Încurajat de nesperatul succes și de modul în care ieri ați achiesat profund la Întrebarea Zilei, revin azi cu, evident, noua întrebare a zilei:
👉 Sarmale în foi de varză sau sarmale în frunze de viță de vie?
P.S. Stați liniștiți, dacă devine rubrică permanentă n-o să fie doar cu întrebări d-astea culinare. Am eu o perioadă mai dificilă zilele astea, că trebuie să mă readaptez la meniul de dietă, dar trece. Sper.
Dacă tot mă întrebi, îți spun că n-are sens. Varză all the way! Un fel de Wakanda forever.
Comentariu beton!50
Sarmale in foi de varza.
Comentariu beton!20
Aici nu pot alege… Îmi plac amândouă, deși, daca trebuie sa respect regula jocului… As merge pe sarmale in foi de viță.
Pune și tu întrebări mai dificile. Gen: blonda sau brună? Fiecare cu ce înțelege…
@Claudiu ce rasist! Ce ai cu negrele?
Varza!
Varză!!! Și afumătură! Nu se poate altfel!
Comentariu beton!13
Pentru mine cele mai bune mi se par in foi de ștevie,am mîncat prima oara în Serbia și mi s-au părut senzaționale
Varză.
Ca o completare, în loc de ardei umpluţi, încercaţi gogoşari umpluţi. Nu veţi regreta.
Comentariu beton!19
Varză și aia doar murata de mine
Foi de vita doar odată pe an în primăvara când sunt ele proaspete – dar nu e obligatoriu( nu am mai făcut de 2 ani)
Varză murată. La clătite au câștigat cele cu dulceață?
Dadada m-am uitat astăzi
Foie de varza, bineinteles. Aici in Levant foile de vita se umplu cu orez, si e o mincare traditionala.
În foi de varză ușor murate cu mult orez și o combinație de carne de vită și porc de 2:1.
Cu foi de viță nu mănânc deloc, deoarece nu îmi place gustul frunzei.
Varză! Obligatoriu murată! Și cu afumătură, ferească sfântul Dumnezeu de altceva!
Greu va fi zilele astea cu așa întrebări…
Dar va fi și oareșce top de răspunsuri la un oarecare moment final? Câștigăm ceva? O excursie culinară sau o masă în oraș sau știu eu? 😂😁
Comentariu beton!20
In foi de varză murată, clar.
Am mâncat însă sarmale in foi de praz, au fost demențiale.
Am zis ,dar o mai zic odată pe aici:de viță-de-vie, numai pentru efortul și migala de a le împacheta și sunt de impresionat rudele alea bune,cu ștaif. De varză, nu zic nu,dar le fac oricând, nu numai la Crăciun.
Varza… sarmale in foi de varza
Obligatoriu în varză murată, alături de mamaligă, cârnați prăjiți, smântână și ardei iute! Așa, ca la dietă.
Sarmale în frunze de viță cu siguranță! 😋
Intercalate, în straturi.
Varză forever. Îmi pică greu, dar mănânc foarte rar să nu crăp. Măcar din când în când, că prea-mi plac.
Neaparat varza murata si ceva afumatura pe langa.
Foi de varză.
În frunze de gulioare a încercat cineva?? Eu da… Chestie de gust și de interpretare..
Fac sarmale de maxim patru ori pe an. Cu varză, de regulă, doar de Paști cu frunze de viță.
@Ilenutza, nu înțeleg de ce, absolut toate comentariile tale intră la moderare. Am încercat să mă prind unde e problema, dar nu reușesc să-i dau de cap. Vrei să mă ajuți să rezolvăm asta? Încearcă să schimbi adresa de email și să trimiți două comentarii la interval de câteva minute unul de celălalt. Primul va intra la moderare, că așa e de fiecare dată la un comentator nou, dar al doilea ar trebui să nu mai intre. Mă ajuți să te ajut?
Încerc.
Și ăsta s-a dus tot la moderare.
Acum al doilea mesaj.
@Ilenutza, n-ai schimbat adresa de email, dar între timp cred c-am rezolvat eu problema. Acum nu ți-a mai intrat la moderare.
