Sunt unul dintre norocoșii care trăiește din ce-i place să facă. Mă rog, la fel de mult îmi place și să conduc mașini sau să călătoresc, dar văd că încă nu s-a înghesuit nimeni să-mi ofere vreun post de pilot sau de tester de hoteluri, așa că rămân cu trăitul din cealaltă activitate preferată: scrisul.
Paranteză. Da, știu că mulți dintre voi considerați că ceea ce fac pe aici NU e muncă, dar eu, în naivitatea mea, o să consider în continuare că este. O să consider mai ales în momentele în care, după aproape 1400 de kilometri făcuți dintr-o bucată, în loc să mă arunc în pat și să bag somn, deschid laptopul și mă apuc să scriu. Sau în momentele în care, în loc să-mi beau cafeaua dimineața, uitându-mă la oamenii din Madrid, deschid același laptop, cu același scop. Da, e muncă, doar că am marele noroc că munca asta este exact acel lucru pe care-mi place cel mai mult să-l fac. Am închis paranteza.
Mi-a plăcut de când mă știu treaba asta cu scrisul. Mi-e rușine să vă zic, dar am început vreo două romane în adolescență. Nu mai țin minte exact despre ce era vorba în ele, dar știu că la unul acțiunea se petrecea în perioada celui de-al doilea război mondial, iar celălalt era despre niște cetățeni care mergeau cu o barcă pneumatică pe Olt. Că, na, pe unde să și meargă? Pe la Vâlcea trecea Oltul, nu Amazonul.
Nu vreți să știți cât mi-e de ciudă că nu le mai găsesc. Sunt atât de curios ce-mi debita mintea la anii ăia, că nu vă puteți imagina. Dar nu mai dau de ele, am răscolit toată casa de la Vâlcea căutându-le, nu sunt și pace.
Revenind, ziceam c-am avut-o dintotdeauna p-asta cu scrisul. Ce n-am avut dintotdeauna a fost curajul să fac ceva în sensul în care să și trăiesc din asta. Aș fi putut să mă angajez în presă, am visat de multe ori că voi face asta, dar niciodată n-am avut curaj. Eram în liceu când mi-au publicat un articol cei de la ziarul local din Vâlcea (parcă „Orizontul” se numea), nu vreți să știți cât de mândru m-am simțit când mi-am văzut numele ca autor de articol în ziar. Dar curaj tot n-am avut.
Noroc cu blogul. Blogul a fost cel care m-a făcut să-mi pun pentru prima oară, cât se poate de serios, întrebarea: cum ar fi dacă aș trăi din scris? Și-a fost. Am luat-o de la zero într-un domeniu despre care nu știam absolut nimic, în schimb știam că sunt capabil să scriu: copywriter într-o agenție de digital. Cinci ani mai târziu, am dus întrebarea la nivelul următor: cum ar fi dacă aș trăi doar din scris pe blog? Răspunsul îl aveți sub ochi.
Cred cu tărie că exista foarte mulți oameni care ar putea trăi din ceea ce le place să facă cel mai mult. Indiferent că le place să gătească, să bricoleze, să pescuiască, să investească pe bursă, să grădinărească, să colecționeze timbre, să facă agricultură, să croiască haine, să picteze pe sticlă, să, să, să, cu toții avem pasiuni pe care ne-ar plăcea să le transformăm în ceea ce ne pune pâine pe masă. Și totuși, sunt atât de puțini cei care trăiesc din ceea ce le-ar plăcea cu adevărat să facă.
De ce se întâmplă asta? Din același motiv pentru care nu s-a întâmplat nici la mine inițial: teama. Teama de a renunța la un job care îți aduce venituri constante, veniturile cu ajutorul cărora te întreții și îți întreții familia. E greu să renunți la veniturile sigure și să plonjezi în necunoscut. Fie el, necunoscutul, chiar lucrul care-ți place cel mai mult pe lumea asta.
Am făcut această introducere lungă doar pentru a vă putea întreba următorul lucru: dacă n-ar mai exista această temere de ordin financiar, din ce v-ar plăcea să trăiți? Serios, îmi doresc să faceți abstracție de orice reținere legată de bani și să-mi spuneți care este acel domeniu din care v-ar plăcea să trăiți. Aveți vreo pasiune care, odată transformată în muncă, v-ar aduce atâta satisfacție încât nici nu vi s-ar mai părea că munciți? Dacă aveți, despre asta aș vrea să-mi povestiți, indiferent care ar fi pasiunea aia.
Nu aveți idee ce curios sunt de răspunsuri, pentru că eu chiar cred că toți ar trebui să trăim din ceea ce ne place să facem. Nimeni de pe lumea asta n-ar mai trebui să urască ziua de luni.
Articolul de astăzi este scris în colaborare cu BCR și face parte din campania Schimbări care-ți fac bine. Un manifest pentru schimbare care nu-și propune nimic altceva decât să invite pe oricine la un moment de reflecție. Pentru că, uneori, un moment de reflecție este tot ce avem nevoie pentru a lua o hotărâre care ne poate schimba în mai bine cursul vieții. Toate alegerile noastre, indiferent că duc la schimbări sau nu, vin după unul sau mai multe momente de reflecție.
După cum vedeți, Schimbări care-ți fac bine nu-și propune decât să vă determine să vă puneți întrebări în urma cărora, voi și numai voi, veți decide dacă vreți să schimbați ceva în bine. Iar dacă decizia pentru schimbare va veni (nu contează când, azi, mâine, peste două luni sau peste cinci ani, doar voi decideți dacă și când), poate că ar fi bine să vă găsiți și un partener în această nouă provocare a vieții. Indiferent cum le veți face, marile schimbări ale vieții se fac mai ușor dacă ai pe cineva alături care să te sprijine – pe plan financiar, sentimental sau, pur și simplu, moral.
In 2013 eram angajat tot pe un post de vanzari, alergam in jumatate de moldova (bagam cam 80k km pe an) si am zis gata, pornesc ceva al meu si imi fac programul cum vreau eu, muncesc cum vreau eu, merg la peste cand vreau eu. Cu 200 euro in buzunar (imprumutati), am deschis o firma. Mi-am dat demisia si … am pornit la drum.
Vedeti cuvantul eu, da? Ce naiv eram 😁
Dupa aproape 10 ani, inca imi place ce fac, inca simt ca nu muncesc (bine, nici nu am devenit vreun bezos). Din lista aia am rezolvat cumva cu programul ca la peste am ajuns doar de vreo 3 ori 😂
Comentariu beton!75
Păi nu asta e ideea, să devii vreun bezos. Ci exact cea pe care ai subliniat-o, că de 10 anu muncești fără să ți se para că muncești. Foarte tare. Felicitări!
Heh, daca as deveni un 0,0000001% din bezos as avea cu ce sa-mi implinesc si eu niste dorinte/vise: gen o casa prin spania/franta cu mutare acolo cu toata familia, niste vacante mai lungi prin europa (genul celor facute de tine).
Multam de urari!
Se vede ca aluia cu manutele rosii nu le plac patronii uzurpatori, care sug sanjele angajatilor.
Ps. sunt singurul angajat, deci imi sug sinjele singur si ma flagelez cand ma prind.
Comentariu beton!96
cred ca ar fi interesant pentru ceilalti sa ne spui si domeniul in care activezi, macar unul aproximativ
nivelul 2 de independenta ar fi sa iti faci o firma care sa mearga singura, tu sa o mai verifici cand si cand, sa ii „ungi” mecanismele cu ulei si sa nu iti consumi timpul propriu
Vând produse tehnice pentru automotive/industrie, etc. Am si un magazin online tot pe aceeasi nisa. Mai am de lucrat la mine pentru a putea angaja – sufar de un pic de ocd 😂😁
Mi-am dorit,cam de dupa revolutie asa, sa am o pensiune undeva ,la munte ! Mai ales de cand fiica-mea a terminat turismul si lucra la o agentie in domeniu ! Imi place,si ma relaxeaza ,gatitul . As sta in bucatarie non stop.
Cred ca si ca gazda m-as descurca onorabil.
Trist,dar nu mai am timp si energie pentru vise.
Comentariu beton!44
Nu ai timp și energie sau nu ai banii pentru visuri? Că e o diferență.
Am 67 de ani !!!
Comentariu beton!24
Mulți înainte. Dar nu ăsta era răspunsul la ce-am întrebat. 🙂
Cum, doamnă, că până la 90 de ani mai este:)))
Comentariu beton!21
curaj, nu e chiar asa greu, mai apar si finantari europene, sunt zone unde nu costa prea mult o casuta, chiar si fara prea multi clienti ai un loc unde sa stai tu si familia in vacante si weekenduri. Fata ta stie? Poate si ea ar visa sa inceapa ceva pe cont propriu sau macar sa aiba o afacere „de rezerva” in caz ca ar vrea sa lase jobul
Comentariu beton!14
Decoratiuni pe lemn / sticla / ceramica.
Eram o neindemanatica notorie, fara nici un fel de pricepere si rabdare. Acum doi ani insa, dupa un diagnostic crunt si pierderea vederii la un ochi, am inceput sa lucrez tot felul de decoratiuni: vaze, cutii de bijuterii, tavite – you name it. Era modul meu de a lupta cu boala si de a-mi pastra in acelasi timp sanatatea mintala.
Dupa urmarit tutoriale, achizitionat diverse materiale si dat frau liber imaginatiei, nu mai cumpar cadouri pentru prieteni, ci le fac. Unde mai pui ca am gasit indemanare si rabdare…
Mi-ar placea sa traiesc din asta, dar nu ma simt pregatita sa renunt la job pentru un hobby. Si apoi, cine ar cumpara decoratiuni imperfecte de la cineva care nu prea vede cum le face??
Comentariu beton!77
Păi ca să aflăm cine ar cumpăra, o să te întreb dacă ai încercat vreodată să vinzi?
Da, Mihai, am incercat. Si am renuntat cand o… hai sa-i zicem cunostinta mi-a reprosat ca e mai ieftin la Pepco, desi eu ii cerusem doar banii pe materiale. Asa ca am ramas la manufacturat cadouri.
Comentariu beton!47
Da, te cred. Niciodată să nu faci business cu prietenii, rudele și cunoștințele. În România, toți ăștia, în loc să cumpere de la tine ca să te încurajeze și să te ajute să crești, vor avea pretenția să le dai gratis sau la preț redus. Nicidată n-am aceeptat cadouri de firmele prietenilor mei, de fiecare dată le-am plătit prețul întreg pe ce-am avut nevoie de la ei. Păi dacă nu eu, atunci cine?
Mda, tipic romanesc! 😞 Nu stiu de ce avem atata rautate in noi. Pai, cand un prieten, o ruda, oricine din jurul nostru, isi face o afacere, cat de mica sau penibila, promoveaza-l, incurajeaza-l si “fa-i safteaua” – asa cum si cat poti. Dar nu, la noi nu functioneaza asa, ci exact invers, aia pe care crezi ca te poti baza, nu frate, te demoralizeaza, te infunda, si fac tot posibilul sa te dea inapoi. 😞 Trait pe pielea mea, nu o singura data.
Nu renuntati, continuati sa faceti ce va place, dar fara a-i mai implica pe “binevoitori”. Sanatate!
Comentariu beton!34
Intrebarea : sunt produse identice cu cele de la Pepco ? Ca aici comparam poate artizanat cu industrie
Comentariu beton!22
@Flo: Multumesc mult!
@ Daniel: Nici pe departe. 🙂 Sunt produse unicat, decorate prin tehnica „decoupage”. Nici daca as vrea nu as reusi sa le fac identice.
Comentariu beton!22
Imi pare rau pentru reactia … cunostintei. Nu va descurajati! Ati incercat sa promovati creatiile pe facebook sau alt social media? Exista si platforme de vanzare pentru handmade cum
e Etsy. Poate reusiti mai bine vanzand strainilor. Spor si multa sanatate
Mie imi place ce fac, dar m-as intinde spre alte ramuri cumva. Ziua de luni nu imi place daca trebuie sa ma trezesc de dimineata, dar odata ajunsa la munca, ma pun in functiune. Problema la munca sunt sefii si ideile lor.
Ar mai fi si lucrul manual cu lipici si hartie sau hand made, ca sa fie trendy. Dar ma lovesc de utilitatea lucrurilor. Cert e ca daca ma apuc de ceva uit de timp, de foame, de orice.
Comentariu beton!18
Cum adică te lovești de utilitatea lucrurilor?
