Ca să fiu și mai exact, unde arunci bradul dacă stai în Sectorul 1?
Pentru că azi era ziua în care ne-am hotărât să strângem bradul, în mod logic a venit și întrebarea firească: ce facem cu el, unde îl aruncăm?
Că dacă stai la bloc, e simplu, te duci și-l lași lângă ghenă, dar cum procedezi dacă stai la casă? Dacă vorbesc prostii cu lăsatul bradului la ghenă, nu săriți de cur în sus, că n-am scos-o din capul meu, astea sunt informațiile pe care le-am găsit pe net.
Cu aceste întrebări în minte, dar plin de spirit civic și avânt gospodăresc desăvârșit, am pus mâna pe telefon și-am sunat la primăria de care aparținem, respectiv cea a Sectorului 1. Da, da, eu personal am făcut asta, deși de obicei deleg astfel de responsabilități minore. Știți, în casa asta, eu sunt cu ideile, nu cu execuția lor. 😊
Revenind, ziceam c-am sunat la 021 319 1013, acesta fiind numărul de telefon pe care mi l-a comunicat google ca fiind cel de la Primăria Sector 1. Ce-i drept, este.
Am sunat, mi-a răspuns o femeie, am dat bună ziua civilizat, după care am întrebat simplu:
– Doamnă, unde pot arunca bradul dacă locuiesc la casă?
Ce nu știam eu în acel moment era că urmează să mai pun de trei ori aceeași întrebare. Pentru că de tot atâtea ori mi s-a dat legătura în altă parte, probabil nu reușeau să găsească din prima departamentul „brazi”.
Dar, pentru că victoria este a celor puternici, am rezistat, prieteni, am stat în telefon până mi-au făcut legătura cu colega care urma să-mi spună cum se procedează cu brazii. Și mi-a spus:
– Nu știu. Sunați dumneavoastră la Romprest, să vă spună ei.
Când am întrebat de ce ar trebui să aflu eu de la Romprest, că nu prea e treaba mea și că dacă e să arunc bradul pe stradă, la întâmplare, nu Romprest mă amendează, s-a produs o extorsiune a unui degajament și s-a întrerupt convorbirea. Nu, nu glumesc și nu exagerez, nu pe nervii mei. Am martori, Mara era de față la toate astea.
Cum nu mai duceam psihic să trec încă o dată prin trei redirecționări telefonice ca să ajung la departamentul „brazi” al Primăriei Sectorului 1, ce să și fac? Am sunat direct la Romprest (ăsta e numărul de telefon: 021 306 7000).
Am trecut și aici prin două redirecționări, dar până la urmă am ajuns la o doamna care știa despre ce vorbește. Mi-a cerut datele de contact și adresa, după care mi-a zis că-mi face programare pentru sâmbătă. Tot ce am de făcut e să scot sâmbătă dimineață bradul la poartă. Asta e tot.
Am zis să las aici toată povestea, că e posibil să mai ajute și pe alții. Măcar să nu mai sune degeaba la Primărie, că oamenii ăia au treburi mai importante, nu stau ei să afle unde pot arunca brazii pârliții de contribuabili. Că, na, nu e ca și cum tocmai a trecut Crăciunul si câteva milioane de oameni au aceeași problemă. Forza Clotilde!
P.S. Sunteți mulți pe aici care locuiți prin alte țări, la voi cum se procedează cu brazii?
sursa foto: freepik.com
Io, nicăieri. Că n-am.
Frate-miu are brad de plastic.
Comentariu beton!18
E drept, bradul nu e compatibil cu palinca, in special cu aceea de gutui.
E singura explicatie care o am, ca nici io n-am brad de haaat bine, vreo 15 ani. Bine, io n-am nici gutui dar astea sunt detalii.
Comentariu beton!24
🤣🤣🤣🤣🤣
O fo’ fain cât am fo’ prunc, azi mi-e indiferent.
Frate-miu are brad că are doi prunci (11 și 14 ani). Sau poate vrea nevastă-sa, habar n-am.
Pălinca mere bine după grătar. 🤤🤤🤤
@JT, esti tu mai asa, fratele si cumnata la 70+ nu concep sarbatori de iarna fara brad, sunt doar ei 2 insa le face placere sa faca bradul de sarbatori.
