Azi-dimineață, m-am trezit în zgomot de utilaje. Mă uit pe geam și văd o droaie de muncitori care taie asfaltul, sapă, excavează, fac chestii. Meam, ăștia muncesc și de 1 Decembrie? Tare.
Păi să cobor, zic, să-i întreb dacă nu-i încurcă mașina și vor s-o mut. Cobor, pe cafea nebăută, mă duc la primul muncitor care-mi iese în cale și-l întreb de mașină. La care ăla începe să dea din mâini și să turuie ceva ce nu înțelegeam.
Faza e că au un utilaj care face un zgomot atât de puternic încât nu reușeam să înțeleg ce zice, deși omul îmi zbiera practic în ureche. Ne-am chinuit așa cale de vreo câteva zeci de secunde până când un tip, care părea că e șeful de echipă, a observat ce se întâmplă și-a apăsat pe butonul magic care a făcut drăcovenia aia zgomotoasă să tacă.
A, bun, păi dacă tot am identificat șeful, hai să mă duc să vorbesc direct cu el:
– Săpați și pe trotuarul celălalt? Aveți nevoie să mutăm mașinile?
Și-mi răspunde șeful de echipă:
– English, please!
Băejnebun, asta a venit de unde nu mă așteptam și mai eram și pe pilot automat din cauză de cafea nebăută. N-aveți idee în ce hal am putut să-mi forțez bietul creier, neobișnuit cu eforturi din astea matinale, să caute după cum plm se spune „a săpa” în engleză (mă rog, nu că în rest ar fi obișnuit cu efortul, dar măcar aveam o scuză). Până la urmă mi-a venit nenorocitul ăla de „to dig”.
Nfine, m-a lămurit omul că nu vor săpa pe trotuarul lângă care am eu mașina, sapă doar pe celălalt, am mai schimbat două-trei vorbe și m-am extras rapid, că-mi sucomba materia cenușie fără cafea.
Treaba e că toți din echipă erau străini. De-aia nu înțelegeam eu ce-mi spunea primul pe care l-am întrebat, nu din cauza utilajului.
Am ajuns în casă și, în timp ce-mi făceam cafeaua, n-am putut să nu mă întreb de ce oare angajatorul, firma de construcții, o fi ajuns la concluzia că trebuie să aducă străini pentru treaba asta?
După care mi-am adus aminte cât se chinuia taică-meu să găsească la el în sat oameni care să vină la cosit, sau la cules, sau la alte munci din astea de la țară. Și nu găsea, niciodată nu găsea, deși plătea bine, le dădea și mâncare și băutură.
Ți-ai găsit, preferau să stea degeaba, dar la muncă nu veneau. Iar treaba asta se repeta în fiecare an. Și uite-așa nu m-am mai întrebat de ce toți cei care sapă acum la mine pe stradă sunt din alte țări.
Iar celor care or să sară zbierând că de-aia ne fură străinii locurile de muncă, o să le aduc aminte că nouă nu prea ne place munca. Gen, deloc. Dacă nu mă credeți pe mine, întrebați orice angajator din țara asta care are nevoie de mână de lucru necalificată sau de mână de lucru în general. Și-o să aflați cam cât de ușor găsește cetățeni români care vor să muncească.
Da, știu, sunt salariile mici. Uite că pentru băieții ăștia care muncesc și pe 1 Decembrie nu mai sunt mici.
sursa foto: freepik.com
Cam așa și aici: austriecilor le crapă rânza de ciudă cum un român venit de 7-10 ani în Austria are casă și mașină ca lumea, iar el stă ca prostu’ toată viața-n chirie, conducând o coajă de mașină.
În schimb, cine-i primu’ la festivaluri, cine umple 24/7 terasele? Exact, austriacu’.
Bine, sunt și d-ăia muncitori, da-s puțini.
Comentariu beton!161
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie JT a decis în mod solemn să critice austriecii în comparație cu românii. Foarte festiv din partea sa.
Comentariu beton!149
Frumos din partea lui că amintește și de străinezi. Prin alte părți se oftică unii că vin românii și le fură joburile și beneficiile.
Comentariu beton!35
@Peredhil: Ah, nu! Vroiam să evidențiez faptul că și aici avem putori, care preferă să stea-n șomaj cât mai mult posibil.
Comentariu beton!59
Lol, am în plan o relocare în altă țară, în viitorul apropiat. Austria e pe lista scurtă :)))
Comentariu beton!19
@Alexia: mie-mi place Austria la maxim, mă simt aici ca peștele-n apă, dar nu interacționez cu foarte multă lume. La birou, majoritatea e umblată și-n afara Austriei, iar asta se vede. Io merg cu plăcere la muncă, cu toate astea n-am amici cu care să ies la o bere sau restaurant, pentru că nu mă pasionează.
Comentariu beton!46
@JT – mulțam de răspuns. Sună perfect pentru un introvert.
Comentariu beton!30
Am câțiva cunoscuți români care s-au realizat în Germania, cu casă și mașină mai scumpuță. De la unii dintre ei aflu de fiecare dată când îi văd că stau cam prost cu banii, alții mă întreabă dacă nu cunosc un mecanic auto bun care să le facă o lucrare așa, mai pe „ne-nțelegem noi”. Îi invidiez pe toți pentru situația pe care o au, mai ales când mai aflu că n-au mai fost într-un concediu de 3-4-5 ani…
Comentariu beton!34
@Lucian M: evident că vei găsi și d-ăia, că doar gena cocălarului nu moare subit în ei. Sunt cei care se-ntind mai mult decât le e plapuma.
Toți vor BMW, dar să plătească prețul reparației ca la Lăstun, dacă se poate ar vrea că statul să le ofere cauciucuri gratis anual și 3 plinuri pe lună.
