Mi-am dat seama de asta, încă o dată, în metroul din Madrid. Eram cu Mara și era prima oară când ne urcasem în minunăția aia de metrou (nu am văzut nicăieri pe unde am umblat metrou mai curat și mai mișto decât în Madrid), să ne ducem nu mai știu unde, și ne uitam la oameni.
De altfel, asta este una dintre ocupațiile mele preferate când sunt în altă țară: să mă uit la oameni. Și nu vorbesc despre turiști. Mă uit la oamenii locului pentru că ei sunt cel mai exact barometru despre cât de mișto e să trăiești, sau nu, în acel oraș, în acea țară.
Ei, lângă noi era un bătrân cât se poate de normal, bătrân din ăla cu sacoșă de piață după el, bătrân cum vezi și la noi cu miile. Doar că bătrânul din Madrid avea Adidas în picioare, tricou Polo, niște blugi cool (n-am văzut firma), șosete Tommy Hilfiger și ochelari de soare Polaroid. Nu, nu fac niciun fel de mișto, omul avea undeva pe la 75-80 de ani și nu părea că e în drum spre vreun podium de modă pentru seniori, ci că merge direct acasă să pună în frigider tot ce avea în sacoșa aia pe care o ținea între picioare.
Ne-am uitat la el, chiar am comentat despre cât de cool și mișto e îmbrăcat, după care, oriunde am mai ajuns prin Madridul ăla, am fost foarte atent la oamenii în vârstă. Peste tot pe unde-i întâlneam, mă uitam cu atenție la ei, voiam să înțeleg dacă bătrânul din metrou era regula sau excepția. Și mi-au confirmat că nu era nicio excepție.
Vă dau cuvântul meu de onoare că nu exagerez doar de dragul de a-mi susține punctul de vedere, mai ales că am și martori, dar toți bătrânii pe care i-am întâlnit arătau așa cum ți-ai dori să arate un bătrân. Vorbesc despre oameni trecuți de 70 de ani, că pe restul îi consider prea aproape de vârsta mea, ca să-i pot cataloga drept „bătrâni”.
I-am întâlnit peste tot: la cârciumi, în parcuri, pe stradă, în metrouri. Nu-mi dau seama dacă ieșiseră din casă doar pentru că era weekendul de după Ziua Națională a Spaniei sau așa ies tot timpul, dar peste tot era plin de bătrâni pe care se citea că duc o viață măcar decentă. Toți aveau haine care nu păreau sa fi fost cumpărate pe vremea lui Franco, toți arătau senini, toți îți transmiteau același lucru: ne place viața și avem cu ce să ne-o trăim, atât cât a mai rămas din ea.
Evident, n-am putut să nu mă gândesc la bătrânii noștri și să nu-i compar cu ei. O comparație extrem de tristă și nedreaptă, de altfel, știm cu toții că bătrânii noștri abia reușesc să-și ducă zilele de la o lună la cealaltă. Pentru că țara asta nu dă nici o ceapă degerată pe bătrânii ei. Țara asta a noastră, România, își urăște visceral bătrânii și copiii. Pe noi, ceilalți, doar ne disprețuiește.
P.S. După știința mea, există foarte mulți oameni pe aici, pe blog, care locuiesc în alte țări. I-aș ruga să ne confirme dacă am dreptate. Că poate nu-i așa, poate mă înșel și-am avut noroc să văd în Madrid doar bătrâni care își permit o bătrânețe decentă.
P.P.S. Dar cel mai și cel mai tare m-a spart un alt bătrân, unul din Montpellier. Intrasem într-un supermarket să-mi iau pastă de dinți, iar în fața mea era un tataie. Și când zic „tataie”, vă rog să mă credeți că omul era bine de tot sărit de 70. Îi vine rândul la casă, îi scanează casiera produsele din coș, îi zice totalul, iar omul nostru plătește relaxat cu telefonul și se cară. Prieteni, am rămas cu gura căscată. Dacă nu înțelegeți de ce, gândiți-vă la bătrânii din jurul vostru pe care vi-i puteți imagina plătind cu telefonul.
sursa foto: freepik.com
Daca te aude mama ca zici batran unuia de 70 ani, te si bate :)) Sa stii ca au inceput si la noi sa fie altfel, dar da, ai dreptate, greu, foarte greu 🙁 Batranii nostri de acum sunt cei care au trait in comunism, abia cand noi vom fi batrani putem vorbi de o schimbare de mentalitate 🙁
Comentariu beton!215
Sper. 😀
Bine-ar fi… Din păcate am „șefi” mai tineri decât mine (eu am 35),si au cam preluat obiceiurile, stilurile comuniștilor pensionari acum… Sper din tot sufletul…
Comentariu beton!40
două lucruri am de spus aici, legat de ce zice mama lui @L (care are și dreptate, de altfel), după care mă duc la rînd să argumentez cum statul nu ne (doar) disprețuiește ci ne urăște pe toți deopotrivă:
1. unchiul meu (72 de primăveri), care la fel mă înjură dacă-i spun „moșule” (da’ eu mă scot zicînd că-i regionalism pentru unchi), a emigrat în US la frumoasa vîrstă de 60+; acum poartă blugi, vestă de piele și adidași; folosește cardul și un iphone;
2. aflată în vizită la fiica ei, emigrantă în GB într-un mic orășel, o doamnă are următorul dialog cu progenitura:
– auzi, da’ ăștia nu au probleme pe aici?
– cine?
– oamenii, așa, în general…
– da’ ce-ți veni?
– păi, uită-te la ei! toată lumea e calmă, veselă, surîde… pe la restaurante, prin parcuri…; ăștia n-au necazuri!
comun celor 2 situații este fix mediul la care ești expus, ori la noi negrul-gri este culoarea predominantă…
Comentariu beton!218
Poate nu a fost suficient de clar.Nu e vorba de mentalitate…e vorba,pur și simplu de o pensie decentă…indiferent ca plătești cash sau cu telefonul.
Comentariu beton!54
Nu cred ca e vorba doar de schimbare de mentalitate – mai mult cred ca e vorba de conditii financiare. Batranii de acum sunt cei din „generatia-n blugi” si Flower- Power, cred ca au o mentalitate buna, chiar daca au trait 20 de ani sub comunisti. Dar din ce sa iti iei Adidas, tricou Polo si alte alea, din pensie de 2500 de lei, cand medicamentele si facturile iti consuma 2000 ?
Comentariu beton!45
@roco, nu-ti iei medicamente de 2000 de lei, pt ca intelegi ca, de fapt, nici nu-ti trebuie. Si nici blugi Tommy nu iti trebuie, ca au si la Pepco modele frumoase. Deci nu, nu e vorba doar de situatia financiara, ci de mizeriile cu care tv’ul le spala creierul batranilor, de ajung sa uite cine si de ce sunt.
Comentariu beton!33
Tara asta isi uraste cel mai rau persoanele cu handicap.
Comentariu beton!216
Corect.
da, va aduceti aminte cum Mircea Badea a cladit o rampa pentru carut de copil/carut pentru persoanele cu dizabilitati si a fost nevoit sa-o dea jos ca vezi Doamne nu avea autorizatie de construire si ca de ce n-a lasat Administratia blocului sa faca asta? tara asta nu ne iubeste deloc!
Comentariu beton!118
Nu, ce ai văzut tu în Madrid nu este excepția, este regula. Sunt și aici oameni bătrâni și săraci, dar ei sunt excepția. Regula este ca bătrânii sa fie foarte aranjați, bine îmbrăcați (surprinde sa vezi domnii la piața, dimineața la 8, îmbrăcați la COSTUM), doamnele se duc săptămânal la coafor, își fac unghiile iar toamna și iarna poarta fusta FĂRĂ ȘTRAMPI 😱😱 (ptiuuuu, și nu le trage curentul). Iar în ceea ce privește tehnologia, doamnele sunt parcă mai reticente, domnii se descurca mai bine (unchiul soțului meu are peste 80 ani și face video apeluri, are whatsapp etc).
Comentariu beton!76
În urmă cu vreo 16 ani, mai exact iunie 2006, eram intr-o delegație prin Ardeal. La pensiunea unde locuiam s-au cazat trei bătrâni, care veneau din Olanda, și care călătoreau cu bicicletele. Nimic important până aici, dacă cel mai în vârstă nu avea 82 de ani(ne-a informat recepționerul), chiar ne-a întrebat cam ce vârstă le dăm, și niciunul din cei prezenți n-au spus mai mult de 70. Așa că, ce să mai spunem despre bătrânii noștri…
Comentariu beton!76
Io nu vreau să transform articolul ăsta în ceva care arată cu degetul spre bătrânii nostri, că nu asta e ideea. Până la urmă, totul pleacă de la condițiile de trai. Că dacă bătrânilor olandezi nu le-ar fi ajuns pensia de la o lună la alta, nu se mai urcau ei pe nicio bicicletă. Pentru că n-ar fi avut pe ce să se urce.
Așa e. La noi mai este și o altă problemă, majoritatea bătrânilor din mediul rural au lucrat la CAP-uri, iar pensia lunară este în jur de 1000 de lei, asta pentru că nici veniturile nu erau mari înainte de ’89, și nici contribuția. Bine, aceeasi problemă va fi și în viitor, pentru că majoritatea celor din mediul privat lucrează pe minim pe economie (diferența la negru), iar contribuția va fi la fel.
Comentariu beton!69
@Mihai, cred ca exact asta spunea si Anel, de fapt
Eu am zis că cel mai frumos lucru în viață, după ce ieși la pensie, este să călătorești. Da’ mai e vreo speranță dacă continuă să crească vârstă de pensionare!?
Comentariu beton!64
O paranteza (neceruta) la paralela CAP-isti / minim pe economie. Ce observ prin comentariile de pe fb e revolta celor care au pensie minima sau pe acolo, dar care o au dupa ani de munca pe care ei o considera mai mult sau mai putin grea, versus cei care au (aproape) aceeasi pensie dupa mai putini ani de munca sau, din varii motive, deloc.
In genul „nu conteaza ca eu nu am mai mult, de ce sa aiba ala cat mine?!”
Ca si cum de la 20 – 65 de ani lucrezi doar pentru pensie…
La noi la clubul de tenis cel mai in varsta membru jucator are 92 de ani. Clubul i-a facut o placheta micuta din lemn si a fixat-o in vestiar. Pe placheta au imprimat „Coltul lui Johan”. Si joaca numai la dublu stand mai mult la fileu.
Batranii sunt respectati in Olanda si ating varste respectabile datorita modului sanatos de gandire si de trai. Protectia sociala joaca si ea un rol determinant. Nu avem practic cum sa comparam cu traiul batranilor din Romania, si ma gandesc in special la cei din mediul rural.
Comentariu beton!46
ba uite, io cunosc pensionari romani care si-au facut rate sa isi cumpere o cursiera mai acatarii si baga kilometri la greu.
E ieftin.
Nu multi, din pacate.
Comentariu beton!25
@Animaloo: corect, am intalnit destui seniori si pe cursiera, dar am vazut si cativa in padure, la downhill:), cu full-suspension smechere. Da, se poate si nici nu e chestie de bani – la cat strang varstnicii sa bage in renovari, ajutat copiii si alte minuni, ar putea sa-i cheltuiasca pentru ei. E doar chestie de mentalitate.
Comentariu beton!44
Neața! Acu ceva ani am poposit printr-un orășel din Sicilia. Mare mi-a fost mirarea când am văzut un grup de bicicliști seniori luând cu asalt dealurile de prin oraș. Însă primul șoc a fost, așa cum zici și tu, să observ că oamenii au o viață și după ce ies la pensie. Cucoanele erau aranjate și aveau grijă să meargă la salon pt coafuri și mani-pedi, la băi și la masaje. Bărbații și ei aranjați la 4 ace, de ziceai că merg la vreo cumetrie și nu la plimbarea de seară. Ce e drept, majoritatea aveau o apariție de old school italian dar grija pentru ei și viața lor era acolo.
Cand unul sub 70 murea, lumea târgului era f tristă: „Săracul Giovanni….era așa tânăr! Deabia avea 73!😐
Comentariu beton!98
Între timp mi-am amintit 2 chestii faine vazute la noi. Fiind la plimbare cu prieten mea și copiii aferenți, în fața uneia din terasele din centrul Iașului, văd 2 femei (în jur de 70 cred) așteptând. Râdeau și sporovăiau, erau aranjate și bine dispuse. Ne întrebam de ce s-au oprit tocmai acolo și nu ocupă o bancă. După 5 min au aparut alte 3 doamne și au intrat împreună în local.
Altă dată, mă duceam la un control medical. Să ajung la locație trebuia să intru pe niște străduțe. Din față văd că vine o bicicletă. Pedalatoarea era o doamnă în vârstă ce purta o rochie neagră vaporoasă, margele roșii asortate cu un rug la fel de roșu și cu teniși in picioare. Pedala și zâmbea.
Mi-a zâmbit și mie sufletul în ambele ocazii.
Comentariu beton!149
Nici aici n-am văzut bătrâni cu haine ponosite și nu-s acri deloc. Nu pare să-i deranjeze nimic. Foarte de treabă.
Comentariu beton!32
Cand am coborât prima oara in Mendez Alvaro spre metrou, si am vazut pe harta ca metroul meu pleaca de la tunelul 4 subteran mi-a căzut proteza :))).
Referitor la bătrânii spanioli, pe mine m-a uimit cum coboară toti dimineata la bar pentru churros si cafe con leche, flexati si zâmbitori, glumind intre ei ca niste prieteni vechi. Îți înveseleau ziua instant.
Comentariu beton!62
Mie mi-au dat impresia că nu mănăncă acasă niciunul. Cârciumile de cartier erau pline de ei la orele de cină.
Coane, stramosii colegului de metrou vanturau oceanele lumii si cucereau populatii, ai nostri faceau bordeie in pamant si otraveau fantani, ca fugeau din calea turcilor.
Vreo gena recesiva s-o fi transmis pana azi, n-ai cum sa recuperezi atata diferenta de mentalitate!
si btw, par asa rea? de-mi trimiti mesajele spre aprobare…
Comentariu beton!199
Uite că la asta nu m-am gândit.
@moatza – perfect adevarat ce spui si sunt 100% de acord cu explicatia.
Dar … pentru mine, asta e CAUZA, nicidecum o „explicatie”.
Ce vreau sa zic, in Europa avem cateva tari – Franta, Spania. Portugalia, Olanda, UK ca sa le mentionez pe cele mai proeminente – care au fost IMPERII. Adica, mai pe romaneste au furat/jefuit/omorat/violat timp de secole populatiile din America de Sud, Africa, Orientul indepartat si au ras toate resursele de acolo fara sa dea doi bani pe oamenii aia si pe viitorul lor. Si astfel au ACUMULAT, in primul rand pentru conducatorii lor – sper ca nu-si inchipuie cineva ca intai-si-intai au „revarsat” aurul carat cu galioanele direct peste populatie – si apoi spre infrastructura/educatie/medicina si alte chestii din astea. Ceea ce a condus, in timp si implicit, si la cresterea nivelului de trai al populatiei in general.
Sunt doua deosebiri majore intre RO si un (fost) imperiu: UNU – la nivel strategic ai lor conducatori au inteles ca e despre strategie pe termen lung indiferent ca azi e rege/conducator din familia/partidul X si maine din familia/partidul Y si ca trebuie sa dai si populimii ceva daca vrei sa o duci bine/linistit pe termen lung si sa sa-ti asiguri „dividende” peste 10 generatii si DOI – la nivel practic, pe baza jafului facut de aceste imperii, au avut CU TOTUL alte resurse ca sa faca orice a vrut muschiuletul lor; e la fel de adevarat ca le-au si folosit „cu cap”, asa cum am zis la UNU.