Lucrurile pe care le fac trebuie sa fie practice, sa aiba un scop, nu doar sa adune praf pe un raft. Nu de alta dar mie nu imi place sa sterg praful.
Ex: am vazut si facut scrumiere din doze. Eram super mandra ca am prins din mers (un tip pe strada in Paris) si am facut cand m-am intors acasa. Doar ca la noi in familie nu fumeaza nimeni asa ca tot la gunoi au ajuns.
Comentariu beton!27
Mi-ar fi plăcut să pot trăi din cusut,am moștenit de la mama plăcerea de a o face, dar viața m-a dus să o fac doar pentru strictul necesar în casă;când dădeam 10 lei pe o pereche de pantaloni la un copil și 5 lei la scurtat, că nu-mi place să calce pe ei ,m-am gândit că trebuie să iau mașina de cusut și să îmi amintesc cum făcea ea.Am încercat să am cliente ,dar m-am ales cu „cliente” ,pe degeaba dacă se putea și m-am lecuit de afacere.Si apoi, fiind asistent personal pentru unul dintre copii ,statutul nu-mi permite să am alt job,timpul nici atât.
Comentariu beton!27
Băi, păcat că nu mai ai cum. Cred că asta cu cusutul este una dintre cele mai căutate chestii la ora actuală, fix din motivele că toți cumpărăm haine standardizate și le vrem modificate. Atelierul de croitorie unde mă duc eu cu blugii la scurtat sau pentru alte modificări minore are clienți de nu le poate face față. Și e la fel, o femeie cu o mașină de cusut.
@Mihai, poate 1 oră pe zi ,2 ,mi-aș găsi, ,neoficial, fără taxe la stat;mi-e de oameni ,de neserioși, fiindcă, colac peste pupăză, al meu e instalator,nu știi ce pățește câteodată cu câte un ciufut care nu știi ce vrea în propria casă și lucrare.
Comentariu beton!29
Impresar muzica clasica.Am inceput in timpul pandemiei.E frumos dar foarte greu…
În cea mai neagră perioadă a vieții mi-am suplimentat veniturile din prăjiturit, vreo doi ani, problema este că nu am talent la găsit piață de desfacere, atunci internetul nu era o unealtă bună la orice și nu puteam trăi doar din asta. Mai manufacturez o mulțime de chestii dar doar pentru prieteni.
Comentariu beton!26
Și-ai încercat din nou să face ceva pentru găsit piață de desfacere și în zilele noastre? Acum când internetul este o unealtă bună la orice?
Recunosc sincer, nu 🥺, oricum ar rămâne tot în completare, jobul actual este fain, dacă reușesc să ies la pensie sigur o voi face (nu mai am decât foarte puțin până atunci).
Nu că să tai aripile dar până ieșiți la pensie se mai învață în Ro din legile UE. A fost o vreme când pe paginile românilor din Germania ploua cu oferte de bunătăți dulci, până când un suflet bun care se implicase pentru ajutoarea conaționalilor a explicat ce e aia fraudă. Nu tu diplomă să ateste calificarea (mai sunt altele pe lângă a ști să faci/coci ceva), condiții corespunzătoare de depozitare materii prime și finite, de lucru, de livrat. Facturi, chitanțier, bilanț contabil și alte cuvinte obscene. Începuseră nemții să amușine pe Facebook după ăia ce făceau la bloc și nu duceau obolul la stat.
După 16 an de job, am decis anul acesta că este timpul să muncesc pentru mine. Jobul meu consta să fiu plecat din țară minim 6 luni pe an. Existau perioade când nu eram plecat deloc și executam ceea ce era de făcut de la birou, dar existau perioade în care am fost plecat mai mult de 6 luni pe an.
De aproximativ 2 săptămâni am început să muncesc pentru mine. Să vedem unde mă duce drumul acesta.
Indiferent dacă o să îmi iasă sau nu am întotdeauna opțiunea să mă întorc la ceea ce făceam înainte.
Și înainte și acum nu simțeam că muncesc deoarece îmi place la nebunie ceea ce fac și o fac cu plăcere…
Comentariu beton!66
Am avut și eu câțiva ani de plecat din țară între 3-6 luni, în rest birou și laborator.
Acu’ am un job de birou, de acasă, dar mi-ar plăcea să fac instalații electrice fotovoltaice, UPS, EPS, casnice și industriale, deși domeniul ăsta e un hobby pentru mine.
Cu mulți ani în urmă, când internetul broadband era în fașă, au fost doi băieți întreprinzători care dădeau internet dintr-o garsonieră, cablat și wireless, chiar la distanțe de câțiva kilometri de oraș. Afacerea a fost cumpărată de un jucător mare, „pe surse” băieții au primit un milion și ceva de euro de căciulă. Nu mai știu nimic de ei, dar sunt convins că le merge bine.
Un alt domeniu din care mi-ar fi plăcut să trăiesc a fost aviația. Prin 2007 mă visam comandant pe B-747, dar n-a fost să fie. Nici licența privată nu am putut să o iau, am descoperit o afecțiune care nu mă lasă să obțin certificatul medical. Poate că tot răul spre bine, pentru că dacă aș fi devenit pilot și ar fi trebuit să renunț la zbor, ar fi fost cumplit.
Comentariu beton!18
Succes Baghera!
Și ca să răspund și la întrebarea ta… cred că mi-ar face plăcere – om de radio sau țuicar – să am niște cazane industriale de făcut țuică!
Merci @Silviu
Comentariu beton!21
Sunt 2 lucruri din care mi-ar placea sa traiesc – unul e scrisul (am facut junalismul gandind ca voi face asta cu adevarat) si altul e dansul. Dar nu fac nici una, nici alta ca profesie ci doar in timpul liber, de relaxare, din lipsa de curaj (si venituri care sa sustina asta).
Comentariu beton!17
De noua ani am decis sa devenim antreprenori , noi centram noi dam cu capul . Aveam 46 de ani atunci si am pornit cu banii imprumutati , n-a fost usor dar sunt multumita de rezultate .Acum imi doresc sa fiu bunica 😇
Comentariu beton!26
Îmi place ce fac acum și de când cu lucratul de acasă am devenit puțin mai relaxat.
Dar dacă ar fi să fac ceva ce îmi place și să nu simt ca și cum aș fi obligat să lucrez, probabil aș merge pe amenajări interioare. Am trecut cu soția prin 4 amenajări de la 0 ale diferitelor apartamente în care am locuit (creștea familia, vindeam și luam altceva 😂) și am descoperit că ne-am pricepe la asta, doar că nu am avut curajul să transformăm asta într-o afacere de familie. Cunoștințele referitoare la materialele de construcții vin de la un job în vânzări de vreo 4 ani, în domeniul materialelor de construcții de la a la z.
Mi-a plăcea și o pensiune într-o zonă de munte…
Comentariu beton!41
Am lucrat o vreme așa ceva, mai precis renovări, recompartimentări, refaceri. În Germania, e mișto. Dacă sunteți cunoscut și vă descurcați cu managementul timpului și estimarea costurilor, băgați tare. E nevoie și de bună comunicare.
Cred ca cel mai bun raspuns la intrebarea din titlu: mi-ar placea sa traiesc din dobanzi. 🙂
Redevenind serios, acum 6 ani, la 44 de ani, mi-am dat demisia dintr-un rahat de post de inginer la CFR (unde am lucrat 18 ani jumate). Am luat-o de la zero intr-o firma de IT, ca junior – au avut baietii incredere in mine. Mi s-a zis ca e greu spre imposibil sa faci o schimbare de 180 de grade la varsta aia si ca o sa-mi para rau ca am parasit un loc de munca unde venea un salariu foarte mic dar stabil – nu conta ca atmosfera era chinuitoare, apasatoare, toxica, unde numai pilele si amantele aveau loc.
In prezent, lucrez tot in domeniul IT si imi place ceea ce fac – plus ca am si oameni din echipa cu care imi place sa colaborez.
Singurul meu regret este ca nu am plecat mai devreme.
Comentariu beton!116
Băi, pălăria mea se află în colbul de la picioarele tale. Cred că înțeleg măcar parțial ce înseamnă să ai curajul s-o iei de la zero în cu totul alt domeniu, domaniu cu care nu aveai nicio legătură, după aproape fucking 19 ani petrecuți la același job. Chapeau!
Danke! 🙂
Comentariu beton!27
Io trăiesc din ceea ce-mi place, dar mi-ar place să nu trebuiască să fac nimic. Da’ nimic. 🏄♂️🏊♂️
Când îl văd pe Elon c-arată ca un pensionar care mănâncă pâine cu paste și cartofi mi-e scârbă. Nu-și merită banii deloc. 🤢🤢🤢
Comentariu beton!44
Băi, aici ai dreptate sută la sută. Și mie mi-ar plăcea să trăiesc, să fiu plătit (și încă bine de tot) doar pentru că exist. Încă n-am găsit soluția, dar mai am timp. 😛
Un milion de euro anual mi-ar ajunge. Că nu mi-ar trebui luna de pe cer și nici pe Alessandra Ambrosio. 😎
Se dezbate încă. Ce zici?20
Anual? Boss, mie mi-ar ajunge un milion de euro în total. Gen, pe tot restul anilor pe care-i mai am. 😀
@MV: €83000 lunar nu-i o avere, dar suficient cât să nu-mi bat capu’ de plătit facturi. 🤭
Se dezbate încă. Ce zici?12
Ar trebui trecut în nomenclatorul de meserii, F..utac de vecine. 83000 euro lunar nu este o avere, plm, tre să mă apuc să filez băncile. Cu un mil de euro trăiesc până la contopirea cu universul.
Comentariu beton!40
🤣🤣🤣🤣🤣
Din scris. Comunicare în general. Am lucrat în presă și am iubit anii ăia. La un moment dat mă apucasem de un blog, l-am lăsat să moară :).
Păi, hai, facem cumva să te ajut în sensul ăsta?
🙂 habar n-am, nu m-am gândit să reîncep să scriu regulat. Dar e de discutat, mulțumesc pentru ofertă 🙂
Dacă îți inima în premolari, aici sunt.
Cred că am nevoie de ceva mai mult decât curaj, dar o să mă gândesc la asta 🙂
băi, mie-mi place ce fac; nu e ca și cum nu simt că muncesc, că, na, am și io o vrîstă, cum zicea bunica; și kilometrii ăia parcă-s puuuțin mai lungi; sau prea mulți? dracu’ știe!
da’ munca de birou n-am suportat-o niciodată; plus că la birou e cu găști, cu bisericuțe, cu pupat în cwr, ori io îs cam slobod la gură…
după ceva ani de lucru în diferite firme, mi-am dat seama că-i al dracului de greu să găsești colegii care chiar livrează ce promit, așa că am luat-o pe calea haiduciei: io cu mașina și cu clienții mei; dacă ar fi să schimb ceva, mi-ar plăcea să fac consultanță; da’ nu de aia scorțoasă, cu ședințe în papagaliceasca economică…
doar că nimeni nu caută și nu plătește pe cineva care să-i zică „boss, ești cam prost”; nu la noi, cel puțin; și nu pe banii care-mi trebuiesc mie…
Comentariu beton!38
Da, frate, așa e. La noi mulți dintre cei care plătesc consultanți îi plătesc ca să audă tot ce vor ei să audă. Dacă nu le spui ce le convine lor, ești out. Am pățit asta.
@costica, boss pai pe asta a fost tentativa mea eșuată de business. Și e eșuată tocmai pentru că nu le spuneam ce voiau să audă
Comentariu beton!19
@Mircea, dom’ profesor, bre! și mai ai curaj să zici că ești economist? 🤣 chiar aș fi curios ce a fost în capul tău cînd te-ai băgat în așa ceva; mai ai business planu’, c-aș citi ceva haios în week-end…!?
gata, destul cu miștourile; în apărarea ta, știu un fost director de bancă, fost președinte de grup bancar într-o țară mică (non UE) care a încercat piața asta din RO; a dat-o de gard la modul epic! acum este iar derector dă bancă; deci nu vorbesc de un nimeni în drum, ca mine…
pur și simplu nu este piață!
@ Costică ăaa… să mai precizez că una dintre cele 3 materii pe care o predau se numește „educație antreprenorială”? 😂😂😂😂😂
Eu, un antreprenor care a dat chix? Și totuși…dacă ceilalți antreprenori (clienții mei) ar fi fost educați corespunzător…poate nu dădeam. Asta a zis-o un elev, nu eu. Unul care mi-a cerut să ii furnizez material bibliografic. Adecă, un copil de 16-17 ani care vrea să citească literatură economică. Spooky, nu?