Comentariu beton!11
@keepcalm: da, știu.
Și maică-mea își cumpără brăduț și-l împodobește, că-i face plăcere.
La Leroy Merlin si primesti si un cupon de 25 lei pe el, dar o sa il duc doar daca voi avea drum acolo, ca doar nu ma duc special pentru brad.
Comentariu beton!15
Exaaaaact. Și cum eu nu am drum nici la Leroy, nici la alt magazin de genul…
Așa am intenționat și noi. Dar era bradul uscat rău, mai ajungeau doar crengile la Leroy după ce-l plimbam cu mașina. Așa că, l-a dus soțul afară în fața blocului, că au zis că trec cei cu gunoiul și iau brazii (și am măturat apoi prin bloc și prin lift ce a lăsat în urmă). N-avem ghenă la bloc de 10 etaje.
Comentariu beton!11
@Siami, nu doar asta, dar curățatul mașinii după ce rămâneau în ea 90% dintre ace costa mai mult de cei 25 de lei. Nu am în ce să-l împachetez ca să nu mi se scuture prin mașină. Sau dacă consum 30 m de folie de plastic ca să reciclez un brad natural nu cred că o să fie natura foarte încântată de mine.
Comentariu beton!21
@Rox 2 saci măricei pe care-i recuperezi mai apoi nu sunt o tragedie, ce 30 m de folie de plastic?
@Ale, ne-am gândit, nu merge pentru că e așa de uscat mereu că nu îi mai poți îndoi crengile ca să încapă într-un astfel de sac, nu mai vorbesc în ce hal s-ar scutura pe locul în care am încerca să procedăm la operațiunea asta. Ideea e să-l scoatem fără a-l zgâlțâi sau a-l atinge prea mult de uși, pereți etc. Într-un singur an cred că am avut unul căruia nu i-au căzut acele, doar s-au lăsat rău crengile încât n-am fi putut să-l băgăm în niciun sac. Nu merită bătaia de cap și mizeria și timpul de curățat după. Îl reciclează cei de la compania locală de salubritate.
La Leroy Merlin, intre 5 si 15 ianuarie, in orice magazin. Indiferent de unde l-ai cumparat. Iti dau pe el un voucher de 25 RON.
Nu am chef să mă car prin oraș cu bradul. Nu am chef să-mi umplu mașina de ace. Vreau să vină să-l ia cineva.
Dar nu trebuie să te cari prin tot orașul, doar prin o zecime din el, că e un Leroy la ieșirea spre Chitila, p-acolo prin Bucureștii Noi. 🙂
Mai e un Carrefour cam jumulit și încă ceva.
@Ady, da, exact. 😛
@MV, în sectorul 3 dai telefon celor de la salubritate și vin ei și-i ridică, nu contează că stai la bloc sau la casă. Bine, trebuie să se strângă mai mulți. În blocul unde locuiesc eu au fost luni. S-a pus anunț pe whatsapp (nu doar mămicile au grup😀😀) să se scoată toții brazii din bloc, după care i-a sunat președintele pe cei de la Salubritate să vină să-i ridice.
Comentariu beton!15
In Viena, primăria a stabilit multe puncte de colectare în fiecare cartier (practic sa aibă fiecare un locșor aproape de casă) unde se duc brazii și de acolo sunt colectați periodic până la data de 15 ianuarie. Nu știu ce poți face cu el dacă vrei să îl ții mai mult, dar toată lumea se străduiește să îl ducă până la această dată. Brazii sunt colectați și transformați în biocombustibil.
Around 175,000 disused Christmas trees are brought to the collection points every year. That’s around 772 tons. Electricity and district heating are generated from the trees. The energy produced is climate-neutral and is sufficient to supply around 1,300 households with electricity and around 2,500 households with district heating for a month.
Cand aveam brad natural, il tocam marunt si-l puneam la compost, iar tulpina o tineam de pus pe foc, la gratar. Acum avem d-ala de plastic, ca il facem la inceput de decembrie si-l strangem de Sf. Ion.