Revenind la batrani/pensionari – dupa 50 de ani de comunism care a nivelat veniturile si rezervele de venit care sa permita mentinerea unui standard decent la pensie, urmati de alti 30+ (and counting) de ani de „capitalism” care au continuat/agravat nivelarea si distrugerea sociala (dap, tara asta se raporteaza la SMBE de 30 de ani si companiile, atat private cat si romanesti sar de cur in sus de fiecare data cand trebuie sa plateasca salarii „ca-n Germania” desi ei vand ce produc la acelasi pret ca si in Germania) eu cred ca vestea proasta e ca nici noi si nici vreo 3-4 generatii dupa noi nu putem nici macar aspira ca la pensie sa ne permitem sa cumparam o pereche de tenesi de 100 E sau sa ne bem cafeaua de dimineata la carciuma din cartier.
Stii, Maslow nu a ajuns celebru degeaba. Daca stai blocat in zona fiziologica pe un interval de cca. 100 de ani cum ziceam mai sus si scopul tau unic in viata este sa gasesti „mancare” de azi-pe-maine, pentru tine si ai tai, nici macar nu ai cum sa banuiesti ca mai e si altceva dincolo de „mancare”. Si cam aia e … inevitabil ramai „animal” si „te acresti”.
Copii si familiile celor ce acum lucreaza pe SMBE (un fel de scalvie moderna) nu au acces la educatie, sanatate si altele de genul. Si nu vor putea iesi din zona „fiziologica” si vor ajunge, inevitabil, „pensionarii” acriti si jerpeliti de peste 30-40-50 de ani. Nu e ca si cum ar avea posibilitatea sa aleaga altceva.
Trist dar asta e proiectia mea, sper sa ma insel.
Comentariu beton!195
Păi cam așa, că pe la 1300 când ăștia aveau apă caldă CURENTĂ în cetățile maure, cu instalații prin cădere, noi ne dădeam cu pietrele în cap pe la Posada.
Bine, nu se compară istoriile dar dacă noi tot n-am fost în stare să cucerim, măcar să ne fi cucerit și pe noi niște oameni cumsecade.
Aia e, ghinion!
Om fi noi săraci dar să ne schimbăm mentalitatea, să ne uităm la alții și să scoatem capul în lume nu ne împiedică nimeni.
Numai că noi suntem români, ce facem noi e cel mai bine.
Comentariu beton!73
@Cryptococa
Finlandezii n-au fost imperiu, au stat sub suedezi vreo cateva sute de ani si sub rusi vreo suta, si-au castigat independenta in 1917 si de-atunci se dezvolta continuu. Ne-a explicat ghidul cum si-au zis ei: n-avem resurse, sa dezvoltam chestiile care tin de minte, au pornit de la educatie si acum sunt model pentru altii.
Irlandezii erau in 1847 cand a inceput marea foamete cea mai saraca tara din Europa si acum te doare buzunarul cand cauti un hotel pe-acolo.
Depinde si de mentalitate, daca vrei poti!
Comentariu beton!75
Discutiile astea imi amintesc de celebra tirada a popii din filmul Balanta, la adresa vestului: cand voi faceati catedrale…
Comentariu beton!26
@SAM, pozitie geogtafica, influenta si mentalitate, ordinea o alegi tu dupa cum iti place.
Comentariu beton!17
Aici dacă ai ieșit la pensie și te îmbraci mai cool, sau mergi, doamne ferște, la vreun concert de rock sau jazz, zice lumea că te-ai dilit. Mentalitatea la noi e că dacă te-ai pensionat stai cu nepoții, dacă ai, dacă nu ai, ai făcut umbră pământului degeaba, și ar trebui să nici nu ieși din casă, sau să mergi doar la cimitir.
Comentariu beton!173
Adevărul e că ai dreptate. Am văzut și auzit de multe ori treaba asta.
Părinții unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt mutați de vreo 25 de ani în Italia. Anul ăsta s-a hotărât în sfrârșit să vândă apartamentul de la Vâlcea, că și-au dat și ei seama că în România nu se mai întorc vreodată. L-au vândut și-au împărțit banii în mod egal cu cei doi copii, prietenul meu și soră-sa. Ei, ăsta al meu a rămas cu gura căscată când a auzit ce vor să facă părinții lui cu partea lor de bani: să meargă să vadă Parisul și Dubaiul. Cum adică să-și cheltuiască banii pe așa ceva? Eu i-am felicitat, mi se pare că exact așa trebuiau chletuiți dacă ăsta e visul lor: să vadă Parisul și Dubaiul. Că nu pleacă cu niciun ban după ei când ori fi să plece de tot.
@Gabil, stai că mentalitatea asta nu e doar pentru cei ieșiți la pensie. Ea se aplică și pentru cei care sunt părinți și fac diverse activități de genul cu sau fără copii. Și problema e că așa gândesc și cei tineri, de ai senzația că ei sunt trecuți de 80 de ani.
Comentariu beton!45
@GabiI, fix, dar fix asa este. Ma umplu de spume cand aud la stirile din Romania cate o stire despre cate o persoana de varsta a doua, de vreo 60 de ani, SA zicem, care intotdeauna incepe: un batran de 60 de ani… a facut, a dres… Bla, bla. Traiesc in UK de foarte multi ani, ma pufneste rasul numai cand ma gandesc cam cum ar reactiona o persoana de 60 ani de aici, daca i s-ar spune CA e batrana.
Comentariu beton!44
Faptul că niciunuia dintre noi nu ne place să auzim că suntem bătrâni este extrem de adevărat. Dar la fel de adevărat este că la 60 de ani EȘTI bătrân. Oricât ne-am da noi cu fundul de pământ că nu e așa, că noi nu ne simțitm bătrâni, din punct de vedere biologic SUNTEM bătrâni dincolo de 60 de ani. De aici încolo ține doar de noi cum gestionăm chestia asta. Că una e să fii bătrân și sa nu te simți așa, si alta e să fii, dar să te și porti în consecință.
@Marius U, am coleg de 53 de ani, a devenit bunic recent, in capul lui e doar sa mearga acasa(suntem plecati amandoi de vreo 13 ani) sa stea cu nepotul, eu am 54 si nu ma vad inca stand degeaba si asteptand pensia sau nepoti, efectiv nu cred ca pot functiona asa, trebuie sa ies zilnic sa am activitate, crescutul nepotilor nu e o activitate de luat in calcul pentru mine, cel putin inca nu pot gandi asa.
Deci ai dreptate, mentalitatea aia nu e doar pentru cei iesiti la pensie, exemplul cel mai elocvent e acel coleg al meu.
Comentariu beton!29
Azi 24 mai 2023 am intrat pe acest side cu ocazia unei vacante la Madrid pe care am planificat-o in Septembrie .
Am citit comentariile Dvs. scrise in 2022 Octombrie . Mi s-au părut foarte interesante și pline de adevăr .
Traiesc in Toronto , aici toată lumea iese la pensie la vârsta de 65 de ani ,unii muncesc pana la 70 + , cu excepția profesorilor care pot preda pana la vârsta de 80 de ani . Nimeni nu este considerat bătrân , aici nu exista noțiunea de “ bătrân “ După vârsta de
pensionare , oamenii se plimba in toate colțurile lumii .
Pensiile in Canada nu sunt mari in general , de aceea fiecare și-a organizat pachetul de pensionare după buget și desigur după cât de mult sa gândit la “ batranete “ , pe când in România nu exista aceasta posibilitate înainte , acum cred ca poți sa cotizezi mai mult pentru a te asigura ca vei avea mai mulți bani atunci când vei iesi la pensie .
Eu cred ca este vorba de “ mentalitate “ ,
Merg in România aproape in fiecare an , am văzut oameni frumosi , îmbrăcați , ftumos , am întâlnit in excursii oameni minunați , oameni care se plimba ft. mult prin Europa , oameni care traiesc ft.bine in România , dar …… nu știu de ce , majoritatea se vaita .
Probabil asta tine de “ mentalitate “
In Canada nimeni nu se vaita nici de bani și nici de sănătate .
Dacă intrebi pe cineva cum se simte , îți raspunde ca I’m ok , chiar dacă el este in căruț sau are un tub in gat .
Gândire pozitivă !
Nimeni nu se uita la tine cum ești îmbrăcat , poți sa pui orice pe tine , nimeni nu te judeca .
Eu ( sunt la vârsta de “ aur “ ) când vin in România trebuie sa am mare grije cum ma îmbrac , aici nu ies din blugi strâmți .
Cam asta este diferența de mentalitate , nu de bani , săraci sunt peste tot .
Comentariu beton!18
Majoritatea bătrânilor sunt aranjați, bine îmbrăcați (mai ales doamnele), zâmbăreți, și mai presus de toate, merg in vacante, își petrec timpul la cafenele stând la taifas. Aici dacă ai muncit o viața, ai fost cât de cât chibzuit cu banii tai, nu ai de ce sa îți faci griji.
Apropo de vacante, uitați-va la cei de pe croaziere și o sa vedeți câți sunt Aussie, și sunt pensionari.
Comentariu beton!34
Mai are legătură și cu conceptul de parenting pe sistemul ombilicului netaiat. Mulți pensionari încă mai susțin financiar copiii, iar din păcate ăstora din urma li se pare normal sa primească încă. E drept ca suntem departe ca nivel de trai de fostele imperii dar nici nu vad o schimbare in modul de a educa proprii copii. Modelul postcomunist cu „sa nu sufere ca mine” a ajuns la a-i baga covrigul în gura și la vârsta școlară. Va spune ceva mutatul de acasă la vârsta majoratului? În vest se practică.
Comentariu beton!26
@ZEN, ai perfectă dreptate. Aici foarte mulți “copii” încep sa muncească din liceu, și la 17-18 ani se mută deja din casa părinților. De fapt, mulți dintre părinți, când ajung copiii la vârsta majoratului, își iau mâna de pe ei.
Bine, nu putem compara Australia cu România. Când am ajuns aici, in primii doi ani am fost șocat. Alte mentalități, alt nivel de trai, altă natură… de fapt nimic nu este ca in Ro.
Comentariu beton!17
@ZEN e mișto aia cu plecatul copiilor devreme de acasă dar am făcut pe dos. Am insistat să facă facultatea și-i mai intrețin. Decât să intre direct la muncă și mai târziu să fie pârliți. Am văzut prea destule cazuri și îm Ro și în Germania care se angajau după terminarea clasei 12 dar deja în 3-4 ani regretau. Sunt scumpe rău chiriile în Germania în marile orașe și oricum de foarte mulți ani entuziasmul față de școală e extrem de scăzut n-am avut altă metodă să-i motivez. Ai mei lucrează sezonier sau part-time și sunt plătiți fix cât unul proaspăt calificat deși ei mumu vreo hârtie de calificat. A, permisul de conducere și mașina nu e treaba mea.
Sunt de acord că bătrânii din Occident au mai multă poftă de viață, un fel de a trăi incomparabil cu cel al pensionarilor români. Și nu neapărat că țara noastră își urâște bătrânii, doar că, deși nici nu eram născut în acele vremuri, anii comunismului și ultimul deceniu și-au spus cuvântul în specificul mentalității celor în vârstă. Lăsând la o parte comunismul, anii ’90 au adus nesiguranța locului de muncă, inflație galopantă, laolaltă cu celalalte probleme dăinuind din era comunistă (sărăcia în general). Eu nu îi acuz pentru stilul lor de viață. Mi l-am explicat însă. A fost un cerc vicios pentru ei, iar bătrânețea le-a adus doar resemnare. Trist.
Comentariu beton!57
Și mama la 68 ani o așteaptă pe doamna cu coasa 😔😔
Din păcate ea își da aproape jumătate de pensie pe medicamente și e prizoniera în casa – stam la 3 din 4, nu avem lift și are niște picioare care nu o susțin tot timpul.
Traiul bătrânilor de la noi e greu, foarte greu dar al nostru oare cum va fi?
Comentariu beton!54
Daca vitorul nostru ar fi macar la fel cu al batrianilor/pensionarilor de astazi as spune ca este vorba de noroc … doar ca estimez ca va fi mai rau/greu.
Ia sa facem o socoteala – astazi, un om activ care are un salariu pe la 1000 E net (vorbesc de cazuri „fericite” nu de cca. 1 mil de oameni care castiga azi in RO doar la nivel SME) si este in situatia in care se gandeste cu frica la faptul ca factura la energie/gaze peste iarna este x3 sau x4 fata de anul trecut dar venitul lui a ramas fix. Ce va face la pensie cand venitul lui va fi undeva la max. 30% din cat castiga acum? Stiu, stiu, a zis ficusul la TV ca o sa se mareasca pensiile pentru ca „nu e corect ca pensionarii sa suporte inflatia singuri”, deci putem sa stam chill. Aham, fix asa doar ca NU.
App, le doresc moarte in chinuri tuturor demagogilor care ne „invata” cum sa economisim si „sa investim” dintr-un salariu de kkt. DUPA ce se platesc chirie/rata si facturi peste chletuielile cu scoala/sanatatea copiilor, care ar trebui sa fie gratuite dar in practica nu sunt. Oricum sistemele de stat sunt proaste si inutile deci daca iti pasa e mai bine de evitat contactul. Dar divaghez.
Eu ma interesectez zilnic (la job) cu o groaza de oameni care muncesc dar, cu toate astea, traiesc permanent la limita si cu grija zilei de maine iar o suma de 2-3-500 RON +/- face o MARE diferenta in bugetul familiei. Ce vor face oamenii astia incepand cu ziua pensionarii cand se vor trezi cu veniturile taiate brusc la 30% din salariu? De-asta zic ca, din pacate si doar cu mici exceptii, pentru majoritatea celor activi astazi pensia va fi o drama de (si mai) mari proportii decat ne-am putea inchipui.
Comentariu beton!44
Și despre copii care-i faza?
Cum adică țara își urăște copiii?
Care parte din țară mai precis?
În Singapore am văzut mulți bătrâni, peste 75, lucrând în mall-uri la curățenie și cam nefericiți la aspect
Se dezbate încă. Ce zici?13
Nimic din jururl tău nu te încurajează să faci copii, în țara asta. Iar dacă totuși îi faci, ești pe cont propriu, statul nu te ajută cu absolut nimic. Mai vezi cum stă treaba asta prin alte țări, dar să fie unele cu apă caldă.
@Mihai, Ți-ai făcut copii, nu ai decât să te descurci. Ăsta ar trebui să fie mottoul țării. Dar se plâng unii că a scăzut natalitatea. Oare de ce? 🤷
Am fost prin diverse orase spaniole, cap la cap cred cā am stat vreun an-doi pe acolo. Exact asta am remarcat si eu, cafe con leche la teraså dimineata,pan con tomate, chestii din astea si veselie, joviali. Poate e punctul de vedere al unui turist, nu stiu sigur, dar e atât de plācut..
Comentariu beton!17
Câtă dreptate ai! Cât de fancy sunt madrilenii bătrâni, relaxați, cu zâmbet pe față, oamenii se vede că nu au grija zilei! Sunt foarte civilizați, e o plăcere să vezi asta! Și, da, în țările prin care-am fost, bătrânii își trăiesc vârsta cu grație. Se bucură de timpul liber, de ceea ce mai au de trăit. Nemaivorbind de excursioniștii de 70-80+… asta e altă discuție.
E o plăcere să circuli cu metroul din Madrid! Și e atât de simplu de circulat cu el! Plus trenurile. N-o să avem așa ceva niciodată! Ți-am zis că io sunt pă optimism, pă d-astea 🤣🤣🤣🤣.
Comentariu beton!28
Eu nu înțeleg cum de este atât de curat la metrou în Madrid. Și nu numai în trenuri, peste tot la metrou, în galerii, în stații, pe peroane. Nu am mai văzut metrou atât de curat NICĂIERI.
Nu știu dacă a observat cineva indicatoarele către defibrilatoarele care sunt peste tot la metrou în Madrid, care iarăși mi se pare ceva wow, ce noi nu o să avem niciodată, că dacă Doamne ferește se întâmplă ceva cuiva să fie un astfel de echipament la îndemână.