PS: nu te pot servi cu business plan, că nu a existat. M-am autofinanțat 100% și m-am bazat pe capacitatea mea de adaptare și improvizare. Care, nu că mă laud, dar sunt remarcabile…până la un punct și dacă am cu cine. Punctul ăla e depășit atunci când clientul e dispus sa dea bani numai ca să îi spui cat de minunat și deștept e el.
Din citit.
Comentariu beton!28
Eu cred că se poate face un business excelent din citit, cu condiția să nu te rezumi doar la citit. La cât de puțin se citește în ziua de azi, ai face bani din rezumatele publicate ale cărților citite. Sunt absolut convins de asta.
Blinkist! Se pare ca au angajat mult anul acesta si cauta oameni creativi tot timpul. Daca esti fluenta in engleza, ai o sansa de angajare. Daca nu, ar putea fi o sursa de inspiratie.
@Irinoush chiar se poate trăi din citit, doar că nu în Ro. În condiții pe care nu le-aș dori nimănui am cunoscut un tip mișto și de la el am aflat de tac-su. Aia făcea toată ziua: citea. Citea manuscrise, traduceri etc. Pentru o editură interesată de părerea cetățeanului simplu, obișnuit, nu a ălora ce scriu recenzii. Atât de mult avea de citit că mai dădea la băiat, la nevastă etc.
Atelier restaurări / customizari motociclete. Lucrez la asta, învăț, cumpăr scule.
Comentariu beton!45
Pare ceva care ți s-ar potrivi mănușă. Plus că rapița nu cere mare efort. 😛
@Edelweiss: dintr-o rentă lunară de €83000, de €50000 mi-aș comanda la tine o motocicletă cu roți de camion. Așa aș umbla și io pe două roți. 😎
rapița nu MAI cere mare efort; pentru că (fără să am vreo intenție de pupat în cwr, și fără să-l cunosc), @Edel a dus firma de rapiță acolo unde trebuie: învățat oamenii ce se așteaptă de la ei/plătit corect/cumpărat utilaje; nici dacă-mi spune @Edel personal că a avut finanțare din belșug, nu cred că n-a petrecut niște sute bune de ore în praf/frig/mizerie sau frămîntînd cu ciubotele niște chintale de glod…
Comentariu beton!27
Anul viitor afacerea mea o să fie preluată de un austriac. Este ok pentru mine, în plus mi’a cam ajuns.
Comentariu beton!28
Poate singurul lucru care l-as face cu placere, sa calatoresc . Ce mi-as dori cu adevarat, doar sa iesim putin mai devreme la pensie, si sa avem grija de nepotel.
Comentariu beton!18
Videochat
Nu văd ce te-ar putea împiedica. Camerele web full hd sunt accesibile acum. În rest, ai nevoie doar de un laptop și-un pat. Succes! Să ne ții la curent cu progresele pe care le faci.
@Cucurigu: OnlyFans e la mare căutare. 😉
poți începe prin a-i cere lu’ @Edel numărul popii…
prima consultanță e gratuită, cu plăcere!
Comentariu beton!69
In primul rand Mihai, nu ma cunosti deci nu ai cum sa vezi ce m-ar putea impiedica.
In al doilea rand, la niste raiduri „pa partea economica” la niste saloane, s-au descoperit persoane care aveau CNP ce sugera ca ar fi nascute in 1954. Deci nu te gandi ca varsta ar fi impedimentul. Intotdeauna exista o diferenta intre ceea ce ne-ar place sa facem si ceea ce credem ca trebuie sa facem.
Dau un exemplu.
Poate ne place sa umblam numai in curu’ gol dar trebuie sa mergem sa luam copiii de la scoala. Asa ca trebuie sa ne imbracam decent. Sau poate ca programul de videochat profitabil e pe orele cand trebuie sa ne odihnim ca sa putem merge sa luam copiii de la scoala :D.
Sau poate ca nu avem curaj sa facem orice si sa nu ne gandim la consecinte, gura lumii etc.
Si ca sa inchei subiectul, o persoana obisnuita, lucrand in aceasta industrie, 2 sapt din 4, face 100 000 euro pe an. O pensionara face doar pe sfert. Un pensionar nu stiu ca inca nu m-am interesat, dar la cum evolueaza sistemul de pensii in Romania, nu strica sa invatam o meserie banoasa vorba parintilor nostri 🙂
Astept sa scoata elon sex robots ca sa fie o varianta si mai atractiva videochatu 🙂
Ii imbrac umani si ii scot la produs pe web 🙂 posibilitati infinite Westworld style.
46 am făcut anul acesta. Cam de la 44 am descoperit că îmi place tare mult să fac plute de pescuit. Îmi dă cu Zen la creieri. Dar nu am curaj să încerc a trăi din asta. Pesemne că este un amestec de motive: teama, necesitatea de a planifica o groază de cheltuieli (am trei copii de crescut, îngrijit, ocrotit), apropierea de pensie, nu este piață pentru ce fac eu (pe stil tradițional, vechi), teama că incă nu sunt atât de bine făcute precum îmi doresc. Neh, rămân doar cu plăcerea de a le construi și de a le dărui
Comentariu beton!43
Șerif, m-ai făcut praf. Dacă mă lăsai să enumăr timp de două zile pasiuni din care poți să trăiești, asta cu făcutul plutelor de pescuit nu mi-ar fi trecut prin cap. Doamne, cât de creativi pot fi oamenii și cât de tare mi se pare pasiunea ta.
@mihai: mulțumesc (târziu, dar acum am scăpat din chingile biroului).
Ce mi se pare interesant este că mulți dintre cei de aici și-ar dori să facă ceva concret cu mâinile, fizic. Eu, unul, mă bucur ca un copil când îmi iese o plută care îmi place, merg și arăt soției și copiilor mândru nevoie mare, de zici că am descoperit gaura din covrig
Comentariu beton!23
Din fotbal. Orice in fotbal, în afara de jucător ca nu mai am vârsta. E pasiunea mea și as vrea sa fiu implicat în munca de zi cu zi dintr-un club sportiv.
Comentariu beton!16
Și ai încercat sa faci ceva, orice, în sensul ăsta? Gen, să te duci la un club și să le propui pentru început o colaborare probono?
În ce zonă a țării locuiești? Poate te ajut eu, fostul meu coleg de bancă, prieten bun, e președinte de club de liga a doua.
Cel mai mult mi-ar plăcea să trăiesc din chirii. Să am vreo 10 apartamente pe care să le închiriez iar eu să mă plimb pe ici, pe colo, prin lume. Cu job-uri, desigur. Undeva casieriță la supermarket, in altă parte chelneriță, in altă parte „tanti cu şezlongurile”, în altă parte șofer de uber şi tot aşa, job-uri pe care nu le-am făcut niciodată. Eventual part-time, ca să am timp şi de altele.
Comentariu beton!54
pai fa credit. e simplu. Peste 30 de ani vor fi ale tale si vei trai din chirii.
@Anduta, crede-ma ca la 10 case inchiriate, dar pe care sa le administrezi tu, nu ai timp sa rasufli. Sa tii evidenta la toate, daca a platit, daca are restante, cand sunt datele de dat citirile la utilitati, cand expira diversele contracte de utilitati, studiat piata sa faci contractele cu cele mai bune preturi… apoi se strica una-alta, sa tii legatura si sa cunosti, mai ales, mesterii potriviti la orice si disponibili la ore cat mai ciudate, sa faci contracte, sa le inregistrezi si sa platesti, la date diferite, toate hangaralele care deriva din inchirierea a 10 case…
Asta-i munca full job!
Comentariu beton!16
Iubesc la nebunie să citesc absolut orice îmi pică la mâna. De la Harry Potter la Crimă și pedeapsă, Roșu și Negru, Micul Prinț, Tratate de psihologie, you name it, am citit enorm de mult! Mă relaxează, iubesc să stau cu o carte în mână, la orice oră! Știu că se pot face bani din asta dar sincer nu aș ști de unde să mă apuc, plus că jobul actual nu îmi permite sa activez altundeva. Dar da, dacă aș face bani din citit, nici nu aș considera că e un job, aș avea o viață super împlinită! 😁
Comentariu beton!18
Păi ce-ai zice să te apuci așa: scrie rezumatul tuturor cărților pe care le citești. Scrie-le și strânge-le, până faci mai multe. După care vezi cam ce se poate face în domeniul ăsta vorbind cu o editură. Vezi că sunt edituri care funcțuinează exclusiv în online, adică exact modul prn care cred eu că ai putea face bani: vânzând online rezumatele cărților.
De mică mi-a plăcut să cos haine. Evident, am început cu cele pentru păpuși. Păpușile mele au avut și treling, vorba Iuliei. Dar trening regulamentar, cu dungă albă și manșetă în dungi jos la gleznă. În clasa a 3 a am învățat singură să cos la mașina de cusut. Săream balconul la vecina care era croitoreasă. Ea nu era acasă, evident. Complotam cu fiica ei. În clasa a 9 a am cusut pentru prima oară niște rochii și fuste de vară, pentru mine și sora mea. Am moștenit o mașină Singer de la o mătușă de-ale mamei. Mașina e din 1938. Nu m-a învățat nimeni cum se coase un fermoar sau cum se face o betelie. Am dedus. Sincer, am un pic de talent. Am încercat la un moment dat, pe la 40 de ani, acum am 52, să fac un curs, dar ce am găsit era doar de perfecționare pentru cine deja lucra în croitorie. Nu vreau să vă spun cu ce mă ocup, urăsc prea mult ceea ce fac. Dar, cine știe, poate schimb ceva. Simt că mi-ați dat un impuls.
Comentariu beton!50
Antichitati. Un magazinel al meu unde sa adun minuni de prin toate colturile lumii. Sa bantui targuri de vechituri si sa scot din casele batranesti diverse chestii bune de restaurat si readus la viata. Toate cu povestea lor spusa celor care le cumpara. Nici nu mai amintesc ca asta implica si calatorit, vazut de locuri, cunoscut de oameni…vis 🙂 Pana una alta mai am putin si umplu casa de vechituri 😁
Comentariu beton!38
E visul meu! Mai ales, partea cu căutatul, scotocitul și restaurarea, readucerea la viață a lucrurilor vechi. ❤️
Comentariu beton!20
Mi-as dori să am grijă, full time, de animale, natură…
Mi -ar plăcea sa cresc pisici, rasa british shorthair, am avut o experiență plăcută, am lăsat-o pe pisica noastră sa facă un rand de pui, au fost 3 la numar: unul l -am păstrat, unul l-am făcut cadou și pe unul l-am dat stăpânului motanului, ca asa se face. După care a trebuit sa-i sterilizam pe amândoi, pentru ca stam intr-un apartament de bloc și… nu se putea … Daar, am aflat în acest timp, de la cei care se ocupa cu asa ceva, ca poți câștiga ok și este și foarte plăcut. A fost fain pentru noi și fiica noastră, care atunci avea 6 ani sa urmărim pisica pe timpul sarcinii ei, după aceea cum se ocupa de pui, fascinant!
Comentariu beton!19
Daca as putea sa fac orice fara sa ma uit la bani as lucra cu animalele. As face un centru de adoptii animale abandonate (catei, pisici, hamseri, whatever) si le-as reabilita, rasfata, vindeca si cauta case pentru ele.
Sau la un centru de conservare animale salbatice, orice in domeniul acesta.