Milogi. 🤢🤢🤢
Comentariu beton!37
Sta ca prostu ‘în chirie și conduce o coajă de mașină? Ai pierdut toate avantajele de a trăi în altă țară și a-ți schimba mentalitatea. Filozofia vieții în alte țări se bazează pe calitatea vieții, timp liber petrecut plăcut…. nu fuga după avuție, case, mașini, ca să te întorci la tine-n sat și să te falesti cu ce ai agonisit. Sacrificiile tale sunt penibile pt un austriac, olandez, suedez..
00
Comentariu beton!113
Cica daca vii in vacanta de vara acasa in Fagaras cu aceeasi masina doi ani la rand iti merge rau in Italia…
Comentariu beton!39
Nu cred ca e o idee bună să generalizam!!!
Comentariu beton!14
@Sorin Straton: mă refer la vecinii mei austrieci care stau în chirie toată viața, au un golf 5 și se uită cu ciudă la mine care la 5 ani de când am ajuns în Austria am apartamentul meu ș-un 750d, tot de 5 ani. La ăia mă refer. Care merg la Billa Plus și scot din portbagaj 5 navete de bere.
Se dezbate încă. Ce zici?25
Ești sigur că se uită la tine cu ciudă? Poate ai interpretat greșit.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Sorin Straton: nu știu tu, dar eu îmi dau seama când cineva mă salută cu stictir. Io de ăia vorbesc. Nu-s majoritari, dar sunt câțiva.
„Sacrificiile tale sunt penibile pt un austriac, olandez, suedez..”
Si cu toate astea sudejii au masini misto si isi cumpara case scumpe.
„sacrificiile alea sunt penibile pentru X” -> insemana ca X a fost mintit ca nu are nevoie de casa si masina
N-aș zice că austriecii sunt leneși. Și eu locuiesc aici. Încă se mai învață meserii, nu toți austriecii vor să fie manageri. A venit coșarul săptămâna trecută, mă așteptam să arate într-un fel…dar nu, era austriac, mândru, curat, civilizat, inteligent, nu a strâmbat din nas că nu vorbeam bine germană. Da, lumea caută și echipe de muncitori sârbi, români, croați etc, dar pentru că lucrează mai ieftin decât un austriac, câteodată la negru.
Nu vreau sa contrazic pe nimeni, spun din propria experienta. In primul rand despre angajatorii persoanelor din Asia – gen nepalezi, afgani, pakistanezi, etc., statul roman da un ajutor pentru ca acestia sa fie platiti civilizat si cazati + uneori hrana zilnica, pentru ca asa este normal! Atentie, nu pentru ca ar rasturna muntii pe aici, ci pentru ca asta este plata normala la muncile pe care acestia le presteaza! Acestea sunt regulile comunitatii europene si trebuiesc respectate! De unde are statul roman acesti bani nu stiu exact, probabil din fonduri europene. Daca insa vorbim de ce romanii sunt platiti asa prost, asta este alta problema, care tine de fiecare angajator in parte, deoarece nu toti fac aceasta nedreptate, ci numai cei care au vazut ca le merge bine si asa! Adica, exista carne de tun inca!
Poti fi cat se poate de experimentat si de muncitor, daca el nu vrea, nu vrea si gata! Ca mai sunt si Dorei puturosi si prosti ca noaptea, mai degraba ii tine pe astia, ca ei nu comenteaza si chiar daca se misca mai greu si/sau nu fac treaba de calitate, el are organigrama ocupata si pune la conducerea lor unul pe masura lor, care stie sa dea cu biciu si cu gura-n ei, ca sa-i puna la munca. Vedem rezultatele peste tot in Romania, pe soselele patriei, prin constructii, in orice domeniu si ne minunam ce poate iesi din mÂnurile dacilor liberi! Asta am avut de spus!
La multi ani, Romania!
Comentariu beton!64
Nu da statul roman niciun ajutor! Nici vorba. Doar impune/adopta un standard minim de salarizare. De exemplu, conform OUG 43 din 12.06.2019, până în anul 2028, o companie din industria construcțiilor trebuie să asigure un salariu minim de 3000 de lei brut atât pentru angajații români, cât și pentru angajații străini.
Comentariu beton!12
Așa e programul. Românii fug în vest ca să câștige mai bine. Asiaticii fug în vest ca să câștige mai bine. Doar nu erau austrieci cei care săpau șanțuri.
Comentariu beton!30
@Bogdan: dacă mâine mă sună cei de la Strabag și-mi oferă €15000 lunar să sap șanturi 8 ore pe zi, de luni până vineri, plec și-n Congo.
În Germania salariile-s mai mici ca-n Austria, dar și prețurile-s mai mici.
Comentariu beton!30
@MV – păi, nu sunt mici pentru băieții ăia străinezi, fiindcă la ei acasă, cu echivalentul a 200 de euro, să zicem (e doar un exemplu), trăiește toată familia timp de o lună. Că ăla e nivelul de trai acolo.
Știu asta pentru că prin glorioșii ani ’90, taică-meu a lucrat mult în străinătate, în construcții (Germania și Israel). Pentru taică-meu, salariul din Germania ne permitea să ne plătim facturile, să nu fim dați afară din casă și să mai mâncăm și altceva în afară de margarină și covrigi. Toate echipele de pe șantier erau formate din muncitori est-europeni. Nemții nu se înghesuiau deloc, dar deloc la joburile alea din construcții. Deci, depinde cu ce compari.
Comentariu beton!48
Salariile trebuie să corespundă nivelului de trai unde este efectuată munca. Altfel se numește semi-sclavie sau bătaie de joc.
00
Comentariu beton!26
Am o firma de constructii metalice in Sighetu Marmatiei la care duc regulat diluant. Daca nu e seful acolo, atunci sigur e ceva utilaj care distrosioneaza sunetele, nu te poti intelege neam cu niciunul daca nu stii engleza. Toti muncitorii sunt asiatici, aproape negri la piele. Din povesti, incep cu salariul de la 3 500 lei+cazare si mancare. Nu caut scuze romanilor dar aproape peste tot unde mergi sa cauti job, prima oferta este minim pe economie.
