haine, cu inima cat un purice si ochii umflati de plans, pe 7 noiembrie 2002 am urcat intr-un autocar pentru Bruxelles, lasand sotul sa aiba grija de cei doi copii, el avand inca serviciu bun…Aveam acolo cele doua surori care lucrau deja si o verisoara stabilita de prin anii’90, nu plecam in necunoscut. In toamna lui 2003 a venit si sotul cu baiatul( care si-a continuat studiile aici), fata ramanand in tara, sa termine facultatea. Ajutor? NU DE LA NEAMURI(proaste!); cand au venit ai mei eu aveam inchiriat apartament( eram fara acte, Romania nu era in UE!) iar strainii pentru care lucram (la negru) mi-au daruit TOT CE ESTE NECESAR INTR_O CASA : mobila salon si doua dormitoare, toate aparatele electro, covoare, vesela, asternuturi de pat…NU cerusem nimic, doar le povestisem ca imi vine familia si ca am inchiriat un apartament sa stau cu ei( statusem cu surorile pana atunci!) si s-au mobilizat! …Belgieni, necunoscuti, straini…atata ajutor am primit de la ei ca si acum, dupa 20 de ani, inca ma intreb ce m-as fi facut fara ei…P.S. In 2004 a venit si fata, suntem toti cetateni belgieni, baiatul a terminat si facultatea aici, este IT pentru NBA, fata este senior manager pentru o companie anglo-americana, eu si sotul ne-am pensionat si peste putin timp ne repatriem, incheiem aventura „Belgia”.
Comentariu beton!34
Tot anii 90, primul an de facultate dar si prima din neam ajunsa asa departe. Asta cu mandria neamului n-a tinut mult, decat vreo 2 luni, dupa care m-am trezit in capitala cu matele ghioraind si niciun coltuc de alinare. Regie, P11, etaj 3 (parca), cioc-cioc, who’s there? Noi, pocaitii!(ca tot s-a vorbit de ei). Deschid, mi-s curioasa sa aud ce zic extraterestrii astia afurisiti de toti doar ca n-au avut zvac decat cam 10 minute si apoi au disparut. Liniste juma de ora. Apoi cioc-cioc, who’s there? Tot noi, pocaitii! O țâră iritata, ca nu-mi place japca, deschid si ma trezesc in nas cu o punga de 1 leu plina cu cea mai ieftina femeie, eugenia. Băbăeți, friptană mai buna decat au avut eugeniile alea gustul n-am mai mancat ever de atunci! Habar n-am cum de m-au citit ca-s moarta de foame, dar nici nu conteaza. Si, ca sa nu par atat de superficiala, da, am luat si eu de la ei asta cu pay it forward.
Comentariu beton!28
Eu am să spun despre un lucru mic, care nu se raportează direct la mine, dar care mă impresionează. La rând la casa de marcat, câte un client constată că nu-i ajung banii. 1 leu, 5 lei sau 20. Și înainte să se decidă la ce renunță, un alt client, care nu-l cunoaște, se oferă să plătească diferența. Pe mine, asta mă emoționează și mă gândesc că mai avem o șansă, ca omenire. Se mai întâmplă, mai rar, ca plata să fie preluată integral de clientul generos, mai ales dacă acela aflat în lipsuri este un copil sau un vârstnic.
Comentariu beton!28
Zilele trecute mergeam cu fiica mea la cursurile de engleză. Nu era mare trafic, în mașină eram noi două, vesele, ascultând Chase Atlantic. Rulam pe o stradă dreaptă și mă apropiam de o trecere de pietoni. Din sens opus, venea o mașină cu viteză foarte mare. Exact în același moment, o doamnă a pus piciorul pe trecere, fără să se asigure (Jesus Christ!) și mergea senină. Deja vedeam cu ochii minții impactul, femeia lovită… erau chestiuni de secundă. Eu, de pe banda mea m-am apucat de claxonat ca apucata, îndelung. D-na de pe trecere, siderată, se oprește să mă certe. Mașina cealaltă trece razant pe lângă ea, fără ezitare, cu aceeași viteză. Era șocată și mulțumea în neștire.
Acasă, fiică-mea povestea lui taică-su că: „să vezi ce fază epică…”
Comentariu beton!22
In vizita prin orasul Quebec acum vreo 10 ani, la o plimbare prin centru am gasit un portofel pe trotuar. In el, un permis de conducere, ceva carti de credit si vreo 200 de dolari.
La momentul respectiv locuiam in alt oras, la cateva ore departare – iar adresa de pe permisul din portofel era destul de aproape de adresa mea.
Intors acasa dupa vreo doua zile, am dus portofelul la politie (intact; acte, bani, etc.) – sa-l inapoieze ei posesorului. Politistii au fost foarte surprinsi cand au vazut banii in portofel, si m-au intrebat daca sunt de acord sa dea detaliile mele (nume, telefon) posesorului.
Le-am zis ca nu, si sa-i spuna doar ca sunt roma^n.