Ultimele două comentarii sunt de pe altă adresă de email. Ca și acesta. Am remarcat de ceva vreme că ceva nu-i în regulă. După ce editam un comentariu, nu mai aveam opțiunea de a-l mai putea edita în cele 4-5 minute.
În foi de varză de Bruxelles. 😁
Sunt bune la dieta 😂
dahhh….de varza murata, cu afumatura printre ele, si un rand de ciupercute intre straturi, cu mamaliga fierbinte si ardei iute murat….hai ca deja imi ploua in gura…ahh si la desert clatite cu dulceata de visine….muuulta dulceata
Vai de capul meu, acum imi e foame.
Hmmm, nu mānânc sarmale. Chiar îi ziceam fiului meu sā mānânce d-astea cât mai trāieste bunicā-sa sau sā-si gāseascā o mândrā care sā-i facā. Nu am nici timp, nici rābdare.
Cu varza daca nu e vita de vie. Dar cele in vita de vie sa fie musai cu smantana. E mai greu de ales la sarmale decat la clatite😁
Varză! De la butoi (de unde scoți și o mare sticlă de moare, să fie la frigider, pentru dureri de cap 😁)
Viță de vie. Frunza, nu trupa. Aș adăuga să fie musai în oală de lut, la cuptor vechi de cărămidă. Cer prea mult? 😀
Cred ca da! Sau ma rog, depinde unde locuiesti. Probabil mai sunt zone in care se mai gasesc astfel de oale/cuptoare… Cred ca sunt senzationale sarmelele alea! Nu am mancat niciodata, dar tare imi doresc.
Astazi – in foi de varza. Cele in foi de vita – NUMAI cele pe care le facea bunica-mea! Care din pacate nu mai e, deci ramanem la sarmalele in foi de varza. Murata bine si cu afumatura, evident !
Obligatoriu varză murată, afumătură, mămăligă cu smântânâ și ardei iute copt. 🤤🥘🥓🤤
Ambele
Cred ca vita, desi cu varza mananc mai des.
Frunze de viță de vie!
Oricâte sarmale in foi de varză murată se fac in familie, cele in viță de vie rulz them all! Cu nişte smântână d-aia serioasă nu din acelea intrate la dietă. 😄
Varza murata. Pentru mine nu exista cu altceva.
Sarmale in foi de varza! Dar… ca intotdeauna exista un dar… sarmale cum le gatea mama nu voi mai savura niciodata! 😊
Varza forever 💪
In foi de varza, intotdeauna
In foi de vita, cu sos de rosii , servite cu smantana
total de acord, idem si la mine:)
Cu varză, mai mult, dar îmi plac și cele cu viță de vie. Numa’ bine că vin Moșii de toamnă și am în plan o strachină mare de sarmale cu varză. Bălesc la ea din august când erau 39 de grade în București… ce să faci, cu pofta omului nu te pui. Dar cu nițică afumătură și carne de porc cât să îi dea gust, ies belea!
Of, io îs la cură și ție îți arde de sarmale și clătite! Viața e grele…
Varză! Din celelalte mănânc doar carnea 😁
1. Viță
2. Tei (o dată pe an, în jur de 1 mai)
3. Varză murată
4. Varză dulce
5. Sfeclă
6. Ștevie
7. Fasole
Simt că am uitat un fel de frunze ….
Pănuși de porumb? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!17
8. Frunze de hrean
Frunze de ananas…
Comentariu beton!17
De cocotier nu vreti???
Ia uite-te…
De hrean!
Hrean.
– Leuștean
– Loboda
Categoric, varza!
Nu am cum sa raspund la aceasta intrebare :))
Inclin usor catre varza pentru ca cele in foi de vita nu-mi ies si pentru ca sarbatori de iarna. Cand simt mirosul de sarmale in varza simt automat si miros de zapada si brazi.
Nu mai vine iarna asta mai repede!
Oare de ce oamenii își doresc să vină mai repede nașpareliile? Io mă mulțumesc cu frigul și zăpada la ălea 2 săptămâni de ski.