Comentariu beton!73
Păi un pic te contazici, nu? Adică muncitorii străinii au 3500 + cazare și mâncare, iar românii primesc ofertă de salariu minim de economie (care nu e 3500, e 1700 sau pe acolo). De ce crezi tu că ar face un angajator așa ceva?
Nu stiu sigur, nu am citit personal legea, am auzit doar ca daca aduci muncitori straini esti obligat sa le dai minim 3 500 lei. Salariul minim pe economie in Romania este 2550 lei brut/ 1524/net. In constructii este 3000 lei brut. Se aude ca de la 1 ianuarie ar creste salariul minim pe economie la 3000 lei brut, iar in constructii la 4 000 brut.
Ca angajator banuiesc ca le convine sa plateasca acei 3 500 iar in schimb pe angajati nu-i doare capul, nu sunt raciti, nu sunt mahmuri… ma rog, motive din astea de a-ti lua o zi de concediu.
Uite, eu chiar sunt in discutii cu un angajator si-mi ofera 5 000 net/ luna dar, in contract minim pe economie. Are anunt de angajare de vreo 2 luni dar nu am reusit sa-l conving sa scrie in contract mai mult de minim.
Uite, eu lucrez intr-un domeniu unde nu e nevoie de multa scoala, respectiv sunt sofer. Bine, fac chitante, incasez chiar si 10 mii/zi, cumul de functii neplatite. In domeniul acesta eu nu am gasit inca un angajator sa-mi ofere mai mult de minim pe economie, oficial, restul la negru, la gri… doar ei stiu cum justifica diferenta de bani in acte. Banuiesc ca asa se strang averile, te tragi pe fese ca sa nu platesti multe dari la stat.
Comentariu beton!71
Salariul minim in constructii e 3000, de lei, brut. Dai la un necalificat 3000, dar daca e muncitor si priceput dai si mai mult. Noi avem necalificati care iau si 3800 net si avem si calificati care se multumesc cu 2400 net.
@Mișu, citisem la un moment dat că salariul minim obligatoriu pentru un muncitor non-UE ar fi mediul pe economie. Joac-o p-asta.
Eu nu înțeleg, de ce nu ar putea da și unui român același salariu? Pentru străini se poate, dar, dacă vrea un român să se angajeze, nu mai poate decât cu salariul minim? Fmm!
Comentariu beton!17
@Șloimii, ai perfectă dreptate! Am avut colegi vietnamezi. Cazarea +mâncarea asigurate, iar salariul mult peste al meu, care am rămas cea mai veche acolo. Deci, despre ce vorbim? Că pe cheltuielile cu locuința și cu mâncarea se duc cei mai mulți bani.
E simplu: cei care angajeaza asiatici, angajeaza prin firme intermediare. Adica ii dau firmei 1000euro si nu mai are nci o bataie de cap. Daca ar vrea sa angajeze un roman la care sa ii dea, nu 1000euro ci doar 3000ron calculati cat ar trebuii sa cheltuiasca real (taxe si toate cele).
Aideplm, după ce că ne-au luat străinii femeile, acu’ ne iau si locurile de muncă!:)) În România sloganul este „să ai serviciu”, nu loc de muncă (să muncești)
Comentariu beton!28
Săracii de stăpânii și proprietarii de femei din România, le-au fost luate femeile pe care aveau acte.
00
Interesant că majoritatea românilor care nu muncesc in țară, afară,,rup hamul”
Comentariu beton!18
Pe sloganul,,noi muncim,nu gândim”(am încheiat citatul). Nu înțeleg de ce ne supărăm ca vin alți sa muncească la noi în țară dacă noi am fugit pe unde am apucat pentru salarii mai mari? Ca un vajnic dac ce sunt am hotărât sa ma întorc acasă la anul. Este greu sa fi departe de familie. În perioada asta este și mai greu. Sper sa găsesc de muncă. Dacă nu sunt toate ocupate de străinii. 🤣
Se dezbate încă. Ce zici?18
La anul, adică acum în ianuarie?
Sudor MiG MAG, Buzău, 3000-3500 de lei net + bonuri de masă. Un iaurt covalact la sfârșit de program.
Sudor indian MiG MAG, angajat de la aceeași firmă, 1000 euro net + cazare + o masă calda.
Ambii umplu la fel de bine șanfrenul într-o sudură cap la cap, fără pori, fără șanțuri marginale, nu arde materialul de bază. Ambii respectă vps-ul.
Sudorul MiG MAG român se duce și muncește pe pe 3500-4000 euro în Fr, chiar la beneficiar. Sudorul român, s-a deșteptat cumva în ultimul timp, începe să își bage pl în Ro și își aduce și familia în FR. End of story.
Comentariu beton!103
Pe scurt, tu-mi explici că angajatorii români sunt proști și preferă să plătească mult mai mult unor angajați din afara țării, deși și românul i-ar face treabă la fel de bună? Da, sună logic.
Exact. Eu vb de cazuri pe care le cunosc punctual . În rest nu comentez de angajatorii români.
Comentariu beton!41
Dă-mi voie să nu cred o astfel de aberație.
Iar ăia pe care-i cunoști tu personal pot să fie și extrem de proști. Dar ca model economic nu se justifică ce povestești tu aici.
Bineînțeles că poți. Oricum nu contează.
Comentariu beton!20
De putut poți orice, evident. E firma omului, face ce vrea. Dar să-l plătești mai mult, doar pentru că e străin, e o aberație. Care se justifică într-un singur mod: o fi și românul la fel de bun, dar dă randament mai mic decât străinul. Moment în care e absolut normal să-l plătești mai bine pe străin. Altfel, eu vorbesc despre ce se întâmplă în general, și tu mi-ai dat un exemplu punctual.
Băi, io am înțeles că diferența aia de bani o suportă statul român și cel care exportă lucrători, pana mea, și de fapt angajatorul plătește același salariu și dările aferente la fel și pentru român și pentru cel străin. Nu știu dacă este adevărat sau nu.