Comentariu beton!37
Proces verbal cu ce era în portofel ați făcut? Că parcă îmi imaginez cum predau polițiștii portofelul fără bani deținătorului, spunându-i: vi l-a adus un român…
După o intervenție chirurgicală eram in zona de vestiar a spitalului. De schimbat hainele am reușit dar nu reuseam deloc să inchid fermoarul ghetelor. Afară era ger și gheață pe jos, așa ca ultimul lucru de care aveam nevoie era o căzătură ca să revin la peticit. Și am rugat pe un domn să îmi închidă fermoarele. Am apreciat enorm ajutorul primit.
Comentariu beton!20
De-a lungul timpului, am avut situatii in care am primit ajutor neasteptat, dar una este cea mai puternica in amintirea mea. Era in 2006, eram studenta si am decis sa plec cu programul work and travel in sua. Am avut noroc sa intalnesc alta studenta care fusese deja acolo, care m-a ajutat cu contractul de munca si a strans un grup si am inchiriat o casa impreuna. Pana aici minunat. La drum a trebuit sa plec singura. Ca sa ajung la destinatie trebuia sa iau pe langa avion inca 2 autobuze, pt vreo 5-6 h in total. Problema era ca din primul autobuz trebuia sa cobor la 2 noaptea si sa astept pana la 6 dimineata urmatorul autobuz, in mijlocul pustietatii asa.
Bun, ma urc in primul autobuz si ma asez pe un loc liber, singurul existent la momentul acela. Pe celalalt scaun statea un tip, care din moment ce m-am asezat a inceput sa imi puna tot felul de intrebari si sa povesteasca tot felul de baliverne. Eu tot incercam sa nu raspund mare lucru si sa ma prefac ca vreau sa dorm dar fara succes. La un moment dat scoate niste bani egipteni sa mi-i dea, eu refuz si el ma tot sacaie sa ii iau. Apoi imi spune ca vorbeste el cu fratele lui sa vina la oprirea autobuzului si sa ma duca la destinatie. Am crezut ca imi pica cerul in cap si ma vedeam la stiri ca o victima a unui viol…si poate moarta. Disperata si aproape plangand, la prima statie, m-am dus direct la sofer sa ii explic situatia si sa cer ajutor. Cand am ajuns la statia mea, a coborat, a vorbit cu niste tineri si mi-a zis, uite poti merge cu ei, merg tot acolo si mai au un loc in masina. Am crezut ca l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Era un grup de studenti Ucrainieni, veniti sa isi ia niste prieteni la autobuz, locuiau fix in aceeasi localitate unde trebuia sa ajung. M-au luat cu ei, m-au dus la ei acasa in dimineata aia, mi-au dat sa mananc si dimineata m-au dus si la locul de munca unde urma sa ma intalnesc cu grupul meu. Nu mi-au cerut nimic, stiu ca le-am lasat 30$ pe masa si multe multumesc -uri. Nu i-am mai vazut niciodata de atunci, dar mi-au salvat viata la propriu.
Iar dementul ala cand am coborat tot striga dupa mine ca unde plec ca vine fratele lui etc.
Comentariu beton!20
Uite că mi-am mai amintit încă două:
1. Bunică-mea pleca cu trenul de la Braşov la Arad, cândva pe la începutul anilor 90. La urcare un individ se şterge pe lângă ea şi-i fură portofelul din geantă, portofel cu bani, buletin şi bilet. Nu şi-a dat seama decât când a venit controlorul. Tocmai când se gândea cu disperare că o să fie dată jos în prima gară, un domn din compartiment s-a oferit să-i ia alt bilet. De la Arad trebuia să ia alt tren, spre Pâncota şi domnul respectiv i-a luat bilet şi la acela. A refuzat să lase o adresă ceva ca să-i plătească înapoi.
Şi 2: taică-meu cobora într-un pasaj undeva pe lângă Intercontinental şi a alunecat pe trepte, căzând destul de nasol. Mai mulți oameni din jur l-au ajutat să se ridice, iar o doamnă a sunat la 112. Toți au stat cu el până a venit ambulanța. Din fericire nu a fost caz de mers la spital. Oricum am rămas impresionată, m-aş fi aşteptat să nici nu se uite careva la el.
Noi la rândul nostru am ajutat pe alții, maică-mea subliniind de multe ori că ajutorul dat se întoarce cumva, chiar dacă nu de la aceeaşi persoană.
Comentariu beton!16
Salutare! In momentul asta imi aduc aminte 2 evenimente in care am fost ajutati de necunoscuti.
1. In vara anului trecut eram in Grecia ( eu, sotul si copilul) si ne indreptam spre o plaja care era la vreo 70 de km de cazarea noastra, dar fiind niste prieteni in zona am vrut sa mergem sa petrecem o zi si cu ei. Copilul din dotare are rau de miscare si la un moment dat cand treceam printr-un sat i se face rau si oprim. Ne dam jos din masina, scoatem copilul si stateam pe langa el sa ii monitorizam starea. La un moment dat vad ca vine dintr-o curte o doamna asa pe la vreo 60 de ani care se ofera sa ne dea apa si lamaie pentru cel mic. Ne-a intrebat daca avem suficienta apa in masina, ne-a oferit sfaturi despre cum ar putea sa ii fie mai ok la drum, ii tot spunea copilului sa se uite inainte la drum si va fi bine. A stat cu noi pana si-a revenit cel mic si apoi am plecat. Femeia avea clar treaba, pentru ca am vazut-o carand ceva din curte in terenul ce se afla vis-a-vis de casa ei, dar cu toate astea si-a rupt un pic din timpul ei sa incerce sa ne ajute.