Comentariu beton!18
La fel de curate sunt si trenurile de scurta si lunga distanta in Madrid. Pentru prima data in viata mea mi-am pus rucsacul pe jos, pe podea, in trenul spre Toledo. Nu mai vorbesc de gari. In orasul meu trec prin gara cat pot de rar si de repede ca sa evit acea lume mizera. In cea din București am fost deja anul acesta. Sper sa nu mai trec in urmatorii 3 ani! In gara din Toledo m-am intors cu o jumătate de ora mai devreme, doar ca sa o admir. Este atat de frumoasa si mai ales curata.
Comentariu beton!19
@Diana: le-am observat eu! Aveam de stat cam 10 minute într-o stație de legătură, aşteptând metroul de aeroport, ca să ajung la centrul de conferințe (IFEMA). Aşa că aveam timp să văd şi să citesc ce clar erau scrise instrucțiunile. Şi să mă gândesc cu amărăciune ce bine ar fi să fie şi la noi..App, la Sinaia l-au furat de pe stâlp. Bezna minții
@MV – Nu stiu cum e piata muncii in Spania pe industria de salubrizare. Dar stiu cum e in RO – curatenia si alte servicii sunt „pe fundul galetii”. Adica, dintr-un contract de salubrizare (facut la pretul cel mai mic ofertat ca altfel te leaga curtea de conturi) furnizorul are intai grija sa acopera spaga la autoritatea care semneaza contractul (si asta se face cu „lipsa” oameni/materiale/ore la curatenie sau direct cu evaziune fiscala) ca altfel nu se platesc facturile. Apoi grija doi e legata de gasit oameni dispusi sa se angajeze si sa plimbe o matura la nivel SMBE ca altfel nu mai ramane nimic.
Asa, veniturile angajatilor sunt (prea) apropiate de ajutorul de somaj/asistenta sociala si oricum se moare de foame si la banii astia, deci durere-n lupa totala la orice nivel.
Dupa aia vine modul in care e organizata activitatea – ce pretentii sa ai de la un om care da cu matura pe SMBE la firma X si maine poate pleca la firma Y pe fix aceiasi bani si/sau conditii. Cum ii motivezi? Cum ii faci sa fie constienti si asumati vizavi de munca lor? Nu poti, pe toti ii doare fix in paishpe’ … aia e explicatia.
@Diana – am ras masiv. Am facut un curs de prim-ajutor acum vreo 2-3 saptamani. Instructorul ne-a povestit ca trebuie sa fie aparate de-astea in spatiul/cladirile publice, ca alea-alea. Omul bine intentionat dar cand a fost intrebat unde le gasim pe aparatele astea, a recunoscut ca la noi sunt 2-3 bucati In TOATA reteaua de metrou sau ceva de genul. App, cel mai simplu aparat din asta pleaca de pe la 3-4 K Euro din cate stiu eu. Stai sa le vina astora ideea sa faca un contract de achizitie de defibrilatoare pentru metrou. 1 buc/statie x cate zeci de statii sunt, sa vezi atunci parandaratul de neam prost de nu om ajunge noi sa platim (din taxe) aparatele astea la 50k Euro/bucata ca la Loganurile de politie.
Anul trecut pe plaja din Barcelona, la 8 dimineața, 3 doamne sărite bine de 70 de ani își făceau plimbarea cântând și râzând. Atât de tonice, încât ne-am trezit și noi zâmbind. În Paris, la o trecere de pietoni, un domn cu un palton cool și în adidași New Balance s-a dovedit a fi tot in categoria asta de +70. E mult despre cum le-a fost viața până atunci, ce sistem de protecție socială are țara aia, ce li se întâmplă când se îmbolnăvesc…Suntem departe la toate capitolele astea
Comentariu beton!31
În 2006 am stat aproape 3 săptămâni în Zaragoza, în partea istorică a orasului. In fiecare seara, dupa ora 20:00, perechi de sau chiar grupuri de persoane aranjate și parfumate de parcă mergeau la premiera unui teatru celebru, ieșeau la promenadă, se salutau zâmbitori și calmi, schimbau amabilități între ei. Apoi, invariabil, luau cina în oraș. Mai putin lunea. Cei care mă uimeau cu adevarat erau pensionarii. Doamnele, în special, arătau impecabil. Seară de seară priveam fascinată tot acest ritual și nu puteam să nu simt un pic de invidie pentru acest stil de viață pe care, în mod evident, și-l permiteau. Și incercam să îmi imaginez că va veni o zi în care și bătrânii noștri, ajunși la binemeritata pensie, se vor bucura la fel de zilele ramase din viața lor.
În 2006, pensionarii din orășelul meu nu aveau nici măcar cărucioarele (devenite clasice acum) de mers la piață. Îi vedeai cu plasele de rafie (sau, și mai rău,
cu cărucioare improvizate, în special toamna, în sezonul conservelor și murăturilor). Ce să mai zic de hainele lor, de expresiile de pe chipurile lor și de discuțiile pe care le aveau. Iată, dupa 16, imaginile acelea încă mă bântuie, cu singura diferență că acum nu mai pot să îmi imaginez că ar fi posibilă o astfel de viață și la noi. Cu atât mai mult cu cât și eu sunt foarte aproape de a deveni pensionar în viitorul apropiat.
Comentariu beton!29
Mda, tata era o excepție prin locurile astea. Și deși toată lumea din jurul lui îl admira pentru energia pe care o avea la 83 ani, să vândă firma pe care o avea și să înceapă o afacere nouă, să contribuie și să participe la festivalul de jazz, să organizeze și uneori, să și concureze la concursurile de orientare sportivă, și multe altele mai mărunte, nimeni nu i-a urmat exemplul.
Comentariu beton!45
Bătrânii din Romania,unii între ei,cred că nici nu vor să fie fericiți,joviali chiar daca și-ar permite….,,am o virsta,ce ar zice lumea?!”(cu părere de rău,mama )
Comentariu beton!43
Pe mine una m-ar durea în cot de „ce zice lumea”! Asta, dacă mi-aș permite… Luna viitoare fac 64, sunt pensionară de 3 ani și un pic dar încă lucrez. Pe motiv de pensie stabilită după anii lucrați cu salariul minim pe economie.
Sunt multe diferențe Mihai. Noi venim dupa o lunga perioada de comunism, apoi dupa o tranzitie in care cu cat erai mai ticalos, cu atat te imbogateai mai repede. Batranii nostrii traiesc dupa o zi pe alta ca „pedeapsa” pentru cum au gestionat acea tranzitie. De dragul discutiei sa inlocuim batran cu pensionar, ca pana la urma despre asta discutam, pensiile mici. Pensionarul de azi avea 30 si ceva de ani cand a picat comunismul. Avea toata viata inainte si isi castigase libertatea. Ce a facut cu ea? A tinut cu dintii de jobul din companiile falimentare si a furat cat s-a putut. Gainarii mici, un surub, un fier. Avea tata un prieten pe care il detestam profund. Mereu zicea: eu daca plec de la munca si nu iau nimic, parca m-am dus degeaba. Nu s-au gandit o clipa „bai eu ce fac la pensie?”. Au mers pe principiul „sa-mi plateasca astia tineri pensia, ca eu am contribuit la fond”. Numai ca fondul era spart de politicienii pe care pensionarul cu manuta lui il vota. Inteleg alegerea lui Iliescu in 90. Dar totusi de 30 de ani se perinda aceeasi hoti.
Nu, nu am mila pentru pensionari. Mi-am ajutat bunicii si acum imi ajut parintii. Poate si ei au contribuit la ce am zis mai sus, dar consider ca e datoria mea. Nu ma uit in spate decat sa invat ce sa fac. Cand voi iesi la pensie, sper sa am sunficient cat sa traiesc decent si sa imi ajut copiii, nu sa ma ajute ei. Deja m-am bagat la rate la un apartament pentru fi-miu. Nu vreau sa inceapa de la 0 ca mine.
Comentariu beton!34
Mi-e așa cunoscută expresia „dacă plec de la muncă și nu iau nimic / nu fac nimic pentru mine, parcă m-am dus degeaba”… Și mi se pare atât de trist că din cauza nivelului de trai scăzut oamenii se bucurau la niște mărunțișuri 🙁
Comentariu beton!17
Ai pus punctul pe „i”, Mihai: „ne place viata și AVEM CU CE sa ne-o trăim”.
Same for Austria. Mi-e rusine, uneori, cand trec prin parc si-s oameni mult mai in varsta ca mine care fac sport (de orice fel) si eu sunt o lenesa.
E drept ca sunt plecata de mult timp si nu mai sunt conectata la realitatea din Romania, nici a batranilor, nici a altcuiva, dar unde sunt eu nu sunt multi batrani care asteapta sa le dea statul. Au investit cat au avut venit activ, au pensii private, sunt mai educati financiar.
Comentariu beton!20
Până la a-i iubi țara trebuie sa se iubească ei. Eu mă trezesc că le explic la doamne de 40, 45 că nu e nimic romantic în bunicile de la țară care tot ce știu e să aleagă iarba din tabla de ceapă. Deja se văd ele când le vor lua locul, daca nu cumva vor muri înaintea lor că greu o mai duc.. Să mai zic că este de neînchipuit ca la 40 de ani ai lor să iasă la prânz cu soțul sau la o cafea?
Comentariu beton!30
Băi, nu știu ce să zic. Eu fac 50 de ani în noiembrie, Mara are 43. Toți oamenii din jurul nostru sunt pe la vârstele astea, chiar n-am întâlnit pe nimeni care să fie deja bătrân în mentalitate. Poate ești tu într-un mediu greșit?
Mihai, nu e total gresit ce spune Ioana. Eu am avut colege care, la 35 de ani, mi-au spus suspinând că au îmbatrânit și nu mai au energie să facă niște chestii. La care se adaugă „am 30+, nu m-am măritat și nu am copii = sunt o ratată”. Dar subiectul ăsta ar putea fi o altă postare în sine
Comentariu beton!27
@Andreea, da, subiectul ăsta VA FI o postare în sine.
M am întrebat adesea daca nu cumva sunt într-un mediu, nu neapărat greșit, dar cu alte valori decât ale mele. Am prietena la 33 de ani, necăsătorită, dar cu familia măritată, care pur și simplu refuză o cafea o plimbare că trebuie să spele, să calce…. robotel..
@MV: abia aștept, la cât de tare mă turez de câte ori aud din astea (și aud…ohooo!)
@MV mai degrabă cred că ești tu într-un mediu privilegiat. Eu locuiesc la țară și toată lumea ne consideră pe mine și pe soțul meu niște ciudățenii, pentru că:
1. Ieșim să ne plimbăm – ce e aia, înseamnă că ești putoare și nu-ți faci treburile pe acasă, de vreme ce ai timp de plimbare;
2. Ne ținem de mână când ne plimbăm – la 45 de ani nu se face așa ceva, sunteți de-a dreptul penibili;
3. Mergem să bem o cafea și să mâncăm o prăjitură sau luăm cina la restaurant – aha, ai bani și, în plus, se repetă pct. 1, ești putoare;
4. Plecăm în concediu – arunci banii pe fereastră, când ai putea să îți schimbi gardul cu unul frumos de fier forjat, sau să retencuiești casa, sau să schimbi mobila sau, sau… deși cele existente sunt bine-mersi.
Și noi locuim într-o comună foarte bogată, aproape toți cei de aici au mult mai mulți bani decât noi și și-ar permite mult, mult mai multe chestii, fără vreun efort financiar.
Cam asta e realitatea din teren…
Comentariu beton!69
Abia astept postarea „in sine „, dupa parerea unora la 50 de ani o femeie / un barbat sunt trecuti bine si nu mai conteaza, eu am copil de 10 ani si ma simt de 30-35 maxim, si mediul in care ma invart ma incurajeaz sa cred asta, dar cum spuneam unii iti pun deja „eticheta” …
Săptămâna trecută am fost prin țară, mai precis în Harghita. Prin cheile Vârghișului am întâlnit nu mai puțin de trei grupuri de 70+ care făceau drumeții. Majoritare erau femeile. Toată lumea avea echipament corespunzător și bețe de drumeție. Din ce ne-am conversat cu unii dintre ei, erau localnici veniți să facă mișcare. Și fac asta în mod regulat. La restaurantele din Odorhei, la prânz, noi eram singurii care scădeam media vârstei. Așadar se poate și la noi. Doar că aici, în sud, se pare că sportul practicat cel mai des este văitatul. Nu știu dacă vine înainte sau după mersul la piață. Frica mea cea mare e să nu ajung să-l practic și eu.
Comentariu beton!43
Eu am putut sa vad realitatea pe viu intre batranii nostri si cei „de la vest”, participand in 2018 la o nunta in Germania intre o verisoara de-a mea, si al ei viitor sot neamt. Au fost prezenti si cativa bunici, atat nemti cat si romani iar in momentele alea, am vazut diferentele care mi-au ramas si acum in minte: Ai nostri erau cocosati, obositi, negru sub unghii de la munca campului si treburile gospodaresti, in timp ce bunicii nemti erau drepti, aranjati si aratau mai tineri decat varsta pe care o aveau defapt.
In Roma am observat cum la micul dejun puteai vedea destui oameni cu varste destul de inaintate (60+) ce se duceau sa manance un croissant si sa isi bea cafeaua. Femeile se strangeau in grupuri de 2-3 la socializare si barbatii erau mai mult singuri, dar aveau un ziar dupa ei sau citeau de pe telefon. Asta se intampla prin 2016. Comunismul si incertitudinea de la noi si-au spus cuvantul din pacate. Cu toate astea, nu pot sa nu remarc si faptul ca, facand abstractie de cei cu pensii mici sau sanatatea subreda, exista si categoria aceea de pensionari ok atat dpdv medical cat si financiar, dar care se lamenteaza precum ceilalti.
Comentariu beton!24
so, să revenim la ura generalizată a statului, cu un exemplu;
am plecat dimineață la 01,30 de acasă, pe ploaie; cum vii de la vaslui spre iași (varianta prin ciurea) este o porțiune de șosea (între localitățile Bordea și Curături) care se prezintă astfel; coborîre pe vreo sută de metri (panta cca 45%), curbă 90 grade la stînga, în față pădurea; ei, în curba aia, deși există un indicator de 30km/h, rar să treacă două săptămîni legate fără vreun plonjon în pădure a cîte unui șumahăr; mai acu’ vreo 2 ani au montat chipurile un parapet dintr-astea de tablă, care te-ar proteja cît de cît dacă ai reuși să intri în el cu laterala mașinii, dar care la un impact frontal (majoritatea), are fix rezistența unui biscuite; de altfel parapetul a fost grav avariat chiar în săptămîna următoare montării și never reparat; dacă au văzut ei (drumarii, miliția, primăria, plm) că nu e ok, au venit cu o idee strașnică; și ieftină! au făcut în unghiul cela, la limita pădurii, o movilă de pămînt; dar nu prea înaltă, că probabil a rămas buldo fără motorină, nu, așaaaa, ca la vreun metru, să zic; cine vizualizează ce am descris și are niște noțiuni elementare de fizică, a înțeles deja că respectiva movilă funcționează ca o…, dap, TRAMBULINĂ!
dimineață, cum vă spuneam, era un cuplu de tinerei plonjat; ieșiseră nevătămați, mașina într-o rînă; în timp ce eu îl îndemnam să sune la 112 s-a mai oprit un turism cu 4 flăcăi la bord, iar comentariul unuia dintre ei m-a făcut să înțeleg că noi urîm statul dar mai ales statul ne urăște pe noi și o va mai face încă multă vreme: „nu trebuia să sune la 112! poate-l pune să plătească și parapetul…”
Comentariu beton!46
Acum inteleg de ce erau așa spumoase poantele hâtrilor de la Divertis
Nu vă povestesc cum se imbracă seniorii norvegieni că nu are rost, dar ne-a uimit ce condiție fizică au și cât de bine arată.