Comentariu beton!28
Mi-au placut majoritatea comentariilor, unele chiar f mult, dar la al tau am simtit nevoia sa comentez: 👏👏👏
Comentariu beton!13
@Kat, verifică dacă nu e nevoie de 2 mâini și un suflet în plus la Visul Luanei. 😍
Dupa aproape 25 de ani de stomatologie, din care 15 exclusiv (ca nu exista altceva in viata mea, stomatologia „era” viata mea), nu mai pot. M-au lasat toate, incepind cu sanatatea(miini, ochi, coloana si altele specifice), mi-a dat viata niste suturi grele in gura in plan personal si n-am apucat sa-mi „repar dintii” deocamdata, ca sa zic asa, stomatologia a cazut ultima pe lista de activitati, fiindca nu am cum sa le impac pe toate. In ultimii 10 ani sint mai intii de orice mama+tata, sofer, bucatareasa, corector de teme, ingrijitor de oameni si peturi si, daca mai ramine timp, dentist numai pentru vechii pacienti care-s incapatinati si nu vor sa renunte la mine pina in clipa in care o sa renunt eu la tot si toti. Asa ca, mai suplimentez bugetul vara si toamna cu ce am din belsug si-mi place sa si fac(si inca mai pot): dulceturi din fructele din curte, sosuri de rosii, zacusca, ba mai nou prietenele din oras s-au abonat sa le pun muraturi in fiecare septembrie. Dar sincer, si activitatile astea, oricit de placute ar fi, ma obosesc. Ce fac fara efort, insa, este ca-mi sar in ochi greselile de scriere(o fi deformare de mama de elev de a opta 🙂 ) si alea de traducere(ma mai uit si eu ca tot omul la seriale pe net si nu pot pricepe cum pot traduce unii din engleza cind macelaresc romana, dar asta e o alta discutie). Da, as avea nevoie de o activitate care sa-mi exploateze creierul, cita vreme inca mai functioneaza in parametri (aproape) normali. Iar m-am lungit. Asa ca inchei cu raspunsul sec la intrebarea ta: mi-ar placea sa calatoresc si sa experimentez locuri, cazari si bucatarii si sa scriu despre ele. Si sa si traiesc din asta. gata, revin pe pamint, am de corectat o compunere la romana…
Comentariu beton!47
Iubesc animalele in general, cainii in mod special.
Pentru ca la ora actuala casa noastra numara aproximativ 30 exemplare (caini de show, rescue, seniori, etc) si incercam sa aiba o viata cat mai buna iar hrana lor reprezinta un factor important (dpdv aport nutritional & financiar) am demarat de cateva saptamani o mica afacere cu hrana naturala pentru animale.
Suntem la inceput, avem deja „clienti” ce si-au reinoit comenzile, am inceput timid si livrarile in tara si speram ca incet, incet sa crestem sanatos.
P.S. As trai fericita din orice inseamna munca cu animalele.
Comentariu beton!41
Paula, sunt interesata de subiect. Cum facem pentru detalii? Mihai, ar putea Paula sa ne lasa un link spre afacerea ei? Multumesc!
Normal că ne-ar putea lăsa link. Bagă link Paula.
Bucătărit (mai bine zis prajiturit) și grădinărit! Asta fac acum, că sunt liberă și ferice (adică pensionară), că altfel toată viața am făcut ce am urât mai mult: hârtii, adică rapoarte, situații, excelluri, adrese, contabilitate s.a.m.d. Munca de economist hârtogar.Pe vremea aia nu prea aveai multe de ales…
00
Comentariu beton!17
Din freelancing, mai exact sa creez cărți de colorat pentru copii.
Comentariu beton!20
Eu as vrea sa pot sa traiesc din scris poezii copilaresti pentru copii copilarosi. Iar tu le-ai putea desena ilustratiile, intr-un mod copilaros!
Mi -ar plăcea sa cresc pisici, rasa british shorthair, am avut o experiență plăcută, am lăsat-o pe pisica noastră sa facă un rand de pui, au fost 3 la numar: unul l -am păstrat, unul l-am făcut cadou și pe unul l-am dat stăpânului motanului, ca asa se face. După care a trebuit sa-i sterilizam pe amândoi, pentru ca stam intr-un apartament de bloc și… nu se putea … Daar, am aflat în acest timp, de la cei care se ocupa cu asa ceva, ca poți câștiga ok și este și foarte plăcut, daca . A fost fain pentru noi și fiica noastră, care atunci avea 6 ani sa urmărim pisica pe timpul sarcinii ei, după aceea cum se ocupa de pui, fascunant!
Ador pisicile si toate animalele in general. Da, as vrea sa ma inconjur de puiuti de pisicuta, de catei, sa ii cresc, sa ii smotocesc si dragalesc, dar cand vad in jurul meu cate animale necajite sunt abandonate, puiuti de pisica aruncati in pungi, la gunoi, cati caini sunt ucisi in ecarisaje, cate suflete mor pe strazi nestiute si neauzite, clar nu as vrea să contribui la inmultirea lor pentru a trai eu din asta. Pentru fiecare animalut ,,de rasa,, vandut, alt suflet, fara rasa, moare in chinuri. Bineinteles, fiecare are dreptul sa face ceva ce il face fericit si mi se pare normal, dar asta nu este ceva ce as face eu (no offence, pls ).
Cel mai mult mi-ar fi plăcut să lucrez în radio. Să fi avut ceva emisiune. Când eram mică, mă fascina cutiuța aia bej care era cam în toate casele rudelor de la Băilești. Și nu înțelegeam cum poate să încapă un om acolo.
Altfel, anii petrecuți în Tarom, în cea mai mare parte, au fost cei mai mișto. Am fost uimită de cât de multe am învățat, de cât de fascinantă este meseria. Și am fost uimită de mine. Pentru că în cea mai mare parte a vieții, m-am subestimat, nu m-am crezut în stare de multe lucruri.
Acum, chiar luna asta facem 10 ani de când avem firma, îmi place ce fac, îmi place să fiu în spatele soțului și să-l susțin, îmi place că băieții noștri sunt și ei implicați. Îmi place tare mult când ne strângem toți patru și ne gândim cum să facem lucrurile mai bine.
Însă treaba cu radioul încă este într-un colț al minții.
Comentariu beton!25
Din planuri de concediu 🙂
Ceva în genul agențiilor de turism, dar mult mai personalizat: vine omul, îmi spune în linii mari ce își dorește de la vacanță (unde să fie, dacă vrea doar să lenevească pe toate plajele din jur, sau preferă o vacanță mai activă, bugetul de care dispune etc.), iar eu să schițez traseul (cu tot ce presupune: distanță, taxe de drum, obiective la care se pot opri).
Iar când se întorc din concediu să-mi povestească dacă pe drum (sau la destinație) au aflat și de alte lucruri (mai puțin cunoscute), astfel încât să fiu mai pregătită în viitor
Comentariu beton!40
Am nevoie de tine în viața mea 😍.
Când îmi fac planuri de concediu mă apucă anxietatea că nu aleg cazarea ok, că nu e zona care trebuie, că ratez chestii și mereu plătesc mai mult ca alții care au fost acolo.
Am apelat la agenții, dar au cazări standard, la câteva hoteluri pe care nu le verifică nimeni, eu vreau cazările alea mișto din pozele unora, dar mi-e lene să fac research ca să ajung la un echilibru confort-preț.
Cred că ai avea clienți.
Comentariu beton!16
Și eu cred ce zice @Gabi, c-ai avea „piață”.
@Gabi,
Wow… nu prea credeam că ar fi lumea interesată de așa ceva, eu plecând de la ideea că tuturor ne place să facem planuri de vacanță.
Deși mi-am dat seama de câțiva ani de treaba asta, abia anul acesta am făcut-o prima dată pentru niște prieteni, care au fost încântați de idee, dar, timpul alocat cercetării traseului + obiectivelor a fost destul de scurt, iar vremea cam urâtă pentru perioada aleasă (august), astfel că au mai și improvizat din mers (de exemplu le planificasem 2 zile de piscine știind că sunt probălăceală, dar din cauza vremii au căutat altceva).
În plus, cel puțin într-o primă fază, planificarea mea ar veni doar din partea de research, nefiind (încă) atât de plimbată prin toată lumea. Îmi place să citesc foarte mult despre locurile / zonele prin care trec, să fiu cât mai informată, dar asta nu înseamnă că nu pot lua țeapă (cum am pățit anul acesta cu câteva obiective). Însă, în concediu, trec mai ușor peste unele lucruri mai puțin plăcute și nu caut chestii negative, să arăt eu cât de rău sau urât este un loc, hotel, obiectiv.
@Claudia: planuri de vacanță, mental, facem toți. Până la rezervări care să fie și așa, și invers…Și mie imi place să fac ce zici tu, cred sincer că ai putea face un business din asta fără mari probleme 🙂 Succes!
Mulțumesc, @ Andreea, @ Mihai
Este prima dată când spun despre asta unor persoane necunoscute, iar (dacă) când va deveni un business voi încerca să găsesc o modalitate de a vă mulțumi că m-ați încurajat (eventual cu un plan de vacanță 😉
Comentariu beton!15
@Claudia, succes, ideea este bună și va prinde mereu cu sau fără concurență pe piață. Am făcut asta in România în urmă cu vreo 15 ani. Dar toate destinațiile verificate de mine. Da, știu sunt „mari” consultanți in turism care habar nu au geografie și tocmai de aceea vor rămâne doar turiști. Dacă ești Claudia din UK, aici va prinde și mai mult pt că e o nișă ce încă poate fi aducătoare de satisfacții.
@Claudia: eu chiar aștept să ne spui când decizi să faci bani din ceva ce îți place și la care te pricepi. „Consultanți în turism” sunt mulți, oameni care să înteleagă ce vrei și să deseneze pentru tine vacanța perfectă – e loc 🙂
@Marius,
Mulțumesc pentru încurajare. Acum am un jos stabil, cu un salariu bunicel (mediu, dar îmi ajunge pentru un trai decent), dar care nu îmi place. Pentru început ar trebui să merg în paralel cu cele două, dar nu ar fi o problemă de timp.
Dacă sunteți de acord (și tu și Mihai), poate să îmi lase adresa ta de email să-mi oferi câtev direcții de pornire? Promit să nu te agasez, dar înțeleg și dacă nu eși de acord.
p.s. Sunt din București, în UK nici nu am ajuns încă
@Andreea, da, agenții (+agenții aferenți) de turism sunt cu duiumul, dar fiecare din noi ne dorim altceva de la o vacanță. Sunt convinsă că este mult de muncă, mai ales că nu cunoști persoanele pentru care „lucrezi”, dar așa cum spun cei care sunt deja experți în domeniu, când faci ceea ce îți place nu mai consideri că muncești – mai ales că ceea ce visez eu aș putea să o fac de oriunde (fac planuri pentru o vacanță la Polul Nord, de pe o plajă din Tenerife)
Mea culpa, am un i în plus la agenți din paranteză
@claudia, nu e în plus deloc, e exact cum trebuie.
si eu cred ca as apela la tine. Am teama de locuri noi (stiu, suna aiurea, dar asa sunt eu), deci daca as avea pe cineva cu care sa imi fac un „traseu” cred as fi mult mai deschisa sa ma aventurez. Asta este unul din motivele pentru care plec rar in concediu, urasc sa caut zile intregi pe internet recenzii etc.
Se pare ca ai avea clienti! 🙂
@Claudia, sunt “profesor” la așa ceva, și chiar îmi face plăcere. Atunci când plecam in concediu, totul este programat in cel mai mic detaliu. Planificarea unei vacante, îmi ia și câteva săptămâni. Citesc bloguri de călătorie, fac trasee, cazări, zboruri, intrări la muzee. Jumătatea mea mi-a spus ca aș putea sa îmi fac o firmă de așa ceva. 😊👍
@Emil, exact la fel și eu cu partea de documentare. Dar prefer să las și 1-2 zile cu program liber, de umblat brambura (în funcție de cât de lungă este vacanța și cât de ofertantă zona).
Păi hai să ne facem firmă 😉
Pentru mine ar fi o schimbare majoră, am fost în postura de angajat toată viața, dar sunt într-un moment în care cred că pot face altceva, ceva care să-mi hrănească și sufletul.
@Ramona,
Sunt deschisă oricărei propuneri 🙂
Citind comentariile mi-am dat seama, din nou, cât de diferiți suntem ca oameni. Nu mi-as fi imaginat niciodată că cineva ar renunța la concediu pt că nu-i place să se documenteze pe această temă. Dar, cu atât mai bine că suntem diferiți, nu mai suntem în perioada în care toți trebuie să ne pricepem la toate.
@Claudia, șefu’ are adresa și când are timp ți-o poate trimite. Ajut cu drag.
@Mihai Vasilescu ai legătura
Ador sa lucrez cu lemnul si rasina epoxidica, creez mese, tăvițe, decorațiuni etc. Nu am curaj prea mare sa ies pe piața, am făcut doar câteva comenzi /vânzări către apropiați. Cred ca as fi capabila sa lucrez în 20 de ore fără oprire și fără cel mai mic semn de oboseală
Comentariu beton!25
O masuta de cafea din lemn si rasina epoxidica vreau eu.
Eu aș vrea să trăiesc dintr-o combinație de scris, citit și pisicuțe.