2. In toamna, tot anul trecut eram in parcarea subterana de la supermarket si dupa ce am pus cumparaturile in masina, ne asezam noi confortabil si hai sa pornim. Da masina nu mai avea gand de plimbat. Nu mai pornea motorul. Ne dam jos, deschidem capota, ne gandim oare pe cine sa sunam sa vina cu niste cabluri. O fi de la baterie, o fi de la altceva… Nu stiam exact cum sa procedam. Si vine din spate un nene care tocmai isi aducea si el cumparaturile la masina. Aveti nevoie de ajutor? Stati putin ca am eu ce trebuie. Si vine omu cu o trusa din aia misto cu cabluri si baterie din aia externa de pornit bateria. Le pune pe borne, ii da al meu o cheie si pac porneste masina. Am ramas asa uimiti si ne gandeam: care erau sansele sa fie exact in spatele nostru in parcare? Dupa aia ne-am gandit noi mai bine: ce-i drept suntem in 2022, toaaataa lumea ar trebui sa aiba o jucarie din asta in masina pentru orice eventualitate.
Comentariu beton!15
De doi ani îmi petrec weekend-urile și vacanțele cu un ONG, la voluntariat, pe munte, la refacere de marcaje. Vara trecută eram În Făgăraș, în Șaua Capra, o mână de oameni (mai mult fete) și ne chinuiam să ne organizăm cu porționarea betonului și împărțirea stâlpilor care trebuiau înșirați până în Fereastra Zmeilor. Autostradă de turiști pe lângă noi, așa cum e vara în zona Bâlea… La un moment dat un grup se oprește un pic la distanță, studiază cu interes agitația noastră, și după ce se lămuresc despre ce e vorba se sfătuiesc între ei, vin la noi și zic: „Noi voiam să mergem spre Moldoveanu, dar suntem la limită cu timpul… Cu ce putem ajuta?” Și-au pus cârca la treabă oamenii aceia, băieți și fete, tineri și mai copți, și-am rezolvat la un drum munca noastră de câteva zile! Dacă vreunul dintre ei citește cumva rândurile astea, mii de mulțumiri încă o dată, oameni buni! Respect!
0
Comentariu beton!30
Era prin ’93 si ma intorceam in Romania din Germania cu trenul , aveam 2 valize pe care nu le puteam ridica de jos – in Germania mi le-au carat colegii de birou iar la Bucuresti urma sa vina familia . De la Budapesta a urcat o familie formata din doi adulti si doi tineri – un baiat si o fata si din discutii am inteles ca erau logoditi si adultii erau parintii baiatului. Ei vorbeau maghiara intre ei dar au vorbit si cu mine in romaneste, erau foarte prietenosi . Cand am ajuns la Curtici a venit seful de gara si ne-a anuntat ca trenul nu merge mai departe pentru ca este greva generala la CFR si ca ne invita sa ne dam jos . Scandalul facut de calatorii care isi platisera biletele in marci nu a impresionat pe nimeni si verdictul a fost clar – toata lumea jos din tren !! Pentru cine nu stie, gara Curtici e intr-un camp …. m-a apucat panica , ce ma fac, cum ajung macar la Arad nu neaparat la Bucuresti… ba mai mult, o aud pe doamna aceea spunandu-mi sa fiu atenta la taxiurile din fata garii ca au fost cazuri cand au debarcat calatorii in camp dupa ce i-au jefuit …. Atunci fiul ei ii spune ceva in maghiara apoi se intoarce spre mine si imi spune „stati linistita ca raman eu cu dvs. si mergem impreuna la Arad” . Familia lui a plecat , el a ramas cu mine , am ajuns cu un taxi la Arad, a mers cu mine sa schimb bani, la Tarom sa cumpar bilete de avion pentru a doua zi, sa ma cazez, mi-a carat si cele doua valize . M-a impresionat , un necunoscut m-a ajutat intr-un moment foarte dificil pentru mine fara sa ma coste nimic, nu-i stiu nici macar numele …
Comentariu beton!18
Cu gandul la cele comentate la articolul asta, acum, dupa-amiaza, am ajutat un domn mai in varsta. Voia sa faca cumparaturi din zona pietei, dar nu putea parca masina in apropiere fiindca nu se descurca sa plateasca parcarea cu cardul, iar cash nu primea parcometrul.
Statea cu cardul in mana si usa masinii deschisa, tocmai voia sa plece fiindca incercase cineva mai inainte sa-l ajute si nu reusise.
Comentariu beton!12
Contrar aparentelor, chiar avem oameni mișto in tara asta.
Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu ajutata de necunoscuti, in unele cazuri au fost chestii simple (deschis usa magazinului sau a masinii cand aveam bagaje si mai aveam nevoie de inca o mana sa pot face eu asta) si in cateva cazuri au fost chestii serioase, culmea, tot legate de masina/trafic.