Comentariu beton!19
@MV: angajatorul român va da indianului €1000 net + facilitățile alea pentru că banii ăia-s din fonduri europene și în plus, are facilități fiscale pe care nu le are în cazul muncitorilor români.
Asta-i explicația.
De aceea, în cazul muncitorilor români vor să le dea minimul pe economie, iar restul banilor, la negru.
Comentariu beton!33
@JT, uite, dă-mi voie să cred mult mai tare ce spune @MVM Miky.
@MV: MVM Miky are perfectă dreptate în ceea ce spune, asta se întâmplă în majoritatea satelor de multă vreme, din păcate. Dar există și o minoritate unde se-ntâmplă cum spune Edelweiss.
Comentariu beton!13
Asta pentru ca onor statul român suportă o parte din salariul străinului, nu-l da angajatorul pe tot, plus ca mai are si niste avantaje la plata impozitelor, gen reduceri, daca angajeaza categorii sensibile, someri, străini, persoane cu dizabilități, etc.
Diferenta o face faptul că, strainul, nefiind la el acasa, nu are de ales dexat sa munceasca si sa fie serios, pe cand bastinasul…
Cam câți romani mai prinzi la lucru o zi-doua dupa salariu? Nu peste tot, adevarat,cdar multi „se imbolnavesc” subit…
Comentariu beton!18
Fix asa!
Eu sunt una care cauta muncitori calificați și necalificați și care are în 2 luni 60 de mesaje disperate pe whatsup de la oameni din Sri Lanka care îi trimit cv-uri, scrisori de recomandare, diplome.,etc. În schimb, romanul dornic de munca te suna duminca la 14.00 cu chef de munca, te întreabă fix ce ai scris in anunt detaliat, îl întrebi dc poate sa vina la interviu si mai are puțin si-ti da 2 palme ca nu înțelegi ca el are experienta, ca e satul sa se ducă la interviuri degeaba(de ce oare?!) sa-i spun „acum” dc îl angajez….si venitul de aproape 3000 net ptr 8 clase, locație fixa în București, 8 ore pe zi nu o ajunge dar nici nu poți zice ca execrabil ptr România.
Muncim in afara…e gluma…la nivelul qsta nu câștigi mai mult de 1500 lire , desii e mult și atat… cu taxe cu chirie la gramada, cu familie dezbinata îți crești viitorul copil care va fi „la fel de bine” ca tine….
De 1 decembrie îmi doresc oameni onesti și competenți în fruntea acestei tari, ca tot întrebai dimineață…restul va vino de la sine!
Comentariu beton!35
Nu Mihai. Mai stau pana la sfârșitul lunii iunie. Am termen de la soție. 🤣
La mulți ani!
Avem un SRL producție prefabricate de beton într-un sat.
Nu mi-aș angaja oameni din sat pentru că ei știu mai bine rețeta de beton, știu și ce să pună și cum să facă.
Am primit o grămadă de sfaturi nesolicitate și foarte multe indicații de la persoane necalificate care lucrează prin sat cu ziua, dar daca îi chemi la munca zic că nu pot, că e mami, tati, cățelul etc. bolnav.
Au atât de mult chef de munca încât nu sunt niciodată disponibili, iar daca le faci carte de munca și îi chemi la program se plâng că nu au timp de ograda și salariul e prea mic.
Un asiatic are in tara lui un salariu de aproximativ 150-160 euro, 2500 lei + cazare și mâncare pentru el este minunat (cum e și pentru români Diaspora), dar omul acela muncește cu adevărat și îți respecta indicațiile.
Oare cum e mai bine? Cu un roman nemulțumit întotdeauna de șeful său sau cu un asiatic care îți arată respect ție și muncii lui?
La mulți ani români, oriunde ați fi, să vă fie bine, așa cum îmi doresc să îmi fie și mie!
Comentariu beton!67
Sunt absolut convins că lucrurile stau exact cum zici.
@MVM Miky, așa este. Un muncitor român produce 4 ore din 8, restul timpului este ocupat cu interese personale. Un muncitor străin, chiar și român, atunci când este plecat afară vede lucrurile diferit, altfel riscă să plece în țara de unde a venit.
Comentariu beton!23
Chestia cu strainii care „fura” locurile de munca ale localnicilor e cam peste tot, mai ales in tarile „mai dezvoltate” decat altele. Chiar saptamana trecuta a inceput sa comenteze un curier in lift zicand acelasi lucru… nu isi daduse seama ca nici noi (eu cu sotia) nu eram nascuti prin partile locului, ca altfel chiar era singurul localnic din lift :-)))))).
Comentariu beton!19
@MVM Problema este ca dacă vine unul calificat nu ai încredere în el.
Daca vine unul calificat, deși nu am nevoie in domeniul asta de activitate, știi ce spune: „De ce pui tu o găleată de ciment, șefule, că aici nu trebuie mai mult de jumătate de găleată și trebuie și lumea sa se mai întoarcă la tine”.
Ca și client, îți dorești un pavaj care sa crape in 2 ani sau unul care sa te tina o viață?
Am dorit o producție de calitate, nu o producție de duzină pentru că eu îmi doresc calitate si vreau sa ofer calitate, dar nu sa stau cu ochii pe oameni de dimineața până seara de frică că nu îmi respectă rețetarul că așa făceam eu și nu mai angajam pe nimeni, dacă tot trebuie sa am program de lucru la fel ca cei pe care ii plătesc.
Comentariu beton!33
MVM Miky, fără supărare, știi că s-a inventat de mult postul de șef de echipă care răspunde de ce fac ”calificații” și necalificații. Dacă nu-ți permiți să ai așa ceva, plătit corespunzător, stai tu pe șantier zi de zi și supraveghează ca oamenii ăia să respecte rețetarul sau ce indicații dai tu.
