În Grecia nu prea ai cum să mănânci decât bine și foarte bine. Mă rog, dacă ai un pic ochiul format, să eviți locurile de genul tourist trap, cu siguranță vei mânca de la decent în sus. Dar dacă te repezi în prima „tavernă” care geme de turiști veniți direct de pe plajă, s-ar putea să fii un pic dezamăgit.
Mă refer desigur la cei cărora le plac mâncărurile cu specific grecesc, că de-aia ești în Grecia, să mănânci ce mănâncă și grecii. Dacă vă doriți cu totul alt gen de mâncare, nu e ăsta articolul potrivit.
Acum o să las aici câteva recomandări pentru restaurante în care să mâncați în Kassandra, Halkidiki. Toate sunt încercate de noi, prin urmare, dacă aveți încredere puteți mânca în ele. Dacă nu, nu. Pe denumirea restaurantului va las și link-ul de google maps ca să știu că n-aveți cum să le ratați, dacă vreți să ajungeți la ele.
👉 Anthoula’s Restaurant. Este în Kripoigi. Taverna arată fabulos, pentru că toate mesele sunt sub un copac uriaș. Am mâncat de două ori aici, am încercat diverse, mâncarea e bună, dar cu recomandările o să merg doar spre cele două preparate care m-au sparte: greek giouvetsi și kazandibi.
Primele sunt paste cu vită, pastele alea mici care arată ca orezul, gătite cu o carne de vită care se topește în gură. Iar kazandibi este un desert cu specific turcesc și este, de departe, cel mai bun desert pe care l-am mâncat în vacanța din Grecia. Prima oară ni l-au adus din partea casei. După ce s-a evaporat în câteva secunde, l-am rugat pe băiatul care ne servea să ne mai aducă două și să le treacă pe notă. Mișcare pe care am repetat-o și a doua oară când am fost acolo. Când io zic că oamenii ăștia știu să facă turism…
👉 Trizoni Sea Treasures, tot în Kriopigi. Dacă îți place peștele și în general orice mâncare din chestii care țin de apă, ăsta este locul în care vrei să mănânci. Atenție! E mai scump decât tavernele obișnuite, dar o să te lămurești de ce imediat ce intri acolo. Din păcate, în seara în care am ajuns noi la Trizoni nu mai aveau platou cu fructe de mare la grătar, despre care am înțeles că sunt senzaționale. Și cred că sunt, având în vedere că oamenii ăia le pun pe grătar proaspete. Că de-aia nu mai aveau când am ajuns noi, terminaseră tot stocul din ziua respectivă.
Dar lasă c-am mâncat un saganaki cu creveți absolut senzațional, probabil cel mai bun saganaki din viața mea. Plus niște cheviche de ton atât de bun că-ți dădeau lacrimile de recunoștință. Chevice ăsta e un preparat preluat de prin Mexic sau pe-acolo, dar se potrivește la fix cu bucătăria grecească. Dacă dați un search pe google după el, o să înțelegeți exact de ce.
Fashionista a mâncat niște pește la grătar. Din nefericire, pentru că denumirea era în greacă și ne-a fost imposibil s-o traducem în vreun fel, am uitat cum se numea peștele ăla. Știu doar că era ceva specie de Mediterană și era imens, am mâncat patru persoane adulte din el și abia l-am dovedit. Una dintre persoane eram eu, cel care nu mănâncă niciodată pește.
Inițial am cerut o bucățică să gust, după care, din bucățică în bucățică, mi-am pus un sfert de pește în farfurie și l-am mâncat gospodărește. V-am spus asta doar ca să înțelegeți cam cât era de bun, repet, eu nu mănânc pește. Mă oftic de mor că nu-mi aduc aminte cum se numea.
Era să uit de desert. Dacă ajungeți la Trizoni și mai puteți și desert, comandați loukoumades și rugați-vă să aibă. Atât vă zic.
Astea două se mai sus sunt restaurante în care ajung și mulți turiști. Nu sunt tourist trap, pentru că Anthoula’s nu e pus la drumul mare, trebuie să mergi pe niște străduțe ca să ajungi la el. Iar Trizoni, chiar dacă e la strada principală, e restaurant din zona gourmet, și e destul de scump, deci nu au cum să-și permită să te păcălească, oamenii știu exact pe ce se bazează ca să-ți ia banii.
Acum o să vă las două restaurante în care nu am văzut picior de turist, treabă care m-a făcut extrem de fericit. De când le-am trecut pragul, am fost convins că voi mânca exact ca grecii de prin partea locului, ceea ce s-a și întâmplat.