Comentariu beton!23
Io nu mai stiu care Sf Ion, ca sunt cel putin trei in calendarul ortodox, asa ca l-am declarat monument al naturii, a ramas in sufragerie si toata lumea se uita la el ca la elefantul din magazinul de portelanuri 😉
Comentariu beton!27
Exact ca mine cu sticlele de plastic,le duc la kaufland ! Nu am incredere ca cei care aduna gunoiul de la bloc,nu il si amesteca. Plec la cumparaturi cu carutul plin de sticle.
Brad nu am !
Comentariu beton!12
Comentariul era raspuns pentru Iulia,am apasat gresit !
Pe principiul “nimic nu se aruncă, totul se reciclează sau se transformă”, noi îl păstrăm, îl tăiem frumușel cu drujba sau toporul, și îl folosim ca lemn pentru grătar. Am făcut de Crăciun grătar cu niște bucăți din bradul din 2021.
Comentariu beton!22
Locuiesc intr-un „sat” lipit de Bucuresti/Sector 1.
Spre deosebire de mosia lu’ madam Clotilde, noi astia mai saraki/tarani avem colectarea gunoiului organizata de primarie dupa cum urmeaza: UNU – tomberon negru (de la Primarie) pentru menajer, pentru care vine o ANUMITA masina de gunoi; DOI – tomberon galben (tot de la Primarie) pentru recilabile amestecate (dar curate!!!) pentru care vine ALTA masina de gunoi, nu tot aia pentru menajer. Astea doua au program FIX, fiecare strada are o zi alocata. Si TREI – o data/saptamana, nu e program fix (vara spre exemplu trec si de doua ori/saptamana), trece o ALTA masina care aduna TOT ce inseamna resturi vegetale ca „la tara”, deh, mai tai un pom, mai tunzi iarba, chestii.
Astia care aduna DOAR resturile vegetale, aduna si brazii, o planta uscata sau whatever mai are omul de aruncat din categoria asta.
Toate incluse in abonamentul anual pentru gunoi, platit pe casa/membru familie.
OBS – si bradul nostru a fost de la Leroy, cu tichetul ala de 25 RON daca-l duci inapoi. Probabil daca traiam „la civilizatia” lu’ madam Clotilde, ma organizam sa-l duc inapoi la Leroy. Dar asa, m-ar costa 50 RON sa spal masina deci exclus sa o umplu de ace uscate de brad pentru aia 25 RON de la Leroy … my two cents.
Comentariu beton!31
Nu trebuie sa fie cumparat neaparat de la Leroy,
@Jeni, ba da, neaparat.
Asta daca vrei voucherul de 25 lei. Daca nu, poti sa duci bradul acolo, nu se supara nimeni
Eu am de plastic, cum am spus la alt articol al tău. Dar la noi, se ridica de la poarta casei: https://www.bistriteanul.ro/brazii-de-craciun-supercom-adi-deseuri/
La noi aici la țară, sunt mulți oameni care strâng brazii pe persoană fizică. Mai pun pe sobă, mai pun pe grătar. Drept urmare, am scos frumușel ditamai bradul și l-am lăsat la marginea drumului. Până seara a dispărut. Ne-am gândit și noi să-l ciopârțim ca să avem pentru grătar. Dar lenea a fost prea mare.
Sunt intr un orasel din Franța
Aici exista câteva locuri amenajate “parc de brazi” unde se pot depune și vor fi apoi curățate de primărie
Dar trebuie sa îl duci acolo cum poți: in brațe ( dar e la 5 km de casa) in mașina și îmi umplu mașina de ace
Dacă îl scot in strada ( lângă pubele) pot primi amenda de pana la 1000€, e drept ca nu cred ca sta cineva va verifice cine depune unde, dar nimeni nu il arunca pur și simpli pe strada
PS cele mai apropiate pubele sunt la 3km de casa deci tot cu mașina trebuie dus.
Comentariu beton!16
La mine (Olanda) avem o aplicație care ne trimite notificări în ce zi să scoatem gunoiul în funcție de ce fel e, am primit o notificare și pt brazi.
Comentariu beton!17
Din ce stiu eu firmele de gunoi sunt obligate sa le ia. Dai un telefon si vin. Unele gratuit, altele pe bani. Cota in jur de 10 lei. Eu stau la tara in Dobroesti si ne-au anuntat ca ni le iau gratuit in 2 zile stabilite ei, daca nu ii scoatem la poarta in zilele alea, ne costa 11 lei separat.