1. Prin 2011, pe un drum european, cca 70 km/h (pentru ca ploua torential), intra unul, cu o dubă, in depasire si cu privirea in alta parte (cred) pt ca nu a vazut ca venea masina pe contrasens. Bineinteles ca s-a produs inevitabilul, a virat brusc spre mine si m-a aruncat in afara carosabilului, in sanț, pe camp. Masina s-a tarat pe sant, din inertie (motorul se oprise), inclinata pe o parte, aluneca pe iarba/vegetatia mare si nu aveam nici macar o posibilitate sa o opresc, pana s-a oprit singura – sa ma fi tot dus vreo 100 metri. Am avut noroc ca nu s-a rasturnat sau ca nu am avut vreun cap de pod sau un pom/obstacol in cale, ca… Ideea este ca, nemernicul care a provocat asta, a franat si a stat pe loc pana s-a oprit masina mea, iar cand a vazut ca incerc sa deschid usa, a plecat in tromba – probabil a stat sa vada daca sunt in viata si apoi a fugit ca sa nu ii vad numarul masinii. Asa ca, am ramas acolo, singura, in plin camp, pe o ploaie torentiala, semi-intuneric, incercand sa ies din masina, fara izbanda pt ca, masina fiind inclinata, usa venea peste mine 😬 speriata si panicata, parca ma dureau toate – de spaima cred – si plangeam incontrolabil. Au trecut multe masini pe langa mine, dar nu a oprit niciuna, nici macar una – eu fiind cu farurile si avariile pornite. La un moment dat, vad in dreptul meu un camion, apoi un domn (tanar) de etnie (specific asta pt ca multi spun ca etnicii sunt insensibili si nu ar ajuta veci pe cineva in necaz, ceea ce, sustin cu tarie, e absolut eronat) la geamul meu, a deschis usa si m-a intrebat daca sunt bine, daca misc picioarele/mainile si gatul, daca simt dureri mari sau daca vad sange pe mine, daca am nevoie de ambulanta… i-am spus ca nu cred ca e nevoie, ca ma dor oasele de la centura si zdrancinaturi, ca nu pot iesi din masina si ca trebuie sa sun dupa ajutor. M-a ajutat sa ies din masina, am sunat dupa ajutor, dar pana au venit ai mei cu platforma, acel domn, a scos sufa din camion, a intrat in sant si mi-a legat masina de camionul lui, a tras-o din sant, apoi a mers in fata mea, pe avarii, cu 20 km/h – eu aveam un arc stramb la masina si roata era iesita spre exterior – pana la prima parcare, ca sa pot astepta platforma, iar el a stat acolo cu mine, ca sa nu mai fiu speriata. I-am multumit de 1000 ori, ii voi fi mereu recunoscatoare.
2. August 2022. Intr-o zi am dat unei rude masina imprumut. A adus masina a doua zi si a parcat-o cu partea din fata peste o bordura – sustinand ca nu a atins bara. Ok, hai ca tre’ sa plec cu masina si incerc sa ies cu spatele, dar hrrrr, aud bara cum se harjaie de bordura. Nu am incotro si dau incet, nu am cum s-o scot altfel de acolo… bineinteles ca a iesit toata bara, doar o clema o mai tinea prinsa de masina, restul se tara pe jos. Afara, surpriza, ploua infernal 😂 era in jur de 8:30, lumea mergea la serviciu, asa s-a intamplat sa opreasca un domn, imbracat ca pt. birou, sa se ofere sa ma ajute sa prinda bara inapoi 😬 Asta a facut, pe ploaia aia, in genunchi, pe sub masina, a fixat clemele 🙏 Aveam un bidon de apa si sapun in masina, doar atat am putut ofer omului – pe langa miile de multumiri si scuze ca e ud fleasca si murdar pe haine – ca era negru pe maini. Mi-a raspuns, cu un calm ireal, “stati linistita, nu am facut nimic anormal sau special, sunt convins ca si alt barbat, in locul meu, ar fi facut asta pt mama sau sotia mea…” touche!
– Am mai patit sa se ofere un domn, in benzinarie, sa ma ajute sa completez ulei la motor, eu fiind cu capota ridicata, cu uleiul in mana si vorbind la telefon cu mecanicul, ca imi era teama sa nu fac vreo tampenie 😇
– Sau alt domn, acum vreo 20 ani (2004 cred) care si-a pus masina de-a latul pe sosea, ca sa opreasca circulatia din ambele sensuri si apoi sa ma scoata, da, tot din sant, cand am derapat – mai multi – intr-o curba (eu am fost singura care a prins si marginea aia inghetata de sant si dusa am fost), dar fara sa pateasca cineva ceva, nici masinile nu au fost avariate.
Nu o sa uit niciodata ajutorul primit de la acesti oameni, pe care nu i-am mai intalnit niciodata, le voi fi mereu recunoscatoare; de aceea incerc si eu, atat cat pot, sa sar in ajutorul celor care se afla in vreo situatie similara sau orice situatie care da de inteles ca ar necesita o mana de ajutor.
Si imi place sa cred ca sunt multi oameni asa, saritori si empatici, chiar daca vedem si exemple negative in viata de zi cu zi.