Comentariu beton!20
Pentru străini primesc cumva subvenții, așa știu eu, și scutiri de taxe di impozite… de aia aduc străini și rentează
Jur că nu cred explicația asta.
Nu este adevărat. Din contra, plătești cam 1300 de euro pentru fiecare, acte și permise de munca. Dar merita pentru ca sunt serioși, harnici și te poți baza pe ei.
În 2018 nu am mai rezistat în Germania. Am sunat un angajator în România sa întreb dacă are nevoie de șofer. Am sunat după numărul de Germania. Prima întrebare a fost ,,de ce ma întorc în România „. Am lucrat un an și am plecat iar în Germania. Firma plătea bine dar nu atât de bine cât aveam eu nevoie. Acum mai stau 7 luni si ma întorc acasă și sper sa fie bine.
Mihai s-o eu am auzit(nu știu din sursa sigura) că străini au anumite beneficii.
Mihai și eu am auzit(nu știu din sursa sigura) că străini au anumite beneficii.
Păi și de ce credeți voi că s-au dat beneficiile astea? Nu cumva pentru că nu se găsesc muncitori români și trebuie atrași cumva cei de afară? Și motivați cumva și patronii să-i aducă. Hai că e simplu.
Nu există niciun fel de beneficii speciale pentru străini! Nici facilități, nici fonduri nerambursabile dedicate, nimic. Poți să mă consideri sursă sigură, că lucrez în domeniu… aproximativ.
Să aduci străini e foarte scump, durează mult și e multă bătaie de cap. Dar muncitorii străini sunt, în primul rând, mai stabili, urmează regulile (tocmai pentru că țin la locul de muncă) și sunt mai eficienți. Nu se plâng atât, nu știu ei mai bine, nu bârfesc atât, etc. etc.
Iar pe români nu-i plătește nimeni cu minim pe economie. Poate cu câteva excepții. Mă pufnește râsul când aud prostia aia cu un milion și jumătate de români plătiți la minim. De fapt, sunt plătiți la negru, gri, cum vrei să-i spui. E o mizerie, dar e o mizerie acceptată de ambele părți. De fapt, de toate părțile, că știe și statul povestea, dar nu e capabil sau nu are voința să facă ceva în sensul ăsta.
Comentariu beton!28
Mihai nu am nici o motivație sa ma întorc în România. Decât familia. Îmi este așa bine unde sunt ca dacă venea familia aici nu mai veneam în România poate nici în concediu. Sa muncești pe un salariu decent și sa nu te gândești ca nu ai cu ce plăti facturile este foarte bine. Da,îmi este tare dor de țara mea și de români. Așa cum sunt ei. În Germania nu ai o vorbă bună de la nimeni. Ca sa te ridici trebui sa muncești și să arăți ca meriți.
Comentariu beton!18
Străinii primesc ca beneficii cazarea gratuita și 3 mese pe zi sau echivalentul în bani, iar angajatorii primesc angajați serioși care nu trebuie urmăriți să-și facă treaba corect, in rest mie nu mi-a dat nici o facilitate statul.
Să nu zic că angajatorii apelează frecvent la firme de recrutări care cer un comision unic de 200-300 euro și îți rezolva și hartogaraia cu permisele de munca, iar daca nu ești mulțumit de angajat îți trimit altul.
HORECA, firmele de delivery/transport și de construcții au ajuns la un procent așa de mic de angajați români și preferă să angajeze străini (chiar daca durează 2-4 saptamani sa vina) pentru că nu se mai găsește forță de muncă în România pe salarii decente.
Salariații vor salarii mari, dar unii „șefi” nu-și permit pentru că nu toți au încasări atât de mari, să nu mai vorbim că nu fiecare luna îți aduce profiturile preconizate, totul este relativ in orice domeniu, azi faci 100000, peste o lună 1000.
Se dezbate încă. Ce zici?14
”Salariații vor salarii mari, dar unii „șefi” nu-și permit pentru că nu toți au încasări atât de mari, să nu mai vorbim că nu fiecare luna îți aduce profiturile preconizate, totul este relativ in orice domeniu, azi faci 100000, peste o lună 1000.”
Păi și cum facem, boss? Dai salariul lucrătorilor în funcție de profitul lunar al firmei că io nu mai înțeleg nimic.
Comentariu beton!21
Ejti neboon, vor românii salarii mari, la timp, din care culmea tupeului, să poată să trăiască.
Comentariu beton!25
Și adaug…poți găsi firme în România unde te poți ridica sau sa câștigi un salariu decent. Trebui doar sa le găsești. Am eu o vorbă pentru nemulțumiți din Germania,,Nu germanii te-au chemat aici, ai venit de bună voie și ne silit de nimeni”(am încheiat citatul) …am dreptate?
Băi, io zic este simplu dacă gândești ca un lucrător cu ziua de prin nuș ce sat cu 4 clase care ia 200 de lei pe ziua lucrată la diverse. Dacă vine un angajator și-i propune să vină să lucreze la el la firmă ca necalificat pe un salariu de 3000 net dar la program, stă ăla și socotește pe dește: Io iau 200 pe zi x 30 = 6000 de lei. Păi, boss, cam atât vreau și io dacă vrea mușchiu tău să fiu la cheremul tău. Și vreau și zile libere când vreau io că trebuie să sap via, lanu de porumb, dacă fată vaca și purceaua.
Dar asta este o altă discuție că satul românesc tradițional cam trebuie să moară. Da, da, știu, dacă renunțăm la tradițiile noastre strămoșești să prășim cu sapa 5 hectare de porumb o să murim ca nație.
Bastinasii de la tara nu mai prasesc demult. Baga ierbicide aduse de pe la Bulgari, si alea mult peste concentratia specificata “ca sa fie siguri”. A fost socul vietii sa constat asta, dupa ce am cumparat casa & gradina la tara. Noi care iesim la sapat si plivit suntem ciudatii venetici..