👉 Biri Biri. E într-o localitate numită Agia Paraskevi, un fel de sat spre orășel. Mic, foarte mic. În centrul acestui sat-orășel sunt două taverne mari, imense, care gemeau de lume când am ajuns. De m-am și întrebat de naiba căutăm acolo, mi-era clar că ăia sunt turiști toți.
O sută de metri mai încolo, era Biri Biri. Aici nu mai gemea de lume, erau doar două-trei mese ocupate, toate cu greci. În grupul nostru s-a mâncat așa: souvlaki de porc (că nu sunt fan pui), cârnat fără pieliță (în genul salsiccia al italienilor), cotlete de miel și cartofi prăjiți. Mă rog, au mai fost și niște salate sau măsline pe acolo, dar trecem peste.
Absolut tot era gătit corect și foarte bun, n-a rămas nimic în nicio farfurie, nici măcar în ale copiilor. În plus, tzatziki-ul de la oamenii ăștia de la Biri Biri era atât de bun, c-am terminat castronul și-am mai cerut unul. Iar eu nu sunt fan tzatziki.
👉 Moustakas Restaurant. Taverna asta este în Polychrono. Am ajuns aici la recomandarea familiei de români pe care am cunoscut-o în Grecia. Este restaurantul în care m-am simțit cel mai bine în vacanța asta, prin urmare am mâncat aici de vreo patru-cinci ori și, dacă mai stăteam, mai mâncam încă de pe atâtea. Imediat o să înțelegeți și de ce.
Taverna e deschisă din anii ’70 și este o afacere de familie, la propriu. În sensul că Maria, proprietara, și mama ei sunt cele care se ocupă de tot. Maria servește la mese, iar mama ei este cea care gătește. O femeie la 80 de ani, am și cunoscut-o, e absolut brici. Da, mai au angajați niște oameni care se ocupă exclusiv de servire, dar cele două femei sunt cele care țin cârciuma în picioare.
După ce guști ceva făcut mâna mamei Mariei, nu contează ce, alegi un preparat la întâmplare, înțelegi imediat și cum de rezistă taverna de atâta vreme. Prieteni, este exact locul în care vreau să mănânc mereu când sunt în vacanțe: cârciumă cu mâncare gătită de un localnic pentru localnici.
Nu stau să vă înșir toate mâncărurile pe care le-am mâncat acolo, pentru că am gustat din toate. Efectiv din toate. N-aveam cum, simțeam că dacă nu gust din tot ce au expus acolo, mă desfac în bucăți. Mama Mariei gătește în fiecare zi câteva feluri de mâncare pe care le poți vedea cu ochiul tău în tăvile în care au fost gătite, cum e la noi la împinge-tava. Cu tăvile alea în față, îți alegi ce vrei să mănânci, iar eu îmi alegeam cam din toate. Te lăsau să combini porții, așa c-am avut toate motivele pentru orgie culinară.
N-o să vă înșir tot ce-am mâncat, toate fiind bune și foarte bune, o să vă zic doar cele trei feluri după care salivez și acum când scriu. Două dintre ele sunt fără carne, da? Eu fiind un carnivor prin excelență.
- Roșii umplute cu orez. Doar orez, fără niciun fel de carne. Nu există roșii umplute mai bune decât astea, pur și simplu nu există. Iar dovada supremă este că pentru prima oară în viața mea, n-am mâncat doar umplutura, am mâncat și roșiile. Mi le-am comandat de fiecare dată când am fost acolo, de fiecare dată am mâncat și roșiile. Este preparatul pentru care am insistat să ne dea rețeta. Inițial au refuzat, dar când m-au văzut mâncând roșiile alea pentru a cincea oara, a venit Maria si ne-a dat rețeta. Abia aștept sa le facem și acasă, las cură, las tot pentru ele.
- Un fel de ghiveci de fasole. Al doilea preparat fără carne. N-am reținut cum se numea, cert este că arata ca un ghiveci de legume în care predomina fasolea boabe. N-aveți nici cea mai vagă idee cât de bun putea să fie. Din nefericire, o singură dată am apucat să-l mănânc, în rest nu l-au mai avut când am fost acolo. Dar nu-i nimic, la anul o s-o rog pe mama Mariei să-l facă special pentru mine.
- Chiftele cu sos de roșii. Oamenii ăștia nu făceau sosul de roșii cu rântaș, ăsta fiind principalul motiv pentru care mie nu-mi plac chiftelele cu sos pe care le mai întâlnești pe la noi. Era un sos de roșii clar, curat, simțeai bucățelele de roșii și de ceapă. O să mă faceți țăran, dar eu n-am lăsat vreo picătură de sos din ăla în farfurie. De fiecare dată, după ce lichidam chiftelele, îl ștergeam frumos, delicat, ori cu pâine, ori cu cartofi prăjiți. Și nimeni din jur nu se uita urât la mine. De ce? Vă zic io de ce, pentru că și ăia de la celelalte mese făceau exact același lucru. 😊
Gata, nu vă las mai multe, că n-am de ce. Cu ce aveți în articolul ăsta vă faceți liniștiți sejurul în Halkidiki.