Toți stiu că in momentul in care nu mai pot intretine fermele/casele pe care le au se vor muta la apartament, apoi la casa de bătrâni, după care la crematoriu,dar fac acest itinerar să fie cât mai plăcut : biciclete, schi-fond, plajă, vacante spaniole sau chiar case in Spania.
Comentariu beton!26
Confirm, pentru Franța, Italia și Spania. Se vedea cu ochiul liber cine e cetățean din statul respectiv și cine e român. In primul rand românii au burta și haine închise la culoare. Nu mă bateți, eu asta am remarcat, italienii erau trași prin inel și eleganti
Comentariu beton!30
Nu te batem. Trebuie să mai remarcăm o diferență majoră: alimentația. În vest, s-o zic p’a dreapta, sunt foarte scrofuloși cu alimentația, ai noștri au obiceiurile de subzistență din comunism (grăsimi). Pe lângă conservarea caloriilor, adică mișcare minimă. Cu îmbrăcămintea, mda, am remarcat din prima la italieni. Nu din cauza burții mele, dar io am brațe și picioare mai musculoase încă din școală când făceam lupte iar toate hainele la italieni parcă-s pentru ăia cu picioare de găină și brațe ca bețele de ski.
Comentariu beton!17
Separat de aspectul financiar la noi exista o problema de mentalitate. cel mai bine a pus-o un cumnat care traieste in franta: la noi oamenii in varsta asteapta sa moara, la ei isi traiesc viata. Am intalnit la noi multe persoane 70 plus care efectiv asta fac, asteapta sa moara inchisi in casa. si nu ca nu au posibilitati, nu ca nu au calatorit la viata lor, dar mentalitatea asta cu sunt batran pentru mine nu mai conteaza ii termina.
ce nu exista de multe ori la noi este ideea ca mintea si corpul trebuie dezvoltate si antrenate de cand traiesti si pana mori. in momentul in care ai renuntat sa mai faci lucruri noi, chiar si la varste inaintate, esti mort. nu fizic, dar mental. mentalitatea asta ca nu mai pot, pentru mine nu mai conteaza si resemnarea termina pe multa lume. am acest exemplu in familie.
La noi acest lucru se intampla prea adesea, in tarile dezvoltate mult mai putin.
cea mai draguta chestie am patit-o la un maraton montan. depasesc un tip tanar pe final si ma intreaba daca sunt 31-40. era interesat daca ii iau locul sau nu. i-am zis ca nu , ca e ok, nu ii iau locul, dar ii multumesc pentru compliment, ca mai am 2 ani si sunt la categoria 50-60. s-a cam morcovit.
Comentariu beton!46
Bună dimineața Mihai, eu sunt aici de vreo 20 de ani și pot să zic că ceea ce m-a șocat de când am venit, și nimic nu s-a schimbat, dacă o doamnă are nevoie de o coafeză trebuie să își facă rezervare în timpul săptămânii, miercuri cel tarziu pentru că altfel nu ai șanse, vineri seara și sâmbătă până la 14 când se închide, toate coafezele sunt ocupate cu pensionarele de 65 +
În permanență sunt coafate manichiurate și dichisite!!!!
da, să le vopsească roșcat
Fix asa si in coltul meu de Franta! Imi fac urmatoarea programare cand sunt acolo ça sa prind sambata in 6 saptamani. Iar « colegele » de programari sunt 70+. Foarte de treaba de altfel. E o veselie de zici ça facem chef.
Da, Romania nu e o tara foarte prietenoasa cu batranii si cu copiii. De fapt, e o tara foarte nasoala in care sa imbatranesti. Sa stii ca ai sa ajungi la mila unui sistem de sanatate in care 70% din buget se duce pe salarii (da, am auzit ministrul la radio dimineata cand a zis) si doar vreo 15% pe medicamentele pentru bolnavi, ce pretentie sa mai ai! Au niste pensii mizere, de multe ori sunt priviti cu dispret doar pentru ca sunt batrani. Eu mai am inca vreo 20 de ani pana la pensie, dar deja mi-e groaza de tara in care am sa ma pensionez. Mi-ar placea sa-mi traiesc batranetile undeva, la mare, la caldura, unde sa nu fiu ingrozita ca imi vine factura la gaz mai mult decat pensia…
Comentariu beton!23
Strasbourg, 2013, vară caniculară pentru zona aia (30 – 35 de grade, să ne înțelegem), 3000 de decese la vârstnici, numai că la ei vârstnici însemna 90+, asta a fost primul șoc.
Al doilea, toți pacienții peste 90, din care au supraviețuit destui 😁, arătau de parcă aveau 70 și ceva de ani. Mulți bătrâni activi pe stradă, cu o seninătate și o atitudine pozitivă.
Mi-am cumpărat și reparat bicicleta la un alsacian de 80 și ceva de ani, vioi de nu se poate. La un moment dat, mi-au furat roata spate de la biclă, îl sun că încerc să o iau în spate să îmi dea o roată nouă: Stai liniștit, că vin eu, e mai simplu. Și a venit, pe bicicletă, cu roata mea pe braţ, 5 kilometri.
E drept, acolo au 120 de km de pistă pentru un oraș de 300 000 de locuitori, plus restul infrastructurii
Comentariu beton!26
Acolo în Alsacia aș pofti să mă pensionez 😎. Am stat 3 luni în 1982 la nord de Strasbourg, aproape de granița cu Germania. Șuteam bicicleta vecinului de sus și pe ea a învățat fratele meu să meargă.
Ai auzit la vreun alt post de știri decât românesc minunata exprimare: „un/o bătrân/ă în vârstă de 50 de ani…” nu prea cred, sau îți amintești de domnul Boerescu, pe vremea când păstorea revista de cultură Playboy ce părere avea despre femeile trecute de 24!!! de ani?! Spunea cu patos că ar trebui închise în zone special dedicate creșterii puradeilor și muncilor domestice. Responsabilizarea copiilor cum se face pe alte meleaguri ar putea fi o soluție și pentru vârstnicii de la noi, la 16/18 ani adolescenții sunt încurajați să fie independenți: job, mutat de acasă, la noi este rușine să muncească plodul la așa vârstă fragedă. La noi părinții pensionari pun deoparte fiecare bănuț ca să își ajute copiii adulți, nu păstrează pentru ei nimic, nu își cumpără haine, nu ies în oraș, singurele drumuri sunt să își ducă nepoții la școală/activități, curățenie și cumpărături pentru copii să fie totul glanț când se întorc de la muncă. Suntem părinți până inchidem ochii dar ar trebui să fim și responsabili, pe bune, i-am adus pe lume, i-am crescut dar trebuie să-și trăiască viața lor responsabil, să se taie cordonul ombilical. Este o bucurie să vezi persoane trecute de 70/80 de ani plini de viață și de optimism, și ei sunt bolnavi sau au alte probleme dar știu că au o pensie rezonabilă, sistem de sănătate normal, încredere că nu-i pândește Statul să le ia ultimul bănuț. Și ne întoarcem la educație, respect pentru viață, cultură, empatie, de fapt la lipsa lor
Comentariu beton!28
Bătrânii noștri abia își duc traiul de la o lună la alta, sunt educați să aibă grijă de casă și familie, sa ii ajute, să își dorească nepoți și să meargă la piață. Asta știe majoritatea să facă. Poate dacă ar avea un nivel mai bun de trai, ar proceda altfel, nu știu. O alta educație, minte deschisă, o familie care să ii învețe. Bunica mea are 70 de ani și e orientată in jurul casei, nu vrea să învețe să își folosească telefonul, nu are prietene, nu face nimic pentru ea, deși i-am mai sugerat. Nici indexul nu și-l da singura, îl trimit eu. Cred că e mentalitatea și încăpățânarea. Pe de altă parte, am un cuplu de bătrâni in bloc conectat la tehnologie, pe whatsapp, Facebook, plătesc cu google pay.
Majoritatea dintre noi nu o duce așa bine, multi tineri trăiesc de la o lună la alta. Am auzit un vânzător la un magazin de haine ca abia luase salariul și rămăsese cu 400 lei la o zi după ce îi intrase în cont. Trăim într-o țară de rahat unde nimeni nu e apreciat, nici măcar angajații, tinerii, persoanele ce au probleme. Ce sa mai zici de cei în vârstă
Comentariu beton!28
Subscriu pentru mentalitate. Suntem plecati de multi ani pe alte plaiuri, am luat si parintii cu noi. Cartier misto, cu mult spatiu de promenada, teren de golf, toate cafenelele si magazinasele aproape. Cardul e de baza, bip si gata, totul se face pe net.
Ai nostri au vreo 70 de ani si se misca bine, clima calda, fara probleme majore de sanatate. Dar: nu vor sa invete limba, macar cateva cuvinte de buna ziua, macar doua fraze in spaniola care este atat de usor de invatat pentru un roman! Ca ce sens mai are, oricum o sa murim. Nu ies din casa decat pentru strictul necesar si mers la biserica, unde se intalnesc cu alti mosnegi romani de 50-60-70 de ani. Doar se vaita si se uita la televizor – canalele romanesti si filme pe Diva, desigur. Fiecare conversatie se deruleaza in jurul a „ati mancat, dar ce mancati la pranz, dar diseara ce mancati”. Hainele sunt atat de ieftine si de calitate, si totusi cumva se imbraca cu cele mai odioase si batranesti toale, pantofi scalciati si celebra combinatie papuci / batic.
Vorbim de oameni intelectuali, cu functii si acces la informatie la viata lor. Nu au card ca le e frica sa-l foloseasca, nu au telefon mobil ca nu stiu mama cand sa apas pe verde si cand pe rosu, nu vor cont in banca ca nu stiu sa deschida laptopul (adica sa ridice capacul, da?), nu au invatat in atatia ani paritatea euro-leu, leii se socotesc tot in milioane si zeci de milioane – se uita la o bancnota de 500 de lei ca vitelul la poarta noua pentru ca nu inteleg daca asta face 5 sau 50 de milioane etc. Total inadaptati dintotdeauna si pentru intotdeauna, asteptand sa moara de acum 20 de ani si pentru inca 20 de ani. Jumatate din viata stai in pat la televizor si astepti sa mori
Comentariu beton!52
daca mosul din montpellier lua un bax de prezervative si le platea cu telefonul… te lasa stana de piatra…
ai mare dreptate in ceea ce zici.
cred ca la noi sportul national este …cum sa furam din bugetul statului… si atunci pe cale de consecinta, batranii nostri sunt cei care ne incomodeaza cel mai mult, pai fondul ala de pensii …… daca ar muri astia mai repede, duamne ce inginerii financiare am face noi cu el, din pacate, eu asa cred ca sunt priviti parintii si bunicii nostri, doar ca niste incurca-lume.
asa dor imi este de ai mei….
Comentariu beton!20
Pt tanarul Ensi:
Ensi dragule,
Mosnegi romani de 50-60-70?
Mai baiete, am 52 dar ti-as zice vreo 2 pe ce limba vrei tu! Lucrez intr-o corporatie, port stiletto si sunt mai dornica de viata decat vei sti tu vreodata. Mai usor cu mosnegii! Sau vorbeste doar despre mama ta!
Comentariu beton!21
Perceptia mea este diferita: batranii aia din tarile cu apa calda nu au primit nimic moka in viata lor, au muncit pe rupte sa isi permita la batranete restaurante, polo, new balance, etc. Ai nostri ce au facut?
Pai au cam mimat ca muncesc (practica comunista..), au primit gratis apa, caldura, apartamente, case chiar si mancare, haine, etc. iar acum sunt foarte acri ca s-a inchis robinetul. De aia ei sunt cei mai mari aparatori ai epocii de aur, toti zic ca „era mai bine”. Desi in esenta si acum multi sunt bogati (cat mai face un apartament cu doua camere?)
Mai mult, as zice ca e o ura reciproca, tara ii uraste, ei urasc tara si tinerii.
Exemple am destule, unul tocmai a tras o flegma verde si zgomotoasa pe aleea din fata blocului. Probabil ca e suparat pentru ca sta singur in apartamentul cu 3 camere ramas de la raposat si nu mai are cine sa-i spele loganul din fata blocului in timp ce da indicatii de la balcon.
Comentariu beton!36
Subscriu.
Iar batranii nostri urasc pe toata lumea!
Comentariu beton!21
Bunicul unei prietene (un tinerel de 84 de ani, bucureștean de când se știe) o lua la mișto pe whatsapp ca el poate plăti cu telefonul și ea nu. Așa s-a dus fata și și-a luat un telefon de generație mai nouă. Omul e in pas cu noile apariții, are de ani buni mașină de spălat vase și multicooker.
Bunicul soțului (89 de ani dar spitirul e de maxim 40) nu iese cu smarthphoneul din casă, dar pe el face revista presei și se uită la meteo.
Bunica soțului (tot o tinerică de 86 de ani) îmi pune întrebări despre rețelele sociale, știe fără probleme să folosească easybox.
Taxele și impozitele se plătesc exclusiv online, dar acolo le mai dăm o mână de ajutor.
Poate sunt o minoritate, dar din fericire există și la noi bătrâni în pas cu tehnologia și cu moda.
Comentariu beton!42
Socrii mei au venituri bune. Ar trebui sa traiasca bine, incaseaza lunar mai multi bani decat sotul meu si cu mine. Se poarta si se imbraca de parca sunt muritori de foame. Si nu sunt singurii, mai cunosc. Si se plang continuu.
Daca-i vezi si auzi zici ca vai, saracii de ei. Si nu tu un zambet. Nu au boli, nu umbla prin spitale, pur si simplu au decis ca sunt amarati.
Comentariu beton!47
Eu am o cunoștință de 40 de ani, bărbat în floarea vârstei, are case, mașini, carieră, e căsătorit cu o tipă cu 10 ani mai tânără, drăguță, se înțeleg foarte bine, au bani, dar de când a făcut 40 de ani, el spune mereu că e deja bătrân. Se plânge ca un pensionar amărât că s-a scumpit gazul și curentul, poartă tricouri vechi de zece ani, nu mai vrea să iasă în oraș la vreun restaurant sau terasă că se întâlnește cu foști colegi și îi e rușine că a îmbătrânit și nu are copii. E drept că și neamurile îl tot fitilesc pe tema asta: „Dar voi când faceți copii, că uite, trece vremea, și îmbătrâniți singuri…”. Cred că sunt singurul cu care mai schimbă o vorbă la o bere, dar eu nu am văzut pe cineva de vârsta lui îmbrăcat ca un pensionar. I-am și zis că dacă acum se îmbracă și se comportă ca un pensionar nu știu ce va face mai târziu când va fi unul. Răspunsul lui: „după ce ieși la pensie mori, ce mai contează ce faci și cum ești îmbrăcat?”
Comentariu beton!17
@Outlaw am prieteni care la 35 de ani vorbesc despre pensii si petunii, visinata si analize medicale.
Prea multi romani se nasc batrani 🙁
Comentariu beton!25
am 42 (acus) cu nevasta cu 10 mai tanara. Am tricouri de dinainte sa o cunosc 😀
ma plang ca am imbatranit. Stii ce rau dor loviturile acum? Si cat de greu se repara?
la 35 am facut o visinata, asa cum ar trebui!
*bine. io ies saptamanal
Comentariu beton!15
@animaloo: și eu am tricouri vechi, în stare bună, pe care le port. Dar omul despre care vorbesc poartă aceleași patru tricouri de vreun an încoace. Același tricouri cu aceiași pantaloni negri și pantofi lipiți cu clei.
„Băi Gicule, de ce nu mai porți Converși și blugi?” îl întreb eu.
„Am deja o vârstă, nu mai sunt tânăr. Și nu mai fac risipă, cum să dau 150 de lei pe blugi? Mai încolo din ce o să trăiesc?”
