Mă gândeam că, la ce vreme e afară, vă pică la fix niște recomandări.

👉 The Swimmers – film, Netflix

Filmul ăsta m-a făcut să-mi dau seama că ori mă lasă memoria, ori că sunt un ignorant. Habar nu aveam c-a existat o echipă numită Refugee Olympic Team, formată doar din sportivi refugiați din zone de conflict armat, sportivi cărora astfel li s-a dat șansa să se antreneze și să participe la Jocurile Olimpice.

Iar The Swimmers este fix povestea înotătoarei siriene Yusra Mardini care fuge împreună cu soră-sa, tot înotătoare, din Damascul bombardat zilnic și reușește să se refugieze în Berlin. Iar când zic „reușește”, trebui să vedeți cam prin ce-au fost nevoite să treacă până să ajungă acolo. La Berlin are șansa să fie primită să înoate la un club de profil, după care își câștigă și dreptul de a participa la Jocurile Olimpice ca parte a echipei Refugee Olympic Team.

Mie mi-a plăcut, e o lecție de viață și de voință.

👉 White Gold – serial, Netflix

La ăsta mă uit în momentul de față, tocmai ce-am terminat sezonul 1. E un serial de comedie bun, cu un umor british pe care pot să-l duc, că nu halesc tot umorul britanic.

În anii ’80 apar geamurile termopan și niște băieți din UK vor să se îmbogățească vânzându-le, că de-aia se numește „White Gold”.

Sezonul 1 a fost ce trebuie, am râs cu voce pe alocuri, sper să nu mi-l strice pe al doilea.

👉 Wednesday – serial, Netflix

Pentru că eu nu l-am văzut si nici nu mă voi uita vreodată la el, în premieră mondială absolută le-am rugat pe fetele mele să scrie cronica serialului. Iar când zic că le-am rugat, a se înțelege ca le-am plătit munca: 50 de lei de căciulă. Practic, aveți în fața ochilor cea mai scumpă recomandare de serial de pe acest blog. 😊

Doar diacriticele și ghilimelele sunt puse de mine, în rest n-am modificat nimic:

Pe Netflix e serialul Wednesday.

În serial este vorba despre o fată numită Wednesday care a fost exmatriculată din 8 școli în 5 ani și a ajuns la Nevermore. O să urmeze să se întâmple multe nebunii și Wednesday are o colegă de camera căreia îi plac culorile, deși ea este „alergică” la culori. Dar ea trece prin toate astea fără nicio problemă.

În acest serial ne-a plăcut că Wednesday nu se lasă bătută, deși era și aproape pe moarte. Ne-a mai plăcut că a fost filmat cu niște actori români și chiar a fost filmat și în România .

Întrebarea e ce nu ne-a plăcut? Păi … PROBLEMA e că ne-a cam plăcut totul.

Noi am recomanda acest serial pentru că e atât de tare că ne tremurau mâinile de cât de încântate am fost. Și ne-a făcut să vrem să ne uităm și la „Familia Addams” filmul, noi am văzut până acum doar „Familia Addams” desenele animate.

Ce om să fii să nu vrei să te uiți la Wednesday după recomandarea asta?

👉 Home for Christmas – serial, Netflix

Ei, dragii mei, ăsta este un serial norvegian perfect pentru această perioadă. Acțiunea se petrece de sărbători, într-un mic orășel din Norvegia.

Apropo, am văzut atât de multe filme și seriale nordice în ultima vreme, încât am început să deosebesc cum sună limbile. Evident, nu înțeleg niciun cuvânt, dar am început să știu dacă se vorbește daneză, norvegiană sau suedeză, după cum sună consoanele alea lovite între ele ca să iasă cuvinte. Acum dacă aud „Flønddgvarmt” (nu-l căutați, e inventat de mine) știu aproape de fiecare dată dacă e în daneză, norvegiană sau suedeză. Mă pregătesc asiduu pentru la vară, după cum observați.

Revenind la serial, să nu vă luați după titlul care sună a unul clasic pentru o comedie romantică de Crăciun. E o comedie-dramă, e bine făcut, ea e foarte frumoasă, mai râzi, te mai întristezi, fix ca-n viață. E perfect pentru zilele astea cu frig care se anunță.

👉 Lesson Plan – film, Netflix

Filmul ăsta mi-a știrbit încrederea în cinematografia poloneză. I-am dat play pentru că subiectul mi se părea ofertant (droguri, chestii) și pentru că tot ce văzusem, făcut de polonezi, a fost bun.

Well, e fix la nivelul de credibilitate al filmelor românești cu mafioți și cu droguri, e un „Clanul” jucat în poloneză, care mai are și multe clișee din producțiile de gen de la Hollywood. Doar că, spre deosebire de cele americane, la Lesson Plan te pufnește râsul. Și nu pentru că e comedie.