Mie nu mi-au cerut vreun cost. Dar toate chestiile astea ar fi trebuit comunicate, să știe lumea exact ce are de făcut.
Prin satul din Moldova unde stau acuma, eu mai intai ce am de aruncat scot in drum. Daca nu dispare in cateva ore, abia atunci imi pun problema unde ar trebui sa duc/arunc. Dar de obicei dispare.
Comentariu beton!13
In Abu Dhabi îți ridica bradul aceeași firma de la care l-ai cumparat. Suni, faci programare si apar la usa.🙂
Pentru mine asta ar fi soluția ideală. Mai ales că l-am cumpărat fix online.
Si aici cumpăratul a fost online, am avut de ales doar dimensiunea. Am gasit bradul la usa, nu era nimeni acasa cind au venit.
Eu inca nu ma îndur sa-l string, deși stiu ca e timpul.
@Mihai, cum online? Adică nu te-a pus Mara să scoți tot câte unul din morman ca să-l studieze cu un ochi critic găsându-i fiecăruia câte-un defect? Nu ai avut doi finaliști pe care a trebuit să-i ții pe fiecare cu câte-o mână în timp ce ea îi studia de la distanță ca să concluzioneze că, totuși, niciunul nu e ce trebuie și continuați căutările? Nu a decretat că nu te pricepi și s-a pus să-și scoată singură din morman „câștigătorul”?
Nțțț, ne mor tradițiile…
PS. Dar ce ușor ai scăpat :)))))))
Comentariu beton!32
@Rox, și io am zis că ăsta a fost bulan curat. 😁
@Manu, șăzî ghinișor, io încă n-am început tratativele de „da’ bradu’ cîn’ îl scoatem?” cu nevasta..
@Rox, ai uitat ză zici că dup’aia se plînge pînă la sfî vasile că „așa brad mic n-am avut niciodată!”; tavanul e la 2,80 în living și a trebuit tăiat vîrful; cam 25 de cm…
dacă mai sunt nelămuriri, întrebați acu’, am curaj să zic că-s în delegație!
Comentariu beton!16
Eu nu-l arunc nicăieri, îl bag în cutie și-l urc în pod. Am brad artificial de prin 2005, sunt la al doilea exemplar (primul a decedat din motive de suport din plastic expus la temperaturi de +30 de grade în pod) și, exceptând doi ani în care am experimentat cu brad natural în ghiveci care s-a uscat unul și nu s-a prins după replantare altul, n-am avut dilema aruncatului.
În ambele cazuri l-am tăiat bucăți și a ajuns lemn de foc, au ieșit niște grătare excelente.
Comentariu beton!12
Doamne păzește! Cum sa-l arunc? Îl scoatem din glastra si îl replantam pe lângă gardul din spate.
Mă, asta cu replantatul brazilor e tricky rău. Din ce știu eu, brazii nu supraviețuiesc decât în anumite medii. Nu știu cum e în zona unde stați voi, dar eu nu văd un brad supraviețuind pă sectorul 1.
Am unul plantat din 2000, e mult mai inalt decat casa, mai am unul de vreo 5 ani, nu vrea sa mai creasca, nici cu slujbe. Altul nu mai am unde sa plantez.
Jeni, sa vorbiti cu Irineu de la noi. Asta a zis ca daca nu merge cu slujbe, el rezolva cu blesteme 😉
@MV, mama a plantat vreo 5 până acum, toți s-au prins. Eu am încercat cu 2, i-am ucis pe amândoi. Deci cred că e chestie de baftă dacă se prind sau nu după ce îi muți din ghiveci.
@ iulianoooo, plantează, soro, cu tot cu ghiveci💪
Jizăs? Ar iu deăr?
Meic sam majik cu medierea comentariilor, pls
Da, și la mine la Focsani city ( nu-i altă țară dar pe-aproape🤣🤣) este organizată de către compania de salubritate o zi pe săptămână ( marțea) în care se colectează resturile vegetale. Fiindcă stau la curte, se adună, nu glumă.Nu vă mai spun câți saci cu frunze greblez în sezonul vară-toamnă 😒 Așa că la noi încă-i bine!