„Lasă, bă, că face Melania bani încă zece ani după ce te pensionezi tu!”
„La pensie banii se duc pe medicamente, cât mai trăiești.”
Nu reușesc să-i scot din cap ideea că viața nu se termină după 40 de ani, chiar dacă nu ai copii. Nici eu nu am, la 42. Tocmai de aia căutăm să ne trăim viața din plin, și încerc să-l scot și pe el din butoiul cu pesimism. Altă fază: are mașină nouă, de peste 30000 de euro, cu scaune cu tapiserie din piele, dar a pus huse „să nu se uzeze pielea” și conduce doar pe weekend. Tipic pensionarilor de la noi.
Comentariu beton!16
@animaloo am facut si eu visinata anul trecut, la 39 🙂 Si ma dor genunchii, si parca si stomacul umpic :p Dar nu sunt astea preocuparile mele principale si sper sa nu fie multi ani de-acum incolo. Prefer sa discut despre un film, o carte, o vacanta, creme antirid si posete :))
Am un amic spaniol care, acum vreo 10 ani, știa din România aeroportul din București și un sat nici mai prea- prea, nici foarte-foarte din Oltenia profund rurală. La un moment dat, eram prin Cișmigiu și-l aud cum îi zice neveste-sii de la vremea aia: „uite, mă, că aici arată oamenii normal, nu ca la voi la sat!”
Comentariu beton!16
Vorbiți de bătrâni de peste 70 de ani,dar eu cunosc persoane de nici 60 de ani care nu fac altceva decât sa se ocupe de nepoți, de pământul de la țară , și ce o mai fi! Nu tu citit o carte,nu tu un week-end en doi,nu tu un teatru,nimic! Ma întreb cum sa fii fericit ca un olandez sau un francez?
Comentariu beton!17
Nu este o excepție…Lucrez în aviație (bază Barcelona) și facem zboruri exclusive pt oameni în vârstă. Sunt pensionari absolut normali. Să-i vezi ce aranjați și cu câtă bucurie se duc ei în vacanță. Și la întoarcere îți arată entuziasmați pozele cu locurile vizitate. La noi, bieții, stau la rând la piață și la farmacie… 🙁
Comentariu beton!23
Eu am vazut de curând in Roma un domn care bătea peste 80 care a plătit la o pasticerie cu ceasul smart. Joac-o p-asta😂 În plus mai cunosc câțiva seniori care își fac singuri cumpărături online.
In Italia, cum bine știi, terasele de cartier ale barurilor sunt pline dimineața de seniori și deja asta mi se pare un semn de bunăstare. Să îți permiți să dai in fiecare dimineață 2, 3 euro pe un cappuccino si un cornetto dintr-o pensie e ceva ce la noi poate generațiile care vin după noi își vor permite.
Nu mai vorbim de haine, că toți sunt îmbrăcați adaptat timpurilor in care trăim, nu cu haine din tinerețe, dar își și permit să facă lucruri care ii fac să simtă că sunt încă vii. Merg la restaurante, la teatru, la cinema, in vacanțe prin alte țări. Si apropos de Spania, la un concert al lui Bruno Mars in Barcelona in fața mea a stat un cuplu, aveau amandoi spre 85, și erau singuri. Și s-au distrat și au dansat mai ceva decât tinerii, care erau mai preocupați să facă poze pentru instagram. Tot concertul m-am gândit ca vreau să ajung ca ei dacă ajung la varsta lor.
Zi de zi cand văd cum traiesc seniorii din jurul meu mă doare inima cand știu că acasă cei in vârstă ies la o cafea doar dacă ii scot copiii pentru că nu le ajung pensiile nici de medicamente…
Comentariu beton!19
Știu că România nu e deloc „prietenoasă” cu bătrânii, că unii au pensii speciale și alții au muncit toată viața și au unele de rahat…
Dar, pe de altă parte, interacționând zilnic cu bătrâni (și nu putini), nu pot să nu remarc cât de depresivi sunt. Încerc, de multe ori să fac un pic de psihoterapie cu ei, să le spun că plimbatul prin parc nu costă nimic, că un grup de prieteni cu care să faci scurte ieșiri și să împarți costurile nu e ceva de neatins, că mersul pe jos e benefic pentru cap și corp, că trebuie să aibă un hobby pentru care acum au timpul necesar și tot așa…credeți-mă, sunt pereți care înțeleg mai mult, unii nu vor să iasă din cercul ăsta și la orice sugestie au un răspuns negativ și în afară de televizor și n-au altă preocupare. Adică, mai au una, să sâcâie copiii, dacă îi au și să le reproșeze că trec prea rar pe la ei ( o dată la două zile -asta mi-a spus-o o femeie, care era în putere, pe picioarele ei și se putea descurca singură).
Comentariu beton!16
Prima data cand am iesit din tara, am ajuns la Madrid. Era prin 1998 si ceea ce m-a socat cel mai tare au fost cei de varsta a treia care erau cum spui tu. Ele, aranjate, coafate, imbracate ca din reviste, ei la fel. Erau cafeteriile pline si dimineata, pentru cafe con leche si seara, la cina sau la spectacole. M-a frustrat maxim asta la acel moment pentru ca instant imi aparea in minte bunica-mea, care nu si-ar fi permis asta si daca ar fi vrut. A, ca nu ar fi vrut, pentru ca avea alta mentalitate e si asta adevarat. Dar am inteles cum traiesc oamenii aia si de ce si mi-am propus asta pentru mine. Sunt mare fana a Spaniei si e unul din locurile unde mi-ar place sa ma retrag la batranete. Un alt mare soc pe care l-am avut cand am mers prima data in Spania, m-am nimerit intr-o cafeteria care vindea si bomboane de ciocolata. Am intrat acolo cu gandul sa iau niste bomboane de ciocolata. Era situata pe str. Serrano, una dintre strazile cu magazine de lux din Madrid si nu eram chiar sigura ca imi pot permite bomboanele de acolo, insa am vrut sa imi fac damblaua si sa iau cateva. Acolo serveau si ceva croissants, patiserie, ma rog, chestii de mic dejun sa spunem si la tejghea statea o tipa cam la vreo 80 de ani, cu o haina de blana aruncata neglijent pe un umar si bea niste sampanie, iar intr-o mana tinea o tigara (da, inca se fuma in interior pe vremea aia si eu eram fumatoare inraita). Si o vad cum ia tigara si o arunca pe jos. Raman socata, ma uit pe jos si constat muuuuulte servetele si gunoaie pe jos. Nu-mi venea sa cred. Toata lumea arunca servetelele sau tigarile pe jos. Ca sa aflu ca asa se facea, ulterior cei care lucrau acolo curatau tot la inchidere pana cand se redeschidea pentru pranz sau seara. Si chiar cu acest obicei, am constatat ca Madridul, atat metroul sau autobuzele sau prin oras, e mult mai curat decat alte capitale europene. De ce? In opinia mea, desi nu am locuit in Madrid insa am avut vreo 10 ani in care am stat cate o saptamana acolo in fiecare luna, se face curat, nu ca ar fi neaparat oamenii mai civilizati pe strada. Unii probabil ca sunt, dar se face curat, cu masini, pe strada, pe trotuare, tot timpul.
Ceea ce imi propun, este sa traiesc la fel de frumos ca ei, cei pe care i-am admirat la Madrid, inca din 1998!
Trist, asa este. Nu mai departe de vara asta mama s-a dus la o clinica privata ( atentie, nu la spital de stat sau cu trimitere de la medicul de familie, desi si acestea ar trebui sa fie ok), sa isi faca niste analize si investigatii. S-au purtat cu ea ceva genul, ai 77 de ani, ce mai cauti pe aici, sa te tot controlezi, lasa-i pe altii mai tineri, tu ti-ai trait traiul… Ingrozitor, si a platit o caruta de bani , nu a cerut nimic de la statul roman, desi va dati seama ca acontribuit o viata la sitemul asigurarilor de sanatate, ca noi toti.
Ma enervez ingrozitor cand vad pe strada, in magazine etc. tot felul de neispraviti care nu au loc de oamenii in varsta, care striga la ei ca ce mai cauta pe strazi , ca ii cauta moartea pe acasa si tot felul de mizerii. Iti vine sa dai cu ei de pamant, si devin agresiv daca eu, o femeie, zic ceva si dupa cum stiti nu se baga nimeni sa te apere, solidaritatea noastra e la pamant.
Iar de cand am devenit mama am observat o multime care se enerveaza brusc cand sunt copii prin zona. E dreptul lor sa nu fie deranjati, dar simpla prezenta pe unii ii scoate din minti. Am mers la un Revelion la mare acum vreo 5-6 ani, fetita mea avea atunci 4 ani. Cand o anume doamna doctor ( am aflat ulterior) si-a dat seama ca va sta la masa in restaurant alaturi de noi ( si evident de un copil de 4 ani ) efectiv a facut criza de isterie, ca ea a venit sa fie linistita ( desi in restaurant urla o orchestra pe care nu o putea acoperi fetita mea oricat ar fi vrut).
Batranetea ma ingrozeste in tara asta…
Comentariu beton!32
Cel mai mult mi-au plăcut bătrânii din Elveția, pe care i-am întâlnit pe munți. Se duceau cu telecabina pana la ce punct de pe munte doreau, apoi porneau, încet-încet, echipați corespunzător, pe trasee. Ii ajută infrastructura țării, binențeles, dar dorința de explorare, la peste 75 de ani, când ai noștri se gândesc doar dacă luna asta își vor permite sau nu sa își ia punga cu medicamente, e a lor
Ai lor se imbraca cu ce gasesc prin magazinele lor, ai nostri la fel. Cat timp vor mai fi „pe stoc” cizme de cauciuc, halat de magazioner si basca, nu cred ca ai nostri se vor „reprofila”.
Sa vezi ce ochi mari am facut eu, romanca fiind, cand am vizitat-o prima data la azil pe bunica prietenului meu austriac. Am crezut ca am intrat la Hilton! Singura diferenta intre Hilton si azilul lu’ mamai-sa fiind personalul format din medici si asistente. I-am spus prietenului meu: buey, dar de ce n-am stiut eu pana acum ca sunteti milionari? De fapt, azilul e platit din pensia mica a bunicii, diferenta fiind achitata de stat. Aici e diferenta uriasa dintre tarile noastre: respectul fata de batrani.
Comentariu beton!32
Eu cred că e un cumul de factori, nu poți face din rahat praștie, când nu îți ajung banii pentru cheltuielile de bază e greu să vezi fericirea, dar mult vine din mentalitate și educație.
Sunt în Olanda de mulți ani, și aici sunt bătrâni cu pensii mici, vecinii au cu puțin peste pensia părinților mei din România, sunt aproximativ de aceeași vârstă, dar dacă îi pui alături zici că ai mei sunt străbunicii. Se poartă curat și practic, nu au haine de firmă, dar sunt îngrijiți, supli, au toți dinții în gură, fac voluntariat, nu au bani de terase și vacanțe, dar organizează seri de jucat cărți la ei acasă sau la alții, ies cu bicicletele, cu nepoții, vin la mine la ceai, mergem la sere să căutăm plante, sunt activi și își trăiesc viața conștient.
Lor nu le permite sănătatea (deși nu beau alcool, nu fumează, nu mănâncă fast food), dar la mine la muncă am oameni la 60+ care aleargă ultramaratoane, au alte posibilități financiare și călătoresc prin niște locuri de vis, ies la restaurante cu stele Michelin, din astea.
Nu e numai vorba de bani, e cum gândesc și educație, financiară, emoțională. În Spania e și clima, cum să fii nefericit când ai atâta soare? Eu îl văd cu porțioara, nu mă plâng, are un farmec aparte și cenușiul ăsta nordic, dar când strălucește soarele parcă nici dracii nu-s așa negri, zic și eu
Comentariu beton!32
@Mihai, cam cred ca ai dreptate.
Vara-mea e casatorita de multi ani cu un spaniol si locuiesc in Madrid.
Odata, cand au venit la noi, ne pregatisem ca tot omul cu ceva mancare, chestii prin frigider, sa fie pentru un mic dejun cu mai multe persoane.
Vara-mea vede dimineata ca ma apuc sa scot pentru mic dejun si zice:
– Dar nu aveti pe aici pe la voi un loc unde putem sa mancam un mis dejun si sa bem o cafea?
Ei erau obisnuiti chiar sa iasa zilnic dimineata la un „hamon” si cafea.
Chestie confirmata la ultima escapada in Sevilla (superb oras). La fiecare pas gasesti mici localuri care servesc micul sandwich cu cafea (sau cacao). Ies familiile in cartier cu copiii, rad, vorbesc, sunt fericiti.
Si pretul crestea odata cu apropierea de centru, de la cca 1,5 euro pentru un sandwich in cartier, pana pe la 4 – 5 euro spre centru „la pietonal”. Pentru toata lumea.
Am pe lista niste locatii unde as vrea sa imi traiesc pensia…
Comentez în calitate de “senior” (God, urăsc acest cuvânt!), că aşa suntem etichetaţi noi, ăştia peste 50 de agenţiile de turism, de exemplu. Şi vorbesc ca femeie, că mi-e mai la-ndemână.
Dacă tot ai făcut o comparaţie între bătrânii de la noi şi cei din Vest, pot să confirm că femeile trecute de o anumită vârstă de la noi sunt foarte diferite faţă de cele din aceeaşi generaţie din ţările civilizate.
https://www.maxineover50.com/de-ce-femeile-peste-50-de-ani-din-romania-sunt-altfel/
Nu-i vorba doar de venituri sau aspect, e vorba de toată mentalitatea aia care spune că de la o vârstă încolo viaţa ta nu mai are, în sine, nici o valoare. Desigur, mai eşti încă utilă ca gospodină – să faci cozonaci şi să pui murături – sau ca bunică – să ai grijă de nepoţi.
Dar dincolo de aceste aspecte pragmatice, tu, ca femeie, tu, ca om, nu mai valorezi nimic. Şi ce-i mai trist, această devalorizare nu vine doar din partea societăţii ci a fost interiorizată complet de foarte multe femei peste 50 de ani, majoritatea aş zice.
N-am fire albe de păr în cap de câte ori am auzit “Ei, unde să mai merg la vârsta mea” sau “Cum o să port chestia asta, doar am o vârstă” sau “Lasă, mamă, că eu sunt bătrână, n-am nevoie, păstraţi banii pentru voi”.
Chiar şi când nu sunt neapărat strâmtorate financiar, aceste femei preferă să-şi limiteze viaţa care le-a rămas la treburi gospodăreşti, medicamente, biserică şi familie.
Da, statul român îşi urăşte bătrânii, îşi urăşte copiii şi în general, îşi urăşte cetăţenii. Mai puţin p-ăia speciali.
Dar ce-i mai trist este că ura asta s-a generalizat şi a devenit mentalitate colectivă. Ne urâm între noi şi ne urâm pe noi înşine. Căci a refuza să-ţi faci o bucurie pentru că “sunt bătrână, ce-mi mai trebuie mie” nu e altceva decât ură de sine profund internalizată. Plus invidia verde faţă de persoanele care ies din acest tipar şi reuşesc să trăiască o viaţă frumoasă până la capăt.
Dincolo de ura statului, este ura dintre noi şi din noi. Care nu ştiu cum şi când o să dispară.
Comentariu beton!51
E atat de trist sa iei parte ca spectator la transformarea unei parti importante a femeilor din viata ta din persoane frumoase si pline de viata in chestii triste, inchise in casa si terne. Si asta in multe cazuri in ciuda cresterii veniturilor, uneori substantiala (deci nu putem da vina direct pe saracie).
Si vorbim aici de femei tinere, nu pensionare.