Am rezistat jumătate de oră, după care mi-am văzut de treabă.

👉 1899 – serial, Netflix

Trecând peste numeroase aspecte care denotă măcar lipsă de logică și de interes din partea producătorilor (ca să nu spun „durere în fund”), altceva m-a deranjat extrem de tare: mi-au desconsiderat inteligența. Producătorii au luat rețeta de la „Dark” și i-au mai adăugat niște darkness, considerând, probabil, că nu sunt în stare să-mi dau singur seama și că trebuie să-mi sublinieze ei: „hei, uite ce dark e filmul ăsta”.

Or eu nu pot cu darkness-ul de dragul darkness-ului. Serios, lasă-mă pe mine sa mă prind că acțiunea se duce spre mister tenebros, nu-mi băga tu forțat sub ochi asta. N-am nevoie de cadre întunecate, chiar și când e zi afară, n-am nevoie de o coloana sonoră care să-mi transmită din minut în minut: „coae, stai că urmează ceva dark și trebuie să-ți subliniem asta cât mai puternic”. Nu, mersi, cred că pot să-mi dau seama și singur cum stă treaba cu ce urmează.

Pe scurt, am văzut primele două episoade și un pic din al treilea, după care n-am mai putut să duc. Chiar sunt curios de părerile voastre, că am o bănuială că mulți l-ați văzut.

👉 Pepsi, Where’s My Jet – mini-serie, documentar, Netflix

În anul de grație 1995, cei de la pepsi lansează acest spot video care era menit să-i facă pe oameni să strângă puncte pepsi (acesta e momentul în care o să vă zic să dați play spotului, ca să înțelegeți mai bine ce voi zice în continuare).

Pe scurt, dacă bei pepsi acumulezi puncte, iar cu punctele poți să-ți iei produse din catalogul pepsi. Niște produse foarte mișto de altfel, pentru puștii acelor ani, că ei erau target-ul campaniei.

Problema ar fi că la finalul spotului (v-am zis să vă uitați) apare și acel avion Harrier jet. Avion cotat, sub formă de glumă, la 7 milioane de puncte pepsi. Doar că, ce să vezi, pentru că gluma n-a fost semnalizată nicăieri sub formă de disclaimer, un puști a luat-o de bună și s-a apucat să strângă cele 7 milioane de puncte pepsi. Și reușește. De aici încolo, o să vă las plăcerea să aflați singuri cum se termină povestea.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost că l-au lungit degeaba. Le-ar fi ieșit un documentar mega-decent și alert de 90-100 de minute, dar au ținut ei s-o lălăie timp de patru episoade. Prin urmare, pe alocuri devine atât de boring, că de vreo două-trei ori am vrut să renunț, deși mă interesa subiectul, și să caut pe net cum s-a terminat toată povestea. Până la urmă n-am făcut asta, am rezistat.

👉 The Truman Show – film, Netflix

Probabil l-ați văzut majoritatea, eu l-am pus pentru copii. Eram curios să văd cât pot înțelege din el doi copii de nici 12 ani. Se pare c-au înțeles, că m-a întrebat Ioana după film:

– Tu ești real? Dacă nu ești și totul e o conspirație?

Altfel, pe când rula filmul mi-am dat seama cât de tare ar fi un remake în care Truman să fie urmărit cu mijloacele tehnologice de azi. C-au trecut totuși aproape 25 de ani de când l-au făcut. Cred c-ar rupe.

Apropo, dacă n-ați văzut „The Truman show” zic eu c-ar cam fi cazul să-l vedeți, pentru că deja e un clasic.

👉 The Secret of the Greco Family – serial, Netflix

Serial mexican făcut după fapte reale. Pe alocuri, te cutremuri când îți dai seama ce sunt în stare să facă oamenii pentru bani. Pe scurt, o familie mexicană răpește oameni pentru a cere răscumpărare.

Două lucruri m-au scârbit extrem de tare și m-au făcut să-mi crească tensiunea.

Primul. Că-i omorau pe cei răpiți, frate. Obțineau banii de răscumpărare și, în loc să le dea drumul, îi omorau. Băi, efectiv n-am putut să înțeleg de ce făceau asta.

Și al doilea. Modul în care soția lui Greco senior, șeful bandei, alege să nu vrea să afle ce se întâmplă. Toți cei răpiți erau ținuți la ei în casă. Nu ai cum, efectiv nu ai cum, ca om care locuiește în aceeași casă, să nu-ți dai seama că se întâmplă ceva necurat. Iar ea a intuit la un moment dat că ceva se întâmplă, dar pur și simplu nu a vrut să afle ce, lucru care ulterior o și salvează de pușcărie. Eronat aș zice, i-aș fi dat o pedeapsă la fel de mare ca a celorlalți.

Nfine, ce voiam sa vă spun este că mie mi-a plăcut, puteți să-i dați o șansă.

Atât pentru azi.