Comentariu beton!14
Oras nous, necunoscut, cobor din tren cu doua valize. Caut statia de autobuz, dar nu o gasesc si nici prea nu e lume. Dupa 10 minute apare un barbat, in jur de 40 de ani, il intreb si se ofera sa ma duca in prima statie, care era la 100 m. Imi ia si o valiza, fara sa ma intrebe. M-a condus in statie si s- a interesat apoi de numar autobuz, ora etc. Avea o punga de hartie cu mancare, sigur a pierdut pauza de masa, dar m-a ajutat. Am insistant sa imi spuna macar numele. Damian, cu mult zambet, a zis ca avea grija de cai. Atat de modest, de simplu, de dragut! Mi-a ramas la inima!❤️
Comentariu beton!13
Murise taica miu, ramasesem fara casa, lucram la negru cand si cand, si cu ultimii bani dau la facultate ” la buget” gandindu ma ca daca promovez examenul trebuie sa inghet anul sa mi gasesc un job bun sa strang bani si apoi sa ma tin de facultate. Cu ultimii bani ma inscrisesem la facultate. O vaga amica Dana Banana a stiut ca s moarta de foame, ma invita pe la ea zilnic si mi dadea sandviciuri fara sa i cer. Alta prietena m a gazduit noptile la ea gandindu se ca dupa ce imi trece pofta de facultate ma voi angaja si imi voi plati singura o gazda. Reusesc la facultate si o doamna din Barlad pe care o cunoscusem la afisarea rezultatelor imi da informatia ca certificat de deces al tatalui imi garanteaza cazarea in caminele ieftine ale Regiei ba chiar si o mica bursa chiar daca nu aveam note mari ptr bursa de merit. Ba mai mult dna din Barlad ma ia din fata facultatii si ma taraie prin birourile runos ale facultatii sa aflam termenul de depunere ale dosarelor ptr cazare si burse sociale. Apoi patronii ptr care lucram la negru s au hotarat pe loc, sa nu mai lucrez in timpul saptamanii ci doar in week end ca sa am timp de cursuri M au imrumutat cu bani ptr instalare si mancare pana voi lua eventuala bursa. O alta prietena Miru m a ajutat cu oale si cateva retete, ba venea sa mi gateasca cat eram la cursuri ca era mandra ca reusisem la facultate. Dupa terminarea facultatii, m am angajat, am primit credit ptr prima casa dar nu aveam toti banii de avans. O crestina din SUA fosta colega de facultate care crede ca un card este un drac a vorbit cu o cunostinta de a ei care mi a dat cash 1000 de euro ptr ca …crestinism. Alta prietena mi a oferit cealalta parte ptr avand pe care urma sa ii inapoiez lunar fara dobanda timp de 2 ani. Cate 100 max 300 ron cat pot. Alta prietena mi a dat banii de notariat. Toata lumea a avut incredere in mine am dat banii inapoi cu târâita.
O altercatie cu un administrator nedrept am rezolvat o cu o familie de ucraineni, studenti ca si mine care au avut curajul sa mi fie martori si sa mi ia apararea in fata consiliului de evacuare. Ce pot sa spun o facultate buna un servici bun si o casa obtinuta cu ajutorul bancilor, prietenilor si oamenilor straini.
Ajut si eu la randul meu batrani (in farmacie mai ales) observ ca vor sa cumpere doar jumate de reteta si le cumpar eu toate medicamentele. Ulterior le spun ca de fapt sunt compensate si sa nu si faca griji ca nu trebe sa mi dea vreun ban. In supermachet achit cosurile batranilor care se scotocesc dupa maruntis. Cumpar lemne ptr batrani. Si electrocasnice ptr mame cu multi copii.
Comentariu beton!23
Încă una şi mă..culc 😊
De data asta pentru mine personal.
Mă rugase vecina de vis-a-vis să îi ud florile cât este plecată din oraş. Într-o duminică după-masă mă duc, aşa ca de obicei, să execut această activitate. De cum deschid uşa mă loveşte un abur. Mă gândesc, să vezi că asta a venit acasă, a început să gătească şi nu mi-a zis nimic. Dar nu era nimeni, iar aburul venea din baie, unde se spărsese o țeavă de apă caldă. Am încercat să închid robinetul de rezervă, dar n-am reuşit nicicum. Aşa că am fugit pe hol şi am început să bat la uşi. După mai mult de 10 la care n-a răspuns nimeni (bloc de garsoniere), îmi deschide un tip care era acasă cu soția şi copilul. Vine cu mine şi cu chin cu vai, după ce se face ciuciulete în arteziana fierbinte, reuşeşte să oprească apa. Nu a vrut nici el să accepte ceva.
Concluzia zilei de astăzi, după 156 (până acum) comentarii: faith in humanity restored 😊
Comentariu beton!12
Nu stiu cum face @MV, dar mereu gaseste subiecte din astea prafoase.
Voiam sa mai dau si eu cateva exemple, dar ma abtin.
Este clar pentru mine acum, lumea nu e chiar asa rea, trebuie doar mai multa atentie, mai multa rabdare si mai multa implicare din partea tuturor.
Si clar sunt mult mai multe comentarii fara manutele rosii.