Cât adevăr…iar partea cu ura față de cel care îndrăznește să fie diferit..o simt. Aș spune că e ură față de faptul că îndrăznești să le arăți că se poate și altfel, nu neapărat față de persoană. Și mai am 15 ani până la 50 deci cercul meu e in jur de 40, deci nu îs nici cea mai potentă financiar din grup, dar fiecare alege – perdele, covoare, frigidere cu mâncare, care sunt ok dacă te fac fericit, dar ura că alții aleg altceva mă duce cu gândul că ar vrea acest altceva…Am sentimentul că cel puțin femeile, vorbesc la femei pentru că și eu sunt și de asta mă lovesc, ar vrea să te vadă cum te chinui… că așa a fost pentru ele..
Comentariu beton!15
Oooo, asta cu „sunt bătrână, ce-mi trebuie mie” sau „cum să mai port eu asta/culoarea asta la vârsta mea” e mai răspândită decât…. nu găsesc termen de comparație.
Asta e una din chestiile pe care mama, 67, deși destul de tradiționalistă de felul ei, le-a ratat cu brio și de la mare depărtate. 🙂
A fost toată viața o cochetă și o elegantă (nu s-a lipit nimic de fiică-sa 🙂 ), fără să facă parada modei sau să-și ia chestii scumpe, și este în continuare.
Bagă tănticile orașului în fibrilații purtând roșu (p-asta cred că a luat-o de la mine, e culoarea mea favorită de când îmi amintesc eu de mine pe lume, dar pe ea nu mi-o amintesc purtând roșu în tinerețe), galben și culori pastelate.
Mai face concesii la comoditate din cauză că n-o mai tine fizicul, dar tot pare din altă țară față de fostele ei colege, de aceeași vârstă, ce să mai vorbim de tănticile din cartier (unul mai sărăcuț al orașului).
Suferă ca un câine că nu mai poate să poarte tocuri (de niciun fel, de nicio culoare, nici măcar d-alea bărbătești), dar nimeni nu i-ar caracteriza încălțările că „de babă”. Știți genul.
Tara asta e condusa de niste oameni lipsiti de scrupule. Si incompetenti. Totul este rezultatul acestei paradigme.Am mai multi cunoscuti medici. Unii s-au dus la cele sfinte inainte de timp, altii la timp si marea majoritate se gandesc sa plece afara si sunt deprimati. Nu ajunge sa ai un salariu bun ci si conditii de trai normale. Ceea ce in Romania nu prea exista. De access la servicii de sanatate publice nu mai vorbesc si de scolarizare, cand in Bucuresti, in scoala renovata nu gasesti sapun si hartie in bai si mobila de clasa o cumpara parintii pentru ca sa aiba copiii un dulap.
CUm naiba sa o duca bine pensionarii si copiii cand suntem condusi de lichele iar cei care produc bunastare sunt invitati indirect sa plece daca nu le convine situatia.
Pai fix romanii cei mai productivi pleaca afara si produc bunastare pentru altii, inclusiv pensionarii si elevii lor, platind taxe acolo.
Nu ai cum sa faci sa fie mai bine in tara asta fara sa tai raul de la radacina, toata clasa politica cu angajatii pe pile si cunostinte incompetenti pana in maduva.
Urmeaza niste ani grei. Asta daca urmeaza. Daca ii mai prindem.
Ah, si ca plot twist, noi (astia intre 40 si 45 acum) nu o sa avem pensie pentru ca o sa muncim pana murim si daca cumva ne pensionam va fi modica si inutila pensia, nu va ajunge nici pt pastile.
Comentariu beton!28
Perfect adevarat, stau si ma intreb cine nu e de acord cu lichelismul clasei politice si tot ce ai zis si ti-a dat 4 manute rosii…
Un subiect tare sensibil ați ales astăzi. Pe când citeam, mi-au apărut în minte o mulțime de situații triste în care se găsesc bătrânii țării noastre. Am ales să scriu despre cea pe care o consider cea mai tristă: bătrânii rămași singuri, ai nimănui. Iată și de ce, în cele ce urmează.
Eu locuiesc în Slatina, împreună cu fiul meu autist. În drumul nostru spre terapie, trecem pe lângă o piață. Este primul moment al zilei în care reușesc să mă întristez pentru că de fiecare dată, zăresc zeci de bătrâne așezate pe trotuar, încercând să vândă câteva legături de verdețuri, câte o punguță cu nuci, flori și ce mai are fiecare prin gospodărie, după sezon. Pe aceleași bătrâne, le văd când ne întoarcem acasă, cum își strâng lucrușoarele în sacoșele imense de rafie, le ridică pe spinare și pleacă încet spre autobuze. De fiecare dată mă întreb dacă au vândut suficient cât să-și asigure o pâine, acum pâinea nu mai costă 1 leu, dar bătrânele își vând legăturile de pătrunjel 2 la 1 leu. Și mă cuprinde tristețea și neliniștea gândindu-mă că poate în seara asta se vor culca nemâncate. Îmi amintesc atunci de bunica mea și mă gândesc ce norocoasă este avându-i pe părinții mei lângă ea. Are mâncare pe masă, lemne pt foc și pe cineva care să o ducă la medic în caz de nevoie. Ce trist că asigurarea unor necesități primare este în multe cazuri imposibilă pt bătrânii noștri fără ajutorul copiilor lor.
Mulți dintre ei se prăpădesc, pur și simplu dacă nu au pe cineva lângă ei. Așa s-a întâmplat cu socrii mei. Când ne-am căsătorit, eu și soțul am locuit în casa socrilor mei. Ne înțelegeam foarte bine, eram liniștiți și unii și alții, dar anul trecut în ianuarie soțul a murit. Am mai rămas câteva luni alături de dumnealor, dar a trebuit să mă mut în oraș cu fiul meu pentru a putea face terapie. Satul era departe de oraș, naveta ar fi costat mai mult decât chiria, plus timpul petrecut în autobuz care este stresant pentru copil. Au înțeles, știau că nepotul lor avea nevoie de ajutor, așa că nu s-au supărat. Vorbeam mereu la telefon și îi vizitam cât de des puteam. Din păcate, anul trecut, în octombrie s-au infectat cu covid. Nu au vrut să meargă la spital, le era teamă, s-au tratat acasă. S-au prăpădit unul după celălalt, la 2 zile distanță. Când am ajuns acolo, nu aveau nici căldură în cameră, nu desfundaseră coșurile iar după ce s-au îmbolnăvit, n-au mai putut. Părea o casă nelocuită, rămași singuri, încetaseră a se mai îngriji de sănătate sau de casă. Asta se întâmplă în țara noastră cu bătrânii care nu au un copil aproape. Mor! Mor flămânzi și înghețați de frig.
Comentariu beton!41
Foarte trist. Cutremurător.
Ai dreptate Mihai, aşa se vede şi de la mine.
Ce urmează sună a laudă, dar mi-o asum. Ai mei au 72 de primăveri fiecare şi sunt destul de în formă în ciuda problemelor de sănătate şi a multiplelor operații. Maică-mea se gândea la un moment dat să nu-şi mai coloreze părul (vişiniu). O întreb: „păi îți e greu s-o faci?”. „Nu, dar..” „Niciun dar, dacă nu ți-e greu colorează-l în continuare, că îți stă bine”. Amândoi (uneori şi amântrei) merg(em) la shopping. Taică-meu mai greu se lasă convins să-şi ia ceva, dar până la urmă se execută de gura noastră.
Fac des excursii în jurul oraşului şi de 3-4 ori pe an vin la mine, unde mergem în diverse locuri din apropiere de Tg Mureş.
Maică-mea merge în fiecare an cu prietena ei într-o excursie senior voyage prin țară, iar cu taică-meu se duc anual la mare (Mediterană, Egee..), de câteva ori am fost şi eu cu ei, inclusiv anul acesta în Egipt. Şi da, la excursiile în străinătate, ei sunt cam singurii „bătrâni” din charter..
Și taică-meu se lasă greu convins să meargă la șoping și să-și cumpere, dar când o face… să te ții nenică. Eu îmi iau blugi de la SH, el 2-3 perechi deodată de la Mall. 🙂
Oh, the same in Luxemburg ⭐️
Locuiesc in Franta. Ai dreptate 🙂 Aici batranii conduc cele mai scumpe masini(isi ofera cadou de iesit la pensie masina noua), sau isi cumpara un camping car la pensie si isi petrec timpul facand turul tarii/Europei. Sunt imbracati cu haine de firma, genti Michael Kors, merg la salon, sunt f bransati si in pas cu moda/tehnologia. Restaurantele sunt pline de ei, isi iau nepoteii in weekend si ii.plimba, ies, ii duc in vacante…ca sa nu mai vorbesc de cat sunt de sportivi si activi: in comuna in care traiesc avem 26 de asociatii pt seniori(gym, dans, tenis, mers pe jos, etc) finantate de primarie 🙂 Nu in ultimul rand, casele de batrani sunt amenajate adeseori in foste castele(cum e cazul in comuna mea), unde au personal medical, animatori, parc imens etc. Sa va povestesc si despre copii? Platim un euro pe zi masa de pranz, toate scolile au cantina si copiii au o masa calda asigurata zilnic: antreu, fel principal si desert( meniul e stabilit de nutritionisti, cu produse bio si locale, o zi vegana pe sapt, cu educarea gusturilor: li se gateste bucatarie internationala ca sa descopere savori diferite). 1 euro pe zi. La after school (care tine de primarie), in vacante au animatori care in functie de varsta fac activitati tematice cu copiii: fetita mea de 5 ani sapt asta are activitati in jurul calului, cu o vizita la un centru de echitatie maine. Li s-a adus copiilor un.ponei sapt asta la after school 🙂 Iarna merg la patinoar, parc de distractii, ii duc la zoo…iar cei mari de 8-11 ani au fost in stagiu de surf in sudul Frantei la Biarritz 🙂 Preturile sunt stabilite in functie de venituri pt ca toti copiii sa beneficieze de aceleasi conditii, de ex pt o tabara care pe noi ne costa 200 euro(pt ca avem plafonul cel mai ridicat), pe o familie cu venituri modeste o sa o coste 60 euro.Sa va mai spun ca in iunie primaria ii trimite cu scoala la piscina sa invete sa inoate si ca fac stagii de mers pe bicicleta? Da, ai dreptate…in Romania e bataie de joc iar copiii si batranii sunt ai nimanui. Pacat…aaaa si serviciile medicale sunt gratuite 🙂 am nascut, cu anestezisti, moase, am stat o sapt in maternitate, am avut conditii de hotel, camera individuala, baie, tv, meniu stabilit de seara cu preferintele mele si am platit zero lei, totul a fost platit de securitatea sociala si complementara de sanatate. Da, ca sa ai un stat puternic trebuie sa investesti in oameni. 🙂
Comentariu beton!34
Foarte trist. Cutremurător.si nu strica sa fi fost imperiu câteva sute de ani și sa ii fi exploatat pe alții, ca să îți permiti toate astea. Poate nu ați observat dar tarile care își permit asta sunt toate foste imperii. Franța a fost pana în anii 60 70 ținând sub ocupație Africa de Nord. Totul vine cu un cost.
Traiesc in Franta de 20 de ani. Bunica sotului meu are apartament intr-un cartier bun din Paris, apartament cumparat din banii ei de spalatoreasa si femeie de menaj. Socrii mei au reusit sa cumpere un apartament de aprox 100 mp la periferia Parisului, tot cartier bun. Din doua salarii de functionari la primarie. Noi mai avem 10 ani de platit credit dar vom reusi sa cumparam un apartament de 100 mp intr-un oras la 15km de Paris, cartier oarecum ok dar cam la limita. Din doua salarii de IT. Se poate vedea clar cum nivelul de viata se cam degradeaza si aici, nu numai in Romania. Poate ca exista inca batrani care traiesc decent astazi dar ei vor fi din ce in ce mai putini in viitorul apropiat. Pentru ca si resursele alea pe care imperiul le-a furat de la alte natii se cam termina.
In Paris, ca in orice oras din lume, exista cartierele centrale pe care le vizitam cand suntem turisti si cartiere marginase in care traiesc oamenii de rand. Ei, hainele si batranii si viata nu sunt chiar la fel.
Dar da, in general oamenii astia nu se sacrifica pentru ceilalti atat cat o fac romanii. Majoritatea se pun pe ei insisi in capul listei. De acolo cred ca vine zambetul si pofta de viata.
Bunica si mama dadeau intotdeauna ce aveau mai bun copiilor, apoi sotului si apoi luau si ele daca mai ramanea. Imi dau seama ca asa fac si eu dar ma opresc la copil :)))
Mi-a ramas in minte o scena dintr-un film (frantuzesc :))) O ea si un el pregateau micul dejun si ea, vazand ca mai ramasese o lingura de dulceata pe fundul borcanului , si-a facut o tartina si a mancat-o rapid inainte sa apara el. Bunica : “uite, nenorocita, a mancat-o ea in loc sa i-o dea la barbat “ o_O Uite asa a trait ea si asa am crescut eu si e uneori greu sa opresti pilotul automat.
Alta diferenta flagranta : casele si masinile. In Romania, fatadele pot fi darapanate sau netencuite dar in interior majoritatea au casa mobilata dupa ultima moda iar masina ultimul model. In Franta exista o lege care impune proprietarilor sa refaca fatada la fiecare 10 ani pentru a pastra esteticul orasului. Dar cand intri in casele lor, rar gasesti lux. De cele mai multe ori, strictul necesar si nu neaparat nou. Iar masina e aici considerata o cheltuiala necesara, un util in care se investesc cat mai putini bani cu putinta pentru ca oricum isi pierde 20% din valoare doar cand o scoti pe usa garajului de la reprezentanta. Romanii folosesc banii pentru casa, masina. Francezii ii folosesc pentru concedii, restaurante.
Pentru batranii singuri de aici, primaria trimite o data pe zi sau de doua ori (in functie de gradul de dependenta) o persoana care sa le faca mancare, curatenie, toaleta, sa le tina companie, sa ii duca la plimbare etc. La noi in tara nu cred ca va exista asa ceva intr-un viitor nici apropiat nici indepartat.
Comentariu beton!30
Și eu cred ca este o treabă de mentalitate, mai mult decât de bani. Si nu, nici mentalitatea asta nu e vina lor. De la comunism la perpetuat aceeași gândire din generație in generație. Da, ar putea statul (daca i-ar păsa vreun pic) să investească puțin in campanii care să ducă la îmbunatățirea sănătații populației – inclusiv mentală. Să fie promovat ca natural ieșitul, plimbatul, respiratul in parc si nu în autobuz.
Ai mei sunt tineri încă, 72 amândoi. Dar mama este grecoaică și are altă mentalitate. Ies să bea cafea in oraș, la cumpărături cu mașina, în parc pe jos, înconjoară Herăstrăul, se uită la Neflix, au homebank și plătesc cu telefonul, merg o dată pe an in Grecia dar cu autocarul pentru ca e obositor sa conducă. Au pensii amândoi si se descurcă dar nu speciale sau ceva. Iar multe dintre activități sunt fără bani sau gratis.
Pentru noi este încurajator că sunt veseli, se descurca, își găsesc activități si trăiesc frumos. Ba ma ajută si pe mine, mama cu mâncare, tata cu matematică (pe copii, nu că n-aș avea și eu nevoie) dar vin în vizită si pleacă, majoritatea timpului au programul lor.
Comentariu beton!21
Rockerii, mai ales ăia fierți pe metale extreme și motoare grele, nu pot fi bătrâni niciodată.
Comentariu beton!25
Asa e! Forever young 🙂
io-s fiert pe metale extreme si bicle usoare. Se pune?
@animaloo se pune, clar!