@AleBlaga oare de ce oamenii isi doresc sa vina canicula aia oribila mai repede si sa se termine cat mai tarziu? Ma multumesc cu caldura lesinatoare 3 zile pentru o balaceala :p
Varza sau vita de vie? Ciocolata sau dulceata?
Ieri nu am putut alege, dar azi e simplu: întotdeauna varza!!😊
Iti raspund si aici. Varzaaa 🙂
Foi de vita…cu iaurt!😏
Varza rulz. În foi de viță doar primăvara, când sunt foile fragede.
Da, frunzele de hrean.
La sfecla intra și mangoldul? Că sunt cele mai bune
Uite o idee bună. Întotdeauna m-am întrebat la ce folosește și buruiana asta, mangold. Mmm, se procedează la fel cu varza?
Sarmale in foi de viță. Cu iaurt. De departe
Sarmale în foi de varză după cele în foi de viță.
Varza all the way!
Sarmale în frunză de viţă sau foi de varză?
Mașină nouă sau second-hand?
Să ţin sau nu dietă (aici răspunsul e evident, la ce ne-ai scris / pozat în ultimele 3 săptămâni ).
Un articol de la Iulia, unul de la Edelweiss, „Ce am mai citit? ” (maxim 3-4 articole, scrise de alții ), și uite așa îți faci tu blog pe banii noștri.
A, am uitat, mai spui 2 vorbe la un blog – adică filmezi pe Suzana și lustra aia fancy.
Păi bine, așa ne-a fost vorba, pe banii cui pleci tu în Europa și în ţară ?
Până și Suzana și Vasile au scris conținut de calitate mai mult decât tine. 😁.
Serios vorbind, ambele, dar pe primul loc sunt sarmalele un foi de varză, cu mămăliguță și ardei iute și cu un pic de afumătură, mmmm…
Comentariu beton!17
Stai mah nu aflashi ca are bani de la aia cu vaxinurile?
Sarmale in foi de varza, celelalte nu exista pentru mine
In foi de vita mi se par mult mai fine 🙂 decât in varză. In frunze de ștevie sunt și mai și!♥️
Cu varză acră. Fierte/coapte în oală de tuci la cuptor 2-3 ore.
Vaaaaaarzaaaaa
Varza pentru ca, preponderent, e pe toate gardurile la o nevoie de o … sarma. Vita de vie gasesti in primavera sa fie ceva bun.
Viță !
Unde e excelu’ cu scoru’ ?
Cineva are poftă de sarmale! 🤭
Sarmale învelite intr-o bucata de șoric, apoi împachetate în frunză de varza murată, reteta lui Jean Constantin
Varza
Ps: nu merge sa adaugi poll la aceste articole? Sa vedem si noi ce parere are majoritatea
Sarmalele in foi de varză sunt potrivite pentru anotimpul rece, vara când e caniculă prefer clar sarmalele in foi de viță, cu carne mai puțin grasă, eventual și fără carne… Nu e cazul de „una sau alta”, ci „și una și alta”…..Da’ la timpul lor…
Cum merge cu dieta? Asta ar fi o întrebare mai interesantă…Țin pumnii.
Prefer sarmale în foi de varză. Yumy 🙂
Anytime, anywhere varza!
Varză
Sarmale in foi de varză. Dar neapărat varza murată.
Varza!!!
Varză murată,smântână și cîrnaț afumat făcut de soțul din dotare. In oală de lut și fierte o veșnicie.
Doar o dată le-am băgat în curte la cuptorul de lemne și mi sa stricat oala😭 Nici un bai că am primit alta😅doar că acum facem doar pe aragaz.
Aaaaa ieri la clătite au cîștigat cele cu dulceață 😛
Varza murată e cireașa de pe sarmale, indiferent ca sunt de post/cu carne, cu sau fără afumături. Sa fie multe, eventual gătite de altii🙃.
Salutări la toată lumea , ieri nu m-am băgat că imi plăceau la fel de mult ambele variante, dar azi sigur imi plac sarmalele cu varză dulce 🙃
Varza clar,eventual facute si cu bucatele de slaninuta.