Comentariu beton!14
Dupa revolutie „se daduse drumul” la crestinism si mers la biserica si etc. Mama – in fiecare duminica – ma tara dupa ea la biserica de la Razoare. Cica acolo am fost botezata, ala era motivul pentru taratul dupa ea. Nu suportam sa stau la slujba, era super super aglomerat si lumea transpirata si inghesuita. Asa ca, pe principiul „lasa ca sunt copil si se aude si de afara” stateam mai mult prin gradina, studiind peretii exteriori si mormantul din spate. La revolutie aveam 8 ani, deci presupun ca la momentul povestirii aveam maxim 10. Intr-una din duminici apare in fata portii un nene care vindea cruci si icoane facute din ipsos vopsite cu negru lucios si bronz. Am fost efectiv fascinata de cum aratau, prima data cand vedeam ceva de genul. Nu m-am miscat de langa taraba omului pana s-a terminat slujba si a reusit maica-mea sa ma gaseasca(era obisnuita deja sa ma caute prin zona). I-am explicat ca vreau si eu ceva de pe taraba si mama nu si nu, ca nu sunt crestin-ortodoxe, ca nu sunt sfintite, ca sunt prea scumpe, evident toate motivele care nu reprezentau nimic pentru mine :D. Eu nefiind genul cu tavalitul pe jos, am facut o fata trista si doar mai ziceam din cand in cand „te rog mama”. Pana sa vina autobuzul, nenea a luat un crucifix, l-a infasurat intr-un ziar si mi l-a dat. Mama incerca sa il refuze, eu ma uitam disperata cand la unul cand la altul, a venit autobuzul, nenea mi-a facut semn sa ma urc, mama dupa mine sa nu plec singura si aia a fost, am ajuns acasa strangand fericita la piept „cadoul meu de la un necunoscut”. A mai durat o vreme pana am reusit sa o conving sa ma lase sa il atarn undeva in camera mea, l-a dus la biserica si l-a sfintit si de atunci a stat deasupra usii de la camera. Prin orice valuri am inotat de atunci, de fiecare data cand ajungeam acasa si ridicam ochii, vedeam „memento-ul” meu permanent : ” exista si oameni buni, exista si oameni care te ajuta neconditionat „. Viata a dat dreptate de multe ori acestui „memento” in cazul meu. As avea multe exemple de dat pentru confirmare, dar in acest moment mi se pare mai reprezentativ(poate doar mie), ca am peste 41 de ani si inca ma uit la crucifix cu acelasi gand in cap, ca reminder cand primesc un ajutor, ca reminder cand am nevoie de un ajutor si ca reminder cand pot oferi ajutor.
Comentariu beton!16
Eu cred că toate poveștile astea absolut REMARCABILE fac parte dintr-o serie de sincronicități. Cumva ăsta e miracolul vieții. Dacă am fi un pic antrenați să le observam, viețile noastre ar fi influențate (în bine) de mirare, recunoștință, și poate și de alte sentimente îngropate adânc în strafundurile ființei noastre.
Comentariu beton!13
Cred că sunt foarte norocoasă. Sau poate emit vibes de neajutorată, nu știu, că tot primesc asistență de la necunoscuți pe unde ajung.
Aproape că aș trece peste exemplul clasic cu japonezul care te ajută să navighezi prin sistemul Tokyo de metrou și chiar te conduc la destinație dacă te văd rătăcit, ba îți mai și împrumută umbrela lor dacă plouă. Pățit, rezolvat, confirm. (2017)
Am uitat o traistă cu nimicuri în zona de tranzit dintr-un aeroport. Zacusem acolo vreo nouă ore nesfinte (4 AM-13 PM), timp în care am schimbat povești cu colega de scaun, americancă. Ea mai avea vreo ora de stat după ce plecam eu deja spre îmbarcare. A ținut minte încotro plec, a venit la poartă și mi-a adus traista. (2017)
M-am rătăcit pe străduțe în Paris, abia mă mutasem. Nu mergea netul pe telefon, era cam seară, iar eu am orbul găinii, deci nu văd repere și indicatoare dacă nu strigă ele spre mine pe întuneric. Am oprit o Madame din drumul ei s-o întreb cum ajung la Bastille. Nu doar că mi-a explicat, m-a și condus parte din drum, povestindu-mi istoria cu totul. Asta e ceva cu adevărat unic, poate era și ea new-in-town. Restul de 6 ani de stat acolo m-au invățat să fiu mai degrabă suspicioasă la asemenea amabilitate. (2013)
City break în Praga. Am lăsat mașina închiriată într-o parcare cu reguli de neînțeles, cel mai probabil am încălcat măcar 4 dintre ele. Am găsit mașina cu “caracatița” pe roți, cu o ora înainte de timpul limita în care trebuia să plecăm spre aeroport, s-o predăm etc. La ștergătoare se afla, ce-i drept, o hârtiuță cu un nr. de telefon, dar la “celălalt capăt al firului” vorbea un robot în cehă. Am implorat (aproape la propriu) o serie de trecători să ne ajute să ințelegem cum rezolvăm rapid situația, obținând perfect ignore. Până la o doamna care, deși grăbită, s-a oprit și ne-a scos ca pe mâții uzi din canalizare. A sunat la ăia, a vorbit ceva (un pic răstit pe alocuri, așa mi s-a părut), ăia au apărut în 8 minute, noi am plătit amendă și ei ne-au scos drăcăria de pe roți, am plecat la timp. Femeia ne-a dat cartea ei de vizită, era avocat. (2014)