In UK am vazut batrani cu tatuaje si piercing-uri ce se deplasau pe scutere electrice. :)))
Sunt complet de acord ca o viata decenta necesita bani, dar cred ca si mai important este modul in care gandesti. Acei batrani pe care i-am vazut probabil ca au crescut ascultand melodii ale trupei The Beatles, au trait revolutia hippie si pe cea sexuala, eventual aveau 30 de ani pe vremea cand Freddie Mercury facea valuri in trupa Queen. Da, si in Romania puteai sa asculti The Beatles si Queen (tata este rocker), dar cred ca anii de cenzura, de conservatism social si disperarea asociata cu lipsurile au cauzat o aversiune fata de orice fel de schimbare, altfel nu-mi pot explica de ce exista categorii de oameni care plang dupa un regim totalitar si acum. Un exemplu concret este cat de des foloseste lumea transportul in comun in Ro vs in UK: in UK vad oameni cu cravate care merg la serviciu cu metroul; in Romania (ca tot vorbeam de perioade sumbre din istorie), masina este indicator al statutului social (ca de, nu orice sarak isi putea permite o Dacia 1300 pe vremuri, asta daca erai dispus sa astepti cel putin un an), care merg pana la magazinul din coltul strazii cu acea gramada de fiare.
Daca este sa dam la o parte problema banilor, mentalitatile imbacsite sunt a doua problema a locuitorilor din Romania, deoarece acestea nu sunt un specific exclusiv al populatiei varstnice, ci un fenomen ce poate fi intalnit si la adulti de 30 de ani. Eu sper ca deschiderea spre alte culturi sa mai elimine din aceasta trauma generationala, macar printre cei mai tineri dintre noi.
Comentariu beton!15
auzi. da pe cine nu uraste tara aia?
Pe șmecheri, pe hoți, pe corupți, pe ăia cu pensii speciale, pe analfabeții funcțional ajunși în functii de conducere… Mai zic?
Din câte am înțeles (n-am informații concrete), pe-aici pe unde învârt pedala pensia pentru un fost muncitor nu e mare. Dar găsesc derutantă informația asta, pentru că nu cred că toți pensionarii pe care îi văd in weekend pe biciclete prin pădure sau dimineața la cafenea au fost directori de bancă.
Și da, sunt toți, fără excepție, senini când merg pe stradă. Unii chiar zâmbesc când îi saluți.
În contrapartidă, astă-vară, înainte să vin în țară, am ieșit la cumpărături cu sor-mea, care i-a luat maică-mii niște haine într-o schemă de culori care ieșeau din stilul ei obișnuit.
Bineînțeles că atunci când le-a văzut a zis „da’ mă, mamă, astea-s de mine? Cum să ies în sat cu ele, ce-o să zică lumea?”
Am convins-o să le poarte, mai ales după ce și-a adus aminte cum se prezentau oamenii de vârsta ei când a fost în vizită la noi.
Comentariu beton!16
Asta cu carpele de pe ei e si nu prea relevanta.
Pe aici pe la mine oamenii ies din sort, slapi/tenesi/sandale si tricou doar la nunta/botez/ tribunal/ coparseu.
In schiiiimb, TOTI au echipament de sport de la Decathlon sau marci mai cu staif. Pentru ca TOTI ies dimineata si seara la trekking sau la biciclit.
De multe, multe ori m-am pacalit si eu si nevasta privind din spate cate un biciclist cu torsul si picioarele unui Armstrong (ceva mai bine lucrat la trapez) sau ale unei Kournikova pentru ca apoi vazandu-i din fata sa descoperim ca bateau tare in 70-75. Din spate insa nu pariai pe mai mult de 40-45. De unde si vorba aia cu liceul si muzeul.
Anyway, batranii aici sunt mai „fit” si evident mai sanatosi si in putere decat 80% din adultii de orice varsta din RO. Rad, zambesc, sunt calmi, binedispusi, iubesc natura si petrec timp zilnic la carciumile de cartier unde socializeaza, cu vecinii si prietenii, vad meciul, beau, mananca sau savureaza traditionalul cortado.
Eu am zis intotdeauna ca aleg tara unde ne mutam dupa cum arata/traiesc batranii locului, printre alte criterii.
Ori, Romania is no country for old men, sa zic asa.
No country for poor people. Asta in general.
Imi pare tare rău de copii, nu merită mizeriile ce li se bagă pe gât. Majoritatea celor în vârstă i-au votat în mod repetat – zic din nou RE-PE-TAT- pe cei de la putere, deci prin urmare simpatia mea ii include numai pe cei tineri, care n-au avut posibilitatea să aleagă, ei sunt complet nevinovați.
Da, e adevarat, dar istoria se sterge greu spre deloc din oameni.
Vorbind despre copii, aici copilul este liber sa aleaga, sa-si exprime parerea, sa emita judecati fara a fi pus la colt, a i se inchide gura, a nu fi luat in seama (sau a fi luat in deradere) sau mai rau.
‘Eu te-am facut eu te omor’ sau ‘ e mic si prost’ nu functioneaza aici si nu numai de frica repercursiunilor legii (Statul apara copii) ci de oprobiul si excluziunea taioasa la care te-ar condamna comunitatea (tot rezultatul politicii Statului, asumat de cetateni in relatiile sociale).
In rest da, poate sunt mai putini olimpici „la mate’ la 1000 de elevi, poate putini spre deloc stiu cand s-a nascut Ferdinand al V-lea sau Fiilip al II-lea si ce au facut mai exact pentru regat.
Dar stiu precis ce vor si ce nu vor fara sa se uite in ochii parintilor pentru aprobare sau confirmare.
Copiii educati asa se dezvolta in adulti cu caracter, vointa si initiativa.
Eu am o problemă cu mânuțele astea roșii pentru că ceva asemănător am scris ceva mai sus despre norvegieni și nu inteleg ce motiv ar fi pentru a încasa mânuțe roșii?
Cred că e fenomentul de negarea negației, cum ar veni: nu imi place ca nu e și in România la fel ca in textul tău. Mfine, poate am îmbătrânit eu
Am fost în vacanță la Madrid înainte de pandemie și am rămas foarte impresionată de „seniori”. Este deprimantă diferența dintre cei de acolo și oamenii mai în vârstă de la noi. Doar așa înțelegi cât de jos este nivelul de trai în România, cât de greu se descurcă și cât de mare este diferența de mentalitate. Nu cred că am mai văzut în alt oraș „seniori” așa de îngrijiți și cu așa chef de viață. Doamnele aranjate, machiate, ..si vorbesc de ieșit seara, nu în timpul zilei.
Mai adauga si oamenii cu handicap.
Ai dreptate , nu ti s-a parut deloc! Si in Franta aceeasi senzatie de batranete senina, relaxata, fara griji ( desi francezii se cam plang din orice)! Si poti sa adaugi lejer 10 ani la barsta pe care le-ai fi dat-o tu batranilor din Vest. Eu aunt medic, deci ii vad indeaproape. Cand am venit asta m-a șocat in primul rand: varsta reala fata de impresia pe care mi-o dadeau la orima vedere.
Exact acelasi aspect impecabil al persoanelor in varsta din Madrid m-a impresionat si pe mine. Si doamnele cu bijuterii superbe si haine deosebit de elegante. Culmea, tot in metrou am remarcat si eu.
Pe lângă felul în care se poartă statul, adaugă mentalitatea, s-a pomenit des mai sus „cum să mă mai îmbrac eu așa la vârsta mea”, „ce-mi mai trebuie mie”, „unde să mai merg eu”.
Mai sunt problemele de hobby-uri, mulți n-au și mai ales văd hobby-urile că lene.
Ok, unele sunt scumpe, dat altele nu.
Cărțile, de exemplu, sunt destul de scumpe, dar există biblioteci publice. În București cel puțin biblioteca metropolitană are 5-6 filiale în fiecare sector (Mihai, e una chiar in parcul bazilescu, la întrarea de pe bulevard, aia vis-a-vis de biserică, e o clădire mica pe stânga), e una inclusiv în ferentari, toate au și secțiune pt copii și există câte o filială pt copii în fiecare sector. Și sunt destul de bine asortate. Nu chiar cele mai noi noutăți, dar cărți apărute anul trecut puteți găsi. Pe probate și încercate. 🙂
Și aș putea pune pariu că există bibliotecă publică în majoritatea orașelor. Chiar și orășelul meu natal are. Nu mai are cinema, n-are nici măcar un mallișor sau zonă comercială, dar încă are bibliotecă publică.
Sau există tot felul de mentalități cu privire la hobby-uri.
Eu și maică-mea (67) am descoperit cărțile de colorat pt adulți și pictura pe numere. Mă declar vinovată pt ducerea propriei mame pe drumuri de pierzanie. 🙂 eu nu știu cum am nimerit acolo, dar mă bucur, ador pictura pe numere.
Ia întrebați voi adulții din jurul vostru, peste 35 de ani, ce părere au de cărtile de colorat pt adulți.
De acord, bibliotecile ar trebui sa fie un loc frecventat de vârstnicii noștri, dar din păcate lucrurile nu stau chiar așa, dimpotrivă. Unii motivează prin probleme cu văzul, ochelari de citit sunt nepotriviți, ba că se deplasează greu etc. Dar sunt si unii care nu au niciun fel de probleme si tot nu calcă pragul bibliotecilor…Eu bănuiesc că de vină e vanitatea, nu vor să fie văzuți drept săraki. Păcat, mare păcat…In alta ordine de idei, soluția cu cărțile de colorat e super, felicitări.
Eu fac acuş 35, mă tot gândeam să-mi iau una! O să fie foarte faină, sunt convinsă 😊
@Ametist, pictura pe numere e și mai mișto, pe cuvânt. Mie mi se pare relaxant.
Am primit super complimente pt picturile mele, ba chiar oferte de cumpărare și eu nu-s capabilă să trag cu pensula o linie dreaptă mai lungă de 10 cm. 🙂
Eu locuiesc în Paris, deci depinde de ce cartiere frecventezi, dar per total, da bătrânii francezi se țin bine, in forma și se respecta la haine și la restul. Poate și pentru că bătrânii de acum sunt cei din generația Mai ’68, când generația care avea pe atunci aveau 25-30 de ani (și deci au acum 75-80) au făcut greve și au schimbat cursul societății franceze cerând mai multe drepturi, printre care și mărirea salariilor minime, reforme în educație, libertății femeii și multe altele d’astea civice. Mulți studenți au fost cei care au manifestat atunci, dar și clasa muncitoare și cea intelectuală. Na, daca va mai întrebați de ce sunt francezii așa de mândri și vindicativi. Pentru că își apără (știu?) drepturile. Unii vor zice că nu mai e de actualitate, dar știm și noi cat de greu se schimbă o generație, așa că….
Cred ca toti am intalnit astfel de batrani prin alte tari, cu siguranta nu sunt exceptii, pentru ca ei asa sunt obisnuiti sa se imbrace si sa traiasca, asa sunt educati si isi pot permite sa aiba astfel de haine, pentru ca pensiile lor sunt in concordanta cu preturile, nu ca la noi. Pai batranii nostri, din pacate, din putinul pe care il primesc, dupa o viata de munca, abia reusesc sa isi plateasca medicamentele (unii nici asta nu isi permit) si intretinerea. 🙁 Mai vad, uneori, prin parc, cate un cuplu de batrani, acestia imbracati elegant si decent, tinandu-se de mana, cu o alura aristocrata, raman uitandu-ma nostalgic dupa ei, admirandu-le frumusetea aceea simpla care-mi aduce aminte de bunicii mei.
Tara asta ne iubeste pe toti, glia noastra ne-a acceptat/primit cu bratele deschise si a sperat ca ii vom fi crediciosi si o vom face mandra. Nu tara asta ne uraste, ci conducatorii ei, culmea, cu ajutorul nostru – de 32 ani incoace.
Am ajuns sa ne miram, sa ne bucuram, cand se intampla sau se fac lucruri care ar trebui sa fie normalul zilelor noastre (cand se asfalteaza/marcheaza o strada, cand avem apa calda/caldura, cand un om isi ofera ajutorul fara a cere ceva la schimb, cand un batran merge intr-o vacanta, cand un copil merge la o scoala cu toaleta in interior etc.), cu siguranta am fi socati la vederea unui batran imbracat cool – sau ne-am uita lung si am zice ca e venit din alta tara/lume.
Exact acelasi fenomen l-am observat si in Olanda. Dar in plus (sau poate la fel…) , am about ocazia sa locuiesc foarte aproape de un azil. Si cand spun „azil” nu ma refer al azilurile private din Ro care au clienti doar „fosti” cu conturile doldora ci clasicul azil la care are acces price muritor de rand cu o pensie normal… Credeti-ma ca nu mi-am crezut ochilor ce am vazut prin geamuri : cantine semana a restaurant de minim 3-4 stele , cu bucatari si ospatari parca coborati de pe micul ecran , cu salon de coafura/manichiura/pedichiura , cu sala de relaxare , cu camere individuale care arata mai bine decat camerele din multe pensiuni romanesti , dotate inclusiv cu echipamente necesare persoanelor cu dizabilitati. Si stau si ma-ntreb , oare de ce la noi persoanelor varstnice care au muncit cinstit o viata-ntreaga sunt condamnate sa traiasca intr-o saracie crancena , abia reusind sa supravietuiasca?
Este vorba de bani, în primul rând de bani. Mama a avut pensia 1650, medicamentele o costau 300, intretinerea,lumina,telefon, cablu- 450. Ca să supravietuiasca ii ramaneau fix 900. Ăștia 900 împărțit la 30 de zile , vin fix 30 de lei pe zi. Ce haine, ce branduri, ce creme si gimnastica sa mai facă. Ce dinti sa mai repare cu banii astia
00
la Paris am vazut o faza care la noi pare nebunie. Cand vroiam sa urcam intr-un autobuz, langa noi era si o persoana in carucuior cu rotile. Autobuzul fiind plin, am decis sa mai stam o tura, chiar daca eram cu 2 copii mici in dotare si sa ii permitem acelei persoane sa se suie in autobuz. Dar ea tot nu a avut loc. La un moment dat s-a dat jos soferul din autobuz, a coborat trapa pentru persoanele in scaun cu rotile si a venit sa faca ordine. A dat jos 4 persoane si ne-a bagat pe noi cu copiii si persoana in scaunul cu rotile in autobuz. Nimeni nu a comentat, totul era normal. Asa respect nu credeam sa vad, mai ales in Paris. Civilizatia este un termen total necunoscut in Romanica. :((
Da, aici au reguli : doua cărucioare depliate sau un carut și un scaun cu rotile. E ordine stabilită prin regulament, iar în caz de „litigiu” șoferul are dreptul să tranșeze. In sensul că pt a tranșa, are descrise varianta A, varianta B, varianta C. Daca nu,poliție. La fel e și cu deschisul geamurilor. Prioritate are cel care vrea să îl închidă. E scris sub geam. Sunt destui care fac scandal, dar în general e ok, se respecta.
In Spania m-a frapat si pe mine cat de bine se tin batranii. Spania are grija de batranii ei, asta e cultura: familiile ies cu parinti bunici la tapas si berica in fiecare seara. Doamnele in etate au parul facut, cercei frumosi in urechi, si esarfa de bun gust. Domnii in etate arata cum e descrierea de la metrou. Asta e normalitatea. In Bilbao am observat mai multi batrani la baruri seara decat tineri.
In Spania se obisnuieste ca familia sa aiba grija de batrani pana la sfarsit si mai putin sa fie trimisi la casele de batrani.
Batranii nostrii ajung prea bolnavi la pensie si sistemul nu-i ajuta deloc.
Astazi chiar m-am surprins urmarind 2 batranei – el schiopata si impingea carutul cu rotile unde statea ea cu un pachet de pampersi in brate.
Din pacate majoritatea sunt asa:(
Există două explicații pentru care politicienii urăsc românii;una dintre ele este foarte simplă:
majoritatea politicienilor sunt alogeni;se știe din vechi timpuri cât de mult ne.au ,,iubit”străinii de.a lungul timpului.
A doua face parte din zona ocultă și pentru a nu risca cenzurarea acestui comentariu, nu îl voi scrie.
P.S.
Ultimul președinte român a fost Nicolae Ceaușescu.
