La o inventariere sumară, cel mai des întâlnite situații în care ne intersectăm cu curierii sunt astea:

Unu. Comanzi ceva de mâncare de la un restaurant care livrează în regie proprie.

Doi. Comanzi ceva de mâncare printr-o aplicație dedicată. Nu stau să le enumăr, că sunt prea multe, dar știți voi exact despre ce vorbesc.

Trei. Livrare de obiecte de mici dimensiuni.

Patru. Livrare de obiecte voluminoase.

Cinci. Îți faci aprovizionarea cu cele necesare traiului printr-o aplicație de tipul Sezamo, Freshful, Bringo.

După mintea mea, cam astea ar fi situațiile în care interacționăm cel mai des cu diverși curieri sau livratori, nu?

Ei, ce voiam eu să aflu este în care dintre ele lăsați bacșiș?

Încep eu: nu las niciodată în situațiile de la punctele doi și trei. La doi cred că este evident de ce nu las: am plătit deja pentru serviciul respectiv.

Iar la trei nu las pentru că gândesc ceva de genul: „hai, frate, că mi-ai adus un plic, nu e ca și cum ai făcut alt efort în afară de ăla de a parca în fața casei”.

Ah, da, aici trebuie sa fac precizarea că pentru mine nu există conceptul de livrare „la ușă”. Curierii nu pot trece de poartă fără prezența cuiva din casă, prin urmare, indiferent că mi se livrează un plic sau un set complet de mobilă de bucătărie, va trebui să ies eu la poartă.

Dar în toate celelalte situații, las bacșiș. Sumele diferă în funcție de diverși factori și multiple variabile, dar pleacă de la 10 lei.

Și dacă tot am deschis subiectul, mă interesează foarte tare dacă avem pe-aici cetățeni care locuiesc la etaje superioare. Întrebarea mea pentru ei fiind: vi se livrează la ușă sau trebuie sa coborâți voi? Sau, ca să formulez și mai exact: vi se livrează la ușă fără nicio obiecție sau trebuie să convingeți curierii/livratorii să urce?

Acum să v-aud până la voi. Lăsați sau nu lăsați?

sursa foto: freepik.com