Citesc de rup, dar nu prea vorbesc altora despre asta, după ce am ajuns pe la 200 de pagini cu un roman, m-am blocat, am luat o pauză și m-am apucat de altul. Am ajuns cu acest altul în același stadiu. Am avut o problemă la job și a trebuit să-l schimb și 5 luni n-am pus 2 cuvinte unul lângă altul. Mă reapuc acum, că am rezolvat cu jobul, dar tot n-am coborât de pe rotiță, e tot de la 9 la 6, tot corporație, tot cu puțin timp pentru visuri.
Cu pisicuțele cred că e simplu, că sunt, amărâtele, pe toate drumurile, dar îmi trebuie spațiu anume, resurse.
Analist politic 🤣🤣🤣
Dar ce spun eu…doar analist? Nu tată, băgător de seama, gen Monica Tatoiu.
Adică politică, sport, economie, comerț, astronomie, gastronomie etc…
Și să mai fac și bani ? Ar fi suuuuuper. 😜
Comentariu beton!15
Profesia mea este de contabil. Îl urăsc din toți rărunchii.
Mi-ar plăcea un job, orice fel de job pe care să îl pot practica remote, dat fiind faptul că, visul meu este să călătoresc, nu în resorturi cu all inclusive ci road trip. Astap, din păcate nu a fost posibil din cauza că 3 copii, dintre care 2 scolari si unul mic mic de nici 2 ani.
La fel de mult îmi place să sablez. Asta o fac, dar nu atât de des precum mi-ar plăcea și nici nu sunt plătită separat pt asta, că sablările fac parte dintr-un proiect mai mare, nu separat.
O coincidență interesantă… „Schimbări care-ți fac bine”, articolul ăsta vine fix în a doua zi de când am început să țin regim. Pentru că am zis că e musai o schimbare. În viitor, poate scrisul pe blogul propriu – nu al altora – va deveni și pentru mine o ocupație full time.
Schimbarea a venit și pentru a mea, care a renunțat la ideea de job pentru a face ceea ce îi place: pictură.
Succes tuturor în schimbările propuse!
Comentariu beton!23
Eu am continuat după o muncă de editor cu scrisul cărților. Am scris 3 cărți de care sunt foarte mandra. In paralel, începând din pandemie, câștig bani din pictura, o meserie pe care am invatat- o in facultate și cu doi ani de practica la un profesor. Acuma mă ocup exclusiv de pictură și îmi merge onorabil. Vând tablouri de care m- am apucat la 38 de ani, eu ne mai pictând de la 23. Cărțile nu prea se vând. Am și un blog, ialinascrie.wordpress.com.
@ Boss, mi-ar plăcea maxim să scriu, exact cum faci tu. Sau cum făcea taică-meu. A fost jurnalist, istoric, a scris și câteva cărți (nu multe). Nu câștiga mult, dar era suficient și făcea ceea ce îi plăcea. După ani buni de lucrat in multinațională și o tentativă eșuată de business pe cont propriu, acum sunt destul de aproape de ceea ce îmi place: profesor la liceu. Încă debutant, la 49 de ani. Anul ăsta îmi voi da examenul de definitivat. Îmi place sa lucrez cu copiii și să le explic anumite chestii dintr-o perspectivă mai practică. De ce nu scriu? Păi, probabil în mare parte din cauza unei lipse de încredere în mine și, in altă parte, din cauza restricțiilor de care vorbeai. Momentan, profesoratul îmi ocupă 120% din timp (fiind debutant am de făcut planuri de lecție și alte alea pentru fiecare oră, la.fiecare clasă, plus să pregătesc lecțiile propriu-zise) dar, pe măsură ce lucrurile se vor mai așeza, poate voi reconsidera și partea cu scrisul.
Comentariu beton!53
Băejnebun? Te faci profesor de liceu la 49 de ani??? Cât de tare e asta, CĂT DE TARE!
Felicitări! Ce frumos că îți urmezi calea.
Cât de mișto! Să ne mai spui cum merge, mi se pare absolut senzațional! Succes!
@Boss, nu am eu vreo vină că materia pe care sunt îndreptățit să o predau se face numai in liceu 😂😂😂😂. Concret, predau discipline economice. Adică economie…și altele înrudite (educație antreprenorială, economie aplicată, etc). E drept, in unele școli se face educație financiară în gimnaziu (ceea ce e bine) dar sunt foaaaarte puține (ceea ce e rău). Cât privește vârsta…well…să zicem că după n (cu n>18) ani de lucrat in domeniul economic in multinațională și tentativa eșuată pe cont propriu îmi e mult mai ușor să dau caracter practic chiar și lecțiilor cele mai indigeste, așa că văd vârstă și experiența mai mult ca pe un avantaj. Spre exemplu, două din cele mai reușite lecții la clasele a 12-a (clase considerate de majoritatea celorlalți profesori drept „dificile”, pentru că bac, teribilism, chestii) au avut ca temă criza din 1929-1934, respectiv sărăcia și cauzele ei. Evident, lecții neincluse in programă, dar m-am gândit io cu mintea mea că le vor folosi mai mult decât analiza SWOT (care e și ea utilă, dar pe o marjă mai redusă de populație). Aaa, și le-am explicat și câteva trucuri din practică pentru interviul de angajare. Le-a plăcut atât de mult încât vor sa facem role-playing cu asta.
Comentariu beton!55
Foarte tare! Bravo, Mircea! Liceenii tai au noroc, rar asa profesori sa le arate ce vor avea nevoie mai departe, nu programa obosita.
Bravo domnule!
@SAM, uite, chiar am un update. Copiii simt și reacționează. Astăzi la prima oră am avut o inspecție inopinată (directoarea). A fost ceva intern, neoficial, dar chiar și așa am ieșit foarte bine, în proporție de 90% datorită copiilor. Și chiar era o lecție din „programa obosită” (deh, trebuie făcute și alea) iar ei au fost super-atenți și, mai ales, foarte activi. Și nu numai cei de la care mă așteptam. A fost până și pentru mine o surpriză plăcută.
Pfff… chestia asta m-a lovit rău, în plină figură…. Îmi urăsc job-ul cu pasiune și de muuuuult de tot visez să îl pot părăsi și să fac ce îmi place, ce îmi doresc și la ce sunt bună: să creez torturi personalizate, în special torturi sculptate (în general animale), de o oarecare complexitate, încercand sa ating hiperrealismul (sau măcar realismul), în așa fel încât să nu îți dai seama că e un tort. Din păcate am rămas doar la nivel de hobby care se autofinanțează, pentru că nu mi-aș permite sa trăiesc din el, am multe facturi, rate & shit, iar in România încă nu există o piață pentru acest gen de ,,dulciuri,,. Românul de rând se bucură când are ce pune pe masă pentru a-și duce traiul de zi cu zi, nu e ca și când ,,dacă nu ai bani de pâine, să mănânci cozonac,, iar munca nu ar fi suficient plătită încât să îmi asigure traiul și să îmi acopere facturile, dar na…. dacă ai întrebat, asta mi-ar plăcea să fac. Realitatea este că mă duc zilnic la un job gen ,,stabil și cu salariu decent,,. dar care mă consumă sufletește, doar pentru că îmi asigură supraviețuirea.
Comentariu beton!17
Meam, cât de tare sună ce ți-ar plăcea să faci. Și cât de rău îmi pare că N-O FACI. 🙁
Las’ că dacă oi trăi suficient de mult încât să apuc să ies la pensie și nu mă nenorocește vreo artroză până atunci, asta voi face până când predau buletinul. Yep.
te asigur ca in Bucuresti e cerere, mai greu e ca pentru o afacere in domeniu trebuie multe aprobari si controale, chiar daca nu vinzi in spatiu comercial, dar te asigur ca exista cerere, mai ales daca incerci sa faci cu ingrediente de calitate
Îndrăznesc să-mi dau cu părerea de ce cred că nu ar merge suficient în România, mai ales comparativ cu SUA, de unde bănuiesc că provine trendul. Le știu și eu de pe net, le admir că sunt adevărate opere de artă, mă relaxează să mă uit la filmulețe cu ele, dar atât. Dacă te pricepi un pic la patiserie și vezi din ce sunt făcute când le asamblează, îți dai seama că n-au cine știe ce gust sau dacă au, au gust de aromele artificiale pe care le picură în ele. E un blat cam uscat, niște cremă de unt cu zahăr și fondantul sau marțipanul sau pasta de zahăr din care sunt modelate decorurile. Pentru americani pare ok, suficient, ținând cont de ce deserturi au ei ale lor. Dar în România și, de altfel, și-n Europa, deserturile chiar au gust, oricât diferă de la o țară la alta. Chiar au gust de ceva, au combinații de texturi, blaturi diverse, creme de nu știu câte feluri, glazuri etc.
Ei, dacă faci un desert spectaculos estetic care să aibă și un interior deosebit, mult peste banalul „blat + cremă de unt cu colorant”, atunci da, s-ar putea să ai succes și la noi cu astfel de deserturi. Altfel, ar putea fi doar o chestie cu rol mai mult decorativ, de pus pe un candy bar cu alte feluri mai comestibile. (Are și logică, nu orice tip de tort poate fi sculptat sau susține greutatea decorului. Nu cred că ai putea face o pisică din tort diplomat, de exemplu, dar uite o provocare 🙂 )
Dacă ai talent și vrei totuși să încerci, încearcă o colaborare cu o cofetărie ca tu să le faci o piesă de asta de decor pe un candy bar, măcar îți satisfaci hobby-ul. Fă câteva acasă și fă-le poze sau chiar video de prezentare. Știu sigur că sunt cofetării care au pe cineva anume care le face separat figurinele acelea de pus pe torturi. Baftă!
@Rox stiu ce spui, trendul a plecat intr-adevar din tari cu traditie in asa ceva, dar nici pe mine nu ma incanta blatul gen coca de 5-10 cm cu un strat de crema de unt fara niciun dumnezeu. Eu mi-am adaptat retetele in asa fel incat sa se preteze la sculptura dar in acelasi timp sa ramana super delicioase, cu multa crema, cu mousse-uri de toate genurile, pe gustul nostru. Da, se poate :). Nu as putea sa fac un tort doar ca sa fie frumos, as considera asta o risipa mult prea mare. Nu, nu poate fi realizata o pisicuta din tort diplomat, dar te asigur ca sunt sortimente muuult mai faine si mai elevate din care o poti realiza. Am o pagina de fb unde ma promovez oarecum, dar tot la nivel de hobby, eu nu as putea sa realizez asa ceva la comanda, in serie, e nevoie de mult timp de studiu inainte de a incepe realizarea propriu-zisa si nimeni nu considera asta ca fiind productiv :)))). Sar’na de incurajari, apreciez!
Ăsta da subiect!
E păcat că puțini facem ce ne place.
Mie îmi place sa fac ceva care e vizibil diferit după acțiunile mele, de genul curățenie unde te mănâncă șerpii, redecorare etc. Chiar zugravitul.
Oarecum fac asta in ceea ce lucrez, preiau proiecte praf și le aduc la un punct stabil. atunci când vad rezultatul, ma simt super mândră, și nici nu e muncă, e plăcere.
Mi-ar fi plăcut să am voce de cântat, că așa lălăi eu, dar nu m-ar asculta nimeni. Asta chiar n-o pot controla /modifica.
Și probabil că urmează să fac și bani din ceva ce îmi place mult… Să fac torturi/platouri/prăjituri.
Să aveți o zi cu ☀️. Acum a ieșit și la mine.
Prof de istorie și cultură civică. Să citesc cu elevii și să dezbatem, să analizăm, sa ne imaginăm. Fără programe și curicule și planificări și încă 10 kile de hârtie pe lună. Într-un parc sau în bănci, să discutăm orice legat de noi, de oameni, de societate.
Dacă aș fi singur, fără familie, m-aș reîntoarce pe ”barcă” să fiu dealer în casino. Blackjack sau Texas, nu ruletă sau craps. Mulți-mulți ani mi-am dorit să fiu dealer în Las Vegas la turneele de Texas. Ehhh, fosta-i lele…
offtopic – linkul de pe FB m-a direcționat aici https://mihaivasilescublog.ro/RUNCLOUD-7G-WAF-BLOCKED.