Pe aici am văzut destui aruncați pe stradă, mai pe stilul românesc. Dar pt că mai devreme ai pomenit de jocurile copilăriei, brazii îi ciopârțeam și ne făceam bâte. Era deranj mare dacă ne dispăreau, le ascundeam pe la ghene, prin tot felul de uscătorii, uneori le luam în casă. De asta când cumpărau ai mei bradul/molidul trebuia să văd grosimea și lungimea bățului. De multe ori eram supărat și nu voiam nici un moș pt că bradul nu era ce trebuie.
Comentariu beton!12
Bradul nu e o problemă în Japonia, dar pentru orice tip de gunoi care nu se încadrează în categoriile de pe lista primită de la primărie, sunăm la departamentul de gunoi sau programăm online o zi când să vină să-l ridice. După care cumpărăm un abțibild care reprezintă contravaloarea serviciului (între 2 și 10 euro, in funcție de mărimea obiectului), lipim pe obiect și îl ducem la poartă în ziua programată.
In Bruxelles se colecteaza in ianuarie impreuna cu deseurile verzi. Odata pe saptamana, trec gunoierii cu o masina speciala care aduna doar deseuri de gradina: frunze, iarba, planta aia pe care au uitat sa o uzi, etc. Tot ce trebuie sa faci e sa scoti bradul in fata casei in ziua respectiva si il iau ei. Informatia o gasesti si pe site-ul „romprestului” local dar si cam toate ziarele baga un articol informativ pe la inceputul anului sa fie siguri ca lumea stie cum se procedeaza. Se face multa informare de genul asta prin intermediul ziarelor locale si nationale aici. Orice ar putea interesa publicul larg e prezentat intr-un articol scurt cu limbaj simplu si clar, de la triat gunoi, depunere de dosare pentru ajutor de caldura, cum sa planifici mai bine concediul in functie de vacantele scolare, cum sa intelegi ce scrie pe factura de curent, etc. Articole banale dar utile sa nu stai sa cauti. Primaria are „revista locala” cu tot felul de stiri despre ce se intampla in comuna si pe ce se cheltuiesc banii, revista pe care o primim gratuit in posta si pe care o aruncam direct in gunoiul special de reciclat hartie.
Comentariu beton!19
Exact la fel si in Olanda. Brazii se colecteaza in prima saptamana din Ianuarie din fata casei de catre cei care ridica deseurile „verzi”.
Mi-a trimis fie-mea poză din Marbella, niște vecini l-au pus lângă tomberon. Împodobit 😡.
‘Ți-ai draq cu melcii voștri !
Comentariu beton!15
Uk
– poti sa il duci tu la centrul de reciclare;
– poti sa il tai si sa l bagi in tomberonul verde al casei (trebuie sa I se inchida capacul, daca nu e inchis, nu l ridica);
– in cartierul unde locuim vine in fiecare an o organizatie si ii ridica gratis si face nu stiu ce pentru charity cu ei. Anunt pe fb, pe grupul cartierului cu zilele cand trec.
Danemarca: primaria fiecarui oras are o aplicatie in care vezi programul de ridicare a deseurilor in cartierul tau. Sant zile fixe pentru diversele categorii, dar primesti sms in caz de eventuala modificare. Pentru brad a fost astazi. La ora 7 era deja luat.
La noi (D) sunt locuri amenajate la fiecare doua-trei intersecții. Se aduna acolo pana pe 31 ianuarie, neaparat curățați de beteala și alte poame. Pe 1 februarie se aduna din tot orașul si se duc la gradina zoologica unde sunt folosiți ca hrana la animale.
Daca te trezești dupa termenul asta, il duci cu masina ta la „groapa de gunoi” (nu stiu cum sa ii zic altfel, dar nu e groapa la propriu) pentru deseuri de gradina (crengi, copaci tăiați, iarba tăiată..etc).
Groapa asta e deschisa tot anul. Dacă faci de exemplu curatenie in grădină primavara, mergi la ei, primesti gratis niște saci speciali pe care ii duci plini inapoi. Nu exista limita la saci.