P.S. N-am prea făcut poze (da, știu, blasfemie), astea de mai jos sunt cam tot ce am. Dar aveți și-un pic de noroc, în una dintre ele puteți sa vedeți roșiile umplute și ghiveciul ăla de fasole sau ce-o fi fost el.
Te-au purtat pe sus pân’ la avionul Hercules să te culeagă direct din tavernă sau a fost musai să mute taverna cu totu’ ca să te poată încărca-n Hercules? 😀 😀 😀
typo: două preparate care m-au sparte: greek giouvetsi și kazandibi. Fără e. 😉
Comentariu beton!15
Primim si noi reteta de rosii umplute? Multumesc anticipat.
Ioi. Am tsunami in gura.
Eu am fost in Santorini. Daca ajungeti pe acolo, dati pe la Vlychada, la Meroula. Doamna si sotul ei gatesc. O mancare de fava si cea mai buna musaca din existenta. Si berea Yellow Donkey.
Tot acolo, Psaraki. Peste-spada si o salata de icre ucigasa.
S-a notat. 🙂
Amintiri! Cu ceva in ani in urma. City break in Atena. In prima zi ne aflam intr-un taxi doua cupluri. L-am intrebat pe sofer unde am putea mânca. Cu un zâmbet malitios, ne-a raspuns daca mergem pe mâna lui. Am zis OK. Habar nu am pe unde a mers dar in final am ajuns la o mica taverna cu o terasa care de fapt era intr-o curte. Am facut cunostinta cu patronul si apoi a urmat un adevarat festin. Nu ne-a venit sa credem. 6 persoane, noi, soferul si patronul tavernei care a stat cu noi la masa ca si cum ar fi fost un client… 150 dolari. De atunci aplic ceea ce tot se vehiculeaza: ca turist cauta localurile frecventate de localnici! Pace noua!
Comentariu beton!25
Ne dai si noua reteta rosiilor umplute ? Dar din dar…!
Te rog frumos…
Tre’ să vorbesc cu Mara că ea a notat.
@nicoleta iti pot da si eu reteta!
Multumesc amandurora.
No, ca pana o intrebi pe Mara, poate leapada vreuna pe aici 😀!
@ Mihai, pls, fa-ti mila de noi si publica reteta de rosii cat mai gasim inca rosii adevarate. Presupun ca nu iese asa buna cu plasticele din supermarket.
Multumim!!!
P.S. eu fac niste gulioare umplute cu orez, morcovi razaliti si un pic de carne tocata de pui – o cana de supa de pui turnata peste ele si data oala la cuptor. O nebunie!
„O să mă faceți țăran, dar eu n-am lăsat vreo picătură de sos din ăla în farfurie.” Să vedem cine ar îndăzni așa ceva. Este o blasfemie să lași în farfurie sosurile delicioase!
Comentariu beton!21
Lasa-ne cu tocanite si alivenciuri, zi matale un calamar cinstit unde se mananca in hadikiki asta?
La Comorile Marii acolo? Ai vazut calamari intregi facuti pane si trantiti pe farfurie? Ca daca ii servesc inele, nu-i ce trebuie.
Aici, dacă vrei la grătar. Cinstiți, din aia de curcubeu pe cerul gurii. Și caracatița la fel. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063465374150
Si eu vreau reteta de rosii umplute
Reteta de legume (rosii) umplute. http://retete-grecesti.blogspot.com/2010/11/legume-umplute-cu-orez-gemista.html?m=1 Dau si retetea de kazantibi. Care nu e turceasca. Face parte (ca si multe alte retete considerate pe scara larga turcesti), (nedrept, dealtfel), din mikrastiaki kouzina (μικρασιατική κουζίνα), care e o bucatarie nemaipomenita a grecilor care au trait in pe teritorioul de azi al Turciei (Constantinopole, Smirni) inainte de 1922, cand a avut loc schimbul de populatie si au revenit in patria mama Grecia aducand cu ei, printre altele, si aceasta minunata bucatarie.❤ Peseu: Ghiveciul ala de fasole boabe se numeste Gigantes, sunt niste boabe de fasole imense care se cultiva in Grecia in zonele Kastoria si Prespes. Buna rau, am si aici reteta, doar ca nush unde ati putea gasi fasole de-asta gigant.😁
Așteptăm rețeta de roșii.