Eu mai am relativ puțin până la pensie (am 57 ani), dar cât mai pot sta la computer, nu vreau să-mi abandonez mica mea afacere.
Până atunci Andrei o sa crească (face 14 ani luna viitoare), din câte îl cunosc și din ce spune el, nu o să rămână în țară. Cred că o să se descurce (face de mic cursuri de engleza britanică și informatică, cele două pasiuni ale lui). Încercăm să-i oferim cât mai multe puncte forte pentru atunci când va intra pe piața muncii sau va avea propria afacere.
Din mica mea afacere și din pensia de handicap a soției, din ce mai avem noi, ne vom descurca binișor cu banii, cred și sper (dacă nu ajungem să ne îmbolnăvim).
Din păcate știm ambii ce înseamnă să ajungi într-un spital la noi, dar asta e, cum se descurcă alții, ne descurcăm și noi.
Gandeste-te doar la ce facea marea majoritate a romanilor in primavara lui ’68 si ai raspunsul la intrebarea ta. BTW am 64 si platesc doar cu telefonul. Generatia celor nascuti in anii ’50 care au si scoala, si care au avut norocul/taria sa nu cedeze dupa ’90, sunt cel putin la nivelul celor de dincolo. In plus mai au si cultura care lipseste mai nou unor intregi generatii. Noi am prins anii ’60 in splendoarea lor. Din pacate „clasa muncitoare” a pierdut tot dupa revolutie, locuri de munca, demnitate, viitor…
Bruxelles, de peste 20 de ani: mai ales sambata si duminica toti pensionarii isi iau café -croissant la cafenea, ca sa socializeze, daca e si cald prefera pe terase, sa priveasca lumea. Hainele nu au varsta aici, fiecare poarta ceea ce-i place, in ce se simte bine! Aici nu exista „gura lumii”. M-am pensionat de curand si ne intoarce in tara in ultimul sfert de veac ramas, asa am luat decizia dupa ce ne-am consultat si cu copiii. Am 65 de ani si port ce-mi place, am numai haine in culori pastel, negrul e pentru tineri (sic!) nu port palarie sau – thuamnefereste- batic, nu merg la biserica, un jeans si-un tricou este tinuta mea normala. je m’en fous totalement degura lumii :-), vestul si-a pus amprenta pe mine definitiv, nu am decat o viata si asta TREBUIE TRAITA FRUMOS!
Am lucrat 4 ani in Italia intr un hotel aproape de plaja..am lucrat cu italieni, nemti, rusi, englezi, dar predominant au fost italieni, veneau pe timp de vara si stateau cel putin 2 sapt, oameni in varsta, cupluri in varsta sau chiar singuri..dar Doamne in primul an eu am avut un soc cand am vazut femei de 70 de ani f cochete, aranjate si culmea, foarte sociabile, pline de viata; femei care se trezeau cu noaptea in cap sa mearga la plaja, inchiriau biciclete si mergeau cu bicicletele in detrimentul masinii, shopping aproape in fiecare zi..si nu mai zic cat de primitori erau cu noi, angajatii, f dornici sa discute cu noi, curiosi de cultura noastra( majoritatea eram romani), de istoria noastra, si aproape in fiecare zi lasau si spaga, de la 5 la 15-20 euro.. tin minte ca o „batranica” care venea cu sotul ei in fiecare an, si stateau toata luna August( cand preturile sunt ceva de groaza) , mi a zis ca ei au lucrat toata viata, le au asigurat si copiilor un start bun in viata, iar acum e randul lor sa se bucure de viata, practic pensia lor, care oricum nu se compara cu cea din Romania o folosesc pentru vacante,haine, mancare buna …tot ceea ce nu au facut cand erau tineri, pt ca ei sunt f axati pe munca.
In schimb sa ma fereasca sfantu de nemti, rusi, tineri sau batrani, femei sau barbati, nu conteaza.. f murdari, betivi, haotici, scandalagii..
Mama mea e trăiește în România, are 72 de ani, ne îmbrăcăm de la aceleași firme și acum mi-e ciudă pe mine că ea e mai slabă😅
Folosim același tip de MacBook, același iPhone, eu sunt profesoară în Japonia, iar mama e pensionară (și nu, nu-i plătesc eu nimic).
Poate nu stau destul de mult în România, dar a început și societatea noastră să se bucure de viață.
De ce sa te miri ca batranii unei tari traite-n comunism (vorbesc de aproape toata viata lor, a batranilor nostri) sunt altfel decat batranii unei tari pana si ca Spania (care o fi ea cu Puerta del Sol, da’ si-a avut partea ei de totalitarism)? Ca nu incape comparatie. Cum nu incape comparatie intre faptul ca noi consideram acceptabil sa traim in blocurile astea ( si mai si cumparam) si ei probabil ca traiesc in case aerisite.
Nu stiu daca tara asta isi uraste batranii si copiii, dar cred ca cei mai invatati cu ura sunt batranii nostri…
Buna ziua
Putem semna o petiție pentru o viață mai bună pentru seniorii nostri:
https://seniorinet.ro/semneaza-pentru-carta-alba/
Buna, vin si eu nu marturia mea din 3 tari in care am trait/traiesc.
Si totusi nu sta totul in bani, ci in mentalitate.
In Italia nu au nu stiu ce pensii, insa pensionarii rup salile de dans de „liscio”, adica localuri unde se danseaza dimineata la pranz si seara vals, polka, mazurka etc.
Eu am cantat intr-una din astea si nici nu aveam timp sa pun fundul pe un scaun, ca trebuia sa reincepem, iar ei de-abia asteptau. Si faceau roata-roata intr-o sala de marimea cam a unei sali de sport. Odata am incercat si eu cu sotul sa dansam un vals facand ocolul salii aleia si, desi eram si noi destul de „balerini”, ne-a luat cu ameteala.
Ei pusi la patru ace, doamnele coafate si rujate, nu aveau ameteli, doar chef de dans. Se consuma doar bauturi racoritoare in aceste localuri (cauta „balera” pe google si vezi imagini).
Si nu ajungi la pensie ca sa dansezi. In timpul fascismului au fost infiintate niste cluburi numite „dopolavoro” (dupa munca). Un fel de „after school” al clasei muncitoare. Si cu caderea fascismului, au continuat sa existe. Acolo se joaca carti, bile (bocce), dar se si danseaza dansuri cu coregrafie de grup. Apoi au aparut salile de lationamericana.
Referitor la Spania, asa e. Au bucatarii acasa, dar cred ca tin bibelouri pe aragaz. Viata lor se petrece „en la calle”, cu berica si tapita, micul dejun la bar. Sunt un popor foarte relaxat si pentru ei singurul lucru care ii poate intrista e disparitia soarelui, dar nici ploaia nu-i tine in casa.
Odata le-am servit pe niste spaniole cu salata de vinete si m-au intrebat cum se face. Cand am ajuns la faza „se amesteca la fel ca maioneza”, cea mai MARE mi-a tras o ochiada de tipul: „ah, pentru ca maioneza se poate face acasa?”
Iar tu, daca mai zici ca ala la 70 de ani e batran, iti arat niste tanti spaniole care fac sa dispara toate pipitele de la noi. Nu au haine de pe vremea lui Franco, ci, cand a cazut Franco, si-au cumparat cu cateva pesetas intregi condominii si acum traiesc din chirii. Haine firmate, asortate la minimumul accesoriu, unghii par, machiaj, sprancene tatuate, creme…
Unele au si pensie de casnica de pe vremea dictatorului, 500 de euro.
A treia tara in care am nimerit, din pacate, e cea in care m-am nascut, Romania asta… In care o batrana de 83 de ani isi fractureaza soldul, merge la urgente si doctorul ii urla in fata „Vrei sa moooori? Cum sa te operez? Du-te acasa. Dar semneaza ca-ti asumi riscurile. Inclusiv sa mori”.
Mama anul trecut.
Apoi, prin prieteni si CU SPAGA, altul a operat-o. Dar i-a pus o proteza fara protectie de ceramica, are fier pe os si iti poti imagina ce dureri are. Probabil luata si aia de pe la vreun mort.
As incheia zicand ca nu tara trebuie sa te respecte. Tara, statul suntem tot noi. Noi alegem si cine sa ne reprezinte, noi alegem si sa fim tratati ca niste carpe de aia carora le infundam banii in buzunare.
Danemarca: bătrânii folosesc intens bicicletele și mașinile (e amuzant să vezi ce haos se creează în parcarea unui supermarket când o bătrânică face zece manevre, dar toți au rabdare, își zâmbesc frumos, ba chiar se invită unul pe altul… și nu claxonează nimeni). Bătrânii se organizează în tot felul de cluburi: de alergat (îi vezi cu zecile), croșetat, caiac, coruri etc. Tot ei sunt sufletul și inima căminelor culturale sătești (da, aici există și sunt foarte active, se pune mare accent pe spiritul comunitar). Bătrânii singuri sunt vizitați de 2-3 ori pe săptămână de o angajată a primariei: îi verifică dacă își iau medicamentele, le mai fac o baie celor neputincioși, le spală hainele etc. Am întrebat un danez cum se explică toate astea. Răspunsul lui? „Ei au avut grijă de noi, acum e rândul nostru să avem grijă de ei”. Poftim mentalitate!
Bună ziua ! Un singur dezacord cu dvs ; România nu și urăște bătrânii! Politicienii ce sunt la conducere o fac ; pe ei cine I a ales ? Cei vârstnici sunt cei mai prezenți la vot ; dacă veți dialoga cu ei veți vedea și cine pe cine urăște de fapt ! Q.e.d !
Cei care au muncit înainte de 1989 ,aveau salarii decente si contributia nu era mai mica decat acum. Dar pensia este una mizerabila în jur de 1000-1500 lei. Ce poti face cu acesti bani? Diferenta este ca cei care ies acum la pensie ,beneficiaza de o pensie putin peste 2000 lei ( ma refer la batrani) Am peste 70 ani si am lucrat în contabilitate. Pensia, 1275 lei dupa 30 ani în campul muncii. Sa fii batran în Romania😥😭 abia astepti sa pleci definitiv( dar nu în alta tara). Ce poate fi mai trist?
Locuiesc in o zonă a Spaniei unde vin foarte mulți bătrâni, datorita climei calde pe tot parcursul anului, pot sa confirm ca este adevărat ce ai scris.
Pe de altă parte, statul român nu face nimic pentru a ajuta persoanele in vârstă cu un venit mic , pentru persoanele cu dizabilități, pentru copii. De aceea am emigrat la frageda vârstă de aproape 50 ani, sa mai am o șansă la bătrânețe 😃
Problema este ca bătrânii noștri nu sunt învățați sa trăiască frumos ptr ca au tras la jug toată viata și nu au o pensie decenta,și in Belgia la fel ,bătrâni la terasa ,la plimbare ,la dans se vad ca nu au muncit ca robii toată viata!! Asta I viata, sper sa apuc sa trăiesc și eu asa cum îmi doresc doar ca nu mai am sănătate.
Exact aceeași senzație am trăit-o la Valencia. Erau pline orașul, plaja, parcurile de oameni în vârstă, frumos îmbrăcați, senini, bine întreținuți, veseli. Comparația cu vârstnicii români e tristă…
Eu nu sunt foarte bătrână,la 60 lucrez ture de 12 ore, inclusiv de noapte,platesc 95 la sută cu telefonul,am carduri de fidelitate in telefon,ascult Dance fm si Extravaganza radio. Acum cred că depinde si de mentalitate. Dar da, guvernul asta de kkt își urăște poporul,care până la urmă i-a pus unde sunt,din păcate si isi iau banii de la cei pe care îi urăsc. Nu mă miră că pleacă tinerii care,din păcate nu au viață ușoară nici afară,dar oricum mai bună
Locuiesc in Spania de multi ani…in parte ai dreptate,dar ai si alta fata a Spaniei,ai si saraci ,ai si persoane in varsta care nu stiu sa foloseasca o cartela de banca sau un smartphone…si crede-ma sunt foarte multi.
Adevărat tot ce spuneți, dar, pe lângă asta , hai sa ne gândim și la mentalitatea copiilor. Care așteaptă să le ia tata casa, mașină și să le asigure bani de studii și un trai de lux. Doamne ferește să își dorească o croaziera cu banii aia! Sau vizite la coafor! Ce le mai trebuie babacilor? Ei și-au trăit traiul! Câți copii ați văzut că sunt ajutați de copii? Că primesc de Crăciun o excursie? Hai sa privim și la noi, nu doar la ei!
Spirit de observație bun!
Dacă eu am 65 ani, mă îmbrac cu ceea ce-mi cos eu,folosesc laptopul și Iphone-ul cu dexteritate ( online facturi,cumpărături) cu pensia de 1500 lei după 33 ani de muncă, trebuie să mai lucrez part-time , că stau și în chirie… sunt și am fost totdeauna fan rock sau pop, blues, filme bune.. Cred că faptul că am iubit limba engleză de copil, am învățat-o cu plăcere, m-a ajutat să pot citi și “altceva” decât era voie în comunism. Și apropo, m-am născut într-un oraș mare, rude de la țară nu prea am avut. Cititul te formează, cred cu tărie.
Am cunoscut și eu o familie de olandezi de vreo 75 ani, in camping, in Grecia. Ajunseseră acolo cu rulota trasa de masina, erau vioi și zâmbitori. In fiecare zi plecau la plimbare cu bicicletele, nu cu mașina. Am eu o bănuială, că în țările unde asistenta sociala este eficienta, bătrânii trăiesc mai mult, dar nu din primul motiv care îți vine in minte. La noi, teoria de rahat este că după 50 ani viața ta s-a dus, iar ce bani mai ai, sa-i pui deoparte pentru înmormântare sau să-i dai copiilor, sa meargă ei, saracii. O prietenă, o viață întreagă a stat acasă și a mâncat împreună cu soțul ei doar la maxima economie, ca sa-i dea fiului banii. El mergea, săracul, la.ski in Elveția. Ea, biata, zicea: lasă, draga, că după ce nu mai au copiii nevoie de noi o sa mergem și noi in concediu. La 54 ani, soțul ei a făcut infarct și a murit.
Ce ar trebui sa înțeleg din asta altceva decât că bătrânii ar trebui să își trăiască viața și să își vadă de sănătate nu numai cu pumnul de medicamente? Opinia mea.
De cele mai multe ori la bătrânii noștri nu e doar despre sărăcie. Mult este despre mentalitate. Mă bucur enorm ca ai mei au ales să se bucure în sfârșit de munca lor și au înțeles ca renovatul a ceva prin casă poate să aștepte și ca merita și ei să iasă câteva zile pe undeva. Nu au pensii enorme, drămuiesc banii și pun deoparte, făcând planuri. În 2023 au hotărât ca merg să se plimbe cu banii strânși ca baia poate să mai aștepte renovarea. Pe de altă parte au vecini/ foști colegi de muncă cu venituri mai consistente decât ale lor care nu au mai ieșit din oraș decât dacă au avut treabă la vreo instituție din capitală județului și cărora li se pare blasfemie să cheltuiască bani pe bucuria sufletului lor. Până la urmă fericirea e o alegere și mulți bătrâni ( și când spun bătrâni mă refer la oameni de toate vârstele) aleg să fie nefericiți. Merg des în excursii organizate și în fiecare văd oameni care au plătit ca să meargă și tot ce văd ei în excursie sunt lucrurile care nu sunt perfecte, nimic din ce bucură majoritatea pe ei îi lasă reci, efectiv vin ca să comenteze ca aia e aiurea, ca ăla de ce rade, ca de ce nu a vorbit ghidul mai mult, ca nu am văzut nu știu ce obiectiv, dar la ce e de văzut întreabă cat se mai stă, etc. așa ca până nu se schimbă mentalitățile nu prea o să vedem bătrâni ca afară și o să vedem mulți bătrâni tineri. Hai să avem un an nou cu bucurii și așa cum ni-l dorim să fie