In gradina nu ai voie sa arzi deseuri, pedepsele sunt foarte mari (cateva mii de euro).
@Cristina, daca D e pentru Germania, gropile ălea sunt numite Wertstoffshof sau Recyclingshof.
Poate ajuta și pe alții – tot pt sectorul 1. Noi când avem de aruncat chestii voluminoase (mobila, electrocasnice etc) tot asa, sunam la Romprest si ei colectează duminica o data sau de doua ori pe luna. Îmi da număr de înregistrare și noi trebuie sa scoatem afara obiectele. Ne și suna băieții care le colectează când sunt în zona sa verificam dacă mai sunt acolo, ca se mai întâmplă să le ia oamenii și sa nu vina degeaba.
Se organizeaza niste locuri de colectare pentru brazi, prin toate cartierele, pe langa case si blocuri. Lumea aduce brazii acolo intr-o anuminta perioada limitata (generoasa) si la sfarsit vine masina de gunoi si ii ia – Austria
Eu stau la curte, în Voluntari. Aici, în „ogradă” la dom’ Pandele-Fi(rea), nu-ți ia nimeni bradul nici cu cântare. Motiv pentru care îl tăiem, îl punem la grătar și tuflim ceva cărniță „de dietă” când sunt gata încinse treburile. Felicitări Romprest! Nu și pentru madam’ Clotilde.
Cu un fierastrau sau maceta tai crengile dupa tulpina si le inghesui in sacii de gunoi, batul ramas il tai in bucati mai mici si tot in pubela incape…cat stateai cu alea pe telefon, rezolvai cazul.
la noi, la bloc, se anunta locul unde se arunca. Cand stateam in chirie locul a fost langa gunoi. Ca acolo are loc masina sa vina.
Acu 3 ani s-au adunat vreo multi brazi
Aici nu stiu. Nu mi-a pasat ca nefacand craciunu acasa nu am avut brad. Dar presupun ca tot langa ghena.
daca as sta la casa bradul ar deveni direct lemn pentru foc
Eu am rezolvat-o, de 12 ani am de plastic. Inca nu l-am strans, urmeaza.
Prin alte tari ca Belgia (partea flamanda) se fac locuri amenajate – un fel de ţarc de aprox 4 x 4m – la fiecare 2 -3 strazi. Noi avem unul chiar la noi pe strada. Ai timp 3 saptamani sa iti arunci bradul natural. Mi se pare super ok.
Ăăă…eu nu pot sa răspund, nu stau în Sectorul 1. Pe al nostru l-am taiat în piese mai mici care vor fi puse la uscat și folosite la grătar.
La noi în Galați, primăria spune să îi lăsăm lângă containere, pubele, vin ei și strâng…
In Luxembourg este o zi stabilita in luna Ianuarie si comunicata prin posta si atunci vin sa ridice toti Brazii. Tot ce trebuie sa faci este sa ii scoti afara.
Eu stau la bloc si aparent nu am voie sa il pun la ghena, dar am un loc indicat afara langa un gard unde pot sa il pun si trec cei de la salubritate si il iau. La fel se intampla si cu deseul voluminos. Ca la ghena nu incape tot si nu ai unde sa il pui efectiv.
Aceste indicatii le am de la administratia blocului.
Locuiesc in Belgia (parte flamanda).
Exista o zi la sfarsitul lui ianuarie (anul asta e pe 26 ianuarie) cand vin masinile si ridica brazii scosi in fata casei. Este o zi separata de zilele normale de colectare a gunoiului.
Nu se ridica impreuna cu gunoiul verde. Decat daca il toci si reusesti sa il pui in containerul de gunoi verde.
Ce reprezintă „gunoiul verde”?
@OldJohn: adică biodegradabil.
JT, chiar și resturile alimentare sunt biodegradabile, inckusiv punga in care le pun. Aici sunt cinci tipuri de gunoi, dar denumirea asta de „verde” nu e
In Norvegia brazii cad și cand bate vântul mai tare.
Un cetățean ia drujba de dupa ușă, decupează prin el ca să poata trece mașinile, si lasă totul in natură.
Deci problema brazilor de Crăciun cred ca e simplă.