Comentariu beton!20
Din 2 comentarii adresate mie mi-ai dovedit că ești tipul de roman pe care nu l-aș angaja niciodată și care nu suferă „patronii”: mi-ai dat sfaturi legate de cum să-mi administrez afacerea, ce sa angajez, m-ai luat cu boss și ai „înțeles” doar ce ți-a convenit ție din cele relatate, deci trebuie sa dau salarii mari pentru că așa dorești mătăluță, chiar daca nu-mi permit și nu am voie sa expun o realitate a firmelor mici, de fapt a mea, cu bune și cu rele pentru că ai impresia că întoarcem banii cu lopata și vouă, angajaților, vă dăm fix nimic, deși producem milioane pe spatele vostru.
La mulți ani, romane! O seara frumoasă!
Se dezbate încă. Ce zici?21
Care dat cu sapa bro? Nu găsești la țară nici sa bei la cârciumă fără sa îi platesti dar sa muncească.
Ne place munca, Mișule, dar să o facem unde suntem apreciați (și financiar) pentru ea.
Românii plecați în străinătate sunt cel mai bun exemplu. Pentru că dacă la un loc de muncă în străinătate nu ești competitiv, în luna următoare îți cauți deja alt job.
Comentariu beton!20
Nu ne place, șerif. Dovada sunt fix băieții ăia care sapă și acum la mine le stradă.
Evident că sunt și mulți români care muncesc și muncesc bine, și afară și aici, dar oriunde te uiți în țara asta te prinzi că nu ne place munca.
Unii dintre cei care au rămas în țară, duc probabil mai departe tradiția lui noi ne facem că muncim, iar șefii se fac că ne plătesc. Altă explicație nu găsesc. Deși, la cei mai mulți dintre prietenii pe care i-am lăsat în țară văd tot timpul rezultate. 🤷🏼♂️
Comentariu beton!15
Daa, poate pentru munca calificată și serioasă și pentru cei care vor o carieră pe termen lung.
Am un coleg care a lucrat acum vreo 5-6 ani în Anglia la un depozit Amazon. Mi-a povestit cum a învățat în două luni să-și dubleze salariul. Ghici de ce au ajuns lucrătorii de acolo să fie tratați ca niște sclavi?
@Shoric indiferent că ești în țară sau în afară, ești tratat ca un sclav dacă accepți să fii tratat ca un sclav. Punct.
Comentariu beton!15
dacă ai pus punct am rămas fără cuvinte 🙂
„Pentru că dacă la un loc de muncă în străinătate nu ești competitiv, în luna următoare îți cauți deja alt job.”
Ei bine, io is exemplu clar ca NOPE!
Frumos, dar si complicat subiect. Chiar ma intrebam când o să apară…
Este un sat prin Bărăgan, Gheorghe Doja îi e numele, unde președintele de CAP a devenit Erou al muncii socialiste fiindcă scotea lumea la muncile câmpului în toate cele 7 zile ale săptămânii. Sâmbăta (pe acele vremuri) lucrau ortodocșii, duminică lucrau adventiștii.
hai că numa’ asta zic și mă duc la nani; cum mie nu-mi place munca, am fost azi puțin la birou și am venit acasă să mă culc; mă trezesc hăăăt, pe la unșpe noaptea, să bag un 16-18 ore, așa, de uichend…
da’ nu asta voiam să zic; cin’ s-o făcut Palasu’ (merita și Iașul așa ceva) la noi, or împărțit șantierul în jumate: români și chinezi (sau ce drac de nație or fi fost; io cred că erau); după ceva vreme, chinezii erau cu aproape un etaj înaintea românilor; așa că ainoștricabrazii umblau noaptea să-i saboteze: rupeau cofraje, tăiau legături la fier-betoane, puneau agrafe de birou la ștecherele sculelor; dacă nici asta nu mai înseamnă muncă…
hai, vă pwp și lamulțan!
Comentariu beton!25
Ce-aș mai putea să adaug?
Ei lasă și nu te mai plânge că și io, ca orice electrician care se respectă, am betonat azi niște profile pe care o să montăm niște panouri fotovoltaice. Pentru că mi-a zis un meșter bătrân mai de mult: Păi ce electrician ești tu dacă nu știi să faci beton.
Comentariu beton!26
Cam despre asta e vorba.
Eu vând niște manuale pentru învățământul profesional și, stand de vorbă cu mulți directori de licee și reprezentanți HR din firmele ce oferă loc pentru practica elevilor, îmi spun că nu își ocupă locurile în clase la începutul fiecărui an școlar. Vorbesc despre învățământul profesional dual unde elevii primesc burse de la stat dar și de la firmele unde fac practică. Elevii nu vor să devină meseriași ci doar manageri, vor la liceele teoretice etc. Iar unele burse oferite de firme nu sunt chiar de aruncat. Știu o firmă din București care oferă lunar 800 lei pentru fiecare elev din clasele lor. Meserii gen lăcătuș mecanic, sudor, operator CNC etc. Și de aici lipsa de meseriași deoarece nu mai există oameni calificați.
Comentariu beton!19
JT… Hai serios. Prețuri mai mici în Germania comparativ cu Austria? Cred că glumești. Asta era valabil în urma cu un an. Acum? Sunt la fel sau chiar mai mari.
@Bogdan M: mea culpa. Am avut un prieten neamț acum vreo 3 ani și comparam prețurile, iar acolo totul era mai ieftin. Am crezut că raportul a rămas același, chiar dacă scumpirile au avut loc și-n Austria și-n Germania.
Nu stiu ce au vazut altii pe unde au mai umblat, dar eu am alta parere. Lucrez intr-o companie multinationala care are multe fabrici prin lume. Am vazut vreo 12. Din R. Dominicana pana in Taiwan si Filipine. Pot sa spun ca nicaieri nu lucrau mai bine ca la noi in fabrica din Romania. Si nici ca atitudine nu erau mai buni. Poate putin in Germania erau ceva mai constiinciosi.