Daaaar bag si dalealalte cu iaurt.
Bafta cu dieta !…se vede ca ai ganduri chinuitoare.
La noi se gătea pe sezoane. Primavara când apăreau frunzele de vie făcea mama sarmale cu ele. Vara făcea sarmale cu varza dulce și rosii sau bulion. În rest sarmale cu varza acra.
Eu am cam eliminat frunzele de vita și varza dulce dar asta nu înseamnă că nu le mănânc cu pofta când fac. Sigur cele cu varza acra dețin locul 1 pentru ca sunt mai la îndemână de făcut. Toate felurile sunt bune, nu refuz niciunul.
Oricum mi-e o foame acum de as manca orice fel de sarmale, indiferent de frunze. Salivez!
Varză 🙂
Mama face și în foi de dragavei 😌
Dragavei adică frunze de ștevie creață sau cum îi zicea bunica, limba boului. 😀
Da , eu de dragavei îl știu 😀 bun bun
-sarmale?
– da!
– de care?
– multe!
Comentariu beton!19
offff
si am asteptat/cautat comentariu tau sperand la foi de vita cum credeam ca imi plac mie, dar nu m-ai dezamagit: raspunsul corect este intradevar: multe.
Pot fi si cu carne si cu ciuperci (unii ar plusa si la stafide dar vorbim de sarmale totusi).
ombun, foaie de viță oldăuei, da’ alea îndesate, mici ca putza de furnică, alea care-ți trisnesc între măsele de îndesate ce-s; și musai în oală de lut!
Varză, normal 🙄
Varza murata. Merg si cele in foi de vita,dar mai rar.
Varza all the way!
@MV: B0$$, fă ceva și pune-un chestionar, data viitoare, la sfârșitul articolelor de acest gen. Să votăm și noi dacă tot mâncăm cu burțile goale. 😀
O să pun ceva, dar nu știu ce. Că plugin-ul pentru poll afectează blogul rău de tot. Mă mai gândesc la o soluție, că și mie îmi pare rău să nu cunantific în vreun fel răspunsurile astea mișto.
@MV: nasol. 🙁
Răspunsuri de viță sau varză?
@Peredhil: de ambele, separat, dar împreună. 😀
Nici una nici alta, după umila părere sarmalele sunt un preparat culinar total nereușit așa că învelișul nu prea mai contează🧐
Noroc că ești în minoritate absolută.
Probabil traume din copilărie, nu am probleme cu nici un ingredient luat individual 🙈
@CitizenDaniel: musai să meri la psiholog. 100%.
Sarmale in foi de varza
Cu varză, fierte în vin și bulion. Am mâncat prin Ardeal așa. Obligatoriu cu un boț de smântână și mămăligă din mălai mai grosier, tăiată cu ața.
Haidi bre, varză de aici pân’ la gară! Io învățai la școală la ora de desen că frunza de viță e ceva obiect vestimentar!
Comentariu beton!15
Ai fost la „Capra cu trei iezi” și ai văzut cum mănâncă „lupul” sarmalele la pomană?
Nu cred că frunze de ied e considerat răspuns valid.
Foi de varza, categoric
Nu contează. Sarmale să fie! 💪😁
Foi de vita!
Foarte grea alegere. Pentru că fac mai des în foi de varză, să zicem că le prefer.
Poftă bună!
În frunze de salcâm sau mărar…..
Dar, optez pentru cele în frunze de viță.
Varza tot timpul… nu eu, sarmalele 🙂 si astea culinare sunt super OK 🙂
Ieri am mâncat sarmale, in foi de varză, dar citind comentariile am așa o pofta de mămăligă…
Sarmale in foi de varza!
foi de varza, clar!!
altfel de sarmale nu exista, sau se numesc altfel, dar nu sarmale
nici nu stiu de ce pui astfel de intrebari, sincer
Măi… Cum să-ți spun… De varză! 😂 Au gustul lor și alea in foi de viță, iar dacă ai și o țuică bună înainte, merge. Dar parcă tot alea cu varză sunt mai bune. E ca povestea dintre pulpe superioare și ciocanele. Ciocănelele sunt mâncabile, dar sunt preferate doar de începători, ca să zic așa. Cine e la alt nivel, înțelege mofturile, dar alege pulpe superioare. Acu’ nu mai știu cu „țuică bună”, pentru că mă gândesc să nu fie pe aici fani friptură de kale, care trântesc cu nădejde halba de smoothie de corcodușe și goji, strâmbând din nas la pomenirea numitei licori de prună. Aidi pa!