Pentru zone mai cu asfalt, gen Oslo, nu te gadilă nimeni la… și anume globuri, îl iei frumușel si il duci la groapa de reciclare, așa cum faci cu orice ai de aruncat prin curte. Pentru treaba asta se plătește sau nu, functie de municipalitatea in care sălășluiești.
Dacă te mănâncă, te scarpini!
PS: io credeam, ingenuu, că scăpăm după St.Gion de subiectul sarbatori,dar nu e chip, ne bântuie până la Paște 😬
La fel si in Canada: cei ce stau la case sunt anuntati ca in anumite zile, imediat dupa anul nou, se colecteaza braJii. Doar trebuie scosi in fata casei in diminetile respective. Pentru cei de la bloc, n-am primit niciun email de la management referitor la topicul asta, dar daca aflu ceva, revin.
Am brad din plastic si am scapat de multe batai de cap de cand l-am cumparat, acum vreo 20 ani (pfoa, acum am realizat cat de batrana sunt). Recomand tuturor asa ceva! E o investitie ce-i drept (depinde cat de plin si mare il vrei), dar in timp se justifica cheltuiala.
Singura problema e ca cineva trebuie sa il „imbrace” si dezbrace” de Craciun. Si, nu stiu cum se face ca din 4 adulti care locuiesc la mine in casa, doar pe mine pica „magareata”.
Gata, la anu’ fac greva!
Am luat brad in ultimii ani de la Leroy Merlin si l-am dus inapoi dupa sarbatori.
In Germania există locuri știute de cei din cartier. Se aduna acolo și sunt preluate. Unele zone au în locurile de reciclat sticle și haine și containere pentru deșeuri vegetale, acolo e mai simplu.
Unii arunca brazii in ape, in rauri si lacuri ca e bine pentru flora si fauna.
🎄
Exagerezi, dar bradul e parte din natură. Dacă e o exploatare forestieră nu stă nimeni să strangă crengile, care pot fi mai mari decât un brad de Crăciun. Natura are grija ca in doi, trei ani noul arboret să penetreze printre ele, la adăpostul lor. Important e să simți cum să faci să fie mai bine (ca să nu fie rău)
Nu stiu unde si cu ce si de ce exagerez. :))))) Copacii cazuti in apa devin casa pentru tot felul de animaluse, de pasari si insecte si mai ales, pentru pesti si broscute. Plus ca o sa creasca pe langa tot felul de plante folositoare pentru vietuitoarele amintite.
Scuze, credeam că a fost o ironie, sunt de acord cu ce spui, după cum se vede!
Nu am citit încă toate comentariile și nu știu dacă cum se procedează la noi, in zona Münchenului a fost deja descrisa. Înainte De Crăciun primim de la primărie calendarul pe anul ce urmează cu datele când vin ridicate diferite categorii de gunoaie, printre care și brazii de Crăciun. De obicei vin ridicați sâmbătă după ce trec toate sărbătorile in schimbul unei sume modice de 2,50 jn cazul nostru anul acesta.
Noi avem doua pisici, nu avem grija bradului pentru ca nu ar rezista o ora-n casa.
De parcă eu am pârși de alun, nu tot două pisici. 😁
La noi în sat (20k + locuitori) exista 2 puncte de colectare, deschise pana la jumătatea lunii Ianuarie. Practic îl scoți din casa și îl duci la una dintre cele doua locatii. Acolo sunt amenajate doua țarcuri de 4mx4m unde lași bradul. De 2x sau 3x pe săptămână ii colectează firma care se ocupa cu gestiunea deșeurilor verzi, ii procesează / toaca iar materialul rezultat este utilizat mai departe. Exista și opțiunea de a ți-l colecta de acasă dar trebuie sa îl maruntesti tu în prealabil cât sa între în tomberonul verde. Si nu prea avem topoare în dotare …
Că tot ai avut articolu cu Amintiri din copilărie. Ce frumos ardeau brazii care erau aruncați la container… Pe gerurile alea un foc de tabără din brazi era minunat 🙂
In orașul meu rural de 11k popor din Franța sunt locuri de colectă timp de 2 săptămâni. Îl pui in mașina și-l duci. Sau îl toci și pui acele la compost și tulpina la grătar sau arac la roșii.