Comentariu beton!24
Din pacate ne place munca multa si degeaba.
Am lucrat cativa ani cu contract de detasare in alta tara, intr-o multinationala. Cel mai activ, cel mai vocal, cel mai ca paduchele-n frunte era un alt roman, la fel, detasat acolo. Omu’ era de loc din Republica M, evident, cu cetatenie d-aia falsa, si pus pe capatuiala.
Ca avea, ca n-avea treaba, participa la orice sedinta. zicea el ca sa-nvete cum merg lucrurile. La orice avea o parere. Statea tipu la lucru cate 12 ore pe zi si era super mandru de chestia asta.
Cand l-o chemat sefu in birou pleznea de mandrie, cre ca se gandea ca o sa fie avansat si cel putin ii dubleaza salariul.
A iesit din biroul sefului cu o mutra plouata si convins ca cineva il „sapa”, si ca sefu il persecuta.
Omului i s-a atras atentia ca nu e normal sa lucrezi atat si ca in principiu, ori esti prost, ori esti prost daca faci atat overtime.
Comentariu beton!23
Aoleeeu , asta m-a nimerit la fix .
1 . La munca de acasa nu gasesti nici cu 150 lei pe zi + mese+tigari +plus vesnica bautura ca fara ea nu se poate .
2. Angajator 3000 lei o zi da , una acasa si cand ai nevoie ( o data pe saptamana ) alte doua libere , iar nu s- a putut ca era bucatarie .Am eliminat bucataria si muncesc eu singura si este mult mai bine . Am citit mii de comentarii cum oamenii nostri nu se ridica din pat pentru 3000 de lei . Asta este , suntem o tara de oameni bogati .😇
Am observat un obicei la noi, se posteaza anunt de angajare si se promite o anumita suma care, in opinia angajatorului, ar multumi si pe mama nemultumitilor. Uite ca eu sunt nascut nemultumit, nu ma incalzeste deloc daca-mi pui in mana o mie de euro lunar iar pe contract am minim pe economie. Nu stiu de ce nu se promite o suma/ora brut, ca de acolo ma descurc eu sa-mi calculez salariul lunar net.
Mie unul degeaba imi oferi 3 mii net/ luna, o zi da si una ba, daca pe contract am minim pe economie am sa zic pas.
Sloimii , nu, nu exista la mine minim pe economie , totul cu acte . Fac parte din categoria ce mie nu-mi place , nu-i fac altuia .
Că tot avem d-ăștia care strigă „ne iau străinii locurile de muncă”, mi-am amintit de o scenă tare amuzantă la care am fost martor în urmă cu vreo 5-6 ani. Eram în ceva orășel-doar-cu-numele de prin Botoșani, la o farmacie veterinară, situată chiar lângă ceva instituție care se ocupă cu forța de muncă, sau ceva de genul. Acolo merg cei care au ajutor social din când în când, ca să primească ceva hârtie conform cărora nu sunt apți de muncă.
Numai că, din auzite, sunt două scenarii: mergi, totul e ok și primești foaia că nu poți munci (mai ales dacă ai o vorbă bună de la primărie) ori nenea de acolo e ciufut și îți dă loc de muncă. Am nimerit ziua în care probabil mercur era în retrograd, iar angajatul statului dădea cu locuri de muncă în ei ca surdu-n tobă.
Ieșea lumea plângând și nu exagerez deloc când spun asta. Tragedie mare pe capul lor! Asta pentru că erau nevoiți să facă un drum către firma recomandată, iar acolo să fie refuzați, după ce fac pe proștii sau pe nebunii.
Și uite așa stau locurile de muncă în așteptarea angajaților care fug de ele ca dracu de aghiazmă.
Comentariu beton!22
Nu neaparat. Deși pare greu de crezut este mai mult implicată stima de sine decât neplăcere de a muncii. Multi romani judeca un om după jobul pe care îl au. Faceti un exercițiu de imaginație. Vrei sa introduci o nouă persoana in grupul de prieteni. Care e atitudinea ta daca acea persoana lucrează ca gunoier si care ar fi atitudinea ta daca acea persoana ar fi un avocat.
Deci dacă tu ai un prieten pe care soarta îl duce în poziția de a lucra ca gunoier, te piși pe el pentru că nu mai cadrează cu statutul tău social? Absokut superb.
Ca să nu mai spun că n-are nicio legătură cu articolul comentariul tău absolut superb. Ipocrizie la puterea a treia.
Vroiam doar sa-ti spun ca eu NU discut cu amicii despre munca. Amicii mei (noteaza ca nu spun prieteni), au cele mai diverse ocupatii, dar ce ne uneste este interesul nostru comun – in cazul nostru sportul.
Poti sa fii instalator, vidanjor, doctor, ce vrei tu. Aici tre’ sa scoti cel mai bun timp si atat.
In plus, eu nu discut nici cu familia despre munca. Cu nimeni. Nimeni nu stie ce fac, cat castig etc.
De fapt, munca e o chestie pe care o las acolo odata ce se termina. E o chestie care imi finanteaza hobby-urile si atat.
Asa ca daca imi prezinti un om si imi spui ca e avocat – ok; e gunoier – la fel de ok
@ Adrian
Cum ai ajuns tu la concluzia că acea MIZERIE este acceptată de ambele părți?
De ce ar accepta un angajat acea MIZERIE de salariu în acte?
Toate MIZERIILE le fac angajatorii!
Angajații nu au nicio pârghie pentru a lupta împotriva acestor mizerii ale angajatorilor!
Nu există legislație care să le apere interesele legitime ale angajaților!
Legislația muncii din România tratează angajații ca pe niște sclavi pe plantație!
Străinii care vin din Asia sunt persoane vulnerabile care pot fi exploatate ușor, fiindcă aceștia nu protestează, nu fac grevă de teama de a nu-și pierde locul de muncă și a fi expulzați!
Vina este a Guvernului României care aprobă contingente mari de muncitori din afara UE, deși nu e nevoie de ei!