Eu cred ca sunt una din cei norocosi, practic nu simt ca muncesc. Am lucrat doar doi ani intr-o multinationala, dupa facultate. Apoi mi-am urmarit pasiunea, cainii. Am deschis o mica pensiune de caini acasa, in 2008, cu un imprumut pentru nevoi personale. Multi ani am mers si la concursuri de caini, am dresat, toaletat si prezentat cainii mei si ai clientilor. In ultimii 4 ani, de cand au aparut copiii, am ramas doar la pensiune (caini si pisici). Partea buna? Sunt propriul „sef”, imi aranjez ziua cum vreau (aproximativ) 😅 si, mai ales, nu simt ca efectiv lucrez, pentru ca iubesc munca mea.
Partea mai putin buna? No days off, lucrez mai mult exact cand toti ceilalti au liber, vacante, iar daca vreau sa plec undeva e mega complicat, am mereu macar cativa clienti.
Pandemia m-a omorat, a fost crunt, sper sa nu mai traiesc niciodata acea depresie…
Funny fact: la ambii copii eram la maternitate, nasteam (natural) 🙉 si eram la telefon cu clientii… 😂
Comentariu beton!35
Cât de tare. Bun așa, bravo!
Eu, mai umil așa, am lucrat în armată, am dus țara pân’ la cer, ca un mare ofițer, după mulți ani de umblat bezmetic prin lume am decis că nu mai vreau, am rămas doar cu SPTS-ul aferent. Când am zis că plec nu vreți să știți câți au ținut morțiș să-mi spună ca sunt prost și o să-mi pară rău, am avut momente când i-am crezut. Am plecat din România și am lucrat în securitate, testam sistemul de securitate în aeroporturi, nu a fost prea mare schimbarea așa că am decis să-mi deschid o mica afacere de geamuri, fabricare și montare, cu un prieten dar eu voiam ce vrea Edel, un atelier de reparat și customizat motociclete, acum sunt într-un M.C. și împreună cu cei din club am montat un mic atelier în care lucram 3, eu încă în paralel că frica de a rămâne fără cășcăvăluț e mare și apasă când ai trei copii, dar sper ca în curând sa las geamurile și ușile la altcineva și eu sa ma dedic exclusiv motocicletelor. Lucrez 4 ore la geamuri și 3 la atelier, habar nu aveți cum mă simt când ma îmbrac cu salopeta care miroase a benzină, mă relaxează mai mult decât o plimbare prin Pirineii Atlantici. Mai scriu și poezii când mă îmbăt dar asta nu ca să fac bani e ca să ma sperii pe mine când le citesc treaz, „bă ce deștept sunt”. Hai sănătate sa avem.
Comentariu beton!43
O muncă pe care aș vrea s-o fac ar fi aia de astronaut. Nu glumesc.
Ceea ce fac acum e tot cu plăcere, pun în funcțiune stații electrice de mare putere în țările arabe.
Am încercat si cu scrisul pe blog, sau prin ziare, (mai demult), caricaturi (făcute cu mouse-ul) dar cred că nu am atâtea idei pe cât ar trebui. Nu mă văd trăind din asta.
Călătorii nu. Îmi ajunge.
Cum e expresia aia a călătorului : îmi place să văd locuri noi, de ex. piramidele de 5000 de ani. – noi, sigur. ( exagerare de haz)
Nu știu cum de s-a implementat în capul românilor că dacă_ călătorești mult devii mai aristocrat. Intri cumva în elita nobiliară a planetei.
PS reclama asta la BCR parcă făcută pentru pionierii si șoimii patriei. Mai lipsește la final să zică ”Salut voios de pionier”.
Daca n-ar fi atâta alergătură pt posturi in fiecare an…m-as intoarce la scoală.
Sau as face un after-school atipic, in care sa ii invat pe copii lucruri practice: sa gateasca, sa ingrijeasca o gradină, să coasă, să tricoteze, să dea cu var….
Aș sta până la ultima suflare intre copii…
Comentariu beton!28
Nu mă pot abține, trebuie să adaug ceva. Pe la 16 ani îmi doream, în ton cu acest articol, să scriu, să citesc și să visez. La 20 am trimis o povestire la un concurs și nu am primit răspuns. Așa că toate nopțile nedormite adunate în pagini scrise au ajuns la gunoi. Am păstrat doar jurnalul pe care l-am început la 15 ani și l-am ținut până după 40. Și acum, la 52, am un caiet în care scriu câteva rânduri uneori. Dar până la 40 și, scriam zilnic în jurnal. Citesc, nu la fel de mult cât îmi propun. Dar la visat cu ochii deschiși, sunt pe primul loc. Deci, la scris am renunțat, din citit nu știu cum se poate trăi, iar să visez sunt sigură că nu m-ar plăti nimeni.
P.S. Jurnalul e acasă la mama.
Tocmai m-am pensionat, după 43 de ani de muncă cu copiii. Am iubit enorm ce am făcut. Pentru că întotdeauna a fost o problemă să acord atenția de care aveau nevoie copiilor cu probleme, tare mult mi-ar plăcea să fac asta acum. Am și ceva specializări, așa că sper să îmi fac curaj și să încerc. Mai ales că e mare nevoie, sunt tot mai mulți copii care au nevoie de terapii și tot mai mulți părinți care nu și le permit. Aș face-o în cadru organizat, acolo unde am lucrat, dar probono, dacă voi găsi cadrul legal. Dacă nu, mai este o variantă cu o prietenă psiholog, dar acolo vor fi costuri destul de mari. Nu vreți să știți ce drame sunt în familiile cu astfel de copii,așa că mi-ar conveni prima variantă.
Comentariu beton!25
Din jucat pe computer Heroes 3 Wog
As avea doua optiuni la fel de misto: una sa traiesc din pictat, dar sunt constienta ca sunt o amatoare si nu cred ca am sanse reale. Asta e. Iar al doilea vis ar fi sa fiu un soi de globe trotter si sa fiu platita sa experimentez culturi, mancare locala si povesti. Ufff! 🙂
Am trecut prin toate comentariile de pana aici. Multe pasiuni implinite, multe visuri inca neincepute.
Eu lucrez in it. De curand mi-am schimbat domeniul. Nu prea imi place ce fac, insa se castiga mai bine. Ce faceam inainte (tot in domeniul mare it) imi placea mai mult insa profesional era o stagnare, un dead-end.
Cate alegeri facem pentru bani si siguranta ce ne-o ofera. Mno, ce sa facem daca n-am avut si noi la inceput sa putem imprumuta 1 milion de dolari de la taticul :))
Anyways, mi-ar placea enorm de mult sa fiu mecanic. Am cateva scule, mai mesteresc pe la masina mea din cand in cand.
Cand eram mic, stateam pana tarziu in noapte in garaj sa il ajut pe tata sa repare masina (el statea de nevoie, eu de placere). Imi place la nebunie mirosul de ulei de pe degete, sa ma bag pe sub masina…
Pana va fi o afacere, sper ca in viitorul mai mult sau mai putin indepartat sa ma mut la casa cu garaj, macar sa pot face ceva mai multe la masina.
Comentariu beton!23
Mi-ar placea sa am o ferma de legume bio, urmata de prepararea unor conserve bio si comercializarea lor, ceva super modernizat, cu sere incalzite si elegante. Asta ar fi o directie.
Sa am un ONG , o firma fara profit, doar salariul meu, prin care sa am posibilitatea sa am grija de copiii abandonati ( sa nu radeti si sa spuneti ca ma dau mare, dar chiar as vrea sa am posibilitatea sa ajut copiii lasati in voia sortii de statul roman, si batranii).
Comentariu beton!19
Cand eram in liceu mi-ar fi plăcut sa ma fac arhitect.
Acum, dupa niște ani de job la multinațională mi-ar plăcea sa îmi fac un camping si sa lucrez zi de zi in natură.
Mi-ar place sa croiesc si sa cos haine. Creatii proprii sau ce viseaza lumea. Imi plac si proiectele de reimprospatare ale hainelor care le avem deja, si au nevoie de o stralucire noua. Si scriind asta, imi dau seama ca nu banii sunt ce ma tin in loc, ci lipsa de curaj. Frica de a schimba domenii… rusinica pentru mine…
Din chirii, cum s-a mai zis mai sus. Și în rest, să trăiesc cu lunile prin diverse zone din lume să văd cum e traiul e acolo.
Altfel, eu sunt traducător și interpret și îmi plac foarte mult ambele ramuri, dar îmi doresc să pot trăi doar din interpretariat de conferință, iar traducerile (scrise) să fie ocazionale.
Acum câțiva ani mi-am dorit să intru pe o nișă ca să pot fi mai selectivă cu lucrările traduse, să nu mai iau chiar orice vine la rând pentru bani și să-mi placă mai mult textele pe care le traduc și am reușit destul de satisfăcător. Așa că sper că o să-mi iasă și următorul plan.
Comentariu beton!15
Foarte multa vreme am crezut despre mine ca nu sunt o persoana creativa. In ultimul an am descoperit ca pot fi creativa si ca nu doar cei care picteaza, danseaza, canta sunt creativi.
Eu sunt creativa in scris, mi-am descoperit aceasta pasiune scriind pe blogul meu. Fara sa imi fi propus obiective mari, doar scriind, au inceput sa vina catre mine oameni si lucruri la care nici nu as fi indraznit sa visez. Mai ales cand scriu despre munca mea, e exact ce trebuie. Daca ma gandesc mai bine, am si facut bani din scris 🙂 Munca mea presupune insa sa fiu tot timpul in Bucuresti. Ar mai fi alternativa sa lucrez pana imi fac echipa care sa fie independenta de mine, dar asta e cu bataie lunga, undeva la 10 ani. Spun asta pentru ca visez, pe de alta parte, la un job remote – ii individez foarte, foarte tare pe cei care azi pot lucra din Bucuresti, maine din Spania si tot asa.
La ce visez de-a dreptul, daca nu as fi conditionata de bani, ar fi sa ajut cat mai multe femei/mame care sunt relatii sau casatorii abuzive sa plece din acele locuri. Sa am o casa maaaare maaaare(sau mai multe) in care sa isi gaseasca locul, sa creez o retea care sa le ajute cu copiii, job-ul, tot ce au nevoie ca sa isi ia viata de la zero si sa o faca frumoasa pentru ele si pentru copiii lor.
Comentariu beton!22
@Ramona, visul ala nu-mi da pace nici mie, este acel vis suprem, pe care imi e si frica sa-l mai pomenesc… sa pot adaposti si da sanse la o noua viata mamelor/femeilor abuzate, copiilor abandonati si mai ales batranilor singuri 😞 dar cand fac niste calcule ipotetice si vad de cate zerouri ar fi nevoie, plus piedicile birocratiei romanesti, ma apuca nervii si ma loveste depresia. Nu imi permit sa mai visez la asta. 💔
Hmm.
In urma cu vreo 25 de ani eram in cautarea unui job. Intamplarea, conjunctura, destinul, spunetii cum vreti, a facut sa dau peste un job care mi-a schimbat viata. Eram… wow ce norocos sunt! Am absorbit ca un burete tot ce se putea invata despre domeniu (e un domeniu, ca atatea altele in care nu termini niciodata de invatat), iar in urma cu vreo 14 ani, mi-am asumat si riscul de a deveni independent.
Si e ok-ish. Castig un pic peste venitul mediu national, dar mult mai putin decat as castiga in occident, cu ceva noroc.
Sunt, ma consider norocos. De cele mai multe ori. Munca mea e si hobby-ul meu. Nu am alte hobby-uri/pasiuni.
Insa nu e totul perfect si nu stiu, nu cred ca cineva poate trai dintr-o pasiune fara sa existe si suisuri si coborasuri. Exista si momente de burnout. Exista si momente de lehamite, de saturatie, de nemultumire, de incertitudine, etc. Multe. Nu doar in ceea ce priveste venitul, banii, ci si munca in sine. Nu e totul roz tot timpul. Dimpotriva.
Iar ajungand la +50 de ani nici nu as mai putea sa o iau de la capat cu altceva. Sau cu aceeasi pasiune in alte parti din lume, Nu cu ceva, sau undeva, in care realist vorbind sa pot deveni bun, la fel de bun. Regret si ca nu am plecat din tara si nu mi-am construit o cariera, cu aceeasi pasiune in alta parte. Din motive pe care le cunoastem cu totii. As fi fost poate mai relaxat, mai …liber.
Astfel ca nici nu prea mai am de ales. Dar e ok-ish. 🙂
Asta e.