Dacă scapi perioada de colectă din oraș, îl duci la déchèterie -adică un fel de “groapa de gunoi” unde se colectează tot felul de gunoaie reciclabile sau nu și unde se plătește sau intri cu card de “membru”
Un doctorand de la Agronomie, folosește brazii pentru compost
https://www.facebook.com/reciclare.organica
Drd.Urechescu
0729328085
In Olanda ridica brazii, pe 2 si 7 ianuarie, si sunt puncte de colectare la cateva strazi distanta. Era la vreo 5 minute de mers pe jos, dar e Olanda asa ca am legat bradul in spatele bicicletei si in 2 minute am fost acolo.
La sectorului 4, trăiască conducerea că ne pune anual container special să îl basculăm direct din balcon ;)). Fac cerere la primărie și se aduce container. Inclus in costul salubrității.
Până prin 2014, era la noi in cartier un loc stabilit de firma care strângea deșeurile verzi. Întotdeauna in prima sâmbătă din ianuarie. Primeai la schimb un bec economic.
La un moment dat, firma cu deșeurile verzi n-am mai organizat nimic. Dar primăria avea grija să apară în fiecare cartier cate un țarc de sârmă unde puteai sa duci bradul. Asta pe o perioadă determinată la începutul lunii ianuarie.
Obiceiul s-a pierdut in timpul pandemiei… Bradul de anul ăsta a fost făcut bucăți de jumătatea mea mai bună și pus în tomberonul de deșeuri verzi.
*Olanda.
Alumihai, am lăsat ca sa vedem dacă cineva coroborează problema asta cu articolul de dimineață.
Bradul este depănușat frumos de crengi, iar tulpina de coajă, devenind astfel o redutabilă lance pentru turniruri in cartier!
Să nu zici că nu era mare febră in copilărie pentru căutarea bradului perfect pentru lance.
Crengile luau foc cu scantei de 2 stânjeni sau erau folosite la ranforsarea cazematelor de zapadă
In Nordrheinwestfalia se ridica odata cu deseurile bio , pana in data limita de 20 ianuarie. In fiecare an suntem informati de primarie care este data limita si care sunt datele in care se ridica deseurile , ce reprezinta deseurile , cum se colecteaza separat deseurile plastic, hartie, gunoaie, carton etc.
Am remarcat la belgieni ca e treaba serioasa cu colectarea brazilor, au notificări in calendarul de reciclare, cu data si ziua pentru colectarea brazilor pe regiuni si e doar ziua aia sau te descurci singur si il duci in pădure.
In Sectorul 2 a publicat si Radu Mihaiu ceva similar zilele trecute.
Noi, când era de dus, il ciopleam in casă, toate ramurile într-o punga, trunchiul ramanea curat si il lasam afara la stâlp langa saci.
În Germania primești în cutia poștală la sfârșitul anului un calendar pe anul următor, cu toate datele în care se ridică gunoiul pe categorii (plastic, hârtie, cel de toate zilele și cel biodegradabil). Acolo este precizat și ziua în care se ridică brazii de Crăciun pe care îi scoatem în fața casei sau blocului cu o seara sau doua înainte de ziua respectivă. Calendarul e trimis de Primărie
In Belgia, doua zile distincte in ianuarie in care e consemnat ca se ridica brazi . Ele coincid cu zilele de ridicat gunoiul si sint cam la 2 saptamini distanta una de alta. Depinde cit chef de ace de brad strinse si in iulie ai. Dupa aceste doua date, ili ilaginez ca ramine solutia cu hacuit bradul bucati bucatele si pus in saci de deseuri vegetale, care se ridica o data pe luma, am impresia. Nu are sens. Vin oamenii aia si il iau la data promisa. Nu se noteaza unde e bradul cu pricina, masina specialanpentru acest lucru cutreiera tot orasul si salta toti brazii gasiti la locul de depozitare al gunoiului. Adica pe trotuar din loc in loc, la distante rezonabile, ca sa nu opreasca masina din 5 in 5 metri. E la intelegere.
Chiar azi l-am scos ca a fost zi de ridicat gunoiul, il iau cu gunoiul menajer(Praga – Cehia)