Există suficientă forță de muncă în România și în UE!
Afirmația că în România ar fi criză de forță de muncă este o minciună propagată în spațiul public de către unii patroni care nu se pricep să facă bani decât prin exploatarea persoanelor vulnerabile!
Eu cred c marele avantaj al angajatorilor de asiatici e faptul ca i au la dkispozitie 24/24, 7/7. Daca tot au venit pentru bani, probabil sunt dispusi sa munceasca oricand si oricat. De aceea se trece peste cheltuiala initiala, ceva mai mare decat cu a unui roman angajat pentru aceeasi munca.
Am 2 exemple din ultima luna:
Incerc sa angajez pe cineva in departamentul nostru contabil. As fi preferat pe cineva care sa aiba totusi o idee despre ce inseamna contabilitate (adica o experienta de macar 3-5 ani in domeniu si suntem un angajator care accepta si persoane de peste 45 de ani, chiar ne-ar conveni mai mult). Vorbesc la un moment dat cu o amica, ii povestesc despre lupta noastra de a gasi oameni, de a-i aduce macar la interviu si ma intreaba daca totusi nu am lua si tineri care tocmai ce au terminat facultatea, deci fara nici un fel de experienta. Zic, pana la urma de ce nu?! Imi spune ca are o prietena f buna, baiatul tocmai a terminat chiar facultatea de contabilitate si isi cauta loc de munca si nu il cheama nimeni la interviu desi a trimis n’spe mii de CV_uri. Zic, sa-mi trimita si mie un CV, imi trimite (mama, ce-i drept), il dau la mine la HR si il cheama fetele la un interviu. Intai si intai, cu greu s-a putut gasi o zi si o ora la care sa fie disponibil „doritorul” de loc de munca (desi, nu lucreaza nicaieri in acest moment, nu lucreaza, nu invata, nu nimic). Il cheama intr-o zi cam peste o saptamana de la ziua telefonului. Cu o zi inainte de interviu, il suna din nou tipa de la HR sa reconfirme si baiatul ii spune ca nu mai poate a doua zi la ora X, sa reprogrameze. Tipa de la HR ii spune, bine, revin la tine cu o zi si ora, stai sa verific cand pot oamenii companiei. Revine la el cu telefon cu propunere pentru alta zi si ora si tipul ii spune ca totusi…nu prea e interesat sa vina nici macar la interviu. Atentie, nu i se comunicase absolut nimic, sa zici ca poate nu-i convenea ceva, salariul, programul, etc… Asa incat i-am comunicat mamei care se dadea de ceasul mortii ca nu-si gaseste fi’su de munca sa stea linistita, ca fiul ei nu are chef de munca, nu ca nu-si gaseste. Al doilea exemplu: luam o tipa de 49 de ani, tot la contabilitate. Dupa vreo saptamana, incepe, ca e foarte mult de lucru si foarte greu. O intreb: stai peste program ca sa termini ce ti se da de facut intr-o zi sau ce inseamna ca e foarte mult?! Imi spune ca nu a stat peste program (si nu a stat pentru ca nu e cazul), dar e foarte mult de lucru. In plus, incepe sa le ia si pe celelalte din birou la intrebari, ca ce salariu au ele, ca daca asa e tot timpul de lucru si tot asa… Concluzia?! Cred ca doamna a confundat jobul la noi, la privat, cu un job la stat. Am scapat de ea urgent, evident. Ce cred eu? Oamenii nu vor sa munceasca. Sunt si multi care traiesc din furat (in cele mai neobisnuite feluri se fura si orice fel de produse). Si mai sunt si multi care prefera sa munceasca la negru sau gri, pe ici – colo, pe bani un pic mai multi decat la aia care platesc taxele, pentru ca in Romania se poate, nu e nimeni interesat sa dispara munca la negru. Pai cand avem o crestere economica bazata an de an pe consum, cum ar putea sa vrea cineva sa strice asta??! Toata lumea din Europa se mira cum are Romania crestere economica mai mare decat state care au economii mature. Pai cum e posibil??! E foarte simplu: din furat! Din taxe, de la privat, de la stat, de unde se poate.
Comentariu beton!20
Topicul asta pare sa se transforme in angajatori romani vs angajati romani.
Nu vad aceeasi incrancenare a angajatilor impotriva multinationalelor. Oare de ce?
Poate pentru ca acele corporatii mult hulite au un program flexibil? Life-work balance? Salarii platite integral, la timp, contributii, beneficii?
Sincer, cu o singura exceptie, am avut doar experiente negative cu firme romanesti, indiferent cat de mici sau mari au fost.
Ultima experienta pe care o tin minte e cand am lucrat pentru un amic la un proiect (da, mare greseala) si la un moment dat imi zice omu’ „eu credeam ca vrei sa conduci o afacere dar nu ai bani pentru asta”
Deci cam astea sunt ideile antreprenorilor romani: castigi experienta, castigi experienta. Mai e vreuna? Ah, castigi experienta, dar NU si bani!!!
Iar comentariile alea de mai sus cu „eu sunt la inceput si nu imi permit sa platesc un salariu la nivelul pietei” is de-a fuckin dreptul penibile.
Nu-ti permiti sa platesti un salariu, simplu, nu angaja! Inseamna ca TU tre’ sa faci treaba aia, mare patron.
Băi, eu am lucrat într-o firmă (destul de mare) unde patronul s-a enervat când a auzit că unul dintre angajați și-a cumpărat un frigider șmecher. Eram de față, nu vorbesc din auzite.
Whoaa, poate detaliezi asta, fata de ce stiu eu ii next level:)
Dar cre ca asta ii un alt topic cu totul: de ce esti linistit si ok cand lucrezi la corporatie vs de ce esti/sau nu stresat cand lucrezi la nea Gigi
Aaanyway, ideea e ca nu e neaparat scarba de a lucra, cat scarba de a lucra pentru un anumit gen de personaje.