În viţă de vie – cu iaurt
Ca sa parafrazez un clasic in viata, ambele in p@#$ mea!
https://youtu.be/vZkPVufSZKc
În frunze de viță. Sau de ştevie.
Dar la o adică merg de oricare fel, ca în bancul cu Bulă:
Luni: ce-avem de mâncare? Sarmale, yeeeeey!
Marți: ce-avem de mâncare? Sarmale, yeeeey!
Miercuri: ce-avem de mâncare? Sarmale, yeeey!
Joi: ce-avem de mâncare? Sarmale, yeey!
Vineri: ce-avem de mâncare? Sarmale, yey!
Sâmbătă: ce-avem de mâncare? Sarmale, ok!
Duminică: ce-avem de mâncare? Sarmale, off..
Luni: ce-avem de mâncare? Sarmale, yeeeeey!
Varză, forever și punct. Cu tot dichisul, fierte cu bulion, vin și oarece afumătură, timp de câteva ore…și asortate cu mămăligă.
Pe frunza de viță s-o mănânce omizile, nu io.
Sarmale fierte in vin nu am mâncat. Ce ingredient 🙂 … O sa încerc si eu. Vorba aceea: “ Câte bordeie, atâtea obiceie.”
Sarmale cu varză MURATĂ pentru că este blasfemie să faci sarmale cu varză dulce. Mbine, mai contează și varza aia cum este murată.
Varză. Nu refuz nici celelalte. Cele mai bune pe care le-am savurat au fost într-un sătuc, făcute la oală de lut uitată la fiert în cuptorul din spatele casei…
Sarmale cu foi de varză, clar!
VARZĂ! 🙂
Varză,clar!!!!
E clar, a câștigat varza!!!!!
Varză.
Întrebarea zilei va duce la revoluții! Mai rămâne să ne întrebăm „țuică fiartă sau cruda?”, și e gata războiul!
Parcă mă văd duminică: sarmale astupate cu clătite, rulate cu dulceață,
și pornite cu țuică!
Ptiu drace! Bălesc!
Varza, clasic.
Varza clar, doar murată. Umplute cu carne sau de post cu orez si ciuperci sau crupe de porumb si ciuperci… Sărmăluțe mici fierte pe foc mic. Mmmmm. Și cu mămăligă rece obligatoriu.
00
Cu varza
In foi de vita !!!
Mananc ambele variante dar prefer mereu pe cele cu varza.
Motivul este ca merg bine si fara smantana cand nu ai prin casa, pe cand cele in foi de vita nu prea intra fara un adaos generos de iaurt deasupra!
Varză
Si aici e simplu: nu-mi plac sarmalele 🙂
Viță de vie 🤤
Varza e prima alegere, daca e frunză de vie le dezbrăcăm. Oricum, a rămas de poveste solicitarea lui fii-miu într-o seară, destul de târziu, când l-am întrebat mai mult retoric: Toma, ce vrei să mănânci? Puiul meu, cam 5 ani atunci: Mama, fă repede nişte sarmale!
Cu varză murată. Dar merg și cu frunză de viță. Vorba lui @costică, multe să fie!
Ambele.
In functie de anotimp, vara/iarna.
Sarmalele cele mai bune sunt alea cu varza care e musai sa fie acra. Bonus niste smantana de bivolita si paine de casa. Alea facute de bunica-mea erau cunoscute in tot satul. Cand era vreo nunta in sat era „socăcița” (bucatareasa) sefa specialista in sarmale. Ioai, Doamne, ce gust divin aveau!