Adevărat, nimic din cele de mai sus nu s-au petrecut în spațiul c-d-p, dar am și de aici! Măcar două îmi vin în cap acum, și ambele cu taximetriști:
Abia venisem studentă în București, habar n-aveam “pe unde o luăm mai bine” că să ajungem în X loc. În plus, acest X loc nu avea intrare clară pentru mașini. Omul de la volan a făcut tot ce a ținut de el să îmi explice cum vin străzile, mi-a făcut cadou o harta – din aia de hârtie, clasică, de la el din torpedou. Bașca, asculta și muzică clasică în ce player avea el acolo. (2007)
(Tot studentă în București) Mă mutăm dintr-o chirie într-alta, din Pantelimon în Drumul Taberei. Adusesem deja toate bagajele în noul loc, dar aveam de mers înapoi să predau niște hartii și chei. Am luat taxi pentru întors la noul acasă, și ajungând în față blocului, am constatat din mașină niște lucruri: stau la parter; n-am gratii la geam; nu mai țin minte dacă eu am lăsat sau nu geamul larg deschis; nu mai țîn minte dacă eu am lăsat sau nu lumina aprinsă. Mi s-a declanșat o foarte panică. Atât de panică încât am început să spun cu voce tare în taxi cât de convinsă sunt că mi-a intrat cineva în casă.
Domnul care conducea acel taxi e genul de om cu care ar fi ok să rămân pe o insula pustie. Omul avea SOLUȚII! A luat un briceag de dracu’ știe unde de prin mașină, m-a liniștit că “vedem noi care e situația”, a venit cu mine până la ușa apartamentului, a ascultat la ușa, mi-a cerut permisiunea să deschidă cu cheia mea, în timp ce eu trebuia să stau în spatele lui, cu mobilul gata să sun la 112. Nu era nimeni în casă, evident. Am fost eu uitucă, am lăsat toate cele deschise ca și cum stăteam la etajul 10, ca înainte. Însă acest om a sărit să ajute într-o situație potențial riscantă.(2011)
Poate trebuia să pun disclaimer la început; confesiune lungă. Dar mulțumesc, Mihai, pentru oportunitatea de a scrie că sunt recunoscătoare oamenilor și situațiilor.
Comentariu beton!14
Am intrat pentru comentarii, de 15 minute citesc. Uite cat bine exista in lume! 🙂
M-a ajutat un necunoscut acum vreo 17 ani, cand mi-a fost furat portofelul in autobuz in Cluj Napoca. Necunoscutul a gasit in portofel cartea de vizita a unei tipe cu care colaboram, a sunat-o pe ea, ea i-a dat nr meu, m-a sunat pe mine, m-am dus acasa la el si mi-a dat inapoi portofelul care avea si actele mele in el.
Sora mea îsi pierde des telefonul, de vreo 2-3 ori l-a recuperat de la taximetristi, mai ales de cand cu aplicatiile. O data, recent, si-a pierdut telefonul in parcul de caini, eu nu stiam asta si am sunat-o, a raspuns un baiat care l-a gasit, in 3 minute eram eu la parcul de caini, a venit si baiatul, mi l-a dat, nu-mi venea sa cred.
Acum vreo 8 ani eram cu sora-mea in taxi, mergeam spre spital, urma sa fie operata, eram stresate amandoua. Eu in spate, vad pe bancheta langa mine un Iphone. Ii spun taximetristului si in timp ce ne gandim ce sa facem, suna telefonul. Era proprietara. Vorbim cu ea si ne intelegem ca dupa ce ne lasa pe noi la spital merge taximetristul sa ii duca telefonul.
In primul rand – Un an frumos la evribodi on ză blog !, ca este prima postare pe acest an glorios.
Ma crezi ca nu am primit niciodata un ajutor de la cineva???? Si nu ca nu as fi avut diverse nevoi si intamplari nefericite, dar singurii care m-au ajutat au fost prietenii.
Cred ca singurele ajutoare au fost la casele de marcat cand oameni cu carutul plin ma lasau sa trec inaintea lor ca eu aveam un singur obiect de cumparat.
Se pare că dintr-un anumit motiv care îmi scapă, nu pot comenta la un alt comentariu după ceva vreme, sau altceva.
Un domn Moldovan a scris mai jos: „Am „paid it forward”, când am avut ocazia, alte dați am fost egoist sau dezinteresat. Aici îmi pare rău pentru că, poate, n-am dat mai departe cât bine am primit.”
Voiam numa’, dincolo de like, să îi spun omului ce vorbă mare a zis, chiar dacă sună mushy, și că ar fi mai bine dacă am gândi mai mulți așa… atâta. (las adminul să șteargă dacă e off-topic)
Cum îl șterg pe ăsta, că s-a deblocat butonul?