In concluzie: Nu e totul roz nici cand jobul=hobby. Dar trebuie sa recunosc ca e mult mai bine decat sa fi avut un job pe care sa-l detest sau sa nu il indragesc si cu toate neajunsurile ii indemn si eu pe toti sa-si caute pasiunea si sa o fructifice. Cat mai pot sa o faca. Altfel, vor regreta, cu certitudine.
Eu nu regret. Doar nu sunt multumit, ceea ce e o diferenta. 😀
Comentariu beton!15
Oricat de mult imi place sportul, nu as face asta la nivel profesionist.
Si nu, nici pe departe din cauza rigorilor, pentru ca eu nu le percep astfel. Imi dau ochii peste cap cand aud de „sacrificiile” pe care le faci. Eu nu le consider sacrificii – nu-mi place mancarea prajita, nu-mi place sa stau la sucuri la terase si sa povestesc cu orele, nu suport sa-mi ratez ora de somn (care e inainte de 10) si prefer oricand sa fac un antrenament in locul activitatilor sus-mentionate (ma rog, mai putin in locul somnului, care e sfant:))
DAR: nu mi-ar conveni sa folosesc echipamentul agreat de sponsor si nu cel care imi place/mi se potriveste mie; nu mi-ar conveni sa particip la curse evenimente alese de club/echipa in functie de tactica si strategie, si nu la cele care mi se potrivesc mie; si mai presus de toate, nu mi-ar conveni „obligatiile” social media la care esti expus in epoca noastra ca sportiv.
Sponsorii au pretentia sa te filmezi una-ntruna cum folosesti tu produsele lor si sa te postezi ca maimuta pe toate retelele.
Inteleg rationamentul, practic sponsorii intra in afacere ca sa vanda, dar modul in care folosesc sportivii e din ce in ce mai agresiv.
Mai nou am citit chiar despre contracte sportive cu bonusuri in functie de followeri (WTF), si de numarul de interactiuni din social media…
Deci nu, pas la asta. Prefer sa tin un job caldut, care nu ma streseaza prea tare si nu-mi cere ore suplimentare si sa am grija de pasiunea mea in timpul liber.
Dar a lucra in domeniul ăsta nu presupune să fii tu cel expus neapărat, mă gândesc că îți poți folosi pasiunea pentru sport in consultanță și management sportiv, management de săli de sport, consultanță de imagine, presă sportivă, tehnologie, psihologie sportivă etc (nu știu exact ce faci și la ce te gândești mai exact). Dacă îți place zona, poate găsești ceva cu care să rezonezi mai bine și care să nu îți contrazică fundamental valorile…zic și eu 🙂
Chestia e ca pe mine ma pasioneaza sa il practic si cam atat. Orice altceva imi „taie” din timpul saptamanal pe care il aloc in directia asta.
Nu am niciun talent pedagogic si nici inclinatii in zona asta de training/consultanta/whatever.
Ar fi doar un alt job, cu avantajul ca as avea ceva mai multe cunostinte in faza de inceput.
Eu lucrez in zona de analiza de date. Daca as primi o oferta din domeniu (de fapt am si primit), nu as sari pe ea cu incantare doar datorita domeniului – factorul decisiv ramane raportul timp petrecut la job/ cerinte de disponibilitate in anumite intervale de timp vs. bani & beneficii.
Bine, a nu se intelege din postarea de mai sus ca asta e o chestie care ma deranjeaza.
Dimpotriva, apreciez enorm sfatul primit in adolescenta de la antrenori de a face o alta scoala decat cea sportiva, tocmai pentru ca era clar ca nu am inclinatia de a-i invata pe altii si mi-ar fi fost greu sa raman in domeniu.
PS ca sa si documentez oarecum care sunt cerintele din zilele noastre de la sportivi (in afara de a fi sportivi) https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/sorana-cirstea-adidas-678141-comentarii-pagina1.html
puteti vedea ca Soranei Carstea i s-a spus explicit ca looks beat performance.
Well, I’m not ugly. But I’m not a monkey trying to show its best
Citind toate comentariile pot spune, oau și vă doresc succes. Pasiuni, hmmm, multe, de mic am iubit geografia, implicit călătoritul, timbrele și vinul. Dap mă fascinau sticlele cu vin, etichetele în speță. Da am și călătorit, in facultate fiind la București, mă tot gândeam cum să fac niște bani dar să mă și plimb, in urmă cu peste 20 de ani. Am ales varianta de a lucra pe vase de croazieră, bună, rea nu discut acum. Dar eu am considerat-o bună pt mine la acel moment. Vinul oarecum îmi aduce niște bani, deși sunt angajat, dar sper cât mai curând să pot și face bani din această pasiune. Nu, nu, încă nu am un vin cu numele meu deși există în Franța, vinul Marius. In rest sănătoși să fim, restul mai vedem.
Love you all!
Comentariu beton!21
A fost o perioadă în viața mea când mi-aș fi dorit să trăiesc din scris. Scriu poezii de la 10 ani, romane de vreo șapte ani, deci aș avea cu ce să defilez 😁 Dar cam greu cu visul ăsta când nu ai niciun fel de susținere, să nu mai zic că n-am nici urmă de ambiție, adică eu vreau să scriu, dar numai când vreau eu și ce vreau eu 🤣 Dacă timp de două săptămâni nu am chef să scriu nici măcar un rând, nimic nu mă poate convinge să scriu. Mi s-o trage de la faptul că ani de zile am muncit la poezii, nuvele, postări pe care lumea le-a ignorat cu nonșalanță și mi-a intrat în cap că n-are rost să mă strofoc…
Acum aș vrea să trăiesc din tatuat și chiar nu mi-e lene să muncesc, dar încă mai am mult de exersat (am început să exersez acum patru luni jumate). Abia aștept momentul în care voi face asta all day long, dar mai e mult până departe. Mi-am făcut un tatuaj, acum l-am refăcut și tot nu e prea ok, dar pentru asta muncesc și chiar o fac cu drag.
Știi unde cred eu că este eroarea? Uite aici, în această frază: „Mi s-o trage de la faptul că ani de zile am muncit la poezii, nuvele, postări pe care lumea le-a ignorat cu nonșalanță și mi-a intrat în cap că n-are rost să mă strofoc…”
În capul meu e ca în primul și în primul rând scrii PENTRU TINE, nu pentru lume. Dacă reușești să-ți setezi asta în minte, o să constați cu suprindere că apare și „lumea”.
Mi-ar plăcea să fiu osteoarheolog. Să traduc, că la noi în ţară nu există profsia asta: osteoarheologul e un arheolog specializat în oseminte (dohhh). Să zicem că se fac undeva săpături şi se descoperă o necropolă. Se aleg de-acolo câteva schelete şi se duc la un laborator, cel mai probabil aparţinând de o universitate, unde osteoarheologii, prin diverse analize, află absolut tot ce se poate afla despre osemintele alea, inclusiv de unde a venit omul, ce a mâncat la viaţa lui, ce boli a avut, cum arăta, ce fel de viaţă a avut, dacă a fost sau nu depresiv (pe bune, şi asta se poate afla din studiul smalţului dinţilor). La sfârşit, oasele alea parcă prind viaţă şi spun o poveste.
Chiar m-am apucat de facultate anul trecut, la 45 de ani, cu gândul să fac master în osteoarheologie, dar am renunţat cu lehamite după un semestru. Se învaţă tot după cărţile din anii 60-70, iar profa care preda arheologia nu ştia ce-i ăla osteoarheolog, credea că-i totuna cu zooarheologul. Aşa că am rămas doar la înfulecat cărţi şi documentare şi la invidiat oamenii care pot face ce le place.
Pe locul 2 ar fi scrisul. Şi eu scriam romane în adolescenţă, luam premii la Tinere condeie 😀
Comentariu beton!22
Interesantă temă ne-ai dat astăzi.
O să încep prin a spune că îmi place foarte mult ceea ce fac, mai ales că mi-am găsit în sfârșit locul într-un loc şi specialitățile care mi se potrivesc.
Dar simt că ar trebui să mă pregătesc pentru viitor, în care s-ar putea să nu mai am energia de a lucra full-time. Aşa că mi-ar plăcea să țin un blog de informații medicale, între care să intercalez şi câte un articol despre o întâmplare amuzantă, un eveniment deosebit sau reflecții asupra anumitor situații. Deocamdată am doar câteva articole medicale plus 2 articole de când am lansat blogul şi l-am lăsat baltă (2011). Acum sper să am o perioadă mai liniştită la spital să pot să mă concentrez pe asta. Apoi oi vedea eu cine mi-o citi elucubrațiile 😛
Minunate comentarii, iar ne-ai stârnit! Mi-ar plăcea să pot trăi din scris, din scris cărți. Siami e o parte din pseudonimul pe care mi-l alesesem în copilărie. Am lucrat o vreme lungă la o editură, măcar să fiu aproape de cărți. Ar fi putut să fie jobul ideal, care să mă și motiveze să scriu, știind și multe… dedesubturi. Dar a fost mereu o atmosferă toxică, stress constant și inutil, care mi-a distrus plăcerea de a veni la muncă (plăcere care a existat la început de tot). Am fugit de acolo după 12 ani când am simțit că-mi distrug sănătatea psihică. Am luat-o de la zero într-o corporație și mi-e bine. Nu ideal, dar e OK. Teoretic, am trăit deja din scris cam toată viața, dar doar scris de… mailuri :(. Măcar o fac bine. Imi lipsește motivația să mă apuc de scris serios, măcar pentru mine. Timp aș găsi. Și mi-ar mai plăcea să pot călători mai mult, să stau în locuri care să mă inspire să scriu. Mi-ar plăcea să pot locui temporar în diverse locuri din lume, să traiesc cum trăiesc oamenii de acolo, să văd locuri de care știu doar din cărți/documentare/hărți. Mă uit la unii care călătoresc prin lume liberi și mai și scriu despre asta și mi se pare că-mi trăiesc viața. Aia din vis.
Am renovat anul trecut casa bunicii sotului. Pentru ca nu se locuieste de multi ani acolo, devenise imposibil de respirat in casa, acumulase igrasie, mucegai, toate cele. Am aruncat aproape tot din casa si am platit mesteri care au reparat peretii, au schimbat podelele, au facut o baie in casa. Am remobilat casa cu mobilier simplu din lemn. In ciuda tuturor protestelor familiei extinse, am pastrat doua dulapuri mari din lemn facute de bunicul in urma cu mai bine de 50 de ani si doua lazi de zestre si mi-am propus sa le reconditionez. Nu aveam habar de nimic in domeniul asta, dar m-am pus pe citit si urmarit filmutele pe site-uri de bricolaj, pe pinterest si pe youtube. Mi-am zis: cat de greu poate fi? Mi-am cumparat masina de slefuit si materiale si m-am apucat de treaba. Am salvat dulapurile, arata tare bine, desi sunt departe de a fi perfecte. Urmeaza lazile de zestre. Mi-am dat seama ca imi place foarte mult aceasta activitate, ma deconecteaza si imi da bucuria de a vedea cum un obiect vechi si tern capata o noua viata doar prin munca mainilor mele. Cred ca mi-ar placea sa traiesc din asa ceva, desigur, dupa ce as capata mai multa experienta. Am pus „gand rau” tamplarie casei. Arata oribil, si vreau sa o refac. Reparat si vopsit usile interioare si tamplaria veche a geamurilor casei. E proiectul meu pentru vara care urmeaza.
Comentariu beton!25
Pur si simplu din dragoste! Si adevarul este ca traiesc din dragoste. Pe cuvântul meu de onoare! 😊
Mi am dorit, cândva , cu 20 de ani în urmă, o florărie, micuța, acum abia îngrijesc câteva plante în apartament. Cumva utopica mi s a părut întrebarea ta și m a dus departe în timp. Mersi frumos 🤗😘
Cel mai mult imi place sa lucrez cu copiii! Am lucrat 15 ani intr-o scoala mica unde cunosteam toti copiii. Am reusit intotdeauna sa ma inteleg cu elevii problema. Am plecat dintre elevi, din scoala si din Romania… imi este dor de activitatile cu copiii si de copii! O scoala, o gradinita sau un after school as face si as lucra 7 zile din 7, dar sa hotaresc eu curricula… aici poate am sanse sa fac o scoala romaneasca sau nu am si raman la pizza
Mi-ar plăcea să fac reclamații și răspunsuri la reclamații. În special la autorități, și în particular la fisc. Am o satisfacție deosebită să iau un răspuns de-al lor și să-l purec, să caut legea exactă și să văd ce zice, la virgulă. Și aș face asta pentru toți poeții care se duc, bieții de ei, la ghișee, și dau peste niște bestii care-i calcă în picioare. Pe toți i-aș ajuta să răspundă. Să-i nu-i mai calce nimeni în picioare. Sunt nebună, știu.