Aideplm, sunt în drum spre casă, nemâncat de la prânz și am o foame în mine…
Da’ mai am puțin și ajung, cam o oră
🤭
Nu ești fan pește, nu ești fan tzatziki, dar ai mâncat ca disperatu’. Cel puțin așa rezultă. Mă întreb cum decurgeau lucrurile dacă mai erai și fan.
Mulțam fain de ponturi.
Comentariu beton!24
Băi, chiar nu sunt. Dar am marele avantaj că sunt dispus să gust chiar și lucruri care în mod normal nu-mi plac. Mă rog, când e vorba despre mâncare sunt dispus la multe. 🤭
Pastele acelea mici cred ca se numesc orzo, rosiilor umplute le spune gemista, mai este varianta cu ardei umplut tot asa, super deliciosi, si ghiveciul de legume cu fasole e posibil sa se cheme fasolakia. 🤔
Suna cunoscut?
🤷♂️
Tot timpul am o punga cu paste orzo in casa. Cand suntem in pana de idei, arunc in tigaie niste ulei de masline, usturoi, vinete, suc de rosii, si busuioc. Si le combin cu pastele. (reteta e italiana, ”pasta alla norma”, dar merge un mix italia-grecia)
Mare noroc ca am mancat si ca mi-e extrem de lene, altfel se ducea naibii proiectul “trupul de dupa vacanta”. Si uite cum incep sa caut un bilet de avion spre orice destinatie din Grecia, pret de un city break culinar…
Luna Iulie, anul 2022, Halkidiki – bratul Sithonia, localitatea Vourvourou. Toate tavernele indicate ca fiind extraordinare (taverna Gorgona, Garlic) pline de turisti, au fost o dezamagire. Le-am incercat si cu siguranta, nu as mai manca acolo. Am gasit alte locuri, care nu au fost mentionate de site-urile consacrate si care intr-adevar, m-au impresionat din punct de vedere gastronomic/servicii…Intr-o seara s-a anuntat un control al „anpc Grecia”, informatie primita tot de la localnici. Surpriza…toate aceste taverne laudate, erau inchise…probabil/cu siguranta aveau diverse probleme.
bre, nu știu cum se zice „huo” în grecește…
mi-am pus un ouzo și beau multă apă!
Grecii au onomatopee mai lungi. „huo” e „Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη σε όλο τον κόσμο.” 😁
ναι είναι
Vaiii, mor aici!😻 ce bine sună și arată! Iar eu nu am mai mâncat de la 4 pm, că din motive de porcării mâncate azi, plecată la munci , seara asta doar apa cu lămâie 😶
Mulțumesc pentru articol 🙂 mi-am clătit ochii și m-am teleportat.
Salutare! Caractita aia apetisanta din pozele puse, unde ai mancat-o?
La Magnolia. Dar să știi că poza e mult peste gust.
@MV:🤣🤣🤣
Gumă Turbo sau Cin-Cin? 🤣🤣🤣
Nici-nici, că era proaspătă. Dar mă așteptam eu la alt gust.
Peștele s-ar putea sa fi fost „Lavraki” (Sea Bass) – carne alba, ușoară, „dulce”
Nu, nu.
Anul asta am constatat, cu imensă tristețe, că s-a închis taverna mea preferată din Grecia. Dar am mâncat senzațional într-un sat/orășel care nici măcar nu știu exact cum se cheamă. Am oprit pur și simplu pe drum, am dat de o cafenea la care jucau niște tineri la masa table și ne-au îndrumat la cea mai apropiata taverna. A fost totul senzațional, iar servirea excepțională. Amicii patronului erau și ei acolo. Unul dintre ei, fost marinar, mi-a zis ca a fost la Constanța în 1982, cu mențiunea „you probably wasn’t even born then”. I-am zis ca are dreptate, nu eram născut și am râs împreună când ne-a povestit chestii de atunci. La bucătărie gătea grecoaica a bătrână. Foarte mișto experienta.
Eu din iunie, de cand am venit din Grecia, am trecut la dieta mediteraneeana 🙂
Gatim mai mult retete grecesti,italienesti, turcesti. Pe langa faptul ca sunt gustoase si sanatoase se fac si extrem de repede.
Trebuie sa recunosc, mie nu prea imi place plaja, merg in Grecia pentru mancare si ca fetelor mele le place plaja.
Eu ma inspir de la doamna Dimitra, aici e reteta de rosii cu orez:
https://www.youtube.com/watch?v=zWQfnEw0Ti0
Mai e si Akis Petretzikis: https://akispetretzikis.com/