Doi doctori chirurgi care au salvat-o pe mama de la moarte:
– Era mama la UPU, în pre-comă, la jumătate de oră de Doamne-Doamne. Doctorii și asistentele nu se uitau la ea. Noroc că am chemat o colegă să mă ajute, care a fost recunoscută de un doctor de acolo. În 5 minute, i-au făcut tot ce trebuia.
– Un al doilea doctor, de la alt spital, sunat de primul doctor. Omul a plecat de la o petrecere, deși băuse ceva. A venit, a consultat-o pe mama, a operat-o de urgență și nu a vrut un leu. Sau cel puțin a refuzat plicul de la mama. Și el și asistenta.
nu e „ajutor fara de care beleam pula” ci mai mult „ajutor care a facut un betiv vesel”.
Cand eram mic am vazut filmu „Romancing the Stone” alu Douglas. Si nu numa ala. Si ramasesem cu ideea aia de „america latina, ia-ma nene intr-un pickup” eventual calugarite
In luna de miere am mers in Panama cu niste oameni. Si le-am povestit astora visu meu, ei au ras, ne-am vazut de viata.
Si eram noi 6 si trebuia sa mergem pe jos vreo 5km. Not great not terrible. Si…cum mergeam noi asa, vad in sapte UN PICKUP! Si le zic „bah, io ii fac semn. Ce o fi o fi”. Si a oprit. Si in interior erau numa tantici, nu calugarite, da am zis sa ma multumesc cu atat. Si ne-au catarat pe toti in bena si ne-au carat pana unde aveam treaba.
Am zambit pret de 5km, 12 tantari, 3 muste si 4 ganganii latine neidentificate
Sambata seară eam la ușa morgii de la spitalul unde si-a dat ultima suflare soțul meu. Încercam sa aflu dacă pot sa-l iau acasă duminica, pentru ca nu suportam ideea sa-l mai las o noapte acolo..Au venit doi bărbați de la o firma, cu care am vorbit și mi-au spus ca pot rezolva cu asta. Și da, m-au ajutat. Dumnezeu i-a trimis atunci în calea mea
Condoleanțe.
Eu eram convinsa ca o sa spui de tipii aia (el si ea) care l-au cautat pe Vasile fugaru’.
In primul rand ma bucur ca am descoperit acest blog.Fi’mea nu se bucura, ca trebuia sa-i scriu un referat la management si l-am amanat 😫.Mie asa mi se intampla cand incep sa caut cate ceva pe net, ajung te miri unde. Cautam cartea “Un fiu al publicitatii” de Jacques Seguela, am ajuns pe la niste anticariate, am dat mesaje unui nene care nu are afisate preturile si apoi m-am lasat pagubasa cu nenea.Intre timp mi-am adus aminte de niste carti citite/imprumutate si am reluat cautarile, asa am ajuns aici, multumesc cititoarei care a scris despre“Margica albastra” , am reusit sa descarc pdf.
Am avut o patanie tematica cu putin timp in urma.Eram in Gara de Nord, facusem intr-o saptamana mai multe drumuri la Bucuresti si a fost mai convenabil sa merg cu trenul, eu nefiind posesoare de permis (acum fac scoala!).Nu aveam cine stie ce bagaj, un mic troler si inca o geanta agatata de maner, geanta IT o numesc eu, mereu cand plecam in concediu exista un astfel de bagaj in care transportam device-urile, incarcatoare de telefon, trepied foto, casti. Asta pe care o aveam eu era cam tot asa numai ca printre chestiile alea mai strecurasem si un borcan cu miere, si o carte. Nu stiu cum am zgaltait eu geanta, ca se tot deplasa cand in stanga, cand in dreapta pe manerul trolerului si la un moment dat am observat ca incepe sa se prelinga mierea pe troler.Peronul nu era aglomerat, ca ratasem la mustata trenul de Cta asa ca am incercat sa ma apropii de un cos de gunoi ca sa dreg pelteaua.Am bagat mainile in geanta si am reusit sa scot o parte dar am ramas apoi cu mainile pline de miere si nu puteam sa ating nimic!
Atunci a aparut un nene care s-a oferit sa ma ajute, eu nu puteam sa pun mana pe nimic.A pus la bataie sticla lui de apa, mi-a scos din geanta servetelele antibacteriene (la faza asta am avut o strangere de inima cand a scotocit prin poseta), a scos si resturile de cioburi din geanta, m-a ajutat sa ma curat pe maini.Eu nici nu-l vazusem, blestemam clipa cand am ales sa merg cu trenul, era si o caldura groaznica. Chestia e ca m-a facut sa-mi fie rusine, in sinea mea am recunoscut ca nu cred ca as fi fost la fel de saritoare, nu e vorba de o sticla de apa si o punga, ci de indiferenta superioara cu care as fi trecut pe langa acel om modest daca era el in situatia mea. I-am multumit si am insitat sa-i cumpar o sticla de apa si a refuzat. Si-a vazut apoi de drumul lui. El mai bogat cu implinirea unei fapte bune, eu mai smerita de lectia primita.
Cineva a zis odată ceva de genu’:
„Dacă n-ai cui să-i faci un bine, fă-l și lasă-l în drum, că s-o găsi cine să aibă nevoie de el!”