Comentariu beton!32
Meriți un loc în rai. 🥰
Cred că mulți oameni au nevoie de asta, dacă nu cumva toți.
Dacă ar fi cei de la BCR pe fază, ar căuta și niște băieți care să facă o aplicație unde să se întâlnească oamenii de aici care oferă servicii sau produse.
Eu am găsit vreo 3-4 chestii de care chiar am nevoie și aș da bani pe ele cu ambele mâini.
Fain pe la Mihai pe aici, mai vin. 🤗
@Carmen, ai ajunge bolnavă de nervi. Te duci cu legea-n dinți, le arăți unde scrie, le spui că asta faci de ani de zile, mănânci legi pe pâine, școala aia ai făcut-o, iar ei se uită candid la tine, cu niște ochi prin care le poți vedea ceafa, și-ți spun că nu-i așa cum zici tu. Am fost pe muchie de pușcărie de câteva ori.
Mi-ar placea sa traduc cărți din limba franceză. Sa îmi bat capul să găsesc cea mai bună formulare, cea mai potrivită topică.
Mi se pare o minune să fii primul care citeste o carte in original si, apoi s-o împărtășești cu cei care o vor in limba română.
Îmi aduc aşa de bine aminte de dimineţile de luni când trebuia să mă scol la 6 că începeam orele (ca profesoară de informatică) la 7. Le uram din toată fiinţa mea!
Acum, 20 de ani mai târziu, trăiesc într-adevăr din ceea ce-mi place să fac. Când am plecat din învăţământ, în 2002 şi mi-am făcut prima firmă împreună cu partenerul meu, abia învăţam web design şi primele contracte au fost şi primele site-uri pe care le făceam. Am învăţat o mulţime pe parcurs iar vreme de vreo 6 ani am făcut de toate: programare web, cautat clienţi, încheiat contracte, project management. A fost greu, greu, dar mi-a plăcut… până când am obosit.
Apoi ne-am făcut propriul nostru magazin online şi am început să vindem haine. Şi asta mi-a plăcut, mai ales că eu eram cea care căutam furnizori şi comandam marfa. Un timp a mers foarte bine, în 2008 când l-am deschis erau puţine magazine de fashion. Apoi s-au tot înmulţit şi a devenit din ce în ce mai greu să ne menţinem. Continua să-mi placă ceea ce făceam dar stresul devenea tot mai mare aşa că pandemia a fost scuza perfectă ca să-l închidem.
Ceea ce fac acum – blogging de stil – este cu adevărat exact ceea ce-mi place. Pe blogul meu, http://www.maxineover50.com scriu articole cu idei şi sugestii de stil pentru femeile de vârsta a doua, pe care le ilustrez cu ţinutele mele. Monetizarea e făcută prin linkuri de afiliere iar veniturile sunt decente – considerabil mai mici decât erau în vremea când aveam firmele, dar suficiente ca să-mi acopăr cheltuielile. În spiritul adevărului, însă, trebuie să recunosc că dacă nu erau veniturile bărbatului, n-aş fi fost aşa relaxată. 🙂
Deci ca să răspund, în fine la întrebarea ta, Mihai, dacă nu s-ar pune deloc problema banilor aş face exact ce fac şi acum, şi în plus, doar aş călători mai mult.
Super subiect. La 16 ani am stiut ca vreau sa fac psihologia. Printr-un concurs de împrejurãri am dat la Stomatologie, pe care am si practicat-o vreo 2 ani. Dupã atâta amar de carte mi-am luat inima in dinti si m-am angajat ca trainer la o firmã care nu s-a uitat ca nu am nici mãcar o lunã de experientã. Fast forward, dupã ce am mai crescut in job, am facut un curs de coaching plus alte nenumãrate, dar cumva cumva nu mi-am luat alta inimã in dinti sa traiesc din asta. Acum a apãrut in sfarsit o certificare pe ce cred ca e visul meu sa invãt sa fac, o anume ramurã din psihologie..si mi-e fricã. Dureazã un an, costã o carutã de bani si apoi sã nu fac iar asta?….mai bine nu mã apuc 😞. In afara de asta scriam romane când eram micã, nuvele si povesti scurte. Am avut si blog odatã demult. Cred ca o combinatã de terapie cu scris ar fi visul meu….
Foarte prost a picat articolul ăsta, nu știu de ce m-a mâncat în cur să răspund și să citesc comentariile :D. Mi-ai provocat un mic breakdown, în ultimul timp mă cam simt o ratată, parcă mi se duc pe pluă toate visurile. Da-mi revin io, nu mor caii când vor câinii. Anyway, fain exercițiu de imaginație.
Mi-ar placea o pensiune/cabana mica (in regim propriu), undeva printre munti, pe care sa o administrez eu, asa cum imi bubuie imaginatia (una foarte bogata in sensul asta) si care sa imi aduca un venit stabil ( nu ma gandesc la imbogatire, ci un trai decent si linistit), dar si satisfatia aia sufleteasca, pe care sa o am atunci cand oaspetii aleg sa imi calce pragul, e o chestie pe care nu o pot explica in cuvinte, na, un vis care ma bantuie.
Si inca o nebunie, tot din copilarie, sa fiu “modista satului/orasului”, adica o croitoreasa din aceea de pe vremuri, care are un mic atelier cochet in care face rochii, costume si palarii pentru doamne.
Momentan raman la stadiul de visuri, imi place sa visez cu ochii deschisi – cica asa ajungi sa crezi in ele si sa le indeplinesti candva. ☺️
Pana atunci, sanatosi sa fim, ca restul e can-can.
Doua mari pasiuni am avut toată viata, matematica și muzica. Da, nu prea au mare tangenta domeniile dar n-am putut să trăiesc nici fără una nici fără cealaltă! Au fost ani când doar am predat și n-am cantat, n-am fost împlinită, ceva lipsea! Am încercat și invers am cântat și m-am lăsat de matematica. Iar lipsea ceva… Asa ca actualmente predau mate și cânt la evenimente și asa sunt cea mai mulțumită! Tare e când mai descoperă elevii mei canalul meu de YouTube sau paginile de solista din social media, reacția lor e ” vai, doamna, cât de tare, ce voce mișto aveeeti” , le ințeleg reacția, nu e prea uzual ca un prof de mate sa fie și cântăreț:)) Iar ca să răspund la întrebare, ce as face? Nimic altceva decât ce fac acum, sunt una dintre fericiții care trăiesc făcând ce le place. Deci matematica și muzica sau muzica și matematica. Ordinea nu contează, important este sa fie amândouă:)
Excelent, felicitari ca ai reusit sa imbini cele doua pasiuni ale tale! Stiu cat de multa incantare iti poate aduce aceasta combinatie fiindca ma aflu in aceeasi situatie, schimband doar obiectul de activitate: predau limba si literatura romana, materia ce mi-a placut cel mai mult ca eleva si, in acelasi timp, sunt instructor sportiv in domeniul pe care-l iubesc. Nu au nimic in comun aceste domenii, dar ma simt implinita ca le pot practica pe amandoua.
Să predau matematică. Încă nu am curaj să renunt la job-ul actual mai ales pentru că am libertatea să învăț mereu lucruri noi și îmi e teamă că în învățământ m-aș plafona. Ca să impac totuși și dorinta asta imi dedic timp să ajut copiii cunoștințelor cu temele 😁.
Eu as vrea sa pot sa traiesc din scris poezii copilaresti pentru copii copilarosi. Iar tu le-ai putea desena ilustratiile, intr-un mod copilaros!
Din ce mi-ar place sa traiesc? Din dobanda unui depozit bancar care sa-mi ofere exact suma necesara de a cutreiera lumea zi de zi pentru urmatorii 10-15 ani. Dupa care din dobanda sa ma pot retrage la o casuta in varf de munte sau la malul marii/oceanului. Din pacate, nu prea cred ca e realizabil asa ca traiesc chibzuit cat sa pot merge intr-un concediu anual de o saptamana, maxim 10 zile, si mai multe excursii – city break-uri sau la munte ca marea e prea departe.
De vreo 8 ani sînt ghid turistic ,lucrez cam 7 luni pe an ,la inceput am făcut doar in Romania și Bulgaria dar înainte cu un an de pandemie am inceput și pe țările din fosta Yugoslavie.E ceva ce acum 15-20 ani nici măcar nu visam ,mi se părea ceva SF,dar se pare că s-au aliniat planetele perfect.
Atunci mi se părea un job „de vis” ,iar acum pot sa spun că uneori visele se împlinesc
Hai să șoptesc și eu ceva despre visul meu. Mai știi, dacă îi fac vânt în Universul ăsta mare, poate într-o bună zi va deveni realitate… Mi-ar plăcea să mă pot întreține din muzică și traduceri literare. Nu-mi displace ceea ce fac acum, dar aș vrea mai mult timp pentru ceea ce mă pasionează cu adevărat.
@Mihai,
Cred că e prima dată când comentez aici. Mulțumesc pentru locșorul ăsta ce ni-l pui la dispoziție și pentru munca ta! Mai vin în vizită la voi!
Bun subiect! Aș putea să merg la concerte, teatre, filme și nu m-aș plictisi niciodată! Sau mi-ar plăcea să am un mic „ceva” în care să organizez concerte cu diverși artiști… ar fi wow! Sau un fel de audiofil, să mă cheme casele de producție să ascult muzica înainte de a ieși pe piață.
Am o ureche muzicală foarte bună, peste medie… ascult muzică de colecție, creată special pentru audiofili.
1. As vrea sa traiesc din calatorii, adica as pregati traseele, programele de vizitat, hoteluri, etc si as insoti grupurile. 2. As face bijuterii din argint. 3. As organiza concerte de muzica underground.
Mie mi-ar placea sa am o gradinita acasa. De fapt, un centru de activitati educative si distractive pt copii cu varsta intre 2-4 ani, atunci consider eu ca sunt cei mai dragalasi 🙂
Ador sa lucrez cu copiii, imi place sa ii invat lucruri, sa ii ajut sa isi insuseasca deprinderi noi, sa ii dragalesc si sa ma joc. Rabdarea mea e infinit mai mare u ei, decat cu adultii.
Am lucrat timp de un an ca bona, dar la domiciliul meu, am avut cate 1, 2 maxim 3 copii in grija, pe langa cel propriu, si a fost o perioada foarte frumoasa din viata mea.
Daca ar fi sa ma extind, as inchiria un spatiu pt asa ceva, fie un apartament mai spatios, sau unul intr-o cladire de birouri, as cauta sa fac fata birocratiei pt a ma incadra in lege (evident si cu bugetul disponibil) si as lua cel mult 12 copii, cu o a doua persoana care sa ma asiste, poate si 2, plus serviciu de catering.
Cam asta mi-ar placea.
In realitate, lucrez de acasa pt un call center, imi place de un 6, 7 pe o scara de la 1 la 10, iar ca plan de viitor am cursuri, calificari pt domeniul HR (recrutare personal).
…aş vrea să mă plătească cineva să merg din restaurant în restaurant şi să scriu apoi recenzii legat de mâncare, servire şi ambient. N-ar strica şi pentru hoteluri.
As deschide beach bar micut pe o plaja in Mauritius..cocktailuri in nuca de cocos, taclale si afro music in surdina..
Fac ceea ce îmi place și în domeniul în care mă pricep. Totuși, dacă voi avea banii necesari, voi face o școală privată. Este în zona „vis”. Discutăm peste câțiva ani… 😉
Lucrez in IT (telecom) si nu ma plang de bani. Jobul e fain, colegii de treaba, dar….
De cativa ani am devenit pasionat de navigat (cu panze).
Visul meu este sa navighez in locuri indepartate, cu oameni care au spirit de aventura si pentru care vacanta la mare nu inseamna doar cocktail-uri pe sezlong. Sa ii ghidez in siguranta spre insule paradisiace unde sa ne bucuram de nisipul fin si sa aflam despe cultura si obiceiurile locului. Nimic la nivel industrial, ci totul cu barcuta mea cu panze.
Deja lucrez la certificari, mai astept pana creste mezina sa fie independenta, si poate pana la 53 de ani reusesc sa ma desprind.
Wish me luck 🙂
PS. Poate sunt doritori si pe aici… 😉